Page 1

Octubre 2010 / Número 2 / Exemplar gratuït Revista oficial de l’Associació de Botiguers del Mercat de la Masuca d’Igualada

Prepara‘t per la castanyada . La presentació de la REVISTA de la MASUCA, tot un èxit. . S’acosta la diada de Tots Sants. Descobreix perquè es mengen castanyes i moniatos. . Utilitza la llet per a que la teva pell estigui lliure d’impureses. . I avui, per postres, deixa’t sorprendre: coca de panellets.


[P2] LA REVISTA DE LA MASUCA / nº2 / octubre del 2010

la Masuca es mou LA PRESENTACIÓ DE LA REVISTA DE LA MASUCA, TOT UN ÈXIT La presentació del primer número de la REVISTA de la MASUCA va ser tot un èxit. Desenes de persones van venir al Mercat per descobrir la nostra publicació. L’acte es va fer el passat dimecres 8 de setembre, a l’espai polivalent que l’Associació de Botiguers de la Masuca disposa a les instal·lacions del Mercat. Entre d’altres, hi van ser presents el regidor d’Obres i Serveis Municipals, Xavier Figueras, la presidenta de l’Associació, Mª Àngels Solé, i l’equip de redacció de la REVISTA de la MASUCA. En acabar l’acte es van distribuir els primers exemplars de la REVISTA, que van ser acollits amb molt entusiasme per tots els clients i amics de la Masuca. El número anterior es pot trobar al Facebook del Mercat Municipal de la Masuca.

CADA BOTIGA SORTEJARÀ VALS DE COMPRA PER VALOR DE 20€ Un val de descompte de 20€ per cada botiga associada. Aquest és el nou sorteig que l’Associació de Botiguers del Mercat de la Masuca ha preparat per a clients i amics. A partir de l’11 d’octubre, i fins el 30 del mateix mes, totes les persones que vinguin i comprin al Mercat Municipal de la Masuca entraran en el sorteig de un val de compra per valor

de 20 euros a descanviar en qualsevol botiga de l’Associació. Per a participar en el sorteig, només cal acostar-se a qualsevol botiga de l’Associació i introduir el tiquet de compra amb les dades personals a l’urna corresponent. El sorteig es realitzarà el proper dimarts 2 de novembre. Cada associat repartirà un premi.

LA FESTA DE LA CASTANYADA, EL 30 D’OCTUBRE El proper dissabte 30 d’octubre, les botigues membres de l’Associació de Botiguers de la Masuca repartiran entre els seus clients coca i moscatell.

D’aquesta manera, els comerciants de la Masuca se sumaran a la celebració de la diada de Tots Sants, que enguany cau en dilluns.

EDICIÓ I DISSENY: Marc Mañé CONTINGUTS: Marc Mañé i Gemma Salom. PUBLICITAT I CONTACTE: 659730546 / 600089099 / larevista@mercatmasuca.cat Pàgina web del Mercat: www.mercatmasuca.cat / Facebook: www.facebook.com/mercatmasuca Impressió: GRÀFIQUES CUBÍ. Dipósit legal: B-36241-2010 Els continguts publicats en aquesta revista són propietat de Marc Mañé o de la persona que els firma. Està prohibida la reproducció total o parcial de qualsevol dels continguts d’aquesta revista sense l’autorització de l’editor o sense citar-ne la procedència.


