Page 1

Revista mensual de distribució gratuïta / Setembre 2010 / Número 1

revista oficial de l’Associació de Botiguers del Mercat de la Masuca d’Igualada

La Masuca es mou . Benvinguts a la REVISTA de la MASUCA. . La tonyina, el peix més ric del mar. · Com treure una taca de vi negre. . El Mercat de la Masuca estrena pàgina al Facebook. . I avui per dinar, pastís de pollastre.


[P2] LA REVISTA DE LA MASUCA / nº1 / setembre del 2010

hola! Com a presidenta de l’Associació de Botiguers del Mercat de la Masuca d’Igualada i en nom de tots els associats, us dono la benvinguda a la REVISTA de la MASUCA. Una iniciativa que vol centrar-se en l’alimentació (les propietats dels aliments, consells sobre nutrició, alimentació infantil, l’alimentació sana i saludable, etc...). però que també explicarà quins són els aliments que formen la nostra dieta (fruites i verdures, carns, peixos, pa, pastes, productes de temporada). Però tot i que la base del Mercat són els productes alimentaris, hi altres botigues que complementen la venda d’altres productes igualment necessaris per al nostre dia a dia. El Mercat ofereix als seus clients el servei més complet. La qualitat i l’atenció personalitzada són i seran les nostres senyes d’identitat. Aquesta no és només la revista del Masuca, sinó la revista de tots vosaltres, que amb la vostra presència feu que el Mercat estigui dia rere dia amb vosaltres. Esperem que us agradi la REVISTA de la MASUCA i que participeu en ella.

Mª Àngels Solé Imas

presidenta de l’Associació de Botiguers del Mercat de la Masuca

EDICIÓ I DISSENY: Marc Mañé CONTINGUTS: Marc Mañé i Gemma Salom. PUBLICITAT I CONTACTE: 659730546 / 600089099 / larevista@mercatmasuca.cat Pàgina web del Mercat: www.mercatmasuca.cat / Facebook: www.facebook.com/mercatmasuca Impressió: GRÀFIQUES CUBÍ. Dipósit legal: B-36241-2010 Els continguts publicats en aquesta revista són propietat de Marc Mañé o de la persona que els firma. Està prohibida la reproducció total o parcial de qualsevol dels continguts d’aquesta revista sense l’autorització de l’editor o sense citar-ne la procedència.


LA REVISTA DE LA MASUCA / nº1 / setembre del 2010 [P3]

la Masuca es mou TEMPS DE CRISIS, TEMPS D’OPORTUNITATS Tot i que avui es comencin a intuir els primers signes de recuperació, les conseqüències de la crisi econòmica perduraran encara durant alguns mesos. Com la resta de sectors econòmics, el Mercat Municipal de la Masuca d’Igualada també n’ha patit els seus efectes. Paradistes i venedors, però, han fet mans i mànigues per mitigar-ne les conseqüències, evitant que la crisi afectés als habituals de la Masuca. Així, i durant aquests últims mesos, l’Associació de Botiguers de la Masuca ha promogut diverses accions per fomentar el consum i promocionar el Mercat a la ciutat i a tota la comarca. Entre d’altres, l’Associació a ha apostat pels concursos i els descomptes directes. A les vostres mans teniu la darrera aposta. La REVISTA de la MASUCA neix amb la voluntat de propulsar la Masuca cap endavant, mirant el futur amb cautela

però amb esperança. En moment de crisi s’han de provar noves coses. Els temps de crisi, són sempre temps d’oportunitats.

