Limburg manager 78

Page 1

€ 6,95

www.managermagazines.be

Editie: Provincie Limburg - Nummer 78 - november 2015 - Jaargang 15 - Driemaandelijks in februari - mei - augustus - november - Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1

C-mine crib versus Corda Campus: ‘battle’ of niet? Blz. 18

Ondernemen over de grens: Bladel en Parkstad Blz. 52

Businesskoppel: bouw, lingerie en liefdesgeluk

JAN KRIEKELS, JAGA

Blz. 72

“Zonder warmte is er in het leven geen eten of gezelligheid” 1


NEXT ISSUE

Een nieuwe creatieve thuishaven Het designbureau Next Issue heeft een vaste stek gevonden om creatief verder te groeien. De voorbije zomer is het team verhuisd naar de Blauwe Boulevard, met een inspirerend uitzicht op de Hasseltse jachthaven. En met dank aan Wallter, voor de deskundige hulp. Next Issue is een dynamisch designbureau dat bewust met een compact, hecht en flexibel team werkt. “Het pand aan de Blauwe Boulevard hebben we gekocht”, zegt zaakvoerder Guido Evens. “Tot voor kort huurden we steeds een kantoorruimte. Maar omdat de panden telkens van eigenaar wisselden, zijn we enkele keren noodgedwongen moeten verhuizen. Deze aankoop verzekert ons van een definitieve thuishaven.”

Ruimte

W W W. WA L LT E R . B E Johan Tackoen - Theo Vanuytrecht - Lucy Tackoen-Verlinden - Jo Franco Wallter bvba - Thonissenlaan 68/1 - 3500 Hasselt Tel.: 011-286 786 - Fax: 011-286 787 - info@wallter.be

Guido Evens: “Met de professionele hulp van Wallter hebben we vlot een nieuwe locatie gevonden en zijn we snel kunnen verhuizen. Wallter gaf ons de nodige tijd om een weloverwogen keuze te kunnen maken en zorgde voor de vlotte afhandeling van de verkoop. We zijn opgetogen over de nieuwe locatie. Ze ligt vlakbij het hart van de stad. Het gebouw bestaat uit degelijke en duurzame materialen. Er is bovendien voldoende ruimte om nog uit te breiden. Momenteel werkt Next Issue met een team van zeven mensen maar we willen nog groeien. Ook de visibiliteit is uitstekend: het gebouw is op een straathoek gelegen. Next Issue beschikt nu over moderne werkplekken, een prima vergaderruimte, een mooie keuken. We zetten momenteel het interieur volledig naar onze hand. Zo wordt deze plek voor lange tijd de ideale biotoop van Next Issue.”

Te koop / Te huur

Te koop

Te koop

Te koop

Baanwinkel met een totale winkeloppervlakte van +/-820m². Zeer commercieel gelegen, met als buren Albert Heijn, Action, Gamma, Chateau d’Ax, Geka enz. De totale terreinoppervlakte bedraagt +/- 1.228m². Het gebouw beschikt over een ruime parking voor de deur en is onmiddellijk beschikbaar. Bezichtigen na afspraak met ons kantoor.

Beleggingseigendom gelegen vlakbij de Grote Ring, langs één van de invalswegen naar Hasselt Centrum. Op enkele minuten ligt de op- en afrit nr 27 van de E313 (AntwerpenLuik). Het gebouw omvat een handelsgelijkvloers (+/-110m²) met een bedrijfshal (+/192m²). Op de verdiepingen bevinden zich 3 goed verhuurde appartementen (1ste verd. appartement 160m² (EPC score 242) - 2de verd. appartement rechts +/-70m² (EPC score 574) - links +/-90m² (EPC score 448)). Totale huuropbrengst per jaar van € 46.272,00. Bezichtigen na afspraak met ons kantoor.

Gelegen in woonzone, op een terrein van 2.370m², aan de rand van Hoepertingen centrum, tegenover huisnummers 39 en 41, in het hart van de Haspengouwse fruitstreek. Bedrijfsgebouw bestaande uit een hoge loods (vrije hoogte 5,5m) van 578m² met 1 sectionale poort en met daarin een operationele koelinstallatie met 4 ULO’s, kantoren, technische ruimte en opslagruimte. Daarnaast is er een kleinere loods (vrij hoogte van 3;5m) van 180m² voorzien van 2 sectionaalpoorten. Buitenopslag van 1.000m². Het terrein is volledig verhard.

Commercieel zeer goed gelegen handelsgelijkvloers in het centrum van Heers, met als buren AD Delhaize en Vanilla en voor de deur een zeer ruime publieke parking. De winkel heeft een oppervlakte van +/550m² met mooie en degelijke inrichting en een kelder van +/-100m². Het pand beschikt over een opvallende gevelbreedte van +/- 15m. Beschikbaar: overeen te komen.

Hasseltweg 222 – Genk

Kuringersteenweg 297 – Hasselt

Truierweg +15 - Borgloon

Nieuwe Steenweg 36 - Heers

Te huur

Te huur

Te huur

Te huur

Handelsgelijkvloers (+/-157m²) gelegen in volle stadscentrum op commercieel goed zichtbare ligging. De ruimte is momenteel in gebruik als schoonheidssalon en dan ook als dusdanig ingedeeld. Centrale verwarming op aardgas. Onmiddellijk beschikbaar. Onroerende voorheffing ten laste van de huurder. Gemeenschappelijke lasten € 100,00 per maand.

Modern KMO-gebouw, strategisch gelegen op een zichtlocatie vlakbij de grote ring van Hasselt. Het gebouw is gelegen in een zone voor ambachtelijke bedrijven en KMO’s. Bestaande uit moderne kantoren (78,50m²), met sanitaire ruimte voor dames en heren, refter met kitchenette en een bedrijfshal (+/-500m²). Het terrein is volledig omheind en voorzien van 2 poorten aan de straatzijde.

Kantoren gelijkvloers (105m²) met achtergelegen private parking voor 10-tal wagens. Het gebouw is gelegen tegen over het Onze-Lieve-Vrouwplein (kerkplein met zeer veel parking) en vlakbij de op- en afrit nr 31 van de E313 (Antwerpen-Luik). Centrale verwarming op aardgas. Alle nutsvoorzieningen zijn individueel. Het aanwezige meubilair kan eventueel overgenomen worden.

Nieuwbouw kantorengelijkvloers (125m²), volledig gemeubeld, eventueel met parking, gelegen aan de kanaalkom en vlakbij het centrum van Hasselt. De ruimte omvat 2 grote kantoren/vergaderruimten, wachtruimte, sanitair, kantoorruimte achteraan met terras, berging en kelderberging. Centrale verwarming op aardgas. Mogelijkheid voor ter beschikkingstelling met toepassing van BTW.

Lombaardstraat 26 – Hasselt

Diepenbekerweg 22 - Hasselt

Nederstraat 20 – Hoeselt

Kempische Kaai 69/2 – Hasselt


I N H O UD

“Eddy’s Dagelijkse Doordenkende Inspirerende Spreuken geeft me de kans om het onzegbare uit te drukken. Een spreuk kan helpen een situatie vanuit een ander perspectief te bekijken of iets ontastbaar te begrijpen.” 69 Eddy Claesen, Groep Claesen

Geert Perneel en Stefan Coolen “Altez Construction Group legt lat voor zichzelf hoog”

Kristof De Smet, i4 Real Estate “Project als Klein Dorlick is meerwaarde voor omgeving”

33

4 8 9

BergHOFF Kook-Cup

40 43 44

Sonja Kuypers en Jan Panis, Ebema

Kristof De Smet, i4 Real Estate

FINANCIEEL BEHEER

24 Hours of Zolder

52

18 19 20 20

ONDERNEMEN IN PARKSTAD - HEERLEN

Peter Heller, ex-directeur Ford Genk Ranking: de 10 grootste bedrijven

63

BOUW 26

Nieuw Sint-Truiden en gemeente Gingelom leveren beste bouwteam

30 33

David Braes, Techcad Geert Perneel en Stefan Coolen, Altez Construction Group

ONDERNEMEN IN PARKSTAD - LANDGRAAF 67

72

Kelly Regterschot, wethouder Economische zaken

Heidi Strauven en Dirk Schoofs

MANAGER BUSINESS CLUB 78

GP Motorcross Lommel en voetbalderby STVV-KRC Genk

79

“Tafel vol krijgen, is niet moeilijk. Het verschil zit in juiste koppelingen”

Burgemeester Boy Swachten en OBGB-voorzitter Frits Oomen

Martin de Beer, wethouder Economie en Werkgelegenheid

Eddy Claesen, Groep Claesen

BUSINESSKOPPEL

Da Lidia, La Notte Italiana

ONDERNEMEN IN GENK Luc Gieraerts, Open VLD

69

Steffen Brans, Appwise

ONDERNEMEN IN BLADEL

Burgemeester Wim Dries

68

Michael Corten, Bee

MANAGER BUSINESS CLUB 50 51

8-9, 50-51 en 78-79

Tweedaags netwerkevent in WinselerHof

ICT

Jan Kriekels, Jaga

SPRAAKMAKERS 17

ECOLOGIE & ENERGIE

Business Time

COVERSTORY 10

43

Zakenecho’s

MANAGER BUSINESS CLUB

Manager Business Club: waar netwerken werkt “Resultaat volgt, als je juiste mensen bij elkaar brengt”

MANAGER TV 80

Z-Steden verwarmt uw winter

EVENEMENTEN 85 88

Wie wint wedstrijd [18-28]?

90

Garage Boden

Manager Launch: geslaagde netwerkavond bij Garage Boden in Tongeren

Colofon: Limburg Manager, provincie Limburg, verschijnt driemaandelijks. Redactiesecretariaat en publiciteitsvoorwaarden: Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, Tel.: 011 808 854, Fax: 011 808 855, e-mail: info@managermagazines.be. Abonnementen: voorwaarden op www.managermagazines.be. Bestuurders: Lian Cuypers, Thieu Cuypers. Hoofdredactie: Stefan Kerkhofs. Publiciteits- en redactiecoördinatie: Angelique de Leeuw, Vicky Kox, Sylvie Loenders, Cindy Thys. Vormgeving: Dirk Van Bun, Martine Vandervoort, Johny Verstegen, Walter Vranken. Coverfoto: Koen Bauters. Werkten mee aan dit nummer: Veerle Beirnaert, Jean-Paul Forier, Glenn Geeraerts, Tom Goossens, Jan Jacobs, Carina Lopez, Hilde Neven, Bert Stas, Steven Swinnen, Sandy Van Opzeeland, Hervé Van de Weyer, Kizzy van Horne, Paul Verstappen. Fotografie: Koen Bauters, Jan Bellen, Tiny Bogaerts, Johan Luykx, Ben Philipsen. Druk: Drukkerij Hendrix. Verantwoordelijke uitgever: Lian Cuypers, p/a Big Media Group nv. Copyrights: de overname van gehele of gedeeltelijke artikels is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgave van Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, www.big-media-group.be. Lid van unie van de uitgevers van de periodieke pers, UPP.

3


ZA K E N E CH O’ S

M E NSEN & ZAK EN

BEVERLO / HASSELT - Gert Cielen wordt

HASSELT / GENK / HOUTHALEN -

C.E.O.-Limburg verwelkomt Gert Cielen als nieuwe algemeen directeur. Hij wordt de stuwende kracht van de club en staat in voor het dagelijks bestuur. Gert Cielen (34) is een gepassioneerde eigenaarondernemer en bestuurslid van Het Vlaamse Kruis in Mechelen. Via tal van grootschalige projecten in binnen- en buitenland wist hij zijn kennis op het vlak van financiën, sales, marketing, logistiek en strategie sterk uit te bouwen. Capaciteiten die hem ook van pas zullen komen in zijn nieuwe functie. Het spreekt Gert Cielen erg aan dat de club zich enkel richt tot eigenaars-ondernemers. “Ze staat ook open voor vernieuwing en verandering en focust op kennisdeling via de OndernemersUniversiteit. Het is een unieke manier om aan netwerking te doen.”

Een wereldwijde community van tientallen bedrijfjes, die uitblinken in hun niche van digitale dienstverlening, en waar mogelijk samenwerken om internationale klanten te bedienen. Dat is wat de Houthalense ondernemer Mark Lens (Eurosys, IT Solutions) voor ogen heeft . Het centrum van dit platform komt op de Corda Campus van Hasselt, waar Mark Lens een incubator in de bestaande incubator wil creëren. Een eerste voorbeeld daarvan is Lens’ participatie in Novation, een bedrijf uit Genk dat zich toelegt op webontwikkeling en creatieve mobiele, kiosk- en Facebook-applicaties.

algemeen directeur C.E.O.-Limburg

OVERPELT - Advocatenkantoor Marijke Winters legt nadruk op persoonlijke service Sinds 2010 heeft Mr. Marijke Winters haar kantoor in Overpelt, waar zij samen met een secretariaatsmedewerker een persoonlijke service biedt aan particulieren en ondernemers. Klanten kunnen er terecht voor advies en bijstand in geschillen rond huur, burgerrechtelijke overeenkomsten, bouwrecht, invorderingen, verkeersovertredingen, familierecht en veel meer. De nadruk ligt op een persoonlijke aanpak, waarbij in samenspraak met de klant en in overleg met de andere partij(en) gezocht wordt naar een oplossing voor het gerezen geschil, dan wel het vermijden van een mogelijk geschil en dit bij voorkeur zonder een procedure voor de rechtbank.

ETTERBEEK - OnlySalesJob helpt meer dan 1000 kandidaten aan job en breidt uit naar Nederland OnlySalesJob heeft sinds de start van dit jaar al meer dan 1000 kandidaten aan een job geholpen en bevestigt zo nogmaals zijn eerste plaats als gespecialiseerd jobboard in Sales & Marketing in België. Rekruteren via OnlySalesJob,een jobsite die voor de automatisering van het rekruteringsproces gezorgd heeft, geeft een veel grotere ‘return on investment’, vergeleken met klassieke jobboards. Na vier jaar ervaring op Belgische bodem breidt

4

Ondernemer Mark Lens bouwt aan wereldwijd digitaal platform

OnlySalesJob zijn activiteiten uit naar Nederland. Sinds september kunt u terecht op de Nederlandse jobpagina met ondertussen al meer dan 3000 vacatures online. Info: www.onlysalesjob.com

DILSEN-STOKKEM - Groep Vanbussel neemt Peugeot Geebelen over

Groep Vanbussel heeft Peugeot Geebelen in Dilsen-Stokkem overgenomen. Voor Groep Vanbussel is het de derde overname in vijf jaar tijd. “Schaalvergroting is een trend aan het worden in de automobielsector,” merkt Jan Vanbussel op. “Door te groeien kunnen we zowel de rentabiliteit als de service voor de klant verbeteren. André Geebelen, de vorige zaakvoerder, blijft in dienst als verantwoordelijke naverkoop in Dilsen-Stokkem.

HASSELT - Palindroom wint prijs voor beste b2b-event

Op de uitreiking van de Press & Communication Awards is de filmvertoning van The Competition door Redactiebureau Palindroom uitgeroepen tot beste b2b-evenement van 2015. Palindroom haalde het van twee andere finalisten: CCI Liège voor Pop-Up Valley en InSites Consulting voor Smartees. Redactiebureau Palindroom, beheerder van de website Architectura.be, organiseerde samen met vier sponsors (Vandersanden, Reynaers


Aluminium, Rockwool en Eternit) de Belgische filmpremière van The Competition, een film van de Spaanse regisseur en architect Angel Borrego Cubero, die aanwezig was tijdens het evenement. Meer dan 800 architecten kwamen opdagen op beide voorstellingen in Namen en Antwerpen.

comfortabel is. “Vooral bij grote kerstmarkten is er interesse voor dit nieuw concept,” zegt Stefan Kerkhofs van Fungroup.

TESSENDERLO / NIEUWERKERKEN -

Bioracer, Carolus Trees en Ilumen winnen ‘Unizo Limburg Export Awards 2015’ Bioracer, Carolus Trees en Ilumen hebben de ‘Unizo Limburg Export Awards 2015’ gewonnen. Unizo Limburg beloont met deze awards Limburgse kmo’s die het afgelopen jaar bijzondere exportprestaties hebben geleverd. Het is al de vierde keer dat Unizo Limburg de awards voor uitmuntende exportprestaties uitreikt. Dit jaar werd de award ontworpen door de Genkse kunstenaar Piet Stockmans.

RIEMST - Egide Meertens Plus Architecten valt in de prijzen Tijdens het event ‘I Am Architect’ in Antwerpen ontving Egide Meertens Plus Architecten van de redactie van ‘At Home Publishers’ de ‘Overall LIKE Award’. Het grote publiek stemde massaal op hun ingediende project: eengezinswoning DuboisBarry in Balen.

HASSELT - Officenter verkozen tot meest klantvriendelijke businesscenter en breidt fors uit Tijdens de jaarlijkse nationale BOBCA-conventie heeft een internationale jury de award voor het meest klantvriendelijke businesscenter van België toegekend aan Officenter Hasselt. BOBCA is de beroepsvereniging van bedrijvencentra, die in totaal 86 businesscentra groepeert. Overigens hebben initiatiefnemers Christa Jouck en Koen Batsleer besloten om het groeipad van Officecenter verder te zetten. “Daarbij is het de doelstelling om de komende vijf jaar te groeien van vijf naar twintig Officentervestigingen,” aldus het duo.

ZONHOVEN - The Fungroup lanceert ‘Santa

in the Sky’

The Fungroup is al een tijdje actief met Dinner in the Sky, waarbij 16 gasten kunnen genieten van een sfeervol diner op 50 meter hoogte. Rond de kerstdagen wordt dit concept omgedoopt tot ‘Santa in the Sky’. Het etentje vindt dan plaats in de slede van de Kerstman. Deelnemers kunnen zelf de locatie kiezen. Een uitgebreid verwarmingssysteem zorgt ervoor dat het in de slede altijd lekker

OPITTER - Brouwerij Sint-Jozef heet voortaan Brouwerij Cornelissen Brouwerij Sint-Jozef in Opitter kiest Brouwerij Cornelissen als nieuwe naam. “Samen met een hele ploeg vakbekwame medewerkers zijn we trots op iedere druppel bier die de brouwerij verlaat en staan we garant voor de kwaliteit ervan,” zegt Jef Cornelissen junior. “Wij geloven in goed ingebedde ondernemingen die staan voor vakmanschap en authenticiteit. En die familiale waarden hoog in het vaandel dragen.”

MAASMECHELEN / HASSELT - Gervi verkoopt eerste uitschuifbare sauna, 1 m² groot

Wellness-specialist Gervi, met showrooms in Maasmechelen, Hasselt, Leuven en Sint-Martens-Latem, is in België exclusief invoerder van de innovatieve S1 sauna, de ideale saunaoplossing voor wie beperkt is in ruimte. In ingeschoven toestand heeft hij een diepte van slechts 60cm, niet meer dan een normale wandkast. Maar met één druk op de knop schuift de kast in amper 20 seconden uit tot een functionele sauna van 1,60 m diepte. De S1 sauna neemt in zijn ingeschoven toestand amper 1m² in beslag en kan zo perfect geïntegreerd worden in een slaap- of werkkamer of zelfs in een kastenwand in een living.

LUMMEN - Actief Interim neemt ISU Group over Uitzendbureau Actief Interim neemt het Duitse ISU Group over, een toonaangevende uitzendorganisatie met sterke regionale aanwezigheid in de Baden-Württemberg, Thüringen en Saksen deelstaten. CEO Mark Maesen van Actief Interim verklaart waarom Actief investeert in ISU Group: “Na onze twee recente overnames van TiP en Tence in Nederland zijn we klaar om de volgende stap te zetten en de Duitse markt te betreden. ISU Group’s diepgaande kennis in algemene uitzendarbeid, gericht op de Duitse ‘Mittelstand’, is zeer vergelijkbaar met de focus van Actief Interim.”

Zake n e ch o’s - 5 c ho’s


ZA KEN EC HO’S

HASSELT / SINT-TRUIDEN - Globachem

wint Ambiorixprijs 2015, omzet en rendabiliteit van Top 500 bedrijven stijgen

Globachem uit Sint-Truiden heeft de Ambiorixprijs 2015 gewonnen. Dit familiebedrijf is internationaal actief in gewasbeschermingsmiddelen en werd eind 2000 opgericht door Koen Quaghebeur en Els Paesmans. Volgens de onafhankelijke Ambiorixjury, onder leiding van professor Sleuwaegen, is Goblachem een schoolvoorbeeld van ondernemen in de 21ste eeuw. De Ambiorixprijs beloont een Limburgse onderneming uit de Top 500 van VKW Limburg, die uitblinkt in kwantitatief en kwalitatief ondernemerschap met veel aandacht voor mens en omgeving, en is al aan zijn 26ste editie toe. In die Top 500 zag het merendeel van de – naar omzet – 500 grootste bedrijven van Limburg hun omzet, tewerkstelling, toegevoegde waarde en rendabiliteit in 2014 stijgen. De competitiviteit van de Limburgse Top 500-bedrijven blijft wel een aandachtspunt. De industrie (inclusief bouw) blijft de belangrijkste sector, maar het aandeel ervan zakt verder weg. Het valt op dat het DNA van de Limburgse economie grondig aan het veranderen is. Met Ford is een grote economische motor verdwenen, maar vele andere motoren blijven stevig doordraaien.

SINT-TRUIDEN - HLT investeert in eerste snijmachine met fiberlaser in België

HLT, gespecialiseerd in het (laser)snijden en plooien van industriële platen, investeert 1 miljoen euro in twee nieuwe snijmachines. De nieuwe fiberlaser is de eerste dergelijke snijmachine in ons land. De ‘Electra’ zet het licht van haar lampenmodule via glasvezel (‘fiber’) om naar een laserstraal. Anderzijds nemen de Truienaars een nieuwe snijmachine met waterjet in gebruik, waarmee ze de inox- en aluminiummarkt willen veroveren. Met deze investering verankert HLT 20 jobs in Limburg. HLT vergroot zijn afzetmarkt ook richting Wallonië.

GENK - ASAP Construct is één jaar volledig ongevalvrij

ASAP Construct bestaat één jaar en viert dat met een opmerkelijk cijfer. De voorbije 12 maanden bleef de bouwdivisie van de uitzendpartner volledig ongevalvrij. Na de crisis van de voorbije jaren zit de Belgische bouwsector weer in de lift. 40% van de bouwfirma’s in België haalt een hogere omzet dan vorig jaar, blijkt uit een recente steekproef van VOKA. Bouwbedrijven doen steeds meer een beroep op uitzendarbeid. Jaarlijks is er op dat vlak sinds 2002 een groei genoteerd van meer dan 20%.

T R A I T E U R E N PA R T Y S E RV I C E

36


HOUTHALEN / LUMMEN - TDL Group neemt Fresh activiteiten XPO Logistics over TDL Group en XPO Logistics hebben een akkoord bereikt over de overname van de Fresh activiteiten van XPO Logistics in Kallo door TDL Group. Het betreft zowel de warehouse en transportactiviteiten voor klant Ter Beke als een aantal kleinere accounts. TDL Group baat het bestaande warehouse in Kallo sinds 1 september uit. De Frozen-activiteiten blijven onveranderd deel uitmaken van XPO Logistics.

SINT-TRUIDEN - Ecobeton breidt uit met meer dan 6.000 m² Ecobeton uit Sint-Truiden, gespecialiseerd in geprefabriceerde betonproducten met de focus op waterzuivering, recuperatie van regenwater en geluidswerende wanden, groeit als kool. Door de toegenomen bestellingen, van onder meer Katoennatie en Aquafin, werd de productieruimte van de meer dan 100 jaar oude onderneming uitgebreid met meer dan 6.000 m², goed voor een investering van 4,3 miljoen euro. Aannemer Mathieu Gijbels realiseerde dit project.

HASSELT - Harm Laitem leidt gefuseerde Bank Degroof Petercam in Limburg

De Belgische zakenbanken en vermogensbeheerders Bank Degroof en Petercam gaan definitief samen. De fusie werd al in januari aangekondigd en onlangs werd de definitieve overeenkomst ondertekend. De instellingen gaan samen verder onder de naam Bank Degroof Petercam. Alain Philippson wordt voorzitter van de raad van bestuur. Harm Laitem wordt regiodirecteur Limburg van Bank Degroof Petercam, dat in deze provincie verder kan rekenen op deze Private Bankers: Joep Indekeu, Guy Geens, Jos Verhaeg en David Missotten. Assistenten zijn Amandine Willems, Ann Claes en Simonne Vaesen. “Het bundelen van de krachten zorgt voor de grootste onafhankelijke vermogensbeheerder in België waarbij we onze huidige en toekomstige klanten nog beter van dienst kunnen zijn,” zegt Harm Laitem.

LANAKEN/KERKRADE - Strategische overname brengt Withofs Transport en Gehlen-Schols Bulkcargo samen Withofs Transport neemt bulkstoffenvervoerder Gehlen Schols Bulkcargo in Kerkrade over, een onderdeel van de groep Gehlen Schols Logistics. Withofs Transport telt 70 medewerkers en is al lang aanwezig in het bulktransport. Dankzij de overname zal het bedrijf de bestaande klanten van Bulkcargo een breder dienstenpallet kunnen aanbieden. De meest recente Zakenecho’s vindt u op onze website www.managermagazines.be.

KAL Managed Services Met Kantoor Automatisering Limburg (KAL) nemen we het beheer van complete PRINT omgevingen, kantoorartikelen en documentoplossingen over van onze klanten. Ongeacht de huidige situatie. Dat betekent dat we ook merken van andere leveranciers kunnen beheren waardoor u vanaf de eerste dag kan besparen en dit zonder investering. VOORDELEN 1. Alle processen in eigen beheer 2. Projectmanagement 3. Merk onafhankelijk beheer 4. Netwerk van eigen partners 5. Flexibiliteit in contractafspraken

Als u vandaag vaak kleur gebruikt, kunt u met de printers en de multifunctionals die Xerox® vaste inkt gebruiken, aanzienlijk kosten besparen op circa 70% van de kleurenprints die u dagelijks maakt. U krijgt een lage total cost of ownership die nauwelijks te overtreffen is.

Kantoor Automatisering Limburg NV Demerstraat 6A 35900 Diepenbeek T 011 260 800 info@kal.be www.kal.be

Zake n e ch o’s - 7 c ho’s


Contacten leggen en versterken Limburg Manager, en al onze Manager producten, hebben één groot doel: uw business versterken! Dat doen we al vijftien jaar, door ondernemers met elkaar in contact te brengen, tijdens nuttige en plezante netwerkevenementen. Op deze pagina’s vindt u fotoverslagen van de Kook-Cup bij BergHOFF Belgium en de eerste editie van BusinessTime in de Versuz in Hasselt. 24 augustus 2015

BERGHOFF KOOK CUP Bij BergHOFF Belgium werd op 24 augustus een ‘kook battle’ uitgevochten tussen vier bekende Limburgers en vier ondernemers. Tv-presentatrices Cynthia Reekmans en Griet Vanhees en voetballer Thomas Buffel en ex-voetballer Marc Hendrikx namen het op tegen ondernemers Christa Jouck (Officenter), architect Vittorio Simoni, Yves Smolders (Versuz) en Filip Vanderstraeten (Getax). Opdracht: een tartaar als voorgerecht en gegrilde entrecôte als hoofdgerecht klaarmaken in 60 minuten, onder supervisie van chef-kok Mario Holtzem. Daarna volgde de evaluatie door de jury, samengesteld uit voorzitter Alex Clevers (Vivendum), Pedro Bonnet (Limburg Manager), Toni Etneo (SVI), Jan Kriekels (Jaga), Mon Maesen (Group MC), Hilde Rutten (BergHOFF Belgium), Eric Smeets (Makro) en Ivo Van de Kerkhove (Het Belang van Limburg). Zij beoordeelden smaak, creativiteit, presentatie, organisatie en ‘food waste’. De puntentelling leverde een ‘ex aequo’ op! Kortom: iedereen winnaar!

8


Op www.managerbusinessclub.net kunt u alle foto’s van deze events bekijken.

14 september 2015

BUSINESS TIME De eerste editie van Business Time in de Versuz in Hasselt, op maandag 14 september, was een schot in de roos. Talrijke bekende ondernemers en BV’s genoten van de plezante animatie, fijne sfeer, heerlijke lekkernijen en boeiende contacten. Tijdens Business Time kunnen exclusieve merken hun producten promoten en is de slogan ‘Business meets Pleasure’ écht op zijn plaats. Partners: Bentley Belgium, Versuz, Brasserie Fratelli, Selezione Vini Italiani, Cucina De Luca, Piu, Darcis, Une Brune/Une Blonde, Fiat, Ducati Zolder.

