Program Velfærdens Innovationsdag 2015

Page 1

PROGRAM


Ă˜ksnehallen

Udgang til: CPH Conference DGI-byens Hotel Spisehuset Rysensteen Gymnasium

Toiletter

Toiletter

Frokost

43 24

23

4

42 25

22

5

44

41 26

21

6

45

40 27

20 7

3

39 28 38 29 2 46

37 30

19

8

47

36 31

18

9

35 32

17 10

34 33

16

1 48

11

15 12 14 13

Check-in

Frokost

Garderobe

Hovedindgang

2 Program


Overblik over sessioner

Temasession 1a Samarbejde på tværs Plenum (Øksnehallen)

Temasession 1b Luk dit ledelsesrum op – et spørgsmål om tillid! Plenum (Øksnehallen).

Temasession 2a Bedre mad på menuen til de ældre Sankt Hans Torv (CPH Conference)

Temasession 2b Skaber politiske eksperimenter bedre velfærd? Sankt Hans Torv (CPH Conference).

Temasession 3a Unikt samarbejde sætter patienten i centrum Nørrebros Runddel (CPH Conference)

Temasession 3b Den næste innovationsbølge i velfærden Nørrebros Runddel (CPH Conference).

Temasession 4a Innovation på den lange bane = innovation på kontrakt Enghave Plads (CPH Conference)

Temasession 4b Tør du dele din viden? Enghave Plads (CPH Conference)

Temasession 5a Styrk folkeskolen med strategisk brug af digitale læringsredskaber Tivoli (CPH Conference) Temasession 6a Bring nye velfærdskompetencer i spil i samarbejder Hovedbanen (CPH Conference) Temasession 7a Bedre resultater i rehabilitering – er TRIV en vej? Salen (Rysensteen Gymnasium) Temasession 8a Loop – samskabelse i spil Lokale 3, DGI-byens Hotel Temasession 9a Spilder vi tiden med velfærdsteknologi? Kastrup Lufthavn (CPH Conference) Temasession 10a Tillid viser vej til velfærdsudvikling Spisehuset (DGI-byen)

Temasession 5b Styrk væksten og skab innovative løsninger i samarbejde Tivoli (CPH Conference). Temasession 6b Udenforskabets pris og investeringer i forebyggelse Hovedbanen (CPH Conference). Temasession 7b Borgernes tryghed skabes i samspil Salen (Rysensteen Gymnasium). Temasession 8b Nye velfærdskompetencer viser vej til bedre løsninger Lokale 3, DGI-byens Hotel Temasession 9b Innovation og indkøb i fremtidens kommuner Kastrup Lufthavn (CPH Conference). Temasession 10b Succesfuld implementering af digitale og velfærdsteknologiske løsninger Spisehuset (DGI-byen).Velkommen til Velfærdens Innovationsdag 2015 Vi har glædet os til at se dig. Velfærden udvikler sig hele tiden – måske særlig hurtigt i disse år. Derfor giver Velfærdens Innovationsdag dig redskaber, indsigter og inspiration, som du kan bruge i dit arbejde. Vi skal diskutere, hvordan vi sammen skaber endnu bedre velfærd, og vi skal undersøge, hvordan brætspil, måltider, teknologi, regneværktøjer og demokratieksperimentarier kan være løftestænger i det arbejde. Det er sjette år i træk, at vi samler velfærdens frontløbere til en dag med fokus på nye veje til bedre velfærd. Vi skal dele gode løsninger, diskutere centrale udfordringer og møde nye samarbejdspartnere. Velfærdens Innovationsdag 2015 er: • 1.000+ velfærdsledere og udviklingsansvarlige • 50 velfærdsløsninger • 20 temasessioner • 48 udstillinger Mandag Morgen arrangerer Velfærdens Innovationsdag 2015 i samarbejde med KMD, VIA University College og Madkulturen/ Fødevareministeriet samt en række andre partnere. Vi glæder os til at møde dig og håber, du vil tage del i debatten, stille spørgsmål og dele dine erfaringer – om hvor det er svært, og særligt om hvor det lykkes. Rigtig god fornøjelse! Morten Hyllegaard direktør, Mandag Morgen

Rikke Liv Holst projektleder, Mandag Morgen

Velfærdens Innovationsdag 2015 5


Hvad kan mad og måltider? Mad kan mere end at gøre dig mæt. Mad kan bane vej for læring, sundhed, livsglæde, velfærd og vækst. I en ny undersøgelse udført for Madkulturen fremgår det, at 87% af danskerne finder den gode smag meget vigtig for et godt måltid. Men hvordan får vi skruet yderligere op for den gode smag ude i de kommunale køkkener? Og hvordan kan mad og måltider bruges som et aktiv – f.eks. i børn og unges skoleliv og i ensomme ældres hverdag? Lad Madkulturen, Fødevarestyrelsen og kommunale ildsjæle gøre dig klogere på, hvordan innovative løsninger på mad- og måltidsområdet kan skabe værdi - både for kommunen og for borgerne. Find vores stand ved at gå efter duften, stemningen og den gode smag. Vi glæder os til at se dig.

Madkulturen er en selvejende institution under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

madkulturen.dk


Indhold 02

Kort over Øksnehallen

03

Overblik over sessioner

05

Velkommen til Velfærdens Innovationsdag 2015

09

Program

12

Formiddagens sessioner

13

Temasession 1a: Samarbejde på tværs

14

Temasession 2a: Bedre mad på menuen til de ældre

15

Temasession 3a: Unikt samarbejde sætter patienten i centrum

17

Temasession 4a: Innovation på den lange bane = innovation på kontrakt

18

Temasession 5a: Styrk folkeskolen med strategisk brug af digitale læringsredskaber

19

Temasession 6a: Bring nye velfærdskompetencer i spil i samarbejder

20

Temasession 7a: Bedre resultater i rehabilitering – er TRIV en vej?

21

Temasession 8a: Loop – samskabelse i spil

22

Temasession 9a : Spilder vi tiden med velfærdsteknologi?

23

Temasession 10a: Tillid viser vej til velfærdsudvikling

25

Løsningsgalleri

28

Ny velfærd, nye relationer

32

Nyt blik på gamle opgaver

36

Ny velfærd, nye samarbejder

40

Ny teknologi, større værdi

44

Forstærk og forstør det gode projekt

48

Eftermiddagens sessioner

49

Temasession 1b: Luk dit ledelsesrum op – et spørgsmål om tillid!

50

Temasession 2b: Skaber politiske eksperimenter bedre velfærd?

51

Temasession 3b: Den næste innovationsbølge i velfærden

53

Temasession 4b: Tør du dele din viden?

54

Temasession 5b: Styrk væksten og skab innovative løsninger i samarbejde

55

Temasession 6b: Udenforskabets pris og investeringer i forebyggelse

56

Temasession 7b: Borgernes tryghed skabes i samspil

57

Temasession 8b: Nye velfærdskompetencer viser vej til bedre løsninger

58

Temasession 9b: Innovation og indkøb i fremtidens kommuner

59

Temasession 10b: Succesfuld implementering af digitale og velfærds- teknologiske løsninger

60

Se, mød, prøv

– stande og aktiviteter i udstillingsområdet

Velfærdens Innovationsdag 2015 7


Se programmet på din smartphone Få program, deltagerliste, udstilleroversigt m.v. direkte på din smartphone.

Med AGENDAPP kan du nemt sammensætte dit eget skræddersyede program for Velfærdens Innovationsdag 2015, kontakte de øvrige deltagere, se oversigtskort og få information om udstillere og Løsningsgalleri. Lav dit eget program: Gå ind i ’Program’, hvor du kan se dagens programpunkter. Under hvert programpunkt kan du markere, om du ønsker at modtage en påmindelse, når tidspunktet nærmer sig. Ved at afkrydse ‘Påmind mig’ bliver programpunktet automatisk eksporteret til din kalender, så du nemt kan sammensætte dit helt eget program for Velfærdens Innovationsdag 2015. Kontakt de øvrige deltagere: Gå ind i ’Deltagere’, og søg på navn eller organisation. Se kort over konferenceområdet: Gå ind i ’Oversigtskort’ for at få et overblik over Øksnehallen og lokalerne, hvor temasessionerne bliver afholdt.

Se Løsningsgalleriet: Gå ind i ’Løsningsgalleriet’, læs om de 50 velfærdsløsninger, og se på kortet, hvor du finder dem. Find rundt blandt udstillerne: Gå ind i ’Udstillere’, og søg på den udstiller, du gerne vil finde. Herefter kan du trykke på udstillerens webside og kontaktinformation. Vi har sendt dig en invitation til appen på den mailadresse, du er tilmeldt med til Velfærdens Innovationsdag 2015. Hvis du ikke allerede har hentet appen, kan du sagtens nå det endnu. Du henter den ved at søge efter AGENDAPP i App Store eller Google Play, eller ved at følge linket i den fremsendte e-mail. Wifi: Du kan bruge det trådløse netværk i Øksnehallen ved at logge på ’oeksne’ med koden Guest@oeksne.


Program 8:30 Udstillingsområdet

Dørene åbner Velkommen til Velfærdens Innovationsdag 2015. Vi byder indenfor med varm kaffe og let morgenmad. Vælg, hvilke sessioner du vil tage del i, gå en runde i udstillingen, og hils på de øvrige deltagere. Vi opfordrer dig til at hente appen, der guider dig godt gennem dagen. Se side 8.

9:30 Plenum

9:35 Plenum

Velkommen til Velfærdens Innovationsdag 2015 Morten Hyllegaard, direktør for Mandag Morgens velfærdsafdeling, byder velkommen og introducerer dagens program.

Vi tegner fremtiden Visuelle teknikker kan hjælpe os til at kommunikere klarere, lytte bedre og sikre engagement i forandringsprocesser. Loa Baastrup fra Bigger Picture hjælper os med at spidse pennen og sætter os i gang med at tegne. Sammen.

9:55 Plenum

På vej mod bedre velfærd Velfærden er under forandring. Vi går fra en forståelse af, at velfærd er den service, det offentlige leverer til borgerne, til en forståelse af, at velfærd er noget, vi skaber i fællesskab. Vi ser nærmere på en række af de vigtigste tendenser i velfærdsudviklingen og tegner visioner og perspektiver op, med hjælp fra: • Dan Jørgensen, fødevareminister (S) • Eva Berneke, adm. direktør, KMD • Andreas Rasch-Christensen, forsknings- og udviklingschef, VIA UC • Anders Folmer Buhelt, sekretariatschef, Ungdommens Røde Kors • Mette Horsgaard, leder af netværksstrukturen, Albertslund Kommune • Lars Frelle-Petersen, direktør, Digitaliseringsstyrelsen

10:45 Udstillingsområdet

11:00 Se side 12 for en oversigt over emner og lokaler

Pause Udstillingsområdet byder på ny inspiration og nye kontakter. Mød de øvrige deltagere, og besøg de mange stande, der repræsenterer et bredt udsnit af Velfærdsdanmark.

Formiddagens sessioner Er ’borgeren i centrum’ en slidt kliché? Hvordan skaber vi nye, meningsfulde løsninger med bredt ejerskab? Hvad er koblingen mellem mad og velfærd? Hvad er værdien af tillid? Og spilder vi tiden med velfærdsteknologi? Få nogle af svarene på formiddagens sessioner, og tag del i debatten.

Velfærdens Innovationsdag 2015 9


SagSbehandler

SamarbejdSpartner

borger

kommune

Skab fremdrift i samarbejdet med hinanden - og med borgeren Når en opgave kræver samarbejde på tværs, kan I digitalisere forløbet med KMD Nova Dialog. Løsningen giver jer et virtuelt samarbejdsrum, hvor I kan invitere både borgere og eksterne parter til at deltage. Det giver jer en platform for et effektivt samarbejde uden spildtid og med god mulighed for at understøtte den helhedsorienterede indsats.


Program 12:15 Udstillingsområdet

Frokost: netværk & mad Stil sulten sammen med nye velfærdskollegaer i udstillingsområdet. Frokosten er pakket i bokse til 4 personer, så du skal finde sammen med tre andre spændende mennesker for at få noget at spise. Hvad I snakker om, er til gengæld helt op til jer.

13:15 Udstillingsområdet Se en oversigt over løsningerne på side 26

Løsningsgalleri Udvælg de syv løsninger, som du vil høre om, blandt de 50 gode eksempler i galleriet. Løsningerne er inddelt i fem temaer: • Ny velfærd, nye relationer • Nyt blik på gamle opgaver • Ny velfærd, nye samarbejder • Ny teknologi, større værdi • Forstærk og forstør det gode projekt

14:25 Se side 48 for en oversigt over emner og lokaler . Sessionerne starter kl. 14.30

Eftermiddagens sessioner Hvem er fremtidens lokalpolitiker? Hvordan udvikler vi innovative velfærdskompetencer? Hvordan kan digitale løsninger skabe endnu bedre velfærd? Hvad er prisen for at stå uden for samfundet? Og hvordan kan den strategiske ledelse mere aktivt tage del i udviklingen af velfærden? Få nogle af svarene på eftermiddagens sessioner, og tag del i debatten.

15:45 Udstillingsområdet

Pause: netværk & udstilling Udstillingsområdet byder på eftermiddagskaffe og flere nye kontakter. Mød de øvrige deltagere, og besøg de mange stande, der repræsenterer et bredt udsnit af Velfærdsdanmark.

16:00 Plenum

Velfærden til debat 2015 er valgår, og velfærden bliver et helt centralt valgtema. Tre stærke stemmer fra det danske medielandskab giver hver deres bud på, hvilke områder og diskussioner der kommer til at fylde i valgkampen. På den baggrund debatterer vi også, hvilket ansvar medierne har, når de udvælger og vinkler historier om hverdagens velfærd. Du møder: • Ulrik Haagerup, nyhedsdirektør, DR • Christopher Arzrouni, debatredaktør, Børsen • Casper Dall, leder af Christiansborg-redaktionen, Information Vi samler også op på dagens mange input og ser, hvordan fremtidens velfærd tegner sig.

16:45 Udstillingsområdet

Reception Nyd et glas med dine nye kontakter i udstillingsområdet, hvor du får dagens sidste input og inspiration. Velfærdens Innovationsdag 2015 11


Formiddagens sessioner

Temasession 1a

Temasession 6a

Samarbejde på tværs Plenum (Øksnehallen) Sessionen arrangeres i samarbejde med KMD.

Bring nye velfærdskompetencer i spil i samarbejder Hovedbanen (CPH Conference) Sessionen arrangeres i samarbejde med VIA UC.

Temasession 2a

Temasession 7a

Bedre mad på menuen til de ældre Sankt Hans Torv (CPH Conference) Sessionen arrangeres i samarbejde med Madkulturen og Fødevareministeriet.

Bedre resultater i rehabilitering – er TRIV en vej? Salen (Rysensteen Gymnasium) Sessionen arrangeres i samarbejde med Ergoterapeutforeningen.

Temasession 3a

Temasession 8a

Unikt samarbejde sætter patienten i centrum Nørrebros Runddel (CPH Conference) Sessionen arrangeres i samarbejde med Philips.

Loop – samskabelse i spil Lokale 3, DGI-byens Hotel Sessionen arrangeres i samarbejde med Frivilligrådet.

Temasession 4a

Temasession 9a

Innovation på den lange bane = innovation på kontrakt Enghave Plads (CPH Conference) Sessionen arrangeres i samarbejde med DI Service.

Spilder vi tiden med velfærdsteknologi? Kastrup Lufthavn (CPH Conference) Sessionen arrangeres i samarbejde med Welfare Tech.

Temasession 5a

Temasession 10a

Styrk folkeskolen med strategisk brug af digitale læringsredskaber Tivoli (CPH Conference) Sessionen arrangeres i samarbejde med Samsung.

Tillid viser vej til velfærdsudvikling Spisehuset (DGI-byen) Sessionen arrangeres i samarbejde med FTF.

12 Program Program


Temasession 1a

Samarbejde på tværs

Lokale Plenum (Øksnehallen). Format Oplæg, debat og spørgsmål fra salen. Udbytte Indsigt i debatten om, hvordan velfærden i højere grad kan indrettes, så borgere og sagsbehandlere oplever sammenhængende forløb. Målgruppe Ledere og medarbejdere, der arbejder med at sikre sammenhængende forløb for borgerne. Sessionen arrangeres i samarbejde med KMD.

