Page 1

Redigering: Jessica Eriksson

Tisdag 30 augusti 2011 BAROMETERN-OT

ÖLAND 13

Kommunerna tar ansvar för turism

Färister håller inte måttet

Barometern 12 oktober 2010.

Barometern 8 december 2010.

Barometern 9 februari 2011.

munalråd i Mörbylånga. I formell mening fanns alternativet att lägga ner turistbyrån och verksamheten, med det var enligt Kent Ingvarsson inget egentligt alternativ för kommunalförbundet. – Turistbyrån kan vi driva i egen regi. Det vi diskuterar nu är den kommersiella biten och vi måste titta på vilka delar vi ska driva själva och om det är något som vi måste upphandla.

Borgholm, är mycket nöjd med beslutet. – Att vi tar ansvar för verksamheten tills vidare är väldigt bra, jag har träffat många näringsidkare som har varit oroliga för turismverksamheten, säger hon.

miljoner kronor. Någon större avvikelse från den summan förväntar sig inte Kent Ingvarsson. – Det känns bra att vi slår vakt om den öländska turismen. Det man kan fundera på är hur mycket skattepengar som ska satsas på turismen och om företagarna ska vara med och betala. Den öländska turismen beräknas omsätta runt en miljard kronor årligen.

Mycket nöjd Lisbeth Lennartsson (C), vice ordförande i Ölands kommunalförbund och tillika kommunalråd i

Pressat kostnaderna Den 12 september kommer Ölands kommunalförbund att ta upp ärendet igen då det är dags för budgetförhandlingar. När tjänsten köptes in av Ötab lade kommunerna ut 3,2 miljoner kronor årligen. I egen regi har kommunerna pressat kostnaderna och budgeten har varit 2,3

TEXT

med färisterna på Kolstad Kyrkgata vid Köpings klint. Det framgår av en skrivelse till länsstyrelsen. Syftet är att hindra boskap att komma förbi men tillåta genomfart för trafikanter. ”Tung trafik har genom åren förstört färisterna. Nu krävs åtgärder för att inte fordon och människor ska komma till skada. Färistens ursprungliga funktion behövs inte längre men den bidrar till områdets charm. Föreningen undrar om länsstyrelsen har något att invända mot en förändring av färisternas konstruktion och om myndighetens inställning är att helt ta bort dem”, lyder skrivelsen.

NOTERAT Utflykt. Algutsrums hembygdsförenings årliga utflykt blev en tur på vår egen ö. I Köpingsvik väntade kyrkohistoriker och antikvarie Ragnhild Boström för att följa med på vår kyrkorundtur vars första stopp var Bredsättra kyrka. Då hade vi redan fått en hel del data om kyrkobyggnaden och även om den gamla ruinen vid Kapelludden. Vi fortsatte sedan söderut till Hulterstads kyrka där det i det nuvarande tornet ingår murar sedan 1100-talet och som även varit ombyggt för att användas i försvarssyfte. Resmo kyrka var nästa anhalt, byggd där en hednisk kultplats varit och Ölands äldsta kyrka med en lång historia och vår resa avslutades i vår egen kyrka i Algutsrum där vi fick nya kunskaper om sambandet med Sankt Knuts Kapell i Gråborg.

MATTIAS SÄVENSTRAND mattias.savenstrand@ barometern.se

40 personer samlades i hamnen för att titta när elden tändes. FOTO:PRIVAT Hösteld. En bild från Gräsgårds hamn i lördags där cirka 40 personer hade samlats för att titta på när elden tändes. Vårdkasar tändes runt hela Östersjön samma kväll för att uppmärksamma miljöarbetet för Östersjön. Ytterligare en vårdkase tändes på Öland – i Böda hamn.

Utflykt. Årets öländska pensionärsutflykt, som gick till Ölands djurpark, blev lyckad. Lionsklubbarna från Mörbylånga, Borgholm och Färjestaden hade tillsammans med de båda kommunerna och djurparken bjudit in alla öländska pensionärer. Borgholms dragspelsklubb bjöd på musik och Lionsvärdarna bjöd på kaffe med tilltugg. Barbro Hägg, vd för Ölands djurpark, hälsade välkomna och Lisbeth Lennartsson, Borgholms kommunalråd, talade varmt om att de äldre bjöds på en lyckad dag. Lions Färjestaden delade ut årets ungdomsledarestipendium till Niclas Nilsson, tränare för Runsten/ Möckleby IF flickor 95/97. Yan Sevin arbetar för den franska firman som hyrt ut maskinen – en så kallad wheel-trencher. Den slukar 400 liter diesel om dagen. FOTO: MATTIAS SÄVENSTRAND

Fräs gör kabeldragning lekande lätt BORGHOLM

– Vilken jäkla maskin – vi har problem att hinna med, säger Joakim Petersson, på Infratek. 475 hästkrafter vrålar, marken skakar och det yr grus när maskinen tar sig fram genom åkern vid Strömbacka.