M a n a ger B u s in es s Cl u b - 9


COV ERSTORY

“We moeten wel de grens over, want in ons land ziet men de ernst van de klimaatverandering nog altijd niet voldoende in.� 10


Jan Kriekels, Jaga

“Ik wil vooral iets doen dat niemand ooit heeft gedaan” “Hebben jullie er al eens over nagedacht om jullie magazine een andere naam te geven?”, vraagt Jan Kriekels, ceo van radiatorfabrikant Jaga in Diepenbeek, en nog zoveel meer, me na afloop van het interview. “Een manager houdt vooral in stand, terwijl een ondernemer dingen verandert, in beweging zet. Ik wil geen manager zijn, wél een ondernemer. Als alles rustig is, creëer ik, en als er chaos heerst, dan zie ik net oplossingen.” Wij keerden in elk geval terug naar kantoor met voldoende stof tot nadenken… Hilde Neven (Foto’s: Koen Bauters)

M.M.: Van antropoloog, wat je hebt gestudeerd, naar het ondernemerschap… het lijkt een weinig logische stap. Jan Kriekels: “Mijn ondernemerschap heeft zich lange tijd inderdaad op sociaal vlak afgespeeld (lacht). Ik ben het kind van een zeer creatieve, artistieke moeder en een vader die vindt dat je altijd moet werken, werken, werken. Ik ben echt de mix van mijn prachtige ouders: ik kan keihard werken, maar heb ook dat creatieve en zie in een situatie meteen vijf verschillende oplossingen, ben altijd op zoek naar nieuwe dingen. Als kind moest ik in en rond ons huis altijd de handen uit de mouwen steken. Dat inspireerde mij om voor een studie te kiezen die allesbehalve materieel was. Vandaar die antropologie. Vrijheidsdrang ook. Daarom trok ik na mijn studies op wereldreis. Die financierde ik met de opbrengst van kleine bouwprojecten die ik deed als ik weer even thuis was. Met een zelfgemaakt tentje, twee polyester hemdjes, wat ondergoed, een lange broek en een kilo pillen trok ik, wanneer ik maar kon, de wereld rond. Dat reizen is lange tijd mijn vorm van ondernemen geweest. Die nood aan vrijheid zat er trouwens al vroeg in. Amper vier jaar was ik, toen ik me in alle vroegte in de bestelwagen van mijn vader verstopte om stiekem mee te rijden naar een werf in Brussel. Diepenbeek stond die dag in rep en roer, maar ik mocht meehelpen op de werf. En genieten dat ik deed (lacht). Ik wilde echt alles van de wereld zien. Eigenlijk heb ik altijd wat het gevoel gehad dat ik te laat geboren ben. Wat zou ik graag een ontdekkingsreiziger als Columbus geweest zijn. Rond de wereld varen op een zeilboot. Ik heb in elk geval alle mogelijke brevetten in de zeezeilvaart behaald.”

M.M.: Wat wilde u zo graag ontdekken in de wereld? “Ik ben een dromer en een doener, als kind al droomde ik van een leven hier en elders. Zo kweekte ik bijvoorbeeld een heel poos vogels: eksters, kanaries, … Ik experimenteerde zelfs met kruisingen. Ik was een beetje een Koen Vanmechelen ‘avant la lettre’ (lacht). Exotische vogels had ik ook. Dan vroeg ik me af hoe het zou zijn om die vogels in de vrije natuur te zien. Ik droomde van oorden als Fiji. Ik heb echt veel van de wereld gezien minstens 100 landen. Tijdens een van mijn eerste reizen kwam ik terecht in een Indonesische sloppenwijk, waar ik ’s ochtends wakker schoot door een enorm gebrul. Bleek dat het krot waarin we sliepen, zich op enkele meters van de landingsbaan bevond. De ene na de andere Boeing steeg er op. En de kippen scharrelden rustig verder (lacht). Ik heb talloze landen gezien, stammen bezocht, culturen leren kennen. Uit al mijn reiservaring heb ik later een universele overlevingsmethode gedestilleerd voor de mens op aarde, gebaseerd op vijf waarden: ‘Respect Nature’, ‘Awake the artist’, ‘Dream a Future’, ‘Create Emotion’ en ‘Build Bridges’. Dat is ook de basisstrategie binnen Jaga geworden.”

MONTEURS ACHTERVOLGEN M.M.: En uw reizen hebben u uiteindelijk toch terug naar Diepenbeek gebracht? “Jamais! Never! Nooit zou ik in het bedrijf van mijn vader en oom gaan werken of in de gewone maatschappij meedraaien. Dat heb ik tenminste lange tijd gedacht (lacht).

C o v e rstor y - 11


Tot ik tijdens een van mijn reizen het belang van warmte ontdekte. Zonder vuur, warmte, was er geen gezelligheid, geborgenheid, duurzaamheid van leven,… Zonder warmte werd je sneller ziek, kon je geen eten maken. Noem maar op. Warmte draagt een ontzettende kracht. Maar de uiteindelijke doorslag kwam er wel toen het prille bedrijf een crisis doormaakte. Toch wilde ik niet zomaar klakkeloos aan de slag gaan. Ik ging me bijscholen op technologisch en economisch vlak, en ook hier kwam mijn drang naar vernieuwing en idealisme, naar duurzaamheid ook, snel bovendrijven. Zo ontwikkelde ik bijvoorbeeld al warmtepompen lang voor die hun intrede deden in de markt. Die dingen hielden veel risico in, maar ze konden wel met zuivere energie huizen verwarmen. Ik trok er vervolgens op uit om ze aan de man te brengen. Verwarmingsmonteurs waren in die tijd amper telefonisch bereikbaar. Dus vatte ik post op een kruispunt en zette, zodra ik er één in het vizier kreeg, de achtervolging in. Raar maar waar, leverde me dat wel sympathie op (lacht). Al snel volgde het buitenland. Na de val van de Berlijnse Muur gingen de grenzen naar Oost-Europa open: Tsjechië, Armenië, Rusland, Polen, … En dus mocht ik opnieuw een stukje op ontdekkingsreis. Voor lezingen, productvoorstellingen, verwarmingsideologieën… We behaalden designprijzen, prijzen om onze energiezuinigheid enzovoort. Vandaag is Jaga actief in meer dan 35 landen. We moeten wel de grens over, want in ons land ziet men de ernst van de

klimaatverandering nog altijd niet voldoende in. “Ik wil iets doen dat niemand ooit heeft gedaan. Dat pionierswerk, dat is mijn ondernemerschap. Vanuit mijn idealisme ook: ik wil iets brengen dat onze wereld beter maakt voor onze kinderen, iets dat beter is dan de wereld die we zelf hebben gekregen. Ik noem Jaga wel eens de Tesla van ons segment. Nog voor het merendeel van de wereld zich bewust was van de impact op het klimaat, boden wij al innoverende producten die daar wél op inspelen.” M.M.: Jullie produceren verwarmingstoestellen, maar hoe spelen jullie in op de veel beter geïsoleerde woningen die minder toestellen per woning nodig hebben dan vroeger? “In ons land zijn er nog steeds te veel woningen die wél nog veel verwarmingstoestellen nodig hebben (lacht). Maar voor een goed geïsoleerde woning, die minder toestellen nodig heeft, bieden wij toestellen die méér kunnen dan traditionele toestellen. Ze kunnen verwarmen, verluchten, en koelen en bovendien aangesloten worden op alternatieve zuivere energiesystemen en dat bij bijzonder lage temperaturen. Op dit moment hebben we nog een aantal nieuwe producten in de pijplijn zitten. Maar door de huidige terughoudende marktomstandigheden, kunnen we ze nog niet op de markt brengen. We leven vandaag in een minder zekere wereld. De wereld gaat te traag voor mij, dat maakt me weleens ongeduldig.” “Tot voor kort was Rusland een zeer belangrijke markt. Slechts heel weinig bedrijven slagen erin om de Russische markt binnen te dringen. Wij hebben er echter al heel wat mooie projecten gerealiseerd, en een knap marktaandeel opgebouwd. Maar door de verkoelde relatie tussen Amerika en Rusland heeft de waarde van de roebel een duik genomen en is de verkoop stilgevallen. Ook dat is ondernemen: noodgedwongen bijsturen door situaties of gebeurtenissen waar je zelf geen grip op hebt. Het enige wat je dan kan proberen, is nieuwe markten als Amerika, Canada, China, … aan te boren, nog verder vernieuwen, grote projecten binnenhalen. Zo moet je als ondernemer continu alert blijven, ontwikkelen,

“Amper vier jaar was ik, toen ik me in alle vroegte in de bestelwagen van mijn vader verstopte om stiekem mee te rijden naar een werf in Brussel.” 12


“Net als de wereld is onze economie continu in verandering. Kuieren zit er niet echt in. En toch heb ik de indruk dat we dàt in onze maatschappij te veel doen.” op zoek gaan naar oplossingen. Net als de wereld is onze economie continu in verandering. Kuieren zit er niet echt in (lacht). En toch heb ik de indruk dat we dàt in onze maatschappij te veel doen.”

SPREKEN MET VLEUGELS M.M.: Waar put u inspiratie uit, bijvoorbeeld voor uw lezingen? “Dat heb ik mezelf ook al eens afgevraagd (lacht). Om eerlijk te zijn, stap ik met zo weinig mogelijk voorbereiding een podium op. Voor mij voelt dat altijd een beetje aan als een metafysisch moment. Ik probeer me wel altijd in te beelden dat ik uit het jaar 2100 kom gevlogen en dat ik de mensen van 2015 kom uitleggen welke fouten ze zeker niet mogen begaan, willen ze onze wereld in stand te houden. Soms trek ik er zelfs een paar vleugels voor aan. De meeste presentaties vind ik zo saai. Niet alleen de inhoud moet indruk maken, toch? Een beetje spektakel doet toch geen afbreuk aan de inhoud van je boodschap? Dat is mijn waarde ‘Create Emotion’.” M.M.: U schreef boeken, was te zien in het programma Baksteen in de maag, Topstarter en recent ook in The Sky is the Limit? Vindt u het soms niet frustrerend dat men meer schrijft over uw privéleven dan over uw zakenleven? “Om eerlijk te zijn sta ik daar eigenlijk nooit bij stil. Ik heb geen geheimen, ben een open boek. Ik heb een zwak voor creatieve mensen, en toen Peter Boeckx van The Sky is the Limit bij me over de vloer kwam, was ik meteen gewonnen voor zijn idee. Dat mijn privéleven daardoor in de gespecialiseerde pers wordt besproken, daar lig ik echt niet wakker van. Als je in een tentje, in de barre kou aan het andere eind van de wereld hebt geslapen, zoveel hebt gezien en veel goede mensen bent tegengekomen, dan lig je daar niet wakker van (lacht). Ik doe dit alles voor een hoger doel namelijk ‘innovate or die’.

BEDRIJFSFICHE Oprichting: 1962 Medewerkers: wereldwijd met +/- 500 Plaats: Diepenbeek Website: www.jaga.be

PERSOONSFICHE Naam: Jan Kriekels Leeftijd: “Forever 18” Opleiding: “Sociale wetenschappen, antropologie, filosofie, technologie, ik ben zeer leergierig. Maar de belangrijkste opleiding is het leven zelf.” Motto: “Het échte leven is dat wat er zich tussen projecten afspeelt.” Hobby: “Mensen gelukkig maken.”

Co v e rs to r y - 13


Buggybooker

BUGGY MET EEN BOODSCHAP Buggybooker, een unieke uitleenservice voor buggy’s, geeft ook uw bedrijf of organisatie een bijzondere uitstraling. Met een strategische reclameboodschap op de kinderwagens, bijvoorbeeld. U kunt de uitleenservice ook zelf aanbieden. In beide gevallen draagt u de sterke boodschap van duurzame mobiliteit en innovatieve Limburgse maakindustrie uit. Buggybooker, een unieke uitleenservice voor buggy’s, geeft ook uw bedrijf of organisatie een bijzondere uitstraling. Met een strategische reclameboodschap op de kinderwagens, bijvoorbeeld. U kunt de uitleenservice ook zelf aanbieden. In beide gevallen draagt u de sterke boodschap van duurzame mobiliteit en innovatieve Limburgse maakindustrie uit. “Ik weet uit eigen ervaring hoe praktisch en hoe onpraktisch een traditionele buggy is”, zegt Frank Verheijden, zaakvoerder van Buggybooker. “Het gezeul op trein of bus, of het gepuzzel om de kinderwagen toch maar in een koffer met nog andere reisspullen te laten passen. Wie een buggy ter plaatse kan lenen, is alvast van die zorgen verlost. De mogelijke uitleenlocaties zijn vrijwel onbeperkt. De toeristische diensten van steden, aan stations, in horecazaken, winkels, pret- en vakantieparken, autoparkings, noem maar op.”

Opvallend

De uitgekiende constructie van de kinderwagens van Buggybooker zorgt dat je een opvallende reclameboodschap kunt uitdragen op plaatsen met de hoogst mogelijke visibiliteit, zoals drukke winkelstraten, populaire pretparken of andere toplocaties.

Frank Verheijden.

sneller met zijn gezin het openbaar vervoer - of de fiets - nemen. Buggybooker biedt bovendien een unieke service, gecombineerd met een fraai staaltje van Limburgse maakindustrie. Frank Verheijden: “De buggy’s zijn robuust, hygiënisch en makkelijk in onderhoud. Boonen Design Studio uit Sint-Truiden heeft samen met ons aan alle mogelijke details gedacht. Er is dus ook royale ruimte voor een grote tas of winkelaankopen. De wagentjes worden geassembleerd bij Bewel. Zo levert Buggybooker ook een bijdrage aan de sociale economie.”

FICHE

Het aanbieden van de buggy’s betekent vanzelfsprekend een waardevolle extra service. Ze kunnen trouwens online gereserveerd worden via Buggybooker.com.

Het concept van Buggybooker is uniek. Niet alleen in Vlaanderen of België, maar zelfs in Europa. Buggybooker viel dan ook al herhaaldelijk in de prijzen, onder meer de stroomstootprijs, éénideeperdag van Flanders DC en als geselecteerde bij startit KBC.

Duurzaam

Buggybooker is één jaar actief. De buggy’s zijn al in zeven steden beschikbaar (binnenkort allicht tien). Intussen zijn de eerste veelbelovende contacten in Nederland gelegd.

Buggybooker past perfect in de visie van duurzame mobiliteit. Wie tijdens een uitstap een buggy kan huren, zal allicht

Kempische Steenweg 3111.02 - 3500 Hasselt - T 0478 64 26 29 - www.buggybooker.com - info@buggybooker.com 14


Krijg vandaag toegang tot de top van het vermogensbeheer in één enkele ‘klik’

.followjack

In alle uithoeken van de wereld beleggen kan vandaag in één enkele ‘klik’. Het probleem is dat u op beleggingsplatformen vaak aan uw lot wordt overgelaten. U moet proberen uw weg te vinden in een complexe wereld die expertise en nauwkeurigheid vereist, alsook een doorgedreven analyse van de financiële markten. Dat is niet uw job. Het resultaat? U betaalt steevast leergeld. Net daarom start TreeTop Asset Management met TreeTop Online. Een uniek platform in België dat alle expertise in vermogensbeheer en de kunst van het beleggen volgens TreeTop toegankelijk maakt voor iedereen. Dankzij dit platform krijgt u de nodige begeleiding om uw risico’s te beperken en uw potentiële rendementen te maximaliseren.

V O L G D E T R E E T O P P R E S TAT I E S E N E X P E R T I S E O P

treetopam.com

BELEGGEN IS EEN KUNST

Deze publicatie is een document dat bestemd is voor promotiedoeleinden en vormt geen beleggingsadvies. TreeTop Asset Management Belgium is een erkende Belgische beursvennootschap. 15


Prettige feestdagen

Vanwege zaakvoerder Antonio Pellettieri en medewerkers

Hertog Janplein 22 - 3920 Lommel - tel.: 011 54 04 88 - gsm: 0472 88 21 01 - info@pellettieri.be - www.pellettieri.be

16

Openingsuren: maandag: op afspraak, dinsdag: 10u00-12u00 & 14u00-17u30, woensdag: 10u00-12u00 & 14u00-17u30, donderdag: op afspraak, vrijdag: 10u00-12u00 & 14u00-16u00, zaterdag: 10u00-12u30


S P RAA K M AK E RS

Jan Panis krijgt Sonja Kuypers als co-CEO bij familiebedrijf Ebema Ebema, sinds 1946 actief in de productie van hoogwaardige betonproducten voor de bestratingsmarkt, werkt aan de toekomst van het familiebedrijf. De focus ligt op gezonde groei en het behouden van het familiale karakter. Op 1 januari vervoegt Sonja Kuypers, tot dusver commercieel manager en al 25 jaar actief bij het bedrijf, Jan Panis als CEO van de Zutendaalse onderneming. Stefan Kerkhofs

In 2016 start een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Ebema. Vanaf de start van dit 70ste jubileumjaar zullen Sonja Kuypers en Jan Panis samen als co-CEO’s het bedrijf leiden en het directieteam aansturen. Sonja Kuypers zal zich vooral toeleggen op verkoop & marketing, expeditie en personeelsbeleid, terwijl Jan zich richt op productie, veiligheid, milieu, kwaliteit en onderhoud. Samen zullen ze het operationele en strategische beleid verder uitstippelen. “Het is van cruciaal belang om onze marktpositie verder uit te bouwen. Net daarom is het opportuun om deze stap te nemen,” legt CEO Jan Panis uit. “Het beleidsplan dat we samen hebben uitgewerkt en dat gedragen wordt door de Raad van Bestuur, omvat een duidelijk toekomstplan voor de onderneming. Innovatie, kwaliteit, digitalisering en talentontwikkeling vormen de pijlers van dit strategisch plan. Met ons team van 220 gemotiveerde werknemers zullen we er alles aan doen om deze ambities te realiseren,” voegt Sonja Kuypers eraan toe. “We zijn blij dat Sonja Kuypers, met 25 jaar ervaring in ons bedrijf, deze uitdaging heeft aangenomen. Dit is een belangrijke stap in de duurzame uitbouw van Ebema, zodat we met gezonde ambitie en vertrouwen de toekomst tegemoet gaan,” geeft Jan Panis nog aan.

TWEE VESTIGINGEN Ebema heeft twee vestigingen, in Zutendaal en Rijkevorsel, en realiseerde in 2014 een omzet van 39,7 miljoen euro. De vestiging van Rijkevorsel is gespecialiseerd in

Jan Panis en Sonja Kuypers: twee CEO’s vanaf de start van het 70ste jubileumjaar.

maatwerkproducten, zoals prefab elementen voor spoorwegen en dijkverstevigingen, en in ‘Smooth Objects’ in zelfverdichtend beton, zoals zitelementen, bloembakken en zelfs monumenten. Het bedrijf voert onder de merknaam Stone&Style ook een uitgebreid gamma voor tuinen en terrassen, dat exclusief wordt verdeeld via bouwhandelaren in België en Nederland.

17


OND E RN E M EN I N G ENK

“Het is helemaal niet logisch om Corda Campus en C-mine crib met elkaar te vergelijken.”

Burgemeester Wim Dries

“Zwaartepunt van Vlaams onderzoek hernieuwbare energie naar Thor Park” In deze Limburg Manager vindt u het eerste deel van de reportage Genk. Onze medewerkers spraken de voorbije weken met diverse Genkse ondernemers, die lof over het gevoerde economische beleid afwisselden met kritische opmerkingen. Wij trokken met drie van die objecties ‘uit het ondernemersveld’ naar Wim Dries. De Genkse burgemeester ging enthousiast en goed voorbereid in op de voorgelegde stellingen. Stefan Kerkhofs

Stelling 1: Corda Campus in Hasselt loopt veel meer in de kijker als ‘business community’ voor innoverende bedrijven en start-ups dan C-mine crib in Genk. Wim Dries: “Het is helemaal niet logisch om Corda Campus en C-mine crib met elkaar te vergelijken. C-mine crib is ook maar één onderdeel van de totale ontwikkelingen op C-mine. Corda bestaat al twaalf jaar, C-mine crib is nog maar zestien maanden open. De C-mine site is een

18

combinatie van creatieve economie, cultuur, onderwijs en recreatie/toerisme, die 800.000 bezoekers per jaar trekt. Kortom, C-mine heeft drie bijkomende ingrediënten in vergelijking met Corda. Alle ruimtes voor bedrijven zijn er vandaag ingevuld, er is geen leegstand. De incubator C-mine crib zit ondertussen volledig vol. Op minder dan twee jaar tijd kwamen daar 25 start-ups en jonge bedrijven, goed voor 250 jobs. Wat we ons nu afvragen: nemen we het risico om bijkomende ruimte te bouwen of niet? Doen we


dat alleen? Vragen we dat aan een privé-investeerder? Of kiezen we voor een PPS-formule?” “Het heeft veel meer zin om Corda Campus te vergelijken met het Thor Park in Waterschei. We beschikken daar over 100 hectare, dat is een pak groter dan Corda. Als strategisch project in het SALK wordt er tussen 2013 en 2020 maar liefst 110 miljoen euro in Thor Park geïnvesteerd, door alle overheidspartners samen. Op dit moment is alleen de incubator – IncubaThor, noemen we dat daar – open, opgericht door de KU Leuven, LRM en de stad Genk. Na twee maanden is een kwart van de capaciteit daar ingenomen door een tiental bedrijven, goed voor 70 banen. Het Thor Park bundelt onder andere kennis over hernieuwbare energie en technologie. In EnergyVille werken daarom KU Leuven, VITO en imec samen. Zij verhuizen binnenkort al hun onderzoeksactiviteiten rond hernieuwbare energie naar daar. Het zwaartepunt voor Vlaams onderzoek hierover ligt dan in Genk. Dat is nooit eerder in Limburg gebeurd en zal bedrijven aanzetten zich daar rond te vestigen.” “LRM is overigens partner in Corda, C-Mine crib én Thor Park. Elke incubator heeft zijn eigen USP en we bundelen onze krachten om die troeven samen bekend te maken aan de buitenwereld, zeker ook internationaal.” Stelling 2: De leegstand in Genkse handelszaken stijgt. Dat is slecht voor de aantrekkingskracht van het centrum. “Ja, de leegstand in Genk neemt toe. Zoals in alle steden. Sinds 2002 is de leegstand in Genk gestegen van ongeveer 8% tot 11% of 12% vandaag. Ter vergelijking: in diezelfde periode vermeerderde de leegstand in Hasselt van 2% tot 10%,

dus veel sterker. In Maastricht zit men ook al aan 7 of 8%. In Limburg kan volgens mij alleen Hasselt als echte winkelstad overleven. Het centrum heeft daar de juiste grootte, sfeer, aanbod,… Ik denk eerlijk gezegd niet dat het aantal winkels in ons stadscentrum nog zal toenemen, eerder zal de omgekeerde druk stijgen. Toch blijven we investeren in het centrum en geloven we in de kansen hiervoor, mits het leveren van de nodige inspanningen. Wij vergroten daarom vooral de beleving in Genk. We willen bijvoorbeeld weer echte ambachten in het centrum. Onze handelaars vragen ook dikwijls om langer en meer gratis parkeren te organiseren, zoals in sommige andere steden. Maar of de leegstand daar minder is? We hebben trouwens 2000 gratis parkeerplaatsen op vijf minuten wandelen van het centrum.” Stelling 3: Het stadsbestuur zou nog meer moeten doen om de lokale economie te ondersteunen. “In de meest recente enquête van Voka over het beleid van de Limburgse gemeenten scoorde Genk het best. Ook de VIG, de Vereniging Industriëlen Genk, is heel tevreden over onze aanpak, en uit een enquête van Unizo bleek eveneens een grote tevredenheid. We doen het dus best goed qua ondersteuning van de lokale economie. We koesteren wat er is, geven ruimte aan wie wil uitbreiden en leggen zaadjes voor de toekomst. We hebben de grootste economische dienst van heel Limburg, met 11 FTE’s. Dat is meer dan VKW Limburg. Sinds maart hebben we bovendien 140 Genkse bedrijven voor 1000 nieuwe medewerkers een aanwervingsbonus gegeven, van winkels en kapperszaken tot Aperam. Dat wordt erg geapprecieerd. Maar het kan altijd beter, dat besef ik. Daarom overleggen we ook dikwijls met de bedrijfswereld. Waar we kunnen, helpen we.”

Luc Gieraerts, Open VLD

“C-mine verliest strijd van Corda Campus”

Luc Gieraerts: “Investeringen in belangrijke handelsstraten, zoals de Molenstraat en Hoevenzavellaan, laten te lang op zich wachten.”

Luc Gieraerts, Genks gemeenteraadslid en fractieleider van oppositiepartij Open VLD, vindt wél dat Genk met C-mine crib de slag om de creatieve start-ups momenteel verliest van Corda Campus in Hasselt. “Gewoon al de hoeveelheid bedrijven in Corda maakt dat je daar als start-up vrijwel automatisch voor kiest,” zegt hij. “Met een goed idee heb je daar een 100tal potentiële klanten. Er heerst veel meer dynamiek dan in C-mine crib, waar trouwens enkele bedrijven zitten die helemaal geen start-up meer zijn.

Sommige bestaan zelfs al vijf of jaar. Ze hebben die gebouwen vol geduwd, om ze vol te krijgen. LRM is bovendien 100% eigenaar van Corda, in C-mine heeft de Limburgse investeringsmaatschappij een aandeel van 16%. LRM kiest daardoor zelf liever voor Corda dan voor C-mine.” Wat C-mine volgens Luc Gieraerts nodig heeft, is een groot, opvallend kantoorgebouw voor creatieve starters en groeibedrijven. “Dan creëer je uitstraling en dynamiek en kan je die

G en k - 19


OND E RN E M EN I N G ENK RA N K I N G

De ... grootste bedrijven Inleiding concurrentie met Hasselt wel aan. Ook Thor Park evolueert te traag. Het moet en kan sneller.” Om de aantrekkingskracht van Genk als winkelstad te verhogen, pleit hij voor langere periodes van gratis parkeren en efficiënte en snelle investeringen in belangrijke winkelstraten. “Het voorbeeld van Bilzen, waar je twee uur gratis kan parkeren, bewijst dat het werkt. En investeringen in belangrijke handelsstraten, zoals de Molenstraat, de Hoevenzavellaan en andere, laten te lang op zich wachten. Het uitblijven daarvan werkt leegstand in de hand.”

De 10 grootste bedrijven ranking Bedrijf

ranking Tekst ranking Tekst

Hieronder vindt u een klassement van de – naar toegevoegde waarde – 10 grootste bedrijven in Genk. Deze bedrijven zochten we op in de meest recente Trends Top 100.000, die zich baseert op de prestaties in het jaar 2013. 1. Aperam Stainless Belgium

Toegevoegde waarde: 222,53 miljoen euro Sector: staal, staalproducten Werknemers:1848 - Ged. bestuurder: Bernard Hallemans

2. ASAP.be

Toegevoegde waarde: 113,18 miljoen euro Sector: uitzendbureaus, interim Werknemers: 1871 - Ged. bestuurder: Hugo Peumans

3. Nitto Europe

Toegevoegde waarde: 60,62 miljoen euro Sector: chemische nijverheid Werknemers: 639 - Bestuurders: Sam Stijckmans en Johan De Boeck

4. H. Essers Transport Cy

Toegevoegde waarde: 43,53 miljoen euro Sector: transport en logistiek Werknemers: 522 - Ged. bestuurder: Hilde Essers Peter Heller: “Genk heeft altijd heel constructief met Ford samengewerkt.”