I dag oplever borgere og sagsbehandlere, at det kommunale arbejde ofte sker i siloer. Borgere med sager, der går på tværs af velfærdsområder, oplever afbrudte forløb og ukoordinerede processer. For eksempel kan ledige og familier med særlige behov blive kastebold i systemet. Det går ud over både kvalitet og effektivitet. At sige ”borgeren i centrum” er blevet en kliché. Men der er stadig noget galt i Velfærdsdanmark, når der ikke altid er sammenhængende, effektive forløb på tværs af kommunen, mellem myndighedsniveauer og i samarbejdet med andre aktører som f.eks. de praktiserende læger. I kommunerne er der dog nye initiativer på vej – og en tro på, at det kan lade sig gøre at skabe en mere helhedsorienteret tilgang. Hvad står i vejen for en mere helhedsorienteret velfærd til gavn for både forvaltninger og borgere? Er det kultur, incitamenter, jura eller politik, der sætter en stopper for udviklingen? Kan digitalisering understøtte et bedre flow for både borgeren og det offentlige? Program: • ”Tænk på tværs” ved Morten Østergaard, økonomi- og indenrigsminister (R). • Debat med: -H elle Linnet, formand for Socialchefforeningen, social- og arbejdsmarkedsdirektør, Vordingborg Kommune - Henrik Kolind, kommunaldirektør, Roskilde Kommune -V ibeke Normann Andersen, analyse- og forskningschef, KORA -E va Berneke, adm. dir. KMD.

Velfærdens Innovationsdag 2015 13


Temasession 2a

Bedre mad på menuen til de ældre Lokale Sankt Hans Torv (CPH Conference). Format Debat med skiftende debattører. Udbytte Inspiration til brug af mad og måltider som afsæt for tværgående samarbejde og nytænkende velfærdsløsninger. Målgruppe Beslutningstagere og medarbejdere fra alle sektorer og interesseorganisationer, som er i berøring med ældreområdet. Der er smags-prøver til alle, som har lyst til at debattere mad og måltiders potentiale som løftestang for trivsel og velfærd blandt ældre borgere. Sessionen arrangeres i samarbejde med Madkulturen og Fødevareministeriet.

14 Program

Mange ældre nyder ikke en alderdom under optimale vilkår. Heller ikke på madfronten, der ellers har stor betydning for trivsel og fysik. Hvilket potentiale er der i mad og måltider for ældres sundhed, velvære og livskvalitet? Og kan mad og måltider være omdrejningspunktet for en tværgående indsats i et velfærdsarbejde, der kan skabe gladere borgere og stolte medarbejdere? Fødevareminister Dan Jørgensen og socialminister Manu Sareen stiller skarpt på potentialet i at styrke koblingen mellem måltidet og velfærd, forebyggelse og rehabilitering for ældre. I debatten deltager kommuner, plejehjemsbestyrere, professorer og økonomaer, der vil præsentere gode, konkrete løsninger og diskutere, hvilke udfordringer der findes på området. Som udgangspunkt for diskussionen vil professor Arne Astrup præsentere nogle af konklusionerne fra en hvidbog udarbejdet af Madkulturen og Københavns Universitet. Hvidbogen gør status på aldring, mad og måltider. Du kan også møde Helene Bækmark, adm. direktør, Ældre- og Handicapforvaltningen, Odense Kommune og Anne Marie Nielsen, sektionsleder, Madservice, Holstebro Kommune. Sessionen modereres af Morten Hyllegaard, direktør, Mandag Morgen.


Temasession 3a

Unikt samarbejde sætter patienten i centrum Lokale Nørrebros Runddel (CPH Conference). Format Inspiration og debat. Udbytte Inspiration til, hvordan offentlige organisationer og private virksomheder kan skabe fremtidssikre sundhedsløsninger. Målgruppe Ledere og administratorer, som udvikler det danske sundhedssystem. Sessionen arrangeres i samarbejde med Philips.

Stockholms Läns Landsting samarbejder med Philips om at levere og udvikle de bedste nye sundhedsløsninger til Karolinska Universitetshospital. Det helt unikke og visionære samarbejde sætter patienten i centrum og sikrer, at hospitalet er førende inden for uddannelse, forskning, innovation og teknologi. Samtidig skaber det erhvervs- og vækstudvikling i regionen. Når vi udvikler fremtidens sundhedsvæsen, er det vigtigt, at ny teknologi ses som en langsigtet investering. Det skaber nemlig gode arbejdsprocesser for personalet, giver patienterne bedre behandling og kan være med til at sikre afgørende ny forskning. Hør om erfaringerne, og tag del i debatten om, hvordan vi bedst fremtidssikrer det danske sundhedsvæsen. Program: •V elkommen ved Jens Ole Pedersen, Business to Government, Philips Healthcare. • Indblik i samarbejdet mellem Karolinska Universitetshospital og Philips. • Centrale beslutningstagere inden for sundhedsområdet debatterer, hvordan vi skaber de bedste rammer for udvikling af det danske sundhedsvæsen.

Velfærdens Innovationsdag 2015 15


Gør en forskel VIA University College

Aftryk på verden

via.dk


Temasession 4a

Innovation på den lange bane = innovation på kontrakt Lokale Enghave Plads (CPH Conference).

Den offentlige sektor indgår i stigende grad længerevarende kontrakter med private virksomheder med forventning om, at opgaveløsningen skal blive bedre, mere effektiv og løbende udvikles.

Format Workshop og refleksion skrællet for vanetænkning.

Alle parter er klar på udfordringen, men det kan være svært, og rammerne skal være på plads. Hvordan sikrer vi helt konkret, at opgaveløsningen løbende forbedres til gavn for både borgerne og de offentlige budgetter?

Udbytte Inspiration til nye samarbejdsmodeller mellem den offentlige og private sektor båret af innovation.

Få inspiration og gode råd til, hvordan man tilrettelægger samarbejder på tværs af sektorer båret af innovation, tillid og de rigtige incitamenter.

Målgruppe Kommunaldirektøren, budgetbissen, plejevirksomheden og alle, som ønsker et indblik i fremtidens samarbejdsformer mellem den offentlige og private sektor.

Program: • Velkommen ved Mette Rose Skaksen, branchedirektør i DI. • P raktiske erfaringer med nye løsninger på eksisterende opgaver, ved Claus Fibiger, vicedirektør i Coor Service Management. • Forventninger på kontrakt, ved Kenn Thomsen, direktør i Holbæk Kommune. • I nnovation på kontrakt, ved Thomas Nistrup, adm. direktør i Forenede Care. Nick Allentoft, chefredaktør på DenOffentlige.dk, leder os sikkert igennem sessionen.

Sessionen arrangeres i samarbejde med DI Service.

Velfærdens Innovationsdag 2015 17


Temasession 5a

Styrk folkeskolen med strategisk brug af digitale læringsredskaber Lokale Tivoli (CPH Conference). Format Interview, debat og politiske perspektiver. Udbytte Inspiration til, hvordan kommuner og skoler kan gribe digitaliseringen an, samt indblik i de udfordringer og muligheder, som eksisterer. Målgruppe Ledere og medarbejdere fra kommuner, skoler og undervisningsinstitutioner, som beskæftiger sig med læring, it og undervisning. Sessionen arrangeres i samarbejde med Samsung.

De politiske ambitioner for brugen af teknologi i folkeskolen er store. Og med god grund, for digitale læringsredskaber kan øge elevernes læring og frigøre ressourcer hos lærerne. Det er kommunerne og i sidste ende de enkelte skoler, som skal indfri potentialet i de digitale læringsredskaber. Men nogle kommuner og skoler er kommet længere end andre, når det gælder it-strategier, indkøb af udstyr og brug af it og digitale læremidler i undervisningen. Derfor opstår spørgsmålet om, hvordan vi undgår ulighed i adgangen til digitale læringsredskaber og digital undervisning mellem danske folkeskoleelever. Program: • Konkrete erfaringer med implementering af it i folkeskolen fra kommuner og skoler, som er langt fremme. Interview med Kim Brøbech, skolechef i Ikast-Brande Kommune, og Jesper Bruselius, viceskoleleder på Søndermarksskolen i Vejle Kommune. • Verdens bedste folkeskole – hvordan kan nye teknologier understøtte visionen og styrke undervisningen for alle danske folkeskoleelever? Debat mellem Mette Witt Hagensen, formand for Skole og Forældre, Bjørn Hansen, forretningsudvalgsmedlem i Danmarks Lærerforening, Camilla Ottsen, hovedbestyrelsesmedlem i Skolelederforeningen, og Peter Stoltz fra Samsung Danmark. • Reaktioner fra Christiansborg: Peter Juel Jensen, undervisningsordfører for Venstre, kommenterer. Sessionen modereres af Jacob Fuglsang, uddannelsesredaktør på Politiken.

18 Program


Temasession 6a

Bring nye velfærdskompetencer i spil i samarbejder Lokale Hovedbanen (CPH Conference). Format En kombination af korte inspirationsoplæg og små øvelser, der bringer deltagernes erfaringer i spil. Udbytte Inspiration til, hvordan samarbejdsdreven innovation kan finde sted. Målgruppe Ledere og medarbejdere med interesse for at undersøge et uudnyttet potentiale for samarbejdsdreven innovation med professionshøjskolerne. Sessionen arrangeres i samarbejde med VIA UC.

En ny type samarbejder mellem private og offentlige aktører samt medarbejdere og studerende på landets professionshøjskoler giver innovative løsninger og udvikler fremtidens velfærdskompetencer. Ved at forbinde konkrete innovationsbehov i den offentlige og private sektor med de studerendes perspektiver og videnmedarbejdernes indsigter, kan man udnytte et stort potentiale. Bliv klogere på, hvordan samarbejdsdreven innovation kan fungere, og hvilke udfordringer du kan få nye vinkler på ved at involvere studerende og videnmedarbejdere. Mød blandt andre: •A nne Kirketerp, ph.d., VIA, der deler ud af sin viden om samarbejdsdreven innovation. • I nger Svansø Iversen fra Gl. Rye Skole, Skanderborg Kommune, og Bente Lindgaard, konsulent, og Inger Marie Larsen-Nielsen, lektor, begge VIA, om, hvordan medarbejdere og ledere uddannes til playmakere, der bringer borgere, det private, frivillige og det offentlige sammen om at finde nye velfærdsløsninger. • Rikke Møller Johannesen, lektor, VIA, om det prisvindende koncept Innovationsagenten, hvor lærere, pædagoger og studerende samskaber konkrete innovationer. •S ara Juul Østergaard, lektor, VIA, om en model for gastronomisk co-creation, der har resulteret i et nyt isprodukt målrettet småt spisende personer.

Velfærdens Innovationsdag 2015 19


Temasession 7a

Bedre resultater i rehabilitering – er TRIV en vej? Lokale Salen (Rysensteen Gymnasium). Format Oplæg, gruppediskussioner og debat.

Kommunernes indsats for, at flere borgere har et godt og aktivt hverdagsliv – rehabilitering – har i løbet af de sidste 10 år bredt sig fra ældreområdet til social-, beskæftigelses-, undervisnings- og sundhedsområdet. Borgere med sygdom, funktionsbegrænsninger eller handicap bliver tilbudt job, undervisning og træning, der skal gøre dem mere selvhjulpne.

Udbytte Inspiration til at udvikle helhedsorienterede mål for rehabilitering.

Det er vigtige indsatser, men vi ved, at de i sig selv ikke fører til et godt og aktivt hverdagsliv. Hvis rehabilitering skal lykkes, skal velfærdsmedarbejderne bringe mange flere ressourcer i spil i og omkring borgeren. De nære relationer udgør f.eks. ofte en stærk motivation for træning og motion.

Målgruppe Medarbejdere og ledere, der interesserer sig for og arbejder med rehabilitering.

Ergoterapeutforeningen har identificeret fire faktorer, der er afgørende for, at den enkelte borger oplever sit liv som meningsfuldt og er motiveret til aktiv deltagelse: Tilgængelighed, Relationer & roller, Interesser samt Vaner & vilje – tilsammen TRIV. TRIV er et oplæg til debat, ikke et færdigt koncept.

Sessionen arrangeres i samarbejde med Ergoterapeutforeningen.

På sessionen kan du høre mere om, hvad der ligger i TRIV. Vi vil gerne vide, hvordan du mener, at TRIV-faktorerne kan styrke rehabiliteringsindsatsen, og hvad der skal til, for at TRIV bliver prioriteret lige så højt som de andre faktorer, vi typisk måler på. Hør også, når Jakob Kyndal, direktør for Social og Sundhed i Aabenraa Kommune, diskuterer anvendelsen af TRIV med Gunner Gamborg, Ergoterapeutforeningens formand.

20 Program


Temasession 8a

LOOP – samskabelse i spil

Lokale Lokale 3, DGI-byens Hotel. Format Oplæg, spil og samskabelse. Udbytte Konkret samskabelsesværktøj til facilitering og understøttelse af samskabelsesprocesser. Målgruppe Spillet kan bruges af alle, der gerne vil samarbejde på tværs af arbejdsområder og sektorer, og som ønsker at lægge vægt på processen og på at udnytte ressourcer og viden optimalt.

Samskabelse i praksis bliver en hel del lettere, når Frivilligrådet præsenterer spillet LOOP. Baseret på seks grundlæggende principper for samskabelse giver LOOP deltagerne en konkret, lettilgængelig og enkel måde at facilitere samskabelsesprocesser på overalt i landet. Vi styrer langt uden om højtflyvende skåltaler om samskabelsens potentiale og konceptuelle muligheder og giver deltagerne et konkret værktøj til at lave vedkommende og relevant samskabelse i deres projekter. Erfarne ”loopister” fortæller om deres erfaringer med at bruge LOOP i deres organisationer, og vi skal sammen spille et par runder LOOP. Sessionen koncentrerer sig om at klæde deltagerne bedst muligt på til at facilitere meningsfuld samskabelse i deres egen kontekst. Spillet kan downloades på www.frivilligraadet.dk.

Sessionen arrangeres i samarbejde med Frivilligrådet.

Velfærdens Innovationsdag 2015 21


Temasession 9a

Spilder vi tiden med velfærdsteknologi? Lokale Kastrup Lufthavn (CPH Conference). Format Interview og debat. Udbytte Inspiration til at nytænke udvikling og spredning af velfærdsteknologi. Målgruppe Ledere, medarbejdere og politiske beslutningstagere i kommuner, velfærdsteknologiske virksomheder og vidensinstitutioner. Sessionen arrangeres i samarbejde med Welfare Tech – Innovationsnetværket for Sundhed og Velfærdsteknologi.

Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologi

22 Program

Rundt om i landet eksperimenteres der energisk med nye teknologiske løsninger, der kan skabe bedre velfærd. Men alt for sjældent bliver de gode erfaringer og løsninger spredt fra pilotprojekter i én kommune til storskala i mange kommuner. Hvad skal der til for at få læring og videndeling på tværs af kommunerne? Og hvordan udvikler og bruger man den gode businesscase, som dokumenterer, at en velfærdsteknologisk løsning virker og er en god forretning for kommunen? Lyt med, når vi samler et panel af virksomheder, kommuner og vidensinstitutioner og spørger ind til deres erfaringer. Og bidrag med dine indsigter og udfordringer, når vi tager en fælles debat om, hvordan vi udvikler – og ikke mindst spreder – fremtidens velfærdsløsninger. Program: • Velkomst ved Gunhild Sander Garsdal, Welfare Tech – Innovationsnetværket for Sundhed og Velfærdsinnovation. • ” Hvorfor gør vi ikke bare noget mere af det, der virker?” Peter Julius, partner i innovationshuset Public Intelligence, spørger ind, provokerer og debatterer med: -O le Langvad Wessby fra Sekoia og Ida Christensen fra Odense Kommune - J esper K. Thomsen fra DoseSystem og Kirsten Springborg fra Aabenraa Kommune. - J esper Grode fra VIA University College og Nationalt Netværk for Sundhedsog Velfærdsteknologi ved Danske Professionshøjskoler. - Morten Kyng fra Alexandra Instituttet. - Deltagerne i sessionen.


Temasession 10a

Tillid viser vej til velfærdsudvikling

Lokale Spisehuset (DGI-byen). Format Case-oplæg med deltagerinvolvering. Udbytte Inspiration fra kommunal praksis til at arbejde med tillid og udvikling. Målgruppe Lokale aktører i MED-systemet og organisationsrepræsentanter. Sessionen arrangeres i samarbejde med FTF.

Hvordan skaber man det bedste grundlag for innovation og effektivitet? Det gør man gennem tillid. Vejle Kommune har i både 2013 og 2014 afsat en million kroner til et personalepolitisk projekt, som kobler tillid og innovation. Afsættet er, at tillid til system, kollegaer og ledelse øger innovationen hos medarbejderne; de kommer på nye løsninger og bedre måder at gøre tingene på sammen med borgerne. I Gentofte Kommune fokuserer man på samspillet mellem tillidsrepræsentanter og ledere. Her er målet, at medarbejderne skal tage endnu større medansvar for en udvikling, hvor medarbejdere og borgere sammen skaber velfærden. Det betyder, at tillidsrepræsentanten – som medarbejdernes repræsentant – i endnu højere grad tager del i de daglige beslutninger og den strategiske udvikling af arbejdspladsen. Du kan møde: •N iels Ågesen, kommunaldirektør, og Rikke Vagn-Hansen, næstformand i Hovedudvalget, begge Vejle Kommune. • Ragnhild Christensen, HR-chef, og Vibeke Bredsdorff Sørensen, næstformand i Hovedudvalget, begge Gentofte Kommune. • Niels Thyge Thygesen, forsker, Copenhagen Business School, der sætter forandringerne i perspektiv. • Bente Sorgenfrey, formand, FTF. Konsulent Jacob Lindeblad, Lindeblad A/S, involverer panel og deltagere.

