Page 1

9 maart 2018 - nr. 345 Het blad van/voor muziekliefhebbers

www.platomania.nl

Superorganism NORISKDISC


MANIA

major muscle • independent spirit

proudly presents nathaniel rateliff & the night sweats

Het tweede album van Nathaniel Rateliff & The Night Sweats is uit! ‘Tearing At The Seams’ is de opvolger van het titelloze album uit 2015. De eerste single ‘You Worry Me’ hoorde je veelvoudig op Radio 1 en Radio 2!

tracey thorn

grand corps malade

Tracey Thorn brengt haar eerste album uit sinds 2012! Tracey werd bekend als de helft van het sophistipop duo Everything But The Girl. Op het nieuwe album ‘Record’ staat onder andere de dansbare disco track ‘Queen’. ‘Record’ komt uit op CD en gekleurd vinyl!

De Franse slam-poet en tekstschrijver Grand Corps Malade bracht afgelopen maand zijn zesde album ‘Plan B’ uit. Hij werkte eerder al samen met de legendarische Charles Aznavour. De single ‘Espoir Adapté’ is een grote streaminghit! #musthear

marwa loud

De grootste Franse belofte van dit moment komt met haar debuutalbum ‘Loud’! Marwa Loud’s huidige single ‘Fallait pas’ is al miljoenen keer gestreamd. Het album staat vol met up-tempo dansnummers en geeft je meteen een zomers gevoel! #donotmiss

lartiste

De Franse rapper Lartiste komt met zijn vierde album ‘Grandestino’! De plaat staat vol feestelijke tracks, waaronder de hit ‘Catchu Catchu’, met al 20 miljoen streams. In Frankrijk scoorde hij met single ‘Chocolat’, één van de grootste radiohits van 2017.

carpenter brut

Het nieuwe album van Carpenter Brut ‘Leather Teeth’ moet gezien worden als soundtrack van een denkbeeldige ‘80s high school B-film. ‘Leather Teeth’ is het eerste deel van de trilogie over het gelijknamige karakter. #mysterieus


MANIA

NO RISK DISC SUPERORGANISM Superorganism

(Domino/V2) CD, LP Limited ‘GLOW IN THE DARK’ hoes

Superorganism is sinds enkele maanden de meest besproken band in en uit Londen. Met drie geweldige singles en een glansrijke showcase op Eurosonic onder de arm verschijnt nu hun titelloze debuutplaat. Het zou zomaar eens de leukste popplaat van het jaar kunnen blijken. Dat zit zo: de van oorsprong Nieuw-Zeelandse band telt acht kosmopolitische twintigers die hutjemutje twee verdiepingen delen. De creatieve ideeën zweefden aldus als wierook van kamer naar kamer tot er krankzinnig sterke songs als Reflections On The Screen, Everybody Wants To Be Famous en Something For Your Mind overbleven. Overstuurde beats,

ogenschijnlijke hak-op-de-takmelodieën en een onmetelijkheid aan maffe technicolor samples maken Superorganism tot een plaat waar geestelijk vaders als MGMT, Beck, The Go! Team en The Avalances voor zouden tekenen. Een 33 minuten durend salvo van uitmuntende stuiterballenpop, speciaal voor de jonge generatie die kampt met concentratieproblemen. In het zeer pakkende Relax zingt de nog minderjarige Orono treffend: ‘Breeze is buzzing about, but school’s out so join the crowd.’ (Max Majorana) 3


MANIA

COLOFON Hoofdredactie Bert Dijkman Redactie Jorn van der Linde, Dick van Dijk, Henri Drost, Menno Borst Ontwerp Guus Klomp, www.designkantine.nl Opmaak Jenny Bakker, www.jennybakker.nl

MANIA 344

6. Grand Cru: David Byrne American Utopia is een optelsom van Byrnes carrière met sterke songs en krachtige statements.

Druk Graphius Group, Gent (België) Medewerkers Niels Achtereekte, Jos van den Berg, Frits Broekema, Cecile Bol, Ron Bulters, Erik Damen, Dennis Dekker, Fons Delemarre, Jan Doense, Henri Drost, Hermen Dijkstra, Ruben Eg, Sanna Marije van Elst, Luc van Gaans, Robin Ferdinand Groot, Jeroen van Heukelom, Barend Florijn, Tim Jansen, Jan Jasper, Albert Jonker, Martin Kikkert, Dries Klontje, Stefan Koer, Martijn Koetsier, Wim Koevoet, Marjan Kok, Ron Loontjens, Paul Maas, Max Majorana, Remco Moonen, Erik Mundt, Godfried Nevels, Corné Ooijman, Bram Peeters, Rena Postma, Marco van Ravenhorst, Linda Rettenwander, Wiebren Rijkeboer, Peter Simmers, Jelle Teitsma, Sanne den Toom, Menno Valk, Louk Vanderschuren, Ruud Verkerk, Jesse Voorn, Jurgen Vreugdenhil, Arnout de Vries, Jan de Vries, André de Waal, Michel Weber, Jeroen Wierstra, Enno de Witt, Erwin Zijleman, Wil Zenhorst.

3. No Risk Disc - Superorganism

De van oorsprong Nieuw-Zeelandse band telt acht kosmopolitische twintigers die hutjemutje twee verdiepingen delen. Een 33 minuten durend salvo van uitmuntende stuiterballenpop, speciaal voor de jonge generatie die kampt met concentratieproblemen.

Adverteren? Vraag naar de mogelijkheden. Stuur een e-mail naar redactie@platomania.nl Adres Postus 71, 7400 AB Deventer, email: redactie@platomania.nl Abonneren: Abonneer je door €20,- over te maken voor 10 nummers naar IBAN NL67INGB0682214655 o.v.v. mania abonnement. Vergeet niet je naam en adres erbij te vermelden. Voor Belgische lezers is het bedrag 30,i.v.m. hogere portokosten. IBAN NL67INGB0682214655 • BIC INGBNL2A

INHOUDSOPGAVE

47. Reissues 54. Boeken 56. Klassiek 62. TV Series & Films 66. Live In De Winkels

Mania 346 verschijnt op 6 april 2018

66. Binnenkort Binnen 4


MANIA

BESTE MANIALEZER, Met de No Risk Disc van Superorganism en de Grand Cru van David Byrne vertegenwoordigd deze Mania als vanouds alle genres en leeftijden, als het maar goeie muziek is. En daar staat deze editie weer vol mee. Een nieuwe Editors en Jonathan Wilson en een prachtige luistertrip van Marlon Williams, maar ook fraaie reissues van Jimi Hendrix en Concert For George – het eerbetoon van Eric Clapton en vele bekende gasten aan zijn vriend George Harrison. Heel veel leesplezier!

14. Editors

Violente – drie jaar na de vorige plaat In Dreams – is weer de moeite waard en een welkome additie aan het oeuvre van deze prima band.

Bert Dijkman

49. Jimi Hendrix

Both Sides Of The Sky is het derde deel in een trilogie van onuitgebracht materiaal. De dertien tracks komen uit verschillende sessies met o.a. Lonnie Youngblood en Stephen Stills. Het album is weer een mooie staalkaart van de ontwikkeling van de Meester.

36. Winkelspecial:

Waterput - Bergen op Zoom

34. Vinyl Mania

Met o.a. nieuwe reissues van o.a. Rex, Miles Davis, John Coltrane, Acda & de Munnik en Velvet Underground. Aanbiedingen van o.a. Jimi Hendrix en veel meer..

5


MANIA

GRAND CRU

DAVID BYRNE American Utopia

(Warner) CD, LP In de Verenigde Staten Van Amerika vandaag de dag is een boodschap van optimisme meer dan nodig. In de wereld van David Byrne stellen mensen vragen en hij gaat er vanuit dat er dan ook antwoorden komen op grote vragen als 'waar komen we vandaan' en vooral 'waar gaan we naartoe’. De utopische gedachte die de Amerikanen decennia lang hebben gehad is de laatste tijd ondergesneeuwd geraakt door Trump e.c., maar dat betekent niet er niets zal veranderen. David Byrne heeft na veertien jaar een nieuw soloalbum gemaakt waarop hij weer aanhaakt bij zijn Talking Heads spirit van weleer. Opnieuw werkt hij samen met Brian Eno en verder o.m. Rodaith McDonald, Jam City en Doveman. Stuwende funky ritmes en 'perfect pop melodies' vormen hier weer de leidraad en de man gaat op wereldtournee om zijn simpele maar goed doordachte boodschap naar de mensen te brengen. Aan ironie heeft hij een broertje dood. Het gaat om eerlijkheid en om liefde. American Utopia is een optelsom van Byrnes carrière met sterke songs en krachtige statements. (Ruud Verkerk)

David Byrne – Hoe Muziek Werkt Het boek Hoe Muziek Werkt is David Byrnes ode aan de kunstvorm waar hij al tientallen jaren over nadenkt. Het is een allesomvattend werk over muziek en alle elementen die daarop van invloed zijn.

6


MANIA AFTERPARTEES Life Is Easy

onderkoelde stemming. Bijna verbaasd bekijkt Anderson aan het einde de chaos in haar overstroomde kelder: ‘All the things I’d carefully saved all my live, becoming nothing but junk. And I thought: how beautiful. How magic. And how catastrophic.’ Indrukwekkend. (Henri Drost)

(Excelsior) CD, LP+CD Limited geel vinyl Drie jaar na het debuut Glitter Lizard is daar de moeilijke tweede van deze Limburgse garageband. Deze is overigens totaal niet moeilijk; alle liedjes liggen lekker gemakkelijk in het gehoor en zijn ieder catchy op hun eigen manier. Of het nu gaat om ballad Be With You, het drijvende Speedboat of het gruizende I Like Your Heart. De plaat is hierdoor ijzersterk in de afwisseling en zal dan ook niet snel gaan vervelen. Het enige minpuntje is misschien dat het hier en daar wat minder lo-fi klinkt dan op het charmante debuut. Dat mag de pret overigens niet drukken, want daarvoor krijgen we wel een dosis to the point liedjes die ook nog eens ergens over gaan. Over de wereld van nu, geld, meisjes en het hebben van een naam. Tijdloze onderwerpen in tijdloze liedjes. Al mijn verwachtingen zijn hiermee overtroffen. Topplaat! (Remco Moonen-Emmerink)

ATAMINA Sycophantic Friends WORLD CD, LP

Atamina is de artiestennaam van Agong Atamina, afgestudeerd dokter. De roep van de muziek bleek sterker dan zijn diploma en hij is een sociaalkritisch volger van de wereld. Hij zegt dat hij nooit kologo heeft geleerd. Volgens hem is kologo, de traditionele muziek van noordoost Ghana, iets waar je mee geboren wordt. Vrolijke, springerige dansmuziek, met veel enthousiasme gebracht. En een debuut met een boodschap van een sociaal bewust persoon. (Erik Mundt)

AWOLNATION Here Come The Runts

(Red Bull/Suburban) CD, LP Aaron Bruno (zanger, gitarist) is het enige originele bandlid dat Awolnation nog rijk is. Dat maakt meteen dat de nieuwe plaat nog maar weinig weg heeft van het vroegere geluid. Alle elektronica is naar de achtergrond verdwenen en de gitaar is terug in de popmuziek. De de plaat is opbeurend en lekker in tempo, met goed opgebouwde liedjes met structuren die verrassend uit de hoek kunnen komen. Kenmerkend is openingstrack Here Come The Runts, dat halverwege in een uptempo metalsong veranderd om weer terug te landen in de stadionrocksferen. Naast het stevigere werk is er ook ruimte voor rust en bezinning in het prachtige Passion en de soulvolle meezinger Seven Sticks Of Dynamite. Wat mij betreft levert Awolnation hier hun beste plaat tot dusver af. (Remco Moonen-Emmerink)

LIFE IS EASY VERSCHIJNT GELIMITEERD OP GEEL VINYL! LAURIE ANDERSON & KRONOS QUARTET Landfall

(Nonesuch/Warner) CD, LP ‘Don’t you hate it when people tell you your dreams?’ vraagt Laurie Anderson aan het begin van Landfall – gevolgd door enkele van haar dromen. Dromen, geen nachtmerries, terwijl die meer voor de hand liggen bij het onderwerp van deze liedcyclus, die dat niet is omdat Anderson praat, niet zingt. Het onderwerp van Landfall is Orkaan Sandy, die in 2012 grote delen van de Amerikaanse Oostkust teisterde, waaronder New York en het appartement waar Anderson woonde. Verwacht geen stormachtige muziek met wilde over elkaar buitelende lijnen van het Kronos Quartet, integendeel. Landfall concentreert zich op de langzaam groter wordende bedreiging van het stijgende water, de aankomende storm en de beklemming die daarmee gepaard gaat. En anders dan een titel als The Electricity Goes Out And We Move To A Hotel doet vermoeden, overheerst een

MARLENE BAKKER Raif

(Raif Records) CD, LP Na wat succesvolle singles bij de regionale omroep is hier het eerste volwaardige album van Marlene 7


MANIA

JOAN BAEZ Whistle Down The Wind CD, LP

FOLK

(PROPER/BERTUS) Bijna vijftig jaar na haar debuut en tien jaar na haar laatste album verblijdt Joan Baez ons met een nieuw album. Haar onmiskenbare stem is wat minder hoog en krachtig dan in de dagen van weleer, maar nog steeds wonderschoon. Dat blijkt al uit de opener, het door Tom Waits gecomponeerde titelstuk, waarin Baez onder meer begeleid wordt door zingende zaag. Het album volgt haar werk uit de jaren zestig: folksongs als Josh Ritters Silver Blade (een echo van Silver Dagger op haar debuutplaat) worden afgewisseld met geëngageerde songs als Another World en The President Sang Amazing Grace. Haar afscheidstournee brengt haar binnenkort nog één keer naar Nederland, maar het is te hopen dat dit niet het allerlaatste album van Baez is. Net als zovelen van haar tijdgenoten weet Baez namelijk nog steeds relevante platen te maken. (Ron Bulters)

8


MANIA Bakker, vertolkster van het Groninger Lied. Zij heeft de tijd genomen en dat is te horen in de veelzijdige arrangementen, mooie productie en knappe, melancholische teksten. Ze bewijst een uitstekend liedjesschrijver te zijn, al dan niet samen met vaste kracht Bernard Gepken. Je hoeft geen Grunneger te zijn om Raif te kunnen waarderen. Het nodigt uit om veel en vaak te gaan luisteren, want je ontdekt steeds meer door de gelaagde opbouw in de nummers. De tekst hoef je niet eens per se volledig te begrijpen om te voelen wat je hoort. Een fris debuut dat anders klinkt dan het gros van het Groninger repertoire en landelijk hoge ogen kan gooien. (Michel Weber)

LUISTER TRIP

BEAR VALOUR In October CD, LP

Het debuut van het Rotterdamse Bear Valour doet terugdenken aan de hoogtijdagen van de Engelse folk, de tijden van Sandy Denny en Fairport Convention. Prachtige, donkere klanken van een zeskoppig gezelschap rond half-Egyptische zangeres en componiste Aileigh Awad. Er zijn vier zangeressen en de muziek is dromeriger omdat ze geen vaste drummer hebben. Producer Tammo Kersbergen, die een schitterend en sfeervol klankbeeld schiep, is te gast als drummer. Verrassend mooi album. (Erik Mundt)

BIRTH OF JOY Hyper Focus

(Glitterhouse/Suburban) CD, 2LP Limited paars vinyl Sinds 2005 dendert dit rockdriemanschap onvermoeid door het muzieklandschap en wist tot ver buiten de landsgrenzen diepe indruk te maken (check het in Frankrijk opgenomen Live In Ubu). Na Prisoner en Get Well weten zanger/gitarist Kevin Stunnenberg, drummer Bob Hogenelst en orgelman Gertjan Gutman op hun zesde release Hyper Focus het groepsgeluid opnieuw verder uit te diepen. Uiteraard blijft het motto ‘sixties on steroïds’ van kracht, er was al geëxperimenteerd met progrock en grunge, nu zijn bijgevoegd koper (Poor Duffy), stoner, punk en jazz. Zo divers hadden we Birth Of Joy nog niet gehoord. Vanaf het openingssalvo Join The Game is het de heren menens. Onweerstaanbaar is de groove van het titelnummer en Let It Slide. Opvallend verbeterd is de zang. Het laatste nummer heet Sell Out, maar daar kun je deze band nooit van betichten. Birth Of Joy heeft rock ’n roll hoog in het vaandel, werkt zich altijd in het zweet en is dus een band om te koesteren. (Erik Damen)

BUFFALO TOM Quiet & Peace

(Schoolkids/V2) CD, LP Wat vliegt de tijd toch. Het is immers zo’n slordige 25 jaar geleden dat dit trio uit Boston aan serieuze roem mocht ruiken. Met klassieke albums als Let Me Come Over (Taillights Fade) en Big Red Letter Day maakten ze diepe indruk: vurige, melancholieke songs waarin de gitaar altijd hard mocht, ergens tussen Dinosaur Jr, Hüsker Dü en R.E.M.. Ondertussen zijn Bill Janovitz, Chris Colbourn en Tom Maginnis (al die tijd al in dezelfde samenstelling) aan hun negende album toe. Zelf zeggen ze dat er allerlei nieuws is (toetsen, vrouwelijke achtergrondzang), maar wat opvalt is toch vooral dat Quiet And Peace als vanouds klinkt en de kwaliteit van de songs weer zo verbluffend hoog is. Zelfs de twee leuke covers tegen het eind passen naadloos op een album dat zich moeiteloos kan meten met hun beste werk. Echt. (Louk Vanderschuren) 9


MANIA S. CAREY Hundred Acred CD, LP Limited groen vinyl

LUISTER TRIP

Sean Carey speelt al enige tijd in Justin Vernons project Bon Iver, maar leverde ook al twee soloplaten af. Hundred Acres is de derde en zal zeer in de smaak vallen bij liefhebbers van ingetogen en wat dromerige folky songs. Carey verrast op Hundred Acres niet alleen met mooie ingetogen songs, maar zorgt ook voor een bijzonder sfeervol en bij vlagen zelfs sprookjesachtig geluid door allerlei accenten toe te voegen aan de ingetogen klanken. Het past prachtig bij de lome en wat dromerige vocalen, die de nieuwe plaat ver boven de middelmaat uit trekken. (Erwin Zijleman)

HOLLIE COOK Vessel Of Love REGGAE CD, LP Limited roze vinyl

CAR SEAT HEADREST Twin Fantasy

Na twee loeisterke prachtplaten, het eponieme debuut uit 2011 en opvolger Twice (2014), boordevol tropische lovers rock werd voor Vessel Of Love werd Youth (Martin Glover van KIlling Joke) gevraagd te supervisen en die weet wel raad met dubby elektronica die eigentijds ĂŠn authentiek klinkt. Hollie zelf noemt deze hitgevoelige topsongs bescheiden 'gestolen afleggertjes van Jah Wobble'. (Albert Jonker)

(Matador/Beggars) CD, 2LP Will Toledo keert terug naar het zelf opgenomen album dat hij in 2011 uitbracht, maar volgens hem nooit voltooid was. De originele versie van Twin Fantasy klinkt lo-fi en aardig overstuurd. Dat is nu wel anders! Op deze nieuwe versie horen we Will Toledo met een zevenkoppige band een sterk staaltje productiewerk neerzetten. Van het ingetogen akoestische anderhalve minuutje Stop Smoking (We Love You) tot en met het complexe meesterwerk Famous Prophets (Stars). Alles klinkt even fris als vertrouwd. Zoals we van Car Seat Headrest inmiddels gewend zijn, is niets standaard. Van extreme tempowisselingen, sfeerveranderingen, tracklengtes tot muziekstijlen. Van ingetogen werk tot punky rock. Dat er werk gemaakt is van dit opgepoetste bezoekje aan Wills tienerjaren moge duidelijk zijn; alleen al het mixen van de drums nam acht maanden in beslag. Twin Fantasy krijgt in deze vorm eindelijk de kwaliteit die het verdient: een regelrecht meesterwerk! (Remco MoonenEmmerink)

LUCY DACUS Historian

(Matador/Beggars) CD, LP De Amerikaanse singer-songwriter Lucy Dacus debuteerde in de zomer van 2016, pas twintig lentes jong, met het uitstekende No Burden, dat opviel door lekker rauw gitaarwerk, maar ook door zeer melodieuze songs en een vooral door een hele mooie stem. Lucy Dacus sloot voorzichtig aan bij onder andere Courtney Barnett en Sharon van Etten en laat met Historian horen dat haar debuut zeker geen toevalstreffer was. Op haar tweede plaat kiest de jonge singer-songwriter voor hier en daar wat meer ingetogen songs en vooral voor meer diepgang. Ook op Historian spelen het fraaie en soms lekker stevige gitaarwerk en 10


MANIA de werkelijk prachtige stem van Lucy Dacus een hoofdrol, maar Historian valt ook op door mooie en bijzondere arrangementen met onder andere blazers, die de songs van de Amerikaanse voorzien van allerlei kleuren. Het zijn bovendien songs die minder eenvormig zijn dan op het debuut. Historian is hierdoor nog een stuk indrukwekkender dan het debuut en schaart Lucy Dacus definitief onder de meest veelbelovende singer-songwriter in het indie-segment. (Erwin Zijleman)