Peter Heller, ex-directeur Ford Genk

“De stad heeft altijd constructief met ons samengewerkt” Peter Heller, ex-directeur van Ford Genk en voormalig vicepresident van Ford in Europa, blikt tevreden terug op zijn actieve loopbaan in Genk. “De stad heeft altijd heel constructief met ons samengewerkt, en ik waardeer ook de huidige burgemeester om zijn kennis, inzet en motivatie om Genk economisch te ontwikkelen.” Minder lof heeft Heller voor de Vlaamse regering, die er destijds niet in slaagde een overnemer te vinden voor Ford Genk. “Nauwelijks 40 km verderop in Born ligt de fabriek van Nedcar. Ook zij kregen in 2012 het nieuws dat Mitsubishi er vanaf 2013 geen nieuwe modellen meer zou produceren. Die vestiging was niet veel kleiner dan die van Ford Genk, en toch hebben ze een oplossing gevonden door de productie van de MINI naar daar te halen. Ik heb de mensen van Nedcar toen nog advies gegeven.” De vernieuwde fabriek VDL Nedcar startte de productie van de MINI in de tweede helft van 2014. Daarvoor werden 400 extra medewerkers aangetrokken, terwijl de 1.500 oud-medewerkers van Nedcar hun job konden behouden.aten te lang op zich wachten. Het uitblijven daarvan werkt leegstand in de hand.” 20

5. SML

Toegevoegde waarde: 42,34 miljoen euro Sector: metaalverwerking en -bewerking Werknemers: 378 - Ged. bestuurder: Stefan Maussen

6. H. Essers Logistics Cy

Toegevoegde waarde: 41,81 miljoen euro Sector: opslag, overslag, goederenbehandeling Werknemers: 501 - Ged. bestuurders: Noël Essers en Hilde Essers

7. H. Essers

Toegevoegde waarde: 37,20 miljoen euro Sector: transport en logistiek Werknemers: 472 - Ged. bestuurders: Noël Essers en Hilde Essers

8. Lear Corporation Belgium

Toegevoegde waarde: 32,76 miljoen euro Sector: onderdelen, wisselstukken en accessoires voor auto’s en vrachtwagens Werknemers: 240 - Algemeen directeur: Pascal Hermans

9. I.G.L

Toegevoegde waarde: 27,86 miljoen euro Sector: intercommunales Werknemers: 506 - CEO: Paul Geypen

10. DSM Speciality Compounds

Toegevoegde waarde: 21,75 miljoen euro Sector: chemische nijverheid Werknemers: 211 - Algemeen directeur: Ben Ottenbourgs


Haven Genk

De ideale logistieke hub in de Euregio Het Albertkanaal is een historisch Monument. In 1930 gaf Koning Albert I de eerste symbolische spadesteek. De daarop volgende jaren werd met man en macht doorgegraven: we bevonden ons in een ander industrieel tijdperk, maar toch was het toen al duidelijk dat dit de levensader van de toekomst zou worden. De Haven van Genk is vergroeid met dit ‘Meesterwerk’ en blijft zodoende een bepalende factor voor de economische ontwikkeling in de regio. Bij de term ‘havenactiviteiten’ denkt het grote publiek eerder aan Antwerpen? Patrick Geerinck: En toch ... hier in de Haven van Genk doen we net hetzelfde als in Antwerpen, alleen op een iets kleinere schaal. Elk jaar behandelen we 2,5 miljoen ton goederen. Als logistiek bedrijf vervullen we een dienstverlenende rol. Bedrijven kunnen hun logistieke flow van a tot z aan ons uitbesteden: dit gaat van planning tot expeditie van goederen, van-deur-tot-deur en integraal volgens het ‘Just in Time – Just in Sequence’-principe. Ook administratief wordt alles tot in de puntjes verzorgd en dit volgens de modernste methodes zoals een papierloze douaneafhandeling. Dankzij onze complete portfolio bouwen we samen met onze klanten aan een gedegen langetermijnrelatie. Wat maakt de haven van Genk uniek? Patrick Geerinck: Dit is de enige trimodale terminal in Limburg. We combineren drie transportmodi: vervoer over het water, het spoor en over de weg. Bovendien kunnen we ook alle mogelijke verpakkingstypes aan: zowel containers, stukgoederen als droge bulk. Daarbij kunnen we moeiteloos switchen, zowel van de ene verpakking naar de andere als van het ene transportmiddel naar het andere. Zo krijgen we hier via het spoor uit Italië rijst in containers aangeleverd, die we dan in bulk overladen op een binnenschip. Na deze ‘transformatie’ vertrekt de rijst voor verdere verwerking naar de klant, even verderop langs het Albertkanaal. Binnenscheepvaart strookt helemaal met de vernieuwde visie op mobiliteit en milieu? Patrick Geerinck: Inderdaad, de ecologische kant van het verhaal wordt steeds belangrijker. Mobiliteit (of het gebrek eraan) is meer dan ooit een issue in het zakenleven. Hier in Genk

Patrick Geerinck.

realiseren we een win-winsituatie op economisch en ecologisch vlak. Binnenschepen zijn energiezuinige transportmiddelen en dankzij onze hoogtechnologische windmolens produceren we zelf de elektriciteit die we verbruiken. We zijn zo goed als zelfbedruipend op het vlak van stroomvoorziening en bovendien hebben we nagenoeg de laagste CO²-uitstoot van alle terminals. Ecologische investeringen stimuleren de economische groei ... Patrick Geerinck: Klopt ... en ook de dagelijkse files missen hun effect niet: op weekdagen zit de E313 tussen Limburg en het Antwerpse Havengebied helemaal dichtgeslibd. Door als hub of transferium te fungeren, kunnen transporteurs de files vermijden en halen ze een hoger rendement. Ook voor de eindklant betekent dit een aanzienlijke kostenbesparing. Onze aanvullende dienstverlening (zoals tijdelijke opslag, buffering, enz.) zorgt daarbij voor een bijkomende toegevoegde waarde. Dit is niet alleen interessant voor bedrijven in de directe omgeving, maar ook voor de verderop gelegen bedrijven vooraan in Duitsland (voornamelijk in de regio Rheinland-Pfalz). Genk ligt dan wel in een uithoek van België, maar ligt perfect in het verlengde van de zeehaven van Antwerpen. Op die manier vormt Genk een link met de economische motor die uitgaat van de Euregio.

Kolenhavenstraat 6 - 3600 Genk - T 089 300 660 - info@havengenk.be - www.havengenk.be en nk - 21 Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eGraa


Mori ni Network Consulting

“Ik vind het belangrijk om dicht bij mijn klanten te staan” Bij MNC BVBA krijgt ICT-infrastructuur een menselijk gezicht. VPN-verbindingen en een draadloos netwerk zorgen ervoor dat mensen vlotter met mekaar kunnen communiceren en dat hun werk efficiënter verloopt. Wat doet u precies? Carlo Morini: “Wij verzorgen de installatie, configuratie en het volledige beheer van de ICT-infrastructuur van onze klanten.We staan tevens in voor de beveiliging van het netwerk. We realiseren praktische oplossingen op maat van elke klant. De laatste jaren zijn er bijvoorbeeld een aantal rusthuizen bij ons komen aankloppen voor hun draadloos netwerk. De verzorgingssector heeft heel specifieke noden. Om daaraan te voldoen, implementeren we een voor de sector passend systeem waar personeelsleden, bezoekers en bewoners de vruchten van plukken. Na elk contact met een patiënt tikt de verpleegkundige zijn of haar bevindingen in op een tablet: het gaat dan over de toegediende medicatie en eventueel andere bemerkingen. Deze werkwijze vereenvoudigt hun administratie aanzienlijk. Bovendien houden ze zo meer tijd over voor de essentie van hun werk: patiënten verzorgen. Verder kunnen ook bezoekers én bewoners gebruik maken van dit draadloos netwerk. Het komt eraan … actieve rusthuisbewoners die draadloos inloggen!” U brengt hightech oplossingen … Carlo Morini: “Wel ja, we combineren onze technische knowhow met een zeer persoonlijke en klantgerichte aanpak. Wat ikzelf cruciaal vind in onze dienstverlening is dat we de door ons geplaatste infrastructuur achteraf blijven beheren. We bieden onze diensten voornamelijk in Limburg aan. Ik ben zelf verankerd in deze provincie en het lijkt me ontzettend belangrijk om dicht bij onze klanten te staan, ook letterlijk. Dit maakt dat we hen op een zeer flexibele manier kunnen ondersteunen. We zijn 24 uur op

Carlo Morini.

24 bereikbaar en hoeven nooit in de file te staan om ter plaatse te geraken …”

FICHE Zaakvoerder: Carlo Morini (industrieel ingenieur). Structuur: BVBA, opgericht in 2006. Activiteiten: installatie en configuratie van servers, switchen en draadloze netwerken in diverse sectoren (verzekeringswezen, horeca, KMO’s, scholen, non-profit organisaties, …) en het beheer van de geplaatste infrastructuur. Regio: Limburg en het oosten van Vlaams-Brabant.

Akkerstraat 2 – 3600 Genk – T 089 36 40 68 – carlo@morini.be – www.morini.be 22


BME.BE

Wij zorgen voor de e-fulfilment van uw producten U heeft een uitstekend product maar nog geen webshop? Of u heeft wel een webshop maar u vraagt zich af hoe u de producten moet stockeren en hoe ze bij de klant geraken? BME heeft een krachtig antwoord: het zorgt voor het hele traject in e-commerce en e-fullfilment. Of het nu om een leuke gadget of een diepgevroren streekproduct gaat – uw product bereikt vlot en probleemloos zijn eindbestemming. Sinds het voorjaar is BME van Geel naar Genk verhuisd. Door het raam van de kantoorruimte zie je de binnenkant van een immense hall. 5.500 vierkante meter groot, een prachtruimte om nieuwe e-business te ontplooien. De stockageruimte is het meest zichtbare deel van BME. Maar in deze jonge onderneming schuilt nog veel meer. “We ontzorgen u volledig van de e-commerce en e-fullfilment”, zegt Chris Pietermans, die samen met Daniel Ciccodemarco het bedrijf oprichtte. “Van de ontwikkeling van een webshop, de hosting op onze eigen servers, een geautomatiseerd en performant magazijnbeheer tot de logistiek. We nemen alle etappes voor onze rekening. Voor de logistiek – wereldwijd – werken we met gespecialiseerde firma’s samen.”

Koel

Chris Pietermans en Daniel Ciccodemarco.

Steun

Intussen is ook Koen Vanderweyden aan boord als partner bij BME. Hij brengt zijn expertise in financieel en zakelijk beleid mee in het bedrijf. Daarnaast geniet BME financiële steun van LRM en KBC. “We hebben nu de nodige structurele ruggensteun, zegt Chris Pietermans. “Dat geeft de kracht om voluit te gaan en onze business te laten groeien.”

FICHE

In de hall is ruimte voorzien voor een grote koel- en diepvriescel. Ze zijn volledig ingericht volgens de normen van HACCP en het FAVV. Daniel Ciccodemarco: ”Verse en diepgevroren producten zijn een belangrijke troef. Het biedt interessante perspectieven voor bijvoorbeeld pakketten met kant-en-klaarmaaltijden of streekproducten. Een partnership met een specialist in gekoelde transporten zorgt ervoor dat de waren in perfecte staat bij de klant bezorgd worden.”

BME is in 2009 opgericht. Aanvankelijk spitste het bedrijf zich toe op het maken van webshops, maar nu neemt het de hele e-fulfilment voor zijn rekening. BME telt momenteel een tiental medewerkers. Voor de logistiek werkt BME samen met BPost, PostNl, DPD, Dynalogic, GLS en TNT. BME zorgt ook voor de assemblage van uw producten. Handig als uw product uit diverse onderdelen bestaat.

BME Henry Fordlaan 62 – 3600 Genk – T 0478 27 12 85 – daniel@bme.be – www.bme.be en nk - 23 Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eGraa


Sigrid Missotten, Patrick Pannemans en Raymond Drenth.

Bekijk nu online meer dan

750 films Abonneer je gratis op

managertelevision

Kwad r O

Maria Anzalone.

Ciné Città

KwadrO Tongeren viert z’n tweede verjaardag in stijl

Italiaans tafelen op C-mine

Tevreden klanten

Historiek

“We blijven gestaag groeien in een best wel competitief marktsegment. Maar boven alles vormen we een jong en dynamisch team en dat merkt de klant aan de zeer persoonlijke service die wij leveren. Zo staan we in voor twaalf maanden gratis onderhoud na plaatsing, terwijl drie maanden gebruikelijk is in onze sector. Verder geven we tot 20 jaar garantie op alle PVC-ramen. Daarmee bekleden we een unieke positie op de markt. Door ons professioneel advies, compleet gamma en professionele uitvoering creëren we een aanzienlijke meerwaarde voor de klant en zijn woning. Tevreden klanten … daar gaan we voor, met het hele team”, aldus Raymond Drenth.

FICHE Activiteiten: plaatsing van ramen en deuren (in PVC, aluminium en hout), rolluiken, zonwering, garagepoorten, … Organisatie: Raymond Drenth en zijn echtgenote Sigrid Missotten leiden samen de KwadrO-franchise Tongeren – Diest – Genk. In de vestiging in Tongeren worden ze bijgestaan door sales managers Patrick Pannemans en Fanny Breesch.

In november bestaat Ciné Città tien jaar. Intussen runt Maria Anzalone ook een brasserie (Basic Brasserie; BelgischFranse keuken) en een cateringdienst (C-taste) met een multiculturele aanpak. Ciné Città verwijst naar de wereldberoemde filmstudio’s in Rome waar kaskrakers als Ben Hur werden gedraaid.

Op de kaart

“We verwennen onze klanten met klassieke Italiaanse gerechten en verrassende suggesties die u nergens anders vindt.”

Toplocatie

C-mine in Genk, de nieuwe pleisterplaats in Limburg. U vindt het restaurant in de prachtige gerestaureerde badzalen van de mijngebouwen van Winterslag, waarin ook het bioscoopcomplex Euroscoop gehuisvest is.

Sfeer

Ciné Città biedt via de grote ramen uitzicht op de imposante schachtblokken, die aan het mijnverleden herinneren. Bij mooi weer kunt u ook plaatsnemen op het terras.

KwadrO KwadrO Tongeren Luikersteenweg 186 – 3700 Tongeren

Vraag vrijblijvend naar onze mogelijkheden: info@manager-tv.be Of kijk op www.manager-tv.be

24

KwadrO Genk Hasseltweg 84 – 3600 Genk KwadrO Diest Leuvensesteenweg 184 – 3290 Diest Luikersteenweg 186 – 3700 Tongeren T 012 20 20 05 – tongeren@kwadro.be www.kwadro.be - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

C-Mine 1 – bus 1 – 3600 Genk T 089 36 38 85 info@cine-citta.com – www.cine-cita.com


Michiel Peeraer.

Riwal Belgium

Rolls-Royce onder de hoogwerkers Maak kennis met Riwal, dé specialist in hoogwerkers, verreikers en heftrucks. Na de eerste Belgische vestiging in Genk zet Riwal nu ook voet aan wal in Antwerpen. Wij spraken met vestigingsmanager Michiel Peeraer. Waarvoor staat Riwal? “Voor veilig en efficiënt werken in de hoogte. U huurt bij ons de Rolls-Royce onder de hoogwerkers: toestellen van het Amerikaanse JLG. Reken dus op uitstekend materiaal, en een jonge machinevloot. Want recent investeerde Riwal nog 80 miljoen euro in nieuwe toestellen. Zo garanderen we de kwaliteit en veiligheid van onze machines. Is er toch een defect? Dan staat onze technicus binnen het uur op locatie om het probleem op te lossen. Belangrijk om te vermelden: bij Riwal neemt u ook deel aan erkende IPAF-trainingen ‘Veilig werken met hoogwerkers, verreikers en heftrucks’ – mét een subsidie via de kmo-portefeuille. Ook incompanytrainingen zijn mogelijk.” Waarom kiezen zoveel bedrijven voor Riwal? “Riwal lééft voor zijn klanten. We meten voortdurend onze prestaties, en schaven bij. Zo profiteert u van de kortste leverings- en ophalingstermijnen, en de snelste reparaties. Ook denken we met u mee. Bijvoorbeeld bij KLM in Nederland zijn 80 van onze machines

permanent in gebruik. Geen gewone exemplaren, maar elektrische toestellen, uitgerust met verwisselbare accupakketten, rubberen stootranden en uiterst nauwkeurige sensoren. Zodat onze hoogwerkers dag en nacht inzetbaar zijn, en de vliegtuigen niet kunnen beschadigen. Dat is het resultaat van een nauwe samenwerking. Kortom: u komt met een probleem, en wij vinden de oplossing.” Komen er nog meer vestigingen in België? “Naast de vestiging in Genk opende Riwal in september een uitvalsbasis nabij Antwerpen. Het plan is om tegen eind 2016 nog twee nieuwe Belgische vestigingen toe te voegen. Riwal is vertegenwoordigd in achttien landen wereldwijd. Goed voor 2000 werknemers. Maar hoe sterk Riwal ook groeit, qua bedrijfscultuur blijft het een familiebedrijf. Een fantastische omgeving om in te werken! Riwal investeert echt in zijn mensen – met trainingen en opleidingen. En daarvan plukt ú de vruchten.”

FICHE Aanbod: verhuur van hoogwerkers, verreikers en heftrucks Troeven: veiligheid, kwaliteit en flexibiliteit Belgische vestigingen: Genk en Antwerpen

Winterbeeklaan 31 – 3600 Genk – T 089 56 07 50 – info@riwal.com – www.riwal.com – Jacobsveldweg 8 – 2160 Wommelgem – T 03 354 37 87 en nk - 25 Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eGraa


BOU W

Nieuw Sint-Truiden en gemeente Gingelom leveren beste bouwteam Het project ‘Sociaal wonen Nieuw Sint Truiden en Gemeente Gingelom’ in Gingelom (Borlo) werkte volgens Bouwunie Limburg vorig jaar met het beste bouwteam. Het winnende team realiseerde de nieuwbouw van zeven sociale woningen en een kleuterschool in Gingelom. Stefan Kerkhofs

Bouwunie Limburg organiseert elk jaar, samen met enkele partners, de wedstrijd ‘Beste Bouwteam’. Voor deze editie schreven zich negen bouwteams in. Naast het winnende team selecteerde de jury als finalisten ook de projecten ‘De Kolonie’ in As (de heroprichting van de oude Kinderkolonie als hoofdzetel van Arbeidskansen vzw) en de bouw van een BEN-woning in houtskeletbouw in Heusden-Zolder, door het team rond HSBB uit Bree. Doorslaggevende criteria voor de jury: samenwerking, communicatie, teamgeest, dynamiek, creativiteit en technisch professionalisme. Ook gemeenschappelijke kostencalculatie en milieuvriendelijkheid worden in overweging genomen. “De vlotte samenwerking en open communicatie tussen twee verschillende opdrachtgevers die op één terrein met beperkte afmetingen twee verschillende bouwprogramma’s wisten te verzoenen en te realiseren, was in het winnende project ‘Sociale woningen en kleuterschool in GingelomBorlo’ echt wel opmerkelijk,” zegt Annick Deboes, juryvoorzitter van Beste Bouwteam 2015. “Het volledige bouwteam

26

fungeerde als schakel tussen de twee bouwheren en legde een brug tussen beide bouwprogramma’s, opvattingen en materiaalkeuzes.” Kandidaturen voor ‘Het beste bouwteam 2016’ kunnen worden ingediend t.e.m. 10 december 2015. Meer info op www.hetbestebouwteam.be.

Leden van het winnende bouwteam: § Bouwheren: Sociaal Wonen Nieuw Sint Truiden en Gemeente Gingelom § Architect: De Busschere + Wolfs architecten § Landmeter: S.t.W. Studiebureau § Hoofdaannemer: Vandersmissen § Ingenieursbureau: Peeters Debelder § Veiligheidscoördinator: Ve-Co § Andere leden: Moors sanitair, Dakwerken Schuermans, A.I. Electro Technics, BAENS afwerkingsbedrijf, Dilliën metaalwerken


Ruim aanbod uitbreidingsgronden met spectaculaire rendementen. Grond kopen is bij verkoop belastingvrij na 8 jaar!

Inflatiebestendige investering | Huurrente > spaarrente Financieringskost historisch laag | Jaarlijkse meerwaarde HAMONT - STAD 5 ■

Opbrengsteigendom op het marktplein van de bloeiende stad Hamont.

4 zeer ruime 3 slaapkamer appartementen op wandelafstand van alle belangrijke voorzieningen, werkelijk een toplocatie!

Het gelijkvloers appartement zal volledig gerenoveerd worden en is voorzien van een mooi terras van 120 m²: € 250.000,00

App. 1ste en 2e verdieping: € 165.000,00/app. App. 3e verdieping: € 148.500,00

App. op 2e en 3e verdieping worden momenteel gemeubeld verhuurd

Als opbrengsteigendom is de volledige blok een unieke kans.

Opbrengsteigendom vlak bij belangrijke verbindingswegen met een hoog verhuurpotentieel.

4 zeer degelijk afgewerkte 2 slaapkamer appartementen met (overdekte) staanplaats.

2 app. gelijkvloers met mooie tuin: €190.000/app

1 duplex app. op verdieping met terras: €190.000

1 groot duplex appartement op verdieping met terras: €210.000

Investering in de volledige blok garandeert een indrukwekkend rendement!

HECHTEL - RIJKSWACHTSTRAAT 26

Neerpelts Makelaarskantoor | K. Albertlaan 51 | 3910 Neerpelt | Tel: +32(11)662911 | info@nmk.be | www.nmk.be Wij verzorgen tevens uw financiële planning, financiering en verzekering. B o uw – Va stgo ed - 27 Contactpers: Kizzy Vande Gaer Tel: +32 471 812961


Joyce Maar.

Tom Raepers & Ingrid Verlaenen.

Levi Nelis en Ruth Meermans.

Studio D Creations

Toratrack

Multis

“Wij hebben … álles”

Expert in grondverzet

Activiteiten

Toratrack, specialist in compacte grondverzetmachines, bouwde de voorbije jaren een uitgebreid distributienetwerk uit voor de knikladers van AVANT, een merk dat populair is omwille van de betrouwbaarheid, de service en de stabiliteit van de toestellen.

Nieuw studiebureau zit vol energie

Totaalconcept voor het interieur van bedrijven en particulieren.

Producten

Van keramische tegels, natuursteen, parket, laminaat en terrasvloeren tot kurk, gietvloeren, vinyl, trappen en deuren.

Zaakvoerster

Joyce Maar is amper 27 en werkte tot voor kort voor een andere tegelfirma. Toen die sloot, is ze met Studio D Creations haar eigen zaak begonnen.

Filosofie

Voor ieder wat wils. Zo staan de klassieke, vintage stijlen met kleine tegeltjes netjes naast de vloeren met een moderne cementlook, de hippe patroontegels en de grote tegels.

Kwaliteit

Studio D Creations koopt nieuwe tegels persoonlijk aan in Spanje en Italië en heeft ook een eigen parketlijn: geen Aziatische import, maar degelijke Europese productie.

Sterke service

Voor verkoop komt Studio D Creations vrijblijvend ter plaatse voor advies. Na verkoop is er een eigen plaatsings- en onderhoudsdienst.

Studio D Creations Paalsesteenweg 341 – 3583 Paal T 011 42 24 44 info@studiodcreations.com www.studiodcreations.be 28 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Academy

Met de eigen AVANT Academy biedt Toratrack zijn klanten volwaardige opleidingen aan.

Toepassingen

Zowel voor professionelen als particulieren worden de knikladers gebruikt voor afbraakwerken, tuinbouw- en landbouw, klinkerwerken en in stoeterijen.

Andere producten

Wielladers (onder meer van Atlas), walsen en hoogwerkers.

Nieuw

Toratrack beschikt binnenkort over een gloednieuw gebouw, gelegen naast de huidige toonzaal. “We kunnen er niet alleen onze stockageruimte gevoelig uitbreiden, maar ook onze regionale en nationale positie verder versterken.”

FICHE

Activiteit

Studiebureau gespecialiseerd in het ontwerp van technische uitrustingen voor gebouwen.

Zaakvoerders

Oprichters Ruth Meermans en Levi Nelis werken vanuit hun kantoor in Meeuwen-Gruitrode. In februari 2014 startten ze officieel met het bedrijf. Ruth specialiseerde zich in elektriciteit en Levi is bedreven in alles wat met lucht en water te maken heeft, zoals sanitair, verwarming en koeling.

Troef

Flexibiliteit en multidisciplinariteit zijn twee grote troeven. Als klein bedrijf heeft Multis de luxe om vlot op de vraag van de klant in te spelen. Ze hangen niet vast aan bepaalde leveranciers en kunnen zo standaardoplossingen ontwijken.

Aanpak

Multis speelt in op trends en blijft steeds up-to-date met de recente regelgeving. Daarvoor gaan ze graag de juiste investeringen aan.

Zaakvoerders: Tom Raepers & Ingrid Verlaenen. Historiek: opgericht op 1 januari 2000. Het bedrijf telt intussen vijftien medewerkers.

Toratrack Tiensesteenweg 240 – 3800 Sint-Truiden T 011 68 78 65 – info@toratrack.be www.toratrack.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

Weidestraat 10 – 3670 Meeuwen-Gruitrode T 011 96 88 62 info@multis-bvba.be – www.multis-bvba.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


Guy De Clercq, Kristof De Smet en Peter Vanneck.

Brocap wordt i4 Real Estate

“Revitalisatie van vastgoed met een hoek af” Een investeringsplatform voor ondernemers en particulieren die financieel én maatschappelijk rendement nastreven via alternatieve vastgoedontwikkeling: dat is i4 Real Estate ten voeten uit. De roots van de vennootschap liggen in de reactivering van brownfields, maar inmiddels heeft deze holding- en beheersvennootschap nog veel meer pijlen op haar boog. Hoe is het verhaal destijds gestart? Kristof De Smet: “Onder de naam Brocap zijn wij elf jaar geleden begonnen met de herontwikkeling van brownfields. Inmiddels hebben wij de activiteiten uitgebreid met de creatie van duurzame woon- en werkwijken (Tremis) en het revitaliseren van geklasseerd erfgoed (Heron). Sinds begin 2015 hebben wij die drie pijlers ondergebracht in de investeringsgroep i4 Real Estate.” Waarin specialiseren jullie zich? Guy De Clercq: “Wij streven ernaar om zogenaamd ‘vastgoed met een hoek af ’ (sites met een bepaald verleden, die door de

jaren heen evenwel met verwaarlozing, vervuiling of verval hadden af te rekenen) een tweede leven te geven. Dat doen we met de steun van vele investeerders die verder denken dan puur financieel rendement, en die door de herinvulling van de site ook de hele omgeving een boost willen geven. De bedoeling is altijd om via inspirerende en innovatieve ideeën iets te realiseren wat er echt bovenuit springt, een draagvlak heeft in de hele omgeving en op die manier uitgroeit tot een intelligente investering.” Op welke manieren onderscheidt u zich nog van andere projectontwikkelaars? Peter Vanneck: “Een persoonlijke, directe aanpak staat centraal: door de rechtstreekse communicatie tussen investeerders en ons management, kunnen we erg kort op de bal spelen. We richten ons uitsluitend op maatschappelijk relevante herontwikkelingsprojecten en nodigen onze investeerders ook graag uit om actief deel te nemen aan beslissingsprocessen. Momenteel zijn we volop bezig met de uitbreiding van ons investeerdersplatform: wie wil inzetten op nieuwe, echt relevante projecten, of wil meedoen aan de volgende fase van de lopende reactivaties, is altijd welkom.”

Waterlelielaan 1 – 9032 Wondelgem – T 09 227 11 85 – www.i4realestate.be Th e m a/ R ub r i eBk okuw l e i n– oVa n dstgo e raaed n - 29


Techcad

David Braes.

De max in kastenbouwsoftware

In ons atelier zijn allemaal specialisten houtbewerking aan de slag. Wij leveren u ook de apparaten voor uw keuken en u kiest daarbij voor Duitse degelijkheid. Miele en Neff zijn de huismerken voor combi-stoomovens, grills, microgolfovens en dampkappen. Ook bieden wij u tal van startideeën aan met een dozijn afgewerkte modellen in de eigen showroom. Wij komen uw keuken zelf ter plekke installeren en zorgen sowieso voor de dienst-na-verkoop.

Geestenberg 2 - 5571 SN Bergeijk T 0031 497 57 39 17 info@jvdkeukens.nl www.jvdkeukens.nl

Op de Prowood beurs in Gent presenteerde TechCAD Software Solutions KDmax, een nieuw softwarepakket voor het ontwerpen en visualiseren van maatkasten. Daarmee vervolledigt de leverancier van innovatieve 2D- en 3D software zijn aanbod voor de bouw-, de engineering- en de interieursector. Jan Jacobs

M.M.: Tot welk marktsegment richt dit product zich? David Braes: “Met KDmax beschikken de interieurbouwers nu over gebruiksvriendelijke software, waarmee ze in geen tijd een dressing, keuken-, badkamerkast, tv-meubel of kantoorkast op maat ontwerpen. TechCAD verdeelt het pakket exclusief voor de Benelux.” M.M.: Waarom is de software interessant voor interieurbouwers? “In onze contreien is het nog nieuw, maar wereldwijd kent het al ruim een half miljoen professionele gebruikers. KDmax bouwt verder op de knowhow en bewezen technologie van onze toonaangevende interieursoftware. Het product staat dan ook volledig op punt en… de prijs-kwaliteitverhouding is buitengewoon gunstig. De investeringskost bedraagt maar een fractie van de meeste andere interieursoftware.” M.M.: Waarin onderscheidt KDmax zich specifiek? “De snelheid, de onbeperkte ontwerpvrijheid en de superkrachtige rendermotor. In mensentaal: binnen de twee minuten beschikt de interieurbouwer over een fotorealistische weergave. Een wereldwijd ongeëvenaarde prestatie!” Meer info: www.intericad.eu

30


Patrick Jansen en Marc Cattrysse.

Jansen Doe -Het-Zelf en Prof&Mat

Met de uitgebouwde expertise van moederbedrijf Jansen Prof&Mat in Awans (vlakbij Luik) heeft op korte tijd een sterke reputatie opgebouwd als leverancier bij de plaatselijke bedrijven in de afbouwsector. Logisch, want Prof&Mat bouwt voort op de ruime ervaring, het uitgebreide aanbod en de onberispelijke service van het ‘moederbedrijf’ Jansen uit Meeuwen. Jansen is al meer dan 30 jaar een bekende doe-het-zelfzaak in Meeuwen. Het bedrijf is in de loop der jaren ook een vaste waarde geworden in de professionele markt, vooral dan bij de afwerkingsbedrijven. Jansen is een vertrouwde leverancier van onder meer valse plafonds, gipsen, isolatiemateriaal, tal van professionele machines en werkgerief. Jansen heeft als toeleverancier een uitstekende kennis van zijn vele producten. U kunt er bovendien voor deskundig advies terecht.

Luik

De Luikse vestiging van Jansen in Awans heet Prof&Mat. Het is een aparte vennootschap, met een eigen logo en huisstijl. Maar de service en kwaliteit zijn rechtstreeks afkomstig van het Meeuwense moederbedrijf. “Onze vestiging in Awans spitst zich vrijwel uitsluitend op de professionele markt toe,” zegt algemeen directeur Patrick Jansen.

“We beschikken er over een oppervlakte van 3000 m2 magazijn en een – beperkte – winkelruimte van 300 m2. We zijn er zes jaar geleden neergestreken en hebben intussen heel wat vertrouwen opgebouwd.”

