Page 1

®

γαστρονομία < αρχαία ελληνική, γαστήρ + νέμω η τέχνη της μαγειρικής ενός πλούσιου και απολαυστικού γεύματος

συμπόσιο < αρχαία ελληνική, συμπόσιον < σύν + πόσις • (στην αρχαιότητα) συνάντηση σε κάποιο σπίτι που περιλάμβανε συχνά, εκτός από το φαγητό και την οινοποσία, ψυχαγωγικά θεάματα και συζήτηση για κάποιο φιλοσοφικό θέμα • επιστημονική συνάντηση ειδικών, συνέδριο


6 29 34

25

23

18

7

21

32

19

35

24

16

12 22

33

31 13

26 27

11

15

17 36

28

30

37

8

14

9 10

4 1

2

5

20

3

OΙΝΟΛΟΓΙΚΕΣ

Περιοχές

1. ΠΓΕ ΚΡΗΤΗΣ

20. ΠΓΕ ΜΕΛΕΣΕΣ

2. ΠΟΠ ΔΑΦΝΕΣ

21. ΠΓΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

3. ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ

22. ΠΓΕ ΜΕΤΕΩΡΑ

4. ΠΓΕ ΧΑΝΙΑ

23. ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

5. ΠΟΠ ΠΕΖΑ

24. ΠΓΕ ΠΑΓΓΑΙΟ

6. ΠΓΕ ΔΡΑΜΑ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

25. ΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑ

7. ΠΓΕ ΚΑΒΑΛΑ

26. ΠΟΠ ΕΥΒΟΙΑ

8. ΠΓΕ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

27. ΠΓΕ ΘΗΒΑ

ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ

28. ΠΟΠ ΛΕΤΡΙΝΟΙ

9. ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

29. ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

10. ΠΓΕ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

30. ΠΓΕ ΗΛΕΙΑΣ

11. ΠΟΠ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

31. ΠΟΠ ΡΑΨΑΝΗ

12. ΠΟΠ ΖΙΤΣΑ

32. ΠΓΕ ΕΠΑΝΟΜΗ

13. ΠΓΕ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

33. ΠΓΕ ΗΠΕΙΡΟΣ

14. ΠΓΕ ΑΡΚΑΔΙΑ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΣ

34. ΠΟΠ ΑΜΥΝΤΑΙΟ

15. ΠΟΠ ΠΑΤΡΑ / ΠΓΕ ΑΧΑΙΑ

35. ΠΓΕ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

16. ΠΟΠ ΛΗΜΝΟΣ

36. ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ

17. ΠΓΕ ΑΤΤΙΚΗ

37. ΠΟΠ ΣΆΜΟΣ

18. ΠΓΕ ΗΜΑΘΙΑΣ 19. ΠΓΕ ΣΙΑΤΙΣΤΑ


®

Ταξίδι

στην Ελληνική Οινοποίηση Είναι μαγικό το πόσα μυστικά κρύβει μέσα του το κρασί. Όλα τα αρώματα της γης, όλοι οι άνεμοι του κόσμου, όλες οι σκέψεις του μόχθου, χωρούν μέσα σε μία και μόνο φιάλη κρασιού. Κάθε νέα γευστική δοκιμή είναι κι ένα ταξίδι. Από την Κρήτη ως την Θήβα, από την Σαντορίνη ως τη Λήμνο κι από την Ήπειρο ως τη Νάουσα, κάθε κρασί έχει τη δική του ιστορία. Γεύσεις, αρώματα, πολυπλοκότητα και χαρακτήρας, δημιουργούν εμπειρίες και συνδέουν απολαύσεις. Στο Ντορέ Gastronomy & Symposia προσεγγίζουμε το κρασί, με το ίδιο μεράκι κι υπευθυνότητα του προσεγγίζουμε το φαγητό. Εξαιρετικά επιλεγμένοι κρητικοί κι ελληνικοί οίνοι από αφοσιωμένους παραγωγούς, δημιουργούν έναν μοναδικό χάρτη ανακαλύψεων στα πιο αξιόλογα μονοπάτια οινοπαραγωγής. Σ’ αυτή την εμπειρία οι αισθήσεις λειτουργούν συμπληρωματικά. Η όσφρηση ενισχύει τη γεύση, τα αρώματα γίνονται εικόνες και το ταξίδι συνεχίζεται για έναν ακόμη νέο προορισμό. Αφεθείτε στα αρώματα κι απολαύστε μία υπέροχη γευστική διαδρομή.


Χαρακτηριστικά

ΛευκώνΠοικιλιών ΛΕΥΚΕΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Βιδιανό

Μια από τις χαρακτηριστικότερες κρητικές ποικιλίες που διεκδικεί επάξια μια θέση στο πάνθεον των παγκόσμιων οίνων. Διακρίνεται από αρώματα λευκόσαρκων φρούτων με έμφαση στο βερίκοκο και πλούσια πολύπλοκη, κρεμώδη γεύση. Λόγω πολυπλοκότητας και δυνατότητας πειραματισμών και παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια, από πολλούς συγκρίνεται με την κορυφαία γαλλική ποικιλία Viognier.

Βηλάνα

«Κλασική» κρητική ποικιλία που αναδείχθηκε μέσα από τις σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης. Η κατάλληλη καλλιέργεια της ποικιλίας δίνει εξαιρετικά κρασιά με έντονες οξύτητες, λεπτό άρωμα και δροσιστικά λεμονάτη γεύση. Χαρακτηριστικά δείγματα, αποτελούν τα κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από Πεζά και Σητεία, καθώς και ενδιαφέρουσες χρήσεις της ποικιλίας σε χαρμάνια ή μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις.

Θραψαθήρι Ποικιλία που δίνει οίνους με απαλό, κιτρινοπράσινο χρώμα, φρουτώδη αρώματα κυρίως από πεπόνι και ροδάκινο, καθώς και ήπιες οξύτητες. Παρά τον ήπιο γενικά χαρακτήρα του, στο στόμα είναι αρκετά έντονο και πλούσιο.

