Page 1

steeds meer schadelijke berichten op internet

Reputatie?! Vanwege de laagdrempeligheid van het internet is het ontzettend makkelijk om schadelijke berichten en foto’s online te zetten. Steeds meer gebruikers ondervinden hiervan de nadelige gevolgen. Wat kunt u ertegen doen?

H

et komt niet zelden voor dat iemand zijn beoogde baan aan zijn neus voorbij ziet gaan vanwege schadelijke foto’s of berichten op internet. Hoewel de afdeling personeelszaken doorgaans beweert dat ze het internet niet gebruikt om te zoeken naar informatie over een sollicitant, gebeurt het in de praktijk wel degelijk. Begrijpelijk, want de meeste bedrijven willen personeelsleden van onbesproken gedrag. Dat geldt met name voor personeel dat werkzaam is voor banken, justitie of politie. Als er foto’s van u in dronken toestand op Hyves of MySpace staan, dan kunt u daarmee ook uw werkgever in pijnlijke verlegenheid brengen. Als er vervelende informatie over u op het internet te vinden is, moet u zich in de eerste plaats afvragen wat hiervan de

Wikipedia aanpassen Als er onjuiste informatie in een lemma op Wikipedia staat, dan is het doorvoeren van een wijziging gerechtvaardigd. Het gebeurt ook dat er aanpassingen plaatsvinden aan informatie die wel juist is, maar waarvan men soms wil dat deze niet meer te lezen is. Zo schrapte de Amerikaanse overheid een passage over de vroegere alcoholproblemen van George W. Bush. Supermarktketen Wal-Mart veranderde informatie over de lage lonen die het bedrijf uitbetaalt – zo schreef Wal-Mart ten onrechte dat werknemers minimaal twee keer het minimumloon verdienen. Aan de hand van het ip-adres valt vrijwel altijd te achterhalen wie de mutaties heeft doorgevoerd. Ook op sites als Wikipedia moet nadelige informatie met een algemeen maatschappelijk karakter natuurlijk wel beschikbaar blijven.

88

oorzaak is. Als het gaat om foto’s van uw uitspattingen en escapades die op netwerksites terug te vinden zijn, dan zult u de schuld bij uzelf moeten zoeken. Verbeter uw gedrag en dit soort foto’s zullen niet meer op het internet verschijnen. Iets dergelijks geldt overigens niet alleen voor personen, maar ook voor bedrijven. Verschijnen er op het internet veel klachten over uw bedrijf op, stel uzelf dan de vraag of er niet iederdaad iets aan de hand is. Zolang u de bron van de klachten niet aangepakt, blijven er nare berichten op het internet verschijnen. Verbetert uw bedrijf zijn producten of dienstverlening, dan zal dit vanzelf leiden tot meer positieve reacties.

Aanpak Als het gaat om netwerksites als MySpace of Hyves, dan vraagt u de beheerder van de profielpagina of deze de ongewenste informatie wil weghalen. Is deze persoon daar niet toe bereid, neem dan contact op met de netwerksite zelf. Vaak is er een speciaal e-mailadres waar u misbruik kunt melden. In het geval van compromitterende foto’s is het verstandig om snel en discreet te werk te gaan. Trek te fel van leer en u prikkelt de nieuwsgierigheid van andere internetgebruikers, waardoor het risico bestaat dat de ongewenste foto’s lokaal worden opgeslagen en/of verder verspreid.

Personal Computer Magazine maart 2009

083 SERM_COR.indd 1

Gaat het om ongewenste informatie op een website, benader dan als eerste de webmaster. Vraag op een vriendelijke toon of de informatie verwijderd kan worden. Blijft een reactie uit, dan kunt u bij het hostingbedrijf een klacht indienen. U kunt een beroep doen op de algemene voorwaarden, waarin veelal staat te lezen dat het niet is toegestaan om kwetsende teksten of compromitterende afbeeldingen op een site te plaatsen. Het hostingbedrijf vraagt dan de klant de foto’s of de tekst weg te halen. Weigert de klant aan dit verzoek mee te werken, dan sluit het hostingbedrijf de website vaak af. Komt u op een forum onjuiste informatie over uzelf tegen, dan kunt u daarop zelf reageren. Wees feitelijk en toon met argumenten aan dat de informatie incorrect is. Kabelbedrijf UPC doet dat ook – een speciaal UPC Webcare Team zoekt doelgericht fora af naar klachten over het bedrijf of de dienstverlening. Het team reageert altijd zakelijk en neutraal van toon. Eventueel wordt contact opgenomen met een gedupeerde klant om het probleem op te lossen. Op deze manier wordt het negatieve bericht geneutraliseerd of zelfs omgebogen in een positieve boodschap. Na verloop van tijd zullen de positieve berichten de negatieve berichten vanzelf verdrijven. Er zijn overigens ook bedrijven die tegen betaling positieve berichten op blogs en fora posten. Het is daarbij van belang dat de berichten op waarheid berusten en niet ‘nep’ overkomen. Als de berichten onjuist of te positief van toon zijn, dan prikt de lezer daar doorheen.

