Page 1

Concurs Videodansa 2007

“Habitació sense vistes” Marc Viaplana


INTRODUCCIO

Impulsats per l´existència,

els continguts i les intencions

del PROJECTE NU2:

Ho entenem com l´espai idoni i necessari;

amb la finalitat de representar en interacció creativa,

el missatge dels nostres llenguatges.

Les nostres inquietuds,

escèniques-cinematogràfiques-musicals: artístiques.

Així neix i presentem “Habitació sense vistes”

el nostre registre del temps en l´espai.

INTRODUCCIÓ


“ La consciència de la realitat, del jo en l´ara… visc el temps tan vital…present… el meu ARA…

…tan distint del jo recent … …del passat… Futur…

cap al jo imaginat… de la recerca…desig… ...el meu ARA… ”


notes de l´ autor

Els orígens d´aquest vídeo van sorgir pel meu interès en la màgia del primer cinema; Melies o Segundo del Chomón. Fonts com la videocreació i l´animació experimental, el discurs i l´estètica dels 60-70, amb referents importants com Paul McLaren; amb el seu "pas de deux" o l´escola Txecoslovaca; com l´originalitat ingeniosa de Zbigniew Rybczynski on potser és més evident l´influència en l´idea concreta d´aquest projecte.

De la nostra interacció en Digital Dreams, d´on Beñat Beitia s´afegeix al projecte, neix la contínua necessitat d´experimentar amb nous llenguatges narratius y plàstics. Basant-nos en la creativitat del missatge i de la seva representació, mitjançant els avenços tecnològics al nostre abast.

Notes De l´Autor


La recerca de la precisió en el moviment coreogràfic, sobre una investigació sonora musical i ambiental.

Aquesta precisió, es mostrarà en les coreografies individuals i sobretot en la conjunta, on veurem interactuant conjuntament el jo multiplicat.

Buscarem una estètica realista que farà la màgia molt més sorprenent, sense treure bellesa als moviments, accentuats amb canvis de velocitat o efectes visuals; provocant gran varietat de sensacions ben conjuntades.

La música “increscendo” adquireix cada cop més pes, molt més rítmica accentuant la interacció de l´individuo amb l´espai, sent un altre motor del temps narratiu.

Notes De l´Autor


sinopsi

“Habitació sense vistes” és un espai real, inexistent i viu. on tenim consciència de la realitat; però d´una realitat impossible, una realitat plena de màgia inesperada on canviem la realitat del temps present; fragmentació del temps.

Com a contingut emocional; la bellesa de la imatge y el so, en moviment… El moviment, com a mesura.

Sinopsi


“ El temps…fugaç…l´eternitat del temps… El temps paral·lel, La unitat… el TEMPS La fràgil fragmentació del temps…. …la seva totalitat... de pas… "


guio literari

Una habitació buida, totalment tancada, sense portes ni finestres. En el centre de l´espai, amb el so d´un instrument apareix màgicament la ballarina estirada a terra. Balla fins que desapareix saltant cap al sostre, en el centre de l´espai. Tot seguit torna a aparèixer caient del sostre desde el mateix lloc d´on ha desaparegut, aquesta vegada ballant amb el so d´un altre instrument amb un tempo més lent i una duració una mica més curta. Torna a desaparèixer en una paret i torna a aparèixer desde la mateixa paret amb el so d´un altre instrument i balla encara menys estona. Aquest enllaçat d´aparicions i desaparicions se succeeix sis vegades, amb sis instruments diferents i sis danses diferents amb tempos diferents i duracions cada cop una mica més curtes. Després de l´última desaparició, que és estirada en el centre de la sala, torna a començar la primera dansa amb el primer instrument; que és estirada en el centre de la habitació. Aquest cop però, als pocs segons, la segona dansa se suma a la primera; tindrem dues ballarines iguals ballant a l´hora i els instruments sonaran junts.