LA MASUCA ESTRENA PÀGINA OFICIAL AL FACEBOOK El Mercat de la Masuca, també al Facebook! El passat mes de juliol es va posar en marxa la pàgina oficial de la Masuca al Facebook, una de les xarxes socials amb més seguidors. L’espai vol convertir-se en un nou canal d’informació de les activitats del Mercat i de l’Associació de Botiguers, però també punt de contacte entre paradistes i clients. Entre d’altres, hi trobareu les últimes notícies i activitats del Mercat. No t’ho pensis i fes-te admirador del Mercat de la Masuca al Facebook. Ens trobaràs a:

www.facebook.com/mercatmasuca

TORNA L’HORARI HABITUAL D’OBERTURA Amb l’acabament de les vacances estivals, el Mercat de la Masuca recupera l’horari habitual d’obertura comercial. A partir d’aquest setembre, el Mercat

tornarà a estar obert els dijous a la tarda. Recordem que la Masuca està oberta tots els matins (de dilluns a dissabte) i les tardes dels dijous i divendres.


[P4] LA REVISTA DE LA MASUCA / nº1 / setembre del 2010

benvinguts A les teves mans tens el primer número de la REVISTA de la MASUCA, una publicació gratuïta sobre alimentació, nutrició i consells per a la llar, d’estalvi i per a la vida moderna. la REVISTA de la MASUCA està editada per l’Associació de Botiguers de la Masuca i tindrà una periodicitat mensual. El nostre objectiu és apropar-te al Mercat Municipal de la Masuca (què hi pots comprar), idees per cuinar i un batibull d’idees que et faran la vida una miqueta més fàcil. A la REVISTA de la MASUCA hi podràs trobar:

LA MASUCA

CONSELLS

Què és, què s’hi fa, quines botigues hi ha, com és el Mercat Municipal de la Masuca d’Igualada. Una guia per fer la teva visita al Mercat més fàcil i més ràpida. Vine a conèixe’ns.

ALIMENTS

Consells de cuina, bellesa, estalvi, neteja... Trucs i solucions casolanes per a fer la vida actual una mica més fàcil. Anima’t i envia’ns els teus trucs més inconfessables.

CONCURSOS

Què et poses a la boca? Cada més et presentarem algun dels molts productes que pots trobar a la Masuca, t’explicarem les seves propietats, quins beneficis se’n poden treure i formes de preparar-lo.

Mica en mica et donarem la possibilitat que puguis participar en diferents concursos, proposats per l’Associació de Botiguers de la Masuca. Descomptes, productes gratuïts, etc... Participa de la Masuca!

RECEPTES

NENS

Algunes tradicionals; altres modernes. Totes proposades per gent com tu, gent a qui li agrada cuinar i menjar bé. Anima’t i envia les teves millors propostes. Una única condició: que els ingredients es puguin adquirir al Mercat.

MERCAT DE LA MASUCA PARADES 59-61

Idees, manualitats i passatemps perquè els més petits gaudeixin aprenent quins són els elements essencials per a una bona dieta.

TUDELA

CANSALADERIES MERCAT MUNICIPAL DE LA MASUCA

TEL: 93 803 60 22 655 89 76 02 Parades 69-111 T. 93 805 50 41 Parades 185-188 T. 93 804 64 00


LA REVISTA DE LA MASUCA / nº1 / setembre del 2010 [P5]

qui toca ara? L’expressió “Qui és ara?” és un dels sons exclusius de la Masuca. Una frase que simbolitza el tracte personal que només els mercats i comerços tradicionals poden oferir. Al mercat, la relació venedor-client s’estén més enllà d’una simple transacció econòmica. I és que darrere de cada mostrador hi trobaràs una persona que t’aconsellarà el millor producte, que et descobrirà nous aliments i que t’explicarà quina és la millor manera de preparar un plat. Una confiança que la Masuca s’ha guanyat a pols en aquests 35 anys d’història i que avui manté encesa i viva com si fos el primer dia. Vine al Mercat i deixa’t guiar pels nostres especialistes. Ara és el moment de la Masuca. A qui li toca?

