Page 1

Shoppen in

Elektronica en

China

20

PCM juni 2010

081 China.indd 1

www.pcmweb.nl

29-04-2010 16:06:11

c


n

internet n

computeraccessoires voor bodemprijzen Dankzij internet is de wereld één grote winkel. Als het gaat om goederen uit China zijn we toch wat terughoudend: krijg ik wel geleverd, verloopt de betaling veilig en wat is de kwaliteit van de bestelde goederen? Wij trekken de stoute schoenen aan en bestellen producten bij vijf Chinese internetwinkels. Wordt het goedkoop of duurkoop?

B

ij ons eerste bezoek aan een Chinese internetshop zijn we overweldigd door het aanbod. We treffen vooral elektronica en computerbenodigdheden aan, maar ook zaken als kleding, schoenen en zonnebrillen. Meteen een tip: mocht u overwegen elektronische apparatuur of gadgets te bestellen, houd dan rekening met afwijkende voltages en dito stekkers. Meestal staat die informatie in de productomschrijving. Ook is het belangrijk dat apparaatjes beschikken over een engelstalige gebruikersinterface. Het is immers vervelend als u in het menu van een apparaat alleen maar Chinese tekens ziet. Overigens bieden de meeste apparaten ondersteuning voor meerdere talen, maar ja, zie die optie maar eens te vinden in een scherm met enkel Chinese tekens. er zijn ook Chinese internetsites die zich richten op groothandelaren. Op deze sites kunt u sommige artikelen in grote hoeveelheden afnemen. Op de site staat weliswaar de prijs van een individueel artikel vermeld, maar als u gaat afrekenen, verschijnt er opeens een groot bedrag. in kleine lettertjes staat dan vermeld dat u bijvoorbeeld vijftig of meer exemplaren van dit product moet afnemen. er is een oplossing: vaak kunt u ook een sample van een product bestellen. in de praktijk betekent dat één exemplaar.

contact Hoewel u het misschien niet zou verwachten, is het wel degelijk mogelijk om met de medewerkers van een Chinese internetshop te communiceren, mocht u vragen hebben. De meeste internetshops beschikken over de functie livechat. Via een chatvenster staat u dan in contact met een medewerker van de winkel. Vanwege het tijdsverschil met China blijkt deze functionaliteit overdag bij ons in nederland meestal niet beschikbaar. Geen nood, met veel Chinese internetshops kunt u ook via email communiceren. normaliter krijgt u binnen 24 uur antwoord op uw vragen.

BetaLen in vrijwel elke Chinese internetshop hebt u de keuze uit verschillende betalingsmogelijkheden. Betalen via creditcard is altijd mogelijk. Bij navraag blijkt dat creditcardmaatschappijen een Chinese internetshop eerst grondig checken voordat ze betalingen via creditcard mogelijk maken. Daarnaast kunt u ook vaak betalen via PayPal. www.pcmweb.nl

081 China.indd 2

iphone 3g De telefoon blijkt bij ontvangst in een zwart doosje te zitten, met op de bovenkant een afbeelding van de iPhone. Op de zijkanten van het doosje zitten zwarte stickers geplakt. Als we deze stickers verwijderen, zien we de tekst iPhone en het logo van Apple verschijnen. In het doosje zit een summiere handleiding en een voeding die helaas niet geschikt is voor de Nederlandse markt. Als we de telefoon aanzetten, zien we het bekende logo van Apple verschijnen. In het menu staan enkele bekende icoontjes die we kennen van de echte iPhone. Via de settings lukt het ons gelukkig om ondanks de Chinese karakters de Engelse interface te activeren. In vergelijking met de echte iPhone werkt de bediening een stuk langzamer. Het touchscreen reageert erg traag en soms zelfs helemaal niet op onze aanrakingen. De resolutie van het scherm, dat overigens iets kleiner blijkt te zijn dan het scherm van de originele 3G, is erg laag. Vooral bij het bekijken van films is dat te zien. Veel functies blijken redelijk goed nagemaakt te zijn. Vooral de fotocamera en de ingebouwde rekenmachine blijken een regelrechte kopie te zijn. Vanwege het afwijkende besturingssysteem is het vanzelfsprekend niet mogelijk om apps op deze nep-iPhone te installeren. Ook werkt deze telefoon niet samen met iTunes. Het aansluiten van de nep-iPhone op onze pc via de meegeleverde usb-kabel is geen succes. We blijken alle usb-poorten op onze pc door kortsluiting op te blazen. Van de beloofde 32 GB zien we maar 1,87 GB terug in de verkenner. De verschillen met een echte iPhone 3G zijn bijna niet te zien.