Guió Literari


Successivament es van sumant fins a les sis danses que hem vist abans, fins a tenir sis ballarines iguals ballant juntes en l´espai amb la música de tots els instruments sonant compactament a l´hora. Al final del tema musical, totes desapareixeran a l´hora repartides per tot l´espai, convertint-se cada una d´elles en un grup de pilotetes, que reboten i cauen a terra per la gravetat. Amb un so descriptiu, les pilotetes es mouen uns segons aleatòriament per l´espai com si tinguessin vida pròpia, fins que una rajola s´aixeca i al moment totes les pilotetes entren dins d´aquesta que es tanca molt ràpidament. La ballarina apareix suspesa a l´aire, lentament fent un pas cap a terra, mirant la rajola. Va cap a aquesta; que encara es mou, la mira, la trepitja, es posa a sobre i de sobte la rajola la fa saltar. Comença una dansa molt rítmica interactuant amb les rajoles fins que al final la fan saltar tant, que desapareix i totes les rajoles cauen a terra de cop amb la música.

Guió Literari


guio tecnic d´ imatge ·

1a part. 3 minuts i 30 segons aproximadament. * Apareix la 1a ballarina estirada a terra en el centre de l´habitació juntament amb el so del 1er instrument (tempo normal), Balla fins que desapareix saltant cap al sostre, al centre de l´habitació. 60seg ( un cop estigui la música ho contarem per compassos )

* Apareix la 2a ballarina juntament amb el so del 2on instrument (tempo lent), caient del sostre centre sala. Balla fins que desapareix per la cantonada del fons a ma dreta. Nota 1: Gravat al doble de velocitat, per després passar-ho a càmera lenta. L´aparició, se soluciona mitjançant el chroma. 50seg.

*Apareix la 3a ballarina juntament amb el so del 3er instrument (tempo normal), de la cantonada del fons a ma dreta. Balla i desapareix per la paret de l´esquerra. 40seg.

* Apareix la 4a ballarina juntament amb el so del 4rt instrument (música al revés), de la paret de l´esquerra. Balla i desapareix per la cantonada del fons a ma esquerra Nota 2: Inversió del temps creuat. 30 seg.

* Apareix la 5a ballarina juntament amb el so del 5è instrument (tempo rapit), per la cantonada del fons a ma esquerra. Balla i desapareix per la paret del fons. Nota 3: Gravar a mitat de velocitat per després passar-ho a càmera ràpida. 20 seg.

Guió Tècnic d´Imatge


·

1a part. Final * Apareix la 6a ballarina juntament amb el so del 6è instrument (tempo normal), per la cantonada de la paret del fons. Balla fins a desaparèixer estirada al centre de la sala. Nota 4: efecte de repetició, donant la sensació de que li costa avançar. Es posicionarà en el centre de l´espai escènic, lloc de partida de la 1.a ballarina.10seg

2a part. 1 minut aproximadament. * Torna a aparèixer la 1.a ballarina amb el so del 1.er instrument. * Als 10 seg. afegint-se a l´escena, apareix la 2.a ballarina juntament amb el so del 2.on instrument.

* Als 10.seg afegint-se a l´escena, apareix la 3a ballarina juntament amb el so del 3.er instrument.

* Als 10.seg afegint-se a l´escena, apareix la 4.a ballarina juntament amb el so del 4.er instrument.

* Als 10.seg afegint-se a l´escena, apareix la 5.a ballarina juntament amb el so del 5.er instrument.

* Als 10.seg afegint-se a l´escena, apareix la 6.a ballarina juntament amb el so del 6.er instrument. Tenim una coreografia de 6 ballarines sobre el tema central.

* Als 10. seg desapareixen en els seus llocs, i es converteixen en pilotetes. Guió Tècnic d´Imatge


·

3a part. 15 segons aproximadament. * Les pilotetes reboten contra les parets, cauen a terra i es mouen per la sala aleatòriament. Nota 5: Un efecte sonor i l´habientació que seguirà agudizará la tensión de la 3.a part.

* Una rajola s´aixeca i ràpidament les pilotetes entren y desaparecen. La rajola es tanca just quan han entrat totes.

4a part. 2 minuts aproximadament. * La ballarina apareix suspesa a l´aire, lentament fent un pas cap a terra, mirant la rajola. Va cap a ella, que encara es mou, la mira, la trepitja. La rajola la fa saltar. Nota 6: Filmació del revés.

