Page 1

PERSONAL INFORMATION:

MARCO ANTONIO LOPEZ LORA AGE: 21 SUMMER INTERSHIP 2019

CAREER: ARCHITECTURE YEAR: 3RD YEAR Bronco ID: 013150462

ACADEMIC HISTORY:

EMAIL: marco.lopezlora@hotmail.com

PROGRAM SKILLS:

HIGH SCHOOL: CETYS UNIVERSIDAD CAMPUS TIJUANA (MEXICO)

- REVIT

-FROM: 2012-2015

-AUTOCAD

-GPA: 3.6

COLLEGE: SOUTHWESTERN COLLEGE, CHULA VISTA, CALIFORNIA

-ADOBE FAMILY: ILLUSTRADOR, PHOTOSHOP, INDESIGN -AUTOCAD

-FROM: 2015-2018

-RHINOCEROS

-GPA: 3.6

-LUMION -3DMAX

Transfer in Fall 2018 with an Advanced Placement in Third Year

-OFFICE FAMILY UNIVERSITY: CALIFORNIA POLYTECHNICAL STATE UNIVERSITY, POMONA -CURRENT (FROM: 2018-2019) -GPA: 3.6

SPEAKING LANGUAGE: SPANISH AND ENGLISH

ACADEMICAL ACHIEVEMENTS:

COMPETITIONS:

Certificate of Achievement: California State University General Education Breath, May 2018

Design Village 2018: Balance in San Luis Obispo Campus Facilities:

Certificate of Achievement: Architecture Technology, August 2018

- Best Craftsmanship and Materiality

Associate Degree: Associate in Science; Architecture with Honors, August 2018 Associate of Arts: Liberal Arts: Mathematics and Science with Honors, August 2018

- People’s Choice: Interactive Design -College Recognition in California

CV

1


The multi-purpose building project was concern with the objective of interrelate the urban fabric within the intended area of West Holluywood amog Santa Monica Blvd and the adjacent street N Vista Street and the idea of unifying the connection between the street and the building with a cohesive and functional mobility in and out the complex and socio-economical behaviors all around the poygonal site context. The approach presented in this particular project was to emphasize the relation of adaptability and functionality among the residents circulation by exposing the elevator and corridors within a vast open areas that protrays to the north direction bringing a sensation of extrusion towards the main road as a pair of wings interconnected by a green area on the podium level. And, the solar pathway analysis for openings based on a two facade systems over the steet views. RENDERINGS

SITE PLAN

NORTH ELEVATION (SANTA MONICA BLVD)

SPRING 2019

EXPLODED AXONOMETRIC

WEST ELEVATION (N VISTA ST.)

MULTI-USE PROJECT: WEST HOLLYWOOD

2


AERIAL PERSPECTIVE

UNDERGROUND PARKING

GROUND FLOOR

SECOND FLOOR

SECTION (A)

SECTIONAL PERSPECTIVE (B)

SPRING 2019

MULTI-USE PROJECT: WEST HOLLYWOOD

3


The intended project is a Type V costruction technique; a concrete basement and commercial floor (ground floor) that act as a solid and stable base for the upper levels configure with wood systems as moment frames for residential and communal space (being the second floor up to the fourth floor). This construction feature will emphasize the application of shear walls as the common technique in the region and housing industry standards on the subject site in West Hollywood area. The property is located at the southeast corner of the intersection at Santa Monica Blvd. and Vista street in West Hollywood. The site has 140’ of street frontage along SMB; adjacent alley to the south is 20’ wide and provides the vehicular access to the undeground parking for residents; and from N Vista Street the vehicular access for the commercial spots. No setbacks for the property regulations and assumed as a flat site for the design development. The FAR is to be is 2.5 and the maximum height of 55’ with 15’ podium commercial base included. The project is conformed by an undeground parking for 38 parking stalls, electrical room, trash room, and the ramp for a proper vehicular access. A system of emergency staircase and elevator act as a “tower technique” that has the same location among the overall building for easy and functional use for residents, visitors, and general community. The commercial floor has 7,000 sq. for retail purposes such as: coffee shop, beauty salon, restaurants, and store; all having their own front entry, storage, and restrooms for a better mobility for consumers. Additionally, this ground floor level provides 21 parking spots for commercial purposes, a pedestrian walkway that connects the street, retail, and parking; and a lobby for residential access with double height space to emphasize the importance of the space. The second floor accomodates the vast open area for communal spaces such as green portions, firepits, secondary lobby, water feature, and the residential spaces in the same arrangement in all upper floors: 8 - studios (650 sq), 8 - 1 bedroom (900 sq), 8 - 2 bedrooms (1400 sq) and expose circulation.

