Page 1

no.1

LIFESTYLE & DESIGN

NO

20 12 / 20 13

DE

M A

WILLEM DE KOONING ACADEMIE HOGESCHOOL ROTTERDAM


no.2

Belangrijke adressen Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam Media Art Design Education Bezoekadressen: Blaak 10 en Wijnhaven 61, Rotterdam Postadres: Postbus 1272, 3000 BG Rotterdam t. 010 794 4750 i. www.wdka.nl Bureau Externe Betrekkingen Portal_’ Door to the River’ t. 010 794 4786 f. 010 794 4766 e. wdka.projects@hr.nl NB Deze publicatie geeft informatie over de studierichting Lifestyle & Design van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam.


no.3

LIFESTYLE & DESIGN

De afdeling Lifestyle & Design is een breed opgezette studierichting aan de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam (WdKA). Binnen deze afdeling komen facetten uit verschillende vakgebieden bij elkaar. Dit maakt deze afdeling uniek en interessant, maar soms ook wat verwarrend. Wie zijn we? Wat doen we? En: waar werken we naartoe? Al deze vragen worden beantwoord in dit magazine van en over Lifestyle & Design. Of je nu een aankomend student bent of iemand uit het beroepsveld: dit magazine helpt je onze afdeling beter te begrijpen. Lifestyle is de uitdrukking die mensen geven aan hun persoonlijk leven door een bepaalde kledingstijl, de aanschaf en het gebruik van gadgets en de aankleding van de woon-, werken verblijfsomgeving. Door de vormgeving van je eigen levensstijl en identiteit vertel je anderen iets over jezelf. Wie je bent. Wie je wil zijn. Hoe je gezien wil worden. En bij welke groep je wil horen. Tijdens de opleiding Lifestyle&Design richt je je op de presentatie en het uiterlijk van producten voor een specifieke groep (eind-)gebruikers, kortweg styling. Daarnaast wordt er ook aandacht gevestigd op de andere kant: de producent. Dit kun je vertalen naar bijvoorbeeld adviezen op het gebied van identiteit en consumptiegedrag aan de hand van maatschappelijke ontwikkelingen, kortweg forecasting. Je ontwikkelt je vermogen om vanuit je eigen artistieke visie innoverende visuele concepten op te stellen en visueel onderscheidende beelden te creĂŤren. Je bent goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen en trends binnen je vakgebied. Je leert essentiĂŤle stijlen en stromingen kennen en herkennen, en je weet deze op relevante wijze toe te passen.


no.4

STYLING Als stylist moet je trends kunnen signaleren en in staat zijn deze te vertalen naar concept en beeld. Dit kan op verschillende gebieden zoals mode, interieur of op de set. Door middel van vorm, kleur, licht, materiaal en props creëer je de sfeer. Voor dit beroep moet je efficiënt zijn en kunnen organiseren en improviseren. Omdat je met veel verschillende disciplines werkt is het van belang om goed samen te kunnen werken. Daarna is er tijd om te proosten op het eindresultaat! In de minor ‘Interieurarchitectuur’ en ‘Ruimtelijke communicatie‘ word je opgeleid als ruimtelijk vormgever en propstylist. Binnen de minor ‘Fotografie’ is er ruimte voor modestyling.


no.5

BOEK: ‘GOED BOEK’ DOOR H ILDE ROOTH A RT & IRENE RA S

M AGA ZIN E : M IR AG E SEL F SE RVIC E DA N SK

FORECASTING Forecasting draait om het analyseren en onderzoeken van trends. Trends op maatschappelijk gebied, in design en vormgeving. Hoe geven mensen draai aan hun leven en hoe gaan ze hier in de toekomst mee om? Welke gebeurtenissen, normen en waarden hebben invloed op de maatschappij? En met name: wat zijn de gevolgen? Deze ontwikkelingen en veranderingen hebben invloed op het ontstaan van nieuwe producten en diensten. Je maakt een forecasting door het verzamelen van beelden en ideeën. Deze verdeel je onder in subtrends waarna je alles bundelt in een trendboek. Een trendboek geeft een goed overzicht van de trendbewegingen in tekst en beeld en is hierdoor het fundament van elk bedrijf. Als forecaster durf je te vertrouwen op je intuïtie. Daarnaast weet je verbanden te leggen en heb je een goede kennis van marketing en beeldcommunicatie. Interessant portfolio: Irene Westerbeek ( kijk op www.thecoolcollector.blogspot.com voor meer informatie)


