Page 1

8 september 2017 - nr. 340 Het blad van/voor muziekliefhebbers

Togo All Stars NORISKDISC


major muscle • independent spirit

MANIA

proudly presents sven hammond

‘Rapture’ is het vijfde studio album van één van Nederland’s populairste live acts. De nieuwe plaat werd door de band zelf geschreven, opgenomen en geproduceerd, bevat veel one-takes, improvisaties en invloeden van soul, rock ‘n roll en lekkere rhythm en blues.

wolf alice

van morrison

Wolf Alice bracht in 2015 haar debuutalbum ‘My Love Is Cool’ uit, waarmee ze een Mercury Award & 2 NME Awards wonnen. De vierkoppige band keert in september terug met haar tweede album ‘Visions Of A Life’, een combinatie van vuige indierock met zachte zanglijnen en aanstekelijke melodieën.

Sir Van Morrison brengt met “Roll With The Punches” zijn 37e studioplaat uit: een rhythm & blues klassieker met vijf nieuw geschreven songs en tien zelf geproduceerde covers van o.a. Sam Cooke, Sister Rosetta Tharpe, en Bo Diddly.

nine inch nails

Nine Inch Nails brengt in september de tweede EP van hun trilogie uit: ‘Add Violence’, de opvolger van ‘Not The Actual Events’ uit 2016. Het nieuwe album is het meest toegankelijke tot nu toe en bestaat uit vijf tracks die het verhaal van de eerste EP voortzetten.

prophets of rage

nick mulvey

Prophets of Rage, ontstaan in het tumulteuze verkiezingsjaar in de VS, bestaat uit een sterrenformatie met leden uit Rage Against The Machine, Public Enemy en Cypress Hill. Een krachtig rock-rap album met 1 duidelijke boodschap: power to the people!

De Britse singer-songwriter brengt met ‘Wake Up Now’ een prachtige opvolger van zijn debuut ‘First Mind’. Gelaagd, met veel groove ligt ‘Wake Up Now’ ergens tussen ‘Graceland’ van Paul Simon en singer-songwriters als Ben Howard en Jose Gonzalez. Fris, uniek maar altijd herkenbaar Nick Mulvey.

2


MANIA

NO RISK DISC TOGO ALL STARS Togo All Stars

(Excelsior) CD, LP+CD De hoofdstad Lomé van het kleine Togo bevindt zich het hart van de West-Afrikaanse muziekcultuur, ingeklemd tussen Ghana en Benin en relatief dichtbij Lagos, de bron van de Afrobeat die in de jaren zestig en zeventig op de kaart werd gezet door Fela Kuti. De Togo All Stars brengen hun ‘voudou’ deze zomer naar Nederland waar ze o.m. optreden tijdens het festival Into The Great Wide Open op Vlieland en het Voodoofestival in Utrecht dat half september plaats zal vinden. Hier zullen ze hun goden vast en zeker op meeslepende wijze tot leven wekken want op dit Europese debuut spat

het reeds uit de groeven. Met veel percussie, funky saxofoongrooves, elektrische piano, orgel en highlife gitaarsolo’s is het volop genieten geblazen. Tchaka Tchaka is zo’n lekker lang uitgesponnen nummer waar je heerlijk in kunt verdwalen, al dan niet met een geestverruimend rokertje bij de hand. Voor de positieve vibes zit je bij deze band direct in het zadel. Gaat dat zien! (Ruud Verkerk)

3


MANIA

MANIA 340

COLOFON Hoofdredactie Bert Dijkman Redactie Jorn van der Linde, Dick van Dijk, Henri Drost, Menno Borst Ontwerp Guus Klomp, www.designkantine.nl Opmaak Jenny Bakker, www.jennybakker.nl Druk Graphius Group, Gent (België) Medewerkers Niels Achtereekte, Jos van den Berg, Frits Broekema, Cecile Bol, Ron Bulters, Erik Damen, Dennis Dekker, Fons Delemarre, Jan Doense, Henri Drost, Hermen Dijkstra, Ruben Eg, Sanna Marije van Elst, Willem Jaap van Essen, Jesse Frelink, Luc van Gaans, Robin Ferdinand Groot, Jeroen van Heukelom, Barend Florijn, Tim Jansen, Jan Jasper, Albert Jonker, Martin Kikkert, Dries Klontje, Stefan Koer, Martijn Koetsier, Wim Koevoet, Marjan Kok, Ron Loontjens, Paul Maas, Max Majorana, Erik Mundt, Godfried Nevels, Corné Ooijman, Bram Peeters, Rena Postma, Marco van Ravenhorst, Linda Rettenwander, Wiebren Rijkeboer, Peter Simmers, Jelle Teitsma, Sanne den Toom, Menno Valk, Louk Vanderschuren, Ruud Verkerk, Jesse Voorn, Jurgen Vreugdenhil, Arnout de Vries, Jan de Vries, André de Waal, Michel Weber, Jeroen Wierstra, Enno de Witt, Erwin Zijleman, Wil Zenhorst. Adverteren? Vraag naar de mogelijkheden. Stuur een e-mail naar redactie@platomania.nl Adres Postus 71, 7400 AB Deventer, email: redactie@platomania.nl Abonneren: Abonneer je door €20,- over te maken voor 10 nummers naar IBAN NL67INGB0682214655 o.v.v. mania abonnement. Vergeet niet je naam en adres erbij te vermelden. Voor Belgische lezers is het bedrag 30,i.v.m. hogere portokosten. IBAN NL67INGB0682214655 • BIC INGBNL2A

3. No Risk Disc Togo All Stars Op dit Europese debuut spat het uit de groeven, met veel percussie, funky saxofoongrooves, elektrische piano, orgel en highlife gitaarsolo’s is het volop genieten geblazen.

22. LCD SOUNDSYSTEM Er is ruim achttien maanden aan de plaat gewerkt in de originele DFA studio en dat kun je horen. Ieder detail klopt en het geluid is authentiek LCD Soundsystem.

INHOUDSOPGAVE 9. Jake Bugg 10. Tori Amos 20. Jack Johnson 35. War on Drugs 46. Reissues 49. Neil Young 52. Boeken 53. TV Series & Films 58. Binnenkort Binnen

Mania 341 verschijnt op 6 oktober 2017

4


MANIA

7: Grand Cru: Queens Of The Stone Age Ook op album is QOTSA immer zeer ter zake doende. En Dat ook.

BESTE MANIALEZER, Deze editie van de Mania staat boordevol topplaten. Het gebeurt niet vaak dat toptitels als Queens Of The Stone Age, War On Drugs en Triggerfinger op dezelfde dag verschijnen en er is nog veel meer moois deze maand. Bijvoorbeeld Foo Fighters, over wie Wim Koevoet een uitgebreide special heeft geschreven. En natuurlijk een prachtige nieuwe No Risk Disc van Togo All Stars!

zeven nog sexy.

Bert Dijkman

33. Triggerfinger

De heren Block, Goossens en van Bruystegem besloten dat ze voor album nummer vijf niet voor de makkelijke weg gingen gaan; een frisse wind moest erdoor!

24.The National

De nieuwe plaat is wilder, experimenteler en harder dan je van de band gewend bent – maar valt zeker in dezelfde categorie schoonheid als Boxer.

12 SPECIAL

40. Plato Planet

Foo Fighters

24 september Oosterpoort Groningen

Dave Grohl is erin geslaagd om in zijn herstelperiode de beste songs van zijn leven te schrijven. Echt een plaat om helemaal kapot van te zijn en die een mentale ruggensteun is voor de barre tijden waarin we leven.

38. WINKEL SPECIAL Sounds Venlo

42.Vinyl Mania 5


MANIA

6


MANIA

GRAND CRU

QUEENS OF THE STONE AGE Villains

(Matador/Beggars) CD, 2LP, 2LP alternatieve cover, 2LP Deluxe Sexy. Ik denk dat dit het woord is dat in één klap meldt hoe de nieuwe Queens Of The Stone Age klinkt. Sexy en ongelofelijk dansbaar. Na het bezwerende en spacey introotje van 1 minuut 48 is dat meteen al te horen. In opener Feet Don’t Fail Me vertelt Josh Homme de luisteraar even snel wanneer hij exact geboren is en vanaf dan gaat het zevende album Villains loos. Veel minder donker, veel meer openheid tussen de talloze muzikale lagen, dit is zoals producer Mark Ronson (jawel!) QOTSA wil laten klinken. Het loodzware juk van musiceren lijkt afgeworpen te zijn. Keyboardklanken krijgen een nog prominentere rol en de zang ligt steevast prachtig en toegankelijk op de voorgrond. Nummer twee The Way You Used To Do (eveneens lekker groovy en uptempo) gebruikt tientallen vingerknipjes en een iel doch superstrak drummetje om de seks in de QOTSA-muziek te laten horen. Anno 2017 klinkt de schurkenband van Homme weer erg zoals op Songs For The Deaf. Maar veel belangrijker nog: de spelvreugde is meer dan ooit te horen. Song drie Domesticated Animals (heerlijk doeltreffende akkoordenreeks trouwens), is van het zelfde laken een pak: uitbundig, veelzijdig, messcherp en dampend. Fortress begint als eerste rustpunt van de plaat, maar bouwt door te gek buitelende gitaarpartijen, stukje bij beetje uit tot een QOTSA-anthem met eeuwigheidswaarde. Het lekker dun opgenomen Head Like A Haunted House is ouderwets punky en opgejaagd, Un-Reborn Again zoekt juist weer een zwaar tonenpalet op maar heeft een kleine twee minuten voor het eind door de violen en talloze opeengestapelde zanglijnen een verrassend intiem deel in petto. Het eind van dat nummer is dan weer heerlijk vlammend. Over vlammend gesproken, na het ragfijne en zoete Hideaway is The Evil Has Landed door de Page-riff en de Bonham-drums net een Led Zeppelin 2.0song. En dat ronduit verslavende slotstuk Villains Of Circumstance is de kers op die toch al zo rijkelijk belegde en zeer smakelijke rocktaart. Ook op album zeven is QOTSA nog immer zeer ter zake doende. En sexy. Dat ook. (Dennis Dekker) 7


MANIA ALVVAYS Antisocialites CD, LP

LUISTER TRIP

De titelloze eersteling van het Canadese Alvvays (inderdaad, met twee v’s, in plaats van een w) uit 2014 is wat mij betreft nog steeds een van de fijnste debuutalbums van de laatste jaren. De plaat bevatte heerlijke janglepop met een dromerig laagje, waarmee de band ook live de nodige zieltjes wist te winnen. De tweede plaat werd voorafgegaan door het prachtige In Undertow, dat doorging waar het eerste album ophield. In de negen liedjes die volgen laat de band rond Molly Rankin voorzichtig nieuwe elementen toe en klinkt ze wat gelaagder, maar Antisocialites klinkt vooral vertrouwd en is daarmee een uitstekende opvolger van het debuut. Een van de leukste bandjes van dit moment. (Marco van Ravenhorst)

ANTIBALAS Where The Gods Are In Peace WORLD

GREGG ALLMAN Southern Blood

(Daptone/V2) CD, LP Al bijna twintig jaar platen makend, en altijd losjes verbonden met de huismuzikanten van het Daptone-label, is dit pas het tweede album dat ook daadwerkelijk bij het Brooklynse label uitkomt. De combinatie van Afrobeat, funk en soul is natuurlijk in uitstekende handen bij leider Gabriel Roth en dit nieuwe album borduurt dan ook moeiteloos voort op hun nog steeds frisse en vooral funkende sound. (Jurgen Vreugdenhil)

(Rounder/Universal) CD, CD+DVD, LP ‘I've got so much left to give, but I'm running out of time, my friend,’ zingt Gregg Allman in het indrukwekkende My Only True Friend, het enige zelfgeschreven nummer op zijn allerlaatste album. Heel wat jaren ouder dan zijn al in 1971 verongelukte broer Duane, maar toch nog veel te jong overleed hij in mei van dit jaar op 69-jarige leeftijd aan kanker. De opnamen voor Southern Blood waren toen net afgerond. Die vriend uit het eerste nummer is, uiteraard, de 'road', waarop hij de afgelopen jaren nog veelvuldig te vinden was met zijn eigen Gregg Allman Band. Die band nam hij ook mee naar de Muscle Shoals studio, dezelfde studio waar zijn legendarische broer als sessiemuzikant ooit zijn eerste schreden richting succes zette. Southern Blood is daarmee zeer nadrukkelijk een echt afscheidsalbum, waarop de medegrondlegger van de southern rock nog één keer alles geeft. De plaat eindigt met het prachtige Song For Adam van Jackson Browne, die zelf ook meedoet. ‘I hope you're haunted by the music of my soul, when I'm gone,’ zingt Allman ook in het al genoemde sleutelnummer, My Only True Friend. Daarin slaagt hij op alle fronten, met deze schitterende plaat. (Marco van Ravenhorst)

ARCH ENEMY Will To Power HEAVY

(Century Media) CD, 2LP Na de liveregistratie As The Stages Burn, die eerder dit jaar verscheen, heeft het Zweedse Arch Enemy een periode afgesloten en de tussentijd benut om de nieuwe plaat Will To Power te maken. De titel van de elfde studioplaat dient als metafoor voor de onstuitbare kracht waar Arch Enemy voor staat. Bandleider Michael Amott heeft voor de nieuwe plaat gitarist Jeff Loomis ingelijfd en die kennen we natuurlijk allemaal nog als de mastermind van Nevermore! De gitaartandem Amott/Loomis schept torenhoge verwachtingen, maar riff-, en solo-technisch worden die fluweel, 8


MANIA duizelingwekkend en schijnbaar moeiteloos ingelost; wat een lekker geweld! Verder is het geluid droog en helder, en wordt het gros van de nummers gedragen door compacte riffs, geweldige refreinen, een perfecte dosis melodie en lekker roffelende, dubbele bassdrums, die gezamenlijk de megastatus van Arch Enemy als melodieuze death metal band zowel bekrachtigen als versterken.

Jake Bugg

Hearts that strain

ARIEL PINK Dedicated To Bobby Jameson

(Mexican Summer/V2) CD, LP Limited blauw vinyl, LP Deluxe+EP & Poster Excentriek, uitgesproken en verre van alledaags. Ariel Pink. Een kunstzinnige man met een zwak voor de buitenissige, perverse en ronduit rare kanten van zijn woonplaats Los Angeles. Die belicht hij volop in zijn bizarre cocktail van lo-fielektropop, glamrock, sixties tunes, psychedelica, disco en wat verder maar op zijn pad komt. Drie jaar na de goed ontvangen dubbelaar Pom Pom is hij terug met Dedicated To Bobby Jameson en komen eerdergenoemde stromingen ruimschoots aan bod. Opgenomen in zijn slaapkamer en opgedragen aan de in 2015 overleden Bobby Jameson, schommelt de plaat tussen hemel en aarde met tracks als het John Maus-achtige Time To Meet Your God, runner-up Feels Like Heaven (met een knipoog naar The Cure) en het prettig voortkabbelende Death Patrol. Tel daar de opgewekte titeltrack, het loomzomerse Antoher Weekend en de aanstekelijke afsluiter Thank You Ode To The Goat bij op en je weet genoeg. Hij flikt het weer. (Jelle Teitsma)

JAKE BUGG Hearts That Strain

(EMI/Universal) CD, LP In 2012 werd Jake Bugg nog juichend binnengehaald als de nieuwe Dylan, maar dat etiket heeft nog nooit iemand goed gedaan. Desondanks wist hij zijn overrompelende debuut te laten volgen door twee totaal verschillende albums, het rockende Shangri-La, en het door beats en elektronica bevolkte On My One. Wat dat betreft mag het geen verassing zijn dat Hearts That Strain weer totaal anders klinkt. Opgenomen in Nashville weet hij heden, verleden en toekomst van de roemruchte stad te vangen in een zeer fraai album. Gene Chrisman en Bobby Woods speelden in de legendarische huisband van de American Studios, en vormen nu de ruggengraat van dit in de americana en country gedrenkte materiaal, waarin de pedal steel en strijkers niet van de lucht zijn. Het tempo blijft opmerkelijk laag, ook in de drie nummers die met Dan Auerbach zijn opgenomen, wiens herkenbare rauwe geluid mooi contrasteert met het ingetogen songmateriaal. En, zoals het hoort op een echte countryplaat, een meeslepend duet, in dit geval met Noah Cyrus, zus van Miley. Een zeer fraai nieuw hoofdstuk in een uiteenlopende carrière. (Jurgen Vreugdenhil)

OLAFUR ARNALDS Eulogy For Evolution 2017 CD, LP Limited clear vinyl

Olafur Arnalds debuteerde tien jaar geleden met Eulogy For Evolution en creĂŤerde daarop een neo-klassieke mix van elektronica, loops, piano en strijkers. Op deze 2017-editie, een remaster, is de sfeer even intiem en minimalistisch als tien jaar eerder. Opmerkelijk eigentijds, maar iets voller en meer omvattend. Klein, fragiel en emotioneel. De bizarre metalclimax op afsluiter 3704 / 3837 daargelaten. Geen woorden, maar cijfers. Arnalds scoort, ook nu weer, een ruime voldoende. (Jelle Teitsma)

9


MANIA JEN CLOHER Jen Cloher CD, LP

A.J. CROCE Just Like Medicine (Compass/Bertus)

CD, LP

Jen Cloher is de partner van Courtney Barnett en steekt haar echtgenote nu naar de kroon met een rauwe en persoonlijke plaat vol eigenzinnige en stekelige indierock. De titelloze plaat van Jen Cloher combineert rauw gitaarwerk met bijna gesproken vocalen, die herinneren aan die van Lou Reed. De intense en persoonlijke songs op de plaat hebben raakvlakken met die van Patti Smith en PJ Harvey en zullen ook zeker in de smaak vallen bij liefhebbers van de platen van Courtney Barnett, die er met haar partner een stevige concurrent bij heeft. (Erwin Zijleman)

