Issuu on Google+

MARGARET SHARIETT

undergraduate portfolio 2009-2013

1


5

2

17

25

Children’s Cardiovascular Hospital of Boston

Tamirhane Fine Arts Center

A Cultural Courthouse for Bessemer

fall 2012

spring abroad 2012

fall 2011


contents

33

43

Alabama Impact Crater & Science Center

Modular Lake House

spring 2011

fall 2010

51

Other Works

3


4


Children’s Cardiovascular Hospital of Boston Boston, Massachusetts

fall 2012: Professor Scott Finn

5


A hospital is not necessarily a place where most people want to be, and so hospitals are often seen in a negative connotation. The design endeavors to make the hospital a welcoming place, not only in the interior experience but also in the approach. The design of the hospital is intended to create a connection between the Rose Kennedy Greenway and the main city of Boston. The massing of the structure steps back from the greenway and integrates itself with the distant skyline, as well as the adjacent structures, such as the old police station, which steps back and maintains varied movements along the greenway. The hospital becomes a respectful addition to the rhythms of the city. It is meant to be an elegant gesture to the city which steps back in order to make the visitor feel more comfortable in the approach. On the interior, the design invites the visitor in and provides the user with an easy, comfortable experience and ease of knowing where to go in the space. The patient floors are designed in a way that moves away from the “hospital feel� of enclosed, cold spaces. Almost every corridor is open to a view so that the visitor never feels closed in the space. Ample gathering spaces are provided for those users who need to wander, gaze, or work on other things.

6


above: Massing diagram explaining the process of developing the massing of the hospital design. opposite: Surrounding plan of the site. below: Looking southeastward down the Rose Kennedy Greenway.

7


Emergency Entry and Waiting

Emergency

Courtyard

Visitor Entrance Offices

8

Chapel

Pharmacy

Gift Shop


Emergency Entry and Waiting

Emergency

Courtyard

Visitor Entrance Offices

Chapel

Pharmacy

Gift Shop

9


above: Interior views of entry and typical patient floor opposite, left: Stacking diagram opposite, right: Typical patient care unit below: Section looking north east from Rose Kennedy Greenway.

10


DOCTOR’S OFFICES + MECHANICAL/ELECTRICAL DOCTOR’S OFFICES PATIENT CARE UNITS PATIENT CARE UNITS PATIENT CARE UNITS PATIENT CARE UNITS INTENSIVE CARE UNITS + PHARMACY + LAB + CENTRAL STERILE SUPPLY MECHANICAL/ELECTRICAL + STORAGE + MEDICAL RECORDS DIETARY SERVICES + ADMINISTRATION + COMMUNITY SERVICES ENTRANCE + GIFT SHOP + PHARMACY + CHAPEL + EMERGENCY CARDIOVASCULAR SURGICAL SUITES + PREP/HOLD/RECOVER + RADIOLOGY

11


12


above: Section perspective through patient floor.

13


below: Physical model looking northward. opposite: Physical Model looking northeastward at front elevation.

14


15


16


Tamirhane Fine Arts Center Famagusta, Cyprus

spring abroad 2012: Professor Tarik Orgen

17


The objective of this project was to take an existing building in Famagusta, Cyprus and create something which would enrich the community and give them some form of entertainment or activity. The Tamirhane site was once a stopping place for trains which at one time travelled through the city and across Cyprus. The idea of the project was to create a low maintenance place for the students and community to learn and exhibit fine arts and to have a place for events and gathering. Every kind of art from digital to culinary is represented in the building in the elongated spaces created by the existing train station. Additions to the exterior create space for gathering and exhibition as well as recreation. Landscaping of the area creates a large park for the community to gather and play. The massing of the building was taken from the past functions of the existing buildings. The sculptural seating and exhibition structure which runs along side the building is placed where the train tracks once ran and is imitating the past structure. The foot print of the building as a whole is meant to mimic train cars side by side.

opposite, left: Surrounding developed site plan. opposite right: Circulation and function diagram. below: Looking across park at the sculptural seating and gallery area on the south side of the building.

