Page 1

2018. június 6–10. PETŐFI IRODALMI MÚZEUM


2018. június 6–10.

UGRÓDESZKA, BEKÖSZÖNTŐ HELYETT A Margó az évek alatt egy izgalmas, színes és vibráló nyúlüreggé változott, amibe minden júniusban fejest ugrunk, hogy megismerjük az irodalmi csodaországot. Az irodalom mindenkié, és ezt hatvan programmal igyekszünk is bizonyítani: költői estek, könyvbemutatók, koncertek, gyerekprogramok, Tuskó Hopkins bőrébe bújt író, életre keltett Frankenstein-szörny, illetve két színházi előadás is vár titeket. Itt megtalálod a nyári olvasmányod, ami hatással lesz rád. Minden elolvasott könyv egy kicsit változtat rajtunk, ezért új sorozatunkban, a Margó Extrában Beck Zoltánt, Mundruczó Kornélt, Oltai Katát, Vecsei H. Miklóst és Veiszer Alindát kérdezzük, hogyan változtatta meg őket az olvasás. Ugorj fejest az irodalomba! a Margó csapata

FONTOS INFORMÁCIÓK:

· a Margó minden programja ingyenes · a helyfoglalás érkezési sorrendben történik · a szerzők könyvei a helyszínen 20% árengedménnyel megvásárolhatók · a szerzők a műsoruk után dedikálnak HELYSZÍN:

Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) 1053 Budapest, Károlyi utca 16. WEB:

margofeszt.hu margofeszt margofeszt


JÚNIUS 6. SZERDA 18.00 Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), udvar MARGÓ EXTRA: OLTAI KATA Moderátor: Ott Anna Minden elolvasott könyv egy kicsit változtat rajtunk. A Margó Extrában olyan alkotókkal beszélgetünk, akiknek az irodalom nemcsak a személyiségükre, de a pályájukra is nagy hatással volt. Akit kérdezünk: a város egyik legelismertebb művészettörténésze és kurátora, aki miután távozott a Ludwig Múzeumból, a kiállítások rendezésén kívül saját butikot is üzemeltet és FERI néven feminista galériát futtat a nyolcban.

18.30 PIM, Lotz-terem BÉCS-BUDAPEST TRANSIT: BÁN ZSÓFIA ÉS DORON RABINOVICI Moderátor: Lesi Zoltán A szerzők művei a történelem jelenre gyakorolt befolyására reflektálnak okosan és érzékenyen. Mindketten az egyén viszontagságos időkben felvállalt felelősségét vizsgálják. A beszélgetés német nyelvű, tolmácsolást biztosítunk. A Petői Irodalmi Múzeum, az Osztrák Kulturális Fórum és a József Attila Kör közös programja.

18.30 PIM, Díszterem ROMSICS IGNÁC: ERDÉLY ELVESZTÉSE A szerzővel Ablonczy Balázs beszélget Az első világháborút követő hónapokban Közép- és Kelet-Európa politikai térképe gyökeresen átalakult, aminek egyik legfontosabb eleme az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása és a történelmi Magyarország darabokra hullása-szaggatása volt. A Helikon Kiadóval közös szervezésben. 4

JÚNIUS 6. SZERDA


19.00 PIM, udvar SZÖVEGSÉTÁK ESTERHÁZYVAL A Radnóti Miklós Színház előadása Rendező: Galgóczy Judit Játsszák: Bálint András, Gazsó György, Porogi Ádám, Sodró Eliza és Dés András Az Esterházy-hagyaték gondozásának egyik első lépcsőjeként jelentette meg a Magvető Az olvasó országa című kötetet, amely az író 2003 és 2016 közötti esszéit és cikkeit gyűjti egybe. A szövegeken keresztül apró sétákat teszünk az E.P. világegyetemben, ahol minden újra és újra érvényét veszíti és nyeri. A szellem körforgása az örökkévalóságban. A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

19.30 PIM, Díszterem SZVOREN EDINA: VERSEIM A szerzővel Arató László beszélget Közreműködik: Bánki Gergely Napjaink egyik legjobb novellistája új kötettel jelentkezik. Tizenhárom zsigerileg ható történeten keresztül mutatja meg Szvoren Edina pszichológiai érzékét és kíméletlenségét. A novelláskötetben az ember és az emberi kapcsolatok legmélyére hatol a szerző mindent átható tekintete. A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

JÚNIUS 6. SZERDA

5


20.30 PIM, udvar KLASSZIK LASSZÓ Fellépők: Czinki Ferenc, Hekele Dániel, Jancsó Gábor, Kemény Zsófi, Sárkány Bertalan, Schoblocher Barbara és Vitáris Iván A Klasszik Lasszó létrejötte egy véletlennek köszönhető: Czinki Ferenc író, a Blahalouisiana zenekar zenészeivel kiegészülve, egy műsorába meghívta vendégnek Kemény Zsófit és az Ivan & The Parazol énekesét. A vendégség hosszúnak bizonyult. Ebből jött létre az alkalmi alkotócsoport, amely egy westerntörténetbe ágyazva keres válaszokat arra, hogy mi történik velünk, és miért.