ENS TROBARÀS A: L’Avinguda (av. Barcelona, 20) Polígon (av. Mestre Muntaner 97) Cal Font (c/ Aurora 49) Cantonada (pl. Francesc Bedós) L’Espiga (c. Gaspar Camps 12) Creu (c. de l’Alba, 27) Montbui (Ctra de Valls, 73) i, naturalment, al Mercat


[P6] LA REVISTA DE LA MASUCA / nº1 / setembre del 2010

on comprar Al Mercat Municipal de la Masuca d’Igualada hi trobaràs tot allò que busques. Amb més de cinquanta parades i una dotzena de botigues exteriors, la Masuca disposa d’una amplia oferta comercial. L’alimentació és el punt fort de la Masuca. En les més de 60 parades i botigues que conformen el Mercat, hi trobaràs els aliments bàsics per a una alimentació sana i equilibrada (peix i congelats, fruites i verdures, tot tipus de carns i derivats, pastes i fruits secs, un forn de pa, ous, llegums i plats preparats). A més, però, també estan a la teva disposició altres productes i serveis (establiments de restauració, drogueries, roba i complements, joguines i premsa, una òptica, flors i productes dietètics, entre d’altres). A continuació us detallem els diferents productes que t’ofereix el Mercat. A més, us assenyalem les botigues membres de l’Associació de Botiguers de la Masuca. PEIX FRESC 18-21 Peixeteries J. Vila Massana 16-17 Peixos Masana 14-15 Peixos Rosa PESCA SALADA, BACALLÀ I DERIVATS 105-106 Pesca S. Maria Guillamon 127-132 Bacallaneria Zapata B08 Pesca Salada Filomena Solé CONGELATS 8-13 Congelats Xaloc FLECA 112

Forn Alemany

PASTES I FRUITS SECS 99 Pastisseria i fruits secs Anna OUS 31

Ous Marimón

LLEGUMS 193-194 Llegums Roca

CARNS (AVIRAM, PORC, VEDELLA, BE I CAVALL) 2-3 Cansaladeria Mª Angels Solé 141-142 Cansaladeria Mª Dolors Raventós 69/111 Cansaladeria Tudela 185-188 Cansaladeria Tudela 153 Cansaladeria-polleria Lluis Ferrán 147-148 Carn de cavall Farreras Gallego 85-88 Carnisseria Durán 124 Carnisseria Esquius 123 Carnisseria Manoli 59-61 Carnisseria Molina 167 Carns Clotet 62-64 Charcuteria Ibañez 137-140 Carnisseria Gual 107 Tocineria José Ortega Horcas 179-181 Xarcuteria Maria Assumpció 4-5 Polleria Montserrat 85 Productes Carnics Dalsa 96 Tocineria, polleria Gallego 71 Triperia Amado PLATS PRECUINATS 68 La cuina del mercat

FRUITA I VERDURES 168 Fruites Aloy B23 Fruites Badia 175 Fruites i verdures Arnau 169-170 Fruites Torrents 199 Fruiteria Lluis Ruiz SERVEI DE RESTAURACIÓ B17 Bar Dimar S.C.P. DROGUERIA 171-174 Drogueria Riba 195 Perfumeria Ledesma B09 Perfum. i merceria del Mercat JOGUINES I PREMSA B13 Jogueteria del mercat MODA I COMPLEMENTS B18, B19, B20 Confeccions i Calçats Cuerva ÒPTICA B12 Centre Visió Grup


LA REVISTA DE LA MASUCA / nº1 / setembre del 2010 [P7]

Obrim de dilluns a dissabte, en el següent horari: Dilluns: 7.30h a 13.45h Dimarts: 7.30h a 13.45h Dimecres: 6.30h a 13.45h Dijous: 7.30h a 13.45h i de 17.00h a 20.30h* Divendres: 7h a 13.45h i de 16.30h a 21h Dissabte: 6.30h a 14.30h * els mesos de juliol i agost, el Mercat tanca els dijous a la tarda.

Ens pots trobar entre els carrers Joaquima Vedruna i Virtut d’Igualada a cinc minuts del centre de la ciutat. Disposem de dues plantes de pàrquing per a clients, així com també de pàrquing a l’exterior del recinte. Està comunicat amb les línies CU Interior i Exterior dels autobusos urbans entre Igualada, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí. A més, està a 10 minuts de l’estació d’autobusos i dels FGC d’Igualada. Els dimecres i dissabtes, hi ha mercat ambulant.

