Page 1

-

2 .0 .1.9.

PORTFOLIO

M A N U E L L A

Architectural & Art Works

S C U L L Y


Resume

P.3

P.5

Resume

Ascension : A Sanctuary for the Dead

P.13

P . 21

Petite Ceinture: An Edible Landscape

the’Nude: A Nomadic Art House

P.25

P . 29

Flora Fossils: A Community Musuem

Dense House: An Artist Dwelling


2

CONTENT

P.31

P . 33

Landscape Study

Early Explorations

P.35

P . 37

Art

Film

Manuella Scully


Manuella

MANUELLA SCULLY NUS Architecture | Year 4 Bachalor of the Arts (Architecture) Born 05.07.1996 Singapore manuella_scully@hotmail.com

ARTIST

BIOPHILIC

manuellascully.wixsite.com/portfolio


4

EDUCATION ‘18

Meiji University | Tokyo

International Program in Architecture & Urban Design (I-AUD) NUS Student Exchange Program ‘18

École Spéciale d’ Architecture | Paris I-AUD Overseas Design Workshop

‘15 - ‘20

National University of Singapore

‘13 - ‘14

Meridian Junior College

‘09 - ‘12

Tanjong Katong Girls’ School

‘03 - ‘08

St. Anthony’s Canossian Primary School

DESIGN AWARDS ‘18

Bachelor of Arts (Architecture) Masters in Architecture (in progress)

| Singapore

GCE A-Levels with 3 Distinctions Singapore

GCE O-Levels Singapore

PSLE Singapore

NUS Student’s Design Competition “Land for the Living - Space for the Dead” Finalist ( Top 10 )

EXPERIENCE

‘16

NUS City Exhibition

‘16

NUS City Exhibition

May - July ‘18

Aug ‘18

Active

Jan - March ‘16

SKILLS

LANGUAGE

HOBBIES

Cohort Individual Project Finalist

Cohort Team Project Finalist

Ramboll Studio Dreiseitl

| Architectural Intern Mandai Nature Park Developement Assisted with landscape design concepts, architectural drawings, and other planning information.

Designing Resilience in Asia (DRIA) NUS Student Volunteer

| Volunteer

Eurasian Association

| Volunteer Active volunteer and representative of the Eurasian community for various community and national events

NOISE Design Team | Artist

Selected to design national publicity art piece for NOISE Open Call 2016, organised by the National Arts Council

Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign AutoCad, ARCHICad, Rhino, SketchUp, QGIS Model Making, Fine Art

English (Native) Malay

Art, Gardening, Baking, Performance Arts

Manuella Scully


Ascension

Ascension A SANCTUARY FOR THE DEAD Accension Funeral Home - As a celebration of the deceased’s life and his transition to the heavenly god, the building aims to highlight this ascension. The tower stands tall to dignify the souls of the departed and celebrate the process of death. As the nation develops, the tower becomes a mark to commemorate those in the industry as well as the departed, as oppose to hiding and shunning them away from civilization. The idea that death is unclean is challenged and reinvented. Death now lives elegantly and majestically amongst mother nature and close to their loved ones. w h e r e | Bishan Park Singapore what

| Funeral Parlour and Columbarium

NUS Student’s Design Competition “Land for the Living Space for the Dead” Finalist ( Top 10 )


6

COLUMBARIUM

A Home in the Sky The columbarium sits at the top as the body ascends to the highest point of the tower. The dead now rest in a home in the sky, amongst the fauna and life within it. The feeling of lightness is achieved while being high up amongst the windy skies and away from the groundedness of daily life, thus helping those who mourn. Bishan’s landscape sits as a backdrop for the funeral hall, with no interuptions but the vast vista of the city skyline.

FUNERAL HALL

Manuella Scully


Ascension


8

The Ascension of the Body As the body ascends to the heavenly gods, the program of the tower stacks up accordingly, with the arrival of the body from the first floor, to the embalming floor, to the funeral hall and finally to the columbarium at the tip of the tower. The body rises up to the sky after each process and finally rests up in the sky.

Manuella Scully


Ascension

Sanctuary For OBVSERVATORY TOWER

The tower provides a different perspective of Bishan - Ang Mo Kio Park while opening an avenue into the horizons towards Lower Pierce Reservoir - the water source of the park’s river.

