Page 1

Het digitale clubblad van manege Smiro Jaargang: 3 Uitgave: 1


Van het Bestuur Er zijn weer heel wat dingen gebeurd op de manege, dat hebben jullie allemaal kunnen lezen in het gastenboek. Leuke dingen,maar ook trieste dingen. Eerst werd SKENDER geboren, super leuk. Een echt kroelmonster. Hij groeit als kool. Als je m zo ziet staan zou je niet zeggen dat het een veulen van 9 maanden is. Hij staat inmiddels al even in zijn eigen stal. Dat vond moeder Shaira niet echt leuk, maar Skender dronk zoveel melk dat Shaira er mager van begon te worden, dus Skender moest wel in zijn eigen stal. Eerst met een extra hoge deur want Skender wist direct al hoe hij over de deur moest komen. Nu staat hij al weer een maand achter een gewonen deur en kan lekker alles bekijken. Hij is reuze nieuwsgierig naar alles wat er voor zijn neus gebeurd, maar soms kan het hem allemaal niks schelen en ligt hij lekker languit te chillen. Inmiddels zijn de tarnen om de laatste paarden die moesten inslapen een beetje opgedroogd en hopen dat we dit jaar nu verder bespaard blijven van die ellende. Erg veel tijd is erg gestoken in het onderhoud van de paarden. Doordat we een lange tijd hooi kregen waar geen voedingsstoffen in zaten vielen de paarden verschrikkelijk af. Wat we ook deden het hielp niet. We waren ten einde raad. De dierenarts kwam toen met het idee om dan toch nog maar eens een keer het hooi te laten testen door een speciaal laboratorium. Daar bleek dus dat de paarden wel veel eten kregen maar dat er geen voedingsstoffen in zaten. We zijn snel overgestapt naar een leverancier die wel goed hooi kon leveren. Je ziet nu de paarden opknappen. Sommige wat oudere paarden gaan wat langzamer, maar de meesten zien er al weer een stuk beter uit. De dierenarts komt nu regelmatig meten hoeveel de paarden aankomen en welke paarden nog extra aandacht nodig hebben. Nu de paarden ook uit hun wintervacht komen kun je echt goed zien dat ze een stuk verbeterd zijn. Gelukkig maar. Omdat de leverancier het erg vervelend vond dat door zijn hooi de paarden er slecht aan toe waren heeft hij de rekening van het slechte hooi verscheurd. Dat was wel super, want ondertussen hebben we bakken extra geld uit moeten geven aan extra ma誰s en bolkaft. Dank je wel meneer Buijze !


Van het Bestuur Ondertussen is onze oude rode trekker omgeruild voor een andere trekker. Zoals de meesten wel weten had de manege een vraag neer gelegd bij het stimuleringsfonds van de Rabobank. Dat is een clubje mensen die kijken of je een idee hebt dat de moeite waard is. Ze geven dan als extra steun een geldbedrag. Gelukkig konden we van dat geld een gebruikte trekker kopen. Koen van de firma Vermeulen heeft ons helpen zoeken naar een geschikte trekker. Want de trekker moest wel veilig zijn op de manege en ook op straat. We hadden natuurlijk ook nog wat extra wensen, zoals een bezem op de trekker zodat we niet elke zaterdag het hele terrein moeten aanvegen en een goed hefmast om het hooi en soms het stro veilig te kunnen binnenzetten. Ja zelfs een echte weidesleep kon er nog bij om de paardenpoep uit elkaar te rijden zodat het gras in goede conditie blijft. Een hele vooruitgang. Dank jullie wel firma Vermeulen en Rabobank ! We zijn inmiddels buiten begonnen met opruimen. Op 30 maart hebben een klusdag gehouden waarbij een aantal vaders kwamen helpen. De wei aan de voorkant van de manege is aangepakt. Daar stond zoveel troep en struiken dat de paarden steeds minder ruimte kregen. Uiteindelijk zijn we 2 zaterdagen bezig geweest om de windsingel om te zagen. Het dak van de kapschuur is gerepareerd en de takken uit de grote boom naast de schuur zijn ingekort zodat die niet steeds door het dak prikken. Als het goed is komt er nu geen regenwater meer de stallen inlopen. Verder is een begin gemaakt om heel wat troep op te ruimen wat er al heel lang lag. We zijn nog niet klaar, maar de werken waar we veel mensen en veel tijd voor nodig hadden zijn gedaan, nu wachten we op mooi weer en gaan dan steeds een stukje verder. Het kleine weitje voor de werkplaats is opnieuw ingezaaid. Nu moet alleen de weide afrastering nog nagekeken en gerepareerd worden, dan kunnen we beginnen aan de opbouw voor de paarden om naar buiten gaan, want zoals jullie wel weten mag een paard na de winter niet zomaar op een verse wei lopen. De paarden worden dan ziek van een teveel aan eiwitten die in het verse gras zitten. Nou jullie zijn weer bijgepraat. Tot een volgende keer maar weer. Jan


