Page 1

3 november 2017 - nr. 342 Het blad van/voor muziekliefhebbers

Curtis Harding NORISKDISC


major muscle • independent spirit

MANIA

MANIA

proudly presents tyler bryant & the shakedown Het titelloze album van Tyler Bryant & The Shakedown brengt hoge verwachtingen met zich mee! De band tourde al door de VS met AC/DC en The Who en maakt klassieke maar uitdagende rock ‘n roll. #musthear

nathaniel rateliff

tame impala

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats brengen in november hun eerste live album uit: ‘Live At Red Rocks’. De plaat is in augustus 2016 opgenomen in het legendarische Red Rocks theater in Denver, Colorado, wat tevens de thuisbasis van de band is. ‘Live At Red Rocks’ komt uit als CD en 2LP.

‘Currents’ is het grote doorbraak album van Tame Impala en komt mid november uit als een deluxe limited vinyl box. Met nieuw artwork, een speciaal magazine, twee 7” singles met nieuwe tracks, een 12” LP met ‘Currents’ remixes én het volledige album op gekleurd “tie-dye” vinyl. #fanmusthave

nine inch nails

CURTIS HARDING Face Your Fear [soul]

Nine Inch Nails brengt op 17 november de nieuwe EP ‘Add Violence’ uit op vinyl. De 5-track EP is het tweede deel van een trilogie en de opvolger van ‘Not The Actual Events’ uit 2016. Op ‘Add Violence’ horen we Nine Inch Nails op zijn best, industrial rock op onevenaarbare wijze.

childish gambino Childish Gambino is terug! Zijn succesvolle album ‘Awaken, My Love!’ uit 2016 komt voor het eerst uit op standaard LP. De plaat was 3voor12’s album van de week en de single ‘Redbone’ was bijna niet te missen. Het vinyl van ‘Awaken, My Love!’ komt uit op 10 november.

NO RISK DISC

anti-flag

Anti-Flag heeft sinds hun debuut in 1996 al negen invloedrijke albums uitgebracht. De band tourde al met Rage Against The Machine en The Offspring. Het nieuwe album ‘American Fall’ is geproduceerd door Benji Madden (Good Charlotte), en werd geïnspireerd door de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

(Anti/PIAS) CD, LP Limited roze vinyl Zanger, gitarist en drummer Curtis Harding heeft er al een heel muziekleven opzitten als achtergrondzanger bij Cee Lo Green en daarnaast speelt hij ook in een garagerockband. Daarnaast is hij ook enkele jaren soloartiest. Zijn muziek grijpt terug naar de klassieke zeventiger jaren soulsound. Denk aan Stax, Atlantic en Motown. Hij schuwt er dan ook niet voor om de nummers een vette productie te geven in de traditie van die labels, maar dan wel op zijn manier. Er zit altijd een rafelrandje aan vast, een rauwe, emotionele ondertoon. Niet teveel gladgestreken, maar wel goed verzorgd met blazers en achtergrondzangeressen. Zijn krachtige, warme stem snijdt er doorheen en barst van de emotie, pijn, liefde, tederheid en kracht. Die ongedwongen, pretentieloze sfeer is de kracht van zijn tweede album. De nummers

komen recht uit het hart en oprecht over. Zo eert Harding de rijke tradities van de soul, maar weet ze op zijn manier in het hier en nu te plaatsen. (Tim Jansen)

3


MANIA

COLOFON

MANIA 342

Redactie Jorn van der Linde, Dick van Dijk, Henri Drost, Menno Borst

Opmaak Jenny Bakker, www.jennybakker.nl Druk Graphius Group, Gent (België) Medewerkers Niels Achtereekte, Jos van den Berg, Frits Broekema, Cecile Bol, Ron Bulters, Erik Damen, Dennis Dekker, Fons Delemarre, Jan Doense, Henri Drost, Hermen Dijkstra, Ruben Eg, Sanna Marije van Elst, Willem Jaap van Essen, Jesse Frelink, Luc van Gaans, Robin Ferdinand Groot, Jeroen van Heukelom, Barend Florijn, Tim Jansen, Jan Jasper, Albert Jonker, Martin Kikkert, Dries Klontje, Stefan Koer, Martijn Koetsier, Wim Koevoet, Marjan Kok, Ron Loontjens, Paul Maas, Max Majorana, Erik Mundt, Godfried Nevels, Corné Ooijman, Bram Peeters, Rena Postma, Marco van Ravenhorst, Linda Rettenwander, Wiebren Rijkeboer, Peter Simmers, Jelle Teitsma, Sanne den Toom, Menno Valk, Louk Vanderschuren, Ruud Verkerk, Jesse Voorn, Jurgen Vreugdenhil, Arnout de Vries, Jan de Vries, André de Waal, Michel Weber, Jeroen Wierstra, Enno de Witt, Erwin Zijleman, Wil Zenhorst.

BESTE MANIALEZER, De fraaie soulplaat van Curtis Harding is deze maand de No Risk Disc in de Mania. Maar er is natuurlijk meer, een nieuwe Bootleg Serie van Bob Dylan, fraaie vinylreissues van jazzlegendes Diamond Five en de Deventer band Blue Guitars die begin jaren negentig actief was. Verder hebben we aandacht voor Black Friday dat dit jaar op 24 november plaatsvindt.

Hoofdredactie Bert Dijkman

Ontwerp Guus Klomp, www.designkantine.nl

MANIA

Bert Dijkman

49. Grand Cru: Bob Dylan

3. No Risk Disc

Het dertiende deel in de Bootleg Series handelt over de Gospel jaren eind jaren zeventig/begin jaren tachtig. Zoals gebruikelijk ziet de deluxe versie er weer fenomenaal uit en is de geluidskwaliteit vele malen beter dan de beste bootlegs van deze periode. Voor elke Dylan-volger een must.

7. Julien Baker

Ook op Turn Out The Lights zijn de teksten van Julien Baker weer aardedonker en heeft haar muziek een al even donkere toon. Dat de tweede van Julien Baker de belofte van het zo bijzondere debuut meer dan waar maakt mag duidelijk zijn.

Curtis Harding Zijn krachtige, warme stem barst van de emotie, pijn, liefde, tederheid en kracht. Harding eert de rijke tradities van de Soul, maar weet ze op zijn manier in het hier en nu te plaatsen.

24. Vuur

INHOUDSOPGAVE 14. Aretha Franklin 22. Gregory Porter 28. Lucinda Williams 35. Interview Reinhard Kleist 40. P.P.Arnold

Adverteren? Vraag naar de mogelijkheden. Stuur een e-mail naar redactie@platomania.nl

Anneke van Giersbergen excelleert en schakelt met haar betoverende sirene flexibel en onnavolgbaar tussen onheilspellend en breekbaar. VUUR vlamt uitbundig, en toont aan dat deze muzikale omgeving Anneke van Giersbergen op het lijf is geschreven.

47. George Michael

43. Blue Guitars

Viny compilatie op Concerto Records van Deventer band Blue Guitars. While Away The Time 1990-1994 is een schatkist vol lang verborgen muziek, die eenmaal geopend de luisteraar flonkerend en glinsterend tegemoet treedt.

51. The Smiths

Adres Postus 71, 7400 AB Deventer, email: redactie@platomania.nl

55. Boeken 56. Interview Reinhard Kleist

Abonneren: Abonneer je door €20,- over te maken voor 10 nummers naar IBAN NL67INGB0682214655 o.v.v. mania abonnement. Vergeet niet je naam en adres erbij te vermelden. Voor Belgische lezers is het bedrag 30,i.v.m. hogere portokosten. IBAN NL67INGB0682214655 • BIC INGBNL2A

28. Winkelspecial:

57. Klassiek

Velvet Delft

61. TV Series & Films 66. Live In De Winkels 66. Binnenkort Binnen

33. Vinyl Mania

Mania 343 verschijnt op 8 december 2017

Met o.a. Black Friday 24 november 4

5


MANIA ANNIHILATOR For The Demented

MANIA BLITZEN TRAPPER Wild And Recless CD, LP

HEAVY

(Neverland/Warner) CD, LP De Canadese trashers Annihilator met voorman Jeff Waters bestaan al sinds 1984 en maken ondanks vele bezettingswisselingen nog steeds relevante metal. Met Suicide Society uit 2015 had Waters de touwtjes weer stevig in handen, zanger Dave Padden was vanaf 2005 een vaste waarde maar besloot de band te verlaten. Waters nam alle vocalen weer voor zijn rekening en de komst van de Britse bassist Rich Hinks gaf de band nieuw elan. Hij zorgde ervoor dat Annihilator weer klonk zoals het bedoeld was en terugkeerde naar het geluid van de eerste twee platen van de band. For The Demented, het dertiende album van de band, is dan ook stukken beter dan het wat richtingloze Suicide Society. Sterke riffs in even sterke songs laten horen dat we Annihilator nog lang niet moeten afschrijven. (Bert Dijkman)

Blitzen Trapper is een aardig grote band in de Verenigde Staten, maar hier vooral bekend onder liefhebbers van grillige altcountry. Doorbraakalbum Furr (2008) wordt nu bestendigd door Wild & Reckless, dat voortkomt uit een gelijknamig theaterstuk waarvoor de band componeerde. In tekstueel opzicht een extensie van de thematiek rondom heroïnemisbruik en, nouja, het einde der tijden in algemene zin. Toch is het ook gewoon een onderhoudende americanaplaat om de open haard bij aan te steken. Komt dat even mooi uit. (Max Majorana)

BÖKKERS Schorem Uut De Schiettente CD

Bökkers knallen weer uit de speakers met hun teksten over drank, vrouwen en ander gespuis. Onvervalste, rauwe seks, drugs en rock ‘n’ roll en dat alles in het Sallandse dialect. Toch gaan ze op deze plaat een stapje verder. Met een moddervette productie door JB Meyers wordt de bekende sound van Bökkers naar een hoger niveau getild. Na alle geweld sluit het album af met een verrassende bewerking van Catch & Release (Matt Simons). Genieten! (Tim Jansen)

BIBIO Phantom Brickworks DANCE

(Warp/V2) CD, 2LP Dat Stephen Wilkinson, alias Bibio, van meer dan een markt thuis is, mag inmiddels al wel bekend zijn. Toch klinkt zijn achtste langspeler Phantom Brickworks als een enorme verrassing. Het is een zuivere ambientplaat geworden van ruim zeventig minuten. Dat lag na de pakkende liftmuziek (excusez le mot) van A Mineral Love toch niet het meest voor de hand. Al dan niet doelbewust vindt hij hiermee voorzichtig aansluiting bij nu o zo populaire neo-classici als Max Richter of Joep Beving. Wilkinson verklaarde dat Phanton Brickworks een album is over plekken van herinnering. En dat hij het materiaal, vooral geënt op feeërieke pianoklanken en etherisch koperwerk, al een aantal jaar op de plank had liggen. Het wordt overduidelijk een hoogst memorabele gebeurtenis wanneer je met een track als Branch Line over de hoofdtelefoon het bos in wandelt, zoveel is duidelijk. (Max Majorana)

BENDIK BRAENNE The Last Great Country Swindle

(Musikkopertoren/PIAS) CD, LP The Last Great Country Swindle. Intrigerende titel, dat zeker, maar: wat is het? Bendik Brænne (inderdaad, geen Amerikaan, maar ‘gewoon’ een Noor) maakt geen country, maar vrolijke popdeuntjes, die je meenemen naar eind jaren zestig. Zorgvuldig gecomponeerde en georkestreerde songs, inclusief strijkers, koortjes en op zijn tijd een dwarsfluit. Referenties: het magistrale epos Mac Arthur Park van Richard Harris uit 1968 en Windy, de hit van The Assocation (1967). Opvallend is Brænnes inkleuring van Del Shannons Runaway, dat hij laat klinken als het openingsnummer van een goedkope spaghettiwestern, inclusief mariachi-trompetten. The Last Great Country Swindle is een heerlijk album om goede zin van te krijgen, zeker als de bladeren vallen. (Fons Delemarre)

6

JULIEN BAKER Turn Out The Lights

(Matador/Beggars) CD, LP Limited clear vinyl Julien Baker zorgde twee jaar geleden op slechts negentienjarige leeftijd voor één van de grote verrassingen van 2015. Haar debuut Sprained Ankle maakte diepe indruk met sober aangeklede songs vol pijn en ellende. De door Matthew E. White geproduceerde plaat betoverde met prachtige gitaarlijnen en de door merg en been gaande zang van de getergde jonge singer-songwriter uit Memphis. Opvolger Turn Out The Lights borduurt nadrukkelijk voort op het terecht zo geprezen Sprained Ankle, maar laat ook horen dat Julien Baker zich de afgelopen twee jaar flink heeft ontwikkeld. De tweede plaat van Julien Baker werd opgenomen in thuisbasis Memphis en door haar zelf geproduceerd. Waar het debuut af en toe nog flink rauw klonk en hier en daar stevig rammelde, is Turn Out The Lights voorzien van een wat meer opgepoetst geluid. Dit is gelukkig een relatief begrip, want ook op haar tweede plaat kiest Julien Baker voornamelijk voor elektrische en akoestische gitaren, wat meer piano en hier en daar wat synths. Het vormt een sobere basis voor de zang, die nog altijd een enorme impact heeft en varieert van zacht en lieflijk tot voorzichtig rauw. Ook op Turn Out The Lights zijn de teksten van Julien Baker weer aardedonker en heeft haar muziek een al even donkere toon. En net als het debuut is Turn Out The Lights een plaat die een enorme impact heeft op de luisteraar. Dat de tweede van Julien Baker de belofte van het zo bijzondere debuut meer dan waar maakt zal inmiddels duidelijk zijn. (Erwin Zijleman)

HET GELIMITEERDE CLEAR VINYL IS ALLEEN TE KOOP BIJ DE POPSPECIAALZAKEN. 7


MANIA

MANIA GORAN BREGOVIC Three Letters From Sarajevo CD, LP

LUISTER TRIP

WORLD

Na een carrière in de vooral in Joegoslavië bekende band Bijelo Dugme ging gitarist Goran Bregovic zich toeleggen op filmmuziek en arrangeren. Zijn doorbraak volgde met de soundtrack Underground en bekendheid als de man met de blaasorkesten. Maar de in Sarajevo geboren muzikant is veelzijdiger en werkte met George Dalaras en Iggy Pop. Op dit nieuwe album Joodse, Arabische, Slavische en Latijnse invloeden. Schitterend veelzijdig. (Erik Mundt)

CARLA BRUNI French Touch WORLD CD, CD+DVD

De van oorsprong Italiaanse Carla Bruni heeft een imposant cv als model en hartenbreekster en als verleidster van beroemde en invloedrijke mannen, maar ze heeft ook een aantal platen gemaakt die behoren tot het beste in het genre van de Franse zuchtmeisjes. Op French Touch zingt ze uitsluitend in het Engels en vertolkt ze songs van anderen. Dat schiet alle kanten op (van AC/ DC tot Tammy Wynette en van ABBA tot de Rolling Stones), maar Carla Bruni blijft zichzelf en verleidt op de zwoele en doeltreffende wijze die we van haar gewend zijn. (Erwin Zijleman)

CIRCUIT DES YEUX Reaching For Indigo

(Drag City/V2) CD, LP Multi-instrumentaliste Haley Foh brengt onder de naam Circuit Des Yeaux inmiddels haar zesde album uit. Vorig jaar nog bracht ze een album uit onder het pseudoniem Jackie Lynn. Nu weer als Circuit Des Yeux, ooit begonnen als een soort vocaal etherisch experiment, maar inmiddels voorzien van min of meer echte songs, met een begin, eind en refrein. Toch klinkt een lang uitgesponnen nummer als Black Fly nog steeds als een dromerige meditatie, voorzien van een doordringende stem. Die stem doet enigszins denken aan Antony van The Johnsons. Naar eigen beschrijving is het album een uitkomst van een gebeurtenis die op 22 januari 2016 in het leven van Fohr plaatsvond, maar wat dat dan is wordt niet duidelijk. Wel dat het een indrukwekkende gebeurtenis moet zijn geweest, want de emoties die door de soundscapes dringen, kunnen bij de luisteraar hard naar binnen komen. (Jurgen Vreugdenhil)

BUFFALO KILLERS Alive And Well In Ohio CD, LP

GARAGEROCK

De Amerikaanse Buffalo Killers, uit Cincinatti, bestaan sinds 2006. De band rond broertjes Zachary en Andrew Gabbard, beiden zang en composities, was eigenlijk een zekerheidje met een muzikale vader met voorliefde voor Neil Young en Grateful Dead. Ze wisten niet anders dan zelf ook muziek maken. Dit inmiddels achtste album produceren ze ook zelf. Resultaat een lome sfeer en prachtige ingetogen psychedelische nummers, richting Byrds en Beatles. Wat een talent. (Erik Mundt)

LARRY CAMPBELL & TERESA WILLIAMS Contraband Love CD, LP

Multi-instrumentalist/zanger Larry Campbell en zanger/gitarist Teresa Williams werkten lang samen met anderen als Levon Helm, Bob Dylan en Rosanne Cash. In 2015 brachten ze hun eerste eigen cd uit die uiterst lovend ontvangen werd. Nu is er dan een tweede album van ‘The first couple of Americana’ 8

het gebodene te mooi en laten we eerlijk zijn, elke Anathema(-gerelateerde) release is welkom. Sterker nog, de band zelf vindt dat Monochrome best een groepsalbum had kunnen wezen. Bovendien zijn er ook verschillen, zoals Anna Phoebe die op drie nummers viool speelt. De Cavanagh-broeders zijn nooit bang geweest om hun gevoelens de vrije loop te laten en Daniel doet dat op Monochrome op indrukwekkende wijze. (André de Waal)

(Mojo). Contraband biedt avontuurlijke songs en een spannende nieuwe kijk op hun blues- en gospelinvloeden. Vlekkeloos spel en schitterende zang van zowel Williams als Campbell. (Red)

CANNIBAL CORPSE Red Before Black HEAVY

(Metal Blade/PIAS) CD, LP Red Before Black is de titel van de nieuwe, veertiende plaat van het Amerikaanse Cannibal Corpse en tevens zo’n beetje de kortste en meest pakkende omschrijving van het door de band al 27 jaar gehanteerde bloedige imago. Waar het tekstueel ontbreekt aan nuance, wordt dat muzikaal weer meer dan goed gemaakt, onder voorwaarde dat je connaisseur bent van het genre en van de technische deathmetal van Cannibal Corpse in het bijzonder. De band blijft de meester van de herkenbare en pakkende songs waarin een verspringende maatvoering je regelmatig op het verkeerde been zet. Red Before Black klinkt daarbovenop weer als een klok en lijkt een graadje woester dan voorganger A Skeletal Domain uit 2014, maar dat is een nuance tegen een achtergrond van een unieke band waarvan de zanger de bijnaam Corpsegrinder draagt. En zo te horen draagt hij die naam met trots. (Menno Valk)

POPA CHUBBY Two Dogs [blues]

(Earmusic/V2) CD, LP Als een jonge god dendert Popa Chubby door op zijn nieuwe album Two Dogs. Van het zeer up-tempo, Motown-geïnspireerde It’s Alright, via shuffles (Rescue Me) en een instrumentale boogie (Chubby’s Boogie) naar de bonustracks: liveuitvoeringen van Sympathy For The Devil en Hallelujah. Slechts op een nummer (Wound Up Getting High) gaat de voet van het gas. Kenners en liefhebbers kunnen geen genoeg krijgen en komen dus weer volop aan hun trekken op Two Dogs. Vernieuwend? Gelukkig niet. Dat geldt zelfs voor een nummer als Shakedown dat Popa Chubby al op Brooklyn Basement Blues (1999) liet horen. Laat Theodore Joseph (Ted) Horowitz maar schuiven en ‘alles zal reg kom’. Zelf is Chubby erg tevreden met het album, zoals hij vertelt op zijn website, waar hij alle nummers van een toelichting en beoordeling voorziet. In november is hij voor vier concerten in Nederland. (Fons Delemarre)

DANIEL CAVANAGH Monochrome [progrock]

(K-Scope/Bertus) CD, 2LP Het eerste soloalbum van Daniel Cavanagh, gitarist, zanger en componist van Anathema, kan gevoegelijk worden beschouwd als de prima bonus-cd bij Anathema’s laatste plaat The Optimist. Niet alleen tekstueel (alhoewel ook hier het gebodene niet al te optimistisch is, het draait vooral om gevoelens van liefde en verlies) maar qua muziek horen de twee cd’s bij elkaar: dezelfde pathos, vaak dezelfde opbouw, dezelfde gitaaruitbarstingen, dezelfde gevoeligheid, zelfs ook met een zangeres – niemand minder dan Anneke Van Giersbergen, die al eens is ingevallen bij Anathema, Lee Douglas pas op! Is Monochrome daarmee eigenlijk overbodig, we hebben The Optimist toch al? Dacht het niet, daarvoor is

DAVE CLARKE Desecration Of Desire DANCE

(Skint/Warner) CD, 2LP ‘Dave Clarke might be established, but he will never be establishment’, luidt de rake slotzin van zijn bio online. Raak, want de ‘Baron of Techno’ of technolegende is precies dat, maar tegelijkertijd is de in Amsterdam woonachtige Brit ook een eigenwijze punker achter een laptop of draaitafel. Eerder voorzag hij artiesten als The Chemical Brothers, New Order, Depeche Mode, Moby, Underworld en Placebo van een flinke vierkwartsmaat. In plaats van techno heeft zijn 9


MANIA

LUISTER TRIP

nieuwe plaat echter meer een new wave-feel met elektronica die vooral als duister valt te typeren. Enkele opvallende gasten dragen bij aan dit intense geluid. Het zijn de Amerikaanse alt-rocker Mark Lanegan, Mt. Sims, Gazelle Twin en Anika (Portishead) die er voor zorgen dat Desecration Of Desire niet valt weg te zetten als dance-album, maar eerder als volwaardige, veelzijdige, alternatieve popplaat met een scherp elektronisch randje. Niet gek voor een technobaron. (Bram Peeters)

BOOTSY COLLINS World Wide Funk [funk]

(Mascot-Provogue/ Bertus) CD, 2LP Limited splatter vinyl Zes jaar moesten we wachten op nieuw werk van Collins, een van de grondleggers en nog steeds belangrijke uitdrager van de P-Funk. Hoewel de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, bewijst hij dat de P-Funk niet alleen springlevend is, maar ook moeiteloos de rest een stap voorblijft. Stevig gitaarwerk ligt bovenop zijn pompende bas, die funkt als een bezetene, maar nooit vervaagt tot onnodig gefreak. Het aantal gasten, van wie de meeste hiphoppers, is enorm, waardoor we Bootsy’s eigen kenmerkende vocalen wat te weinig horen. Terwijl het enige solonummer Heaven Yes juist bewijst dat hij uitstekend in staat is dit zelf te dragen. Chuck D, Doug E Fresh en Big Daddy Kane komen allemaal eer bewijzen aan de man. In het fraaie A Salute To Bernie wordt waardig afscheid genomen van Bernie Worrell, een van de andere P-Funk pioniers, die we zelf ook nog horen. Een ijzersterk album, Bootzilla’s back! (Jurgen Vreugdenhil)