Velfærdens Innovationsdag 2015 23


24 Program


Løsningsgalleri � 50 eksempler på velfærd, der virker

En løsning er et nyt projekt, produkt eller arbejdsgang, der er implementeret, og som har demonstreret eller sandsynliggjort en effekt. En løsning skaber altså merværdi. I Løsningsgalleriet kan du møde de mennesker, der står bag 50 konkrete bud på, hvordan vi løser vigtige velfærdsopgaver på nye måder. Konceptet er en blanding af speeddating og gallery-walk, så du får mulighed for at vælge de løsninger, der er mest relevante for dig, og du kan stille spørgsmål eller dele dine egne erfaringer direkte med løsningsgalleristen. Løsningsgalleriet finder sted kl. 13.15-14.25 og giver dig syv runder a ca. 8 minutter. Imellem hver runde spiller vi et lille stykke musik, der signalerer, at du skal bevæge dig videre til den næste løsning. Løsningerne fordeler sig efter temaerne: • Ny velfærd, nye relationer • Nyt blik på gamle opgaver • Ny velfærd, nye samarbejder • Ny teknologi, større værdi • Forstærk og forstør det gode projekt Du kan læse om dem alle sammen på de følgende sider, og udvælge de syv, du vil nå at besøge. Vi samler på gode velfærdsløsninger Hvis du kender til et godt eksempel på en innovativ velfærdsløsning, hører vi meget gerne fra dig. Skriv til innovationsdag@mm.dk og fortæl os, hvad det nye er, hvor længe løsningen har været implementeret, og hvilke resultater den har skabt. Vi glæder os til at høre fra dig.

Velfærdens Innovationsdag 2015 25


Oversigt over løsningsgalleriet

Toiletter

L50

Toiletter

L33

L32

L16

L34

L31

L17

L15

L14 L49

43

24

42

25

23

4

22

5

L18 L48

L35

L30

3 44

41

26

21

6

45

40

27

20

7

L13

L19 L36 L47

39

28

38

29

L46

L37

L20 L11

L38

L28

46

37

30

19

8

47

36

31

18

9

L45

L44

L43

L39

32

17

10

34

33

16

11

15

12

14

13

L40

L41

26 Program

2 L21

L27

35

L42

L12

L29

L26

1

L10

L22

L9

L23

L8

L7

L4

48

L6

L3

L2

L5

L1

Check-in L25

L24

Garderobe


Ny velfærd, nye relationer L1 Byråd og borgere finder nye løsninger sammen L2 Forældre kan forebygge mobning L3 Playmakere viser vej til samskabelse og nye relationer L4 Mad og medborgerskab bringer enlige forsørgere sammen

amarbejde mellem indsatte og ansatte øger trivslen i L5 S danske fængsler

L25 LOOP – spil dig til samskabelse L26 Teaterteknikker skaber engageret debat mellem borgere og

politikere L27 Erhvervsmentorer får udsatte unge til at beholde jobbet L28 Aarhus Kommune tilbyder ældre it-hjemmehjælp L29 Studerende laver motionstilbud for medarbejdere L30 Gør valget af ungdomsuddannelse nemmere

L6 Rudme danner model for aktive landsbyer

L31 It gør tværorganisatorisk samarbejde nemmere

L7 Struktureret videndeling styrker inklusionen

L32 Samlet indsats hjælper arbejdsløse unge

L8 Unge skaber nye fællesskaber i lokalområdet L9 Middag om medborgerskab giver nye relationer

Ny teknologi, større værdi L33 Blinde låner andres øjne

Nyt blik på gamle opgaver

L34 Vi kan beregne gevinsten ved forebyggelse L35 Nyt redskab styrker beskæftigelsesindsatsen

L10 Elever går i gåsegang til skolen L36 Computerspil inddrager borgerne i byudvikling L11 Holdspil og coaching støtter udsatte unge L12 Netværk hjælper familier med sårbare børn og unge L13 Ny model skaber større tryghed, når hjemmet bliver en

arbejdsplads L14 Faste læger på plejecentre er både bedre og billigere L15 Løb med din læge

L37 App giver patienten større indflydelse på sit eget forløb L38 Madrouletten bringer fremmede mennesker sammen L39 Én platform samler kommunikationen mellem system og borger L40 Velfærdsteknologi giver større livsglæde på plejehjem L41 Et digitalt og fælles læringsrum i folkeskolen

L16 Nye metoder får de unge til stemmeurnerne L17 Brugerinddragelse giver bedre behandlingsforløb L18 I Fablab flytter undervisningen ud af klasselokalet L19 En ny økonomisk model styrker inklusionen L20 Sundhedstjek på hjul

Forstærk og forstør det gode projekt

L21 Fælles madlavning skaber liv på plejecentret

L42 Copycat-prisen hylder kopiering af gode ideer L43 Fra lukkede til rullende kontorer L44 Idériget giver bedre sundhedsløsninger L45 Elever hjælper elever og lærere med it L46 Måltidsværter får ældre til at spise mere

Ny velfærd, nye samarbejder

L47 Cykelture giver vind i håret og nye relationer

L22 Tværfaglige teams rykker ud i virkeligheden

L48 Helhedsplan for udsatte boligområder

L23 Borgere laver sundhedsprojekter for hinanden

L49 Flere ansatte lærer at finde ind til borgernes ønsker og behov

L24 En ny model for landsbysamarbejde

L50 Musik i ambulancen beroliger patienten

Velfærdens Innovationsdag 2015 27


Ny velfÌrd, nye relationer Under dette tema finder du løsninger, der gennem et fokus pü nye relationer fornyer og forbedrer vigtige fÌllesskaber.

28 Program


L4. Mad og medborgerskab bringer enlige forsørgere sammen

I fire såkaldte omstillingsgrupper er politikerne i Holbæk Kommune gået i dialog med byens borgere og virksomheder for at finde bedre og billigere måder at løse kommunens kerneopgaver på. Politikerne bruger deltagernes egne erfaringer og ideer, og involverer dem i de politiske beslutninger. Resultatet er blevet en liste med konkrete løsninger, som borgere og byråd nu samarbejder om at føre ud i livet. Det har skabt nye relationer mellem kommunens indbyggere og politikere og en mere borgernær budget- og beslutningsproces.

I Vallensbæk Kommune går man nye veje for at styrke enlige forsørgeres tilknytning til lokalområdet og integrere dem i et aktivt fællesskab. I samarbejde med Socialt Udviklingscenter har kommunen inviteret enlige forsørgere til ’Madborgerskab i Vallensbæk’. Målet var at engagere dem i et nyt fællesskab via madlavning, fællesspisning, børneklubber og workshops, hvor deltagerne selv kom med ideer til, hvordan hverdagen kan gøres bedre, nemmere eller sjovere. Projektet blev startskuddet til et nyt netværk blandt deltagerne.

Kontakt: Linda Lund Johansen, chefkonsulent, Holbæk Kommune, linlj@holb.dk

Kontakt: Loui Stampe Lund, frivillighedskonsulent, Vallensbæk Kommune, lsl@vallensbaek.dk

L2. Forældre kan forebygge mobning

L5. Samarbejde mellem indsatte og ansatte øger trivslen i danske fængsler

En aktiv og velfungerende forældregruppe med tæt kontakt til hinanden og klassens børn er et vigtigt fundament for gode relationer og trivsel. Forældrefiduser.dk er en redskabskasse med 45 konkrete aktiviteter, som forældre kan arrangere for at skabe bedre sammenhold i klassen og tættere relationer i forældregruppen. Samtidig kan lærere, pædagoger og skoleledere finde redskaber, der styrker forældresamarbejdet. Det er med til at forebygge mobning og på den længere bane kriminalitet. Kontakt: Anette Aaby Hansen, projektleder, Det Kriminal� præventive Råd, aah@dkr.dk

L3. Playmakere viser vej til samskabelse og nye relationer Ny velfærd kalder på samskabelse på tværs af fag, forvaltninger og sektorer. VIA’s nye playmakeruddannelse gør ledere og professionspraktikere til professionelle samskabelsesagenter. De første playmakere gennemgik den etårige uddannelse i 2014, og deltagerne har fået redskaber til at være primus motor i nye samskabelsesprocesser, der kan skabe stærkere relationer mellem f.eks. borgere, politikere og velfærdsmedarbejdere. Kontakt: Inger Marie Larsen�Nielsen, lektor, VIA University College, inie@via.dk, og Sten Tygesen, virksomhedskonsulent, Hedensted Kommune, sten.tygesen@hedensted.dk

”Os-dem”-konflikter mellem indsatte og ansatte i danske fængsler gør hverdagen anstrengt for begge parter. For at nedbryde fordommene og skabe nye relationer samarbejder indsatte og ansatte i udvalgte fængsler om selvvalgte projekter, såsom at etablere et motionsrum eller arrangere fællesspisning. Resultatet er færre konflikter og forbedret trivsel til glæde for alle. Kontakt: Michael Sørensen, fængselsbetjent, Statsfængslet Søbysøgård, michael.sørensen@kriminalforsorgen.dk

L6. Rudme danner model for aktive landsbyer Fælles arbejdsprojekter har kickstartet den innovative kultur og skabt nye og stærkere relationer mellem indbyggerne i landsbyen Rudme på Fyn. Med inspiration fra den danske højskoletanke og 1800-tallets kaffesaloner samles beboerne til fællesmøder, hvor de taler om projekter, de gerne vil stable på benene. Kaffeklubslignende grupper arbejder videre med ideerne, og det har bl.a. ført til etableringen af en ny forening, der afholder løb i samarbejde med det lokale slot. Det genererer både indtægter til landsbyen og styrker beboernes sammenhold. Kontakt: Tyge Mortensen, tidl. højskoleforstander, tyge@kreativproces.dk

Velfærdens Innovationsdag 2015 29

Ny velfærd, nye relationer

L1. Byråd og borgere finder nye løsninger sammen


TRYGHED SKABES I SAMSPIL Borgernes tryghed er et afgørende fundament under vores samfund og fortsatte velfærd, og tryghed skabes i samspil mellem mange faktorer og aktører. Det kalder på nye og styrkede partnerskaber mellem Politi, øvrige myndigheder, offentlige og private virksomheder og organisationer og ikke mindst borgerne selv. Samarbejdet om tryghed er omdrejningspunktet for politiets temasession på Velfærdens Innovationsdag 2015.

adfærd på gaden, og lokale bander får for let spil, når indsatsen ikke koordineres mellem f.eks. politiet, SSP og frivillige foreninger. På politiets temasession kan du bl.a. høre om, hvordan Fyns Politi gennem en styrket dialog med beboerne i Vollsmose har øget trygheden, og du kan deltage i diskussionen om fremtidens tværgående partnerskaber.

Trygheden udfordres i dag af nye kriminalitetsformer, som bl.a. vinder frem i cyberspace eller som følge af grænseoverskridende og organiseret kriminalitet. Men borgerne bliver også utrygge, når unge udviser truende

15088_Annonce_Velfaerdens_Innovationsdag_01.indd 1

etf.dk/TRIV

06/01/15 15.56


L7. Struktureret videndeling styrker inklusionen Ofte oplever pædagoger og lærere at løbe panden mod muren, når inklusionsvisioner skal omsættes til praksis. Som noget nyt hjælper Aarhus Kommune derfor praktikere, der selv har stået over for konkrete problemer og løst dem, med at dele deres erfaringer med kommunens øvrige skoler og daginstitutioner. Vejlederne bidrager med et nyt blik på inklusionsudfordringerne og hjælper deres kollegaer med at se nye muligheder. Indsatsen har bl.a. styrket forældresamarbejdet i skolerne, hvilket er en nødvendig forudsætning for at lykkes med inklusion. Kontakt: Carsten Møller, inklusionsvejleder, Aarhus Kommune, carsten.moeller@skolekom.dk

L8. Unge skaber nye fællesskaber i lokalområdet

Kontakt: Annette Rohde, projektleder, KBH+, annette.rohde@askovfonden.dk

L9. Middag om medborgerskab giver nye relationer Aarhus Kommunes medborgerskabsudvalg er ved at udarbejde kommunens første politik for aktivt medborgerskab. Derfor opfordrer de alle til at lære naboer, kollegaer eller venner bedre at kende over en middag og en snak om aktivt medborgerskab. Værten får udleveret en madkurv og en liste med spørgsmål, som snakken kan tage udgangspunkt i. Selskabet sender deres forslag tilbage til udvalget, som dermed får ideer fra borgere, der ellers ikke ville blive hørt, og samtidig opstår der nye relationer mellem middagsgæsterne. Kontakt: Tine Holm Mathiasen, specialkonsulent, Aarhus Kommune, thma@aarhus.dk

Velfærdens Innovationsdag 2015 31

Ny velfærd, nye relationer

Mange unge vil gerne være medskabere af det samfund, de er en del af, men de ved ikke altid, hvor de skal gå hen med deres ideer og energi. På Projektakademiet bliver unge trænet i at udtænke og skabe projekter, som styrker fællesskaber i lokalområdet på Nørrebro i

København. De har blandt andet afholdt loppemarkeder i udsatte boligområder og udsmykket de høje hegn omkring metrobyggeriet i København. Det skaber nye mødesteder for alle i lokalområdet og tættere relationer mellem de unge.


Nyt blik på gamle opgaver Under dette tema finder du løsninger, der har skabt gode resultater ved at kaste et innovativt blik på allerede eksisterende velfærdsopgaver.

32 Program


L10. Elever går i gåsegang til skolen I stedet for at forældrene kører de yngste børn i skole hver morgen, kan de nu selv tage Gåbussen. Her får eleverne nye kammerater, bliver mere sikre i trafikken og får frisk luft fra morgenstunden. Hver dag går de ældste skoleelever en planlagt rute i byen og samler de yngste elever op ved faste stoppesteder. De ældre ”buschauffører” bruger en app til at holde styr på, hvilke elever der skal med, og hvor de skal samles op undervejs. Kontakt: Anne Katrine Kaarsholm, projektleder, Dansk Skoleidræt, akk@skoleidraet.dk

Det har længe været en udfordring at integrere udsatte drenge i det danske foreningsliv og samfundet i øvrigt. På Rådmandsgade Skole i København er de gået anderledes til værks for at give disse drenge et fast ståsted i hverdagen. I et tæt samarbejde med den lokale fodboldklub og et team af frivillige coaches deltager drengene nu aktivt i lokalmiljøet, og en mentorordning støtter dem i at tage ansvar for deres egen livssituation og fremtid. Kontakt: Knud Ryom, ph.d.�stipendiat, Københavns Universitet, keryom@nexs.ku.dk

L12. Netværk hjælper familier med sårbare børn og unge Normalt møder bostedet Holmstrupgård først familier med psykisk syge børn, når børnene skal flytte ind. For at undgå, at det kommer så vidt, har bostedet etableret en tostrenget og forebyggende indsats: et netværk, hvor forældre deler erfaringer og får redskaber til at tackle og støtte barnet derhjemme, og et fritidstilbud, hvor psykisk sårbare unge møder hinanden, får større selvtillid og får træning i at blive del af nye fællesskaber i f.eks. den lokale idrætsklub. Kontakt: Lise Lotte Helm, projektleder, Holmstrupgård, liselotte.helm@ps.rm.dk

Når en borger skal have hjælp fra hjemmeplejen, og store hjælpemidler bliver installeret i hjemmet, kan det føre til en følelse af kontroltab for borgeren og til konflikter mellem borgeren og hjemmehjælperen. Derfor bruger Roskilde Kommune nu ”Indretningsmodellen” – et dialogværktøj, der giver borger og hjemmehjælper mulighed for sammen at indrette hvert enkelt rum, så arbejdsmiljøet er i orden og borgeren fortsat kan føle sig hjemme i sit eget hjem. Kontakt: Eva Gyldvig, arbejdsmiljøchef, Roskilde Kommune, evag@roskilde.dk

L14. Faste læger på plejecentre er både bedre og billigere Færre indlæggelser, mere korrekt medicinering og stor tilfredshed blandt alle parter er resultatet af et forsøg med faste læger på plejecentre. Samtidig peger resultaterne på et stort besparelsespotentiale for kommuner og regioner. Hvor beboerne før rykkede ind hos lægen, rykker lægen nu ind hos beboerne. Lægen kommer fast på besøg nogle timer hver uge og bruger tiden til rådgivning og vejledning af personalet og er praktiserende læge for de beboere, der ønsker det. Kontakt: Rikke Søndergaard, specialkonsulent, Socialstyrelsen, rso@socialstyrelsen.dk

L15. Løb med din læge Mange hjertepatienter undlader at motionere, fordi de er usikre på, hvordan deres krop vil reagere på fysisk aktivitet. Derfor tilbyder frivillige læger fra Sund Danmark fælles gå- og løbeture til hjertepatienter for at give dem en tryg og positiv oplevelse ved opstart af motion. ”Løb med din læge” danner samtidig rammen for et mere uformelt møde mellem læge og patient, hvor den nye relation gør, at patienten tør stille spørgsmål, han eller hun ellers ikke ville have fået svar på. Kontakt: Jakob Hartvig Thomsen, læge og ph.d.�studerende, Sund Danmark, Jakob@jht.dk

Velfærdens Innovationsdag 2015 33

Nyt blik på gamle opgaver

L11. Holdspil og coaching støtter udsatte unge

L13. Ny model skaber større tryghed, når hjemmet bliver en arbejdsplads


Kigger du i den rigtige retning efter ligesindede? Har du lyst til at se, hvordan andre skaber udvikling? Så tag i innovationspraktik eller få en innovations­ praktikant på din arbejdsplads. Kom og hør mere på vores stand eller find os på coi.dk

Hos Philips Healthcare tror vi på at fremtidens sundhedsløsninger udvikles i innovative partnerskaber. Derfor arbejder vi i Danmark bl.a. sammen med Syddansk Sundhedsinnovation og Copenhagen Healthtech Cluster. Mød os på Velfærdens Innovationsdag 2015 og hør mere om offentligeprivate partnerskaber. www.philips.dk

Den korteste vej til den bedste behandling


L16. Nye metoder får de unge til stemmeurnerne

L19. En ny økonomisk model styrker inklusionen

Det er svært at få unge vælgere til at stemme. Derfor satte Silkeborg Kommune op til kommunalvalget i 2013 alt ind på at finde nye metoder til at engagere denne målgruppe. Med inspiration fra valgforskning og med metoder såsom kærlige puf, aktiverende leg og brugerdrevne oplevelser mødte valgprojektet BeSTEM de unge, hvor de var: på uddannelserne, i byrummet og på Facebook. Og det betød, at de unges valgdeltagelse steg med 25 pct.