no.6

B O EK EN: ‘ I T ’ S N OT HOW G O O D YO U AR E, IT ’S HOW GO O D YO U WANT TO B E ’ D OO R PAU L ARD EN


no.7

BRANDING In Branding is het belangrijk om de behoeftes en wensen van consumenten goed in te schatten. Het draait om imagoverbetering en positionering. Jij lost als het ware het ‘probleem’ van de klant op nog voor dat probleem zich voordoet. Je geeft het merk een gezicht. Dit kan bijvoorbeeld door middel van promotie en strategische campagnes gebaseerd op de identiteit van het merk waar je voor werkt. Breng je verhaal met overtuiging in een pitch. Versla je concurrenten en laat zien dat je de beste bent. Een geschikte minor hiervoor is ‘Identiteit’. Ook interessant is de minor ‘Forecasting & Creative Marketing’ waarin je leert trends te signaleren en te voorspellen. Deze trends vertaal je naar een vernieuwend concept.


no.8

BOE K: ‘T H E SE L B Y I S IN YOU R PL AC E ’ DOO R TO D D SE L B Y

INTERIEUR Interieur draait om het vormgeven van (openbare) ruimtes. Denk hierbij aan setdesign, visual merchandising en ruimtelijke vormgeving. Aan de hand van een concept weet je een ruimte tot een beleving te maken. Je werkt vaak in opdracht en weet hoe je kunt inspelen op de behoefte van de kijker/bezoeker. Door onderzoek te doen naar trends binnen je vakgebied verbreed je je kennis. Je verliest de doelgroep nooit uit het oog. Door middel van van kleuren, vormen, materialen en grafische vormgeving kun jij een verhaal vertellen. Je bent handig en beschikt over een eigen artistieke visie. Daarnaast kun je je goed inleven in de wensen van de opdrachtgever om zo een ruimte neer te zetten die zowel je eigen artistieke visie bevat als de wensen van de klant.

B OEK: ‘GOOD LUCK’ DOOR ERIK KESSELS & CH RISTINE OTTEN

PRODUCT Als productontwerper geef je vorm aan een concept. Dit kan variëren van meubelstuk tot sieraad. Altijd voert de onderliggende gedachte de boventoon. Een productontwerper heeft kennis van materialen en stoffen, heeft twee rechterhanden en is tactiel ingesteld. Je weet met je product in te spelen op trends en behoeftes. Door uiting te geven aan jouw persoonlijke en hierdoor unieke inspiratiebronnen vorm je een samenhangende collectie.


no.9

ART - DIRECTION

DV D: MAD MEN

De artdirector is artistiek leider bij campagnes, films of magazines. Hij of zij creëert de mood: het gevoel dat later door onder andere stylisten wordt vertaald naar beeld. Een artdirector is een druk bezet iemand, als leidinggevende aan een groot team heb je de hele dag door energie nodig. Je bent veel onderweg en één van je belangrijkste taken is overzicht houden. De artdirector is constant in overleg met de andere disciplines om de visie van de opdrachtgever uit te voeren. Uiteindelijk ben je als artdirector verantwoordelijk voor het eindresultaat, dus wees te allen tijde luid en duidelijk. Een geschikte minor hiervoor is ‘Identiteit’, waarin je leert om een merk op te zetten of opnieuw in de markt te plaatsen. Mogelijke minoren die je kunt volgen zijn ‘Adcom’ en ‘Copywriting’. Bij deze minoren krijg je een probleemstelling voorgelegd waar je op een creatieve manier een oplossing voor verzint en uitvoert. Voor inspiratie kun je de TV serie ‘Madmen’ kijken over de lusten en onlusten op de werkvloer van een reclamebureau.