21.00 PIM, Díszterem GARACZI LÁSZLÓ: HASÍTÁS A szerzővel Szegő János beszélget Közreműködik: Lengyel Ferenc A Hasítás Garaczi László kultikus lemursorozatának ötödik kötete: pulzáló korrajz, lapjain megelevenednek a közelmúlt évtizedei, hősünkkel együtt lődörgünk a Felszabadulás téren, csavargunk Párizsban és Berlinben. Emellett pedig a könyv varázslatos játék az életrajzi regény lehetőségeivel, azzal, hogy valójában mi a fikció. A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

22.00 PIM, Díszterem SZÍRIUSZI RÓZSA - HUNGAROFUTURISTA RITUÁLÉ Fellépők: Dunajcsik Mátyás, Kalász Orsolya, Kompolthy Zsigmond, Nemes Z. Márió, Parti Nagy Lajos és a Ra-I-zingeR zenekar A műsor során bemutatkozik a hungarofuturista mozgalom. A nézők egy intermediális rituálé során megismerhetik a posztmagyarság esztétikáját, rítusait és mitológiáját. A mozgalom a bolygóközi sorskérdéseket irodalommal, zenével és performanszokkal reflektálja. A műsor során Lichter Péter George’s Poem című, hungarofuturista filmje is vetítésre kerül.

6

JÚNIUS 6. SZERDA


JÚNIUS 7. CSÜTÖRTÖK 18.00 PIM, udvar MARGÓ EXTRA: MUNDRUCZÓ KORNÉL Moderátor: Ott Anna Minden elolvasott könyv egy kicsit változtat rajtunk. A Margó Extrában olyan alkotókkal beszélgetünk, akiknek az irodalom nemcsak a személyiségükre, de pályájukra is nagy hatással volt. Akit kérdezünk: a Nincsen nekem vágyam semmi, a Fehér Isten vagy a Jupiter holdja című filmek rendezője és forgatókönyvírója, aki a színházban megrendezte Térey János Nibelung-lakóparkját, J. M. Coetzee Szégyenét vagy Vlagyimir Szoroking Jég című művét is.

19.00 PIM, udvar TÉREY JÁNOS: KÁLI HOLTAK A szerzővel Veiszer Alinda beszélget Közreműködik: Patkós Márton és Trokán Nóra Trianoni Hamlet, black metal Haramiák és a Káli-medencében forgatott zombiapokalipszis a Füst Milán Színház ifjú színészének, Csáky Alexnek a repertoárján. A karrierjét szívós tudatossággal építő fiatalember szakmai és magánéleti kudarcok sorozatán át bukdácsolva nemcsak a kortárs színházi és filmes világot szemléli egyre kritikusabban, de lassanként önmagával is meghasonlik. Térey János színházi regénye csípős szatíra és kíméletlen kritika. A Jelenkor Kiadóval közös szervezésben.

20.30 PIM, udvar JÓNÁS VERA EXPERIMENT A tigrisekkel táncoló Jónás Vera és zenekara óriásit ment tavaly: Eurosonic, Fonogram-díj, Nagy-Szín-Pad!-döntő, koncert Dél-Koreában, telt ház a Müpában. Az idei évet a Borzongásaim című új dallal indították. Lesznek tigrisek, torzítós gitározások, ismert és új dalok, valamint egy szuperenergikus énekesnő.

8

JÚNIUS 7. CSÜTÖRTÖK


JÚNIUS 8. PÉNTEK 15.00 PIM, Lotz-terem WÉBER ANIKÓ: ZUHANÓREPÜLÉS A szerzővel Győri Hanna beszélget Közreműködik: Ferenczy Dávid pszichológus és Szarka Eszter magyartanár „Ádám imád a háztetők szélén egyensúlyozni. Olyankor mindenki őt figyeli, mégis elrejtőzhet a mutatvány mögé. A vakmerősége eltakarja előle az igazi félelmeit. Ádám különleges és egy különleges, zárt iskolában tanulja meg, hogy igenis érdemes vállalni a következményeket.” A Pagony Kiadó programja.

16.00 PIM, Lotz-terem DÁNIEL ANDRÁS: A NYÚL FORMÁJÚ KUTYA A szerzővel Veiszer Alinda beszélget Közreműködik: Mészáros Márton irodalomtörténész „Mások azt mondják, nyúl vagyok. Ami érthető, mivel annak is nézek ki. Egy nyúl formájú kutya. Belülről nem vagyok az, de onnan sajnos csak én látom magamat. Ott teljesen kutya vagyok. Egy rendes kutya. De ezt csak én tudom.” A Pagony Könyvek programja.

17.00 PIM, udvar BOLDIZSÁR ILDIKÓ: EZEREGYÉJSZAKA MESÉI Boldizsár Ildikó egyenesen Marokkóból érkezik a Margóra, mostanában ugyanis az Ezeregyéjszaka meséinek nyomában járja azokat a vidékeket – sivatagokat, oázisokat és királyvárosokat –, amelyekben a bőrcserzők, a vargák, a gabonakereskedők, a tevehajcsárok és az aranymívesek, valamint a varázslatos nők és asszonyok még ma is pont úgy élnek, ahogy a mesékben. A nagyszínpad mögötti füves rét ezúttal mesemondórétté alakul. A Jelenkor Kiadóval közös szervezésben. JÚNIUS 8. PÉNTEK

9


17.00 PIM, Vörös-szalon V4-FELOLVASÓEST Közreműködik: Jana Bodnárová (SK), Anna Butrym (PL), Deres Kornélia (HU) és Karel Veselý (CZ) V4 konverzace–beszélgetés–rozmowa– konverzácia és čtení–felolvasás–czytanie–čítania: a Visegrádi Irodalmi Rezidens Program ösztöndíjasai másfél hónapig dolgoztak Budapesten. Mit írtak, mit láttak, hol jártak, és mit gondolnak a városról, inspirációról, felfedezésről? Erről beszélgetnek angol és magyar nyelven, a felolvasások cseh, lengyel és szlovák nyelven is elhangzanak. A beszélgetés angol nyelvű, tolmácsolást biztosítunk. A Petői Irodalmi Múzeum programja.