Flexibel

Jansen is geen onderdeel van een grote keten of een internationale groep. De klanten krijgen er geen eenheidsworst voorgeschoteld. Jansen kent de individuele noden en behoeften en speelt daar flexibel op in. Patrick Jansen: “Hier maken we duidelijk het verschil en dat geldt ook voor Prof&Mat. De klanten van de Luikse vestiging zijn doorgaans kmo’s en zelfstandigen – vaak stukadoors – uit de regio. Ook voor bedrijven uit Zuid-Limburg is Prof&Mat interessant. De ligging is bovendien gunstig: diverse autowegen en de stad Luik bevinden zich vlakbij. De uitbreiding naar Luik was destijds een goede beslissing. De zaak draait goed. Limburg en Wallonië, dat klikt gewoon.

FICHE Bij Prof&Mat in Awans staan vijf medewerkers, onder wie de filiaalhouder, een vertegenwoordiger en baliemedewerkers, tot uw dienst. Jansen heeft zijn hoofdzetel in Meeuwen: hier is ook de doe-hetzelfzaak gevestigd. Er is ook nog een doe-het-zelf-filiaal in Riemst. Jansen stelt in totaal 36 mensen te werk.

Peerderbaan 45 – 3670 Meeuwen – T 011 79 03 20 – patrick.jansen@jansen-dhz.be – www.jansen-dhz.be B ou w - 31


Johan en Dirk Crommen.

Marcel Swennen.

Kim Vaessen.

HSM Interieur

Ne w Therm Ser vice

Climatrix

Uw specialist in gyproc

“Wij laten u nooit in de kou staan”

Genieten van iets wat u niet kan zien

Activiteit

HSM Interieur is een afwerkingsbedrijf gespecialiseerd in gyprocwerken. Terwijl gyprocwerken de hoofdactiviteit vormt, kan je het bedrijf ook contacteren voor dressings, maatkasten, schilderwerken en interieuradvies.

Activiteiten

Deskundige installatie van verwarmingsketels, zowel bij bedrijven als particulieren.

Zaakvoerders

Werkwijze

Volgens de regels van de kunst, afwerking van gyproc met papieren voegbanden in de hoeken in plaats van te kitten.

Johan en Dirk Crommen zijn sinds 25 jaar de zaakvoerders van New Therm Service. Het bedrijf werd nog door hun vader opgericht.

Meerwaarde

Hansa

Kwaliteit staat voorop. Zaakvoerder Marcel Swennen volgt zelf elke werf op. “Bij ons is bovendien een woord een woord. We komen elke afspraak na zoals besproken. Een persoonlijke aanpak en flexibele werking is een van onze sterke punten.”

Het huismerk van New Therm Service. “We werken al vele jaren met de ketels van dit Duitse bedrijf. We geloven 100 % in dit familiebedrijf: het levert topkwaliteit af. Uiteraard installeren we naast Hansa nog andere kwaliteitsmerken.”

Aantal medewerkers

Jodika

Vijf medewerkers naast de zaakvoerder.

Ambitie

Als bedrijf nog een beetje groeien, maar zeker niet te groot worden. “We blijven een familiebedrijf met collegialiteit, persoonlijk contact en een snelle service als belangrijke waarden.” Verder wil HSM Interieur graag samenwerken met een belangrijke speler in de industriebouw en zo de afwerking van industriehallen op zich nemen.

Lambertus Paulystraat 7 3670 Meeuwen-Gruitrode – T 089 85 87 46 info@hsm-interieur.be www.hsm-interieur.be 32 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Een groothandel in verwarmingsinstallaties, is een zusterbedrijf van New Therm Service.

Service

“We zijn geen reus onder de installatiebedrijven. Dat biedt juist het voordeel dat we de klanten een persoonlijke service kunnen bieden.”

Aantal werknemers

Vijf deskundige arbeiders, twee administratieve krachten en diverse onderaannemers.

Climatrix is gegroeid uit het familiebedrijf Rofix (van Rob Vaessen en Liliane Verheijen). Dochter Kim Vaessen richtte in 2011 Climatrix op in DilsenStokkem. Ze neemt de dagelijkse leiding waar, ondersteund door een team van vijf experten.

Activiteit

Productie van ecologische verwarmingssystemen die op lage temperatuur werken (vloer-, wand- en plafondverwarming).

Afwerking

De verwarmingselementen zitten onzichtbaar verscholen in wanden en plafonds. Perfect geïntegreerd in een strak interieur, zonder storende componenten als radiatoren.

Gepatenteerd systeem

‘Twistpanel’, een uiterst vlot te installeren systeem voor plafondverwarming. Door een gipsplaat van 1,5 cm lopen dunne buisjes waardoor zowel warm als koud water kan gestuurd worden. Snel en efficiënt.

Bijzonder

Climatrix werkt vooral in partnership met HVAC en afwerkers. Dankzij deze ‘tandem’ krijgt de eindklant steeds een hoogtechnologische oplossing op maat.

Slagzin

‘We verwarmen zoals de zon.’

HEATING & COOLING SYSTEMS

Nieuwstraat 192 – 3590 Diepenbeek T 011 32 27 50 info@thermservice.be – www.jodika.be - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

Boslaan 63 – 3650 Dilsen-Stokkem T 089 79 03 30 – info@climatrix.be www.climatrix.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


BOU W

Altez Construction Group

‘Onze referenties zijn de beste reclame’ “Bij Altez begeleiden we onze klanten vanaf het eerste idee tot de oplevering”, zegt Geert Perneel, bestuurder bij de bouwgroep. De maatschappelijke zetel van Altez Construction Group ligt in het West-Vlaamse Tielt, maar met vestigingen in Meeuwen en Bree kan de groep ook in Limburg mooie referenties voorleggen in industriebouw, agrarische bouw (stallen) en hippische bouw (paardenstallen en -inrichting). “We zijn klaar om onze aanwezigheid in Limburg de volgende vijf jaar te verdubbelen”, zegt bouwconsulent Stefan Coolen. Foto Johan Luykx

Altez Group, opgericht in 1991, draaide vorig jaar een omzet van 72 miljoen euro, met werven in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. De productie is in Limburg geconcentreerd, onder de naam LG Products. “Langs de Weg op Bree in Meeuwen vervaardigen we staalelementen, betonwanden, prefab-muren met gevelstenen, en schrijnwerk; in Bree uitgewassen silexwanden. De afdelingen in Limburg stellen zo ongeveer 200 van in totaal 300 mensen tewerk”, weet Stefan Coolen. Naast een verregaande expertise en jarenlange ervaring maakt vooral onze aanpak Altez uniek, stelt Geert Perneel. “Vanaf het eerste bouwplan begeleiden we de klant, met zijn of onze ontwerpers en architecten. We zorgen voor een budgetvriendelijk en uitvoerbaar plan, en nemen al hun zorgen weg. Ook achteraf: wij bouwen dikwijls opnieuw bij hen, of bij bedrijven waar onze manier van werken door bestaande klanten werd aangeprezen. Die referenties zijn onze beste reclame. In Limburg hebben we bijvoorbeeld een paardenkliniek ontworpen en gebouwd, een uitzonderlijk prestigieus project. Als je bij de top in België verkoopt, trek je de top ook aan. Zelf leggen we de lat hoog. Alles gebeurt op maat van de klant, in de eerste

Manager Geert Perneel en bouwconsulent Stefan Coolen.

plaats kmo’s. Daar zitten we meteen met de eindbeslissers aan tafel, in een intense professionele maar familiale relatie.” Altez staat al jaren sterk in zowel industrie-agrarische en hippische bouw. “In Limburg focussen we stapsgewijs nog meer op industrie. Er komen nieuwe kmo-zones beschikbaar waar bedrijven ons inschakelen om te bouwen, en op veel plaatsen worden oude industriehallen vervangen. De bouwmarkt valt voor ons nooit stil.” “We brengen onze divisienamen A-Zes industriebouw, Agrinbo-Geerkens stallenbouw en Geerkens Hippico stilaan onder dezelfde vlag van Altez”, besluit Geert Perneel.“Nu werken we soms in één regio aan drie projecten in drie divisies. Uit onze naam moet blijken dat we één bedrijf zijn met op elk domein dezelfde hoge expertise.”

33


Marc Loenders.

Prisca Heinze en Ronny Knoops.

Jean Kerfs.

Loenders

Kivi N atuursteen

Kerfs Ver warmingstechn iek

Uw specialist in badkamers, centrale verwarming, ventilatie en sanitair

Gespecialiseerd in natuursteen

Totaalpakket voor verwarming en sanitair

Historiek

Al 25 jaar lang is Loenders als installatiebedrijf specialist in centrale verwarming, sanitair, ventilatie, airco en zonnepanelen. Enkele jaren geleden werd met Loenders Outlet een speciaalzaak in badkamermeubels geopend.

Uniek

Met Loenders Outlet werd een uniek concept uitgebouwd. “De badkamer is uitgegroeid tot een plek waar mensen tot rust komen. Er wordt steeds meer aandacht aan geschonken. Loenders Outlet verkoopt in outlet Belgische kwaliteitsmerken en dat voor ieders budget, zelfs wanneer dat budget beperkt is.”

Meerwaarde

Loenders Outlet verkoopt voornamelijk einde reeksen die even mooi gepresenteerd worden als de nieuwe collectie. Het bedrijf gaat er prat op dat ze kwaliteit levert en enkel kiest voor Belgische kwaliteitsmerken.

Service

“Klanten kunnen rekenen op een sterke servicedienst, zowel bij de aankoop van een badkamermeubel als bij de totaalprojecten. We volgen correct de planning en leveren kwaliteit. Onze tien medewerkers zijn opgeleid met de nieuwste technieken. Daar staan we al meer dan 25 jaar bekend voor.”

Gespecialiseerd in Belgische blauwe hardsteen, graniet, marmer, kalksteen, composiet en arduin.

Installatie en onderhoud van verwarmings- en sanitaire installaties. Daarnaast installeren zij ook ventilatiesystemen, systemen voor regenwaterrecuperatie en warmtepompen.

Vakmanschap en kwaliteit

Totaalpakket

De natuursteen producten worden met zorg en deskundigheid uitgekozen en afgewerkt. Altijd op maat van onze klanten.

Jong én ervaren

Kivi Natuursteen is gelegen in Bree en heeft meer dan 50 jaar ervaring. U krijgt perfect afgewerkte producten mét een unieke en persoonlijke aanpak.

Heel veel mogelijkheden

Natuursteen kent echt heel veel mogelijkheden. En dat komt vooral door de vele toepassingen en esthetische kwaliteiten. Belgische blauwe hardsteen is inzetbaar om onder andere plinten, deuromlijstingen en raamdorpels van te creëren, maar ook als massieve toepassing voor douchebakken, ligbaden en wasbakken. Natuursteen kan onder andere toegepast worden als vloer, zowel binnen als buiten. Daarnaast zijn er ook toepassingen mogelijk in de badkamer, in de keuken, in de tuin, als gevelbekleding.

Natuursteen met advies

De wensen van klant staan centraal. Dat zorgt voor een natuursteen die perfect bij hem past. En daardoor bespaart de klant geld: hij krijgt een product waar hij levenslang plezier aan heeft.

Kivi Natuursteen Astridlaan 247 – 3900 Overpelt T 0495/53.51.02 Marc@Loenders.be – www.loenders.be 34 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Witte Torenwal 10 A – 3960 Bree T 089 69 01 63 – info@kivi-natuursteen.be www.kivi-natuursteen.be

Een totaalpakket aan verwarming en sanitair. Van installatie tot en met onderhoud.

Nieuwe technieken

Klanten krijgen een oplossing die rekening houdt met de nieuwe technologieën en technieken. Kerfs Verwarmingstechniek zorgt dat de verwarmings- en sanitaire installaties perfect werken. Een installatie die perfect werkt, bespaart de klant heel wat geld.

Maatwerk

Elk project start met een grondige analyse van de behoeften. Op basis van dat gesprek krijgt de klant een aanbod op maat.

Kwaliteitsvolle huisleveranciers

Vaillant en Viessmann. Dat zorgt voor bedrijfszekerheid van de installaties.

Geen zorgen

Bedrijven kunnen een onderhoudscontract afsluiten. Kerfs zorgt voor het onderhoud én levert de wettelijke attesten af. Op die manier blijft de installatie perfect werken, werkt ze energiezuinig en zorgen we ervoor dat storingen tot een minimum beperkt worden.

Boskanstraat 177 – 3970 Leopoldsburg T 011 34 46 04 info@kerfsverwarmingstechniek.be www.kerfsverwarmingstechniek.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


Jos Jeunen.

Alulim

‘Innoveren, bijblijven. Dat is onze missie’ “Elke dag opnieuw investeren we in techniek, kwaliteit en goede vakmensen. Continu innoveren blijft de grootste uitdaging voor de toekomst”, zegt Jos Jeunen, zaakvoerder van Alulim. Alulim aluminiumconstructies is gespecialiseerd in de productie en plaatsing van aluminium constructies. Denk aan aluminium ramen en deuren, beglazing, aluminium gevelbekleding, raamgevels, glazen constructies, veranda’s, rolluiken en verschillende vormen van zonwering. “We werken met de hoogwaardige aluminiumproducent Schüco”, verduidelijkt Jos Jeunen. “Doordat we een eigen productiehal hebben, kunnen we er ook op toezien dat alles correct wordt uitgevoerd. We steken veel energie en tijd in een goede afwerking en in de technische kennis van onze werknemers. Zij moeten de passie voor het materiaal uitstralen. Samen zoeken we steeds naar de meest vernieuwende constructies. Ons personeel krijgt bijgevolg ook geregeld bijscholing om altijd mee te zijn met de laatste ontwikkelingen op technisch vlak.”

deuren en rolluiken. Deuren die opengaan met een vingerscan, een touchscreen of met een IPhone horen tot de nabije toekomst.”

Kunst

Jos Jeunen zit al dertig jaar in de aluminiumbusiness. Zijn passie voor het materiaal is nog even vurig als toen hij als 15-jarige aan het werk ging. “Ik had een opleiding metaalbewerking en ben in de loop der jaren uitgegroeid tot zaakvoerder. Vandaag leveren we grote, mooie projecten op. Het blijft een kunst om zowel de samenwerking met de leveranciers, de klanten als eigen personeel open en professioneel te houden. We denken mee met onze klanten, gaan altijd tot het uiterste. Ik heb me nog geen dag verveeld”, lacht Jeunen.

Vingerscan

En die ontwikkelingen gaan razendsnel. ‘Vandaag hebben onze ramen een isolatiewaarde van 0,7”, zegt Jos Jeunen. “We komen van waarde 5. Daarnaast zit er ook steeds meer domotica in onze ramen,

Nijverheidslaan 1563 – 3660 Opglabbeek – T 089 30 83 37 – jos.jeunen@alulim.be – www.alulim.be B ou w - 35


Timmermans Interieur

Klassewerk Sinds kort heeft het meubelbedrijf Timmermans Interieur zijn classificatie als Klasse 5-bedrijf op zak. Daar zijn zaakvoerder Luc Timmermans en zijn medewerkers trots op. Want het is voortgevloeid uit het voortdurend afleveren van kwalitatief hoogstaand werk. En voor u, als klant, versterkt dit het vertrouwen: u gaat met uw project met een uiterst betrouwbare partner in zee.

Luc Timmermans.

Timmermans Interieur spitst zich toe op meubilair voor onder meer kantoren, winkels, scholen en ziekenhuizen. Luc Timmermans: “De recente overstap naar klasse 5 als aannemersbedrijf geeft ons ruimere mogelijkheden voor overheidsopdrachten. We kunnen vanaf nu ingaan op aanbestedingen tot 1,8 miljoen euro. Het geeft Timmermans Interieur de gelegenheid om nog verder te groeien. Klasse 5 is overigens een hoge kwalificatie voor een relatief klein bedrijf als het onze. Het geeft een extra stimulans om op hetzelfde elan voort te werken.”

Akoestiek

Welzijn op de werkvloer krijgt de laatste tijd almaar meer aandacht. Zo wordt bij de inrichting van een kantoor rekening gehouden met een akoestiek die een comfortabele werkomgeving schept. “We hebben intussen de nodige ervaring in de akoestische kantoormarkt,” zegt management assistent Stefan Vermeylen. “Geluidsabsorberende materialen worden tegenwoordig ook

FICHE Timmermans interieur telt 33 werknemers. Zaakvoerder Luc Timmermans heeft ruim dertig jaar ervaring in de sector. Timmermans Interieur heeft drie interieurarchitecten in dienst. Op de website vindt u verschillende geïnspireerde ontwerpen terug die op de eigen tekentafel zijn bedacht. Een verfijnde en precieze afwerking van het meubilair vindt in het eigen atelier plaats. De medewerkers van Timmermans Interieur zorgen tenslotte voor een onberispelijke plaatsing.

ingewerkt in het meubilair zelf. Geen enkel probleem voor ons.”

Kwaliteit

Timmermans Interieur werkt regelmatig in onderaanneming voor grote ondernemingen. Vele daarvan komen opnieuw aankloppen omdat ze bijzonder tevreden zijn over het geleverde werk. Luc Timmermans: ”We spelen snel op de bal, zonder daarbij de kwaliteit uit het oog te verliezen. Kwaliteit is een topprioriteit voor Timmermans Interieur. Een doorgedreven automatisering en een geoptimaliseerd machinepark in ons atelier zorgen ervoor dat we zeer efficiënt werken. Onze medewerkers zijn bovendien perfect op de hoogte van de nieuwste producten en ontwikkelingen op de markt. Kortom, we zetten altijd het puntje op de i.”

Industrieweg Zuid 1359 – 3520 Zonhoven – T 011 63 69 66 – info@timmermans-interieur.be – www.timmermans-interieur.be 36


Veelzijdigheid troef We zorgen ervoor.

Louis Wolfs.

Karin Lindekens en John Castermans.

LW Cleaning

Cond i tus Chocolate Creations

“Perfectie is mijn codewoord”

Chocolade op maat van elk bedrijf

Activiteiten

Reinigen van ramen, industriële gevels (SWP panelen), zonnepanelen en ondergrondse garages. Opkuisen van nieuwbouw- of renovatieprojecten. Wassen van ramen van scholen en rusthuizen.

Doelgroep

Van particulieren tot grote bedrijven in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen.

Klanten

O.a. Mathieu Gijbels, BMW Garage Beckers, Autogroep Di Nitto, Group Bruno, Different Hotels, EFC Lummen, Quick, La Botte, DNY, Fashion Point, La Bottega.

Meerwaarde

“We hebben onlangs geïnvesteerd in een milieuvriendelijk osmosesysteem,” vertelt zaakvoerder Louis Wolfs. “Hiermee wordt water gefilterd tot ultra puur water dat elk vuil verwijdert zonder het gebruik van detergenten.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

LW Cleaning heeft ingetekend op het project ‘Score your goal’ waarbij langdurig werklozen en kwetsbare jongeren gecoacht worden naar een job. Drie jongeren zijn onlangs aan de slag gegaan.

Conditus Chocolate Creations is het familiebedrijf van Karin Lindekens en John Castermans dat sinds 1938 een passie heeft voor chocolade. Medio 2014 nam het bedrijf tevens zijn intrek in de nieuwe locatie op het industrieterrein van Opglabbeek. Conditus betekent ‘smakelijk’ in het Latijn. De naam werd gekozen als verwijzing naar Tongeren, de Romeinse stad, waar het bedrijf zijn roots heeft.

Activiteiten

Gespecialiseerd in promotionele en relationele chocolade geschenken voor marketing (give-away’s, relatiegeschenken, …) en HR doeleinden (Pasen, Sint, eindejaar, …), specifiek voor bedrijven, instellingen en verenigingen. Dit aan de hand van pralines en tablets, bedrukt met bedrijfslogo’s, foto’s en/ of tekst uit eetbare inkt, vaak in combinatie met een assortiment Xclusive of Luxury pralines. Daarnaast organiseert Conditus Chocolate Creations ook workshops.

Groen- en parkingonderhoud

Onderhoud van machines en installaties Las- en constructiewerken

Bedrijfs- en eventcatering van A tot Z

Sanitaire hygiëne en ongediertecontrole

Gespecialiseerde reiniging voor de voedselindustrie

Reiniging van elk type voertuig: Auto’s, vrachtwagens en vliegtuigen

Aanpak

We denken mee met onze klanten, creëren geschenken in hun huisstijl en staan bekend voor onze service en goede prijs-kwaliteitverhouding.

LW Cleaning Horizonlaan 36 – 3600 Genk info@lw-cleaning.be – www.lw-cleaning.be

Algemene schoonmaak en industriële reiniging

Nijverheidslaan 1536 – 3660 Opglabbeek T 089 89 03 10 – info@conditus.be - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

Klusjesdiensten en outsourcing van gespecialiseerde technische profielen

t +32 3 644 55 55 e info@MM-Group.eu w www.MM-Group.eu Bo uw - 37


Ontelbare mogelijkheden met containers

 



Een beperkte greep uit onze recente afgeleverde projecten: Nick Haelen.



Wini Motors

“Als de klant snelle service wil, dan krijgt hij die”   Tijdelijke behuizing van een kapsalon aan huis onderbrenging van diverse beroepen.

Aankopen, verkopen en herstellen van personenwagens en bestelwagens – alle merken en modellen. Wini Motors verhandelt elk jaar 150 tot 200 tweedehandswagens van de bouwjaren 2004 tot 2014.

Familiebedrijf



Zaakvoerder Nick Haelen volgde zijn vader op in de zaak en steekt graag zelf de handen uit de mouwen voor een onderhoud. Op één technieker na zijn alle medewerkers familie.

Specialiteit

Wini Motors is onafhankelijk, maar vooral gespecialiseerd in Citroën en Peugeot. Een verplaatsbaar tuinhuis/poolhouse in ieders tuin!

Onderdelen

Wini Motors beschikt over een grote stock aan tweedehands onderdelen. Dat maakt herstellingen sowieso goedkoper.



Ambitie

Lange termijn – twee extra medewerkers aanwerven en een nieuw bedrijfspand bouwen. Korte termijn – de showroom verfraaien, de werkruimte en de parking een facelift geven.

Ligging

Wini Motors is uitstekend bereikbaar: de eerste zaak voor wie Peer binnenrijdt vanuit Hechtel, op slechts een paar honderden meters van het centrum.

Zelfs de aangeboden sanitaire voorzieningen werden stijvol geïntegreerd.

Grotstraat 42 – 3990 Peer T 0477 202 666 info@containerhandel.be www. containerhandel.be

38

 Steenweg Wijchmaal 67 – 3990 Peer T 011 60 52 71 office@winimotors.be – www.winimotors.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


Patrick Driesen.

Padital

“Chauffeurs rijden tot 100 km extra om hun truck hier te wassen” De naam doet het niet meteen vermoeden, maar Padital is wel degelijk een carwash. Eentje waar je zowel met een glimmende personenwagen, maar evengoed met een stralende mobilhome, frisse caravan of glinsterende truck buitenrijdt. Hier geldt het motto: ‘enkel als ie spik en span is, mag ie verder rijden.’ Als je Padital googelt, is de carwash van Patrick Driesen de eerste die je tegenkomt. “We hebben wel wat geïnvesteerd in de optimalisering van de online zoekmachines”, lacht Patrick. “We zijn één van de weinige truckwashes uit de omstreken. Nu onze dichtstbijzijnde concurrent gestopt is met zijn carwash, krijgen wij ook vanuit die hoek heel wat auto’s in onze wasstraat.” Patrick heeft 3 fulltime en 2 parttime medewerkers in dienst. “Ik werk zelf ook elke dag in de wasstraat. Een goed contact met de klanten is ontzettend belangrijk. Ik probeer in te spelen op hun vragen, te voldoen aan hun wensen om zo tevreden klanten met een proper voertuig naar huis te zien gaan.”

Met de hand

Dat die aanpak werkt, blijkt ondermeer uit het aantal truckers die tot 100 kilometer extra rijden om hun vrachtwagen bij Padital binnen te rijden. “De reacties zijn heel positief ”, lacht Patrick. “De cabines worden altijd met de hand gewassen. We besteden ook

veel aandacht aan de blinkende onderdelen, de velgen, mazouttank, ramen en spiegels. Ik bied hen ook een tas koffie of frisdrank aan. Dat appreciëren ze enorm. Onze klanten zijn afkomstig van België, Polen, Duitsland, Engeland, Slowakije, Nederland, , … Op onze facebookpagina zien we dat truckers elkaar doorverwijzen naar onze wasstraat. Ook de bestuurders van gewone wagens kunnen hun voertuig hier gratis stofzuigen, er is gratis water en we voorzien gratis poetsdoeken.”

Toekomst

De keuze voor de naam Padital geeft aan waar Patrick in de toekomst hoopt te staan. “Padital is een samenstelling van de voornamen van mijn gezinsleden”, lacht Patrick. “Het zou leuk zijn als mijn kinderen en zelfs kleinkinderen mee willen investeren in de carwash. Mijn grote droom is nog steeds om één groot wagenpark voor trucks te bouwen met eetgelegenheid en andere voorzieningen.”

Padital Europarklaan 1031 – 3530 Houthalen-Helchteren – T 011 60 42 32 – padital.nv@gmail.com – www.padital.be Tra n s p or t - 39


TECH N O LO G I E : ECO LO G I E & E NERGIE

Michael Corten, Bee

Belgisch energiebedrijf verenigt ecologie met economie Energie is vandaag brandend actueel: van de vraag naar duurzaamheid tot de energieschaarste op piekmomenten. Gelukkig wordt er ondertussen hard gewerkt aan de energie van onze toekomst. Want in het Gentse havengebied ontwikkelt Bee een biomassacentrale die het verschil maakt. Manager Magazines informeerde bij Michael Corten, CEO van Bee (Belgian Eco Energy). M.M.: Biomassacentrales zijn niet nieuw. Wat maakt uw project anders? Michael Corten: “Vooral de schaal van dit project maakt het uniek. Traditioneel hebben biomassacentrales een bescheiden omvang, en werken ze met lokale biomassa die met vrachtwagens aangevoerd wordt. Ons project in de Gentse haven is een tikkeltje ambitieuzer. Met een vermogen van 200 megawatt, zal onze centrale een capaciteit hebben die voldoende is om 450.000 gezinnen van stroom te voorzien. Dat is de volledige provincie Oost-Vlaanderen. En dan is er nog de biomassa die de centrale voedt. Natuurlijk hebben we hiervan grote volumes nodig. Daarom kiezen we voor houtsnippers van overtollige of zelfs schadelijke plantensoorten. Planten die sowieso gerooid moeten worden. Dat materiaal vinden we in de Verenigde Staten en het zuiden van Afrika. We vervoeren het met grote zeeschepen naar onze installatie in Gent. Zo verenigt onze biomassacentrale economie met ecologie, en ook dat maakt ons project zo uniek.” M.M.: Uw centrale zal dus stroom leveren aan veel gezinnen? “Toch niet. Bedrijven zijn onze belangrijkste doelgroep. Traditioneel heeft Bee veel kmo’s als klanten. En met deze nieuwe biomassacentrale hebben we ook een sterk aanbod voor grote industriële bedrijven of ondernemingen in energie-intensieve sectoren. We bieden hen groene stroom tegen scherpe prijzen. Want steeds meer bedrijven hechten belang aan duurzaam ondernemen en kiezen daarom voor schone energie. Bedrijven in het Gentse havengebied vormen een

40

Michael Corten.

bijzondere doelgroep. Want naast elektriciteit komt er in een biomassacentrale veel warmte vrij. Die gebruikt u bijvoorbeeld om uw gebouwen te verwarmen of voor industriële processen.” M.M.: Wanneer is de centrale operationeel? “We zitten nu in het sluitstuk van de administratieve voorbereiding. Zeg maar het zwaarste stuk van het traject. De vergunningen en de meeste contracten zijn rond, en we zijn volop bezig met de financiering van het project. In de eerste helft van volgend jaar kunnen we starten met de bouwwerkzaamheden. Volgens onze planning starten we de centrale eind 2018 op. De eerste contracten met klanten sluiten we vandaag al af.” www.bee.eu


Bee

Groene energie voor bedrijven In Mechelen vindt u het hoofdkwartier van Belgian Eco Energy, kortweg: Bee. Deze energieleverancier legt zich toe op een specifieke doelmarkt: groene stroom voor bedrijven. Manager Magazines sprak met CEO Michael Corten. Hoe maakt Bee het verschil op de energiemarkt?

Michael Corten.

De energiesector kenmerkt zich door hevige concurrentie. Wat maakt Bee bijzonder? Michael Corten:”We zijn een Belgisch energiebedrijf dat in de hele energiecyclus actief is – van productie tot distributie. Dat wil dus zeggen dat we zélf onze elektriciteit produceren of stroom inkopen van andere groene stroomproducenten. De eigen productie bestaat vandaag uit een aantal windmolenparken en in de toekomst ook uit biomassacentrales. Zo werken we vandaag aan een groot project in de Gentse haven: een biomassacentrale die goed is voor een vermogen van 200 megawatt. De rode draad door onze projecten is altijd het duurzame karakter.”

prijzen aanbieden aan onze klanten – een belangrijk argument voor veel bedrijven.” U helpt ook bedrijven die zelf elektriciteit willen produceren? “Die vraag krijgen we meer en meer. Zeker nu – naast besparing – ook de energieschaarste een actueel onderwerp is. Voor veel productiebedrijven is een eventuele black-out een drama, en dus kiezen ze ervoor om zelf elektriciteit op te wekken. Maar de belangrijke kostenbesparing die eigen opwekking oplevert, blijft de belangrijkste reden voor bedrijven. Bee helpt hen daarbij door expertise over warmte-krachtkoppeling en windmolens aan te bieden. Zo hebt u altijd een energietroef in de hand.”

