Issuu on Google+

Manuel Saldivar-Aguirre Portfolio


Contents Overcoming the American Barrier Fort Worth, Texas

Villa Lenglet Lavamanos Uccle, Belgium

Bridging to History Vicenza, Italy

Roof Sheathing 30 # Roofing Paper

Sprayed Foam Insulation (Air Barrier)

Roofing (Asphalt Shingles)

Ensure Connectivity of Air Control Layer/Water Resistive Wrap with Sprayed Foam Insulation Structural Blocking with Drilled Holesfor Ventilation

O.C.A.C Redevelopment

Continuous Subfascia

Portland, Oregon

Flashing Face Fascia

Enclosures Continuous Screened Vent

Gutter

Cement Board Siding Air Gap with Vertical Furring @ 24" O.C. Continuous Soffit

[ Personal Projects ]

[ Hand Drawings ]

[ Photography ]

House Wrap Resistive & Air Control Layer

5/8" GYP Board Polyethylene Vaper Retarder Batt Insulation


Current Urban Form

Overcoming the American Barrier

Regenerating Fort Worth’s Urban Core

Professor Hans Hajo I Winter & Spring 2015 Location: Fort Worth, Texas

The proposed project is an attempt to re-connect, re-develope, and re-generate Fort Worth’s city center into a healthy/liveable city. Divided by decentralization and the automobile infrastructure, the project explores the urban and building scales to re-connect the Downtown District to both Near Southside District (south) and the eventual development of the Panther Island (north). In doing so, it identifies and proposes a pedestrian oriented promenade along with a catalyst development of the abandoned, all-ready iconic, Texas & Pacific Warehouse building.

Proposed Urban Form

2050 Master Plan Annex Proposition

Texas & Pacific Warehouse


2050 Master Plan

Promenade Diagram

Area of Focus: Downtown Connection to Near South Side Built in 1931, the Texas & Pacific Warehouse truly re-iterates Fort Worth’s rise and fall throughout the early to mid 20th century. The T & P Warehouse was commissioned by the Texas & Pacific Railroad Company to accommodate shipping demands during Fort Worth’s golden years. The 580,000 square-foot building was used for storage, distribution, office space, and refrigeration of both merchandise and produce. Designed in an Art Deco style, the amount of detail expressed on the façade through either the infamous zigzags, unique brick form, or delicate metal: it is nothing less than beautiful. Today the building still stands, but the once busy warehouse is merely a shell of its former self. Its condition consist of broken windows, graffiti throughout, and growing trees on the roof. Since its vacancy 46 years ago, the building has been taking a beating from the extreme Texas weather without any maintenance what-so-ever. The build has simply been neglected. At one time, the railroad industry along with the commission of the T & P Warehouse ensured the survival and fruitful future of Fort Worth; today, it is time the city returns the favor to this amazing structure.


Condition

Parti Diagram

Ground Floor

Affordable Housing

Creative Office Space

Educational Center

Cultural Center

Community Development

Retail

Program


Residential Floor

Third Floor

Second Floor

Short Section A

Short Section B


Long Section

North Elevation


Villa Lenglet Lavamanos

Artist Sink

Professor George Gintole Location: Uccle, Belgium

Designed for Koninck’s famous Villa Lenglet of the 1920s, this artist sink, Lavamanos, is intended to expose, reinforce, and celebrate its function within the modernist structure. The furniture piece is located in the second floor art studio; it is designed to retrieve, filter, and store fresh water. Made from glass, steel, and wood, the sink takes advantage of the central roof drainage system as it is directly fed grey water after its collection from the roof. As the water is needed, it is dispersed from the water collection tank. The intervention eliminates the need for additional plumbing up to the second floor where there is no source of water; a must-have amenity for a painter.

