Page 1

MANUEL ZULOAGA Architecture Portfolio


P.01


17.02.1995 +33 6 37 59 20 40 manuel.zuloaga@epfl.ch

P.02


EDUCATIONAL BACKGROUND Scientific French BaccalaurĂŠat opt. Ingineering science

2013

Two first year of Architecture at EPFL

2014-2017

One semester of exchange at UPV-Valencia, Spain

2017

EXPERIENCE Internship in Decalaage Architecture, Chamonix (one week)

2010

Multiple little job during my gap year in Australia and during summertimes like dishwasher in restaurant, shelving agent in a supermarcket, gardener for a winery. HOUSE ONE workshop in April 2016, constructing a 11x11x11 balloon frame timber

2016

Coach for the first year students

2015-2016

Seoul Seminar with SUB-LAB EPFL, EWHA University and Dominique Perrault.

2017

Building Cultures, Summer Chantier workshop in Valparaiso, Chile.

2017

AWARDS AND DISTINCTIONS HOUSE ONE Swiss Design Price

2017

Prix UPIAV : reward the best second year project of the Architecture Faculty of EPFL for our project Subsractive City.

2017

Landolt Challenge 2017 2nd position for our project Temporary Transportable Eco Village

2017

SKILLS Rhinoceros 3D Photoshop InDesign AutoCAD Grasshopper 3D

Illustrator Cinema 4D

PASSIONS mountain trail running : 56, 72 and 101km finisher ski photography

LANGUAGES French - mother language English - fluent Spanish - fluent

ArchiCad P.03


P.04


P.06

P.10

P.14

P.18

P.22

P.28

P.30

P.34

P.38

P.05


THE SINGULAR ROOM ALICE EPFL y1 final project, Prof. Dieter Dietz, Studio Rufer Program : lecture space.

Being in a dynamic street in Lausanne, the idea was to filled a primary need : to recharge yourself, to sleep, to have a rest. My room is a place of peace with the city in which one the light play an important role. The room is elevated to strengthen the feeling of peace. When you go in you go further and further from the public to the private place.

P.06


P.07


P.08


P.09


THE WOOD MEMBRANE DOUBLE ELEMENTS ALICE EPFL y1 project, Prof. Dieter Dietz, Studio Cabay In collaboration with Lucie Alioth, Claire Heurshel & Jeremy Morris

The idea was to experiment the roof of the Aula des Cèdres by Jean Tschumi, to extend it until create a new space above and under. A space where the people can be directly connected with the wood and the environment.

P.10


P.11


P.12


P.13


HOUSE 1 - Reflection ALICE EPFL y1 project, Prof. Dieter Dietz, a collaboration with ALICE and the studio Cabay

photography by Aloys Mutzenberger

HOUSE 1 is an architectural installation based on an experimental format for collaborative design and construction by ALICE (Atelier de la Conception de l’Espace) – an international group of young architects and researchers, scientists, and doctoral candidates from the EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne), led by the Director Dieter Dietz. Built initially as proto-structure (primary construction) during a 5-day workshop in April, HOUSE 1 is a 11m x 11m x 11m balloon-frame timber construct holding the ‘genetic code’ for future developments. The project involved over 200 students, who worked in groups under the close guidance of 12 studio directors and the wood engineer Rémy Meylan. In succession, each team was asked to design and realize a ROOM (a space intended for HABITATION), or a TRANSITIONAL SPACE providing CONNECTIVITY (porch, stairs, doorway).

P.14


ABOUT REFLECTION... Reflection is the final point of a poetic journey in House ONE.

P.15


P.16


P.17


ACCESS TO HOUSE 1 ALICE EPFL y1 project, Prof. Dieter Dietz, Studio Cabay In collaboration with Lucie Alioth Program : Exhibition space.

Serving access to the proto-structure from the outside, the gallery joins it to form an exhibition area. The axis of the proto-structure separates the room into two spaces : one being a circulation, the other an exhibition space.

P.18


P.19


P.20


P.21


SUBSTRACTIVE CITY SUB-LAB y2, Prof. Dominique Perrault (UPIAV awarded) a collaboration with Jeremy Morris and Louis Stahelin Program : Museum, restaurant and leisure spaces.