Det är de fyra vindkraftverken i Räpplinge som

ska anslutas till Borgholms kraftnät. Verken är på två megawatt styck och byggs av Eolus vind AB. – Det blir den största anslutningen på vårt nät. säger Niclas Beermann, elnätschef på Borgholm energi. För att kunna ansluta verken till nätet behöver 4,5 kilometer kabel läggas. Grävarbetet sköter företaget Infratek, som tagit in

en maskin från Frankrike. – Det är en otrolig maskin. Det enda problemet är att vi får det tufft att hinna med, säger Joakim Petersson, avdelningschef på Infratek. Hans arbetsstyrka servar maskinförarna med arbetsmaterial och har också ett 20-tal stenmurar att plocka ner för att bereda väg för maskinen. Yan Sevin, från företaget

som hyr ut maskinen, är nöjd så långt. – Jorden är lättkörd och Infratek är välorganiserade. Då kan vi köra på med bra fart. Men nu när vi måste börja svänga kommer det att gå långsammare. Fräsens arbete beräknas bli klart den här veckan. MATTIAS SÄVENSTRAND mattias.savenstrand@barometern.se 0486–233 72

Bridge. Borgholms 4 Klöver har genomfört en partävling med 15 par och 168 i medelpoäng. Resultat: 1) Åke Karlman/ Ulf Rosén 203, 2) Ingegerd/Anders Johnsson 198, 3) Anita Borgemo/P-O Nilsson 197, 4) Åke Johansson/Hans Sjöberg 185, 5) Lars Ljungström/Bo Erlandsson 182, 6) P-E Fahlström/Björn Ekholm 180, 7) Svante Östergren/Göran Johansson 176, 8) L-E Wikner/Bo Aastrup 168 poäng.

SKOLMAT Mörbylånga kommun v 35 Tisdag: Ugnstekt fisk med rödlökssås, potatis. Onsdag: Kyckling med lime, kokossås, ris. Torsdag: Färskostfylld köttfärs med rotgrönsaker, potatis, sås. Fredag: Potatis. I måltiden ingår salladsbuffé, mjölk, knäckebröd och margarin samt vid soppa mjuktbröd, margarin och pålägg.

Vegetarisk matsedel Tisdag: Majsbiff, rödlökssås, potatis. Onsdag: Wookgrönsaker med kikärtor med lime, kokossås, ris. Torsdag: Färskostfylld quornfärs, rotgrönsaker, potatis, sås. Fredag: Potatis- och purjolökssoppa.

BBBB

Sedan Ötab begärdes i konkurs hösten 2010 har samordnande turismverksamhetens framtid på Öland varit oviss. Kommunalförbundet greppade tyglarna för turistbyrån 2011 ut – men vad som skulle hända den 1 januari 2012 var fram till måndagens förbundsmöte oklart. – Vi var samstämmiga i uppfattningen om att vi måste ta ansvar för turismen, säger Kent Ingvarsson, kommunalförbundets ordförande och kom-

Mörbylånga. Varför måste Bergkvarabuss parkera intill servicebyggnaden i Mörbylånga hamn ett par timmar varje morgon? Det undrar en seglare som lämnat in synpunkter på hur orten sköts. Stranden bort till badplatsen bör snyggas till och badbryggan i söder, som inte blev lagad på hela sommaren, är några saker han stör sig på. Brevskrivaren tycker att orten är fin och anser att lite ansträngning från kommunalt håll skulle göra köpingen till en pärla. Mannen uppmanar fullmäktige att tillsätta ett skönhetsråd som tar hand om dessa saker.

Köpingsvik. Köpingsviks samhällsförening har problem

ÖLAND

Ölands kommunalförbund har beslutat att driva turismverksamheten vidare i egen regi. – Det kommer att finnas en turistbyrå som kommunerna tar ansvar för, säger Kent Ingvarsson (M).

Seglare vill ha skönhetsråd

Oland  

08/2011: Fräs gör kabeldragning lekande lätt - SWEDISH

Oland  

08/2011: Fräs gör kabeldragning lekande lätt - SWEDISH

Advertisement