PCM juni 2010

21

29-04-2010 16:06:24


n internet

De makers van de oordopjes en het bijbehorende doosje blijken goed te hebben gekeken naar het origineel van Apple.

oorDopjes appLe Iedereen kent de bekende oordopjes van Apple. Ze doen hun werk goed, maar het nadeel is dat ze behoorlijk prijzig zijn. In de winkel betaalt u er € 25 voor. In de internetshop LightInTheBox kopen we sterk gelijkende oordopjes voor € 3,20. De oordopjes zitten in een zwart doosje, even groot als het doosje waarin Apple de oordopjes verpakt. Als we de zwarte stickertjes van het doosje halen, zien we het logo van Apple en de naam iPhone verschijnen. De Chinezen maken wel een blunder, want op het doosje staat IPhone, met een kapitaal I (Apple schrijft iPhone, met een onderkast i). Over de geluidskwaliteit van de nepoordopjes zijn we redelijk te spreken. De echte oordopjes van Apple klinken wel iets ruimtelijker. Met de oordopjes uit de Chinese internetshop blijken we via de ingebouwde microfoon ook te kunnen bellen. Maar de nepoordopjes blijken geen mogelijkheid te hebben om het volume harder of zachter te zetten. Dat kan wel met de originele exemplaren van Apple.

Betalen via PayPal is relatief veilig, want de ontvanger van het geld krijgt nooit de beschikking over uw vertrouwelijke bankgegevens. in vrijwel alle gevallen staan de prijzen standaard in Amerikaanse dollars vermeld. Bij een aantal Chinese internetshops kunt u de bedragen in euro’s laten weergeven. Dat is handig, omdat u dan direct een goede inschatting kunt maken of de prijs een goede reden is om tot aanschaf over te gaan. Als u daadwerkelijk besluit een artikel te kopen, moet u eerst een account aanmaken. Met een gebruikersnaam en wachtwoord kunt u dan inloggen, waarna u de transactie kunt afronden. in een persoonlijk overzicht staan uw aankopen vermeld en u kunt de factuur afdrukken. Als de betaling aan een Chinese internetshop is afgerond, ziet u de afboeking van bedrag op het afschrift behorende bij uw creditcard of PayPal-account. De naam van de begunstigde is niet altijd gelijk aan de naam van de internetshop. Maar aan de hand van het bedrag en de transactiedatum kunt u altijd achterhalen op welke aankoop de afboeking betrekking heeft.

verZenDmogeLijkheDen Bij het afronden van de aankoop krijgt u een overzicht met verzendmogelijkheden. in vrijwel alle gevallen kunt u kiezen voor verzending per koerier. U ziet daar meestal bekende namen in het overzicht staan, zoals DHL, UPC en Fedex. Verzenden per koerier is snel en betrouwbaar. Met een track-and-tracenummer kunt u precies zien waar het pakje zich bevindt en u kunt het binnen enkele dagen in ontvangst nemen. Het nadeel van deze manier van verzenden vormen de relatief hoge kosten. Voor het versturen van een mediaspeler bent u bijvoorbeeld al snel een bedrag tussen de € 20 en € 30 kwijt. Deze manier van verzenden is daarom alleen geschikt als u iets bestelt van hoge waarde. Bij een koeriersbedrijf kunt u een zending meestal ook nog laten verzekeren en dat is handig als er iets met uw pakje 22