Wie zijn de typische klanten van Bee? “We richten ons uitsluitend op de b2b-markt: bedrijven die op zoek zijn naar groene energie. En die vraag wordt steeds groter, want maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij veel bedrijfsleiders bovenaan de prioriteitenlijst. Onze klanten zijn voornamelijk kmo’s, maar ook overheden en grotere bedrijven vinden de weg naar Bee. En wanneer onze centrale in het Gentse havengebied operationeel is, hebben we een aanbod voor grote industriële bedrijven. Goed om te weten is dat we heel scherpe

FICHE Omschrijving: Belgisch energiebedrijf, gespecialiseerd in groene energie. Doelgroep: bedrijven en organisaties. Bedrijfsleider: Michael Corten.

BEE Bedrijvenlaan 3 – 2800 Mechelen – T 015 28 13 50 – www.bee.eu E co l o g i e & E n e rg ie - 41


Kris Nijs.

Werner Jans.

An Jacobs en Jan Weltens.

André Jurres.

Appsys ICT Group

Jacob s Dany

NPG energy

AppSys bouwt ICT in je zaak en in de lucht

Digitaal boekhoudkantoor van de toekomst

Activiteit

Het ontwikkelen van ICT-oplossingen op maat, de medewerkers gaan meestal ter plaatse aan de slag bij kleine en grote bedrijven in de hele Benelux.

Boekhoudkantoor Dany Jacobs is een familiebedrijf in Beringen, dat zowel kleine zelfstandigen als grote bedrijven als klant heeft.

Realisaties

Een Management Platform op de luchthaven van Luik-Bierset, oplossingen voor de Nederlandse RIVAS-zorggroep met maar liefst 8000 medewerkers, voor tuinaanleg Gert Kwanten, voor Carglass Nederland, voor zorginstelling Curaedis Group uit Genk ...

Specialisaties

Cloudoplossingen, waaronder Voice Over IP. Ontwikkelen websites & ecommerce. Google optimalisering. Uitvoeren security-audits. Installeren backupservers. Enzovoort.

Ondersteuning

24/7 door een tiental topspecialisten, deels in vaste dienst, deels freelance.

FICHE Zaakvoerders: jonge dertigers Kris Nijs en Werner Jans. Filosofie: voortdurend meedenken met de klant, werken op de lange termijn.

Activiteit

Aantal werknemers

Het kantoor combineert jeugdigheid en topervaring in haar team van 8 medewerkers.

Missie

Dany Jacobs bvba wil het boekhoudkantoor van de toekomst zijn.

Visie

Hun innovatieve aanpak staat volledig in functie van de klant, want “hoe beter de klanten het doen, hoe beter wij het doen”.

Troeven

Dit boekhoudkantoor onderscheidt zich van andere kantoren door haar doorgedreven digitalisering en inzet op vlak van originele PR en relatiemarketing. Ze zijn ook het eerste kantoor in Limburg (en het tweede in België) dat de gedragscode voor elektronische facturatie ondertekende.

Groei: AppSys noteerde een omzetverdubbeling van 2012 tot 2013.

Markt 18 bus 1 – 3990 Peer – T 011 96 05 50 info@appsys.be – www.appsys.be 42 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Hekstraat 60 – 3580 Beringen – T 011 27 83 20 jan@danyjacobs.com – www.danyjacobs.com - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

Groene energie in actie NPG energy is actief op de markt van de groene stroom als ontwikkelaar, investeerder en beheerder. Het bedrijf spitst zich toe op kleine tot middelgrote projecten met technologieën zoals biogas, wind- en zonne-energie maar ook warmtekrachtkoppeling of thermische energie. Doorgaans werkt NPG energy hiervoor samen met lokale ontwikkelaars.

Projecten

NPG heeft intussen projecten gerealiseerd in onder meer Willebroek (zonne-energie), Sankt-Vith (windfarm) en Antwerpen, Tongeren, Bocholt en Peer (biogas).

Doel

NPG energy wil tenminste 150 MW produceren over een periode van vijf jaar. Het gaat voornamelijk om projecten in België en Nederland.

Missie

Groene energie draagt bij tot de duurzame groei van de industriële activiteiten en tot een beter leven voor iedereen. NPG levert een bijdrage tot de cruciale 20-20-20-doelstellingen.

Wie

André Jurres en Jacques Adam hebben NPG energy in 2008 opgericht. In het verleden waren ze respectievelijk CEO en COO van Essent Belgium. Beiden hebben een uitgebreide kennis van de energiemarkt. De derde partner in het bedrijf is Roger van Gestel die sinds 2011 de Nederlandse markt voor zijn rekening neemt. Het Luxemburgse energiebedrijf Enovos is sinds 2013 mede-aandeelhouder.

Tongersesteenweg 99 – 3770 Riemst T 012 44 19 99 – info@npgenergy.eu www.npgenergy.eu


KOP T H E M A L I NKS KO P RU B RIEK L IN KS

i4 Real Estate blaast ‘huisnijverheid’ nieuw leven in

“Synergie tussen woon- en werkgebied creëren” Bij de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen, worden kleine ondernemingen en zelfstandigen wel eens vergeten. Met de ontwikkeling van het concept ‘huisnijverheid’ wil i4 Real Estate (lees: ‘eye for real estate’) relevante oplossingen voor deze doelgroep creëren. De vastgoedontwikkelaar uit Gent rolt die aanpak uit over verschillende projecten in Vlaanderen en krijgt daarin de steun van private investeerders. M.M.: Waarom stappen investeerders en ondernemers graag mee in dit verhaal? Managing director Kristof De Smet: “Die mensen krijgen iedere dag wel de kans om in te gaan op uitnodigende opportuniteiten, een combinatie van een mooi verhaal met een financieel rendement. Onze investeerders zijn op zoek naar meer: ze willen vaak zelf ook betrokken worden in de besluitvorming en vinden het belangrijk dat hun investering ook maatschappelijk relevant is, een meerwaarde genereert voor de omgeving. Daar zetten wij sterk op in.” M.M.: In welke mate is het project Klein Dorlick in Hasselt daar een voorbeeld van? “Deze ietwat in de vergeethoek geraakte zone van 4 ha tussen de Maastrichtersteenweg en de Diepenbekerweg leek ons een ideale zone om te herbestemmen tot ruimtes voor lokale ondernemingen en zelfstandigen. Dichtbij de stedelijke kern van Hasselt kunnen hun activiteiten hier duurzaam worden ingericht en georganiseerd. Wij zorgen er daarbij voor dat ze zich maximaal op hun core business kunnen oriënteren, en zo weinig mogelijk moeten bezig zijn met de administratieve en logistieke rompslomp die gepaard gaat met een nieuwe vestiging. Voorzieningen in water, energie, groenonderhoud, afvalbeheer en veiligheid worden gezamenlijk georganiseerd voor alle bedrijven in het park. Er is ook ruimte voor kwalitatief wonen naast de bedrijvigheid, waarmee de vraag van de kleine ondernemer en zelfstandige integraal kan worden beantwoord.” M.M.: Ook in Roeselare (zone Beverbrugge) kiest u voor een gelijkaardige aanpak? “Klopt, hier gaat het zelfs om een ontwikkeling van 8 hectare groot. Het komt er telkens op neer om inbreidingsgebieden duurzaam ter beschikking te stellen van lokale ondernemers,

- Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Kristof de Smet.

die bovendien ook op zoek zijn naar een kwalitatieve woning. Door in te tekenen op het concept van ‘huisnijverheid’, willen we de woon- en werkbehoeftes zo optimaal mogelijk met elkaar verankeren. Zo wensen we aan te tonen dat er in Vlaanderen wel degelijk nog genoeg ruimte is om te ondernemen, zolang het aanbod tenminste de concrete vraag beantwoordt. Wij vinden het belangrijk onze private middelen in te zetten in projecten die niet alleen financieel rendabel zijn, maar bovendien ook de omgeving een nieuwe positieve uitstraling geven.”

D uurzaam o nd e r n em en - 43


Steffen Brans, Appwise

“Wij optimaliseren uw bedrijfsprocessen” “Appwise helpt de kritische processen in uw bedrijf te verbeteren en te optimaliseren. Dat doen we door efficiënte apps te bouwen. We zien apps in de eerste plaats als belangrijke werkinstrumenten, niet als leuke gadgets.” Steffen Brans, zaakvoerder van het jonge en dynamische bedrijf Appwise, houdt van een no-nonsense aanpak. Voor uw bedrijf maakt dat een tastbaar en meetbaar verschil. Gegevens worden vandaag de dag almaar vaker digitaal opgeslagen en uitgewisseld. Alleen al via het internet zijn het voorbije jaar maar liefst 600 miljard gigabyte aan gegevens getransporteerd. Deze datastroom vormt een onderdeel van het Big Data-verhaal, waar tegenwoordig ook de bedrijfswereld aandachtig naar luistert. In de chaotische en overweldigende hoeveelheid gegevens ligt voor ondernemingen vaak een schat aan strategische informatie verborgen. Appwise sluit naadloos bij deze visie aan.

DATATAP Steffen Brans: “Onze app DataTap biedt een stevig platform voor lead generation en om allerhande gegevens op een efficiënte manier te verzamelen, op te slaan en te kanaliseren. Een concreet voorbeeld maakt dit duidelijk. Stel dat u een beurs of evenement organiseert waarbij u een groot aantal bezoekers verwacht. Het is dan van cruciaal belang 44

dat u weet wie deze mensen zijn. Waarom komen ze naar uw evenement, in welke sectoren zijn ze actief, wat interesseert hen? Onder de bezoekers kunnen zich toekomstige klanten of nieuwe partners bevinden. Maar hoe verzamelt u die waardevolle informatie op een druk evenement? DataTap snelt dan ter hulp. In dit geval opteer je bij voorkeur voor een gebruikersvriendelijke app, waarbij de bezoekers op een eenvoudige manier hun gegevens invullen. Misschien koppel je er een leuke wedstrijd aan, of een beloning in de vorm van een kortingsbon of een gratis drankje. Dat kunnen we allemaal in de app inbouwen. Ook de ‘look and feel’, conform de huisstijl van uw bedrijf. En als u wil weten of de bezoekers in een welbepaald product of dienst geïnteresseerd zijn, dan voorziet u in de app een korte vragenlijst, eventueel met multiple choice. Al die gegevens worden netjes bijgehouden en zijn bijzonder waardevol: ze geven u een scherper beeld van uw klanten. Hier kunt u dan bijvoorbeeld toekomstige acties, of een marketing- of verkoopstrategie, op afstemmen.”


I CT

Ook uw medewerkers in de sales trekken ongetwijfeld met een tablet op pad. SalesFlow van Appwise biedt voor hen een verregaande ondersteuning. Deze app kan overigens ook volledig op maat worden gemaakt. Steffen Brans: “We kunnen via de app bijvoorbeeld een mooie voorstelling geven van de producten, eventueel zelfs met een filmpje. Dat is heelwat makkelijker en efficiënter dan een zware en lijvige catalogus die de verkoper voortdurend moet meezeulen. Met een rekenmodule in de app kan ook ter plaatse een snelle prijscalculatie voor de klant gemaakt worden. Bovendien worden alle gegevens, die via de app passeren, centraal beheerd. Op die manier is altijd de meest recente informatie – van producten, prijzen of promoties – binnen handbereik. Tenslotte worden de gegevens van de verkoop meteen doorgestuurd naar de productie- of verwerkingsafdeling van uw bedrijf. Dit zorgt voor een vlotte en efficiënte workflow met een minimale administratieve ballast. Kortom, met SalesApp versnellen en optimaliseren we uw bedrijfsprocessen.”

MOOIE REFERENTIES Appwise heeft een groeiende lijst van bedrijven en instanties waarvoor het al apps op maat heeft ontwikkeld. Enkele voorbeelden: Het Belang van Limburg, Provincie Limburg en Toerisme Limburg, Vlaamse Overheid, Belisol International, Cisco, Honeywell, Mylène, VDAB Nationaal, Stad Lommel, VOKA, EDF Luminus …

MAATWERK Appwise ontwikkelt elke app op maat van de behoeften van uw bedrijf. Steffen Brans: “Daarom gaan we vooraf samen met u rond de tafel zitten om te ontdekken wat de noden en verzuchtingen zijn. We denken graag met u mee. En weet je, als we niet het gevoel hebben dat we geen effectieve meerwaarde kunnen bieden, dan doen we het eigenlijk liever niet. We willen in de eerste plaats apps bouwen die resultaatgericht zijn, die een meetbaar positief effect hebben op uw ‘return on investment’ en ‘return on objective’. Een app mag best leuk en amusant in elkaar zitten, maar dat mag niet het einddoel zijn. Apps zijn voor ons geen gadgets, maar instrumenten die uw business vergemakkelijken.”

STARTUPS Appwise is intussen al met vele bedrijven in zee gegaan. Ook gevestigde namen vertrouwen op de expertise en knowhow van dit Hasseltse bedrijf (zie kadertje met referenties). Steffen Brans: “We werken ook heel vaak samen met startups. Deze ontluikende bedrijven vertrekken van tabula rasa. We kunnen in een vroeg stadium hun processen helpen sturen. Zo helpen we hen met onze apps de markt te veroveren.” Meer info: www.appwise.be

Te c h no l o g i e – ICT - 45


Digital Talents wordt officiële partner van KBC

Michiel Vanreyten en Niels Welkenhuyzen.

Het harde werk heeft Michiel Vanreyten (27) en Niels Welkenhuyzen (29), zaakvoerders van Digital Talents, geen windeieren gelegd. Sinds kort is hun IT-bedrijf partner van KBC Bank en Verzekeringen voor e-commerce-projecten’. “Een extra pluim op onze hoed,” lacht Michiel Vanreyten. Een extra pluim, inderdaad, want Digital Talents wordt bedolven onder de pluimen.

46


Wat houdt jullie partnership met KBC Bank en Verzekeringen precies in? Michiel Vanreyten: “Alle Limburgse en Vlaams-Brabantse ondernemers die klant zijn bij KBC, kunnen bij ons terecht voor projecten rond e-commerce. Dat varieert van integratie van Paypage, de KBC betaalpagina, tot volledige webwinkels. Onze waarden gelijken sterk op die van KBC. Beiden dragen we een pro-actieve service waar klantgerichtheid en kwalitatieve oplossingen hoog in het vaandel. De projecten die uit het partnership voortvloeien zijn uiteenlopend. Voor vele handelaars of kleinere ondernemers is het vaak al voldoende om een duidelijke en goed vindbare webshop te maken met een productencatalogus. Digitalisering moet zeker niet altijd betekenen dat er grote investeringen gedaan moeten worden.” Hoe verloopt zo’n IT-project bij Digital Talents? Niels Welkenhuyzen: “Wij begeleiden onze klanten van A tot Z in dit traject. We starten met een analyse van hun bedrijfsactiviteiten, de noden en de doelgroepen. Daarna bekijken hoe we dit kunnen digitaliseren. Soms blijkt dat er echt wel nood is aan een software pakket, om enkele eenvoudige handelingen te automatiseren. In andere gevallen kan een nieuwe, goede website een meerwaarde betekenen in de communicatie naar de buitenwereld toe. We kiezen bewust voor een proactieve aanpak. Klanten die voor ons kiezen laten we ook na het opzetten van bijvoorbeeld een webshop niet in de steek. We volgen op, geven adviezen, en evalueren op regelmatige tijdstippen. Dagelijks bellen wij ook klanten op met de tips: ‘zou je die banner daar nu wel zetten? Misschien is het beter om die daar te plaatsen, dan gaat hij meer opvallen.’ ”

zou een online platform moeten worden dat zowel een sterke meerwaarde had voor de bezoeker als voor de handelaar. Automatisering stond voorop als doelstelling. Daarnaast moesten de beheerders van Inforegio slechts een beperkt aantal acties moeten uitvoeren om het systeem te beheren. Ook de adverteerder moesten zelf advertenties en hun inhoud kunnen aanmaken en aanpassen.” De uiteindelijke uitwerking is een knap staaltje technologie. Michiel Vanreyten: “Absoluut. Adverteerders zijn nu in staat accounts aan te maken, online te betalen en vervolgens hun eigen advertentie of ‘one-page’ website aan te maken en te beheren. Ze kunnen op die ‘one-page’ website makkelijk fotoalbums toevoegen, teksten toevoegen, nieuws en activiteiten plaatsen, de lay-out uitgebreid aanpassen, online brochures opladen en zelfs een virtual tour plaatsen of een eigen domeinnaam registreren. Bovendien zijn de mini-websites ook mobiel perfect toegankelijk en scoren ze zeer goed in Google. In een volgende fase zal de adverteerder zelf zijn eigen webshop kunnen aanmaken via Inforegio. Dat alles op een zeer laagdrempelige en gebruiksvriendelijke wijze. Het resultaat is dat Inforegio opnieuw een pak voorsprong heeft genomen op zijn concurrenten en zich nog beter profileert op de markt van online advertising.”

Onlangs haalden jullie het bedrijf Inforegio binnen als klant. Jullie ontwikkelden een nieuw digitaal platform voor deze klant? Niels Welkenhuyzen:“Inforegio is actief in het maken van gemeentegidsen. Ze geven ondernemers de mogelijkheid om in hun regio te adverteren. Naast die regiogidsen, is er ook al enige tijd een website actief. Alle advertenties uit de gidsen zijn ook terug te vinden op de website. De laatste jaren is daar online flink wat concurrentie bijgekomen. Dus besloot Inforegio om het online gebeuren verder uit te breiden. Het

Kempische Steenweg 301 bus 6 – 3500 Hasselt – T 011 45 47 87 – michiel@digitaltalents.be – www.digitaltalents.be Te c h no l o g i e – ICT - 47


48 -

-


Webtify

Geen mannetje in maatpak Kleren maken de man, maar een maatpak niet altijd de vakman, zo blijkt. Althans, toch als je in zee gaat met Webtify. De vakman in kwestie is Dennis Godderie, een kundige duizendpoot die je bedrijf in een nieuw online jasje steekt. Zelf houdt hij het bij jeans en sneakers. “We werken op een open en eerlijke manier”, zegt Godderie. “Dat werkt het prettigst voor alle partijen.” Na een omzwerving in de IT-wereld, met een opleiding die vooral gefocust was op programmeren, besliste deze creatieveling te kiezen voor zijn passie: het ontwerpen en ontwikkelen van functionele websites. “Mijn IT-opleiding heeft me zeker geen windeieren gelegd”, zegt Dennis Godderie. ”Maar zoals bij het leren fietsen heb ik het meest geleerd door zelf te zoeken en proberen.”

Trots

Dennis Godderie.

Na een tijdje tussen de bits and bytes op de schoolbanken begon het bij Dennis toch te kriebelen. Hij stortte zich op de vormgeving van een goede website. Die vormgeving mag in de breedste zin van het woord geïnterpreteerd worden. “De ontwikkeling van websites en webshops zijn mijn corebusiness”, verduidelijkt Dennis Godderie. “Wij bouwen websites die tot conversies leiden en zorgen ervoor dat de klant achteraf zelf de website eenvoudig kan beheren met ons eigenhandig geschreven Content Management Systeem (CMS). Op onze CMS zijn we trots. Het is volledig zelf ontwikkeld, is super eenvoudig in gebruik, werkt feilloos en is slechts een éénmalige investering. Ook ons platform voor webshops is volledig zelf ontwikkeld. Er zijn geen beperkingen in functionaliteit.

Alles wordt op maat ontworpen en ontwikkeld. Daarnaast ontwerpen we ook bedrijfslogo’s, naamkaartjes, briefpapier en andere printed media.”

Grote naambekendheid

Door de groeiende trend van het gebruik van tablets en smartphones, zorgt Webtify ervoor dat elke website is aangepast voor deze toestellen. “Het belangrijkst is dat potentiële klanten hun weg naar je bedrijf vinden. Met een goede online marketingcampagne, op social media of advertenties op Google, krijgen we de beste respons en genereren we met een relatief kleine investering een grotere naambekendheid van het bedrijf.”

Kopeikstraat 7 – 3690 Zutendaal – T 0479 27 84 46 – dennis@webtify.be – www.webtify.be Te c h no l o g i e – ICT - 49


3 oktober 2015

LA NOTTE ITALIANA Naar jaarlijkse traditie barstte Da Lidia uit Maasmechelen tijdens La Notte Italiana uit haar voegen. De honderden gasten konden weer genieten van culinaire hoogvliegers, optredens en de heerlijke wijnen van Toni Etneo (SVI). Theo, Elvira & Alessandro‌ knap gedaan!

50


Op www.managerbusinessclub.net kunt u alle foto’s van deze events bekijken.

30 augustus 2015

24 HOURS OF ZOLDER Een bomvol startveld en de massaal opgekomen supporters konden genieten van een waar spektakel bij zomerse temperaturen. In de klasse BMW CLUBSPORT was MANAGER mediapartner op de BMW 325 gerund door JJ Motorsport. Racepiloot en MANAGER-medewerker Pedro Bonnet wist deze klasse te winnen, waardoor het feest kon losbarsten! Partners: Frank Reyskens Plantenkwekerij, LW-Cleaning, Carenza Beringen, Garage Kerkhofs.

M a n a ger B u s in es s Cl u b - 51


OND E RN E M EN I N B L A D E L

Burgemeester Boy Swachten en OBGB-voorzitter Frits Oomen

“Grensoverschrijdende kansen liggen in deze regio voor het grijpen” In Limburg en Vlaanderen doet Bladel in het Nederlandse Noord-Brabant bij velen vandaag nog geen belletje rinkelen. Maar daar komt verandering in. Boy Swachten, burgemeester van Bladel, en Frits Oomen, voorzitter van de Ondernemersvereniging Bedrijventerreinen Gemeente Bladel (OBGB), timmeren hard aan de weg om bedrijven uit de Nederlandse en Belgische Kempen met elkaar in contact te brengen. “Onder meer het nieuwe Kempisch bedrijvenpark van 170 ha in Bladel biedt daarvoor heel wat kansen,” vertellen beiden tijdens een gesprek. Stefan Kerkhofs

52


“We hebben heel nauwe banden met Kempische gemeenten in België, zoals Arendonk, Turnhout, Mol en Lommel.”

Bladel telt 20.000 inwoners en bestaat uit vijf kerkdorpen: Bladel, Casteren, Hapert, Hoogeloon en Netersel. Die fusioneerden in 1997 tot de huidige gemeente. De ondernemingen hebben er zich gevestigd op de bedrijventerreinen De Sleutel, De Beemd/Leemskuilen, Hapert en het nieuwe Kempisch Bedrijvenpark. “Bladel is het economisch hart van de Brabantse Kempen, gelegen tussen Tilburg, Eindhoven en de Belgisch-Nederlandse grens,” geeft burgemeester Boy Swachten aan. “We liggen precies in het midden van deze Brabantse Kempen, tussen de gemeenten Bergeijk, Eersel, Reusel-De Mierden en Oirschot. Op pakweg 20 km van Eindhoven zijn we een wezenlijk onderdeel van de Brainport Regio Eindhoven. We beschikken hier namelijk sinds jaar en dag over een grote kennis van metaalbewerking. Die knowhow heeft zich verbonden met ‘research & development’ en met de High Tech Campus Eindhoven. We ontwikkelen nieuwe dingen en kunnen ze zelf ook maken.” Opvallend in Bladel is het Kempisch bedrijvenpark. “Dit nieuwe industrieterrein heeft een omvang van 170 ha en richt zich tot grote industriële bedrijven,” legt Boy Swachten uit. “De kavels van minstens 5000 m² zijn speciaal bedoeld voor grote Kempische ondernemingen die moeten of willen groeien. De realisatie van dit Kempisch bedrijvenpark heeft wat voeten in de aarde gehad, het was een moeilijke politieke discussie, maar we zijn erg blij dat het er is gekomen. Alles ligt klaar: wegen, infrastructuur, nutsvoorzieningen, glasvezelkabel,… Als bedrijf koop je er grond, je bouwt en dan is het ‘plug & play’, dan kan je je activiteiten beginnen.”

AFSLAG 29 VAN DE A67 Dit Kempisch bedrijvenpark ligt vlak langs afslag 29 van de A67. Boy Swachten: “Voor wie vanuit Antwerpen richting Eindhoven en Venlo rijdt, ligt het daar aan de linkerkant. Zo’n op- en afrit aan je voordeur is inzake bereikbaarheid alleszins een stevige troef. Ook bedrijven van buiten de Kempen,

zowel uit de rest van Nederland als uit België, zijn van harte welkom. Dit is een prachtig project om grensoverschrijdend wat voor elkaar te betekenen.” “We liggen dicht bij de grens, de kansen om grensoverschrijdend te ondernemen en samen te werken liggen voor het grijpen,” vult OBGB-voorzitter Frits Oomen aan. “Sommige bedrijven ervaren wel nog een grens, maar de activiteiten over en weer groeien. Met het OBGB steunen we alle initiatieven in die richting.” Burgemeester Boy Swachten: “We hebben heel nauwe banden met Kempische gemeenten in België, zoals Arendonk, Turnhout, Mol en Lommel. Met de Nederlandse burgemeesters in de Brabantse Kempen plegen we geregeld overleg over deze internationale en andere uitdagingen. We willen ons als regionale identiteit echt ‘branden’ en die contacten tussen onze bedrijven en die uit België voluit stimuleren. Er zijn plannen om een grensoverschrijdende burgemeestersbrug te organiseren.”

ONDERNEMERSCAFÉ Kortom, de OBGB-slogan ‘Ondernemen doen we samen’ krijgt hier in Bladel wel een heel concrete inhoud. “We brengen onze ondernemers een achttal keer per jaar samen voor overleg, informatie en netwerking,” bevestigt Frits Oomen. “In het voor- en het najaar is er bijvoorbeeld telkens een ondernemerscafé met telkens 150 tot 200 deelnemers. Samen met de gemeente werken we echt aan een zo goed mogelijk ondernemersklimaat in Bladel. We hebben ook een maandelijkse nieuwsbrief, die erg goed wordt gelezen. Voorts hebben we als OBGB een actieve vertegenwoordiging in het Kempisch Ondernemers Platform, afgekort KOP, het platform dat zich bezighoudt met de sociaal-economische ontwikkeling in de Kempen. Samen met de andere deelnemende Kempische ondernemersverenigingen IGE, OVBRM en BOC behartigen we zo de ondernemersbelangen op bovenlokaal niveau.”

Het gloednieuwe Kempisch bedrijvenpark heeft een omvang van 170 ha en richt zich tot grote industriële bedrijven.

53


Ad Saris en Ad Keeris.

Wagenbouw HAPERT B.V.

“Sterkste aanhangwagens die er zijn” Wagenbouw HAPERT B.V. maakt de sterkste aanhangwagens op de markt en is al vele jaren autoritair marktleider in Nederland en de Benelux. “Door de hoge verkoopwaarde van onze producten op de tweedehands markt is de ‘total cost of ownership’ bovendien erg laag,” beklemtoont Ad Keeris, directeur bij Wagenbouw HAPERT B.V. In 1966 startte vader Ad Saris met de bouw van oerdegelijke aanhangwagens, voor elke klant op maat gemaakt. Zoon Ad Saris, met dezelfde naam, heeft de leiding van het familiebedrijf ondertussen overgenomen. “Doelgroep zijn ondernemingen, actief als tuinaannemer en in de bouw en installatie,” legt Ad Keeris uit. “Ook garagebedrijven en marktkooplui kopen dikwijls HAPERT producten. Bedrijven in die sectoren vinden bij ons wat ze nodig hebben. We produceren aanhangwagens met een bruto laadvermogen tot 3.500 kg, met eigen kenteken. Paarden- en

klanten een eigen omnium verzekering van drie jaar aanbieden voor slechts 150 euro.”

veetrailers maken we niet, en we passen ook voor aanhangwagens voor recreatieve doeleinden, zoals caravans en boottrailers. Dat is te gespecialiseerd en ligt wat buiten het B2B-segment, waar wij ons vooral op richten.”

Drie jaar omnium voor 150 euro

Elke aanhangwagen wordt pas gemaakt, als hij is verkocht. “De verdelers – 18 in Nederland en 15 in België – hebben we met zorg uitgekozen. Ze moeten aan onze servicewaarden voldoen en krijgen geregeld trainingen. Onze aanhangwagens worden gemiddeld één keer per jaar nagekeken. We zijn zo zeker van onze kwaliteit dat we

Het productieproces werd sinds 2005 strak georganiseerd en sterk geautomatiseerd, met ‘lean manufacturing’ en ‘quick response manufacturing’. “Recent namen we een hoogtechnologische lasrobot in gebruik. Onze capaciteit is daardoor verder toegenomen. Op dit moment produceren we ongeveer 1000 wagens per maand, 10.000 tot 12.000 per jaar. Klanten kunnen kiezen uit een assortiment van 1150 modellen, exclusief accessoires en opties.We kunnen nog volop groeien in onze huidige locatie.”

FICHE Medewerkers: 75 Marktaandeel: 20% “We zijn marktleider in Nederland, de grootste markt in de Benelux, waar we ook marktleider zijn.” Producten: 1150 modellen open- en gesloten aanhangwagens, kippers, oprijwagens, koelwagens, … Hapert is ook actief in het segment tot 750 kg, vooral voor particuliere klanten.

