Issuu on Google+

Artiklar om sexualbrott NYA LAGEN OM SEXBROTT FÅR KRITIK Publicerad: 2007-01-22, 8 SIDOR/TT Den 1 april 2005 fick Sverige en ny lag om sexbrott. Den nya lagen sade att fler sexbrott skulle räknas som våldtäkt. Den man som hade sex med en kvinna som sov, var väldigt berusad eller avsvimmad skulle kunna dömas för våldtäkt. Lagen säger också att den som har sex med en tjej som är under 15 år kan dömas för våldtäkt. Även om tjejen har gått med på att ha sex. Många tycker att lagen har fungerat dåligt. De tycker att domstolarna friar för många som åtalats för våldtäkt. Nu vill en del politiker i riksdagen att lagen ska göras om och bli ännu hårdare.

14-ÅRING TVINGADES SÄLJA SEX Publicerad: 2009-11-17, 8 SIDOR/TT En 14-årig flicka i Malmö har blivit utnyttjad av två äldre tjejer och en 20-årig man. De tre har sålt 14-åringen till män som haft sex med henne. Männen betalade omkring 500 kronor för att ha sex med flickan. 14-åringen är lätt förståndshandikappad. Det var hennes föräldrar som polisanmälde utnyttjandet. Nu är de två äldre tjejerna och 20-åringen åtalade för brottet koppleri.


TAFSANDE SKÖTERSKA FÅR JOBBA KVAR Publicerad: 2009-03-25, 8 SIDOR Den manlige sjuksköterskan tafsade på sina patienter. Han arbetade på en ögonklinik och skötte synundersökningar. Flera gånger har mannen tafsat på kvinnliga patienter. Han tog en kvinna på brösten när han hon satt och tittade i en synfälts-apparat. Hon blev rädd och arg och sprang skrikande ut ur undersökningsrummet. Sjuksköterskan har dömts för sitt tafsande. Han dömdes av Lunds tingsrätt för brottet ofredande. Men mannen får ändå behålla sitt jobb. Sjuksköterskans arbetsgivare säger att han fortfarande litar på honom.

MÅNGA UNGA TJEJER BLIR KONTAKTADE FÖR SEX PÅ INTERNET Publicerad: 2010-06-14, 8 SIDOR Många män söker sex-kontakt med unga tjejer på internet. Nästan var tredje flicka i nian har råkat ut för män som tar kontakt med dem på internet och vill ha sex. Det visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. Bara 6 procent av pojkarna råkar ut för samma sak. Det är olagligt för vuxna att ta sex-kontakt med barn under 18 år på internet. Brottet kallas grooming. Lagen kom förra året och omkring 150 personer har anmälts, misstänkta för brottet.


23 KVINNOR ÅTALADE FÖR BARNPORR Publicerad: 2011-09-14, 8 SIDOR/TT På tisdagen började en stor rättegång i tingsrätten i Falun. Rättegången handlar om barnporr. 23 kvinnor och en man är åtalade för barnporr-brott. Kvinnorna ska ha skickat och tagit emot porrbilder på barn på sina datorer. Det är första gången som så många kvinnor åtalas för barnporr-brott. Den yngsta av de åtalade kvinnorna är 30 år. Den äldsta är 70 år. – Jag hade hoppats att kvinnor inte var intresserade av barnporr. Men det här fallet har ändrat min syn på mänskligheten, säger åklagaren Niclas Eltenius. Två av kvinnorna har tillverkat barnporr, säger åklagaren. De kan straffas med fängelse om de döms. De andra kvinnorna kommer troligen att straffas med böter. Rättegången kommer att hålla på i tio dagar.

FLER SEXKÖPARE ANMÄLDA Publicerad: 2010-07-28, 8 SIDOR/TT Allt fler anmäls för att ha köpt sex. Under första halvåret anmäldes 770 personer i Sverige för sexköp. Under samma tid förra året var det bara 140 anmälningar. Polisen har arbetat hårt för att stoppa sexköp och människohandel under 2010. Det arbetet har gjort att fler sexköpare har upptäckts. Polisen tror inte att sexbrotten har blivit fler.


HÅRDARE STRAFF FÖR SEXKÖP Publicerad: 2011-01-28, 8 SIDOR/TT Det är förbjudet att köpa sex i Sverige. Men sex-köparna som åker fast döms inte till särskilt hårda straff. För det mesta döms köparna till böter. Nu ska straffen skärpas, säger regeringen. Från den första juli i år ska straffen bli hårdare. Den som köper sex ska kunna dömas till fängelse i upp till ett år. Fram till nu har det högsta straffet varit sex månaders fängelse. – Sexköparna ska inte bara kunna betala böter och få problemet ur världen, säger Sveriges justitieminister Beatrice Ask.


undefined