18.00 PIM, udvar MARGÓ EXTRA: BECK ZOLTÁN Moderátor: Ott Anna Minden elolvasott könyv egy kicsit változtat rajtunk. A Margó Extrában olyan alkotókkal beszélgetünk, akiknek az irodalom nemcsak a személyiségükre, de pályájukra is nagy hatással volt. Akit kérdezünk: a 30Y dalszerző-énekese, a Zenélő Egyetem alapítója, a pécsi bölcsészkar egyetemi tanára, Háy János Rájátszásbeli alkotópartnere. A Libri irodalmi díj zsüritagja.

NÉZD MEG A KIÁLLÍTÁSOKAT INGYEN A MARGÓ-JEGYEDDEL! KI VAGYOK ÉN? NEM MONDOM MEG” - PETŐFI VÁLASZTÁSAI

”Petőfi Sándor jóval többet jelent, mint egy valaha élt költő: a köl-

tészet megtestesülésének számít. Hogyan lett a Petrovics Sándor nevű gyermekből PETŐFI.

ANNYI TITKOM MARADT... - SZÁZ ÉVE SZÜLETETT SZABÓ MAGDA A kiállítás bemutatja a szemléletformáló gyermekkori hatásokat, az írói vénával megáldott szülők teremtette mesevilágot.

A KÉP-MUTOGATÓ - ARANY JÁNOS ÉS A SPIRITIZMUS

Életrajzi tények igazolják, hogy Arany Jánosra is hatott a spiritizmus. Családtagjaival több szeánszon is részt vett Nagykőrösön.

ÖNARCKÉP ÁLARCOKBAN

A költői maszkokra, megszólalói szerepekre épülő tárlat alapkérdése: milyen eszközökkel próbálkozott Arany, hogy átélhetővé tegye a saját nemzeti közösségéhez való tartozás érzését.


18.00 PIM, Lotz-terem BARTÓK IMRE: JERIKÓ ÉPÜL Közreműködik: Balajthy Ágnes és Sipos Balázs Bartók Imre új könyve önéletrajz, családregény és nevelődési regény elegye, amelyben állandó feszültség vibrál a gyerekkor emlékei és a felnőttkori visszatekintés között. Az elbeszélő a 80-as, 90-es évek személyes tapasztalatai nyomán mutatja be annak a szellemi fejlődésnek az útját, amelynek végpontjáról a múlt értelmezhetővé tehető. A Jelenkor Kiadóval közös szervezésben.

18.30 PIM, Vörös-szalon HEATHER MORRIS: AZ AUSCHWITZI TETOVÁLÓ - LALE SOKOLOV IGAZ TÖRTÉNETE ALAPJÁN A szerzővel Oláh Andrea beszélget Közreműködik: Fodor Annamária Auschwitz-Birkenauban egy fogoly feladata volt számsort tetoválni a fogolytársak alkarjára. A tetováló, Lale Sokolov neve és száma ott áll az Auschwitz-jegyzőkönyvben. A cigányok barakkjában lakott, megfordult Mengele részlegében, megjárta a büntetőbarakkot, látta a gázkamrákat. De a története mégsem a borzalmak leltárja. Itt talált rá Gitára. Lale megfogadta, hogy túl fogja élni, akármi vár is rá, és mindent megtesz azért, hogy Gita is túlélje. A beszélgetés angol nyelvű, tolmácsolást biztosítunk. Az Animus Kiadó programja.

18.30 PIM, Díszterem CSEPELYI ADRIENN: BELEMENÉS A szerzővel Pető Péter beszélget Közreműködik: Ørdøg A Belemenés egy könyv a rajongásról, a szenvedélyről, az öniróniáról, a zenéről, azokról az emberekről, akik tudják, milyen mennybe menni a csapattal győzelem után, vagy épp belehalni a vereségbe. Akik érezték már úgy, hogy életük minden döntését, fontos eseményét, sikerét és kudarcát átszövi ez a szent őrület. Az Európa Könyvkiadó programja.

JÚNIUS 8. PÉNTEK

11


19.00 PIM, udvar BABICZKY TIBOR: FÉLBEHAGYOTT KÖLTEMÉNYEK A szerzővel Valuska László beszélget Közreműködik: Áron András Apey és Simon Márton Miért hagy félbe az ember egy verset? Talán nem tudja befejezni? Vagy nem is akarja? Esetleg azok a dolgok törtek félbe, amelyekről ezek a versek beszélnek? Vagy mégiscsak készen vannak így, ahogy a csonka hold is? Ha belelapozunk egy verseskötetbe, nem biztos, hogy azonnal megkapjuk a választ. Sokkal valószínűbb, hogy haza kell vinni a könyvet. Olvasni, aztán félbehagyni. Megint olvasni. Míg el nem készül bennünk a vers. A Jelenkor Kiadóval közös szervezésben.

19.00 PIM, Lotz-terem ANDRÁS LÁSZLÓ: RASSZISTA UTAZÁSOK A szerzővel Nagygéci Kovács József beszélget A kortárs filmművészetben a dánok képesek a legprecízebb elegyét létrehozni a humornak és a drámaiságnak. Az irodalomból Charles Bukowskit említhetnénk. És András Lászlót, akinek novelláiban sikerül közelivé tenni a tőlünk távolit és távolságba helyezni a bántóan közelit. Vigyázat: nem PC! A program keretében kerül bemutatásra a Pannon Tükör három idei lapszáma Bubits Tünde főszerkesztő közreműködésével.

