Page 1

Delta-N Nieuws! 2014, editie nr 01

Cloud first

Werken bij Delta-N

Strategie Microsoft steeds meer gericht op de Cloud. pagina

2

TechDays 2014

Delta-N groeit en zoekt regelmatig nieuwe collega’s. pagina

5

Professional Scrum Trainingen

Jaarlijkse update voor IT-professionals en developers. pagina

9

Het volledige scala aan officiële scrum trainingen. pagina

10

Geslaagde opening kantoor Delta-N Vrijdag 14 maart is het nieuwe kantoor van Delta-N onder grote belangstelling feestelijk geopend.

pagina

MVP Visual Studio ALM Den Haag | René van Osnabrugge mag zich opnieuw een jaar lang MVP Visual Studio ALM noemen. Vanwege zijn grote verdienste voor de Visual Studio community is deze prestigieuze titel nu voor de derde maal aan hem toegekend. De MVP status is een titel die Microsoft toekent aan onafhankelijke experts die een leidende rol vervullen binnen de verschillende communities rond Microsoft producten en technologieën. Met de titel MVP beloont Microsoft specialisten voor hun expertise en hun inzet en hulp aan de gemeenschap. In Nederland zijn slechts vier Visual Studio ALM MVP’s. Het is dan ook geen titel die je eenvoudig verwerft. René vertelt wat hij heeft moeten doen om MVP te worden en te blijven en welke voordelen het oplevert: “Van een MVP wordt verwacht dat hij actief is binnen de community door kennis te delen en te reageren op vragen. Ik doe dat voornamelijk in de vorm van spreken. Ieder jaar verzorg ik diverse sessie op de TechDays en spreek ik op andere events zoals SDN. Daarnaast verzorgen we bij Delta-N regelmatig seminars over Visual Studio ALM. Daarnaast ben ik actief op de diverse fora door vragen te beantwoorden, twitter ik regelmatig en houd ik een blog over ALM bij. Het is leuk om te zien dat mijn blog steeds beter bezocht wordt. Niet alleen vanuit Nederland, maar letterlijk vanuit de hele wereld.” De titel biedt echter ook veel voordeel. Je ontvangt waardevolle informatie over ontwikkelingen rond Visual Studio en Team Foundation Server uit de eerste hand. Daarnaast heb je de mogelijkheid om rechtstreeks vragen te stellen aan de product teams van Microsoft. Dit is niet alleen voor mij en Delta-N een voordeel, maar hier profiteren onze klanten ook van.

05

Get in the Cloud with Delta-N! De strategie van Microsoft is Cloud First en dat geldt ook voor Delta-N. Onze deelname aan de TechDays staat daarom volledig in het teken van de cloud. Zowel tijdens de verschillende presentaties als op onze stand zullen we cloud oplossingen nadrukkelijk naar voren brengen. Onze specialisten verzorgen tijdens de TechDays maar liefst 7 sessies, zoals een scrum workshop en een themasessie Release management. Daarnaast zijn er presentaties over onder andere Office 365, SharePoint, Lync, Visual Studio en Scrum. Kom langs op onze stand. U kunt ons vinden op de begane grond, stand nummer 12. Wilt u letterlijk naar de cloud, doe dan mee aan onze actie en win een ballonvaart of skydive. Uiteraard bent u ook van harte welkom voor een praatje of een koele versnapering.

Implementatie Scrum en TFS brengt Isah gewenste verandering

Isah ontwikkelt standaard business software (ERP) voor het MKB en is marktleider op dit gebied bij klantordergestuurde bedrijven. Isah ontwikkelt haar software van oudsher op het Microsoft platform. Om het ontwikkelproces te optimaliseren is Delta-N ingeschakeld voor diverse werkzaamheden, zoals de migratie naar Team Foundation Server en ondersteuning bij de aanpassing van diverse processen en de uitrol van Scrum. Grote veranderingen die uiteindelijk naar tevredenheid zijn gerealiseerd. ( lees verder op pag 3 )


Delta-N Nieuws

Cloud first

CLOUD

De nieuwe topman van Microsoft heeft voor de komende jaren een mobile first, cloud first strategie aangekondigd. Delta-N sluit zich hierbij aan.

Wanneer u de stap naar de cloud overweegt, is het belangrijk goed na te denken over zaken als beschikbaarheid, privacy en eigendom van gegevens.

Wij hebben inmiddels ruime ervaring met Azure, Infra in de cloud en cloud-applicaties zoals Office 365, SharePoint Online, Lync Online en Dynamics CRM online.

Op deze pagina vindt u meer informatie over veelgebruikte cloud oplossingen. Kijk voor meer informatie op : www.delta-n.nl/cloud

Is de cloud een roze wolk met een zilveren randje? 10 redenen om Visual Studio Online te gebruiken Behoefte aan een oplossing voor Source Control, digitale Scrum Dashboards, team communicatie, build en test case management, maar geen resources in de vorm van een eigen serverpark? Microsoft voorziet al enige tijd in een geweldige cloud-oplossing door middel van “Visual Studio Online�! Waarom zou ik Visual Studio Online willen gebruiken? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Binnen 10 minuten gereed voor gebruik Tot 5 gebruikers is het gebruik gratis * Eigen subdomein (http://mijnbedrijf.visualstudio.com) Geen zorgen: backups, uptime en onderhoud wordt door Microsoft geregeld Altijd de laatste versie van de software beschikbaar Gewoon verbinding maken vanuit Visual Studio 2010, 2012 of 2013 Eenvoudig toegang geven aan externen via Live ID Heterogeen ontwikkelen (Eclipse, XCode) via GIT Load Testing vanuit de Cloud, dus geen eigen agents nodig ** Analyse van het gebruik van uw software-oplossing via Application Insights

De cloud is in opmars. Software komt steeds meer beschikbaar in online versies. PaaS, SaaS, IaaS zijn toverwoorden geworden die in iedere folder en bij elke leverancier op de tong liggen. Maar is de cloud wel de oplossing voor alle bedrijfsprocessen? En heb je wel echt de beschikking over alle functionaliteit die de onpremise versie van dezelfde software ook biedt? Laten we eens kijken naar deze vraag met Office 365 als voorbeeld.

optimale en gebruikersvriendelijke manier wilt benutten.