Folkeskolen har i stigende grad til opgave at inkludere børn med særlige behov. For at sikre børnene en vellykket skolestart, har Aabenraa Kommune givet skolelederne råderum til at opkvalificere lærerne og styrke et tidligere samarbejde mellem børnehaven, forældre og PPR-medarbejdere rundt om det enkelte barn. Løsningen er en ny økonomisk model, der lader de økonomiske ressourcer følge barnet ud på den enkelte skole.

Kontakt: Thomas Mølgaard, projektleder, Silkeborg Kommune, thomas.mølgaard@silkeborg.dk

Kontakt: Vibeke Domar, skoleleder, Bolderslev Skole, vd@aabenraa.dk

L17. Brugerinddragelse giver bedre behandlingsforløb

L20. Sundhedstjek på hjul

Kontakt: Birgitte Knak Ostersen, kvalitets� og udviklings� chef, Hospitalsenheden Vest, Region Midtjylland, birost@rm.dk

L18. I Fablab flytter undervisningen ud af klasselokalet I designlaboratoriet Fablab er undervisningen flyttet ud af klasselokalet og ind i et nyt kreativt miljø. I særlige FabSchool-forløb arbejder de ældste folkeskoleelever f.eks. med matematik på nye måder ved at bruge 3D-printer, laserskærer og programmeringsværktøjer. Den praktiske læringsform sætter kreativ innovation på skoleskemaet og bringer andre kompetencer i spil end de traditionelt boglige.

Arrivas Sundhedsbus gør en forskel for buschauffører og medarbejdere, der ellers ikke opsøger lægen for at få vejledning om en sundere livsstil. For at øge den sundhedsmæssige trivsel blandt sine ansatte, byggede virksomheden en gammel bybus om til et rullende sundhedscenter. To sundhedskonsulenter kører med Sundhedsbussen rundt til ansatte i hele landet, og over 500 personer har nu fået råd og vejledning til et sundere liv. Kontakt: Andreas Jürgensen, arbejdsmiljøkonsulent, Arriva Danmark A ⁄S, Andreas.jurgensen@arriva.dk

L21. Fælles madlavning skaber liv på plejecentret På Plejecenter Sølund i København er måltiderne dagens højdepunkt. Frostposer og kedelige dåser er erstattet af friske, økologiske råvarer. Alle måltider laves fra bunden – og beboerne får lov at hjælpe til. Den hjemmelavede mad er ikke dyrere, men sundere og langt mere varieret og indbydende. De sociale aktiviteter omkring madlavningen giver liv i hverdagen, og beboere og personale nyder at spise de hjemmelavede måltider sammen. Kontakt: Marianne Lange, køkkenchef, Plejecenter Sølund, zn1h@suf.kk.dk

Kontakt: Rasmus Fangel Vestergaard, projektleder, Kultur Valby, y70x@kff.kk.dk

Velfærdens Innovationsdag 2015 35

Nyt blik på gamle opgaver

På Hospitalsenheden Vest finder patienter og personale i fællesskab nye måder at håndtere gamle opgaver som mad- og medicinordninger på i hospitalets Brugerråd. Patienterne giver også feedback på deres indlæggelser i såkaldte patient-ekspertpaneler, hvor ledelsen sidder med og kan bruge patientfortællingerne til at forbedre afdelingens arbejdsgange. Brugerinddragelsen gør det faglige personale opmærksom på problemstillinger, det tidligere overså, og det giver tryggere og mere sammenhængende indlæggelsesforløb.


Ny velfærd, nye samarbejder Under dette tema finder du eksempler på velfærdsaktører, der sammen skaber nye løsninger. Det kan være på tværs af sektorer, fag eller geografiske skel.

36 Program


L22. Tværfaglige teams rykker ud i virkeligheden I Tønder Kommune er det børnefaglige personale flyttet ud af rådhuskontorerne og ind på fem af kommunens distriktsskoler. Her sidder sundhedsplejersker, PPR-medarbejdere, socialrådgivere og UU-vejledere omkring samme bord – endnu tættere på de udsatte familiers hverdag. Det øger kvaliteten og sammenhængen i indsatsen og styrker den forebyggende støtte til den enkelte familie. Kontakt: Charlotte Staugård, socialrådgiver, Tønder Kommune, chsj@toender.dk

Hvordan sætter man folkesundhed og fysisk aktivitet på dagsordenen i mindre lokalsamfund? Netværk for Fællesskabsagenter skaber nye samarbejder mellem frivillige igangsættere og det lokale sundhedsvæsen ved at omsætte borgernes egne ideer til konkrete projekter, der kan forbedre borgernes sundhed og trivsel. I samarbejde med det lokale sundhedscenter i Roskilde arrangerer en fællesskabsagent f.eks. et fitnesstilbud for ældre borgere, som typisk ikke får rørt sig nok i hverdagen. Kontakt: Gitte Grønnemose Butler, sekretariatschef, Sund By Netværket, gigb@KL.dk

L24. En ny model for landsbysamarbejde

”Samskabelse” er blevet et centralt begreb i jagten på bedre velfærdsløsninger. Men hvordan får man nye samarbejder mellem forskellige fagligheder og aktører til at fungere i praksis? LOOP er et spil, som giver deltagere i nye tværgående projekter konkrete og enkle redskaber til at komme i gang med samskabelsesprocessen. Det giver de involverede et fælles ståsted og forbedrer samarbejdet. Kontakt: Stefan Lægaard Simonsen, politisk rådgiver, Frivilligrådet, sls@frivilligrådet.dk

L26. Teaterteknikker skaber engageret debat mellem borgere og politikere Kommunalpolitik kan fremstå tørt, teknisk og fjernt fra de borgere, det egentlig handler om. I Holbæk har byens teater tilbudt sin dramaturgiske ekspertise til at puste liv i den stivnede dialog mellem borgere og lokalpolitikere. I samarbejde med kommunen og lokalavisen har to teaterledere iscenesat debataftener, hvor spørgsmål om skolereformen, udkantsdanmark og en ny sportsarena er blevet vendt på hovedet. Resultatet var sale fyldt med engagerede borgere, en livlig debat og et stærkere fællesskab. Kontakt: Kristoffer Møller Hansen, teaterleder, Holbæk Teater, kmh@het.dk

L27. Erhvervsmentorer får udsatte unge til at beholde jobbet

I Sønderborg Kommune bliver landsbyerne aktivt inddraget i kommunefællesskabet i kraft af en ny organisationsmodel i tre niveauer. 31 landsbylav afholder fællesmøder og engagerer folk i arbejdsudvalg. Landsbyforum er lavenes fælles talerør udadtil, mens et landdistriktsudvalg danner bro mellem lavene og byrådet. Resultatet er blevet nye løsninger og samarbejder med kommunens politikere om fælles projekter i lokalmiljøet.

Udsatte og kriminelle unge har vanskeligt ved at blive integreret på arbejdsmarkedet. Derfor har Ishøj Kommune etableret en fritidsjobordning, som ikke bare formidler kontakten mellem de unge og erhvervslivet, men hvor kommunen samarbejder med hver enkelt virksomhed om at frikøbe en ansat til at være mentor og rollemodel for den nyansatte unge. Det betyder, at flere unge end normalt beholder deres job, også efter erhvervsmentorordningen stopper.

Kontakt: Connie M. Skovbjerg, landdistriktskoordinator, Sønderborg Kommune, cskb@sonderborg.dk

Kontakt: Anne�Mette Palm, fritidsjobkoordinator, Ishøj Kommune, 37113@ishoj.dk

Velfærdens Innovationsdag 2015 37

Ny velfærd, nye samarbejder

L23. Borgere laver sundhedsprojekter for hinanden

L25. LOOP – spil dig til samskabelse


You need to see this. H   oldbar IP67-klassificeret tablet til barske jobs.  Galaxy Tab Active er en let og robust 8" tablet, som er vandafvisende ned til  1 meter i 30 minutter og helt støvtæt. Desuden klarer den rigtigt hårdt klima med  temperaturer fra –20°C til +60°C. Du kan arbejde, hvor det behøves, når det behøves.

SAMS0160_DK_Tab_Active_annons_170x120.indd 2

2014-11-28 11:58

Problemer kan være komplicerede. Det kan løsninger ikke. Vi tror på, at selvom problemer kan være komplice­ rede, så skal løsningerne på dem være enkle. Ellers er de ikke løsninger, men blot nye problemer. Vi tror på, at en løsning først er en løsning, når den er implementeret og har skabt den ønskede effekt. Effekten og vejen til den skal være klar. Derfor tænker vi implementering og gevinstrealisering ind fra starten. For at kunne leve op til dette udarbejder vi løsningen i et tæt samarbejde med vores kunder – vi kalder det collaborative consulting.

implementconsultinggroup.com

Vi arbejder sammen med mange forskellige aktører i den offentlige sektor om at skabe nye løsninger i et velfærdssamfund, der hele tiden udfordres. Implement Consulting Group er en skandinavisk kon­ sulentvirksomhed med mere end 400 konsulenter i Danmark, Norge, Sverige, Finland og de baltiske lande. Vi hjælper private og offentlige organisationer med at gennemføre strategiske forandringer med effekt.


L28. Aarhus Kommune tilbyder ældre it-hjemmehjælp Ældre har ikke altid de nødvendige it-kundskaber til at kunne håndtere overgangen til digital post og selvbetjening. I tæt samarbejde med frivilligorganisationer har Aarhus Kommune ansat en gruppe it-hjemmehjælpere, som hjælper borgerne med de tekniske udfordringer i borgernes eget hjem. Besøget af en it-hjemmehjælper gør de ældre mere åbne for at lære at bruge de digitale redskaber, og involveringen af frivilligorganisationer betyder, at ordningen på sigt kan leve videre på frivillig basis. Kontakt: Susanne Brøchner Væring, projektleder, Aarhus Kommune, suvae@aarhus.dk

L29. Studerende laver motionstilbud for medarbejdere

Kontakt: Marie Ernst Christensen, adjunkt, Ernæring� og Sundhedsuddannelsen, VIA University College, MAEC@via.dk

L30. Gør valget af ungdomsuddannelse nemmere At vælge den rigtige ungdomsuddannelse er en udfordring for mange unge. Ofte spiller forældrene en vigtig rolle i den unges beslutning. Det har man

Kontakt: Lone Heldt, lærer, Munkevængets Skole i Kolding, lone.heldt1@skolekom.dk

L31. It gør tværorganisatorisk samarbejde nemmere Der opstår hurtigt lavpraktiske udfordringer, når medarbejdere eller teams skal samarbejde om opgaver og sagsforløb på tværs af organisationer. Hvor skal de holde møde? Kan de skrive i samme dokument? Hvem gør hvad? KMD Nova Dialog & Forløb er en virtuel platform, som gør tværorganisatoriske samarbejder lettere, fordi flere parter kan holde møder, dele dokumenter og koordinere opgaver i et sikkert digitalt miljø. Kontakt: Flemming G. Albrechtsen, Business Line Manager, KMD A ⁄S, fgl@kmd.dk, og Jesper Nissen, faglig konsulent, Fredericia Kommune, jesper.nissen@fredericia.dk

L32. Samlet indsats hjælper arbejdsløse unge I Roskilde faldt antallet af unge på kontanthjælp med 20 pct., efter at kommunen samlede alle rådgivningsinstanser ét sted. I UngeGuiden samarbejder medarbejdere fra jobcentret og Ungdommens Uddannelsesvejledning om at guide de unge borgere videre til job og uddannelse. Det betyder, at de i fællesskab kan tilbyde en mere helhedsorienteret indsats på tværs af forvaltninger og uddannelsesinstitutioner. Kontakt: Signe Weinreich, leder, UngeGuiden, signew@roskilde.dk

Velfærdens Innovationsdag 2015 39

Ny velfærd, nye samarbejder

I Skejbys erhvervsområde har VIA University College og de omkringliggende virksomheder udnyttet naboskabet til at etablere et samarbejde om sundhedsfremme blandt virksomhedernes medarbejdere. Studerende fra VIA laver gratis løbehold, styrketræning, livsstilskurser, kostvejledning og rygestop for de stillesiddende medarbejdere. Forløbene giver de studerende unik erfaring med undervisning i praksis, mens medarbejderne får en sundere hverdag og bedre trivsel på jobbet.

taget højde for i projekt ”Det Gode Liv”. På Munkevængets Skole i Kolding samarbejder udskolingsforældre, UU-vejledere, en uddannelseskonsulent og to uddannelsesinstitutioner i byen om at hjælpe den unge til at træffe det rigtige uddannelsesvalg.


Ny teknologi, større værdi Under dette tema finder du eksempler på, hvordan ny teknologi kan skabe øget tryghed, nye fællesskaber, viden om effekt og bedre velfærd for borgerne.

40 Program


L33. Blinde låner andres øjne Med appen Be My Eyes har blinde altid ”et par hjælpende øjne” på sig. Via en smartphone sætter Be My Eyes den blinde i direkte videoforbindelse med en seende person fra et netværk af onlinefrivillige, der står klar til at hjælpe. Ved hjælp af kameraet i den blinde persons telefon kan hjælperen se, hvad den blinde peger på, og kan hjælpe med alt fra at læse udløbsdatoen på mælken til at vælge den rigtige farve på slipset.

L36. Computerspil inddrager borgerne i byudvikling ”Jagten på fællesskabet” er et undervisningsforløb, der foregår i det populære computerspil Minecraft. Her spiller eleverne digitale beboerbestyrelser og lærer på den måde om beboerdemokrati, arkitektur og fællesskab i almene boligområder. På sigt kan spillet også bruges som metode til at udvikle nye byrum og bedre boliger sammen med beboerne. Kontakt: Christian Høgsbro, administrerende direktør, Boligforeningen AAB, cho@aab.dk

L34. Vi kan beregne gevinsten ved forebyggelse

L37. App giver patienten større indflydelse på sit eget forløb

Hvad er det samfundsøkonomiske potentiale ved forebyggende indsatser for udsatte unge? Et nyt værktøj sætter tal på værdien af forebyggelse. Dette er uvurderligt, fordi danske børn og unge, som lever i 'udenforskab' med for eksempel psykiske lidelser, anbringelse eller misbrugsproblemer – set over et livsforløb – koster 72,3 milliarder kroner per ungdomsårgang i udgifter og tabte indtægter. Nu kan dette værktøj vise potentialet ved forebyggende indsatser.

Brugere i psykiatrien føler sig til tider som en lille brik i et stort behandlingssystem. Momentum er en app, som patienten kan bruge til at forberede sig på behandlingssamtaler eller til at udvikle personlige mestringsstrategier. Via appen kan patienten sætte dagsordenen for den kommende samtale og dele den med behandleren. Det giver patienten større indflydelse på sit eget behandlingsforløb, og behandlerne en bedre føling med patientens præferencer og behov.

Kontakt: Vibeke Molin, projektansvarlig, Idéer for Livet, Skandia, vibeke.molin@skandia.dk

Kontakt: Lisa Korsbek, seniorforsker, Region Hovedstadens Psykiatri, lisa.korsbek@regionh.dk

L35. Nyt redskab styrker beskæftigelsesindsatsen

L38. Madrouletten bringer fremmede mennesker sammen

Samarbejdet mellem jobsøgende og jobcenter kan være en svær øvelse, og ofte er det vanskeligt for jobcentret at vide, hvilke indsatser der virker. Måleværktøjet Effekt & Progression er en løsning på dette. Nu fastsætter borgeren individuelle mål i samarbejde med sagsbehandleren og følger sin personlige udvikling fra arbejdssøgende til ansat. Jobcentret får samtidig ny viden om borgerens personlige og professionelle kvaliteter og bliver bedre i stand til at rådgive borgeren og følge med i effekten af indsatsen.