20.00 PIM, Díszterem DRAGOMÁN GYÖRGY: A FÉNYES JÖVŐ A szerzővel Kövesvári Krisztián beszélget A Qubit.hu nevű tudományos portálon indította el Dragomán tudományosfantasztikus írásait. Történetek időutazókról, angyalokról, idegen bolygókról, öntudatra ébredő célzó szoftverekről, emberevő idegenekről, arról, mi van a halálon túl, a technikai mennyországban.

12

JÚNIUS 8. PÉNTEK


20.00 PIM, Lotz-terem SCOLAR L!VE: 3 IN 1 A szerzőkkel Herczeg Szonja beszélget Könyvbemutató: Juhász Tibor, Stermeczky Zsolt Gábor és Wirth Imre A Scolar L!VE sorozat induló és újrainduló magyar szerzőknek biztosít bemutatkozási lehetőséget, illetve olyan, méltatlanul háttérbe szorult műfajoknak, mint a kispróza és a líra. A sorozat 10–12. kötetei a 80-as évek közepe óta publikáló Wirth Imre elégikus költészetéből, a pályakezdő Stermeczky Zsolt Gábor alanyi lírájából, valamint a debreceni irodalomszervező Juhász Tibor önéletrajzi ihletésű, szociografikus prózájából adnak ízelítőt. A Scolar Kiadó programja.

20.30 PIM, Vörös-szalon DUNAJCSIK MÁTYÁS: TROLLOK ALKONYA - HÁROM KÖZÉPKORI TÖRTÉNET IZLANDRÓL A szerzővel Winkler Nóra beszélget Közreműködik: Sirokai Mátyás Az internet trolljait mindenki jól ismeri. De vajon milyenek voltak eredetileg, amikor még a hófödte hegyeket, barlangokat és sziklapusztaságokat kísértő szörnyetegeket hívták így Norvégiában és Izlandon? A Dunajcsik Mátyás fordításában most először olvasható középkori szövegek izgalmas bevezetőként szolgálnak az óészaki sagák világába is, melyek nélkül sem A Gyűrűk Ura, sem a Trónok harca nem születhetett volna meg. A Helikon Kiadóval közös szervezésben.

20.30 PIM, udvar KEDVENCEK TEMETŐJE: REJTŐ JENŐ Házigazda: Bob és Bobék Orchestra Közreműködik: Cserna-Szabó András, Kukorelly Endre, Németh Gábor, Péterfy Gergely és Szécsi Noémi Tuskó Hopkins, Fülig Jimmy, Senki Alfonz, a Nagy Levin és Vöröskarom többek között és más egyebek mellett olyan valószerűtlenül ismerős figurák, akik nemzedékeket kötnek össze, mióta a 75 éve elhunyt Rejtő Jenő papírra vetette őket. Ma este kiszabadulnak a ponyvából, és megidézzük a szellemüket, hogy kiderüljön, van-e keresnivalójuk itt, közöttünk. JÚNIUS 8. PÉNTEK

13


21.00 PIM, Díszterem VILÁGLÓ RÉSZLETEK Riportfilm Nádas Péter memoárjából Két kötet, ezerkétszáz oldal, tízévnyi munka, számtalan kritika magyarul és németül. 2017 elején jelent meg Nádas Péter memoárja, amit a Könyvesblogon az év könyvének választottak, megkapta az Aegon-díjat, és a legjobb tíz között szerepel a Libri irodalmi díj listáján is. A film a könyv leadásától követi egy könyv történetét, hogy megkísérelje a könyvön keresztül megismerni a szerzőt. Támogatók: Aegon Művészeti Díj, Jelenkor Kiadó, Libri irodalmi díj

21.45 PIM, udvar MÁR EGY PERC OLVASÁS IS ÉLMÉNY! Egyedülálló filmvetítés az udvarban Idén tavasszal a Bookline hét animációs kisfilmet mutatott be új, olvasásnépszerűsítő kampánya alkalmából. A rendhagyó alkotásokat Örkény István egyperces novellái inspirálták. A Bookline programja.

22.00 PIM, Díszterem ÉJSZAKA A MÚZEUMBAN: FRANKENSTEIN Fellépők: Csutak Gabi, Makai Máté, Papp-Zakor Ilka és Veres Attila Közreműködők: Bakonyi Alexa, Tolnai Hella 200 éve jelent meg Mary Shelley horrorklasszikusa. A vesztőhelyek halottaiból született monstrum a félelmetes szörny és a romantikus magány szimbóluma. Összevarrt emberi sorsok egy testben a népszerű éjszakai vándorprogramon. A József Attila Körrel közös program.

14

JÚNIUS 8. PÉNTEK


AZ ŐSZI KÖNYVVÁSÁR 2018. október 18–21.

VÁRKERT BAZÁR 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2–6.


GYEREKPROGRAMOK JÚNIUS 9. 10.00-15.00 10.00-13.00 PIM, udvar PAGONY KÉZMŰVES-FOGLALKOZÁS Marék Veronika és Berg Judit legkedvesebb meseszereplőivel Boribonos lufinyomdázás, Cipelő cicás könyvjelző készítése, Varázsképeslapok meseszereplőkkel.

10.00-12.00 PIM, kiállítás TITKOS ÁTJÁRÓ - KALANDOZÁSOK A PALOTÁBAN Mivel múlathatta úri idejét egy klasszicista palota elkényeztetett házi kedvence, Fonzie, az uszkár? Egy nap Fonzie furcsa térképre bukkan, elhatározza, hogy felfedezi a palota titkait. Ha mindened a kaland, a nyomkövetés, a térképolvasás, jól ismered a címereket, és a régi iratok megfejtése sem riaszt vissza, csatlakozz te is Fonzie felderítőcsapatához! A programra május 15-től a muzeumped@pim.hu címen lehet regisztrálni.