Office 365 biedt diensten aan via de cloud die ook on-premise te gebruiken zijn, zoals Exchange, SharePoint en Lync. Voor de basisgebruiker biedt de online versie alle mogelijkheden die hij wenst. In de praktijk blijkt echter dat er een aantal on-premise servers nodig zijn, als je als organisatie de volledige functionaliteit van Office 365 op een

- Je wilt de telefooncentrale gekoppeld hebben met Instant Messaging van Lync.

Enkele voorbeelden: - Je wilt graag Single Sign On gebruiken met een gebruikersnaam en wachtwoord van de eigen organisatie. - Bepaalde gevoelige informatie wil je gewoon niet in de cloud opgeslagen hebben maar liever op de eigen servers.

- Bij het starten met de cloud wil je stapsgewijs gebruikers kunnen overzetten naar de cloud maar de gebruiker mag er niets van merken.

Hybride oplossingen: best of both worlds Door middel van hybride oplossingen is het mogelijk om de toegankelijkheid van informatie via de cloud te combineren met de kracht van de volledige functionaliteit van de on-premise serveroplossingen. Een combinatie van Exchange on-premise gekoppeld aan Exchange Online geeft de beheerder de mogelijkheid om mailboxen heen en weer te slepen van on-premise naar de cloud. Door een SharePoint server te koppelen aan SharePoint Online bepaal je dat bepaalde bibliotheken op je eigen servers worden opgeslagen in plaats van in de cloud. En door Lync Online aan een lokale Lync server te koppelen kun je via een telefonieprovider bellen via Lync naar vaste en mobiele nummers. Dat klink dus helemaal fantastisch. Toch komt er wel wat bij kijken om dat allemaal voor elkaar te krijgen. En zijn er ook nog eens legio zaken die niet helemaal werken zoals je zou verwachten of enige aanpassing van jouw organisatie vereisen. En natuurlijk moet je nog steeds een deel van je soft- en hardware in eigen beheer houden.

Maak samen met Delta-N ALM consultants uw eigen Visual Studio Online omgeving aan en laat uw vragen door hen beantwoorden op de stand van Delta-N!

* Met uitzondering van Build en Load Testing ** Visual Studio 2013 Ultimate nodig

2

Meer informatie Delta-N heeft ruime ervaring met het opzetten van hybride Office 365 oplossingen. In de TechDays 2014 sessies van Mike Platvoet op 16 april en 17 april wordt dieper ingegaan op hybride oplossingen met Office 365 en het toepassen van VOIP met Lync. Mocht je agenda het niet toelaten om deze sessies bij te wonen dan is er geen nood. Delta-N organiseert regelmatig gratis webinars en seminars waarin deze onderwerpen ook aan bod komen. Scan de onderstaande QR Code om direct naar de pagina met de komende seminars en webinars te gaan.


Delta-N Nieuws

PRAKTIJK

Office 365 bij de Vrije School Den Haag Mike Platvoet Als onderwijsinstelling heeft De Vrije School Den Haag de mogelijkheid om gebruik te maken van de gratis licentie voor Microsoft Office 365 (A2). Om direct gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van Office 365 heeft het De Vrije School Den Haag ervoor gekozen om de Delta-N Quick Start te gebruiken om Office 365 te activeren en te koppelen. Voornamelijk om een voorbereiding te treffen voor de migratie van de e-mail accounts van 38 medewerkers van het primaire onderwijs van De Vrije School Den Haag. Daarnaast is er een inrichting gedaan van enkele SharePoint sites zodat gebruikers eenvoudig toegang kunnen krijgen tot de documenten van de school. Office 365 Quick Start Tijdens de Quick Start is het Office 365 abonnement van De Vrije School Den Haag geactiveerd en is het domein gekoppeld aan Office 365. Tijdens deze stappen wordt automatisch door Microsoft geverifieerd dat De Vrije School Den Haag een onderwijsinstelling is die recht heeft op de gratis A2-licentie van Microsoft Office 365. Voor de Quick Start is een pilot team van enkele docenten samengesteld die met behulp van een Microsoft Surface Tablet hun ervaringen konden opdoen met de nieuwe omgeving in Office 365. Bij de Vrije School Den Haag hebben vervolgens alle vaste medewerkers een Microsoft Surface tablet gekregen waarmee ze overal toegang hebben tot Office 365. Deze is zodanig ingericht dat gebruikers eenvoudig bij de schoolbestanden kunnen en hun e-mail en agenda kunnen bekijken. Naast dat kunnen zij en de overige medewerkers gebruik maken van de internetpagina’s van Office 365 die toegang bieden tot al deze bestanden en e-mail levert. En ook natuurlijk de Webapps om Officebestanden te kunnen bewerken.