RIVER OBSERVATORY

Users can admire and be educated the biodiversity and life within the river, during different weather conditions and water levels, thus experiencing an unattainable view of the Kallang River


10

The Living & Dead COLUMBARIUM GREEN ATRIUM

SKY GARDEN

A

the

Users can enjoy the scenic view of Bishan’s

columbarium and green atrium

landscape at the sky garden and floating

presents itself when users ascend

prayer balconies around the columbarium.

up the tower in lifts, experiencing

They serve as breathing spaces for those

a place where life and death meet.

who mourn by giving a space filled with life.

tunneling

view

of

Manuella Scully


Ascension

A Biophilic Tower

Section B - B’

Section C - C’


12

Section A - A’

Manuella Scully


Petite Ceinture

Petite Ceinture AN EDIBLE LANDSCAPE The project aims to revitalise an abandoned railway urban space by bringing the community down to the tunnel through a common goal to redefine a Parisian Landscape. The abandoned state of the track allowed for the entire tunnel to be engulfed by wild nature, transforming it into a green belt around Paris. To retain the organicness the Petite Ceinture, the project proposes to create an organic programme with light structures. The site needed to unite cultural and work programmes, while solving the refugee problem in Paris. This could be achieved through food and urban farming. A sustainable process is created by utilizing refugees in taking care of the urban farming landscape for the cultural and work programmes. The connectivity of the Petite Ceinture allows for the such an urban farming landscape to bleed and continue throughout the entire Paris, as the tracks becomes a transportation boardwalk for cyclist and pedestrians as well as future needs for train access. w h e r e | Paris, France what

| Mix-Use Urban Space


14

Manuella Scully


Petite Ceinture

THE LITTLE GREEN BELT

Butterfly Farming Refugee Housing Farming Shed

Bee Farming

Level 6 Plan

Education Workshop

Education Workshop

Farming Shed

Travelling Market & Farm Train

Office

Vertical Farming Wall

Cafe

Gallery

Market

Level 3 Plan

Cafe Gallery

Office

Train Track

Seating

Boardwalk Event Space

Level 1 Plan

Studio

Amphitheatre

Level 2 Plan


16

Vertical Farming Wall

Refugee Housing

Event Space

Amphitheatre

Boardwalk

Section C-C’

Studio Cafe

Gallery Train Track

Boardwalk

Section D-D’

Butterfly Farming

Bee Farming

Education Workshop

Studio

Studio

Gallery

Gallery

Section A-A’

Refugee Housing

Vertical Farming Wall

Cafe

Office

Section B-B’

Manuella Scully

Farming Shed

Urban Farming


Petite Ceinture

REVITALISATION

OF AN ABANDONED RAILWAY

The Petite Ceinture is an abandoned railway track that circles around the edges of Paris. Previously as a means of transportation of goods and people around Paris, the train system slowly outgrew demands of modernisation and was left barren without use and purpose, while nature overtook it into a lush green belt, essential in Paris’ ecology.


18

Recycle - Reuse Petite Ceinture

The project calls for light and temporary structure to cater for temporary programes and maintain the Alternating Built & Open Space

organic

landscape

of the Petite Ceinture. Shipping containers are reused and recycled so

Edges Softenned by Nature

as to be as minimally evironmentally imposing on the site as possible. Shipping containers are modified in typology to cater

to

the

programmes the

Petite

different on Ceinture.

- Sustainability Parti

Manuella Scully


the’Nude

the’Nude A NOMADIC ART HOUSE the’Nude Cultural House is a local art centre targeted towards reviving Singapore’s dying art forms by rehousing nomad street performances and giving them a constant venue to perform. The design will be a reinterpretation of Vernacular Asian theatres set in modern time. The building will bring the streets in and cater to the diverse spatial needs of the respective art forms. It will express the movement of the body, as well as expose the process and narrative of a performance. w h e r e | Holland Village, Singapore what

| Cultural Community Centre


20

A’

C

C’

B

Level 3 Plan

B’

A

Level 2 Plan

Level 1 Plan

The front of house and backstage will serve the needs of the separate groups to deliver them in the best frame of mind, while having a relationship with each other. To achieve so, these spaces will play with the complexity of exposure to further build or minimise intimacy between the groups. These spaces will have visibility and connectivity with the surrounding community in order to attract and include them into the art form. The relationship between these groups determines the success of the performance. Thus, the design aims to establish an intimate dialogue between the community and the performer, as well as redefine a theatre experience.

Manuella Scully


the’Nude

THE GREENROUTE MASTERPLAN The masterplan aims to connect the site to the existing Greenway park connector through an extended green spine that infiltrates through the programmes in the neighbourhood which are also able to spill out into the green spaces.