DEEP DARK WOODS Yarrow ROOTS

(Six Shooter/Bertus) CD, LP De Canadese band The Deep Dark Woods maakt al jaren muziek zoals de bandnaam een beetje doet vermoeden: donker, herfstachtig, folky, traag heen en weer wiegend, sfeervol. Wat dat aangaat spreken de titels van deze nieuwe reeks slowfolknummers ook al boekdelen. Fallen Leaves, Deep Flooding Waters, Up On The Mountaintop, om maar eens een willekeurige greep te doen. De albumtitel zelf blijkt ook zeer passend: de vertaling van dat woord Yarrow is namelijk duizendblad. Ook muzikaal gezien is het recept nog steeds hetzelfde. Ben je fan, dan is deze band voor altijd in je hart gesloten. Al zijn er her en der aardig wat bandleden vervangen, de verslavende stem van frontman en songschrijver Ryan Boldt is en blijft een fantastisch herkenningspunt. Hij fungeert daarbij als bezielende verhalenverteller waardoor de negen puike songs van deze alternatieve-countryband op een heerlijke manier beklijven. Kortom: dit zesde album Yarrow is wederom smullen geblazen. (Dennis Dekker)

WILLIAM PATRICK CORGAN Ogilala

(BMG/Warner) CD, LP Limited roze vinyl De frontman van Smashing Pumpkins laat zich geen Billy meer noemen. Het zal de leeftijd zijn; wanneer je de vijftig gepasseerd bent, wordt het klaarblijkelijk tijd om een en ander wat serieuzer te laten klinken. Zijn tweede officiële soloalbum 11


MANIA klinkt echter allerminst topzwaar. Het is een verzameling van elf popballads, tamelijk rechttoe rechtaan geproduceerd door Rick Rubin en luchtig naar Corgans maatstaven. Tegelijkertijd hoor je het dromerige en zwierige van Mellon Collie terug. Wie dat mist, kan bijvoorbeeld een liedje als Amarinthe beluisteren, dat de klankkleur heeft van vermiljoen en associaties oproept naar een haardvuur in het roemruchte 1995. Tja, van die loden last zal de eeuwig verbolgen einzelgänger Corgan wel nooit afkomen. Maar wat wil je ook, als je uit duizenden te herkennen stem en songsmederij in dertig jaar tijd niet tot nauwelijks is veranderd? Ogilala is hoe dan ook veel beter dan The Future Embrace uit 2005 en absoluut een aanvulling op ‘s mans oeuvre. (Max Majorana)

MANIA

optreedt. Met zijn nieuwe project Daphni maakt hij dansvloergerichte en opzwepende muziek, die elektronisch en monotoon is. Ideaal voor de dansvloer dus. En Snaith brengt enorm veel muziek uit, een ongelooflijk productieve artiest met bakken vol talent. (Erik Mundt)

DE HARDE LIEFDE Waar De Wereld Eindigt CD

Ewoud Kieft werd geboren in Groningen en is schrijver, historicus en muzikant. Voor zijn boeken over ontspoorde idealisten kreeg hij al diverse prijzen en met zijn teksten gaat het steeds beter. Met De Harde Liefde heeft hij nu een project met drie muzikanten waarmee hij Nederlandstalige folkrock maakt. Overtuigend tussen Polle Eduard en BLØF in. En als iedereen nu Nederlands gaat zingen? Dan zou hij heel tevreden zijn. Fijn album. (Erik Mundt)

HET GELIMITEERDE ROZE VINYL IS ALLEEN TE KOOP BIJ DE POPSPECIAALZAKEN! DANGERS OF THE SEA Our Place In History

DELAIN A Decade Of Delain Live At The Paradiso

(V2) CD, 2LP Dangers Of The Sea is het geesteskind van de Deen Andreas Bay Estrup, van huis uit drummer, maar binnen deze band de zanger en gitarist, en bovenal de songwriter. Om zich heen verzamelde hij muzikanten uit diverse bands die hun sporen in Denemarken wel verdiend hebben, maar met uitzondering van Saybia buiten de landsgrenzen geen hele ogen gegooid hebben. Na vier jaar heeft Estrup het tweede album bij elkaar kunnen schrijven. Met een stem in de traditie van Joseph Arthur en Rufus Wainwright en de begeleiding van een band die goed geluisterd heeft naar Neil Young anno Harvest lijkt Dangers Of The Sea eerder uit Laurel Canyon te komen dan uit Scandinavië, zeker ook gezien zij zich de sound helemaal eigen gemaakt hebben. Landsgrenzen vervagen, zeker in de muziek, en deze band is dan ook een waardevolle aanvulling in een voorheen overwegend Amerikaanse traditie. (Jurgen Vreugdenhil)

HEAVY

(Napalm/PIAS) 2CD, 3LP Afgelopen jaar vierde Delain haar tienjarige bestaan en dat werd vooral gevierd in het Amsterdamse Paradiso. In een uitverkocht huis speelde de band daar een selectie songs uit die roemruchte tien jaar en kregen ze hulp van vele gasten die ze in deze periode tegen kwamen. Alissa WhiteGluz (Arch Enemy), Liv Kristine, Burton C. Bell (Fear Factory) zijn een paar van de opvallendste namen die een gastrol hebben en zorgen dat al snel het kookpunt bereikt wordt. De registratie van het optreden verschijnt nu op cd met bijgevoegde dvd. We zien en horen naast de bekende krakers ook wat obscuurder materiaal en dat geeft het geheel een meerwaarde. Daarnaast is op de dvd de documentaire We Are The Others – A Decade Of Delain te zien die de geschiedenis van de band in beeld brengt. Ook is er een stuk van het optreden op Masters of Rock 2015 en is de clip Suckerpunch toegevoegd. Op naar de volgende tien jaar. (Bert Dijkman)

DAPHNI Joli Mai DANCE CD, 2LP

Dan Snaith is een Canadese artiest, die opneemt onder de namen Caribou, Manitoba en Daphni. Snaith woont in Londen, waar hij een vaste gast is bij dj-sets en waar hij ook graag zelf 12

DESTROYER Ken

achter punk in onder andere zijn band Ian Dury And The Blockheads. Wellicht kunnen we daarmee voorzichtig aannemen dat in Baxters referentie naar succes ook een deel genen wordt bedoeld. Het meer vooraanstaande indie gevoel was al voelbaar op zijn vorige album Indie Soup, nu is er Prince of Tears waarbij ook duidelijk indie aanwezig is. We horen hints van The Streets met daarin een heel eigen geluid. Mysterieus is Dury absoluut, perfect passend bij lange wijnsessies waarin je muziek nodig hebt die de filosofische gesprekken kan begeleiden. (Linda Rettenwander)

(Dead Oceans/ Konkurrent) CD, LP Limited geel vinyl + 7 inch Wie zich laat afschrikken door deze groepsnaam heeft zichzelf sinds 1995 een hoop moois ontzegd, want het steeds minder cult wordende oeuvre – Oor’s Popencylopedie (2012) spreekt van nog ‘theatrale indierock’ – van de Canadese Britpopminnende frontman Dan Bejar geeft op werkelijke elke opeenvolgende release weer meer prijs van zijn smaakvolle invloeden. Bowie’s Let’s Dance (1983) was zijn eerste (cassette!) en bij Psychocandy (The Jesus and Mary Chain, 1985) viel het kwartje. Echter Slanted & Enchanted (1992) overtuigde Bejar tot het zelf proberen dus hebben we eigenlijk al deze eclectische indiepracht aan Pavement te danken. Het ook al zo misleidend getitelde Kaputt uit 2009 leek tot op heden wel Destroyers culminatie, gevolgd door de verrassende textuur van opvolger Poison Season (2015). Gezien hoe we nu gelukzalig van verbijstering achterblijven na kennismaking met Ken noemen wij deze hattrick gewoon samen Dan Bejars magnum opus. (Albert Jonker)

ELECTRIC WIZARD Wizard Bloody Wizard

(Caroline/Universal) CD, LP Zwaar onder invloed van Black Sabbath afficheert Electric Wizard zich al jaren als de ‘heaviest band in the universe’. Met laag gestemde gitaren is de doommetal van de uit Dorset afkomstige band al sinds 1993 actief, doch werd het door het intensieve toeren regelmatig geplaagd door vertrekkende bandleden. In 2014 verscheen Time To Die in de nasleep van zo’n stoelendans. De band nam daarna even de tijd zich te bezinnen op de toekomst en met een wat vastere bezetting te werken aan nieuw materiaal. Besloten werd om het nieuwe album meer back to basics op te gaan nemen. Veel tracks werden live ingespeeld met de nadruk op een rauw en intens geluid. Afgesloten van de buitenwereld werkten ze in hun eigen Satyr IX studio aan de plaat die opvalt door een uitgelezen fusie van metal en acid rock. (Bert Dijkman)

DUCKTAILS Jersey Devil CD, LP

Ducktails was lange tijd het solovehikel van Real Estate-gitarist Matt Mondanile. Bij die band is hij inmiddels opgestapt. Daarmee klinkt het in eigen beheer uitgebrachte Jersey Devil, de zesde langspeler alweer, als terug bij af. Begonnen als slaapkamerproject via volledige band en nu weer hoorbaar onder een behaaglijk warme sprei van lo-fi keyboards. Dit is luie, sexy popmuziek die je op zaterdagochtend in bed draait terwijl je op de Atari (vooruit, of iets recenters) speelt. (Max Majorana)

ERIKSSON DELCROIX Magic Marker Love

(V2) CD, LP Eriksson Delcroix is een Belgische band rond Bjorn Eriksson (voorheen Maxon Blewitt en Zita Swoon) en Nathalie Delcroix (bekend van Laïs). De twee lieten op hun vorige twee platen op fraaie wijze de gloriejaren van Gram Parsons en Emmylou Harris, Lee Hazlewood en Nancy Sinatra en Johnny Cash en June Carter herleven, maar gaven ook een eigen draai aan de vooral door folk en country beïnvloede muziek, bijvoorbeeld door invloeden uit de muziekscene van Tucson, Arizona, te verwerken. Op Magic Marker Love werkt de

BAXTER DURY Prince Of Tears

(PIAS) CD, 2LP Limited blauw vinyl Baxter Dury – wie ben jij? In de openingszin van de eerste track van Prince Of Tears zegt Baxter zelf ‘I don’t think you realize how successful I am.’ En inderdaad, dat realiseren we ons niet. Baxter Dury is de zoon van Ian Dury – de man 13


MANIA

MANIA GODSTICK Faced With Rage [progrock] CD, 2LP

band samen met het Belgische strijkorkest Sun Sun Sun Orchestra en verrijkt het haar muziek verder met fraaie en bijzondere strijkersarrangementen, die het geluid van Eriksson Delcroix nog wat mooier, mysterieuzer en eigenzinniger maken. Magic Marker Love is hierdoor een wat spannendere plaat dan zijn voorgangers, maar de liefde voor de Amerikaanse rootsmuziek spat er gelukkig nog steeds vanaf en zowel in muzikaal als vocaal opzicht is het ook dit keer weer genieten. (Erwin Zijleman)

Godsticks is tot nu toe een eerste divisie band gebleven, ondanks alle hulp van The Pineapple Thief. De band speelt regelmatig in het voorprogramma van TPF, maar dit alles heeft nog niet mogen baten. Wellicht is Godsticks’ progmetal te prog voor metalheads en te metal voor progheads, wie zal het zeggen. Maar er hoop aan de horizon want Faced With Rage, het vijfde album van de mannen uit Wales, is naar eigen zeggen progressiever dan tevoren. Dat is nog niet echt te horen op de eerste drie tracks, maar naarmate de plaat vordert, komen er steeds andere accenten voorbij. Soms prog, soms grunge-achtig, soms zelfs een beetje industrieel. De vraag is of de progheads zich laten overtuigen door Faced With Rage, de avontuurlijk ingestelde metalheads zeker wel. (André de Waal)

GWYNETH GLYN Tro CD

Schrijver, dichter en muzikant Gwyneth Glyn uit Wales is een van de intrigerende artiesten van dit moment. Zij heeft een passie voor taal en heeft al haar talenten ingezet voor dit mooie nieuwe album. Tro (Welsh voor ‘draai’) is een elegant, donker en emotioneel album, diep geworteld in de Welshe taal en cultuur, met een enkel nummer in het Engels. Met medewerking van o.a. kora-speler Seckou Keita. Deze cd is verschenen op het nieuwe label ‘bendigedig’, een samenwerking tussen ARC Music en het Welshe Theatr Mwldan. (Red)

Aretha Franklin ARETHA FRANKLIN A Brand New Me

A Brand New Me

de soulgeschiedenis. Hoewel je je af kunt vragen of tijdloze klassiekers als Think, Respect en (You Make Me Feel Like) A Natural Woman daadwerkelijk een opfrisbeurt nodig hebben, is The Royal Philharmonic Orchestra natuurlijk uitstekend in staat om een extra laag aan de nummers toe te voegen. Met eveneens nieuwe backing vocals van niemand minder dan Patti Austin is dit experiment wellicht niet noodzakelijk, maar levert het wel een uitstekende nieuwe blik op een onsterfelijk oeuvre. (Jurgen Vreugdenhil)

(Rhino/Warner) CD, LP Het is een trend aan het worden. Al diverse malen werden vocalen van Elvis Presley gekoppeld aan nieuwe, orkestrale, arrangementen om de songs nieuw leven in te blazen. Dezelfde mannen die dat met The King deden, Nick Patrick en Don Reedman, hebben nu de Queen Of Soul onder handen genomen. Gezien het vijftigjarig jubileum van haar Atlantic-debuut, en daarmee de start van wellicht de belangrijkste samenwerking in 14

JACQUELINE GOVAERT Lighthearted Years

LUISTER TRIP

(Universal) CD, LP Lighthearted Years is het derde soloalbum van de voormalig Krezip-frontvrouw. Evenals de voorganger, Songs To Soothe, werd het album geproduceerd door Mitchell Froom (Crowded House, Elvis Costello), die ook als medecomponist vermeld staat. Waar op Songs To Soothe de begeleiding spaarzaam was, bevat Lighthearted Years elf prachtig geproduceerde puntige popliedjes waarin Govaert haar partner, vrienden en haar leven bezingt. Ballads als Back Of My Hand en de slechts op piano uitgevoerde For All Time worden afgewisseld met goed in het gehoor liggende songs zoals het prachtig geproduceerde Old Records (inclusief handklapjes!) en Corner Of The World. Een aantal nummers krijgt een toegevoegde waarde door de prachtige strijkerspartijen van het Calder Quartet en in de achtergrondzang horen we Vonda Shepard langskomen. Het is niet gemakkelijk om perfecte korte tijdloze liedjes te maken. Jacqueline Govaert mag zich gelukkig prijzen met deze gave en bewijst wederom hoe hoog het niveau is van de Nederlandse popmuziek. (Ron Bulters)

SEAMUS FOGARTY Curious Hand

(Domino/V2) CD, LP Limited gekleurd vinyl, LP Seamus Fogarty groeide op in het graafschap Mayo in het westen van Ierland en bracht zijn vroege jaren naar zijn eigen zeggen door met het schrijven van songs over bergen die t-shirts stelen, vrouwen die eruit zien als dinosaurussen en tal van andere wonderlijke incidenten. Je voelt het al aankomen… zijn laatste werk The Curious Hand is een album sat allerlei mooie kanten opgaat maar wel een goed geheel is. Sinds Seamus in Londen woonachtig is, heeft hij een wonderlijke muzikale ontwikkeling doorgemaakt die o.a. resulteerde in sounddesign én storytelling voor de periode van acht maanden in het Metropolitan Museum of Art in New York voor de opera zonder zang La Celestina. Fogarty mag dan als ‘folky’ bestempelt worden, op dit album creëert hij ( m.b.v. de in grootse vorm verkerende multi-instrumentaliste Emma Smith) een verbazingwekkende mix van gedaanteverwisselingen met songs badend in beats, loops, gesis, gestommel, gepiep en gehijg, en samples van gevonden vreemde geluiden en stukjes conversatie (die hij allemaal zelf opneemt in zijn vroegere leefomgeving). Niet verwonderlijk dat Domino in zee gaat met deze man. Voor fans van Bill Callahan, Will Oldham, Jon Hopkins en Kieran Hebden. (Paul Maas)

GRANDBROTHERS Open

(City Slang/Konkurrent) CD, 2LP Erol Sarp en Lukas Vogel ontmoeten elkaar op de universiteit van Düsseldorf. De twee jonge Duitsers vinden elkaar in de liefde voor het experiment. Sarp is een getrainde en ervaren jazzpianist en Vogel verzot op elektronica. De naam van hun project leiden ze af van de grand piano die ze gebruiken. Alle geluiden die ze maken komen van deze piano en worden door het duo bewerkt en getransformeerd tot een verrassend totaalgeluid. Al direct nadat ze hun eerste single Ezra Was Right hebben uitgebracht, is de bekende dj Gilles Peterson geïnteresseerd en pikt het nummer op en speelt het in zijn BBC-radioprogramma. Er is grote belangstelling en lof voor de originaliteit van de muziek. Het debuut volgt in 2015 en Grandbrothers tonen hun talent met fantasierijke en sfeervolle muziek, ergens tussen ambient, jazz 15


MANIA

LUISTER TRIP

MANIA

en modern-klassiek. Dit tweede album bevestigt een grote, nieuwe belofte. Zeer mooie, tijdloze muziek. (Erik Mundt)

PETER HAMMILL From The Trees

(PIAS) CD, LP Sinds 2004 verdeelt Peter Hammill zijn tijd en aandacht tussen het heropgerichte Vandergraaf Generator en zijn solocarrière. In 2014 maakte hij zijn laatste soloplaat All That Might Have Been, een ambitieuze plaat waarop hij nauw samenwerkte met Captain Beefheart-gitarist Gary Lucas. De focus lag daarna weer op de groep en daar was de bezetting uitgedund tot een drietal. David Jackson had de band verlaten waardoor het album Do Not Disturb een stuk kaler klonk dan wat we van de band gewend waren. Die lijn zet Hammill voort op zijn nieuwe soloplaat From The Trees. De songs op dit album worden vrijwel zonder uitzondering alleen begeleid door een piano of gitaar – ideaal dus voor een live-uitvoering. Hammill heeft er wel de nodige overdubs aan toegevoegd die vooral bedoeld zijn om een sfeer neer te zetten. Vleugjes gitaar, een eenzame bas, wat koortjes en keyboards geven de songs net wat meer kleur om ook op plaat te blijven boeien. (Bert Dijkman)

JOE HENRY Thrum

(Earmusic/V2) CD, 2LP Het is een klein wonder dat Joe Henry ondanks zijn vele, vaak zeer succesvolle, productieklussen ook nog de tijd heeft voor optredens en plaatopnames. Vorig jaar nog bracht Joe Henry samen met Billy Bragg Shine A Light uit, een album geïnspireerd door de treinreis dwars door Amerika die ze samen maakten. Op elke tussenstop tussen Chicago en Los Angeles namen ze een of meerdere nummers ter plekke op. Zo spontaan als Shine A Light is Thrum, de echte opvolger van Invisible Hour uit 2014, zeker niet, maar ook voor dit nieuwe album koos Henry voor een onorthodoxe wijze van opnemen. Met een groep bevriende muzikanten trok hij zich vier dagen terug in Studio B van United Recording in Hollywood. De nieuwe nummers werden live gemixt en vastgelegd op analoge band door engineer Ryan Freeland om zo ‘tonal movies on-the-fly’ te creëren. Het resulteert in een van sterkste albums uit Henry’s imposante carrière, met prachtige nummers als River Floor, World Of This Room, Blood Of The Forgotten Song en This Glorius Dead als gevolg. (Henri Drost)

HAPPY CAMPER Gravity

(Excelsior) CD, LP+CD Happy Camperfans van het eerste uur, waaronder ongetekende, zullen even moeten wennen aan de derde plaat. De frisse no-nonsense popliedjes met een akoestische en folky benadering zijn losgelaten en er is gekozen voor een elektronische invalshoek. Naast een scheiding in het persoonlijke leven van voorman Job Roggeveen heeft hij ook met Happy Camper een scheiding doorgemaakt. Hij nam afscheid van de folkband en construeerde een nieuwe band met synthesizers. En met de wetenschap dat ‘scheiding’ het muzikale thema van Gravity is, zou je een heel zwaarmoedige sfeer verwachten. Maar niets is minder waar. Als vanouds worden zware boodschappen verpakt in luchtige popsongs. Van het vrolijke What Mattered Most tot het 16

LUISTER TRIP

huppelende Here’s To The Ones, het is en blijft toch de Happy Camper zoals we die kennen. Ondanks de synthesizers. Sterker nog, die maken de muziek zelfs vrolijker en speelser met de aan Donkey Kong en Pacman doen denkende riedeltjes. (Luc van Gaans)

DHANI HARRISON In///parallel CD, LP

De als twee druppels water op zijn vader lijkende Beatle-zoon is inmiddels geroutineerd. Met zijn soundtracks en de formatie Thenewno2 maakte hij al indruk. In///Parallel is zijn eerste solo-exercitie en het album boeit vanaf de eerste seconde. Openingstrack Never Know etaleert vaders Indiase invloeden onmiskenbaar en brengt een hypnotiserende sfeer teweeg. Wat volgt is een zelfverzekerd en sterk geconstrueerd pallet aan muzikale kleuren. (Luc van Gaans)

KING KRULE The OOZ

JAMES HOLDEN & THE ANIMAL SPIRITS The Animal Spirits

(XL Recordings/Beggars) CD, 2LP King Krule, vernoemd naar eindbaas King K. Rool uit Donkey Kong, bracht in 2013 het album 6 Beneath The Moon uit. Een rauwe, jachtige plaat. Nieuwbakken album The OOZ is nóg rustelozer. Het canvas van de warrige, roodharige millennial Archy Marshall, die zijn gedachten in negentien nummers weet te gieten. Het is evenzo het abstracte kunstwerk van een twintiger die in de verkleedkoffer duikt. Punky, bluesy en jazzy, maar altijd eigenwijs. Op The OOZ is de gitaar niet langer de kapitein van het schip. Marshall haalde namelijk een baritonsaxofoon in huis die in songs als Logos, Sublunary en Cadet Limbo met diepe halen door de speakers dendert. Voer ook voor voyeurs, aangezien Marshall ons diep in zijn ziel laat meekijken. Een donkere plaat resteert, waarbij de blues de overhand heeft en duidelijk wordt dat Marshall woelige wateren heeft doorzwommen. (Jelle Teitsma)