Implementatie Scrum en TFS brengt Isah gewenste verandering Delta-N heeft voor Isah diverse werkzaamheden verricht om het ontwikkelproces te optimaliseren, zoals de migratie naar Team Foundation Server en ondersteuning bij de aanpassing van diverse processen en de uitrol van Scrum. Grote veranderingen die uiteindelijk naar tevredenheid zijn gerealiseerd.

genomen om als organisatie volledig over te stappen op Microsoft technologie. Dit heeft geleid tot de beslissing om StarTeam te gaan vervangen door Visual Studio Team Foundation Server. Naast de uitfasering van StarTeam en hiermee het inrichten van TFS voor Source Control en Change management wilde Isah het ontwikkelproces nog verder Om het ontwikkelproces te ondersteunen optimaliseren door met Scrum te gaan maakte Isah gebruik van een aantal werken. tools. De belangrijkste waren TOPdesk voor Customer Support, StarTeam voor Source Code Control en Change Man- Introductie Scrum

Tot nu toe gebruikte De Vrije School Den Haag een Exchange Server voor de email van haar medewerkers die werd gehost bij een externe partij. Door middel van de migratietools die door Microsoft zijn ontwikkeld voor het migreren naar Microsoft Exchange kon de migratie van hun mailboxen inclusief contactpersonen, taken en agenda’s vanaf deze omgeving naar Microsoft Exchange Online op Office 2013 worden uitgevoerd. Door middel van een PSTbestandsmigratie is vervolgens alle data overgezet. Over De Vrije School Den Haag De Vrije School Den Haag is de oudste vrije school in Nederland. Zij biedt onderwijs aan basisonderwijs en het voortgezet onderwijs volgens de doorlopende leerlijnen en gemeenschappelijke principes van de Vrije Scholen. Zij heeft twee vestigingen in Den Haag: De Waalsdorperweg waar het VO is gehuisvest, en de Abbenbroekweg waar het PO is gehuisvest.

Delta-N heeft tijdens een eerste analyse traject de belangrijkste wensen en verbeterpunten in kaart gebracht. Daarna is door middel van een gefaseerde aanpak het software development proces herontworpen en Team Foundation Server daarop ingericht en aangepast. Vervolgens zijn de huidige gegevens vanuit Borland StarTeam gemigreerd en is Team Foundation Server door middel van maatwerk aangesloten op TOPdesk en FinalBuilder. Na de migratie is agement en FinalBuilder voor het maken de Scrum methodiek geïntroduceerd en en onderhouden van de build proces- heeft Delta-N het Scrum proces tijdens sen. Isah had het strategische besluit de eerste sprints nadrukkelijk begeleid.

Strategische keuze voor Microsoft Technologie

Kijk voor meer informatie over de Office 365 Quick Start voor het onderwijs of andere referenties op www.delta-n.nl/onderwijs of bel ons op 085 – 487 52 00.

Jos van Baal, Manager Product Development: “De implementatie van TFS en Scrum heeft onze organisatie op zijn kop gezet. De impact was groot maar uiteindelijk heeft het geleid tot de verandering die we van te voren hadden gehoopt. In een veranderingstraject heb je altijd te maken met sceptici maar na een half jaar is iedereen overtuigd van de toegevoegde waarde van deze verandering.”

3


Delta-N Nieuws

OVER DELTA-N

Vijf slagvaardige units met eigen expertise Delta-N is als Microsoft partner een totaalleverancier. Wij ondersteunen organisaties van begin tot eind, van advies tot realisatie, inclusief licenties en support. Om klanten optimaal van dienst te kunnen zijn hebben we de organisatie ingedeeld in slagvaardige units, met ieder een eigen specialisme, die onderling nauw samenwerken. De IT Pro business unit houdt zich bezig met infrastructuren in de IT. Dat zijn de bouwstenen waar diverse IT oplossingen op gebouwd worden. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën, kunnen wij oplossingen aanbieden aan de klant. Zowel onpremise, in een private cloud als in de public cloud, zoals bijvoorbeeld Office 365.

Vanuit de SharePoint unit leveren wij onze klanten oplossingen waarbij kennis delen en de toegang tot relevante informatie centraal staat. Met SharePoint als onderdeel van Office 365, aangevuld met sociale tools zoals Yammer maken wij voor onze klanten oplossingen waarmee je op ieder moment en vanaf elk apparaat toegang hebt tot kritieke bedrijfsinformatie.

ontwikkelaars met veel ervaring en veel kennis van de nieuwste technologieën. Ontwikkelingen zoals Cloud computing en de opmars van telefoons en tablets zorgt voor steeds meer applicaties die vanuit de cloud gehost en voor gebruik op diverse devices ontwikkeld worden.

de award gewonnen voor beste ALM partner van West Europa.

Als de unit Application Lifecycle Management helpen wij klanten om beter software te ontwikkelen. Aan de ene kant helpen wij klanten met de inzet van tools, zoals Visual Studio en Team Foundation Server. Maar aan de andere kant ook zeker het optimaliseren van de processen zoals scrum en de inzet van agile. We werken met een MVP voor ALM Visual Studio, meerdere Scrum masters en de afgelopen zes jaar hebben wij vijf keer

Bij de Unit Microsoft Dynamics houden we ons bezig met het leveren van Microsoft Dynamics CRM en Microsoft Dynamics Nav. Daarnaast houden we ons ook bezig met de integratie van de verschillende systemen. Waardoor er meer efficiency ontstaat tussen de software systemen bij de klant. Onze unit Development bestaat uit

Delta-N steunt het Sophia Kinderziekenhuis Rond de opening van het nieuwe kantoor heeft Delta-N de bezoekers gevraagd geen kado’s mee te nemen, maar voor de waarde daarvan een bijdrage over te maken voor het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Het bedrag dat hiermee is opgehaald is door Delta-N verdubbeld en komt ten goede aan de digitalisering van Sophia TV. Directeur Marcel Timmers heeft de opbrengst van onze inzamelingsactie overhandigd aan de stichting Vrienden van Sophia.

Hoe kunt u Sophia steunen?

Delta-N ondersteund de stichting Vrienden van Sophia niet alleen rondom de opening van het kantoor, maar ook via andere activiteiten. Daarnaast is Delta-N ook bedrijfsvriend. Wilt u ook een bijdrage leveren, stort dan op rekening nummer: NL21 ABNA 0707 0701 39 onder vermelding van Delta-N. Of kijk voor meer informatie op www.vriendensophia.nl.