PCM juni 2010

081 China.indd 3

gebeurt. U kunt er ook voor kiezen om uw bestelling via de post te versturen. Als u kiest voor luchtpost, dan is uw pakje ongeveer een week onderweg. Bij de meeste Chinese internetshops kunt u kiezen voor registered airmail (aangetekende luchtpost). Dit betekent dat u voor ontvangst moet tekenen. Het komt ook voor dat postzakken per zeevracht naar neder- land worden vervoerd. een zeecontainer met post wordt overigens pas verscheept als deze vol is. Dit kan vertragend werken in de bezorging van uw pakje. Als uw pakje via zeepost wordt verstuurd, moet u er rekening mee houden dat het wel een maand kan duren voordat u de bestelling ontvangt. Voor sommige producten worden geen verzendkosten in rekening gebracht. Vaak gaat het om heel goedkope of juist prijzige artikelen. Veel shops hebben een ‘free shipping’-knop op de site. Als u daarop klikt, krijgt u een overzicht met artikelen die zonder kosten in nederland worden bezorgd.

omZetBeLasting Bij het invoeren van goederen uit China moet u rekening houden met omzetbelasting. Koopt u iets met een waarde beneden de € 22, dan hoeft u geen omzetbelasting te betalen. Daarboven wél. Deze omzetbelasting wordt normaliter in rekening gebracht door het post- of koeriersbedrijf. Het bedrag voor de omzetbelasting wordt bepaald aan de hand van het bedrag dat wordt vermeld op de Cn22-sticker of de factuur. Als er onduidelijkheid bestaat omtrent de waarde van de zending, kan het voorkomen dat het postof koeriersbedrijf u benadert voor meer informatie. U kunt dan de factuur van de aankoop overleggen. Het gebeurt weleens dat consumenten de omzetbelasting proberen te ontwijken door een factuur met een fotobewerkingsprogramma aan te passen. Het is verstandig om dit achterwege te laten, omdat zowel een verzendbedrijf als de douane zelf ook controleren wat een bepaald artikel op een Chinese internetsite kost. Als u onjuiste informatie over de factuur doorgeeft, hebt u een serieus probleem. Uw naam en adresgegevens worden genoteerd en u wordt in het vervolg extra scherp in de gaten gehouden. Het is vaak aantrekkelijk om meerdere artikelen tegelijk bij dezelfde internetshop te bestellen. De vervoerskosten per artikel gaan dan namelijk omlaag. toch schuilt hierin een mogelijk nadeel. De internetshop stopt namelijk alle goederen in dezelfde envelop of doos. Als een waarde hiervan de € 22 overstijgt, bent u omzetbelasting verschuldigd. Het post- of koeriersbedrijf kijkt namelijk naar de totale waarde van een zending. Ook al is elk artikel in de envelop of doos maar een paar euro waard en zou u per artikel geen belasting hoeven te betalen, voor alles samen betaalt u die omzetbelasting wél! Als u meerdere artikelen op dezelfde site wilt bestellen en de totale waarde hiervan overstijgt de € 22, dan kunt u overwegen om uw aankopen over meerdere dagen te spreiden. toch bent u dan nog niet geheel safe, want het www.pcmweb.nl

29-04-2010 16:06:36


internet n

iPod nano Bij de Chinese internetwinkel TradeStead is een mediaspeler te koop die heel erg op iPod nano lijkt. Sterker nog, we lezen op de site: “1:1 Copy iPod nano 4 generation”. Dit blijkt te kloppen als we de zending ontvangen. Op de muziekspeler is de naam of logo van Apple niet te vinden. De knopjes voelen wat blikkerig aan en de gebruikersinterface wijkt af van het origineel. De bediening is echt een drama, want de gebruikersinterface werkt niet intuïtief. De speler heeft een FM-radio en voicerecorder aan boord. Er kunnen meerdere audio- en videoformaten worden afgespeeld, zoals mp3, wma, wmv, asf en wav. De geluidskwaliteit van de mediaspeler is matig.

