Issuu on Google+

1

Marc David

BA Architecture Stage 3 2013/2014


2


3 Stage 3

Stage 2 (see separate portfolio)

The Pleasure Beach: An architectural proposal based on pleasure

Section Alley: An outdoor public performance space

Can Ricart: The redevelopment of a historical industrial textile factory

Civic-Centered: A focus on the public realm

Original Submission photographs (see separate print out)

Simplicity-Economy-Home: Youth institute and carpentry work-

- This symbol indicates work created since final crits

Place Displaced: Desiging a two story residence

seeking in Blackpool

into a centre for arts and performance

and will be located in the top left corner

shop


4


5

Crystal Apres

The Pleasure Beach

A project based on pleasure. A studio searching for and generating architectures devoted to pleasure. This is an architectural proposal for an elitist ski hotel and leisure complex with an integrated hi-tech professional ski jump on the coast of Blackpool. The building typology of linear geometries and precise intersecting planes intend to create a stark contrast between themselves and the ever decling outdated seaside town. Crystal Apres takes on a tactile crystalline form which exaggerates the elitist sport of skiing and takes it completely out of context by locating it in a currently socialy deprived town in the North-west of England. The notion of stark contrast manifests itself in a form of social class division. Through the creation of a elitist building with exacggerated forms Blackpool would be placed back on the map with a innovative new point of interest targetting the attraction of the more affluent demographic, not associated with Blackpool since it’s heyday. The abstract design takes inspiration from Zaha Hadid’s 1980s Peak project proposal which undoubtedly formed the catalyst for the project, not soley in terms of building form approach but also in aiming to represent a life style and pleasure pursuit. Date: January 29Duration: 18 weeks Tutors: Matt Ozga-Lawn and James Craig


6 Phase 1 : The Souvenir The methodology normally adopted whilst on a generic architectural site visit became somewhat overshadowed by our in depth analysis of pleasure pursuits. The aim of this intial phase of the project was to experience observe and record Blackpool with the emphasis on recognising notable pleasure based activites which would later inform our design process. Once a pleasure pursuit had been recognised a souvenir had to be created which would act as an anchoring point for a narrative about Blackpool and encapsulate the particular pursuit.The souvenir itself only had two requisites: it had to be small enough to fit in the hand and visually appealing. My intial observations of Blackpool were predominated by it’s intense lack of people, this was exaggerated in the out of season Pleasure beach theme park. The structural elements of the rides became ominous dark supports which no longer were immediately relatable to amusement rides but rather ambigious heavy structural supports. Further, the sheer scale of the theme park rides structural forms alone opened opportunities for pleasure pursuits which required height. After further observation another pleasure pursuit that stood out to me was gambling, constant bombardment by arcades catering for all age groups which offered everything from poker to generic children’s copper coin machines. Gambling epitomized a pleasure pursuit generally done to excess along with drinking, further it is often associated with coping strategies, the inabilty to obtain stimulation from the surroundings, those being the decling Blackpool. I opted to create two snow globes since they stereotypically had souvenir-esque connotations. They were as follows: 1. A snowglobe based on the towering abstracted structural elements of the pleasure beach and their play on height and scale lead to the concept of creating an extreme indoor ski dome. 2. A snowglobe based on the pleasure of gambling and addiction shown through the suspended copper coin which plays on the idiom ‘hangin by a thread’- to be in danger of having something unlucky or bad happen.


7

The Elaborated Souvenir Utilising my intial souvenirs as inspiration I created a new snowglobe which combined the idea of skiing and gambling as combined contrasting pleasure pursuits.


8

Phase 2: Zaha Hadid’s Peak Leisure Club The elaborated ski themed souvenir lead me onto a critical refernece based on height and leisure in the form of the ‘Peak Leisure Club’ proposal by Hadid. In the 1980s a prosal for an architectural landmark was formed through the medium of painting by Hadid. The abstract paintings of a sports club and spa depicted horixontal layers and floating voids which I found stimulating. The abstract paintings aimed to symbolise the ‘high life’ in not only a vertical sense through its location atop a hill above the intensity of Hong Kong but also in terms of social class. The paintings despite their abstract nature created a sense of hierarchy and perfection. Key forms and shapes arose and aided me in interpreting the geometry to create a form inspired by the artworks.


9

Intial 3d model interpretation


10


11

1.

Phase 3: Distorting the interpretation This experiment was used to observe the reactions distortion by means of curved glass and water refraction had on the abstract form I had created inspired by Hadid’s Peak project leisure club.

2.

1. Showing the 3d model in a glass vessel which would later be filled with blue water (representative of the colour themes in hadid’s paintings). 2. 3D model shown in vessel with uplighting begins to create distortions of original geometries. 3. Zoomed in focus images abstract the model further creating fascinating angular forms and qualties of light. This experiment illustrated the effects of water and glass on apperance of surface articulation, thus giving creative and informative insight to further the development of the form.

3.


12


13

Development sketches

Development sketches


14


15

Final elongated 3D print test model

Presentation Model 1:500


16

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Lift: Skier access to freestyle jump Inrun: Peak of 28 metre high First Transition: 40-degree slope provides sufficient speed Ramp Kicker: 2.8 metre high skier launch ramp Landing: Calculated landing section Speed Reduction zone: Athlete reduces speed to stationary Apres Ski lodge: Apres ski entertainment and fondue Fitness floor and spa: Accessible to Crystal Apres guests only Sushi Bar: Sushi dining with direct alignment with jump landing Champagne Oyster Bar Cocktail Bar Private Cinema: Dulex cinema experience for hotel guests Hotel Suites: Up to 14 guests per floor with luxury spa’s Sea le level at high tide (7700mm) Sea level at low tide (2100mm) Blackpool Coast line Blackpool tower (50m east)

9

8

7 6

14

15

5


17

1 2

3

10

11 13

4

12

17

16

North Facing Section.


