Issuu on Google+

margarida mota

undergraduate architecture portfolio


"Your present circumstances don't deter mine where you can go, they merely deter mine where you star t"

Nido Qubein


MARGARIDA MOTA Kent State Univer sity | College of Architecture & Environmental Design

Bachelor of Science in Architecture

EMAIL mmota@kent.edu ADDRESS Rua das Salgadeiras, no.9 1200-395 Lisboa Portugal TEL. +1 (330) 212-4778 +351 91 67 28 711


U N D E R G R A D UAT E WO R K

LIVE & WORK HABITAT Akron, OH

BIKE PATH OASIS Akron, OH

RECREATIONAL CENTER Cleveland Heights, OH


LIVE & WORK HABITAT A K R O N ,

O H I O

THIRD-YEAR DESIGN STUDIO I | PROFESSOR BRIAN PETERS | FALL 2013


Live & Work Habitat was a space created to emphasize the artists' works. This new concept where the artist lives and works in the same place is becoming increasingly popular. It allows the artists to focus more on their work and at the same time it can also functioning as gallery, offering to visitors a sense of proximity with the artists while having the opportunity to check out their more recent works. Metal was the main material used in this project and it was important to promote a sense of continuation with the surrounding brick of the adjacent buildings. To achieve this goal, the metal was perforated in order to create a brick pattern and at the same time to allow light to come inside the building.

SAN TELMO EXTENSION, NIETO SABEJANO

URBAN TOWNHOUSE, PETER GLUCK

SAN SEBASTIAN, SPAIN

NEW YORK CITY, USA


NEW VOLUME

SUBTRACTION

CIRCULATION TOOL EQUIPMENT

CONFERENCE ROOM

GENERAL SHOP SPACE

OFFICE KITCHENETTE

MAINTENANCE/ MECHANICAL

MATERIAL STORAGE

GREEN SPACE

EX

CIRCULATION FIRST-FLOOR UP

LIVING/ DINING/ KITCHEN

HOUSING ENTRANCE

LO

CK

W.

PARKING

STUDIO 4

STUDIO 3

PARKING

GALLERY

LECTURE

CIRCULATION SECOND-FLOOR

1

PATIO

DOWN

UP

BATHROOM

CLOSET

LIVING/ DINING/ KITCHEN

LO

CK

1

BEDROOM

PATIO

DOWN

UP

BATHROOM

IE O H C A IO NA & L ER

DOWN

CLOSET

BATHROOM

BEDROOM

PATIO

DOWN

BATHROOM

CLOSET

BEDROOM

PATIO

DOWN

BATHROOM

CLOSET

S

BEDROOM

AN

S

AN

LE OR

IN MA

UP

LIVING/ DINING/ KITCHEN

LE

LAUNDRY

LOBBY

BEDROOM

PATIO

OR

UP

LIVING/ DINING/ KITCHEN

HOUSING ENTRANCE

IE

CLOSET

LIVING/ DINING/ KITCHEN

O H C A IO NA & L ER

STRUCTURE

STUDIO 5

STUDIO 2

ELEVATOR

C

GREEN SPACE

WC

WC FIRE EXIT STAIRS

EX

T. PARKING

STUDIO 1 STORAGE

DIGITAL FABRICATION LABORATORY

W.

UP

ES

LIBRARY

NG

GREEN SPACE

OFFICE

ELEVATOR

CH A

OFFICE

OFFICE

.

LOBBY

OFFICE

OFFICE

WC

STORAGE

FIRE EXIT STAIRS

ST

OFFICE WC

WC SHIPPING & DELIVERING

GE

VIEWS

METAL VEGETATION SOIL STRUCTURE METAL

HA N

EXISTING BUILDING


This site is separated in two main groups. The first one is where the artist's work, gallery and offices are, with an area around 14200 s.f., while the other is where the apartments are with an area of approximately 5300 s.f. A ramp serves as the connection from the lowest point of the site to the highest point allowing people to cross the site diagonally and additionally, creating more entries into the building. The roof is another important element in the design of this space. It can be accessed from the inside or by using the ramp. The roof is also perforated, just like the metal faรงades. However, these punched openings have several functions. They can work as a green roof allowing vegetation to grow, as benches to sit and enjoy the view and with lights underneath allowing illumination during the night and, lastly, some punched openings also work as skylights. This project aims to create a friendly environment for artists to create and share their work and an appealing atmosphere for visitors whether by experiencing a direct contact with art or simply by enjoying the space and the view.

