Page 1

GEÒMETRA

issue 1

1

LA VISIÓ GEOMÈTRICA gener - febrer 2017


EDITORIAL

issue 1

Geòmetra és una revista que mostra la visió geomètrica en els camps de la il·lustració, el disseny industrial, l’escultura i la fotografia. Per tal de trobar artistes, dissenyadors i fotògrafs que el seu referent principal sigui la geometria, geòmetra es basa en tres lleis fonamentals: geometria per entendre les formes quotidianes, geometria en el pla i el dibuix, geometria com inquietud artística, geometria com inquietud racional i geometria com estudi de totes les formes.

2

En el seu format de catàleg, Geòmetra busca un lector curiósi que tingui inquietud per les formes, el volum, la recta i el pla. És per això què, Geòmetra, no és una revista democràtica, ja que no pretén atraurea tot tipus de públics, sinó, a un públic molt exquisit i concret amb un gran interès per la geometria en diferents camps d’estudi. És així com presentem el primer numero de Geòmetra. Barcelona 2017


5

I L .L U S T R A C I Ó Ray Oranges

19

INDUSTRIAL Juan Sbaraglia

31

E S C U LT U R A Álvaro Peñalta

44

FOTOGRAFIA Matthias Heiderich

3


4 G E Ã’ M E T R A


IL.LUSTRACIÓ

5

Geometria en el pla i el dibuix.


RAY ORANGES

6

Ray Oranges és un il·lustrador amb seu a Florència. Hi ha alguna cosa especial sobre obra de Ray: ell té la capacitat d’explicar una història sencera amb només uns pocs detalls ben escollits. L’absència de matèria saturen, realçat per l’ús del domini llargues ombres i esclats de llum crea una resposta emocional en l’espectador. El missatge de Ray és sempre fort i al punt, encara que mai agressiu.


IL·LUSTRACIÓ

7


G E Ò M E T R A

“Ray té com a objectiu crear un diàleg amb l’espectador en lloc d’establir una relació de comandament.”

8

Ray Taronges és un il·lustrador amb seu a Florència. Hi ha alguna cosa especial sobre obra de Ray: ell té la capacitat d’explicar una història sencera amb només uns pocs detalls ben escollits. L’absència de matèria saturen, realçat per l’ús del domini llargues ombres i esclats de llum crea una resposta emocional en l’espectador. El missatge de Ray és sempre fort i al punt, encara que mai agressiu. L’obra de Ray no apunta a cridar més fort que els seus voltants - que no té per què. L’hàbil ús dels espais plens i buits dins de la composició, amb un predomini d’aquest últim, és un territori obert per a l’espectador per omplir l’espai amb els sentiments i experiències; Ray té com a objectiu crear un diàleg amb l’espectador en lloc d’establir una relació de comandament. Hi ha alguna cosa especial sobre obra de Ray: ell té la capacitat

d’explicar una història sencera amb només uns pocs detalls ben escollits. L’absència de matèria saturen, realçat per l’ús del domini llargues ombres i esclats de llum crea una resposta emocional en l’espectador. Ray té com a objectiu crear un diàleg amb l’espectador en lloc d’establir una relació de comandament. El missatge de Ray és sempre fort i al punt, encara que mai agressiu. L’obra de Ray no apunta a cridar més fort que els seus voltants - que no té per què. L’hàbil ús dels espais plens i buits dins de la composició, amb un predomini d’aquest últim, és un territori obert per a l’espectador per omplir l’espai amb els sentiments i experiències; Ray té com a objectiu crear un diàleg amb l’espectador en lloc d’establir una relació de comandament. Ray té com a objectiu crear un diàleg amb l’espectador en lloc d’establir una relació de comandament.


9


G E Ã’ M E T R A

10


Roy Orange

IL·LUSTRACIÓ

11


G E Ã’ M E T R A

12


Roy Orange

IL·LUSTRACIÓ

13


G E Ã’ M E T R A

14


Roy Orange

IL·LUSTRACIÓ

15


G E Ã’ M E T R A

16


Roy Orange

IL·LUSTRACIÓ

17


18 G E Ã’ M E T R A


INDUSTRIAL

19

Geometria com inquietud racional.


20


JUAN SBARAGLIA INDUSTRIAL

Juan Sbaraglia és un dissenyador industrial amb seu a l’Argentina. Va treballar com a dissenyador gràfic i il·lustrador des de l’any 2003, tant en estudis de disseny com a freelance. La seva formació és informal, va començar a treballar i a concórrer a tallers de dibuix i pintura abans de definir-se per una carrera universitària. Va acabar seguint el camí del autodidacta, nodrint-se de les seves experiències laborals i dels seus anys de taller.