LA REVISTA DE LA MASUCA / nº2 / octubre del 2010 [P3]

El fruit de la tardor LA CASTANYA TÉ UN GRAN VALOR NUTRITIU Arriba la tardor i amb ella un dels fruits més tradicionals d’aquesta època de l’any: la castanya. Associada als primers freds i amb la diada de Tots Sants -aviat veurem sortir a les castanyeres al carrer-, la castanya és un fruit ben curiós. La seva composició fa que s’assembli més a un cereal que no pas a la resta de fruits secs. Les castanyes estan formades per aigua, greixos, proteïnes, hidrats de carboni, fibra, potassi, fòsfor, ferro, sodi, magnesi, calci, coure, zinc, manganès, vitamines (A, B1, B2, B3, B6, C, E) i àcid fòlic. Tots aquests complements fan que la castanya ens aporti nutrients molt importants a la nostra dieta. La castanya es tendeix a associar-se amb tractaments contra diverses malalties, com ara l’estrès, la depressió, el desgast físic, les varius i els problemes intestinals. També ens poden ajudar a resoldre problemes cardiovasculars i degeneratius. Fomenten la memòria, protegeixen la pròstata, eviten l’anèmia i son tòniques i reconstituents. A més, tenen un gran valor anticancerós. De la mateixa manera, es presenta com un bon aliat durant l’embaràs i la lactància.

Com es menja una castanya? Tothom té al cap la imatge d’una castanya rostida, al forn o a la brasa. Aquesta és, de fet, la forma més habitual de

consumir-les. En tots dos casos, però, es recomana ferlos un petit tall a la pell per evitar que esclatin per la calor. Ara bé, també es poden menjar torrades, bullides i, fins i tot, crues (només si estan ben tendres). Hi ha un munt de receptes que podem seguir per cuinar les castanyes. Se’n poden fer salses, cremes i sopes, empanades. A més, amb la farina que desprenen, es poden elaborar pastissos, pastes i pa.

Cansaladeria Mª Àngels Solé Elaboració pròpia Especialitat en alta xarcuteria Mercat Municipal de la Masuca, parades 2 i 3 Telèfon 93 803 55 66 www.cansaladeriasole.com

I ara també venem pollastres Vine a provar-los!


[P4] LA REVISTA DE LA MASUCA / nº2 / octubre del 2010

la castanyada LES CASTANYES I ELS MONIATOS SÍMBOLS DE TOTS SANTS Queden pocs dies per a que arribi la Festa de Tots Sants, una diada vestida de castanyes, moniatos, panellets i moscatell... tot i que en els darrers anys hem vist com les carbasses han agafat també un fort protagonisme. Tothom associa Tots Sants amb aquests productes alimentaris. Però... perquè aquests? Tots Sants és sinònim de castanyeres, àvies que couen castanyes en una estufa, mocadors al cap i grans davantals. Castanyes i moniatos són fruits que donen molta escalfor i energia, necessàries per superar els primers freds de la tardor. La tradició de menjar castanyes prové dels campaners que feien ressonar les campanes per avisar als veïns del moment de pregar per als difunts durant la diada de Tots Sants. Com que era una tasca esgotadora i feia molt de fred, menjaven castanyes calentes, el fruit més comú en aquesta època de l’any. D’aquesta manera, entraven en calor. També bebien vi i moscatell. La tradició de Tots Sants té un origen religiós, tot i que és molt possible que la festa sigui d’origen cèltic. La tradició cristiana situa l’inici de la diada

CARNISSERIA

VEDELLA DE PRÒPIA CRIANÇA Ens trobaràs al Mercat de la Masuca parades 85-88 / Telèfon 93 803 76 04

de Tots Sants al segle IX i ja des dels seus inicis té un fort caràcter religiós. Per bé que ara és una festa on es recorden els èssers estimats que ja no hi són, en un principi era una diada destinada a recordar tots els cristians que van perdre la vida defensant la seva fe. En els darrers anys, per Tots Sants també es veuen carbasses. Segons la tradició de Halloween, molt arrelada als països anglosaxons, les carbasses espantarien a les bruixes.