* A partir d´aquí la ballarina, comença a ballar interactuant amb les rajoles, que s´eleven per el ritme de la música. Tot molt marcat amb una música molt rítmica. Nota 7: Efectes com, que ella trepitja fort a terra i fa saltar les que te al voltant, o com que ella s´ajup i unes rajoles salten per sobre seu, o comença a caminar i les rajoles li van fent una escala. Ballarà amb les rajoles fins que al final la fan saltar tant, que desapareix i les rajoles cauen de cop amb la música. Torna a quedar l´espai totalment buit.

Guió Tècnic d´Imatge


IDEES, EFECTES, CONSIDERACIONS, PROBLEMES I SOLUCIONS.

aspectes tecnics Aparicions i desaparicions * L´opacitat i la seva velocitat, variará segons la música. * Afegir efectes: motion blur, partícules, il·luminar lleugerament la paret/terra/sostre

Coreografía 1a i 2a part.

* El principal serà construir la coreografia conjunta de les sis ballarines. Una correcta realització (storyboard y animàtiques) ens permetrà poder treballar bé la seva interacció.

* S´hauràn de fer màsqueres en posproducció. “Key per diferencia”. * Utilitzarem referències d´objectes i/o zones marcades. * Altres tipus de moviment: - Loops de moviment (endavant - enrere) - Efecte de repetició, donant la sensació de que li costa avançar. - Motion blur.

3a part.

*En aquet cas la coreografia serà mitjançant solucions de dinàmiques 3d, aconseguint moviments aleatoris, donant vida a les pilotetes en que es transformen les balllarines

4a part.

*Mobles tapats de verd (chroma) perquè camini sobre les rajoles. *Moviment dinàmic i staccato; convinant salts percutius amb moviments ràpids dels braços, torcions i flexions del torç; treballant amb la imatge de fer saltar les rajoles a còpia dels salts i d'esquivar-les o lluitar-hi amb braços i torç.

Aspectes Tècnics


Música *El primer tema = 1a i 2a part ( que serà entès, primer amb els instruments per separat i després tots junts ) Buscarem molta dinàmica de tempo entre els instruments ( d´aquesta manera també aconseguirem una dansa molt més variada ) Tindrà quatre parts força definides: 1.- suau, repetitiva, introductòria; la ballarina se situa en l´espai. 2.- hi haurà un canvi sobretot en l´armonia (canvi de to o de mode) que ens donarà una sensació molt diferent; com de pujada. 3.- "parada comunicativa": quasi al final del tema farem una parada amb silenci (1 tempo de la música) en tots els instruments. Modificarem la música de manera que quan gravem, balli amb una parada molt més curta; de manera que després quan ho posem al tempo correcte, totes les ballarines es ralentitzaran a l´hora, i aquest moment de silenci serà un moment de comunicació, connexió entre totes elles. 4.- contundència amb força ritme (tipus jungle) per a l´apoteosis final. Instruments: -sintetitzador = ambient -flauta = melòdica i lenta (aplicar efectes) -baix = profund i contundent -guitarra = ambiental, rítmica -ritme = 1 repetitiu suau, 2 part diferent sensació, 3 contundent

*El segon tema = 3a i 4a part Partirem del so d´un acord de la guitarra sumat a un efecte sonor; que ens servirà per descriure el so de les pilotetes i que després es mantindrà potser més fluix o modificat. Serà sobretot un tema molt rítmic ( que ens donarà molt joc per l´animació de les rajoles, que marcaran clarament tots aquests ritmes ) Jazz-funk-free-rítmic, potser amalgàmic. Ens basarem molt amb vents: saxos, trompetes, flute.

Aspectes Tècnics


Càmeres *1a i 2a part La base serà amb càmera fixe general ( per la complexitat de la seqüència ), però farem una segona gravació per introduir canvis de càmera en certs moments; Planos detall d´ella que reforcin certs moments de la música.

*3a part Càmera fixe amb zoom in cap la rajola. Moviment senzill ja que haurem de fer tracking.