Malvazia di Candia Μια ξακουστή ποικιλία σε όλο τον κόσμο, που

έλκει τις ρίζες της από την περιοχή του Μαλεβιζίου, αν και την πατρότητα της διεκδικούν και οι γείτονες Ιταλοί. Με μια μακρά οινική ιστορία, αλλά και ταυτότητα, η Malvazia di Candia χαρακτηρίζεται από έντονες οξύτητες και δυναμικό αρωματικό χαρακτήρα που την κάνουν να ξεχωρίζει. Στην Κρήτη διεκδικεί μια σημαντική θέση ανάμεσα στα έντονα αρωματικά ξηρά, καθώς και στα γλυκά κρασιά.

Μοσχάτο Σπίνας Οι θρύλοι ανά τους αιώνες, θέλουν το κρασί από

Μοσχάτο Σπίνας να αποτελεί το επίσημο λευκό κρασί των Μινωικών Ανακτόρων. Έλκει το όνομα του από την περιοχή Σπίνα των Χανίων. Το Μοσχάτο Σπίνας δίνει εκρηκτικά κρασιά, με έντονα ανθικές γεύσεις, καθώς και αρώματα φρούτων και βοτάνων της κρητικής υπαίθρου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε γεύση κρασί με έντονη επίγευση μακράς διάρκειας.

Πλυτό

Μια σπάνια ποικιλία που διασώθηκε στην Ανατολική κυρίως Κρήτη και μπορεί να δώσει μοναδικά κρασιά. Αν και το Πλυτό γενικά «αντιπαθεί» τις υψηλές θερμοκρασίες, στο μικροκλίμα της Κρήτης δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, με έντονα λεμονάτο χαρακτήρα και γεμάτη φρεσκάδα, γεύση. Η μοναδικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αποτελούν εχέγγυα για μια ποικιλία που μπορεί να προσφέρει κορυφαίες οινοποιήσεις. .


Χαρακτηριστικά

ΛευκώνΠοικιλιών ΛΕΥΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Μαλαγουζιά

Καλλιεργείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Η μαλαγουζιά δίνει έντονα αρωματικά κρασιά. Το σώμα της είναι μέτριο, όπως και η οξύτητα, ενώ στο στόμα προσδίδει μια έντονη λιπαρότητα. Στα αρώματά της κυριαρχούν τα λευκά άνθη, τα βότανα, καθώς και αρώματα από λευκόσαρκα φρούτα και εσπεριδοειδή.

Ροδίτης

Καλλιεργείται απ’ άκρη σ’ άκρη της ηπειρωτικής χώρας. Μια ποικιλία που αναδείχθηκε μέσα τις σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης. Ο Ροδίτης δίνει πλούσια σε οξύτητες και ορυκτές νότες κρασιά, με φρέσκα αρώματα, κρυστάλλινη καθαρότητα και ελαφρύ σώμα.

Ασύρτικο

Κυρίαρχος τόπος καταγωγής της ποικιλίας είναι η Σαντορίνη στην οποία καλλιεργείται με την ιδιαίτερη μέθοδο της «κουλούρας». Καλλιεργείται ωστόσο σε όλη την Ελλάδα με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Το κρασί χαρίζει έντονα πρωτογενή αρώματα φρούτων, όπως ροδάκινο, μάνγκο, πεπόνι και μπανάνα, με πολύπλοκο χαρακτήρα κι ένταση στην γεύση, που το κατατάσσουν ανάμεσα στα πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα.

Ντεμπίνα

Μια γνήσια, ελληνική ποικιλία με τόπο καταγωγής τη Ζίτσα Ιωαννίνων. Έλκει το όνομα της από το χωριό «Νταμπένι». Καλλιεργείται σε λόφους και πλαγιές δίνοντας μοναδικά στο είδος τους κρασιά, με φινετσάτα αρώματα από μήλο, αχλάδι και ροδάκινο κι έντονα τραγανή γεύση.

Ρομπόλα

Πρόκειται για Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης που παράγεται στην Κεφαλονιά. Καλλιεργείται σε χαλικώδη εδάφη και κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Το κρασί δίνει αρώματα από άνθη εσπεριδοειδών, ροδάκινο, κίτρο και μήλα, ενώ χαρακτηρίζεται από ικανοποιητική ένταση και αρωματική διάρκεια. Το σώμα του είναι ελαφρύ με χαρακτηριστική οξύτητα.

Σαββατιανό

Αν και γηγενής ποικιλία της Αττικής καλλιεργείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το κρασί δίνει διακριτικά αρώματα φρούτων, όπως αχλάδι και πράσινο μήλο, ενώ πολλές φορές παρουσιάζει έντονα βοτανικό χαρακτήρα. Είναι σωστά δομημένο στο στόμα, με σωστή ισορροπία και επίγευση.

Αηδάνι

Το αηδάνι είναι ποικιλία του Αιγαίου και κυρίως των Κυκλάδων. Δίνει κρασιά με διακριτικό άρωμα από λευκόσαρκα φρούτα και λουλούδια. Είναι μέτριο στο στόμα με ήπια οξύτητα.

Λαγόρθι

Συναντάται κυρίως στο βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου. Δίνει κρασιά μέτριας έντασης, με ανθικά στοιχεία στο άρωμα. Στο στόμα είναι μαλακό με υψηλή οξύτητα κι εξαιρετική κομψότητα.

Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Ανήκει στη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Λήμνου. Έχει σχετικά έντονη οξύτητα και χαρακτηριστική γεύση με πολύπλοκα αρώματα. Συνηθίζεται η παλαίωση του, ενώ τα γλυκά κρασιά δίνουν έντονη γεύση ξηρών καρπών, μελιού κι εξωτικών φρούτων.

Πρεκνιάρικο

Παίρνει το όνομα του από τις «πρέκνες», τα στίγματα δηλαδή που έχει στη φλούδα του. Πρόκειται για γηγενή ποικιλία Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Νάουσας. Το κρασί χαρακτηρίζεται από αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, τα οποία ενισχύονται στο στόμα από μια ισορροπημένη οξύτητα. Η επίγευση του είναι ευχάριστη και γλυκιά.