DANCE

(News/PIAS) CD, 2LP Tien jaar na zijn debuut The Idiots Are Winning op zijn eigen zijn Border Community-label bewijst het voormalige trance-wonderkind James Holden dat hij nog altijd de grenzen weet te verleggen op elektronisch-muziekgebied. Voor de dancefanaten van een decennium terug zal deze plaat wellicht wat te experimenteel zijn, maar wie de afgelopen jaren de Brit letterlijk en figuurlijk nog kon volgen, herkent het geluid van een kunstenaar die een muzikaal experiment als een wilde trip in een warm bad kan doen klinken. De herkenning komt van de zelfgebouwde synths en software die hij ook al gebruikte voor de voorganger The Inheritors uit 2013. De vernieuwing komt van de begeleidende gelegenheidsband The Animal Spirits ‘something like a spiritual jazz band playing folk / trance music’. Volkomen begrijpelijk en gepast dat Holden dit jaar een eigen programma cureerde op het onvolprezen Le Guess Who-festival. Hoor zelf hoe de lat wederom wat hoger is gelegd. (Bram Peeters)

17


MANIA FREEK DE JONGE Koffers

(V2) CD, LP Freek de Jonge waagt zich – vandaar de fonetische uitspraak van de titel – aan covers. Niet voor de eerste keer uiteraard (denk aan Dankzij De Dijken en Leven Na De Dood). De keuze voor de nummers is opmerkelijk: van Come On (Kop Op) van Chuck Berry tot Strange Fruit (Wonderlijk Fruit) van Billy Holiday. Niet alleen de titels schurken tegen de originelen aan, maar vaak ook de thematiek. Maar in Ik Ben Zei ik (I Am I Said) wordt uiteraard niet het leven van Neil Diamond bezongen maar verhaalt De Jonge onder meer over Neerlands Hoop. Maar Kom Op heeft een compleet ander thema dan het origineel, terwijl in Blijf Bij Je Wijf (Stand By Your Man) vanuit het perspectief van de man gezongen wordt. Freek de Jonge is uiteraard geen Pavarotti, maar met zijn teksten en enthousiase wordt veel rechtgetrokken. Dan weer uiterst grappig, dan weer ontroerend, maar in ieder geval altijd authentiek. (Ron Bulters)

KLLO Backwater CD, 2LP Limited grijs vinyl

Kllo is een nieuw Australisch duo dat bestaat uit Simon Lam en Chloe Kaul, neef en nicht, Lam zorgt voor de productie en Kaul voor zang en toetsen. De eerste twee ep’s zorgden voor de nodige aandacht. Volkomen op eigen kracht werden ze gevraagd voor festivals en gedraaid op de radio. De betoverende muziek kent invloeden uit soul, jazz, pop en dance. Fijn en zeer sfeervol debuut. (Erik Mundt)

LIIMA 1982

(City Slang/Konkurrent) CD, LP Mocht je Efterklang herkennen in het avontuurlijke geluid van Liima, dan zit je er niet ver naast. Binnen Liima werken de Efterklang-leden Mads Brauer, Casper Clausen en Rasmus Stolberg namelijk nauw samen met de Finse percussionist Tatu Rönkkö. Af en toe klinkt Liima als het meer experimentele, elektronische werk van Efterklang, al legt deze muziek meer nadruk op improvisatie. Aangestoken door Rönkkö’s

MANIA

bevlogen speelstijl waarborgt Liima de pracht in geestdriftige, ongrijpbare momenten die steeds afwijken van voorgewende composities en melodieën. Debuut ii was daarin gelaagd, mysterieus en melancholisch. Componenten die knap een niveautje hoger worden weggezet op 1982, openend met de hypnotiserende, synthzware titeltrack. Fun fact: Efterklang haalde Grizzly Bear lang geleden voor het eerst naar Europa als support act. In oktober dit jaar waren de rollen omgedraaid. En dat was, bijvoorbeeld in Tivoli Utrecht, een zeer groot succes. (Jelle Teitsma)

LOST HORIZONS Ojala

(Bella Union/PIAS) CD, 2LP Lost Horizons is de band van multi-instrumentalist Simon Raymonde, oud bassist van de Cocteau Twins. De afgelopen twintig jaar is hij vooral bezig geweest met zijn succesvolle label Bella Union. Het begon toch weer te kriebelen en zo begon hij met goede vriend Richie Thomas (Dif Juz) dit project. In 2015 verscheen op Record Store Day al de single Life Inside A Paradox. De nummers zijn geschreven met prachtige melodieën op de piano en van daaruit verder opgebouwd naar een harmonieus geheel. Ojala is dromerig, ongedwongen en rustgevend: perfect voor deze tijd van het jaar. Absoluut hoogtepunt is het nummer She Led Me Away een minimalistische folktrack met veel ambientinvloeden en de melancholieke zang van Tim Smith (Midlake) die je meteen kippenvel bezorgt. Naast Tim Smith barst Ojala van de gastzangers. Velen uit de Bella Union-stal maar ook veel persoonlijke favorieten van Raymonde brengen zo ruim een uur betoverende muziek. (Tim Jansen)

MASTODON Cold Dark Place CD, LP

HEAVY

Na het sterke Emperor Of Sand van afgelopen maart is progmetalgrootheid Mastodon alweer terug met deze 4 track ep. Oorspronkelijk begonnen als een soloproject van gitarist Brett Hinds, is het uiteindelijk toch echt een groepsinspanning geworden. Het geluid is een stuk lichter van toon, zeker in opener North Side Star. Ondanks dat deze ep echt anders klinkt dan we gewend zijn van deze band uit Atlanta, komt uit alles naar voren dan dit op en top Mastodon is. (Erik Damen)

18

MOONSPELL 1755 HEAVY CD, LP

LUISTER TRIP

Op 1 november 1755 werd Lissabon getroffen door een aardbeving en een tsunami die de stad met de grond gelijk maakten. Die apocalyptische gebeurtenis inspireerde het Portugese darkmetalgezelschap Moonspell voor hun twaalfde inktzwarte plaat 1755. Met brede orkestrale ondersteuning, donkere gitaren, de schurende stem van frontman Fernando Ribeiro – die zingt als een weerwolf naar de volle maan – worden de tien krachtige songs mede omlijst door de zo kenmerkende en diepe Portugese emotie. (Menno Valk)

WILLIE NELSON Willie And The Boys: Willie’s Stash COUNTRY

(Legacy/Sony Music) CD, LP Vierentachtig jaar is Willie Nelson inmiddels, maar zijn productiviteit kunnen mensen van half die leeftijd zelden bijbenen. Op deze verzameling elf covers, waarop hij uit puur enthousiasme voor de muziek elf countryklassiekers speelt, en het werkelijk prachtige nieuwe Those Healing Hands Of Time. Hij wordt bijgestaan door zoons Lukas en Micah, die ook vocale bijdragen leveren, en zus Bobbie. Het grootste deel van het materiaal, waaronder maar liefst zeven songs van Hank Williams, werd opgenomen tijdens de opnames in 2011 van Heroes, en de oude man is in topvorm. De covers zijn zeer bekend, maar hij weet er telkens een draai aan te geven die ze weer helemaal fris en up to date maken. Dat hij een superband om zich heen heeft verzameld helpt uiteraard mee. Het speelplezier spat er vanaf en het enthousiasme in de studio is voelbaar. (Enno de Witt)

BILL MACKAY & RYLEY WALKER Spiderbeetlebee

(Drag City/V2) CD, LP Gitarist Bill MacKay komt uit Chicago en maakt een creatieve en onvoorspelbare mix van experimentele folk, rock en avantgarde. In 2015 speelde hij een maand lang in Chicago’s Whistler en daar ontmoette hij een gelijk gestemde ziel: Ryley Walker. Samen namen ze een album op vol gitaarduetten onder de titel Land Of Plenty. Twee jaar later volgt Spiderbeetlebee waarop het duo de mogelijkheden van de gitaar verder verkend. Ze worden terzijde gestaan door o.a. de Nederlandse celliste Katinka Kleijn van het Chicago Symphony Orchestra en tabla speler Ryan Jewell. Het levert een unieke combinatie op van Amerikaanse blues, Britse folk met Indiase invloeden die vooral goed werkt in de nummers waarin geïmproviseerd wordt. (Bert Dijkman)

SILJE NERGAARD For You A Thousand Times CD

Op haar album For You A Thousand Times presenteert de Noorse jazz- en popzangers Silje Nergaard korte verhalen over de unieke kracht die voortvloeit uit herinneringen. Net als muziek, hebben herinneringen het vermogen om mensen met elkaar te verbinden, ongeacht de tijd of ruimte. In ieder lied portretteert Nergaard mensen of situaties die haar inspireerden en beschrijft ze ontmoetingen of persoonlijke ervaringen vanuit de beelden in haar hart. Een van 19


MANIA

LUISTER TRIP

MANIA

de meest intieme momenten op het album is gevat in het nummer Hush Little Bird, een wiegelied voor haar Ethiopische geadopteerde zoon Jonah, die in de taal van zijn eerdere leven babbelt vlak voordat hij in slaap valt. Zijn woorden zijn te horen als introductie van het lied. (Red)

ANGEL OLSEN Phases

(Jagjaguar/Konkurrent) CD, LP Limited groen vinyl Hoewel de naam van deze dertigjarige een Scandinavische afkomst kan doen vermoeden, hebben we hier te maken met een Amerikaanse uit St. Louis. Voordat Angel haar entree maakte als solo-artiest, toerde zij de wereld over met niemand minder dan Will Oldham – beter bekend als Bonnie ‘Prince’ Billy. Binnen zijn band was het deze Amerikaanse die de backing vocals verzorgde. Een paar platen later weten we dat zij haar voornaam eer aandoet waarmee ze ook dit nieuwe album Phases weet te vullen op magische wijze. Het is een verzameling van oude nummers, covers, b-kantjes en nieuwe juwelen. Zo wordt de nieuwe track Special door Olsen ingezet op een bijna Mazzy Star-achtige manier waarbij het wegdromen vrijwel meteen vanzelf gaat. Phases kan beschreven worden als het perfecte album voor de herfst gevuld met bittersweet symphonies over het leven. (Linda Rettenwander)

MATTIEL Mattiel

(Burger/V2) CD, LP De Amerikaanse Mattiel Brown, uit Atlanta, Georgia, is een veelzijdig iemand. Ze is een eigenzinnige kunstenares en ontwerper en maakt ook muziek. Haar hoezen ontwerpt ze zelf en ze vond het muzikale klimaat van Atlanta eigenlijk niet zo interessant, maar liep toch tegen de goede mensen op het juiste moment aan. Zoals de leden van Black Linen, die ook meespelen op haar debuutalbum en Randy Michael en Jonah Swilley van The InCrowd, die ze in 2014 ontmoet. Haar stem is wat schel, maar went snel en het album is aangenaam veelzijdig, van rammelende gitaarpop naar uitgewerkte arrangementen, die doen denken aan artiesten als Lana Del Rey en Amy Winehouse, maar eigenzinnig en origineel. De sfeer is een beetje Nancy Sinatra-achtig, jaren zestig. Een heel fijn album, waar je even de tijd voor moet nemen, maar dan vind je een sfeervol document van een eigenwijze artieste, misschien aan het begin van iets heel moois. (Erik Mundt)

MICHAEL PRINS It’s Murder Guilty On Killing Sweet

(PIAS) CD Nadat Michael Prins in 2013 gekroond werd tot De Beste Singer-Songwriter van Nederland volgden de successen zich in rap tempo op. Zowel zijn hitsingle Close To You als zijn debuutalbum Rivertown Fairytales belandde in de top 10 van de Single en Album Top 100. Zijn tweede album A Dreamer’s Dream Is Forever To Be Yours deed daar met de single Fear Not, samen met Carice van Houten, nog een stap bovenop. Wat volgde waren uitverkochte clubshows, festivals, internationale concerten en een hooggewaardeerde solotheatertour. Met zijn derde album kiest Michael Prins voor een andere benadering. Weg van de piano, één gitaar, weg van een uitvergroting van eerder werk en weg 20

LUISTER TRIP

van een herhaling van zetten, aldus Prins. Het nieuwe album is in LA gemixt door Martin Pradler, die onder meer gewerkt heeft met de Stones, Ry Cooder en John Mayer. (Red)

PROJECT MAMA EARTH Mama Earth

(Mascot-Provogue/Bertus) CD, LP Gelukkig is de Britse souldiva Joss Stone lekker hardleers, want ondanks het floppen van SuperHeavy, althans commercieel dan want artistiek was/is haar eenmalige supergroep met Mick Jagger, Dave Stewart, A.R. Rahman en Damian Marley heel behoorlijk te genieten, is Project Mama Earth van eenzelfde opzet. De basis ontstond tijdens The Soul Sessions, het debuut van Stone waar allround drummer Jonathan Joseph musical director was en zij samen in gesprek raakten over het drumboek Exercises In African-American Funk, dat voornamelijk handelt over de oude Kameroense ritmes Mangambe en Bikutsi die de bevolking aldaar traditioneel gebruikt(e) om hun voorouders te contacteren en allerhande feestelijkheden te vieren. Joseph betrok zijn oude Kameroense vriend en multi-instrumentalist Étienne M’Bappé (sowieso een van de beste bassisten ter wereld) bij de ruwe schetsen. Op keyboards Jonathan Shorten en last but not least de tot in de hoogste (pop)muzikale kringen (Sting, Paul McCartney, London Symphony Orchestra onder héél veel meer) vermaarde creatieve alleskunner Nithin Sawney. Stone zelf kookte(!) ondertussen en beperkte haar bemoeienissen tot het liggen in het gras bij de rivier, met pen en papier wat volgens haar eigen zeggen prima is voor een plaat die een en al ‘natuur’ ademt. Tip: niet vergelijken met SuperHeavy, gewoon kalm ondergaan. (Albert Jonker)

OLIVIER MELLANO & BRENDAN PERRY No Land WORLD

(Harmonia Mundi/PIAS) CD, LP De Franse Olivier Mellano, geboren in Parijs in 1971 is iemand die alle genres ontstijgt. Hij werkte met veel verschillende artiesten, zoals Miossec en Complot Bronswick, en schreef muziek voor theater en films. Speelt gitaar en viool en werd al een tijdje gefascineerd door het geluid van de Bretonse volksmuziek. Hij wilde daar iets mee en begon samen te werken met Bagad Cesson, een dertigkoppig Bretons gezelschap. Voor het project No Land wist hij ook Brendan Perry van Dead Can Dance te strikken, wiens stem hij beschouwt als de mooiste die hij kent. Het nieuwe project bestaat uit één stuk van bijna achtendertig minuten, en heeft daarom raakvlakken met moderne klassieke muziek. Er zijn invloeden uit volksmuziek, minimal music en experimentele muziek en uiteindelijk groeit een ambitieus project, gedragen door de fraaie stem van Perry en ingenieus geconstrueerd. Mellano is een universele muzikant en een goede arrangeur, die dit bijzondere project in goede banen leidt. Fraai en sfeervol. (Erik Mundt)

ROCK CANDY FUNK PARTY The Groove Cubed

(Mascot-Provogue/Bertus) CD, LP Rock Candy Funk Party komt met hun derde studioalbum ‘de groef in blokjes’, maar dat doet de vertaling en de muziek te weinig eer aan. Deze Groove is niet in hokjes te stoppen. RCFP is geen doorsnee funk-band, maar befaamde, gerespecteerde en professioneel ervaren muzikanten die een voorliefde hebben 21


MANIA

MANIA

zelf ‘hun definitieve vorm nog niet gevonden hadden’. En daarom kunnen we nu opnieuw genieten van Stad Van Je Leven, Stad Van Je Dood, Roos, Vechten Tot Het Eind, Dit Kleine Hart Van Mij – kippenvel gegarandeerd – en dertien andere pareltjes. Op geheel eigen wijze weet Roeka complexe liefdesrelaties, de zelfkant van het bestaan en de voortdurende zoektocht naar een beetje geluk te vangen in kwetsbare, bedrieglijk eenvoudig klinkende teksten. In de loop der jaren zijn die gerijpt en uitgekristalliseerd en daarom vertrouwt Roeka ze nu ‘met een gerust hart aan de toekomst toe’. De komende maanden vertolkt Alex Roeka de liedjes van En Toen Ineens live door het hele land. Mis hem niet! (Jan Doense)

om te durven én kunnen experimenteren met verschillende muzikale concepten. Een royaal en rijkelijk gevuld geluidsspectrum komt je 58 minuten tegemoet, professioneel verpakt in veertien sterke, voornamelijk instrumentale nummers bewegend tussen jazz, funk, funkrock, blues, elektronica en dance en de vele varianten die daarbinnen mogelijk zijn. North Sea Jazz: boeken die gasten! (Paul Maas)

ALEX ROEKA En Toen Ineens

(Excelsior) CD Ter gelegenheid van zijn 25-jarige artiestenjubileum selecteerde Alex Roeka zeventien liedjes van eerdere albums en arrangeerde ze opnieuw met Reyer Zwart, zijn muzikale partner in crime sinds het wonderschone Voort! (2015). Omdat veel van die nummers volgens Roeka

PHILP SELWAY Let Me Go CD, LP

Dat multi-instrumentalist Philip Selway van veel meer markten thuis is dan het drummen bij Radiohead alleen, bewijst hij met

Gregory Porter

Nat King Cole & Me

JAZZ

(Blue Note/Universal)

CD, CD Deluxe+bonustracks, 2LP Limited blauw vinyl Gregory Porters liefde voor de muziek van Nat King Cole gaat terug naar zijn vroegste herinneringen als kind. Toen hij vijf was en voor het eerst Nat King Cole beluisterde, deden de teksten wat met hem. Zijn levenslessen en wijze woorden waren als een vaderlijk advies voor Porter, wiens vader afwezig was bij zijn opvoeding. Na het overlijden van zijn vader schreef hij in 2004 de musical Nat King Cole & Me, waarin hij vertelt hoe hij tot de muziek van Nat King Cole is gekomen. Het album is dan ook geen verassing

maar wijkt muzikaal wel af van zijn voorgaande albums. De orkestratie voert de boventoon, in het bijzonder door de opzwepende snarensectie. Porters zachte, warme stem zorgt ervoor dat de nummers fris klinken en doen denken aan de hoogtijdagen van Hollywood. Zo maakt hij van de nummers niet een simpele kopie, maar zich eigen. Een prachtige mix van nostalgie, drama en tederheid en een waar eerbetoon aan een legendarisch artiest. (Tim Jansen) 22

de door hem geconstrueerde soundtrack voor de film Let Me Go. Een ‘zware’ film over verlies en wantrouwen, geheimen, trauma’s en geestverschijningen. Dat vraagt om dito verklankingen en die heeft Selway vakkundig geleverd. Bijzonder intrigerend, wat vooral tot uiting komt in de meer dan prachtige stukken Snakecharmer en Mutti. (Luc van Gaans)

LUISTER TRIP

SAM SMITH The Thrill Of It All

(Universal) CD, CD Deluxe, 2LP Limited wit vinyl Het nieuwe album van de Britse singersongwriter Sam Smith is getiteld The Thrill Of It All. Het is de langverwachte opvolger van zijn succesvolle debuutalbum In The Lonely Hour (2014), waarvan er wereldwijd ruim twaalf miljoen exemplaren zijn verkocht en dat in Nederland werd bekroond met triple platina. De eerste single van het nieuwe album, Too Good At Goodbyes, kwam onlangs binnen op de nummer 1 positie in de officiële hitlijst in het Verenigd Koninkrijk en werd zo Smiths zesde nummer 1 hit. Voor zijn nieuwe album The Thrill Of It All werkte Smith opnieuw samen met zijn goede vriend en schrijfpartner Jimmy Napes. Andere schrijvers en producers, die op dit album te horen zijn: Timbaland, Malay, Jason ‘Poo Bear’ Boyd en Stargate. Smith presenteert ook nog een onbekend talent, zangeres YEBBA, met wie hij de track No Peace opnam. (Red)

MARGO PRICE All American Made

ROOTS

(Too Many/Warner) CD, LP Midwest Farmer’s Daughter, het op het label van Jack White verschenen debuut van Margo Price, kreeg helaas geen officiële Nederlandse release, maar maakte ook via de import veel indruk. In veel recensies werd ze een nieuwe Emmylou Harris, Tammy Wynette of Loretta Lynn genoemd, maar ook geroemd om haar fraaie, eigen composities. Was die eerste plaat erg persoonlijk, op dit tweede album richt ze haar blik meer naar buiten. Het werk aan deze plaat begon de dag na de Amerikaanse verkiezingen, hoewel bijvoorbeeld het fraaie, aan haar grootouders opgedragen Heart Of America, al ouder is. In het indringende titelnummer verbindt ze het persoonlijke op indrukwekkende wijze aan het politieke, en dat is niet de enige moment waarin ze het vroege werk van Nanci Griffith in herinnering roept. Do Right By Me daarentegen is een onvervalst soulnummer en zo vermengt ze haar alternatieve countrysound op knappe wijze vaker met andere typisch Amerikaanse stijlen. Met het indrukwekkende All American Made maakt Margo Price duidelijk dat haar debuut geen toevalstreffer was, maar dat ze een van de belangrijkste nieuwe stemmen is in de americana. (Marco van Ravenhorst)

STEREOPHONICS Scream Above The Sounds

(Parlophone/Warner) CD, LP Na twee albums op hun eigen label is het tiende album van de Stereophonics weer bij een grote maatschappij, te weten Parlophone, verschenen. Twintig jaar na hun debuut is de band nog steeds succesvol en opnieuw ontbreekt het voorman Kelly Jones niet aan inspiratie. Opener Caught By The Wind heeft de perfecte combinatie tussen rootsy diepgang en radiovriendelijkheid om een grote hit te worden, terwijl het punky Taken A Tumble laat horen dat ze hun street credibility niet verloren hebben. All-In One Night lijkt met zijn elektronische drumgeluid een vreemde eend in de bijt, maar de consistent hoge kwaliteit 23


LUISTER TRIP

Anneke van Giersbergen Album Top 3:

SONS OF APOLLO Psychotic Symphony [progrock]

Prince - Purple Rain Als tiener heeft deze plaat op mij grote indruk gemaakt. Niemand klonk zoals Prince. Elk nummer op dit album is bijzonder en heeft een eigen karakter en sound.