Met Just Like Medicine levert A.J. Croce zijn eerste soulalbum af. De invloed van de legendarische Dan Penn als producer is goed hoorbaar op het album dat de oude Muscle Shoals-sfeer uitademt. Niet verbazingwekkend met een fantastische band en cameo’s van onder andere Steve Cropper en Vince Gill. Hoogtepunt is het samen met Leon Russell geschreven The Heart Makes It Whole. Daarnaast bevat het album nog een onuitgebracht nummer van wijlen vader Jim. (Ron Bulters)

JACK COOPER Sandgrown CD, LP Limited oranje vinyl

DOWNTOWN BOYS Cost Of Living CD, LP Limited goud vinyl

Engelsman Jack Cooper is bekend als de helft van de band Ultimate Painting. Die band bracht een paar maanden het derde album uit en nu is er het solodebuut van Cooper. Negen intieme, sfeervolle nummers die hij opnam en zelf inspeelde in Londen. Qua sfeer in de buurt van Lou Reed, een fijn album, dat ontstond na reflecties over Engeland en Blackpool in het bijzonder. Bescheiden en buitengewoon prettig debuut. (Erik Mundt)

Tori Amos

Punk die regelrecht uit de zeventiger jaren lijkt te komen maar dan met actuele thema’s. Op Downtown Boys’ nieuwe album Cost Of Living, geproduceerd door Guy Picciotto (Fugazi), blijft de drang om wereld te verbeteren sterk naar voren komen. Zangeres Victoria Ruiz haalt scherp uit naar Trump, homofobie en racisme. De

Native invader

(Decca/Universal)

Het bracht haar tevens nieuwe inspiratie voor songs en energie om de stormen te doorstaan. Volgens Tori moet je je geestelijk wapenen tegen de tijdsgeest in plaats van de barricades op te gaan, maar of iedereen dat zomaar kan opbrengen is de grote vraag. Haar muziek is aardser dan op haar vorige albums en heeft hier en daar ook een duister randje gekregen, waarbinnen Tori met haar pianospel de gevoelige snaar blijft raken en met al haar vocale zeggingskracht opnieuw weet te

CD, CD Deluxe, LP Vorig jaar zomer bezocht Tori Amos de Smoky Mountains in North Carolina om daar de spirituele roots terug te vinden die ze via haar moeder had meegekregen. Toen wist ze nog niet dat de nieuwe president Trump zou blijken te heten, het nepnieuws de wereld zou gaan beheersen en dat haar moeder in de winter getroffen zou worden door een beroerte die haar spraakvermogen ernstig zou aantasten. Een pijnlijke optelsom van emoties stapelde zich op in haar hoofd. Soms lopen de dingen anders dan je denkt. 10


MANIA Dylan en Van Morrison steevast hun stempel drukken. Met diezelfde broers, en zelfs met de uit de band getreden Simone Felice, heeft hij zijn eerste soloalbum opgenomen, waarop dezelfde invloeden van zich doen laten spreken. Hooguit ligt het tempo iets lager, en heeft de traditionele folk wat meer plaatsgemaakt voor het singer-songwriterschap. Thema’s zijn zowel persoonlijk, zoals Water Street over zijn naderende vaderschap, als meer universeel in 21st Century, over een dolgedraaid Amerika, waar je van zou denken dat het science fiction is, maar dat zo langzamerhand angstvallig richting werkelijkheid gaat. Met een stem die verbijsterend veel op die van Sixto Rodriguez lijkt, en de heldere productie van broer Simone, zou je kunnen denken dat dit een uitstekend nieuw album van de Felice Brothers is, maar het is het fraaie debuut van Ian.(Jurgen Vreugdenhil)

band is muzikaal gelaagder geworden, met stevige sax- en toetspartijen die de galopperende drums en powerakkoorden nét meer dynamiek geven. (Tim Jansen)

DREAM SYNDICATE How Did I Find Myself

Here? (Anti/PIAS) CD, LP Een High Fidelity-vraag: van welke band van vroeger zou je graag een nieuw album willen horen? Bij veel liefhebbers van alternatieve gitaarrock zou The Dream Syndicate hoog op het lijstje staan. De band van zanger/gitarist Steve Wynn was indertijd meer invloedrijk dan commercieel succesvol, omdat ze (in de door synthipop gedomineerde eighties) nadrukkelijk onhip durfden te zijn met vurige gitaarrock. How Did I Find Myself Here? (hun eerste studioplaat sinds 1988) opent nog redelijk voorzichtig, maar daarna trekken Wynn en Jason Victor keer op keer prachtige rookgordijnen van gitaarherrie op, in ruige songs als Glide, Out Of My Head, 80 West en The Circle. De titelsong laten ze jammend tot elf minuten uitlopen, waarbij de elektrische piano echo’s van The Doors oproept. Afsluiter Kendra’s Dream is dromerig (jawel), met gastzang van Kendra Smith, bassiste van het eerste uur. Een niet meer verwachte, maar zeer fraaie terugkeer dus. (Louk Vanderschuren)

FILTHY FRIENDS Invitation CD, LP

Een supergroep met o.a. Peter Buck van REM, Corin Tucker van Sleater-Kinney, twee leden van The Minus 5 en Bill Rieflin van King Crimson. Opgericht in 2012 om Bowie-nummers te coveren, begonnen ze eigen materiaal te schrijven en nu is er een prachtig debuut. Het resultaat is een album met fijne, ambachtelijke popmuziek, in het verlengde van Patti Smith, maar ook breed uitwaaiert naar singersongwriter en new wave. Mooi album. (Erik Mundt)

FINK Resurgam

EMA Exile In The Outer Ring CD, LP Limited rood vinyl

(PIAS) CD, 2LP Deze Brit haalt hemel naar de aarde en stuurt een stukje aarde terug de hemel in – en daarmee voel je bij het beluisteren of beter gezegd beleven van zijn muziek, het universum door je aderen stromen. Fin Greenall creëert tastbare puurheid. Resurgam is een album waarop de Finkblueprint uiteraard de voedende baseline is. Zoals de eerste track met de gelijknamige albumtitel; een krachtige entree in precies dat Fink-universum die je een veelbelovende hand geeft. Kleine flashbacks naar Perfect Darkness en Distance And Time zijn te horen in Not Everything Was Better In The Past, grote flashforwards naar de onuitspreekbare diepheid worden vertaald in The Determined Cut en Godhead. De beleving van dit album is evenzo sterk, veelzijdig en ondenkelijk mooi als een kwarts die voor je voeten ligt tijdens een gedachtenvrije wandeling in de bergen. What more to say? Fink. Resurgam. Hij is er. (Linda Rettenwander)

Na haar laatste album The Future’s Void, werd het even stil rond Erika Michelle Anderson oftewel EMA. Ze werkte aan een soundtrack getiteld: #Horror en na twee jaar verschijnt er dit prachtige nieuwe album. Ze maakt noisefolk, een vorm die gebaseerd is op folk, maar kale arrangementen worden aangekleed met elementen uit de experimentele hoek. Ze heeft een zwak voor horrorfilms en dit album kent een fraaie, broeierige sfeer. Aanrader. (Erik Mundt)

IAN FELICE In The Kingdom Of Dreams [roots]

(Loose/Bertus) CD, LP Ian Felice runt samen met zijn broers al jaren de Felice Brothers, waarop de geesten van The Band, Bob 11


MANIA FOO FIGHTERS Concrete And Gold (Sony Music)

CD, 2LP Het verhaal over Concrete Gold, het nieuwe, negende, studioalbum van Foo Fighters begint eigenlijk al met de beenbreuk, opgelopen op het podium van Dave Grohl tijdens de tournee die in het teken stond van het uitstekende Sonic Highways uit 2014. De bandleider liet zich er niet door uit het veld slaan, speelde het concert uit en vervolgde de rondreis langs muziekpodia met hulp van een speciale stoel. Waardoor ‘rocking chair’ een nieuwe betekenis kreeg. Na de tournee kwam de ep Saint Cecilia uit en niemand had het meer over die beenbreuk. Op de dokter van Grohl na dan die hem streng toesprak: voor écht herstel was échte rust nodig, stug doorgaan en stoer blijven doen, was vooral erg dom. ‘U bent geen jonge hond meer, meneer Grohl, u nadert de vijftig en misschien voelt u zich wel zo maar u bént niet onverwoestbaar.’ Zo ongeveer luidde de boodschap. Hij trok zich dat zo waar aan. Dat wil zeggen: voor even. Weldra trok hij zich terug en begon hij aan een soort van kluizenaarsbestaan om muziek te schrijven voor de nieuwe plaat. Hij zal zich daarbij regelmatig hebben gevoeld zoals bij

12


MANIA Vergeet het maar! Concrete And Gold is de ultieme Foo Fighters plaat geworden. Uit duizenden herkenbaar en toch weer een beetje anders dan anders, bedachtzamer vooral, waardoor lol en diepgang als vanzelfsprekend hand in hand gaan. Elf nummers die rocken als een beest, die meeslepend, meezingbaar, extreem energiek, luidruchtig en onbeschaamd opportunistisch zijn, die stijf staan van de levenslust en van effectbejag en die recht op hun doel afgaan: jouw oren, onderbuik, hart en ziel. Vooral de anti-Trump-song Run, The Sky Is A Neighborhood, de titelsong en Arrows zijn voltreffers. Niet dankzij de drummende Beatle, niet dankzij Shawn Stockman en ook niet dankzij die mysterieuze grootheid van wie we de identiteit niet mochten weten. Wel een klein beetje dankzij de producer, al wat meer dankzij de dokter met zijn goede advies maar natuurlijk bovenal dankzij Dave Grohl die erin is geslaagd om rockend te revalideren en in zijn herstelperiode de beste songs van zijn leven heeft geschreven. Echt een plaat om helemaal kapot van te zijn en die een mentale ruggensteun is voor de barre tijden waarin we leven. (Wim Koevoet)

de totstandkoming van de eerste Foo Fightersplaat want ook die begon als een eenmanszaak. De andere Foo Fighters reageerden aanhoudend enthousiast op de probeersels die hun voorman hen toestuurde. Grohl leek op de goede weg. We maken een sprongetje in de tijd en komen terecht middenin de berichtenstroom die aan de release van het ontzettend gehypete Concrete And Gold vooraf is gegaan: Paul McCartney drumt hier en daar mee, een absolute wereldster, maar we mochten nog niet weten wie, zingt mee. En de titelsong wordt opgeluisterd door een bijdrage van Boyz II Men’s Shawn Stockman conform een afspraak met Grohl in de parkeergarage. Meest opzienbarend en tamelijk zorgwekkend was echter het bericht dat de producer van Adele, Greg Kurstin, voor Concrete And Gold achter de knoppen was gaan zitten. Als Geert Wilders en Jesse Klaver elkaars speeches gaan schrijven, houd je toch ook je hart vast. Had de dokter met zijn reprimande de verkeerde knop in Grohl’s hoofd omgezet? Zouden de stoere rockers popliedjes hebben gemaakt met zo min mogelijk gitaren, waren ze hun wilde haren kwijt?

13


Foo Fighters

Enige tijd na de dood van Kurt Cobain kreeg Nirvana-drummer Dave Grohl een aanbod om te zoenen. Gelukkig was hij eigenwijs genoeg om er ‘nee’ tegen te zeggen en ging hij aan de slag met wat hij zich al had voorgenomen: opnamen die hij ten tijde van de woelige Nirvana-jaren en daarna had gemaakt uitwerken en omzetten in een volwaardig studio-album. Dankzij die beslissing kreeg Tom Petty Grohl niet op de drummerskruk in zijn band The Heartbreakers maar wij wel de best post-grunge punkrockband: Foo Fighters. De rest is geschiedenis die het verdient om nog even te worden opgerakeld nu Foo Fighters met Concrete And Gold zo’n geweldig nieuwe plaat hebben gemaakt. 14


Special

Foo Fighters (1995) Het titelloze debuut van Foo Fighters was in 1995. Foo Fighters was bij het verschijnen van die plaat meer een project in wording dan een band. De foto’s op de hoes suggereren anders. Toch heeft Grohl deze plaat bijna volledig zelf volgespeeld. Voor de niet zo oplettende liefhebber was het een verrassing dat hij behalve kan drummen ook met een gitaar en een bas prima uit de voeten kan. En zijn zang was ook dik in orde, al komt hij vergeleken met de brulboei waartoe hij is uitgegroeid schuchter over. De eerste plaat is 22 jaar later nog altijd zeer het beluisteren waard. Alles wordt hier al in de steigers gezet. Nirvana, Beatles, primitief, dat wel, maar goudeerlijk, recht voor zijn raap en toen al zo verdomde meeslepend. Colour And Shape (1997) Op Colour And Shape waren Foo Fighters niet langer een eenmanszaak maar een band die – de titel zegt het al – meer vorm en kleur begon te krijgen. Al moest de beoogde drummer William Goldsmith toen het er écht op aan kwam plaats maken voor Grohl himself. Dat soort dingen zou in de loop der jaren vaker gebeuren. Grohl heeft dikwijls mensen de deur moeten wijzen. De lat kwam steeds hoger te liggen, kwalitatief en kwantitatief en niet iedereen kon dat bijbenen. Omgekeerd geldt dat hij ook bandleden heeft terug gehaald. Colour And Shape heeft niet te lijden gehad onder de personeelsproblemen. Foo Fighters maken een enorme progressie op deze plaat en leveren met het prachtige My Hero hun tot dan beste nummer af. There Is Nothing Left To Lose (1999) There Is Nothing Left To Lose uit 1999 is gestoken in de lelijkste hoes van alle Foo Fighters-platen. Zijn er fans die de bijgeleverde tattoo-sticker voor hun nek hebben gebruikt? De titel suggereert dat Foo 15


MANIA Grace openen. De bijbehorende clip maken deze killersong legendarisch en geven het nummer zelfs therapeutische waarde mee. Ziet u of uw vrienden het even niet meer zo zitten, overheerst het gevoel tegenover een overmacht te zijn geplaatst? The Pretender doet wonderen en keert uw kansen. Dat eerste doet het gehele album eigenlijk tot op de dag van vandaag. Foo Fighers hebben aan diepgang gewonnen, ook tekstueel. De muziek blijft ongenadig hard maar steeds meer subtiliteiten sluipen binnen. De componist Grohl groeit en groeit en ook zijn maten Taylor Hawkins, Nate Mendel, Pat Smear en Chris Shiflett zijn betere muzikanten geworden.

Fighters volledig los gaan op hun derde album maar behalve dat Grohl dikwijls een enorme strot op zet, is There Is Nothing Left To Lose vooral een plaat geworden waarmee de band de boel juist stevig bestendigt. Learn To Fly, een relatief kalm liedje, is het bekendste nummer, Aurora van bijna zes minuten, het beste. One By One (2002) Drie jaar later verschijnt One By One. Een fantastische, grimmige en explosieve plaat. De toon wordt direct gezet met All My Life. Ondanks de vele scherpe randjes, vlijmscherpe riffs en de dikwijls schuimbekkende Grohl blijven alle nummers – ook hier weer elf stuks – catchy en memorabel door dikwijls Beatle-esque melodielijntjes.

Wasting Light (2011) Wasting Light, de zevende studioplaat, verschijnt in 2011 en is geproduceerd door Butch Vig, verantwoordelijk voor het Nirvana-geluid van Nevermind. Ook Nirvanabassist Krist Novoselic doet hier en daar mee plus nog wat grootheden. Van invloed op het uiteindelijke resultaat zijn ze echter nauwelijks. Ook Butch Vig zet deze keer de plaat niet naar zijn hand. Dat doet zoals altijd Dave Grohl, die voor de eerste keer, op zeer indringende wijze zijn gevoelens over zijn Nirvana-verleden en over Kurt Cobain in het bijzonder de vrije loop gaat. In I Should Have Known stelt Grohl zonder enige terughoudendheid zijn knagende zelfverwijt aan de orde. Wat Grohl wel voor drummer Taylor Hawkins heeft kunnen betekenen, kon hij in het geheel niet voor zijn Nirvana-maat Kurt. Wie het hier droog bij houdt, spoort niet.

In Your Honor (2005) Ook over In Your Honor doen Foo Fighters drie jaar. Dit is het meest ambitieuze album van Grohl en kompanen. Twintig nummers verdeeld over twee schijven, eentje met stekkers en eentje zonder. Veel bijdragen van beroemdheden zoals Josh Homme en John Paul Jones. Maar zoals altijd is het vooral Grohl die schittert, deze keer vooral als zanger. Hoewel de akoestische plaat fraai is, is het toch vooral de ‘gewone’ die het vaakst de speler in gaat. En het nummer Best Of You in de replay. Een jaar later worden de akoestische Foo Fighters commercieel extra uitgebuit met de unplugged cd Skin And Bones. Maar die haalt het niet bij de MTV-sessie die Grohl met Nirvana heeft gemaakt en gaat de geschiedenis in als de minste plaat van de Amerikaanse helden.