*4a part Farem un parell de planos amb càmera mòbil, tenint en compte que haurem de fer traking d´aquestes càmeres. Aconseguirem d´aquesta manera unes imatges molt espectaculars i també podrem veure tot l´espai ( 360º ) i apreciar que és buit; no hi han ni portes ni finestres ( que taparem amb teles verdes per poder eliminar fàcilment en la post-producció) La resta serà amb càmera fixe, però podrem fer més canvis de plano que en la 1a part, els quals gravarem buits per poder treballar aquestes màsqueres.

Espai Estudiar la possibilitat de fer les parets laterals 3d per tenir més espai per poder il·luminar millor lateralment. Tapar portes i finestres amb tela verda per aconseguir l´espai tancat.

Il·luminació Hem d´aconseguir una il·luminació natural però amb un bon reforç de llum lateral per accentuar bé els moviments. Estudiar bé el tipus d´ombra per facilitar la integració 3d.

Aspectes Tècnics


pla de produccio

Durant el dos primers mesos farem tota la preproducció; *En el primer mes; concretarem tots els aspectes del curt, matitzarem els detalls i composarem la música. *El segon mes; farem l´animàtica i storyboard; definint ja del tot la coreografia, incloent assajos de la ballarina i algunes proves dels aspectes més complicats: I + D. De manera que quedin clars cada un dels efectes especials abans de gravar. També definirem exactament totes les càmeres que necessitarem. I la possibilitat de modificar alguns aspectes de la música, que quedarà perfectament ajustada al timing. I els assajos definitius de la ballarina. A partir d´aquí necessitarem: *2 dies per a la gravació dels dos temes musicals i un altre per equalitzar i preparar totes les modificacions que farem a la música, per el dia de la filmació. *2 dies per a la filmació. *1 dia per el tracking de les càmeres 3d *12 dies per el 3d *5 dies per la post-produció *1 dia per els crèdits *1 dia per el muntatge final d´àudio

Pla de Producció


curriculums

Marc Viaplana Vadnov Llicenciat en Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Des del 1992 fins 2003 treballa com a tècnic d´ il·luminació d´espectacles, en diverses empreses, teatres, grups de música, de teatre, de dansa i de circ com; "Teatre Victòria", "Espai de dansa i música de Catalunya", "Teatre nacional de Catalunya", "Club Capitol", "Soinua", "Twist", "els joglars", "Avelina Argüelles", "David Campos", "Freak21", "Sociedad Alcoholica" i entre molts altres. En aquest temps també fa algunes feines de maquinista com en l´espectacle "Novecento, el pianista de l´oceà", d´utiller en la Zarzuela "La del manojo de Rosas", de regidor en "Momix" i d´escenògraf per aula d´escola. Al 2003 comença a treballar com a tècnic operador 3d amb l´empresa Ametzak Factory i actualment treballa en l´empresa digitaldreams com a tècnic 3d, especialitzat en modelat, texturat i il·luminació, amb experiència en treballs d´integració en imatge real, i també com a professor amb el programa maya. 14 anys tocant la flauta travessera, he tocat en el grup Runa Ganja de fusió, en Urban Trapeze de rock progressiu i actualment estem creant un altre grup de temes propis i una gran fusió de músiques i instruments, membres del qual participaran en aquest projecte. També ha participat amb la música d´un documental de la Índia tocant el bansuri.

Curriculums


Beñat Beitia Urresti Diplomat en Disseny y Arts gràfiques en el País Basc. Especialitzat en Creació Digital, com a Tècnic realitzador d´ Imatge de Síntesis. Idep-Barcelona. Simultàniament, desenvolupa la seva incursió en l´escenografia, formant-se en seminaris (Escola de Cine Sarobe - Escac) de producció audiovisual, preproducció artística o interpretació. Participant entre altres, en curtmetratges premiats en diversos festivals nacionals: com un primer premi en el AVD-FAD Audiovisual 2001. Segon premi d´animació Infogràfíca en ART FUTURA´01 por “Zyborg”. En el seu desarollo dins de la producció: Va coordinar ING Diseño 98-99. Com a freelance ha elaborat campanyes per Burberry Spain. Operador de realizació e il·luminació 3D en la serie “Juanito Jones”. Director de producció d´Ametzak Factory 01-04. Actualment dirijeix Digital Dreams Films 04-07 com a productor, desarrollant funcions artístiques y creatives per films com “El Corazón de la Tierra”, “Flying Heroes”, “Open Graves”.

