Page 1

MArWAh GArIb

PORTFOLIO

UNdErGrAdUATE WOrK 2011- 2015


ma r wa h

ga r i b e-mail

Mobile +971503190531 marwah.garib@hotmail.com

education Bachelor Project University of Stuttgart, Faculty of Architecture and Urban Planning, Urban Design Institute Bachelor of Architecture Faculty of Architecture and Urban Planning, German University in Cairo. (Cumulative GPA: 1.55, German system; Very Good with Honors). IGCSE; AS & A Level; International Community School (Abu Dhabi)

Work Experience + workshops Urban Planner at KEO International Consultants january 2016- current Intern at KEO International Consultants September- October 2015 Intern at Shehayeb CONSULTANTS Summer 2015 Intern at OTAK International Summer 2013 Intern at WS ATKINS Architecture Department, Abu Dhabi Office Summer 2012 Learn-Move-Play Ground Summer School for creating inspiring Playgrounds in Cairo’s Public Schools (Organized by the German University in Cairo Architecture Department ,The Technical University in Berlin and the German Academic Exchange Program (DAAD)). 22 September- 3 October 2012


personal information 04.10.1992 USA

Date of Birth Nationality

computer skills: AutoCAD 3Ds Max + V ray Sketchup Adobe Creative Suite Grasshopper + Rhino Microsoft Office

+ skills: Hand drafting, Sketching, Oil Painting, Pastel Coloring, model making.

language skills: Arabic: Native English: Fluent German: Beginner

extra-curricular activities German University in Cairo Model United Nations: Crisis Coordinator at Security Council 2014; Delegate at Security Council 2013; Human Rights Council 2012; Founder at German University in Cairo Architecture Association (GUCAA) Delegate at Council of Egyptian Affairs at Cairo International Model of the Arab League 2012 in the American University in Cairo (CIMAL’12) Vice President of International Community School Student Council 2010


contents

Stuttgart StĂśckach: Sustainable Redevelopment of the Parkway District | Bachelor Project |Spring

6

2014

Manial Waterfront Urban Redevlopment | Central Business District |Science Center | Urban Design |Spring 2014

18

Children’s Museum for Egyptian Museum of Antiquities | Design Project |Spring 2011

26

Young Cairo: Urban Renewal by Reusing Urban Waste | Urban Intervention | Fall 2014

32

Para-Modular Expo | Parametric Design |Spring 2013

44

Urban Contour | Visual Design

48

Learn-Move-Play Ground | Design- Build Workshop | Fall 2012

52

| Fall 2011


S tuttga r t

Stöckach Bachelor Project | Spring 2014 University of Stuttgart

The district of Stöckach in western Stuttgart, Germany is a parkway district that is currently facing severe environmental problems such as noise pollution and poor air quality as well as inefficient and energyconsuming building structures. The site has a privileged location next to a spacious inner-city parkland (Schlossgarten). There are currently two bridges crossing over the highway (Cannstatter Straße) connecting the site with the park, and two more are proposed. All connections are wide bridges with vegetation to make the crossing a more pleasant experience. The connections are extended into the site with the aim of creating green fingers into the city fabric. The site is divided into three zones: Zone A, which is along the highway, has mainly offices acting as noise barrier; Zone C, which is along Neckarstraße, buildings in this zone would remain with mixed use functions; and Zone B, which is sandwiched between the two previous zones, has mainly residential units. Also, the existing school in Stöckach Square, which lies in Zone C, is proposed to have an extension in Zone B which includes a sports hall and a playground area .


HI VE

E CL

IN SP

E

AN RI ST DE PE

E IN

SP

OR ID

R OR NC EE GR

R

DO RI OR NC EE GR

CO

CI ER MM

S AL

NE PI

Land Use Housing Offices Mixed Use

RI OR NC EE GR

Hotel

R DO

Educational Governmental

HI VE

E CL

IN SP

E

AN RI ST DE PE

CO

CI ER MM

S AL

E IN

SP

NE PI

Privacy Private Gardens Semi-public

ne

Public

A

Zo

ne

Zo

B ne

C

Zo

Open Spaces Pockets Green Corridors Educational Space Main Square

Building Heights 5-6 Floors 4-3 Floors 1-2 Floors


identical unit

x7

gap for emergency access

x2

+ Terrace

ARCHITECTURE

+ staircases

Buildings overlooking green corridors are designed to be apartment buildings with different units and areas to ensure a healthy social mixture. Slab buildings between the apartment buildings were designed as urban family housing. Each slab building consists of 16 duplex units with the first floor having the living room, WC, kitchen, a dining area, and a terrace and the upper floor having three rooms and a bathroom. The buildings are four stories high, i.e. two units stacked above each other. The lower unit has a terrace leading to a private backyard. Both the floor slab and the backyard are raised 1.00 m above the ground to create privacy for the inhabitants from by-passers on the sidewalk. Whereas the upper units are accessible by three staircases (two at the ends and one in the middle) which leads to a long steel gallery leading to the units’ doors.