Sonic Highways (2014) Ook Sonic Highways uit 2014 opent overrompelend met zo’n kenmerkende killersong, Something From Nothing, het beste nummer van Foo Fighters tot dan. Sonic Highways is, zoals de bijbehorende gelijknamige documentaire laat zien, zelfs een conceptplaat. Foo Fighters zijn de status van geinig en energiek postgrungebandje nu volledig ontgroeid. Sonic Highways is vooral de plaat van de veelzijdigheid. Compositorisch, gitaartechnisch, tekstueel en productioneel (opnieuw Butch Vig) zijn Foo Fighters bij de absolute top aanbeland. Het kan niet beter meer. Dachten we… (Wim Koevoet)

Echoes, Silence, Patience & Grace (2007) Hoe belangrijk eerste nummers van een plaat kunnen zijn, bewijst The Pretender waarmee Foo Fighters Echoes, Silence, Patience & 16


“I mean, I never liked being told what to do. It’s one of the reasons I dropped out of school. Give me something to assemble, I won’t look at the directions, I’ll try to figure it out by myself. It’s why I love Ikea furniture.” Dave Grohl, Foo Fighters


MANIA GHOSTPOET Dark Days & Canapes CD, LP Limited wit vinyl

LUISTER TRIP

Ghostpoet is het pseudoniem van Obaro Ajimiwe, een Britse muzikant en componist. Op dit vierde album maakt de 34-jarige zich zorgen over de wereld en de toekomst. Hij ontmoette Leo Abrahams, eerder met Brian Eno, en de twee begrepen elkaar onmiddellijk. Dit album is donker van toon, over stemmige ambientgeluidsgolven klinkt de zingzeggende stem van Ghostpoet. Apart en bijzonder album, van eigenzinnig artiest, tussen Massive Attack, pop en ambient in. (Erik Mundt)

GOGOL BORDELLO Seekers & Finders

(Cooking Vinyl/V2) CD, LP De zelfbenoemde gypsy punkers van Gogol Bordello zijn na vier jaar eindelijk terug met een nieuw album: Seekers & Finders. Vernieuwend zijn ze niet meer, maar dat hoeft ook niet. De aanstekelijke mix van stevige mariachi met de rauwe stem van zanger Eugene HĂźtz blijft een gouden combinatie. Op Seekers & Finders nodigt dit zigeunerorkest uit om te dansen, te springen en vooral niet stil te zitten. (Tim Jansen)

GIZMODROME Gizmodrome

(EdelV2) CD, LP Gizmodrome is een nieuwe supergroep ontstaan doordat Stewart Copeland (Police) elk jaar naar ItaliĂŤ reist om daar met zijn goede vriend Vittorio Cosma (PFM) te musiceren en van de omgeving te genieten. Plots kregen ze een belletje van de platenmaatschappij, die wilde de muziek opnemen en zo besloten ze met Adrian Belew (Bowie, Zappa) en Mark King (Level 42) een band te vormen. De individuele kwaliteiten zijn duidelijk terug te horen. Copeland drumt technisch en strak, maar neemt ook vaak de zang op zich. Zijn onorthodoxe aanpak afgewisseld met de hectiek van Belews zang en strakke bas van King vormt een soulvolle en funky combinatie die met vlagen aan Zappa doet denken. De muziek is het best te omschrijven als progressieve pop, met soms een stevige gitaar ondersteund door de magistrale toetspartijen van Cosma. De onvoorspelbaarheid houdt de plaat van begin tot eind spannend, afwisselend en zorgt ervoor dat je elke luisterbeurt wel weer iets nieuws ontdekt. (Tim Jansen)

HERCULES & THE LOVE AFFAIR Omnion (BMG/Warner)

CD, LP

Amerikaanse dj Andy Butler groeide op in Denver, Colorado en verhuisde naar New York, waar hij uiteindelijk Hercules & Love Affair startte om zijn eigen composities te kunnen uitbrengen. Dit is het vierde album en na vele samenwerkingen met andere artiesten doen nu o.a. Sharon van Etten en Faris Badwan van The Horrors mee. Butler maakt elektronische muziek, die tussen dance en pop valt. Opvallende variatie en mooie productie. (Erik Mundt)

LILY HIATT Trinity Lane

(New West/PIAS) CD, LP Kinderen van beroemde muzikanten die zelf ook kiezen voor de muziek hebben het over het 18


MANIA algemeen niet makkelijk. Het geldt ook voor Lily Hiatt, die ondanks twee prima platen nog altijd vooral wordt vergeleken met vader John. Lilly kreeg de Amerikaanse rootsmuziek uiteraard met de paplepel ingegoten, maar was op haar eerste twee platen ook niet bang voor stevige rock, waardoor ze ergens tussen Lucinda Williams en Dinosaur Jr. terecht kwam. Ook op Trinity Lane schuwt Lilly Hiatt het stevige gitaarwerk zeker niet en haalt ze ook in vocaal opzicht stevig uit. Lilly Hiatt is voorzien van een krachtige stem en deze is door producer Michael Trent (Shovels & Rope) voorzien van een lekker vol geluid. Door dit volle en bij vlagen stevige geluid is Lilly Hiatt zeker niet de doorsnee singer-songwriter in het Amerikaanse rootssegment, maar invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek spelen zeker een rol op Trinity Lane. Het siert Lilly Hiatt dat ze zich op andere paden begeeft dan haar vader, maar het talent voor het schrijven van geweldige songs wordt door de twee Hiatts absoluut gedeeld. (Erwin Zijleman)

MICAH P. HINSON Presents The Holy Strangers CD, 2LP

Voor zijn nieuwe plaat toog excentriekeling Micah P. Hinson terug naar thuisstaat Texas, waar hij op analoge wijze de zelfbenoemde folkopera The Holy Strangers opnam. Bijna minimalistisch in aanpak, maar duidelijk geworteld in de country worden de staat Israël, Obama en de Democraten in het algemeen met de grond gelijk gemaakt, omlijst door sfeervolle, licht georkestreerde instrumentals. Niet voor elk moment van de dag, maar een album van Hinson is altijd een belevenis. (Jurgen Vreugdenhil)

WILL HOGE Anchors CD, LP

Sinds zijn debuut 2001 bouwde de uit Tennessee afkomstige Will Hoge een fraai oeuvre en een kleine, maar trouwe schare fans op met zijn steeds meer doorleefd klinkende heartlandrock in de traditie van Mellencamp, Petty en Springsteen. In de drie jaar sinds zijn laatste album Small Town Dreams ging hij door een bescheiden identiteitscrisis en nam hij afscheid van zijn vaste band. Op het met ervaren sessiemuzikanten opgenomen Anchors klinkt Hoge echter als doorboren. Anchors bevat een uitstekende mix van pakkende rootsrockers en prachtige ballads (inclusief duet met Sheryl Crow), en is misschien wel zijn beste plaat tot nu toe. Hoog tijd dat Will Hoge eindelijk het brede publiek krijgt dat hij al jaren verdient. (Marco van Ravenhorst)

RAY WYLIE HUBBARD Tell The Devil I’m Gettin’ There As Fast As I Can CD

Over de titel van zijn nieuwe cd zegt Ray Wylie Hubbard het volgende. ‘Tell the Devil is a rock & roll fable about hanging your life on a guitar, holding onto a dream no matter what or how long it takes, wagering your soul in a crooked game and falling in love with a badass tattooed woman. . .hmmm, maybe it isn’t a fable.’ Hoe dan ook, in het zeer fraaie titelnummer vertolkt Hubbard – ondersteund door de uit duizenden herkenbare, slepende stem van Lucinda Williams – zijn fabel. De rest van het album is al net zo mooi: pure americana, verhalende, ingetogen troubadour-songs, prachtig dichtbij klinkend opgenomen. (Fons Delemarre)

INHEAVEN Inheaven CD, LP

Inheaven komt uit Zuid-Londen en is de band rond zanger/gitarist James Taylor. Onder invloed van shoegazers Slowdive en My Bloody Valentine richtte hij de band op met bassiste Chloe Little met wie hij dezelfde smaak en toekomstvisie deelde. De band moest een audiovisueel project worden waarin beeld de muziek versterkt. De naam van de band komt uit David Lynch’ Eraserhead en die film past ook goed bij het duistere en af en toe onheilspellende geluid van Inheaven. The Strokes’ Julian Casablancas produceerde hun eerste ep en de NME was al snel enthousiast. Dit album heeft dan ook alles in zich om de definitieve doorbraak te worden. (Bert Dijkman)

IRON & WINE Beast Epic

(SubPop/Konkurrent) CD, 2LP Limited rood/blauw vinyl Iron & Wine is het muzikale vehikel van de Amerikaanse singer-songwriter Samuel Beam. Denk aan Nick Drake, aan een gepolijste en ingetogen versie van Calexio, en soms aan de uitstraling van Centro-Matic en South San Gabriel. Maar dan zonder de woeste geluidsuitbarstingen van die laatste twee. Beam is een eigenzinnige muzikant die prach-ti-ge songs schrijft. Ingetogen, beschaafde muziek van een man die er met zijn volle baard vervaarlijker uitziet dan zijn muziek klinkt. Ooit maakte hij een album met Calexico en dat geluid klinkt ook een beetje door op Beast 19


MANIA Epic. Last Night klinkt nog het meest freakerig, met een vreemd begin en een eigenwijze cello. Maar ook dit nummer blijft moeiteloos binnen de smaakvolle lijnen van de songs van Beam. Hij heeft het album vrijwel live en zonder overdubs opgenomen, daarbij eventuele onvolkomenheden op de koop toenemend. Resultaat: Beast Epic, een prachtig luisteralbum met akoestische folkpop, die klinkt zoals de handgemaakte muzikant op de cover uitziet: fraai. (Fons Delemarre)

Knocks) en Fela Kuti, geproduceerd door Supah Mario. In 2016 was Wyclef weer terug met de hit Hendrix, de eerste single van de ep J’Ouvert. Ook zijn impact op een nieuwe generatie artiesten is onmiskenbaar; Wyclef teamde al eerder op met Young Thug op het Caribisch klinkende I Swear (de derde track van de J’Ouvert) en Young Thug noemde een nummer op de Jeffery mixtape Wyclef Jean. (Red)

KACY & CLAYTON The Siren’s Song CD, 2LP

WYCLEF JEAN Carnival III: The Fall And Rise Of A Refugee

Kacy Anderson en Clayton Linthicum doken twee jaar geleden op met Strange Country, waarop het Canadese tweetal zich vooral liet inspireren door Britse folkrock uit de jaren zestig en zeventig en indruk maakte met de aan Sandy Denny herinnerende vocalen van Kacy Anderson. Ook op The Siren’s Song vertrouwen Kacy & Clayton voor een belangrijk deel op de prachtige zang van Kacy, maar aan de hand van producer Jeff Tweedy heeft het duo haar geluid ook verrijkt met invloeden uit de Amerikaanse folkrock en psychedelica. Het levert een tijdloze folkplaat op. (Erwin Zijleman)

(Legacy/Sony Music) CD, LP Het is alweer acht jaar geleden dat Wyclef Jean een album uitbracht. Het nieuwe album komt twintig jaar na het verschijnen van Wyclefs solodebuut en moderne klassieker The Carnival, en tien jaar na de opvolger The Carnival II. Op de nieuwe plaat zijn gastbijdragen te horen van Emeli Sandé, Supah Mario, The Knocks en Lunch Money Lewis. Onder de nieuwe tracks van Carnival III zijn What Happened To Love (geproduceerd door The

Jack Johnson

All The Light Above It Too (Universal)

in nieuwe nummers. De verkiezing van

CD, LP

de nieuwe president,

Het was lang stil rond de

kamperen en surfen,

man die het grotere publiek

gesprekken met familie

wist te bereiken met zijn in

en vrienden. De originele

2005 uitgebrachte album In

schetsen werden de

Between Dreams. All The Light

uiteindelijke tracks voor

Above It Too is een collectie

dit album waarvan My

van nummers die samen het

Mind Is For Sale de

zevende studioalbum voor

single is. Je weet wat

deze Hawaiiaan vormt. Tijdens

je van deze man kunt

zijn zeiltocht op de Atlantische

verwachten; een fijne

oceaan maakte hij een

vibe, een goede tune en teksten die je na laten

documentaire over de bekende plastic vervuiling.

denken over de veelzijdigheid van het leven. (Linda

Het was deze tocht waarop hij meer thema’s

Rettenwander)

dan alleen oceaanvervuiling wist om te vormen 20


MANIA CAROLE KING Tapestry: Live At Hyde Park CD+Bluray

tegen vuurwapengeweld, inclusief covers van The Notorious B.I.G. (Who Shot Ya), Marvin Gaye (Inner City Blues) en Robert Johnson (Preachin’ Blues). (Godfriend Nevels)

In de zomer van 2016 trad Carole King op in het Londense Hyde Park: met meer dan 65.000 bezoekers het grootste concert van de Amerikaanse singer-songwriter sinds haar optreden in Central Park in New York (1973). Het optreden in Londen stond volledig in het teken van het 45-jarig jubileum van Tapestry. Voor het eerst werden de nummers van dit legendarische album integraal gespeeld, aangevuld met een aantal persoonlijke favorieten uit Kings indrukwekkende carrière. (Godfriend Nevels)

LIARS TFCF

(Mute/PIAS) CD, 2LP Liars was altijd al een vreemde eend in de bijt. Dat werd voor het eerst duidelijk toen in 2004 het tweede album uitkwam. Zonder een spier te vertrekken werd de uitstekend bij de tijdsgeest passende punkfunk aan de kant geschoven voor een bizarre noiseplaat over hekserij. De toon was gezet. Dit zijn anno 2017 de feiten: iedereen heeft de band verlaten, Angus Andrew trok zich terug aan een meertje in een Australisch bos, TFCF is de achtste plaat van zijn hand, en nota bene de eerste waarop een akoestische gitaar te horen is. Wat gaan we nu weer krijgen, denk je bij openingsnummer The Grand Delusional meteen. De introspectieve, psychedelische trip vaart ook langs hiphop (Face To Face With My Face) en happy hardcore (No Tree No Branch) - al lijken de spastische beats soms doelbewust vast te lopen. Andrew krijgt het op het mooie No Help Pamphlet zelfs voor elkaar om te ontroeren. De kwaliteit van Liars is zijn opwindende onnavolgbaarheid, zoveel is duidelijk. (Max Majorana)

JONNY LANG Signs

(Mascot-Provogue/Bertus) CD, LP Met zijn 36 jaar is het bijzonder dat Jonny Lang bijna aan zijn twintigjarig jubileum als platen uitbrengend artiest bezig is. Extreem productief is hij daar niet in, getuige de vier jaar sinds vorige lp Fight For My Soul, maar zijn kwaliteitsstandaard is dan ook hoog. Ooit binnengehaald als bluesgitaarwonder, heeft hij zich ontwikkeld tot een groot songwriter en interpreteert hij moeiteloos zowel Buddy Guy als Prince in zijn live sets. Centraal op Signs staat uiteraard zijn duidelijk herkenbare gitaargeluid, maar de bluesinvloeden zijn verschoven van de Chicago pioniers als Magic Sam en Otis Rush naar de godfathers van de blues, Charley Patton, Robert Johnson en de vroege Wolf. Tekstueel weet hij zijn persoonlijke strubbelingen naar voren te brengen op een manier die meer invloed van echte singer-songwriters verraadt. Door zijn talent te blijven ontwikkelen, weet Lang steeds te boeien en te bewijzen dat ook de op traditionele leest geschoeide blues nog fris en eigentijds kan klinken. (Jurgen Vreugdenhil)

MOGWAI Every Country’s Sun

(PIAS) CD, LP Limited wit vinyl, 2LP+12 inch+CD Limited box Wat een lekker ouderwets Mogwai-plaatje weer. Ouderwets als in de kwaliteit die wederom geleverd wordt. Het heeft een tijdje geduurd, om precies te zijn drie jaar (de soundtracks Atomic en Before The Flood even niet meegerekend) sinds de vorige – ook al prima – plaat Rave Tapes uitkwam. Het lijkt gemakzucht maar ik citeer gewoon uit de bijgeleverde bandinfo want die is precies raak: ‘dynamische geluidscontrasten, torenhoge intensiteit, en pastorale introspectie, allemaal samengebracht in uiterst sfeervolle songs’ die, zo ga ik toevoegen, meestal rustig beginnen om dan met een gitaargeluidsexplosie te eindigen. Dat is precies wat wij willen en verwachten van deze Schotse vaandeldrager van de postrock. Sfeervol, smaakvol, betekenisvol, genotvol, krachtvol, succesvol, talentvol,

LIVING COLOUR Shade

(Megaforce/Bertus) CD, LP Acht jaar na The Chair in the Doorway is Living Colour terug met Shade. Door problemen met management en platenlabels verliep de opname van het zesde studioalbum allesbehalve vlekkeloos. Maar het eindresultaat mag er zijn en laat horen dat de band niets aan energie en politieke betrokkenheid heeft ingeboet. Shade is een krachtig statement van Living Colour 21


LCD SOUNDSYSTEM American Dream

(Columbia/Sony Music) CD, 2LP Toen LCD Soundsystem in 2005 het titelloze debuutalbum uitbracht, groeide die plaat al snel uit tot een van de belangrijkste albums van dat decennium. Veel tracks kwamen op single uit en Daft Punk Is Playing At My House werd een hit. De mix van alternatieve dance en postpunk was voor die tijd uniek en zeer invloedrijk. Oprichter James Murphy, die ook mede eigenaar van het hippe DFA records werd, stopte in 2011 met LCD Soundsystem. Maar nadat hij nieuw materiaal schreef, bleek dat uitstekend te passen in het LCD Soundsystem-geluid. Vorig jaar liet hij op Lowlands al horen hoe goed die nieuwe songs zijn en zagen we dat hij kan vlammen als nooit tevoren. Dat is overduidelijk op de nieuwe plaat American Dream, Murphy klinkt energieker dan ooit en de single Call The Police mag nu al een klassieker worden genoemd. Er is ruim achttien maanden aan de plaat gewerkt in de originele DFA studio en dat kun je horen. Ieder detail klopt en het geluid is authentiek LCD Soundsystem. (Bert Dijkman) 22 22


MANIA temperamentvol, oorsmerendvol, noem Every Country’s Sun hoe je ook wil, dit is gewoon een hele lekkervolle plaat. (André de Waal)

LUISTER TRIP

MOTORPSYCHO The Tower 2CD, 2LP

De leden van Motorpsycho, met nieuwe drummer Tomas Järmyr, putten hoorbaar uit de popgeschiedenis van de zeventiger jaren en naast uiteraard psychedelica weerklinkt af en toe een flinke lik west coast sixties. Dat is ook niet geheel toevallig gezien The Tower begin dit jaar aan de Amerikaanse westkust werd opgenomen. Het album neemt her en der epische proporties aan op bijvoorbeeld de titeltrack waar harmonieuze pop overschakelt naar steeds harder aanzwellende rock om uiteindelijk in sereniteit te eindigen. Stevige hypnotiserende nummers worden afgewisseld met enkele bescheiden liedjes als Stardust en Maypole, waarop de west coast wel heel nadrukkelijk naar voren komt. Echt episch wordt het op A Pacific Sonata, een klapstuk dat eigenlijk door alle ingrediënten van het album nog eens te gebruiken The Tower spectaculair samenvat. (Corné Ooijman)