FIRST-FLOOR PLAN

SECOND-FLOOR PLAN

TRANSVERSE SECTION LONGITUDINAL SECTION


WEAVING LANDSCAPE A K R O N ,

O H I O

THIRD-YEAR DESIGN STUDIO I | PROFESSOR BRIAN PETERS | FALL 2013

GREEN SPACE

WEAVING

SHADING DEVICE


The environment of the site, located in 33 West Exchange Street, offers a diversified set of buildings. There is a children's hospital, a baseball stadium, Akron University, several office buildings, parking lots, among other structures. There are some green spaces around the site. However, the bike oasis is the only green space where a regular social interaction can be experienced. The core concept of this project is its waving design, intended to play an important role in this landscape mark. The weaving is done through different elements such as the shading device, the structure and the several paths. It was designed in order to attract people to come and use its features. Each path that the visitor chooses, will lead him/her to a different spot of the site through this weaving concept.

SITE PLAN & SURROUNDINGS

CH

W. EX

AN GE

ST

.

LOUNGE

CAFE

FREEZER

KITCHEN

1

STORAGE INDOOR SEATING

BATHROOM

BIKE PARKING

MA

IN

OR

LE

AN

S

O H C A IO NA & L ER IE

LO

CK

ELEVATOR

PROGRAM

SITE SURROUNDINGS

STUDY WEAVING MODELS

FINAL WEAVING MODEL


The structure elements are also used has a walkable roof. In one area, some coffee tables and chairs were placed allowing people to explore the outdoor space, while drinking their coffee or eating lunch. Another one has several bean bags in a rock shape, called living stones, so people can just go and hang out. Last but not least, the third area is a free plan that can be used for other activities. The different purposes that will lead people to use the site were determinant in its design. It will allow easy and fast passing for those who are in their lunch break and in rush to get to where they wanted; it also offers an open space area for families to enjoy for a couple of hours the green space and the open air atmosphere. Moreover, it offers to the students of the university an attractive site as their study spot. The site design, while accommodating the use of the site just as a passage, but enjoyable, in the middle of a walking from one point to another, creates, as well, an appealing space for social interaction and relaxation. It serves, though, as multi-purpose site, creating a lively space in the neighborhood.

FLOOR PLAN


RECREATIONAL CENTER C L E V E L A N D

H E I G H T S ,

O H I O

SECOND-YEAR DESIGN STUDIO II | PROFESSOR JOSEPH FERUT | SPRING 2013

SITE RESTRICTIONS

SPORT vs LEISURE

FOLDING


The main goal of this project is to promote a close interaction within the neighborhood. With a new recreational center, people will likely cross Cedar road more often, not only because of the activities that they can perform there, but also attracted by the shops around it. The building has an orientation towards south, enhancing the exposure to natural light. At the same time, the east and west faรงades allow more light and more interaction between each complex. The addition of a water slide aims to provide an appealing feature, especially for children, in the summer. A spine was created to connect all the program forms, serving as the main circulation of the building. Walking through this spine, it gives a global perspective of the entire complex and of the outside area and a dynamic feeling of the space generated by the different activities performed there.

CONNECTION BETWEEN PROGRAM FORMS

STRUCTURE

INDOOR vs OUTDOOR


SITE SECTIONS

SITE PLAN TRANSVERSE SECTION


The program is divided in two main groups, leisure and sports. Leisure includes the activities more physically oriented, such as going to a massage or to relax in the pool, and more culturally oriented such as reading a book, quietly, in the culture lounge or to see an exhibition in the gallery. The sports complex is where the social interaction happens, like for example, in the squash courts or in the fitness zone. The sports complex was left in the northeast corner, where more traffic/pedestrian movement occurs, while the leisure complex is in the northwest corner which is less exposed which allows more privacy for the users. This recreational center intends to have a lasting local impact by fostering a closer interaction among the local neighborhood and inducing a healthier life style. SECONDARY CIRCULATION SECONDARY CIRCULATION WATER FEATURES SPORTS COMPLEX SPORTS COMPLEX

FLOOR PLAN

EAST ELEVATION

NORTH ELEVATION LONGITUDINAL SECTION


MARGARIDA MOTA


thankyou


Margarida Mota Architecture Undergraduate Portfolio