Madrouletten.com er en simpel og uformel måde at møde nye mennesker på. På sitet kan man melde sig som middagsvært eller gæst. Værten vælger datoen, adressen og aldersgruppen. Gæsterne søger efter middage i lokalområdet og bliver inddelt i par, der hver står for at medbringe en ret. Rouletten er en ny social kanal, som indtil videre har skabt nye relationer mellem 400 fremmede mennesker i Aalborg, Aarhus og København.

Kontakt: Bente Skov Overgaard, sales specialist, KMD Jobcenter, bss@kmd.dk, og Glenna Schmidt, konsulent, Esbjerg Kommune, gls@esbjergkommune.dk

Kontakt: Asger Dombernowsky, projektleder, Madrouletten, asgermoller@gmail.com

Velfærdens Innovationsdag 2015 41

Ny teknologi, større værdi

Kontakt: Hans Jørgen Wiberg, app�opfinder, Be My Eyes, hans@bemyeyes.org


Innovation på den lange bane = innovation på kontrakt Den offentlige sektor indgår i stigende grad længerevarende kontrakter med private virksomheder med forventning om, at opgaveløsningen skal blive bedre, mere effektiv og løbende udvikles. Alle parter er klar på udfordringen, men det kan være svært, og rammerne skal være på plads.

Hvordan sikrer vi helt konkret, at opgaveløsningen løbende forbedres til gavn for både borgerne og de offentlige budgetter? Få inspiration og gode råd til, hvordan man tilrettelægger samarbejder på tværs af sektorer båret af innovation, tillid og de rigtige incitamenter.  Læs mere på service.di.dk

Fremtidens sundhedsområde kan groft inddeles i to; borgere, der kan og vil håndtere deres egen sundhed og sygdomssituation og borgere, der har behov for hjælp og understøttelse. Sundhedsvæsenet skal være for begge grupper. Det kræver nytænkning og udvikling af ny teknologi. Patient@home er muligheden for at skabe og planlægge fremtidens sundhedsområde til gavn for den enkelte borger og alles lige adgang til samfundets sundhedsydelser.

www.patientathome.dk


L39. Én platform samler kommunikationen mellem system og borger De kommende årtier vil mange velfærdsydelser blive digitale og netbaserede. KMD Viva er en platform, der samler alle de digitale serviceydelser, som den enkelte borger gør brug af – f.eks. rehabilitering gennem onlinekonsultation eller virtuel genoptræning. På platformen kan borgeren kommunikere med både kommune, hospital og praksislæge om sit eget sags- og behandlingsforløb. Det giver en større tryghed for den enkelte og færre indlæggelser på længere sigt. Kontakt: Camilla Lind�Følsgaard, product manager, KMD, cal@kmd.dk

L40. Velfærdsteknologi giver større livsglæde på plejehjem

Kontakt: Bent Sørensen, konsulent, Aalborg Kommune, bnts�aeh@aalborg.dk

L41. Et digitalt og fælles læringsrum i folkeskolen På alle folkeskoler i Holbæk Kommune er Word og Excel erstattet af det pædagogiske læringsrum Google Education. Via den åbne, digitale sky kan elever og lærere interagere frit med hinanden. Det giver nye didaktiske muligheder: Eleverne får lettere ved at arbejde sammen og dele dokumenter. Lærerne kan samtidig følge de enkelte elevers arbejdsproces tættere og målrette deres undervisning og vejledning bedre. Kontakt: Dorthe Rise, skolelærer, Elverdamsskolen, afd. Stestrup, Holbæk Kommune, dorthe.rise@skolen.nu

Velfærdens Innovationsdag 2015 43

Ny teknologi, større værdi

Efter et intensivt indkøringsforløb for alle medarbejdere på Fremtidens Plejehjem er ny velfærdsteknologi blevet en naturlig del af hverdagen til stor glæde for både beboere og ansatte. Her giver

sensorgulve for eksempel beboerne en større fornemmelse af tryghed. Trivselsskærmen åbner nye muligheder for at skabe sociale relationer, mens skylle- og tørretoilettets funktioner gør, at beboerne længst muligt og med større værdighed kan klare toiletbesøgene selv.


Forstærk og forstør det gode projekt Under dette tema finder du eksempler på, hvordan organisationer og institutioner arbejder med at forstærke og forstørre gode projekter, så de kommer endnu flere til gavn.

44 Program


L42. Copycat-prisen hylder kopiering af gode ideer

L45. Elever hjælper elever og lærere med it

”Årets Copycat” hylder den arbejdsplads eller afdeling, som med størst succes har kopieret en god idé fra andre og omsat den, så den er blevet til gavn for Silkeborg Kommune. Med prisen forsøger kommunen at gøre op med et tabu – kendt som not-invented-here – og gøre det prestigefyldt at genbruge og forstærke andres gode erfaringer i det offentlige, som ikke er underlagt patentregler, i stedet for at bruge udviklingsressourcer på at starte fra bunden hver gang.

Computere, tablets og apps fylder mere og mere i folkeskolen, og det kan være svært for lærere og elever at holde sig opdateret om de nyeste digitale muligheder. På Smidstrup Skole i Vejle har de oprettet en it-patrulje med kyndige 9.-klasses-elever, der bl.a. har til opgave at undervise lærere og elever i de nyeste programmer og apps. Patruljens indsats har gjort alle på skolen mere it-kyndige og frigjort tid hos lærerne. Derfor er løsningen nu blevet delt gennem Vejle Digitale Skolers it-ledernetværk til en lang række skoler i kommunen.

Kontakt: Laila M. Hansen, projektleder, Silkeborg Kommune, lmh@silkeborg.dk

Kontakt: Lance Luscombe, skoleleder, Vejle Kommune, laalu@vejle.dk

L43. Fra lukkede til rullende kontorer

Kontakt: Thea Boje Windfeldt, innovationskonsulent, Hospitalsenheden Horsens, theawind@rm.dk

L44. Idériget giver bedre sundhedsløsninger Idériget er Rigshospitalets eget innovationsforløb, som afprøver og udbreder medarbejdernes egne ideer til at forbedre arbejdsgange og patientforløb. Efter et udvælgelsesforløb får de ti bedste idémagere et 6-måneders innovationsstipendium og professionel hjælp til at udvikle og afprøve deres løsning i praksis. Til slut vælger Idérigets bestyrelse de to bedste ideer, som bliver rullet ud på hele Rigshospitalet. Modellen giver en simpel vej til udvikling af nye velfærdsløsninger og kan nemt kopieres af andre arbejdspladser. Kontakt: Katrine Fridthjof, sygeplejerske og projektleder, Rigshospitalet, katrine.seier.fridthjof@regionh.dk

L46. Måltidsværter får ældre til at spise mere Med projekt MAD I FOKUS blev maden i højere grad et socialt samlingspunkt på fire plejeafdelinger i Horsens Kommune, efter at pleje- og køkkenpersonale blev uddannet til måltidsværter. Spisesituationen blev mere hjemlig, og de ældre spiste mere, end de plejede. Derfor sender kommunen nu flere medarbejdere på kursus for at klæde dem på til at gøre måltiderne til et fælles højdepunkt på alle plejeafdelinger i kommunen. Kontakt: Malene Nielsen, sundhedskonsulent, Horsens Kommune, malnie@horsens.dk

L47. Cykelture giver vind i håret og nye relationer Siden projektmager Ole Kassow for lidt over 2 år siden lejede en rickshaw og tilbød beboerne på det nærmeste plejehjem en cykeltur i København, er ”Cykling uden alder” blevet et danmarksfænomen. Mantraet er, at alle har ret til vind i håret. Og i 40 kommuner kan tusindvis af plejehjemsbeboere nu nyde en tur på hjul i lokalområdet. Det giver de ældre nye oplevelser uden for plejehjemmets mure, skaber nye relationer på kryds og tværs og bryder den ensomhed, som mange ældre kæmper med. Kontakt: Ole Kassow, initiativtager, Cykling uden alder, ole@cyklingudenalder.dk

Velfærdens Innovationsdag 2015 45

Forstærk og forstør det gode projekt

Efter at læger og sygeplejersker på kardiologisk afdeling i en forsøgsperiode åbnede døren til afdelingens kontorer og begyndte at føre journal ude på stuerne hos patienterne, indfører Hospitalsenheden Horsens nu de såkaldt rullende kontorer på samtlige afdelinger. Personalet bruger nu mere tid hos patienten og mindre kontortid foran computerskærmen, og det har betydet færre fejl og bedre kontakt mellem personale og indlagte.


UCN stiller skarpt på kompetencer og brugerinddragelse når private og offentlige virksomheder i samarbejde skal implementere ny velfærdsteknologi. Mød os til session 8B og på stand 7

NYE DIGITALE VEJE TIL VELFÆRDEN DEN FÆLLESOFFENTLIGE STRATEGI FOR DIGITAL VELFÆRD 2013-2020 SÆTTER FART PÅ UDBREDELSEN AF DIGITALE OG VELFÆRDSTEKNOLOGISKE LØSNINGER Kom til Digitaliseringsstyrelsens temasession, hvor implementering af digitale og velfærdsteknologiske løsninger er på dagsordenen.

Læs mere om strategien på www.digst.dk


L48. Helhedsplan for udsatte boligområder I Odense er de gode erfaringer fra det såkaldte Påskelykkeprojekt – der stillede skarpt på at forbedre beboerdemokratiet og sammenhængskraften i et udsat boligområde i byen – blevet videreført og forstærket i en helhedsplan for kommunens fire udsatte boligområder. Flere bolig- og frivilligorganisationer er nu samarbejdspartnere, og de arrangerer fællesspisning, cafédage, undervisning og job- og uddannelsesvejledning, som rykker beboerne tættere på hinanden og videre i livet. Kontakt: Dorte Laursen, projektleder, Risingplanen, dorte@risingplanen.dk

L49. Flere ansatte lærer at finde ind til borgernes ønsker og behov

Kontakt: Hanne Luise Bruun, læringskonsulent, Odense Kommune, hlb@odense.dk

L50. Musik i ambulancen beroliger patienten Ofte er ambulancekørsel forbundet med lyden af elektroniske apparater og sirenestøj. Det er med til at øge stressniveauet hos patienterne og kan forværre deres tilstand. Tre vellykkede pilotprojekter har imidlertid vist, at specialkomponeret musik under køreturen sænker patienternes stressniveau. Derfor har Falck og Region Nordjylland besluttet at tilbyde musik og støjdæmpning i samtlige nordjyske ambulancer. Det vil redde dyrebare hjerteslag hos stressede hjertepatienter og gøre flere patienter trygge. Kontakt: Kjeld Brogaard, ambulancechef, Falck, kjb@falck.dk

Velfærdens Innovationsdag 2015 47

Forstærk og forstør det gode projekt

Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune er af den overbevisning, at det skal være borgernes egne ønsker og mål for livet, der skal være afgørende for kommunens indsats. Den motiverende samtale fremmer motivation til forandring

og har på misbrugsområdet i Odense Kommune hjulpet personalet med at støtte borgeres rehabiliteringsprocesser. Derfor bliver samtlige 3.500 medarbejdere i Ældre- og Handicapforvaltningen nu også uddannet i den motiverende samtale.


Eftermiddagens sessioner

Temasession 1b

Temasession 6b

Luk dit ledelsesrum op – et spørgsmål om tillid! Plenum (Øksnehallen). Sessionen arrangeres i samarbejde med FTF.

Udenforskabets pris og investeringer i forebyggelse Hovedbanen (CPH Conference). Sessionen arrangeres i samarbejde med Skandia og Copenhagen Business School/CEBR.

Temasession 2b Skaber politiske eksperimenter bedre velfærd? Sankt Hans Torv (CPH Conference). Sessionen arrangeres af Mandag Morgen.

Temasession 7b Borgernes tryghed skabes i samspil Salen (Rysensteen Gymnasium). Sessionen arrangeres i samarbejde med Dansk Politi.

Temasession 3b Den næste innovationsbølge i velfærden Nørrebros Runddel (CPH Conference). Sessionen arrangeres i samarbejde med Implement.

Temasession 4b Tør du dele din viden? Enghave Plads (CPH Conference) Sessionen arrangeres i samarbejde med Center for Offentlig Innovation.

Temasession 5b Styrk væksten og skab innovative løsninger i samarbejde Tivoli (CPH Conference). Sessionen arrangeres i samarbejde med Copenhagen Healthtech Cluster.

Temasession 8b Nye velfærdskompetencer viser vej til bedre løsninger Lokale 3, DGI-byens Hotel Sessionen arrangeres i samarbejde med University College Nordjylland.

Temasession 9b Innovation og indkøb i fremtidens kommuner Kastrup Lufthavn (CPH Conference). Sessionen arrangeres i samarbejde med Welfare Tech/ Patient@home.

Temasession 10b Succesfuld implementering af digitale og velfærdsteknologiske løsninger Spisehuset (DGI-byen). Sessionen arrangeres i samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen.


Temasession 1b

Luk dit ledelsesrum op – et spørgsmål om tillid! Lokale Plenum (Øksnehallen). Format Inspirationsoplæg og debat. Udbytte Indsigt i erfaringer fra en kommune, der arbejder med tillidsdagsordenen i et strategisk ledelsesperspektiv, og inspiration til, hvordan du selv bliver bedre til at lede med tillid. Målgruppe Velfærdsledere, politikere og konsulenter, som arbejder med ledelsesudvikling. Sessionen arrangeres i samarbejde med FTF.

Kolding Kommune har i 2014 ”oversat” de syv principper fra tillidsreformen, så de støtter op om de strategiske mål for kommunens arbejde med innovation, forandringer og ledelse. Fokus er på de udfordringer, som lederne står over for i forbindelse med implementering af de syv principper, samt ledernes muligheder for at lukke ledelsesrummet op og inddrage medarbejdere og nye partnere i processerne. Rikke Vestergaard, kommunaldirektør i Kolding, deler sine erfaringer med at involvere ledere og medarbejdere i designdrevet innovation på en tillidsfuld måde. Bente Sorgenfrey, formand for FTF, opponerer sammen med Irene Hesselberg, formand i Dansk Sygeplejeråd, Pia Nørgaard, bestyrelsesmedlem i BUPL’s lederforening, og Camilla Ottsen, hovedbestyrelsesmedlem i Skolelederforeningen, på Rikke Vestergaards oplæg. Jacob Lindeblad, Lindeblad A/S, sørger for, at deltagernes perspektiver og erfaringer bringes i spil undervejs. Bliv klogere på: • hvordan man leder opad med tillid. Mange ledere i FTF-organisationerne oplever, at samarbejdet opad i organisationen er den største udfordring for implementering af tillidsreformen. • hvordan man kan lukke sit ledelsesrum op og samarbejde med medarbejderne om implementeringen af tillidsreformen. • hvordan tillidsreformens syv principper kan understøtte god ledelse og bidrage til udvikling, motiverede medarbejdere og klare mål.

Velfærdens Innovationsdag 2015 49


Temasession 2b

Skaber politiske eksperimenter bedre velfærd? Lokale Sankt Hans Torv (CPH Conference). Format Inspirationsoplæg og debat. Udbytte Eksempler på, hvordan forvaltningen kan understøtte en ny politikerrolle, samt indsigt i, hvordan lokal politikudvikling kan skabe bedre velfærd og har betydning for lokalpolitikerrollen. Målgruppe Udviklingsansvarlige og ledere i kommuner. Sessionen arrangeres af Mandag Morgen.

50 Program

Nationale standarder og proceskrav udfordrer den lokale selvbestemmelse. Større kommuner med flere opgaver giver øget kompleksitet. Og et ekstremt veluddannet embedsværk kan være svært at matche for fritidspolitikere. Dertil kommer en ikke prangende valgdeltagelse og problemer med at rekruttere nye politikere, særligt erhvervsaktive og kvinder. Lokaldemokratiet synes trykket – samtidig med at den demografiske udvikling, en skrumpende økonomi, reformpres og stadig stigende forventninger fra borgerne gør, at nye løsninger er påkrævede. Imidlertid inviterer flere og flere lokalpolitikere virksomheder, frivillige foreninger, organisationer og borgere med ind i maskinrummet i ”forstyrrelsesgrupper”, politiske legestuer og demokratieksperimentarier for at finde løsninger på udfordringerne. Og erfaringerne maner al snak om et hensygnende lokaldemokrati i graven – tværtimod tyder de på, at fælles politikudvikling skaber bedre løsninger med større lokalt ejerskab. På sessionen deler vi udfordringer og muligheder, når flere aktører end byrådet skal tage del i politikudviklingen, og vi skal diskutere, hvad udviklingen betyder for lokalpolitikerrollen. Morten Hyllegaard, direktør på Mandag Morgen, leder sessionen, hvor du bl.a. kan møde: • Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune (S). • Jesper Thyrring Møller, kommunaldirektør i Hedensted Kommune. • Julie Becher, chef for Uddannelse til alle unge i Holbæk Kommune. • Kurt Klaudi Klausen, professor ved Syddansk Universitet.