MAX MESER Pictures

(PIAS) CD, LP+CD Al minder dan een jaar na zijn uitstekende debuut Changes komt de Spaans/Nederlandse Max Meser met een opvolger. Pictures is geproduceerd door Andy Crofts, de bassist van Paul Weller, en dat geeft een extra impuls aan de toch al fraaie gitaarrock van Meser. Net als op het debuut strijden Britse en Amerikaanse sixties-gitaarinvloeden om voorrang, maar single Love en opener Who’re Ya Goin’ To Blame verraden dat de Beatles en The Kinks wat vaker op de draaitafel lagen dan The Byrds en de Moby Grape in het afgelopen jaar. In Moth Situation en Broomstick Man wordt het wel weer een stuk steviger, waarmee Meser net als op zijn debuut bewijst dat er binnen de gitaarrock een hoop afwisseling te bereiken is. Met meer keyboards dan voorheen, maar nog altijd met de zes snaren als belangrijkste ingrediënt heeft Meser opnieuw bewezen niet alleen te weten waar de mosterd gehaald wordt, maar net zo goed door te hebben waar die naar toe moet. (Jurgen Vreugdenhil)

MOUNT KIMBIE Love What Survives

(Warp/V2) CD, 2LP Limited wit vinyl Het Londense duo Mount Kimbie wordt sinds zij in 2009 op het toneel verscheen gezien als een der grondleggers van het zogeheten post-dubstepgenre. Inderdaad lijkt het hoogtepunt van het wobbelen inmiddels goeddeels achter ons te liggen. Ook de muziek van Kai Campos en Dom Maker is langzamerhand geëvolueerd. Zo zijn er door de jaren heen steeds vaker gastvocalisten opgedoken, waardoor de voorheen wat abstracte maar minzame elektronica steeds dichter naar pop is opgeschoven. Fans van het eerste uur hoor je daarover klagen, zoals eerst de kwalitatieve consistentie van de vroege experimentele ep’s reden was om de albums af te serveren. Maar als puntje bij paaltje komt, is Love What Services gewoon een aangenaam diverse en compacte plaat van 37 minuten, waarop bepaald niet de minsten (King Krule, James Blake, Micachu) een bijdrage leveren. Gebroederlijk staan slaapliedjes (Marilyn), sonische tierelantijntjes (Four Years And One Day), regelrechte floorfillers (SP12 Beat, Delta) én een potentiële radiohit (Blue Train Lines) naast elkaar. (Max Majorana) 23


MANIA

THE NATIONAL Sleep Well Beast

(4AD/Beggars) CD, 2LP Limited wit vinyl Er is weer een nieuwe plaat van The National: Sleep Well Beast. Zelf omschreven de mannen van The National hun nieuwe album als ‘wild en experimenteel’. Mooie, gevoelige en droevige nummers maakt deze band als de beste – dat moge wel duidelijk zijn op het album Boxer, een regelrechte parel. Maar dat op deze nieuwe plaat de songs zijn aangescherpt met een elektronisch randje, wordt al meteen duidelijk in het openingsnummer Nobody Else Will Be There. Naast de prachtige gekwelde stem van frontman Matt Berninger doemen ineens daar de geluiden van een synthesizer op en in de I’ll Still Destroy You worden we getrakteerd op een vleugje marimba. Sleep Well Beast – het zevende album alweer – laat zien dat de bandleden door zijprojecten alleen maar zijn gegroeid. Denk aan EL VY van zanger Matt Berninger met Brent Knof van Menomena en het goed ontvangen LZNDNDRF van gebroeders Devendorf in samenwerking met multi-instrumentist (o.a. voor Beirut) Ben Lanz. The National wijkt af van de standaard sound die vanaf het begin veel succes heeft gebracht. Een goede keuze? Zeker wel. Deze plaat is inderdaad wilder, experimenteler en harder dan je van de band gewend bent, maar valt zeker in dezelfde categorie schoonheid als Boxer. Deze ga je nog vaak voorbij zien komen, dat durf ik wel te zeggen. (Marike Boonstra) Indie Stores Only 24


MANIA

LUISTER TRIP

The Nits Angst

NICK MULVEY Wake Up Now

(Caroline/Universal) CD, LP Limited oranje vinyl De 32 jarige singer-songwriter uit Cambridge heeft gek genoeg nog niet veel soloreleases op zijn naam staan. Nadat hij met het Portico Quartet naam maakte en in 2008 een Mercury Prize-nominatie in de wacht sleepte (samen met Radiohead en Adele) besloot hij de groep te verlaten om in 2011 voor zichzelf te beginnen. Slechts enkele ep’s uit 2012 en 2013 en een studioalbum uit 2014 prijken op zijn solopalmares. Als je luistert naar zijn tweede release is dat bescheiden lijstje verbazingwekkend te noemen. Want Wake Up Now is een weloverwogen productie van een doorgewinterd muzikant waarop veel te beleven valt. Mulvey studeerde ethnomusicology op de School of Oriental and African Studies en het geleerde is rijkelijk terug te horen. De kenmerkende Afrikaanse zang op Transform Your Game (We Remain) en Remembering onderscheiden zijn muziek van de traditionele westerse pop. En het aan de kaak stellen van het Europese vluchtelingenprobleem in Myela maakt het nog eens echt relevant ook. (Luc van Gaans)

(Werf/Bertus) CD, LP

Henk Hofstede is nog in de rouw sinds het

overlijden van zijn grote held Leonard Cohen,

op 7 november van het vorige jaar, maar vond toch de rust om de laatste hand te leggen aan

een nieuw Nits-album met als titel Angst. Niet

zozeer voor de terreur van nu, maar gesitueerd in de laatste oorlogsjaren in Holland en verder

in de jaren vijftig van het naoorlogse Duitsland en enigszins in het spoor van Elvis die er van 1958 tot 1960 zijn militaire diensttijd uitzat.

Er was reden genoeg voor angst, het waren tenslotte donkere tijden, maar er was ook

geborgenheid als opgroeiende jongen, je trok de door je grootmoeder gebreide trui aan en kroop als het moest iets dichter tegen elkaar

aan. Het muzikale spectrum dat de heren Nits

inmiddels bestrijken staat borg voor een album

met mooie filmische soundscapes en daarbinnen subtiele klankkleurtjes zoals die reeds op het

HET ORANJE VINYL IS EXCLUSIEF TE KOOP IN DE MANIAWINKELS!

album Omsk aanwezig waren. Stips is wat dat

betreft een belangrijke spil, maar ook Kloet is

heer en meester en zit altijd strak in het ritme.

NICK MULVEY SPEELT SOLO OP 16 SEPTEMBER IN CONCERTO AMSTERDAM. AANVANG 13.00 U. TOEGANG GRATIS!

Iedere noot valt hier perfect op zijn plaats. (Ruud Verkerk)

25


MANIA NOTHING BUT THIEVES Broken Machine

(Sony Music) CD, LP Limited zwart/wit vinyl Toe aan hun tweede album is de Engelse alternatieve rockband Nothing But Thieves. Opgericht in Southend-on-Sea in 2012, debuteerden ze in 2015. Er waren al wat optredens, maar na hun debuut ging het echt lopen. Ze werden opgepikt door de pers en er waren lovende woorden. Er volgden twee succesvolle Engelse tournees en het album deed het uitstekend als vinyluitgave. Het vijftal maakt goed in het gehoor liggende popmuziek, die invloeden uit zowel pop, rock als elektro kent. Uiteindelijk vraagt Muse ze om mee te gaan op tournee en blijkt de band alleen maar beter te worden. Twee jaar na hun debuut verschijnt dan dit tweede album en is de band strakker en volwassener geworden. In Nothing But Thieves hoor je het verleden en de toekomst van de Britse popmuziek. Er zijn doortimmerde en uiterst strak uitgevoerde composities, versterkt door de creatieve arrangementen en de vaardigheden van de muzikanten. Mooi! (Erik Mundt)

MARK OLSON Spokeswoman Of The Bright Sun

LUISTER TRIP

LUKAS NELSON & THE PROMISE OF THE REAL Lukas Nelson & The Promise Of The Real

(Concord/Universal) CD, 2LP Als je vader Willie heet en al ruim vijftig jaar een van de meest eigenzinnige countryartiesten is, en je de afgelopen jaren met name getoerd hebt met Neil Young, dan is het niet heel erg moeilijk te raden in welke richting we de muziek van Lukas en zijn band moeten zoeken. Vanaf opener Set Me Down On A Cloud wordt er een stevig potje countryrock neergezet, waarin de pedal steel vervangen is door een snoeiharde elektrische gitaar. Toch kunnen de Promise Of The Real wel degelijk meer dan dat, en weten ze in Just Outside Of Austin zelfs de luisteraar te herinneren aan Elvis’ versie van Gentle On My Mind. Aangezien de appel ook hier niet ver van de boom valt, is Lukas’ stemgeluid zeer verwant aan dat van Willie. Een ijzersterk album in een rijke traditie, maar hij heeft het dan ook van de beste geleerd. (Jurgen Vreugdenhil)

(Suburban) CD, LP+CD Toen The Jayhawks halverwege de jaren negentig opschoven richting een wat meer popgeoriënteerd geluid, keerde Mark Olson de band de rug toe. De Amerikaanse muzikant verruilde Minneapolis voor de Californische woestijn en maakte samen met zijn toenmalige vrouw Victoria Williams een aantal eigenzinnige platen, die de (alt-)country trouw bleven. De plaats van Victoria Williams is inmiddels ingenomen door de Noorse singer-songwriter Ingunn Ringvold, maar Mark Olson is de Amerikaanse rootsmuziek trouw gebleven. Ook op Spokeswoman Of The Bright Sun maakt Mark Olson weer muziek die uitstekend past bij zijn thuisbasis Joshua Tree in Californië. Het tempo ligt laag, de vocalen zijn loom en invloeden variëren van de seventies folkrock, countryrock en psychedelica waarmee Mark Olson opgroeide tot de alt-country die mede door zijn band The Jayhawks op de kaart werd gezet. Mark Olson doet nog altijd precies waar hij zelf zin in heeft en dat moet hij vooral blijven doen zolang het platen als Spokeswoman Of The Bright Sun oplevert. (Erwin Zijleman) 26


MANIA ORCHESTRAL MANOEUVRES IN THE DARK Punishment Of Luxury CD, 2CD Deluxe, LP

het bijna negen minuten klokkende Fearless Sky; een hymne waarin de zinloosheid van het bestaan treffend en met statige pas muzikale vorm krijgt en Nick Holmes ouderwets grunt. De eerste vier nummers van Medusa doen sowieso qua klank en kleur herinneren aan de meedogenloze beginperiode van Paradise Lost. Pas bij het heerlijke titelnummer verschijnt de scherpe en melancholische gitaarriff van Gregor Mackintosh die de Britten iconisch en legendarisch maakte. De vorige plaat The Plaque Within kondigde al een voorzichtige terugkeer aan naar het zwaardere en grovere verleden, Medusa is de definitieve terugkeer naar de plaats waar de fans Paradise Lost het liefst zien: bovenop de zwarte doommetalberg. (Menno Valk)

Een cover feature in Electronic Magazine - wellicht geruggesteund door de mooie kleurrijke hoes - suggereert dat TPOL hun beste album is sinds Organisation uit 1980, oftewel het debuut. Erg ver bezijden de waarheid is dat inderdaad niet eens maar leuker is de vergelijking met Dazzle Ships (1983), OMD’s derde, baanbrekende conceptalbum, na een aantal succesvolle singles als Electricity, Messages, Souvenirs en de epische monsterballade (één in Nederland en niet alleen hier) Joan Of Arc (Maid Of Orleans). Het met warme, soulvolle electronica gelardeerde TPOL komt namelijk eveneens als derde plaat van de synth pop pionierende heren McCluskey en Humpreys en heeft stilistische overeenkomsten met Dazzle Ships. (Albert Jonker)

DAVID RAMIREZ We’re Not Going Anywhere

(Sweetworld/Bertus) CD, LP Het is een beproefd recept: de afzondering in de winterse eenzaamheid om een diepgevoeld, intens en persoonlijk album te produceren. Velen ging David Ramirez voor, maar ook hij, de half Mexicaanse, half Amerikaanse singer-songwriter trok zich terug in de bossen – in dit geval de bossen van Maine – om te werken aan de opvolger van Fables (2015). Dat was al een fraaie singer-songwritersplaat, maar We’re Not Going Anywhere is nog afgewogener, nog verfijnder en ook enigszins gepolijster. Het zou maar zo Ramirez’ doorbraakplaat kunnen zijn. Opvallend aan We’re Not Going Anywhere is dat de liedjes niet zozeer gebaseerd zijn op gitaar, maar eerder op piano en orgel. Het levert hierdoor een atmosferisch geheel op, zoiets als het werk van Daniel Lanois of diens productie van Robbie Robertsons magnifieke debuutalbum (1987 alweer). In die zin zijn topsongs als Time, Stone Age en Villain in het bijzonder aanbevelenswaardig; zij maken van We’re Not Going Anywhere een in 2017 niet te missen americana-album. (Luc van Gaans)

JOAN OSBORNE Songs Of Bob Dylan

(Womanly Hips/Bertus) CD, 2LP Een van de mooiste liedjes op Relish, het doorbraakalbum van Joan Osborne uit 1995, is haar cover van Bob Dylans Man In The Long Black Coat. Later zou ze met haar versie van To Make You Feel My Love nogmaals bewijzen dat ze weet hoe ze het werk van de oude meester naar haar hand kan zetten. Tel daarbij op de kwaliteit van eerdere coverplaten die ze maakte, en Songs Of Bob Dylan is helemaal geen slecht idee. Osborne brengt hier dertien bekende en minder bekende nummers van de Nobelprijswinnaar, waarbij ze soms dicht bij het origineel blijft, maar zich elders ook vrijheden met de arrangementen permitteert. Het resultaat is een fijne plaat waar Dylan zich niet voor zal schamen en die de liefhebbers van Joan Osborne zeker zal bekoren. (Marco van Ravenhorst)

PARADISE LOST Medusa

ROLLING BLACKOUTS COASTAL FEVER Talk Tight

(Nuclear Blast/PIAS) CD, 2LP Paradise Lost heeft haar 14de studioplaat vernoemd naar Medusa, de Griekse Gorgon met een pruik van slangen en een blik die iedereen die zij ermee vangt, in steen verandert. Dat donkere gegeven trekt de Britse doom metal band door in de muziek die inktzwart aftrapt met

(Subpop/Konkurrent) CD, LP Na het succes van het begin dit jaar verschenen The French Press van het Australische vijftal Rolling Blackouts C.F. wordt hun debuut-ep Talk Tight wereldwijd 27


MANIA opnieuw uitgebracht en verschijnt zelfs voor het eerst op vinyl. De band zelf omschrijft de muziek als ‘tough pop/soft punk’, wat precies de lading dekt. Het lijkt wel of er twee verschillende bands aan het werk zijn, een gevoel dat nog eens versterkt wordt door het feit dat op de drummer uitgezonderd alle bandleden achter de microfoon plaatsnemen. Muzikale referenties zijn The Feelies, Real Estate (met ballen), ergens tussen landgenoten Radio Birdman en The Go-Betweens. Terecht overladen met positieve recensies door Spin, Stereogum en Pitchfork weten songschrijvers Fran Keaney, Tom Russo en Joe White de ene na de andere gloedvolle, puntige, verslavende melodie op je af te vuren met teksten met precies genoeg melancholie. In 2018 wordt het echte debuutalbum verwacht, maar tot die tijd is er heel veel plezier te beleven aan een van de meest opwindende bands van het moment! (Erik Damen)

LUISTER TRIP

SIMO Rise & Shine

(Mascot-Provogue/Bertus) CD, LP Rose & Shine is de tweede plaat van Simo, een trio rond gitarist JD Simo. Was Let Love Show The Way een uitstekende plaat, Rise & Shine bevalt me nog beter. De ingetogen opener Return is een opmaat naar al het moois wat deze plaat te bieden heeft. Duidelijk geworteld in vijftig jaar muziekgeschiedenis is Rise & Shine een prachtige ontdekkingstocht. Rock-, soul- en funkelementen kenmerken de plaat. Ondanks al deze invloeden klinkt de plaat heerlijk als een geheel. Wie denkt dat het gitaargeweld afwezig is, kijkt alleen met het meesterlijk bezwerende Light The Candle, dat een Jimi Hendrixwaardige explosiviteit bevat, lelijk op zijn neus. Bezwerend, iets dat ook geldt voor afsluiter I Pray, dat met zijn psychedelische ondertonen zo weggelopen lijkt uit een concert van Jefferson Airplane. Er zijn dan echter ook al negen andere prachtige tracks voorbij getrokken. Rise & Shine… zelden dekt een titel de lading zo goed! (Hermen Dijkstra)

OH SEES Orc

(Castle Face/Konkurrent) CD, LP John Dwyer is een hoogst energieke artiest, de zanger en gitarist en centrale man achter Thee Oh Sees, veranderde de naam naar Oh Sees en brengt sinds 1997 zeer regelmatig muziek uit onder een aantal namen. Inmiddels zijn er rond de twintig albums verschenen, en blinkt de band uit San Francisco uit door energieke optredens en een enorme werklust. De band bestaat op het moment naast Dwyer uit bassist Tim Hellman en drummers Dan Rincon en Paul Quattrone. Samen maken ze psychedelische muziek, die het ene moment richting Black Sabbath gaat en op het volgende richting Pink Floyd, of Hawkwind bijvoorbeeld. Het is goed te horen dat deze band goed heeft geluisterd naar een hele rits artiesten en met die invloeden iets eigens probeert te maken. Dat dit lukt, blijkt uit de verrassende composities, die ontstonden uit sessies van muzikanten die duidelijk laten blijken dat ze hier iets hebben gevonden dat ze toch wel heel erg leuk vinden. (Erik Mundt)