Curriculums


Maria Montseny Titulada en Dansa Contemporània, Institut del Teatre de Barcelona. Segueix la seva formació prenent classes amb Maria Muñoz, Bo Madwic, Jeremy Nelson, Jordi Cortés, Julyen Hamilton, Lisa Nelson ...entre d’altres. Fa uns anys s’interessa pel camí del Body Weather del que aprèn amb Andrés Corchero, Hisako Horikawa, Frank van de Ven i Min Tanaka (estada al Japó). Ha ballat amb la cia. Danat Danza amb la cia. Raravis ( Andrés Corchero- Rosa Muñoz), a destacar. Paral·lelament crea peces en solitari i en col·laboració.. S’interessa pel món de la improvització, participant en festivals i presentacions. En el món de la docència imparteix classes de dansa-teatre, dansa pera nens, classes de cos en el centre penitenciari per a homes La Model,.... Participa donant classes dins el programa de classes regulars i obertes de la cia. Raravis. Actualment participa en la creació Desaladas juntament amb Africa Navarro, Anna Rubirola i David espinosa. També imparteix classes de Body Weather a l’espai Tragantdansa .

Curriculums


pressupost

Preproducció i personal artístic Guió literari tècnic, storyboard i animàtica coreogràfica 3d ........................ Composició música i efectes sonors ............................. 2 temes + FX ........ Gravació musicsCoreografia dansa i assajos ballarina .. 100 X 6 músics ..... Filmació ballarina ........................................................ 200 X 2 dies ........

200 € 500 € 600 € 300 €

Equip tècnic Realització, producció i direcció ........................................................................ 1500 € Director de fotografia i il·luminació ................................................................... 400 € Operador de càmera ......................................................................................... 400 € Producció 3D: ..................................................................................................... Tracking càmeres 3d ............................................ 1 dia Creació espai, texturat, il·luminació ..................... 3 dies Dinàmiques pilotetes i animació posterior .......... 2 dies animació rajoles .................................................. 5 dies

800 €

Posproducció: Muntatge i sala d´edició Avid Xpress HD ............. 360 X 5 dies ........... 1800 € Crèdits ................................................................. 1 dia ........................ 100 € Edició audio ........................................................ 1 dia ........................ 100 €

Pressupost


Suministraments i serveis exteriors de producció Lloguer sala de rodatge Estudi de gravació audio

...................................... ......................................

1 X 2 dies ............. 160 € 1 X 2 dies ............. 600 €

Material de video: Càmera Panasonic AG HVX 200 P2 ........................... Targeta Panasonic P2 8GB ....................................... Tripode Sachtler DV8 / 100 ....................................... Claqueta Electrònica Deneke TS 2 ............................ Monitor HD Sony LMD 9050 .......................................

1 X 2 dies 1 X 2 dies 1 X 2 dies 1 X 2 dies 1 X 2 dies

............. 315 € ............. 60 € ............. 40 € ............. 70,5 € ............. 135 €

Material d´il·luminació: Focos Ianiro Liliput ................................................. Fresnel Arri Junior 300 Plus ...................................... Arri Daylight Compact 575 ...................................... Panell de llum freda Cotelux 255R ........................... Dedolight DLO B4 .................................................

1 X 2 dies 1 X 2 dies 1 X 2 dies 2 X 2 dies 1 X 2 dies

............ 22,5 € ............ 22,5 € ............ 60 € ............ 30 € ............ 60 €

Material per a la filmació; cinta, teles i objectes per chroma .................. 50 € Vestuari ...................................................................................................... 50 € Dietes 2 dies 5 persones ......................................................................... 150 € Transport ................................................................................................ 80 €

total: 9005,5 €

Pressupost

habitacio sense vistes  

projecte videodansa

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you