21


G E Ò M E T R A

“Sbaraglia té com a objectiu fer del disseny industrial una manifestació d’art incobert.”

22

Juan Sbaraglia (AKA Pinkus) és un artista i dissenyador, amb seu a la ciutat de Buenos Aires. El seu treball investiga la síntesi i la interacció de formes, l’abstracció geomètrica i la modular utilitzant diverses tècniques com serigrafia, gravat, pintura, fusta, murals, entre d’altres. El seu treball més recent s’inclina cap a un llenguatge gràfic de plans de color i síntesis de les formes que inclou serigrafies, murals, ceràmica i treballs en fusta. El següent treball escultòric que es mostra en aquesta edició de Geomètra és la Mesa Sandwich. L’obra va ser construïda per Sbaraglia l’any 2014. És una taula de fusta i laca sintètica on l’artista juga amb les dimensions d’aquesta i la taca vermella com a objecte de joc de plans.


Juan Sbaraglia

INDUSTRIAL

23


G E Ã’ M E T R A

24


Juan Sbaraglia

INDUSTRIAL

25


G E Ã’ M E T R A

26


Juan Sbaraglia

INDUSTRIAL

27


G E Ã’ M E T R A

28


Juan Sbaraglia

INDUSTRIAL

29


30 G E Ã’ M E T R A


ESCULTURA

31

Geometria com inquietud artĂ­stica.


ÁLVARO PEÑALTA

32

Álvaro Peñalta és un director d’art amb seu a Barcelona. Les seves instal·lacions tecnicolor, molt estilitzades, es realitzen acuradament a mà i després es fotografien a l’estudi. Com a amant de les llums de neó, de la dècada de 1980 i de la Pantera Rosa, Peñalta produeix consistentment imatges retro-futuristes que canalitzen una barreja única d’art pop, nostàlgia i sintètica. Ens encanta la seva combinació inusual de formes vectorials entrellaçades.


ESCULTURA

33


G E Ã’ M E T R A

34


Álvaro Peñalta

“Me gustan las luces de neón, la pantera rosa y la dirección de arte.” en el Triadic Ballet i en el disseny de l’univers estètic de les Olimpíades. Dels tres referents artístics, a Ramón i a Peñalta els atrau la simplicitat de les formes, les composicions netes, una gamma cromàtica reduïda i unes proporcions i mesures estudiades al mil·límetre. Álvaro Peñalta confessa a més altres referents. Se sent fascinat per la dècada dels 80, «l’època més colorista i creativa a nivell visual», opina. «Em inspira molt la cultura pop, el naïf, el cinema de terror de sèrie B i el irònic de l’estètica kitsch. Referents i estètiques que ajuden a evadir-nos d’aquesta realitat grisa que vivim. Sempre procuro que cada projecte tingui un concepte potent, tractant d’evitar quedar-me únicament amb la part estètica ». lvaro Peñalta treballa com a director d’art freelance a Barcelona. Els dos primers es van ocupar de la direcció creativa i d’art, mentre que Bascuñana es va encarregar de les fotos al costat de Natxo Ramon i la postproducció i el making-of, amb Peñalta. La geometria, queda demostrat, pot esdevenir un art molt divertit.

ESCULTURA

Piràmides, esferes, cubs, triangles i rectangles. Línies rectes. Corbes. Point és el projecte creatiu d’Álvaro Peñalta, Natxo Ramon i Mariano Bascuñana. Què té d’atractiu la geometria? Potser aquí encaix allò de per a gustos, els colors. No obstant això, a Peñalta i Ramon els atrau per la simplicitat de les seves formes. «Tot al nostre voltant es pot enquadrar i deconstruir en formes geomètriques», expliquen els dos creatius a Geòmetra. El projecte va començar sent un lettering de la paraula ‘Point’. A partir d’aquí, van seguir desenvolupant la sèrie amb l’objectiu de crear composicions harmòniques de color, ritme i forma amb les mateixes peces. «Ens interessava partir de la simplicitat de les formes geomètriques com a base de les composicions. Tot parteix d’un punt inicial, on les figures es van repetint formant noves composicions al llarg de la sèrie », comenten. La seva inspiració cal buscar-la en el moviment Bauhaus, sobretot en l’ús del color i les formes. Però també

35


G E Ã’ M E T R A

36


Álvaro Peñalta

ESCULTURA

37


G E Ã’ M E T R A

38


Álvaro Peñalta

ESCULTURA

39


G E Ã’ M E T R A

40


41


42 G E Ã’ M E T R A


FOTOGRAFIA

43

Geometria com estudi de totes les formes.