4


Delta-N Nieuws

VACATURES

Geslaagde opening kantoor Delta-N Vrijdag 14 maart is het nieuwe kantoor van Delta-N feestelijk geopend. Vanaf halverwege de middag tot laat in de avond waren er in het bijzijn van vele klanten, partners, medewerkers en oud-medewerkers diverse activiteiten. Vanaf 14.30 stroomden de eerste bezoekers binnen, waarna directeur Marcel Timmers de dag opende met een korte terugblik op de 15-jarige historie van Delta-N. Daarna heeft Rudy Doornewaard van Microsoft een presentatie verzorgd waarin hij het belang van een goede samenwerking onderstreepte en inging op Microsofts Roadmap voor de toekomst. Vervolgens heeft Architect Paul Verhorst een toelichting gegeven op de gemaakte keuzes bij de bijzondere inrichting van het kantoor. Over het kantoor Het nieuwe kantoor van Delta-N in Den Haag biedt een inspirerende en stimulerende werkomgeving voor de medewerkers. Het kantoor is volledig ingericht volgens de principes van Het Nieuwe Werken en is uitgerust met de nieuwste technologie. Er is tevens een ruim opgezette en modern ingerichte trainingsruimte waar regelmatig workshops, seminars en trainingen verzorgd worden.

Delta-N zoekt nieuwe collega’s!

Delta-N groeit. Als Microsoft partner is Delta-N op diverse terreinen al jaren zeer succesvol. Om aan de vraag van onze klanten te kunnen voldoen zoeken wij op diverse vlakken nieuwe collega’s. Delta-N is een professionele organisatie die bestaat uit mensen die zich steeds verder willen ontwikkelen in hun vakgebied. Binnen werktijd maar ook daarbuiten. Met naast aandacht voor kennis ook veel aandacht voor de menselijke kant. Ons Aanbod: Delta-N biedt de juiste kandidaat een uitstekend salaris en dito arbeidsvoorwaarden in een uitdagende positie binnen een groeiende, professionele en winstgevende organisatie. Wil je ook onderdeel zijn van het enthousiaste team van Delta-N? Stuur dan een e-mail met motivatie en CV naar Renilde van Winden, HR medewerker. Voor meer informatie kun je contact opnemen via: 085-487 52 00. Kijk voor ons actuele vacature aanbod op www.delta-N.nl/vacatures.

lopment

Deve e r a w ft o S r e g t Mana

t anager die he tm n u o c c A n e e k naar ment zijn wij op zoe an het top seg m a a n te e t p n o e rk m e p v lo verkoop are Deve ekomst te ervaring in de Voor het Softw an nu en de to v re a s b n n o ti o lu to o n a S de IT ie is een ten met a leuk vindt om soft technolog eken kandida o ro z ic ij M W t . e d m n a it n zorgt rl e e jecten. Affinit t zelfstandig e ro rk klanten in Ned p e t w n e e J m t. p lo rk e a Dev per om et de m van Software bekend zijn m geboren verko je n t e e e o r a m a t n s a k a e o aarn zijn op z . voorwaarde, d fspraken. Wij a n e ig e aan realiseren je g r o te o i v e f ro e ti g c e -a rs pro gezamenlijk fo ent are-developm w ft o s re g a n l/account-ma www.delta-n.n

Accoun

Senior Share

Point Develop

Delta-N zoekt een nieuw team lid voor haar basis van Sha SharePoint te rePoint, Office am 365 en Yamm device en op er, waarbij kenn ! Delta-N is gespecialiseerd elke plaats. D is in oplossinge aa en het delen m rom werken w informatie en n op et anderen ce e aan de volg aangevuld met nt en raal staan, op Apps voor kant de generatie Enterprise Soc elk portals met to en klare functio ial, Apps, Mob egang tot rele naliteit. ile en Cloud moeten houden vante zijn ontwikkelin . Het SharePoi gen waar de nt team werkt toekomst mee organisaties va aan deze door rwaarde voor n nu rekening dachte en duur onze klanten mee creëren. zame oplossin gen die nu en in de

www.delta-n.n

l/sharepoint-d

er

Senior Microsoft .NET ontwikkelaars Als .NET ontwikkelaar wordt je onderdeel van een snel groeiende Micros oft diensten leverancier in Nederland. Je vormt onderdeel van één van de .NET ontwikkelteam s die projecten realiseren bij onze eindklanten. Wij zoeken professionals die ook met een eigen verantw oordelijkheid goed uit de voeten kunnen. Geen stille code kloppers, maar ontwikkelaars die zeer betrokk en zijn bij het project en handelen in het belang van de klant en Delta-N.

www.delta-n.nl/microsoft-net-ontwikkelaar

5

eveloper


Delta-N Nieuws

VACATURES

t n a lt u s n o C t in o P e r a h S l e e n io t c n u F

cten die -N consultant aan proje lta De als t rk we Je . nd denken over ist van Nederla n andere disciplines. Na bij de Microsoft special va je ’s m ga ko t lle an co ult de ns et Co m t aan en Als SharePoin rkt daarom nauw sam Daarnaast werk je mee t. we us Je m t. e lut oin so eP ab ar n Sh ee n is t de laatste n betrokken zijn verder gaan dan allee ePoint applicaties. Naas Microsoft technologieë r ar ee Sh m ze bij on ar n wa va en ing tot ss ng eli een totaaloplo eebewegen en komen m en aan nieuwe ontwikk , nt en kla ss re de ng ar /co na rs en ina er m ancy skills. Luist pre-sales trajecten, se over voldoende consult k oo in voor je. je hik sc be is nn is geen onbekend terre nt kla de technologische ke et m en m sa oplossingen