22

Level 1 Plan

Level 2 Plan

Level 3 Plan

THE JOURNEY The

audience’s

journey

The audience will get a

Lastly, the audience will arrive

to

the

performance

glimpse of the performers

at the theatre on the third level,

the

journey

practicing in the practice

which is connected to the public

of a performer leading

studio when they mingle

green street. The use of a truss

up to his performance.

at

floor

stage allows for greater intimacy

The

and at the intermission

between the audience and the

foyer

the

performer. The open layout of

rooms of the performers

second level. By using

the theatre allows for flexibility

when

translucent glass, faded

for the different art forms and

respective restrooms. This

movements

allows all components of the

exposure is created using

will expose the audience

theatre

translucent

to the components of

visibile to the audience. the’Nude

which will allow shadows to

a

Cultural centre redefines what

narrate the activity within.

the

will

mimic

audience

experience the

will

the enter

first dress their

concrete,

the

ground

and

bar

of

performance performance

at

bodies

beyond itself.

Manuella Scully

a

to

theatre

be

exposure

exprience

can

and

be.


the’Nude

Section C - C’ Glass Roof

THE STRUCTURE Waffle Core Structure

The core structure makes up of hollow cores for vertical circulation as well as support for the roof. The pattern

Supporting Facade Columns

created by the structure at the roof resembles the pattern of a rattan chair to allow daylight into the space while providing shade for the pavilian. Its facade is surrounded by supporting

Level 3

curved columns that futher expresses the

Level 2

movement

of

the

body.

building’s form resembles the extrusion of a lantern from the ground up.

Level 1

The


24

North Elevation

South Elevation

East Elevation

West Elevation

SITE The design aims to connect to its surrounding site, by connecting the commercial street and the public green, as well as the buildings around it. This strategy aims to include the public on the streets and in the surrounding buildings, and engage them with the art form within the centre.

Access from Street

Access from Green

Connecting Topography

Section A - A’

Section B - B’

Manuella Scully


Flora Fossils

Flora Fossils BEACH ROAD COMMUNITY MUSUEM The museum is an architecture that stands for the community’s identity and heritage, based on their spatial and dwelling traits. The architecture blurs the boundaries between private and public spaces just as its dwellers do, by breaking out of the conventional grid. It aims to celebrate the groundedness of the dwellers by bleeding the inside and outside spaces of the galleries. Visual and physical connection with the surrounding activities and biodiversity was key in redefining an art space. As the community takes over the spaces and introduces their character, the pristine and clean museum becomes worn and beautiful. It grows old with character as dwellers bring in their red plastic chairs, and soccer balls, while the nature inside and outside the museum overgrows the architecture. w h e r e | Beach Road, Singapore what

| Community Museum


26

Mock Up of Relief Plaster Casting

FLORA FOSSILS Relieved of their perisable forms and given permanance in white plaster, these fossils of nature forever carry the emotional impact of their beauty that we may overlook or forget. The walls will casted with concrete flora fossils while glass panels will be pressed with flora to be used as Pressed Flora in between Glass Panels

screens and sunshading.

Over visually

time,

the

musuem morphs

architecturally as it grows and environmeltally as users start to mark their presence and identiy. As oppose to fossiled flora, can these flora be living and breathing in the glass and walls, thereby slowing growing and engulfing the architecutre?

Manuella Scully


Flora Fossils

Level 1 Plan

E’

The

community

musuem

aims to welcome community members

and

the

public

into the space by providing a

non-forceful

environment.

and

open

Users

will

experience the musuem by having visual and physical connectivity among spaces. The nature and activity that lies outside the musuem is brought into the space such that dwellers in the musuem are not disconnected to the community’s

‘art’.

Dwelling

and transitional spaces are connected to experiencial art E

Detailed Level 1 Plan of Key Space

spaces, such that the barrier between art and user is broken.


28

STRUCTURE: TRUSS SYSTEM To achieve a continuous frame with minimal physical barriers

for visual and physical

porosity, a truss system is used to achieve long roof spans. a deep truss is hidden in the middle while the roof tapers outwards to mimic a thin slender exterior frame.