18


19


20 Lift and Jump techincal details 1. Lift shaft top 2. Lift winch mechanics 3. Lift Access to jump peak 4. C-series Spider glass systems 5. Steel Lift Shaft Frame 6. Lattice lightweight supports 7. Lift shaft cable system 8. Steel I beam jump support frame 9. Eco-triple glazing panels 10. Glazed shelter 11. Skier Waiting Zone 12. Micro surface water lubrication jets 13. Snowflex layer 1 l 14. Snowflex layer 2 15. Snowflex layer 3 16. Snowflex layer 4 (see below for details)


21

2

1

3 4 10 5

11 6

12

15 16

14

13

7

9 8

Technical detail showing Elevator Jump Transition


22

6

2

5

1

4

East Facing section 1. 2. 3. 4. 5. 6.

3

Ski jump structure Viewing platform Crystal apres club Hotel Gym Sushi + champagne oyster bar Jump peak


23 Climawin window technology -Climawin is an integrated ventilation window system that utilises surplus heat normally lost through a window to capture and preheat fresh air. (residential dwelling reduction of annual energy bill by 20%) -Climawin can recover 50% of the heat necessary to make outside air comfortable on its way in.

1.

-Climawin uses electronically conrolled flaps and valves to regulate incoming air thus maximising heat recovery and preventing condensation (this would obscure views of the ski jump) 1.Inlet to room (head)

red arrows depict warmed air

2. Intake froom outside (cill)

3

blue arrows depict cool incoming air


24


25

Champagne and Oyster bar interior Perspective


26


27

Dulex Sushi Bar Interior Perspective-giving clear views to ski Jump


28

North Facing Elevation -emphasizes crytsalline aesthetic through subtle transparencies and reflections

North Facing Elevation


29

Perspective section


30

Skier’s Viewpoint from Jump Peak


31

Skier Mid-Aerial Perspective


32

Can Ricart -Catalan Headquarters

Working with existing structures for La Machine theatre company

The location for this project was once a fully functional industrial site in Poblenou district Barcelona. Can Ricart presented a rustic historic fabric with a wide variety of scales occuring. Further, the aim was to rejuvenate this once thriving industrial site by implementing a new lease of life in the form of a headquarters for the ‘La Machine’ theatre company. La machine function as a place of conception, production and exhibition, creating super-sized robotic forms, theatre productions and parades. The approach I have employed for my proposal creates a form of order and regulation, downsizing the formulaic Barcelona grid over the site and focusing on framing social courtyard and perfomance spaces. Some of the buildings I chose to work with represented a residential scale thus creating a sense of community through more intimate spatial qualities between buildings. The beauty of some of the existing ruins had to be maintained and complimented, not lost through lack of understanding. Date: November 2013 Duration: 6 weeks Tutor: Laura Harty


33


34


‘The mere sublimity of the rents or fractures, or stains which assimilate the archi35 tecture with the work of nature, and bestow upon it those qualities of colour and form are universally beloved by the eye of man.’ - John Ruskin Can Ricart is a 19th Century disused industrial site made up of textile factories located in Poblenou, Barcelona. The buildings on site provide a wide array of scales thus increasing the opportunity for a creative dialogue to occur between the historic and contemporary. On first observation I noticed the textural qualities of the disused industrial site, the prospect of implementing a design strategy which harnessed these aesthetic tactile qualities was key. A coarse industrial site with ruinous features of various scales had a level of transparency to it. Ruin buildings present privileged views due to voids in walls, floors or ceilings. Such visuals can normally only be present in the form of drawings, models or a particular view of a plan / customarily hidden section. 2.

1. Long section through Can Ricart 2. Can Ricart (white block) in relation to Barcelona Grid

1.


36

Key Precedent: Astley Castle, Warwick-

shire

‘History is an inseparable part of the environment, living on as physical traces of the distant past.’ Aylin Orbasli If a historic building is undergoing a new addition a certain level of sensitivity must be applied to the scheme especially if the original building has a notable level of historic importance. Such sensitivity can ensure that a cohesive relationship between the old and new can be achieved. Astley Castle, achieves an incredibly unified finish with the aesthetic of the ruin being highlighted against the subtle masonry additions. 1. Light masonry additions follow original wall lines, creating cohesive elegant whole.

1


37

Adopting the Grid The grid pattern remains a trademark of Barcelona’s layout, creating a functional efficient and social spaces. The image to the right plays on the strict grid format and is a gesture of implementing sub-grids at different scales. The secure intimate nature of the square as a public space was feasible in Can Ricart.


38

Filling in a Tooth Concept -The concept of the new build is not dissimilar to that of a ‘filling in a rotten tooth’ the new intervention’s aim is to amalgamate the entire structure into one cohesive building. Spatial regulations -Core ten Steel insertions combined with axial alignments create a sense of spatial framing and control.


39

Can ricart site in context of Poblenou

Grid overlay dictating site arrangements


40


41

West Facing Section


42

8

9

1. Site plan

2

7

4

3. First floor Plan 8- Upstairs exhibition 9- Terrace Bar

6

3 5 1

2. Ground Floor Plan 1- Entrance 2- Exhibition space 3- La machine cafe 4- Performance space 5- Large workshop 6- Small workshop 7- Tiered Seating


43

Developmental and Final Models


44

Outdoor Perspective

-Alfresco Cafe, La Machine Workshop, Viewing tower and Parade Route


45

Indoor Perspective

Main Steel Frame insertion-La Machine Open Plan Cafe


46


47

East Facing Section


48


49

Glazing elements in workshop


50


Marc David Architecture Portfolio