Page 1

brief uitgelicht

BRIEF UITGELICHT

Elke maand lichten we één lezersbrief uit, die we aanvullen met handige tips en interessante websites. Deze maand: pdf-documenten splitsen en samenvoegen.

WEBSITES www.adobe-reader.nl www.foxitsoftware.com www.pdf-tools.com www. verypdf.com www.a-pdf.com

CUTE PDFWRITER 2.5

Hoewel PDFTools 1.2 een handig programma voor splitsen en samenvoegen is, kunt u hiermee (met uitzondering van xml-bestanden) geen pdf’s van andere bestandsformaten maken. Dat kan wel met Cute PDFWriter. Het principe is simpel: van alle documenten en afbeeldingen die u kunt printen, wordt automatisch een PDF-bestand gemaakt. Cute

Cute PDF Writer 2.5.

PDFWriter installeert u als een virtuele printer op uw computer. Het programma is gratis te downloaden op www.cutepdf.com (ca. 3 MB).

Pdf-documenten Al jaren maak ik gebruik van pdf-documenten. Nu zoek ik sinds een tijdje een handig en betaalbaar programma waarmee ik pdfdocumenten kan splitsen en samenvoegen. Soms wil ik een namelijk maar één enkele pagina uit een groot pdf-document naar iemand sturen. Ook wil ik weten hoe ik verschillende pdf-documenten kan samenvoegen tot één bestand. ✒ Bert van Ravenstein Pdf (portable document format) is in het begin van de jaren negentig ontwikkeld door Adobe. Het voordeel is dat documenten in dit formaat met behoud van opmaak door meerdere platforms te lezen zijn. In principe is het niet mogelijk om zaken aan een pdfdocument te wijzigen – tenzij u een pakket als Adobe Acrobat hebt, dat in de winkel al gauw " 700 kost. Als u incidenteel wat pdfdocumenten wilt splitsen of samenvoegen, adviseren wij het gratis PDFTools 1.2. Dat is slechts 2,82 MB groot en u kunt het downloaden op www.sheelapps.com.

Splitsen Als een pdf-document uit meerdere pagina’s bestaat, is het mogelijk om met dit programma een aantal geselecteerde pagina’s PDFTools 1.2. als een apart bestand op te slaan. Dit bestand is een stuk kleiner dan het oorspronkelijke document en dat is prettig als u het per e-mail wilt versturen. Start het programma. In het hoofdmenu ziet u de optie Split a PDF. Als u hierop klikt, verschijnt een dialoogvenster. Via Source PDF-file selecteert u het bronbestand. Dit bronbestand blijft overigens altijd intact. In de Output Directory selecteert u de map waarin de gesplitste pdf-documenten bewaard moeten worden. Voor het splitsen biedt het programma meerdere mogelijkheden. Zo kunt u elke pagina uit het pdfdocument als een apart bestand opslaan of het document splitsen na een opgegeven pagina. Ook kunt u een pdf-document als een apart bestand opslaan door de begin- en

Sneller Adobe Reader opstarten met PDF SpeedUp.

www.pcmweb.nl/tipsentrucs

PDF SPEEDUP 1.42

eindpagina op te geven. Maak in het dialoogvenster uw keuze en druk vervolgens op Split rechtsonder in het dialoogvenster.

Het dialoogvenster biedt meerdere mogelijkheden om pdf-documenten te splitsen.

Samenvoegen In het hoofdmenu kiest u voor Join multiple PDF’s. Op het scherm verschijnt een dialoogvenster. U drukt op Add PDF en selecteert de pdf-documenten die u wilt samenvoegen tot één bestand. Bijzonder handig zijn de functies Move Up en Move Down. Vaak is het namelijk wenselijk om losse pdf-bestanden in een bepaalde volgorde op te slaan. Via Output PDF-file kiest u een bestandsnaam en selecteert u de map waarin het nieuwe bestand wordt opgeslagen. Ten slotte kiest u voor Join; alle pdf-bestanden worden automatisch samengevoegd.

Via een handige interface kunt u gemakkelijk verschillende pdf-documenten samenvoegen tot één bestand.

Ergert u zich soms ook aan Adobe Reader? Het programma heeft veel mogelijkheden, maar voor wie zonder poespas pdf’s wil lezen, duurt het opstarten ervan soms erg lang. Met slechts één klik op Restore verwijdert u alle

overbodige franje en u zult zien dat het programma veel sneller opstart. Wilt u Adobe Reader in de oorspronkelijke staat herstellen? Klik dan eenvoudigweg op Restore. PDF SpeedUp is geheel gratis en u vindt het op www.acropdf.com.

maart 2007 PERSONAL COMPUTER MAGAZINE

105

PDF documenten  

Al jaren maak ik gebruik van pdf-documenten. Nu zoek ik sinds een tijdje een handig en betaalbaar programma waarmee ik pdf-documenten kan sp...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you