18


Culinary Arts

Garden

Entry and Lounge

Performing Arts Studio and Exhibition

19


20


21


22


23


24


A Cultural Courthouse for Bessemer Bessemer, Alabama

fall 2011: Professor Douglas Burleson

group project with Vincent DiLeo and Skylar Keele

25


Through our design we wanted to give Bessemer an iconic structure to be represented as the core of the urban center. Although the town has several distinctive buildings, such as the old courthouse and city hall, which should define the place, we felt a definitive icon was lacking from the area. We used the element of scale to give the building a civic presence. The height and size of the building exceeds all surrounding structures making it a focal point of the area. In the faรงade of this building we used civic proportions to illustrate the functions of the interior on the exterior. Each courtroom is reflected on the faรงade so that the building can easily be read as a courthouse. This was achieved with the use of extruded bays along the both north and south elevations. The circulation was kept to the front of the courthouse where most of the natural light is let into the building. This also provides a view of the green space overlooking the plaza. The central barrel vault further illustrates the civic nature while creating a central focal point leading to the atrium and larger, ceremonial courtroom. From the interior this barrel vault provides a cathedral-like space. The clearstory windows allow natural light to flood into double height atrium space and ceremonial courtroom. The green space balcony covered by louvers provides a public gathering space giving it a traditional, southern front porch in a more contemporary way. The gentle, welcoming entry is used to soften the transition into the stable, judicial feel of a traditional courthouse.

26


left: Surrounding plan of the site. below: Looking northward at the front facade of the courthouse. Physical model.

27


28


29


above: Looking westward at the front facade. opposite: Looking eastward at rear facade.

30


31


32


Alabama Impact Crater & Science Center Wetumpka, AL

spring 2011: Professor Justin Miller

33


Wetumpka is known for its impact crater located just outside its city center. The city lacks any public center for displaying and exploring this site. This project was to provide the city with a place where information could be displayed for the community and visitors. This design is based on the approach and circulation of the center. Each view of the structure creates a different effect for the viewer. The linear circulation and separate spaces lay out the simple path for the visitors. The massing was meant to work with the slope of the existing site. Green roofs allow the building to flow out of the landscape.

34


above: Privacy diagram below: Looking northward from lower level green area.

35


36


opposite, top: Top floor; exhibit space and black box. opposite, bottom: Entry floor; admission, offices, cafe, and classrooms. below: Ground floor; event space, storage, and exit.

37


above: Physical model looking eastward. opposite: Elevation looking northeast. below: Longitudinal section looking southeastward with detailed section of green roof.

38


vegetation

growing medium

drainage layer insulation

roof deck

Green Roof Diagram

39


above: Detailed plan of entry and admissions of museum. opposite, top: Interior view of entry and concessions. opposite, bottom: Detailed section of entry space.

40


41


42


Modular Lake House Lake Martin, Alabama

fall 2010: Professor Ryan Salvas

43


The main idea of this project was to provide the client with a house overlooking Lake Martin which could be rented out to guests while maintaining a private area for the permanent resident. The twist to this was that the client had a hoarding problem so it was vital for ample storage to be provided. The design process started with the development of multifunctional modules. Some for windows, some for storage, and some for privacy. These modules became the exterior walls and some of the interior walls of the house. Each space inside the house responds to the modules which surround that space, whether public, private, or in need of extra storage.

opposite, left: Diagram of specific modules and functions right: East elevation

44


45


46


47


48


49


50


Other Works

51


52


watercolors

above: Maiden’s Tower, Istanbul, Turkey, 2012

below: Church of St. Savior of Chora, Istanbul, Turkey, 2012 left: German Fountain, Istanbul, Turkey, 2012

53


Proun study 2010

El Lissitzky, an architecture and graphic design teacher, developed “Prouns� as studies of painting and architecture by creating interactive abstract spaces within oil paintings. The project assigned was to take one of these studies and create three dimensional space out of them, treating them as a floor plan.

left: Original Proun study assigned below left: Sketch of development of Proun study into model below: Physical model of Proun study

54


light bulb modules and shelter

Light Bulb Modules 2010

The objective of this project was to create some sort of shelter out of objects found in a dumpster. The metal pieces of light bulbs were used as modules which could be linked together and used to build the shelter.