sultant

repoint-con a sh le e n io ct n u l/f .n -n www.delta

TFS/ALM Consultant

Als één van de zes Micr osoft ALM Gold partner s in Nederland is Delta 2006 is Delta-N actief -N een zeer bekende sp op dit gebied en heeft eler op de ALM markt. zij al vele succesvolle AL ALM consultant ga je on Al sinds M / TFS implementaties op derdeel uit maken van haar naam staan. Als TF een team van ALM cons houden met het implem S/ ultants en IT-Pro special enteren van de Applica isten die zich fulltime be tion Lifecycle bij klanten met de ontwikkelstraat zig . Als Microsoft Gold partn van Microsoft, Visual St er zal dit uiteraard voor udio Team Foundation van klanten over de jui namelijk Server, zijn. Je bent ve ste inrichting van hun on rantwoordelijk voor he twikkelproces onderste kennis van vele aspecte t adviseren und met Team Founda n van de Application Lif tio n Server. Omdat je besc ecycle zoals bijvoorbe hikt over eld, Scrum, Source Co Processen etc., kun je ntrol, Work Item Manag deze inrichting volledig em en t, Build zelfstandig uitvoeren.

www.delta-n.nl/tfs-alm

-consultant

Lead Consultant CRM

CRM oplossing. Je ties de inrichtingsstrategie van de rela e onz t me en sam je aal bep ontweren oplossingen. Je werkt functionele Als Lead Consultant trek je de kar e isch log hno tec nde rke we r naa n te vertalen de lead. Je bent bent in staat om business uitdaginge n uit. Bij implementaties ben jij in pla atie ent lem imp een rkt we en oft proces en gestructureerd werken. Micros ch dis pen uit, bent betrokken bij het sales tho me t kun Je . ren stu te housiasmeren en aan in staat andere consultants te ent n geheimen. Dynamics CRM kent voor jou gee

rm

www.delta-n.nl/lead-consultant-c

Microsoft System Center Specialist Binnen het Delta-N Microsoft It-Pro team zijn wij op zoek naar specia listen op het gebied van System Center. Als System Center specialist ben je verantwoordelijk voor het zelfstandig install eren, configureren en optimaliseren van diverse System Center oplossingen bij klanten van Delta-N. Naast stand-alone opste llingen voor monitoring en beheer van IT omgevingen, werk je ook samen met andere teams van Delta-N voor de integratie van andere Microsoft producten. Ben jij de specialist die de lead kan nemen in projecten en als aansp reekpunt kan fungeren binnen Delta-N voor de System Center productlijn? Ben je in staat om management packs te ontwik kelen en omgevingen in te richten op de wensen/eisen van de klant?

www.delta-n.nl/microsoft-system-center-specialist 6


Delta-N Nieuws

APPS

iPhone, Android en Windows Phone Apps met notificaties vanuit Microsoft Azure Elk jaar stelt Delta-N een poule rond de Tour de France beschikbaar voor bedrijven. Hiervoor is een speciale website ingericht: www.azuretour.nl. Deze site draait helemaal in Microsoft Azure.

Ieder jaar voegen we hier nieuwe functionaliteit aan toe om het spel nog aantrekkelijker te maken voor de deelnemers. Dit jaar wilde de Product Owner apps voor deze site: “Om het voor deelnemers nog aantrekkelijker te maken wil ik een app waarmee ze de dagelijkse uitslag en de stand kunnen bekijken. De App moeten beschikbaar komen voor zowel Windows Phone, iOS als Android en moet een notificatie ontvangen zodra een nieuwe uitslag verwerkt is.”

De uitdaging voor de ontwikkelaars

Als team hadden we voornamelijk 2 uitdagingen: hoe loggen we vanuit de app in en hoe doen we dat met notificaties? Met Windows Azure Active Directory Access Control (ook wel bekend als Access Control Service of ACS) hebben we verschillende identity providers aan www.azuretour.nl gekoppeld. Op de website kan je hierdoor op verschillende manieren inloggen: via Google, via Facebook, met een Windows live ID en nog veel meer. Hoe gaan we dit doen voor onze apps? Je kan moeilijk de wachtwoorden in de app zelf opslaan. Bovendien weten we in de app niet hoe de gebruiker is ingelogd. Moeten we misschien een pincode introduceren die de gebruiker dan weer via zijn profiel moet invullen? Dit is niet erg gebruikersvriendelijk.

Url schemes and tokens to the rescue!

Door in onze Apps Url schemes op te nemen was de oplossing uiteindelijk vrij eenvoudig en gebruikersvriendelijk. De gebruiker logt uiteindelijk onderliggend in via de bestaande website pagina’s. Door gebruik te maken van tokens worden de ‘credentials’ van de gebruiker ontkoppeld en kan de App zonder dat de gebruiker steeds opnieuw moet inloggen worden opgestart. De notificaties vonden we de grootste uitdaging. Hoe pakken we dat aan? Gaan we pollen, gebruiken we Web Sockets? Deze oplossingen gaan in een mobiele wereld niet goed werken. Naast een aanslag op de batterij kan het ook meer dataverkeer opleveren. Een beter idee zou kunnen zijn om gebruik te kunnen maken van push notificatie centers van Apple, Microsoft en Google: APNS, MPNS en GCM.

Microsoft Azure to the rescue!

Met de notification hubs van Microsoft Azure is het mogelijk om push notificaties te sturen. Onze standen applicatie is een Windows Forms applicatie waarin de etappe uitslagen worden verwerkt. Deze applicatie hebben we uitgebreid met een notificatie functie. Deze stuurt een message naar de notificatie hubs in Mircrosoft Azure die zorgt dat de notificatie door Apple Push Notification Service (APNS), de Microsoft Push Notification Service (MPNS) en de Google Cloud Messaging (GCM) wordt verstuurd. Op deze manier hebben we optimaal gebruik kunnen maken van de kracht van het operating system van elk device en van de kracht van Microsoft Azure. Kortom, met de Windows Azure Active Directory Access Control en de Notification Hubs van Microsoft Azure is het mogelijk om vrij snel iPhone, Android en Windows Phone Apps te maken met een aantal sexy features.