10.00 PIM, udvar NAGY RÉKA: ÖKOANYU Ökoanyu illatos fürdőbombát készít a gyerekekkel: együtt állítják össze, keverik ki, hogy aztán az esti fürdéskor pezseghessen a vízben. Az ökoóra közben megismerkednek az illatokkal és a természetes alapanyagokkal. A Central Könyvek programja.

10.30 PIM, udvar EGÉRKE ENCIKLOPÉDIÁJA A tehénke azt mondja, mú, a kutyus pedig, hogy vau-vau. Hmm. Uncsi? Uncsi. Indulj inkább felfedezőútra a nagy fülű, barna Egérkével, aki a prágai nénikéi látogatására készülve alaposan feltérképezi az ürege körüli erdőt, a tóban és a kertben élő állat- és növényvilágot. A Cseh Centrum és a Csirimojó Kiadó gyermekfoglalkozásán te is készíthetsz füvészkönyvet. Sőt, akár egy saját Egérkét is hazavihetsz! A Cseh Centrum programja. 16

JÚNIUS 9. SZOMBAT


11.00 PIM, udvar RUTKAI BORI BANDA A zenekar legújabb lemeze, az Űrdöngölők űrbéli tájakra kalauzol bennünket. Hatalmas tejúthajókon, színpompás repülő csészealjakon, szárnyas picikliken érkeznek az Űrcsűrbe a táncos lábú vendégek. A Kolibri Kiadó programja.

12.00 PIM, udvar DERÍTSD KI TE IS A ZÖLD MACSKA TITKÁT! Gyere és nyomozz velünk Ruff Orsolya A zöld macska titka című meseregényéhez kapcsolódón! Sok feladvány, kaland, izgalom – és persze az ügyes nyomozókat meglepetés is várja! A Manó Könyvek programja.

12.30 PIM, udvar KALAS GYÖRGYI: TILDA ÉS A KÖVÉR MACSKA Tilda egyedül unatkozik anyukája éttermében, amit valaki tönkre akar tenni. A kislány a macskákkal elindul kinyomozni, ki akar rosszat nekik, közben a főzőtudományát is megcsillogtatja. A pagony cukrásza elárulja, hogyan készül a Tilda-pite, és még saját éttermed étlapját is elkészítheted! A Pozsonyi Pagony programja.

13.00 PIM, udvar FEDEZZÉTEK FEL AZ UNIVERZUM TITKAIT ESZES RÓKÁVAL! Házigazda: Kis-Várday Júlia Hogyan kell elképzelni az univerzumot csillagokkal és bolygókkal? A Farkas Róbert Első könyvem az univerzumról című mesekönyve köré szerveződő játékos foglalkozás erre a kérdésre is választ ad. A Bookline programja.

14.00 PIM, udvar M. KÁCSOR ZOLTÁN: SÁRKÁNYTÖRVÉNY Rilex, a tirex kitanulta a fogorvosszakma csínját-bínját, Kunyi bármikor degeszre tömheti a hasát, Barmol, a raptor pedig kedvére villoghat vadonatúj fogsorával. Csakhogy a postás egy nap titokzatos levelet hoz Leiszút Feliszúttól. A Kolibri Kiadó programja. JÚNIUS 9. SZOMBAT

17


JÚNIUS 9. SZOMBAT 14.00 PIM, Lotz-terem IKERLÁNYOK, LÉLEKIKREK Beszélgetés a kortárs magyar fantasy-irodalomról Közreműködik: Majoros Nóra, Szakács Eszter és Rét Viktória Moderátor: Dávid Ádám Két fantáziavilág találkozik: Majoros Nóra fantasyjében a pitykések birodalmában fellázadnak a prémesek a keménykezű királynő ellen, miközben ikerlányai a születésnapjukra készülődnek. A Babilon című regényben Szakács Eszter a griffhősök világába vezet be új kalandokon át. A Tilos az Á Könyvek programja.

15.00 PIM, Lotz-terem IDŐFUTÁR 7. - AZ ELLOPOTT IDŐGÉP Közreműködnek a szerzők: Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István, Vészits Andrea Beszélgetés, játék és időutazás a négy szerzővel! Te hová szeretnél utazni? Az ókori Rómába? A reneszánsz Londonba? Esetleg Bécsbe, hogy személyesen találkozhass Mozarttal? És vajon mit tartogat a jövő? Ceremóniamester: Tarr Ferenc. A Tilos az Á Könyvek programja.

15.30 PIM, udvar BUDAPEST OFF - KORTÁRS NOVELLÁK (14+) Közreműködik: Dániel András, Garai Judit, Mészöly Ágnes, Péczely Dóra és Totth Benedek Moderátor: Vinczellér Katalin A tizenhárom író története a főváros egy-egy kis szegletében játszódik, a belvárostól a külvárosig. Az esemény egyben a Budapest OFF fotópályázat eredményhirdetése. A Tilos az Á Könyvek programja. 18

JÚNIUS 9. SZOMBAT


16.00 PIM, Díszterem TERÉZIA MORA: SZERELMES UFÓK A szerzővel Parti Nagy Lajos beszélget Közreműködik: Rezes Judit Lépten-nyomon elveszett, magukra hagyott, zsákutcába jutott figurákkal találkozhatunk Terézia Mora új elbeszéléskötetében. Furcsák, idegenek, mégsem ismeretlenek. Köztünk élnek, főképp bennünk. Csupa küzdő és kereső hős, akik vívják a maguk harcát a magány, a közöny és a kaotikus világ ellen. Róluk ír, őket szólaltatja meg Terézia Mora. A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

16.30 PIM, Lotz-terem FORGALMI KITÉRŐ - VILLAMOSSZÍNHÁZ Közreműködik: Molnár T. Eszter és Totth Benedek A 2-es villamoson mások életének a részeseivé válunk önkéntelenül is. A 2018. augusztus 31-én kezdődő Dunapest Fesztiválon bemutatásra kerülő villamosszínházi utazás a városról, a kapcsolatokról és a közös utazásról szól.