POSITIVE AND NEGATIVE ANALYSIS

THIRD FLOOR

FOURTH FLOOR

STUDIO

1 BEDROOM

1 BEDROOM - CORNER

2 BEDROOM

UNIT TYPES

SPRING 2019

MULTI-USE PROJECT: WEST HOLLYWOOD

4


This project intention was to understand the design, structural composition, and logical skills driven by the architect in order to meticulously comprise the project objectives. The intended project was investigate to collect the most accurate sizes, dimensions, components, materials, heights, labels, topography, furniture, and vegetation. Consequently, the overall building comprises a rational function, intention, structure, and surrounding specifically for the type of construction. And comprehend, the simplicity of a well craft design proposal based on main components such as roof plane, columns, glazing, floor plane, and interiors onformed by common materials such as wood, galvanized steel members, curtain glazing systems, and facade finishes.

EXPLODED AXONOMETRIC

SITE PLAN DRAWING

PERSPESCTIVE VIEW (SOUTH-EAST)

PERSPECTIVE VIEW (WEST)

PERSPECTIVE - INTERIOR VIEW

LONGITUDINAL SECTION

FALL 2017

CASE STUDY : FARNSWORTH HOUSE - MIES VAN DE ROHE

5


This particular project embrace and unifies a vast of architectural topics into a single project. An fully enriching competition that combines a vast of positive, architectural, and teamwork experiences, aptitudes, craftsmanshiop, utility-use experience, and academical challenges. CONFIGURATION

TRIANGLE

Design Village 2018 theme was Balance; and the project: “Transitory Stasis” intended purpose was to portray balance in the uppermost manner by being represented by the design, function, materiality, connections, and the unification with the intended geographical zone in order to provide an outstanding experience for visitors, judges, and competitors along the three day building-camping competition at SLO facilities, regulations, and experience. The project won two recognitions in the award ceremony at the event: “Best People Choice” and “Best Craftsmanship & Materiality”.

SLOPE

The project is characterized by a simple, geometrical, and modular shape that adapts to the site topography. Contrasting materials and colors to represent unification and balance. Two lightweight units objective is for stacking and attachment and four loadbearing units focused on strength and equilibrium.

DIAGRAMS

TYPE

MATERIAL

QUANTITY

MEASUREMENT

PLYWOOD

16

3/4” Thickness - 4’’x 8” - Sanded

$ 300

CORRUGATED PLASTIC

8

3/4” Thickness - 4’’x 8” - Transparent

$ 200

METAL CONNECTORS

48 / 24

Welded: Metal Pieces and Tubes

$ 150

HAMMACKS

6

EXTRAS

1 Set

Online Purchased

- Hooks -Clamps -Lamps -Lights -Screws -Tools

TOTAL

RENDERING

SPRING 2018

TOTAL PRICE

$ 120

$ 80

$ 850

MATERIALS

DESIGN VILLAGE 2018 : BALANCE

6


The design project objective was to create an observatory as a visitor center visualize over a mountain topographical area by being the main factor the ability to interconnect the both features: the building itself and the topographical set; All the project configuration and arrangement is based on line pattern.