Curl 4 opposing tabs inward.

Bust light bulb leaving end metal piece.

For first module, cut into 8 tabs bending each outward to make a star shape.

Remove all remaining glass and glue from the inside of the piece.

Link curled tabs together alternating the direction of the module for each to create a web of modules.

For second, cut two tabs on opposite sides and two slits on remaining sides to slide tabs into.

Insert tabs into slits alternating direction to create a wall of modules.

above: Diagrammatic instructions on how to construct the modules.

Margaret Shariett

below: Physical model of shelter

55


56


sketches

left top: Train station, Istanbul, Turkey, graphite, 2012 left below: Kiss, prisma color, 2009 below: Suit of armor, graphite, 2009

57


58


drawings and painting

left top: Tree frog in pointillism, marker, 2009 left bottom: Portrait of Emily Deschanel, graphite, 2008 above left: Still life, oil paint, 2009 above right: Classic red car, marker, 2009

59


60


MARGARET SHARIETT 2406 Dogwood Ln. SE Decatur, AL 35601

mashariett@gmail.com 256.466.1697

EDUCATION Auburn University — Auburn, AL School of Architecture, Bachelor of Architecture, expected 05.2014 Current GPA: 3.02 Semester Abroad in Istanbul, Turkey : Istanbul Technical University Decatur High School — Decatur, AL Advanced Placement Diploma with Honors and IB

2009 – Present 01.2012 – 05.2012 2004 – 2009

PROFESSIONAL EXPERIENCE Schneider & Associates AIA Architect — Huntsville, AL 05.2012 – 07.2012 Intern Architect: As a full-time summer intern responsible for developing the technical drawings of a fence inclosing St. John the Baptist Catholic School in Madison, AL along with master plan drawings and other techical drawings for additions to the school. Also responsible for the design of a floor layout within that addition. Aided in construction site visits for the school for punch list checks and site updates. Addition to St. John the Baptist Catholic School, Madison, AL

2012

Camp Mystic for Girls — Hunt, TX 07.2008 – 07.2009 Camp Counselor: As a full-time counselor responsible for a cabin of 10-year-old girls for the month of July 2009. Also lead camp activities such as riflery and drawing with the help of other counselors. Counselor Aide: As leader of camp teams and as waitress in the dining hall responsible for the preparation and clean up of food at meal times. Also as chaplain responsible for organization of chapel services and the incorporation of Christian values into camp activies. AFFILIATIONS American Institute of Architecture Students — Auburn Chapter Member

2009 – Present

Social Fraternity — Member, Philanthropy and Ritual Committee

2009 – Present

SKILLS Experienced in hand drafting, model building, schematic design, diagramming, rendering, painting. Proficient in AutoCAD, Sketchup, Rhinoceros, Adobe Creative Suite, Microsoft Office Suite. Basic Chinese and French. REFERENCES Stephen Schneider, Head Architect / Schneider & Associates AIA Architect / 2513 Freeman Rd. / Huntsville, AL 35805 stephensch@bellsouth.net, 256.512.9885 Ryan Salvas, Professor of Architceture / 414 Dudley Hall / Auburn, AL 36849 ryan.salvas@auburn.edu, 334.844.5564 Douglas Burleson, Professor of Architecture / 320 Dudley Hall / Auburn, AL 36849 burledj@auburn.edu, 334.844.5432 61


62

THANK YOU


Undergraduate Portfolio