Wist je datjes *dat *dat *dat *dat *dat *dat *dat *dat *dat *dat *dat *dat *dat *dat *dat *dat

er nieuwe paarden op stal zijn het pensioen paarden zijn het Dreamboy en Gizmo zijn Dreamboy van Michelle is Gizmo van Adriana en Liliana is Dreamboy aan de pensioenkant staat Gizmo in de kapschuur staat Gizmo een tinker is Dreamboy een schimmel is de tinkers nu in de meerderheid zijn op de manege er ook een nieuwe les pony is. ze Leria heet. het een super lieve pony is. er open dagen zijn geweest zijn in September dit een erg groot succes was. we hier heel blij mee zijn.

*dat de grote clubactie is geweest *dat Skender en Shaira gescheiden zijn. *dat Skender al super veel gegroeid is. *dat skender nu naast Djarro en Calvaro staat. *dat hij het daar erg naar zijn zin heeft. *dat er 2 logeer paarden zijn op de manege. *dat het een tinker en een shetlander is. *dat hun in de buitenstal staan bij de parkeerplaats. *dat er een nieuwe trekker is. * dat we die van het stimulering fonds van de Rabobank hebben gehad *dat we er heel erg blij mee zijn *dat we weer de oliebollen actie hebben gehad. *dat we blij zijn met alle extra centjes voor de manege.


Wist je datjes *alle belangrijke informatie op de site van de manege staat. *dat het verstandig is om die in de gaten te houden. *dat de paarden op vlas staan *dat dit goed bevalt *dat er nog maar een enkeling op stro staat *dat het sinterklaas feest is geweest *dat dit zeer leuk was *dat het op een zondagmiddag was *dat er weer flink geklust is op de manege

*dat Jan en Erwin dat hebben gedaan *dat ze stallen hebben gemaakt *dat ze deuren hebben gemaakt *dat er weer velen waterbakken terug op de muur gehangen zijn. *dat er een stukje over de vrijwilligers in de krant heeft gestaan. *dat de paarden weer lekker in hun wintervacht zitten.


Mijn trots Dream Boy Hallo allemaal ik ben Dreamboy maar mijn baasje noemt mij Boy. Jullie kennen mij vast wel ik sta aan de pension kant naast mijn buurmannen Jaimy enTwister. Ik ben een stoere witte ruin van 12 jaar. Officieel kom ik uit Spanje , ik ben in 2008 naar Nederland gekomen. Sinds 26 juli sta ik op de smiro waar ik het erg naar mijn zin heb. Samen met mijn bazinnetje Michelle rijd ik mee in de lessen. Ik vind dit erg leuk en wil nog wel eens erg enthousiast worden, Ik wil dan alleen maar hard dit vind mijn bazinnetje niet altijd even leuk, Maar daarna kan ze er wel om lachen. Na de les mag ik meestal lekker rollen in de bak, want anders doe ik dat op stal. En dan is het nog wel is de kans dat ik met mijn benen vast lig tegen de muur zo handig ben ik. Als ik dan op stal rol ben ik lekker bruin en dat vind mijn bazinnetje niet zo leuk. Ik vind het heerlijk om gepoetst en vertroeteld te worden. Vooral hou ik van lekker eten, hooi,brokken,ma誰s, bolkaft, wortels ik vind het allemaal lekker. Ik heb mijn plekje op de smiro gevonden en wil hier niet meer weg. Ik ga jullie laten en lekker verder eten.