Temasession 3b

Den næste innovationsbølge i velfærden Lokale Nørrebros Runddel (CPH Conference). Format Oplæg, afprøvning af ideer og hypoteser ud fra deltagernes virkelighed. Udbytte Inspiration til strategisk innovation med udgangspunkt i kerneopgaven, input til egne innovationsudfordringer og nærgående spørgsmål, du kan tage med hjem. Målgruppe Ledere og udviklingskonsulenter, der ønsker et styrket helhedsperspektiv på velfærdsinnovation, samt frontløbere, der arbejder med innovation i mødet med borgerne.

Hvis en organisation skal udvikle nye løsninger, skal et fokus på innovation forankres på det strategiske niveau. På sessionen udforsker vi, hvordan de mange gode enkeltstående eksempler på velfærdsinnovation kan styrkes ved at blive koblet til det strategiske niveau. Hvordan designer man hele organisationen til at tage udgangspunkt i borgernes samlede behov? Hvordan understøtter ledelsen en helhedsorienteret forståelse af kerneopgaven? Og hvordan kan man sammen med borgerne finde løsninger, der bygger bro mellem borgernes behov og myndighedernes regler og rammer. Med udgangspunkt i strategisk innovation og en case fra Borgercenter Handicap, Københavns Kommune arbejder vi med, hvordan ledere og medarbejdere øger den strategiske innovation i deres egen organisation og skaber den næste innovationsbølge i velfærden. Program: •S trategisk innovation i praksis, ved Jørgen Kjærgaard, partner, og Christian Ahlman Olesen, director hos Implement. • Case om borgercentreret innovation med stor effekt, ved Anders Kirchhoff, direktør, og Vibeke Ries, myndighedschef, begge Borgercenter Handicap, Københavns Kommune. • Deltagerne arbejder med konkrete ideer og hypoteser fra deres egen organisation og hverdag.

Sessionen arrangeres i samarbejde med Implement.

Velfærdens Innovationsdag 2015 51


FREMTIDENS SUNDHEDS- OG VELFÆRDSLØSNINGER TIL DANMARK OG RESTEN AF VERDEN Med Copenhagen Healthtech Cluster inviterer Region Hovedstaden og Københavns Kommune regionens kommuner, virksomheder og videninstitutioner til i samarbejde at udvikle nye løsninger, som øger livskvaliteten for borgerne og skaber vækst i Greater Copenhagen.

Kontakt Vil du være med i det nye samarbejde eller høre mere om CHC, så kontakt: Anne-Katrine Nielsen Business Development Manager Copenhagen Capacity akn@copcap.com D: +45 33 34 38 82 M: +45 29 11 38 82 www.cphhealthtech.com

DEN GLOBALE DEMOGRAFISKE UDVIKLING RUMMER ET STORT POTENTIALE FOR EKSPORT OG VÆKST INDEN FOR SUNDHEDS- OG VELFÆRDSOMRÅDET.

Innovationsnetværk

for Sundhed og Velfærdsteknologi Det nationale innovationsnetværk for sundhed og velfærdsteknologi anvender styrkerne i den nordiske velfærdsmodel som en trædesten for udvikling af globalt konkurrencedygtige produkter, services og virksomheder, der øger livskvaliteten og skaber bedre udnyttelse af ressourcerne. Innovationsnetværket sikrer den nødvendige overførsel af viden, matchmaking og samarbejde mellem videninstitutioner, virksomheder og den offentlige sektor og muliggør en bedre fremadrettet udnyttelse af velfærdsteknologiens vækstpotentiale.

www. welfaretech.dk

Skriv til gg@vhhr.dk og hør, hvordan du bliver del af samarbejdet og får udviklet dine ideer til konkrete løsninger, der bygger på den nyeste viden på området.


Temasession 4b

Tør du dele din viden?

Lokale Enghave Plads (CPH Conference). Format Oplæg, samtalesalon og dialog. Udbytte Inspiration til, hvordan en innovationspraktik kan være en effektiv kilde til vidensspredning. Målgruppe Ledere og medarbejdere i den offentlige sektor. Sessionen arrangeres i samarbejde med Center for Offentlig Innovation.

Det sprudler og bobler med innovative løsninger i den offentlige sektor. Men mange løsninger forbliver lokale, selvom de har potentiale til langt mere. Hvorfor er vi ikke bedre til at sprede vores viden om offentlig innovation? Hvad skal der til, for at vi tør dele? Vær med til at udvikle bedre rammer for og incitamenter til at skabe bedre spredning af offentlig innovation. Sessionen tager udgangspunkt i Center for Offentlig Innovations innovationspraktik som eksempel på en ramme for vidensspredning. Vi ser nærmere på, hvad det er, innovationspraktikken kan, og på de udfordringer, der kan være i at videndele og omsætte denne viden efterfølgende. Undervejs i sessionen kan du bl.a. møde kommunaldirektør i Gladsaxe Bo Rasmussen, projektleder i Silkeborg Kommune Laila Mariann Hansen og departementschef i Økonomi- og Indenrigsministeriet Sophus Garfiel, der på skift har været i praktik hos hinanden og har haft succes med at omsætte den oplevelse i egen praksis. Bliv klogere på, hvad du kan få ud af at være i innovationspraktik eller være vært for andre praktikanter.

Velfærdens Innovationsdag 2015 53


Temasession 5b

Styrk væksten og skab innovative løsninger i samarbejde Lokale Tivoli (CPH Conference). Format Inspirationsoplæg, debat og spørgsmål fra salen. Udbytte Viden og inspiration til, hvordan innovativ offentlig efterspørgsel kan udbredes i større skala på tværs af kommunale, regionale og nationale grænser. Målgruppe Alle med interesse for offentlig-privat samarbejde. Sessionen arrangeres i samarbejde med Copenhagen Healthtech Cluster (CHC).

54 Program

Når offentlige og private parter samarbejder på tværs om at udvikle nye teknologier, giver det både bedre sundhedsløsninger og mulighed for vækst på sundheds- og velfærdsområdet. Vær med i debatten, når fire centrale parter, der alle arbejder med at udvikle vækstpotentialet på sundheds- og velfærdsområdet, stiller skarpt på innovative offentlige indkøb. Bliv klogere på, hvordan din kommune eller virksomhed kan være med til at udnytte potentialerne, og kom med input til, hvordan vi sikrer, at nye løsninger implementeres i større skala til gavn for flest mulige borgere. Program: • I ntroduktion til Copenhagen Healthtech Cluster (CHC) og ambitionen om at gøre København til et globalt centrum for udvikling og test af nye sundhedsog velfærdsteknologiske løsninger, ved Jørgen Bardenfleth, styregruppeformand for CHC. • Fakta om innovative indkøb. Hvordan kombineres offentlige indkøb og innovation? – case fra Nordjylland fortalt af Thomas Hammer-Jakobsen, partner i Copenhagen Living Lab. • Bedre løsninger til borgerne i Hovedstadsregionen gennem innovative indkøb. Hvordan bruger vi tilgangen i større skala? – ved Lars Gaardhøj, formand for Erhvervs- og vækstudvalget i Region Hovedstaden og Ninna Thomsen, sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune. • Hvorfor realiseres innovative offentlige indkøb ikke i større skala? – debat med input og spørgsmål fra deltagerne.


Temasession 6b

Udenforskabets pris og investeringer i forebyggelse Lokale Hovedbanen (CPH Conference). Format Oplæg, undervisning og spørgsmål fra salen. Udbytte Introduktion til udenforskabets pris og Skandia-modellen. Målgruppe Ledere, økonomer og fagpersoner med interesse for forebyggelse på det sociale område. Sessionen arrangeres i samarbejde med Skandia og Copenhagen Business School/CEBR.

72,3 milliarder kroner. Det er prisen for, at 8,2 pct. af børnene i hver eneste ungdomsårgang får et liv i såkaldt udenforskab. Det svarer til, at 4.929 børn ud af en årgang på 60.000 får et liv præget af eksempelvis længerevarende ledighed, misbrugsproblemer eller alvorlige psykiske lidelser. Skandia og Centre for Economic and Business Research på CBS har beregnet udenforskabets pris og udviklet et værktøj, der sætter tal på effekten af forebyggende indsatser. Hør mere om, hvordan modellen kan bruges til at skabe dialog og lave cost-benefit-analyser, og find ud af, hvordan du kan komme til at bruge det nye værktøj. Program: • Om udenforskabets pris i Danmark, ved Peter Holm, vicedirektør, Skandia. • P ræsentation af Skandia-modellen ved Jannie H. G. Kristoffersen, senioranalytiker ved Centre for Economic and Business Research på CBS. • Herning Kommune og nytænkning af sociale investeringer, ved Jette Søndergaard, faglig leder af Forretningsudvikling, Herning Kommune. • Skandia-modellen i 2015, ved Vibeke Molin, projektansvarlig, Skandia.

Velfærdens Innovationsdag 2015 55


Temasession 7b

Borgernes tryghed skabes i samspil

Lokale Salen (Rysensteen Gymnasium). Format Oplæg, inspiration og debat. Udbytte Indsigt i politiets og andre organisationers tryghedsskabende arbejde og mulighed for at påvirke debatten om, hvordan tryghed i højere grad kan skabes i fællesskab på tværs af organisationer. Målgruppe Alle der interesserer sig for tryghed som fundament for velfærd. Sessionen arrangeres i samarbejde med Dansk Politi.

56 Program

Når velfærd ikke måles i ydelser, men i gode liv, er borgernes tryghed et afgørende fundament under fremtidens velfærd. Danskerne er generelt trygge, men politiet kan ikke alene opretholde det høje tryghedsniveau, fordi tryghed skabes i samspil mellem mange aktører. Det kalder på nye og styrkede partnerskaber mellem offentlige myndigheder, det private og civile samfund og ikke mindst borgerne. Borgerne bliver utrygge, når unge udviser truende adfærd på gaden. Og banderne får for let spil, når indsatsen ikke koordineres mellem f.eks. Politiet, SSP og de frivillige foreninger. Samtidig udfordres trygheden af nye kriminalitetsformer, som bl.a. vinder frem i cyberspace, og som eksempelvis medfører digital mobning, identitetstyveri og økonomisk svindel. På denne temasession kan du bl.a. høre, hvordan Dansk Politi har formået at styrke dialogen med beboerne i Odense-bydelen Vollsmose, og du kan tage del i diskussionen om fremtidens tværgående samarbejde. Program: • I nterview med politidirektør Finn Borch Andersen, Nordsjællands Politi. • Hvordan skaber vi tryghed? Hør om konkrete eksempler, der virker. • Hvordan styrker vi samarbejdet om trygheden? Debat med bl.a. Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune; Anna Karina Nickelsen, sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd; Helle Linnet, social- og arbejdsmarkedsdirektør i Vordingborg Kommune og formand for Foreningen af Socialchefer og Bent Madsen, adm. direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.


Temasession 8b

Nye velfærdskompetencer viser vej til bedre løsninger Lokale Lokale 3, DGI-byens Hotel Format Oplæg og debat i både panel og med deltagerne. Udbytte Konkret inspiration til samskabelse og offentlig-privat innovation (OPI) i forbindelse med udvikling af borgernær velfærdsteknologi og velfærdsløsninger. Målgruppe Beslutningstagere, ledere og medarbejdere, der arbejder med samskabelse og OPI.

Implementering af nye velfærdsteknologiske løsninger er et centralt svar på de demografiske velfærdsudfordringer, vi står over for. Det kræver nye kompetencer hos alle aktører, der skal samarbejde om at bruge de nye løsninger rigtigt. Derfor har University College Nordjylland taget initiativ til at etablere et samarbejde mellem private virksomheder, offentlige forvaltninger og uddannelsesinstitutioner. Målet er at samskabe velfærdsteknologiske løsninger til gavn for både borgere og bundlinjer. Hør erfaringer fra processen, og tag del i debatten om, hvilke kompetencer fremtidens velfærd kræver. Program: • F remtidens velfærdskompetencer – intro ved Jens Boelsmand, projektleder for Innovation og Entreprenørskab, University College Nordjylland. • Behov for nye kompetencer? – erfaringer og debat mellem Lene Augusta Jørgensen, rektor på University College Nordjylland, Thomas Krarup, rådmand for ældre- og handicapforvaltningen i Aalborg Kommune, Lasse Thomsen, direktør i LT-Automation, og Morten Lundgaard, leder af Botilbud Vikingevej.

Sessionen arrangeres i samarbejde med University College Nordjylland.

Velfærdens Innovationsdag 2015 57


Temasession 9b

Innovation og indkøb i fremtidens kommuner Lokale Kastrup Lufthavn (CPH Conference). Format Oplæg, interview og ”forsamlingshusdebat”. Udbytte Inspiration til nytænkning af innovationsprojekter bl.a. ved hjælp af ændrede indkøbspolitikker. Målgruppe Offentlige ledere og medarbejdere samt politiske beslutningstagere. Sessionen arrangeres i samarbejde med Welfare Tech � Patient@home.

58 Program

Rundt om i landet står mange kommuner over for at skulle bygge nye plejehjem. Kommunerne er i sagens natur forskellige, når det gælder demografi og geografi. Hvornår er det vigtigt, at kommunerne gør sig deres egne erfaringer, og hvornår er det vigtigt, at kommunerne lærer af hinanden for at sikre, at de ikke begår de samme fejl parallelt? Susie Wagner Bondorf, seniorprojektchef hos Welfare Tech, inspirerer og provokerer. En del af løsningen på velfærdens udfordringer er indkøb af ny velfærdsteknologi. Spørgsmålet er, om vi kan tænke indkøb af velfærdsteknologi smartere, så indkøb i højere grad bliver et samarbejde mellem kommune og leverandør? Hør konkrete erfaringer fra et innovativt samarbejde, når vi interviewer Torben Lindbæk-Larsen, afdelingschef for Pleje & Omsorg i Aabenraa Kommune, og Andreas Melson, partner hos Applikator. Tag del i debatten om mulighederne og udfordringerne i nye samarbejder på tværs af kommunegrænser og sektorer. Astrid Marie Starck, seniorkonsulent hos Implement, leder debatten.


Temasession 10b

Succesfuld implementering af digitale og velfærdsteknologiske løsninger Lokale Spisehuset (DGI-byen). Format Oplæg, spørgsmål fra salen og debat. Udbytte Viden om, hvordan man går fra strategi til implementering af digitale og velfærdsteknologiske løsninger. Målgruppe Ledere og medarbejdere særligt fra kommuner og regioner, der arbejder strategisk med implementering af digitale og velfærdsteknologiske løsninger. Sessionen arrangeres i samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen.

Arbejdet med den fællesoffentlige Strategi for digital velfærd 2013-2020 er i fuld gang. Hvordan sikrer vi, at strategien bedst omsættes til succesfuld praksis i kommuner og regioner? Med afsæt i konkrete eksempler ser vi på, hvordan de fællesoffentlige parter arbejder strategisk med implementering af digitale og velfærdsteknologiske løsninger, og hvordan regioner og kommuner kan sikre succesfuld forankring af strategiens initiativer til gavn for borgerne. Tag del i debatten om de væsentligste faktorer for succesfuld lokal implementering, og giv dine input til, hvordan Digitaliseringsstyrelsen bedst kan understøtte denne proces. Program: • De overordnede rammer for implementeringsindsatsen i regi af den fællesoffentlige Strategi for digital velfærd 2013-2020, ved Nina Husfeldt Clasen, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen. • Eksempler på implementeringstilgange – den lokale og den centrale opgave: - Brugerportalen – ved Aino Olsen, vicedirektør i Styrelsen for It og Læring, og Katja Lundbech, projektleder i Styrelsen for It og Læring. - National udbredelse af fire konkrete velfærdsteknologiske løsninger – ved Gitte Duelund Jensen, leder af KL’s Center for Velfærdsteknologi, og Hanne Engholm Hansen, projektleder i Frederikshavn Kommune. • Del dine erfaringer og spørgsmål med oplægsholderne.