De shooter Titanfall introduceert nauwelijks nieuwigheden en verkent vooral bekend terrein. Het is daarom bewonderenswaardig dat het spel toch nog ontzettend fris en leuk is, met een naadloze combinatie van diepgang en simpel spelplezier.

Xbox 360-versie Titanfall draait op meer dan 30 frames

De Xbox 360-versie van shooter Titanfall draait op meer dan 30 frames per seconde. De reeds verschenen Xbox One-versie draait op 60 frames per seconde.

per seconde

Dat maakt senior producent Daryl Allison van ontwikkelaar Bluepoint Games bekend op de Titanfall-website.

7

“Het spel ziet er fantastisch uit, klinkt fantastisch en nog belangrijker, speelt fantastisch” aldus Allison. “Er zijn natuurlijk wat technische verschillen vanwege de technische beperkingen van de hardware — bijvoorbeeld, het spel draait boven de 30fps — maar, wees gerust, de experts bij Respawn hebben met ons samengewerkt om te zorgen dat de intense 6 versus 6 wallrunning, titan dropping-actie allemaal aanwezig is.” Ter vergelijking, de Xbox One-versie van Titanfall draait op een framerate van 60 frames per seconde, waarbij tijdens intense actie de framerate iets inzakt. Op pc’s is de framerate uiteraard afhankelijk van de hardware van de gebruiker. Volgens Allison heeft de vertraging die de ( lees verder op pagina 8 )


Delta-N Nieuws

GAMES vervolg | Xbox 360-versie heeft opgelopen goed uitgepakt. “We wilden de Xbox 360-gamers tegelijk met de rest Titanfall laten spelen, maar [de game] had meer tijd nodig”. Het resultaat noemt Allison de “ware ervaring.” Volgens de seniorproducent bevat de Xbox 360-versie alles wat de Xbox One- en pc-versie ook bevatten.

Niet perfect Titanfall teert dusdanig op zijn gameplaymogelijkheden dat we van tevoren bang waren dat de inhoud zou tegenvallen. Dat is niet het geval, maar het spel is ook niet perfect. Hoewel er op de maps zowel in kwalitatief als kwantitatief opzicht weinig valt aan te merken, is het jammer dat het aanbod aan modi met maar vijf varianten aan de karige kant is, zeker vergeleken met bijvoorbeeld Call of Duty 4 of latere delen in die serie. De modus Last Titan Standing, waarin iedere speler maar één leven heeft en begint als Titan, is bijvoorbeeld matig. Liever hadden we een variant gespeeld waarin we op kleine maps louter met en tegen Pilots konden spelen. Ook valt de Multiplayer Campaign tegen. Die modus blijkt niets meer dan een aaneenrijging van bekende spelmodi, waarin je tegen wil en dank uit de flow van de game wordt gehaald door niet-boeiende filmpjes en mededelingen over het niet-boeiende verhaal. Toch is dat niet erg, want Titanfall is een multiplayer-game pur sang.

Conclusie Toch wordt Titanfall niet gehinderd door zijn mindere aspecten. Bovendien belooft Respawn Entertainment dat alle bovenstaande en technische kritiekpunten worden verholpen in een patch. Zelfs na twaalf uur spelen barstten we af en toe nog van het lachen uit, meer dan eens alsof we onze eerste speelsessie herbeleefden. Soms omdat we acrobatische stunts uithaalden die we nimmer kunnen herhalen, soms omdat we dusdanig tekeer gingen dat een zelfvoldane glimlach als vanzelf kwam. Titanfall zal voor veel mensen een shooter-droom blijken. Voor een schietspel dat in een overbevolkt genre geen radicale vernieuwingen doorvoert, is dat een ongekende prestatie. Titanfall is beschikbaar voor PC en Xbox One. Over twee weken komt de game ook uit voor Xbox 360. Titanfall komt op 10 april uit op de Xbox 360. De Xbox One- en pc-versie van de game zijn al uit.

8


Delta-N Nieuws

TechDays 2014 Als Microsoft Gold Certified Partner is Delta-N uiteraard ook dit jaar weer prominent aanwezig tijdens de TechDays. Kom langs op onze stand (nummer 12) of bezoek één van onze sessies. Wij verzorgen diverse presentatie op de Techdays, op deze pagina vind je een overzicht. Na afloop van de Techdays zijn de sheets terug te vinden op www.delta-n.nl/techdays2014

TECHDAYS

Scrum workshop

Exchange, SharePoint en Lync on- premise te houden. Dan is het dus ook een mogelijkheid om een hybride implementatie te doen met deze omgevingen wat dan extra voordelen en extra functionaliteit kan bieden. Tijdens de TechDays 2014 verzorgt consultant Mike Platvoet een presentatie, waarin wordt besproken welke vormen van hybride implementaties mogelijk zijn met Office 365. Daarbij gaat hij in op de voor- en nadelen en ook welke uitdagingen je kunt tegenkomen bij deze hybride implementaties.

Wil je je kennis van Scrum vergroten en je bekwamen in de basisprincipes van Scrum? Dan biedt onze Scrum workshop uitkomst. Tijdens deze workshop wordt de deelnemer meegenomen door alle fases van Scrum. Aan de hand van een fictief voorbeeld wordt in teamverband Scrum in de praktijk gebracht. Na een introductie van Scrum worden de verschillende fasen 1 voor 1 doorlopen en zullen praktijkoefeningen worden gedaan.

Deze presentatie van Mike Platvoet wordt ook na de TechDays verzorgd. Kijk in de event-agenda op pagina 10.