DARLING WEST While I Was Asleep CD, LP

Met het tweede album Vinyl And A Heartache brak het Noorse Darling West definitief door in eigen land. De plaat trok wereldwijd aandacht en leverde optredens op als voorprogramma voor Sam Outlaw en Lucinda Williams. Het succes van het muzikaal verwante First Aid Kit indachtig zou Darling West met While I Was Asleep ook internationaal moeten kunnen doorbreken. Het trio rond zangeres Mari Sandvær Kreken brengt een heerlijke mix van americana en folkpop met een hoofdrol voor banjo en akoestische gitaar, melodieën die direct blijven hangen en fraaie samenzang. Bovengemiddeld goed. (Marco van Ravenhorst)

(4AD/Beggars)

DECEMBERISTS I'll Be Your Girl

(Rough Trade/ Konkurrent) CD, LP Limited wit vinyl Na een soort van uitstapje als begeleidingsband van folkzangeres Olivia Chaney, onder de naam Offa Rex (resulterend in het vorig jaar verschenen album The Queen Of Hearts) keren de Decemberists nu terug met nieuw werk onder eigen naam. De opvolger van het zeer sterke What A Terrible World, What A Beautiful World (2015) werd geproduceerd door John Congleton, vooral bekend van zijn werk voor artiesten als St. Vincent, Wild Beasts en Goldfrapp. Eerste single Severed maakt direct duidelijk dat de Decemberists niet voor niets juist voor hem kozen, want hier wordt zeer nadrukkelijk een nieuwe weg ingeslagen. Het nummer opent met synthesizers en een dominante elektronische beat. Dat is wennen, maar even later blijkt dat de gitaren niet overboord gegooid zijn en als Colin Meloy begint te zingen herken je direct de Decemberists. Roxy Music en New Order worden aangehaald als inspiratiebronnen en die eerste band staat natuurlijk helemaal niet zo ver van de jaren zeventig folk- en progrock die op ouder werk als inspiratie diende. I'll Be Your Girl klinkt vooral als een logische nieuwe stap in de carrière van deze avontuurlijke en eigenzinnige band. (Marco van Ravenhorst)

The Breeders

CD, LP Limited oranje vinyl Vier studioalbums in 28 jaar, dat is niet veel. The Breeders is dan ook een band die vooral tussen bedrijven door van zich laat horen. Het hobbyproject van Pixiesbassiste Kim Deal scoorde in 1993 een indiehit met het tweede album Last Splash en de single Cannonball. Drank, drugs, afkicken en andere beslommeringen (Kim zorgde jarenlang voor haar ouders) maakten dat The Breeders minder productief waren dan de fans hadden gewild. Maar vorig jaar dook de band ineens weer de studio in om eruit te komen met All Nerve. En holy shit, wat een fijn album is dat geworden! Meteen vanaf het openingsnummer Nervous Mary is het een feest der herkenning. De gitaren scheuren (Wait In the Car), de zang van Kim schurkt soms tegen vals aan (Archangel’s Thunderbird) en de meeste liedjes klinken vrolijker dan ze zijn, maar 25 jaar na dato heeft Last Splash eindelijk zijn waardige opvolger gekregen. (Jan Doense)

All Nerve Het oranje vinyl is alleen te koop in de popspeciaalzaken!

11


MANIA DRIVE BY WIRE Spellbound CD, LP

LUISTER TRIP

Spellbound, het vierde album van Drive by Wire is een indrukwekkende plaat vol met dreigende uptempo rock ’n roll geworden. Dikke gitaarlagen met loodzware, psychedelische fuzztonen en beukende drumpartijen aan de ene kant. En die bezwerende, melancholische rockstem van Simone Holsbeek aan de andere kant. Waar de band ooit draaide rondom songs van (echtpaar) Holsbeek en gitarist Alwin Wubben, is het dit keer een echte bandplaat geworden. Het duo werkte samen met drummer Jerôme Miedendorp de Bie en bassist Marcel Zerb aan nieuw materiaal. Dat komt de hechtheid van de songs nog meer ten goede. Extra compliment aan producer/ mixer Guido Aalbers die de elf te gekke nummers het verzengende livegeluid van Drive by Wire weet mee te geven. (Dennis Dekker)

CLAW BOYS CLAW It’s Not Me, The Horse Is Not Me - Part 1

EVERYTHING IS RECORDED Everything Is Recorded

(Butler/Bertus) CD, LP Limited rood vinyl Willem Venema, een van de meeste legendarische promotors uit de Nederlandse popgeschiedenis, haalde in 1986 Claw Boys Claw naar Pinkpop. Een onheilspellende bassist, hard beukende drummer en grauwe, donkere gitaarriffs. Daaroverheen komt de geweldige stem van Peter, door de OOR toendertijd onthaald als ‘Tom Jones, nadat deze een paar weken samen met Screaming Jay Hawkins in een donkere kelder heeft opgesloten gezeten.’ Nu, ruim dertig jaar later en aangekomen bij album nummer dertien heeft de band terecht een cultstatus verworven. Vanaf de eerste akkoorden zitten we gelijk weer in de vertrouwde sound, zonder in herhaling te vallen. De band evolueert nog steeds, openingstrack Suck Up The Mountain begint heerlijk broeierig met lekker smerige riffs en gitaartrucjes die ervoor zorgen dat je spontaan meebeweegt op de melodie. Middenin de plaat verrast de groep met Polly Maggoo, een nummer gebaseerd op een Franse speelfilm uit de zestiger jaren, dat de spot drijft met de modewereld. Zo weet de band zich keer op keer weer te bewijzen als een van de verrassendste en spannendste gitaarbandjes van Nederland. (Tim Jansen)

(XL Recordings/ Beggars) CD, Limited geel vinyl Je kent Richard Rusell, dé man achter Everything Is Recorded, zonder dat je het beseft. In 1992 scoorde hij met het duo Kicks Like A Mule een culthit met The Bouncer, met zijn hartsvriend Damon Albarn (Blur) maakte hij het hoog gewaardeerde soloalbum Everyday Robots en was de drijvende kracht achter de comeback van soulveteranen Gil Scott-Heron en Bobby Womack. Tevens is hij de drijvende kracht achter XL Recordings. Op een donkere dag in 2013 werd hij verlamd wakker; het bleek dat hij aan een zeldzame auto-immuunziekte leed. Musiceren bleek de ideale therapie. Het eerste resultaat kwam met de productie van het debuutalbum van Ibeyi. Dit gaf hem zoveel moed en vertrouwen dat hij vanaf deze plaat ieder vrijdagavond een groot scala aan bekende, beroemde muzikanten uitnodigde in zijn studio in Londen. Rusell is een topproducer die de muziek en muzikanten om hem heen naar grote hoogten weet te stuwen. (Paul Maas) 12


MANIA DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG Luek

(Topnotch/Universal) CD Faberyayo, Willie Wartaal en Vieze Fur zijn na drie jaar eindelijk terug met een nieuw album. Het concept is hetzelfde gebleven, vuige teksten, vette beats en heerlijke synthesizers die die typische Jeugdsound geven. Ze zijn alleen wat serieuzer geworden. De heren zijn vader geworden en houden dan ook niet op over het familieleven. Faberyayo opent op Makkelijk (Voor Ons) met ‘Ik heb bijna twee kids, ze geven mij bestaansrecht’ waar Vieze het later over ‘Kind super gezond, z'n haren blond’ heeft. Hun kinderen zijn enorm belangrijk voor ze, maar naast dat ze vader zijn, gaan ze nog altijd hard in de club. Torpedo heeft een weergaloze productie, met een vette electro swingbeat. Sowieso heeft Bas Bron weer een geweldige productie afgeleverd, de beats en synths passen perfect bij de flow en sfeer van de nummers. Ander hoogtepunt is Hoe, waar een downtempo beat met heerlijke synth de toon zet voor de melancholieke opening van Faberyayo: ‘Ik sluit m'n ogen en gordijnen, laat de wereld verdwijnen, ergens diep in de mijnen, tot de sterren verschijnen.’ Die afwisseling tussen de serieuzere nummers, het familieleven en hard gaan zorgen voor een verfrissende plaat waar de Jeugd zichzelf herontdekt. Door het familieleven verwierven ze allemaal nieuwe inzichten, maar bleven vooral ook wie ze altijd al zijn geweest en blijven ze doen wat ze willen. (Tim Jansen)

13


MANIA EDITORS Violence

(PIAS) CD, CD Box met twee bonustracks+poster en extra’s, LP Limited rood vinyl Dit is dus een echte Editors-plaat: in het begin vind je er eigenlijk geen klap aan, maar na herhaalde luisterbeurten komt die Editors-vibe toch langzaam los en denk je uiteindelijk: hé, wat een lekker plaatje. Maar die Editorsvibe, wat is dat dan? Een zware bonk, een donkere ondertoon, de kenmerkende zang, de spaarzame gitaren, de synthesizers die elektronische klankpartijen leggen, en songs die groeien naarmate je vaker luistert. En dat alles is dus wederom aanwezig op de zesde plaat van deze Engelse hardrockband. Ja, de verrassing is er na zoveel platen een beetje af en echte topnummers als Smokers Outside the Hospital Doors mogen ontbreken, toch is Violente – drie jaar na de vorige plaat In Dreams – weer de moeite waard en een welkome additie aan het oeuvre van deze prima band. (André de Waal)

LP DELUXE LIMITED EDITION: 180G ROOD VINYL MET 3X UITKLAPHOES+16 X INSERTS+DOWNLOAD MET 2 X EXTRA DIGITALE TRACKS.

14


MANIA FEVER RAY Plunge

FLEDDY MELCULY De Kerk Van Melculy 2CD, 2LP

(Rabid/PIAS) CD, LP, 2LP Limited met aparte hoes en 2 poster2 Karin Dreijer was vooral bekend als zangeres van de Zweedse band The Knife toen ze in 2009 debuteerde als Fever Ray. Het debuut werd eerst digitaal uitgebracht en verscheen pas later op cd en dat is een kunstje dat Karin Dreijer heeft herhaald met Plunge, dat in oktober al op de streaming media verscheen en nu eindelijk ook op cd en vinyl verkrijgbaar is. Plunge borduurt voort op de platen van The Knife en op het debuut van Fever Ray en zal vooral in het hokje elektropop worden geduwd. In dit hokje behoort Fever Ray gelukkig wel tot de meest avontuurlijke bewoners. Plunge is een fascinerende plaat die af en toe flirt met hitgevoelige popliedjes, maar veel vaker lastig te doorgronden of zelfs tegendraads is. Hierdoor blijf je heel lang nieuwe dingen horen in de rauwe elektronische muziek van Fever Ray en wint Plunge lang aan kwaliteit. (Erwin Zijleman)

Na het grote succes van het debuut Helgië is de Belgische metalband Fleddy Melculy helemaal terug met een heus dubbelalbum. De heren brengen de humor terug op hoog niveau in dit Vlaamstalige metalwerkje. Zoals we van de eerste plaat gewend zijn horen we weer tal van metalcliché’s op deze plaat, van foute drumbreaks tot harde screams, van overdreven gitaarsolo’s tot een verplicht akoestisch intermezzo. De Kerk Van Melculy voorziet alle apostelen van de communie waarvoor ze gekomen zijn. Hoogtepunt is wellicht het nummer 668 (Buurman Van De Beast), wat uiteraard een knipoog in de richting van Iron Maiden is. Fleddy Melculy krijgt op de plaat hulp van onder anderen Urbanus en Jan de Smet. (Remco Moonen-Emmerink)

FRATELLIS In Your Own Sweet Time

(Cooking Vinyl/V2) CD, LP Limited oranje vinyl Jon, Barry en Mince Fratelli zijn terug met hun vijfde album, waar niets klinkt als het debuut Costello Music, waarmee de band eeuwige roem vergaarde met de hit Chelsea Dagger. Op dit vijfde album is de band funkier en dansbaarder dan ooit en hier en daar klinken invloeden van Prince en de Scissor Sisters onvermijdelijk door. De typische falset van Jon Fratelli drukt nog steeds duidelijk een groot stempel op de sound van de band. De meest representatieve song is Next Time We Wed en de meest pretentieuze gitaarsolo van de plaat volgt daarna op I’ve Been Blind, gevolgd door het feestelijke Laughing Gas. Als je daar niet vrolijk van wordt, weet ik het ook niet meer. Echt origineel is het nergens, maar dat Jon Fratelli oorwormen kan schrijven als geen ander is wederom bewezen. (Remco Moonen-Emmerink)

CD, LP, 2LP LIMITED DELUXE EDITIE MET SPECIAAL ARTWORK EN POSTERS. RELEASE 30 MAART

HET ORANJE VINYL IS ALLEEN TE KOOP IN DE POPSPECIAALZAKEN.

15


MANIA FU MANCHU Clone Of The Universe

LUISTER TRIP

(Cargo/Suburban) CD, LP Het twaalfde studioalbum van het Californische Fu Manchu verschijnt drie jaar na de voorganger. Deze pionieren van de stonerrock, ze bestaan 28 jaar, blijven doorgaan met waar ze in geloven. Na de twee vorige albums, die meer van hetzelfde lieten horen, heeft dit nieuwe album genoeg te bieden. En dat is ook omdat Alex Lifeson van de Canadese band Rush meedoet. Het gaat om het laatste nummer, Il Mostro Atomico, een jamsessie van achttien minuten, waar deze dappere strijders laten horen, dat ze iets te zeggen hebben voor wie het maar horen wil. Of gewoon voor liefhebbers van logge, zware en harde rock, die nergens onderdoet voor collega's als Queens Of The Stone Age of Kyuss en Monster Magnet. Bekend, maar toch nieuw, en vertrouwd, maar gewoon heel erg goed. (Erik Mundt)

RUBEN HEIN Groundwork Rising

GLOAMING Live At The NCH CD, 2LP

JAZZ

(Concerto) CD Zijn debuutalbum Loose Fit zette zanger/ pianist Ruben Hein acht jaar geleden in ĂŠĂŠn klap op de muzikale kaart. In de jaren daarna werd hij BN-er, onder meer door zijn sympathieke optreden in het programma van Linda de Mol en zijn recente deelname aan Wie Is De Mol. Met Groundwork Rising, het zit al een beetje in de titel, wil Ruben weer terug naar de basis. In zijn geval is dat het zingen en (piano)spelen van hele mooie liedjes, in het schemerige grensgebied tussen pop en jazz. Die zijn ditmaal ontdaan van alle overbodige franje en prachtig gearrangeerd, waarbij de focus ligt op Rubens stem en zijn piano. Ook als zanger is Hein gegroeid, de harmonische vocalen zijn net zo belangrijk als de piano. Slechts waar dat functioneel is zijn extra instrumenten toegevoegd, zoals in Gameshow en Juggler, een van de pakkendste nummers van dit album. Dit is het meest consistente album dat Ruben tot nu toe maakte. Perfect geproduceerd blijft hij een plaat lang boeien. (Jos van den Berg)

The Gloaming bestaat uit drie Ieren en twee Amerikanen. De band gebruikt als basis Ierse traditionele muziek, en schept een eigen idioom door de inbreng van de leden. Pianist Thomas Bartlett, bekend als Doveman, heeft als achtergrond experimentele muziek en werkte met Antony And The Johnsons en The National. Er zijn flarden folk te horen door de twee violisten en door de inbreng van zanger Iarla O Lionaird, maar de band, ongekend populair in Ierland, doet er iets bijzonders mee. Na twee bijzondere albums dit unieke live-album. (Erik Mundt)

IMARHAN Temet WORLD CD, LP

De Touaregs uit Noord Afrika blijven het ene na het andere mooie album maken, maar wie denkt dat alle bands de sound van godfathers Tinariwen blijven volgen heeft ongelijk. Imarhans tweede album laat een band horen die met hun langzame, complexe jams meer naar The Grateful Dead en Frank Zappa lijken te hebben geluisterd dan naar de desert blues van hun Touareg-voorbeelden. De hallucinerende sound overtuigt opnieuw, dat hebben ze wel met die laatste gemeen. (Jurgen Vreugdenhil)

GROUNDWORK RISING IS VANAF 20 MAART OOK VERKRIJGBAAR OP VINYL

16


MANIA

DE FAVORIETE PLATEN VAN RUBEN HEIN

Mijn favoriete platen op het moment, allemaal vrij intieme platen. Phoebe Bridgers – Stranger In The Alps Een plaat die ik een paar keer moest horen voordat het een beetje landde bij me. Prachtige plaat met een fijne diepte en donkerte, met een paar tracks die behoorlijk binnenkomen. Ethan Gruska – Slowmotionary Een zanger achter een piano met fantastische liedjes. Voor mij heel inspirerend: hoe gebruikt hij de piano, hoe centraal staat deze, hoe begeleidt hij zichzelf, hoe schrijft hij? Ik ben altijd op zoek naar manieren om de piano weer een ander een rol te geven, dat is hem heel mooi gelukt. Becca Stevens – Regina Alweer iets ouder alweer, maar toch eentje die bij me is blijven hangen. Geen makkelijke plaat, geef het even de tijd. Geweldige zangeres die alles uit de kast haalt in haar stukken en arrangementen.

17


MANIA INSECURE MEN Insecure Men

(Fat Possum/Bertus) CD, LP Limited cherry cola vinyl Een veelzijdig artiest is Saul Adamczewski. De Britse gitarist en componist uit Zuid-Londen richtte in 2011 Fat White Family op en maakte daarmee twee goede albums. Maar nog niet tevreden, begon hij in 2015 een project, wat uiteindelijk The Moonlandingz zou worden. Er volgde vorig jaar een prachtig album, waarbij ook Sean Lennon en Yoko Ono betrokken waren. Het album werd gemixt in de studio van de zoon van John in New York. En nu Insecure Men. Een nieuw project dat de rusteloze muzikant maakte met meer nadruk op zijn liefde voor exotica, The Carpenters en easy-listening. Mooi maar met een klein zwart randje. Prettig in het gehoor met composities opgebouwd rond het talent van Adamczewski en o.a. Ben RomansHopcraft op bas. Live zal de band bestaan uit een man of tien en Adamczewski laat alle opties open. Dromerige en vervreemdende muziek van een eigenzinnige en onnavolgbare muzikant. (Erik Mundt)

KEITH JARRETT & GARY PEACOCK After The Fall [minimal]

(ECM/New Arts) 2CD De legendarische Amerikaanse jazzpianist Keith Jarrett heeft een tijdje geen werk meer uitgebracht. Het is altijd weer uitkijken naar een nieuw hoofdstuk in de carrière van deze virtuoos omdat hij altijd kwaliteit brengt. Hier geen nieuw werk, maar de registratie van een concert uit 1998. Voor Jarrett na een periode dat leed aan chronische vermoeidheid een nieuw en therapeutisch begin. Ver van de marathons, waarbij hij improvisaties oprekte tot eindeloze solosessies, zoals The Koln Concert uit 1975, en na een rustperiode van twee jaar verzamelde hij zijn iconische Standards-trio weer, met bassist Gary Peacock en drummer Jack DeJohnette. Ze wagen zich aan nummers van Bud Powell, Sonny Rollins, John Coltrane en Charlie Parker. Het spelplezier is te horen en we moeten hier zuinig op zijn: jazz van de hoogste plank, tijdloos en uniek. (Erik Mundt)

JAY-ROON & THE LOOSE ENDS Home To Many A Creaure [roots] CD, LP

Jeroen Mesker, frontman van Maison Du Malheur, wilde nieuwe inspiratie. Na jaren getoerd en albums uitgebracht te hebben, bracht hij een bezoek aan New Orleans. Daar kwam hij in contact met inspirerende artiesten en modelleerde zijn eigen band naar dit voorbeeld. Beïnvloed door blues- en rootsmuziek uit de jaren veertig een fijn album. Zonder achterhaald te klinken, hoor je een fijne sfeer, tussen Tom Waits en Billie Holiday. (Erik Mundt)

DURAND JONES & THE INDICATIONS Durand Jones & The Indications [soul]

(Dead Oceans/ Konkurrent) CD, LP Limited rood vinyl De wereld was toch een stukje minder mooi sinds het heengaan van charismatische soulzanger Charles Bradley vorig jaar. Maar er is goed nieuws, want Durand Jones, die eigenlijk per ongeluk zanger is geworden, gaat zijn plaats innemen. Samen met zijn band The Indications brengt hij een soulgeluid met funky gitaren, een zwetend orgel en bovenal met zijn heerlijk rauwe stemgeluid. We horen echo’s van grootheden als James Brown en Otis Redding, de ene keer sensationeel uitbundig, dan weer intiem en hartverscheurend. Het titelloze album werd geschreven met maatjes Aaron Frazer (drums) en Blake Rhein (gitaar) en mooi helder geproduceerd, rechtstreeks van tape in een kelder in Indiana. Stuk voor stuk zijn het klasse songs, maar naast de topsingle Make A Change moet ook het schitterende Now I’m Gone genoemd worden. Nieuwe soulheld Curtis Harding is goede referentie, maar de potentie van Durand Jones is misschien nog wel groter. (Erik Damen)