. Hoefjes Boy en kusjes Michelle.


Sinterklaasfeest

Het was zo ver het sinterklaasfeest van de manege. Astrid had een brief gekregen van Schrijf piet dat sinterklaas nog een plekje had voor de Smiro. Nadat de brief goed gelezen was gingen ze aan de slag er werden brieven voor de ruiters gemaakt ideeën bedacht hoe ze sinterklaas en zijn pieten gingen verrassen. De brieven werden uitgedeeld op de manege de kwamen heel wat aanmeldingsbriefjes en schoenen terug. Op Zondag 25 November was het dan zover het was de dag van het feest ‘s middags ging het feest van start en voor het eerst in jaren was iedereen op tijd. Sinterklaas zou voor een uurtje naar de Moaneblusser komen maar hij had het die dag erg druk en we waren bang dat hij ons misschien zou vergeten als we hem niet toe zouden zingen dus daar gingen wij met zijn alle sinterklaas liedjes zingen iedereen deed mee zelfs de papa’s mama’s opa’s oma’s, niet veel later kwam aan dachten we maar nee het waren de pieten ze kwamen binnen op allemaal kleine fietsjes die ze hadden geleend van een school wat hadden we lol om hun de lol werd vervangen door een zeer belangrijke vraag van Astrid waar was sinterklaas en wat bleek nu ze waren hem vergeten een piet had een idee hij ging sinterklaas spelen met toiletpapier tussen zijn bril en een schuurbezem . Wij zaten in spanning te wachten tot dat er gebeld werd met sinterklaas toen we wisten waar hij was dus nog even wachten tot hij kwam tot die tijd hebben we nog wat liedjes gezongen niet veel later kwam hij ook aan maar niet zo als wij hadden verwachten hij kwam namelijk binnen op de motor, toen hij binnen kwam was iedereen opgelucht er werd gezongen gedanst en er werd bekend gemaakt wie de meeste clubloten had verkocht . Er kwam nog een verrassing de manege zat bij de eerste tien van alle paardenverenigingen die aan de grote club actie meededen als beloning mochten ze met zijn tienen naar Anky van Grunsven. Het einde kwam in zicht sinterklaas ging weg op naar zijn volgende adres de pieten bleven nog met zijn alle hebben we de stoelen aan de kant gezet en begon de disco we hebben gelachen gedanst gezongen. Het einde van het sinterklaas feest kwam in zicht we werden bij elkaar geroepen en gingen op de grond zitten we kregen een cadeautje maar we mochten het nog niet openmaken er werd afgeteld en we maakte het met zijn alle tegelijk open en wat kregen we een HAARBORSTEL iedereen was super blij met zijn cadeautje, iedereen zocht zijn ouders op en ging naar thuis of wachtte tot hij werd opgehaald de kinderen die hun schoen had gezet nam die mee naar een huis ook daar zat een kleinigheidje in en dat was een snoepzakje ook voor de paarden was er wat lekkers mee genomen uit Spanje 2 grote zakken met wortels. Het was echt een geweldige middag we hebben super veel lol gehad met zijn allen jong en oud


Onze mogelijkheden Garage VaRaMo, gelegen op het industrieterrein deltahoek te Breskens, is de garage waar u uw auto A.P.K. kunt laten keuren. Maar ook voor onderhoud, reparatie en aircoservice aan uw auto bent u van harte welkom, ongeacht het merk. Wanneer u een camper onder de 3500 kg heeft kunnen wij deze voor u keuren maar ook onderhouden. Gebruikte auto's Voor het kopen van een gebruikte auto maar ook nieuwe auto’s kunt u ook bij ons terecht. Deze zijn tevens op onze website weergegeven met alle belangrijke informatie en duidelijke foto’s. Voor meer informatie mag u altijd even bellen of langskomen. Ook bent u van harte welkom voor een proefrit dit kan de gehele dag. ANWB Wegenwacht Ook zijn wij een steunpunt van de ANWB dus het is heel goed mogelijk dat u bij pech onderweg geholpen word door ons. Financiering U heeft uw auto gevonden en bent van plan hier jaren mee te gaan rijden. Waarom zou u deze dan in één keer betalen? Kies voor het gemak van een passende financiering. U betaald per maand een vast bedrag, wat u zelf kunt bepalen. Zo houd u geld over om leuke dingen te blijven doen en rijdt u uw nieuwe auto.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers zij helpen u dan graag verder. Auto- Takel- en Bergingsbedrijf v.o.f. VaRaMo Breskens Deltahoek 22 4511 PA Breskens Telnr. 0117-380070