High Point

The model representation can accurate molded the interrelationship between both components by combining the natural essence and the human transformation applied over the territorial are based on a strategical, connective, and logical appeal to solve the social necessity of the intended area based on the potential factors that the environment could provide such as boundary lines, proportions, orientation, sun path, soil type, water sources, vegetation, wildlife, human occupation, and weather conditions. The purpose was the relation to the urban place: some of the livable space purposes could be for sports, educational, cultural activities, relaxation, and open areas that would give a functional flow between both spaces and define the boundaries lines and livable space between the pure nature and the modern urbanization. Low Point TOPOGRAPHIC ANALYSIS

STRUCTURAL MODEL

PATTERN

INTERIOR VIEW

High Point

Roof

Floor Support Beam

Footing

Low Point

SECTIONAL PERSPECTIVE

FALL 2017

OBSERVATORY - VISITOR CENTER

7


The overall project surpass the standards of an eco-friendly and sustainable building because of it’s productive, modern, simple, and efficient design by utilizing: less use of materials variety, proper vegetation for the specific climate, and the efficiency to improve natural light by incorporating a huge amount of windows, skylights, and glazing walls based on functional and adaptable facade systems to capture the most sunlight. Another interesting features are the solar panels arrangement and flat roofs in the middle of every modular structure match with the external design with a well-though placement for future service and functionality.The slope roof material and form serves for heat island and the flat roof helps to maintain the space below in a cooler temperature than outside. The cantilevers and green areas open spaces inside the building helps to create shade and the path for the wind-flow. The purpose is to keep the air moving in specific directions, refresh the occupied spaces; and generate interconnectivity between the overall building evenly through the interior and exterior portions.

3D MODEL - AIR AND SUNLIGH ANALYSIS

N

= ENCLOSED SPACE

= PV - SOLAR PANELS

Floor and Interior Walls of Fiber Cement Panels

= HVAC UNITS

High Resistance Gypsum Board

Glazing and Metal Studs to reject the outside noise

= NATURAL VENTILATION - AIR FLOW

= SUN PATH - DAYLIGHT

High Fiberglass Mat Gypsum Panel

= DESCRIPTIONS

= HIGH LEVEL

= 100 % - DAYLIGHT

= 50 % - DAYLIGHT

= INITIAL POINT

= LOW LEVEL

= 80 % - DAYLIGHT

= 15 % - DAYLIGHT

3D MODEL - AIR AND SUNLIGH ANALYSIS

3D MODEL - AIR AND SUNLIGH ANALYSIS

NORTH ELEVATION

SOUTH ELEVATION

SPRING 2018

CASE STUDY : HTH, CV

8


This particular project is a representation of uniqueness, functionality, and detail curiosity within an architectural efficient and stable overall structure and capable to offer a livable space interrelated with the weather and landscape conditions. The arrangement, orientation, color spectrum, space conditions, and opening techniques are totally considered and utilize for the specific climate of the site by giving a more effective comfort zone and atmospheric condition from the exterior to the interior. Additionally, the building is capable to sustain by itself because of its interesting and creating a composition of columns, stairs, walls, roof, and "roof arcs" that provides great openings for wind flowing, sunlight, water activities, and warm or cold weather to spread throughout the building gathering open plane spaces.

FLOOR PLAN

NORTH PERSPECTIVE - ELEVATION

SOUTH PERSPECTIVE - ELEVATION

NORTH ELEVATION

SOUTH ELEVATION

SPRING 2018

CASE STUDY : MARIKA-ALDERTON HOUSE - GLENN MURCUTT

9


This particular project: Villa Savoye embrace and unifies a vast of architectural topics into a single building; the purpose of understanding the relation and innovation of floor and roof arrangement based on design principles and rules. A manifesto of Le Corbusier's "five points" of new architecture, the villa is representative of the bases of modern architecture, and is one of the most easily recognizable and renowned examples of the International style. The innovation, creativity, and modern ideology was represented into the circulation (internal ramps), ventilation (window arrangement), and open areas (terrace and roof garden) all for the purpose of enhancing livable experience and provide a more dynamic and relaxing mobility around the complex. SECTIONAL (A)