16.30 PIM, udvar BESZÉLGETÉS BÖDŐCS TIBORRAL ÉS TOMPA ANDREÁVAL, A LIBRI IRODALMI DÍJ NYERTESEIVEL A szerzőkkel Valuska László beszélget A 2016-ban alapított Libri irodalmi díj és közönségdíj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza. A tíz jelölt közül Tompa Andrea Omerta című regénye nyerte el a zsűri díját, a közönségdíjat Bödőcs Tibor Addig se iszik című könyve kapta.

17.30 PIM, Lotz-terem TURBULY LILLA: ALKONYKAPCSOLÓ A szerzővel Rakovszky Zsuzsa és Benedek Anna beszélget Közreműködik Fabók Mariann Köznapi élethelyzetek, az élőbeszéd természetességével a költészet nagy témáiról: szerelem és halál – túlzás és pátosz nélkül. A Prae.hu és a Palimpszeszt programja. JÚNIUS 9. SZOMBAT

19


17.30 PIM, Díszterem SZILASI LÁSZLÓ: LUTHER KUTYÁI A szerzővel Németh Gábor beszélget Közreműködik: Elek Ferenc „Egy nagy, halálos betegség fölötti drámai győzelemről szól Szilasi legújabb és legszemélyesebb regénye. Témája a test, az elveszett tudat, az érzékelhetetlen idő, a gyógyulás lehetetlensége és csodája, egy család széthullása, illetve egy új fölépülése. Egy regény, amelyben visszahódították az életet.” – Darvasi László A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

18.00 PIM, udvar MARGÓ EXTRA: VEISZER ALINDA Moderátor: Ott Anna Minden elolvasott könyv egy kicsit változtat rajtunk. A Margó Extrában olyan alkotókkal beszélgetünk, akiknek az irodalom nemcsak a személyiségükre, de pályájukra is nagy hatással volt. Akit kérdezünk: újságíró, műsorvezető, akit az egész ország a kérdéseiről ismer – ezen az estén a másik a másik székben foglal majd helyet.

18.30 PIM, Lotz-terem MÉSZÖLY ÁGNES: RÓKABÉRC, HALÁLTÚRA A szerzővel Péczely Dóra és Molnár T. Eszter beszélget Miért utálok osztálytalálkozóra járni? A bűn és a társadalom női szemmel. Gimnáziumi osztálytársak voltak, és huszonöt éve rendszeresen találkoznak. Idén sem terveznek mást, mint egy gyönyörű, mindentől elzárt helyen beszélgetni, bulizni, emlékezni. De első reggel egyiküket holtan találják. A Prae.hu és a Palimpszeszt programja.

20

JÚNIUS 9. SZOMBAT


18.30 PIM, Díszterem MÁN-VÁRHEGYI RÉKA: MÁGNESHEGY A szerzővel Turi Tímea beszélget Börönd Enikő, harmincas éveiben járó szociológus, 1999 nyarán tér vissza New Yorkból Budapestre. Kutatni és írni akar, most mégis leblokkolt. Az ugyancsak szociológus Bogdán Tamás, első generációs értelmiségi szakmai karrierje szárnyal. Az egyetemista Réka az értelmiségivé válás és a nőként való írás buktatóiról töpreng. Párhuzamos vagy éppen egymást keresztező életek. Mán-Várhegyi Réka első regénye érzékeny pillanatfelvételek sorozata, egyúttal súlyos állítás mindannyiunk tegnapjáról. A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

19.00 PIM, udvar KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ: A MANHATTAN-TERV Kisszínház Máté Gábor rendezésében Közreműködik: Dávid Anna, Szegő János és Zsámbéki Tóbiás Egy gyermek felolvas egy öregembernek, egy öregember felolvas egy gyermeknek. A felolvasás időtartama pontosan annyi, amennyi idő kettejük között fennáll. A gyermek és az öregember ugyanaz a személy. Krasznahorkai új művének bemutatása egy még újabb könyv születésének története. A tét: hogy a gyermek megérti-e az öregembert, s az öregember megérti-e a gyermeket. Máté Gábor Krasznahorkait idézi meg a színpadon – s közben a néző is megtudja: mi a Manhattan-terv. A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

19.00 PIM, Vörös-szalon CSINÁLJUNK EGYÜTT IRODALMAT! Fent bedobod, lent kipotyog a kötet címe, melyben Rutai Gábor költőMATA „versautomatájában” készült írások találhatóak. Pálfi Norbert szintén az alternatív irodalmat mutatja be vicces Aesopusátirataival, Noé bandája című kötetében. A Jafa Kiadó programja.

JÚNIUS 9. SZOMBAT

21


19.30 PIM, Díszterem TISZA KATA: A LEGJOBB HELY A VÁROSBAN TE VAGY A szerzővel Szabó T. Anna beszélget a Kezdőmondat című sorozatban Tisza Kata pszichológiai doktori kutatásait, coachingpraxisát és saját élete élményeit gyúrja össze. Az eredmény egy rendhagyó terápiás verseskötet, amely műfajt teremt és hiányt pótol. Kíméletlenül őszinte pszicholíra ez, magánéleti vonatkozása mellett szakmai háttere is van, a valóságot ötvözi tudományos ismereteivel. A Petői Irodalmi Múzeum programja.