varamo@zeelandnet.nl


Rassen praatje Dit keer de curly horse. Bouw Curly Horses werden en worden regelmatig gekruisd met andere rassen. Hierdoor komen ze in principe voor in alle maten en kleuren. In het verleden werden Curly’s veel gekruisd met Quarter Horses, Mustangs, Appaloosa’s en Morgans. Dit uit zich in verschillende type paarden, zo zijn er western-type Curly’s, Curly’s met extra gangen, of Curly’s die meer geschikt zijn voor dressuur of endurance. De meeste Curly Horses staan nog dicht bij de natuur en dat uit zich in verschillende kenmerken. Ze zijn vaak tussen de 1.40 en 1.50 hoog en hebben een wat stevige bouw met een korte rug, brede borstkast en extreem sterk beenwerk. De hoeven zijn zeer hard waar door ze meestal geen hoefijzers nodig hebben. De vacht Curly Horses worden geboren met krullen. Deze zijn het duidelijkst te zien in de winter als de paarden hun dikke wintervacht hebben. De dikke gekrulde vacht geeft ze het uiterlijk van een levensechte teddybeer. In zomer zijn de haren vaak te kort om echt te krullen en is er alleen een slag in de haren zichtbaar. Door de dikke gekrulde vacht is de Curly zeer goed beschermd tegen de kou en kan hij vaak extreem lage temperaturen aan. Dat de vacht zo goed isoleert is te zien als het sneeuwt, er kan een heel pak sneeuw bovenop een Curly liggen zonder dat hij daar last van heeft. Naast een gekrulde vacht hebben Curly Horses ook gekrulde manen, staart, vetlokken, wimpers. Ze hebben zelfs krullen in hun oren. Dit laatste blijft in de zomer wel te zien. De haren van een Curly Horse verschillen met die van een normaal gladharig paard. De vacht lijkt meer op wol dan op paardenhaar. Het is zelfs mogelijk om te spinnen en te breien met de haren van een Curly. De vacht van een Curly kan alle mogelijke kleuren hebben, van vos tot appaloosa en bont tot cremello. Door de vele kruisingen is alles mogelijk en toegestaan binnen het ras. Roodharig komt overigens het meeste voor. Het karakter Curly Horses zijn vriendelijke en rustige paarden. Vanaf de geboorte zijn de veulens al heel nieuwsgierig en mensgericht. Een Curly zit dan ook eerder met zijn neus in je broekzak of in je gezicht, dan dat hij voor je wegrent. Door dit mensgerichte karakter zijn Curly's ook ideale gezinspaarden. Hoewel hun oogopslag anders doet vermoeden, zijn Curly Horses absoluut niet sloom. Ze willen graag voor je werken en dit maakt ze ook geschikt voor veel verschillende disciplines. Hoewel Curly's in alle takken van de paardensport uitgebracht worden, zijn er vooral uitblinkers in dressuur, western en endurance. Doordat ze niet snel van hun stuk gebracht worden, zijn het vaak zeer veilige rij- of menpaarden.


