Page 1

L’APARELL CIRCULATORI Joan Pons, Víctor T, Aina G, Jazmin, karl ,toni .

L ‘aparell circulatori s‘encarrega de: - repartir a tot el cos l’oxigen i les substàncies nutritives que necessitem per viure. - recollir les substàncies que el cos ja no necessita perquè siguin expulsades. Està format pel cor i els vasos sanguinis .La funcions del cor és impulsar la sang pels vasos sanguinis i que arribi així a tots els òrgans del cos.


Com funciona?

Com ho fa per repartir l’oxigen i els nutrients o recollir les substàncies de rebuig? Tot això ho fa a través de la sang. A la sang ens trobam diferents cèl.lules com: Els globus vermells tenen forma de disc i són vermelles transporten l´oxigen i el diòxid de carboni. Els globus blancs tenen forma irregular i són gaire bé transparents. Combaten les infección causades per microganisme com ara al grip. Les plaquetes tenes forma arrodonida. Són les responsables de la coagulació de la sang quan es produeix un tall a la pell. El plasma: es un liquid grogent contruit básicament per aigua on naveguen totes les cèl.lules que hem anomenat.

La sang circula a través dels Vasos sanguinis que són conductes de parets elàstiques per on circula la sang. N’hi ha de tres tipus: artèries, venes o capil.lars. Les artèries transporten la sang del cor a la resta del cos. Els capil.lars són vasos molts fins que comuniquen les arteries amb les venes. Les venes transporten la sang de les diferents parts del cos fins el cor. Tenen les parets més primes.


Curiositats 1. El sistema circulatori pot ser senzill o doble. - En el sistema circulatori senzill la sang passa una vegada pel cor en el seu recorregut. Es propi dels peixos.

- en el sistema circulatori doble la sang passa dues vegades pel cor. Es propi dels moixos, de les persones... 2.

3. 4. 5.

bebè de sis mesos te mig litre de sang , un nen de 10 o 13 anys te 2 litres de sang i un adult te 5 ´ 7 litres de sang. A una gota de sang hi ha 5.000.000 milions de globus vermells i 7.000 de globus blancs. I en el cos tenim 100.000.000 de cèl·lules. la sang te un 55% de plasma i un 44% globus vermells i un 1% globus blancs i plaquetes.

Si vols saber més coses pots consultar els video: http://www.youtube.com/watch? v=hJqK5Qj798E


El sistema respiratori és el responsable de la respiració. La respiració consisteix en un intercanvi de gasos: s’obté l’oxigen de l’aire i s’expulsa diòxid de carboni. Necessitem l’oxigen per ajudar a les cèl·lules de la sang a viure i que ens reparteixin els nutrients per tot el cos.

Durant la inspiració els pulmons s’omplen d’aire carregat d’oxigen,fet que provoca l’augment del volum de la caixa toràcica i les costelles pugen. A través dels bronquis , l’aire penetra en els pulmons. Allà es produeix l´intercanvi de gasos i l’oxigen passa a la sang i el diòxid de carboni serà expulsat per l’expiració.


Durant l’expiració els pulmons es buiden fet que provoca la disminució del volum de la caixa toràcica i Les costelles baixen.

1. Cada vegada que respires, inspires mig litres d’ aire . Si inspires profundament pots recollir 3 litres d’ aire en una sola vegada que respires . 2: L’oxigen ajuda a les cèl·lules de se sang per tenir més força on la necessitem. 3: El rècord del mon de respirar baix l’ aigua son 6minuts. Nosaltres 1 o maig minuts baix l’aigua 4: Aire! Serveix per nada , córrer, salta i també dormi, hem de respirar. Però, per que respirem més de pressa quan fem esport? Si perquè,hem de rebre mes aire Després de menjar em d’ estan 2 hores en fer esport, banyar-nos, moure –mos molt perquè encara no hem acabat la digestió. Si no tenim flatu .