P.22


The tectonic of the traditional overground urban context is characterized by the fact that the built mass, the buildings, are usually conceived as single-objects, and thought from the inside, so that their outside shape is somehow resulting from the inside spatial disposition or esthetical considerations. This implies that the free space of the city is most of the time the negative shape of these buildings, therefore losing quality. The actual densification of the city making the situation even worse, it is time to think about other ways of designing space. The groundscape does offer a very unique condition : instead of adding material in order to build the volumes, and creating esthetical and potentially weird outside shapes, the architectural colonisation of that place implies the removing from a certain amount of material. Most underground projects are removing material, before installing a building in the newly-freed space, only hiding the building under the ground. But in a urban context, it seems to make sense to only free the space, and for once think of an architectural intervention as urban dedensification process. This implies an instrumentalisation of the ground. While architecture once consisted of walls and ceiling, as enclosing, bearing or space-defining elements, it is now time for the ground to play these roles.

P.23


S R Q P O N M

But what shape shall that subtractive city take, in the context of Seoul and of the underground Eulji-ro gallery ? It is by looking back at the previous architectural solutions that were conceived to respond to the lack of space in the cities that an answer will be found. The rationalists have installed cities on the ground level, that reproduced spatial modules as solutions for new inhab table places. The metabolists did it in the air and on the water. It may be time to develop an underground network that takes in consideration the strength of the underground place as a space to free and not to fill. Therefore, purely prismatic volumes have been removed from the ground, with their dimensions interacting with the ones of the traditional Seoulian urban context. They can accomodate different programs, depending on their disposition, forming three typologies : «leisure», «rest», and «provisioning», fullfilling all the public needs of a city. That negative-shaped volumetric network is then inhabited by metallic circulation elements and furniture, giving to the whole project a real anthill-inspired aspect.

P.24


01

Subtracted City

Insulation

Axes

Levels

Euljiro Tunnel

Aggregate

Soil

Renforced concrete

Secondary Grid

Primary Grid

Concrete

Louis Stähelin Manu Zuloaga Jeremy Morris SubLab Dominique Perrault - EPFL

1:200

Plan level -2

P.25

03

02 43 30

12

0

04

53

E RO XH O IBIT M IO N m

sq

37 0

Re s

Le is

ure

lo

I

gy

»

05 Ty

po

«

0

PA TIO

12 0

Ty

po

«

EN 13 TR 6 A sq NC m E

lo

IIII

gy

11 9

9

06

32

E PL ATIN AC

sq

E

G

m

77

2

KIT C

40 0

24

H

s

EN

qm

79

9

07

11 70

39 5

E PL ATIN AC G E

35 0

sq

08

Ty

m

po

«

lo

I

Le is

ure

gy

»

37 0

16 0

3

13

EN TR A sq NC m

Ty

6

E

PA TIO

Re s

«

Pro vi

sio

lo

IIII

po

lo

III nin

g

Ty

po

«

»

09

gy

20

E PL ATIN AC G E sq m

6

gy

0

40

32

10

76

E PL ATIN AC G E m

7

sq

80

9

24

KIT C H sq EN m

11

EN 13 TR 6 A sq NC m

72

1

E

Ty «

Pro vi

sio

po

lo

III nin

37

g

0

14

PA TIO Ty

po

gy «

Re s

lo

IIII

gy

»

E PL ATIN AC

6

sq

G

E

m

C

12 30

0

E PL ATIN AC G E sq m

40

18

0

«

Pro vi

sio

Ty

po

lo

III

gy

D

»

0

g

40

nin

E Ty

po

lo

IIII

gy

60

E PL ATIN AC E

sq

F G

m

5

TR A sq NC m E gy

18

6

Ty

lo

IIII

Re s

0

Re s

40

«

EN

13

po

«

PA TIO

80

0

24

KIT C H sq EN m Ty

17

po

1 «

E PL ATIN AC G E m

Re s

lo

IIII

31

5

gy

40 0

32

sq

13

EN 6

76

4

H

TR A sq NC m E

G

PA TIO

40

EN

0

m

0

KIT C sq

37

24

Ty

po

«

Le is

ure

lo

I

gy

»

0

40 0

E RO XH O IBIT M IO

sq

m

0

H

43

53

67

N

40 0

I

27

5

11 7

21

0

0

40

J

0

M K N L

O


South East Entrance

472

287

254

1002

167

558

210

816

94

492 326

225

393

433

455

649

Longitudinal Section

Typology

1:100

Typology

I

Primary Grid Secondary Grid Levels

III

« Leisure »

« Provisioning »

MUSEUM

RESTAURANT

Euljiro Tunnel Axes Concrete Renforced concrete Soil Aggregate Insulation

Subtracted City Louis Stähelin Manu Zouloaga Jeremy Morris SubLab Dominique Perrault - EPFL