Fantasie Verhaal Dit verhaal speelt zich af op 1 van de eilanden in canada. Een meisje Emily is de hoofdrolspeelster in het verhaal. Oja ik ben dat meisje Emily en ik ben de hoofdrolspeelster in mijn eigen verhaal. Het begon allemaal een paar maanden geleden, we verhuisden van Nederland naar een afgelegen eilandje van Canada. We waren de enige op het hele eiland want er woonden verder geen mensen. Er stond maar 1 huis een enorm groot huis. We hadden dat huisje van mijn oma geĂŤrfd die nu niet meer leeft. Een prachtige Arabier stond bij het huisje Calimero was zijn naam. Het werd mijn allerbeste vriend. We gingen elke dag naar het strand of door het bos rijden. Na een paar weken toen we daar woonden kwamen er nog mensen ons eiland bezoeken en wilde er ook gaan wonen. Dat kan toch niet ? ONS eiland. Nee nee zei papa dit is niet ons eiland andere mensen hebben net zo veel recht als wij om hier te wonen en bovendien hebben ze een dochter van jou leeftijd met een paard. Een paar weken later toen ik met Calimero over het strand aan het racen was kwam er een boot aan met het meisje. Ze was ongeveer even groot als ik en haar paard was niet eens een paard. Het was maar een pony. Een lelijke ijslander met zomereczeem. Daar hoef ik dus echt niet bevriend mee te worden he straks krijgt mijn mooie Calimero ook nog van die vieze plekken. Het meisje kwam naar mij en Calimero toegelopen. Hooooi riep ze. ik deed net of ik haar niet hoorde en galoppeerde snel weg. Toen ik een half uur later thuis kwam zag ik haar weer en die vieze pony van haar stond in mijn stal. Ik werd boos mijn papa kwam aangelopen. PAPAAA!!! er staat een vies mormel in de stal van Calimero. Ja dat is passoa ze heeft nog geen stal en mag niet in de volle zon staan met haar zomereczeem. Ik werd woest IK GA MIJN STAL ECHT NIET AFSTAAN AAN ZO'N MORMEL! papa zei heel kalm: jij hebt niks te willen je kent het paardje niet dus we gaan ook geen voor oordelen hebben.


Fantasie Verhaal Nikita komt haar zo halen om een stukje te gaan rijden en ik verwacht dat je lief tegen haar gaat zijn. Daar kwam Nikita aangelopen ik deed me best om een lach op mijn gezicht te krijgen. Ze stelde haar voor en vroeg of we een stukje gingen gaan rijden. Ik vond het allemaal wel best een uurtje later gingen we samen op buitenrit en we kletsten heel veel Nikita vertelde dat ze nog 1 keer terug naar hun huis moesten om de laatste spullen op te halen. Zou jij voor Passoa willen zorgen als ik weg ben? eigenlijk wilde ik nee zeggen maar me gezicht knikte al ja. Gelukkig dan vertrouw ik er helemaal op dat ze hier goed verzorgt gaat worden. ÉÊn week later ging Nikita weg. Ik moest dat mormel nu dus elke dag aanraken. Ik ging op Calimero gaan rijden en ik nam Passoa mee aan haar halster zodat ze allebei tegelijk beweging hadden en ik niet teveel aan dat beest moest zitten. We reden naar het strand en opeens hoor ik een vliegtuig Calimero schirkt en bokt heel hoog ik laat passoa los en ik val met een smak op de grond Calimero vliegt er vandoor. Ik viel heel hard op de grond en me voet deed ontzettend veel zeer ik hoorde een bries achter me en ik was opgelucht ik dacht dat calimero heel ver weg was gerend maar het was Calimero niet het was Passoa die achter me stond. Ik probeerde recht te gaan staan maar de pijn in mijn voet hield me tegen. Wat moet ik nu doen? ik pakte me eigen vast aan de hals van Passoa en trok mezelf overeind ik zag geen andere optie dan op passoa te gaan zitten. Ze was gelukkig maar een pony dus hoefde ik niet hoog te klimmen. Toen ik eenmaal weer in het zadel zat kon mijn zoektocht naar Calimero beginnen. Passoa was zo ontzettend lief ze bleef braaf stappen en haar vacht was zozacht om op te zitten. Na een uur vonden we Calimero ik was blij hem weer te zien. Passoa is sindsdien echt mijn maatje geworden en ik heb 1 ding geleerd: een vooroordeel hebben heeft geen zin laat elk paard in zijn waarde het maakt niet uit hoe hij er uit ziet, het gaat om innerlijk !