20.00 PIM, Vörös-szalon KRUSOVSZKY DÉNES: AKI MÁR NEM LESZÜNK SOSEM A szerzővel Szilágyi Zsófia beszélget 1990-ben Iowa City határában egy férfi halálos autóbalesetet szenved. 2013-ban egy fiatalember hirtelen felindulásból elindul kamaszkora kisvárosa felé. 1986-ban egy tüdőbénult beteg és ápolója magnóra veszi a férfi vallomását gyerekkora sorsdöntő pillanatáról. 1956. október 26-án egy kisváros forradalmi tüntetése pogromba fordul. 2013 nyarán egy lakodalmi éjszaka különös fordulatot vesz, 2017-ben pedig a mozaikkockák mintha összeállni látszanának. A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

20.30 PIM, udvar ÍGY VISZIK ÁT Játsszák: Bakonyi Alexa, Döbrösi Laura és Mohai Tamás Rendező: Erdeős Anna Az előadás Nyáry Krisztián Így szerettek ők köteteiből merít: nagy íróink elfeledett naplóiból és levelezéseiből rekonstruált szerelmeit forgatja a dráma élő szövetébe, szilánkokból villant tükröt saját kapcsolatainknak. Azoknak, akik csaltak, és azoknak, akik megcsalattak. Azokkal, akik imádtak. Gyűlöltek. Cseréltek férjet, feleséget, nemet, ágyneműt, rímképletet. De egy valamit soha: a kiolthatatlan szerelmet, amelyet ha kellett, a szájukban vittek át. A túlsó partra. Az előadás a Független Színművészetért Alapítvány támogatásával jött létre. 22

JÚNIUS 9. SZOMBAT


20.30 PIM, Díszterem BÁN ZSÓFIA: LEHET LÉLEGEZNI! A szerzővel Szüts Miklós beszélget Közreműködik: Kárpáti Dódi Bán Zsófia elbeszéléskötetében felhangosított csendek, kihallgatott párbeszédek és belső monológok, éles vagy elmosódott emlékek, szerelmi kirakójátékok váltják egymást, akár a lélegzetvételek. Bán Zsófia nagy formáló erővel teremt figurákat, a rá jellemző érzékiséggel és karneváli iróniával mesél történeteket, amelyek napjainkban vagy több mint száz éve, Budapesten vagy egzotikus vidékeken játszódnak. A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

21.00 PIM, Vörös-szalon HORVÁTH BENJI: A DICSŐSÉGES EURÓPA A szerzővel Babiczky Tibor beszélget Mi különbözteti meg a víziót a valóságtól? Lehetséges-e kívül kerülni az időn? Vagy legalább megfeledkezni róla. Horváth Benji költészete sajátos, kelet-európai tapasztalatokra épülő modern, nyugat-európai líra. Új kötete a Dunajcsik Mátyás Lehetőségnek köszönhetően jelenik meg. A Libri Kiadó programja.

22.00 PIM, Díszterem ELSŐNEK LENNI SZAR” “ - MÉSZÁROS PÉTER SLAMESTJE Zenei producer: Gege Fellépők: Csinta Áron, Galló Bence, Gömöri Eszter és Simon Márton Mészáros Péter 2017 Országos slambajnoka, a Slam Poetry Európabajnokság közönségdíjasa és 5. helyezettje, valamint az 1998-as év Béke Utcai Általános Iskola farsangi jelmezversenyének győztese. A Margó sorozatában az aktuális magyar slambajnokot mutatja be.

JÚNIUS 9. SZOMBAT

23


JÚNIUS 10. VASÁRNAP 15.00 PIM, udvar FODOR MARCSI-NESET ADRIENN: 50 ELSZÁNT MAGYAR NŐ Közreműködik: Makai Erika, Orsós Zsuzsa és Polgár Judit Moderátor: Winkler Nóra Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. A Bookline programja.

15.30 PIM, Vörös-szalon MILBACHER RÓBERT: LÉLEKNYAVALYÁK A szerzővel Szegő János beszélget és sétálgat A Léleknyavalyák kísérlet az első magyar krimi vagy bűnregény „rekonstrukciójára”. A színész és drámaíró Czakó Zsigmond 1847-ben öngyilkosságot követett el. A lezárt ügy 1851-ben Hummel József nyugalmazott városi alkapitány szeme elé kerül. Az új nyomozás során olyan veszedelmes eszmék labirintusába téved, ahonnan alig-alig van visszaút megszokott, fegyelmezett hétköznapjaihoz. A beszélgetés tematikus sétává alakul. A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

16.00 PIM, Díszterem SCHÄFFER ERZSÉBET: HOL VAGY? A szerzővel Oláh Andrea beszélget Schäffer Erzsébet kitár egy kaput, amely mögött egy drámai élethelyzetben lévő férfi és nő kapcsolatának intim tartományaiba vezet. A szerzőben többször felsejlik, talán nem is szabadna ilyen természetű érzéseket idegenek elé tárni, de könyveiből ismert őszintesége, beleérző figyelme és természetessége ezúttal is ledönti a tiltó korlátokat. A Central Könyvek programja. 24

JÚNIUS 10. VASÁRNAP


16.30 PIM, udvar SZABÓ T. ANNA: HATÁR A szerzővel Török-Illyés Orsolya beszélget A személyes emlékekből táplálkozó prózák rákérdeznek a személyiség határaira, a saját történetével és a történelemmel szembesülő ember örömére és szégyenére. Ez a könyv az értelem és az érzelem egyensúlyát keresve a kimondhatóság határait feszegeti. Térben és időben utazik, országokon és korokon át, a születéstől a felnövésig, Kolozsvártól Budapestig. A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