Reputation Defender stuurt u een maandelijks rapport over alles wat er over u op het internet is te vinden.

www.pcmweb.nl/internet

30-01-2009 14:41:06


/internet

Voorkomen is beter dan genezen •G  ebruik een nickname (alias) als u deelneemt in discussies op blogs en fora. Dit is vooral van belang voor Usenet, omdat Google alle hierin geposte berichten voor altijd bewaart. • Beveilig uw computer en netwerk. Hiermee voorkomt u dat onbevoegde personen toegang hebben tot vertrouwelijke data. Echt vertrouwelijke data kunt u het beste bewaren op een externe harde schijf of branden op dvd. • Kwets geen andere mensen op het internet en verspreid geen compromitterende foto’s van vrienden of voormalige partners. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. De kans is groot dat u op een dag zelf wordt teruggepakt door een gedupeerd persoon. • Reageer beheerst en zakelijk. Bent u het ergens niet mee eens, laat uw woede dan eerst even bekoelen voordat u reageert. Een ordinaire scheldpartij onder uw eigen naam kan u jarenlang blijven achtervolgen.

Defend My Name maakt tegen betaling websites en blogs om uw online reputatie te verbeteren.

Daar komt uw geloofwaardigheid alleen maar verder mee onder druk te staan. Als laatste redmiddel kunt u een advocaat inhuren. Dit kost al snel € 200 per uur. Een advocaat zal altijd van u willen weten of de gevoelige informatie op waarheid berust. Als de informatie op de website juist is en journalistieke relevantie heeft, dan staat u namelijk niet sterk in uw schoenen. In de praktijk kan het sturen van een brief door een advocaat naar een webmaster al voldoende zijn om het gewenste effect bereiken, www.pcmweb.nl/internet

083 SERM_COR.indd 2

maar wanneer uw foto’s op een webserver in het Verre Oosten of het Oostblok staan, dan is de kans dat de politie aldaar in actie komt klein.

Blijf op de hoogte Natuurlijk is het belangrijk om te weten of er nadelige informatie over u op het internet te vinden is. U kunt natuurlijk een zoekopdracht loslaten op Google, maar er zijn handigere manieren. Zo kunt u ook een Googe Alert instellen. U wordt dan automatisch op de hoogte gebracht als Google iets over u vindt. Het werkt als volgt: ga naar ww.google.com/ alerts en stel een zoekterm in. Als Google iets vindt, dan wordt automatisch een e-mail gestuurd naar het door u opgegeven e-mailadres. Ook handig is de dienst Google Blog Search (blogsearch.google. com), die weblogs doorzoekt. Een andere zoekmachine voor weblogs is Technorati. Deze zoekmachine doorzoekt maar liefst 112 miljoen weblogs en 250 miljoen netwerksites (foto’s, video’s, podcasts), waaronder MySpace.

Commerciële diensten In Amerika zijn twee bedrijven actief die u kunnen helpen bij het verbeteren van uw online reputatie. Bij Reputation Defender (reputationdefender.com) kunt u al terecht voor $ 14,95 per maand. Reputation Defender doorzoekt het internet. Stuiten ze hierbij op negatieve links, dan benaderen ze de website met een verzoek tot verwijdering. Blijft een reactie uit, dan worden personen rondom de eigenaar van de website benaderd, in de hoop dat deze onder sociale druk alsnog meewerkt. Elke keer dat het bedrijf een negatief bericht verwijdert kost u dat $ 30. Een nadeel is dat het bedrijf zich voornamelijk op Engelse informatie richt. Het is niet altijd in staat om te beoordelen of een tekst in een buitenlandse taal kwetsend is. Reputation Defender heeft overigens wel Nederlands sprekend personeel in dienst. Een andere site is Defend My Name (defendmyname.com). Dit bedrijf gaat op verschillende manieren te werk. Zo kan het tegen betaling positieve berichten over u plaatsen. Het doel hiervan is om de negatieve berichten te verdrijven in de zoekresultaten van Google. Ook maakt het, in opdracht van de klant, op maat gemaakte websites en blogs. De kosten kunnen door het maatwerk flink in de papieren lopen. Bij een redelijk omvangrijke aanpak moet u rekenen op enkele tienduizenden dollars. Vanwege het taalverschil is Defend My Name voor Europese klanten minder interessant.

Het Nederlandse bedrijf UniversalXS verbetert tegen betaling uw online reputatie.

Nederlandse initiatieven In Nederland lopen dit soort initiatieven ook. Universal XS: “Wij duwen negatieve berichten weg in de zoekresultaten. Dat doen we door positieve berichten over onze klant op het internet te plaatsen.” Uit de praktijk blijkt namelijk dat de meeste internetgebruikers niet verder kijken dan de eerste drie pagina’s met zoekresultaten. Een ander Nederlands bedrijf dat soortgelijke diensten verleent is Onetomarket: “Wij gaan altijd de persoon voor wie wij werken na. Als het gaat om een crimineel of discutabel persoon, dan verlenen wij geen diensten.” De tarieven van deze twee bedrijven lopen al snel in de duizenden euro’s. Tekst: Marc Boersma

<

PCM Conclusie Het internet kan mensen maken en breken. Vervelende berichten of compromitterende foto’s kunnen u jarenlang blijven achtervolgen. Toch ligt de oorzaak meestal bij uzelf; blijf dus altijd op uw hoede wat u op het internet plaatst. Respecteer ook andersmans privacy: ga niet zelf kwetsende informatie verspreiden. De kans is groot dat het zich tegen u keert. Komt u desondanks toch ongewenste informatie tegen? Benader dan de juiste persoon met het verzoek de informatie weg te halen. Pas wanneer dit geen effect heeft, kunt u naar drastischere (en duurdere) maatregelen grijpen – advocaat of commercieel bureau, het prijskaartje is hoog.

maart 2009 Personal Computer Magazine

89

30-01-2009 14:41:07

Reputatie?!  
Reputatie?!  

Vanwege de laagdrempeligheid van het internet is het ontzettend makkelijk om schadelijke berichten en foto’s online te zetten. Steeds meer g...

Advertisement