JUDAS PRIEST Firepower HEAVY

(Columbia/Sony Music) CD, LP Limited rood vinyl Al enige tijd worden we bestookt met teasers dat Firepower eraan komt met als gevolg dat de verwachtingen over de kwaliteit van de nieuweling hoog gespannen zijn. Hoewel

18


MANIA GLEB KOLYADIN Gleb Kolyadin SYMFO CD, LP

Reedemer een prima plaat was, vond ik de productie niet helemaal optimaal. Of de band dat ook dacht weet ik niet, maar voor deze plaat is oudgediende Tom Allom opgetrommeld aangevuld met Andy Sneap. Een meesterlijke zet aangezien de klassieke sound nu gekoppeld is aan een hedendaags karakter zonder geforceerd over te komen. Wie het vooruitgeschoven Lightning Strikes of het klassieke titelnummer beluisterd zal dit gelijk herkennen. Aangezien ook de andere twaalf tracks van de plaat degelijk in elkaar zitten, hoort deze plaat, losgekoppeld van het sentiment, tot de betere Priestplaten. Faulkner voelt zich als een vis in het water, Halford is ouderwets goed en Tipton? Hij verdient een standbeeld aangezien hij al jaren met Parkinson blijkt te leven. Op tournee wordt hij vervangen door eerder genoemde Sneap. Geweldige plaat! (Hermen Dijkstra)

Russische pianist Gleb Kolyadin maakte naam met het project Iamthemorning. Hij toonde al voldoende in huis te hebben om te kunnen boeien. Voor zijn debuut mocht hij van label Kscope putten uit de aanwezige artiesten. Niet gering. Op dit rijkgevulde album doen o.a. Gavin Harrison, drummer Porcupine Tree en King Crimson, bassist Nick Beggs, Porcupine Tree, zanger Steve Hogarth, Marillion en ook Jordan Rudess en Dream Theater mee. Virtuoos symfonisch debuut. (Erik Mundt)

FEMI KUTI One People One World WORLD

(Knitting Factor/PIAS) CD Vader Fela was de uitvinder van de afrobeat en zoon Femi zet de ingezette traditie op eigenzinnige wijze voort. Femi laat voor het eerst van zich horen als leider van de band The Positive Force, die ook hoorbaar is beïnvloed door jazz en soul. Op latere albums is er in Kuti’s muziek ook ruimte voor hiphop en r & b. One People One World opent bombastisch met het titelnummer en laat verder songs horen waarin plezier, liefde, gelijke rechten, rechtvaardigheid, vrede en begrip de sleutelwoorden zijn. Femi's werk voor o.a. Unicef maken hem tot een figuur om rekening mee te houden en ook zijn politieke ideeën brachten hem al eens in de problemen. Goed om te horen dat hij standvastig vasthoudt aan zijn idealen en er ook nog eens fraaie muziek uit weet te halen. (Red)

MYLES KENNEDY Year Of The Tiger

(Napalm/PIAS) CD, LP Limited wit vinyl Vergeet Slash. Vergeet Alter Bridge. Het eerste soloalbum van Myles Kennedy is te persoonlijk, zowel muzikaal als thematisch en refereert niet of nauwelijks aan de verrichtingen van de bands waarin hij al jarenlang met succes opereert en waarmee hij grote bekendheid geniet. Year Of The Tiger is een artistieke verwerking van een zeer ingrijpende gebeurtenis uit het leven van de zanger: het overlijden van zijn vader die om religieuze redenen elk medicijn weigerde. Myles Kennedy was toen vier jaar. Year Of The Tiger is ondanks de aanleiding geen trieste rouwplaat geworden. Integendeel. Eerder een energieke ode aan het leven, aan zijn moeder – Mother – en aan de liefde, Love Can Only Heal, het langste en mooiste nummer van de plaat. Maar ook de titelsong, The Great Beyond en Blind Faith zijn ijzersterk. Grote rockzangers zoals Robert Plant en wijlen Chris Cornell zijn nooit ver weg. Vooral Higher Truth, de zwanenzang uit 2015 van laatstgenoemde lijkt een inspiratiebron, vooral vanwege de vele akoestische instrumenten, de warmte en het optimisme. Die zijn ook allemaal terug te vinden op Year Of The Tiger. Kortom, een erg fraaie plaat. (Wim Koevoet)

SEUN KUTI & EGYPT 80 Black Times WORLD

(Strut/V2) CD, 2LP Ongelofelijk! Oude tijden herleven! Oude grieven komen weer naar boven en blijken even relevant als altijd. En nog steeds op dezelfde opzwepende en aanstekelijke manier gepresenteerd. Want Seun Kuti, de jongste zoon van afrobeatlegende Fela Kuti, heeft niet alleen de band van zijn vader overgenomen, hij heeft ook dezelfde stem, hetzelfde timbre en hetzelfde componeertalent van zijn vader. Oftewel: Black Times staan wederom bol van toeterende 19


MANIA

LUISTER TRIP

blazers, doordringende sirenenzang, ik-kanniet-stil-blijven-zitten-ritmes en vooral dat gevoel van urgentie. Topplaatje dus? Dacht het wel, en nog even toepasselijk als je de toestand in de wereld en vooral in bepaalde gedeelten van Afrika (Nigeria) beziet. Met songtitels als Last Revolutionary, 2. Black Times (featuring Carlos Santana!), Corporate Public Control Department (C.P.C.D.), Bad Man Lighter (B.M.L.) en Struggle Sounds mag duidelijk zijn dat het heilige revolutionaire vuur ook binnen Seun brandt, waardoor ik nu na zijn vader ook hem blijmoedig ga volgen. Ten muziekstrijde makkers! (André de Waal)

MICHAEL LANDAU Rock Bottom BLUES CD, LP

Ik vergelijk Michael Landau vaak met Robben Ford: beiden opereren in het meer laidback bluesidioom, beiden hebben bij grote namen gespeeld (in Landau’s geval: Miles Davis, BB King, James Taylor, Boz Scaggs, Joni Mitchell, Ray Charles, om er een paar te noemen), beiden spelen samen in de bluessupergroup Renegade Creation) en beiden heb ik nog niet kunnen betrappen op een slechte plaat. Dat laatste geldt wederom voor Rock Bottom, die uiterst smaakvol uit de speakers rolt. Subtiel, nooit gehaast, met een lekker solootje hier en daar niet alleen van de gitaar maar ook van het orgel, de fijne stem van Landau daaroverheen, zo nu en dan iets scherper (luister naar Heaven In The Alley), what is there not to like? Warm aanbevolen, dus! (André de Waal)

LO MOON Lo Moon

(Columbia/Sony Music) CD, 2LP Genoemd naar een van de vier manen van Jupiter is Lo Moon in het begin een mysterieus gezelschap. Maar de in Los Angeles gebaseerde band zegt het niet expres te hebben gedaan. Het moest over de muziek gaan. Daarom waren er in het begin geen video en geen achtergronden. Zanger Matt Lowell, oorspronkelijk uit New York, zegt door schrijvers als Camus, Updike en Houlebecq beïnvloed te worden. Crisanta Baker was meteen onder de indruk van de muziek die Lowell haar liet horen en het derde lid is de zoon van Dave Stewart, van o.a. Eurythmics, Sam. Tijdens tournees aangevuld door een drummer, maar de muziek op dit langverwachte debuutalbum bestaat uit atmosferische toetsen en ijle gitaren, te plaatsen tussen Death Cab For Cutie en Gotye, niet toevallig door producers Chris Walla en Francois Tetaz. Knappe nummers vol onverwachte wendingen met teksten over de vele vormen van liefde. Prachtig dromerig album. (Erik Mundt)

DANIEL LOHUES Vlier

(Agents After All/ Sony Music) CD, 2LP Vlier, het nieuwe studioalbum van Daniël Lohues, telt maar liefst achttien nummers. Vrijwel alle liedjes zijn in z’n dromen ontstaan. Als de Ericaan ’s nachts wakker werd, hadden ze zich als fonkelende groeidiamantjes in zijn hoofd genesteld. Maar waar zijn vorige plaat (Moi) solo opgenomen is, worden deze nummers uiteindelijk lekker losjes en ongedwongen door een band (Bram Hakkens, Reyer Zwart, Bart Wagemakers en Bernard Gepken) op band gezet. Wat resulteert in tracks (Volle Maone, De Witte Wieben Van ’t Aole Saksenland, Kwelt, 20


MANIA Josephine, A28) die door de meerstemmigheid een fijn Skik-sfeertje krijgen. Maar soms waaieren ze ook uit naar verrassende nieuwe grenzen van Daniëls, toch al zo diverse, solowerk. Zoals het relaxte Van Hier Tot Tokyo bijvoorbeeld, of het wondermooie Ondergrondse Hutte, het stekelige Gao Weg en het intieme Mar Ik Heur Hier. En alle nummers (’t Stöf en De Ogen Van Maria zijn onbetwiste hoogtepunten) worden daarbij zo beeldend voorgedragen, dat je concluderen moet dat de wereld alweer achttien schitterende Lohues-tafereeltjes rijker is. Hij kan zo langzamerhand wel een eigen muziekmuseum vullen. (Dennis Dekker)

bracht het viertal een veelzijdige folkplaat vol instrumentrijke arrangementen. Het meer energieke Smart Flesh volgde in 2011. En toen was daar Eyeland, in 2016. Van intieme folk met af een toe een injectie rock gingen de Amerikanen ineens naar een experimenteel conceptalbum vol ongemakkelijk geëxperimenteer. Nu, anderhalf jaar later, is het viertal terug naar de basis gegaan. Het album herbergt twaalf mooie, kleine liedjes die her en der subtiele elektronische, minimalistische invloeden kennen. The Low Anthem is terug. (Jelle Teitsma)

MADENSUYU Current CD, LP

LOMA Loma CD, LP Limited clear vinyl

Een Belgisch duo dat zich vernoemde naar Turks bronwater. Madensuyu ontstond rond 2000 en bestaat uit drummer Pieterjan Vervondel en multi-instrumentalist Stijn deGezelle. Sinds het eerste begin in Gent, begonnen de twee hun cd's zelf in elkaar te zetten met het oog op de vergankelijkheid. Verwacht op dit vijfde volledige album geen uitgeklede duomuziek, maar mooi gecomponeerde popmuziek, gelaagd en gedurfd opgebouwd. Verstild, maar krachtig. (Erik Mundt)

Shearwater-voorman Jonathan Meiburg kreeg bij toeval een cd van het Amerikaanse duo Cross Record in handen en was zo onder de indruk dat hij ze mee vroeg op tournee. Hier bleef het niet bij, want vervolgens dook hij met het duo de studio in en was het debuut van Loma een feit. Het levert een prachtige dromerige en avontuurlijke plaat op met wonderschone klanken vol invloeden en vooral de betoverende stem van Emily Cross. Het smaakt naar veel meer. (Erwin Zijleman)

MATTHEWS SOUTHERN COMFORT Like A Radio CD

JEREMY LOOPS Critical As Water

(Loops Land/Bertus) CD, LP Zuid-Afrikaan Jeremy Loops debuteerde in 2014 en maakte in zijn vaderland veel indruk. De globetrotter, die een jaar over de wereld voer met een superjacht, maakt frisse folkpop, die hij door veel toeren en spelen ondersteunt. Vier jaar later is er nu de opvolger, een warm en sympathiek album, waar met smart op gewacht werd. Hij werkte samen met Jake Gosling, o.a. Lady Gaga en Shawn Mendes, en met Will Hicks, o.a. Ed Sheeran en Lily Allen. Hij doet wel denken aan Sheeran, maar is iets exotischer en zijn muziek klinkt als een warme en lome zonnige dag. Sfeervol album. (Erik Mundt)

Like A Radio van Matthews Southern Comfort klinkt als een klok. De fraaiste herinneringen aan zijn begintijd (Woodstock) tot en met het bloedstollend prachtige God’s Eye View van het album Joy Mining uit 2008 komen moeiteloos samen. Zijn stem is herkenbaar uit duizenden, veel van de composities ook, met name door manier waarop Matthews zijn verhalende teksten en de beeldende muziek perfect bij elkaar laat passen. Veel gitaarwerk is in handen van meestergitarist en producer BJ Baartmans. Een snufje melancholie en nostalgie maakt het helemaal af. Heerlijk! (Fons Delemarre)

JOHN MAYALL Three For The Road CD

BLUES

Bijna 85 is hij inmiddels en still going strong. John Mayall, de onvermoeibare godfather van de Britse blues, levert met Three For The Road een live-album af waarvoor de opnamen in 2017 gemaakt werden tijdens twee concerten in Duitsland. Geruggesteund door de muzikanten met wie hij de afgelopen tien jaar de podia afstruinde, presenteert Mayall naast een tweetal eigen nummers zeven covers van helden als Eddie

LOW ANTHEM The Salt Doll Went To Measure The Depth Of The Sea CD, LP Limited wit vinyl

The Low Anthem brak midden 2009 door met het veelzijdige Oh My God, Charlie Darwin. In het kielzog van onder meer Fleet Foxes

21


MANIA Taylor, Lightnin’ Hopkins en Lionel Hampton. Mayall zelf schakelt moeiteloos heen en weer tussen gitaar, keyboards, mondharmonica en zang. Het spelplezier spat er vanaf. Three For The Road is een inspirerende hommage aan de vitaliteit van de blues. (Jan Doense)

MINISTRY AmeriKKKant

(Nuclear Blast/Warner) CD, LP AmeriKKKant is het veertiende album van de legendarische metalgroep Ministry. Het is de opvolger van From Beer To Eternity uit 2013 en nooit eerder liet de groep zo'n lange stilte vallen tussen twee albums. Bovendien is dit het eerste album zonder gitarist Mike Scaccia die in 2012 overleed, maar postuum op From Beer To Eternity te horen was. AmeriKKKant is een album dat erg beïnvloed is door het huidige politieke klimaat in Amerika. Niet voor niets begint het album met een paar soundbites van de Amerikaanse president Donald Trump. Verder staat de provocerende plaat weer vol met industial metal, doorspekt met elektronica en vervormde samples, zware en gejaagde drums, repetitieve gitaren en dikke riffs en de angstaanjagende vocalen van frontman Al Jourgensen, die het album ook produceerde. Gastbijdragen zijn er van DJ Swamp, bekend van Beck, Burton C. Bell van Fear Factory, Arabian Prince van N.W.A. en Lord Of The Cello. (Jesse Voorn)

MINT FIELD Pasar De Las Luces

(Innovative Leisure/ Bertus) CD, 2LP Twee jonge dames uit Tijuana in Mexico vormen samen Mint Field. Zangeres en gitariste Estrella Sanchez en toetseniste en drumster Amor Amezcua zijn eenentwintig. Toch klinken ze op dit debuut, dat volgens hun zelf een compilatie van hun levens van twee jaar geleden tot nu toe is, doorleefd en wijs. De stijl van hun in het Spaans gezongen eigen composities loopt van dromerige en ijle popmuziek tot krautrock en post-punk tot garage en psychedelisch en alles daartussen. Ze hebben iets te melden en doen dat ook op een album dat staat als een huis. Sanchez beschikt over een engelachtige stem en doet bij vlagen denken aan

bijvoorbeeld Cocteau Twins. In 2017 reisden ze naar Detroit om samen te werken met producer Christopher Koltay, o.a. Akron/Family. Dit album verschijnt bij het Amerikaanse label Innovative Leisure Records. Die hebben goud in handen met dit prachtige album van een bijzonder duo. (Erik Mundt)

MOANING Moaning CD, LP Limited blauw vinyl

Je weet dat je on the roll bent op het moment dat je als jong bandje (met Don’t Go en Artificial) slechts twee nummers de wijde wereld hebt ingegooid, maar al wel geboekt staat op behoorlijk aansprekende Nederlandse festivals als London Calling en Best Kept Secret. De drie uit Los Angeles afkomstige heren kennen elkaar van het lokale DIY-circuit. Ze maken duistere postpunk, qua sound vergelijkbaar met hun Canadese buren van Preoccupations. Het titelloze debuut opent met Don’t Go. Een gejaagde track vol snijdende gitaren, vlakke zang en rauwe, oprechte emoties. Het nummer geeft aan wat je erna kunt verwachten, namelijk nog eens negen nummers die zielen van de twintigers verzinnebeelden. (Jelle Teitsma)

MOBY Everything Was Beautiful And Nothing Hurt

(V2) CD, 2LP Ten tijde van These Systems Are Failing uit 2016 was Moby boos. Zijn vuisten gingen op die plaat de lucht in en bleven daar een dik halfuur. Niks herinnerde aan klassiekers als Go, Porcelain en Natural Blues. Eerder aan bands als Nine Inch Nails en Godflesh. Everything Was Beautiful And Nothing Hurt, album nummer vijftien, speelt zich af in een post-apocalyptisch landschap waar het mannelijk individu door God geïsoleerd is en op zijn pad frustrerende, vernietigende keuzes moet maken. Met inspiratiebronnen als Smith & Mighty, Wally Baradou en Sly & Robbie worden genres als triphop, synthpop en dub in de blender gegooid, onder andere hoorbaar op fraaie tracks als Mere Anarchy, Failing Rain And Light, Welcome To The Hard Times en – inclusief spoken word – Like A Motherless Child. Nadat A Dark Cloud Is Coming de plaat op minimalistische wijze afsluit mogen we concluderen dat Moby een verrassend ingenieus werkje heeft afgeleverd. (Jelle Teitsma) 22


MANIA NEAL MORSE Life & Times SYMFO

van het nummer dat de band zijn naam gaf, is als extra aan deze verzamelaar toegevoegd. Zoals bij elk carrièreoverzicht is de tracklist voor discussie vatbaar, maar Decades bevat meer dan eerdere compilaties een representatie van alle gezichten van de band. (Martin Kikkert)

(Metal Blade/PIAS) CD, Limited grijs of aubergine vinyl Dit keer geen plaatvullende epics, aanzwellende synthesizers en gitaarsolo’s. Zelfs God en Jezus ontbreken op de nieuwe cd van Neal Morse, al jaren het boegbeeld van de (gelukkig) onuitroeibare progrock. Life And Times is een ‘klein’ album, met twaalf nummers, tot in de puntjes verzorgd, bijna geheel door Neal Morse alléén bedacht, volgespeeld en geproduceerd. Hij toont zich op Life And Times een geroutineerd singersongwriter bij wie het heilige vuur nog lang niet is gedoofd. Of hij nu een lief en ontroerend liedje aan zijn vrouw richt die hij on the road mist (Selfie In The Square) of dat hij zich waagt aan blue-eyed soul (Wave On The Ocean en You And Me And Everything), het niveau is hoog en het resultaat fraai. Net op het moment dat je denkt dat het misschien wel allemaal wat braaf is, komt het zeer aangrijpende en taboe doorbrekende He Died At Home, een akoestische ballade over suïcide in het leger: ‘But William didn’t die in the combat zone, he died at home’. (Wim Koevoet)

O.S.T. Het Leven Is Verrukkulluk CD

De vers uitgekomen verfilming van Remco Camperts boek heeft een soundtrack om van te smullen. Het boek Het Leven Is Vurrukkulluk kwam uit in 1961, in een tijd dat jazzmuziek een intellectuele cultuurstroom vertegenwoordigde. Dat de filmmakers hebben gekozen voor muziek van de David Kwekssilber Big Band is dan ook een schot in de roos. Met een speelse lichtvoetigheid is de soundtrack een perfecte begeleiding bij het luchtige verhaal, maar is zonder filmbeelden ook meer dan een ware traktatie. (Luc van Gaans)

ONEIDA Romance CD, 2LP Limited rood vinyl

De band uit Brooklyn, New York, bestaat sinds 1997. Oneida maakt al meer dan twintig jaar bijzondere experimentele muziek. Puttend uit genres als krautrock, minimalisme en noise, slaagt het vijftal erin om vervreemdende muziek te maken, inmiddels op meer dan een dozijn albums, een reeks singles en live-albums en compilaties. Fascinerend om te horen hoe hun klankbeelden opgebouwd worden via geluiden van onherkenbare instrumenten. Zeer apart en geliefd door kenners. (Erik Mundt)

NIGHTWISH Decades HEAVY

(Nuclear Blast/Warner) 2CD, 3LP Sommige fans hadden drie jaar na Endless Forms Most Beautiful liever een splinternieuw album gehad. Nightwish zelf vond het twintigjarig jubileum aanleiding voor een compilatie en een uitgebreide wereldtournee. Als Decades iets duidelijk maakt, is het dat Nightwish de afgelopen twee decennia veel navolgers heeft gekregen, maar de leerlingen de meester nooit wisten te overtreffen. Voor een niet onaanzienlijk deel komt dat op het conto van de drie uitstekende frontvrouwen die de band aanvoer(d)en. Ook al was in de persoonlijke verhoudingen het huwelijk tussen Tarja en de band niet erg gelukkig, muzikaal bleek het een gouden match. Toetsenist Tuomas Holopainen mag met zijn avontuurlijke en rijk gearrangeerde composities ook een flink deel van het succes claimen. Hij was in 1996 een van de medeoprichters van Nightwish. De demo

ORGEL VRETEN De Man En Zijn Machine

(V2) CD, LP Limited goud vinyl Als u denkt dat Het Orgel iets is voor geweldenaars als Johann Sebastian Bach en Klaus Wunderlich, dan zit u zit er niet naast. Maar houdt rekening met Thijs Schrijnemakers en Darius Timmer. Zij gaan vol op Het Orgel, zij lusten het rauw! En let op, Thijs S. en Darius T., met medeplichtigen Henri van den B. (drums), Jan T. (bas) en Arno B. (sousafoon) zullen vervolgens ook u, nietsvermoedende luisteraar, bij den lurven grijpen. Om van het argeloze publiek bij hun dampende optredens 23


MANIA MACEO PARKER It's All About Love JAZZ

nog maar te zwijgen. Orgel Vreten doet Het Orgel immers swingen, grooven, zingen en janken. Vanaf Sorry Wim tot aan Rups De Musical dendert De Man En Zijn Machine over u heen, met een uiterst aanstekelijke mix van rock, pop, jazz en pakweg calypso. Pas bij Solero krijgt u de kans om op adem te komen, mocht u dat willen. En anders neemt u gewoon weer een hap, van dat onweerstaanbare Orgel. (Louk Vanderschuren)

(Delta/Suburban) CD, LP Een oud baasje inmiddels, 75 lentes jong, maar nog altijd alive and kickin’! Maceo Parker is een wandelende legende, groot geworden met de funk, die met de grootsten der aarde speelde: James Brown, George Clinton, Ray Charles, Prince, Ani Difranco, James Taylor, Dave Matthews Band en The Red Hot Chilli Peppers. Daar kun je mee thuis komen! Zijn laatste plaat maakte hij met de WDR Bigband, zowaar ook niet de minste. Michael Abene arrangeerde de stukken, die allemaal ‘love’ in de titel hebben. Speciaal voor het project bracht Parker drummer Cora Coleman en bassist Carroll Dashiel samen, die de muziek een extra solide groove geven. En dat is direct te horen op de albumopener Who’s Making Love dat de pan uit swingt en waarop puike zangpartijen en saxsolo’s van de meester zelf te horen zijn. Misschien had de verdere muziekkeuze op de plaat iets avontuurlijker mogen zijn, maar Parker wil graag een breed publiek aanspreken. En wie geeft hem eens ongelijk? (Luc van Gaans)

Wat zijn de drie essentiële orgeltracks die iedere muziekliefhebber moet kennen en waarom? - Summertime in de versie van Billy Preston. De energie en de bezieling waarmee Billy Preston, ook wel de vijfde Beatle genoemd, is écht ongekend. - The Sermon door Jimmy Smith. Het volkoren brood onder de orgelklassiekers. De basis van iedere bekende, soulvolle orgelsound.