Γουστολίδι: Πρόκειται για μια ποικιλία που καλλιεργείται στα νησιά του

Ιονίου και την Πελοπόννησο. Δίνει γεμάτα κρασιά, με αρώματα ώριμων φρούτων. Παλαιότερα αποτελούσε τη σπουδαιότερη ποικιλία της Ζακύνθου, σήμερα όμως η καλλιέργειά της έχει περιοριστεί αισθητά. Αναφέρεται και ως Αυγουστολίδι, Βοστολίδι, Βοστυλίδι, Γουστουλίδι.


Χαρακτηριστικά

ΕρυθρώνΠοικιλιών ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Κοτσιφάλι

Πρόκειται για μια κατ’ εξοχήν κρητική ποικιλία με μαλακό χαρακτήρα κι έντονα αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων και δαμάσκηνου. Συνήθως συναντάται σε χαρμάνια, αν και ολοένα και περισσότερο εμφιαλώνεται μονοποικιλιακά. Ένα από τα διασημότερα blends θεωρείται το Κοτσιφάλι – Μανδηλάρι με τα Πεζά και τις Αρχάνες να δίνουν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Χαρακτηρίζεται κι όχι άδικα, το Merlot της Κρήτης.

Λιάτικο

Το Λιάτικο πήρε το όνομα του από την πρώιμη ωρίμανσή του (μέσα στον Ιούλιο). Αποτελεί μία από τις παλαιότερες ποικιλίες στη Μεσόγειο με ασθενές ερυθρό χρώμα. Καλλιεργείται τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Λασίθι, ιδιαίτερα στη Σητεία, ενώ από την ποικιλία παράγονται τόσο ξηρά όσο και γλυκά κρασιά. Έχει γενικά έντονη μύτη με πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών. Στην γλυκιά εκδοχή του τα σταφύλια της ποικιλίας «λιάζονται» με φυσικό τρόπο, δίνοντας εξαιρετικά γλυκά κρασιά χωρίς την προσθήκη αλκοόλης. Τα γλυκά κρασιά έχουν γεμάτο σώμα, αλλά μαλακές ταννίνες. Τα αρώματα του είναι έντονα και κυριαρχούν τα γλυκά φρούτα.

Μαντηλάρι

Θεωρείται ο βασιλιάς των τοπικών ποικιλιών, λόγω των εντάσεων και του πλούτου του σε ταννίνες. Η ποικιλία δίνει πλούσιο όγκο στο σώμα του οίνου, αλλά είναι δύσκολο να τιθασευτούν η επιθετικότητα και οι ταννίνες του. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που συνήθως συνοινοποιείται με Κοτσιφάλι. Υπάρχουν στην Κρήτη κάποιες πειραματικές προσπάθειες για μονοποικιλιακούς οίνους, που απαιτούν όμως μεγάλους χρόνους παλαίωσης.

ΕΡΥΘΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Ξυνόμαυρο: Το Ξυνόμαυρο καλλιεργείται κυρίως στη Νάουσα, αλλά ήδη έχουν

αρχίσει καλλιέργειες και εκτός Ελλάδας. Αποτελεί μια ιδιαίτερη ποικιλία που δίνει κρασιά με χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση, τα οποία θεωρούνται από πολλούς αντίστοιχα με Nebbiolo ή Pinot Noir. Έχει έντονη φυτικότητα στη γεύση και υψηλές οξύτητες. Στην μοντέρνα εκδοχή οινοποίησης τα αρώματα είναι φρουτώδη και οι ταννίνες λιγότερο επιθετικές, ενώ στην ρουστίκ οινοποίηση του, δίνει αρώματα τομάτας, ελιάς και αποξηραμένων φρούτων με υψηλή οξύτητα κι έντονες ταννίνες.

Νεγκόσκα: Η Νεγκόσκα καλλιεργείται κυρίως στη Νάουσα. Δίνει κρασιά που

έχουν υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς, μέτρια οξύτητα, αλλά μαλακή γεύση. Συνήθως χρησιμοποιείται για συνοινοποιήσεις με Ξινόμαυρο. Παρ’ όλα αυτά, σύγχρονες οινοποιήσεις έχουν δώσει και μονοποικιλιακά κρασιά με ένα αρκετά ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Αγιωργίτικο: Το Αγιωργίτκο με βασική καλλιεργητική περιοχή τη Νεμέα δίνει

εξαιρετικά κόκκινα κρασιά, τόσο φρέσκα, όσο και παλαιωμένα. Τα «φρέσκα» ή νεαρά έχουν μέτρια βαθύ κόκκινο χρώμα και δίνουν αρώματα από φρέσκα κόκκινα φρούτα. Έχουν μέτρια οξύτητα και γενικά μαλακές τανίνες. Τα κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα, πλούσια γεύση, σύνθετα αρώματα από κόκκινα φρούτα και ώριμες ταννίνες. Συχνά το Αγιωργίτικο συγκρίνεται με την ιταλική ποικιλία Sangiovese.

Λημνιό: Καλλιεργείται κυρίως στην βορειοανατολική Ελλάδα, αλλά και στη Λήμνο

απ’ όπου πήρε το όνομα της. Δεν πρέπει να συγχέεται με την ποικιλία Λημνιώνα, η οποία είναι εντελώς διαφορετική. Δίνει κρασιά υψηλών αλκοολικών βαθμών, με μέτριες οξύτητες, ελαφρύ και ιδιαίτερο άρωμα, μέτριες ταννίνες και σώμα. Συμμετείχε στην παραγωγή ορισμένων ξακουστών κρασιών του Αγίου Όρους, όπως ο Μονοξυλίτης. Από την ποικιλία παράγοντα ερυθρά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης, καθώς και τοπικοί οίνοι σε ανάμιξη με άλλες ποικιλίες.


Χαρακτηριστικά

ΕρυθρώνΠοικιλιών Μαύρο Καλαβρυτινό

: Αυτόχθονη γηγενής ποικιλία των Καλαβρύτων και γενικότερα της Ορεινής Αιγιαλίεας. Το χρώμα των κρασιών είναι μέτριο κόκκινο, το σώμα τους είναι μέτριο προς γεμάτο, με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων και μπαχαρικών. Τα κρασιά της ποικιλίας έχουν εξέλιξη και μέσα στη φιάλη. Συναντάται σε μονοποικιλιακά κρασιά, καθώς και σε χαρμάνια με γηγενείς και Διεθνείς ποικιλίες.