We hebben prijs!! en gaan naar Anky van Grunsven Hallo allemaal, Een paar maanden geleden was het weer zover de grote clubactie 2012. Hoewel het niet mijn favoriete bezigheid is heb ik er wel mijn best voor gedaan. Ik vind namelijk dat Astrid, Jan en de paardjes dat verdienen! Ook dit jaar probeerde ik mijn boekje vol te krijgen, dus ben ik eens een avondje met Demi door Schoondijke geweest. Dat avondje rondlopen had zeker succes want mijn boekje was vol! Met trots kon ik dan ook mijn boekje inleveren. Wat ik niet wist is dat je daar ook een prijs mee kon winnen. We zaten bij de top tien meest verkochte loten van alle manege's in Nederland die op dat moment mee deden. Maar eigenlijk was het nog niet zo super bar op de manege, elk jaar lijken er wel minder loten binnen te komen. En zeg nu zelf, de paardjes die altijd zo hard hun best voor jou doen wil jij toch ook wel eens laten zien wat je ervoor terug kan doen? Ik hoop dat we er volgend jaar weer met zijn alle tegen aan gaan! Maargoed, de prijs die de manege had gewonnen is dat we met 10 mensen uitgenodigd waren bij Anky van Grunsven.

Demi en ik hadden de eer gekregen om mee te gaan, wij hadden namelijk ook de meeste loten verkocht. Verder was er gewoon geloot in de activiteiten commissie. Zodoende mocht ik een dagje van school missen. Op woensdag 28 November ben ik dus naar Anky gegaan met: Tom, Jessamy, Fay, Astrid, Michelle, Dominique, Angelique, Annemarie, Demi en Chantal. Na wat wikken en wegen zijn we aangekomen bij Anky. We kregen eerst een Clinic. Anky heeft dan een korte uitleg gegeven over het paardrijden. (dat gaan wij natuurlijk nu ook allemaal proberen) (A')

Anky heeft het allemaal echt heel goed


uitgelegd want iedereen snapte goed wat ze bedoelde. Na de Clinic kregen we allemaal een handtekening van Anky en mochten we op de foto. Toen we klaarwaren met foto's en handtekeningen kregen we een rondleiding over het terrein. We hebben allemaal de beroemde Bonfire en Salinero gezien (Bonfire zelfs geaaid). De stallen daar zijn ook heel erg mooi net of ze daar allemaal hun eigen huisje hebben. Toen de Rondleiding klaar was was de dag afgelopen en konden wij weer aan onze terugreis beginnen. We zijn nog even langs de mac geweest en daar hebben we gezellig met ze alle gegeten. Ook op de Moaneblusser hebben we nog met ze alle zitten kletsen over wat we die dag meegemaakt hebben. Ik wil Astrid bedanken dat ik mee mocht naar Anky! Ik heb echt een super dagje gehad! Ook alle andere bedankt voor de gezelligheid! xxx Megan