PENNYLEEN Still Water/Savage Waves

- Mercy Mercy Mercy in de versie van Rhoda Scott. De beste vrouwelijke Hammondorganiste op onze planeet, inmiddels tachtig jaar oud en nog steeds zo fris als een hoentje.

(Kroese Records) CD PennyLeen heeft al een jarenlange podiumervaring. Zo stond ze op jonge leeftijd als saxofoniste naast Hans Dulfer en Kaz Lux, bracht met haar band zeven jaar geleden al een album uit, waarmee uitgebreid werd getoerd. Haar nieuwe album Still Waters / Savage Waters moest iets speciaal worden en daarvoor heeft ze alles uit de kast gehaald. Erg persoonlijke teksten en met een mooi stemgeluid tussen Anouk en Beth Hart. Er werkten maar liefst 35 verschillende muzikanten mee, waaronder Mark Lennon van Venice met wie PennyLeen het duet Help Me zingt. Soms worden de liedjes heel klein gehouden (Without Remorse), maar dat ze een enorme strot heeft, laat ze ook een aantal keren horen (Not Good Enough). In het met blazers overladen What I Want To Know speelt PennyLeen zelf ook haar oude instrument. Het album wordt afgesloten het mooi klein gehouden Gratitude. Resultaat is een soulvol, traditioneel singer-songwriter album. (Erik Damen)

There isn't much of a music scene in Hermann, unless you like polka. But the landscape I grew up in is a part of me. I spent a lot of time in the woods doing a lot of nothing to break the boredom. Nathaniel Rateliff

24


MANIA GRANT LEE PHILLIPS Widdershins

LUISTER TRIP

(Yep Records/V2) CD, LP Grant Lee Phillips startte zijn muziek carrière binnen de band Grant Lee Buffalo waarna hij eind jaren negentig verder ging als soloartiest. Onder zijn eigen naam bracht hij zijn eerste soloplaat Ladies Love Oracle online uit waarna nog acht albums volgenden. Nu komt Phillips met Widdershins. Een album dat volgens de 54 jarige Californian geboren is rondom de vraag welke richting we nu eigenlijk op gaan in het ‘sociale landschap’ waarin we tegenwoordig leven. En precies deze vraag gaat ook schuil achter de mysterieuze titel Widdershins, dat als oud Schots woord de betekenis reflecteert van iets dat in tegengestelde richting van de zon draait. Onder Yep Roc Records werkte Phillips zelf als producer aan dit album dat binnen vier dagen werd opgenomen werd in Nashville. Twaalf kunstenwerken van deze muzieksmit zijn het resultaat. (Linda Rettenwander)

NATHANIEL RATELIFF & THE NIGHT SWEATS Tearing At The Seams

(Caroline/Universal) CD, 2LP Limited wit vinyl Na drie redelijk onopvallende indiepop soloalbums groepeerde Nathaniel Rateliff zijn Night Sweats en tekende hij bij Stax. Daar kon hij naar hartenlust zijn voorliefde voor southern soul en rhythm & blues uitleven, iets wat op zijn debuut uit 2015 ook tot het nodige succes leidde. Een wereldtournee en een fraai live-album later komt nu het tweede studioalbum. Opener Shoe Boot begint als een track uit de archieven van de vroege Parliament, wat meteen aangeeft dat Rateliff de deelgebieden van de soul verkent. Het intense Babe I Know speelt zich af op de grens tussen soul en country, wellicht de mooiste muzikale kruisbestuiving die er is, en waar hij zich als een vis in het water voelt. De vele optredens hebben geleid tot een superstrakke band die volledig in dienst staat van Rateliffs voordracht. Een uitstekende opvolger die bewijst dat het debuut bepaald geen toevalstreffer was. (Jurgen Vreugdenhil)

POLICA AND S T A R G A Z E Music For The Long Emergency CD, LP

Music For The Long Emergency is het debuutalbum van de samenwerking tussen de Amerikaanse melancholische synthpopgroep Poliça en het klassieke indie-ensemble Stargaze uit Berlijn. Het resultaat mag er zijn. Zeven melodieuze nummers vol mistroostigheid, dramatiek en vervreemding, opgenomen in de schitterende Studio 2 van Funkhaus Berlin. Elektronische texturen versus opzwellende orkestrale soundscapes, bijgestaan door het immer fraaie en bijkans buitenaardse stemgeluid van Channy Leaneagh van Poliça. Een magisch geheel. (Jelle Teitsma)

MICHAEL SCHENKER FEST Resurrection HEAVY CD, 2LP Limited clear vinyl

De Duitse gitaarlegende Michael Schenker is aan een tweede jeugd begonnen. Na het succesvolle Temple Of Rock-avontuur ging hij in 2016 samen met zangers Graham Bonnet en Gary Barden plus de ritmesectie Chris Glen en Ted McKenna uit de

25


MANIA klassieke jaren tachtig Michael Schenker Group en Robin McAuley van de McAuley Schenker Group toeren onder de naam Michael Schenker Fest. Dit resulteerde allereerst in een spetterende live in Tokyo opgenomen registratie. Inmiddels heeft ook Doogie White van Temple Of Rock zich weer bij het gezelschap gevoegd. Met verder onder meer een gastbijdrage van groot Schenker-fan Kirk Hammett in opener Heart And Soul bewijst Resurrection met verve dat de chemie ook in de studio weer aanwezig is. (Dries Klontje)

LUISTER TRIP

IAN SIEGAL All The Rage

BLUES

(Nugene/Bertus) CD Rauw, ongepolijst, energiek, gedreven. Boos of misschien gewoon woedend over hoe de wereld er tegenwoordig uitziet. Op All The Rage is Ian Siegal weer ouderwets op dreef. Sommige nummers zijn niet meer dan een lang uitgesponnen rif (Eale-Vulture), op andere tracks zoals Jacob’s Ladder rammelt de juke joint piano lekker door. De hand van Mischa den Haring (producer van o.a. Boo Boo Davis) is goed terug te horen in het geluid van het album. Davis en Siegal zijn allebei op hun eigen manier wildemannen, die er van houden blues te strippen ‘to the bone’. All The Rage is zeer spontaan in Amsterdam opgenomen en Siegal heeft bij bijna alle nummers meer voor de groove dan voor perfectie gekozen, daarbij ondersteund door zijn uit volle borst meezingende medemuzikanten. Resultaat: een eerlijk en heerlijk bonkend bluesalbum. Rustpunten zijn de akoestische nummers Ain’t You Great en Sailor Town. (Fons Delemarre)

SHANNON & THE CLAMS Onion

(Atlantic/Warner) CD, 2LP Shannon & The Clams zijn al een jaar of tien bezig de wereld te veroveren en het zou niet meer dan rechtvaardig zijn dat dit album, hun vijfde, daar een flinke stap voorwaarts in is. Geproduceerd door Dan Auerbach, wiens nieuwe label Easy Eye voorlopig een perfecte score heeft. Bassiste Shannon Shaw, op zijn zachts gezegd een indrukwekkende verschijning, en haar Clams zingen allemaal op dit album dat op een perfecte manier doowop, girlsound, en vroege rock ’n roll combineert met een vleugje punk en garagerock. Ondanks dat de vrolijkheid er muzikaal vanaf spat, is de onderliggende thematiek wat donkerder dan op eerdere albums, getuige de vele referenties naar het afbranden van hun thuisconcertzaal The Ghost Ship in Oakland, waarbij 36 mensen het leven lieten. De productie is wat voller aangezet en meer gearrangeerd dan ooit, maar Auerbach is uiteraard een meester in het creëren van de juiste vintage sound. Een heerlijk album, waarbij contemplatie en uitbundigheid hand in hand gaan.(Jurgen Vreugdenhil)

SONNY SMITH Rod For Your Love CD, LP

Sonny Smith is een kunstenaar uit San Francisco die inmiddels al zo’n acht albums op zijn naam heeft staan, veelal redelijk privé uitgebracht. Al eerder bracht hij een album uit op het label van Chuck Prophet, nu is het Dan Auerbach die hem onder zijn hoede neemt. Een groot zanger is hij niet, maar zijn aanstekelijke powerpopsongs en de heldere, vintage productie van Auerbach maken dit een zeer aantrekkelijk album. (Jurgen Vreugdenhil)

26


MANIA CHRIS SMITHER Call Me Lucky

(Signature Sound/V2) CD Al meer dan vijftig jaar is Chris Smither actief in de americana. Na ruim zes jaar is hij weer terug met een studioalbum met nieuw eigen werk en twee covers. Chris wordt begeleid door Billy Conway (Morphine) en Matt Lorenz (The Suitcase Junket). De samenwerking met producer David Goodrich wordt ook hier weer voortgezet. De eigen nummers van Chris zijn eerlijk en puur, teksten over leven en liefde, geboren worden en op elkaar vertrouwen. Open teksten waarbij genoeg ruimte is voor de eigen interpretatie. Muziek die erg fijn in het gehoor ligt, of je nu van blues, country, rock & roll of soul houdt, het is er allemaal. Wat Call Me Lucky ook bijzonder maakt is de tweede cd met een vijftal liedjes uit Call Me Lucky in alternatieve versies. Smither covert Smither, zou je kunnen zeggen. (Remco Moonen-Emmerink)

STEPHEN STILLS & JUDY COLLINS Everybody Knows

(Sony Music) CD, LP Zowel Stills als Collins behoeven natuurlijk geen enkele introductie en zelfs hun, overigens niet al te lange, liefdesrelatie is alom bekend. Het leverde dan ook parels op als Suite: Judy Blue Eyes, So Begins The Task en Houses. Die laatste twee vormen ook de kern van dit album, waarin met name Collins bewijst vocaal niets ingeleverd te hebben. Bij Stills heeft de slijtage wat meer toegeslagen, maar zijn gitaarspel blijft onveranderd groots. Behalve nog een paar remakes uit het eigen repertoire, met een speciale vermelding voor Stills’ Questions, ooit in het repertoire van The Buffalo Springfield, zijn er covers van Bob Dylan, Leonard Cohen, Sandy Denny en, verrassend, The Travelling Wilburys. Alleen Collins heeft ook een nieuw nummer toegevoegd, River Of Gold. De liefde is wellicht over, maar het onderling respect en het plezier om eindelijk samen een album op te nemen zijn overduidelijk aanwezig. (Jurgen Vreugdenhil)

SUUNS Felt CD, LP Limited clear vinyl

Het vierde Suuns-album is toegankelijker dan ooit tevoren, maar

daardoor zeker niet minder spannend of minder donker. Hier en daar kreeg ik zelfs het gevoel dat Angelo Badalamenti erbij betrokken is geweest. Ongetwijfeld een inspiratiebron voor de band die donkere spanningsbogen en onverstaanbare stemmen door vocoders wikkelt in een uiterst genietbaar psychedelisch feestje waarin geen seconde verveelt. Geen gemakkelijke kost, maar als je er eenmaal in de trip zit, wil je er niet meer uit! (Remco Moonen-Emmerink)

TRACEY THORN Record

(Caroline/Universal) CD, LP Limited rood/ zwart marbled vinyl Hoewel haar stem te horen was op platen van John Grant en Jens Lekman, was het de laatste jaren in muzikale zin erg stil rond Tracey Thorn, zangeres van Everything But The Girl, dat officieel nog steeds bestaat, maar waar al bijna twintig jaar geen nieuw werk meer van is verschenen. Dat betekent niet dat ze stilgezeten heeft, want sinds de release van haar fraaie laatste studioplaat Tinsel And Lights (2012) publiceerde ze twee boeken en begon ze met het schrijven van columns over muziek voor de New Statesman. Gelukkig keert ze nu eindelijk terug aan het muzikale front met Record, waarvoor ze opnieuw samenwerkte met producer Ewan Pearson. Eerste single Queen heeft een fijne late night discosound, die ook terugkeert in afsluiter Dancefloor, maar in de meeste liedjes ligt het tempo lager. Hulp kreeg Thorn van elke representanten van de huidige generatie muziekvrouwen: Corinne Bailey Rae, Shura, en Stella Mozgawa en Jenny Lindberg van Warpaint. Record is een fraaie en dromerige plaat die zowel eigentijds als ietwat nostalgisch klinkt, maar allebei in de goede zin van het woord. (Marco van Ravenhorst)

TURBONEGRO Rocknrollmachine CD, LP

De zelfomschreven death punk van Turbonegro is al enkele jaren een stuk milder geworden. Verrassend is het dan ook niet dat Rocknrollmachine aftrapt met een driedelige suite waar de punk op de achtergrond staat en de productie met vette eighties synths voorop. Toch blijft de basis lekkere recht toe recht aan rock & roll, dus trek je denim jas maar uit de kast en zet het volume op elf. (Tim Jansen) 27


MANIA TUSKY Rated Gnar

LUISTER TRIP

(V2) CD, LP Uit de as van John Coffey is daar Tusky, met Alfred van Luttikhuizen die naast de gitaar nu ook de zang voor zijn rekening neemt. Aangevuld door zijn oude gitaartechneut Sjors en invaldrummer Bas is het bijna een reünie! Het kan dan ook niet anders dan dat we op Rated Gnar een partij ouderwets harde, beukende punkrock voorgeschoteld krijgen die regelrecht uit de jaren negentig lijkt te komen. De plaat wordt na de openingsschreeuw ‘I was caught in a white dress’ gevolgd door melodieus gitaargeweld dat het daaropvolgende halfuur niet meer is te stoppen. Als een stoomwals razen de nummers door, met Alfred die er op volle toeren overheen schreeuwt en voortgestuwd wordt door onheil en gedonder op de drums. Agressieve gitaren, vette solo's en ongecompliceerde punkrock, dat is waar Tusky voor staat en dat is ook precies wat we willen horen. Ze zullen deze zomer ongetwijfeld menig festivaltent gaan afbreken! (Tim Jansen)

VAN WYCK An Average Woman

(Concerto) CD, LP VanWyck is het alter ego van Christine Oele, die eerder al bijzondere muziek maakte met de band Nevada Drive. Waar Christine Oele in haar vorige band koos voor de vernieuwing en het experiment, heeft ze er als VanWyck voor gekozen om een volstrekt tijdloze singersongwriterplaat te maken. An Average Woman riep bij mij in eerste instantie associaties op met de allergrootste singer-songwriters als Leonard Cohen en Joni Mitchell en dat is vergelijkingsmateriaal waaraan je je alleen maar kunt vertillen. VanWyck vertilt zich er niet aan omdat haar debuut je direct bij eerste beluistering diep weet te raken, waardoor de behoefte tot associëren met de muziek van anderen verdwijnt. Voor de arrangementen leunde VanWyck zwaar op Reyer Zwart, die de songs op An Average Woman prachtig heeft ingekleurd, onder andere met wonderschone strijkersarrangementen en een wat rootsy aandoend instrumentarium. Christine Oele heeft haar jeugd doorgebracht in Nieuw-Zeeland en klinkt mede hierdoor geen moment Nederlands, wat An Average Woman voorziet van internationale allure. Het debuut van VanWyck is een grootse en meeslepende plaat vol bezwering en toverkracht en kan zomaar behoren tot het beste dat dit jaar verschijnt. (Erwin Zijleman)

VARIOUS Black Panther The Album

(Interscope/Universal) CD Een album compleet gewijd aan en geïnspireerd door een stripheld. Black Panther: The Album klinkt dan ook als een ode aan een van de eerste moderne zwarte superhelden en aan de Afrikaanse kunst en cultuur. Artiesten die spelen met de verhaallijn van de film en tóch sterke opzichzelfstaande nummers afleveren. Dat maakt deze soundtrack meer dan ‘gewoon’ een compilatie nummers van bekende muzikanten. Het is een ambitieus kunstwerk op zichzelf en schudt samen met de film het witte Hollywood op. De plaat is volledig geproduceerd en gecureerd door ’s werelds meest gevierde rapper van dit moment: Kendrick Lamar, in samenwerking met Top Dawg Entertainment-oprichter Anthony Tiffith. Er zijn maar enkele nummers daadwerkelijk te horen in de Marvel-film, maar het zijn allemaal pareltjes. Zoals de hit All The Stars van Kendrick Lamar ft. SZA en Pray For Me van Lamar en The Weeknd. Ook minder bekende artiesten hebben een platform gekregen, zoals Jorja Smith (I Am) en Zacari (Redemption ft. Babes Wodumo). Filmregisseur Ryan Coogler maakte de juiste keuze om Lamar dit project toe te vertrouwen. (Sanne den Toom) 28


MANIA ERIC VLOEIMANS TRIO

één liedje voorbij, maar het zwaartepunt ligt op het materiaal van Boy King uit 2016. Waar de studioplaten onderling nogal verschillen, is de band er hier in geslaagd om deze dertien liedjes als een eenheid te laten klinken. Wild Beasts zullen gemist worden, maar deze plaat vormt in elk geval een waardig afscheid. (Marco van Ravenhorst)

Levanter JAZZ (New Arts/Bertus) CD De afgelopen jaren maakte Vloeimans vooral naam in de klassieke muziek. Op Levanter werkt hij samen met de Syrische klarinettist Kinan Azmeh en pianist Jeroen van Vliet. Wat we horen is een jazzplaat die de grenzen van het genre verkent. Openingszet November begint ingetogen, krijgt langzamerhand vleugels en vouwt zich uit tot een dynamisch klanklandschap. Op subtiele wijze geven de drie kleur aan de door klarinet gedragen compositie. In Wanderer voert Van Vliets weelderige pianospel de boventoon. De betoverende wijze waarop trompet en klarinet om elkaar heen cirkelen is fenomenaal. Tijdens het snelle Balkan Spirits valt op hoeveel verschillende tinten Vloeimans uit zijn instrument weet te halen. Wanneer hij en Azmeh zich naar een onheilspellende passage blazen belandt de luisteraar op het puntje van de stoel. De musici hebben allen hun eigen achtergrond en laten zich gelden. Daardoor staat Vloeimans spel constant in contact met andere invloeden. Het resultaat is een veelkleurig klankbeeld dat meer dan een uur boeit. (Robin Ferdinand Groot)

HET WITTE VINYL IS ALLEEN TE KOOP IN DE POPSPECIAALZAKEN! KIM WILDE Here Come The Aliens

(Earmusic/V2) CD, LP In de jaren tachtig stond Kim Wilde met grote regelmatig in de hitlijsten met catchy popmuziek. De laatste jaren werd het op muzikaal gebied echter stil omdat het moederschap en het schrijven over en het presenteren van programma’s over tuinieren voorrang kregen. Het afgelopen jaar trad ze echter al uitgebreid in ons land op en de vele veertigers die er uit jeugdsentiment heen gingen werden bepaald niet teleurgesteld. Een en ander resulteert in Here Come The Aliens. Een album dat naadloos aansluit op haar oude werk. Broer Ricky is nog steeds verantwoordelijk voor goed in het gehoor liggende songs zoals Kandy Krush en Stereo Shot (en het stevige Rock The Paradiso, inderdaad over ‘onze’ poptempel), die worden afgewisseld met typische Wilde-ballads als Solstice. Voor alles geldt dat ze evengoed in de jaren tachtig gemaakt hadden kunnen worden. Een nieuw publiek zal ze niet aanboren met dit album, maar voor de liefhebbers is dit een welkome comeback! (Ron Bult