(InsideOut/Century Media) CD, 2CD Deluxe, 2LP+CD Sons Of Apollo is een nieuwe band met Mike Portnoy en Billy Sheehan, die elkaar het laatst tegen kwamen in de Winery Dogs, Derek Sherinian, die Portnoy nog kende uit Dream Theater en voormalig G‘n’R-gitarist Ron ‘Bumblefoot’ Thal. Voor de vocalen is Jeff Scott Soto verantwoordelijk. Psychotic Symphony is de eerste plaat van de band. Eerste? Ja, volgens de band is het de bedoeling dat dit niet eenmalig is. Ik mag het hopen wat het ruim elf minuten durende openingsnummer God Of The Sun mag er zijn. Stevige rock met flinke progressieve elementen. Dit geldt voor de gehele plaat. Muzikaal staat het als een huis, de namen zeggen wat dat betreft genoeg, maar ook het songmateriaal is goed voor elkaar. Zoals vaker in deze muzikale richting geeft de plaat met elke luisterbeurt meer prijs. Inventieve muziek die hier en daar, hoe kan het anders, flinke raakvlakken heeft met Portnoys oude band. Luister maar eens naar het afsluitende Opus Maximus: muzikaal vakmanschap ten top. (Hermen Dijkstra)

Gojira - Magma Dit album heeft de metalwereld op zijn kop gezet. Emotioneel, groovy, melodisch en heavy: een perfecte combinatie! Live zijn ze ook geweldig. Er zit zo veel power en karakter in hun performance. Faith No More - The Real Thing In de tijd dat ik heavy rock en metal begon te ontdekken, kwam ook deze plaat uit. Mike Patton is een van mijn favoriete zangers. Ik houd van stevige muziek met goede vocalisten, zoals Freddie Mercury en Devin Townsend. The Real Thing is echt een klassieker.

24

VUUR In This Moment We Are Free - Cities

HEAVY

(InsideOut/Century Media) CD, 2LP+CD Limited zilver vinyl Anneke van Giersbergen verwierf haar eerste bekendheid als zangeres van het Brabantse The Gathering waarmee zij tussen 1994 en 2007 grote internationale successen behaalde. In 2007 koos zij voor een solocarrière waarin zij onder de naam Agua De Annique en onder haar eigen naam verschillende soloplaten maakte voordat zij werd opgemerkt door multi-instrumentalist Arjen Lucassen die haar strikte voor zijn projecten The Gentle Storm en Ayreon. Daarnaast werkte zij mee aan een handvol platen van The Devin Townsend Project en componeerde zij een deel van de muziek van Raveleijn; een attractie van De Efteling. Maar echt bekend werd Anneke door haar mini-optredens in De Wereld Draait Door en bij Giel Beelen in de studio. In de loop van 2016 kriebelde de hunkering bij Van Giersbergen om weer eens ouderwets te schitteren in een heavy project. Ze voegde de daad bij het woord en formeerde – samen met een aantal puike en bevriende musici uit de wereld van de progressieve heavy metal – VUUR; gespeld met vier kapitalen! VUUR debuteert hard, duizelingwekkend, prachtig melodieus en strak met In This Moment We Are Free – Cities waarop Anneke van Giersbergen excelleert en met haar betoverende sirene flexibel en onnavolgbaar schakelt tussen onheilspellend en breekbaar in nummers waarin steeds een andere wereldstad centraal staat. VUUR vlamt uitbundig en toont aan dat deze muzikale omgeving Anneke van Giersbergen op het lijf is geschreven. (Menno Valk)


MANIA van de songs werkt ook door met dergelijke instrumentatie. Jones’ stem, herinnert nog steeds aan de jonge Rod Stewart, wat een compliment van jewelste is. Mooi nieuw werk van een band die weet wat hun publiek wil, maar daarin wel de grenzen op zoekt. (Jurgen Vreugdenhil)

MANIA

De soul op Californisoul is vooral afkomstig van Andrea en Francis Benitez Grossi; ongetwijfeld familie van bassist/producer/songwriter Fabrizio Grossi. Vrijwel alle nummers op het album staan in de hoogste bluesrockversnelling, met uitzondering van The One (een tikje meer lichtvoetig), Hard Times (ballad) en This Is Love (reggae!). (Fons Delemarre)

SUMIE Lost In Light [folk]

YORI SWART September

(Bella Union/PIAS) CD, LP De Zweedse singersongwriter Sumie bracht in de laatste maand van 2013 haar titelloze debuut uit. Dat is zeker niet het beste moment voor een release, maar gelukkig trok de plaat die nadrukkelijk teruggreep op de Amerikaanse psychedelische folk uit de jaren zestig flink wat aandacht. Het debuut van was in de meeste tracks uiterst sober en bijna verstild, maar werd in een aantal tracks prachtig ingekleurd door pianist Dustin O’Halloran en componist Nils Frahm. Dit keer werkt Sumie samen met een aantal Zweedse muzikanten en de Amerikaan Peter Broderick. Ook Lost In Light is een behoorlijk ingetogen plaat met vooral folky songs, maar vergeleken met zijn voorganger is de tweede plaat van Sumie net wat rijker en veelzijdiger ingekleurd. Het komt de mooi verzorgde songs van de Zweedse singersongwriter zeer ten goede. Lost In Light betovert met even intieme als wonderschone songs vol bezwering, prachtige accenten en vocalen die iets met je doen. (Erwin Zijleman)

(PIAS) CD De Nederlandse singersongwriter Yori Swart won al weer bijna zes jaar geleden de Grote Prijs van Nederland en vulde haar prijzenkast sindsdien verder aan. Het leverde al een aantal prima platen op, maar het onlangs verschenen September is de beste van het stel. Voor haar nieuwe plaat zocht Yori Swart de samenwerking met de Britse muzikant Fink die de plaat produceerde en heeft voorzien van een mooi en spannend geluid. Het bijzondere gitaarspel van Yori Swart is misschien net iets minder nadrukkelijk aanwezig, maar nog altijd van grote schoonheid. Ook in vocaal opzicht maakt Yori Swart indruk met vocalen die prachtig gedijen in het avontuurlijke muzikale landschap op September. Yori Swart heeft gekozen voor een wat spannender en veelzijdiger geluid dan we van haar gewend zijn en dat is een wijs besluit. Omdat Yori Swart ook nog eens aansprekende en interessante songs schrijft, is maar een conclusie gerechtvaardigd: Yori Swart heeft met September een plaat met internationale allure afgeleverd. (Erwin Zijleman)

SUPERSONIC BLUES MACHINE Californisoul BLUESROCK

TANGERINE DREAM Quantum Gate

(Mascot-Provogue/ Bertus) CD, 2LP Als ooit de toevoeging van het begrip ‘rock’ aan een bandnaam op z’n plaats zou zijn, is dat wel bij Supersonic Blues Machine. 25% blues en75% spierballenrock. Kan ook niet anders als de drummer Kenny Aronoff heet. Aronoff is een klein powerdrummanneke dat z’n sporen verdient heeft bij John Fogerty, Paul McCartney, John Mellencamp en The Smashing Pumpkins. Zanger/ gitarist Lance Lopez zorgt op de nieuwe cd Californisoul voor de bijbehorende gruizige zang. Voor de verdere invulling van het geselen der snaren zijn Billy Gibbons (ZZ Top), Steve Lukather (Toto), Walter Trout en Robben Ford gerekruteerd.

(K-Scope/Bertus) CD, 2LP Quantum Gate is een uiterst belangrijke release in de portefeuille van de Duitse elektronische muziekpioniers Tangerine Dream. Niet alleen is het de eerste volledige studioplaat sinds het overleden in 2015 van TDoprichter Edgar Froese, het is ook de eerste release in de nieuwe richting, de Quantum Years, die Froese op wilde gaan met de groep. Die richting moest een bijgewerkte hedendaagse versie worden van de muziek die de groep in hun roemruchte jaren maakte, de sterk sequencer-gedreven tonen uit 26

Fairport Convention-klassieker. Daartegenover staan een hele rij nummers die hij nooit eerder uitbracht, waaronder What If, She Played Right Into My Hands en Push And Shove, die een fraaie aanvulling op zijn catalogus zijn. Pure klasse dus, en voor de fans weer veel om van te genieten. (Louk Vanderschuren)

eind jaren zeventig begin jaren tachtig, afgewisseld met ambient soundscapes en energiek upbeat momenten. Mede omdat Froese het vlak voor zijn verscheiden niet alleen bij ideeën had gelaten maar ook al muzikale schetsen had gemaakt, werd het mogelijk voor de overige leden van de band om zijn visie werkelijk te maken. Daar zijn ze buitengewoon goed in geslaagd want Quantum Gate is zonder meer een van de beste TD-platen van de laatste twintig jaar. (André de Waal)

TRIVIUM Sin And The Sentence HEAVY

(Roadrunner/Warner) CD, 2LP Het vorige album Silence In Snow uit 2015 werd door menigeen als commerciële uitverkoop gezien. Gelukkig kan er door de fans van het eerste en zeker tweede uur weer opgelucht adem gehaald worden want met The Sin And The Sentence zoekt de band weer het avontuur op. Daarnaast zorgen ook het opzwepende drumwerk van nieuwkomer Alex Brent en de sterke balans tussen (vocale) agressie en melodie weer voor het nodige vuurwerk. Goede voorbeelden van deze hervonden koers zijn de met pittige riffs en geweldige melodieuze (dubbele) gitaarleads gelardeerde Betrayer, Server The Hand en het afsluitende Thrown In The Fire. Ook een progressief getint werkje als The Revanchist contrasteert mooi met het meer toegankelijke karakter van songs als Beyond Oblivion, Heart From Your Hate en Endless Night. De eigentijdse productie van Josh Wilbur (Gojira, Lambgod, Hatebreed) doet de rest. Dit achtste album bundelt alle sterke elementen van voorgaande albums samen tot een herkenbaar en hard kloppend geheel. (Dries Klontje)

TEN YEARS AFTER A Sting In The Tale

(Butler/Bertus) CD, LP Limited goud vinyl De band bestaat inmiddels (met tussenpozen) vijftig jaar maar van de originele bezetting zijn slechts keyboardspeler Chick Churcill en drummer Ric Lee over. Het is lastig om de band los te zien van de originele frontman Alvin Lee (geen familie van Ric overigens) die zo’n verpletterende indruk achterliet met onder meer I’m Going Home tijdens Woodstock, met name omdat de zang en het gitaarspel van Marcus Bonfanti compleet anders zijn. Hamvraag: is A Sting in the Tale (waarop tekstueel vaak teruggeblikt wordt op het verleden) een waardige toevoeging aan het werk van de band? Het antwoord is bevestigend. Met name in de uptemponummers zoals Iron Horse en Last Night Of The Bottle met een heerlijk scheurend orgel blijft de band moeiteloos overeind. Het is meer blues dan rock en het album is niet vernieuwend maar laat een strakke band horen die tot het eind blijft boeien. (Ron Bulters)

VANDENBERG’S MOONKINGS MK II HEAVY

RICHARD THOMPSON Acoustic Rarities [folk] CD

(Mascot-Provogue/ Bertus) CD, LP Mk II is de opvolger van het prima Vandenberg’s Moonkings. Was op die plaat nog een overbodige gastbijdrage te vinden van David Coverdale, op deze nieuweling doet de band het op eigen kracht en hebben ze een dergelijk trekkertje niet meer nodig. En terecht! Mk II bevat twaalf tracks die naadloos aansluiten bij de eersteling. Met andere woorden: stevige op zeventiger jaren geschoeide rockmuziek, die niet alleen heerlijk gespeeld wordt maar ook nog eens lekker kaal geproduceerd is. Mk II biedt

Dat folkrocklegende Richard Thompson een fabelachtig gitarist is, is algemeen bekend. Dat hij een van de beste songschrijvers van zijn generatie is ook. En dat hij na twee platen met akoestische uitvoeringen van zijn bekendste nummers met een vervolg zou komen, viel te verwachten. Maar dat dit al twee maanden na Acoustic Classics 2 zou gebeuren en dat het dit keer de wat minder bekende nummers zijn, is best verrassend. Helemaal obscuur zijn de songs overigens niet: Never Again en End Of The Rainbow zijn bijvoorbeeld gewaardeerde songs die hij in de jaren zeventig met ex Linda opnam en Sloth is een 27


MANIA

MANIA

Met opvolger Loyalty (2015) kwam Amerikaanse en Europese naamsbekendheid. Iets meer rock dan de folk van de voorgaande drie albums maken The Weather Station Lindemans beste tot op heden. (Albert Jonker)

een ruime afwisseling in materiaal waardoor de plaat geen moment verveelt. De heerlijke opener Tightrope wordt bijvoorbeeld moeiteloos afgewisseld met een fraaie ballad als Walk Away of het spannende The Fire. Mk II bewijst dat Vandenberg’s Moonkings een blijvertje is! (Hermen Dijkstra)

WEEZER Pacific Daydream

WEATHER STATION Weather Station

(Atlantic/Warner) CD, LP Nauwelijks anderhalf jaar na het uitstekende White Album komt Weezer alweer met een nieuw album. Nummer elf inmiddels. Aanvankelijk was de band van plan een donker album op te nemen, een Black Album, maar het bleek al snel dat de nieuwe liedjes daarvoor te zonnig klonken. De band begon opnieuw en vond inspiratie in een paar beroemde regels van de Chinese dichter Zhuang Zi, die droomde dat hij een vlinder was, tevreden met zichzelf, en zich bij het wakker worden afvroeg of ‘ik Zhuang Zi ben die droomde dat hij een vlinder was ofwel een vlinder die droomde dat hij mij was.’ Op de een of andere manier past dit filosofische citaat daadwerkelijk goed

(Paradise of Bachelors/ Konkurrent) CD, LP Onvermijdelijk om van vrouwelijke gespierde introspectie vergeven songs te vergelijken met het werk van Joni Mitchell. Helemaal als het land van herkomst gemeenschappelijk is: Canada. Tamara Lindeman uit Toronto opereert muzikaal onder de lichtjes merkwaardige naam The Weather Station en dit (toch al) vierde album ook zo doopt. Als actrice met nogal een staat van dienst heet zij overigens weer Tamara Hope. Haar tweede album All Of It Was Mine werd samen met stand-up cowboy Daniel Romano gemaakt en in 2011 al uitgebracht.

Lucinda Williams

This Sweet Old World

LUCINDA WILLIAMS This Sweet Old World

voor een warm, bluesy geluid, zoals we dat ook kennen van Down Where The Spirit Meets Bone (2014). Verassend is ook La Williams’ veranderde stem: eerst dun en onvolwassen, nu op eikenhout gerijpt en met een heerlijke drawl. De ballads, zoals Something About What Happens When We Talk, Sidewalks Of The City en de rauwe liveklassieker Pineola, klinken nu dan ook geweldig, mede door de prachtige gitaarsolo’s en de pedalsteel van Greg Leisz. Aardig is ook dat This Sweet Old World completer is dan Sweet Old World: Lucinda Williams nam ook nog eens vier songs opnieuw op die destijds op de plank bleven liggen. Kortom, een geweldig oud, nieuw album. (Wiebren

COUNTRY

(Highway 20/Bertus) CD, 2LP Sweet Old World was in 1992 het vierde album van Lucinda Williams. De opvolger, Car Wheels On A Gravel Road, betekende zes later een wereldwijde doorbraak en maakte Lucinda Williams tot een van de sterren van de americana. Niet ongebruikelijk is dat een album dat de jubileumleeftijd van 25 jaar heeft bereikt een rerelease krijgt, meestal in een nieuw jasje. Zo niet Sweet Old World: Lucinda Williams nam het hele album opnieuw op. De sound en productie van This Sweet Old World is totaal anders: het blikkerige en echoënde jarentachtiggeluid heeft nu plaatsgemaakt 28

bij de sfeer die deze dromerige plaat uitstraalt. Weezer past op Pacific Daydream moeiteloos ritmes uit hiphop, pop en dance in en klinkt daarbij meer bedachtzaam dan voorheen. Nog steeds catchy en onmiskenbaar Weezer, maar wel op een andere manier. Even wennen misschien, maar al na een paar draaibeurten krijg je de ijzersterke liedjes niet meer uit je hoofd. (Marco van Ravenhorst)

BUGGE WESSELTOFT Everybody Loves Angels CD, LP

gehad de countryballad Long Black Veil, vooral bekend door de versie van The Band, op ingetogen en indringende wijze te vertolken. (Fons Delemarre)

JAMILA WOODS Heavn CD, LP Limited wit vinyl

De muziek van Jamila Woods heeft een duidelijke verbinding met het groeiende bewustzijn van de Afro-amerikaanse gemeenschap in Amerika. Woods, die opgroeide in Chicago, maakte als M&O met Owen Hill twee gloedvolle protestalbums. Haar eigen solodebuut hapt heerlijk weg. De nummers zijn radio- en luistervriendelijke jazzy soulpop en je zou bijna vergeten dat ze ook nog iets belangrijks te zeggen heeft. Goed luisteren dus naar deze verleidelijk militante dame. (Erik Mundt)

JAZZ

Wesseltoft is bekend als pionier in de ‘nu jazz’, van de fusie tussen elektronica en jazz en de entree van jazz in de dancewereld en de clubs. Nu keert hij terug naar de solo piano op zijn nieuwe album Everybody Loves Angels, het vervolg op It’s Snowing On My Piano van twintig jaar geleden. ‘A soothing counterweight to the loudness of our time.’ 19 november speelt Wesseltoft in de Amstelkerk (Amsterdam) tijdens Super-Sonic Jazz Festival. (Red)

WU-TANG CLAN The Saga Continues HIPHOP

JIM WHITE Waffles, Triangles & Jesus CD, LP

(SPV/Suburban) CD, 2LP Het legendarische uit Staten Island afkomstige hiphopcollectief Wu-Tang Clan gold jaren als de belangrijkste groep in het genre. Met groepsalbums en vele soloplaten groeide de band uit tot een van de meest invloedrijke hiphopacts ooit en de afzonderlijke rappers RZA, GZA, Ol’ Dirty Bastard, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God en Masta Killa werden helden van een generatie. Op het in 2017 verschenen A Better Tomorrow was Wu-Tang Clan meer het vehikel van RZA geworden en kwam de groep vooral in het nieuws door de plaat Once Upon A Time In Shaolin waarvan slechts één exemplaar werd gemaakt en waarvoor vijf miljoen dollar werd betaald. Het achtste album The Saga Continues ligt nu voor ons en de groep is terug met een ijzersterke single People Say, waarin Redman de hoofdrol opeist. Op het door Mathemathics geproduceerde album doen Killah Priest, Streelife en Chris Rivers mee en is er een gastrol van de overleden Sean Price. Opvallend is dat Mathemathics vooral oude spullen als de ASR10 sampler gebruikt naast de modernste technologie. (Bert Dijkman)

Buitengewoon veelzijdig songschrijver Jim White komt na vijf jaar eindelijk met zijn zesde soloalbum Waffles, Triangles & Jesus. Zowel titel als hoes zijn kenmerkend eclectisch. Het album zelf is hier en daar opvallend goed gepolijst. Een incidenteel koortje doet soms zelfs even aan een musical denken. Gelukkig van het soort zonder plastic glimlach. Een meer typerende stijl horen we terug op Reason To Cry of het hoekige Wash Away A World. Zo blijft de ondefinieerbare Jim White zijn luisteraar op het verkeerde been zetten en is hij daarin tevens ontroerend veelzeggend. (Corné Ooijman)

LEE ANN WOMACK The Lonely, The Lonesome & The Gone COUNTRY CD

Bij beluistering van The Lonely, The Lonesome & The Gone zul je constateren dat countrydiva Womack (miljoenen albums verkocht in de States) een fraaie mix van country, soul en americana laat horen met hier en daar zelfs een vleugje folk (Mama Lost Her Smile). Het album is een aanrader voor liefhebbers van country die ervan houden als ‘hun’ muziek zich ook buiten de bekende paden begeeft. Womack heeft zelfs het lef 29


VELVET DELFT De Delftse vestiging van Velvet Music is opgericht in 1996, in een turbulente week waarin Phil Collins besluit om uit Genesis te stappen en MC Hammer failliet wordt verklaard. Het is het jaar van Odelay, Endtroducing, Ænima, All Eyez On Me en Tigermilk. De laatste grungeposters en het veel te grote vak Pearl Jam-cd’s (sorry Jurgen) zijn nog enkele relieken uit die tijd.

In de 21,5 jaren die volgden is er veel veranderd. Toen Jurgen in 2005 het roer over nam zijn wij begonnen met het organiseren van instore optredens. Twaalf jaar en meer dan honderd instores later hangen onze muren ramvol met slechte foto’s van goede optredens. Van dEUS tot Living Colour, The Frames tot Joan As Police Woman en Sivert Hoyem tot Selah Sue. En dan is er nog ons minifestival op Record Store Day, wat in acht jaar tijd is uitgegroeid tot een begrip in Delft en omstreken. Met de hele dag live-muziek van de betere (inter)nationale artiesten en een biertje (of, vooruit, een wijntje) in de hand vieren wij dan de geneugten des levens En ook de rest van het jaar is Velvet Delft een winkel waar iedereen terecht kan voor allerlei soorten muziek, films en series. Waar over smaak niet valt te twisten, ondanks onze beste pogingen. Waar je als volwassen man gewoon een lp van de Spice Girls

kan kopen, zonder dat je er bij hoeft te zeggen dat ‘het voor de dochter’ is. Waar u Melanie de Biasio, All Them Witches en Sparks in de jaarlijstjes kunt verwachten. Waar sommigen zweren bij vinyl, sommigen bij cd’s en een enkele bij de minidisc. Waar er nog krantenrecensies aan de muren hangen. Waar sterke verhalen worden afgewisseld met nóg sterkere verhalen. Wij hebben intussen meer klanten gehad die bij Jeff Buckley in Paradiso of de Stones in het Kurhaus waren dan dat er mensen in die zalen passen. Waar u zich echt niet gedwongen hoeft te voelen om te lachen als Ronald weer een slechte woordgrap maakt, maar het is leuk dat u het alsnog doet. Waar klant en personeel elkaar troosten als er een muzikale held is overleden, en waar zij elkaar in de armen vallen als zij net naar het geweldige concert van Nick Cave in de Ziggo Dome zijn geweest, om zich vervolgens te excuseren tegenover de 30

Eerste aanschaf, laatste aanschaf: Ronald Eerste: Goldfrapp – Felt Mountain Laatste: Portico Quartet – Art In The Age of Automation Sandra Eerste: Nena – Nena Laatste: J. Bernardt – Running Days jaloerse Peter die er niet bij was en deze verhalen al de hele dag aan moet horen, om vervolgens alsnog een half uur ongeremd hosanna te roepen. Maar bovenal is Velvet Delft een winkel waar de liefhebberij voor muziek centraal staat, en waar wij allemaal maar wat blij zijn het leukste vak ter wereld uit te oefenen.

Peter Eerste: Beatles – A Hard Day’s Night Laatste: Peter Perrett – How The West Was Won

31


MANIA

MANIA

VINYL

LUISTER LUISTER TRIP TRIP

In liefdetranen, hoe brak ook,

Te smoren, is honingzoet.

SHARON JONES & THE DAP-KINGS SOUL OF A WOMAN

Nieuw album verschijnt op 17 november. Een kant is steviger en bluesy, de andere kant is zacht en met orkest. Er is een gelimiteerde versie op gekleurd vinyl.

(Piet Paaltjens)

THE KIK - THE KIK HERTAALT

Op het nieuwe album van The Kik dat op 1 december verschijnt, speelt de band bekende hits die ze voorzien hebben van een nieuwe Nederlandse tekst. Verschijnt inclusief cd op gekleurd vinyl.