DIBUIXA EL TEU PLAT PREFERIT I GUANYA UN LOT DE MATERIAL ESCOLAR Explica’ns quin és el teu plat de cuina o aliment preferit i emporta’t un dels deu lots de material escolar que sortegem. Els dibuixos s’han d’entregar conjuntament amb aquesta butlleta a les urnes de l’Associació de Botiguers de la Masuca Hi haurà cinc guanyadors per cada categoria (de 3 a 8 anys i de 9 a 14 anys). Data límit d’entrega: 22 de setembre NOM _______________________________________________ POBLACIÓ ___________________________________________ DATA DE NAIXEMENT _________________________________ TELÈFON DE CONTACTE _______________________________

Els dibuixos guanyadors es publicaran en el proper número de la REVISTA de la MASUCA.


[P8] LA REVISTA DE LA MASUCA / nº1 / setembre del 2010

la tonyina, a la planxa ÉS EL PEIX BLAU MÉS RIC EN PROTEÏNES. A MÉS, CONTÉ OMEGA-3 En els darrers anys, la tonyina s’ha situat com un dels peixos més consumits arreu del món. El seu gust, l’alt valor proteínic de la seva carn i les múltiples formes de cuinar-lo, l’han convertit en una de les captures més apreciades del mar. Però tot i ser un peix blau, molta gent l’associa amb les conserves. Són pocs els que coneixen que és una peça que es pot comprar sencera o a lloms. Al Mercat, el podem trobar de les dues formes. El seu gust l’han convertit en un dels peixos més consumits arreu del món. Això ha provocat diversos tocs d’alerta de les associacions ecologistes, que avisen que la tonyina vermella podria desaparèixer si no es controla la seva captura. El seu consum massiu és deu al seu gust, molt apreciat, especialment per la cuina japonesa, però també per les seves característiques nutricionals. La tonyina conté fins a un 12% d’olis omega-3, que ajuden a reduir el colesterol i els triglicèrids a la sang. D’aquesta manera, es disminueix el risc de patir una aterosclerosis o una trombosis. Aquests àcids naturals són bons pel cor, pel desenvolupament neuronal i les articulacions. A més, és alt en proteïnes i baix en grasses i calories. Entre els nutrients essencials que conté, hi podem trobar el calci, la niacina i vitamines, com l’A, B i D.

Hi ha diverses formes de preparar-lo. Si es compra en llauna, és un complement ideal per a les amanides. I si es compra fresc, les opcions es multipliquen. Podem fer-la a la planxa (volta i volta i acompanyat amb tomàquets i/o verdures, per exemple); la podem fer amb un bon sofregit o amb samfaina. Això sí, comprar-lo fresc és garantia per preservar-ne les vitamines.

Cansaladeria Mª Àngels Solé Elaboració pròpia - Especialitat en alta xarcuteria

Parades 2 i 3 (Mercat Municipal de la Masuca) Telèfon 93 803 55 66 www.cansaladeriasole.com

I ara també venem pollastres Vine a provar-los!


LA REVISTA DE LA MASUCA / nº1 / setembre del 2010 [P9]

màgia diària ACETONA PER A L’ESMALT D’UNGLES Si l’esmalt d’ungles està sec o no pinta massa bé, afegeix unes gotetes d’acetona i remenar-lo. Estarà com el primer dia!

EL PA RESSEC EVITA LES MALES OLORS Per evitar que la nevera faci mala olor pots posar un tros de pa (que hagi quedat del dia anterior, per exemple). D’aquesta manera absorbirà les males olors que es poden formar dins aquest electrodomèstic.

UN TAP DE SURO Si l’oli calent sempre t’esquitxa quan cuines, posa un tap de suro dins de la paella. Deixarà de fer-ho i el menjar no agafarà cap gust.