WILD BEAST Last Night All My Dreams Came True

(Domino/V2) CD, LP Limited wit vinyl Treurig nieuws kregen de fans van Wild Beasts afgelopen september. De artrockband uit het Britse stadje Kendal maakte toen bekend er begin dit jaar definitief mee te stoppen. Niet vanwege onderlinge meningsverschillen of gebrek aan inspiratie, maar omdat ze bereikt hadden wat ze wilden bereiken en ze het daarom een goed idee vonden om er op het hoogtepunt mee op te houden. Of de band inderdaad de toppen van zijn kunnen had bereikt zullen we dus nooit weten, feit is dat Wild Beasts sinds 2008 een vijftal goede tot zeer indrukwekkende albums heeft afgeleverd. Als afscheid is er nu een alternatief carrièreoverzicht, live opgenomen in de RAK-studio's. Last Night All My Dreams Came True laat een uiterst strakke en zelfbewuste band horen die nog lang niet aan slijtage onderhevig is. Van elk van de studioalbum komt minstens

YO LA TENGO There's A Riot Going On

(Matador/Beggars) CD, LP Limited oranje vinyl Toen de Amerikaanse indierockveteranen Yo La Tengo in 2015 in Paradiso speelden, viel op dat de groep een beduidend rustiger setlist afwerkte dan hun destijds meest recente wapenfeit Fade had doen vermoeden. Er kwamen ook veel uitgeklede covers voorbij. Een en ander valt op zijn plaats nu There’s A Riot Going 29


MANIA WENDE Mens

(PIAS) CD, LP Weinig Nederlandse artiesten zijn zo veelzijdig als Wende Snijders. Na zich op het Franse chanson gestort te hebben, volgde onder meer Engelse popmuziek en herschreven klassieke stukken. Op haar nieuwe album zingt ze, begeleid door elektronische beats (met uitzondering van de prachtige pianoballad Blijf) in het Nederlands. Op Mens bezingt Wende het leven. Hoe houdt je je als mens staande tussen de andere mensen? Met de opbouw van opener Deze Gin weet Wende de aandacht meteen te trekken. Een tekst die overigens doet denken aan het werk van Jacques Brel of Scott Walker. Wende kan stoer zijn, maar ook breekbaar, zoals in Vrij me. Een album dat met volle aandacht beluisterd moet worden, al is het alleen al om de prachtige teksten waarvoor niet alleen Wende tekende zelf maar ook Typhoon, Joost Zwagerman, Arnon Grunberg en Dimitri Verhulst. Wie eenvoudig gestructureerde liedjes verwacht, is aan het verkeerde adres. Mens is een reis. Die met elke luisterbeurt meer en een mooier landschap laat zien. (Ron Bulters) Wat zijn jouw favoriete platen en waarom? Kendrick Lamar – To Pimp A Butterfly De plaat kwam uit in de beginfase van het schrijven van de nummers voor het album MENS. Ik was op zoek naar de verhalenvertellers van deze tijd, naar artiesten die hun eigen taal binnen de taal hebben en werd omver geblazen door deze plaat. Alle nummers zo rauw, urgent, kritisch en intelligent, ook lekker en geestig ook niet onbelangrijk. Nina Simone – Silk And Soul Deze plaat kreeg ik lang nadat al verslaafd was aan Nina Simone. Toen mijn zanglerares haar introduceerde als de beste zangeres van de hele wereld begreep ik daar niets van, ik was dertien en zat nog diep in een smakeloze fase, en ben het levende voorbeeld dat over smaak te twisten valt. Zij is degene die ik nu het meeste beluister en deze plaat het vaakst. Het is een perfecte combinatie van persoonlijk en maatschappelijk geëngageerde nummers. Alles is raak, eigen, echt, noodzakelijk. I WISH I KNEW HOW IT WOULD FEEL TO BE FREE zou het universele volkslied moeten zijn. Kate Tempest – Everybody Down Ik heb haar pasgeleden ontdekt en heb haar vorig jaar live gezien in de Melkweg. Ze is dichter, schrijver, performer. Ze is maatschappelijk kritisch en vlijmscherp. Ze zette met dit debuutalbum samen met Dan Carey elektronische beats onder haar monologen en verhalen over personages die in de stad moeten zien te overleven. Verhalen uit eigen bron aangezien ze geboren en getogen is in Londen. Ze is volledig zichzelf en totaal compromisloos. Zelfs haar interviews zijn een feest om te lezen. De liefde voor haar werk is nog pril en ben erg benieuwd waar ze allemaal nog mee gaat komen. 30


MANIA On uit is gekomen; alweer hun vijftiende officiële langspeler. Het is een rustig, haast contemplatief werk dat rechtstreeks verwijst naar de klassieker van Sly & The Family Stone uit 1971. Net als toen is ook deze worp, bijna vijftig jaar later, een politiek album dat ageert tegen de maatschappelijke tijdsgeest. Yo La Tengo schakelde de taperecorder in en sloeg simpelweg aan het jammen. Nummers als Polynesia #1 en Let’s Do It Wrong zijn impressionistische songs waar je stil van wordt, die je als luisteraar dwingen om de teugels te laten vieren. Niet de sterkste liedjesplaat van het trio, wel een die uitblinkt in sereniteit. (Max Majorana)

LUISTER TRIP

HET ORANJE VINYL IS ALLEEN TE KOOP IN DE POPSPECIAALZAKEN! YOUNG FATHERS Cocoa Sugar

(Ninja Tune/PIAS) CD, LP Limited lemonade blauw vinyl, LP Limited transparant blauw vinyl In 2014 debuteerde Young Fathers met Dead. De succesvol ontvangen plaat kreeg onder meer een Mercury Prize. Een jaar later volgde White Men Are Black Men Too, waarna de band op tournee ging met Massive Attack. Cocoa Sugar is onderwijl alweer de derde langspeler van de creatieve Schotten Alloysious Massaquoi, Kayus Bankole en ‘G’ Hastings. In diverse aankondigingen omschreven als een lo-fi r&b trio, maar na één luisterbeurt moge duidelijk zijn dat dit heerschap niet in een hokje te plaatsen valt. Zo eindigt de luchtige opener See How met een gospelkoor, maar komen op runner-up Fee Fi zowel funk als hiphop voorbij. Single In My View is vervolgens downtempo en monochroom. Half-gezongen, half-gesproken. Luidspreker en echo gaan er hand en hand. Twee nummers verderop vangt het bloedmooie Lord aan met een koor en pianospel, her en der elektronisch geprikkeld. Zoveel variatie. Zoveel diepgang. En dat van begin tot eind. Mooie plaat! (Jelle Teitsma)

MARLON WILLIAMS Make Way For Love

(Dead Oceans/Konkurrent) CD, LP Limited wit vinyl Dacht je dat het debuutalbum van Marlon Williams al geweldig was? Welnu, bij beluisteren van Make Way For Love kun je alleen maar concluderen dat deze Australische songwriter nog beter geworden is. Dit tweede album biedt meer dan de prachtige country en de folk die we al van deze artiest gewend waren. Maar daarbij zingt de 27-jarige artiest diverser én intenser dan voorheen. Dit album draait namelijk om liefdesverdriet. Soms bezingt hij dat prachtig symbolisch (Beautiful Dress of I Didn’t Make A Plan), andere keren wordt de break-up met zangeres Aldous (Hannah) Harding juist extreem pijnlijk verwoord. In Love Is A Terrible Thing lijkt het zelfs of Williams zichzelf letterlijk iets aan wil doen. Soms lijkt Williams net een gereïncarneerde Roy Orbison (What’s Chasing You, wát een hit!), dan weer vertonen de galmende hoge regionen verwantschappen met Anohni of met Mike Hadreas (Perfume Genius). Toch moet ook nu weer worden gezegd: uit dergelijke tragedies komen de mooiste songs voort! (Dennis Dekker)

31


MANIA JONATHAN WILSON Rare Birds

(Bella Union/PIAS) CD, 2LP Limited goud vinyl+poster+stickers

Wellicht kan Jonathan Wilson beschouwd worden als een indiesuperster. Met Gentle Spirit in 2012 en Fanfare in 2013 maakte hij namelijk schitterende albums. Aanvankelijk liet Wilson zich zien als een Westcoast-troubadour à la Neil Young of Jackson Browne, maar op Fanfare sloeg hij zijn vleugels ten volle uit. Wat zou Wilsons vierde album ons brengen? Jonathan Wilson is een drukbezet man. Hij produceerde albums van Dawes en Father John Misty en ging op wereldtournee met Pink Floyds Roger Waters, als gitarist in zijn begeleidingsband. En dat is te horen op het grootse Rare Birds. De epische opener Trafalgar Square (what’s in a name) had namelijk zomaar afkomstig kunnen zijn van The Pros And Cons Of Hitch Hiking. En zo breidt Wilson zijn muzikale speelveld uit naar Britse seventies en eighties rock. Sound en productie van Rare Birds zijn ronduit voortreffelijk – laat dat maar aan Wilson over – een transparant jaren zeventig geluid, waarin de retro-artiest die Wilson is uitstekend gedijt. Opvallend zijn de songs Over The Midnight en Loving You die een soort van War On Drugs-drive bezitten, maar voor het overige is Jonathan Wilson zijn geniale zelf, die uitblinkt in machtige composities als Me, Sunset Boulevard, Hairflips, titelsong Rare Birds en het Peter Gabriel-achtige Living With Myself. Het derde spannende, voortreffelijke album op rij, dit Rare Birds. (Wiebren Rijkeboer)

32


MANIA

MUZIKALE ONTMOETING door Ron Bulters

Fool If You Think It’s Over Er zijn weinig Nederlanders zo diep in de innercirle van The Beatles terechtgekomen als het kunstenaarscollectief The Fool, bestaande uit Simon Postuma, Marijke Koger, Josje Leger en de brit Barry Finch. Ze ontwierpen kleding en platenhoezen voor iedereen van naam en waren de drijvende krachten achter de Apple Boutique met een prachtige muurschildering die op last van de omwonenden al snel overgeschilderd wordt. Vlak

voordat de Korsakoff echt de overhand krijgt ontmoet ik Simon bij hem thuis, waar hij met zijn zoon woont. Een paar uur praten we over The Beatles. Het valt niet mee er een coherent verhaal van te maken, want bij elke verhaal dat hij vertelt schakelt hij na een paar zinnen over op een compleet nieuwe anekdote. En zijn parkiet, die boven op mijn hoofd zit, leidt ook wat af. Hij vertelt ook met trots over zijn zoon die net op tv uitgeroepen is tot de beste singer-songwriter van Nederland. Simon en Marijke scoorden in ‘72 nog een hit met I Saw You. Ik kan dan nog niet bevroeden dat zijn zoon Douwe Bob ook zal uitgroeien tot een ster. En dat ook Barry Finch in de buurt woont. Barry, nog steeds actief in de muziek, heeft de allermooiste anekdotes. Onder andere over het album van The Fool. Een enorme financiële flop voor Mercury Records hoewel Graham Nash het produceerde. Het album is recent verschenen als MOVrelease in een oplage die niet veel groter is dan het aantal exemplaren dat waarschijnlijk destijds verkocht is. Doe er je voordeel mee.

Nirvana – In Utero ‘Bandgevoel’ Het is 1991. Mijn buurjongen en ik zitten middagen achtereen samen gitaar te spelen. Daarbij luisteren we veel naar muziek uit de jaren zeventig. Maar het ware bandgevoel wordt pas écht aangeboord door toedoen van acts als de Pixies, Sonic Youth, de Red Hot Chili Peppers. En Nirvana. Wanneer Nevermind in september 1991 uitkomt, willen wij dat bandgevoel ook ervaren. We vinden een bassist en een drummer en beginnen te rammen in een oefenhok. Niet goed, maar wel met passie. Bewust veel eigen nummers (we zijn naïef en er van overtuigd dat we doorbreken) en af en toe spelen we wel eens een cover. Van dat heldentrio uit Seattle spelen we Aneurysm. Het in slechts veertien dagen opgenomen album In Utero zet onze band helemaal op de kop. We vallen voor de rauwe sound. Rape Me komt ook op onze setlist. En we willen ze live zien. Dat bandgevoel van het podium zien spatten. We halen tickets voor concerten die tot twee keer toe worden afgelast. Het mocht niet baten: dinsdagochtend 5 april

MUZIKALE MANIA MOMENTEN

1994 wordt er een definitief punt gezet achter het bandgevoel van Nirvana. Inmiddels is het 2018. Nevermind is nog altijd te gek. In Utero staat een kwart eeuw na de 33


Vinyl Mania

AANBIEDINGEN

JIMI HENDRIX - RAINBOW BRIDGE De Amerikaanse gitaarlegende Jimi Hendrix stierf op 18 september 1970, maar al snel na zijn dood kwamen er postume uitgaven, waaronder Rainbow Bridge. Hierop staan voornamelijk opnames uit de periode 1969-1970, nadat The Jimi Hendrix Experience uit elkaar was gevallen. De hier gepresenteerde liedjes behoren tot de best bewaarde schatten uit de Hendrix-kluis.

JIMI HENDRIX - THE CRY OF LOVE Op The Cry Of Love staat werk dat eigenlijk bestemd was voor Jimi Hendrix’ vierde officiële studioalbum. Dat is er helaas nooit van gekomen vanwege zijn onverwacht vroege dood. Producer/engineer Eddie Kramer en drummer Mitch Mitchell selecteerden de tien nummers als een eerbetoon aan het gitaarwonder uit Seattle. Met onder meer de fantastische liedjes Freedom, Ezy Ryder en Angel, die ons gelukkig niet bespaard zijn gebleven.

MGMT- ORACULAR SPECTACULAR Een beetje maf is de psychedelische popsound van het muzikale duo MGMT wel, maar liedjes als Kids, Time To Pretend en Electric Feel zijn ook onweerstaanbaar catchy. Dit debuutalbum uit 2007 klinkt alsof je licht aangeschoten in een discotheek belandt waar een indie-rockband en een synthpopact het smeden van liedjes tot een kunst hebben verheven. Ronkende retrogeluiden en dansbare beats gaan hierbij hand in hand.

NAS - ILLMATIC Bendes, drugs, troosteloosheid en armoede. Rapper Nas groeide op in Queensbridge, New York en als geen ander lepelt hij hier zijn knap geformuleerde en diepgaande songteksten over het straatleven op. Illmatic wordt mede daardoor beschouwd als een East Coast hiphopklassieker. Het is een van de hoogst gewaardeerde debuutalbums binnen en buiten de rapwereld. Hiphoppoëzie in optima forma!

PAUL SIMON - GRACELAND De inmiddels 76-jarige singer-songwriter Paul Simon (Simon & Garfunkel) kondigde onlangs zijn afscheidstournee aan. Een mooi moment om zijn klassieker Graceland weer eens onder de aandacht te brengen. Het album bevat een eclectische mix van uiteenlopende stijlen als pop, rock, a capella en Zuid-Afrikaanse Zoeloe-muziek. Met deze verrassende zet, en onder meer de hit You Can Call Me Al, gaf Simon in 1986 zijn solocarrière een enorme boost. Graceland staat in alle belangrijkste muzieklijsten en is dus onmisbaar in de collectie van iedere serieuze verzamelaar!

THE LEGACY OF MUSIC FOR THE LOVE OF MUSIC34

www.thelegacyofmusic.com thelegacyofmusic


MANIA

The time I burned my guitar it was like a sacrifice. You sacrifice the things you love. I love my guitar. Jimi Hendrix

35


MANIA

DE WATERPUT - BERGEN OP ZOOM De Waterput in Bergen op Zoom is begonnen in het jaar dat de handen positief mediterend in de lucht gestoken werden tijdens Oh Happy Day van The Edwin Hawkins Singers, John & Yoko voor de vrede in een Amsterdams bed kropen, het Amerikaanse Woodstock drie dagen bol stond van love, peace en muziek, Dolle Mina werd opgericht en Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette. release fier overeind. En heel af en toe zoeken wijzelf het bandgevoel ook nog wel eens op in het oefenhok. Aneurysm, hoe gingen die akkoorden ook al weer? (Dennis Dekker)

De naam van platenzaak De Waterput verwijst letterlijk naar de bron van leven die een waterput op veel plaatsen in de wereld nog altijd is. De Waterput staat bovendien symbool voor de ontmoetingsplaats, van waaruit – in ons rijke Westen - het culturele leven gevoed wordt. Het verschaft hen Lust For Life, om nogmaals met Iggy te spreken. Bijna vijftig jaar later vervult De Waterput nog altijd meer dan alleen de functie van zomaar een winkel die omzet probeert te maken. Het draait om hetzelfde als waar Raymond van het Groenewoud ooit een liedje over maakte: Liefde Voor Muziek. Die liefde uitte zich in de Koepelstraat, later de Korte Bosstraat en sinds de eeuwwisseling in de Bosstraat door het grote assortiment in de bakken vol nieuw en 2e hands lp’s en cd’s van vaak voor de massa nog onbekende artiesten, die je niet zo snel in andere winkels vindt. Dat merk je tevens aan de gesprekken met de ‘freaks’ achter de toonbank, als die weer eens helemaal gek van een nieuw bandje waren. Het verzadigingspunt is nooit gekomen, want de huidige eigenaar Gilly Verrest stond voor hij de zaak overnam al vanaf 1986 achter de toonbank, maar ook zijn oudste personeelsleden Frans Verwoerd en Willem Jongeneelen (de popjournalist, die nog als invalkracht fungeert) kunnen maar geen afscheid nemen. Sinds het runnen van een platenzaak ongeveer verworden is tot zoiets als de hoofdrol spelen in de fictieve speelfilm De Laatste Der Mohikanen, is de regiofunctie van De Waterput in West-Brabant/Zeeland er eigenlijk alleen maar groter op geworden. Dat wordt ook door artiesten zo gezien, want de rij prominente popartiesten uit Nederland en België die er een instore-optreden verzorgden is ronduit indrukwekkend. De winkel is iedere week geopend van woensdag t/m zaterdag en Gilly Verrest combineert zijn werkzaamheden op de andere dagen met het programmeren van de artiesten in Gebouw-T, het poppodium van Bergen op Zoom. Kwestie van het bloed kruipt… Info: www.waterput.nl Gilly Eerste aanschaf: Rolling Stones – Black And Blue Laatste aanschaf: Tim Knol - Cut The Wire Willem Eerste aanschaf: Black Sabbath – Paranoid (single) Laatste aanschaf: Black Flower – Intermediate State

37


NIEUWE VINYL AANBIEDINGEN

Tom Petty & The Heartbreakers - Hypnotic Eye Television - Marquee Moon Urban Dance Squad - Mental Floss For The Globe Herman Brood & His Wild Romance - Street Paul Simon - Graceland Talking Heads - Remain In Light

38

Crosby, Still & Nash - Crosby, Still & Nash Duffy - Rockferry Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly Eminem - Curtain Call Eagles Of Death Metal - Zipper Down Massive Attack - Blue Lines


MANIA

VINYL REX Love Baby Love

Er was een tijd dat de belangrijkste Nederlandse rockmuzikant Richard Janssen heette. Als voorman van The Fatal Flowers maakte hij een aantal Nederrock-klassiekers waarmee net niet internationaal doorgebroken werd. Daarna kwam Shine, een glamrockcollectief met onder andere JB Meyers. Als laatste was er Rex, goedbeschouwd een soloproject. De enige, en slechts gelimiteerd uitgebrachte, cd kwam uit in 1996 en was, hoewel we hem her en der nog wel in projecten tegenkwamen, Janssens laatste echte album. En dat dat jammer is blijkt na al die jaren weer, nu Love Baby Love zijn eerste, en opnieuw gelimiteerde, vinyluitgave kent. Voor het eerst hield Janssen de productie klein, en waren de songs het middelpunt. Niet dat er niet uitstekend gemusiceerd wordt, want behalve dat Janssen zelf best gitaar kan spelen zijn er ook gastrollen van JB Meyers, Bart van Poppel (The Analogues) en zelfs Fatal Flower-collega Henk Jonkers. De songs zijn iets meer pop dan rock, maar het is duidelijk dat Janssen net zoveel geluisterd heeft naar de Ramones als naar Porter Wagoner. Een prachtige heruitgave en voor een nieuwe generatie het bewijs dat Rchard Janssen in de Hall Of Fame van de vaderlandse muziekgeschiedenis thuishoort. (Jurgen Vreugdenhil)

MILES DAVIS Ascenceur Pour L'Echafaud

Concerto Editie Limited 180 gram wit gekleurd vinyl, genummerd met Concerto sticker. Op = op

Sonny Rollins - Saxophone Collossus

Concerto Editie Limited 180 gram blauw gekleurd vinyl, genummerd met Concerto sticker. Op = op

39


MANIA

EELS The Deconstruction Limited 2x10 inch op geel vinyl, 2LP Deluxe+CD met boek, print, gesigneerde tekst en een pen Release 6 april

GURU Jazzmatazz

Gelimiteerd op blauw vinyl

DEATH ALLEY Superbia

Gelimiteerd rood vinyl Release 23 maart

40


MANIA

THE SHINS

Chutes Too Narrow - neon oranje vinyl Oh, Inverted World - mint groen vinyl Wincing The Night - zilver vinyl

A PERFECT CIRCLE Eat The Elephant 2LP limited wit vinyl Release 20 april .