Velfærdens Innovationsdag 2015 59


Se, mød, prøv – Stande og aktiviteter i udstillingsområdet

60 Program


Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologi

D

O

E

S

I

G

N

Life-Partners.com Think tomorrow

VelfærdsInnovation

Velfærdens Innovationsdag 2015 61


Se, mød, prøv

KMD

DI Service

Når en opgave kræver samarbejde på tværs, kan I digitalisere forløbet med KMD Nova Dialog. Løsningen sikrer en effektiv, sammenhængende og transparent digital sagsbehandling – og det vil vi godt videreudvikle sammen med jer. Med vores nye åbne platform på social- og sundhedsområdet – KMD Viva – kan I inddrage borgeren aktivt i forløbet og samle alle tilbud. Vær med til at udvikle de nye it-løsninger på sundhedsområdet og vind en spændende præmie. Stand nr. 1 Kontakt: Henrik Vesterborg Andersen, områdedirektør, KMD, hya@kmd.dk

Hvordan sikrer man tilskyndelse til nytænkning og innovation i samarbejdet mellem private virksomheder og den offentlige sektor? Hvordan udnytter man bedst private virksomheders muligheder for at skabe synergi på tværs af opgaver og faggrupper? Og hvordan henter vi i fællesskab gevinster på den lange bane? Kom og hør om de gode erfaringer og om forventningerne til fremtidens samarbejder med private virksomheder om offentlig innovation. Stand nr. 4 Kontakt: Simon Sami Dalsø, konsulent, DI Service, sisd@di.dk

Madkulturen

Ergoterapeutforeningen

Mad kan mere end at gøre dig mæt. Mad kan nemlig bane vejen for læring, sundhed, livsglæde, velfærd og vækst. Madkulturen og Fødevarestyrelsen viser dig, hvordan du i dit arbejde kan fremme madens mange potentialer for borgerne. Kig forbi og bliv klogere på, hvordan et skærpet fokus på mad og måltider giver gode resultater for velfærden. Stand nr. 2 Kontakt: Elin Witschas Thomassen, teamleder, Madkulturen, Elin@madkulturen.dk

Rehabilitering handler om at understøtte, at borgere med funktionsnedsættelser opnår bedst mulig livskvalitet. Ergoterapeutforeningen har derfor identificeret fire faktorer, der har betydning for oplevelsen af, at ens liv har værdi og mening: Tilgængelighed, Relationer & roller, Interesser samt Vaner & vilje. Tilsammen TRIV. Kom og drøft med os, hvordan disse dimensioner af rehabilitering kan få lige så høj prioritet som det, vi typisk måler på i dag. Stand nr. 5 Kontakt: Nina Bach Ludvigsen, social� og sundhedspolitisk konsulent, Ergoterapeutforeningen, nbl@etf.dk

VIA University College

Samsung

Stil os en velfærdsudfordring og deltag i lodtrækningen om en innovationsworkshop. VIA sætter fokus på, hvordan en professionshøjskole kan være med til at løse velfærdssamfundets udfordringer. Besøg standen og hør om, hvordan VIA’s studerende sammen med offentlige og private aktører skaber innovative løsninger. Du kan også høre mere om VIA’s Playmakeruddannelse, der udvikler og træner deltagernes kompetencer til at facilitere samskabende og innovative processer. Stand nr. 3 Kontakt: Mette Lyager, chefkonsulent, VIA University College, ml@via.dk

Hvordan ser fremtidens digitale klasseværelse ud, og hvordan kan man styrke undervisningen med teknologi? Dette giver Samsung sit bud på og inviterer dig ind i klasseværelset til en førstehåndsoplevelse af, hvordan det er at være elev i den digitale skole. Kom og oplev, hvordan teknologien kan øge interaktionen mellem lærer og elev og gøre undervisningen mere fleksibel, når Samsung viser de mange muligheder, som tablets og interaktive skærme giver lærere og elever i undervisningen. Stand nr. 6 Kontakt: Peter Stoltz, Manager B2B Telecom, Samsung Danmark, p.stoltz@samsung.com

62 Program


Se, mød, prøv

University College Nordjylland

Copenhagen Healthtech Cluster (CHC)

Hvordan kan professionshøjskolerne indgå i udvikling af velfærdsteknologi og -service i samarbejde med borgere, offentlige institutioner og private virksomheder? Hvilke kompetencer skal fremtidige professionsuddannede have i dette samarbejde? Find inspiration til at inddrage praksisnære udviklingsprojekter i tætte samarbejder. Kl. 15.45: Mød projekt Lab X – et innovationsprojekt med fokus på velfærdsteknologi. Stand nr. 7 Kontakt: Jette Bangshåb, projektleder, University College Nordjylland, jtb@ucn.dk

Hvis Region Hovedstaden skal omsætte danske sundhedsog velfærdsløsninger til eksport, vækst og arbejdspladser, er der behov for at samle de regionale kompetencer inden for forskning, udvikling og salg af velfærdsteknologi. Hør mere om det nye klyngesamarbejde CHC og om, hvordan du kan bidrage til CHC’s fire indsatser: Innovativ offentlig efterspørgsel, udvikling af borgernære løsninger, test af nye løsninger og eksport og international markedsføring. Stand nr. 10 Kontakt: Anne�Katrine Nielsen, Business Development Manager, Copenhagen Healthtech Cluster, akn@copcap.com

Implement Consulting Group

Philips Healthcare

Hvordan får vi inddraget brugerne, så vi lykkes med at skabe en bedre offentlig sektor? Hvordan får vi skabt de rammer for inddragelse af brugerne, der giver os de bedste muligheder for udvikling og ikke skaber forventninger, som vi ikke kan indfri? I Implement udvikler vi brugerinddragelsen sammen med vores kunder. Og det vil vi gerne tale med jer om. Kom og hør om vores bud på en uddannelse, der får jer tættere på brugerne. Del dine udfordringer om udvikling og implementering af ændringer, og få en løsning med hjem. Stand nr. 8 Kontakt: Astrid Marie Starck, Implement Consulting Group, ams@implement.dk

Hvordan sikrer man et vellykket offentligt og privat samarbejde? Hvordan kan teknologi bruges til at fremme produktiviteten i sundhedssystemet? Kom forbi og tal med vores eksperter på området, som til daglig arbejder med partnerskabsaftaler inden for sundhedsområdet. De deler deres erfaringer inden for offentligt og privat samarbejde, og giver blandt andet indblik i, hvordan personalets arbejdsproces bliver mere strømlinet med innovative løsninger. Det giver i sidste ende bedre patientoplevelser. Stand nr. 11 Kontakt: Jens Ole Pedersen, Business to Government, Philips Healthcare, jens.ole.pedersen@philips.com

OK-Kompetenceudvikling

DoseSystem

Få styr på kompetencerne med KUP. KUP registrerer og måler medarbejderes og lederes kompetencer, så udviklingen over tid kan følges. Det gør det nemmere at overholde de sociale tilsyn og stigende lovkrav. KUP kan også bruges til MUS, LUS og GRUS og i forbindelse med rekruttering og kompetenceudvikling. Værktøjet kan måle de enkelte medarbejderes kompetencer, og informationerne kan trækkes ud på både faggrupper, afdelinger og på tværs af organisationer. Stand nr. 9 Kontakt: Stefan Førster�Christensen, direktør, Kompetence� udvikling A ⁄S, info@kompetence.net

Ny banebrydende medicin-påmindelse kan hjælpe både plejehjem, bosteder og hjemmeplejen. DoseCan er en elektronisk medicinkasse til dosispakket medicin og doseringsæsker. Den minder borgeren om, hvornår medicinen skal tages, og om at kvittere på en OK-knap. Appen alarmerer backup-personer ved manglende kvittering. Systemet gør det muligt at hjælpe flere end 100 borgere samtidig og rummer derfor også besparingspotentialer. Mød designeren bag, og vend jeres muligheder. Stand nr. 12 Kontakt: Jesper K. Thomsen, direktør og partner, DoseSystem, jkt@dosesystem.com

Velfærdens Innovationsdag 2015 63


Præsenterer:

Loop

samskabelse i spil

Samskabelse er det nye sort... ...men hvad betyder det egentlig, og hvordan bruger man samskabelse i arbejdet med nye velfærdsløsninger? Baseret på seks grundlæggende principper for samskabelse, giver spillet LOOP deltagerne en konkret, lettilgængelig og enkel måde til at facilitere samskabelsesprocesser. Spil med under Frivilligrådets temasession eller hør mere i løsningsgalleriet.

Hent spillet gratis på www.frivilligraadet.dk


Se, mød, prøv

Euman

Mandag Morgen

Med den mobile spilplatform PlayingMondo går softwarefirmaet Euman helt nye veje for borgere med særlige behov. Med highend-teknologi skaber borgerne apps til gavn for både virksomheder og institutioner i lokalsamfundet. Resultatet er glade og mere selvhjulpne borgere – og en kommunal digital udvikling, der er udviklet socialt ansvarligt. Kom forbi vores stand og mød nogle af eleverne fra Københavns Kommunes AppVærksted Juno. Stand nr. 13 Kontakt: Adam Holst, projekt� og salgsansvarlig, Euman, ah@euman.com

Vil du være sikker på, at du altid er opdateret med nyeste viden inden for velfærdsinnovation? Mandag Morgen giver dig historierne om fremtidens politikerroller, de aktive borgere og ledere, der er i gang med at forny dansk velfærd. Læg vejen forbi vores stand. Måske kan vi inspirere dig – eller måske har du en god case, vi skal kende? Stand nr. 16 Kontakt: Andrejs Visockis, salgskonsulent, Mandag Morgen, anvi@mm.dk

Ropox A/S Ropox udvikler hjælpemidler til mennesker med funktionsnedsættelse. Kom forbi vores stand og lad dig inspirere af vores velfærdsteknologiske løsninger til baderum, som kan holde borgere længere i eget hjem, give øget selvhjulpenhed, forbedre hygiejnen og sikre bedre arbejdsmiljø og lettere arbejdsgange for personalet. Vi kan hjælpe dig med optimering af eksisterende forhold i nuværende byggerier samt med projektering af nye plejehjem/institutioner. Stand nr. 14 Kontakt: Heidi Sigvardt, salgschef, Ropox, hs@ropox.dk

ArjoHuntleigh A/S Diligent er en integreret konsulentrådgivning, som sikrer dig effektiv implementering af velfærdsteknologiske løsninger og skaber vedvarende positive arbejdsmiljø- og kulturforandringer i plejemiljøer. Vi kortlægger jeres arbejdsmiljø og -processer og finder ud af, hvor de mulige effektiviseringspotentialer ligger. Kom forbi og hør, hvordan vi – bl.a. med den unikke bade- og hygiejnestol Carendo – hjælper et plejehjem med at frigøre ressourcer og forbedre arbejdsmiljøet. Stand nr. 15 Kontakt: Nicolai Wiese, nordisk projektleder, Diligent, ArjoHuntleigh A ⁄S, Nicolai.Wiese@arjohuntleigh.com

Dansk Psykologisk Forlag ”Hvis ledelse er en sport – så er offentlig ledelse en ekstremsport.” Sådan skriver Hanne Dorthe Sørensen i bogen Ny velfærd – nyt lederskab, som lanceres på Velfærdens Innovationsdag 2015. Køb bogen, og få ny inspiration til at tackle udfordringerne i offentlig ledelse anno 2015. Mød forfatteren, få en snak om det, der fylder i dit lederskab, og deltag i lodtrækningen om et gavekort på 2 timers personlig coaching. Benyt dig også af vores gode tilbud på ledelsesbøger m.m. Stand nr. 17 Kontakt: Susanne Handberg, salgs� og marketingchef, Dansk Psykologisk Forlag, sh@dpf.dk

Ascom Danmark A/S Ascom Myco er en specialbygget smartphone til plejesektoren. Den lever op til de krav, som kommuner og plejehjem stiller til fremtidens kommunikationsløsninger: • Én enhed til al kommunikation • Integreret personsikring • T rådløs infrastruktur, der samler kald, alarmer og telefoni for alle plejehjem • WiFi/GSM-smartphone til inde- og udekørende personale • Tilgang til alle apps nu og i fremtiden • Integration til velfærdsteknologiske løsninger. Prøv den nye smartphone, og hør, hvordan den kan skabe værdi for dig. Stand nr. 18 Kontakt: Brian Munk, chefkonsulent, Ascom Danmark A ⁄S, brian.munk@ascom.dk

Velfærdens Innovationsdag 2015 65


Se, mød, prøv

Post Danmark A/S

Socialstyrelsen

Velfærdsteknologier skal helt hjem til borgerne, hvis de skal være succesfulde, og her er effektiv og sikker logistik afgørende. Kom og hør om vores samlede serviceløsning, der sikrer en problemfri og tryg implementering af velfærdsteknologi i borgernes eget hjem. Vi løser alle de logistiske opgaver: Fra ordremodtagelse og lagerhåndtering til levering, opsætning og returnering. Stand nr. 19 Kontakt: Post Danmark A ⁄S, kundesupport.erhverv@post.dk

Socialstyrelsen arbejder for, at sociale indsatser er baseret på viden om, hvad der virker. I den sammenhæng er de centrale spørgsmål: Hvilke metoder virker over for hvilke målgrupper? Og hvordan kan vi bedst implementere de virksomme metoder? Kom forbi til en snak, og opdater din viden om forskellige virksomme indsatser og metoder, som kan hjælpe dig til at hjælpe udsatte børn, unge og voksne. Stand nr. 22 Kontakt: Rasmus Bruun, specialkonsulent, Socialstyrelsen, rbru@socialstyrelsen.dk

Center for Offentlig Innovation Kom i innovationspraktik og vær med til at dele viden og løsninger i den offentlige sektor. Forskningen viser, at vidensspredning bedst lykkes i personlige møder. Derfor tilbyder COI innovationspraktik, hvor medarbejdere og ledere fra offentlige organisationer hvert år i uge 19 kan komme i praktik hos hinanden. Kom forbi og hør om mulighederne for praktik, eller fortæl om din organisations innovative praksis, som du kan sprede til en anden offentlig kollega ved at være vært. Stand nr. 20 Kontakt: Tine K. Michael�Lindhard, chefkonsulent, COI, tml@coi.dk

Living Design Lab – Kolding Samarbejder mellem virksomheder og offentlige aktører står højt på den politiske dagsorden, når vi diskuterer udvikling af fremtidens velfærdsprodukter. Men skal potentialerne indløses, kræver det effektive modeller for samarbejdet. Sammen med danske virksomheder finder Kolding Kommune samarbejdsmodeller, der kan forløse potentialerne. Har din virksomhed en idé, en udfordring eller et produkt, der skal testes, så står vi klar med et professionelt setup, der sikrer det bedste samarbejde. Stand nr. 21 Kontakt: Anne Schødts Nielsen, design� og innovations� konsulent, Kolding Kommune, ascc@kolding.dk

66 Program

Professionshøjskolen Metropol Metropol tilbyder professionsuddannelser, praksisnær forskning og udvikling af faglig og innovativ medledelse. Kom og hør om frontmedarbejderes muligheder og udfordringer i forbindelse med digitalisering, om at involvere brugere (f.eks. krigsveteraner eller hjemløse) i innovationsprocesser, om kompetenceløft af folkeskolen og om hvordan du kan supplere digitaliseringsprojekter med brugerinvolverende innovationsmetoder. Allerhelst vil vi høre, hvad din organisation søger af kompetenceløft. Kom og fortæl. Stand nr. 23 Kontakt: Poul Carlsbæk, adjunkt, Institut for Ledelse og Forvaltning, Metropol, poca@phmetropol.dk

Metodecentret og multisystemisk terapi Hvordan kan vi effektivisere indsatsen over for udsatte borgere, så vi får mere kvalitet for færre midler? Det er Metodecentrets omdrejningspunkt. Vi arbejder bl.a. på at udbrede den evidensbaserede behandlingsmetode multisystemisk terapi (MST). MST er et familiebaseret behandlingstilbud til unge mellem 10 og 17 år, der har problemer med f.eks. aggression, skolefravær, kriminalitet eller misbrug. Kom og hør mere om MST og Metodecentrets øvrige initiativer. Stand nr. 24 Kontakt: Randi Nørup, programdirektør, Metodecentret, Region Midtjylland, Randi.Noerup@stab.rm.dk


Se, mød, prøv

University College Syddanmark

OK-Fonden

Vil du opleve innovationens tyngdekraft gennem samskabende leg med innovationsterningen? Har du mod på at puste ny energi i sæbeboblernes væske og udvikle dugfriske ideer? Og vil du udfordre innovationstænkningen gennem grænseoverskridende spørgsmål? UC Syddanmark er en videregående uddannelsesinstitution med professionsbacheloruddannelser, efter- og videreuddannelser samt flere videncentre, som alle har innovation tæt inde på livet. Besøg os på vores stand til en sjov og inspirerende dialog. Stand nr. 25 Kontakt: Anni Korsbæk, videncenterchef, UC Syddanmark, arko@ucsyd.dk

OK-Fonden er en nonprofit-omsorgsorganisation med landsdækkende virke inden for plejehjem, psykiatriske tilbud, seniorbofællesskaber og hospicer. Vi ønsker at bidrage til samfundsudviklingen ved – i tæt samarbejde med kommunerne – at skabe nye løsningsmodeller inden for områder, der naturligt knytter sig til vores virke, eksempelvis beskæftigelse, frivilligt og socialt arbejde, kompetenceudvikling og demens. Kom og hør, hvordan vi udlever visionen ”Livet skal leves – hele livet”. Stand nr. 28 Kontakt: Paul Erik Weidemann, adm. direktør, OK�Fonden, info@ok�fonden.dk