GROUND FLOOR

NORTH ELEVATION

SPRING 2017

SECOND FLOOR

THIRD FLOOR

WEST ELEVATION

CASE STUDY : VILLA SAVOYE - LE CORBUSIER

10


This precise architectural project purpose was to create an advanced parametric Building Information Model of a chosen building; it was ask to display an understanding of the bi-directional associativity and the parametric management abilities and practices within the program experience correlate with design aptitudes such as partitions within each floor level and room separation for rearrangement of spaces. The chosen one was Tadao Ando’s built project known as Glass Block Wall House located at Tezukyama, Osaka Japan (1978-1979).The actual representation and plan set conceive the floor systems, section, materiality, furniture, equipment arrangement, elevations, roof plan, site plan, ceiling components, sun path, lighting, windows, circulation, entrance, room layout, open areas, glazing, vegetation, environment, and 3D Views along with renderings that objectively encompass the functional project. SITE PLAN

GROUND FLOOR

SECOND FLOOR

SECTION (A)

THIRD FLOOR

INTERIOR VIEWS

SPRING 2017

CASE STUDY : BLOCK WALL HOUSE - TADAO ANDO

11


The architectural attempt was to utilize the design techniques and dimensional approaches from previous projects to have a better application and functionality among the overall proposal. The adaptation of architectural strategies were applied on a small lot subidiivision site located at the corner of Marmion way and Avenue 59, across from the Higland Park Light Rail Metro Station. The measurements are 150’ x 80’ with alley access on Avenue 59. The project main purpose is to accomodate and utilize the most square footage area of edification in the subject site within the boundaries of afforable housing and the interrelation with the urban fabric, adjacent housing develpment, socio-economical progress, and architectural approaches from the city and instant surroundings. The design development focused on pedestrian and vehicular access and a fully defined open space with landscape features for natural incorporation. Additionally the massing and site strategies will investigate urban edge, access and parking arrangement, site planning aspects, sectional relationships, facade distribution and street connection, lighting/ventiliation efficiency, outdoor spaces for communal spaces, view points positioning, and a site plan layout to accomodate 6 unitswith all further compliances such as two car garage, 3 bedroom, 2.5 bathroom with ADA compliances, shared areas (kitchen, dinning room, and living room) privates spaces, outdoor facility as front yard with a deck, terraces, and a vast of circulation that interrelates the entire complex directioning the preference of future residents.

Alley

Marmion Way

SITE PLAN + CONTEXT

GROUND FLOOR

SPRING 2019

Ave. 59

SMALL LOT SUBDIVISION : HIGHLAND PARK

12


C

D

D

C

SECOND FLOOR

A

A

B

B

THIRD FLOOR

SECTION (D)

SPRING 2019

SMALL LOT SUBDIVISION : HIGHLAND PARK

13


The design project objective was to create a conceptual observatory within over a mountain topographical area by being the main factor the ability to interconnect the both features: the building circulation efficiency, structural dynamics, and the topographical set. The design project’s topics is a scientist’s retreat located on a south east facing slope below the Mount Wilson Observatory for astronomers retreat. The design proposal has the fundamental purpose of having the less footprint impact among the construction, operation, and maintance in order to save the natural environment and the original conditions. In contrast, the design has the intention of reflect the natural components and exterior wildfire exposure based on the sunlight path and color cast sprectrum that portrays and indicates the color facade system. The building is comformed by a moment frame structural tower system with 3 cantilevers directed towards the profile of non-existing natural components (trees silhoutte) to not interfere with the nature and the project ideals of unification.

SITE PLAN

FLOOR PLANS

SECTION (A)

FALL 2018

SECTION DETAIL

MOUNT WILSON OBSERVATORY

14

Profile for marco.lopezlora

Summer 2019_Firm Day  

Summer 2019_Firm Day  

Advertisement