ACDA & DE MUNNIK Acda & De Munnik Voor het eerst op vinyl. Release 23 maart

41


KENDRICK LAMAR Damn.

Limited clear vinyl met andere hoes.

JOHAN Pull Up

Verschijnt op 13 april op gelimiteerd rood vinyl

LUKA BLOOM Refuge

Op Concerto Records Limited edition oranje/zwart gekleurd vinyl, genummerd. Release 18 maart

42


DE

KLAS SIE OP VINYL KER LOU REED Berlin

(RCA/Sony Music) Na The Velvet Underground wist Lou Reed zijn reputatie om te zetten in klinkende munt met zijn eerste twee uitstekende soloalbums, Lou Reed en het samen met David Bowie gemaakte Transformer. Een desastreuze tour en een ruzie met Bowie later, dook hij in 1973 met producer Bob Ezrin de studio in om zijn meest donkere plaat te maken: Berlin. Gebaseerd op een song van zijn solodebuut, hier in een minimalistische pianoversie herhaald, is Berlin het verhaal van Jim en Caroline, twee verdoemde junkies, die hun relatie overeind houden met geweld, drugs en prostitutie. Het album biedt in al zijn pracht werkelijk geen enkele hoop op verlossing en zelfs een muzikale climax als in Sad Song, minutieus gearrangeerd, wordt van een depressieve tekst voorzien en voorgedragen door Reed op zijn treurigst. Alle pijn en hang naar drugs wordt vlijmscherp het gehoor van de luisteraar ingepompt, die alleen maar ademloos kan achterblijven. De totale gekte bereikt een hoogtepunt in The Kids, waarvoor naar verluidt Ezrin zijn eigen kinderen in een kamer opsloot en hun vertelde dat hun moeder niet meer terugkwam. Berlin sloeg niet aan, Rolling Stone noemde het een ‘total disaster’, maar bleek in de herevaluatie een meesterwerk. Donker, treurig en gewelddadig, maar inderdaad wel degelijk een meesterwerk. (Jurgen Vreugdenhil)

THE VELVET UNDERGROUND 1969

(Polydor/ Universal) 2LP Na drie albums voor het Verve/ MGM label moesten de labelbazen concluderen dat er commercieel weinig schot zat in de carrière van The Velvet Underground. Dat die achteraf tot een van de meest invloedrijke oeuvres uit de rockgeschiedenis zou uitgroeien was nog niet geheel helder. Een vierde album werd wel opgenomen, maar vond men de moeite van het uitbrengen niet meer waard.

The VU verdween naar het Cotillion-label en de opnames verdwenen in het archief. In de loop van de tijd zijn de nummers alsnog regelmatig als extraatje ergens toegevoegd, maar nu wordt dan eindelijk de lp in volle glorie uitgebracht. Deze sluit moeiteloos aan op het titelloze album uit hetzelfde jaar. John Cale was vervangen door Doug Yule, waarmee de door critici gebezigde term art rock langzamerhand vervangen werd door een meer rechttoe rechtaan benadering. Niet dat daardoor de kwaliteit minder werd, want songs als Foggy Notion en Rock & Roll geven juist aan waarom The Velvet Underground als de bakermat van de punkrock wordt gezien. Niet slechts een voetnoot, maar een volledig nieuw hoofdstuk in de rockgeschiedenis. (Jurgen Vreugdenhil)

43


MANIA

DAVID BOWIE Vinyl reissues remastered: - Low - Heroes - Stage -Lodge - Scary Monsters - Changestwobowie (13 april)

DAVID BOWIE Aladdin Sane

Verschijnt op 20 april gelimiteerd op zilver vinyl. Alleen te koop in de popspeciaalzaken.

44


MANIA

DEWOLFF Thrust

Gelimiteerd zilver vinyl Release 4 mei

HAEVEN Eyes Closed

Gelimiteerd blauw vinyl, alleen te koop in de popspeciaalzaken Release 25 mei

COURTNEY BARNETT Tell Me How You Really Feel Gelimiteerd rood, alleen te koop in de popspeciaalzaken Release 18 mei

KENSINGTON Youth EP

10e verjaardag van het debuut. Op CD en op gelimiteerd gekleurd 10 inch vinyl

45


MANIA

featuring songs originally recorded by KEN BOOTHE, STEVIE WONDER, GREGORY ISAACS, BARRING LEVY & MORE, in true UB40 style Available on CD & 2LP (colored vinyl)

THE COMPLETE PERFORMANCES

NOW AVAILABLE ON 2CD / 2CD+2DVD / 2CD+2BLURA Y/ 4LP

INCLUDING PERFORMANCES BY: ERIC CLAPTON, PAUL MCCARTNEY, TOM PETTY & THE HEARTBREAKERS, RINGO STARR, JEFF LYNNE & MANY MORE

46


MANIA

DESERT ISLAND DISC

REISSUES muziek Harrison geschreven heeft en met hoeveel eerbied de artiesten zijn werk onder handen hebben genomen. Opmerkelijke, maar uitstekende keuzes (I Need You door Tom Petty en Horse To the Water, het allerlaatste nummer dat Harrison schreef door Sam Brown) maar ook de bekendste nummers van George, waaronder de kippenvel bezorgende uitvoering van Something door McCartney. Ook ontroerend is Joe Browns uitsmijter met een van de favoriete nummers van George, I’ll See You In My Dreams. De cd- en dvd- en blurayversies waren al eerder eens uitgebracht (en helaas is daaraan geen extra bonusmateriaal toegevoegd) maar waren al lang niet meer leverbaar, maar het concert wordt nu voor het eerst ook op vinyl uitgebracht. Tributeconcerten zijn er in overvloed, maar veel beter dan dit wordt het niet, dus wie The Concert For George de eerste keer heeft gemist kan alsnog zijn hart ophalen. (Ron Bulters)

VARIOUS Concert For George

(Universal) 2CD, 2CD+2DVD, 2CD+2Bluray, 4LP Exact een jaar na zijn dood werd in de Royal Albert Hall door zijn beste muzikale vrienden een concert gegeven ter nagedachtenis aan George Harrison. En Harrison had er nogal wat, want op het programma stonden onder andere Paul en Ringo, Ravi Shankar, Clapton, zijn buurman Joe Brown (met dochter Sam), mede-Wilburys Tom Petty en Jeff Lynne (Bob Dylan schitterde door afwezigheid) en Monty Phyton. En in de band treffen we onder andere zoon Dhani aan. The Concert For George maakt twee dingen duidelijk: hoeveel prachtige

THE DOORS Live At The Isle Of Wight 1970

(Eagle/Universal) CD+DVD, DVD, Bluray Amper een jaar voor zijn dood zouden The Doors op het Isle of Wightfestival in augustus 1970 een van hun allerlaatste concerten geven. Het concert werd gefilmd en op geluidsband opgenomen en hoewel twee nummers (When The Music’s Over en The End) al in de film Message To Love te zien waren en Break On Through in de docu People Are Strange, is nu het complete concert op dvd en cd verkrijgbaar. Wie de opnames vergelijkt met hun optreden van twee jaar eerder in de Hollywood Bowl ziet een wereld van verschil. De energieke en bewegelijke rockgod

heeft plaatsgemaakt voor een vermoeide en aanzienlijk ouder ogende, bebaarde Morrison die verstild achter de microfoon staat. Dat laatste had ook te maken met het weigeren om de band met filmspots uit te lichten, wat het concert een intiem karakter geeft, en het tijdstip van het optreden (2 uur ’s nachts). Toch is The Doors At The Isle Of Wight niet minder interessant dan de Hollywood Bowl. Hoewel de optredens van The Doors vanaf 1969 door het onvoorspelbare gedrag van Jim Morrison steeds vaker van wisselende kwaliteit waren, was de band op deze avond op dreef. Lange versies van Light My Fire, When The Music’s Over en The End worden afgewisseld met klassiekers als Break on Through en Backdoor Man, alsmede een schitterende versie van Ship of Fools. Hoewel de geluidsopnamen al in het illegale circuit circuleerden,is het materiaal perfect opgepoetst, zowel in beeld als geluid. (Ron Bulters) 47


MANIA

NEW ALBUM CD / 2LP

OUT NOW 48


MANIA

JIMI HENDRIX Both Sides Of The Sky

(Legacy/Sony Music) CD, 2LP Both Sides Of The Sky wordt min of meer gepresenteerd als het derde deel in een trilogie van onuitgebracht materiaal. Valleys of Neptune uit 2010 en People, Hell And Angels dat in 2013 uitkwam worden dan gezien als de eerste twee delen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er natuurlijk al vanaf de dood van Hendrix met enige regelmaat onuitgebracht werk verschijnt. Wel waar is dat eerder genoemde titels een mooi inkijkje geven in het ruwe materiaal. In die zin is ook op Both Sides weer enorm veel te genieten. De dertien tracks die het album telt komen uit verschillende sessies en, aangezien ze niet een ooit beoogd eindproduct zijn, variĂŤren wel wat in dynamiek. Is dat erg? Nee, zeker niet aangezien de ruwheid aanstekelijk werkt. Lover Man heeft een livefeel, Stepping Stone klinkt hier erg swingend en Hear My Train is altijd een genot. Jungle is een aanzet maar laat wel verschillende speelstijlen van Hendrix horen, terwijl Sweet Angel een instrumentale variant is op Angel. Georgia Blues met Lonnie Youngblood vonden we eerder op Martin Scorsese Presents The Blues terug. Gelukkig is dit een uitzondering. Stephen Stills heeft het al jaren over dat hij materiaal opgenomen heeft met Hendrix. Of dat hoogstaande kwaliteit is, valt te bezien maar het hier te vinden $20 Fine zou zomaar een van die nummers kunnen zijn. Fijn dat van de samenwerking materiaal verschijnt, maar het is best raar om de stem van Stills te horen op een Hendrix-plaat. Datzelfde geldt voor Woodstock, opgenomen voor de CSNY-versie, dat hoewel qua opbouw al klaar wel ruw klinkt. Send My Love To Linda is weer typisch Hendrix, net als de versie van Cherokee Mist. Maak niet de fout om Both Sides Of The Sky af te zetten tegen de officiele platen of tegen First Rays Of The New Rising Sun. Both Sides Of The Sky is echter wel weer een mooie staalkaart van de ontwikkeling van de Meester. (Hermen Dijkstra)

49


3CD SET

45 TRACKS

THE MOST COMPREHENSIVE COLLECTION INCLUDING: GIMME THREE STEPS – FREE BIRD – SWEET HOME ALABAMA – SATURDAY NIGHT SPECIAL WHAT’S YOUR NAME – SIMPLE MAN – TUESDAY’S GONE – SMOKESTACK LIGHTNING CALL ME THE BREEZE – RED, WHITE & BLUE – LAST OF A DYING BREED AND MANY MORE PLUS EARLY RECORDINGS AND LIVE TRACKS ON CD3

ALSO AVAILABLE AS 2LP ON MUSIC ON VINYL


MANIA Z.Z. HILL That’s It! The Complete Kent Recordings 1964-1968 CD

meer Free Bird en Sweet Home Alabama. (Wim Koevoet)

MARILLION Brave Deluxe 4CD, 5LP

De Texaanse southern soulzanger Z.Z.Hill kreeg in de jaren zeventig enig commercieel succes, maar al vroeg in de sixties nam hij een schat aan singles op voor Kent van de Bihari broertjes. Op deze twee cd’s het complete werk, inclusief opgepimpte versies met strijkers, waarmee de Bihari’s ook na zijn commerciële doorbraak nog enig financieel gewin probeerden te halen uit eerder geflopt materiaal. In alle gevallen blijven het parels op de grens tussen soul en blues. (Jurgen Vreugdenhil)

Wie had gedacht dat de druk van de platenmaatschappij zou leiden tot een klassieker. En dan juist door alles anders te doen dan geëist werd… Hitsingles? Neen. Korte radiotracks? Neen! Wat dan wel? Een zeer uitgekiende en weldoordachte conceptplaat die niet alleen tot de hoogtepunten in de H-versie van Marillion behoort maar ook tot de klassiekers in de progrock. Deze uitgave bevat een door Steven Wilson opnieuw gemixte versie, de originele mix en een nieuw gemixt compleet concert uit 1994 waarvan een deel eerder op Made Again verscheen, terwijl de bluray naast een docu een 5.1-mix bevat en de twee verschillende stereomixen. Daarnaast is er de The Great Escape (Spiral Remake) track te vinden die origineel op kant vier van de dubbel-lp stond. Deze kant bevatte een dubbele groef waardoor gaandeweg duidelijk werd of het verhaal goed of slecht zou aflopen. Dit kan op cd niet gereproduceerd worden, maar is ook afwezig op de vinylversie. Deze bevat de nieuwe mix naast het concert. Ook ontbreken de wel op de eerdere reissue staande bonustracks. Deze uitgave van Brave is echter een prachtig document van een meesterwerk! (Hermen Dijkstra)

JETHRO TULL Heavy Horses New Shoes Edition 2CD+DVD

Heavy Horses werd veertig jaar geleden uitgebracht en dat is een mooie gelegenheid voor deze reissue. Zoals ook bij de eerdere boxen het geval was, is de plaat voor de gelegenheid opnieuw gemixt door Steven Wilson. Net zoals eerder heeft hij geen grote afwijkende mix gemaakt, maar heeft hij met oog voor het origineel de plaat een opfrisbeurt gegeven. Naast de originele plaat, met prachtige nummers als Acres Wild en het titelnummers vinden we op de eerste cd ook nummers terug die in dezelfde tijd opgenomen zijn. Deze variëren van werkversies tot onuitgebrachte liedjes. De tweede en derde schijf bevatten een concert uit 1978. Alleen deze drie schijven zijn de uitgave al waard, maar ook deze keer komen er weer twee dvd’s mee waarop een 5.1 mix te vinden naast zowel de stereoremix als de originele mix. (Hermen Dijkstra)

NINA SIMONE Mood Indigo; The Complete Bethlehem Singles CD, 3LP, Colpix Singles, CD, LP Er zijn heel veel verzamelaars met werk van Nina Simone. Ze begon haar muzikale carrière als klassieke getraind pianovirtuoos, die bij toeval in de wereld van r & b terecht kwam. Mood Indigo is een compilatie van singles die de zangeres/pianiste/songwriter in de jaren vijftig opnam voor Bethlehem Records en ligt chronologisch nog vóór de Colpix-verzamelaar die ook is uitgebracht. Wat verrast is dat deze vroege opnamen zich met gemak kunnen meten met haar latere werk. Een essentiële aanschaf. De Colpix Singles is een bijzondere collectie, want hoort ook tot het vroegste werk van deze uitzonderlijke artieste. Deze collectie van 27 liedjes laat heel mooi horen hoe Nina op haar muzikale reis evolueerde van jazzen folkzangeres tot muzikale wereldster. (Jos van den Berg)

LYNYRD SKYNYRD Collected 3CD

Collected is bepaald niet de eerste en vast ook niet de laatste verzamelaar van Lynyrd Skynyrd. Qua timing verslaat deze 3-cd set alle andere wel want min of meer tegelijk met de release hebben de legendarische zuidelijke rockers uit Jacksonville, Florida aangekondigd dit jaar hun afscheidsronde te zullen draaien. Maar ook inhoudelijk geeft Collected andere verzamelaars het nakijken. Op de eerste schijven staan de hits en de andere monumentale songs. Elk album is vertegenwoordigd. Op de derde cd veel live-opnamen en demo’s van onder 51


MANIA TOTO 40 Trips Around The Sun – Greatest Hits CD, 2LP

VARIOUS When The Day Is Done: The Orchestrations Of Robert Kirby

(Ace/V2) CD Samen met Pete Wiggs, zijn bandmaatje van de pop- en dansgroep Saint Etienne, trakteerde allround muziekfreak Bob Stanley ons vorig jaar op de Ace-verzamelaar English Weather, waarop een tot in perfectie typisch Brits sfeertje tussen melancholie en optimisme met fluiten en mellotrons klinkt. Stanley assembleerde ditmaal een goddelijke verzamelaar rondom het unieke geluid van supertalent maar toch arrangeur bij toeval Robert Kirby, Cambridge klasgenoot van Nick Drake met wie hij dankzij de inspiratie van The Beatles She's Leaving Home diens klassiekers Five Leaves Left (1969) en Bryter Layter (1970) muzikaal aankleedde. Dit trok de aandacht van producers Joe Boyd en Sandy Roberton, die Kirby min of meer om en om in vaste dienst hadden ter auditieve versiering van de betere Britse underground folkrockacts zoals Vashti Bunyan, Sandy Denny (uiteraard), Richard én Linda Thompson, Shirley Collins en Ralph MacTell, allen met smaakvolle en tijdloze bijdragen vertegenwoordigd op When The Day Is Done. (Albert Jonker)

Omarmd, vergeten, gehaat en weer omarmd… Toto is een instituut. In 2018 is het veertig jaar geleden dat het gelijknamige debuut van de band verscheen en 40 Trips geeft ter gelegenheid van dit feit een overzicht van de turbulente carrière tot en met 1993 van de band. De plaat bevat veertien eerder uitgebrachte nummers uit de eerste vijftien jaar als I’ll Supply The Love, Pamela, Hold The Line, 99 en het onvermijdelijke Africa. Voor deze gelegenheid zijn er twee nieuwe nummers opgenomen: Alone en Struck By Lightning. Joseph Williams zingt als een jonge hond terwijl Vinnie Colaiuta in de voetsporen van Jeff Porcaro treedt. Die laatste drumt nog op Spanish Sea, een derde onbekende track. Deze bewerkte leftover uit de Isolation-tijd bevat naast wijlen Jeff ook de eveneens niet meer onder ons zijnde Mike Porcaro op bas. Prima nummers die naadloos aansluiten en laten horen dat Toto een verschrikkelijk goede band is die nog altijd meetelt. (Hermen Dijkstra)

VARIOUS Ernesto Chahoud Presents Taitu

(Barely Breaking/V2) CD, 3LP Ernesto Chahoud is een dj uit Libanon die zijn voorliefde voor obscuur vinyl combineert met een blik gericht op de, voor zijn muzikale voorkeur, minder voor de hand liggende landen. In Ethiopië vond hij enorme rijkdom aan materiaal, waarbij de inspiratie niet alleen voortkomt uit de polyritmische Afrikaanse roots, maar tegelijkertijd uit de rhythm & blues van de zuidelijke USA en de latin die via New York richting de hoorn van Afrika kwam. Belangrijke vaandeldrager Mulatu Astatke is natuurlijk van de partij, het zijn echter vooral de onbekendere namen die tot de verbeelding gaan spreken. De geweldige zangeres Hirut Bekele bijvoorbeeld, begeleid door een superstrakke soulband die in Memphis niet had misstaan. Menelik Wossenatchew is vertegenwoordigd met een bijna minimalistische soulballad, Fikratchin. Een hele fraaie ontdekkingstocht waaruit blijkt dat ook in de sixties de muziekwereld groter was dan alleen de Westerse wereld. (Jurgen Vreugdenhil)

Waarom noemen deejay`s wat ze doen `optreden`? Je moet wel een afschuwelijke vorm van reumatiek hebben, wil je geen plaat kunnen opzetten. Bennie Jolink

52


MANIA

GOLDENOF DUTCH POP MUSIC YEARS Normaal – A&B kanten 19761984 Bij Normaal zijn compilaties schering en inslag. Bovendien zijn ze zelden compleet. Hier vinden we de eerste single gelukkig wel terug. Hels As ’n Jagdhond is essentieel in de carrière van de band. Het verhaal mag bekend zijn: producer Peter Koelewijn vindt dat de band in het Nederlands moet zingen en de breuk is daar. De band tekent bij Telstar en de rest is bekend. A&B kanten 19761984 telt alle singles uit die begintijd, de Duitstalige daargelaten. Ook ontbreekt de instrumentale Two Moths-single, iets dat eerlijk gezegd niet zo erg is, maar ook de 1984 b-kant van De Klok op Rock en de single Politiek uit hetzelfde jaar. Kennelijk blijft het lastig om de definitieve compilatie samen te stellen.

(Universal)

autoprogramma als tune gebruikt werd, en het fraaie Vroeg Of Laat brengen herinneringen naar boven. Mesie was niet de eerste zanger, de eerste hier terug te vinden singles zijn nog met Bert Vermaas. De hoogtijdagen van Toontje Lager duren echter maar drie jaar. De band valt uit elkaar en Mesie gaat solo verder. Hoewel dit niet op de voorkant te zien is, bestaat de tweede schijf uit de singles die Mesie uitbracht. Doe Maar - A&B kanten Net als bij Toontje Lager zijn de eerste twee singles hier niet van de succesformatie. Ik Zou Het Willen Doen en Anita worden nog gespeeld met Jaap Dekker op bas, die tevens als te horen is op de b-kant Wees Niet Bang Voor Mijn Lul. Met de komst van Henny Vrienten verandert alles. De hitsingles worden al snel aaneengeregen. Ach, het verhaal mag bekend verondersteld worden. Het fijne aan deze verzamelaar is dat nog eens duidelijk wordt dat het image van de band totaal in tegenspraak is met de volwassen teksten die de band schrijft. Bovendien wordt de ontwikkeling van de band weergegeven en is de tweede schijf die de ‘reünie’-jaren dekt, net zo aanstekelijk als de eerste schijf.