no.10

oud student

FRANK TIMMERS WWW.FR ANKTIMMERS.C OM

Voor Frank Timmers was het na de middelbare school vrij snel duidelijk dat hij aan een kunstacademie wilde studeren. Op de Willem de Kooning Academie vond hij de studie die hij verder nog nergens was tegen gekomen: Lifestyle & Design. De mix van mode, interieur, styling en fotografie deed hem besluiten met deze opleiding te starten.

“Het werk moet de kijker intrigeren en door het gelaagde karakter worden het individualistische beelden. Op het eerste gezicht kan het beeld krachtig overkomen, hoewel er een dunne lijn doorheen loopt van fragiliteit, waardoor de kracht plotseling uit balans wordt gebracht. Het is een dualiteit tussen sterk en zwak, kwetsbaar en krachtig.”

In de eerste twee jaar vormde hij zijn eigen handschrift en leerde hij zijn stijl en werk te beschrijven. Het grote leerpunt kwam in het derde jaar tijdens de minor ‘Collectie’. Omdat hij zeer autonoom te werk gaat, iets wat binnen styling vrij ongebruikelijk is, leerde hij zijn eigen grensgebied te creëren. “Hierdoor leer je jezelf heel goed kennen, je weet wat je fascinatie is, waar je inspiratie vandaan komt en juist hierdoor krijgt je werk meer diepgang.”

Vanwege de autonome benadering in zijn werk was het een logische stap om stage te lopen bij Madeleine Berkhemer, een kunstenares uit Rotterdam. “Het voordeel van zo’n klein bedrijf is dat je de mogelijkheid krijgt om op alle facetten mee te kijken. Tijdens je stageperiode begrijp je pas echt iets van de wereld waar je in terecht komt, het wordt allemaal veel concreter.”

Die inspiratie komt vanuit verschillende disciplines. Hoewel dit niet direct terug te zien is, is werk van ontwerpers als Ann Demeulemeester en Rick Owens een inspiratiebron voor Frank. Daarnaast komt zijn inspiratie uit dingen waar de meeste mensen overheen kijken. Zoals een stofnest in een hoekje, een verlaten strand in de winter of een groep klaprozen aan de rand van de snelweg. “Zolang ik er de esthetische waarde van zie, en een relatie met mijn werk herken vind ik het inspirerend.” “Stilte en afwezigheid zijn belangrijke begrippen in mijn werk. Mijn werk kenmerkt zich door de verstilde beelden gedomineerd door kwetsbaarheid. Ik speel met afwezigheid waardoor ik een eigen wereld creëer waarbij een esthetische uitwerking erg belangrijk is. Door deze gevoelige onderwerpen op een esthetische manier te visualiseren wordt kwetsbaarheid voor mij schoonheid.”

Nadat hij in 2010 cum laude afstudeerde werd hij genomineerd voor ‘de Drempelprijs’ en bood Margreeth Olsthoorn hem de mogelijkheid om voor twee maanden te exposeren in haar winkel. Vanaf daar is het balletje gaan rollen. Op dit moment werkt hij freelance, maar maakt soms in samenwerking met Sandra Valck ook veel vrij werk. Belangrijk voor hem is om zijn visie op een beeldende manier vorm te kunnen geven. “Ik wil graag mijn werken laten zien om mensen vervolgens te raken en te inspireren. Een kijk bieden in mijn wereld en visie op esthetiek om ze hier heel even bij stil te laten staan.” In de toekomst hoopt Frank meer in het buitenland te kunnen gaan werken. En als hij mag dromen, dan zou hij graag samenwerken met modeontwerpster Ann Demeulemeester. “Mijn kunst die een relatie aangaat met haar ontwerpen en elkaar versterken. Dromen zijn er om waar te maken, toch?”


no.11

2.