17:00 PIM, Vörös-szalon TAKÁCS ZSUZSA: A VAK REMÉNY A szerzővel Schein Gábor beszélget Az eddigi teljes költői életmű jelenik meg: a kötetben most először közölt Vak Remény-versekkel, zárásként pedig a régi és új India-költeményekkel. A Kossuth-díjas szerző nemzedékek számára vált iránymutatóvá, Ha van lelkünk ugyan című verse a 2017-es év legolvasottabb online versközleménye volt. A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

17.00 PIM, Díszterem TOLNAI OTTÓ: SZEMÉREMÉKSZEREK A szerzővel Jánossy Lajos beszélget A szerteágazó történet a határon túli fürdővárosban, Palicson játszódik, szereplői a városka különféle lakói, állomásfőnök, temetőcsősz, gyógyszerész és kéményseprő, továbbá kocsmai filozófusok, fürdővárosi lumpenek, a Tolnai-kisprózákból ismert infaustusok. T. Olivér felesége a gyógyszertárba indul, de a határőrségre, majd a börtönbe, végül a pszichiátriára kerül. A Jelenkor Kiadóval közös szervezésben.

JÚNIUS 10. VASÁRNAP

25


18.00 PIM, udvar MARGÓ EXTRA: VECSEI H. MIKLÓS Moderátor: Ott Anna Minden elolvasott könyv egy kicsit változtat rajtunk. A Margó Extrában olyan alkotókkal beszélgetünk, akiknek az irodalom nemcsak a személyiségükre, de pályájukra is nagy hatással volt. Az utóbbi idők egyik legsikeresebb fiatal színésze Vecsei H. Miklós, aki önálló József Attila-esttel varázsolja el a közönséget, Nemecsekként pedig könnyeket csal mindenki szemébe.

18.00 PIM, Vörös-szalon MARNO JÁNOS: SZEREPOSZLÁS A szerzővel Nagy Gabriella beszélget Mi van a szerepeken túl? Mi van a szerepeken innen? Hol vagyunk a szerepeinkben? Lehet-e szerep maga a nyelv, és ha igen, az oszt vagy szoroz? Marno János új verseskötetében folyamatos cserebomlásokat, szüntelen alakulásokat érzékeltet. Ebben az izgalmas költészetben mintha az egész létezés állandó mimikri lenne: színre lépés, színeváltozás és színpad. Egysoros mesterdarabok és katartikus hosszúversek, emlékek és álmok váltakoznak ritmikusan a Szereposzlás lapjain. Marno Jánossal a kép és a fogalom erőterében a költészet ősforrását járhatjuk körül. A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

19.00 PIM, udvar KEMÉNY ISTVÁN KONTINENSE Közreműködik: Kardos-Horváth János, Kollár-Klemencz László, Peer Krisztián és Simon Márton Minden ártér, állítja Kemény István új kötetében, a Nílusban ennek szellemében a könyv egy folyó-verssel kezdődik és egy másikkal ér véget. És hogy mi van a két mű, a Duna és a Nílus között? Egy költő kontinense, amit ezen az estén bejárunk. A Magvető Kiadóval közös szervezésben.

26

JÚNIUS 10. VASÁRNAP


19.30 PIM, Díszterem MAGYAR BALLADA - KORTÁRS EGYFELVONÁSOSOK ARANY-TÉMÁRA Közreműködik: Orosz Ákos, Szabó Simon és Szilágyi Csenge A Litera.hu nyolc írót kért arra, hogy Arany János egy-egy balladájának témájára egyfelvonásost írjon. Bartók Imre, Király Kinga Júlia, Kiss Tibor Noé, Kovács Viktor és Kovács Dominik, Papp Sándor Zsigmond, Székely Csaba és Szil Ágnes drámáiból az esten a legkarakteresebb részletek hangoznak el. Az Arany János Emlékév támogatásával.

20.00 PIM, udvar ESTI KORNÉL A gimnáziumi zenekarból a fesztiválok állandó szereplőjévé vált Esti Kornél – Kosztolányi Dezső kedvenc zenekara – ritkán látható, akusztikus koncertet ad. Az együttes tagjai: Bodor Áron (ének, billentyű), Horváth Kristóf (gitár), Lázár Ágoston (dob, vokál), Lázár Domokos (gitár, ének), Pályi Ádám (basszusgitár), Veres Imre (gitár).

IMPRESSZUM Szervező, lebonyolító: Kultúrkombinát Kft., 1024 Budapest, Keleti Károly utca 15 C I Arculat: Grosan Cristina I Tördelés: Kappéter Ákos I Korrektor: Balázs Jenő I Nyomdai munkák: Crew Print, 1067 Budapest, Eötvös utca 9.

JÚNIUS 10. VASÁRNAP

27


FŐ TÁMOGATÓ

KIEMELT TÁMOGATÓ

TÁMOGATÓK

KIEMELT PARTNEREK

PARTNEREK

MÉDIAPARTNEREK

Margo Irodalmi Fesztivál 2018  

A Margó az évek alatt egy izgalmas, színes és vibráló nyúlüreggé változott, amibe minden júniusban fejest ugrunk, hogy megismerjük az irodal...

Margo Irodalmi Fesztivál 2018  

A Margó az évek alatt egy izgalmas, színes és vibráló nyúlüreggé változott, amibe minden júniusban fejest ugrunk, hogy megismerjük az irodal...

Advertisement