Concept Sketch

I

Fall 2012


Grey Water

Filter

Water Storage

Fresh Water

Overflow Preventative

Drain

Mechanism


Bridging to History

Andrea Palladio Museum

Professor Donald Corner Location: Vicenza, Italy

Inspired by the design competition, Through History Sabiem Prize 1995, the proposition seeks to find a solution that both pays homage to the historical town center and promotes the connectivity/activity of underused spaces to the eastern side of the Basilica. The project was to be in harmony with the surrounding buildings and spatial icons that include the Basilica Palladiana, Piazza dei Signori, Torre di Piazza (Bissara), Roman ruins, and the double Venetian Columns.

I

Spring 2015


Current Urban Form

Connections

Spatial Enclosure

Urban Edge

Circulation Connectivity

Public Plaza

Pedestrian View

Connectivity Barrier

Piazza dei Signori

Urban Front Continuity

Iconic Venetian Facet

A

Proposed Urban Form

B

A

Modern Interpretation

A

B

A

Extrusion of the Facade

Carving of the Facade

Views towards Piazza dei Signori

Homage to the Venetian Columns


Vertical Circulation Gallery Palladio Museum Parti Diagram

The main concept of the building is to offer the user a progression through a sequence of spaces that allows one to explore, scrutinize, and discover the intimate narrative of the curated galleries.

The architecture is the structure of the narrative. Ground Floor

Site Section


Gallery Vignette

Fourth Floor

Piazza dei Signori Facade

Third Floor

Plaza Facade

Second Floor Piazza delle Biade Facade


Community of Processes

Academic Art Studios for OCAC

Professor Nic Smith & Charles Dorn Location: Portland, Oregon

In the quest to revitalize their 10-acre campus, Oregon College of Art and Craft, OCAC, will be reconstructing three of their eight specialized studios. OCAC prides itself in offering mentor-based learning to all 225 enrolled students; there is a profound belief that the hands-on environment promotes both critical and conceptual growth. The three studios being renovated are the wood shop, the ceramics studio, and the small metals studio. The inspiration to the proposal arose as a response to the following burning question: how can design reinforce, yet enhance the student’s creative process?

Metals Ceramics Wood Parti Diagram

I

Fall 2015


Iteration 001

Iteration 002

Iteration 003

Final Iteration

The concept of this project was to create a place of community.

Presence

I

The project needed to question the bigger idea—it wanted to question the foundation, the essence, the all-ready-established process within each field. In doing so, students would have the opportunity to venture, explore, redefine, and reinvent their personal creative process. Architecturally, this is accomplished through the student’s exposure to new different processes from other fields. By designing a place (plaza) where students are able to display, interact, collaborate, and learn from different processes; students are able to apply this newly found knowledge to their own personal work. In designing this plaza, four words became crucial to the design:

Proximity

I

Interaction

I

Tertiary Spaces


Ground Floor

Long Section

Second Floor


Upper Community Plaza

Wood Art Studio

Short Section


Enclosures

Wall Assembly

Professor Mark Perepelitza

Roof Sheathing 30 # Roofing Paper

I

Winter 2015

Sprayed Foam Insulation (Air Barrier) Ensure Connectivity of Air Control Layer/Water Resistive Wrap with Sprayed Foam Insulation

Roofing (Asphalt Shingles)

Structural Blocking with Drilled Holesfor Ventilation

Continuous Subfascia

Flashing Face Fascia

Continuous Screened Vent

Gutter

Cement Board Siding Air Gap with Vertical Furring @ 24" O.C. Continuous Soffit House Wrap Resistive & Air Control Layer

5/8" GYP Board Polyethylene Vaper Retarder Batt Insulation

Roof Detail


1/2" Plywood Sheathing 5/8"Gypsum Board House Wrap Water Resistive and Air Control Layer