JOSEP alumnis i vidres Reparem i col·loquem tot tipus d’alumnis, sostres, vidres, persianes, mampares, finestres, mosquiteres... Demana’ns pressupost sense compromís

Tel 639 594 596 josep_nieto@yahoo.es


LA REVISTA DE LA MASUCA / nº2 / octubre del 2010 [P5]

les olors de la vida L’AROMATERAPIA SERVEIX PER A PREVENIR I CURAR MALALTIES L’aromateràpia és la utilització d’olis essencials per l’harmonització de la salut física i psíquica. Prové de l’aromatologia, que és la ciència que estudia els olis essencials de les plantes. Els olis essencials s’utilitzen per reforçar els processos naturals d’autoguariment i s’obtenen de la destil·lació d’una planta aromàtica o d’una part d’ella. Per tant, són l’essència destil·lada d’una planta aromàtica. Estan compostos per un centenar de molècules terpèniques que combinades provoquen l’efecte guaridor. Els olis essencials de qualitat han de venir forçosament de plantes botànicament certificades. Els olis essencials es poden utilitzar per via tòpica, inhalada o via oral. Sempre serà prescrit per una persona que conegui el producte; hem de tenir present que els olis essencials poden tenir efectes no desitjats. L’aromateràpia serveix per a prevenir i curar moltes de les malalties a les que avui podem estar exposats.

FARMÀCIA Verdés i Casas

Refredats, asma, otitis, conjuntivitis o, fins i tot, la febre. Amb l’arribada dels primers freds és habitual sentir-se malament o caure malalt. Els nostres cossos són ara més vulnerables i el nostre sistema immunitari necessita una ajuda complementària per sentir-se fort i vital. L’aromateràpia és una eina que ens pot ajudar a prevenir alguna de les malalties més habituals en aquesta època de l’any. Cada patologia té uns olis essencials determinats. Per a prevenir o curar un refredat, podem utilitzar olis essencial de niaulí, camforer, farigola borneol, menta piperita o avet balsàmic. Per a les grips, recomanarem l’eucaliptus radiado, el camforer, el niaulí o el llorer. Olis essencials com el donzell marí, el nabiu vermell i la maria lluïsa són molt recomanables per persones amb asma. El romaní, el camforer i niaulí són bàsics per curar la tos productiva; per contra, la tos espasmòdica es pot combatre amb oli de estragó, xiprer i taronja amarga.

Troba aquests i més productes a la Farmàcia Verdés i Casas, av. de la Soledat, 119 (al costat del Mercat)

Tel. 93 803 02 97 www.farmaciaverdesicasas.com


[P6] LA REVISTA DE LA MASUCA / nº2 / octubre del 2010

on comprar Al Mercat Municipal de la Masuca d’Igualada hi trobaràs tot allò que busques. Amb més de cinquanta parades i una dotzena de botigues exteriors, la Masuca disposa d’una amplia oferta comercial. L’alimentació és el punt fort de la Masuca. En les més de 60 parades i botigues que conformen el Mercat, hi trobaràs els aliments bàsics per a una alimentació sana i equilibrada (peix i congelats, fruites i verdures, tot tipus de carns i derivats, pastes i fruits secs, un forn de pa, ous, llegums i plats preparats). A més, però, també estan a la teva disposició altres productes i serveis (establiments de restauració, drogueries, roba i complements, joguines i premsa, una òptica, flors i productes dietètics, entre d’altres). A continuació us detallem els diferents productes que t’ofereix el Mercat. Al mapa, les botigues que són membres de l’Associació de Botiguers de la Masuca. PEIX FRESC 18-21 Peixeteries J. Vila Massana 16-17 Peixos Masana 14-15 Peixos Rosa PESCA SALADA, BACALLÀ I DERIVATS 105-106 Pesca S. Maria Guillamon 127-132 Bacallaneria Zapata B08 Pesca Salada Filomena Solé CONGELATS 8-13 Congelats Xaloc FLECA 112