Μούχταρο: Πρόκειται για μια παλιά και δυσεύρετη ποικιλία της Στερεάς Ελλάδας,

η οποία έχει διασωθεί χάρη στις προσπάθειες τοπικών οινοποιών. Καλλιεργείται κυρίως στη Θήβα και την ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας. Το κρασί που δίνει έχει ιδιαίτερο άρωμα και μεγάλες οξύτητες. Το χρώμα του είναι πυκνό βυσσινί, ενώ τα αρώματα του πολύπλοκα κόκκινων φρούτων. Χρησιμοποιείται και για ροζέ οινοποιήσεις που δίνουν εξαιρετικής ποιότητας και πολυπλοκότητας κρασιά.

Λημνιώνα: Πρόκειται για μια σπάνια ερυθρή ποικιλία με βαθύ και σκούρο

κόκκινο χρώμα. Προέρχεται από την Θεσσαλία και δεν πρέπει να συγχέεται με το Λημνιό, με το οποίο δεν έχουν σχέση. Προέρχεται από την κοιλάδα του Τυρνάβου, αλλά καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συχνά ωστόσο πειραματικά. Στο στόμα είναι ευρύ, έχει ισχυρές, αλλά όχι επιθετικές ταννίνες και έντονη οξύτητα. Προσφέρει αρώματα φράουλας, βύσσινου και γλυκών μπαχαρικών όταν δεν έχει περάσει από βαρέλι, ενώ γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό μετά από ένα σύντομο πέρασμα από βαρέλι.

Βλάχικο: Πρόκειται για μια ελληνική ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται στην

αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας Ιωαννίνων. Δίνει καθαρά αρώματα κόκκινων φρούτων με φωτεινό, ρουμπινί χρώμα, διακριτικές ταννίνες, υψηλή οξύτητα, βελούδινη γεύση και μακρά επίγευση. Θεωρείται σπάνια ποικιλία καθώς σχεδόν ποτέ δεν οινοποιείται μόνη. Από την ποικιλία Βλάχικο σε συνδυασμό με την τοπική ποικιλία Ντεμπίνα, οι πρώτοι αμπελουργοί της περιοχής έφτιαχναν το παραδοσιακό ροζέ ημιαφρώδες κρασί της Ζίτσας.

Μπεκάρι: Αποτελεί τη δεύτερη χαρακτηριστική ερυθρή ποικιλία σταφυλιών από

την Ήπειρο. Το Μπεκάρι είναι δίνει ελαφριά ερυθρά και ροζέ κρασιά. Έχει βαθύ χρώμα και υψηλή περιεκτικότητα σε ταννίνες και αλκοόλη. Σε συνδυασμό με το βλάχικο δίνει ξεχωριστά κόκκινα κρασιά με πλούσια αρώματα βατόμουρου και δαμάσκηνου.

Μαυροδάφνη: Το πιο διάσημο κρασί της ποικιλίας προέρχεται από μια αρκετά

παλιά οινοποίηση του Γερμανού Γουστάβου Κλάους, ο οποίος για πρώτη φορά πριν από ενάμιση αιώνα έφτιαξε στην Πάτρα γλυκό κρασί από σταφύλια ποικιλίας Μαυροδάφνη. Τα γλυκά κρασιά από Μαυροδάφνη δίνουν πυκνά αρώματα αποξηραμένου δαμάσκηνου και σταφίδας, με μέτριες οξύτητες και πικάντικη επίγευση. Καθώς εξελίσσεται στη φιάλη, δίνει αρώματα καφέ, κακάο, σοκολάτας και μπαχαρικών. Τα τελευταία χρόνια, η ποικιλία εμφανίζεται και σε ξηρές οινοποιήσεις. Χρησιμοποιείται ωστόσο για να προσφέρει κυρίως άρωμα σε χαρμάνια από Αγιωργίτικο ή Καμπερνέ.

Μαυροτράγανο: Πρόκειται για ποικιλία της Σαντορίνης, που παίρνει το

όνομα της από τις μαύρες και τραγανές ρόγες του σταφυλιού. Στην οινοποίηση της η ποικιλία δίνει αρώματα φραγκοστάφυλου, κερασιού και βύσσινου με μεγάλη διάρκεια. Η γεύση της είναι ισορροπημένη και η επίγευση της μακρά. Στο στόμα είναι μαλακό και οι ταννίνες του είναι στρογγυλές.

Σταυρωτό: Πρόκειται για μια σπάνια, γηγενή ποικιλία που καλλιεργείται κατά

κανόνα στο νομό Λάρισας, αλλά και στους νομούς Μαγνησίας και Κοζάνης. Η κύρια καλλιέργεια του περιορίζεται στην περιοχή της Ραψάνης, όπου μαζί με το Κρασάτο και το Ξινόμαυρο δίνουν κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Είναι πλούσιο σε χρώμα ενώ δίνει γεμάτα αρώματα μπαχαρικών και μαλακή γεύση.

Κρασάτο: Αποτελεί την λεγόμενη «σπεσιαλιτέ» της περιοχής του Ολύμπου,

δίνοντας κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Ραψάνη. Δίνει κρασιά με βαθύ ρουμπινί χρώμα, έντονη μύτη και ισχυρό χαρακτήρα, με νότες μαύρων γλυκών φρούτων. Η ποικιλία δίνει κρασιά με πυκνή δομή, μέτριες ταννίνες και υψηλή αλκοόλη. Ενδείκνυται για συνοινοποιήσεις σε βαρέλι με Ξυνόμαυρο, το οποίο προσθέτει αρωματική πολυπλοκότητα.