De sessie wordt begeleid door René van Osnabrugge en Jasper Gilhuis. Beiden zijn gecertificeerd Scrum Master en ervaren ALM Consultant die vele organisaties begeleidt hebben bij de professionalisering van het ontwikkelproces.

Integratie van Lync met VOIP

Delta-N verzorgt de Scrum workshop voor het tweede jaar op rij tijdens de TechDays preconference. Daarnaast verzorgen we de Scrum workshop ook regelmatig op ons eigen kantoor. Kijk in de agenda op pagina 10 voor de actuele data.

Wat komt er kijken bij het koppelen van Lync met een telefooncentrale zodat je gebruik kunt maken van Voice Over IP telefonie? Tijdens de TechDays verzorgt Consultant Mike Platvoet een presentatie over dit onderwerp.

Duurzame oplossingen creëren met SharePoint 2013 Het creëren van duurzame oplossingen is altijd een uitdaging. Of u nu alleen werkt of onderdeel bent van een groot ontwikkelteam. Elk type project vereist een specifieke aanpak, er zijn geen ‘silver bullets’. Toch zijn er een aantal overwegingen die u moet maken bij ieder SharePoint ontwikkelingsproject om voor een goede developer workflow en de levering van onderhoudbare oplossingen te zorgen. Yuri Burger heeft een artikel geschreven waarin gekeken wordt naar verschillende tools en onderwerpen rondom SharePoint 2013, de verschillende soorten oplossingen en Application Lifecycle Management en hoe u dit kunt gebruiken om uw projecten te verbeteren.

Visual Studio 2013 LABS

Hierbij gaat hij in op de volgende onderwerpen: - Voor- en nadelen van VOIP en Lync ten opzichte van gewone telefonie. - Overwegingen met betrekking tot benodigde hardware. - Overwegingen met betrekking tot benodigde software en bestaande infrastructuur. - Gebruik van VOIP en Lync met meerdere sites. - De mogelijkheden van Lync Online.

Tijdens de TechDays heeft Microsoft een Visual Studio 2013 LAB ingericht. Door het volgen van deze virtual Labs kunnen bezoekers hun kennis bijspijkeren rond specifieke ALM onderwerpen en technologieën. Om de deelnemers te inspireren worden er tweemaal daags thema-sessies georganiseerd. Als ALM Gold partner is Delta-N gevraagd een thema sessie te verzorgen.

Deze sessie is interessant voor iedereen die erover denkt om te gaan beginnen met het koppelen van Lync met een telefooncentrale en hier nog weinig ervaring mee heeft.

Visual Studio Release Management Met de komst van Visual Studio 2013 is er ook een nieuw product aan de suite toegevoegd. Te weten, Visual Studio Release management. In deze korte sessie zal worden toegelicht wat Visual Studio Release management is en wat de concepten zijn achter deze tool.

Presentatie gemist? De sheets zijn na afloop van de TechDays te vinden op www.slideshare.net/deltanbv

Scaling up Scrum met TFS 2013 Hybride oplossingen van Office 365 met Exchange, SharePoint en Lync Wanneer Office 365 in gebruik wordt genomen, is de cloud de eerste plaats waar de data wordt opgeslagen en staat dus alles in (het teken van) de cloud. Toch zijn er legio redenen om ook bepaalde delen van

Scrum is populair. Dat bewijzen alle cijfers en onderzoeken. Maar Scrum speelt zich in de meeste gevallen nog steeds af op de ontwikkelafdelingen. Dit leidt tot vraagstukken rondom het management van grotere projecten of programma’s. Frameworks als het Scaled Agile Framework (SAFE) komen op om het hoofd te bieden aan deze problematiek.

Efficiency dankzij Integratie systemen

Ook in Team Foundation Server 2013 zijn de eerste stappen gemaakt om organisaties de tools te bieden om het Agile werken naar een niveau hoger te tillen. Tijdens de TechDays verzorgt René van Osnabrugge, MVP ALM een sessie over het gebruik van de Agile tools van Team Foundation Server 2013 op de verschillende lagen. Met SAFE als leidraad wordt getoond hoe Scrum teams, maar ook Product Management en Portfolio Management TFS 2013 optimaal kunnen benutten.

Organisaties maken vaak gebruik van verschillende software systemen, eenvoudigweg omdat iedere organisatie de beste oplossing wenst voor een specifieke functie, afdeling of business domein. Helaas werken deze systemen niet altijd samen, omdat iedere software oplossing over een eigen database beschikt en niet gekoppeld is met uw andere systemen.

9

Door deze vorm van eiland automatisering beschikt uw organisatie wel over de juiste software oplossingen, maar wordt u veelal geconfronteerd met dubbele invoer van gegevens. Dit betekent dat gegevens vaak meerdere keren in verschillende systemen moeten worden vastgelegd, waardoor de kans op fouten toeneemt, er tijdverspilling plaatsvindt en het primaire proces wordt onderbroken. Ook ontbreekt door deze vorm van werken vaak consistentie van gegevens, waardoor de betrouwbaarheid van belangrijke data over relaties, orders, projecten afneemt. Delta-N is gespecialiseerd in de integratie van Microsoft Dynamics CRM met andere systemen, zoals Microsoft Dynamics NAV en SharePoint. Wij maken hierbij gebruik van Scribe. Dit is specifieke integratie software, waarmee op eenvoudige wijze applicaties met elkaar kunnen worden verbonden. Meer weten over de integratie van Dynamics CRM? Of maakt u gebruik van een andere operationeel systeem dan Microsoft Dynamics NAV of Microsoft Dynamics CRM? Neem dan contact op met Jos Wilmink via josw@delta-n.nl of op 085-487 52 00. Wij lichten de mogelijkheden graag toe in een persoonlijk gesprek.