Forn Alemany

PASTES I FRUITS SECS 99 Pastisseria i fruits secs Anna OUS 31

Ous Marimón

LLEGUMS 193-194 Llegums Roca

CARNS: AVIRAM, PORC, VEDELLA, BE I CAVALL 2-3 Cansaladeria Mª Angels Solé 141-142 Cansaladeria Mª Dolors Raventós 69/111 Cansaladeria Tudela 185-188 Cansaladeria Tudela 153 Cansaladeria-polleria Lluis Ferrán 147-148 Carn de cavall Farreras Gallego 85-88 Carnisseria Durán 124 Carnisseria Esquius 123 Carnisseria Manoli 59-61 Carnisseria Molina 167 Carns Clotet 62-64 Charcuteria Ibañez 137-140 Carnisseria Gual 107 Tocineria José Ortega Horcas 179-181 Xarcuteria Maria Assumpció 4-5 Polleria Montserrat 85 Productes Carnics Dalsa 96 Tocineria, polleria Gallego 71 Triperia Amado PLATS PRECUINATS 68 La cuina del mercat

FRUITA I VERDURES 168 Fruites Aloy B23 Fruites Badia 175 Fruites i verdures Arnau 169-170 Fruites Torrents 199 Fruiteria Lluis Ruiz SERVEI DE RESTAURACIÓ B17 Bar Dimar S.C.P. DROGUERIA 171-174 Drogueria Riba 195 Perfumeria Ledesma B09 Perfum. i merceria del Mercat JOGUINES I PREMSA B13 Jogueteria del mercat MODA I COMPLEMENTS B18, B19, B20 Confeccions i Calçats Cuerva ÒPTICA B12 Centre Visió Grup


LA REVISTA DE LA MASUCA / nº2 / octubre del 2010 [P7]

Obrim de dilluns a dissabte, en el següent horari: Dilluns: 7.30h a 13.45h Dimarts: 7.30h a 13.45h Dimecres: 6.30h a 13.45h Dijous: 7.30h a 13.45h i de 17.00h a 20.30h* Divendres: 7h a 13.45h i de 16.30h a 21h Dissabte: 6.30h a 14.30h * els mesos de juliol i agost, el Mercat tanca els dijous a la tarda.

Ens pots trobar entre els carrers Joaquima Vedruna i Virtut d’Igualada a cinc minuts del centre de la ciutat. Disposem de dues plantes de pàrquing per a clients, així com també de pàrquing a l’exterior del recinte. Està comunicat amb les línies CU Interior i Exterior dels autobusos urbans entre Igualada, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí. A més, està a 10 minuts de l’estació d’autobusos i dels FGC d’Igualada. Els dimecres i dissabtes, hi ha mercat ambulant.

PARTICIPA EN EL SORTEIG DE 40 VALS DE DESCOMPTE PER VALOR DE 20 EUROS.....

...I CELEBRA AMB EL MERCAT DE LA MASUCA LA CASTANYADA Retalla aquesta butlleta i porta’ns-la al Mercat de la Masuca i entraràs en el sorteig d’un val de descompte de 20€. Diposita aquesta butlleta en qualsevol botiga de l’Associació de Botiguers de la Masuca i podràs gaudir d’un important descompte en l’establiment que tu triïs. El sorteig es farà el 2 de novembre. S’acceptaran butlletes fins el 30 d’octubre.

El proper dissabte 30 d’octubre, coincidint amb la diada de Tots Sants, els associats de l’Associació de Botiguers de la Masuca repartirem coca i moscatell per als nostres clients. No t’ho perdis i celebra la Castanyada amb nosaltres!


[P8] LA REVISTA DE LA MASUCA / nº2 / octubre del 2010

dibuixa, pinta i juga HOLA VAILETS! NECESSITEM LA VOSTRA AJUDA. ENS DONES UN COP DE MÀ? Hola amics! Ens ajudeu a trobar les paraules que falten per completar aquests plats? Les trobaràs dins la sopa de lletres.