Gizmo Hallo allemaal, jullie kennen mij vast al allemaal ik ben het de tinker ruin Gizmo van 12 jaar oud! Als jullie me nog niet kennen kunnen jullie me vinden in de kapschuur naast mijn buurvrouw Jannis en mijn buurman Jasper. Ik ben natuurlijk de trots van de eigenaren Adriana & Liliana. Ik ben in hun bezit sinds augustus 2012. Ik kom uit het mooie BelgiĂŤ daar stond ik met mijn oude maatje en twee kleine af en toe irritante shetlanders. Nu sta ik lekker op de manege Smiro waar ik het erg naar mijn zin heb. Ik zal jullie eerlijk vertellen maar dat weten jullie vast zelf ook allemaal dat ik beetje veel te dik was, maar daar voor hebben mijn eigenaren en Astrid mij op dieet gezet. Ik ben al redelijk wat afgevallen ook al zeg ik het zelf! Mijn conditie wordt wel al steeds beter want daar word natuurlijk ook aan gewerkt. Ik heb al veel geleerd van mijn eigenaren en alle andere mensen. En Liliana en Adriana vertellen me ook wel eens dat ze al veel van mij hebben geleerd. Hoe mijn karakter in elkaar zit, ik ben wel lief dat geloven jullie allemaal wel toch als ik dat zeg? Verder kan ik af en toe ook behoorlijk eigenwijs zijn maar jullie raden al van wie ik dat heb of niet dan?! Verder houd ik van eten heel veel eten, maar dat mag niet te veel. Als ik braaf ben geweest krijg ik iets lekkers van de meiden. Natuurlijk houd ik ook van aandacht die ik krijg, de knuffels, het kriebelen en het borstelen en het lekkers wat ik krijg. Waarom zouden de meiden mijn zo leuk vinden hmm, ik weet wel iets ze vinden me zo lekker om mee te knuffelen en ze vinden dat het iedere keer opnieuw een avontuur is met mij. Verder hoop ik nog vele jaren met mijn eigenaren door te mogen brengen en met alle andere paardjes op de manege! Ik wil ook nog even Astrid & Jan bedanken, dat ik op hun manege mag staan! Verder heb ik eigenlijk niks meer aan jullie te vertellen, dus ga ik snel nog even een dutje doen voordat het straks weer etenstijd is! Ik zie jullie allemaal nog wel een keer verschijnen op de Smiro.


Foto pagina

Er zijn weer mooie foto's gemaakt door onze ruiters.


Foto pagina

Hartelijk dank weer dames.


waarom scheren? Een dikke wintervacht is lastig als een paard volop in training is. Een dikke vacht is erg warm en blijft lang nat.Dit is ook de reden waarom de meeste paarden alleen ’s winters geschoren worden. Ter vervanging van de vacht legt je één of meerdere dekens op, zodat het paard voldoende beschermd is tegen het koude weer.Meestal wordt het hele paard geschoren, maar dit is niet altijd nodig. Er zijn zelfs takken van sport (bv. endurance) waarin het normaal is dat maar een gedeelte van het paard geschoren wordt. Alleen daar waar het paard veel zweet en/of warmte kwijt kan raken. Deze paarden hoeven afhankelijk van het weer en het scheermodel niet altijd een deken op.

Hoe moet je scheren? Scheren kan je beter niet zelf doen maar laten doen door iemand die hier voor heeft geleerd. Een helper bij de hand is altijd handig. Dan kan je helpen met de moeilijke plekken. Deze zitten vooral bij het hoofd en de benen. Het is dan het makkelijkst als je even helpt met vasthouden en/of optillen.Je scheert tegen de haren in en houdt de huid strak. Het beste is het om lange banen te scheren, en dan bij iedere volgende baan de voorgaande voor de helft overlappen. Dit voorkomt strepen en 'happen' uit de vacht. Vooral tussen de voorbenen en in de oksels is het belangrijk om de huid goed strak trekken zodat je de huid niet raakt. Voor het onderste gedeelte van de benen is het het handigst om de benen op te tillen. Als ze op de grond staan kom je te haaks op de huid met ook hier het risico dat je de huid raakt.natuurlijk is het aan te bevelen om met goede scherpe messen te werken. Mocht je paard erg vies zijn en je hebt de mogelijkheid om het paard van te voren te wassen dan is dit aan te raden. Hoe minder zand en ander vuil in de vacht, des te beter het is voor de messen en het scheren zelf gaat dan ook makkelijker.Sommige scheerapparaten zijn erg groot, en daarom lastig om het hoofd mee te doen. Dit gaat vaak makkelijker met een opscheermachine of tondeuse. Deze werkt vaak ook prima voor de benen.


Aandachtspunten *Neem de tijd, maak van scheren geen haastklus. Haastig spoed komt zelden goed. * Word je paard voor het eerst geschoren neem dan de tijd om je paard eraan te laten wennen, begin daar niet pas op de dag zelf mee. Al kan het bij sommige paarden alsnog nodig zijn de eerste keer met een praam of een lichte verdoving te werken. *Bij sommige paarden is het slim om altijd een verdoving te gebruiken.*Water en elektriciteit gaan niet goed samen en is vragen om (ernstige) ongelukken zorg daarom voor een droge ondergrond.* Draag makkelijk kleding zonder teveel touwtjes eraan. Dan kun je ook niet verstrikt raken in het snoer/apparaat. Houdt er rekening mee dat je onder de haren komt te zitten. Een regenpak of iets dergelijks is erg praktisch omdat daar geen haren in blijven hangen. *Als je werkt met elektrische apparaten is het aan te bevelen om schoenen met rubberen zolen te dragen.