Met het blote oog zijn de verschillen tussen de echte en nagemaakte Sony ECM-DS70P-microfoon bijna niet te zien.

Sony-microfoon Op de site van LightInTheBox kopen we een microfoon die opvallend veel gelijkenis vertoont met de Sony ECM-DS70P. Bij de productomschrijving wordt de naam Sony niet vermeld. Als we de microfoon ontvangen, zien we ook hier een zwart stickertje waaronder de naam Sony tevoorschijn komt. Als we de in China aangekochte microfoon naast de Sony ECM-DS70P leggen, zien we vrijwel geen verschil. De namaakmicrofoon blijkt iets minder breed, maar dat is met het blote oog vrijwel niet te zien. Als we de nepmicrofoon testen, blijkt de echte ECM-DS70P een beter resultaat te geven. Het prijsverschil tussen de echte en nepmicrofoon is opvallend te noemen: € 65 tegenover € 3,49.

Deze muziekspeler ziet eruit als een iPod nano, maar zowel de gebruikersinterface als de geluidskwaliteit blijken bedroevend slecht.

komt voor dat Chinese internetshops afzonderlijke bestellingen verspreid over meerdere dagen voor dezelfde persoon tóch bundelen in een doos of envelop. En als de totale waarde van die zending de € 22 overtreft, moet u alsnog betalen. Er is wel een speciale regeling voor omzetbelasting als het gaat om particuliere geschenken met een maximale waarde van € 45. Hierover is geen omzetbelasting verschuldigd. Bij veel Chinese internetshops kunt u voor een klein additioneel bedrag gebruikmaken van een zogeheten gift­service. Uw zending wordt dan in een blanco envelop verzonden en op de CN22-sticker op de envelop wordt dan vermeld dat het om een ‘gift’ gaat. Vaak wordt er ook een handgeschreven boodschap op de envelop geschreven, zoals ‘gift from Sally’. In de praktijk komt het ook voor dat Chinese internetshops ongevraagd een bestelling als ‘gift’ versturen.

Douanerechten Ontvangt u een zending met een waarde boven de € 150 uit China, dan bent u naast omzetbelasting ook nog douanerechten verschuldigd. De totale waarde van de goederen bestaat in dit verband uit de aankoopwaarde inclusief de kosten voor vervoer en verzekering. Het percentage douanerechten dat in rekening wordt gebracht, is afhankelijk van het type artikelen dat u bestelt. Het post- of koeriersbedrijf rekent deze douanerechten met u af. Voor deze werkzaamheden rekent het verzendbedrijf zogeheten inklaringskosten. Over de douanerechten bent u eveneens omzetbelasting verschuldigd. Het kan in de praktijk voorkomen dat een zending met een waarde boven de € 150 over het hoofd wordt gezien en u geen douanerechten hoeft te betalen bij aflevering. In dit geval kunt u contact opnemen met het verzendbedrijf en vragen of ze dit alsnog voor u doen. U kunt zelf ook aangifte doen voor deze douanerechten, maar dat kan in de praktijk erg lastig zijn als u hiermee geen ervaring hebt. In het geval van vragen kunt www.pcmweb.nl

081 China.indd 4

u de site van de douane raadplegen (www.douane.nl/­ particulier/internetaankopen.html) of de douanetelefoon bellen (0800-0143). De omzetbelasting en douanerechten worden zoals gezegd door het post- of koeriersbedrijf in rekening gebracht. Daarnaast voert de douane op basis van risicoanalyse periodiek en steekproefsgewijs controles uit. Het is mogelijk dat ze controleren op zendingen van bepaalde internetwinkels. Het kan ook zijn dat ze controleren op een bepaald type goederen waarvan het niet is toegestaan om ze te importeren. De douane maakt gebruik van scanapparatuur, waarmee ze door pakjes en enveloppen kunnen kijken. Als de douane het niet vertrouwt, wordt een pakje opengemaakt.