SON LITTLE New Magic

(Anti/PIAS) CD, LP Limited blauw vinyl Predikers zoon Aaron Livingston uit Pennsylvania is een betrekkelijke nieuwkomer op de muziekmarkt. In 2014 debuteerde hij solo met een vijf songs tellende ep om een jaar later 28


MANIA met een eerste volledige studioplaat te komen. Getiteld naar zijn alter ego ‘Son Little’ drukte hij gelijk een punt, want de song Lay Down werd zeven miljoen keer aangeklikt op Spotify. En ook de opvolger New Magic verschijnt op het fameuze label ANTI, waar ook Tom Waits zijn stal heeft. Verwacht echter geen Waits-iaanse taferelen… New Magic is vlot, energiek en swingt de pan uit. De plaat heeft een duidelijke nostalgische hunkering naar James Brown en Marvin Gaye, maar schuwt ook geen moderne invloeden als die van Daft Punk en Bruno Mars. Voorbeelden te over op de liedjes Blue Magic (Waikiki) en Charging Bull. Ruimte voor rust en reflectie is er op Mad About You en The Middle. Kortom, magic genoeg op deze geslaagde productie. (Luc van Gaans)

LUISTER TRIP

STARSAILOR All This Life

(Cooking Vinyl/V2) CD, LP Het laatste album van Starsailor dateert alweer uit 2009. Hoog tijd dat de instrumenten werden afgestoft en ze weer de studio indoken! Dit uitstekende nieuwe album opent met Listen To Your Heart. De duidelijke bombastische klanken die we kennen sinds het tweede album van Starsailor zijn gelijk aanwezig en creëren onmiddellijk die bekende sound. Caught In The Middle heeft een heerlijke groove. Take A Little Time begint met een catchy koortje en heeft onmiskenbaar hitpotentie. FIA doet bij vlagen denken aan de intimiteit van het eerste album. De stem van James Walsh bezorgt als vanouds kippenvel in Blood. Al luisterend begin je steeds meer te hopen dat het volgende album niet weer acht jaar op zich laat wachten. Dit album is een comeback die terugkijkt in het verleden met een frisse blik die tevens toekomstgericht is. Starsailor kan nog vele jaren en vele mooie albums mee. (Sanne Marije van Elst)

PROPHETS OF RAGE Prophets Of Rage

(Caroline/Universal) CD, LP Prophets Of Rage is de geweldige raprocksupergroep geboren uit de resten van Rage Against The Machine aangevuld met B-Real (Cypress Hill), Chuck D en DJ Lord (beiden Public Enemy). Het debuutalbum opent met Radical Eyes nog wat tam. Strakke baslijnen geïnspireerd door zeventiger jaren funk met groovy drums en de onmiskenbare sound van Tom Morello. Pas op het tweede nummer Unfuck The World gaat de groep echt los. Een snerpende gitaar intro barst uit in pure agressie ‘No hatred, fuck racists!’ Aangevuld met een stevige riff en strakke ritmesectie kun je niet anders dan meedeinen op de muziek. Toch is het niet alleen maar muzikaal geweld, er wordt genoeg ruimte gelaten om B-Real en Chuck D ook te laten flowen. De afwisseling tussen de beide rappers is een masterclass in teksten als wapens te gebruiken. Zo benadert Prophets Of Rage de kenmerkende Rage Against The Machinesound zonder die te kopiëren. Ze hebben een nieuwe sound, een nieuw hoofdstuk voor een legendarische band. (Tim Jansen)

RICHARD THOMPSON Acoustic Classics II CD

Dit tweede deeltje in Thompsons Acoustic Classic reeks, verschijnt drie jaar na het eerste deel en bevat wederom akoestische versies van liedjes uit ’s mans catalogus. Zijn stem is tijdloos en klinkt nog net zo energiek als vijftig jaar geleden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor zijn gitaarspel, dat nog even sprankelend en gedreven is. Neem bijvoorbeeld de nieuwe versie van 29


ANGUS STONE & JULIA Snow (PIAS) CD, LP Ze zijn er weer! We hebben al zo’n drie jaar niks nieuw meer mogen horen van de Australische broer en zus Angus en Julia Stone. Het vierde album, Snow, is dan ook een verademing voor liefhebbers van dit duo. Verwacht van dit album dezelfde laidback sfeer en de prachtige harmonische samenzang als je van Angus en Julia gewend bent – maar dan wat meer volwassen. Neem de titelsong Snow: men neme een gillend gitaartje, de engelachtige stem van Julia en de boterzachte vocalen van Angus. Niks vernieuwends, op het eerste gezicht. Maar als je goed naar de tekst luistert merk je dat broer en zus op dit album vooral terugblikken op het verleden: ‘Looking at the stars, I have you to myself. Standing here with you and thinking of someone else. Blanket on my back, I’m cold, I’m cold again. Smile in the snow, trying to find something to say.’ Een aardige beat van een orgel begeleidt het nummer, wat het toch meer swing geeft. Net als op de vorige platen is de perfecte samensmeltingen van de stemmen van broer en zus het indrukwekkendste van dit album. De samenzang laat je bijna direct vergeten waar je mee bezig bent. Ga in het gras liggen, zet Snow op en droom langzaam weg... (Marike Boonstra)

30


MANIA Genesis Hall, een nummer dat hij eind jaren zestig schreef voor Fairport Convention. Zijn verhaal van de ideologische worsteling in die periode, geïnspireerd door zijn vader die politieman was en de krakers waar hij mee samen leefde, klinkt vijftig jaar later nog even vitaal. Op dit album vinden we verder enkele juweeltjes uit Thompsons oeuvre die een beetje in de vergetelheid zijn geraakt, zoals Devonside, Pharaoh Of Gethsemane. Richard heeft ze afgestoft en laat ze hier opnieuw sprankelen. Een cadeautje voor de fans, maar ook een mooie introductie op het werk van de Britse bard. (Jos van den Berg)

LUISTER TRIP

TRIO DA KALI & KRONOS QUARTET Ladilikan WORLD

(World Circuit/V2) CD, LP Het vermaarde en breed gelauwerde Kronos Quartet krijgt geen genoeg van spannende uitstapjes en ongelooflijk mooie samenwerkingen. En ook deze is er weer een om in te lijsten. Met Trio Da Kali, bestaande uit doorgewinterde Malinese muzikanten, is een prachtige cross-over gemaakt van het klassieke westerse idioom en traditionele Afrikaanse muziek. Voorman David Harrington noemt het de mooiste Kronos productie in veertig jaar. Oordeel zelf, maar laat die kans in ieder geval niet voorbij gaan. (Luc van Gaans)

ROSTAM Half-Light

(Warner) CD, 2LP Eindelijk had hij tijd voor zijn solodebuut. Alleskunner Rostam Batmanglij. Begin 2016 verliet hij Vampire Weekend om alleen verder te gaan. Om zijn eigen muzikale ideeën met ons te delen. Het heeft echter nog een flinke periode geduurd voordat Half-Light klaar was. Zo bracht hij een album uit met Hamilton Leithauser en werkte hij samen met zowel noemenswaardige artiesten als Solange Knowles, Frank Ocean en Haim. Op Half-Light doet Rostam slechts een beroep op Kelly Zutrau (Wet) en Angel Deradoorian (ex-Dirty Projectors). Verder is het een volledige soloexercitie. Het album gaat over een zoektocht naar een eigen identiteit. Dat het verre van vanzelfsprekend is om jezelf te kunnen zijn. Vijftien luisterrijke tracks komen voorbij, waarvan de orkestrale popballad Gwan en het bitterzoete, indiepop ademende Bike Dream al eerder werden uitgebracht. HalfLight bouwt rustig verder op die twee, waarbij de nodige registers worden opengetrokken. Strijkers, synthesizers, getokkel, een fluit, drumcomputer en Oosterse invloeden – zoals tijdens Wood – lopen moeiteloos in elkaar over. (Jelle Teitsma)

WALTER TROUT We’re All In This Together

(Mascot-Provogue/Bertus) CD, 2LP Laten we er niet omheen draaien: We’re All In This Together is gewoon Full Circle Volume 2. Dat album uit 2006 zat vol met bekende gasten en dat wordt nog eens dikketjes overgedaan op We’re All In This Together. Ga maar na: Kenny Wayne Shepherd, Sonny Landreth, Charlie Musselwhite, Robben Ford, Gov’t Mule’s Warren Haynes, Eric Gales, Edgar Winter, BTO’s Randy Bachman, Bluesbreaker John Mayall, Joe Bonamassa en dan heb ik alle bijdragende muzikanten nog geeneens gehad. Het mag duidelijk zijn dat We’re All In This Together een sterk gitaargedreven plaat is, wellicht nog meer dan een regulier Troutalbum en dus hoor je mij niet klagen. Verre van dat: gewoon de luchtgitaar omgorden, de installatie knalhard aanzetten en helemaal loos gaan op tracks als The Other Side of The Pillow (met Musselwhite), The Sky Is Crying (met 31


MANIA Hayes), Got Nothin’ Left (met Bachman) en het toptitelnummer We’re All In This Together (met Joe Bonamassa, die twee moeten ’s een hele plaat samen maken). Niet alleen is de Trout weer terug na zijn ziekenhuisellende, zijn vrienden zijn hem nog niet vergeten en dat laten ze maar al te graag horen. Wat een heerlijkheid. (André de Waal)

LUISTER TRIP

CHAD VANGAALEN Light Information CD, LP Limited clear vinyl

Chad Vangaalen is een Canadese muzikant, die ook als illustrator werkt en als producer. Zo produceerde hij een album van de Canadese alternatieve rockband Women. Hij is een veelschrijver en werd opgepikt door het label Subpop. Intussen heeft hij onder eigen naam ongeveer vijf albums opgenomen. Dit nieuwe album is verrassend direct, de aanstekelijke liedjes zingt hij met een beetje onvaste stem, maar daar ligt de charme. Fijn rammelend album. (Erik Mundt)

NADINE SHAH Holiday Destination

WILLIE WATSON Folksinger Vol. 2 CD, LP

(1965/PIAS) CD, 2LP Nadine Shah maakte in 2013 en 2015 al twee bescheiden meesterwerken, maar overtreft deze met het rauwe en geëngageerde Holiday Destination, dat nadrukkelijk stelling neemt tegen het opkomend nationalisme in het Verenigd Koninkrijk en de wijze waarop we in Europa omgaan met vluchtelingen uit oorlogsgebieden. De muziek van Nadine Shah is in het verleden vergeleken met die van Patti Smith, PJ Harvey, Siouxsie & The Banshees en Nick Cave en dat zijn ook namen die opkomen bij het beluisteren van Holiday Destination, dat ook zeker raakvlakken heeft met de platen van Anna Calvi. Holiday Destination is voorzien van een donker, vaak atmosferisch geluid vol echo’s uit de postpunk. Zwaar aangezette baslijnen zetten de toon op de plaat en worden omgeven door zeer smaakvol gitaarwerk dat afwisselend rauw en veelkleurig klinkt. Het past prachtig bij de bijzondere stem van Nadine Shah die haar gal spuwt over alles dat ze mis ziet gaan in de wereld. Het maakt van Holiday Destination een donkere en vaak zelfs wat zwaarmoedige plaat, maar het is ook een plaat vol ruwe emotie en pure schoonheid. (Erwin Zijleman)

Zijn stem laat de elf liedjes van Folksinger Volume 2 nog eens extra bevlogen klinken. Als er iemand moet zijn die dit klassieke repertoire bij jongere generaties aan de man mag brengen, is het Willie Watson. Ooit lid van Old Crow Medicine Show en ondertussen bijna gebruikelijk terug te vinden op het werk van David Rawlings en Gillian Welch, is hij uit het juiste hout gesneden. Authenticiteit viert mede dankzij de bijdrage van The Fairfield Four en de productie van Rawlings hoogtij en zo klinken bijvoorbeeld Walking Boss en Take This Hammer tijdloos fris. (Corné Ooijman)

STEVE WINWOOD Winwood Greatest Hits Live 2CD, 4LP

Winwood, Greatest Hits Live, zo to the point kan een titel zijn. Of het echt allemaal greatest hits zijn is niet zo relevant als het feit dat het vrijwel allemaal fraaie uitvoeringen zijn van schitterende Winwood-songs. Winwoods uitgangspunt: niet de originelen klakkeloos naspelen, maar mooie – vaak lange – nieuwe versies maken, met ruimte voor solo’s van blazers, gitaristen en natuurlijk zijn eigen keyboards en gitaarwerk. Alle perioden komen aan bod: Spencer Davis Group, Traffic, Blind Faith en natuurlijk zijn uitgebreide solocarrière. Ook als je veel/alles van Winwood in huis hebt is deze dubbelaar een verrijking van je collectie. Prachtig! (Fons Delemarre) 32


MANIA TRIGGERFINGER Colossus

(Mascot-Provogue/Bertus) CD, LP Limited wit vinyl Aldus besloten de heren Block, Goossens en van Bruystegem dat ze voor album nummer vijf niet voor de makkelijke weg gingen gaan; een frisse wind moest erdoor! Zodoende namen ze de plaat op met het illustere duo Mitchell Froom en Tchad Blake, dat zijn sporen verdiend heeft als producers van Elvis Costello, Los Lobos, Crowded House en Paul McCartney. Geen producers die je zou verwachten bij zo’n zwaar, groovy rocktrio, maar let op. Wie er verwacht had dat Triggerfinger toegankelijker voor de dag zou komen, komt bedrogen uit. Veelkleuriger, jazeker, avontuurlijker ook, maar lichtvoetiger? Vergeet het. De heren zijn collectief aan het experimenteren geslagen, met instrumenten, sferen en geluidjes. Natuurlijk wordt er nog gerockt; opener Colossus knalt als vanouds de speakers uit en je kamer binnen (maar wel met twee bassen), net als Flesh Tight (maar let op die strijkers en blazers), Upstairs Box (met handclaps over fuzzy gitaarwerk) en de onbeschaamde glamrock van Bring Me Back A Live Wild One. De vernieuwingsdrang hoor je heel duidelijk op het duistere, elektronische Candy Killer en That’ll Be The Day (Depeche Mode in een gemene bui, zeg maar). Op Afterglow nemen ze wat gas terug – maar wel met een heerlijk gruizige gitaarsolo. Ook Steady Me begint met een akoestische gitaar, maar duikt dan gelijk elektronisch de diepte in. De plaat eindigt met het galmende, instrumentale Wollensak Walk en een ouderwetse hidden track met vette knipoog. Conclusie: Colossus is een gewaagde rockplaat waarop een heleboel te ontdekken valt. Chapeau! (Louk Vanderschuren)

33


MANIA LIZZ WRIGHT Grace [soul]

LUISTER TRIP

(Concord/Universal) CD, LP Toen Lizz Wright in 2003 debuteerde met het fraaie Salt, leek een internationale doorbraak slechts een kwestie van tijd. Ondanks een aantal uitstekende platen moet de Amerikaanse singer-songwriter het tot dusver echter doen met een select publiek. Dat is ook niet zo gek, want Lizz Wright kiest steeds nadrukkelijker voor een uiterst subtiel en zeer smaakvol geluid waarin invloeden uit jazz, folk, blues, soul en zeker ook de gospel aan elkaar worden gesmeed. Het is een geluid dat niet geschikt is voor de hitlijsten, maar wat valt er weer veel te genieten op haar nieuwe plaat Grace. Het is een plaat die is voorzien van een subtiel, warm en broeierig geluid vol fraaie accenten, waarin de warme en soulvolle stem van Lizz Wright uitstekend gedijt. Grace klinkt, mede dankzij de fraaie productie van Joe Henry en de gelouterde muzikanten op de plaat fantastisch, maar Lizz Wright zelf trekt zelf de meeste aandacht met prachtige vertolkingen van songs van onder andere Nina Simone, Bob Dylan, Ray Charles en k.d. lang. (Erwin Zijleman)

SUSANNE SUNDFOR Music For People In Trouble

(Bella Union/PIAS) CD, LP De Noorse muzikante Susanne Sundfor is een bijzondere zangeres met een engelachtige stem. Haar muziek is dromerig en stemmig en wordt geschaard onder pop, maar is beĂŻnvloed door klassiek, jazz en ambient. Ze werkte met artiesten als Royksopp, Nils-Petter Molvaer en Madrugada, maar is ook alleen een niet te missen artiest. In Noorwegen is ze inmiddels beroemd, dit is haar zesde album en ze ontving al een paar prestigieuze prijzen voor haar werk. Dit album is ook weer wonderschoon. Dromerig op een ongrijpbare manier, het beste te luisteren tijdens een heldere en donkere sterrennacht. Ze wordt vergeleken met Bjork, Kate Bush en Lana del Rey, maar ze heeft een hele duidelijke en originele stijl, die wijst op een groot creatief talent. Er zijn ook wat verwijzingen naar folk en in haar muziek klinkt een oeroude traditie, die zij op een moderne manier weet vorm te geven. Een hele verrassende artieste, die muziek maakt die een afspiegeling is van haar veelzijdigheid. (Erik Mundt)

YUSUF/CAT STEVENS The Laughing Apple

(Universal) CD, LP In 1970 bracht Cat Stevens zijn klassieke plaat Tea For The Tillerman uit. Met hits als Wild World en Father And Son behoort het tot het beste dat de man ooit maakte. The Laughing Apple kun je zien als een vervolg op die plaat. Stevens zocht weer samenwerking met producer Paul Samwell-Smith (tevens ex-Yardbirds) en nam met hem zowel nieuw als oud werk opnieuw op. Stevens greep terug op werk uit de vroegste dagen van zijn carrière toen zijn songs overdadig werden gearrangeerd voor groot orkest. Ontevreden over die aanpak vond hij het nu tijd die songs te laten horen zoals hij ze bedoeld had. Ook akoestische gitarist Alun Davies doet mee op de nieuwe plaat en zelfs de hoes grijpt rechtstreeks terug op Tea For The Tillerman. De nieuwe songs sluiten naadloos aan op die oudere tracks en het is dan ook een geslaagde nieuwe plaat geworden die andermaal laat horen hoe tijdloos zijn werk is. (Bert Dijkman)

34


MANIA WAR ON DRUGS A Deeper Understanding

(Warner) CD, 2LP Zeker bandleider Adam Granduciel zelf was niet voorbereid op het enorme succes van Lost In The Dream, het vorige album van vermoedelijk de enige band ter wereld die zich naar een quote van Ronald Reagan heeft genoemd. De druk voor nieuw materiaal was dan ook hoog, maar de heren lieten zich niet haasten. Nu bij een grote platenmaatschappij, Atlantic, hebben ze geen enkele concessie gedaan aan een commerciĂŤler geluid. Waarom zouden ze ook, want de nog steeds ongemeen goed uitgewerkte combinatie tussen eighties synths en gitaarrock zijn behalve succesvol, ook van een tijdloze kracht. Compositorisch is Granduciel alleen maar meer gegroeid en waagt hij zich op het experimentele pad in de vreemde wisselingen in Strangest Thing, en in schaamteloos mooie romantiek in de ballad Knocked Down. Op zijn sterkst blijft hij in de up-tempo rock van Up All Night en Nothing To Find, af en toe Springsteenachtig, en vooral een combinatie van melancholie en gedrevenheid waarop The War On Drugs het patent lijkt te hebben. Vocaal is meer en meer duidelijk dat Granduciel zijn inspiratie in Bob Dylan vindt, waarbij er soms ook een archetypische mondharmonica voorbij komt. De band straalt een zelfverzekerdheid uit die hoort bij de status van een van de belangrijkste bands van dit moment, en het materiaal op dit nieuwe hoogtepunt geeft er ook alle aanleiding toe. Lost In The Dream blijkt geen toevalstreffer, A Deeper Understanding doet er niet voor onder. (Jurgen Vreugdenhil)

35


MANIA

CAT STEVENS CD/LP, release: 15 september

An album of new recordings and re-imagined classics exploring the storytelling of Yusuf ‘Cat Stevens’ in the 50th anniversary year of his recorded music career.