VI NEGRE vs. VI BLANC Les taques de vi negre són molt empipadores. Per treure-les, agafa la camisa (o la peça de roba que sigui) i deixa-la en remull amb vi blanc. Al cap d’una estona, posa-la a la rentadora i la taca haurà marxat.

SI VOLS QUE ELS TEUS CONSELLS SURTIN A LA REVISTA DE LA MASUCA, ENVIA’NS UN CORREU ELECTRÒNIC A LAREVISTA@MERCATMASUCA.CAT AMB LES VOSTRES DADES.

Olives

BACALLANERIA

ZAPATA

Conserves

SNACK-BAR

RESTAURANT

MENÚ DIARI

SANT CARLES, 65 IGUALADA (938046511)

Venda de bacallà, olives, conserves vegetals i de peix, formatges, espècies, té, etc. Ens trobaràs al Mercat (parades 127-132) Telèfon 667.672.573 - 680.164.475


[P10] LA REVISTA DE LA MASUCA / nº1 / setembre del 2010

dibuixa, pinta i juga QUÈ SÓC? Jo començo tenint po, i encara que tingui mà, em treuen la pell, se’m mengen i jo mai no puc contestar. He estat criada al camp, coberta de vels verdosos; aquell qui plora per mi és el qui m’ha fet a trossos. OMPLE ELS BUITS AMB LES SEGÜENTS PARAULES: Pollastre Patata Tomàquet Porc Ous Enciam Alls

SOPA DE LLETRES Lluç Llom Pastanaga Croisant Vedella Cigrons Poma Mortadela

LES SOLUCIONS, EN EL PROPER NÚMERO

HOLA VAILETS! NECESSITEM LA VOSTRA AJUDA! HEM PERDUT ALGUNS ALIMENTS I NO SABEM ON S’HAN AMAGAT. ENS AJUDEU A TROBAR-LOS TOTS? MOLTES GRÀCIES


LA REVISTA DE LA MASUCA / nº1 / setembre del 2010 [P11]

xq a la Msk? PREGUNTES QUE TOT JOVE S’HA DE FER ABANS D’ANAR A COMPRAR La societat de consum ens ofereix una àmplia oferta comercial. A més dels Mercats Municipals, podem trobar molts establiments i espais comercials on adquirir els aliments per al nostre dia a dia. El sector més jove de la societat, ja independitzat dels pares, es decanta majoritàriament per les grans superfícies comercials. Es considera que són més còmodes que els mercats tradicionals. A continuació, però, volem respondre alguns dels falsos mites que circulen sobre els mercats municipals. Preguntes que cal puntualitzar abans de decantar-se per una opció o altra. L’OFERTA DE PRODUCTES ÉS SUPERIOR A LES GRANS SUPERFÍCIES COMERCIALS Fals. L’oferta de productes de les grans superfícies és superior; la gran quantitat de productes exposats a les estanteries així ho manifesta. No obstant això, cal preguntar-se: ‘quants tipus de productes ofereixen?’ Al diversificar l’oferta, les grans superfícies no poden oferir un sevei especialitzat en cap producte. En canvi, cada botiga del Mercat de la Masuca està especialitzada en un producte fresc d’alimentació. Si comparem els dos estocs de productes frescos, l’oferta del Mercat és superior. EL MERCAT M’AJUDA A COMPRAR Cert. Cada botiguer de la Masuca està especialitzat en aquell producte que ofereix. En coneix les seves característiques, les virtuts, les millors parts i la millor temporada per consumir-lo, si s’escau. Aquests coneixements ens poden ajudar enormement a l’hora de comprar, ja que el botiguer ens guiarà cap a la millor opció. QUÈ FAIG QUAN VULL UNA QUANTITAT EXACTE DE PRODUCTE? Les grans superfícies disposen d’aliments preparats i envasats, llestos per emportar-nos-els cap a casa. En alguns casos, però, s’ha d’adquirir una quantitat de producte molt diferent de les nostres necessitats (o

massa producte o massa poc). En canvi, al Mercat de la Masuca podem demanar la quantitat exacte que necessitem en cada compra. El botiguer ens triarà les millors parts i, si cal, ho farà davant nostre per a que poguem escollir quines parts volem.