Χαρακτηριστικά

Διεθνών Ποικιλιών

που καλλιεργούνται στην Ελλαδα Οι ελληνικοί οίνοι μέσα από την οινοποίηση αποκλειστικά γηγενών ποικιλιών δημιουργούν ήδη επώνυμη ζήτηση στις Διεθνείς Αγορές. Πέραν αυτού ωστόσο, τοπικοί παραγωγοί προχωρούν σε πειραματισμούς ανάμιξης τοπικών ποικιλιών με Διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται κατά κόρον στην Ελλάδα, δίνοντας πολύ θετικά αποτελέσματα. Η ιδιαιτερότητα των εδαφολογικών χαρακτηριστικών της χώρας, αλλά και η τέχνη της ανάμιξης τοπικών ποικιλιών με Διεθνείς έρχονται να παρουσιάσουν αρκετά ενδιαφέρουσες προτάσεις, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των οινόφιλων κι όχι μόνο. Από τις πιο διάσημες διεθνείς ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα προσφέροντας εξαιρετικά κρασιά σε συνδυασμό με τοπικές ποικιλίες είναι οι: Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache Rouge, Merlot, Sauvignon Blanc και Chardonnay.

ΛΕΥΚΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Chardonnay

Με λεπτή, ραφιναρισμένη γεύση, είναι ένα από τα πλέον διάσημα λευκά κρασιά. Με υψηλή ποιότητα, αλλά και προσαρμοστικότητα διακρίνεται για το γευστικό πλούτο και τη φρουτώδη πολυπλοκότητά του. Οι ποικιλίες αφθονούν, υπάρχουν οι πιο λεπτές καθαρές γεύσεις, αλλά και οι πλούσιες περισσότερο μεστές και σύνθετες γεύσεις. Τις περισσότερες φορές να περιμένετε ένα ήπιο σώμα γεύσεων από μήλο, αχλάδι, βανίλια ή βούτυρο.

Sauvignon Blanc

Είναι το ελαφρύτερο από τα λευκά κρασιά. Κύριο χαρακτηριστικό του Sauvignon Blanc είναι η τραγανή οξύτητα και το έντονο άρωμα από βότανα ή εσπεριδοειδή. Φινετσάτο λευκό κρασί, διακρίνεται όχι μόνο από έντονη οξύτητα, αλλά και ξηρότητα στη γεύση.

ΕΡΥΘΡΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Merlot

Aπαλός και γενναιόδωρος χαρακτήρας, σε συνδυασμό με μια εξωστρεφή ιδιοσυγκρασία, φρουτώδη χαρακτηριστικά και σαφώς απαλότερες τανίνες. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, μαζί με τα γνωστά αρώματα δαμάσκηνου, κέικ φρούτων και μέντας, μανιταριών και κυνηγιού (για τα κρασιά παλαίωσης) είναι που κάνουν τόσο ελκυστικά τα κρασιά αυτής της ποικιλίας.

Cabernet Sauvignon

Φημισμένη για την έντονη γεύση και το άρωμά του, η Cabernet Sauvignon, είναι μια μεστή και πλούσια σε γεύσεις και αρώματα ποικιλία. Ξεχωρίζουν η γεύση από τα κεράσια, τις σταφίδες και τα αρωματικά βότανα. Αν αφήσετε για λίγο το κρασί να «κυλήσει» στον ουρανίσκο σας θα νιώσετε την επίγευση από βατόμουρα, μαύρες σταφίδες, σμέουρα και οξιά (από το δρύινο βαρέλι), να σας διαπερνά. Το αποτύπωμα της ξηρότητάς του οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες.

Syrah

Το κρασί syrah βγαίνει από τη συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιών, που έχει έντονα σκούρο χρώμα στη σάρκα του. Το συγκεκριμένο κρασί έχει πολύ σκούρο κόκκινο χρώμα σχεδόν αδιαφανές, έντονη και γεμάτη γεύση, με πολλές τανίνες και μεγάλη οξύτητα και αρώματα από σοκολάτα και βατόμουρο.

Pinot Noir

Λεπτό και ντελικάτο στη γεύση το Pinot Noir προέρχεται από τη θρυλική ποικιλία σταφυλιών που ευδοκιμεί στη γαλλική Βουργουνδία. Το χρώμα του Pinot Noir ποικίλει από έντονο ρουμπινί, μέχρι ανοιχτό κόκκινο. Αναδίδει αρώματα φρούτων, από βύσσινο, κεράσι και μούρα. Συχνά έχει επίγευση από πιο γήινα υλικά, όπως τα μανιτάρια. Κατά τη δοκιμή χαρακτηρίζεται από μέτριο σώμα, με ήπιες τανίνες και οξύτητα.

Refosco

Μια από τις παλαιότερες και τυπικότερες ερυθρές ποικιλίες της Ιταλίας, με επίκεντρο καλλιέργειας την περιοχή του Friuli. Παράγει τανικά, αρρενωπά κρασιά με βαθύ βιολετί χρώμα, με καλές οξύτητες και ζωηρά αρώματα σταφίδας, μούρων και δαμάσκηνων.


ιδιαίτερες

Ελληνικές παρασκευές ΡΕΤΣΙΝΑ Η ρετσίνα είναι ένα κρασί με ιστορία τουλάχιστον 4.000 ετών. Ανακαλύφθηκε τυχαία στην Αρχαία Ελλάδα όταν ρητίνη πεύκου που χρησιμοποιούνταν για σφράγιση αμφορέων, πέρασε συμπωματικά σε λευκό κρασί, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη γεύση. Η αίγλη της ρετσίνας είναι μεγάλη, με πολλούς οινοποιούς να αναδεικνύουν την ποιότητα και τα γευστικά χαρακτηριστικά της. Για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται κυρίως λευκές ποικιλίες Ροδίτη ή Σαββατιανού, αλλά και Ασύρτικου, οι οποίες ενισχύονται με φυσική ρητίνη πεύκου. Η ιδιαιτερότητα στη γεύση, αλλά και τα χαρακτηριστικά της ανάμιξης οίνου με ρητίνη, προσφέρουν ένα αποτέλεσμα με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

OINOMEΛΟ

Η ιστορία των γλυκών οίνων, έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα, όπου το μέλι το οποίο υπήρχε σε αφθονία, αναμιγνύονταν με κρασί για να δώσει ένα εύγεστο και πλούσιο σε ενέργεια ποτό. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά υπάρχει σε κείμενα της αρχαιότητας, τα οποία αποδίδουν την κατανάλωση του στον φιλόσοφο Δημόκριτο. Η τέχνη του γλυκού κρασιού πέρασε από την Ελλάδα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία αντί για μέλι χρησιμοποιούσε στην ανάμιξη καστανή ζάχαρη. Η κατανάλωση του οινόμελου στις βόρειες χώρες με τη χρήση κρασιού, μπαχαρικών και γλυκαντικών συνδέεται κυρίως με την περίοδο των Χριστουγέννων.