De praktijktest Er bestaat een groot aantal Chinese internetshops. Als u in het zoekvak van Google de woorden ‘China’ en ‘whole­ sale’ intikt, krijgt u een indrukwekkende lijst met webwinkels gepresenteerd. We hebben een willekeurige keuze gemaakt en gaan bij vijf verschillende internetshops wat producten bestellen. Bij elke shop bekijken we het assortiment en daaruit bestellen we iets. We meten hoeveel dagen een zending onderweg is en we bekijken de kwaliteit van het geleverde.

LightInTheBox Een van de bekendste Chinese internetshops is ­LigthInTheBox. De site kunt u raadplegen in het Engels, Frans, Duits, Spaans en zelfs Italiaans. Alles is keurig ingedeeld in handige rubrieken en via een zoekfunctie kunt u ook nog zoeken op trefwoord. Op de site zijn meer dan 700 gadgets te vinden die minder kosten dan twee dollar en ook nog eens gratis worden verstuurd. Als u vragen hebt over het assortiment of uw bestelling, kunt u gebruikmaken van de livechat. Uw vraag wordt dan door een medewerker van de site beantwoord. Vanwege het tijdsverPCM juni 2010

25

29-04-2010 16:06:37


LightIntheBox is een van de bekendste Chinese internetwinkels en beschikt over een groot assortiment elektronica en andere goederen.

schil met China blijkt de livechat vrijwel altijd gesloten te zijn. Bij de site bestellen we oordopjes voor de iPhone ­ (€ 3,20) en een losse microfoon (€ 3,49). De oordopjes worden gratis verzonden, terwijl de verzendkosten voor de microfoon € 1,53 bedragen. Het duurt twaalf dagen voordat we het pakje in ontvangst kunnen nemen.

TradeStead Op deze site kunt u via een uitrolmenu de prijzen omzetten in euro’s. De site beschikt eveneens over een livechatfunctie, maar vanwege het tijdsverschil kunnen we er helaas geen gebruik van maken. Op de site besluiten we een mediaspeler aan te schaffen die erg op de iPod nano lijkt. De mediaspeler heeft een capaciteit van 8 GB en kost ­ € 26,22. Voor het verzenden kiezen we voor de optie registered airmail. Dit betekent dat het pakje per aangetekende luchtpost wordt verzonden. De kosten voor het verzenden bedragen € 6,84. We krijgen een trackingnummer waarmee de bestelling gevolgd kan worden. Het is volstrekt onduidelijk waar we dit nummer moet invoeren, het volgen van het pakje blijkt dus niet mogelijk. Na 27 dagen vinden we een briefje van TNT Post in de bus, waarmee we op vertoon van onze legitimatie het pakje kunnen ophalen bij het postkantoor.

Bij TradeStead bestellen we voor nog geen € 30 een nagemaakte iPod nano met een intern geheugen van 8 GB.

Dealextreme Bij DealExtreme blijkt het niet mogelijk om de prijzen in euro’s weer te geven. Leuk is de rubriek hard-to-find gadgets, waar u leuke (elektronische) speeltjes kunt vinden die elders lastig of niet verkrijgbaar zijn. Op de site zijn videore-

DealExtreme rekent geen verzendkosten voor de sigarettenaansteker met usb-aansteker.

views van de artikelen te vinden. De site heeft een eigen forum waar kopers ervaringen met aangekochte producten met elkaar kunnen uitwisselen. Op de site kopen we een sigarettenaansteker met usb-aansluiting. Hiermee kunnen we onderweg in de auto apparaten opladen. De sigarettenaansteker kost € 3,72 en er worden geen verzendkosten in rekening gebracht. Voor een additioneel bedrag van ­ € 1,27 is het mogelijk om via een uniek nummer het pakje naar Nederland te kunnen volgen. Het kan toeval zijn, maar ook hier is deze functie geen succes. Als we het nummer invoeren, krijgen we niet de gevraagde informatie. Binnen 16 dagen valt het pakketje op onze deurmat.