Handelsweg 13, 5527 ZG Hapert, Nederland – T 0031(0)497 38 68 68 – F 0031(0)497 38 68 82 – info@hapert.com – www.hapert.com 54


Famar

“We take care” Met een omzet van 24 miljoen is Famar Nederland een sterke speler in de productie van geneesmiddelen en gespecialiseerde beautyproducten. Het bedrijf heeft potentieel en de ambitie om nog verder te groeien. Van hoestsiropen tot handlotions, maakt Famar in de toekomst uw farmaceutisch of beautyproduct? Famar Nederland is geen onbekende in het wereldje en de voorbije jaren sterk gegroeid. Hoe is het allemaal begonnen? “De site in Nederland was vroeger eigendom van Roche Consumer Health. In 1999 heeft Famar de site overgenomen. Famar is een groep met elf fabrieken verspreid over Europa. We maken medicijnen, gezondheids- en beautyproducten. In Bladel focussen we ons op het bereiden en verpakken van vloeibare producten. Dat gaat van receptmedicijnen, wrattenproducten tot deodorantrollers en gespecialiseerde shampoos. We produceren in Nederland zo’n 24 miljoen producten per jaar en dit met 150 werknemers. We werken in onderaanneming en produceren dus voor derden die de producten in meer dan 50 landen op de markt zetten. Onze klanten bestaan uit lokale bedrijven tot grote multinationals die nood hebben aan productieknowhow,” zegt directeur Jo Lavaerts.

Jo Lavaerts.

De toekomstplannen van Famar Nederland zijn ambitieus? “We zijn in 1999 gestart met een jaarlijkse productie van een zes miljoen units, vandaag zijn er dat 24 miljoen. Maar we kunnen meer aan. We investeren continu in snellere en meer state of the art productielijnen. Zo hebben we pas een nieuwe cleanarea voor de productie van cosmetica, zoals shampoos en bodylotions, ingericht. We profileren ons als een efficiënte en betrouwbare leverancier en mikken daarom op een omzet van 40 miljoen euro. Dit vind je ook terug in onze bedrijfsslogan ‘We take care’. Een verwijzing naar onze service-ingesteldheid en onze doelgroep. We zien lokaal nog groeipotentieel en willen door te blijven investeren nieuwe klanten aantrekken en ons verder versterken.” Waarom kiezen klanten voor Famar? “We werken zeer kostenefficiënt, dat is een van onze grote troeven. We hebben een sterk team dat dit in de gaten houdt. We vertrekken vanuit een sterke knowhow. Dat we onderdeel uitmaken van een groep is een grote troef. Hebben we de kennis zelf niet in huis, kunnen we beroep doen op specialisten uit andere vestigingen. We zijn flexibel en werken snel. Binnen drie tot zes maand

hebben wij uw product op de markt. Daarnaast staan we gekend om een persoonlijke aanpak. We werken met een klein customer service team. We gaan ervan uit dat we bij elke order de klant opnieuw moeten verdienen.”

Industrieweg 1 – 5531 AD Bladel – T 0031 497 38 18 33 – fmblreception@nl.famar.gr – www.famar.nl B la d el - 55


BINNENtotaal

“Vakkundige knowhow in alle binnenwerken” Sleutelklare interieurprojecten zonder kopzorgen, dat is waar BINNENtotaal sterk in is. Voor advies, planning, constructiewerken, afwerking tot de interieurinrichting is er slechts één aanspreekpunt. “Wij pakken uw binnenwerken aan, van a tot z,” zeggen zaakvoerders Hans Verspaandonk en Martijn Buijtels. BINNENtotaal is een jong bedrijf met een sterke knowhow, hoe zijn jullie ontstaan? “BINNENtotaal is ontstaan vanuit de vraag naar totaalprojecten. Met beiden jaren ervaring in de bouw hebben we de krachten gebundeld in BINNENtotaal. Wij coördineren alle binnenwerken vanaf de planning tot de oplevering. Zo ontlasten we ondernemers van alle kopzorgen bij renovatie- en inrichtingsprojecten. We zijn sterk in totaalrenovaties van kantoorgebouwen, hotels, scholen en zorginstellingen.”

Martijn Buijtels.

Hoe gaan jullie te werk?

Waarom schakelt een onderneming BINNENtotaal in?

“We starten met een gesprek waarin we bekijken of de klant al plannen heeft. Zo niet, dan doen we een beroep op een interieurarchitect om de plannen op te stellen. Wij coördineren verder alle werken en schakelen onderaannemers in voor alle bouwkundige werken, timmer- en schilderwerken, vloerafwerking, plaatsen van systeemwanden en plafonds. We hebben de nodige kennis in huis om klanten te adviseren wat betreft akoestiek, klimaatbeheersing, enzovoort. Niet enkel de binnenafwerking, maar ook de interieurinrichting nemen we voor onze rekening. We zijn gespecialiseerd in sleutelklare interieurprojecten, maar ook in renovatie, verbouwingen en revitalisatie van oude gebouwen.”

“We werken met zeer scherpe prijzen. We zijn enorm projectgericht en zeer flexibel. Daarnaast vinden we persoonlijk contact belangrijk en onze klanten kunnen ons dan ook steeds bereiken. We zijn enorm sterk in werken in bewoonde situaties. Wanneer we bijvoorbeeld kantoorgebouwen herinrichten, doen we dat in verschillende fases. De grote sloop- en bouwwerken gebeuren ’s avonds of in het weekend, zodat het kantoorgebouw open kan blijven en de werknemers er zo weinig mogelijk hinder van zullen ondervinden. We kunnen op korte termijn werken starten en leveren de werken op binnen de gevraagde tijd. We staan open voor elke nieuwe uitdaging.”

Torendreef 9 – 5531 ES Bladel (NL) – T 0031 6 30 99 50 59 of T 0031 6 46 23 66 27 – info@binnentotaal.nl – www.binnentotaal.nl 56


Wilbert van de Pas.

APD ict

Een duurzame ruggensteun in ICT APD ict heeft oog voor de mens achter de technologie. Dankzij een voortreffelijke ICT-infrastructuur en aanvullende ondersteuning kunnen mensen vlotter communiceren en kunnen bedrijven zich focussen op hun corebusiness. Wat doen jullie precies? Wilbert van de Pas: “We ondersteunen kleinere en middelgrote bedrijven in hun ICT-implementatie. Dat gaat van levering en installatie van hardware en VPN-verbindingen tot het volledige beheer van de ICT-infrastructuur. Op die manier zijn we een ‘one stop shop’ voor onze klanten. Kantoorautomatisering maakt dat iedereen efficiënter kan werken, maar er gaat ook wel eens iets mis: een printer die het laat afweten, de internet-connectie valt uit, je geraakt niet bij een document opgeslagen op de server, enz. In grotere bedrijven is er een ICT-afdeling waar de medewerkers met dit soort issues terechtkunnen. Wij fungeren als het ware als ‘ICT-afdeling’ voor kleinere bedrijven, op afstand weliswaar … Daarin zijn we uiterst flexibel: klanten kunnen ons steeds bereiken en we vinden geen enkele vraag te gek.”

Wensen jullie het vakgebied ‘kantoorautomatisering’ verder uit te breiden? Eventueel met andere ICT-gerelateerde activiteiten? Wilbert van de Pas: “De nadruk ligt op onze core business. Dit neemt natuurlijk niet weg dat we meedenken met elke klant. Binnen onze eigen expertise zullen we altijd een oplossing op maat uitwerken. Een website ontwikkelen, zonder al te veel toeters en bellen … dat behoort ook tot ons kennisdomein. We nemen de zorgen van onze klanten weg en willen graag snel kunnen ingrijpen. Dit realiseren we in eerste instantie door middel van beheer op afstand. Wanneer dit niet toereikend is, gaan we ter plaatse. Vanuit onze thuisbasis Eersel geraken we vlot en filevrij in Belgisch Limburg en in de provincie Antwerpen.”

FICHE Team: Wilbert van de Pas, ondersteund door twee ICT-professionals. Juridische structuur: eenmanszaak met roots die teruggaan tot 1991. Activiteiten: kantoorautomatisering en netwerkbeheer bij kleine en middelgrote bedrijven in Vlaanderen en Nederland.

Your IT, our business Meerheide 100-B – 5521 DX Eersel – T 0031 497 36 22 22 – wilbert@apd.nl – www.apd.nl d el Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n dBela raa n - 57


Dirk Lathouwers.

Horeca Equipme nt Holland

“Thuis in uw bedrijfskeuken” Een goede horecaonderneming en bedrijfskeuken valt of staat met het materiaal. Met deskundig advies en sterk vakmanschap staat zaakvoerder Dirk Lathouwers van Horeca Equipment Holland klaar. Enkel de beste merken in keukens en materiaal zijn voldoende. Ook worden eigen oplossingen en technologieën ontwikkeld, zoals de Smartbridge. Horeca Equipment Holland is thuis in uw bedrijfskeuken. Wat doet Horeca Equipment Holland? “We leveren nagenoeg alle horeca-apparatuur en bedrijfskeukens van standaard tot maatwerk aan restaurants, bedrijfskantines, cateraars, kortom aan alle professionele eindgebruikers. Onze onderneming is gegroeid vanuit een technische achtergrond en de liefde voor het vak. We staan

klaar met deskundig advies in de samenstelling van de keuken, de keuze van materialen en merken. Daarna tekenen we een 3D-ontwerp uit. Wanneer de klant helemaal tevreden is, wordt de keuken besteld. We importeren veel zelf, en kunnen daardoor een zeer ruime keuze bieden aan een goede prijs-kwaliteitverhouding.”

steakhousegrills. We werken hiervoor met de Amerikaanse leveranciers Bakers Pride, Imperial en Southbend. Tevens zijn we gespecialiseerd in het bieden van oplossingen voor het poleervrij afwassen van glaswerken bestek door middel van een perfecte machine in combinatie met osmose of een waterfilter, en warmteterugwinning.”

Dat is niet jullie enige troef, waar staat Horeca Equipment Holland sterk in? “We werken enkel met degelijke en duurzame merken en staan garant voor betrouwbaarheid. We leveren een ijzersterke nazorg, en zijn altijd bereikbaar via een mobiel storingsnummer. Dankzij mijn technische achtergrond werk ik ook zelf oplossingen uit. Zo ontwierpen we de Smartbridge, een slimme warmtebrug. Het is de meest efficiënte en energiezuinige warmtebrug op de markt omdat we werken met borddetectie en speciale hallogeen lampen die zeer snel opwarmen. Waar we nog uniek in zijn, is de keuze aan speciale Amerikaanse

De toekomst van Horeca Equipment Holland ziet er veelbelovend uit? “We hebben, afhankelijk van een aantal factoren, plannen om te verhuizen naar een a-locatie in Bladel. Het is niet de bedoeling om te groot te worden, want een persoonlijke aanpak moet een van onze troeven blijven. Wel willen we nog meer richting België trekken. Het is niet ver en er ligt nog een hele markt open. Het jammere is dat er een landsgrens tussen ligt en dat er nog te weinig over de grens gekeken wordt. En dat terwijl wij met onze deskundigheid ook klaar staan voor Belgische klanten.”

Rootven 8 – 5531 MB Bladel – T 0031 497 64 46 06 – info@uwbedrijfskeuken.nl – www.uwbedrijfskeuken.nl 58

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


Wim Heeren.

ATD Machiner y

ATD Machinery treedt uit schaduw van Royal Agio Cigars ATD Machinery B.V., ontstaan uit de technische dienst van Agio Cigars, levert vandaag een complete range machines voor elke stap van het sigarenproductieproces. “Wij hebben ons doorheen de jaren ontwikkeld tot mondiale marktleider binnen deze mooie niche”, legt managing director Wim Heeren uit. “Innovatie staat bij ons hoog in het vaandel. Hiervoor hebben we alle expertise in eigen huis, met een sterke engineeringafdeling, hoogtechnologische constructiewerkplaats en mechatronisch opgeleide monteurs.” Klanten zitten allang niet meer alleen in Europa, maar verspreid over de hele wereld. Met trots mag ATD alle grote namen in de tabaksindustrie tot haar klantenkring rekenen. “In China hebben we zelfs meer dan 90% van de markt in handen”, beklemtoont Wim Heeren. Intensief marketing bedrijven heeft ATD een eigen gezicht gegeven, los van Agio. Door de enorme groei van de afgelopen jaren is het bedrijf enkele jaren geleden verzelfstandigd binnen het familieconcern. Wim Heeren: “Als kroon op dit proces betrokken

we in het begin van dit jaar een gloednieuw eigen pand op het Kempisch bedrijvenpark in Hapert. In dit prachtige gebouw kunnen we onze groei verder uitbouwen.”

Groei in diversificatie

ATD past zijn sterke expertise in machinebouw sinds enkele jaren ook toe in andere markten. “We werken bijvoorbeeld voor de glas-, farmaceutische en kartonnage-industrie”, zegt Wim Heeren. “We ontwikkelen efficiënte machines om productieprocessen te automatiseren, gericht op het verpakken en verwerken van producten.” Aangezien de sigarenindustrie een stabiele tot minimaal groeiende markt is, zoekt ATD haar groei in diversificatie. “Hoe we dat precies willen doen, staat nog niet vast. Dat kan door eigen productontwikkeling, een bedrijfsovername of een samenwerking met een ander bedrijf. We willen diverse opties bekijken.”

FICHE Medewerkers: 64, waarvan 12 ingenieurs Nieuw gebouw: sinds 1 januari 2015 is ATD Machinery gevestigd in een gloednieuw bedrijfsgebouw in Hapert

Smaragdweg 30, 5527 LB Hapert, Nederland – T 0031(0)497 786 500 – F 0031(0)497 786 550 – info@atdmachinery.nl – www. atdmachinery.nl B la d el - 59


Gert-Jan van der Heijden.

Internationaal Transportbedrijf Van Der Heijden

Simply the best Internationaal transport van der Heijden kan bogen op meer dan 80 jaar ervaring in transport en warehousing. Met zoveel jaren op de teller heeft dit bedrijf de krijtlijnen van de transportsector in Nederland mee uitgetekend. De prestigieuze gebouwen op het gloednieuw Kempisch Industrieterrein doen de uitstraling van deze onderneming alle eer aan. Hoe omschrijft u uw kernactiviteiten? Gert-Jan van der Heijden: “Al drie generaties lang zijn we een toonaangevende speler in transport en warehousing. Zeven dagen op zeven gaan we op pad met 85 moderne, veilige en milieuvriendelijke trucks. Daarnaast beschikken we over de nodige voorzieningen voor opslag, voorraadbeheer, orderpicking en emballage. Dankzij deze brede waaier aan competenties kunnen we onze klanten steeds een totaaloplossing aanbieden. Binnen een tijdslimiet van 24 tot 48 uur krijgen we elke klus in de Benelux geklaard. We brengen alle goederen feilloos op hun bestemming: kwaliteit en flexibiliteit staan daarbij voorop.” Drie jaar geleden zijn jullie verhuisd naar dit ultramodern Kempisch bedrijvenpark in Hapert … Zo’n transformatie getuigt van jeugdige ondernemerszin?

Gert-Jan van der Heijden: “Voorheen zaten we in het centrum van Bladel en daar waren we na 80 jaar uit onze voegen gegroeid. Dit terrein heeft een uitstekende ligging langs de A67. Grote steden als Turnhout en Eindhoven liggen letterlijk binnen handbereik en verder is er een vlotte doorstroom naar alle andere regio’s in België en Nederland. We vinden het bijzonder innovatief van de Gemeente Bladel dat ze strategisch investeren in lokale bedrijven en zo het ondernemerschap bevorderen. En verder zijn we best trots dat we door de jaren heen een swingend bedrijf zijn gebleven. Onze medewerkers krijgen hier alle kansen om zich te ontplooien en door te groeien. We ondervinden dat onze mensen zich hier goed voelen en opgetogen zijn over de aangename sfeer op de vloer … en on the road. Onze klanten plukken daar de vruchten van!”

FICHE Historiek: opgericht in 1932 door Jan van der Heijden. Momenteel staat de derde generatie aan het roer, vertegenwoordigd door GertJan van der Heijden en Wendy van den Borne – van der Heijden. Aantal personeelsleden: 110 Activiteiten: 85 vrachtwagens zijn dagelijks onderweg in de Benelux en Duitsland. Terrein: 30.000 m2 Warehouse: 10.000 m2 Uniek: eigen TruckWash op de bedrijfsterreinen.

Internationaal Transportbedrijf Van Der Heijden Diamantweg 64 – 5527 LC Hapert – +31 497 38 59 59 – info@vdhtransport.eu – www.vdhtransport.eu 60


Ard Van Uythoven.

Huva

“Als ervaren totaalleverancier lossen we elk technisch probleem snel op” Als een voertuig of machine door een defect stilstaat, kost u dat handenvol geld. Om het zo snel mogelijk te herstellen, helpt Huva u graag verder. Ofwel bezorgt de bekende totaalleverancier voor automotive en industrie u als de bliksem de juiste onderdelen, ofwel kunt u uw voertuig of machine in hun werkplaats laten repareren. “Wij zoeken zo snel mogelijk de oplossing voor elk technisch probleem,” beklemtoont Ard Van Uythoven, die Huva samen met zijn broer Henk leidt. Eigen werkplaatsen

Klanten zijn garage-, transport-, industriële en landbouwmechanisatiebedrijven. “Naast ons enorme aanbod en onze grote technische kennis hebben ook onze werkplaatsen voor reparatie, onderhoud en keuring van bedrijfswagens boven de 3500 kg veel succes. Ook voor elektronische storingen bij personenwagens, reparatie en vervaardiging van hydraulische slangen, remmenservice bedrijfswagens en landbouwvoertuigen en airco service

kan je er terecht. En wij repareren startmotoren en dynamo’s. Kortom: wij lossen technische problemen op, zodat de klant zich op zijn kerntaken kan concentreren.”

Efficiënte webshop

Bestellen kan per mail, fax of telefonisch. Of via de webshop en -site waar u kan controleren of onderdelen beschikbaar zijn bij Huva of bij hun leveranciers, wat de prijs is en wanneer ze geleverd kunnen worden. “Tijd en geld besparen, daar draait het om. Daar stemmen wij onze werking helemaal op af.”

FICHE Medewerkers: 20. Vestigingen: één in Eersel, Bladel en Heeze. Assortiment: automaterialen, bedrijfswagenonderdelen, gereedschappen, banden, kentekenplaten, hefbruggen, diagnoseapparatuur, uitlijn- en balanceerinrichtingen, compressoren, reinigingsapparaten, enzovoort.

Huva Eersel – Meerheide 2, 5521 DZ Eersel – T 0031(0)497 531 180 – F 0031(0)497 514 003 – info@huva.nl – www.huva.nl B la d el - 61


Joost Gijsbers.

Gijsbers Ver warming – Koeling

“Kennis en ervaring stimuleren groei” Van de warmtevoorziening voor een hele lakstraat in een coatingbedrijf tot de montage van uiteenlopende verwarmings- en aircosystemen bij particulieren en in kantoor- en kerkgebouwen: Gijsbers Verwarming – Koeling beschikt over de kennis en ervaring om vrijwel elke installatieopdracht deskundig af te werken. “Bovendien zijn wij de klok rond, zeven dagen op zeven, bereikbaar voor service en onderhoud,” beklemtoont zaakvoerder Joost Gijsbers. De kwaliteits- en serviceaanpak van Gijsbers Verwarming – Koeling overtuigt steeds meer bedrijven en particulieren. “Sinds ik in 2002 met mijn compagnon Stan van de Ende in het bedrijf van mijn ouders instapte, groeiden we van acht tot achttien werknemers,” vertelt Joost Gijsbers. “Ondernemingen nemen een steeds groter aandeel in van ons klantenbestand: dat steeg van 30% enkele jaren geleden naar 50% vandaag. We danken die groei aan onze uitgebreide knowhow en ervaring.” Het bedrijf verwierf bovendien als enige installateur in de regio het SCIOS-certificaat. “Dat krijg je na een intensieve, strenge kwaliteitscontrole, waarbij ook de opleidingsfrequentie van onze monteurs en inspecteurs wordt bekeken. Dit certificaat maakt van ons de aangewezen partner voor de verplichte periodieke inspectie van stookinstallaties.”

Mike Körver.

Kör ver Catering

Twee decennia catering op maat voor bedrijven Körver Catering startte in 1991 een bedrijfskantine in Aken en verkocht al snel Duitse dagvers belegde broodjes aan Nederlandse tankstations. Sinds de eeuwwisseling verplaatst de focus zich meer en meer naar catering voor bedrijven, instellingen en scholen. Ondernemingen doen een beroep op Körver Catering voor maatwerk en lunchpakketten. Daarnaast kunnen ze gebruik maken van automaten met salades, broodjes, sandwiches en wraps. Die automaten vervangen ondertussen al op meer dan 20 locaties een complete bemande kantine. Het dagverse assortiment wordt volgens een uniek concept geleverd. Daarbij houdt Körver Catering maximaal rekening met de specifieke wensen en eisen van elke klant. Verder biedt de specialist ook lunchpakketten voor uitstapjes, vergaderingen enz, indien gewenst met inbegrip van de bediening.

WWW.GIJSBERSCV.NL Rootven 8A – 5531 MB Bladel – T 0031 497 38 11 23 info@gijsberscv.nl - www. gijsberscv.nl 62 - Bladel

Oranje Nassaustraat 10 – 6372 CJ Landgraaf T 0031 45 532 28 05 korvercatering@home.nl – www.korvercatering.nl


O N DERN EMEN IN PARKSTAD – HEER L E N

Martin de Beer, wethouder Economie en Werkgelegenheid

“Medische logistiek en Smart Services creëren duizenden banen” In Heerlen is medische logistiek een echte groeisector. “Bedrijven als Medtronic, Abbot, Acist, Arion en internetapotheek DocMorris zorgen voor duizenden banen in onze regio,” zegt Martin de Beer, wethouder Economie en Werkgelegenheid. “We proberen hen zo goed mogelijk te faciliteren. De grensoverschrijdende bedrijventerreinen Avantis en Trilandis, waar deze ondernemingen gevestigd zijn, springen in onze stad mooi in het oog.” Stefan Kerkhofs

Trilandis en Avantis liggen naast elkaar. Avantis strekt zich uit over Heerlen en het Duitse Aken. De mogelijkheid bestaat om er zowel een Nederlands als Duits adres te hebben. “Een misschien nog belangrijker project is de Smart Services Campus,” vult Martin de Beer aan. “Dit samenwerkingsverband van universiteiten, bedrijven en overheden moet zorgen voor een broedplaats voor slimme diensten, gebaseerd op big data. Op de campus werken toonaangevende wetenschappers samen met studenten en bedrijven aan nieuwe innovatieve toepassingen.” M.M.: Wat zijn de economische troeven van Heerlen? “Onze stad is goed bereikbaar en heeft uitstekende bedrijventerreinen met een geweldige uitstraling. Heerlen slaagt er ook in de kennis en expertise, zoals van universiteiten en hogescholen, te verbinden met het bedrijfsleven. We hebben bovendien een goed opgeleide, hardwerkende beroepsbevolking, die van aanpakken weet. Samen met de innovatieve bedrijven en ondernemers zijn dat onze troeven voor de toekomst.” M.M.: Wat zijn de economische uitdagingen van Heerlen? “De belangrijkste uitdaging is het creëren van nog meer werkgelegenheid. Dat betekent onder meer nieuwe bedrijven werven en tonen wat Heerlen in huis heeft. Onderscheidende en

innovatieve ondernemingen helpen ons om het economisch profiel van Heerlen nog verder te verbeteren. Een andere uitdaging is om nieuw ondernemerschap te ontwikkelen. Heerlen heeft een grote ‘community’ van jonge, startende en creatieve ondernemers. Het benutten van dit enorme potentieel van ondernemerstalent is een mooie opgave voor de toekomst.”

Par k s tad - H e e r len - 63


Math van Sloun.

ACIST Europe

ACIST Medical Systems verhuist naar Heerlen ACIST Europe verhuist van Maastricht naar Heerlen. Het bedrijf is pionier en marktleider op het gebied van hoogwaardige beeldvorming in de interventionele cardiologie. Naast een contrastinjectiesysteem (CVi) dat wereldwijd in meer dan 70 landen wordt gebruikt, is de portfolio van ACIST recentelijk uitgebreid met Rapid Exchange FFR (RXi) en HD-IVUS (HDi).Het bedrijf groeide in een paar jaar enorm: van één kleine kantoorruimte tot een bedrijf met zo’n 80 medewerkers in Europa. Math van Sloun, Director of Quality Assurance & Regulatory Affairs,weet er alles van. Binnenkort viert hij zijn 12,5 jarig jubileum bij ACIST. “Een kleine kamer in het vroegere ziekenhuis Annadal in Maastricht was ons eerste kantoor”, vertelt Math enthousiast. “Daar zaten we met voormalige zusterbedrijven Pie Medical en Esaote. Een tafel en een bureaustoel, meer stond er niet. Toen zijn we gaan bouwen.Het eerste product was een geavanceerd contrast injectiesysteem, vooral gebruikt in de dottertechniek. Geproduceerd op ons hoofdkantoor in Minneapolis en vanuit Maastricht verzorgden wij de distributie en service in Europa.”

Van 50.000 naar drie miljoen

Al snel was er meer ruimte nodig. “Via zusterbedrijf Esaote konden we een hal inrichten in Sittard. We realiseerden een enorme groei.

Het eerste jaar verzonden we 50.000 disposables. Dat aantal steeg alleen maar. Nu zijn het er wereldwijd drie miljoen.” Kwaliteitssystemen opzetten, het serviceproces verbeteren en hard werken. “En de inbreng van directeur Fulvio Renoldi Bracco van moederbedrijf Bracco Group, een van de grootste leveranciers ter wereld van contrastvloeistoffen. Hij heeft een grote rol gespeeld,” beklemtoont Math.

Verhuizing naar Trilandis Heerlen

“En nu staan we voor de verhuizing naar Trilandis in Heerlen. We zijn gegroeid op alle vlakken. We werken samen met universiteiten, ziekenhuizen, de Health Campus Maastricht. Onze medewerkers en klanten volgen opleidingen via onze ACIST Europe Training Academy. De bedrijfsresultaten en het marktaandeel groeien, onze organisatie wordt steeds professioneler.” “Mijn motto luidt: ‘The road to success is always under construction.’Dus we gaan door.Maar ik ben erg trots dat we iets bereikt hebben voor de patiënt. Met onze technologie helpen we de levenskwaliteit van een patiënt te verbeteren. En daar gaat het om!”

Nieuw product voor nauwkeurige metingen in bloedvat

ACIST heeft onlangs een nieuwe, geavanceerde techniek op de markt gebracht. “Door het inbrengen van een speciale katheter in het bloedvat, is het mogelijk zeer nauwkeurige metingen te verrichten. Hierdoor kan een interventioneel cardioloog een patiënt nog optimaler behandelen.”

Argonstraat 3 – 6422 PH Heerlen – T +31 (0)43 354 5030 – info@acist.com – www.acist.com 64


Ralph van Stokkum en Sjef Meessen van ACIST:

“Als wereldwijd pionier in technologieën voor de interventionele cardiologie, vinden wij op Trilandis een aantal medisch logistieke partners waarmee wij samen één cluster vormen. En dat op een locatie die goed bereikbaar is, met een hoogwaardige uitstraling. Dat is goed voor onze onderneming en voor de dienstverlening aan de klant. Daarom investeren wij in Heerlen.”

Par kstad - 65


Peter Jeurissen.

Mengelers Landgraaf

De eerste Toyotadealer van Nederland De voorbije 50 jaar bouwde het familiebedrijf Mengelers zijn reputatie op de pijlers ‘Customers for Life’ en de ‘Toyota Way’. De oudste Toyotadealer van Nederland zit vol jonge ideeën en is helemaal mee met z’n tijd. John Waterreus (Vestigingsmanager): “Wij bieden een goede en snelle service in sales als aftersales. Onze medewerkers stellen de wensen van de klant centraal. Elke dag, en bij alles wat ze doen.” Het speciale Business Centre bedient zakelijke rijders op hun wenken en denkt mee over de beste manier om een wagenpark zo kostenefficiënt mogelijk te beheren. Alle nieuwe Toyota modellen zijn te bezichtigen in de showroom. Daarnaast biedt Mengelers ook een ruim aanbod Toyota Occasions. “De Toyota Direct Service voert kleine herstellingen uit zonder afspraak en bij ernstige schade kunnen klanten terecht bij Mengelers Autoschade in Landgraaf.”

Baanstraat 129 – 6372 AE Landgraaf T 0031 455 31 88 88 j.waterreus@mengelers.nl www.toyota-landgraaf.nl 66 - Parks tad

Wikkelbedrijf Henk Antes

Waarom zou u het ‘ingewikkelder’ maken? Door jarenlange kennis en ervaring op het gebied van aandrijftechniek groeide Wikkelbedrijf Antes BV uit tot een belangrijke speler als het gaat om industriële dienstverlening. Wikkelbedrijf Antes legt zich toe op het reviseren en herwikkelen en/of nieuw leveren van aandrijvingen in breedste zin van het woord; van kleine tot grote vermogens. Revisie ter plaatse en specialistische werkzaamheden zoals trillingsmetingen, balanceren, inregelen van regelaars behoren ook tot ons leveringspakket. Toekomstgericht en energiebesparend wint de laatste jaren steeds meer aan belang en kan door ons geadviseerd en/of berekend worden in het kader van energiebesparend en duurzaam ondernemen. Wikkelbedrijf Antes BV is daarom ook toonaangevend in de regio en staat als servicepartner 365 dagen/jaar 24 uur per dag klaar om uw probleem op te lossen.