VARIOUS Piet Paaltjens Recordings

(Excelsior) CD Hoe krijg je een veelkleurig muziekpalet als voor de liedjes teksten van één dichter gebruikt? Excelsior Recordings wist het wel. Ze nodigden de fine fleur van de Nederlandstalige (pop)muziek uit voor de Piet Paaltjes Recordings. Resultaat: een album met zeer gevarieerde vertolkingen van de teksten van de depressieve dominee Francois Haverschmidt (1835-1894). Het is niet vreemd dat stemmige vertolkingen van de melancholieke gedichten van Piet Paaltjes de boventoon voeren. De ingetogen cello en de sensuele zang van de tweelingzusjes Loes en Renée Wijnhoven (Clean Pete) in Immortelle Zestien passen wonderwel bij Freek de Jonges Leger des Heils-achtige orkest in Dan Lach Ik Mij Dood! Dat Spinvis wel raad weet met Immortelle C zal niemand verbazen. Wél dat al die stemmigheid zich prima laat combineren met de vrolijke pop van Thijs Boontjes en Dave von Raven (De Kik), de forse rock van Aafke Romeijn en zelfs de rauwe garagerock van Jerry Hormone. Producer Frans Hagenaars laat het album toch als één geheel klinken. Klasse! (Fons Delemarre)

GLEN HANSARD BETWEEN TWO SHORES TAME IMPALA Currents Collector's Edition

Deze plaat verschijnt op 19 januari 2018 en de gelimiteerde wit gemarmerd vinyl is alleen te koop in de popspeciaalzaken.

Limited LP boxset Releasedatum: 17-11 De Currents Collector's Edition box set bevat het album Currents op limited rood 'marbled' dubbel vinyl met nieuw artwork, een 12" met twee remixen, een 7" en een flexidisk met drie b-kanten. Plus een poster en een 16p magazine (ontworpen door kunstenaar Robert Beatty die ook het artwork van Currents maakte) met foto's en notities, om een kijkje te krijgen in het making-of proces van het album Currents.

32

KENSINGTON CONTROL LIVE

Control verschijnt op 17 november gelimiteerd als 2lp met een extra schijf opgenomen in de Ziggo Dome 2016. De eerste oplage komt op zwart/zilver vinyl.

33


MANIA

MANIA

JOHN ENGELS, DE DIAMOND FIVE Door: Ruben Eg

‘Wat goed is, is gewoon tijdloos. It don’t mean a thing, if it ain’t got that swing’, besluit John Engels (72) zijn e-mail over de heruitgave van Brilliant!. ‘Dat ook de jongere generatie nu weer naar de muziek kan luisteren vind ik erg leuk.’ Dankzij de reissue is het legendarische album uit 1964 van het Nederlandse jazz/hardbop-combo de Diamond Five namelijk weer betaalbaar. Voor een indertijd verschenen exemplaar van het nadien niet meer herdrukte album het leg je immers al snel een paar duizend euro neer. Niet alleen in de hoogtijdagen van de jazz in Nederland, ook nu lopen er volgens de 72-jarige Engels ‘fantastische jonge muziektalenten rond’: ‘Deze nieuwe generatie verdiept zich weer in de roots. Brilliant! is een goeie swingende plaat. Voor die tijd, vijftig jaar geleden, was het gewoon een hele goeie plaat. De Diamond Five waren allemaal personalities: Harry Verbeke, Cees Smal, Cees Slinger en Jacques Schols. Ik heb daar dierbare herinneringen aan. Dat waren swingende vogels, en ik ben de enige die er nog is.’

Hoe verliepen de opnames van de plaat?

‘Goed. Ik ben trots dat Johnny’s Birthday erop staat. Cees Smal heeft dat nummer geschreven voor mij. Het lampje op rood in de studio en dan gingen we spelen. Boem! Meteen swingen. Het werd in één of twee takes opgenomen. Op één dag of soms in twee dagen. Het heeft geen zin om meer takes te spelen. Het was meestal een hele goeie sfeer en er werd goed gespeeld.’

DIAMOND FIVE Briljant

(Record Store Day) Stan Getz, Clifford Brown, Ben Webster, Dizzy Gillespie, Johnny Griffin, Phil Woods, Tommy Flanagan, Hank Jones, Sonny Stitt en Wynton Marsalis. Zomaar wat namen uit de bloemrijke jazzhistorie. Nou ja, zomaar… een hoogstaander rijtje is nauwelijks denkbaar. En het mooiste daarvan is dat de Nederlandse jazzdrummer John Engels, 82 inmiddels, met al deze iconen heeft gespeeld. En dan is dit nog maar een handjevol namen, de lijst van samenwerkingen is veel groter. Het hoogtepunt van zijn carrière noemt hij zelf de concertreeks die hij met Chet Baker maakte in Japan. Met een alerte Baker aan de methadon en tranentrekkend bassist Heijn van de Geijn, wisten ze het jazzpubliek tot absolute ontroering te brengen. Met de fameuze groep Diamond Five maakte hij van 1957 tot 1961 furore in de Amsterdamse jazzclub Sheherazade. Het Fontana-album Brilliant!, dat het kwintet maakte in 1964, is nu opnieuw uitgebracht. Met louter Nederlandse jazzgrootheden als bandleider en pianist Cees Slinger, tenorsaxofonist Harry Verbeke, meestertrompettist Cees Smal en natuurlijk John Engels zelf, bewijst de groep zich als misschien wel het meest hechte Nederlandse bebopkwintet ooit. Een formatie waarvan destijds terecht al gezegd werd dat het niet onderdeed voor de Amerikaanse bebophelden. John Engels himself, Rob van Bavel en Ruud Ouwehand komen op 3 november de re-issue van de plaat live op het podium van Concerto Amsterdam presenteren. Nú al legendarisch! (Luc van Gaans)

Hoe was de periode waarin de Diamond Five speelde? ‘Een goeie tijd. Jazz en bebop waren toen erg in. Ik speelde elke avond in de Jazz-Club, en het was er elke avond erg vol. Fantastische concerten daar gespeeld met veel Amerikanen; Stan Getz, Lou Bennet, de muzikanten van de Big Band van Quincy Jones. Na de nachtconcerten in het Concertgebouw kwamen die muzikanten luisteren of speelden mee, dan werd er gejamd. Van 1957 tot 1961 hebben we in de Jazz-Club Sheherazade gespeeld. Zelfs de zaak gekocht met z’n allen. Toen de popmuziek opkwam hebben we de zaak weer verkocht. Veel radio gedaan. Veel concerten in binnen- en buitenland, waaronder Frankrijk, Duitsland, België. Het Jazzfestival in Antibes, daar reden we dan met een klein autootje naar toe.’

DE RE-ISSUE VAN HET ORIGINELE ALBUM UIT 1964 VAN MISSCHIEN WEL HET BESTE NEDERLANDSE JAZZ-COMBO OOIT, THE DIAMOND FIVE. ER ZIJN 500 GENUMMERDE EXEMPLAREN, OP AUDIOPHILE 180 GRAMS WIT VINYL.

34

35


NIEUWE VINYL AANBIEDINGEN FLEETWOOD MAC - RUMOURS JOY DIVISION - CLOSER ALANIS MORISSETTE - JAGGED LITTLE PILL MUSE - BLACK HOLES AND.. MINISTRY - PSALM 69 SAM SMITH - IN THE LONELY HOUR - DROWN JOHNNY CASH - AMERICAN RECORDINGS.1 U2 - OCTOBER DUFFY - ROCKFERRY

MANIA

BLACK FRIDAY 24 NOVEMBER Ook dit jaar presenteert Record Store Day een editie in november onder de titel Black Friday. De dag waarop Black Friday gevierd mag worden is afhankelijk van Thanksgiving Day dat in Amerika elke vierde donderdag van november wordt gevierd. De dag na Thanksgiving is altijd een vrijdag en beter bekend als Black Friday. Op 24 november liggen er dus weer een grootaantal exclusieve producten in de winkels. Een selectie hieruit:

Neil Young - Harvest Moon Voor het eerst sinds 25 jaar op vinyl Sufjan Stevens - Blue Bucket Of Gold 12 inch op blauw vinyl met twee tracks van Carrie & Lowell live Sufjan Stevens - The Greatest Gift Outtakes, remixes en demo’s van Carrie & Lowell op gelimiteerd geel vinyl Grateful Dead - Grateful Dead Records Collection 5-lp boxed set met Wake Of The Flood, From The Mars Hotel, Blues For Allah, Steal Your Face Otis Redding - Live In Europe 50th Anniversary Edition op rood vinyl 1LP Richard Hell & The Voidoids - Blank Generation 40th Anniversary Deluxe Edition 2LP en 2CD Son Volt - Straightaways Het debuut van Son Volt op zwart vinyl The Doors - Absolutely Live 2LP op blauw vinyl. Fleet Foxes - The Electric Lady Session 10 inch vinyl Dan Auerbach/Sonny Smith/Robert Finley Good Sound Comes Back Around Vol. 1 7 inch vinyl Janis Joplin - Janis Joplin’s Greatest Hits Speciale release op roze/blauw vinyl 37


Vinyl Mania

AANBIEDINGEN

JEFF BUCKLEY - GRACE Dit enige complete studioalbum van Jeff Buckley is van cultklassieker uitgegroeid tot een van de meest geliefde albums aller tijden. De plaat steunt op drie stevige pilaren: songwriting, muzikantschap en zangkracht. Buckleys getormenteerde engelenvocalen snijden door de ziel in ballades als Lover, You Should’ve Come Over en Corpus Christi Carol, maar veren je net zo goed op tijdens stevigere nummers, zoals Grace en Eternal Life. Niet voor niets heeft David Bowie eens gezegd dat hij deze plaat zou meenemen naar een onbewoond eiland. Helaas overleed Buckley in 1997 op dertigjarige leeftijd. Met hem verdronk een hoop talent.

MANIA

Tom Waits Geremastered op vinyl: 10-11 Bad As Me 24-11 Real Gone 24-11 Blood Money 24-11 Alice 01-12 Glitter And Doom Live 15-12 Mule Variations

Wilco - A.M. & Being There

BOB DYLAN - BRINGING IT ALL BACK HOME

Op 1 december verschijnen de eerste twee platen van Wilco in een Deluxe Editie. Beide komen ook op vinyl, A.M. als deluxe 2lp en Being There zelfs als 4lp.

Dankzij Bringing It All Back Home is Bob Dylan gekroond tot grondlegger van de folkrock. Na jarenlang akoestische folk gespeeld te hebben, stapte Dylan verrassend genoeg over op een meer elektrisch georiënteerd geluid, geïnspireerd door The Beatles. Dat zorgde voor een bommetje in de traditionele folkscene. Puristen spraken van schande. Meer algemene muziekliefhebbers kregen er onder meer Subterranean Homesick Blues en Mr. Tambourine Man voor terug. Een revolutionair album met tijdloze liedjes, opgenomen in slechts drie dagen!

FOO FIGHTERS - FOO FIGHTERS Dat Dave Grohl meer is dan alleen de drummer van Nirvana bewees hij met dit debuutalbum van Foo Fighters. Het is zijn wederopstanding na het plotselinge einde van Nirvana, zo meedogenloos ingeluid door de zelfmoord van Kurt Cobain. Grohl ontpopt zich op dit album als een uitstekend zanger, gitarist en songwriter. De energieke rockliedjes This Is A Call, I’ll Stick Around en Big Me behoren nog altijd tot het beste werk van Foo Fighters, waarvan onlangs het negende studioalbum Concrete And Gold is uitgebracht.

JOHNNY CASH - AT SAN QUENTIN Optredens in gevangenissen en Johnny Cash: een gouden combinatie. Naast At Folsom Prison behoort de registratie At San Quentin, in 1969 opgenomen in de San Quentin State Prison, tot de meest gewilde live-albums. Naast Cash zijn onder meer gitarist Carl Perkins (schrijver van Blue Suede Shoes), The Statler Brothers en June Carter en enkele van haar familieleden te horen. Cash bracht in San Quentin voor het eerst A Boy Named Sue live ten gehore. Dit debuut leverde hem later een Grammy Award op, in de categorie Best Male Country Vocal Performance.

JEFFERSON AIRPLANE - SURREALISTIC PILLOW Dit tweede studioalbum van Jefferson Airplane zorgde in 1967 voor de grote doorbraak van de psychedelische rockband, die je als de Amerikaanse voorloper van Shocking Blue kunt beschouwen. De komst van drummer Spencer Dryden en vooral de bijdragen van de net aangesloten zangeres Grace Slick zijn niet te onderschatten. Somebody To Love en White Rabbit groeiden mede dankzij Slicks zangpartijen uit tot paradepaardjes van het album, dat op zijn beurt een mijlpaal is voor de Woodstock/hippiebeweging en psychedelische folkrock in het algemeen.

THE LEGACY OF MUSIC FOR THE LOVE OF MUSIC

www.thelegacyofmusic.com thelegacyofmusic

Golden Years Of Dutch Pop Music

De succesvolle verzamelserie gaat nu ook een deel op vinyl uitbrengen. De eerste worp ligt vanaf 10 november in de winkels en bevat dubbel-lp’s van Earth & Fire, The Outsiders, Kayak, Livin’ Blues en The Motions.

Pearl Jam vinyl reissues

Al eerder aangekondigd, maar nu echt in de winkels: vinyluitgaves van de albums: - Ten - Binaural - Riot Act

- Pearl Jam

Lee Hazlewood reissues Van Lee Hazlewood verschijnen de volgende albums op vinyl (en cd), geremastered met bonustracks! - Forty - The Cowboy And The Lady - Requiem For An Almost Lady

39


MANIA

AUDIO TIP

Iedere maand geven Tim en Jos een paar welkome tips over audio en alles wat daar mee te maken kan hebben. Deze maand behandelen we: Waarom klinkt vinyl warmer dan digitaal geluid?

Elk geluid dat wij horen is een samensmelting van verschillende geluidsgolven met verschillende toonhoogtes en volumes. Denk bijvoorbeeld aan je stem, waar zowel hoge als lage tonen gezamenlijk een geheel vormen. Aan de basis hiervan staat één toonhoogte, de grondtoon van je stem. De andere tonen vormen een harmonieus geheel met de grondtoon. Deze kennis is belangrijk om te begrijpen waar het verschil tussen de digitale en analoge wereld zit. Zodra een geluid door een apparaat gezonden wordt zou je aan de andere kant een perfecte replica van dit signaal verwachten. Echter, vrijwel alle elektronische apparaten voegen harmonische tonen toe aan het signaal ondanks dat deze tonen (vaak) prettig klinken. Bij het opnameproces van een analoog album is élke stap door een ander analoog apparaat gegaan dat het geluid vervormt. Van de microfoon, tot het mengpaneel tot aan je eigen versterker en draaitafel. Bij een digitaal product (CD/mp3) zijn er veel minder analoge stappen, een groot deel wordt vervangen door de computer waardoor het signaal minder vervormt. Het is dus eigenlijk een betere weerspiegeling van het geluid, maar klinkt dus niet per se beter in onze oren! (Tim Jansen)

REISSUES

DESERT ISLAND DISC

gedeeltelijk uitvoeren. Totdat manager Robert Stigwood Barry terugfloot en hij Arnold compenseerde met optredens bij Delaney & Bonnie & Friends. Die Friends waren onder meer George Harrison en Eric Clapton. Die laatste pakte enthousiast het met Gibb begonnen project op met een band die kort daarop zou verschijnen als Derek & The Dominos (Layla!). Hun eerste drie opnames staan dus op dit The Turning Tide met PP ruig op vocalen! Leed in de privésfeer (verlies van dochter) vertraagt het project wederom tot 1978 als Barry Gibb te hulp lijkt te schieten. Helaas. Fast forward naar het heden: Steve Cradock (Ocean Colour Scene/ Paul Weller/Specials) en zijn vrouw Sally runnen het label Kundalini en hebben Wellers engineer Charles Rees het geheel laten mixen om zo PP Arnolds vijftigjarige artiestenjubileum op klankkleurrijke wijze luister bij te zetten. Zelf gaat ze een (U.K.) toertje doen en er volgt nog een biografie waarin ongetwijfeld ook haar sessiewerk bij tal van klassieke albums aan de orde komt. Immediate(!) purchase want simpelweg (her)uitgave van het jaar 2017. (Albert Jonker)

P.P. ARNOLD Turning Tide [soul]

(Kundalini/Bertus) CD, LP Als (plaatsvervangend) Ikette bij de Ike & Tine Turner Revue belandde de in Los Angeles geboren Patricia Arnold in Londen, alwaar een oplettende Mick Jagger haar aan Stones-manager Andrew Loog Oldham voorstelde. Oldhams roemruchte platenlabel Immediate bracht Arnolds eerste (hit)succesjes uit, waaronder de door huisproducer Mike Hurst rijkelijk georkestreerde en definitieve versie van The First Cut Is The Deepest in 1967, vlak voor de auteursversie van Cat Stevens zélf overigens. Een heuse original dus en grote trekker van haar debuutalbum First Lady Of Immediate waarop verder The Small Faces meespelen. Na de conflictueuze opvolger Kafunta was Arnold zoekende. Barry Gibb himself had echter To Love Somebody gehoord op Kafunta en aangezien de BeeGees (even) uit elkaar waren gingen hij en PP grote plannen maken en ook 40

MANIA DAVE BRUBECK QUARTET Live At The Kurhaus 1967 JAZZ CD

hoge bedragen op de collectormarkt. Wat heel erg fijn is aan deze persing, is de bijzonder goede geluidskwaliteit. Puur zuiver, prachtig helder en dynamisch. (Paul Maas)

Het Dave Brubeck Quartet is zonder twijfel een van de meest roemruchte jazzensembles aller tijden. Niet in de laatste plaats vanwege de zalvende sound van altist Paul Desmond, die zich organisch en moeiteloos door de wisselende maatsoorten van componist Brubeck heen beweegt. In 1967 bezocht Het Quartet ons eigen Kurhaus. De KRO/NCRV maakte opnamen die nu als ‘lost recordings’ zijn uitgebracht. Dankzij moderne masteringtechnieken klinkt de band alsof ze zojuist hebben gespeeld, helder en fris. (Luc van Gaans)

LEROY HUTSON Anthology 1972-1984 CD, 2LP

Via diverse lokale vocale groepjes in Newark (New Jersey) ontdekte en oefende Leroy Hutson zijn kwaliteiten alvorens hij op Howard University met zijn kamergenoot Donny Hathaway diens anthem The Ghetto schreef. Na een eervol vertrek bij The Impressions, waarin Hutson de grote Curtis Mayfield vervangen mocht, combineerde hij al zijn talenten (producer/ zanger/ songwriter/ instrumentalist) niet alleen voor eigen (hit)successen maar ook achter de schermen bij het Curtomlabel van Curtis Mayfield. Eddie Piller van het label Acid Jazz (ook van Gilles Peterson) noemt dit samenwerken met Hutson de realisatie van een droom die hij al 25 jaar koestert.(Albert Jonker)

JOHN CARPENTER Anthology (Movie Themes 19741998) CD, LP

Filmmaker/componist John Carpenter, bekend van horrorklassiekers als Halloween, The Fog en The Thing, is een nieuwe carrière begonnen. Samen met zoon Cody maakte hij twee albums met muziek voor niet bestaande films, Lost Themes en Lost Themes II, en daarmee reist hij de wereld rond voor optredens. Nu verschijnt Anthology en kunnen de fans hun lol helemaal op. Dit album bevat namelijk opnieuw ingespeelde muziek van dertien van zijn bekendste films. Smullen geblazen! (Jan Doense)

INXS Kick 30th Anniversary 3CD+Bluray Box, LP, 2LP half speed

Deze maand is het dertig jaar geleden dat Kick werd uitgebracht, het zesde studioalbum van INXS dat wereldwijd hoog in de hitlijsten terechtkwam. Met hitsingles als Need You Tonight, Devil Inside, New Sensation en Never Tear Us Apart kan het album met recht een INXS-klassieker genoemd worden. Hoog tijd dus voor een nieuwe uitgave van Kick, onder andere met een limited 3-cd/blu-ray box en een dubbel-lp waarbij het album op 45-toeren is af te spelen. Na de succesvolle opvolger X ging het bergafwaarts met de carrière van de band, die door het onverwachte overlijden van zanger Michael Hutchence in 1997 tot een abrupt einde kwam. Gelukkig kunnen we met deze nieuwe release blijven genieten van de tijdloze muziek van Kick! (Godfriend Nevens)

CLARENCE CARTER Testifyin’ & Patches CD

Clarence Carter was zonder enige twijfel een van de belangrijkste southern soulzangers uit de gouden periode van het genre. Met de huisband van de Fame Studio in Muscle Shoals en onder leiding van Rick Hall bracht hij eind jaren zestig vijf albums uit die het summum vormen van de intense, deep groovende soul. Dit zijn album drie en vier, aangevuld met enkele outtakes die eerder op een ep’tje verschenen.(Jurgen Vreugdenhil)

DEPECHE MODE The Best Of 3LP

MICHAEL JACKSON Scream CD, 2LP Limited gekleurd vinyl

Deze achttien tracks tellende compilatie verschijnt nu voor de derde keer als nonremix compilatie op driedubbel vinyl. De compilatie omvat tenminste een song van ieder losstaand studioalbum van de band met als uitzondering het nummer Martyr dat alleen als single werd uitgebracht (2006). We mogen Sony dankbaar zijn dat zij deze uitgave wederom heruitbrengen; de eerdere versie uit 2007 doet inmiddels ongekend

Speciaal voor Halloween zijn de ‘engste’ nummers van Michael Jackson verzameld op Scream (op cd en glow in the dark vinyl!). Dat de titelsong en Thriller op dit album vertegenwoordigd zijn, mag geen verrassing zijn, maar naast een aantal nummers die wel op meer verzamelaars te vinden zijn, is er ook ruimte voor bijvoorbeeld Rockwells Somebody’s Watching Me en Torture van The Jacksons alsmede een bijzondere mix van Blood On The Dancefloor. (Ron Bulters) 41


40 TH ANNIVERSARY EDITION

SUPER DELUXE BOX SET

OUT NOVEMBER 17 TH 2017

BRYAN ADAMS ULTIMATE All his biggest hits, including Run To You | Summer Of ’69 | (Everything I Do) I Do It For You | When You’re Gone | Heaven | Can’t Stop This Thing We Started | Cuts Like A Knife | All For One | Please Forgive | Somebody | and many more. Plus 2 brand new songs!