Φιάλες Μεγάλες

Γιατί ΜAGNUM

Περίπου δύο δεκαετίες μετρούν στην Ελλάδα οι εμφιαλώσεις κρασιών σε φιάλες μεγαλύτερες από 750 ml. Η λογική των μεγάλων φιαλών 1,5 lt (magnum) έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και σκεπτικισμό. Στην περίπτωση του κρασιού ωστόσο, το μέγεθος της φιάλης επιδρά και στην ποιότητα. Αυτό συμβαίνει διότι, η ωρίμανση του κρασιού εντός της φιάλης προέρχεται από την ελάχιστη ποσότητα οξυγόνου που εισέρχεται από τον φελλό. Σε μία μεγαλύτερη από 750 ml φιάλη, η αναλογία οξυγόνου – κρασιού είναι μικρότερη, οπότε η εξέλιξη της ωρίμανσης γίνεται περισσότερο αργά, προσφέροντας μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και αντοχή στο χρόνο. Λόγω των μεγαλύτερων δυνατοτήτων παλαίωσης, οι παραγωγοί εμφιαλώνουν σε magnum φιάλες τα περισσότερο ποιοτικά κρασιά τους, προσφέροντας τους μεγαλύτερη πολυπλοκότητα με την πάροδο του χρόνου. Η εξέλιξη ενός κρασιού σε φιάλη magnum είναι εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακή είναι και η αντοχή στο χρόνο.

Μεγέθη φιαλών Standard Magnum Marie Jeanne Jeroboam Rehoboam Methuselah ή Imperial Salmanazar

0.75 λ. 1.5 λ. 2.25 λ 3 λ. 4.5 λ. 6 λ. 9 λ.

Βalthazar Nebuchadnezzar Melchior Sovereign Primat ή Goliath Melchizedek ή Midas

12 λ. 15 λ. 18 λ. 26.25 λ. 27 λ. 30 λ.


Π.Ο.Π & Π.Γ.Ε.

Τι σημαίνουν ΟΙΝΟΙ ΠΟΠ

Οι οίνοι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) είναι οίνοι που προέρχονται από την περιοχή το όνομα της οποίας φέρουν. Ως προϊόντα Π.Ο.Π. οι συγκεκριμένοι οίνοι διαθέτουν φυσικά χαρακτηριστικά που αφορούν το οικοσύστημα της περιοχής, ενώ παράγονται με καθορισμένη διαδικασία παραγωγής. Η παραγωγή των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είναι προσαρμοσμένη στις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής, με στόχο τη δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας. Στους αμπελώνες από τους οποίους προέρχονται τα σταφύλια, περιορίζεται η απόδοση ανά κλήμα, με στόχο την αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Η παραγωγή, ωρίμανση και παλαίωση των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είναι προσαρμοσμένες στην οινολογική τεχνική της περιοχής, κάτω από συνθήκες που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά του κάθε οίνου.

ΟΙΝΟΙ ΠΓΕ Οι οίνοι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) είναι οίνοι που ταυτοποιούνται με βάση την καταγωγή τους από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα. Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, η φήμη των συγκεκριμένων οίνων ή άλλο κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους, μπορεί να αποδοθεί κατά κανόνα στη γεωγραφική τους προέλευση. Ένα από τα στάδια παραγωγής τουλάχιστον του οίνου, οφείλει να πραγματοποιείται εντός των ορίων της περιοχής που αναφέρεται ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Οι οίνοι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ανταποκρίνονται σε ορισμένους όρους παραγωγής, οι οποίοι αφορούν τις ποικιλίες αμπέλου από τις οποίες παράγονται, τις μεθόδους οινοποίησης των σταφυλιών, τον ελάχιστο αλκοολικό βαθμό και τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες των κρασιών.

Ειδικές Σημάνσεις στον Κατάλογο ΠΟΤΗΡΙ 150ML ΠΟΤΗΡΙ 100ML ΠΟΤΗΡΙ 75ML ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ MAGNUM

BIO


®


®

Λευκός ΟΙΝΟΣ

Κρητικός Αμπελώνας NTO, ΛΕΥΚΟ ΒΙΔΙΑΝΟ ΜΑΛΒΑΖΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ

ΑΣΙΤΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΒΙΔΙΑΝΟ ΒΙΔΙΑΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

ΠΓΕ ΔΑΦΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΝΟΣΤΟΣ ΒΙΔΙΑΝΟ ΒΑΡΕΛΙ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

ΒΑΤΟΛΑΚΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΨΙΘΥΡΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΠΙΝΑΣ SILVA WINES

ΠΓΕ ΣΙΒΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

OCEAN ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ ΙΔΑΙΑ ΓΗ

ΠΓΕ ΒΕΝΕΡΑΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΧΑΤΗΡΙ MALVASIA AROMATIKA ΟΙΝ. ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΠΓΕ ΠΕΡΙΔΗ ΜΕΤΟΧΙ

ΦΡΑΓΚΟΣΠΙΤΟ BIO ΜΑΛΒΑΖΙΑ - ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΠΙΝΑΣ ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

ΠΓΕ ΒΟΡΙΑΣ ΜΟΝΟΦΑΤΣΙΟΥ

ΠΡΙΝΟΣ ΜΑΛΒΑΖΙΑ -CHARDONNAY ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ

ΠΓΕ ΚΑΤΩ ΑΣΙΤΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

SKIPPER ΒΙΔΙΑΝΟ - ΠΛΥΤΟ ROUS ΤΑΜΙΩΛΑΚΗ

ΠΓΕ ΧΟΥΔΕΤΣΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

2 ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ - ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΠΙΝΑΣ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ

ΠΕΖΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΒΗΛΑΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΕΣ ΒΗΛΑΝΑ ΒΑΡΕΛΙ ΛΥΡΑΡΑΚΗΣ

ΑΛΑΓΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


®

Λευκός ΟΙΝΟΣ

Ελληνικός Αμπελώνας EMPHASIS ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ

ΠΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

MOVA ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ - ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΚΟΚΚΑΛΗ

ΠΓΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

SALTO WILD YEAST ΜΑΥΡΟΦΙΛΕΡΟ ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΠΓΕ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

WHITE SOUL ΑΘΗΡΙ - ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

ΣΙΘΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΚΤΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΧΥΜΑΡΙ ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΑΡΓΥΡΟΣ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

ΠΟΠ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΜΑΡΚΟΥ

ΠΑΙΑΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΡΟΜΠΟΛΑ GENTILINI ΡΟΜΠΟΛΑ ΚΤΗΜΑ GENTILINI

ΠΟΠ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

PRIMUS ZITSA ΝΤΕΜΠΙΝΑ ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ

ΠΟΠ ΖΙΤΣΑ

ΝΥΧΤΕΡΙ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

BLANC DE NOIR ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΥΡΝΑΒΒΟΥ ΚΤΗΜΑ ΜΙΓΑΣ

ΠΓΕ ΤΥΡΝΑΒΟΥ


Το κρασί είναι εμφιαλωμένη ποίηση.

Robert Louis Stevenson, Σκωτσέζος συγγραφέας


®

Λευκός ΟΙΝΟΣ

BLANC DE GRIS ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ

ΠΓΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ ΡΟΔΙΤΗΣ BIO ΡΟΔΙΤΗΣ ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ

ΠΟΠ ΠΑΤΡΑΣ

ΑΗΔΑΝΙ BIO ΑΗΔΑΝΙ ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΠΓΕ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΛΑΓΟΠΑΤΙ ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΟΠ ΛΗΜΝΟΣ

ΣΧΙΝΟΠΕΥΚΟ ΡΕΤΣΙΝΑ ΡΗΤΙΝΙΤΗΣ ΡΕΤΣΙΝΑ ΑΠΟ ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ ΚΤΗΜΑ ΜΑΡΚΟΥ

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΡΟΖΑ ΡΕΤΣΙΝΑ ΑΠΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΚΕΧΡΗ

ΓΟΥΜΕΝΗΣΣΑ

ΑΦΡΟΣ ΡΕΤΣΙΝΑ ΑΠΟ ΡΟΔΙΤΗ ΚΕΧΡΗ

ΑΜΥΝΤΑΙΟ

ΠΡΕΚΝΙΑΡΙΚΟ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΠΡΙΚΝΑΔΙ ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ

ΠΓΕ ΗΜΑΘΙΑΣ

DIO FILI ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ - ΜΟΣΧΟΜΑΥΡΟ ΚΤΗΜΑ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ

ΠΓΕ ΣΙΑΤΙΣΤΑ


®

Ροζέ ΟΙΝΟΣ

Κρητικός Αμπελώνας ΝΤΟΡΕ, ΡΟΖΕ ΛΙΑΤΙΚΟ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ

ΜΕΛΙΣΣΙΝΟΣ ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ - SYRAH ΚΤΗΜΑ ΠΑΤΕΡΙΑΝΑΚΗ

ΑΣΙΤΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΓΕ ΜΕΛΕΣΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΥΠΟΨΙΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΙ-SYRAΗ - GRENACHE ROUGE ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΙΓΕΝΑΚΗΣ

ΠΕΖΑ

ΓΑΒΑΛΑΣ ΑΝ ΡΟΖΕ BIO ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ - CABERNET SAUVIGNON (ΗΜΙΞΗΡΟΣ) ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

ΘΕΩΝ ΔΩΡΑ BIO ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ - ΜΑΝΔΗΛΑΡΙ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

ΠΓΕ ΒΟΡΙΑΣ ΜΟΝΟΦΑΤΣΙΟΥ

ΠΓΕ ΚΡΗΤΗΣ

ΚΤΉΜΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ BIO ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ, CABERNET ΚΤΉΜΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ

ΠΛΟΥΤΗ

Ελληνικός Αμπελώνας ΣΙΓΑΛΑΣ ΕΆΝ ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ

ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑΣ

ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

CHRYSALLIS ΦΩΚΙΑΝΟ-CABERNET FRANC ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

ROSE DE XINOMΑYRO ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΚΤΗΜΑ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ SYRAH - ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ

ΠΓΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΠΓΕ ΜΕΤΕΩΡΑ


®

Ερυθρός ΟΙΝΟΣ

Κρητικός Αμπελώνας ΔΑΦΝΙΟΣ ΛΙΑΤΙΚΟ ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗΣ

ΠΟΠ ΔΑΦΝΕΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΕΤΡΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΙ - SYRAH ΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

ΑΣΙΤΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΟΡΘΗ ΠΕΤΡΑ ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ - CABERNET SAUVIGNON ΚΤΗΜΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ

ΠΛΟΥΤΗ ΜΕΣΣΑΡΑΣ

ΜΑΝΔΗΛΑΡΙ ΠΛΑΚΟΥΡΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΙ ΛΥΡΑΡΑΚΗΣ

ΑΛΑΓΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΦΗΒΟΣ BIO ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ-ΜΑΝΔΗΛΑΡΙ-SYRAH ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

ΒΟΡΙΑΣ ΜΟΝΟΦΑΤΣΙΟΥ

ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ ΚΤΗΜΑ ΜΙΧΑΛΑΚΗ

ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ

ΚΟΚΚΙΝΑ ΧΩΜΑΤΑ ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ- CABERNET ΚΤΗΜΑ ΣΤΡΑΤΑΡΙΔΑΚΗ

ΠΓΕ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΝΑ ΚΡΗΤΗΣ

ROUS ΤΑΜΙΩΛΑΚΗ ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ - SYRAH ΚΤΗΜΑ ROUS ΤΑΜΙΩΛΑΚΗ

ΠΓΕ ΧΟΥΔΕΤΣΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


®

Ερυθρός ΟΙΝΟΣ

Ελληνικός Αμπελώνας ΡΕ, ΚΟΚΚΙΝΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ- NEGKOSKA - CABERNET ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

THEMA ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ - SYRAH ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ

ΠΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

ΙΝΙΜΑ NEGOSKA NEGOSKA ΟΙΝ. ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ

ΜΕΤΣΟΒΟ ΗΠΕΙΡΟΣ

LIMNEON ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΛΗΜΝΙΟ ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

ΠΟΠ ΠΛΑΓΙΕΣ ΜΕΛΙΤΩΝΑ

ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΝΑΟΥΣΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ

ΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑ

KRATISTOS LYKOS ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ ΟΙΝ. ΛΥΚΟΣ

ΟΠΑΠ ΜΑΛΑΚΩΝΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΜΟΥΧΤΑΡΟ ΜΟΥΧΤΑΡΟ ΚΤΗΜΑ ΜΟΥΣΩΝ

ΠΓΕ ΘΗΒΑΣ

ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ BIO ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ

ΠΓΕ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ REFOSCO - ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

ΠΓΕ ΛΕΤΡΙΝΟΙ

ΜΙΓΑΣ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΤΗΜΑ Δ. ΜΙΓΑΣ

ΠΓΕ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ BIO ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ - ΝΕΓΚΟΣΚΑ ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ

ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΟΙΝ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ

ΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑ

ΤΕΡΤΑΜΥΘΟΣ ΜΑΥΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΤΕΡΤΡΑΜΥΘΟΣ

ΠΓΕ ΑΧΑΙΑ


®

Λίστα ΧΡΥΣΗ

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΙΑΛΕΣ

Ερυθρά

ΓΥΜΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡIΝΟ - SYRAH ΠΙΕΡΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ

ΠΙΕΡΙΑ

PARASCHOS IGT VENEZIA GIULIA ROSSO PINOT NOIR PARASCHOS WINES

ITALIA

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΗΣ ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

ΠΓΕ ΗΛΙΕΙΑΣ

ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ RAPSANI TERRA PETRA ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ - ΣΤΑΥΡΩΤΟ - ΚΡΑΣΑΤΟ ΚΤΗΜΑ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΠ ΡΑΨΑΝΗ

ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑΣ

ΠΓΕ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

AVATON ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΗΜΝΙΟ - ΜΑΥΡΟΥΔΙ - ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΓΕ ΕΠΑΝΟΜΗ

ΛΙΑΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΛΙΑΤΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΊΑ ΟΙΚΟΝΌΜΟΥ

ΠΓΕ ΚΡΗΤΗ

ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ ΔΡΥΑΔΕΣ ΒΛΑΧΙΚΟ-ΜΠΕΚΙΑΡΙ-MERLOT-CABERNET SAUVIGNON ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ

ΠΓΕ ΗΠΕΙΡΟΣ

Λευκά

PARASHOS AMPHOREUS BIANCO CHARDONNAY-SAUVIGNON BLANC-RIBOLLA ΚΤΗΜΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥ

ΙΤΑΛΙΑ

ΚΑΤΣΑΝΟ ΚΑΤΣΑΝΟ - ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΚΤΗΜΑ ΓΑΒΑΛΑΣ

ΠΓΕ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΣΙΓΑΛΑΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΒΑΡΕΛΙ ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ

ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ροζέ

ΚΑΤΟΣΤΡΑΤΙ BIO BLEND ΑΠΌ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

1,5lt

ΒΙΒΛΙΝΟΣ ΒΙΒΛΙΝΟΣ

1,5lt

ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

ΠΓΕ ΒΟΡΙΑΣ ΜΟΝΟΦΑΤΣΙΟΥ

ΠΓΕ ΠΑΓΓΑΙΟ


®

Αφρώδης ΟΙΝΟΣ

ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ DEBINA DEBINA ΛΕΥΚΟ ΗΜΙ-ΑΦΡΩΔΕΣ ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ

ΠΟΠ ΖΙΤΣΑ

ΤΣΕΛΕΠΟΣ ΑΜΑLIA BRUT ΜΟΣΧΟΦΊΛΕΡO ΑΦΡΏΔΗΣ ΟΊΝΟΣ ΠΟΙΌΤΗΤΑΣ ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ

ΠΓΕ ΑΡΚΑΔΙΑ

ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ ΕDENIA BIO ΛΗΜΝΙΏΝΑ ΡΟΖΕ ΑΦΡΩΔΕΣ ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ {ΤΣΙΛΙΛΗΣ)

ΠΓΕ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ΑΚΑΚΙΕΣ ΞΙΝΌΜΑΥΡΟ  ΡΟΖΕ ΑΦΡΩΔΕΣ KYΡ-ΓΙΑΝΝΗ

ΠΟΠ ΑΜΎΝΤΑΙΟ


®

Επιδόρπιος ΟΙΝΟΣ

ΕΠΊΛΟΓΟΣ ΕΡΥΘΡΌΣ ΓΛΥΚΌΣ ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ ΚΤΉΜΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΛΟΥΤΗ

ΛΥΚΟΣ MELIKOS 500ML ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ OIN. ΛΥΚΟΣ

ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ

ΠΑΛΙΟΚΑΙΡΙΣΙΟ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ 500ML ΝΤΕΜΠΙΝΑ - ΒΛΑΧΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ

ΠΓΕ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΝΑΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ 375ML ΠΟΛΥΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΑΘΗΝΑ

ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ 500ML ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΟΠ ΛΗΜΝΟΣ

JUNIQUE / JUNIPER & WINE 750ML ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΑΡΚΕΥΘΟ TENTURA CASTRO

ΠΑΤΡΑ

ΟΙΝΟΜΕΛΟ 750ML SILVA ΛΙΑΣΤΟΣ ΛΙΑΤΙΚΟ SILVA WINES

ΠΟΠ ΔΑΦΝΕΣ

VINSANTO 4 ΕΤΩΝ 500ML ΑΣΥΡΤΙΚΟ - ΑΘHΡΙ -ΑΗΔΑΝΙ ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


Ανδρί δε κεκμηώτι μένος μέγα οίνος αέξει

Τον κουρασμένο άνδρα γρήγορα το κρασί θα ξεσηκώσει

Ομηρικό Απόφθεγμα Ιλιάδα, Ζ 261

Ntore.gr Wine GR  
Ntore.gr Wine GR  
Advertisement