Necessites mĂŠs aire quan fem esport ? Si


Xavier M., Víctor D, Aina R, Núria C, Ana M, Anna P, Martha C. DE QUÈ S’ENCARREGA? D’agafar els aliments i transformar-los en substàncies nutritives (proteïnes , hidrats , sals minerals…) perquè després la sang ho reparteix per tot el cos. COM ÉS?


Com funciona? 1. Les papil·les gustatives agafen el gust de l’aliment . Després es mastega l’aliment amb las dents fins que es converteix en un bol alimentari amb l’ajuda de la saliva que segrega les glàndules salivals per que el bol baixi més suau . 2. T’envies l’aliment per l’esòfag i va a l’estomac .A l’estomac se segreguen els sucs gàstrics que descomposaran més el bol convertint-lo en “papilleta”. i els sucs que arriben del fetge i del pàncrees. 3. El bol alimentari arriba a l’intestí prim on arriben els sucs del fetge i el pàncrees que encara descomposaran més l’aliment. Les parets de l’intestí absorbiran els nutrients que passaran a la sang.. La part líquida que rebutji el cos passarà als ronyons i la part sòlida a l’intestí gros que el cos ha rebutjat en forma d’excrements que s’expulsaran per l’anus .

CURIOSITATS 1. l`aparell digestiu és un tub llarg medeix uns 11 metres de longitud . 2. L`anorèxia: consisteix en una malaltia mental que fa que les persones que sofreixen no mengin. 3. Es tarda 24 hores en fer tot el procés de la digestió. 4.El càncer de l’estomac pot afectar a totes les edats .


5.El virus digestius afecten tot el que te vida i es pot evitar de la manera seguent : réntese les mans , … Adresa :http:www.youtube.com/watch? V – pvwsnjkd4 gi fea tune -1


APARELL EXCRETOR Miquel, ….. S`encarrega d’eliminar totes les substàncies de rebuig líquides que hi ha en la sang i les elimina per : la suor i l’orina. Aquest és el sistema urinari:

Ronyó: Els renyons o ronyons són dos òrgans present en els animals vertebrat, sque filtren la sang de l'aparell circulatori i permeten l'excreció a través de l'orina Tenen forma de fesol, i en l'ésser humà cadascú té, aproximadament, la grandària del seu puny tancat. Ubicats en el retroperitoneu, just sota les costelles, a l'altura de les primeres vèrtebres lumbars, ]

Urèter: son dos tubsun poc mes gruxats quels espa

Bufeta Orinària: La bufeta urinària és un òrgan buit múscul-membranós que forma part del tracte urinari i que rep l'orina dels urèters i l'expulsa a través de la uretra a l'exterior del cos durant la micció.

Uetra:. .


Funcionament l’aparell excretor funciona amb la ayuda dels ronyons , els ureters, la bufeta i la Uretra. Com? 1. De l’i0ntesti prim la sang agafa les substàncies nutritives i les que no vol si són solides surten per atraves de l’anus i les que son liquides passen pels ronyons. 2. En els ronyons les substancies de rebuig i l’aigua es transformen en orina. 3. Despres l’orina baixa pels ureters. 4. Finalment va a la bufeta on l’orina es va enmagatzemant i quan està plena avisa al Cervell i has d’anar WC i l’orina surt per la uretra.

Curiositats 1.

La bufeta es un múlcul en forma de globus

2. La bufeta es com una pruna i quan es va omplint s´extira fins ser tan gran com una gran taronja . 3. Els ronyons sempre estan gotejant orina. 4. La uetra s´obra automaticament quan sa bufeta esta plena.


5. El color groc de l´ orina es deu a una substancia quimica que també es mescla amb l’aigua i les subsàtncies de rebuix. 6. Les dones i els homes no feim l’orina de la mateixa forma perquè surt a l’exterior per llocs diferents.

7. Cada dia els renyons processen uns 180 litres de sang.[1] per a produir, aproximadament, 1,5 litres d’orina

Adreçes de vídeos per aprendre més: http://www.youtube.com/watch?v=kXERVFvTioM http://www.youtube.com/watch?v=_2ZOTw2DMic


treball sistemes  

grups experts