China Grabber Op deze site bestellen we een USB 2.0 to eSATA Bridge Adapter voor slechts € 6,76. De verzending is gratis. Het is mogelijk om een abonnement te nemen op de wekelijkse nieuwsbrief. We hebben ervoor gekozen om het pakje als ‘gift’ te laten bezorgen en dat blijkt te werken. Het logo van ChinaGrabber ontbreekt op de envelop en de zending blijkt als afzender Sally te hebben. De levertijd vanuit China bedraagt vijftien dagen. De adapter die we hebben besteld, ziet er degelijk uit.

FavorDeals Met uitzondering van horloges zijn op deze site alleen elektronica en computerbenodigdheden te vinden. De prijzen kunnen we omzetten naar euro’s. We besluiten een telefoon te bestellen die een opvallende gelijkenis vertoont met

Bij FavorDeals bestellen we een goed nagemaakte iPhone 3G compleet met logo en merknaam van Apple.

26

PCM juni 2010

081 China.indd 5

www.pcmweb.nl

29-04-2010 16:06:42


internet n

artikeLomschrijving

repLica iphone

repLica ipoD nano oorDopjes-iphone microfoon

webwinkel internetadres betalingsmethode verzendmethode naam verzendhuis levertijd in dagen kosten aankoopkosten artikel verzendkosten kosten track-and-trace inklaringskosten omzetbelasting totaLe kosten

Favordeals favordeals.com PayPal koerier UPS 14

TradeStead tradestead.com PayPal Aanget. luchtpost HongKong Post 27

LightInTheBox lightinthebox.com PayPal luchtpost Hongkong Post 12

usB 2.0 to esata BriDge aDapter ChinaGrabber LightInTheBox lightinthebox.com chinagrabber.com PayPal PayPal luchtpost luchtpost Hongkong Post Hongkong Post 15 12

€ 84,36 € 16,23 n.v.t. € 10 € 20,90 € 131,49

€ 26,22 € 6,84 n.v.t. €0 €0 € 33,06

€ 3,20 €0 n.v.t. n.v.t. n.v.t. € 3,20

€ 3,49 € 1,53 n.v.t. n.v.t. n.v.t. € 5,02

€ 6,76 €0 n.v.t. n.v.t. n.v.t. € 6,76

autopLug met usB-aansLuiting DealExtreme dealextreme.com PayPal luchtpost Hongkong Post 16 € 3,72 €0 € 1,27 n.v.t. n.v.t. €5

revieWsites

opmerkeLijke proDucten

Het is voorstelbaar dat u wellicht wat huiverig bent als u voor de eerste keer wat bestelt bij een Chinese internetshop. Wat is de kwaliteit van het product, leveren ze op tijd en verloopt de betaling veilig? Op internet zijn verschillende sites te vinden waar kopers ervaringen uitwisselen over Chinese internetwinkels en de producten die daar worden verkocht. Deze reviewsites hebben doorgaans een handig invoervak waarmee u op trefwoord de site kunt doorzoeken. Bekende sites zijn wholesaledoc. com/reviews, www.wholesalereview.net en www.chinawholesalereviews.com. Op de laatstgenoemde site worden regelmatig kortingcodes gepost waarmee u kunt besparen op uw aankopen in verschillende Chinese internetwinkels.