ARRÒS A LA ______ _______ A LA LLAUNA PAELLA ________ MACARRONS A LA _________ __________ AL PESTO VEDELLA AMB ______ BOTIFARRA ____

SOLUCIONS ALS JOCS DE L’ANTERIOR NÚMERO: MOTS ENQUADRATS:

ENDEVINALLA 1: LA POMA ENDEVINALLA 2: LA CEBA

SOPA DE LLETRES:

Per un error de maquetació, aquesta sopa de lletres va sortir incompleta i amb una paraula escrita de forma diferent a l’opció proposada. Preguem que ens disculpeu les molèsties


LA REVISTA DE LA MASUCA / nº2 / octubre del 2010 [P9]

màgia diària LLET PER A LA PELL Vols que la teva pell estigui suau i lliure d’impureses? Barreja llet amb sal gruixuda i frega’t tot el cos, començant per les cames i acabant pels braços.

MÉS MÀSCARA DE PESTANYES Quan la màscara de pestanyes s’assequi, pots tirar dins del pot una goteta d’oli i remenar-ho. D’aquesta manera el podràs aprofitar una mica més.

ADÉU AL BOLÍGRAF Si et taques una camisa amb tinta de bolígraf pots deixar-la reposar una estona en llet i després de fregar-la un xic, posa-la a la rentadora. La taca desapareixerà.

TAQUES MOLESTES Les taques de sang són molt molestes i difícils de treure. Per aconseguir-ho, hem de mullar la roba tacada amb aigua oxigenada i després posar-la a la rentadora. Si es tracta d’un llençol, l’haurem de fregar nosaltres. ENVIAT PER YOLANDA (The Golden Café)

SI VOLS QUE ELS TEUS CONSELLS SURTIN A LA REVISTA DE LA MASUCA, ENVIA’NS UN CORREU A LAREVISTA@MERCATMASUCA.CAT AMB LES VOSTRES DADES.

TUDELA

CANSALADERIES MERCAT MUNICIPAL DE LA MASUCA

Parades 69-111 T. 93 805 50 41 Parades 185-188 T. 93 804 64 00

Olives

BACALLANERIA

ZAPATA

Conserves

Venda de bacallà, olives, conserves vegetals i de peix, formatges, espècies, té, etc. Ens trobaràs al Mercat (parades 127-132) Telèfon 667.672.573 - 680.164.475


[P10] LA REVISTA DE LA MASUCA / nº2 / octubre del 2010

el meu plat preferit ELS NENS I ELS DIBUIXOS QUE S’EMPORTEN MATERIAL ESCOLAR Aquests són els dibuixos guanyadors dels 10 lots de material escolar que vàrem sortejar el mes passat. Gràcies a tothom per participar-hi.

RAÏM, CARLA AGUILAR (IGUALADA) POMES, SILVIA PRATS (IGUALADA) PLÀTAN, YURI CASTRO (IGUALADA) PAELLA-ARRÒS, MIRIAM SOLIS (JORBA) PIZZA, JAVI MARTÍNEZ (MONTBUI) HAMBURGUESA, GERARD PEÑARANDA (IGUALADA) ARRÒS A LA CUBANA, PAULA TOLOSA (IGUALADA) CARN AMB PATATES, GEMMA RODRÍGUEZ (IGUALADA) HAMBURGUESA AMB FORMATGE, CARLA PÉREZ (ÒDENA) ESPAGUETTIS AMB TOMÀQUET, JUDIT SALAS (IGUALADA)


LA REVISTA DE LA MASUCA / nº2 / octubre del 2010 [P11]

xq a la Msk? PREGUNTES QUE TOT JOVE S’HA DE FER ABANS DE COMPRAR (2) En aquesta secció volem respondre a falsos mites sobre la compra en els mercats tradicionals. Aquí ve la segona entrega. SI NO EN VENEN, NO EN PODRÉ COMPRAR Les grans superfícies, al comprar a l’engròs, només disposen dels productes amb més demanda. Si no el tenen dins de la seva llista, difícilment el podrem adquirir. Al Mercat, per contra, podem demanar productes molt específics. Si un botiguer no ven aquest producte, te’l farà portar expressament per a tu o t’indicarà a quina altra botiga del Mercat (però també de fora) el podràs trobar.