North East Entrance

278

North West Entrance

277

297

603

799

125

175

828

771

310

295

2037

118

2359.29

2343

Typology

Cross Section 1:100

Primary Grid Secondary Grid

II

3988.26

« Rest »

PARK

Levels

Typology

Euljiro Tunnel Axes

III

Concrete Renforced concrete Soil Aggregate Insulation

Subtracted City Louis Stähelin Manu Zouloaga Jeremy Morris SubLab Dominique Perrault - EPFL

« Provisioning »

P.26

RESTAURANT


South West Entrance 1

South West Entrance 2

433

289

-1m -2m -3m 153

301

491

46

-4m

2251 340

-5m -6m -7m

Euljiro Tunnel

-8m -9m - 10 m - 11 m

Euljiro Underground

- 12 m

10000

Typology

II « Rest »

South East Entrance

South West Entrance 1

South West Entrance 2

-1m 466

-2m -3m

818

1005

-4m -5m -6m -7m -8m

786

-9m

366

454

324

460

- 10 m - 11 m 2246

3

- 12 m

2654.60

Typology

II « Rest »

PARK

P.27


GROUND

430 430 700

370 1630

ap Scr

430

e4 370

e2

Le ve

l -3

Le ve

e1

MUSEUM

Scr ap

430

l -3

sc

rape

300

ap Scr

sc

rape

Le ve

l -3

sc

rape

+8 +7 +6 +5 +4 +3 +2 +1

Scr ap +16

+0

e3

+0

+16

+1 +2 +3

+12

+4

+8

+4

+0

+0

+4

+8

+12

+16

+16

+20

Spa

ce

1 +24

ac Sp

e4

e2

SUBTRACTED MUSEUM

ac Sp

Spa

ce

3

±0 m

Typologies Axonometrics

Level -1 Exhibition space 53 sqm -3 m Level -2 Exhibition space 53 sqm -6 m Level -3 Exhibition space 53 sqm -9 m Level -4 Exhibition space 53 sqm

Axis -12 m

Occupied grid Unoccupied grid Scraping borders Construction lines Subtracted City Louis Stähelin Manu Zuloaga Jeremy Morris SubLab Dominique Perrault - EPFL

P.28


rap

GROUND

GROUND

l -1

e

l -1

rap

e

sc

ve Le

751

sc

ve Le

1576

870

300

733

300

Le ve

l -3

sc

rape

PUBLIC PARK

sc

rape 400

400

300

l -3

300

RESTAURANT

Le ve

Le ve

400

l -3

sc

rape +8 +7 +6 +5

+4

+4

800

+3

+3

+2

+2

+1

+1

+0

+0

+0

+0

+16

+1

+1

+2

+2

+3

+12

+3

+4

+12

+8

+4

+8

+4

+4

+0

+0

+0

+0

+4

+4

+8

+8

+12

+12

+16

+20

+24

SUBTRACTED PUBLIC PARK

SUBTRACTED RESTAURANT

±0 m Level -1 Exhibition space 53 sqm -3 m Level -2 Exhibition space 53 sqm -6 m Level -3 Exhibition space 53 sqm -9 m Level -4 Exhibition space 53 sqm -12 m

±0 m Level -1 Exhibition space 53 sqm -3 m Level -2 Exhibition space 53 sqm -6 m Level -3 Exhibition space 53 sqm -9 m Level -4 Exhibition space 53 sqm -12 m

P.29


P.30


P.31


2017 Seoul Biennale exhibition SUB-LAB y2, a collaborative project with EWHA University in Seoul

The exhibition is an extension of Perrault’s research of what the architect refers to as “Groundscapes” in his publication of the same name from 2016. In architecture, when we want to separate the outside from the inside we build walls and above them a roof and by this we draw a line between two spaces, one remaining open while the other is enclosed. It is the same when we represent the independence of air and earth. By drawing this ground line that separates above from below, we inadvertently use a model for representing reality, which, in fine print, expresses the only thing that does not exist.

P.31


However, below this simple ground line hides a universe of possibilities. The perception of the underground of cities may well raise concerns at first, as we imagine it dark, damp and uncomfortable. But if we go beyond this fantastical prejudice, we will find another image of the underground, one that is more physical and sensitive. The Groundscape offers a potent catalyst for urban networks, a naturally ideal thermal inertia, an unrivalled respect for the landscape, an elegant enhancement of our architectural heritage, and a unique palette of lights. Furthermore, this frontier is economically at reach, as above all it holds a vast reserve of real estate. For developers, the Groundscape opens the possibility of expanding a building with respect for the context. For authorities, it is a major source of revenue as it opens up new sites in central locations. This place of resources allows the intensification of urban life without adding density. The Groundscape is an underside of the world, it is what we would see when diving if the ground was like the ocean and cities like vessels on its surface. The Groundscape is a landscape of a different nature, which extends the latter and broadens our world. P.32