1. 1. SILENCE MAKES THE SOUL GO NUMB II IN SHOP MARGREETH OLSTHOORN Jaar: 2010 2. SILENCE MAKES THE SOUL GO NUMB Jaar: 2011 3. SKIN Jaar: 2011

3.


no.12

Fotografie: KELLY NEDERLOF Styling: LUNE KUIPERS Visagie: LATHIFA LESTELUHU Fotobewerking: MANDY REP Model: ANNA VREEKEN


no.13


no.14

groene sjaal: H&M gebreid vest: VINTAGE witte blouse: MANDY REP sjaal: KARIN VAN EIJK zwart leren tas: RAELLI MALAWAUW broek: ZARA witte katoenen tas: LUNE KUIPERS


no.15

NOMADE

Wat is de lifestyle van de LSD student? In 2012 leven we als nomaden. Een eindeloze reis vol indrukken en ervaringen , een voortdurende zoektocht naar het nieuwe en het onbekende. Door constant in beweging te zijn, blijven we op de hoogte van ontwikkelingen.


no.16


okergele cape: VINTAGE geruit colbert: VINTAGE top: SANNE DE WILD rok: ZARA ringen: ANNE-CLAIRE LANS

no.17

W W W. W D K A . N L


no.18

MOBILITEIT

Continu in beweging en altijd onderweg. Binnen deze levenstijl is geen ruimte voor vastigheid. Daarom gaan we op zoek naar nieuwe vormen van mobiliteit. Zowel voor onszelf als voor onze omgeving. We kunnen alles meenemen in steeds compactere vormen, zoals pop-up en flatpack. Zelfs het kantoor reist met ons mee. We zijn in staat ons overal thuis te voelen. Het thuisloze leven wordt ons nieuwe thuis. We kunnen ons aanpassen aan iedere omgeving.

VERZAMELEN/BAGAGE

Onderweg verliezen we onze omgeving geen moment uit het oog. We nemen alles in ons op. Onze bagage wordt gaandeweg aangevuld. Onze kennis breidt zich uit en deze houden we bij ons als figuurlijke bagage. Een waardevolle verzameling die ons nooit meer afgenomen kan worden. Om veel bij ons te kunnen dragen, gaan we stapelen en vouwen. Waar we licht vertrekken, komen we met vele lagen om ons heen weer aan.

ONTDEKKEN

Ook gaan we in onze gedachten op reis. We zoeken daarvoor een omgeving waar we ons kunnen afschermen van prikkels van buitenaf. Een plek waar we ongebonden en onbeperkt kunnen nadenken. Een ruimte zonder grenzen waar we tot onszelf kunnen komen en worden gedwongen tot zelfreflectie. Een blanco vertrekpunt waar alle routes nog open staan (een letterlijke mind map). De grens tussen fantasie en realiteit laten we bewust vervagen om tot nieuwe ideeĂŤn te komen. We spreken al onze zintuigen aan en zetten onze geest open. Dit maakt dat we in staat zijn het onverwachte te denken. We laten ons sterk leiden door onze intuĂŻtie.


sjaal: H&M zilveren top: SANNE DE WILD grijze jas: MANDY REP ketting: TSOKA PETROSYAN

no.19


no.20

jas: JACKIE CHEUNG gehaakte top: SANNE DE WILD legging met wollen zijstukken: SANNE DE WILD amuletkettingen met kleurpigment: PETER DWARS blouse: MONKI leren rok: VINTAGE


jasje met studs op de schouders: LUNE KUIPERS bordeauxrode jurk: FLOOR KUITERT zwart bontje: VINTAGE leren handschoen met mesjes: CECILE VOERMANS

no.21


no.22

de rde jaars L SD stude nte

MANDY VERA DE VRIES WWW.MANDYVER A.C OM

Mandy Vera de Vries is een getalenteerd fotografe, vormgeefster en styliste. Ze maakt prachtige tijdloze beelden over vergankelijkheid, nostalgie en natuur. Na drie jaar studeren aan de Willem Willem de Kooning Academie gaat ze stage lopen bij Studio Aandacht: een bedrijf dat zich richt op het concept en creatieve productie van interieurvormgeving. Waar komen haar ideeën tot leven en wat inspireert haar? We nemen een kijkje op haar werkplek waar we Mandy meteen in herkennen.