Single unit floor plans Ground Floor First Floor


Cross Section South west elevation


islan d

manial

In collaboration with Marwa Adel and Sandi Boulos| Spring 2015 The project is located in a section of the western waterfront of Al Manial, a Nile Island in the center of Cairo famous for its hospitals and medical schools. The 60 students of the design studio collaborated to create one masterplan proposal dividing the site into Zone 1: a business and science district, Zone 2: concerned with community development and promoting culture, and Zone 3: which has different facilities such as hotels and an art school. The zones are divided into plots with each 3 students designing a single plot. My group designed Plot 2 of Zone 1. Our proposal is a science center and museum which is integrated with exhibition halls, shops and cafes that exploit the Nile view. The Science Center is reached through a continuous public space on the roof that takes visitors to a panoramic Nile experience. Trees and seating elements are integrated in the design to provide shade and comfort. The building, although having separate entrances for the different functions, appears to come out of the ground and reaching out for the Nile. I took part in the design phase of both the masterplan and the plot scale as well as created visualizations, concept diagrams and renderings


Spines Main promenade Green Corridor Business promenade Building Semi-public Space / Podium

Nodes Landmark Public Space Building Semi-public Space / Podium


Entrances Zone Entrance Building Entrance Building Semi-public Space / Podium

Land Use Offices Commercial Mixed Use Convention Center Hotel Research Center Recreational

mixed-use landmark

mixed-use

aquarium

science museum

hotel convention center recreational facility


ofďŹ ces

exhibition space

science museum

public space


4

3

2

1

1

1

1

1

Floor Plan (+4 meter) 1 Shops 2 Exhibition Space 3 Employee Offices 4 Storage Space

4

3

1

3

3

2

Floor Plan (+4 meter) 1 Shops 2 Exhibition Space 3 Employee Offices 4 Storage Space


C H I L DR E N ’ S

MUSEUM The Egyptian Museum of Antiquties Spring 2012 A new building of the Egyptian Museum of Antiquities complex in Tahrir Square, Downtown Cairo. The new building is a children’s Museum. The concept was to create a loop circulation through the different themes of the museum. The building appears to come out of the ground pointing south to the entrance of the site. Guests would start their journey by climbing monumental staircase which acts as a gathering area. They are then greeted at a reception area into the top floor of the continuous space of the museum. The first theme is “The House” which introduces children to ancient Egyptian housing, furniture, food and everyday life. As the guests descend through a staircase, there is an access into a stepped garden which divides the main museum from the proposed children’s museum. This outdoor space museum aims to introduce the children to ancient Egyptian farming, papyrus and writing as well as merchandise and trade. The stepped garden descends back to the lowest level of the museum. The themes in this level are mainly about ancient Egyptian royalty, religion and afterlife. The final station is the restaurant and the rest rooms which have access to the garden.


First Floor Plan

Cross Section


Ground Floor Plan

Longitudional Section


y

oung

cai r o In collaboration with karim Mandoury and Ahmed Ades | Fall 2014 This project aimed to investigate urban spaces created by the Ring Road in Greater Cairo. The Road aim to connect the city’s different districts fails on the neighbourhood level by creating a barrier with lost dark, unsafe and unclean spaces underneath its bridges. The site investigated was underneath the southern section of the Ring Road dividing an informal low-income neighbourhood (Torab Al Yahoud) and a planned middle-income neighbourhood (Saqr Quraish). The project followed an organized methodology to reach design solutions. First, locals from both areas on the side of the bridge were interviewed to understand local complaints and needs. Then, a photo mapping of the area was conducted. In the mapping my group was particularly interested in existing textures on site. This led us to classify and map the different textures on the site. Then we studied the relation between textures, people and the urban context. My role in the group project started from the early steps of analysis, to studying textures and their relation with people and the urban context. Also, I worked on the design, visualization, model massing and renderings.


Utopian Situation Utopian Situation

Textures Textures

User Portraits

Permanent Textures

Mind Map The diagram demonstrates the flow thoughts of the conMind of Map cept from the main idea the of The diagram demonstrates the hub to of thethe transfer flowcentral of thoughts conof frommain 2-D idea to 3-D. ceptelements from the of the central hub to the transfer of elements from 2-D to 3-D.