ANUNCIS PER PARAULES

Si vols vendre’t el cotxe, el pis, un electrodomèstic o qualsevol altra cosa, envia’ns un correu electrònic amb el teu anunci per paraules i nosaltres el publicarem*. Contacte: larevista@mercatmasuca.cat

VENEM UNA NEVERA I UNA RENTADORA ACABADES D’ESTRENAR. PREU A CONVENIR (669 656 380) * Condicions a pactar per correu electrònic.


[P12] LA REVISTA DE LA MASUCA / nº1 / setembre del 2010

pastís de pollastre 1) Rostim el pollastre al forn entre una hora i mitja i dues hores. El desossem i el tallem a trossos no gaire grossos amb les tisores. (Si no sabeu com obrir un pollastre, podeu demanar al vostre botiguer/a que us ho faci). 2) En un pot, remullem amb aigua fresca les fulles de cola de peix. 3) Fem uns 300gr de brou amb els ossos menuts del pollastre, la ceba i la pastanaga. A continuació hi afegim les coles de peix i ho perfumem amb un rajolí de Xerès sec. 4) Decorem el fons d’un motlle de Plum Cake amb rondaxes d’ou dur i de pastanaga (podem fer servir la pastanaga que hem usat per fer el brou). Ho cobrim lleugerament amb una capa de brou (un cop estigui fred les fulles de cola de peix li donaran un aspecte gelatinós) i ho posem a la nevera per a què aquesta primera capa es refredi i quedi ben compacta. 5) Treiem el motlle de la nevera. Sobre la primera capa hi posem la carn de pollastre. Quan estigui ple, ho cobrim amb el brou restant, procurant que quedi ben compacte. Així evitarem que hi entri aire. Ho tornem a posar a la nevera. 6) Un cop estigui ben compacte, treiem el pastís del motlle. (Si passem un raig d’aigua calenta per voltant del motlle sortirà més fàcil). 7) Servim el pastís de pollastre. (El podem acompanyar amb tomàquets, enciam, olives o fruits secs).

per Roser Junyent

INGREDIENTS (4 persones): 1 Pollastre* 1 Ou dur* 1 Pastanaga* 1 Ceba* 5 o 6 Fulles de cola de peix* 1 Ampolla de Xerès sec Sal Preu aprox.:

8€

* Podreu trobar aquests productes al mateix Mercat

SI VOLEU QUE LA VOSTRA RECEPTA SURTI A LA REVISTA DE LA MASUCA, ENVIEU-NOS UN CORREU ELECTRÒNIC A: LAREVISTA@MERCATMASUCA.CAT AMB LES VOSTRES DADES. * la REVISTA de la MASUCA es guarda el dret d’ús de la recepta per a futures publicacions, sempre especificant el seu autor

QUÈ VEUS SOTA AQUESTES LLETRES? COM TU, MILERS DE PERSONES HI VEUEN UN ESPAI DESAPROFITAT, EN BLANC.

I SI HI VEIESSIN EL TEU ANUNCI?

Publicita el teu negoci a la REVISTA de la MASUCA. No som una revista de publicitat, som una revista d’informació que s’edita des del Mercat de la Masuca d’Igualada i dedicada al món de l’alimentació. Aquesta és una oportunitat única. Col·labora amb nosaltres. T’estem esperant. Truca’ns ara al 659730546 o al 600089099 o escriu-nos un correu electrònic a larevista@mercatmasuca.cat.

la REVISTA de la MASUCA - setembre 2010  

Primer exemplar de la REVISTA de la MASUCA

la REVISTA de la MASUCA - setembre 2010  

Primer exemplar de la REVISTA de la MASUCA

Advertisement