Op haar werkkamer staan stapels en rijen van boeken en magazines. Haar top drie van deze maand bestaat uit de magazines ‘Apartamento’, ‘Rum’ en ‘Glamcult’. Ook een grote inspiratiebron is ‘How They Work’, het boek uitgebracht door haar toekomstige stageplek Studio Aandacht in samenwerking met Inga Powilleit en Hans Oldewaris. Mandy ziet graag hoe andere creatieven te werk gaan.Verder ligt ‘Spacecrat: Fleeting Architecture and Hideouts’ binnen handbereik. Het boek presenteert projecten die de veranderende ruimtelijke behoeften van onze moderne levensstijl tonen. Daarnaast haalt ze veel inspiratie uit goedkope tweedehands boeken die ze vaak op de kop tikt voor minder dan een euro. Mandy’s favoriete exemplaren zijn die over bloemschikken, de architectuur van kerken en interieurboeken uit de seventies. Werken kan Mandy Vera het beste aan haar grote bureau waar helder daglicht door de ramen schijnt. Momenteel dient haar werkplek als fotostudio voor een project over stillevens. Ze fotografeert groenten in verschillende fases van ontbinding om te kijken wat de ‘tijd’ met ze doet. Wat ze nodig heeft om goed te kunnen werken? Een fles water, haar laptop, muziek (van nummers uit de serie ‘A Single Man‘ tot Kings of Leon), een fineliner en een dummy. Mandy’s werkplek is zo ingericht dat al het harde werk tegelijkertijd ook zorgt voor een beetje ontspanning.


no.23


no.24

THINGS WE MAKE


no.25

1. L id i an v an Megen w w w.lidianvanmeg en .nl 2.Anne L int w w w.annelint.com 3. Mandy R ep w w w.mandy rep.com

2.

1.

3.


no.26


no.27

C OL L A B OR AT ION BE T W E E N

LU NE KU I PE RS

w w w. lunekuipe rs. com De afdeling Lifestyle & Design herbergt een hoop talent. Om dit nog eens te benadrukken werken we graag samen met medestudenten. Niet alleen van onze eigen afdeling, maar ook met andere specialisaties. Krachten samenbundelen om tot een mooi resultaat

S A N N E DE W I LD

w w w.s annede w ild.com te komen. Ook de ideeĂŤn van Lune Kuipers en Sanne de Wild (beiden LSD studente) zijn al meerdere keren samen gekomen. De fashionshoot hiernaast en het trendboek hierboven bewijzen maar weer eens dat studenten elkaar versterken en aanvullen.


1.

no.28

1. Mandy Ver a de Vr ies w w w.mandy ve ra.com 2. Lu ne Kuip ers w w w.lunekuipers.com & S anja Mar u sic w w w.s anjamar u sic.nl 3. S ar ie Nijb o e r w w w .s ar ienijboer.com

2.

3.


no.29

4.

5.

4. Kel ly Ne d erlof w w w.kelly nederlof.nl 5. F l o or Kuiter t w w w.f loorkuiter t.com 6. Kel ly Ne derlof w w w.kelly nederlof.nl

6.


no.30

“ Always kee p your e yes open. Ne ve r go to slee p in the car. Keep watching. B ecau s e whate ve r you s ee out of the w indow or whe re ve r, it can in spire you.”