Cement Board Siding

3/4" Air Gap with Furring

Overlap of WRB/Air Control Layer for Continuity

Flasshing

2 x 6 Studs

Batt Insulation

Vapor Retarder

Wrap Opening with Self Adhered Membrane

Sealent for Continuity of Air Control Layer

Continuouse Wrap of Window Head for Air Control

Aluminum Window Frame Double Pane

Window Head Detail


Personal Projects

The Constructed Drawing

Location: UT Arlington CAPPA Building The art installation arose from the curiosity of the optical illusions anamorphic art conveys. The interest relied heavily on the comprehension of principles and processes needed to create such persuasive, mind-bending images. Made possible by Brunelleschi’s discovery of the linear perspective, this art form was perfected by the great Michelangelo. His first commission can be seen through his frescos’ painted on the ceiling of the Sistine Chapel. The project explores the same techniques and ideas used during this time period as an attempt to grasp how these drawings were created. Referenced to the artist’s literal construction of an illusion, the constructed drawing is displayed through a precise and permanent viewing station. The given image is subjected to an overlaid grid that is then projected onto a surface(s). One would need to look through a restricted cone of vision that allowed the isolation of each intersection on the grid. Ultimately, it allowed the artist to instruct his

intersection on the distant surface. Once located, it would be marked by a string that would tie back to the same intersection of the grid in the image. After the grid was complete, specific spatial markers of the image composition would be marked off to assist the artist as guides. The final step was the painting of a distorted version of the mural accordingly to the grid on the marked surfaces. As one moved closer to the viewing station, the distortion would correct itself to perceive an ordinary mural, while if one moved further the distortions of the mural reveal themselves. La perspective Curieuse by Jean François Niceron (1638), was key in acquiring this knowledge, given it was the guidebook used to teach this art form during the end of the Renaissance Era. The installation was the fruition of both the gained knowledge and the application of it. The mural’s true dimensions are 13’ x 18’ while the illusion conveys a 13’ x 13’ mural. Graphite was the only media used.


Michelangelo’s Laurentian Library

*Courtesy of La Perspective Curieuse


Ground Floor View

Second Floor View

Third Floor View


B

A

B

A

Optical Illusion

Actual Drawing

Break

C

D

C Original Image + 8 x 8 Grid

D Distorted Image

Long Section


Spatial Composition Study

Mix-media


Graphite/Soft Wax Media


A Narrative: The Trojan Horse


Water Color & Graphite


Hand Drawings

Plane and Space Study 01 Graphite

Cloth Light Study Charcoal


Plane and Space Study 02 Graphite


Salk Institute Charcoal


Interior Perspective Charcoal


Photography

Edificio Rodin


Vasconcelos Libreria


Director Park


Edificio Vivienda


Portrait


Manuel Saldivar-Aguirre 0329 SW Whitaker St. Apt. #14 Portland, OR 97239 817.371.5531 manuels@uoregon.edu NxNw Architecture, Draftsman, 08/2016-Current Modern urban housing design firm Responsible for DD thru CD with guidance of the architect Marketing presentation Framing construction experience Parks and Community Service Department, Office Assistant, 12/2009-9/2014 Summer Day Camp (SDC) Assistant Director, 2011 and 2012

Work Experience Professional

City of Fort Worth

Education The University of Oregon

M. ARCH + Specialization in Urban Architecture and Urban Design GPA 3.49 Dean List, Spring 2015 + Fall 2015 Study Abroad Italy, Spring of 2015 (Renaissance Architectural Studies)

The University of Texas at Arlington B.S. ARCH + History of Architecture Minor GPA 3.45 Dean List, Spring 2012 Study Abroad MÊxico City, Summer of 2013 (Studies within JSa Firm) Work Showcased Permanent art installation in the Architecture Building Five projects displayed in UTA’s Architecture Gallery

Skills Computer Programs

[Proficient *]

Visual Depiction

[Proficient *]

Languages

InDesign*, Lightroom, Photoshop*, AutoCAD*, Revit, Form Z, Keyshot, Sketch up*, Layout*, Word*, Excel*, Powerpoint*, Access*, Publisher* Hand Drafting*, Model Building*, Hand Sketching

Fluent Spanish Speaker and Writer

Teacher Assistant for the Fort Worth South Adventure Club, 2007 and 2008 Latin American Student Organization, 2010 Association of Mexican American Students, 2010 USGBC Member, 2013 Architects in Schools, 2016

Accomplishments/Activities Personal


El Fin.


Manuel Saldivar-Aguirre Architectural Portfolio