Available on CD - release 3-11-2017 2LP - release 24-11-2017

BLUE GUITARS While Away The Time 1990-1994

(Concerto Records) LP Limited blauw vinyl+ CD met bonustracks De Nederlandse rockmuziek beleeft in de begin jaren negentig hoogtijdagen met bands als Blue Guitars, Daryll-Ann, The Serenes, Indian Summer en The Prodigal Sons. Zij verdienen alle een monument en dat monument krijgt Blue Guitars nu met de machtige overzichtsplaat While Away The Time 1990-1994. De Deventer groep brengt in 1991 hun eerste album uit, dat volgestouwd is met prachtige melancholieke en herfstige gitaarliedjes die veel wonderlijke folkinvloeden etaleren. Het is on-Nederlands goed. Het zelfgetitelde eerste album wordt een jaar later opgevolgd door Shellfish – al even sterk als het debuut – waarna in 1993 met een nieuwe drummer het curieuze Music From Heaven verschijnt – een countryproject. Waterwings is in 1994 helaas Blue Guitars’ zwanenzang. Maar nu is daar, 23 jaar later, een fantastische vinylcompilatie waarop de favorieten, althans mijn favorieten, ons vooral op het hart te drukken hoe goed, intens en verfijnd de Blue Guitars in de jaren negentig waren. Luister maar naar de parelende popsongs met kristallijnen gitaarspel, en steeds van een onnadrukkelijke eenvoud. Of beter nog, luister naar Blue Guitars’ stroperig meanderende folky ballads met een hoog zwevend gehalte en een ingehouden, droeve spanning. Waarlijk schitterend zijn Island In The Sky, Happy Accident en A Good Year For The Lost, en wat mij betreft de fraaiste, de meest weemoedige en doortrokken van een peilloos verlangen: While The Time Away. Het gekleurde vinyl wordt ook nog eens vergezeld van een cd met daarop dezelfde nummers en meer nog: een cover van Bowies What In The World van Low; en nog twee onlangs opgenomen songs, onder de naam Blauwe Gitaren en gezongen in de moerstaal. While Away The Time 1990-1994 is een schatkist vol lang verborgen muziek, die eenmaal geopend de luisteraar flonkerend en glinsterend tegemoet treedt. Verschijnt er dit jaar nog een mooiere compilatie? Ik dacht het niet. (Wiebren Rijkeboer)

RELEASE: 1 DECEMBER. ALS JE DE PLAAT RESERVEERT, KRIJG JE HEM EEN WEEK EERDER AL IN HUIS! MET BONUS-CD WAAROP HET ALBUM EN TWEE NIEUWE NUMMERS OPGENOMEN IN 2017! 42


MANIA THE JAM 1977 40th Anniversary (Polydor/Universal)

25th Anniversary Edition, including demos, live recordings, full album in Dolby Atmos, videos, 60 page book and more….

INXS KICK 30 30TH ANNIVERSARY EDITION, INCLUDING REMIXES, B-SIDES, DEMOS, FULL ALBUM IN DOLBY ATMOS, VIDEOS, 48 PAGE BOOKLET AND MORE… AVAILABLE AS 3CD+BLURAY AND 2LP (HALF SPEED MASTERED)

Available as 3CD+BluRay, 2CD and 1LP

METALLICA Master Of Puppets Deluxe

(Mercury/Universal) CD, 3CD, 10CD+3LP+2DVD+1MC, LP Op 24 februari 1986 verscheen Master Of Puppets, de derde plaat van Metallica. Een plaat die volgens gitarist Kirk Hammett uitkwam en nooit meer wegging. Master Of Puppets was de logische stap in de opwaartse carrière van Metallica. Het is de laatste plaat met bassist Clive Burton, de eerste release op Elektra en het ultieme relikwie van het laatste stadium waarin Metallica nog het best bewaarde geheim van de heavy metal was. Na de release van Master Of Puppets explodeert de populariteit en we weten allemaal hoe het de band daarna is vergaan. Master Of Puppets was en is nog steeds een plaat met een input die alleen de oerknal boven zich duldt. Alles klopt: de energie, de sound, de extremiteit, de nummers, de wilde onafhankelijkheid en vooral de unieke verhouding van die elementen. Ook in 2017 is de invloed nog steeds aanwezig. De plaat is zowel een handleiding als een toelatingsexamen voor de beginnende metalhead. De luxe uitvoering bevat de originele opnames, de geremasterde en de demoversies en verder alles wat je nog niet wist van deze tijdloze klassieker. Zonder Master Of Puppets had de wereld er echt minder mooi uit gezien. (Menno Valk)

4CD+DVD Box Het aantal keren dat de liedjes van de punkrockers van The Jam in een box of verzamelalbum zijn gestopt, begint het aantal reguliere studioalbums dat ze tussen 1977 en 1982 uitbrachten – zes – te evenaren. Maar deze bedenking op voorhand vervaagt als de vijf schijven van 1977 in de speler verdwijnen en het bijbehorende boek van 144 pagina’s met veel foto’s op schoot ligt. 1977 was het kickstartjaar van zanger/gitarist Paul Weller, toen achttien jaar, bassist/zanger Bruce Foxton en drummer Rick Buckler met hun eerste twee albums en hun eerste drie hits. 1977 was natuurlijk ook het jaar van de punkuitbraak maar Weller en de zijnen toonden zich, net als The Clash, van begin af aan geen puristen. Ze zijn zeer energiek maar The Jam klinkt toch meer als The Kinks en The Who, met een vleug Motown, vooral op This Is The Modern World, dan als een échte punkband. De twee albums zijn voor deze gelegenheid geremasterd maar de meerwaarde daarvan is nauwelijks merkbaar. De schijf met de demo’s is wel van toegevoegde waarde al is bij de doorgewinterde fan al ongeveer de helft daarvan in zijn bezit. Absoluut interessant is de niet eerder uitgebrachte cd met een in 1977 in Nashville opgenomen optreden. Al had deze schijf natuurlijk bij de box met live-concerten, Fire And Skill uit 2015 moeten zitten. En dat geldt ook voor de BBC-sessies en de televisieopnamen op de dvd, schijf vijf, waarvan eveneens al enkele compilaties zijn uitgebracht. Toch kan het voor The Jam cruciale jaar 1977 niet beter worden naverteld dan met deze meeslepende boxset. (Wim Koevoet)

PEARLS BEFORE SWINE One Nation Underground 50 Anniversary Edition CD, LP

ELTON JOHN Diamonds 2CD, 3CD, 2LP

Deze psychedelische folkband is het geesteskind van Tom Rapp, een uit North Dakota afkomstige zanger en songschrijver die sterk onder invloed van Bob Dylan in 1965 de band opzet. One Nation Underground is het debuut dat in 1967 verschijnt en het bepaald niet slecht doet – er worden een kwart miljoen exemplaren verkocht. Terecht, want de freakfolk van de band zal tot de dag van vandaag invloed hebben op vele bands en Rapp is een cultheld in het genre. Met een hoes van Hieronymus Bosch vliegt het album alle kanten op, van akoestische folk en protestsongs tegen de oorlog in Vietnam, naar volstrekt eigenzinnige experimentele muziek die af en toe aan The Velvet Underground doet denken. Opvolger Balaklava is nog beter, hopelijk verschijnt daar volgend jaar een even fraaie reissue van. (Bert Dijkman)

Diamonds is een nieuwe verzamelaar van Elton John en ditmaal wordt er een compilatie uitgegeven om te vieren dat hij en Bernie Taupin vijftig jaar samenwerken. We kunnen natuurlijk zeuren over de hoeveelheid compilaties ten opzichte van de hoeveelheid platen, maar dat doen we niet. Tenslotte zijn we tien jaar verder dan de laatste compilatie. Diamonds komt als dubbelaar (cd/lp) of een deluxe 3cd-versie en die is, met een boek en kaarten erbij, natuurlijk het mooist. Inhoudelijk is er niets mis met deze verzamelaar. Alle grote successen komen voorbij maar ook enkele minder voor de hand liggende als True Love met Kiki Dee, That’s What Friends Are For met Dionne Warwick, Stevie Wonder en Gladys Knight en Live Like Horses met Luciano Pavarotti. (Hermen Dijkstra)

45


MANIA

Icon Lover Legend Friend Fundraiser Campaigner Award-winner Philanthropist Soul singer Soul.

Soloist GEORGE MICHAEL Listen Without Prejudice/MTV Unplugged (Sony Music)

2CD, 3CD+DVD, LP

LISTEN WITHOUT PREJUDICE + MTV UNPLUGGED GEORGE MICHAEL out now

# withoutprejudice

Georgios Kyriacos Panayiotou, beter bekend als George Michael, was veelzijdig: zanger, songwriter, producer, filantroop en een van de bestverkopende artiesten aller tijden. Maar bovenal was hij een geliefd en aanbeden man door velen. Een rasartiest, gezegend met goeie looks, die zijn fans met elk werk weer trakteerde op authenticiteit en een prachtige stem. Een man niet zonder problemen of moeilijkheden in zijn leven, maar door gemaakte fouten en imperfecties misschien júíst nog meer gewaardeerd door het grote publiek. Je voelde zijn emoties in zijn muziek en je herkende die van jou. Een briljante artiest die zijn eigen koers bepaalde en tot op de dag van vandaag nog vele voetjes van de vloer krijgt. Toen George Michael tijdens kerst op 25 december 2016 overleed op 53-jarige leeftijd, verloren velen hun idool en was de muziekwereld weer een ster armer. In 1996 trad George op in een uitzending van MTV Unplugged en zong diverse nummers uit zijn carrière. Wham!-hits, liedjes van de albums Faith, Listen Without Prejudice Vol. 1 en Older kwamen voorbij. Naast een heruitgave van het originele album van Listen Without Prejudice Vol. 1 zijn déze MTV-uitvoeringen nu voor het eerst uitgebracht. Listen Without Prejudice Vol. 1/ MTV Unplugged staat daarnaast nog vol met mixen van de albumtracks en b-sides. De uitgave is te verkrijgen als 2 cd-exemplaar, maar ook als een Deluxe Limited Edition Box Set met 3 cd’s en dvd. Leuk als kerstcadeau. Om de feestdagen met George te besteden zoals we hem het liefst herinneren, Too Funky. (Sanne den Toom) 47


Bob Dylan - Trouble No More The Bootleg Series Vol. 13 / 1979-1981 Deluxe Edition

Controverse is de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan niet vreemd. Wanneer de folkzanger in 1965 ineens met een elektrisch spelende begeleidingsband opneemt en optreedt, is de traditionele folkscene in rep en roer. Groepen fans beginnen hun eerder zo geliefde troubadour te verketteren. Minstens zo spraakmakend is Dylans ‘christelijke periode’ die zich afspeelt van 1979 tot 1981. Via zijn Joodse vriend Al Kasha raakt Bob ‘free-wheeler’ Dylan ineens in de Here. Hij laat zich zelfs dopen. De drie albums die Dylan in die periode maakt, Slow Train Coming, Saved en Shot Of Love, bevatten gospelmuziek met spirituele en religieuze songteksten. Wederom slikt een deel van zijn fans dit niet. Dylan blijft ongestoord zijn gang gaan. Ook live. Enkele maanden speelt hij alleen maar zijn religieus getinte materiaal en passeert hij de liedjes die hem beroemd hebben gemaakt. Dikwijls verlaten groepen bezoekers de zaal voortijdig. Zonde, want Dylan heeft een stel geweldige sessiemuzikanten om zich heen, onder wie organist Spooner Oldham, drummer Jim Keltner en de achtergrondzangeressen Carolyn Dennis, Regina Peebles, Regina McCrary en Mona Lisa Young. Samen zetten ze enkele van Dylans meest energieke shows neer. Gelukkig zijn er talloze uitstekende opnames bewaard gebleven van concerten, demosessies en studio-outtakes uit deze periode. De beste hiervan zijn verzameld op Trouble No More - The Bootleg Series Vol. 13, verkrijgbaar als 2CD, 4LP of Deluxe Edition, die elk op hun manier een representatief beeld weergeven van deze spirituele en spraakmakende periode. De Deluxe Edition bestaat uit acht cd’s met onder meer veertien niet eerder uitgebrachte nummers en aanvullend de dvd-documentaire Trouble No More: A Musical Film. De ultieme manier om Dylans theologische zoektocht te herbeleven!

OUT NOW 48

GRAND CRU

BOB DYLAN Trouble No More: Bootleg Series 13

(Columbia/Sony Music) 2CD, 9CD Box, 4LP+2CD Box Tijdens een van de laatste van de 115 concerten tellende wereldtournee van 1978 gooide iemand een kruis op het podium, Dylan pakte het op voelde dat er iets veranderde. Het vormde naar eigen zeggen het begin van een op de merkwaardigste periodes uit Dylans carrière: de gospeljaren. In werkelijkheid maakte Dylan al vanaf de jaren zestig veelvuldig gebruik van Bijbelse symbolen en veel belangrijker waren enkele born again christian-bandleden tijdens die 1978-tournee. En hoewel Dylan zeker niet meteen louter religieuze teksten ging schrijven, waren het die nummers die hij uitbracht op Slow Train Coming. Nummers die Dylan graag bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht wilde brengen, wat ertoe leidde dat hij de befaamde Jerry Wexler als producer koos en een Mark Knopfler als sessiegitarist. Het album riep weliswaar vraagtekens op, maar werd zeker niet vijandig ontvangen. Veel opmerkelijker was dat hij tijdens optredens eind 1979 louter die nieuwe nummers speelde en zijn omvangrijke backcatalogus compleet negeerde. Bovendien werden meerdere nummers voorafgegaan door minuten durende preken. Dylans productiviteit was ondertussen enorm. In drie jaar tijd schreef hij veel meer nummers dan op de daaropvolgende twee albums pasten en vele haalden niet eens de studio, maar werden louter live of in soundchecks gespeeld. En zoals de eerdere delen van Dylans Bootleg Series hebben aangetoond, haalden lang niet altijd de sterkste nummers de reguliere platen. Bijna veertig jaar na dato ziet een aantal daarvan nu het licht, van Ain’t Gonna Go To Hell For Anybody tot Ain’t No Man Righteous, No Not One, van Thief On The Cross tot City Of Gold. Een aanzienlijk deel is bij de Dylanverzamelaars bekend, maar sommige, zoals het verbijsterende Making A Liar Out Of Me en een versie van Carribean Wind met pedalsteel zijn nieuw voor zelfs de grootste fan. Zoals gebruikelijk ziet de deluxe versie er weer fenomenaal uit en is de geluidskwaliteit vele malen beter dan de beste bootlegs van deze periode. Voor elke Dylan-volger een must. (Henri Drost) 49


MANIA ELVIS PRESLEY Christmas With Elvis & The Royal Philharmonic Orchestra CD, LP

liefde voor door British Invasion geïnspireerde powerpop, en met zijn solowerk uit begin jaren tachtig vond hij zijn eigen geluid vond. Het beste daarvan is nu verzameld op deze compilatie voorzien van demo’s uit dezelfde tijd. Een mooie erfenis van de vroeg gestorven Amerikaan. (Jurgen Vreugdenhil)

De titel geeft eigenlijk gelijk weer wat we hier terugvinden. Inderdaad is na twee eerdeer cd’s met het Royal Philharmonic Orchestra nu de beurt aan het kerstrepertoire. Hoewel ik eigenlijk geen liefhebber ben van dit soort samengestelde platen, hoewel ik de 1980-versie van Guitar Man prima kan pruimen, moet ik eerlijk zeggen dat deze kerstplaat mij zeer aangenaam verrast heeft. De smaakvolle arrangementen sluiten prima aan bij de dertien nummers die deze plaat telt en nog belangrijker is dat ook in dit eindproduct Elvis nog steeds alle ruimte heeft om te stralen. (Hermen Dijkstra)

RONI SIZE / REPRAZENT New Forms 20th Anniversary

De afgelopen jaren was Roni Size regelmatig in de kleinere zalen van ons land te vinden, een schril contrast met de hoogtijdagen eind jaren negentig toen hij na zijn baanbrekend debuutalbum New Forms nog op het podium van Pinkpop stond. Want met New Forms begon alles voor de Britse producer en dj, een ijzersterke plaat vol met breakbeats, minimalistische geluiden en jazzy invloeden die samen met Goldie’s Timeless als klassiekers van de drum and bass worden gezien. Hoogtepunten van New Forms zijn halverwege het album te vinden met Heroes en Share The Fall, twee nummers die twintig jaar na dato nog even energiek uit de luidsprekers knallen. (Godfried Nevens)

R.E.M. Automatic For The People

Bob Dylan - The Bootleg Series Box 21 CD Box met alle Bootleg series nu goedkoop! Bob Dylan vinyl nu goedkoop: - Hard Rain - John Wesley Harding - New Morning - Slow Train Coming

(Concord/Universal) 2CD, 4CD Box, 2LP Begin jaren negentig stond er harde gitaarrock in de hitparades en bands als Pearl Jam, Nirvana en Metallica waren mainstream acts. Toch brak R.E.M. wereldwijd door met uitgerekend Out Of Time, een voor hun doen toegankelijk en speels album. Het nieuws dat de opvolger een semiakoestisch album zou worden, viel vervolgens niet overal even goed. De muziekwereld werd indertijd immers ook overspoeld met akoestische, vaak zouteloze Unplugged-albums. De vrees bleek ongegrond, want Automatic For The People was een prachtig, buitengewoon sfeervol album (met strijkersarrangementen van John Paul Jones), over leven, dood en vergankelijkheid. De singles Drive, Everybody Hurts en Man On The Moon werden klassiekers, maar de rest van de songs, zoals Try Not To Breathe en Find The River doet daar niet voor onder. Het zilveren jubileum van deze plaat, die door veel R.E.M.-fans als hun beste wordt beschouwd, mag dus wel gevierd worden. In de meest uitgebreide versie krijg het opnieuw gemixte album, twintig demo’s en outtakes, een optreden uit Athens (hun enige concert in 1992) en een blu-ray met video’s. (Louk Vanderschuren)

THE SMITHS Queen Is Dead Deluxe

(Warner) 2CD, 3CD+DVD, 4LP+7 inch Vanaf de debuutsingle Hand In Glove uit 1982 brachten The Smith een rij singles en lp’s uit die een alsmaar stijgende lijn lieten zien. Hoogtepunt in het omvangrijke oeuvre is het in 1986 uitgebrachte album The Queen Is Dead, daar is iedereen het wel over eens. Hier komt alles samen; de teksten van Morrissey vol sarcasme en venijn, de melodieën van Johnny Marr die zich ook als gitarist steeds beter ontwikkelde, de ingespeelde ritmesectie en de productie die deze keer door Morrissey & Marr zelf gedaan werd. De band werkte zo hard en bracht zoveel materiaal uit dat er naar verluidt geen outtakes zijn. Toch is er boeiend materiaal gevonden dat de tweede schijf van deze box vult. De eerste is uiteraard een nieuwe remaster van het album en de derde een concert in Boston uit 1986. Dat concert – met extra gitarist Craig Gannon in de gelederen – is uiteraard prima, maar de aandacht gaat uit naar de dertien tracks op schijf twee. Want naast vier b-kantjes staan daar een aantal demo’s en alternatieve versies op die laten horen

PHIL SEYMOUR Prince Of Power Pop - His Very Best +11 Unissued Tracks CD

Met de Dwight Tilley Band begon drummer en zanger Phil Seymour al aan het uitdragen van zijn 51


MANIA hoe sterk de songs al vanaf het begin waren. There Is A Light That Never Goes Out is hier volledig gestript te horen maar wint daarmee alleen maar zeggingskracht. En dat geldt voor de meeste demo’s, net als bij het geroemde Hatful Of Hollow is ook hier less more. (Bert Dijkman)

deze set wellicht het meest interessant, want die bevat een paar liedjes van voorlopers The Spectres en Traffic Jam, remixen en medleys, plus een aantal solonummers. De linernotes zijn van Tjerk Lammers en verder bevat het boekje leuke foto’s, waaronder portretten van fans uit de hele wereld. (Marco van Ravenhorst)

SPANDAU BALLET Through The Barricades Deluxe 2CD, LP

VARIOUS Let’s Do The Boogaloo CD, 2LP

Terwijl zanger Tony Hadley eerder dit jaar uit Spandau Ballet is gestapt, verschijnt nu een remaster van een album uit de periode waarin de band nog een hechte vriendenclub was: Through The Barricades. Hoewel commercieel minder succesvol dan voorgangers True en Parade leverde het album wel een aantal hitsingles op, met titeltrack Through The Barricades als bekendste. Het nummer dat deels geïnspireerd was door het conflict in Noord-Ierland zou de laatste Britse top tien-hit van Spandau Ballet worden. Aangevuld met extra tracks en een dvd (documentaire en vier videoclips) is deze remaster een mooie weergave van een band op het toppunt van hun roem. (Godfried Nevens)

Een paar jaar geleden verscheen op het documentatielabel History Of Soul een geinige maar ook essentiële verzamelaar Let’s Soul Dance: Black Dance Crazes From The Late 50’s & 60’s, waarop het uitzinnig maar overzichtelijk Bacon Fat, Popeye, Snake, Squat, Watusi, Hully Gully of Mashed Potatoe dansen was (63 in totaal, alleen al om de namen!). Gek genoeg ontbrak die good old Boogaloo, een muzikale vlam in de pan van soul, jazz en latin tussen 1965-1968 die jonge Afro- en Latijns-Amerikaanse jeugd bij elkaar bracht. Met grote dank aan Ace’ Beat Goes Public krijgt die aanstekelijke ritmische beweging met die fantastisch klinkende naam het geheel eigen document dat hij alleen al verdient op basis van het effect dat het fenomeen nog altijd teweeg brengt, te weten puur amusement en vooral veel vreugde! (Albert Jonker)

STATUS QUO Collected

(Universal) 3CD Zijn overlijden, op 68-jarige leeftijd, sneeuwde enigszins onder vanwege de dood van George Michael, vorig jaar kerst, maar als gedeeld boegbeeld van Status Quo kende Rick Parfitt zeker zoveel hitsucces. In Nederland bleef de teller al in 1990 steken op 23, maar in Engeland behaalde de Quo maar liefst ruim zestig keer de hitlijsten. Al die nummers werden al vele malen eerder in wisselende samenstellingen uitgebracht, maar dat maakt deze nieuwe compilatie niet minder onweerstaanbaar. Twee cd’s vol onverwoestbare riffs, van de psychedelische begindagen naar de headbangklassiekers uit de seventies en de poppy tunes uit de eighties, tot en met het nog maar vier jaar oude Looking For Caroline (van de soundtrack Bula Quo!). De jaren na 1990 komen er wat bekaaid van af, maar de beste muziek maakte de band dan ook daarvoor. Ook nu weer blijkt dat nummers als Black Veils Of Melancholy, Down Down en Rain nog niets aan kracht hebben ingeboet. Overigens is de derde schijf van

VARIOUS Studio One Black Man’s Pride

(Souljazz/V2) CD, 2LP Wederom gaan de archieven van Studio One open met een nieuwe compilatie op het onvolprezen Soul Jazz. Thema is deze keer, zoals de titel al aangeeft, Black Pride en dat klinkt militanter dan deze compilatie uiteindelijk geworden is. Natuurlijk zijn er in de teksten vele referenties aan de geschiedenis van de zwarte bevolking en staat het Rastafari geloof centraal. Horace Andy, Alton Ellis, The Gladiators, Sugar Minott, The Heptones, Freddie McGregor, Cedric Brook zijn een paar van de klinkende namen die hier aanwezig zijn. Allen werden geproduceerd door de legendarische Clement ‘Sir Coxsone’ Dodd en de gekozen tracks komen vooral uit het tijdperk dat de ska en rocksteady uitgroeiden tot reggae – in feite dus de meest interessante want meest creatieve periode van het genre. (Bert Dijkman)