Textures Textures

Central Hub Central Hub

Permanent Textures Green Green

Texture Catalogue permanent textures

Ports Ports Connections Connections

Stones Stones

Vision

Asphalt

Vision

Asphalt

Existing streets Existing streets

Overlapping Overlapping

Pipelines Pipelines

Transparent straws Transparent straws

Tiles Tiles

Ports Ports

Connections Connections

Ports Ports

Physical

Visual

Interlocking tiles

Physical

Visual

Interlocking tiles

Node

Transparency Transparency

Node Physical Modelling

Dusty floor

Physical Modelling

Dusty floor

Trial 1 : Trial 1: Verticality; extending the horizontal texture into 3-dimenVerticality; extending the rephorsional directions, which izontal texture intomovement 3-dimenresent the complex sional directions, whichRoad. represulted by the Ring resent the complex movement resulted by the Ring Road.

Temporary Textures Temporary Textures Construction materials

temporary textures

Construction materials

Trial 2 : Trial 2: Experimenting the rotation of horizontal texture into a vertical one and Experimenting the extending rotation into the vertical of horizontal texturedimension. into a vertical one and extending into the vertical dimension.

Garbage Garbage

Ahmed Ades 22-2534 Karim Mandoury 22-0677 Marwah Garib 22-3657

Ahmed Ades 22-2534 Karim Mandoury 22-0677 Marwah Garib 22-3657

Ahmed Ades 22-2534 Karim Mandoury 22-0677 Marwah Garib 22-3657

Ahmed Ades 22-2534 Karim Mandoury 22-0677 Marwah Garib 22-3657


Texture Mapping Grass Grass Tall Grass Old Grass Decoration Plants Decoration Plants Garbage Garbage Stones Stones Tiles

Tiles Sand Sand Tiling Tiling Tiling

Tiling


administration information desk storage cafeteria wc kitchen

wood

concrete

red painted concrete


Ground Floor plan


First Floor (+4 meters) plan

Cross Section


e

x

po

para-modular Group of Eight Students | Spring 2013

Located in the German University in Cairo Industrial Park, this pavilion is considered an iconic image to represents the Architecture and Urban Planning Department in the University. The Pavilion, a 15 sq meter structure, is used for student and staff meetings, social events, discussions and exhibitions. The design considered the three main subsystems of any building: Form, Structure and Interface, in specific Light penetration. The Design Strategy is Parametric modular design and the Surface based strategy was used. Material used : Canson 400 g No. of Panels: 36 x 2 Fabrication time: 2 hours Assembly time: 2 hours


u

r

b

an

contou r In collaboration with Yomna El Gendy Fall 2011 The project , an assignment of a 3d Modelling course, was to create a contour model on a assigned base of MDF with a stamp that represented a focal point. My partner and I were inspired by the edgy nature of the given piece of wood. From the edgy lines, we continued the contour with straight edges such as that of broken glass. The focal point represented the point in which the force was applied causing the crash of glass. This point has the lowest height which increases as the pieces reach closer to the edges. Also, we had to coordinate with other groups of the surrounding bases regarding the heights of the cork pieces at the edges to create a smooth transition from one ‘plot’ to another. The model is made of MDF bases, cork ‘walls’, white cardboard as ‘ceilings or coverings’, with a layer of newspaper and white paint on top of the cardboard to create an additional layer of abstraction.


Plot with focus point

edged pattern representing the breaking of glass with force exerted in the focual point.

Red lines continuing to adjacing plots.


Heights assigned to different areas: The darker shade represents a greater height. All areas increase in height as they approach the focual point.

Cork ‘walls’ added with the different heights.

cardboard triangulated pieces cover the walls. Newspaper layer added on top, then a layer of transparent white paint to add further abstraction.


LEArN-MOVE-PLAy

GrOUNd Design-build workshop organized by the German University in Cairo, Technical University Berlin, German Academic Exchange Program DAAD| Fall 2012 During the twelve intense days of the workshop eleven students from Germany and twenty-five from Egypt worked together with a team of professors and experts from different fields (pedagogy, architecture, urban planning, landscape, and graphic design) to realize a new playing landscape in the courtyards of two public primary schools in Cairo, Egypt. The aim of the summer school was to improve the quality of the schools’ outdoor spaces by designing furniture—for playing, moving, sitting, and providing shade—out of local materials, adapted to the individual situation of each school. Due to the small scale of the elements, they were designed and directly implemented by the students and team during the summer school. A participatory methodology was adopted which involved the children and teachers in the entire creative process until the realization. This way, it was possible to determine their priorities, needs, and desires, and to build up a strong identification between the children and the results, creating a sense of responsibility for the future maintenance and—more generally—for the common acceptance of the courtyards. Furthermore, the summer school gave us the students the possibility of actually implementing our own designs, dealing with the requests of the clients, the specificity of context, and materials.


Marwah Garib's Undergraduate architecture Portfolio  

Faculty of Architecture and Urban Design, German University in Cairo.

Marwah Garib's Undergraduate architecture Portfolio  

Faculty of Architecture and Urban Design, German University in Cairo.

Advertisement