De weg naar Continuous Delivery Continuous Delivery is een trend. Veel bedrijven hebben het over Continuous Delivery, maar wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld? En belangrijker nog, wat moet er allemaal gedaan worden om te komen tot Continuous Delivery? En hoe moet ik dit allemaal managen? Met de komst van Visual Studio Release Management heeft Microsoft de toolset van Team Foundation Server nog verder uitgebreid. TFS 2013 bevat hierdoor een rijke set aan tools die kunnen ondersteunen in de uitrol van Continuous Delivery. Denk hierbij niet alleen aan Release Managament, maar ook aan het Scrum Process, Automated Builds, Continuous Integration en Automated Testing. Tijdens een sessie op de Techdays worden de belangrijkste aspecten rondom Continuous Delivery behandeld en zullen de diverse tools die hierbij kunnen ondersteunen, waaronder VS Release Management, worden gedemonstreerd. De sessie van René van Osnabrugge wordt opgenomen en is terug te zien op ww.delta-n.nl/techdays2014.


Delta-N Nieuws

EVENTS

Event kalender

Events 2014 Online Seminar Office 365 24 april 10:00 – 11:00 Den Haag In één uur hoort u alles over de belangrijkste mogelijkheden van Office 365. www.delta-n.nl/online-seminar-office-365 Integratie Lync en Enterprise Voice 15 mei 13:00 – 16:00 Den Haag Gratis seminar over de integratie van Microsoft Lync en VOIP telefonie. www.delta-n.nl/integratie-lync-en-enterprisevoice

Scrum workshop 20 juni Den Haag Tijdens deze workshop wordt de deelnemer meegenomen door alle fases van Scrum. www.delta-n.nl/scrum-workshop Professional Scrum Foundations 9 – 10 juni Den Haag Volg Professional Scrum Foundations om het Scrum framework onder de knie te krijgen. www.delta-n.nl/professional-scrum-foundations Professional Scrum Product Owner (PSPO) 4-5 augustus Houten Hoe optimaliseer je de ROI en TCO van software producten en systemen. www.delta-n.nl/professional-scrum-productowner

Professional Scrum Product Owner (PSPO) 2-3 juni Den Haag Hoe optimaliseer je de ROI en TCO van software producten en systemen. www.delta-n.nl/professional-scrum-productowner

Professional Scrum Product Owner (PSPO) 3 - 4 november Houten Hoe optimaliseer je de ROI en TCO van software producten en systemen. www.delta-n.nl/professional-scrum-product-owner Professional Scrum Master (PSM) 8 en 9 december Den Haag Behaal de officiële certificering voor Professional Scrum Master. www.delta-n.nl/professional-scrum-master Scrum workshop 15 december Den Haag Tijdens deze workshop wordt de deelnemer meegenomen door alle fases van Scrum. www.delta-n.nl/scrum-workshop Techdays 2015 De datum en locatie zijn nog niet bekend, maar uiteraard is Delta-N ook in 2015 weer aanwezig!

Seminar Enterprise Social 6 juni, Den Haag Hoe benut je de mogelijkheden van Enterprise Social binnen je organisatie? www.delta-n.nl/enterprisesocial

Professional Scrum Master (PSM) 15 en 16 september Den Haag Behaal de officiële certificering voor Professional Scrum Master. www.delta-n.nl/professional-scrum-master

Professional Scrum Master (PSM) 16 en 17 juni Houten Behaal de officiële certificering voor Professional Scrum Master. www.delta-n.nl/professional-scrum-master

Scrum workshop 17 september Den Haag Tijdens deze workshop wordt de deelnemer meegenomen door alle fases van Scrum. www.delta-n.nl/scrum-workshop

Professional Scrum Developer (.NET) 16/17/18 juni Den Haag Leer samen te werken als Scrum team gebruik makend van Visual Studio en TFS. www.delta-n.nl/professional-scrum-developer

Professional Scrum Foundations 22 – 23 september Den Haag Volg Professional Scrum Foundations om het Scrum framework onder de knie te krijgen. www.delta-n.nl/professional-scrum-foundations Professional Scrum Developer (.NET) 29, 30 september en 1 oktober Den Haag Leer samen te werken als Scrum team gebruik makend van Visual Studio en TFS. www.delta-n.nl/professional-scrum-developer

Professional Scrum Trainingen Steeds meer organisaties kiezen voor Agile software ontwikkeling. Scrum is wereldwijd de meest gebruikte agile ontwikkelmethodiek. Om de mogelijkheden van Scrum als ontwikkelmethodiek optimaal te benutten is het belangrijk voldoende kennis te hebben van het Scrum framework. Delta-N verzorgt het hele scala aan officiële Scrum trainingen. De trainingen worden verzorgd door Scrum.org gecertificeerde trainers met ruime praktijkervaring. Na het succesvol afleggen van het online examen mag u zich Certified Professional Scrum Master, Certified Professional Scrum Product Owner of Certified Scrum Developer noemen.

Meer informatie op: www.delta-n.nl/scrum Compu’Train Trainingen In samenwerking met Compu’Train verzorgen wij op verschillende locaties trainingen op het vlak van ALM, TFS, Visual Studio en Scrum. Deze trainingen worden verzorgd door onze ervaren ALM trainers. Het gaat hierbij om de volgende trainingen: - TFS Build - TFS Source Control - TFS Work item management - Werken met Visual Studio Test Manager Kijk voor meer informatie op www.delta-n.nl/ computrain

10

Contact Delta-N BV Laan van Waalhaven 450 2497 GR Den Haag T: 085 - 487 52 00 www.delta-n.nl info@delta-n.nl KVK Haaglanden: 27170474

264880 delta n  
264880 delta n  

Nieuwsberichten rond Delta-N, de Microsoft Partner in Nederland.

Advertisement