Page 1

Els drets humans Fet per Vladik BARBA i Alexandra TERENTIEVA


DEFINICIÓ DELS DRETS HUMANS ∗ Els DRETS HUMANS es defineixen generalment com aquelles llibertats, facultats, institucions o reivindicacions bàsiques que corresponen a tota persona pel simple fet de la seva condició humana, per tal de garantir-li una vida digna. Aquests drets es posseeixen independentment de quina sigui la situació legal o jurídica del país o regió en el que habita i de factors com l’estatut, l'ètnia, la nacionalitat o qualsevol altra circumstància de l'individu en qüestió. ∗ D'ençà a finals del segle XVIII es comença a concretar que els Drets Humans són inalienables i inherents a la persona. No poden ser concedits, limitats, canviats o venuts i tan sols poden ser assegurats o violats. ∗ De forma legal, els Drets Humans queden recollits en l'ordenació legal de molts països, així com en diversos tractats internacionals, el més important dels quals és la Declaració Universal del Drets Humans. A més, en la majoria de països avançats, els Drets Humans són una base ètica i moral al voltant de la qual es pretén construir l'ordre geopolític de la societat moderna, al marge de qualsevol altra consideració legal. ∗ Els Drets Humans són i han estat objecte d'estudi per part de diverses corrents filosòfiques i polítiques al llarg de la història, com el jusnaturalisme, el racionalisme o el positivisme.


DECLARACIÓ DEL DRETS HUMANS

∗ El 10 de desembre de 1948, l'Assemblea General de les Nacions Unides, reunida al Palau de Chaillote de París, aprovà i proclamà la Declaració Universal dels Drets Humans (Resolució 217 (III) A). Es tracta d'un document de trenta articles en què se subratllen els drets humans considerats bàsics i que s'apliquen, sense excepció, a tots els éssers humans. Es tracta del més bàsic d'una sèrie de tractats que es van redactar a l'any 1966 i que completen la Carta Internacional de Drets Humans, que després de ser sotmesa a votació el1976 es convertí en llei internacional.


TOTS ELS DRETS HUMANS ∗

1. Tots els éssers humans naixem lliures i iguals 2. Tothom té dret a aquests drets 3. Dret a la vida 4. Ningú no serà sotmès a esclavitud o servitud 5. Ningú no serà sotmès a tortura 6. Tot ésser humà té dret a una personalitat jurídica 7. Tots som iguals davant la llei 8. Tothom té dret a defensar-se davant els tribunals 9. Ningú no podrà ser detingut arbitràriament ni desterrat 10. Dret a un judici just 11. Dret a la presumpció d'innocència 12. Dret a la intimitat 13. Dret a la llibertat de moviment 14. Dret d'asil 15. Dret a la nacionalitat 16. Dret al matrimoni 17. Dret a la propietat 18. Dret a la llibertat de pensament, consciència i religió 19. Dret a la llibertat d'expressió 20. Dret a la llibertat de reunió 21. Dret a la democràcia 22. Dret a la seguretat social. 23. Dret al treball 24. Dret a l'oci 25. Dret a un nivell de vida adient 26. Dret a l'educació 27. Dret a la cultura 28. Dret a l'ordre social 29. Dret a les llibertats i al respecte de la comunitat 30. Dret a que aquests drets no siguin suprimits en cap circumstància


Zimbabwe

UN CAS DE VULNERACIÓ DELS DRETS HUMANS


SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE ZIMBABWE


ZIMBABWE UN PAÍS QUE HA VULNERAT ELS DRETS HUMANS ∗ Hi ha molts informes de vulneracions dels drets humans a Zimbabwe durant el govern de Mugabe i el seu partit, el ZANU - PF . Segons organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional i Human Rights Watch informen que el govern de Zimbabwe viola els drets a l'habitatge, l'alimentació, la llibertat de circulació i de residència, la llibertat de reunió i de la protecció de la llei . Hi ha atacs als mitjans de comunicació, als de l'oposició política, als activistes de la societat civil i als defensors dels drets humans. ∗ La força policial ataca brutalment a l’oposició, com la repressió que van patir el Moviment per al Canvi Democràtic (MDC) el dia 11 de març del 2007. Morgan Tsvangirai (Líder del partit), i altres 49 activistes de l'oposició van ser detinguts i colpejats brutalment per la policia. Edward Chikombo, un periodista que enviava imatges de les pallisses als mitjans estrangers , va ser segrestat i assassinat als pocs dies . Després del seu alliberament , Morgan Tsvangirai va dir a la BBC que va patir lesions al cap i cops als braços , els genolls i l'esquena , i que va perdre una quantitat significativa de sang . L'acció policial va ser condemnada enèrgicament pel secretari general de l'ONU , Ban Ki - moon , la Unió Europea i els Estats Units . ∗ Els activistes havien patit lesions , però sense esmentar la causa d'ells , el diari controlat pel govern de Zimbabwe The Herald va afirmar que la policia havia intervingut després que “els manifestants van córrer frenèticament saquejant botigues , destrucció de la propietat , assaltant civils , i agredint els agents de policia i membres innocents del públic " .


Drets Humans vulnerats ∗ El nou govern de Zimbabwe ha de garantir la responsabilitat dels autors de violacions de drets humans comeses, fins i tot mitjançant la investigació dels casos de greus abusos i enjudiciar els responsables, i pressionar per solucions apropiades a les víctimes d'abusos.


ESTÀS D’ACORD AMB AIXÒ?


NO TENEN DRET A UNA EDUCACIÓ, A MENJAR CADA DIA i A UNA VIVENDA DIGNE ?


Ajudes per millorar els drets humans

∗ UNICEF té la intenció d'arribar fins a 600.000 persones mitjançant les següents intervencions: reforç de la capacitat de la comunitat i dels serveis públics per respondre a la violència sexual i de gènere (SGBV); incidència política amb parlamentaris per a la protecció enfront a la violència sexual i abusos als nens, mobilització i formació dels ciutadans sobre els efectes de la violència i sobre els seus drets i responsabilitats en la prevenció, control i assistència; mobilització dels joves i dels nens perquè participin en la prevenció , el control i les activitats d'assistència, identificació, comunicació i repetició de les millors pràctiques en la prevenció de l'abús infantil, i reforç de l'accés dels supervivents als serveis jurídics.


Nelson Mandela Nelson Rolihlahla Mandela (Umtata, Sud-àfrica, 18 de juliol de 1918 Johannesburg, 5 de desembre de 2013 ) va ser un polític sud-africà, un dels líders emblemàtics de la lluita contra el sistema polític de l'apartheid i va arribar a ser el primer president de la República de Sudàfrica (1994 - 1999) escollit per sufragi universal a les primeres eleccions nacionals no racials de la història del país.


PER UN MÓN MILLOR Somos humanos , Juntos jugamos, Ni raza ni nación, No nos separa, Ni blancos ni negros, Somos humanos, Y juntos lo disfrutamos.

Els drets humans  

Presentació sobre els Drets Humans i un exemple d'un país que els vulnera feta per alumnes de 1r. d'ESO de l'INS Pons d'Icart.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you