Reeweg 141 – 6374 BW Landgraaf T 0031 45 531 72 64 info@antes.nl – www.antes.nl - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

Jeurissen Elektrote c hnie k

Van advies tot implementatie Jeurissen Elektrotechniek B.V. richt zich sinds 1993 hoofdzakelijk op scholen, gezondheidszorg, kantoren, industriële- en utiliteitsgebouwen, sporthallen, sportterreinen, wooncomplexen en domotica. Peter Jeurissen: “Vanuit onze expertise adviseren wij onze klanten. We leveren en onderhouden elektrotechnische installaties, zijn expert in ledverlichting, telefoon- en databekabeling, intercom & videofooninstallaties. Daarnaast werken we samen met zorgvuldig geselecteerde partners voor geïntegreerde diensten, zoals beveiligingsinstallaties, de bekabeling voor besturingstechnieken, powermanagement, laadstations voor E-mobiliteit en NEN 1010 en NEN 3140 inspecties. We beschikken tevens over een 24/24 u storingsdienst.” Ondernemingen doen verder een beroep op Jeurissen Elektrotechniek B.V. voor een energiescan en advies met betrekking tot het vervangen van bestaande verlichting naar ledverlichting.

Wattstraat 11 – 6372 AL Landgraaf T 0031 45 531 77 79 pjeurissen@jeurissenelektrotechniek.nl www.jeurissenelektrotechniek.nl - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


ON D E R N E ME N I N PAR KSTAD - L AND GRAAF

Kelly Regterschot, wethouder Economische zaken

“Bedrijventerreinen en winkelcentra opwaarderen, staat hoog op agenda” Met Pinkpop en de skipiste SnowWorld beschikt Landgraaf over twee internationaal bekende uithangborden. Maar ook de grote mix aan boeiende bedrijven maakt van de gemeente een sleutelpartner in Parkstad Limburg. Kelly Regterschot, wethouder van – onder meer – Economische zaken en Toerisme en recreatie, wil zowel de Landgraafse bedrijventerreinen als winkelcentra vitaliseren. “En er moet meer werkgelegenheid komen in meer sectoren dan we nu hebben.” Stefan Kerkhofs

Wethouder Kelly Regterschot: “De aanleg van de buitenring Parkstad Limburg, ook wel de Leisure Ring genoemd, biedt kansen.”

M.M.: Wat zijn de economische troeven van Landgraaf? “We hebben een sterke vrijetijdseconomie, met de skipiste SnowWorld en de wereldtuinen Mondo Verde als grootste blikvangers. Recent is daar de culturele invulling op Kasteel Strijthagen, ArtLand van beeldend kunstenaar Taratynov, aan toegevoegd. Voorts telt Landgraaf een grote mix aan bedrijven, in erg diverse sectoren, zoals zorg, productie, voeding, chemie, schoonmaak, groot- en detailhandel, zakelijke dienstverlening,… Veel bedrijven zijn erg innovatief en/of internationaal georganiseerd. Mooi is ook dat er een sociaal-culturele verbondenheid bestaat tussen deze Landgraafse bedrijven en het verenigingsleven en de activiteiten in de wijken. En we hebben twee krachtige middelbare scholen: het Brandenberg beroepscollege en het Charlemagne College Eijkhagen.” M.M.: Wat zijn de belangrijkste plannen voor de volgende jaren?

- Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

“We moeten de winkelcentra versterken en waar mogelijk uitbreiden met functies, zoals een Kennis-, Informatie- en Adviescentrum. Onze vrijetijdseconomie willen we sterker maken met één nieuwe trekker, die complementair is aan het huidige aanbod. De krimp is ook een aandachtspunt. Daarvoor zoeken we onder meer samenwerking met scholen om studenten te motiveren in deze regio te blijven werken. Ook voor de bedrijven hebben we diverse plannen. Eén daarvan is om één aanspreekpunt of loket te creëren, waar ondernemers met al hun vragen terechtkunnen. We investeren in de opwaardering van bedrijventerreinen, door de openbare ruimte op peil te houden en nieuwe kavels aan te bieden. Ook de aanleg van de buitenring Parkstad Limburg, ook wel de Leisure Ring genoemd, biedt kansen. Deze geplande vierbaansweg moet de toeristische sector mee verder ontwikkelen, want de weg ontsluit en verbindt clusters van hoogwaardig, intensieve attracties met de grote natuurgebieden van Parkstad.”

Par k s tad – L an d gra af - 67


PARKSTAD - L A ND G RA A F E V EN EMENT

NECON Verzekeringen

Efficiënt, innoverend en onafhankelijk

Tweedaags netwerkevent in WinselerHof Op donderdag 24 en vrijdag 25 september organiseerde Frenk Degener van Limburg Manager op landgoed WinselerHof in Landgraaf een tweedaagse netwerkbijeenkomst met een 30tal ondernemers en onderwijsverantwoordelijken uit Parkstad Limburg. Ook diverse bestuursleden van gemeenten, zoals Heerlen en Landgraaf, tekenden present. Kortom, een succesvol evenement, boordevol waardevolle contacten. De prachtige 16de eeuwse carrèboerderij, vandaag ingericht als hotel en restaurant, bleek de ideale locatie voor zo’n bijeenkomst. Directeur/gastheer Stefan Hazen: “Bij ons waant u zich echt in de Smaak van het Zuiden!”

NECON Verzekeringen, gelegen te Borgloon, is een middelgroot verzekeringskantoor met enerzijds de professionele werkwijze van een groot kantoor en anderzijds de klantenbenadering van een klein familiaal kantoor. De klant staat steeds centraal en vertrekkende vanuit zijn profiel zal hem de juiste medewerker toegewezen worden, die hem vervolgens de gevraagde producten zal aanbieden. Voor zijn vragen, offertes en polissen kan hij dagdagelijks in contact treden met het kantoor waar deze front office gedaan wordt door een team van minimaal twee personen. Indien het ter plaatse gaan nodig is, zal dit dan ook gebeuren door het team buitendienst. Beide teams zullen dan na overleg de juiste producten aanbieden, offertes opstellen en verwerken tot een polis. Voor de front office schadedienst zal er steeds dezelfde beheerder zijn en dit tijdens het ganse verloop van het dossier. Bij de minste twijfel wordt een advocatenkantoor ingeschakeld om alzo juridisch steeds juist te handelen. Deze combinatie, gekoppeld aan het ter plaatse gaan bij de expertises, maakt dat het schadebeheer steeds accuraat en snel afgehandeld wordt. Parallel met het verzekeringskantoor is de groep ook verbonden aan een ING Bankkantoor gelegen te Wellen. Ook op dit kantoor wordt er gewerkt met een team front office en een team buitendienst. Deze teams worden vanuit ING versterkt met specialisten waarbij alle bankactiviteiten professioneel en cordaat aangepakt worden in functie van het profiel van de klant. Alle schadebeheer zal echter gedaan worden door de specialisten op het kantoor NECON te Borgloon . Beide kantoren zijn aan elkaar gelinkt, maar de werkwijzes zijn wel duidelijk verschillend en gescheiden.

VERZEKERING BANK KREDIETEN Gillebroek 21 – 3840 Borgloon – T 012 74 61 11 info@necon.be – www.necon.be 681 - Parks tad


Eddy Claesen (Groep Claesen)

“EDDIS is wie ik ben…” Eddy Claesen, zaakvoerder van Groep Claesen, gespecialiseerd in bedrijfsadvies, accountancy en fiscaliteit voor familiebedrijven, is een gepassioneerd man. Hij staat bekend als overnamespecialist, waardecoach en oprichter van Fiscaal Correct. Dat is de werkgroep waarmee hij in 2013 de Taxman Award binnenrijfde. Fiscaal Correct zette toen de aanval in tegen staatssecretaris John Crombez om de fiscale monsterboetes voor ondernemers aan te pakken. Vandaag richt Claesen zijn pijlen op EDDIS, een platform met spreuken en citaten voor ‘ondernemers en mensen met een open geest, die hun dag leuk willen beginnen’, aldus zijn website. M.M.: Vanwaar het idee om EDDIS op te starten? “Eind 2002 kreeg ik te kampen met een persoonlijk verlies. Een vriend raadde me een boek aan waarin het principe achter het enneagram stond uitgelegd. Het symbool van het enneagram is een negenpuntige sterveelhoek. Het boek beschrijft hoe iemands karakter kan ingedeeld worden in negen persoonlijkheidstypen. Het was meteen mijn persoonlijke wake-up call en het begin van een boeiende zoektocht die bijdraagt aan mijn persoonlijke ontwikkeling. In het boek staan verschillende spreuken en citaten. Sinds 2003 kies ik elke ochtend een spreuk. Dat zijn er ondertussen 4.000. Om anderen te laten kennismaken en meegenieten heb ik EDDIS opgestart. Dat staat voor Eddy’s Dagelijkse Doordenkende Inspirerende Spreuken. Op dit internetplatform kunnen bezoekers intekenen en elke dag een bezielend citaat ontvangen.” M.M.: Waar staat EDDIS – uitgesproken als edis – voor? “EDDIS is de weergave van mijn persoon: het is wie ik ben. Het omvat ook de manier waarop ik mijn dienstverlening aanpak.

- Bedri j fs adv i es

Onze corebusiness is en blijft accountancy, boekhouding, fiscaliteit en advies voor familiebedrijven. Maar EDDIS geeft me de kans om het onzegbare uit te drukken. Tijdens een overgangsfase of crisis in een familiebedrijf zijn menselijke waarden en gevoeligheden ontzettend belangrijk. Mensen moeten tijdens zo’n kantelmoment diep naar zichzelf durven kijken. Vaak moeten ze iets loslaten waar ze jaren aan gewerkt hebben. De loyaliteit van hun kinderen komt ter sprake… EDDIS is een beetje de vermenselijking van zo een proces. Een spreuk kan helpen een situatie vanuit een ander perspectief te bekijken of iets ontastbaars te begrijpen. Ik nodig de spreukenliefhebber dagelijks uit tot reflectie, tot gedachtenwisseling…” M.M.: Welke plannen heeft u voor de toekomst? “Ik ben aan een nieuw project begonnen dat werkt rond digitalisering. Meer kan ik daar niet over kwijt.” M.M.: Daar horen we binnenkort ongetwijfeld meer van. Meer info: www.claesen.be en www.eddyclaesen.be

F i n an c i e e l b e heer - 69


Persvoorstelling en awarduitreiking ‘Vriendelijkste handelaar Paal 26’.

Han delsgids.be

Wie wordt de vriendelijkste handelaar in uw gemeente? De Handelsgids organiseert elk jaar de verkiezing van de ‘Vriendelijkste Handelaar’ in elke Vlaamse gemeente. Het is een unieke wedstrijd met een win-win situatie. Zowel de klanten van de lokale handelaar als de KMO winnen. De verkiezing van de vriendelijkste handelaar is een initiatief en organisatie van de portaalsite Handelsgids.be. Elke KMO kan aanwezig zijn op de portaalsite: restaurants, hotels, loodgieters, kledingwinkels, sauna’s, bakkers. Elke gemeente beschikt over zijn eigen Handelsgids. “De handelaars en winkeliers kunnen hierop gratis aanwezig zijn zonder verplichtingen of natuurlijk ook op adverteren,” vertelt zaakvoerder Luc Verheyden. “Dan vallen ze sneller en beter op, PLUS kunnen ze genieten van alle andere voordelen. Handelsgids.be is immers veel meer dan een website, het is een marketingtool die op 6 verschillende manieren nieuwe klanten aanbrengt voor de lokale handelaar. Consumenten gebruiken het internet om op zoek te gaan naar wat ze nodig hebben. Handelsgids.be krijgt elke maand meer dan 1 miljoen unieke bezoekers over de vloer. 81% komt via Google. Het is daarom van groot belang om opvallend aanwezig te zijn op het internet, niet alleen met uw naam maar ook met uw producten en diensten. Handelsgids.be helpt hen daarbij aan een zeer economische prijs.”

Klanten kiezen Vriendelijkste Handelaar

Handelsgids.be onderneemt specifieke acties om de lokale handelaars en KMO’s te helpen. Er is nu een eindejaarsactie.

701

Nog een opmerkelijke actie is ‘Vriendelijkste Handelaar’. Luc Verheyden: “Vanaf vorig jaar organiseert Handelsgids de verkiezing van de vriendelijkste handelaar. De deelnemers van de Lente-Actie en Eindejaarsactie worden gevraagd om de handelaars te quoteren voor hun vriendelijkheid. Wie de hoogste gemiddelde score heeft met minimum 100 beoordelingen van 100 verschillende mensen wordt de vriendelijkste handelaar van de gemeente. Het zijn dus de eigen klanten die een quotering geven, wat toch heel belangrijk is.”

Deelnemen is belangrijk, winnen veel leuker

Uiteraard is deelnemen belangrijk. Het zorgt voor heel wat belangstelling: klanten praten met elkaar over de wedstrijd en over de deelnemende handelaars. Maar winnen is veel leuker. Luc Verheyden: “Wij zorgen dat de verkiezing en de uitreiking van de award opgemerkt wordt door de lokale pers. Wij kondigen de wedstrijd in de pers aan én bij het uitreiken van de award zorgen we ervoor dat de pers aanwezig is. Daardoor krijgt de winnende handelaar heel wat persbelangstelling.” Dat levert uiteraard gratis media-aandacht op en gratis publiciteit. Bovendien krijgt de winnende handelaar een prestigieuze Award en 500 euro aan extra’s op www.handelsgids.be. Ook


Overpelt, de vriendelijkste gemeente van Limburg met Schepen Dirk Vanseggelen en Dominiek Vanendert.

Vriendelijkste handelaar van Herk-de-Stad Annie Schmitz (2de van rechts).

de tweede en derde krijgen respectievelijk 300 en 200 euro aan extra’s op www.handelsgids.be.

het doen, kunnen zelf ook heel mooie prijzen winnen: van iPhones, iPads, aankoopbonnen, Lucky cadeaubonnen tot en met een reis naar Cyprus of zelfs Zuid-Afrika. Deze actie is dus echt een win-win: onze klanten kunnen prijzen winnen en wij kunnen uitgeroepen worden tot Vriendelijkste Handelaar.” Één van de klanten van Annie won trouwens een aankoopbon: “Hij had ook zijn stem uitgebracht op de site van de Vriendelijkste Handelaar. Die klant won een mooie Lucky cadeaubon. Die bon heeft hij hier opgekocht en dat was nog eens een voordeel voor mij.”

Annie Schmitz, reeds 10 jaar klant, werd vriendelijkste handelaar

De winkel van Annie Schmitz is een vaste waarde in Herk-de-Stad. Al 45 jaar is de winkel Schmitz-Martens het paradijs voor mensen die op zoek zijn naar een leuk cadeau. In de winkel vind je huishoudartikelen, keukenartikelen, geschenken en alles voor de aangename gedekte tafel. Als sinds 1985 werkt deze zaak samen met Luc Verheyden, CEO van Handelsgids.be. Annie Schmitz: “De wedstrijd ‘de Vriendelijkste Handelaar’ is een heel aangename en gemakkelijke manier om je eigen zaak in de kijker te zetten. Het vraagt heel weinig inspanning, maar je krijgt er heel veel voor terug. Met zo’n acties zorg je ervoor dat de mensen de weg naar je zaak sneller vinden én misschien ook sneller terugkomen.“ Deelnemen is echt heel gemakkelijk. De Handelsgids neemt alle zorgen uit je handen. Van zodra je u inschrijft, krijg je van de Handelsgids al het materiaal. Zij bezorgen de flyers, de deelnameformulieren, display en de affiches. Bovendien zorgen zij ook voor de reclame rond de wedstrijd. Als handelaar kan je je dus concentreren op je eigen zaak. Het vraagt een kleine inspanning om bij elke aankoop het deelnameformulier aan de klant af te geven. Ik vraag klanten niet om te stemmen, wel om deel te nemen aan de eindejaarsactie. Want deelnemen, dat heeft alleen maar voordelen. De klanten die

Annie Schmitz was bijzonder en aangenaam verrast toen haar winkel op de officiële prijsuitreiking uitgeroepen werd tot de Vriendelijkste Handelaar van Herk-de-Stad: “Je weet vooraf niet of je gewonnen hebt. Als je naam dan afgeroepen wordt, is dat een bijzonder aangename ervaring. Het is een mooie erkenning die mijn klanten geven. Daar ben ik bijzonder tevreden over. Ook leverde het mij enorm veel persaandacht op. Op die manier win je dus nog een keer.”

Handelaars aandacht!

Wil jij uitgeroepen worden tot de vriendelijkste handelaar van uw gemeente? Laat het ons weten. www.handelsgids.be/eindejaarsactie/ meedoen. Het is gratis en vrijblijvend. U kunt er enkel mee winnen.

Handelsgids.be Jan Gorislaan 110 – 3290 Diest – T 013 32 10 10 – info@handelsgids.be - www.handelsgids.be M arket i n g - 271


B US I NESSKOP P EL

Heidi Strauven (Lingerie Silhouette) en Dirk Schoofs (Schoofs Algemene Bouwwerken)

“Emoties en nuchterheid zijn bij ons mooi met elkaar verbonden” Een decennium geleden werkten ze nog samen bij Schoofs Algemene Bouwwerken in Hoepertingen, maar nu zijn ze als ‘businesskoppel’ erg gelukkig als (mede)zaakvoerders van elk hun eigen bedrijf: Heidi Strauven runt al tien jaar Lingerie Silhouette in Tongeren, Dirk Schoofs is al 27 jaar aan de slag bij Schoofs Algemene Bouwwerken, waar hij medezaakvoerder/-vennoot is en de derde generatie vertegenwoordigt. “Lingerie draait om emoties, in de bouw staan cijfers en nuchterheid centraal. Dat hebben wij mooi met elkaar verbonden.” Stefan Kerkhofs (Foto: Johny Verstegen)

“De bouwsector is soms een harde wereld, zeker als vrouw,” blikt Heidi terug op haar carrière in het bedrijf van haar man. “Eerst coördineerde ik er het transport, en daarna werd ik ook verantwoordelijk voor de veiligheid. Het bedrijf wilde het VCA-certificaat (VeiligheidsChecklist Aannemers, red.) verwerven. Ik moest arbeiders verplichten om een helm en specifieke werkkledij te dragen, alhoewel sommigen dat al enkele decennia anders deden. Kortom, dat was een ondankbare job, ik vond er mijn draai niet. Toen zag ik een vacature voor verkoopster bij Lingerie Silhouette. Ik heb gesolliciteerd en kreeg de baan.” Dirk: “Elke zaterdag werken, ik had daar in het begin mijn bedenkingen bij. En ik vond het ook wat spijtig. Samen werken betekent ook meer samen zijn. Maar ze doet het graag, en heel goed. Dat is het belangrijkste. De winkel hebben we na twee jaar overgenomen. Dat was nog in het pand hiernaast. Daarna hebben we dit gebouw gekocht en ingericht en zijn we verhuisd. Eerst alleen de winkel, daarna met het hele gezin. Ons huis in Hoepertingen hebben we verkocht.” Heidi: “Zo’n winkel brengt veel werk met zich mee. Ik heb drie verkoopsters, maar sta ook zelf zo veel mogelijk in de zaak. Het was gemakkelijker om ons hier te vestigen.”

72

fijn. Maar mijn hart ligt nu echt hier in de winkel.” Dirk: “Onder impuls van Heidi is de zaak verdrievoudigd in grootte en omzet. Ze heeft er een kinderhoek bij gezorgd, het klantenbestand is fel uitgebreid.” Heidi: “In het begin kreeg ik veel hulp van René Caerts en zijn vrouw Virgenie, die ons deze zaak hebben verkocht. René overtuigde me om te investeren. Stilstaan is achteruitgaan. Ze bleven me adviseren nadat ze de winkel hadden verkocht. Ze lieten me niet aan mijn lot over. In augustus is René jammer genoeg overleden.” M.M.: Hoe bespreken jullie je dagelijkse professionele uitdagingen en ervaringen? Heidi: “Ik vraag Dirk dikwijls en graag om advies bij professionele beslissingen, zoals adverteren in een tijdschrift of de winkel door Unizo laten doorlichten. Omgekeerd lees ik soms brieven van hem na. Maar over beslissingen bij Schoofs waar grote bedragen en risico’s aan vasthangen, licht Dirk mij niet altijd in. Maar goed, want daar slaap ik soms nachten niet van.”

M.M.: Komen bepaalde zaken die je bij Schoofs leerde, vandaag nog van pas in de winkel, Heidi?

Dirk: “Ja, Heidi is vrij snel ongerust. Ook als er enkele dagen eens minder klanten in de winkel komen, kan zij al beginnen te stressen.”

Heidi: “Ik ben er harder geworden, heb er voor mezelf leren opkomen. Als enig kind was ik wat overbeschermd. Dat ik de vrouw van Dirk was, en toen nog best jong, geen 30 jaar, maakten het er in die periode niet makkelijker op, denk ik. Na mijn vertrek zeiden velen dat ze me misten. Dat vond ik wel

Heidi: “Dirk blijft gelukkig altijd heel rustig. Als er ooit iets is, bijvoorbeeld met een leverancier, zegt hij: ‘Het komt wel in orde.’ Ik ben inderdaad sneller in paniek. Och, we vullen elkaar goed aan. Maar we zijn elk wel baas in onze eigen zaak: ik beslis hier, Dirk bij Schoofs. Buiten de verbouwing, die


“Ik vraag Dirk soms ook of hij als aandeelhouder nog wel content is. Het antwoord is dan altijd positief.” heeft Dirk zich wel volledig aangetrokken. Daar wist hij het meeste van. Ik vraag hem soms ook of hij als aandeelhouder nog wel content is. (lacht) Het antwoord is dan altijd positief.” M.M.: Is er qua klanten een kruisbestuiving tussen Lingerie Silhouette en Schoofs? Dirk: “Niet zo veel. In de eindejaarsperiode geven we soms een cadeaubon van de lingeriezaak aan het personeel. En ik rij met publiciteit van Schoofs én van Silhouette op mijn wagen. Daar krijg ik dan vragen over. Zeker in de erg mannelijke bouwwereld verrast die combinatie wel.” (lacht) M.M.: Lingerie is een heel emotionele business, de bouw eerder rationeel? Heidi: “Dat klopt. Klanten komen bij ons voor een goed gevoel. Veel mensen vinden zichzelf te dik, of vrouwen denken dat ze te grote of te kleine borsten hebben. Dat beeld moeten wij nuanceren. Zodat ze zich toch een mooie vrouw vinden als ze buiten gaan. We verkopen bijvoorbeeld ook aan vrouwen met borstkanker. Als je zo iemand kan helpen, geeft dat veel voldoening. Een vrouw met een grote cupmaat, die nergens anders dan hier een bh vond, vroeg me onlangs of ze me een knuffel mocht geven. Ik kende haar nochtans helemaal niet. Zo’n reactie is heel fijn, natuurlijk.” Dirk: “Wij bouwen veel voor grote ketens. Daar krijg je zo’n appreciatie minder, de band is kleiner. Al speelt het relationele, het elkaar vertrouwen daar ook. En de concurrentie stijgt, de prijzen dalen. Dan moet je met service en opvolging het verschil maken.” M.M.: Hoe belastend is het voor jullie privéleven om elk een eigen zaak te hebben? Heidi: “Dat is soms puzzelen, ja. Ik werk altijd op zaterdag. En in de bouw kan er soms iets mis gaan op een werf, waardoor Dirk privéafspraken ’s avonds of in het weekend ‘last minute’ toch moet uitstellen. Daarom was wonen boven de winkel wel een goede oplossing. Zo sparen we tijd.” Dirk: “En netwerkactiviteiten, diners en andere verplichtingen doen we daarom zo veel mogelijk samen.”

HEI

HEIDI

DIRK

Leeftijd:

43

48

Wat wilde je als kind Schoonheidsworden? specialiste

Autodealer of –mechanicien

Studies:

Onthaal / Bedrijfshostess

Automechanica

Favoriete vakantiebestemming:

Gran Canaria / Tenerife

Gran Canaria / Tenerife

Op kantoor kan ik niet zonder:

Meetlint

Gsm

Kinderen:

Eén dochter van 21 jaar. Zij studeert verpleegkunde. Zij helpt mee met de sociale media aanpak van Lingerie Silhouette.

B us i ne s sko p p el - 73


Johan Heremans.

Ducati Zolder

Rijplezier met Italiaanse passie Speciaalzaak voor Ducati. Motoren, kledij en accessoires.

Vertrouwen

25 jaar ervaring in de motorbranche. Gepassioneerde motorrijder met meer dan 7000.000 km op de teller.

Duurzaam

Verkozen tot beste service-verlener in België-Luxemburg binnen het Ducati dealernet. Accent ligt op het uitbouwen van een duurzame relatie met de klanten.

Interessante investering

Een motor is fiscaal heel interessant: in principe kan je dat voor 80 % tot 100 % aftrekken.

Veiligheid en service

Klanten uitnodigen op evenement om hun rijtechniek op te frissen. Om optimaal te genieten van de motor. Onderhoud wordt gedaan door ervaren en medewerkers die de trainingen bij Ducati succesvol gevolgd hebben.

Scrambler by Ducati

Een stevige nieuwkomer op de markt. Ideaal voor iedereen die ooit Ducati wil rijden. Het is een performante motorfiets aan een betaalbare prijs. Ideaal voor het woonwerk-verkeer.

LaBaronale

Arcese Transport

Een stukje Italië in Limburg

Internationaal transport met Italiaanse flair

Import van kwaliteitsproducten uit kleine, ambachtelijke Italiaanse bedrijven. Portfolio: Caffè PIÙ (Italiaanse espresso), delicatessen en kwaliteitswijnen.

Arcese Transport is een familiebedrijf met Italiaanse roots. Met 70 vestigingen wereldwijd is het een van de belangrijkste internationale transportbedrijven in Limburg.

Showroom

Troef

Een moderne ruimte met twee professioneel uitgeruste kookeilanden heeft de allures van een knus restaurant met een open keuken. “Hier organiseren we geregeld kookworkshops, walking dinners en wijndegustaties en dompelen we onze bezoekers onder in pure, mediterrane smaken en geuren.”

Missie

Klanten het verschil laten ontdekken tussen de geur en smaak van in ZuidItalië gekweekte producten (bijvoorbeeld groenten) en producten die uit industriële serres komen.

Cavalieri in cucina

Derde seizoen van dit initiatief waarbij bedrijfsleiders in tien sessies (één per maand) een puur Italiaans menu leren klaarmaken.

FICHE Oprichtingsjaar: 1996. Zaakvoerder: Piero Gallucci. Motto: meer kwaliteit voor dezelfde prijs. Referenties: VTM, Redken, UZ Leuven, Belfius, Fortis, Offitel, Willy Naessens, Flex Point, Omnibeton, …

LaBaronale Sint-Willisbrodusplein 3 3550 Heusden-Zolder – T 011 43 31 61 info@ducati-zolder.be – www.ducati-zolder.be 74 - Itali aans e Onder n emers i n Bel g i ë

Liliana Carlisi.

Piero Gallucci.

De Lange Beemden 29 – 3550 Zolder T 011 72 91 50 – administratie@labaronale.com www.labaronale.com

Intermodale megatrailers, met een groot laadvermogen van 100 m3. De mogelijkheid om te schakelen tussen spoor en weg maakt het transport bovendien flexibel, betrouwbaar en efficiënt.

Service

“Klanten kunnen erop rekenen dat we onze afspraak nakomen. Jaar in jaar uit behalen we een excellente performance. Bovendien onderscheiden we ons van beursgenoteerde multinationals: als familiebedrijf zijn we enorm begaan met de klant.”

Visie

“Als je meedenkt met de klant, groei je zelf ook. Wij zien Arcese Transport als een verlengstuk van de bedrijven waarmee we in zee gaan. Onze stichter Eleuterio Arcese is de inspiratiebron voor deze filosofie.”

FICHE Zaakvoerder: Liliana Carlisi ging 26 jaar geleden van start met haar filiaal in Maasmechelen. Omvang: 4000 werknemers in twaalf landen en een uitgebreid klantenportfolio in verschillende sectoren.

Leemkuilstraat 10 – 3630 Maasmechelen T 089 77 80 64 maasmechelen@arcese.com www.arcese.com


Antonio Pellettieri.