Klein Orkest - Compleet En Meer Het Klein Orkest staat met de huidige toer weer flink in de belangstelling. Compleet En Meer bevat al het werk van de band. We vinden de eerste uit 1982 stammende lp Het Leed Versierd terug net als Later Is Al Lang Begonnen, dat twee jaar later verscheen, terug op de eerste schijf. De tweede schijf bevat Roltrap Naar De Maan, een plaat met liedjes voor grote en kleine kinderen maar ook een aantal rariteiten. Koos Werkeloos en het alter ego van Jekkers, Harrie Klorkestein, vinden we met O O Den Haag ook terug. Het ‘En Meer’gedeelte bestaat uit Tivoli-Lied, een b-kant op een protestsingle van een Utrechts Aktie Komitee – zo schreef je dat in die jaren – en drie livetracks.

Het Goede Doel Het Goede Doel was de band rondom Henk Westbroek en Henk Temmink. Is Het Goede Doel in het begin nog een typische jaren tachtigband waar het ‘ik’ voorop staat, gaandeweg verschuiven de teksten naar de buitenwereld. Vergelijk in die zin Gijzelaar maar eens met Brood En Spelen. Zoals bij veel compilaties in deze reeks staan de grootste hits op het eerste deel van de compilatie: Eenvoud, Vriendschap, Hou Van Mij en bijvoorbeeld Ik Dans Dus Ik Besta. Als bonus krijgen we de Engelstalige single Luxemburg, dat de band in 1985 uitbracht onder de naam The Good Cause. (Hermen Dijkstra)

Toontje Lager - A&B kanten Toontje Lager, met Erik Mesie als het gezicht van de band, maakte de klassieker Stiekem Gedanst. Wie de tracklist bekijkt komt er al snel achter dat het lijstje een hoog ‘Oh ja’-gehalte heeft. Singles als Ben Jij Ook Zo Bang, Zoveel Te Doen, met de brug die voor een 53


MANIA

BOEKEN Interview met Yael Vinckx Door Tim Jansen

Willem houdt niet van jaknikkers om zich heen, hij zoekt je grenzen op en wacht op tegengas. Ik laat me niet afschrikken. Toen ik hem voor het eerst benaderde schreef hij dat hij niks met muziekjournalisten heeft, maar als ik het aandurfde, dan mocht ik voor een kop koffie langskomen. Een typisch Venemiaans antwoord.

dan sla je de map 1982 open en zit daar een groot krantenknipsel in van The Police in de Groenoordhal. Toen werd het een echte trip down memory lane; Queen in Leiden, The Talking Heads in Leiden en Springsteen in het Feijenoord stadion. Dat zat allemaal in zijn archief. Een feest der herkenning! Concerten gingen er toen ook zo anders aan toe dan nu. De poppromoters hebben in die tijd zo ontzettend het wiel uitgevonden. Er was geen gebaand pad, ze mochten het zelf uitzetten en van elk concert leerden ze meer.

Willem lijkt me dan ook niet makkelijk, hoe heb je het ervaren om met hem samen te werken?

Wat is een leuke herinnering die je hebt aan het samenwerken met Willem?

Aan Willem is vaker gevraagd om een boek over hem te schrijven. Dit wees hij tot nu altijd af. Toch is het jou wel gelukt!

Soms maakt zijn persoonlijkheid het makkelijk, soms moeilijk. Hij zegt het gewoon als hij iets wat ik opschrijf niet mooi vindt, maar is dan wel zo sportief om te zeggen: ‘Het is jouw boek, dus laat maar staan.’ Hij was het er dus niet altijd mee eens.

Dat ik ontzettend met hem gelachen heb. Hij heeft een bepaalde soort humor, sommigen noemen het bot, anderen zwart. Maar het is het soort humor waar ik wel om kan lachen. We zijn veel samen op pad geweest voor promotie van het boek en dan gebeuren er wel eens dingen. Om je een idee te geven, we waren bij een opname voor een radioprogramma. Willem komt dan binnen en gaat gelijk even kijken. Het valt hem meteen op hoe gelikt alles is. Een heel café is afgehuurd, het ziet er allemaal pico bello uit. Ik weet dan precies wat hij denkt: ‘Zo, het vet zit hier wel op de botten hé?’ We gingen zitten en zouden naar voren geroepen worden. Er kwam een redacteur en die zei: ‘Jullie zijn met twee minuten aan de beurt’. Vervolgens kwam er binnen 30 seconden een tweede redacteur die zei: ‘Jullie zijn zo aan de beurt hoor, nog twee minuutjes’. Toen zei Willem dus al keihard tegen die vrouw: ‘Zo, jouw baan kan als eerste geschrapt worden.’ Een onbehoorlijke grap, maar ik moest er wel om lachen. Tot slot kwam er, werkelijk waar, nog geen 30 seconden later, een derde redacteur. Op zo’n moment keken we elkaar aan en stroomden de tranen over de wangen van het lachen.

Hoe heb je ervoor gezorgd dat alles zo gestructureerd is gebleven? Het boek gaat over Willem, zijn anekdotes over de popsterren en hoe ze zich achter de schermen gedragen. Echter, ik wilde er meer van maken dan enkel losse verhalen. Ik had toen besloten om de belevenissen van Willem en de verhalen die hij vertelde in een bredere context te plaatsen: de ontwikkeling van de live muziekindustrie in Nederland. Zo zie je dat de hobbyjongens van het eerste uur merendeels sneuvelden.

Hij deelde met jou ook zijn uitgebreide archief. Hoe was dat? Die eerste periode, de jaren zeventig, dat zei me niet heel veel. De namen waren bekend, maar ik had er niet meteen een concreet beeld van. En 55


MANIA

KLASSIEK Piano Masters - nu tijdelijk in de aanbieding: Murray Perahia - Bach-The French Suites Helene Grimaud - Water Evgeny Kissin - Beethoven: Live Leonidas Kavakos / Yuja Wang - The Violin Sonatas Rafal Blechacz - Johann Sebastian Bach Jan Lisiecki - Chopin: Works For Piano & Orchestra Pierre-Laurent Aimard - Art Of Fugue Daniil Trifonov - Transcendental - Daniil Trifonov Plays Franz Liszt Various -Piano Masters

ANY WAY THE WIND BLOWS Ingrid Geerlings (fluit), Pauline Post (piano)

BACH – CELLO SUITES NOS. 1-6, BWV10071012 Raaf Hekkema (saxofoon)

Basta – 3093572 [3779792] Dit is het debuutalbum van fluitiste Ingrid Geerlings (1972). Zij combineert haar liefde voor moderne, klassieke en romantische muziek als eerste fluitist in het Radio Filharmonisch Orkest, LUDWIG en het ASKO|Schönberg Ensemble. Ook heeft zij als soliste optreden bij diverse orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest. Tevens is zij Hoofdvakdocent Klassieke Muziek Fluit bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het album opent met een fenomenale Syrinx van Debussy. Verder speelt zij, begeleid door Pauline Post (piano), sonates van Poulenc en Prokofiev. Zij schittert in een solowerk dat Vincent Cox voor haar heeft geschreven en in Air pour charme run lézat van Escher. Dit prachtige album wordt besloten met een bewerkte versie van Concierto Andaluz van Thomas de Hartmann. (Wil Zenhorst)

Challenge Classics – CC 72769 (2cd) [3779077] Na het spelen van Bachs partita’s voor viool op saxofoon gaat Raaf Hekkema een nieuwe uitdaging aan. Hij besluit om de zes cellosonates van Bach voor saxofoon om te zetten. Aanvankelijk is hij van plan om deze ultieme werken voor cello op een altsaxofoon uit te voeren. Het wordt uiteindelijk een uniek album waarbij Raaf Hekkema voor elke sonate een andere saxofoon gebruikt. Na een intense zoektocht heeft Hekkema drie alt-, twee tenoren een sopraansaxofoon gevonden. Het zijn veelal historische instrumenten uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, waarbij Hekkema ook de juiste mondstukken weet te vinden. Het resultaat is een fascinerend album waarbij Raaf Hekkema uitstekend het geluid van de cello weet te benaderen. (Wil Zenhorst) 56


MANIA BEETHOVEN – SYMPHONY NO. 5 IN C MINOR, OP. 67, ETC. New York Philharmonic Orchestra, Jaap van Zweden Decca – 481 6856 [3813918]

LUISTER TRIP

De benoeming van Jaap van Zweden als chefdirigent van het met veel prestige (en eeuwig geruzie) omgeven New York Philharmonic met ingang van het seizoen 2018-2019 kwam voor velen als een verrassing. In 2012 werd hij in de VS echter al uitgeroepen tot dirigent van jaar als chef van het Dallas Symphony Orchestra. Met dit orkest nam hij een cd op met Beethovens vijfde en zevende symfonie en nu een opname van dezelfde twee symfonieën met zijn toekomstige werkgever. Een veilige keuze, maar wereldschokkend groot zijn de verschillen niet en deze cd lijkt vooral als visitekaartje bedoeld. (Henri Drost)

[3782567]

ENFERS Stéphane Degout (bariton), Pygmalion, Raphaël Pichon Harmonia Mundi – HMM 902288

BEETHOVEN – PIANO SONATAS NOS. 14 & 29 Murray Perahia (piano)

Als dit de muziek in de hel is, dan lijkt het een zeer aangenaam oord om te verblijven. Naar een voorbeeld uit de achttiende eeuw dat onlangs werd gevonden is een requiem, een mis voor de doden, samengesteld uit sacrale en wereldlijke werken van Rameau en Von Gluck aangevuld met één deel uit een werk van Rebel. Op deze wijze wordt een nieuw werk geschapen met gebruik van bestaande aria's en orkestwerken. De opname is helder van ruimtelijk. Het orkest onder Pichon speelt met passie en overtuiging en creëren een perfecte basis voor de zangers. Deze staan in het tekstboekje aangeduid met de oude Franse stemaanduidingen uit de tijd van Rameau. Voortreffelijk is het volle stemgeluid van de bariton Stephane Degout, die als een Hades over deze Enfers regeert. (Peter Simmers)

DG – 479 8353 [3776077] Levende legende Murray Perahia (inmiddels 70 en al 45 jaar actief in het vak) leeft nog altijd intens voor de piano. In het bijzonder zijn de werken van Bach, Mozart, Beethoven en Chopin bij Perahia zeer geliefd. Voor dit Beethovenalbum heeft Murray Perahia twee sonates uitgekozen: de Mondscheinsonate en de Hammerklaviersonate. Na een nauwgezette studie van de partituur probeert Perahia de twee werken te herscheppen. Murray Perahia voelt zich met name aangetrokken tot de Hammerklaviersonate, die Beethoven tijdens een zware depressie schreef. Dit werk is ongelooflijk rijk, rijp en krachtig van klank. Als Murray Perahia dit werk speelt voelt hij zich met Beethoven verbonden. Deze 29e sonate heeft de bijnaam Hammerklavier, omdat de Londense instrumentenmaker Broadwood een nieuw type pianoforte naar Beethoven stuurde. Met dit nieuwe instrument kan Beethoven een harder en breder klankpalet bereiken. Deze nieuwe mogelijkheden zouden van invloed zijn op de verdere composities van Beethoven. Het resultaat is een bijzonder geslaagde schitterende opname. (Wil Zenhorst)

FEICO SOLO Feico Deutekom (piano) Zefir – ZEF9654 [3792515]

Feico Deutekom kreeg van zijn vader op jeugdige leeftijd zijn eerste muziekonderricht. Studeerde op de werken en de stijlen van de klassieke componisten, alvorens over te gaan naar de hedendaagse muziek. Feico Solo is een persoonlijke muzikale gids. Opvallend de keuze van de stukken, muziek van weliswaar bekende componisten maar die anders weinig te horen zijn. Ook interessant zijn de verschillende stijlen. Een roadtrip door de afgelopen vijftig jaar van minimalistische en ambient muziek. Oude rotten 57


MANIA INTUITION Gautier Capuçon (cello), Jérôme Ducros (piano), Orchestre de cambre de Paris, Douglas Boyd

Philip Glass (Mishima Sonata!) en John Adams komen voorbij, David Lang en Arvo Pärt die herhaling combineren met melodie en harmonische kleuren. De atmosferische en stille werelden van Ryuichi Sakamoto. Goede keus ook om dat heerlijke 'Hammers' van Niels Frahm voor dit album op te nemen. Deutekom weet op voortreffelijke wijze de complexiteit van deze muziek over te brengen. (Jan Jasper)

Erato – 9029 588395 (cd+dvd) [3779401] Intuition is het nieuwe project van de Franse cellist Gautier Capuçon. Sinds zijn eerste cellolessen is het instrument zijn constante metgezel geweest. 'Het begeleidt mij tijdens mijn reis door het cellolandschap' aldus Capuçon. Dit gevarieerde album toont de vele persoonlijkheden van het instrument met vele juweeltjes. Capuçon werpt nieuw licht op populaire klassiekers maar voert ook nieuwere werken uit van de Italiaanse cellist Sollima en pianist Jérôme Ducros, die overigens ook op dit album te horen is. Deze zeer ervaren pianist voelt exact aan wat het is om een immens muzikant als Capuçon feilloos te begeleiden. Geef je over aan droomwerelden met Massenet en Fauré, laat de cello glimlachen met Elgar en dans in andere werelden met ragtime ritmes van Scott Joplin. Rachmaninov's Vocalise op cello… pure muzikale emotie! Een musthave voor de celloliefhebber.(Jan Jasper)

HANDEL – ARIAS Franco Fagioli (countertenor), Il Pomo d'Oro, Zefira Valova

DG – 479 7541 [3777541] De Argentijnse countertenor Franco Fagioli is te horen op vele operaregistraties, waaronder ook onbekendere als Siroe, re di Persia van Hasse, recentelijk nog door de Nederlandse Reisopera op de planken gebracht. Ook nam hij recitalalbums op met werken van Porpora en minder bekende aria’s van Rossini. Händel is echter zijn specialiteit en met dit album voor Deutsche Grammophon onderstreept hij dit. Naast bekende aria’s als ‘Ombra mai fu’, ‘Dopo notte’ en ‘Cara sposa’ gelukkig ook minder gehoorde, zoals ‘Agitato da fiere tempeste’ in de hoger getoonzette versie uit de pasticcio Oreste in plaats van de veel vaker gekozen versie uit Riccardo Primo. Ook de begeleiding van Il Pomo d'Oro onder leiding van Zefira Valova is aangenaam fris, waardoor dit allerminst het zoveelste Händel-album is. (Henri Drost)

MAHLER – SYMPHONY NO. 7 Royal Concertgebouw Orchestra, Mariss Jansons (conductor emeritus) RCO Live – RCO17006 [3783966]

Hoewel op het eigen label RCO Live het Concertgebouworkest al van start is gegaan met het uitbrengen van Mahler-opnames onder leiding van de nieuwe chef-dirigent Daniele Gatti, nadert ook de cyclus van emeritus dirigent Mariss Jansons voltooiing met een indrukwekkende opname van de zevende symfonie uit september 2016. In mindere handen valt met name deze zevende symfonie gemakkelijk uit elkaar in losse stukken, maar Jansons bewaakt vanaf de eerste maten van het eerste deel de lange lijnen en levert een mooi transparante uitvoering met een perfecte klankbalans. (Henri Drost)

HOMBRE TANGO Diana Ketler, Natacha Kudritskaya, Marcello Nisinman Basta – 3093482 [3767864]

De Argentijnse bandoneonspeler Marcelo Nisinman heeft zich voor zijn nieuwste cd omringd met rasmuzikanten om uiting te geven aan de beleving van de tango. Niet in de 'klassieke' speelwijze zoals van zijn grote voorgangers Piazzolla en Pugliese, maar in de definitie van de tango zoals hij die ziet: een authentieke artistieke expressie. Is het toeval dat de arrangementen van drie klassieke werken van Henry Purcell, Johann Sebastiaan Bach en DietrichBuxtehude alle een langzaam tempo hebben? Alsof de oude meesters dienen als een reflectie- en rustmoment te midden van de ruige, pure en soms krachtig gespeelde klanken. Naast een aantal nummers dat Nisinman opdraagt aan zijn kompanen, is er ter afsluiting een eerbetoon aan Piazzolla. (Peter Simmers)

MAHLER – WUNDERHORN-LIEDER AND SYMPHONY NO. 10 Michael Volle (bas-bariton), Münchner Philharmoniker, Christian

Thielemann Münchner Philharmoniker – 9305 211271 [3789989]

Met zijn vertolking van Wotan in Wagners Ring 58


MANIA STRAVINSKY – CHANT FUNÈBRE & LE SACRE DU PRINTEMPS Sophie Koch (mezzo sopraan), Lucerne Festival Orchestra, Riccardo Chailly

maakte bas-bariton Michael Volle veel indruk, maar ook in de lichtere (Mahler is niet altijd loodzwaar georkestreerd) Wunderhorn-Lieder overtuigt hij. De opname komt uit de rijke archieven van het Münchner Philharmoniker en wordt aangevuld met een heldere, maar weinig spectaculaire uitvoering van het adagio uit Mahlers onvoltooide tiende symfonie (in de door Derryck Cooke voltooide versie). (Henri Drost)

Decca – 483 2562 [ 3754265] Samen met de Sacre staat op dit album Stravinskys Chant Funèbre centraal, een werk dat tot 2015 door iedereen als verloren werd beschouwd, maar dat bij restauratiewerkzaamheden in het oude conservatorium van St. Petersburg uit oude archieven opdook. Stravinsky (ook hij heeft gedacht dat het zoek was) had het stuk in 1908 als zijn opus 5 gecomponeerd ter nagedachtenis aan zijn leraar Rimsky-Korsakov. Vandaar dat Riccardo Chailly dit werk heeft geprogrammeerd samen met de opusnummers 2, 3 en 4 (Le Faune et la Bergére, Scherzo fantastique en Feu d'artifice), alle gecomponeerd door een nog jonge Stravinsky (1882-1971). Dit in zijn spanningsopbouw opmerkelijk volwassen aandoende en fraai georkestreerde stuk komt onder Chaillys strakke directie prachtig transparant tot leven evenals de andere werken op deze cd. (Frits Broekema)

PROKOFIEV/RAVEL Nathalia Milstein (piano) Mirare – MIR350 [3802150]

Dat de jonge pianiste Nathalia Milstein (1995) op haar eerste solo-cd koos voor drie werken van Sergei Prokofiev (1891-1953) en een werk van Maurice Ravel (1875-1937), heeft enerzijds met haar Russische roots te maken en anderzijds met het feit dat ze in Frankrijk (Lyon) is geboren. Op het spel van Nathalia Milstein kun je een aantal typeringen loslaten. Ze speelt zeer volwassen met veel innerlijke rust en fraseert heel natuurlijk. Met haar soepele spel laat ze de muziek soms als het ware een beetje golven. En het lijkt alsof ze elk muzikaal gegeven als vanzelfsprekend uit het vorige laat voortvloeien. Zelfs tussen de korte werkjes uit Prokofievs Tien Stukken opus 12 weet ze nog een muzikaal verband te creëren. Kortom hier is een groot muzikaal talent aan het werk. Frits Broekema

STRAVINSKY – THE RITE OF SPRING FOR TWO PIANOS Marc-André Hamelin (piano), Leif Ove Andsnes (piano)

RACHMANINOV – 24 PRELUDES Nicolai Lugansky (piano)

Harmonia Mundi – HMM902339 [3782568] Bijna dertig jaar geleden alweer maakte de toen zeventienjarige Russische pianist Nicolai Lugansky een sensationeel debuut in ons land toen hij in de Grote Zaal van het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht op het laatste moment de ziek geworden Maria João Pires verving. Vele internationale onderscheidingen zouden volgen en met grote regelmaat was een van de beste pianisten van zijn generatie op de Nederlandse concertpodia te bewonderen, recentelijk in een programma met onder andere Rachmaninovs preludes. Deze zeer uitdagende preludes verschijnen nu op cd, waarbij andermaal opvalt hoe Lugansky virtuositeit koppelt aan poëtische zeggingskracht. (Henri Drost)

Hyperion – CDA68189 [3773211] Hoewel Igor Stravinsky weinig voor de piano heeft gecomponeerd, is de piano het instrument van Stravinsky. In de Vuurvogel en Petrushka komt de piano voor, maar dat is niet het geval in Le Sacre du Printemps. Kort voor de roemruchte première in 1913 speelt Stravinsky de muziek op de piano voor. Deze versie voor twee piano’s heeft Stravinsky samen met Debussy gespeeld. MarcAndré Hamelin en Leif Ove Andsnes geven een gloedvolle interpretatie van werk. Het is net zo explosief als in de orkestversie. Het album bevat verder het Concert voor twee solo piano’s en een bewerking voor twee piano’s van Madrid, Tango en Circus Polka. Een prachtig album dat de moeite van het beluisteren zeer waard is. (Wil Zenhorst)