H E R M A N VA N V E E N Na 50 jaar blijft Herman nog steeds verrassen en verbazen! 14 nieuwe songs, incl. de single “Alles Doet Ertoe”. CD-release: 15-09-17 LP-release: medio oktober

36


Indiestadt x Concerto mini-festival in de Tolhuistuin Amsterdam

Op zaterdag 23 september organiseren we samen met Paradiso het Indiestadt x Concerto mini-festival in de Tolhuistuin. Op het programma staan een aantal leuke indie-bands zoals The Crookes, Ducktails, Trevor Sensor en Gold Class en er worden nog meer namen toegevoegd aan de line-up. Alle updates volgen via www.concerto.nl. Kaarten kosten 12,50 (ex fee) en zijn verkrijgbaar bij Concerto. 37


SOUNDS VENLO In 1984 zijn Leo en Geert begonnen in een klein pandje in Venlo (destijds geopend door niemand minder dan Bo Diddley, zie foto). Zoals bekend binnen de branche dijt de voorraad alsmaar uit dus na twee jaar moesten ze al naar een groter pand en drie jaar daarna is er een tweede winkel bijgekomen. In 2000 hebben we de twee winkels samen gevoegd en zijn naar één groot pand (1000 m2 verkoopoppervlak) gegaan aan de Parade in Venlo. ‘To fight the internet’ was de insteek. Dit bleek een goede keuze. We hebben meer dan genoeg plaats om alle genres apart neer te zetten. Zo vind je buiten het grote popgedeelte aparte uitgebreide alfabetten voor blues, jazz, hiphop, americana/roots, heavy, prog., klassiek, reggae, world, folk en punk maar ook bijvoorbeeld soundtracks, garage/ surf, cajun, Nederlands en regionaal hebben een eigen alfabet. En niet te vergeten onze grote oldies afdeling, vol reïssues uit de jaren vijftig, zestig en zeventig trekt verzamelaars van heinde en verre. 38

Inmiddels is het vinyl bezig aan een fikse revival. Buiten het feit dat we profijt hebben van de groeiende verkopen natuurlijk, is gelijk hiermee de muziekbeleving weer intenser geworden. Door het ‘gemakkelijke’ internet hopte men alleen nog maar van het ene nummer naar het andere. Mede door de lp wordt er weer naar het hele album geluisterd en dat creëert weer meer liefhebbers. Deze laatste groep gebruikt internet vooral om nieuwe dingen te ontdekken. En laten we wel wezen daar is het de artiest toch eigenlijk ook om te doen. Er is nog zoveel moois te ontdekken en er worden nog steeds prachtige albums gemaakt. The music never stops!!!


Eerste aanschaf, laatste aanschaf! Niek 1 Sam & Dave – Sou sister brown sugar (verzamelaar) Laatste John Moreland – Big bad luv

Leo 1 The Beatles – Help Laatste Jen Cloher – Jen Cloher Geert 1 The Byrds – Greatest hits Laatste Loyle Carner – Yesterday’s gone

Thessy 1 Queen – Greatest hits Laatste BadBadNotGood – Late night tales

Marlies 1 Rob de Nijs – Met je ogen dicht Laatste Big Thief – Capacity

Stan 1. Red hot Chili Peppers – I’m with you Laatste Gorillaz - Humanz

Henk 1 Everly Brothers – Single – I’m on my way home again/Cuckoo Bird Laatste Peter Perrett – How the west was won

39


MANIA

Plato Planet Zondag 24 september Oosterpoort Groningen Aanvang 14.00 u.

2017

Op zondag 24 september vindt in samenwerking met de Oosterpoort de 10e editie van het PlatoPlanet plaats in de Oosterpoort Groningen. Op drie podia kun je genieten van de bands en verder is er weer de Popquiz waar je weer een van de fel begeerde Canvasdoeken uit de Plato Groningen collectie kunt winnen. Bij besteding van 15 euro aan cd's , vinyl of dvd’s krijg je bij Plato en Concerto twee tickets helemaal gratis. Ook bij het kopen van twee kopjes koffie bij de CoffeeCompany in Groningen krijg je twee kaartjes gratis. Tickets zijn voor 5,- per stuk te koop bij de Oosterpoort en bij Plato.

Kijk voor meer info op de Facebook pagina van Plato Groningen of www.platomania.nl. 40


MANIA

Programma o.a.: Everything, Everything Melancholische melodieĂŤn, house beats, synths, gitaarwerk, een piano. Overduidelijk een band van de texturen en diepere lagen.

Trevor Sensor Een karakteristieke stem die klinkt alsof die al decennia liedjes zingt, maak kennis met de pas 22-jarige Amerikaanse singer-songwriter Trevor Sensor.

Black Honey Vierkoppige rockband uit Brighton met pakkende nummers doordrenkt met een gruizig scherp randje, een psychedelisch jaren zestig sausje en de sensuele zang van Izzy Bee.

Palmsy Het Amsterdamse Palmsy zweeft tussen sprankelende indie pop en de levendige energie van pop-punk. Mix deze twee genres met de punch van 90s alt-rock zoals Weezer.

Charly & the Lesbians Brabantse garagepunkers, schunnig als The Stooges, fantasierijk als Daniel Johnston en bevlogen als Jay Reatard.

Dakota Dakota raakt met persoonlijke teksten en prachtige samenzang en is niet bang om de waarheid op tafel te leggen. Het repertoire doet denken aan de sferen van the XX en Radiohead, de benadering van Warpaint en de vocalen van Sia.

Naaz Naaz is voor mensen die houden van een fijn stemgeluid in combinatie met een zachte beat. Ze maakt pop met elektronische invloeden ĂŠn een

41


NIEUWE VINYL AANBIEDINGEN

AC/DC - LET THERE BE ROCKDAVID BOWIE HEATHENJOHNNY CASH - OUT AMONG THE STARSMILES DAVIS - SKETCHES OF SPAINBOB DYLAN - BRINGING IT ALL BACK HOME JIMI HENDRIX - SMASH HITSJEFFERSON AIRPLANE - SURREALISTIC PILLOWSTONE ROSES STONE ROSESTHEM - ANGRY YOUNG THEM PHARRELL WILLIAMS - GIRL BEASTIE BOYS - SOLID GOLD HITS

42


VINYL MANIA

ROLLING STONES

Their Satanic Majesties Request

50th Anniversary edition met lenticular cover. Vier discs 180 grams vinyl met de mono- en de stereoversie en beide versies ook op cd. Alles opnieuw geremastered in Abbey Road en met een twintig pagina’s tellend boekwerk. Release 22 september.

ROLLING STONES

From The Vault: Sticky Fingers Live At The Fonda Theatre LA 2015 Registratie van de eerste en enige keer dat de band het album integraal speelde. Naast het album diverse andere classics in de setlist. Verschijnt ook op 3-lp met dvd. Release 29 september.

LIAM GALLAGHER

As You Were Het eerste soloalbum van Liam Gallagher is alleen in de popspeciaalzaken verkrijgbaar op gelimiteerd wit vinyl. Release 6 oktober.

43


MANIA

DAVID BOWIE

A New Career In Town 1977-1982 Derde box van David Bowie waarin het complete werk wordt verzameld. 13 lp’s: Low, Heroes, Stage (originele en 2017 Versie), Lodger, Lodger (Tony Visconti 2017 Mix), Scary Monsters (And Super Creeps) en Re:Call 3. Tenslotte de Heroes ep met daarop ook de Duitse en Franstalige versie. Release 29 september.

THE SMITHS

The Queen Is Dead

Het meest complete en eigenlijk ook wel het beste album van The Smiths wordt op verschillende formaten uitgebracht als Deluxe Editie. Er komt een vinylversie met twee dubbel-lp’s met een remaster van het album, diverse demo’s en b-kantjes. Ook is een 5 track single toegevoegd. Het album verschijnt ook als dubbel-cd en als 3cd+dvd box. Release 20 oktober.

ANDERSON PAAK – MALIBU

Dubbelelpee op Gelimiteerd violet gekleurd vinyl met poster. Release 25 september

44


MANIA

NEIL YOUNG NIEUW OP VINYL: -AMERICAN STARS ‘N’ BARS -COMES A TIME -RUST NEVER SLEEPS -LIVE RUST -STILLS/YOUNG BAND - LONGMAY YOU RUN

Audio tip

Iedere maand geven Tim en Jos een paar welkome tips over audio en alles wat daar mee te maken kan hebben. Deze maand behandelen een essentieel onderdeel: speakers. Speakers Als je van muziek houdt, wil je een zo goed mogelijk geluid uit je installatie halen. Niet alleen de installatie is daarvoor belangrijk, maar ook die speakers die eraan gekoppeld zijn. Er zijn dan ook een aantal dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van nieuwe speakers. Ten eerste welk type je aanschaft: actief of passief. Een actieve speaker heeft een versterker ingebouwd en een passieve speaker heeft een losse versterker nodig. Voor je installatie thuis zul je over het algemeen een passieve speaker aanschaffen. De volgende stap is dan om te kijken naar je versterker. Deze levert een bepaald vermogen, uitgedrukt in watt. Het is belangrijk een versterker aan te schaffen met een groter maximaal vermogen dan dat van je

luidsprekers, zodat de versterker niet overbelast raakt. Daarnaast hebben veel speakers meerdere luidsprekers in de kast, omdat het moeilijk is met één luidspreker het volledige frequentiebereik (laag, midden en hoog) weer te geven. Om dit zo goed mogelijk te doen moet het signaal van je versterker worden gescheiden door een filter om zo de juiste luidspreker aan te sturen. Een tweeweg-luidspreker heeft zo’n filter ingebouwd. Voor de lage tonen is het verstandig nog een losse subwoofer aan te schaffen, een luidspreker speciaal gemaakt om optimaal de bastonen weer te geven. Uiteindelijk blijft het toch het belangrijkst zelf te gaan zitten en luisteren. Speakers hebben altijd een bepaalde klankkleur en wat voor jou het best werkt, kan voor een ander slecht klinken. (Tim Jansen) 45


NIEUWE VINYL AANBIEDINGEN LYNYRD SKYNYRD - GIMME BACK MY BULLETS ERIC CLAPTON & FRIENDS - THE BREEZE QUEEN QUEEN I WOLFMOTHER - VICTORIOUS 10CC - BLOODY TOURISTS MADNESS - CAN’T TOUCH US NOW

REISSUES D’ANGELO Brown Sugar Deluxe

THE DOORS The Singles 2CD, 2CD+Bluray, 20 singles box

(Virgin/Universal) 2CD Als de in de negentiger jaren zeer in zwang zijnde neo-soul één klassieker heeft opgeleverd dan is dat zonder enige twijfel Brown Sugar van D’Angelo. Slechts 21 jaar is hij als hij vrijwel in zijn eentje dit baanbrekende album maakt, hij schrijft alle songs en de arrangementen, speelt vrijwel alle instrumenten en doet de productie, slechts her en der bijgestaan door o.a. toenmalige geliefde Angie Stone, A Tribe Called Quests Ali Shaheed Muhammad en Raphael Saddiq. D’Angelo weet een unieke sound te maken van soul, gospel, jazz en hiphop waar zelfs de Smokey Robinson & The Miracles-cover Cruisin’ uitstekend tussen past. Deze Deluxe editie vult de eerste schijf aan met a capella tracks, de tweede staat vol alternatieve mixen waarvan een aantal voorheen alleen op vinyl te vinden waren. (Bert Dijkman)

Het vijftigste jubileum van The Doors wordt deze zomer gevierd met The Singles. Deze collectie laat de creatieve chemie zien van de The Doors en zet elke track en b-side in het zonnetje. The Singles wordt op verschillende formats uitgebracht: 2cd, 2cd+Bluray en 20 7 inches in een boxset. De collectie bevat singleversies van alle zes studioalbums tussen 1967 – 1971, inclusief klassiekers als People Are Strange en Riders On The Storm. Daarnaast bevatten de cd-versies ook vier mono radioversies van grote hits als Hello, I Love You en Touch Me. De b-sides laten een heel andere ka nt zien van de legacy van The Doors met verrassende tracks als Who Scared You en een cover van Willie Dixons (You Need Meat) Don’t Go No Further. (Red)

46


MANIA

DESERT ISLAND DISC THE VERVE Urban Hymns 20th Anniversary

(Virgin/Universal) CD, 2CD Deluxe, 2LP, 3LP Deluxe, 5CD+DVD Super Deluxe Box Het is een van de meest bizarre verhalen uit de popmuziek. Hoe de hit Bitter Sweet Symphony de carrière van The Verve in een stroomversnelling bracht en hoe ze er uiteindelijk geen cent aan verdienden. Immers, de gebruikte sample van een orkestrale versie van The Rolling Stones’ Out Of Time werd gecleard door Andrew Loog-Oldham maar niet door Allen Klein – de gehaaide manager die alle rechten heeft op

het zestiger jaren werk van de band. Toch zullen Richard Ashcroft en de zijnen er niet echt rouwig om zijn, het album met die hit Urban Hymns verkocht inmiddels zo’n twintig miljoen exemplaren en ook single The Drugs Don’t Work werd een nummer 1 hit. Het album krijgt nu dezelfde uitgebreide reissue als de eerste twee platen van de band. De super deluxe versie bevat niet alleen alle b-kantjes maar ook drie uur uniek live-materiaal. Zowel op cd als dvd is het concert dat de band in 1998 in thuisstad Wigan gaf voor 35.000 uitzinnige fans een van de hoogtepunten uit de carrière van de band. Verder zien we een documentaire, nieuwe interviews en is er een prachtig boekwerk vol uniek fotomateriaal toegevoegd. (Bert Dijkman)

BILL EVANS

Another Time: The Hilversum Concert With Eddie Gómez And Jack DeJohnette

CD Het album Bill Evans: At The Montreux Jazz Festival, vastgelegd op 15 juni 1968 en in 1997 was tot vorig jaar het enige audiodocument van dit sensationele monsterverbond totdat Resonance Records ons in 2016 op het, zo bleek later, zeer terecht prijswinnende Some Other Time: The Lost Sessions From The Black Forrest trakteerde, slechts vijf dagen later vastgelegd in de beroemde MPS Studios in Villingen, Duitsland. Dit welhaast perfecte kwaliteitsproduct wordt heden echter nog overtroffen met The Hilversum Concert, wéér twee dagen later opgenomen (22 juni 1968) in VARA Studio 8 voor het radioprogramma Jazz In Actie met het hoogste niveau apparatuur beschikbaar op dat moment en daardoor waarschijnlijk – audiofielen opgelet! – mogelijk de best klinkende live-opname van Bill Evans. Een van de meest complete en algeheel mooiste reissues ooit! (Albert Jonker)

SASS JORDAN Racine Revisited

(Linus/Bertus) CD, 2LP Precies 25 jaar geleden brak Sass Jordan door met Racine, haar tweede studioalbum met Make You A Believer en You Don’t Have To Remind Me als grootste hits. In plaats van een nieuwe geremasterde versie met bonustracks uit te brengen besloot de Canadese zangeres om het album opnieuw op te nemen, met een sterk seventies geluid. Daarbij kreeg Jordan hulp van topmuzikanten als gitarist Derek Sharp (Alannah Myles, Jeff Healey), bassist Rudy Sarzo (Ozzy Osbourne, Whitesnake) en drummer Brent Fitz (Alice Cooper). (Godfriend Nevels)

HUEY LEWIS & THE NEWS Collected 3CD

‘Do you like Huey Lewis & The News? Their early work was a little too ‘newwave’ for my taste, but when Sports came out in ‘83, I think they really came into their own – 47


MANIA

Het meest complete carrière-overzicht, samengesteld door Steve Miller zelf

Verkrijgbaar als 1CD/2CD (release: 15 september) en 2LP/4LP (release: 27 oktober)