Detail 1

Detail 2

Detail 1

Detail 2

Section E - E’

Manuella Scully


Dense House

Dense House AN ARTIST DWELLING IN GILLMAN BARRACKS Dense House - is a house for performance artist Heather Henson, an artist who uses anthropometry to create an art piece through dance. Inspired by the layering and density of her strokes, the use of a single language can create various degrees of densities to form organic layers of spaces and paths. Bamboo poles of varying densities are used to create private and public spaces, based on the degree of privacy needed. The varied densities play with the body limits of users as the sheer closeness of the poles prevents human access, as well as blocks visual sights, thereby creating enclosure without the need of walls. This playground allows users to experience and move around the forest of poles based on their bodily experience, creating a unique experience for each individual. w h e r e | Gillman Barracks, Singapore what

| Artist Dwelling & Performance Space


30

Level 1 Plan

CONCEPT

Playing with the idea of layering and density, the use of a single language can create various degrees of densities to form organic layers of spaces and paths with varying degrees of privacy.

HEATHER HENSON creates organic geometric art using charcoal while she performs on a canvas. Her art relies heavily on her body’s limits, where the repeated use of a single stroke creates Heather Henson

a layered dense geometry. Self Exploratory

Manuella Scully


Landscape Study

Landscape Study SUMMER LANDSCAPE ARCHITECTURE INTERNSHIP The love of nature has inspired me to strive for buildings that change the way we build and see architecture among Singapore’s landscape. I want to explore new ways of how architecture can not only exist alongside the landscape but more importantly how architecture can nourish and flourish our landscape and its biodiversity. The Biophilia hypothesis speaks about humans’ innate tendency to seek connections with nature and other forms of life. Edward O. Wilson talks about the powerful effect Biophilia has on the human brain and society’s outlook on life, through the simplicity of ‘happiness’ and the ‘love of life’. I strongly believe that architecture should be created with such qualities for the benefit of the society. w h e r e | Ramboll Studio Dreiseitl when

| May - July 2018

Landscape Explorations and Studies


32

To Nearest Drain

Landscape Explorations and Studies

Manuella Scully


Early Explorations

Early Explorations NUS ARCHITECTURE YEAR 1 -

2


34

STRUCTURE

TOTEM ANCESTOR

MODEL MAKING

URBAN DESIGN Totem Ancestors is a schizophrenic piece within

that a

encompasses disharmony.

A

harmnoy form

of

structure lies within its disorder as Merce Cunningham performs with a prepared piano. The model represents the escape from the order of a cuboid while maintaining structural order. Harmoney lies within the disorientated manipulation.

Manuella Scully


Art

Art

NOISE SINGAPORE: DESIGN TEAM A commissioned art piece for Noise Singapore. As part of the Design Team for Noise Singapore Open Call 2016 event, organised by the National Arts Council (NAC), the art pieces were used as postcards that were distributed nation wide and on social media as publicity material.

NOISE SINGAPORE 2016: OPEN CALL

We’re looking for talented young Singaporeans to take part in Noise Singapore’s programmes! Join us for opportunities to showcase your work, deepen your knowledge, or be part of a community of like-minded people. Apply for: Showcase Submit your original creations in the genres of Art & Design, Photography or Music, and stand to be featured on Noise platforms, including the annual Festival Exhibition. Mentorship Learn from industry professionals by applying for the Noise Art Mentorship (in Photography & Moving Images or Interdisciplinary Art) or Noise Music Mentorship. Submission deadline: 2 May 2016 Join us at www.noisesingapore.com Follow us on Facebook & Instagram @noisesingapore #mixsomenoise Designed by Manuella Lynn Scully, Noise Design Team

Organiser

Programme Partners


36

PERSONAL WORKS

Manuella Scully


Film Photography

Film Photography

WHEN THE OLD MEETS THE NEW A series of photographic works showing the dialog between the old and modern buildings. It explores the relationship between conservation and urbanisation along the idea of reflections. Both images co-exist with each other. Without progress, there is no conservation. Without history and identity, there is no direction. The old is unfamiliarized and diminished in the light of the new through the juxtaposition between the two within a single frame. The series is shot using a film camera to symbolise the nostalgia of our lost history and ways.


38

PERSONAL ADVENTURES

Manuella Scully


2 .0 .1.9.

manuella_scully@hotmail.com manuellascully.wixsite.com/por tfolio

Architectural & Art Works

Profile for manuellascully

Manuella Scully NUS Architecture Portfolio  

NUS Architecture Portfolio 2015 - 2019 Selected Works Year 4 Architecture Student

Manuella Scully NUS Architecture Portfolio  

NUS Architecture Portfolio 2015 - 2019 Selected Works Year 4 Architecture Student

Advertisement