MATTHIAS HEIDERICH

44

Matthias Heiderich és un fotògraf autodidacta que viu i treballa a Berlín, Alemanya. Les seves fotografies es caracteritzen, d’una banda, per la intensitat dels seus colors, els que sempre segueixen una mateixa línia cromàtica; celestes, taronges, grocs, roses, etc. I de l’altra, la composició, en elles el geomètric és un element fonamental, per això l’arquitectura i l’urbà estan molt presents en la fotografia de Heiderich. La parla que generalment són llocs que coneix i té a prop, en aquests espais línies, trames o ritmes són protagonistes.


FOTOGRAFIA

45


G E Ò M E T R A

“El color, la forma, el material i la suma d’aquests em fan submergir-me en l’univers de la captació de l’instant.”

46

En les seves fotos, veiem llocs construïts per a la gent completament buits per destacar les seves formes, línies i colors. Tant si són fotos de monuments famosos o estructures mundanes i ordinàries, les seves magistrals fotos mostren com les construccions fetes humans poden semblar indiferents a la humanitat, i convertir-se en simples objectes plens de bellesa que gairebé ens deixen sense alè. Les seves imatges són consistents, destacant angles, línies, formes, patrons i simetries que moltes vegades passen desapercebudes mentre caminem per les voreres. El seu portafoli està ple d’imatges d’alta definició, que es converteixen

en delicioses llaminadures per als nostres ulls, amb cels turquesa i una escala cromàtica que gairebé ens fa sentir que podem respirar el fred aire de l’Alexanderplatz a l’hivern. Quan Heiderich té el dia lliure, agafa la seva bicicleta, agafa uns quants rodets de negatiu i es perd pels afores de Berlín fotografiant el que més li agrada: arquitectura i espais semi abandonats. Porta des de 2007 pedaleándose tot Berlín, el que li ha permès treure un llibre i ser un dels nous talents europeus en el que fotografia d’arquitectura es refereix. Et convidem a conèixer-lo. Heiderich, nascut a Bad Hersfeld, es muda el 2007 a Berlín després de finalitzar els seus estudis de lingüís-


tica. No obstant això, la dificultat per trobar una feina en el seu àmbit li va donar molt de temps per pedalar Berlín i començar a interessant per la fotografia. Set anys després publica el seu primer llibre de fotografia d’arquitectura i s’ha especialitzat en el disseny, la música i com no, la fotografia. Imatges minimalistes, amb una cura retoc de color que busquen tons pastissos i plànols que unifiquin

les preses. Per la seva feina sol fer ús de càmeres analògiques com la Weltaflex Twinlens o la Pentax Asahi, encara que també surt a vegades a fotografiar amb una Canon Eos 5D Mark II. El volum de sèries que ha creat en aquests gairebé 10 anys és impressionant, de manera que et recomanem que et donis una passejada per la seva pàgina web ja que hi ha molt material per descobrir.

47


G E Ã’ M E T R A

48


Matthias Heiderich

FOTOGRAFIA

49


G E Ã’ M E T R A

50


Matthias Heiderich

FOTOGRAFIA

51


G E Ã’ M E T R A

52


Matthias Heiderich

FOTOGRAFIA

53


54


Matthias Heiderich

FOTOGRAFIA

55


Direcció editorial i disseny gràfic Marcel Bernat Gestió i distribuició Marcel Bernat Fotografia Marcel Bernat Textos Marcel Bernat Correcció de textos Marcel Bernat 56

Col.laboradors en aquest número Marcel Bernat Ray Oranges Juan Sbaraglia Álvaro Peñalta Matthias Heiderich Impressió BRAMONA, S.L. ISSN: 2656-67689 Dipòsit Legal: B-67587-2016 Geòmetra és una publicació bimensual Drets reservats hola@geometra.com www.geometra.com


57


G E Ã’ M E T R A issue 1

58

GEÒMETRA  

Geòmetra és una revista que mostra la visió geomètrica en els camps de la il·lustració, el disseny industrial, l’escultura i la fotografia.

GEÒMETRA  

Geòmetra és una revista que mostra la visió geomètrica en els camps de la il·lustració, el disseny industrial, l’escultura i la fotografia.

Advertisement