peix fresc - aliments congelats

XALOC Mercat Municipal de la Masuca, parades 8-13 Tel. 93 803 79 60

NO SÉ D’ON VENEN ELS PRODUCTES Els comerciants del Mercat treballen amb proveïdors de proximitat. La gran majoria dels productes que es venen han estat produïts a prop de casa nostra i, si ho preguntem al venedor, ens dirà d’on venen, qui els ha produït i la seva qualitat. Molts dels productes que es venen a les grans superfícies venen d’altres països, alguns de fora d’Europa. Les grans superfícies, com que tenen molta força, poden rebentar preus i buscar els productes més barats del mercat mundial. Una situació, però, que no garanteix que siguin els de millor qualitat. La seva política es basa només en el preu, no la qualitat.


[P12] LA REVISTA DE LA MASUCA / nº2 / octubre del 2010

coca de panellets 1) Fem bullir la patata sense pelar. 2) Mentrestant, separem les clares dels rovells i les batem de manera que quedin pràcticament a punt de neu. 3) Posem sobre una superfície plana la farina d’ametlla i la remenem amb sucre. Tot seguit hi afegim les clares i els rovells i ho barregem. 4) Un cop la patata estigui bullida, la pelem i la esmicolem a trossos ben petits. D’aquesta manera, no trobarem grumolls. 5) Afegim la patata a la barreja per tal que quedi una massa homogènia. 6) Posem la massa en un o varis recipients aptes per al forn. 7) En aquest pas és on podem mostrar la nostra part més creativa decidint què utilitzem per donar gust a la coca: pinyons, ametlles, cireres, codonyat... o bé podem innovar i utilitzar fruites dessecades, cacau en pols, pols de maduixa... 8) Posem el recipient o recipients al forn a màxima potència durant uns 10 minuts. Un cop dins del forn, la massa quedarà líquida. Al refredar-se, però, quedarà consistent. 9) L’acompanyem amb un vaset de moscatell.

Ingredients cedits per Pastisseria i Fruits Secs Anna.

INGREDIENTS: 1kg de Farina d’ametlla marcona* 700g de Sucre* 3 Rovells d’ou* 2 Clares d’ou* 1 Patata (uns 150g)* Pinyons, ametlles, cireres, fruites dessecades... (al gust de cadascú)* Preu aprox.:

9€

* Podreu trobar aquests productes al mateix Mercat

SI VOLEU QUE LA VOSTRA RECEPTA SURTI A LA REVISTA DE LA MASUCA, ENVIEU-NOS UN CORREU ELECTRÒNIC A: LAREVISTA@MERCATMASUCA.CAT AMB LES VOSTRES DADES. * la REVISTA de la MASUCA es guarda el dret d’ús de la recepta per a futures publicacions, sempre especificant el seu autor

QUÈ VEUS SOTA AQUESTES LLETRES? COM TU, MILERS DE PERSONES HI VEUEN UN ESPAI DESAPROFITAT, EN BLANC.

I SI HI VEIESSIN EL TEU ANUNCI?

Publicita el teu negoci a la REVISTA de la MASUCA. No som una revista de publicitat, som una revista d’informació que s’edita des del Mercat de la Masuca d’Igualada i dedicada al món de l’alimentació. Aquesta és una oportunitat única. Col·labora amb nosaltres. T’estem esperant. Truca’ns ara al 659730546 o al 600089099 o escriu-nos un correu electrònic a larevista@mercatmasuca.cat.

la REVISTA de la MASUCA octubre 2010 (n2)  

Exemplar número 2 de la REVISTA de la MASUCA. En aquest número hi trobaras tota la informació sobre la tradició de la castanya a Catalunya,...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you