Norman Parkinson to Grace Coddington


no.31 FLOOR KUITERT

w w w .f loorkuite r t.com Ik wil forecaster worden: de tijd inhalen, de tijd vooruit reizen. Reizend in mijn eigen tijd verzamel ik indrukken, sferen, ideeën. Ze hangen ‘in de lucht’ of zijn al meer tastbaar. Momenten, fragmenten en gedachten gaan door mijn hoofd, steeds in beweging, in wisselende combinaties. Mijn intuïtie vangt ze in concepten voor de toekomst. Mijn bestemming ligt altijd weer verder vooruit: ik ben een nomade in de tijd.

LUNE KUIPERS

w w w.lunekuipe rs. com Als moderne nomaden reizen we door een constante stroom van beelden. Deze beelden sla ik op in mijn hoofd, waar ik ze omzet in inspiratie voor mijn werk als modestylist. Styling zou je mijn grote liefde kunnen noemen, ik doe niets liever. Later zou ik graag met mijn werk de nieuwe generatie nomaden willen inspireren.

MANDY REP

w w w. mandy re p. com Mijn liefde gaat uit naar grafisch vormgeven in relatie tot mode. Er is niks zo veranderlijk als mode, dit zorgt ervoor dat je altijd alert moet zijn op wat er om je heen gebeurt. Voor nu is mijn droom ‘creative master brain’ te worden van mijn eigen grafisch ontwerp studio. Mocht ik deze droom zat zijn... word ik maar al te graag wakker als een nomade in een hutje op de hei.

Dit magazine is gemaakt door zes Lifestyle & Design studenten. Hoe zien zij het thema ‘nomade’ en hoe verweven ze dit met hun toekomst?

LIDIAN VAN MEGEN

w w w. lidianvanmeg e n . nl KELLY NEDERLOF

w w w.kelly nede rlof. nl

SARIE NIJBOER

w w w .s ar ie nijboe r.com Ik wil door middel van een ruimte mensen een mentaliteit of verhaal meegeven die ze zien als een onderdeel/herinnering van hun reis. Komende tijd wil ik mij meer specialiseren in het organiseren van ruimtelijke vormgeving zodat ik goed weet hoe ik mijn eigen concepten sterk kan neer zetten. Mijn ambitie is om te groeien en te ontwikkelen in organiseren en vormgeven van ruimtelijke vormgeving zodat ik later mijn eigen galerie kan hebben die kunst laat zien met een goed verhaal, vernieuwend is qua vormgeving en origineel qua promotie.

Bij reizen denk ik graag aan een overvolle koffer vol lievelingsspullen. Een vaste basis waar je op kunt vertrouwen is belangrijk, maar nog belangrijker is het om soms in het diepe te springen en de uitdaging aan te gaan. Zo is mijn hoofd ook een opslagplaats voor verhalen, plaatsen en memorabele gebeurtenissen. (Her)beleven geeft me inspiratie voor nieuwe concepten en ideeën. Inspiratie is overal, als ontwerper sluit je nooit je ogen en zie je dingen die anderen niet zien.

Op weg naar een eindresultaat wil ik ontdekken. Verkeerde wegen inslaan en weer terug moeten lopen. Vaak kom ik langs dezelfde plek, maar steeds kan ik hem vanuit een ander oogpunt bekijken. Soms gooi ik al mijn bagage overboord om alles aan het toeval over te laten. Het onvoorspelbare brengt me op plekken waar ik niet van kon dromen. Terwijl ik aan mijn eigen weg timmer, vaar ik mee op de stroom van de ervaren reizigers. Sommige plekken zullen je verteld moeten worden, anders zul je nooit van hun bestaan weten. In de toekomst neem ik mensen mee op reis door mijn eigen magazine.

W W W. W D K A . N L


no.32

Made by SARIE NIJBOER / KELLY NEDERLOF / FLOOR KUITERT / LIDIAN VAN MEGEN / LUNE KUIPERS / MANDY REP

lsd magazine  

Wie zijn we? Wat doen we? En: waar werken we naartoe? Al deze vragen worden beantwoord in dit magazine van en over Lifestyle & Design. Of je...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you