Alexandra Instituttet Passer jeres telesundhedsstrategi ind i den nationale it-infrastruktur? Ønsker du at skabe en større sammenhæng i jeres telesundhedsløsninger? Hvad kommer open source og internationale standarder til at betyde for fremtidens telesundhedsløsninger? Og hvordan tester vi det i praksis? Kom forbi og bliv opdateret på fremtidens landskab inden for telesundhedsløsninger og på, hvordan udviklingen kan give jer større valgfrihed i samarbejdet mellem udbydere og leverandører. Stand nr. 26 Kontakt: Dina Myrup Raabjerg, salgschef, Alexandra Instituttet, dina.raabjerg@alexandra.dk

Sekoia Sekoia er en skærmløsning til ældre- og specialplejen med flere end 30 applikationer. De digitale værktøjer sætter personalets faglighed i fokus og løfter arbejdsgangene med henblik på at skabe bedre arbejds- og livskvalitet. Med Sekoia kommer din arbejdsplads væk fra gule sedler og papirtyranni, og får i stedet en koordineret og dynamisk hverdag med færre fejl, mindre stress og mere tid til pleje og omsorg. Stand nr. 27 Kontakt: Morten Mathiesen, partner og kommunikations� ansvarlig, Sekoia, morten@sekoia.dk

OK-Centret Enghaven og OK-Centret Jelling Have OK-Centret Enghaven og OK-Centret Jelling Have har solid erfaring med behandling af mennesker med psykiatriske problemstillinger. •V i arbejder målrettet med dokumentation og kan dokumentere effekten af indsatsen på alle brugeres individuelle mål. • Vi arbejder målrettet med vores medarbejderes trivsel – vi giver dusør til langtidsfriske. Kom og hør mere om vores spændende resultater. Stand nr. 29 Kontakt: Lone Lundsgaard, centerleder, OK�Centret Enghaven, lol@ok�fonden.dk

Horsens Kommune I Horsens er alt muligt. En alliance mellem lokale ildsjæle, Horsens Kommune og frivillige foreninger har fået store navne som U2 og Madonna til Horsens og har sat kommunen på landkortet. Nu overfører vi alliancemodellen til kernevelfærdsområder såsom beskæftigelse og sundhed. Kom forbi og hør, hvordan vi samarbejder med erhvervsliv, sygehus og civilsamfund, hjælper ledige i arbejde og øger borgernes mestring af eget liv. Stand nr. 30 Kontakt: Lone Bjørn Madsen, specialkonsulent, Horsens Kommune, lbma@horsens.dk

Velfærdens Innovationsdag 2015 67


Se, mød, prøv

Rosendahls-Schultz Grafisk

ProReact

Ved du, hvilke platforme du skal bruge i fremtidens kommunikation? Og kender du mulighederne i de nyeste digitale medier? Nye velfærdsløsninger skal kommunikeres for at være effektive. Besøg en af Danmarks største kommunikationsvirksomheder og hør, hvordan du benytter dig af de fordelagtige statsaftaler inden for tryk og print. Du kan desuden bestille en e-bog-test af din trykte publikation. Stand nr. 31 Kontakt: Henrik Heilmann, salgschef, Rosendahls�Schultz Grafisk, hh@rosendahls�schultzgrafisk.dk

IBG – Interaktiv BorgerGuide – er en kommunikationsplatform til borgere med kognitive vanskeligheder og udviklingshæmning, samt ældre. Platformen giver borgeren et overblik over tilgængelig information gennem sin visuelle brugerflade og sikrer på den måde borgeren inddragelse og indflydelse på eget liv. Personalet oplever en optimering af deres arbejdsprocesser, hvilket frigør ressourcer til andre opgaver. IBG’en styrkes af et samarbejde med Mobilize Me og Kommunikationscenter Hillerød, som du også kan møde på standen. Stand nr. 34 Kontakt: Jesper Seedorf Karlberg, partner, ProReact, jsk@proreact.dk

Forhandlingsfællesskabet og Kommunernes Landsforening Kom forbi og få en introduktion til et nyt videobaseret undervisningsforløb målrettet alle kommunale arbejdspladser, der ønsker at styrke samarbejdet og øge kvaliteten i arbejdet. Forløbet hjælper med at skabe en fælles forståelse af kerneopgaven og med at få øje på styrkerne i samarbejdet og mulighederne for at forbedre det. Undervisningsforløbet er gratis, foregår hos jer selv og tager 7-8 timer at gennemføre. Stand nr.: 32 Kontakt: Magnus Bryde, konsulent, KL, mbr@kl.dk, og Christina Borries, konsulent, OAO, cbo@oao.dk

SCA Hygiene Products

Velfærdsinnovation Sjælland

DeconX

Velfærdsinnovation Sjælland (VIS) er et samarbejde mellem de 17 kommuner i Region Sjælland. VIS har en vision om at styrke udvikling, implementering og udbredelse af velfærdsteknologiske serviceydelser i kommunerne. Visionen realiseres gennem samarbejdsprojekter om velfærdsinnovation på tværs af kommuner og sektorer med fokus på implementering og udbredelse af velfærdsteknologi. Kom og hør om fire af vores konkrete tværkommunale samarbejdsprojekter – og diskutér dem med os. Stand nr. 33 Kontakt: Hasse Petersen, projektleder, Velfærdsinnovation Sjælland, haspe@holb.dk

En ny unik desinfektionsløsning er blevet tilgængelig på det danske marked. Det er den norske virksomhed DeconX, der har udviklet enheden, som via en tør sky af hydrogenperoxid effektivt dræber alle tilstedeværende mikroorganismer, herunder også MRSA, Listeria, VRE og skimmelsvampe. På den måde standser DeconX smittespredning på sygehuse, laboratorier, plejehjem, børnehaver, privatboliger og fødevarevirksomheder. Maskinen er enkel, fleksibel, fuldt automatiseret og rapporterer elektronisk pr. sms eller e-mail. Stand nr. 36 Kontakt: Karsten Hansen, projektleder, DeconX, Khansen@deconx.com

68 Program

Kan man forenkle udredningsprocesserne omkring inkontinens hos ældre og samtidig skabe pleje af bedre kvalitet? Kan velfærdsteknologi skåne ældre borgere for ubehagelige urinprøver? Kom forbi standen og se to spændende nye løsninger til ældreplejen – TENA Identifi og TENA U-test – og hør om de potentielle gevinster ved implementering af dem. Stand nr. 35 Kontakt: Christian Vejlesby, marketingchef, SCA Hygiene Products, christian.vejlesby@sca.com


Se, mød, prøv

MidtLab

DGI Faciliteter & Lokaludvikling / DGI Lab

Tusind blomster blomstrer. Smukt. Men ødselt, at vi opfinder de samme ting igen og igen, frem for at dele de gode fornyelser. Vi er nødt til at interessere os for, hvad der sker efter de kreative eksperimenter: Hvordan skalerer vi den gode løsning, så mange får glæde af den? MidtLab studerer internationale erfaringer og destillerer dem til gavn for velfærden i Danmark. Vil du være med? Stand nr. 37 Kontakt: Niels Bonnerup, innovationskonsulent, MidtLab, Region Midtjylland, niels.bonnerup@midtlab.rm.dk

Rammevilkårene for landsbyer er væsentligt forringede. Løsningen er ikke ligetil, men skal findes med nytænkning og strategisk planlægning. DGI sætter fokus på Blomstrende Landsbyer, landsbyklynger og udviklingsplaner. Kl. 10.00 og 14.30: Hør om Blomstrende Landsby som udviklingsværktøj. Kl. 11.00 og 16.00: Hør om landsbyklynger og samarbejder mellem lokalsamfund. Vi deler også erfaringerne fra udviklingsprojektet Sundhedsidræt, hvor DGI og fem kommuner samarbejder om at forebygge og afhjælpe en række folkesygdomme. Kom forbi og hør om projektet, partnerskabet og mulighederne for Sundhedsidræt i din kommune. Stand nr. 40 Kontakt: Carsten Blomberg Hansen, chefkonsulent, DGI, carsten.blomberg@dgi.dk eller Jens Sune Jakobsen, udviklingskonsulent og projektleder, DGI, jens.sune.jakobsen@dgi.dk

Roskilde Kommune Hvordan kan digitale redskaber hjælpe med at spore faldende funktionsniveau? På vores stand præsenterer vi Roskilde-Hjulet, som er et redskab, der systematiserer observationer af borgerens tilstand og sikrer hurtig reaktion. Roskilde-Hjulet hjælper med daglig triagering af borgere på både plejecentre og i hjemmeplejen. Kom og se Roskilde-Hjulet in action, og tal med medarbejdere fra Roskilde Kommune om deres erfaringer med implementeringen af det nye redskab. Stand nr. 38 Kontakt: Mette Olander, sundheds� og omsorgschef, Roskilde Kommune, metteolander@roskilde.dk

De Forenede Dampvaskerier Vidste du, at du både kan spare penge og forbedre hygiejnen i pleje- og sundhedssektoren? Og at du med Viima kan fjerne 2 mia. stafylokokker uden at bruge kemi? Kom forbi vores stand og bliv inspireret af, hvordan vores metoder kommer velfærden til gavn mere end 1.100 forskellige steder i Danmark. Du kan også deltage i vores konkurrence om eksklusive præmier. Stand nr. 39 Kontakt: Lasse Rask Jørgensen, afdelingschef, Viima, De Forenede Dampvaskerier, lrj@dfd.dk

UC Sjælland Medarbejderne i offentlige virksomheder er gode til at innovere, men det kniber mere med at lade sig inspirere og ”stjæle” de gode ideer fra andre. På vores stand bliver du klogere på, hvordan professionshøjskolerne udvikler læringsdesign, der gør medarbejdere og organisationer i stand til at opdage, udvikle og implementere andres gode ideer. Du kan også afprøve DTU’s innovationsplatform Innocloud; et redskab, der hjælper med at tilrettelægge innovationsprocesser. Stand nr. 41 Kontakt: Jonas Sprogøe, forskningsprogramleder, University College Sjælland, josp@ucsj.dk

UC Lillebælt Studerende fra University College Lillebælt arbejder med innovation som et naturligt element i deres professionsuddannelse. UCL innoverer på undervisningen, uddannelserne og i samarbejdet med eksterne samarbejdspartnere

Velfærdens Innovationsdag 2015 69


Se, mød, prøv

fra offentlig, privat og civil sektor. Kom og hør, hvordan UCL løfter den tværprofessionelle innovation, og mød nogle af de studerende, der har erfaringer med at være ’innovationsassistenter’ i den kommunale forbedring af velfærden. Stand nr. 42 Kontakt: Kristian Mondrup, chefkonsulent, University College Lillebælt, krmo2@ucl.dk

Teknologisk Institut Vi udvikler fremtidens velfærdsløsninger sammen med kommuner og regioner. Arbejdet er baseret på international forskning og dybtgående kendskab til den kommunale sektor. Kom og få en snak med vores fagfolk, og hør vores inspirerende mini-oplæg: Kl. 10.50: Fremme af socialøkonomiske virksomheder i kommunen/regionen. Kl. 12.45: Spar CO2 på Østerbro: Borgermobilisering. Kl. 13.00: Måling af velfærdsinitiativers samfundsmæssige værdi. Kl. 15.50: Den innovative offentlige organisation. Kl. 17.00: Social bæredygtighed i by- og boligområder. Stand nr. 43 Kontakt: John René Keller Lauritzen, konsulent og projekt� leder, Teknologisk Institut, jrla@teknologisk.dk

Silkeborg Kommune Silkeborg Kommune skal bygge et nyt plejecenter med 120 plejeboliger. Boligerne skal være fleksible og understøtte beboernes behov – uanset om de er selvhjulpne, plejekrævende eller demente. Derfor skal boligerne let kunne tilpasses såvel nye som ændrede behov, og indretningen af dem skal desuden komme beboernes ønsker om hjemlighed og medbestemmelse i møde, samtidig med at der skabes det bedst mulige arbejdsmiljø for de ansatte. Kom, se og hør om de nye unikke løsninger: loftlifte på en ny måde, badeværelse på skinner, fleksible vægge, fleksible køkkener, dynamisk lys og smarthome-teknologi. Stand nr. 44 Kontakt: Else Marie Jensen, chefkonsulent for velfærdstek� nologi, Silkeborg Kommune, ElseMarie.Jensen@silkeborg.dk

70 Program

Silkeborg Kommune og Mediaworkers Silkeborg Kommune har udviklet en platform til Sundhed og Omsorg i samarbejde med det digitale bureau Mediaworkers. Få en demonstration, og hør om, hvordan din kommune kan få en lignende, innovativ løsning til f.eks. plejecentre. Løsningen omfatter: - informationsskærme til plejecentre og træningsenheder med nyheder, aktiviteter, madplaner og vejviser til borgerne - medarbejderskærme med målrettet information, nyheder og aktiviteter fra nærmeste leder samt søgning efter kollegaer med relevante kompetencer og mulighed for oprettelse af arbejdsgrupper - grupperumsskærme, der fungerer som medarbejderskærme og giver mulighed for at planlægge arbejdsopgaver - borgerskærme med tilgang til virtuelle sundhedsløsninger og træningsprogrammer. Stand nr. 45 Kontakt: Else Marie Jensen, chefkonsulent for velfærdsteknologi, Silkeborg Kommune, ElseMarie. Jensen@silkeborg.dk, og Michael Fogtmann, projektleder, Mediaworkers, michael@mediaworkers.dk

Bekey Bekeys mobilbaserede nøglesystem frigiver arbejdstid, og det kommer i sidste ende borgerne til gode. Mange kommuner har allerede taget Bekeys nøglesystem i brug, og Servicestyrelsen har dokumenteret, at brugen af digitale nøgler halverer det gennemsnitlige tidsforbrug på nøglehåndtering i hjemmeplejen. Nu introduceres BEKEY HomeCare, som er et sikkert og pålideligt system til nødkald. Systemet består af en nødkaldsboks, der kan kobles til en lang række tilhørsprodukter: alarmer for bl.a. CO2-udvikling, røg og varmeudvikling. Stand nr. 46 Kontakt: Claus Lauritzen, salgschef, BEKEY HomeCare, claus.lauritzen@bekey.dk

BOX IT Design & Rosendahl Information på det rette tidspunkt og digital interaktion mellem menneske og computer er blot én måde at opti-


Se, mød, prøv

mere ressourcer på. BOX IT Design & Rosendahl Concept Kiosk byder bl.a. på løsninger til brug i det offentlige miljø. På standen viser vi informationskiosker lige fra iPad & tablets til 84" touch screens. Stand nr. 47 Kontakt: Martin Rosendahl, salgsansvarlig, Rosendahl, mr@conceptkiosk.dk, eller Morten Larsen, salgsansvarlig, BOX IT Design, morten@boxit�design.dk

Welfare Tech Hvordan løfter vi bedst den danske velfærd i fremtiden? Hvilken rolle spiller velfærdsteknologi, når vi skal sikre kvalitet og effektivitet i sygehusvæsenet og social- og sundhedssektoren? Mød klyngen Welfare Tech med medlemsvirksomheder, -regioner og -kommuner, som på deres fællesstand illustrerer, hvordan klyngen samler private og offentlige aktører, der sammen udvikler borgernære velfærdsteknologiske løsninger af høj kvalitet.

På fællesstanden møder du Welfare Tech og Innovationsnetværket for Sundhed og Velfærdsteknologi, Center for Velfærdsteknologi i Odense Kommune, CareWare-konsortiet med Aarhus Kommune, Business Region Aarhus, Region Midtjylland og Welfare Tech som partnere, Vendlet, Falck Hjælpemidler, Cobi Rehab, LifePartners, Idify, Medisat, Inklimeter, Suma Care, Turnaid Aps, Daybuilder og Applikator. Udstillerne giver dig et indblik i de nyeste velfærdsteknologiske løsninger, som øger livskvalitet og selvhjulpenhed for borgere med såvel kognitive udfordringer som fysiske begrænsninger. På standen kan du se, høre og mærke, hvordan private virksomheder og det offentlige sammen implementerer velfærdsteknologiske løsninger, så borgere og personale oplever kvalitetsløft og effektivisering. • K lokken 15.45 serverer Welfare Tech en lille forfriskning, og vi giver en rundvisning. Stand nr. 48 Kontakt: Krista Blaabjerg, network manager, Welfare Tech, krivb@welfaretech.dk

Velfærdens Innovationsdag 2015 71


Noter

72 Program


Noter

VelfĂŚrdens Innovationsdag 2015 73


Teamet bag Velfærdens Innovationsdag 2 015 Fra Mandag Morgen Andrejs Visockis, salg Anne Sofie Bendtson, grafisk designer Asger Narud, projektkoordinator David Meldgaard Houser, projektkoordinator Heidi Rasmussen, projektkoordinator Louise Blaabjerg Christoffersen, projektkoordinator Morten Hyllegaard, direktør Rikke Liv Sahl Holst, projektleder Signe Lind Hansen, projektkoordinator Korrektur Retskrivningspolitiet Tryk Rosendahls-Schultz Grafisk © Mandag Morgen 2015 Mandag Morgen Valkendorfsgade 13 1151 København K www.mm.dk

74 ProgramMedværter

Partnere

Trykpartner

Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologi

76 Program

Venuepartner