Er zijn mensen die het leuk vinden om bij een geheel geschoren paard nog een figuurtje te laten staan op ĂŠĂŠn of twee billen. Het makkelijkst is het om hiervoor een sjabloon te gebruiken. Deze kun je zelf maken van bv karton. Daarna aftekenen met een krijtje.


Op bezoek bij Anky van Grunsven Ja dat was me een verassing. Ik mocht mee naar anky van grunsven , samen met Megan omdat wij de meeste clublootjes hadden verkocht.Maar we gingen niet met zijn 2e maar met zijn 10e . Michelle, Angeliqeu,, Chantal,Astrid,Tom,Jessamy, Annemarie, Dominiqeu en natuurlijk onze kleine Fay. Ja wat we daar hebben gezien dat zullen we niet nog een keer meemaken.Met 2 volle auto’s gingen we naar Anky.Toen we daar met eindelijk met wat tegenslagen zijn aangekomen hebben we eerst wat koffie en thee mogen drinken. Daarna kregen we een we een stukje uit de dresuur te zien.Dat was heel mooi en interessant om te zien.Toen we dat hadden gezien werden we in groepen verdeeld en mochten we op de foto met anky en kregen we een handtekening van haar.toen iedereen aan de beurt was geweest mochten we heel het terrein zien.Dat was erg groot, zelfs bonfire had een eigen wei.Natuurlijk hebben we die ook even snel geaait en sallinero natuurlijk ook.De stallen waren heel groot en heel mooi.Nou toen we die hadden gezien hadden we even niks meer te zeggen.Rond een uur of 6 gingen we naar huis . Weer met overvolle auto’s riching zeeland. Wat we er over kunnen zeggen is dat we deze leuke dag niet meer snel zullen vergeten.

Xxx Demi


Adres winkel: Bredestraat 1 4501 EA Oostburg Tel: 0117-870011 www.jetohorsewebwinkel.nl


Oude verf Verf is erg duur we kunnen dus niet zomaar liters verf kopen. Toen kwam het plan om resten oude verf te vragen aan de ouders, kennisen of familie van de ruiters. Iedereen heeft wel een kast waar oude verf in staat zo'n kast waar als je er voor staat je van denkt zonde om weg te gooien, maar gebruiken doe je het waarschijnlijk nooit meer. Dus als u nog verf heeft staan waar u niks meer mee doet geef het dan aan ons, als we verf genoeg hebben gaan we met de ruiters an de slag om de boel wat kleur te geven. Het is de bedoeling dat we de manege aan de binnenkant gaan verven dus het mag verf zijn voor gebruik binnnen. We hopen op u medewerking.

Het bekende kastje dat iedereen wel heeft, maar straks misschien niet meer. Ook frituur olie kunt u tegenwoordig bij ons afgeven, we ontvangen er een vergoeding voor die we weer goed kunnen gebruiken voor de manege.Hoe werkt het?Doe u oude olie terug in de verpaking en geef het goed afgesloten af op de manege. Alvast dank voor de moeite namens alle ruiters,paarden en pony's.


Buys Ballotstraat 4, 4507 DA Schoondijke.

Tel: 0117-401895/ 06-51381008


Nog even dit

Wij van de redactie hopen dat alle ruiters, ouders en familie genoten hebben van het Smiro'tje. We hebben ons best gedaan om er weer iets moois van te maken.

Iedereen kan een stukje in het Smiro'tje plaatsen Stuur je stukje ,verslag of foto naar info@manegesmiro.nl dan zorgen de dames van de redactie dat het in orde komt.

Clubblad van stichting manege Smiro  

Digitaal clubblad van manege smiro te Schoondijke in Nederland

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you