52

SARAH VAUGHAN Live At Laren Jazz Festival 1975 CD

Nauwelijks voorstelbaar dat een van de drie grote diva’s – die andere twee zijn Ella en Billie, voornaam volstaat – als opener mocht fungeren in het Hollandse Laren. Okay, daarna kwamen Chet Baker, Johnny Griffin, Phil Woods en Freddie Hubbard, maar toch: The Divine bij wijze van opwarmertje, hm… Maar dat ze dat geweten hebben wordt al gelijk duidelijk bij de doldrifttige tred van opener The Man I Love. De geluidsarcheologen van Fondamenta redden dit document van de vergetelheid en remasterden de analoge banden met speciale techniek waardoor dit werkelijk subliem klinkt! (Albert Jonker)

THE WHO Maximum A’s & B’s (POLYDOR/ UNIVERSAL) 5CD BOX Hadden Pete Townshend en Roger Daltrey toen zij samen met John Entwistle en Keith Moon als The High Numbers met de single I’m the Face debuteerden kunnen weten dat ze anno 2017 nog steeds met The Who zouden toeren en een immens oeuvre opgebouwd zouden hebben? Vanaf Tommy (1969) wordt de band vooral geroemd om talloze albumklassiekers, terwijl daarvoor de band vooral geroemd werd om de uitmuntende singles. Verzamel-cd’s van The Who zijn er in overvloed maar deze richten zich vooral op de grootste hits (afgezien van een verzameling met de B-kantjes die al jaren niet meer verkrijgbaar is). Op Maximum A’s & B’s zijn voor het eerst alle A- en B-kantjes van alle singles verzameld. Voor de doorsneeliefhebber wellicht wat veel van het goede, maar voor de doorgewinterde fan een must have. Het leukst zijn uiteraard de wat minder grote hits zoals Dogs en Athena en de vaak bizarre B-kantjes zoals Moons onvergetelijke Waspman en In The City en de zwaar onderschatte songs van Entwistle zoals Doctor, Doctor en Heaven And Hell. Waar bij de meeste artiesten bij een verzameling van een dergelijke omvang – 5 cd’s – al vaak halverwege het niveau daalt, weet deze tot het eind te boeien. (Ron Bulters)

Keith Moon, God rest his soul, once drove his car through the glass doors of a hotel, driving all the way up to the reception desk, got out and asked for the key to his room. Pete Townshend

53


MANIA

MANIA

BOEKEN

1967 - It was 50 Years Ago Today... Today... Als er één jaar uitspringt met klassieke albums dan is het 1967. Nu dat legendarische jaar vijftig jaar geleden is, gaan wij The Summer Of Love maandelijks in het zonnetje zetten met een selectie uit deze klassiekers. LOVE Forever Changes Oorspronkelijke releasedatum 1 november 1967

Forever Changes hoort moeiteloos thuis in het rijtje Sgt. Pepper en Pet Sounds. Een zeldzaam creatieve plaat ontsproten uit het brein van Arthur Lee, maar vlak hier de invloed van gitarist Bryan MacClean (die het openingsnummer Alone Again Or en Old Man schreef) niet uit. Veelal akoestische songs worden opgesierd met rijke orkestraties vol strijkers en blazers. Resultaat is een uniek album dat de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan. Vreemd genoeg deed het album in 1967 vrij weinig maar wordt het nu terecht als een meesterwerk gezien. Leverbaar op cd+bonustracks en lp

13TH FLOOR ELEVATORS Easter Everywhere Oorspronkelijke releasedatum 1 november 1967

Met hun debuutalbum Psychedelic Sounds Of en de klassieke garagerocksingle You’re Gonna Miss Me plaatsten de Texaanse 13th Floor Elevators zich meteen in de eredivisie van de psychedelische garagerock. Blikvanger is de electric jug van Tommy Hall, hij is tevens spiritueel leider van de band die nooit nuchter op het podium zou staan. Drugs zouden de ondergang van de band (en met name zanger Roky Erickson) betekenen, maar op Easter Everywhere is de focus nog aanwezig. Psychedelischer dan het debuut met als hoogtepunt het vol esoterische referenties zittende Slip Inside This House. Leverbaar op 2cd deluxe en lp

CREAM Disraeli Gears Oorspronkelijke releasedatum 2 november 1967

Het tweede album van deze eerste supergroep aller tijden was een forse stap voorwaarts in vergelijking met het debuut. Cream laat de blues iets meer los en weet hier de kracht van een powertrio volledig uit te buiten. Het door Albert King geschreven Strange Brew is een sterk voorbeeld van hoe de band een oude bluessong tot een kleurrijke psychedelisch nummer weet om te toveren. De grote hit Sunshine Of Your Love is ook op dit album te vinden. Leverbaar op cd, 2cd deluxe en lp.

THE MOODY BLUES Days Of Future Passed Oorspronkelijke releasedatum 10 november 1967

Met hun derde album en de komst van nieuwe bandleden Justin Hayward en John Lodge vinden Moody Blues het geluid dat ze groot zal maken. Waar eerder het accent op rhythm & blues en pop lag, hebben ze hier een ambitieuze en psychedelische sound gevonden die de wereldhit Night In White Satin zou opleveren. Zwaar georkestreerd en diep onder de invloed van Sgt. Pepper en klassieke muziek is het album een meesterwerk en een blauwdruk voor de platen die hierna volgen. De platenmaatschappij snapte er weinig van, het publiek pikte het, vooral dankzij die hit, gelukkig massaal op. Leverbaar op cd en vanaf 10 november ook op 2cd+dvd deluxe en lp

GODFRIED NEVELS Dutch In The USA

DAVID BOWIE The Man Who Fell To Earth

De ondertitel van dit fijne boek, Nederlandse muzikanten in Amerika, geeft gelijk iets van de inhoud weg. Dutch In The USA handelt over de keuzes, of juist niet, die muzikanten gemaakt hebben om naar Amerika te gaan. Amerika trekt voor muzikanten en dit boek geeft daar een weerslag van en probeert aan te geven hoe die factor een rol speelde in de carrière van de artiest of band. Aan bod komt natuurlijk Shocking Blue – voor Golden Earring wordt verwezen naar het boek De Amerikaanse droom – en natuurlijk ook Focus. Leuk is het echter om het minder bekende verhalen te lezen als die van de New Adventures, Diesel en de Sleeze Beez. Natuurlijk komt het echec van Herman Brood aan bod, maar zijn er ook episodes over JW Roy en Lana Wolf. Opvallende zaken? Ja, het verhaal van Martijn LeNoble en de avonturen van The Gathering en Within Temptation. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Bolland & Bolland of Mouth & MacNeal of… (Hermen Dijkstra)

Veertig jaar geleden debuteerde David Bowie als acteur in Nicolas Roegs The Man Who Fell To Earth. De rol van paranoïde alien Newton was op zijn lijf geschreven en de film heeft inmiddels een cultstatus. Uitgeverij Taschen staat bekend om fraaie en mooi verzorgde boeken en dit is daar een – betaalbaar – voorbeeld daarvan. Fotograaf David James schoot vele rolletjes vol achter de schermen en de mooiste staan nu verzameld in dit boek. Naast een interview met James is er ook een essay toegevoegd die het belang van de film onderstreept. (Bert Dijkman)

CANDY DULFER Sax , Candy & Rock N Roll

Candy Dulfer stond op haar vijfde al met een saxofoon in haar handen – misschien niet zo gek als je vader een bekend saxofonist is. Maar daarna ging het wel extreem hard: op haar elfde speelde ze in de band van Rosa King, op haar veertiende had ze haar eerste eigen band, waarmee ze nog voordat ze eindexamen had gedaan al in het voorprogramma van Madonna stond. Sindsdien speelde en speelt ze met muzikale helden als Prince, Van Morrison en David Sanborn, had ze samen met Dave Stewart van The Eurythmics een wereldhit met Lily Was Here en mag ze zichzelf dankzij haar plaat Saxuality een ‘Grammy nominated artist’ noemen. Inmiddels is Candy niet alleen een van de bekendste vrouwen in de Nederlandse muziek, maar ook een van de beste saxofonisten ter wereld, in het buitenland nog beroemder dan hier. In Sax, Candy & rock-’n-roll vertelt ze openhartig over haar leven en werk: hoe haar ouders ervoor zorgden dat ze niet zoals Amy Winehouse eindigde, over feestjes van Prince met als enige gasten Kim Basinger en zijzelf, over hoe het er écht aan toe gaat on the road, over liefde en vriendschap en hoe het is om als vrouw de baas van de band te zijn.

WIEBREN RIJKEBOER Americana Outlaws – 50 SingerSongwriters Uit De Seventies

De oplettende Mania lezer zal weten dat Wiebren Rijkeboer al jaren voor ons blad schrijft. Gespecialiseerd in americana en rootsmuziek beschikt hij over een vlotte pen en grote kennis over deze muziek. In Americana Outlaws graaft hij diep in de lotgevallen van vijftig singer-songwriters uit met name de zeventiger jaren, waarvan de meeste in de obscuriteit zijn beland. De geschiedenis van Gene Clark, Alex Chilton en Townes van Zandt zal bij menig liefhebber bekend zijn, toch weet Rijkeboer ook deze culthelden in een helder verhaal neer te zetten en krijg je meteen zin om No Other of Flying Shoes op te zetten. Minder bekend zijn bijvoorbeeld No Other-producer Thomas Jefferson Kaye die een vergeten klassieker uitbracht. En dat geldt voor de meeste artiesten die in Rijkeboers boek voorkomen. Het trieste verhaal van junkie Judee Sill, de onbekende Ron Davies (waarvan iedereen het nummer It Ain’t Easy van Bowie’s Ziggy Stardust kent) en de mislukte carrière van de ooit zo veelbelovende Jesse Ed Davis krijgen in het boek de eer die ze toekomt. De lezer zal net als Rijkeboer zelf naarstig op zoek gaan naar de vergeten platen die deze bijna vergeten artiesten hebben gemaakt. En die krijgen dankzij dit boek toch de waardering die ze verdienen. (Bert Dijkman) 55


MANIA

REINHARD KLEIST

Door: Ruben Eg

Muziekliefhebbers ontdekten de Duitse striptekenaar via zijn indrukwekkende stripbiografie van Johnny Cash uit 2009. Nadien volgden graphic novels over onder meer Elvis Presley en Fidel Castro. Met het nu verschenen Nick Cave: Mercy On Me kreeg Kleist hulp van de getekende hoofdpersoon zelf. ‘Onbewust had ik tijdens het maken van I See A Darkness, de graphic novel over Johnny Cash, al besloten dat ik een boek over Nick Cave zou maken’, vertelt Kleist met een grijns. ‘Er is een passage waarin Johnny verdwaalt in de grot Nickajackcave. Dat was ik helemaal vergeten. Tot een Duitse journalist mij hier onlangs op attendeerde.’

Hoe ben je met Nick Cave in contact gekomen? ‘Ik wilde dit boek maken omdat ik groot fan ben, maar ook omdat Nick Cave een logische keuze voor een graphic novel is. Hij maakt bijzondere liedjes, schrijft boeken en filmscripts. Een artiest over wie je graag meer wilt weten. De eerste scripts van een biografie die ik had gemaakt heb ik naar zijn management gestuurd. Ik had gehoord dat hij stripliefhebber is en erg enthousiast was over mijn Johnny Cash-boek.

Op een dag kreeg ik van Nick een persoonlijk antwoord terug. “Het is wel oké”, schreef hij. Dat bracht mij op het idee om meer de connectie tussen de man en zijn werk te maken, in plaats van een standaard-biografie over zijn leven. Nick duwde mij langzaam in de richting van een eigen interpretatie van Nick Cave; de persoon die hij in zijn liedjes creëert. Daar ben ik hem achteraf heel dankbaar voor.’ Op welke manier heb je de nummers die het verhaal over het leven van Nick Cave vertellen gekozen?  ‘Ik zocht naar nummers die de situatie konden vertellen. Sommige waren op voorhand vrij duidelijk, The Mercy Seat en Where The Wild Roses Grow bijvoorbeeld. Maar naar andere nummers moest ik echt zoeken. Met het laatste hoofdstuk zat ik echt in de knoop. Tot Nick zei dat het boek een queeste naar kennis voor de hoofdpersoon is. Via Higgs Boson Blues kon alles in het slot samenkomen.’   Nick Cave komt er niet altijd als een prettig mens vanaf. Was het lastig om hem daar mee te confronteren?  ‘Het was lastig als hij vanaf het begin afwijzend over het boek zou zijn geweest. Maar hij steunde mij juist heel erg. Ik denk ook omdat hij zijn persoonlijkheid goed kan scheiden van de popartiest Nick Cave. In het hoofdstuk waar hij in een taxi breekt met zijn vriendin Anita Lane, wordt de afstand tussen de twee op de achterbank per plaatje steeds groter. Op het einde zitten ze heel ver van elkaar af op een enorme bank. “Wat zielig”, mijmerde Nick toen ik het hem liet zien. Alsof het over totaal iemand anders ging, in plaats van een pijnlijk moment uit zijn eigen leven.’

56

KLASSIEK

LUISTER TRIP

BRAHMS Piano Trios Nos. 1-3

Leonidas Kavakos (violin), Yo-Yo Ma (cello), Emanuel Ax (piano) Sony – 88985 407292 (2cd) [3742827] Een garantie voor een succesvolle uitvoering van de onvolprezen pianotrio’s van Brahms? Drie grote Brahms-liefhebbers die ook als solist geprezen zijn voor hun Brahms-interpretaties. Zet bijeen cellist Yo-Yo Ma, pianist Emanuel Ax en violist Leonidas Kavakos en deze trio’s komen op briljante wijze helemaal tot leven. De langdurige samenwerking van Ma met Ax is te horen aan die immer aanwezige diepe consequente warmte en wisselwerking in hun spel. Dit is hun eerste opname van de trio’s in samenwerking met sterviolist Kavakos. Het eerste trio is de door Brahms in 1890 gereviseerde versie. De opening liet hij gelukkig intact. Alleen al dit gedeelte rechtvaardigt de aankoop van dit album! Zowel het tweede (opening is pure magie) als het derde trio zijn voorbeelden van superieur samenspel en getuigen van flexibiliteit, inzicht en frisheid. (Jan Jasper)

CECILIA & SOL Dolce Duello

Cecilia Bartoli (mezzosopraan), Sol Gabetta (cello), Cappella Gabetta, Andres Gabetta

CHOPIN EVOCATIONS Daniil Trifonov (piano)

DG – 479 7518 (2cd) [3729164] Het is een cliché om over de twee pianoconcerten van Chopin schamperend op te merken dat het orkest er maar een obligate rol in vervuld. Het helpt daarbij niet dat ze ontelbare malen zijn opgenomen en nieuwe opnames veelal weinig toevoegen. Maar Daniil Trifonov is geen gewone pianist, zo bewees hij vorig jaar al met zijn terecht met prijzen bekroonde album met de etudes van Liszt. Trifonov speelt beide concerten namelijk niet met de vertrouwde orkestratie van Chopin, maar in een bewerking van pianist, componist en dirigent Mikhail Pletnev die misschien niet revolutionair is (maar luister eens naar de opening van het eerste pianoconcert), maar de luisteraar wel meteen dwingt anders naar de bekende noten te luisteren. Trifonov koppelt werken van Chopin bovendien aan werken van componisten die door Chopin zijn beïnvloed, en onderstreept zo andermaal dat hij niet louter vertrouwt op zijn virtuoze en lyrische speelstijl maar ook het avontuur niet schuwt. (Henri Drost) 57

DECCA – 483 2473 [3742399] Mezzosopraan Cecilia Bartoli en celliste Sol Gabetta vonden elkaar in hun liefde voor de barok. Op Dolce Duello gaan ze een symbolische strijd aan in werken voor de menselijke stem én het instrument dat daar het dichtst bij staat en probeerden elkaar te overtreffen in virtuositeit en in schoonheid. Fraaie aria’s van onder andere Caldara, Albinoni en Händel worden afgewisseld met instrumentale stukken van Gluck, Hasse en een van de celloconcerten van Boccherini. Beiden worden daarbij puntig begeleid door Cappella Gabetta onder leiding van Andres Gabetta, de broer van Sol Gabetta. Een korte wereldtournee voert hen met dit programma ook naar het Amsterdamse Concertgebouw op 27 november. (Henri Drost)


MANIA CHOPIN/SCHUBERT Musings Camiel Boomsma (piano)

Challenge – CC72756 [3754063] Met werken van Chopin en Schuberts mooiste sonate verrast Camiel Boomsma met werken uit de pianoromantiek die je rechtstreeks in het hart raken. Musings betekent dromen, in gedachten gedompeld aldus Boomsma. Hiermee is niets te veel gezegd. Chopin en Schubert waren grootmeesters wat betreft het creëren van evenwichtige en ontroerende melodieën. Met een schitterend Impromptu en een drietal van die altijd zo herkenbare Nocturnes wordt Chopin een gezicht gegeven. En dan Schuberts meer dan waardige testament met zijn laatste pianosonate No.21, tevens zijn laatste instrumentale werk. Het meesterlijke en zo triest klinkende Andante wordt door Boomsma op onnavolgbare wijze uitgevoerd. Sensitief en diepzinnig is het spel van Boomsma met de nadruk op het vertellen van het muzikale verhaal. (Jan Jasper)

bij aankoop van een full-price cd of lp van harmonia mundi de HMNews-cd cadeau!

MANIA CRAZY GIRL CRAZY Barbara Hannigan (sopraan en directie), Ludwig Orchestra

ALPHA – 293 (cd+dvd) [3746690] Dat de Canadese sopraan een fenomenale zangeres is, laat zij meteen horen in Berio’s Sequenza III uit 1965 waarmee het album Crazy Girl Crazy opent. Een bijzonder album, omdat Hannigan niet alleen zingt, maar ook haar cd-debuut maakt als dirigent. Dat doet zij met de suite uit Alban Bergs onvoltooide opera Lulu – waarvan zij titelrol met veel succes vertolkte bij de Munt in Brussel. Samen met het Amsterdamse Ludwig Orchestra tekent zij voor een zeer expressieve uitvoering, gevolgd door een nieuw arrangement van Gershwins Girl Crazy dat wonderwel past in dit inventieve programma. De bijgevoegde dvd

b el a n g r i j k e n i e u w e t i t el s

geeft een boeiend inkijkje in het repetitieproces. Het lijkt geen twijfel dat Hannigan ook als dirigent een grote toekomst heeft. (Henri Drost)

Maar tal van klassieke componisten lieten zich aan het begin van de twintigste eeuw inspireren door de jazz. Na de eerste wereldoorlog werd de invloed van de jazzmuziek duidelijk merkbaar. Mooie voorbeelden hiervan op het album Jazzettes van Ursula Schoch (viool) en Marcel Worms (piano). Zoals de ‘Scott Joplin’-achtige Sonatine transatlantique van Alexander Tansman. Maar ook Ravel, Schullhoff en Gruenberg doen een duit in het zakje. Van Jascha Heifetz zijn de transcripties van stukken van Gerschwin, Milhaud en Debussy. Schoch en Worms spelen deze stukken met aanstekelijke hartstocht en veel muzikaal inzicht. (Jan Jasper)

EEN NIEUWE LIEDT WY HEVEN AEN Camerata Trajectina Globe – GLO5270 [3741756]

Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar gelden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen publiceerde. Camerata Trajectina zet deze gebeurtenis op gepaste wijze luister bij met een greep uit de Lutherse melodieën uit de zestiende eeuw. Het album geeft een fraai tijdsbeeld met verhalende (protest)liederen en psalmen. De verzorgde uitgave heeft niet alleen de gezongen teksten maar ook een korte weergave van de geschiedenis van de reformatie en de rol van Luther. Het is het eerste album zonder Louis Peter Grijp en Erik Beijer die zoveel voor het ensemble hebben betekend. De titel ‘Een nieuwe liedt wy heven aen’ krijgt zo een dubbele betekenis. (Peter Simmers)

QUELLA FIAMMA Arie Antiche Nathalie Stutzmann (alto en directie), Orfeo 55

Erato – 9029 576529 [3750907] Met parallelle carrières als mezzosopraan en dirigent waarin zij op hoog niveau presteert reist Nathalie Stutzmann over de wereld. Binnenkort gaat zij ook op tournee met het door haar in 2009 opgerichte Orfeo55 waarbij zij dirigeert en het ensemble haar begeleidt. Het programma is gebaseerd op Arie Antique, een verzameling liederen eind negentiende eeuw vakkundig bijeengebracht door Alessandro Parisotti met werken van onder ander Scarlatti, Conti en Cavalli. Deze bundel wordt nog steeds door veel zangstudenten gebruikt. Stutzmann brengt de werken in de originele orkestraties. Met Quella fiamma steekt ze een vuur aan dat je verwarmt. (Peter Simmers)

HOMMAGE À BARBARA Alexandre Tharaud (piano) en vele anderen Erato – 9029 575915 (cd+dvd) [3740832]

Barbara was een Franse zangeres, tekstschrijver en componist. Door haar lengte, zwarte kleren, gitzwarte haren en bleek gezicht had zij een spookachtige verschijning die de melancholie van de teleurgestelde liefde in haar chansons weergeeft. Zij overleed op 24 november 1997. Sinds zijn kindertijd is pianist Alexandre Tharaud gefascineerd door de stem van Barbara. Prijzenswaardig is zijn initiatief om twintig jaar na haar dood een album samen te stellen en hiervoor artiesten uit te nodigen uit verschillende generaties en met diverse artistieke en culturele achtergronden. Onder hen actricezangeressen als Juliette Binoche, Vanessa Paradis en Jane Birkin. En verder met onder meer Rokia Traoré en Hindi Zahra. Instrumentale ondersteuning is er van violist Renaud Capuçon, Klarinettist Michel Portal en het Modigliani strijkkwartet. Behalve op piano speelt Tharaud ook elektronisch orgel, celesta en klokken. Prachtig en sfeervol dubbelalbum! (Jan Jasper)

ROSANNE PLAYS PROKOFIEV Rosanne Philippens (viool), Julien Quentin (piano), Sinfonieorchester St. Gallen, Otto Tausk

Channel – CCS39517 [3745930] Sinds Rosanne Philippens (31) de viool van Herman Krebbers heeft verruild voor de viool van Jeanine Jansen komt zij in haar spel volledig tot bloei. Moeiteloos weet zij Prokofiev ‘de componist van het masker’ te ontrafelen. De muziek van de Russische componist weet Rosanne Philippens diep te raken. Zij weet de perfecte balans te vinden tussen de prachtige melodieën en de aanstekelijke ritmische passages. Dit album bevat een zinderende opname van het tweede vioolconcert met