In de Chinese webshops komt u de gekste producten tegen. Wat dacht u van een robotstofzuiger voorzien van een draadloze ip-camera? Deze stofzuiger is te koop voor $ 620 bij ChinaGrabber. Keyloggers, waarmee u alle toetsaanslagen kunt registeren, zijn hartstikke illegaal. U kunt er eentje kopen op ChinaGrabber voor $ 190. U wilt een handgeschilderd meesterwerk van Rembrandt, Picasso of Monet in de huiskamer? Geen probleem. Bij LightInTheBox kunt u al voor een De site ChinaGrabber verkoopt bedrag van € 50 een handgeschilderde Van Gogh aanschafeen robotstofzuiger die is voorzien van een draadloze fen. De handgeschilderde doeken worden opgerold in een ip-camera voor $ 620. koker naar Nederland verstuurd. Wat dacht u van een radiografisch bestuurbare onderzeeboot voor in het aquarium? Of een videocamera met telelens? Het is allemaal te koop. U bent chauffeur van beroep en u wilt even niet vindbaar zijn via gps-apparatuur? Dan kunt u overwegen om een gps-jammer te bestellen, maar bedenk wel dat het stuk elektronica zwaar illegaal is. Dat geldt overigens ook voor een gsm-jammer, die binnen een straal van enkele tientallen meters mobiel telefoonverkeer onmogelijk maakt – wat overigens soms erg handig kan zijn in de bioscoop.

de iPhone, voor een bedrag van € 84,36. De telefoon blijkt alleen via een koerier verzonden te kunnen worden. We kiezen voor UPS en dat kost € 16,23. Binnen veertien dagen ontvangen we het pakje met de telefoon. We blijken nog € 20,90 omzetbelasting en € 10 inklaringskosten te moeten betalen. Deze laatste kosten worden nooit op de site van de Chinese internetwinkel vermeld. Het is dan ook handig dat u van tevoren hiervan een (globale) inschatting maakt om onaangename verrassingen te voorkomen.

namaakartikeLen China staat erom bekend dat er veel merkartikelen worden nagemaakt en dat geldt natuurlijk ook voor elektronica. Het verschil tussen wat niet en wel mag, is een grijs gebied. een artikel dat heel erg lijkt op een product van een bekende fabrikant is niet per definitie verboden. Zo zie je in nederlandse speelgoedwinkels vaak mediaspelers liggen die erg lijken op een iPod nano of iPhone. Dat is niet strafbaar. Pas op het moment dat er op een namaakexemplaar een logo of merk staat, is het foute boel. Als u elektronica importeert uit China, het nagemaakt spul blijkt te zijn met hierop een logo of merknaam en de douane komt hierachter, dan bent u uw spullen kwijt. U kunt via het invullen van een formulier afstand doen van het artikel, hiermee ziet u af van strafvervolging. Tekst: Marc Boersma www.pcmweb.nl

081 China.indd 6

pcm concLusie In Chinese internetshops kunt u voor spotprijzen elektronica en computeraccessoires kopen. De kwaliteit is vaak wisselend. De bestelde oordopjes zijn van redelijke kwaliteit, terwijl we over de bestelde telefoon en mediaspeler minder te spreken zijn. In Chinese webshops is ook veel namaak te vinden. Als het namaakelektronica betreft en u hierop een merk of logo van een bekend merk vindt, dan mag u dit niet importeren. Ook producten als keyloggers, gps- en gms-jammers mag u niet importeren. Bij vrijwel elke Chinese internetshop kunt u betalen met PayPal, tijdens onze praktijktest is dat goed gegaan. Houd rekening met verzendkosten. Versturen per post is het goedkoopst. Als het verstuurd wordt per luchtpost, hebt u meestal binnen een week uw pakje binnen. Het komt ook voor dat post per zeecontainer wordt verstuurd. In dat geval kan uw zending wel een maand onderweg zijn. Versturen per koerier kan ook, maar dat kost al gauw enkele tientjes en dit is daarom alleen interessant voor dure zendingen. Bestelt u iets boven de € 22, dan moet u omzetbelasting betalen. Boven de € 150 komen hier ook nog douanerechten bovenop. Zowel de omzetbelasting als de douanerechten worden in rekening gebracht door het post- of koeriersbedrijf. PCM juni 2010

27

29-04-2010 16:06:47

Shoppen in China. Electronica en computeraccessoires voor bodemprijzen.  

Dankzij internet is de wereld één grote winkel. Als het gaat om goederen uit China zijn we toch wat terughoudend: krijg ik wel geleverd, ver...