48


MANIA both commercially and artistically’, aldus Patrick Bateman in American Psycho alvorens over te gaan tot een gruweldaad terwijl het meesterwerk Hip To Be Square treffend klinkt. Hip noch square is Lewis zelf echter. Een gewone jongen gebleven ondanks supersterrenstatus (inmiddels) met alleen al negentien Amerikaanse top tien noteringen gedurende de eighties/nineties. Soundtrack, tributes, cd-single bonus, duetten (Brenda Lee, Frankie Miller) en de Strokeland Superband: neem een Couple Days Off en genieten maar weer van deze grandioze verzamelaar! (Albert Jonker)

MOTORHEAD Undercover CD, LP, LP+CD Limited box

Motörhead heeft tijdens zijn carrière een flink aantal covers gespeeld, denk bijvoorbeeld aan Louie Louie dat jaren op de setlist stond. Ze verschenen af en toe op singles, later met regelmaat op een lp of op thematische compilaties. Under Cöver compileert een aantal van deze nummers. De vroegste zijn Cat Scratch Fever en Hellraiser van March Ör Die, waarvan de laatste niet echt een cover genoemd mag worden aangezien Lemmy mede verantwoordelijk is voor het nummer. De jongste nummers zijn Sympathy For The Devil van het laatste album Bad Magic en het niet eerder uitgebracht Heroes van David Bowie uit dezelfde sessies. Luister ook eens naar Twisted Sisters Shoot

‘em Down. Elf nummers totaal en dan te bedenken dat ik nog genoeg covers in de kast heb om een deel twee te maken. (Hermen Dijkstra)

UB40 Present Arms/Labour Of Love Deluxe Editions 2CD Deluxe

Van uitkeringsgerechtigd tot millionsellers. UB40 was een gigantisch succesverhaal, tot de band helaas ten onder ging aan onderling geruzie, zoals onlangs nog was te zien in Het Uur Van De Wolf. Uit de hoogtijdagen stammen Present Arms (1981) en Labour Of Love (1983) die terecht een Deluxe behandeling hebben kregen, want beide zijn essentiële platen in de discografie van deze multiculturele reggaegroep uit Birmingham. Beide bevatten drie schijven, gevuld met de originele albums, het dubalbum Present Arms In Dub, een serie singles met hun b-kantjes, en een reeks live-opnamen voor de BBC uit 1981, 1983 en 1984. Het klinkt allemaal nog even fris als toen. (Marco van Ravenhorst)

UNDERWORLD Beaucoup Fish Deluxe

(Universal) CD, 4CD Super Deluxe, 2LP Na succesvolle Deluxe Edities van de eerste twee albums is nu Beaucoup Fish aan de beurt voor een soortgelijke behandeling. Uitgekomen in 1999 was het album

Neil Young NEIL YOUNG Hitchhiker

Hitchhiker kwamen later in al dan niet in gewijzigde vorm op albums als American Stars ‘n Bars, Decade en Comes A Time, maar in deze context passen ze uitstekend bij elkaar. Hier zijn de originele versies van Pocahontas en Powderfinger naast niet eerder uitgebrachte (maar wel live gespeelde) songs als Hawaii en Give Me Strenght te horen. Toen Young het album aan Carole King liet horen vond zij het geen album wegens de uiterst spaarzame instrumentatie. En de plaat bleef vervolgens ruim veertig jaar op de plank liggen. (Bert Dijkman)

(Reprise/Warner) CD, LP Dat Neil Young wispelturig is mag bekend worden geacht. Al jaren belooft hij ons het tweede deel van zijn Archives, maar keer op keer geeft hij een nieuw album de voorrang. Toch is er nu een onderdeel van die tweede Archives verschenen, het in 1976 opgenomen Hitchhiker. Neil Young nam in Malibu onder productionele leiding van natuurlijk David Briggs een aantal akoestische songs in zijn eentje op. Veel tracks 49


1967 - It was 50 Years Ago Today... Als er één jaar uitspringt met klassieke albums dan is het 1967. Nu dat legendarische jaar vijftig jaar geleden is, gaan wij The Summer Of Love maandelijks in het zonnetje zetten met een selectie uit deze klassiekers. SCOTT WALKER - SCOTT 1 Oorspronkelijke release 16 september 1967

CAPTAIN BEEFHEART AND HIS MAGIC BAND - SAFE AS MILK Oorspronkelijke release juni 1967

Drie Amerikanen vestigen zich in 1965 in GrootBrittannië en maken muziek onder de naam Walker Brothers. Karakteristiek aan het geluid is de warme bariton van Scott Walker (echte naam Engel) en hij start dan ook een solocarrière als de band er in 1967 mee stopt. Vier albums verschijnen in drie jaar en daarvan zijn de eerste en de vierde (met louter eigen werk) het beste. Scott 1 is sterk beïnvloed door Jacques Brel van wie hij drie nummers uitvoert. De bijzondere arrangementen van Wally Stott maken van deze plaat een meesterwerk. Leverbaar op cd en lp.

Dit debuutalbum van Captain Beefheart zou een blauwdruk zijn voor de rest van zijn carrière. Met klassieke tracks als Abba Zaba, Dropout Boogie en Electricity én de gitaar van Ry Cooder is de plaat ook voor zij die Trout Mask Replica te heftig vinden, goed te beluisteren. Het album heeft zijn roots nog stevig in de blues en dat is goed te horen op de op Muddy Waters geënte openingstrack Sure ‘Nuff ‘n Yes I Do. John Lennon was meteen fan. Leverbaar op cd en lp.

BEACH BOYS SMILEY SMILE/ WILD HONEY Oorspronkelijke release 18 september en 18 december 1967

THE DOORS STRANGE DAYS Oorspronkelijke release 25 september 1967

Logisch dat het debuut van The Doors een klassieke status heeft, doch Strange Days is haast even goed. Het songmateriaal werd gelijktijdig geschreven en deze tweede plaat bevat een serie ijzersterke songs. De hits Love Me Two Times en People Are Strange bevestigen de status van de band en met When The Music’s Over hebben ze een stuk beter verteerbaar lang nummer als slot op de plaat gezet. Leverbaar op cd.

Deze twee albums verschenen in 1967 in plaats van het beoogde Smile. Smiley Smile heeft nog een paar tracks van dat album in een nieuwe versie, maar klinkt totaal anders dan Brian Wilson in zijn hoofd had. Ook op Wild Honey valt het spaarzame geluid op en beide albums waren geen succes. Pas later werden ze op hun waarde geschat en vooral Wild Honey, waar broer Carl het roer in handen neemt, is een prima plaat met de hit Darlin’. Brian zal zich als componist na deze twee platen vrijwel helemaal terugtrekken tot 1977. Samen leverbaar op cd met bonus, Wild Honey ook op lp en op cd: 1967 Sunshine Tomorrow met vele extra’s.

50


MANIA VARIOUS Take What You Need – UK Covers Of Bob Dylan Songs 1964-69 CD

een logisch vervolg op Second Toughest In The Infants. Rick Smith, Darren Emerson en Karl Hyde creëerden de plaat dat met de singles Moaner, Push Upstairs, Jumbo, King Of Snake en Bruce Lee hun carrière consolideerde. De Deluxe Editie bevat op de tweede schijf elf outtakes en op de derde en vierde schijf remixes van o.a. Fatboy Slim, Slam, Salt City Orchestra en Adam Beyer. In de box zit verder een uitgebreid boekwerk en het geheel is opnieuw gemastered in de Abbey Road studio. (Red)

Take What You Need is een feest om naar te luisteren. Dylan-fans zullen covers horen die variëren van zeer bekend (Manfred Manns If You Gotta Go, Go Now) tot zeer obscuur, zoals de allereerste Engelse Dylan-cover ooit: Don’t Think Twice van The Fairies. Liefhebbers van zestiger jaren folk, folkrock, pop en zelfs garagegekleurde psychedelica komen ook uitgebreid (22 tracks) aan hun trekken. Zoals altijd bij uitgaven van Ace is de informatie bij de cd zéér fraai en gedetailleerd. In woord én in beeld. Een prachtig tijdsdocument voor liefhebbers! (Fons Delemarre)

UNDISPUTED TRUTH Nothing But The Truth 2CD

Onvoorstelbaar dat deze eerste, derde en vierde lp vol unieke psychedelische soul van deze beschermelingen van Motown-schrijver en -producer Norman Whitfield niet eerder op cd verkrijgbaar waren! Tony Rounce van Ace Records schrijft dat Motown-autoriteit Keith Hughes commentaar levert bij klassieke tracks als het origineel van Papa Was A Rolling Stone (zonder die specifieke bas nog) en Smiling Faces Sometimes, hun verbeterde coverversie van The Tempations, en vele andere, vaak hitpotentie bevattende songs. Uiteindelijk toch twáálf succesvolle singles waarvan acht in de Hot 100die ondanks alles een beetje tussen wal en schip vielen door Whitfields hoofdact The Temptations, waar Whitfield minder met het geluid durfde te experimenteren dan bij The Indisputed Truth. (Albert Jonker)

VARIOUS Sounds Of The Unexpected CD

Heerlijk label toch dat Ace; kwalitatief hoogstaand spitwerk in (hun) archieven vol met fifties, sixties, seventies muzikale obscuriteiten. Zo nu en dan komt Ace met een compilatie in hun Fun Time serie. Muziek die in de hoogtijdagen van de 50’s & 60’s met grote experimenteerdrift in de studio’s werd gemaakt om de ‘youngsters’ op een grappige of zelfs angstige wijze te prikkelen. Vicki Fox, allround medewerkster van Ace, stelde deze compilatie van weird en wacky instrumentaaltjes voor haar dood samen. Inderdaad; vreemd & moppig maar oh zo goed en treffend, funky, swingend en rockend, die een voortdurende smile op je gezicht tovert. Verras jezelf én je gasten, je vrienden, vriendinnen met dit sterke staaltje instrumentaaltjes van pakweg vijftig jaar terug. (Paul Maas)

"Expose yourself to your deepest fear. After that, you are free." Jim Morrison

51


MANIA

BOEKEN ROGER STEFFENS - BOB MARLEY

HARRY BENSON - THE BEATLES ON THE ROAD 1964-1966

Volgens kenner Roger Steffens moeten er zeker vijfhonderd boeken zijn geschreven over het reggae-icoon Bob Marley. Voor deze biografie pakte hij het anders aan dan zijn voorgangers. In de traditie van de oral history bouwde hij een verhaal op uit gesprekken die hij de afgelopen veertig jaar voerde over Marley met mensen die hem hebben gekend, in totaal een man en vrouw of vijfenzeventig. Daaronder uiteraard mede-Wailers Peter Tosh en Bunny Wailer, maar ook producers als Lee Perry en Clement Dodd. Dat koor aan stemmen levert een levendig, verrassend en intiem portret op van de man die we allemaal wel dachten te kennen zo langzamerhand. Het mooie is ook, dat Steffens daarbij Marleys minder prettige kanten aan bod laat komen en als mensen tegenstrijdigheden vertellen die gewoon laat staan. Zo zijn er meningsverschillen over zakelijke afspraken en blijven details over Marleys fatale ziekte ongewis, simpelweg omdat betrokken daar verschillende visies op hebben. Een definitieve biografie is het daardoor nog steeds niet, maar Steffens heeft een echte pageturner afgeleverd, die Marley weer een stukje dichterbij brengt. (Enno de Witt)

Als fotograaf Harry Benson in 1964 terugkomt van een opdracht in Afrika, krijgt hij telefoon dat hij naar Parijs moet gaan. De hoofdredactie van The Daily Express wil dat hij het fenomeen The Beatles gaat volgen en of Frankrijk ook in de ban is van Beatlemania. Benson raakt verslingert aan de groep en blijft ze volgen. Nu is de band ook uiterst fotogeniek en Benson krijgt overal toegang. Dit boek verzamelt dan ook de mooiste foto’s die hij maakte tijdens tournees door de VS, op de set van A Hard Day’s Night, van vakanties van bandleden tot aan die beruchte laatste tour uit 1966. Benson stelt zich op als een fly on the wall en zijn materiaal is dan ook vele malen unieker dan wat collega’s voor de lens krijgen. Taschen maakte er een prijzig koffietafelboek van, dat nu in een kleinere en betaalbare versie is verschenen. (Bert Dijkman)

BEN GREENMAN - DIG IF YOU WILL THE PICTURE; De Biografie van Prince

Aan het eind van Dig If You Will The Picture spreekt journalist Ben Greenman de angst uit dat tabloids, platenmaatschappijen en uitgeverijen aan de haal gaan met het vorig jaar overleden fenomeen. Zijn boek is dan ook allereerst ingegeven door zijn verlangen vorm te geven aan zijn meer dan dertig jaar bijna obsessief fan-zijn. Chronologisch is het boek daarbij allerminst, Greenman springt van de hak op de tak, en hoewel het boek als bijlage een discografie bevat, is die zeker niet volledig en duiken sommige platen in de tekst niet eenmaal op. Op soms wat al te vergezochte wijze (van alles komt voorbij, van Sartre tot Plato, van Freud tot Aristoteles) maar altijd zeer leesbaar schrijft Greenman over de thema’s die hij in zijn ondertitel noemt: Funk, Sex, God, and Genius in the Music of Prince. Dig If You Will The Picture is zeker voor Prince-liefhebbers vele malen beter dan een zoveelste biografie of geannoteerde discografie. (Henri Drost)

"Truth is everybody is going to hurt you: you just gotta find the ones worth suffering for." Bob Marley

52


MANIA

TV SERIES BIG LITTLE LIES Regie: Jean-Marc Vallée

NARCOS SEIZOEN 2 Cast: Raúl Méndez, Wagner Moura, Boyd Holbrook, Paulina Gaitan, Pedro Pascal, Paulina García

Cast: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Alexander Skarsgård, Zoë Kravitz, Adam Scott, Shailene Woodley Big Little Lies is een ontwrichtende en donkere thriller met in de hoofdrollen de Oscarwinnende actrices Reese Witherspoon en Nicole Kidman. Terwijl zich een plot ontvouwt over moord en misdaad worden de mythes van perfectie in onze samenleving verkend, en de tegenstrijdigheden achter de geïdealiseerde façades van huwelijk, seks, ouderschap en vriendschap. Ook met rollen van Shailene Woodley, Alexander Skarsgard, Adam Scott, Zoe Kravtiz en Laura Dern. Big Little Lies is gebaseerd op het gelijknamige boek, geregisseerd door Oscar-kandidaat Jean-Marc Vallee (Dallas Buyers Club) en geschreven door Emmy-winnaar David E.

Dit tweede seizoen van de geruchtmakende serie Narcos begint waar het eerste seizoen ophield: Pablo Escobar staat net buiten La Catedral op het punt gearresteerd te worden. In de anderhalf jaar die volgt, zien we sommige van Escobars meest gewelddadige handelingen. Niet alleen moet hij continu op de vlucht blijven voor de overheid, ook in zijn eigen kartel duiken steeds meer ambitieuze rivalen op. En terwijl Escobar steeds meer in gevaar komt en niemand meer lijkt te kunnen vertrouwen, bereiken de spanningen in Colombia ook een hoogtepunt. Escobar kan alleen overleven als hij de kalmte kan bewaren. Maar dat is geen gemakkelijke opgave…

MISSING 2 Cast: Tchéky Karyo, Abigail Hardingham, Jake Davies, Keeley Hawes, Anastasia Hille, Laura Fraser

1993: MAKE ITALY GREAT AGAIN Regie: Giuseppe Gagliardi CAST: STEFANO ACCORSI, TEA FALCO, GUIDO CAPRINO, MIRIAM LEONE, DOMENICO DIELE

In het zenuwslopende tweede seizoen van deze multiawardwinnende BBC-serie zwerft een jonge vrouw doelloos door de straten van het Duitse stadje Eckhausen. Midden op het marktplein zakt ze in elkaar. De politie weet haar identiteit snel te achterhalen. Haar naam is Alice Webster en zij werd elf jaar geleden ontvoerd… Terwijl de politie op haar ontvoerders jaagt, wordt duidelijk dat de verdwijning van Alice Webster verband houdt met de verdwijning van een ander jong meisje: Sophie Giroux. Het was ex-rechercheur Julien Baptiste die haar verdwijning in 2003 onderzocht. Nu is hij vastbesloten om erachter te komen wat er met Sophie gebeurd is.

Rome, 30 april 1993. Een dolle menigte gooit munten naar een Italiaanse politicus. Het is nu ieder voor zich in een broeierig Berlusconi-tijdperk. Zes Italianen spelen de hoofdrol in dit sexy en spannende vervolg op 1992. Leo droomt van een groot politiek avontuur, maar moet de restanten van zijn reputatie en woelige verleden proberen weg te werken. Pietro staat op het punt alles van waarde in zijn leven te verliezen, maar schept tegelijk veel plezier in politieke steekspelletjes. Tv-ster Veronica heeft alles wat ze wil, maar is het dat allemaal wel waard? Inspecteur Luca verzet zich tegen enige vorm van macht terwijl zijn gezondheid achteruit gaat. 1993 lijkt de laatste kans om de Tweede Republiek eindelijk te verwezenlijken. Een strijd op alle fronten.

53


MANIA TOP OF THE LAKE: CHINA GIRL Regie: Jane Campion

Cast: Nicole Kidman, Elisabeth Moss, David Dencik, Gwendoline Christie Detective Robin Griffin keert terug naar Sydney om haar leven opnieuw op te bouwen. Maar al gauw verandert de rust wanneer het lichaam van een Aziatisch meisje aanspoelt op Bondi Beach. Griffin ver moedt dat ze niet alleen stierf dus pakt ze de zaak op. Het jonge meisje weekt echter een stor m aan emoties los bij Robin aangezien ze zelf haar pasgeboren kind jaren geleden heeft moeten opgeven. Ze is er dan ook op gebrand zelf haar dochter terug te vinden. Hoe dichter ze bij de identiteit van ‘China Girl’ komt, des te dichter komt ze bij de donkerste geheimen van haar eigen hart.