JAZZETTES Ursula Schoch (viool) Marcel Worms (piano

alle uitgaven van harmonia mundi zijn natuurlijk ook te koop via platomania.nl

Zefir – ZEF9652 [3752485] De viool had zijn prominente plaats in de jazz nog niet gevonden. 59


MANIA aan de piano denkt, heeft in Leif Ove Andsnes (1970) een warm pleitbezorger, die Sibelius’ pianomuziek van zo tussen 1890 en 1929 in alle rust tot klinken brengt. Sibelius laat zich hier, in vergelijking met zijn symfonische werken, over het algemeen van zijn lichtere kant horen, waarbij op een aantal plekken een paar vleugjes Chopin niet ver weg zijn. Andsnes neemt alle tijd zonder dat de muziek stil komt te staan, terwijl de ontspanning in zijn spel voortdurend voor een hele natuurlijke frasering zorgt. Andsnes haalt, dankzij die ontspanning en zijn schijnbaar achteloze techniek, het maximale uit Sibelius’ verrassend mooie muziek. (Frits Broekema)

het Sinfonieorchester St. Gallen onder leiding van Otto Tausk. In de solo sonate en de Vijf Melodieën (met begeleiding van Julien Quentin) toont Rosanne Philippens dat zij tot een van de toonaangevende violisten van haar generatie gerekend kan worden. Een prachtig album voor vele uren muziekgenot. (Wil Zenhorst)

SAINT-SAËNS Organ Symphony/ Le carnaval des animaux Martha Argerich (piano) & Antonio Pappano (piano), Daniele Rossi (orgel), Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia

Warner Classics – 90295 75555 [3740807] Saint-Saëns schreef twee van zijn bekendste werken in 1886, maar waar de derde symfonie(‘avec organ’) meteen een succes was, stond hij niet toe dat het lichtvoetige en amusante Le carnaval des animeux gepubliceerd of buiten een kleine kring van intimi uitgevoerd werd voor zijn dood uit angst voor zijn reputatie als ‘serieus’ componist. Beide werken krijgen een gloedvolle uitvoering onder leiding van en met Antonio Pappano, hoewel ook hij niet kan verbloemen dat de derde symfonie vooral een vooral bonte verzameling van klankkleuren en thema’s is met een te bombastisch slot. Samen met Martha Argerich en een klein ensemble is hij beter op dreef in Les carnaval des animeux, met als hoogtepunt de arpeggio’s van het aquarium. (Henri Drost)

THE HANDEL ALBUM Philippe Jaroussky (countertenor en directie), Ensemble Artaserse

Erato – 9029 577445 [3740808] Met grote regelmaat worden de opera’s van Händel op de planken gebracht, maar vaak gaat het daarbij om dezelfde, terwijl Händel maar minstens 35 opera’s naliet. Countertenor Philippe Jaroussky, die op dit album ook het Ensemble Artaserse dirigeert, focust op dit album daarom om de minder bekende opera’s. Dus geen Giulio Cesare of Ariodante, maar aria’s uit Amadigi di Gaula, Arianna in Creta, Flavio, re di Longobardi, Giustino, Imeneo, Radamisto, Riccardo, Siroe en Tolomeo. De nadruk ligt daarbij op virtuoze aria’s die Händel componeerde voor de castraat Senesino. Een welkome aanvulling. (Henri Drost)

SCHUBERT Die schöne Müllerin, D795 Christian Gerhaher (bariton), Gerold Huber (piano)

Sony – 889854 27402 [3715559] Samen met zijn vaste begeleider Gerold Huber nam bariton Christian Gerhaher al vele met prijzen bekroonde albums op, waaronder ook de grote liederencycli van Schubert. Veertien jaar nadat zij voor het eerst Die schöne Müllerin opnamen, volgt nu een nieuwe opname, waarbij ook de vijf gedichten die Schubert niet toonzette worden voorgelezen door Gerhaher. Deze nieuwe versie is allerminst overbodig, getuige alleen al het ingetogen gezongen Die liebe Farbe. (Henri Drost)

TV SERIES THE CROWN SEIZOEN 1 Cast: Claire Foy, Matt Smith, Victoria Hamilton, Jared Harris

zijn. Met de hulp van een psychiater en haar onconventionele aanpak gaat David op pad om op een heel bijzondere manier zichzelf te ontdekken, wat een wereld aan nieuwe mogelijkheden oplevert... en onverwacht gevaar.

The Crown is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen en begint ongeveer op het moment dat Elizabeth op jonge leeftijd koningin wordt. Groot-Brittanië verkeert op dat moment in zwaar weer. Met beperkte ervaring moet Queen Elizabeth II nu plotseling het land sturen en heeft ze ook nog eens te doen met Winston Churchill, de premier, die ook een cruciale rol had gespeeld in de oorlog.

TABOO Cast: Jonathan Pryce David Hayman Oona Chaplin

Taboo vertelt het verhaal van de reeds lang dood gewaande James Keziah Delaney, gespeeld door Tom Hardy. Hij keert in 1814 terug vanuit Afrika naar zijn huis in Londen als compleet veranderd en getekend man. Hij wil de nalatenschap van zijn vader, die aan het hoofd van een scheepsbouwimperium stond, opeisen en een nieuw leven beginnen. De erfenis van zijn vader blijkt echter een heuse gifbeker te zijn. In elke duistere hoek van Londen liggen vijanden op de loer. James moet zich in steeds moeilijkere bochten wringen om zijn doodsvonnis te ontlopen. In een wereld van samenzweringen en moord wordt langzaam maar zeker een duister familiemysterie ontrafeld in dit explosieve relaas van liefde en haat.

HOMELAND SEIZOEN 6 Cast: Claire Danes, Sebastian Koch

Carrie keert terug naar de VS, samen met haar dochter Franny. De relatie tussen moeder en dochter zal in dit seizoen veranderen. De CIA-agente gaat aan het werk als advocate voor Amerikaanse moslims. Naast de bekende gezichten komen er ook nieuwe personages in dit seizoen. De serie speelt zich af in New York, waar de president-elect, Elizabeth Keane, woont en gaat over de periode voorafgaand aan haar inauguratie. En ondanks dat Keane niet lijkt op Trump, is de serie actueler dan ooit.

THIS IS US Cast: Milo Ventimiglia, Mandy Moore

Mandy Moore en Milo Ventimiglia zijn de hoofdrolspelers in deze bejubelde en prikkelende nieuwe serie van de schrijver van Crazy, Stupid, Love. Het verhaal speelt zich af rond personages met dezelfde verjaardag en volgt tientallen jaren de levens van Jack en Rebecca Pearson (Ventimiglia en Moore). Met de verwikkelingen worden allerlei periodes én verhalen met elkaar verweven van mensen die op verrassende manieren met elkaar te maken blijken te hebben. Met zijn vindingrijke dialogen en de noemenswaardige prestaties van zijn bejubelde cast is This Is Us een slim en scherp comedy-drama met verder in de hoofdrollen Sterling K. Brown, Chrissy Metz en Justin Hartley.

LEGION SEIZOEN 1

Whether I was in my body or out of my body as I wrote it I know not. God knows.

SIBELIUS Piano Works

Leif Ove Andsnes (piano) Sony – 88985 408502 [3695452] Jean Sibelius (18651957), een componist bij wie je niet meteen

(George Frideric Handel)

60

Met de Marvel-strips als uitgangspunt en met een sterke sterrencast – met onder andere Dan Stevens, Audbrey Plaza,Jean Smart en Rachel Keller – volgen we het verhaal van David Haller, een jongeman met problemen die wel eens méér kon zijn dan een gewoon mens. Na de diagnose van schizofrenie wordt David jarenlang regelmatig opgenomen in psychiatrische ziekenhuizen. Maar na een wonderbaarlijke ontmoeting met een nieuwe patiënt moet hij er serieus rekening mee houden dat de stemmen die hij hoort en de visioenen die hij ziet ook weleens echt zouden kunnen 61


MANIA

MANIA

FILMS BABY DRIVER Regie: Edgar Wright

Cast: Ansel Elgort, Kevin Spacey, Jon Bernthal, Eiza González, Jon Hamm, Jamie Foxx De getalenteerde jonge bestuurder van vluchtauto’s Baby (Ansel Elgort, The Fault in Our Stars) ontmoet het meisje van zijn dromen (Lily James, Cinderella, Downton Abbey) en wil stoppen met zijn criminele bestaan. Als hij door zijn opdrachtgever (Kevin Spacey, House of Cards) gedwongen wordt om mee te werken aan een overval die gedoemd is te mislukken, zet hij zijn leven, zijn liefde en zijn vrijheid op het spel.

K E M A A NE D L E T N A E! R D E F I L M KS ? W O R D A B O N N IN DE BU

The Bleeder vertelt het ware verhaal van Chuck Wepner (Liev Schreiber), de man die de inspiratie vormde voor de Rocky films. In het gewone leven runde Wepner een slijterij maar hij werd beroemd nadat hij 15 rondes doorstond tegen bokskampioen Muhammed Ali. Zijn moeizame bokscarrière leverde hem 2 knock-outs, 8 gebroken neuzen en 313 hechtingen op. Maar zijn zwaarste gevechten waren zoals vaker buiten de ring. Een heftig leven vol drugs, drank, wilde vrouwen, ongekende pieken en diepe dalen.

THE CIRCLE Regie: James Ponsoldt

Cast: Emma Watson, Tom Hanks, John Boyega In een toekomstige wereld wordt Mae (Emma Watson) aangenomen door het grootste, machtigste IT bedrijf ter wereld, ‘The Circle’. Ze wordt door de oprichter van het bedrijf Eamon Bailey (Tom Hanks) ingezet bij een revolutionair experiment waarin de grenzen van privacy en ethiek, en uiteindelijk ook die van haar persoonlijke vrijheid op de proef worden gesteld. Haar deelname aan dit experiment en de beslissingen die Emma hierin neemt, tasten het leven en de toekomst van haar vrienden en haar familie aan.

DJANGO Regie: Etienne Comar

5 r 6 of mee GB 0005 3933 9 Stort € 3 IN ing NL28 sterdam op reken ng Fuurland, Am s ti tnv Stich e abonnee’ & adre w ovv ‘nieu

UN BEAU SOLEIL INTERIEUR

N DE N PL US R H TE RG RO EE IN IE S & AC SAYS EN M OP ES S, OW IE DE VI DA , IN TE RV FI LM AG EN E FI LM S, S, UW IE UW N IE N AL LE N L FI LM LM KR AN T. PL US OP FI

THE BLEEDER Regie: Philippe Falardeau Cast: Jim Gaffigan, Pooch Hall, Liev Schreiber, Ron Perlman, Elisabeth Moss, Naomi Watts

Cast: Bea Palya, Bimbam Merstein, Cécile de France 1943, het door NaziDuitsland bezette Parijs. De briljante, zorgeloze jazzgitarist Django Reinhardt is op het hoogtepunt van zijn roem en speelt in de grootste zalen van de stad. Ondertussen lijden 62

KIJKEN IN DE ZIEL Militairen

zijn zigeuner-broeders door heel Europa onder de toenemende vervolging. Wanneer hij door de Nazi’s gedwongen wordt om op tournee naar Duitsland te gaan, ziet hij geen andere uitweg dan om te vluchten...

Militairen zijn er om ons land en onze belangen te beschermen, desnoods met hun eigen leven. Wie zijn die mannen en vrouwen die dat werk uitoefenen? Waarom kozen ze ooit voor dat beroep? Wat moet je er precies voor kunnen? Hoe gaan ze om met gevaar, en wat voor invloed heeft dat op wie ze zijn? Gaan wij in Nederland eigenlijk nog een oorlog meemaken, en is het Nederlandse leger dan in staat om zich te weren? En zijn zij werkelijk bereid om in het uiterste geval die hoogste prijs te betalen? Met helikoptervlieger Roël Boezen, militair psycholoog Liesbeth Horstman, F 16-vlieger Johan van Deventer, Jarst de Jong (Korps Mariniers/Special Forces), luchtgevechtsleider Merijn Kerkhofs, marineduiker Sander Kool, Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp, militair verpleegkundige Yvonne van Nieuwburg, onderzeebootcommandant Pieterbas Peters, Jan Swillens (oud-commandant Korps Commandotroepen, commandant van de 43e brigade) en Peter Wolfs (Koninklijke Marechaussee).

HOWARDS END Regie: James Ivory Cast: Anthony Hopkins, Emma Thompson, Helena Bonham Carter

Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Emma Thompson en Vanessa Redgrave schitteren in dit fraai vormgegeven kostuumdrama vol liefdesverwikkelingen en onderhuidse klassenconflicten aan de vooravond van WOI. Deze Britse klassieker sleepte maar liefst negen Oscarnominaties in de wacht, waarvan het er drie verzilverde, waaronder voor Beste Actrice: Emma Thompson.

I AM NOT YOUR NEGRO Regie: Raoul Peck

Cast: Samuel L. Jackson, James Baldwin, Malcolm X, Martin Luther King, Medgar Evers,Ray Charles In 1979 beschreef James Baldwin in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project, Remember This House. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar. In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt. De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige Black Lives Matter. De film stelt vragen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan en uiteindelijk – via de levens en gewelddadige dood van Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. – waar Amerika voor staat. Genomineerd voor een Oscar voor Beste Documentaire (2017).

KING OF THE BELGIANS Regie: Jessica Woodworth, Peter Brosens

Cast: Peter van den Begin, Bruno Georis, Lucie Debay, Titus de Voogdt, Pieter van der Houwen King Of The Belgians is een roadmovie waarin een ingedommelde Koning het leven en zichzelf ontdekt. Nicolas III is een eenzame ziel die al lang het gevoel heeft dat hij een verkeerd leven leidt. Hij vertrekt op staatsbezoek naar Istanbul waar een Britse cineast, Duncan Lloyd, in opdracht van het Paleis een documentaire maakt om het imago van de Koning wat op te fleuren. Tijdens het bezoek komt plots het bericht dat Wallonië de onafhankelijkheid heeft verklaard. De Koning moet onmiddellijk terug om zijn koninkrijk te redden! Nog voor de Koning klaar is om te vertrekken, verstoort een krachtige zonnestorm alle telecommunicatie en vliegverkeer. De Koning en zijn entourage zitten vast in Istanbul. Erger nog, de Turkse veiligheidsdiensten moeten niets weten van hun voorstel om dan maar ter land terug te keren. Maar de Koning wil niet bij de pakken blijven zitten. Duncan Lloyd ruikt de kans van zijn leven en komt met een twijfelachtig plan op de proppen waarin bloemenjurkjes en Bulgaarse zangeressen figureren. 63


MANIA En zo begint hun undercover odyssee door de Balkan, een tocht vol ongewenste situaties, onverwachte ontmoetingen, onvoorziene dilemma’s en onverhoopte momenten van vreugde.

MANIA

Cotillard. Hij gaat ver, zeer ver, hierin terwijl zijn omgeving verstomd en verbluft toekijkt.

SAGE FEMME Regie: Martin Provost Cast: Catherine Deneuve, Catherine Frot

LEN AND COMPANY Regie: Tim Godsall Cast: Rhys Ifans, Juno Temple, Jack Kilmer

Claire (Catherine Frot) is de eerlijkheid zelve. Als vroedvrouw heeft ze haar hele leven gewijd aan anderen. Al bezorgd over de aanstaande sluiting van haar materniteit, ziet ze haar leven helemaal overhoop gehaald door de plotse terugkeer van Beatrice (Catherine Deneuve), de voormalige maîtresse van haar verdwenen vader. Een grillige en egoïstische vrouw, precies haar tegenovergestelde.

Na een rampzalig concert trekt een producent van punkrock (Rhys Ifans) zich terug op het platteland, ver van de valkuilen van de muziekbusiness. Zijn isolement wordt doorbroken door het onverwachte bezoek van zijn zoon (Jack Kilmer) en ook het tienersterretje (Juno Temple) dat hij in bescherming nam, klopt bij hem aan. Beide jongelui maken eveneens een crisis door en langzaamaan zal Len uit zijn ivoren toren komen en weer ontdekken wat liefde en mededogen kunnen betekenen.

SPIDERMAN - HOME COMING Regie: Jon Watts Cast: Tom Holland, Marisa Tomei, Michael Keaton, Donald Glover, Zendaya, Robert Downey Jr

PIRATES OF THE CARRIBEAN 5 Regie: Joachim Rønning, Espen Sandberg Cast: Johnny Depp, Keira Knightley, Geoffrey Rush, Javier Bardem, Orlando Bloom

Na zijn ontmoeting met de Avengers in Captain America: Civil War keert Peter Parker (Tom Holland) onder begeleiding van zijn nieuwe mentor Tony Stark (Robert Downey Jr.) terug naar huis, waar hij woont bij zijn tante May (Marisa Tomei). Peter probeert zijn dagelijkse leven weer op te pakken, terwijl hij ervan droomt om met de Avengers samen te werken en de wereld te redden. Wanneer de nieuwe schurk The Vulture (Michael Keaton) in zijn leven komt, brengt hij Peters familie en vrienden in levensgevaar.

In dit nieuwe avontuur krijgt Jack Sparrow te maken met zijn aartsvijand kapitein Salazar (Javier Bardem). Als alle spookzeelieden onder leiding van Salazar ontsnappen aan de Devil’s Triangle hebben ze maar één missie: alle piraten doden, Jack in het bijzonder. De enige hoop op overleving ligt voor Jack in het legendarische Trident van Poseidon. Om die te vinden moet hij een alliantie vormen met Carina Smyth (Kaya Scodelario), de briljante en beeldschone astronoom en Henry (Brenton Thwaites), een eigenwijze jonge zeeman verbonden aan de Koninklijke Marine. Aan het roer van zijn bedroevend kleine en haveloze schip probeert Jack zijn leven te redden door uit handen te blijven van zijn meest geduchte en kwaadaardige aartsvijand.

VICEROY’S HOUSE Regie: Gurinder Chadha Cast: Gillian Anderson, Hugh Bonneville, Michael Gambon

1947, India staat op het punt onafhankelijk te worden. De Britse Lord Mountbatten (Hugh Bonneville) en diens lady (Gillian Anderson) worden aangesteld als laatste Viceroy van India, die bij aftreden de soevereiniteit aan het volk zal schenken. Bij aankomst in het megalomane Viceroy’s house staan 500 werklieden bestaande uit moslims, hindoes en sikhs klaar om hen te verwelkomen in hun nieuwe thuis. De grootsheid van het paleis is echter niets vergeleken met de immense taak die de Viceroy te wachten staat en wanneer de politieke elite – Nehru, Jinnah en Gandhi – hun eisen kenbaar maken, ontstaat het conflict dat onder de bevolking voelbaar is ook in Viceroy’s house.

ROCK N ROLL Regie: Guillaume Canet Cast: Ben Foster, Gilles Lellouche, Guillaume Canet

Op de set van zijn nieuwste film wordt Guillaume Canets zelfbeeld aan diggelen geslagen wanneer een mooie twintigjarige actrice hem vertelt dat hij niet erg ‘rock’ is. En dat eigenlijk nooit is geweest. . Hij wil er alles aan doen om haar ongelijk te bewijzen en krijgt hulp van zijn vriendin Marion 64

You hear a lot about God these days:

God, the beneficent; God, the all-great;

God, the Almighty; God, the most powerful;

God, the giver of life; God, the creator of death. I mean, we're hearing about God all the time, so we better learn how to deal with it.

But if we know anything about God, God is arbitrary. (Bob Dylan)

65


MANIA

Live in de winkels

MANIA

Binnenkort Binnen

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS All American Made

SONS OF APOLLO Psychotic Symphony CURTIS HARDING Face Your Fear Wilco - A.M. & Being There Deluxe VARIOUS Piet Paaltjens Recordings [Mania Verzamelpagina] [No Risk Disc] [achterpagina] CURTIS HARDING BOB DYLAN Adv St.[soul] Vincent Trouble No More: Bootleg Series 13 Face Caroline Your Fear

NO RISK DISC

17 november -IRON MAIDEN Book Of Souls: Live Chapter

-SHARON JONES & THE DAPKINGS

Soul Of A Woman

-JEFF LYNNE

Elo Wembley Or Bust

GRAND CRU[Grand Cru]

-IBRAHIM MAALOUF

Dalida By Ibrahim Maalouf

-BRUNO MAJOR

A Song For Every Moonevery Moon

MORRISSEY

BOB DYLAN Trouble No More: Bootleg Series 13

Low In High School

-QUEEN

News Of The World 40th Anniversary Edition

[luistertrips] LUISTER CIRCUIT DES YEUX Reaching For Indigo TRIPS

MAVIS STAPLES

If All I Was Was Black 24 November

-EAGLES

Concerto 05-11 Joshua Baumgarten 16:00 09-11 Annabel Laura 17:00 10-11 Stillwave 17:00 11-11 Pfaff 16:00 12-11 The Looks 16:00 17-11 Leah Rosier 16:00 19-11 Gidon Nunes Vaz 16:00 10-12 Blue Guitars 16:30

DEEP DARK WOODS Yarrow

Hotel California 40th Anniversay Edition

NOEL GALLAGHER

SEAMUS FOGARTY Curious Hand

Who Built The Moon

-NEW COOL COLLECTIVE Electric Monkey Sessions 2

VREEMDE KOSTGANGERS

Nachtwerk

CIRCUIT DES YEUX Reaching For Indigo

DEEP DARK WOODS JOE Yarrow

1 December

Plato Deventer 04-11 Luwten 14:00 04-11 Bobbie Wall & Martine Bakker 16:30

Eye In The Sky; 35th Anniversary Collector’s Edition

-BLUE GUITARS

While Away The Time 1990-1994

JAMES CARR

Plato Leiden 11-11 Bobbie Wall & Martine Bakker 16:30

The Best Of

-ROLLING STONES On Air

Plato Zwolle 11-11 Luwten 16:30

-RUSH

A Farwell To The Kings 40th Anniversary U2 Songs Of Experience

Plato Utrecht 10-12 Blue Guitars 14:30

BILL MACKAY & RYLEY WALKER Spiderbeetlebee

MATTIEL Mattiel

MATTIEL OLIVIER MELLANO Mattiel& BRENDAN PERRY

MARGO PRICE All American Made

No Land OLIVIER MELLANO & BRENDAN PERRY No Land

MARGO PRICE

SONS OF APOLLO Psychotic Symphony 66

JOE HENRY Thrum

BILL MACKAY & RYLEY WALKER Spiderbeetlebee

-ALAN PARSONS PROJECT

Plato Apeldoorn (Mansion 24) 04-11 Luwten 16:30

SEAMUS FOGARTY

HENRY Curious Hand Thrum

67

VARIOUS Piet Paaltjens Recordings


MANIA

NEW ALBUM OUT NOW CD | LP | DELUXE LP 69

Profile for maniawinkels

Mania342  

Mania342  

Advertisement