59


MANIA VISIONS OF PROKOFIEV Lisa Batiashvili (viool), Chamber Orchestra of Europe, Yannick NézetSéguin

niet ontbreken. Bijna 200 jaar geleden schreef Bach dit revolutionaire werk. Met zijn grote bezetting, exotische instrumenten (zoals een viola da gamba) en zeer contrastrijke dramatische stijl wordt gebroken met de traditie. Zijn voorganger Johann Kuhnau wisselde het Bijbelverhaal al af met aria’s en koralen. Bach maakte het passieverhaal tot een bloedstollende ervaring. Dat werd niet door iedereen gewaardeerd. Een jaar later zal Bach dit werk dan ook met een ander openingskoor aanvangen. Het boek laat kenners en liefhebbers aan het woord. Eén van hen zegt niet zonder reden over de Johannes-Passion: een magistrale compositie, feller, bewogener, geconcentreerder, dramatischer dan de Matthäus. (Wil Zenhorst)

DG – 4798529 [3785147] In 1991 verhuist de dertienjarige Lisa Batiashvili met haar familie van Tbilisi naar Hamburg. Eén van de eerste werken die zij bij Mark Lubotsky studeert, is het eerste vioolconcert van Prokofiev. Lubotsky – een leerling van David Oiskrakh – weet Lisa zodanig voor dit werk te enthousiasmeren, dat zij het werk in haar hart sluit. Dit eerste vioolconcert speelt een belangrijke rol in haar schitterende loopbaan. Met Chamber Orchestra of Europe onder leiding van Yannick Nézet-Séguin neemt Lisa Batiashvili ook het tweede vioolconcert van Prokofiev op. Deze concerten worden omlijst met drie stukken uit de balletten van Prokofiev, die Tamás Batiashvili voor zijn dochter voor viool en orkest heeft bewerkt. Het resultaat is een prachtig album dat je zeker moet beluisteren. (Wil Zenhorst)

CUMULUS Sarah Neutkens

Wat een prachtig pianoalbum! Liefhebbers van de beeldende en intrigerende muziek van Philip Glass, Erik Satie en Friedrich Chopin: verenig u en beluister Cumulus, het nieuwe album van Sarah Neutkens. Neutkens heeft in de Kytopia Studio’s acht sfeervolle, zeer tot de muzikale verbeelding sprekende nummers opgenomen. Sarahs muzikale wolken trekken langzaam door de imaginaire lucht en nemen je onvermijdelijk mee naar oorden waar het muzikaal goed toeven is. Cumulus klinkt daarmee als een soundtrack zonder film. Ander referentiepunt kunnen de soundtracks van Ryuichi Sakamoto zijn. Rode wijn bij beluistering niet verplicht, wel aanbevolen. (Fons Delemarre)

DE JOHANNESPASSION Mischa Spel en Floris Don

Meulenhof – 90 290 9176 3 [3751249] Na het grote succes van de luistergids over de Matthäus-Passion mag een luistergids over de Johannes-Passion

Vincent: Look, Frankie, as fucked up as you are, in every possible way a man can be, you've always been the one. Major league prospects, prettiest women, flashiest cars. Frankie: What can I say? (The Deuce)

60


MANIA

TV SERIES THE BRIDGE SEIZOEN 4 Cast: Sofia Helin, Thure Lindthard

welvarende mini-maatschappij door een clandestiene wietcoöperatie te stichten. Maar leider worden is één ding, leider blijven is iets geheel anders...

Een vrouw is gestenigd op Peberholm, een Deens eilandje bij de Sontbrug. Het slachtoffer is Margrethe Thormod, directeur van een migratiebureau in Kopenhagen, die recent was verwikkeld in een deportatieschandaal. Samen met zijn Deense collega Jonas Mandrup begint rechercheur Henrik Sabroe een onderzoek naar de lugubere moord.

THE DEUCE The Deuce is een nieuwe serie van HBO en direct ontvangen met positieve kritieken. De eerste aflevering trok gelijk een hoog aantal kijkers van 2,2 miljoen mensen. The Deuce is geschreven door de makers van The Wire, Generation Kill en Show Me A Hero. David Simon & Georges Pelecanos. James Franco en Maggie Gyllenhaal, beiden genomineerd voor een Oscar, schitteren in dit nieuwe drama van David Simon en George Pelecanos. De serie speelt zich af op en rond Times Square, waar in de jaren zeventig de pornoindustrie zich ontwikkelt tot een miljardenindustrie. In The Deuce komen allerlei kleurrijke personages voorbij – van barkeepers, prostituees en pooiers tot politieagenten en klanten – die op hun eigen manier het geluk proberen te vinden in een wereld vol seks, drugs en (snel) vermaak. HOLLANDS HOOP 2

Hollands Hoop vertelt het verhaal van psychiater Fokke Augustinus (Marcel Hensema) die met zijn gezin naar het hoge noorden verhuist om er opnieuw te beginnen, maar daar ongewild in de cannabisteelt terechtkomt. In het tweede seizoen van Hollands Hoop heeft Fokke de zieltogende boerengemeenschap omgetoverd tot een 61

LIAR SEIZOEN 1 Liar is een spannende thrillerserie van de schrijvers van The Missing. We maken kennis met Laura, een intelligente en hardwerkende lerares. Haar relatie is net stukgelopen en ze weet niet goed of ze alweer aan een nieuwe liefde toe is. Andrew is een bekende chirurg. Zijn zoon zit bij Laura op school. Laura en Andrew voelen zich tot elkaar aangetrokken en maken een afspraak om een keer samen uit te gaan. Maar geen van beiden beseffen ze dat hun ontmoeting schokkende gevolgen zal hebben, voor henzelf en voor degenen die hen lief zijn. Veel levens zullen na die ene avond nooit meer hetzelfde zijn. MAIGRET SEIZOEN 2 Regie: Sarah Harding, Thaddeus O'Sullivan Cast: Ben Caplan, Douglas Hodge, Rowan Atkinson

BAFTA-winnaar Rowan Atkinson schittert als commissaris Maigret in deze gloednieuwe en verfrissende BBC bewerkingen. De verhalen werden gebaseerd op de geliefde misdaadromans van Georges Simenon en spelen zich af in de jaren vijftig in Parijs.

STELLA BLOMKVIST Regie: Óskar Thór Axelsson Cast: Heida Reed

Stella Blomkvist is gebaseerd op de boeken van het gelijknamige karakter. Een eigenwijze advocate die moordzaken probeert op te lossen. Stella houdt alleen van regels als ze deze kan overtreden. De IJslandse serie is gebaseerd op de roman Moord op het Ministerie. Nanna Kristín Magnúsdóttir, Andri Óttarsson (Case) en Jóhann Ævar Grímsso (Fangar) schreven de scenario’s. De regie was in handen van Óskar Thór Axelsson (Trapped).


MANIA

FILMS BLUE PLANET 2

BLADE RUNNER 2049 Regie:Denis Villeneuve

De afgelopen jaren heeft onze kennis van het leven in de oceanen zich spectaculair ontwikkeld. Blue Planet II, opvolger van de zeer succesvolle documentaireserie The Blue Planet, neemt de jongste doorbraken in wetenschap en technologie als uitgangspunt voor een opwindende ontdekkingsreis. We bezoeken diepe zeeën, koraalriffen, de open oceaan en groene kusten. We maken kennis met verbluffende wezens en zijn getuige van diergedrag dat nog nooit iemand heeft gezien. Maar wat we inmiddels ook weten, is dat de gezondheid van de oceanen bedreigd wordt.

Cast: Harrison Ford Ana de Armas Sallie Harmsen Sylvia Hoeks Jared Leto Politieagent K ontdekt een lang verborgen geheim dat totale chaos kan veroorzaken. K’s ontdekking leidt tot een speurtocht naar de voormalige 'blade runner' Rick Deckard, die al dertig jaar vermist wordt.

THE BRIDGE 4

STELLA BLÓMKVIST

EVERY SAGA ENDS!

RULES ARE MADE TO BE BROKEN

Het allerlaatste seizoen

Nieuwe IJslandse crime serie

NU VERKRIJGBAAR OP DVD EN BLU RAY

NU VERKRIJGBAAR OP DVD

62


MANIA BORG / MCENROE Regie: Janus Metz Pedersen

politie geen actie wil ondernemen, besluit haar vader er alles aan te doen om haar dood te wreken en zelf voor gerechtigheid te zorgen. The Foreigner is een strakke actiethriller van Martin Campbell (Casino Royal) met in de hoofdrollen Jackie Chan en Pierce Brosnan.

Cast: Shia LaBeouf, Sverrir Gudnason, Stellan Skarsgård Het legendarische verhaal rondom twee van de meest besproken tennissers allertijden. De Zweed Björn Borg, nummer één op de wereldranglijst, gaat het duel aan met het nieuwe Amerikaanse talent John McEnroe. De ingetogen en vriendelijke Borg wordt door de tenniswereld op handen gedragen. De excentrieke McEnroe staat ondanks zijn sportprestaties vooral bekend om zijn temperament op de tennisbaan. Beide mannen trainen ijverig ter voorbereiding op de finale, voor geen van beiden is verliezen een optie. Hoewel ze meer met elkaar gemeen hebben dan men op het eerste gezicht zou verwachten, ontwikkelt de rivaliteit zich steeds verder en lopen de spanningen hoog op tot het langverwachte moment daar eindelijk is. Terwijl de hele wereld meekijkt naar de finale tussen twee legendes, spelen Borg en McEnroe een wedstrijd die de tenniswereld voorgoed zal veranderen.

HHHH: THE MAN WITH THE IRON HEART Regie: Cédric Jimenez Cast: Rosamund Pike, Stephen Graham, Jack O'Connell

1942: Het Derde Rijk is op zijn hoogtepunt. Een Tsjechische verzetsgroep in Londen beraamt het plan voor misschien wel de meest ambitieuze militaire operatie van WOII: Operatie Anthropoid. Twee jonge rekruten, Jozef Gabcik en Jan Kubis, worden naar Praag gestuurd om de wrede nazileider Reinhard Heydrich, hoofd van de SS, de Gestapo en tevens bedenker en uitvoerder van de Holocaust, te vermoorden. HhhH is gebaseerd op de gelijknamige roman van Laurent Binet.

LOVELESS Regie: Andrej Zvjagintsev

DETROIT Regie: Kathryn Bigelow Cast: John Boyega Will Poulter

Cast: Aleksey Rozin, Maryana Spivak, Vladimir Vdovichenkov, Matvey Novikov, Varvara Shmykova In een van Moskou's buitenwijken probeert een hedendaags koppel in scheiding zo snel mogelijk hun levens op de rails te krijgen. Middenkadermanager Boris heeft een nieuwe, jongere liefde, kapsaloneigenaresse Zhenja heeft haar hoop gevestigd op een rijke oudere man. Voordat het huwelijk definitief ontbonden is, maken de twee elkaar het leven zuur in knallende ruzies, zonder oog voor het kind Aljosja – totdat het twaalfjarige jongetje op een ochtend verdwenen blijkt. Loveless heeft een Oscarnominatie ontvangen en maakt kans de op de prijs voor Beste Buitenlandse Film.

De film speelt zich af tijdens de door rassenverschillen gedreven ‘12th Street rellen’ die de stad Detroit in de zomer van 1967 in de ban hielden. Tijdens een van de grootste en meest dodelijke volksopstanden uit de geschiedenis kwamen destijds 43 mensen om, 189 raakten gewond en maar liefst 7200 werden gearresteerd. De film Detroit zoomt in op één specifiek incident dat tijdens de rellen plaatsvond in het Algiers Motel. Daar worden drie AfroAmerikaanse burgers doodgeschoten door de politie van Detroit en leden van de National Guard.

THE FOREIGNER Regie: Martin Campbell Cast: Jackie Chan, Katie Leung, Rufus Jones, Mark Tandy, Pierce Brosnan

Wanneer de dochter van een Chinese restauranteigenaar in Londen wordt vermoord door IRA-terroristen en de 63


MANIA LOVING VINCENT Regie: Hugh Welchman, Dorota Kobiela Cast: Douglas Booth, Eleanor Tomlinson, Aidan Turner

MANIFESTO Regie: Julian Rosefeldt

Cast: Cate Blanchett Dertien keer Cate Blanchett die fragmenten uit beroemde twintigsteeeuwse (kunst) manifesten – van Claes Oldenburg tot Dogma – virtuoos tot leven brengt in Manifesto. Grotendeels gefilmd in architectonische mijlpalen en monumenten rondom Berlijn. De film, afgeleid van Julian Rosefeldts’ gelijknamige multiscreen-filminstallatie, is een tour de force waarin leidende denkbeelden over kunst en maatschappij handzaam worden vervat in twaalf delen. De veelzijdige Blanchett (ze speelt onder meer een zwerver, poppenspeler, nieuwslezer en choreograaf) is in topvorm. Het geestige, onderhoudende en energieke Manifesto is een feest van ideeën en concepten die samen onze cultuur vormen.

Loving Vincent is een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. Net wanneer Vincent succesvol begint te worden, pleegt hij zelfmoord. Was het vanwege zijn geestelijke gezondheid of problemen met zijn broer? Was het een wanhoopsdaad om meer erkenning te krijgen voor zijn werk? Of was het helemaal geen zelfmoord? Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, gaat naar Auvers om daar het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen. In 65.000 frames, met de hand geschilderd door meer dan 125 kunstenaars die dezelfde techniek als Van Gogh hanteerden, brengt de film Van Goghs meest inspirerende schilderijen tot leven. Loving Vincent won al meerdere internationale prijzen waaronder de publieksprijs op het Annecy Internationaal Animatie Filmfestival. Met Helen McCrory (The Queen) en Saoirse Ronan (Brooklyn).

THE SQUARE

LOVELESS

WINNAAR GOUDEN PALM 2017

WINNAAR JURYPRIZE CANNES 2017

GENOMINEERD VOOR DE OSCAR BESTE BUITENLANDSE FILM

GENOMINEERD VOOR DE OSCAR BESTE BUITENLANDSE FILM

Van de maker van TURIST, Ruben Östlund

Van de maker van LEVIATHAN, Andrej Zvjagintsev

NU VERKRIJGBAAR OP DVD

NU VERKRIJGBAAR OP DVD

64


MANIA THE ONLY LIVING BOY IN NEW YORK Regie: Marc Webb Cast: Callum Turner, Pierce Brosnan, Kate Beckinsale, Jeff Bridges

De net afgestudeerde talentvolle Thomas leidt een comfortabel leven in New York. Alles verandert echter wanneer hij ontdekt dat zijn vader een affaire heeft met de bloedmooie Johanna. Thomas wil zijn moeder beschermen, maar raakt steeds meer geobsedeerd door zijn vaders affaire en diens minnares in het bijzonder. Gelukkig wordt Thomas bijgestaan door zijn excentrieke buurman, die geregeld met hem door New York struint en hem van vaderlijke adviezen voorziet. The Only Living Boy in New York is een innemende coming of age-film die doet denken aan het werk van Woody Allen en Noah Baumbach, met veel Simon & Garfunkel in de soundtrack. De regie is in handen van Marc Webb, die eerder 500 Days of Summer en The Amazing Spiderman maakte.

Koningin Victoria (Judi Dench) en Abdul Karim (Ali Fazal), een jonge klerk uit India. Wanneer Abdul Karim vanuit India afreist om mee te werken aan de vieringen rond het Gouden Jubileum van de koningin, blijkt er een klik te zijn tussen hen beide. Terwijl Koningin Victoria steeds meer moeite heeft met de strenge regels die haar positie als vorstin met zich meebrengt, wordt de band tussen de twee hechter. De mensen en bedienden om hen heen proberen deze band te verbreken. Hun vriendschap wordt echter steeds sterker en de koningin gaat de wereld met andere ogen bekijken.

YOUR NAME Regie: Makoto Shinkai

Your Name/Kimi no na wa van regisseur Makoto Shinkai gaat over de studenten Mitsuha en Taki. Beiden zijn totale vreemden van elkaar en leven een heel verschillend leven. Maar wanneer Mitsuha een wens doet om haar bergdorp te verruilen voor Tokyo, komen ze op een bizarre manier met elkaar in aanraking. Zij droomt van een leven als jongen in Tokyo. Taki droomt dat THE SQUARE hij een meisje is in een plattelandsdorp waar hij nog nooit Regie: Ruben Östlund Cast: Claes Bang, Elisabeth is geweest. Wat betekend die nieuwe connectie? En hoe Moss, Dominic West, Terry brengt het ze bij elkaar? Notary Christian, senior curator van een museum voor hedendaagse kunst in Stockholm, is een spin in het web van de kunstwereld; hij zet kunstenaars op de N PL U S kaart, windt sponsoren RG RO N DE S & AC H TE ES SAYS EN M EE R S, OP IN IE OW om de vinger, stuurt IE DE VI RV , IN TE EN DA W E FI LM S, N IE U W S, FI LM AG LM AL LE N IE U collega's aan en beweegt zich arrogant en bewust AN T. N L FI OP FI LM KR van zijn macht door art world. Hij heeft een positie kortom, rijdt in een Tesla en praat met kunstkenners, kunstenaars en critici in de potsierlijke geheimtaal van de kunstwereld. Twee gebeurtenissen echter doorkruisen Christians succesvolle carrière. Hij wordt beroofd van mobiel en portemonnee en een cynische PR-actie van de marketingafdeling rond het interactieve kunstwerk The Square ontploft in het gezicht van het museum. Plotseling leert de altijd wat passieve Christian zichzelf en zijn plek in de wereld kennen. Is hij werkelijk zo humaan en progressief als hij dacht?

MAAND E K L E T N E! RA D E F I L M KS ? W O R D A B O N N E IN DE BU

VIVRE SA VIE

Victoria And Abdul vertelt het waargebeurde verhaal van de buitengewone vriendschap tussen

65

5 r 5 3933 9 6 of mee Stort € 3 g NL28 INGB 000 rdam te in and, Ams op reken s ting Fuurl tnv Stich e abonnee’ & adre w ovv ‘nieu

VICTORIA AND ABDUL Regie: Stephen Frears Cast: Judi Dench, Eddie Izzard, Michael Gambon, Olivia Williams, Ali Fazal


MANIA

Binnenkort Binnen Live in de winkels

23 maart Boxer Rebellion - Ghost Alive Cavern Of Anti-Matter - Hormone Lemonade Miles Davis & John Coltrane - Bootleg Series 6: The Final Tour Death Alley - Superbia *Jack White - Boarding House Reach *Frank Zappa - The Roxy Performances Ltd.Ed.) 30 maart Ayreon - Ayreon Universe; The Best Of Ayreon Live *Ben Harper & Charlie Musselwhite - No Mercy In This Land *Lavette, Bettye - Things Have Changed Vaccines - Combat Sports

Concerto 10-03 Broken Brass Ensemble 16:00 11-03 Naïve Set 16:00 16-03 Paul de Munnik 17:00 18-03 Oscar Benton 16:00 23-03 Orgel Vreten 17:00 24-03 Luna Zegers 16:00 25-03 OOO 16:00 30-03 Camilla Blue 17:00 31-03 Kruidkoek 16:30 08-04 Joëlle Goercharn 16:00

6 april Eels - The Deconstruction Love - Forever Changes 50th Anniversary Elvis Presley - The Searcher Son Volt - Search Unknown Mortal Orchestra Wavs Sex & Food

Plato Groningen 18-03 Davine14:30

13 april *Blaudzun - _Up_ Isaac Gracie - Isaac Gracie Beth Hart - Live From New York -Front And Centre *Johan - Pull Up Josh Rouse - Love In The Modern Age

Plato Deventer 07-04 Kruidkoek 14:30 08-04 Marlene Bakker 14:30 Plato Apeldoorn (Mansion 24) 07-04 Kruidkoek 16:30 08-04 Marlene Bakker 16:30

20 april A Perfect Circle - Eat The Elephant The Who - Live At The Fillmore East 1968 *Michelle Davis & The Gospel Sessions - Gospel Sessions III

Kroese Arnhem 30-03 Tim Knol Waterput Bergen op Zoom 24-03 Tim Knol 06-04 Claw Boys Claw 66


MANIA

BESTEL NU OP WWW.PLATOMANIA.NL DE WEBWINKEL VAN CONCERTO & PLATO

NO RISK DISC

SUPERORGANISM Superorganism

GRAND CRU

DAVID BYRNE American Utopia

LUISTER TRIPS

BIRTH OF JOY Hyper Focus

RUBEN HEIN Groundwork Rising

THE BRAHMS Me And My Damn Dreams

CAR SEAT HEADREST Twin Fantasy

CLAW BOYS CLAW It’s Not Me, The Horse Is Not Me

LO MOON Lo Moon

NATHANIEL RATELIFF & THE NIGHT SWEATS Tearing At The Seams

SHANNON & THE CLAMS Onion

VAN WYCK An Average Woman

MARLON WILLIAMS Make Way For Love 67


T H E

NE W

A L B U M

23 .03 .1 8

Profile for maniawinkels

Mania 345  

Mania 345  

Advertisement