FILMS 20TH CENTURY WOMEN Regie: Mike Mills Cast: Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig, Lucas Jade Zumann

en proberen, net als hun omgeving, niet op te vallen terwijl de Nazi’s heersen. Maar wanneer hun enige kind aan het front sterft, leidt hun verlies hen naar een uitzonderlijke vorm van verzet. Ze beginnen met het door de hele stad achterlaten van anonieme ansichtkaarten waarop ze Hitler en zijn regime aanvallen. Hun kleurloze leven en huwelijk transformeert door hun vredige maar intensieve verzet. Meer dan zestig jaar na de eerste publicatie vlak na WOII werd Hans Falladas roman een wereldwijde bestseller gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Santa Barbara, 1979. De vijftienjarige Jamie groeit op bij zijn alleenstaande moeder Dorothea in een groot pand waar verschillende huurders hun toevlucht hebben gevonden. Dorothea is 55 en duidelijk van een andere generatie, maar ze doet haar best om haar zoon te begrijpen. Hulp – ook bij de opvoeding – krijgt ze van Abbie en Julie, twee jonge vrouwen die een grote impact hebben op het leven van de gevoelige, slimme Jamie. 20th Century Women is een ontroerend en hartverwarmend portret van de vijftienjarige Jamie en zijn excentrieke moeder. Een ode aan de mensen die ons opvoeden en de jaren die ons vormen.

CERTAIN WOMAN Regie: Kelly Reichardt Cast: Lily Gladstone, Kristen Stewart, Michelle Williams, Jared Harris

De bekroonde regisseur Kelly Reichardt brengt Certain Women, winnaar van Best Film op het London Film Festival. Laura Dern, Kristen Stewart, Michelle Williams en Lily Gladstone spelen vier vrouwen die hun eigen pad zoeken op de wijde vlaktes van het Amerikaanse Noordwesten. Laura (Dern) is een advocate die zowel te maken krijgt met seksisme op

ALONE IN BERLIN Regie: Vincent Perez Cast: Emma Thompson, Brendan Gleeson, Daniel Brühl Berlijn, 1940. De stad is verlamd door angst. Arbeiderskoppel Otto en Anna Quangel leven in een vervallen appartmentenblok

54


MANIA kantoor als een gijzeling. Gina (Williams) is een echtgenote en moeder die haar droomhuis wil bouwen, waardoor ze op tegenstand stuit van de mannen in haar leven. En Beth (Stewart) is een jonge rechtenstudente die een meerduidige vriendschap sluit met een eenzame ranchknecht (schitterende nieuwkomer Lily Gladstone). Als hun verhalen op subtiele, maar krachtige wijze overlappen, ontstaat er een portret van vier individuen die ondanks hun zwakheden vastbesloten zijn om zichzelf te definiëren.

THE DAY WILL COME Regie: Jesper W. Nielsen Cast: Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Harald Kaiser Hermann, Albert Rudbeck Lindhart

Er wordt dagelijks gedemonstreerd tegen de oorlog in Vietnam, de media berichten over de strijd om de eerste man op de maan en in heel Europa komt een nieuwe jeugdcultuur op. Voor Erik en zijn met een klompvoet geboren jongere broertje Elmer zijn dromen over vrijheid en blijheid ver weg. Wanneer hun alleenstaande moeder ernstig ziek wordt, stuurt de staat hen naar een jongensinternaat. Aan het hoofd staat de rechtlijnige directeur Heck (Lars Mikkelsen), die zijn ouderwetse opvoedingsmethodes met harde hand toepast. Hij gebruikt de jongens als goedkope werkkrachten en houdt ze in het gareel met lijfstraffen, vernederingen en medicijnen. Ook de andere werknemers van het internaat houden zich strikt aan het hardvochtige regime, met uitzondering van de nieuwe lerares (Sofie Gråbøl). Slechts bewapend met hun levendige verbeeldingskracht en een flinke dosis durf, zoeken Elmer en Erik een uitweg.

GOING IN STYLE Regie: Zach Braff Cast: Alan Arkin, Joey King, Christopher Lloyd, Matt Dillon, Michael Caine, Morgan Freeman

Wanneer hun pensioenfonds door een crisis de kraan dichtdraait besluiten drie mannen voor het eerst in hun leven van het rechte pad af te stappen. Wanhopig om hun rekeningen te betalen en voor hun geliefden te kunnen

zorgen, riskeren de drie alles door te beginnen aan een gedurfde missie om de bank die er met hun geld vandoor is gegaan te beroven.

GOLD Regie: Stephen Gaghan

Cast: Matthew McConaughey, Bryce Dallas Howard, Édgar Ramírez, Rachael Taylor In dit ongelofelijke, maar waargebeurde verhaal kruipt Oscarwinnaar Matthew McConaughey in de huid van Kenny Wells, een zakenman die dringend een nieuw succes nodig heeft. Samen met avonturier Michael Acosta (Edgar Ramírez) gaat hij op zoek naar goud in de jungle van Indonesië. Na maanden van tegenspoed stuiten de twee hedendaagse goudzoekers op iets wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden: de grootste goudader ter wereld. Op slag worden Wells en Acosta de supersterren van Wall Street en kijkt de wereld toe hoe de twee zich wentelen in miljarden, vrouwen en feestjes. Het miraculeuze succesverhaal wekt al snel de argwaan en de jaloezie op van de Wall Streetbonzen, die maar al te graag Wells ten gronde willen richten.

THE LOST CITY OF Z Regie: James Gray

Cast: Sienna Miller, Charlie Hunnam, Tom Holland, Robert Pattinson Aan het begin van de twintigste eeuw ontdekt de legendarische avonturier Percy Fawcett op een van zijn tochten door het onontgonnen Amazonewoud restanten van een oude, ver ontwikkelde beschaving. Bij zijn terugkomst in Engeland wordt zijn verhaal afgedaan als onzin en wordt het idee van het bestaan van een mythische stad El Dorado belachelijk gemaakt. Fawcett is echter vastbesloten om terug te keren naar de jungle en met de steun van zijn vrouw en zoon deze mysterieuze stad te vinden. Een levensgevaarlijke tocht die de hele wereld in zijn greep hield. Geregisseerd door James Gray vertelt deze boekverfilming het verhaal, dat gebaseerd is op waargebeurde feiten, van een van de moedigste ontdekkingsreizigers 55


“Geweldige misdaadserie” De Volkskrant

Van BAFTA award-winnaars Søren Sveistrup (The Killing), Adam Price (Borgen) en Meta Louise Foldager Sørensen (A Royal Affair).

NU VERKRIJGBAAR OP DVD EN BLU RAY

“One of the smartest drama’s to come out of Europe in years” The Hollywood Reporter

NU VERKRIJGBAAR OP DVD

VERKRIJGBAAR VANAF 12 SEPTEMBER

ADV top of the lake + 1993 Make Italy great again + Below the surface 140x105 - MANIA e.indd 1

ERFACES · THE U LTRA E SILV · TH FF OULTRASH · SPILL GO VERS MU ELLS · S E AN SURF · MO LD · S E · T X M E IC M · T H IN B O · N M TOP HE K M E R OO CO VIS YI RS VE N HO Y KITTY TUNA · KORFBA N E EA · S VA · KITT HANTOMS · JERM L · L’E MO NTA U E A P O IN B NF ON C E A Z U M RIC TT & THE · F I · N R TON SUS U NE T · GR IDG NT · · FU · N E HE HA NZA IERTAG · FIGGIE · IND IM T WA L E I U E M P L T ·F SCHEN TOTSCH S IN ·G VA OM S BIS L S A IMALS · CH L G BO · DA AIN AN · AR U RT LIE D MSING · BLA CE E RA ALAXY CK A G K · BA C R ABY B MBER GOMA G A A LASK A ·A CHERI

USERS & DE SPLINTERS TRO · ARK ER · THE IRRATIONAL LIB WRIT IS RA IE D UB T A R · Y IL L HR CT · QUIBUS · SEAN Y E · G A · W BSC ROS\P SC THE ASM · M A NT R A · M OIG G U P LI AKKIE IN A R C UR E H FE · U·M H · NE TTL E ONOMANDE MA · S ZB · TH KNI TEA ER · KIM M· E · T L K N ZA BA ETT UNIOR & THE NIGHT INO SSI EMI Y O S IM CL J · IZ A UW AY · FRANCIS MOO UB · · KIT MA IK D UK · K RLO J N· C UR OPOËZIE · E FR ELL F F TE AT ECTR U A E T N R S · EL · DANDELION · FA NK IT VE OTA M K · D TA · CAMP HIGH G AN RS · DA A S V LOW JAMIN FRO · B IN · GA BEN J · RAVELLER A S X DT TE · AMARTEY · WH O · NO A CH S

I

24-08-17 09:26

Popronde

INE · VIC WILLEMS · VO · VE L LT SKY NT · THE GWOOF · THE H AGE ·W TU AZZ IDE AK K· AH NC ENKOV · PAPA GON I N · P OO US I EER · TH KI · · PA · LOGUE · L W EH IO ER E ·P A N OR A O S H I P RE UR ND P · L IS O AL · T E C EXA L MG K1 KERBUSCH · KASPE AJA B BLO W T L TH AL · LI RON · X · INGE VAN CALK R · KA RAV M · I UW A AR P LE ER RIC DE ·J · MP THE CONFUSED · T AL FO AGD · KIE L & CO C N ER OON · ED BAHONIE · EEL ES · F · J KE OR A NT A M OXS OOKHOUSE · CO ANK E O H S·C · D TER E BLOODSHE E D · SMO A H B W N T · BATOBE · BE UN O R A A SK RIJGER · ASSO U R K UNA WIL D LC HA X JU AÏ

TUKKER · TO T · TOM NY C DU S LI F OF T · THE AVONDEN · THE LD CIN ON · RED U R 00 · O 0 S 3 B EM T E SE · O O· BUS M I O W N KKE A E RAU G · E E E N R N · O A L G M H I H K R NI PU SC DE TNN EV L AP S · · T PE · N G R T D IJK E M A · J · AL · SU SICA LME · JOOST OW LIFE · O E · T AU A PA ENE ER · HEBE · HIBA NERS ’S E LIV M E L KU LE N UR O YF · · J ARR D · FIVE YEARS LAT SHA JUA C A ·H ER S · H LAN ERS · DE KAT ER · · DO FLE U U BER ROTH B BIANS · CIEL · C CK C UM N 8 LES O AW THE LUE MARBLE · B LIN 3 R & D · B Y · BANNER ING D I · D ILDO BA DA AMER DE · LLOCK · A PO · AIS C F

POPRONDE.NL STEDEN 14 – 17 SEPT: Nijmegen, Apeldoorn, Zwolle, Roermond 21 – 24 SEPT: Delft, Leeuwarden, Heerlen, Hengelo 28 SEPT – 01 OKT: Wageningen, Eindhoven, Almere, Gouda 05 – 08 OKT: Groningen, Den Bosch, Haarlem, Dordrecht 12 – 15 OKT: Utrecht, Tilburg, Den Haag Harderwijk

19 – 22 OKT: Assen, Venlo, Amersfoort, Zutphen 26 – 29 OKT: Leiden, Arnhem, Sittard, Hoorn 02 – 05 NOV: Emmen, Maastricht, Rotterdam, Venray 09 – 12 NOV: Middelburg, Alkmaar, Deventer, Hilversum 16 – 19 NOV: Breda, Enschede, Oss, Meppel 25 NOV: Amsterdam (Eindfeest)

56

HET GROOTSTE GRATIS REIZENDE MUZIEKFESTIVAL VAN NEDERLAND


MANIA van de twintigste eeuw. Het scenario is geschreven door David Grann, gebaseerd op zijn gelijknamige boek De Verloren Stad Z.

aarde omdat hij op zoek is naar zijn vader, maar vooral ook naar Tulsa (Britt Robertson), een Amerikaans meisje dat hij online heeft leren kennen. Alleen weet niemand of Gardner wel zo lang op aarde kan overleven.

OTHER SIDE OF HOPE Regie: Aki Kaurismäki

WHITNEY: CAN I BE ME Regie: Nick Broomfield

Cast: Tommi Korpela, Janne Hyytiäinen, Sakari Kuosmanen De nieuwe film van Aki Kaurismäki vertelt het verhaal van een Finse handelsreiziger (Sakari Kuosmanen) en een Syrische vluchteling (Sherwan Haji) wiens wegen elkaar kruisen. Regisseur Kaurismäki (Le Havre, Man Without a Past) brengt met humor en compassie op zijn eigen onnavolgbare wijze een actueel verhaal over hoop en menselijkheid. The Other Side of Hope ging tijdens het Internationale Film Festival van Berlijn in première.

Gerenommeerd regisseur Nick Broomfield regisseert de documentaire over één van de grootste zangeressen allertijden. Whitney Houston was de meeste bekroonde vrouwelijke artiest, maar hoewel zij miljoenen dollars verdiende, meerdere opeenvolgende nummer één hits had dan The Beatles en haar stem erkend werd als één van de beste aller tijden, was ze nooit vrij om zichzelf te zijn en stierf aan een overdosis. Ze was slechts 48 jaar oud. Whitney: Can I Be Me is grotendeels gemaakt met nog nooit eerder vertoond materiaal en exclusieve opnames. De documentaire vertelt het ongelooflijk aangrijpende levensverhaal van Whitney Houston, met inzichten van haar meest dierbaren.

SONG TO SONG Regie: Terrence Malick Cast: Michael Fassbender, Ryan Gosling, Iggy Pop, Natalie Portman, Cate Blanchett, Rooney Mara

De jonge, ambitieuze en onzekere Faye (Rooney Mara) legt het aan met muziekproducent Cook (Michael Fassbender), in de hoop dat dit haar carrière ten goede zal komen. Als ze BV (Ryan Gosling) ontmoet, ontdekt ze wat de liefde kan zijn. Maar het lukt niet Cook los te laten. Op zijn beurt verleidt Cook een serveerster (Natalie Portman) die toegang krijgt tot en worstelt met zijn exorbitant rijke en losgeslagen wereld. De potentiële geliefden draaien om elkaar heen, maar worden vooral met zichzelf geconfronteerd. Zijn ze wie ze denken te zijn? Worden ze wat ze hopen te worden?

MAAND E K L E T N E! RA D E F I L M KS ? W O R D A B O N N E IN DE BU

N DE N H TE RG RO EE R IN IE S & AC DE O- ES SAYS EN M IE W S, OP VI , RV TE DA IN S, AG EN LM LM FI FI E S, AL LE N IE UW T. N L: FI LM N IE UW LM KR AN PL US OP FI

KEDI

Wat te doen als je mijlenver – letterlijk tientallen miljoenen kilometers – verwijderd bent van je geliefde? The Space Between Us vertelt het verhaal van Gardner (Asa Butterfield), de eerste mens die op Mars is geboren en op zestienjarige leeftijd voor het eerst afreist naar Aarde. Hij onderneemt de lange reis naar 57

ning r op reke 6 of mee Stort € 3 0005 3933 95 B sterdam NL28 ING ng Fuurland, Am s ti tnv Stich e abonnee’ & adre w ovv ‘nieu

THE SPACE BETWEEN US Regie: Peter Chelsom (Hector and the Search for Happiness, Serendipity) Cast: Gary Oldman, Asa Butterfield, Charla Gugino, Britt Roberts


MANIA

BINNENKORT BINNEN 15 september Benjamin Clementine - I Tell A Fly Intergalactic Lovers - Exhale Lee Ranaldo - Electric Trim Herman van Veen - Vallen Of Springen 22 september Black Country Communion - BCCIV Enter Shikari - Spark Neil Finn - Out Of Silence Eilen Jewell - Down Hearted Blues The Killers - Wonderful Wonderful Van Morrison - Roll With The Punches Josh Ritter - The Gathering Rolling Stones - Their Satanic Majesties Request 50th Anniversary Brian Wilson - Playback: The Brian Wilson Anthology 29 september Black Stone Cherry - Black To Blues David Bowie - A New Career In Town 1977-1982 David Crosby - Sky Trails David Gilmour - Live At Pompeii John Lee Hooker - King Of The Boogie Ibeyi - Ash Oscar & The Wolf - Infinity Pearl Jam - Let’s Play Two Rico & Sticks - Izm Rolling Stones - From The Vaults: Sticky Fingers Live At The Fonda Theatre 2015 Kamasi Washington - Harmony Of Difference 6 oktober Ane Brun - Leave Me Breathless Liam Gallagher - As You Were Replacements - Live At Maxwell’s 1986 13 oktober Beck - Colors Ernst Jansz - De Neerkant King Gizzard & The Lizard Wizard - Sketches Of Brunswick East 20 oktober Anneke Giersbergen & Vuur - In This Moment We Are Free - Cities’ The Jam - 1977 40th Anniversary The Smiths - Queen Is Dead Deluxe 27 oktober Happy Camper - Gravity Curtis Harding - Face Your Fear The Who - Maximum A’s & B’s

58


MANIA

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS [Mania Verzamelpagina] [achterpagina] TOGO [no risk disc]ALL STARS Togo All Stars Sony Music Foo Fighters advertentie TOGO ALL STARS Togo All Stars

NO RISK DISC [grand cru]

QUEENS OF THE STONE AGE Villains QUEENS OF THE STONE AGE

GRAND CRU[Luistertrips] GREGG ALLMAN

Villains

Southern Blood

GIZMODROME Gizmodrome

LUISTER MAX MESER TRIPS Pictures

NICK MULVEY Wake Up Now

GREGG ALLMAN Southern Blood

GIZMODROME Gizmodrome

LUKAS NELSON & THE PROMISE OF THE REAL MAX MESER NICK MULVEY Lukas Nelson & The Promise OfNow The Real Pictures Wake Up OH SEES Orc

LUKAS NELSON & THE PROMISE OF THE REAL Lukas Nelson & The Promise Of The Real

OH SEES Orc

PROPHETS OF RAGE Prophets Of Rage PROPHETS OF RAGE Prophets Of Rage

ROSTAM Half-Light

ROSTAM Half-Light

NADINE SHAH Holiday Destination NADINE SHAH Holiday Destination

SUSANNE SUNDFOR Music For People In Trouble 59


Profile for maniawinkels

Mania 340  

Mania 340  

Advertisement