THE TEMPORARY TRANSPORTABLE ECO-VILLAGE ENAC week project, theme : Renewable Energy and Solar Architecture in Davos (Landolt Challenge Awarded) A collaboration with Marisa Boller, Ngoc-Daniel Nguyen, Jean-AndrĂŠ Davy--Guidicelli Program : Dwelling

Starting from the observation that ski resort suffer from importants demographic variations between seasons and also with the development of the tourism they suffer of a huge urban sprawl directly impacting the natural environment, this project answer to the double problematic of the dwelling and the preservation of the natural territory in mountains towns. It proposes an ephemeral eco-village flexible and self-powered. So this is an alternative to the news permanent construction allowing to keep developing the economics activities related to tourism and also preserving the landscapes. P.33


The dimensions of the module 3x3x6 m were designed to make possible the transport by truck and his installation with a crane. His architecture offers a flexible dwelling both in his spatiality, both in his geographical exposition and both in his use. Indeed, different typologies were designed to give different size : one for a couple or one person, one other for a modest family or a little group of friend and a last one more spacious. Also, thanks to his solar panel, his wind turbine and his recyclable shower, the TTEV module is self-sufficient in energy. Other uses of the TTEV modules are possible like an ephemeral pub or a refueling for trail competitions. The material choice is pure and simple : a larch or fir frame remind us the essence of the mountain with is smell, his touch and his huge resistance. A vertical cladding in burnt-wood reflects an aesthetic and a protectrice facade. Finally, the flexibles steels feet allows an implantation in different type of ground.

P.34


ECO VILLAGE MODULE

in Davos

detailed N-S section

FAÇADE N-S :

ROOF :

EXT

EXT

30mm shou-sugi-ban (burnt wood) in Douglas 22mm air space for ventilated wall between 22x40mm horizontal shifted slats 1mm plastic waterproof membrane 13mm plywood voile de contreventement 70mm sheep wool thermal insulation 70mm sheep wool thermal insulation 1mm vapour barrier 60mm complementary insulation in mineral fibers (cellular glass) // horizontal 120x60 slats 16mm chipboard wood panel 18 mm wood interior horizontal facing

INT

40-100mm layer of wood chips 1mm plastic waterproof membrane 16mm wood panel 60-100mm boards to fall 20mm OSB 80mm sheep wool thermal insulation (+joists 50x80mm) 60mm sheep wool thermal insulation (+ cleats 60x60mm) 60mm sheep wool thermal insulation (+ cleats 60x60mm) 1mm vapour barrier 20mm fermacell plaque

INT

FLOOR : INT

21mm maritime pine raw floor 25mm sandwich sheet 20mm impact sound insulation 1mm vapour barrier 100mm sheep wool thermal insulation 100mm sheep wool thermal insulation between 70x200 timber framing 20 mm OSB 1mm plastic waterproof membrane

EXT

P.35


P.36


SURVEY OF A VERNACULAR PIECE OF ARCHITECTURE IN LENS, VALAIS Directed by Nicola Braghieri and Patrick Giromini

P.37


P.38


P.39


P.40


BUILDING CULTURES, SUMMER CHANTIER VALPARAISO, CHILE

A workshop organized by Patricia Guaita, Rafael Baur, Sony Devhabaktuni and David Joly in collaboration with student from EPFL, ETHZ and HongKong University Founded in 1970, the Open City occupies a 300 hectare parcel of land on the Pacific Ocean, 1 hour north of Valparaiso, Chile and 20 minutes north of Concon. The land comprises diverse ecosystems including wetlands, dunes and temperate forests and is divided in two by a busy two-lane highway. Founded by teachers from the School of Architecture and Design of the Pontifical Catholic University of Valpariaso (e[ad]PUCV) as a place to explore the humanistic potential of architecture – as a poetic space making discipline and as a means to propose new forms of community. The Open City is home to 14 families who live there on a permanent-basis and is also the site of weekly classes and activities for students and faculty from the e[ad] PUCV. The structures nestled in the landscape have been developed and built by students and faculty over the course of the Open City’s history.

P.41


P.42


The goal of the workshop was to design and build the openings of the school in wood.

P.43


P.44


Architecture Portfolio Manuel Zuloaga EPFL  

A selection of my architecture work.

Architecture Portfolio Manuel Zuloaga EPFL  

A selection of my architecture work.

Advertisement