Pell ettieri

Pellettieri breidt uit Na 6 jaar een kantoor uit te baten in het hartje van Lommel, heeft zaakvoerder Antonio Pellettieri beslist om een tweede kantoor te openen in de smaakvolle stad Hasselt. “Wij groeien continu en de vraag naar syndici blijft maar komen, vandaar een tweede kantoor”, vertelt Antonio Pellettieri. Als syndicus bouwde P.A. Real Estate op korte tijd een indrukwekkende portefeuille op van zo’n honderdtal gebouwen. “Het blijft voor vele mede-eigenaars moeilijk om een goede syndicus te vinden”, stelt Pellettieri. Het syndicschap is een knelpuntenberoep en de vraag ernaar is groot, vandaar de uitbreiding naar Hasselt. Pellettieri zal samen met zijn vennoot Karel Timmermans een tweede kantoor openen binnen de groene boulevard. Hasselt is een stad die centraal gelegen is en over veel appartementsgebouwen beschikt waar vraag is naar een goede syndicus. Enerzijds is er het goede potentieel van de blauwe boulevard en anderzijds zijn er bestaande projecten waarin een nieuwe wind moet waaien. De plannen zullen gerealiseerd worden in het voorjaar van 2016.

Romy en Ann Vanduffel.

Nagelstudio Ann Vanduffel

De mooiste gelnagels bij Ann Vanduffel Meer dan vijftien jaar geleden opende Ann Vanduffel haar nagelstudio in het hartje van Lommel. Toen in de tijd was zij de enige in de regio die gelnagels aanbood. Nu de dag van vandaag is het hun specialiteit geworden. Nagelstudio Ann Vanduffel onderscheidt zich duidelijk van de concurrentie op vlak van sterke kwaliteit en een uitstekende service. Met een ruime keuze van meer dan 180 kleuren heeft ze op meer dan vijftien jaar tijd een trouw klantenbestand opgebouwd. “Klanten weten dat ze hier buiten gaan met mooie verzorgde gelnagels, helemaal gemaakt naar hun wens”, stelt Ann Vanduffel. Dochter Romy treedt in de voetsporen van haar moeder. “Romy geeft een andere touch aan onze studio, doordat ze continu de huidige trends opvolgt. Vooral de jongere klanten vinden deze nieuwe trends geweldig.”

Ann en Romy wensen u prettige feesten! Hertog Janplein 22 – 3920 Lommel T 011 54 04 88 info@pellettieri.be – www.pellettieri.be

Nagelstudio Ann Vanduffel Adelbergpark 38 – 3920 Lommel – T 0477 96 65 05 I tal i aans e Ond e r ne m e rs i n B el gi ë - 75


Salvatore Pinna.

De’Longhi Bene lux

EMT

Haal Italiaanse klasse in uw keuken

Zin voor innovatie en oog voor de mens

Kleine huishoudtoestellen van De’Longhi, Kenwood en Braun met een strak design en onnavolgbare kwaliteit.

Meerwaarde

“Verwacht huishoudtoestellen met net dat ietsje meer. Altijd vernieuwend, om het u nóg gemakkelijker te maken. Kortom: producten van de toekomst. We investeren daarom veel in onderzoek en ontwikkeling.”

Topproducten

“Onze best verkochte producten zijn klimaatproducten zoals de verrijdbare airconditioning, luchtontvochtigers en bijverwarming. En een ruime waaier aan espressomachines.”

Nieuw

“Met het LatteCrema-systeem tovert u de perfecte cappuccino op tafel. Heerlijk romig, met lekker melkschuim en op de juiste temperatuur. Bewaar het melkreservoir in de koelkast. En reinig het toestel met één druk op de knop.”

Dienst na verkoop

“We leggen onze klanten graag in de watten. Heel regelmatig profiteert u van een voordelige klantenactie. Onze consumentendienst staat voor u klaar bij vragen. En reparaties gebeuren bij u thuis, door onze eigen technici. Ons doel? U elke dag een speciaal moment bezorgen – jarenlang.”

Activiteiten

Sinds 1997 domotica, branddetectie, parlofonie, videofonie en toegangscontrole. Ook relighting projecten. Recent aangevuld met laadpalen voor elektrische wagens.

Toepassingsgebieden

Private woningen (woning- en villabouw, appartementen), kantoorgebouwen en industriële panden. Zowel nieuwbouw als renovatie.

Team

Zaakvoerder Salvatore Pinna en een dynamische ploeg van tien ervaren medewerkers.

Meerwaarde

Uitgesproken persoonlijke aanpak: intern (medewerkers krijgen alle kansen om zich te ontplooien en technisch bij te blijven)en extern (maatwerk en ondersteuning).

Opmerkelijk

EMT heeft oog voor de mens achter elke opdracht. Dat uit zich in een hecht partnership met andere spelers: (binnenhuis)architecten, aannemers, enz.

Michel Dourée.

Verhuizingen Dourée

Topverhuizer Activiteit

Verhuizingen Dourée draait al drie generaties mee in Tongeren. U kunt er terecht voor kleine pakketten en transporten tot in totaal veertig ton. De verhuisfirma beschikt over een bewaarservice waar uw goederen tijdelijk opgeslagen worden. Jean Dourée ging in Tongeren met de firma van start in 1937; kleinzoon Michel leidt het bedrijf vandaag.

Service

Verhuizingen Dourée staat bekend om zijn uitgebreide en persoonlijke service. Het bedrijf is erkend lid van de Belgische kamer van Verhuizers en werkt volgens de normen van ‘Official Movers’.

Speciaal

Bij Verhuizingen Dourée weten ze hoe ze met antiek moeten omspringen. Uw waardevolle attributen worden met de grootste zorg vervoerd. Een onberispelijk transport is verzekerd.

Materiaal

Dourée beschikt over twee verhuiswagens en drie bestelauto’s. De meubellift reikt tot de tiende verdieping.

De’Longhi Benelux S.A. Generaal De Wittelaan 17 A-bus 1 2800 Mechelen – T 015 28 08 40 info.be@delonghigroup.com www.delonghigroup.com 76 - Itali T hem aans a/ Rubri e Onder ek knl emers ei n o n dera i n Bel a ng i ë

Hoogstraat 130 – 3690 Zutendaal T 089 62 12 83 – info@emtbvba.be www.emtbvba.be - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raan

Nieuwstraat 39 – 3700 Tongeren T 012 39 39 00 info@verhuizingendouree.be www.verhuizingendouree.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


Artemis is het netwerk waar je ervaringen uitwisselt met vrouwen die eenzelfde passie voor hun werk delen. In een ontspannen sfeer bouw je een interessant netwerk uit waarop je kunt terugvallen. ‘Leren van vrouwen onder vrouwen’, dat is wat je bij Artemis doet!

Acht Artemis-netwerken in Vlaanderen bieden kwalitatieve activiteiten en inspirerende sprekers. Ontdek ze allemaal op www.artemisnetwerk.be

Wil je zelf eens ervaren waar Artemis voor staat? Dat kan met een Proefpas! Stuur een mailtje naar sieglinde.steylemans@markantvzw.be met als onderwerp ‘Manager Magazines Proefpas’. Kies op www.artemisnetwerk.be een activiteit die jou interesseert en schrijf je in als niet-lid met een Proefpas. Neem vervolgens je ingevulde Proefpas mee naar de activiteit waar wij je met veel plezier ontvangen. Heb je nog vragen? Bel gratis 0800 62 242. M arket i n g - 77


Netwerken tijdens grote sportevenementen In augustus netwerkte MANAGER op de GP MX1-motorcrosswedstrijd in Lommel en tijdens de vurige voetbalderby STVV-KRC Genk. De Brit Shaun Simpson (KTM) won de spectaculaire cross in Lommel, voetbalpromovendus Sint-Truiden versloeg de buren uit Genk met 3-1, na doelpunten van Junior Edmilson, Mbombo en Dompé, en een late tegentreffer via penalty, door Buyens.

2 augustus 2015

MOTORCROSS LOMMEL Zes gasten genoten van het spektakel, en van de nuttige professionele contacten. Zand, zon, zaken en gierende motoren: de ideale ingrediënten voor een fantastische zondagnamiddag! Deelnemers: David Beckers (Aannemer Beckers), Gianni Carenza (Carenza Beringen), Kurt Reumers (Reumers graniet), Marcel Swennen (HSM Interieur), Louis Wolfs (LWCleaning) en Pedro Bonnet (Manager Business Club).

21 augustus 2015

STVV-GENK Deelnemers: Jaak Theunissen (Dakwerken Theunissen), Frank Reyskens (Plantenkwekerij Reyskens), Geert Vanlangenaker (Vanlangenaker Transport), Wim Dhoore (architect), Jurgen Claes (FOD Economie), Marielle Freson (FOD Economie), Marcel Swinnen (HSM Interieur), Gianni Carenza (Carenza), Guy Reekmans, Cynthia Reekmans (STVV), Louis Wolfs (LW Cleaning), Andreas Koundourakis (Pizzeria Hasselt), Guy Penders (C.O.R.E. Invest), Philip Goedkindt (Derdaele), Ingrid Tokaruk (ASAP), Stephanie Boden (Groep Boden), Raf Kerkhofs (Garage Kerkhofs), Salvatore Pinna (EMT), Thierry Jacobs (Rent a Car), Pedro Bonnet (Manager Busines Club) en Stefan Kerkhofs (Manager Magazines) 78


Toni Etneo (Selezione Vini Italiani), Pedro Bonnet (Manager Business Club) en Nadine Van Even (BergHOFF Belgium).

“Een tafel vol krijgen, is niet moeilijk. Het verschil zit in de juiste koppelingen” Manager Business Club: ondernemers ontmoeten in een plezante, ontspannen sfeer! Initiatiefnemer Pedro Bonnet aan het woord. M.M.: Waarin verschilt dit concept van de vele andere netwerkinitiatieven die er bestaan? Pedro Bonnet: “Vaak hoor je ondernemers klagen over bijeenkomsten waar veel volk is. Je bent een avond weg van huis en hebt veel volk gezien, maar is het rendabel? Net hier zijn we anders. We maken de juiste selectie van gasten en waken over het soort event, de tafelschikking, ... Een tafel vol krijgen om gratis te eten en drinken, lukt iedereen. Het verschil zit in de juiste koppelingen te maken. Zakendoen is een kwestie van mekaar wat gunnen. We leven nu eenmaal in een ‘tussen pot en pint’-cultuur.”

we al veel plezante en rendabele events gehad. Voor sommige ondernemers blijven grote namen vaak onbereikbaar. Het is dan mooi om te zien hoe je tijdens een diner of trip een band ziet ontstaan. Ik krijg vaak te horen dat ze er anders nooit mee in contact zouden komen. Ik heb bewondering voor iemand als Toni Etneo die tal van wereldsterren kent. We werken dikwijls met hem samen en hebben o.a. via hem al veel bekende ondernemers en mediafiguren ontmoet. Van een bezoek aan een goed restaurant, karten tegen gemeentebesturen, tot racewedstrijden bij Porsche, Bentley of BMW. Steeds met de focus op ‘wie bij wie’. Op het einde van de rit moet het toch opbrengen.”

M.M.: Waarom halen klanten daar meer uit dan via andere concepten? “Het gaat om de juiste mensen bij elkaar brengen. Kleine groepen, daar zit het potentieel. Zo hadden we enkele maanden geleden de Manager Kook Cup bij BergHOFF Belgium, waar bekende Limburgers kookten tegen bekende ondernemers. Zo creëer je een band en gunfactor. Daaruit ontstaan samenwerkingen. Iedereen heeft het al druk genoeg en door ontspannen events op te zetten, kan de druk eens van de ketel. Met Manager hebben we een groot netwerk in diverse sectoren. Daardoor weten we snel wat er leeft en wie werk te verdelen heeft.”

M.M.: Heb je bewijzen dat dit business oplevert? “Elk bedrijf heeft een marketingbeleid en tracht de juiste communicatiekanalen te kiezen. Collega-uitgevers zetten nog vaak in op print. Dat schrijven we niet af, maar de focus ligt tegenwoordig meer online als je gezien wil worden. Wie inzet op herkenbaarheid, kiest best voor een stukje print en online, maar voor het behalen van extra omzet haal je veel meer return uit onze Business Clubs. Een deal sluit je gemakkelijker met wie je kent en een klik mee hebt, dan met wie je in een magazine hebt gezien.”

M.M.: Hoe krijg je de juiste personen bij elkaar? “Onze database is enorm. Daardoor kunnen we de juiste mensen aan elkaar voorstellen. Een persoonlijk netwerk geeft dan weer een extra meerwaarde. Bouw hier een leuk event rond en je bent al halfweg. Zelf heb ik het geluk veel mensen te kennen uit de media, sport, zakenwereld,… Door deze mensen te linken hebben

“Dat de Manager Business Club werkt, werd al dikwijls bewezen. De meeste clubs zijn dan ook specifiek samengesteld. Als je a bij b brengt tijdens bijvoorbeeld een dagje motorcross met wat glaasjes gin, volgt de rest vanzelf. Mooi om te zien! Het grote verschil zit in het juiste en gespreide netwerk, lokaal kennen de meeste ondernemers elkaar. Het is de informatie iets verder van hun deur. De juiste mensen linken bij een lekker etentje, een leuke uitstap, …, dat werkt.”

M an age r B us i n e ss Cl ub - 79


M AN AGER T V

ook te zien op

Z-Steden verwarmt uw winter Z-Steden / Manager TV verwarmt uw winter. Van eind november tot half februari staat er in het weekend geregeld een stedenreportage op het programma op Kanaal Z. De zakenzender vertoont deze Manager TV afleveringen in een loop, die het hele weekend wordt herhaald. Hieronder vindt u een overzicht van alle reportages, met de namen van de – tot nu toe bekende – deelnemende bedrijven. Na (en ook al tijdens) de uitzending op Kanaal Z kunt u de afleveringen ook bekijken op www.managertv.be. Veel kijkplezier! 28, 29 en 30 november Essen Deelnemende bedrijven: Ipsam International, Van LoonSleutel Architecten, Valeron Strenghts Films, Menbo, Verwater.

12, 13 en 14 december Zwijndrecht Deelnemende bedrijven: Zelfwasserij De Zonnebloem, DP Surveys, VAB, INEOS, Deme.

19, 20 en 21 december Temse Deelnemende bedrijven: Lobelle Probufisc, Stelcon, Mastervoice.

Design,

Kontrimo,

26, 27 en 28 december Zele, Hamme en Dendermonde Deelnemende bedrijven: Van Rysselberghe Beton, Kletz Saam, Hyundai, Bexco Fibres, Flex Advocaten/Advocaten Leleu, Hof Ter Meyghem Salons, Quintelier.

23, 24 en 25 januari Boom Deelnemende bedrijven: Aerts en Verstraeten (‘t Ruimerke), Lucky Pack, Imsir, Atlas Copco, Frateur - De Pourq.

30, 31 januari en 1 februari & 20, 21 en 22 februari: Roeselare Deelnemende bedrijven: Accu Service, Adopt ID, Stedec, Cauwelier & Co, De Leenheer, Enviro +, AJ Veurinck, Anticimex, BeMatrix, Top Markt.

6, 7 en 8 februari Heist-op-den-Berg en Brecht Deelnemende bedrijven: Keukens Uytterhoeven, Mertens, Outdoor Living Michiels, Dravo, Jititrans, Contromon, SV Technics.

13, 14 en 15 februari Beerse Eddy De Prins, Stubbe Pierre, Kenis F., DCA, Glacio IJsboerke.

80

UW BEDRIJF OP MANAGER TV? Wilt u uw eigen bedrijf, producten en diensten via Manager TV in de schijnwerpers plaatsen? Dat kan! Neem contact op met Ahmed El Aamraoui van Manager TV (tel.: 0489 24 17 06, aea@manager-tv.be). Hij helpt u graag verder.


Rudi Horemans.

Geert De Decker.

Gert-Jan Lommerse en Hilde Van Gompel.

Horemans

Touringcarbedrijf Van Gompel

Vliegbasis Kleine -Brogel

Horemans zet u op de kaart

“Wij rijden met plezier voor groot en klein”

“Voor vrede en

Waaier aan mogelijkheden

Bij reclame- en adviesbureau Horemans in Leopoldsburg kan u terecht voor een breed gamma aan reclamedrukwerk. “Wij zijn het bedrijf achter de bekende stratenplannen en informatiegidsen”, zegt zaakvoerder Rudi Horemans. “Daarnaast zijn wij ook gespecialiseerd in toeristische brochures, wandel- en fietskaarten, plannen met daarop de trage wegen aangeduid en schoolbereikbaarheidskaarten. Met onze restowijzers, placemats en menuboeken spelen we dan weer in op de noden in de horeca.”

Eerlijke service aan duidelijke afspraken

Reclame- en adviesbureau Horemans onderscheidt zich op tal van vlakken van oplichters in de reclame. “Het verschil tussen ons en die malafide ronselaars kan niet groter zijn. Wij werken nooit met een voorschot. Een klant betaalt ons wanneer hij tevreden is na de levering.”

Ervaring

Rudi Horemans en zijn team van zeventien personeelsleden maken de goede naam waar van een firma die al in ’79 het licht zag. Het bedrijf speelt ook in op de digitale markt met onder meer stadsplannen.be.

Snelheid en kwaliteit

“Dat is onze grote troef. Wij komen altijd goed voorbereid voor de dag en de periode tussen de bestelling en de levering is nooit langer dan twee maanden. Vaak spreken we zelfs over enkele weken.”

Beringsesteenweg 46 – 3971 Leopoldsburg T 011 40 16 56 – info@horemansnv.be www.horemansnv.be

Van Gompel is een familiebedrijf met zeer lange geschiedenis in vervoer – vanaf 1834! Sinds 1949 gespecialiseerd in busvervoer. Vandaag zit de zevende generatie Van Gompel aan het stuur.

Activiteiten

Alle zakelijke vervoer, woon-werkverkeer, uitstappen voor personeel of met zakelijke relaties, vervoer bij personeelsevents, ook taxivervoer. Dit alles in Nederland en België.

Troeven

Prijs-kwaliteitverhouding, stiptheid, flexibiliteit, uitstekende service. Nederlandse marktleider in rolstoelvervoer met tien bussen op maat van rolstoelen, uitgerust met liften en een vijftiental speciale plaatsen voor rolstoelen. Vanaf half april komt er een nieuwe rolstoel-touringcar bij.

FICHE Vloot: vijftien bussen, luxe touringcars met ruime zitplaatsen. Aantal werknemers: Zaakvoerders Gert-Jan Lommerse en Hilde Van Gompel, ondersteund door een 20-tal werknemers.

De Waterlaat 18 – 5571 MZ Bergeijk T +31 497 57 60 00 info@vangompel.nl – www.vangompel.nl - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

veiligheid”

Op Vliegbasis Kleine Brogel zijn 1400 militairen aan de slag. Daarmee is het een belangrijk bedrijf dat ook een indirecte stimulans is voor de economische activiteiten van ondernemingen en zelfstandigen uit de buurt.

Missie

Continue paraatstelling van personeel en materieel voor inzet in crisissituaties, wereldwijd, ter ondersteuning van vrede en veiligheid.

Meerwaarde

“Ons bedrijf draait op teamwork, kameraadschap en respect voor elkaar; de professionele uitvoering van onze internationale opdrachten zet ons kleine land als een grote betrouwbare partner op de internationale kaart.”

Netwerking

Door een nauw contact met buren en ondernemingen maakt de vliegbasis integraal deel uit van het socio-economisch leven in Noord Limburg. Networking laat toe de luchtactiviteiten in zijn juiste context te plaatsen en naar juiste waarde te schatten.

FICHE Bevelhebber: kolonel Geert De Decker. Vliegbasis Kleine-Brogel: als team paraat staan als instrument van de internationale politiek temidden van de lokale gemeenschap.

Onze-Lieve-Vrouw Laan z/n 3990 Peer – T 011 51 22 09 - Th e- m k rki leeki nk loeni nd eoraa n 81n Tha/eRmub a/rRi eub n d eraa


AKSI Thuis

Ann Debock.

“Huishoudhulp op maat!” Huishoudhulp is maatwerk. Wat u inzake schoonmaak cruciaal vindt, is voor anderen soms overbodig of niet zo belangrijk. En omgekeerd. Dienstenchequebedrijf AKSI Thuis speelt daar volledig op in. “Tijdens een persoonlijk onderhoud aan huis onderzoeken we eerst alle concrete noden,” legt gedelegeerd bestuurder Ann Debock uit. “Daarna selecteren we doordacht de juiste poetshulp, die we volledig briefen en uitvoerig begeleiden. Dat leidt vrijwel altijd tot een erg duurzame samenwerking op lange termijn.” In de competitieve markt van dienstenchequebedrijven levert de persoonlijke aanpak van AKSI Thuis veel tevreden klanten én medewerkers op. “Het draait allemaal om communicatie, overleg en duidelijke afspraken,” beklemtoont Ann Debock. “Het ene huis is het andere niet, en ook klanten hebben verschillende verwachtingen. Die vullen wij in door de juiste medewerker op de juiste plaats te zetten, te coachen en op te leiden. Onze medewerkers grijpen deze kansen met beide handen. Dat levert bijzonder gemotiveerde en loyale huishoudhulpen op! Dat je als klant één vaste contactpersoon hebt, wordt ook erg gewaardeerd. Onze samenwerking steunt op vertrouwen.” Dat u via dienstencheques weinig betaalt, is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Arbeidskansen voor Sociale Integratie

AKSI staat voor ‘Arbeidskansen voor Sociale Integratie’. “Vanuit die missie denken we mee met onze medewerkers,” zegt Ann

Debock. “We begeleiden en helpen hen bij hun eigen specifieke uitdagingen, en zorgen voor oplossingen en waardering. Zo maken we elke dag het verschil.” Vandaag telt AKSI Thuis een 60-tal medewerkers. “We willen doorgroeien tot maximaal 100 werknemers. De garantie van kwaliteit en service blijft onze hoogste prioriteit.”

FICHE AKSI Thuis is voornamelijk actief in Zuid- en Midden-Limburg (tussen Genk en Riemst) tot in Landen. AKSI Thuis maakt deel uit van AKSI, een groep van drie bedrijven: naast AKSI Thuis is er AKSI cvba (voor schilderwerk en isolatie) en cultuurcafé De Bottelarij, tevens vergader- en teambuildingslocatie in het pittoreske Ulbeek, Wellen.

Ulbeekstraat 21, 3830 Wellen – T 012 21 42 84 – M 0474 69 11 99 – info@aksi.be – www.aksi.be 82


Blankedale

POORTEN HEKWERKEN TRAPPEN TRAPLEUNINGEN TERRASOVERKAPPINGEN

Mankracht nodig? >> Blankedale denkt mee! Uw werk in goede handen • • • •

Co-Packing Houtbewerking Manueel werk Montage

• • • •

Groendienst Boekbinderij De Strijkwinkel Food (naar NIEUWBOUW)

Blankedale

Meer weten?

LUIFELS

Smeets laswerken maakt poorten, hekwerken, trappen, trapleuningen, draadafsluitingen en nog veel meer in staal, inox of aluminium.

Bel

016 80 46 46

voor een afspraak.

Bij ons bent u dus aan het juiste adres voor allerlei soorten maatwerk, kortom voor al uw afwerkingen voor binnen en buiten. Wij doen ook automatisering van alle soorten poorten, schuifpoorten en andere toepassingen waar automatisering nodig is.

Onze 680 gemotiveerde werknemers voeren deze werken uit binnen onze muren of bij u ter plaatse.

Koeling nodig? >> Blankedale FOOD Van -22° C tot +18° C • • • • • •

Smeets Laswerken bvba Zandstraat 3 bus 6 – 3941 Eksel Tel & Fax 011 61 19 95 – GSM 0473 51 01 77 info@smeetslaswerken.be www.smeetslaswerken.be

Verpakken en bewerken Afvullen van vloeistoffen Handling levensmiddelen BRC en BIO gecertificieerd Gekoelde en/of diepvriesopslag Gekoelde productieruimtes

Blankedale beschikt over een productieopp. van 3000 m2 en opslagruimte van 2500 m2 voor voeding. Pastorijstraat 118 | 3300 Tienen | T +32 (0)16 80 46 46 Info@Blankedale.be | www.blankedale.be

83


ma

f

e v an st j

samen

er een

ee

we n ke

COMFORTABEL LUXE HOTEL Het herenhuis waar het hotel uit is verrezen, heeft tien kamers met volledige hotelservice waarvan twee familiekamers voor vier personen.

verhuurt al 40 jaar

In de morgen kunt u hier genieten van een rijkelijk en gezond ontbijt waar de geurende koffie en theeën u een mooie start geven van de dag.

voor feesten en events

Het is een gastvrij en zeer aangenaam hotel dat voor iedereen toeganlijk is. De wijnbar, bistro en terras zijn een extra dimensie voor uw verblijf.

Bestel eenvoudig en snel op onze nieuwe website www.janvanpere.nl

DORPSTRAAT 62 3900 OVERPELT T. 011 946 946

Dr. Rauppstraat 34a • 5571 CH Bergeijk • T +31 (0)497 571 835

WWW.DESECRETARIS.BE 84


EVEN EM EN TE N EV ENE M E N T E N

“Limburg beschikt over veel gemotiveerde en enthousiaste jonge ondernemers. We willen hen met deze wedstrijd ondersteunen en aanmoedigen.” Half oktober werden de tien finalisten gekozen.

Laureaat krijgt 125.000 euro risicokapitaal

JCI Limburg maakt op 26 november bekend wie wedstrijd [18-28] wint Op donderdag 26 november weten we wie van de tien finalisten van de [18-28]-wedstrijd van JCI Limburg 125.000 euro risicokapitaal wint. Deze tweejaarlijkse ‘award’ gaat op zoek naar jong Limburgs ondernemerstalent. Tijdens het slotevenement in de Barenzaal op C-Mine in Genk krijgen vijf overige finalisten een Klimoplening van telkens 50.000 euro, ter beschikking gesteld door LRM. [18-28] richt zich tot jonge startende ondernemers of junior entrepreneurs, tussen de 18 en 30 jaar, die in Limburg wonen en hun eigen onderneming willen starten of al actief zijn. 230 kandidaten schreven zich in voor deze wedstrijd. “Onder het motto ‘iedereen winnaar’ konden alle kandidaten deelnemen aan twee inspiratieavonden en een Business Bootcamp, waar we werkten rond de elementen van een goed businessplan,” zegt Sofie Smeets, voorzitter van JCI [18-28]. “Begin september selecteerde de jury 25 halve finalisten. Zij kregen elk een individuele coach die hen hielp om hun business idee en plan verder te verbeteren. Half oktober werden dan de tien finalisten gekozen.” “Deze finalisten hebben erg sterke projecten,” vult Andres Lesire, voorzitter van JCI Limburg, aan. “Limburg beschikt over veel gemotiveerde en enthousiaste jonge ondernemers. We willen hen met deze wedstrijd ondersteunen en aanmoedigen. [18-28]

spreekt echt de taal van deze generatie.” De tien finalisten zijn: 360° Levenskwaliteit/Quality of Life (Kasper Bormans), AJP Games (Albert-Jan Plate en Pascal Plate), Bambooti (Pieter Van Moll en Freek Gielen), Breko (Nick Koopmans en Stijn Brepoels), Cr3do (Jens Raskin en Kristoph Philippaerts), CatchFlip (Karen Ruelens, Frederik Malesevic, Kristof Peeters en Geert Claeys), Crownboards (Jelle Lemmens), Medianeut (Dennis Vangeneugden), n-tec (Nick Nossin en Niels Ciezkowski) en Stradlin (Guido Huyers). Deze finalisten krijgen intensieve begeleiding van hun coach en advies van de zes deelnemende ‘Captains of Limburg’: Eugène Alen (Belisol), Louis Kemps (Ucare/Tobasco), Hilde Essers (H.Essers), Jo Nelissen (ABN), Paul Kumpen (Kumpen) en Kurt Hensen (Test & Measurement Solutions).

85


Emofragma

“Iedere foto is een evenement op zich” Emoties voor, achter en rondom de camera. Daar zijn ze bij Emofragma meesters in. Omringd met filmische attributen, de juiste lichtinval, een gepassioneerde fotograaf en dito partner tovert dit duo elke setting om tot een filmscenario. Maar dan wel eentje waar de acteurs de tijd van hun leven beleven. “We ‘maken’ een foto”, zegt Steven Thoelen. “We ‘nemen’ geen foto.” Zelden zo een gedreven duo geïnterviewd. Zaakvoerders Nele Bynens en Steven Thoelen zijn verliefd op hun vak. Hun werk ontstond dan ook vanuit een intrinsieke behoefte om een bijzonder moment met je partner op een originele manier vast te leggen. Het koppel trouwde zes jaar geleden en besloot tijdens hun huwelijksreis naar Zuid-Frankrijk hun trouwreportage over te doen, maar dan in een compleet andere setting. “Met onze trouwkleding in het koffer, een statief en een zelfontspanner trokken we erop uit”, lacht Nele Bynens. “We hebben ons ontzettend geamuseerd en hadden precies de foto’s die we wilden.”

Busje

Zo ontstond het idee dat andere koppels hier misschien ook wel heil in zagen. Die gedachte bleek juist. Met een busje vol interieurartikelen bouwen Nele en Steven elke keer een setting op maat van hun klanten. “Een verlegen koppel zetten we niet in een schreeuwerig decor”, licht Steven Thoelen toe. “We maken eerst persoonlijk kennis met het koppel, kiezen een passend concept en 86

gaan dan op zoek naar een geschikte locatie en passende decorartikelen. Weken voor de trouwdag rijd ik rond op zoek naar een locatie. Dat kan een wei of een natuurgebied zijn, maar evengoed de achtertuin van de boer in de buurt of een loods ergens in het hol van Pluto.”

Wonderbox Weddings

Om de huwelijksdag compleet te maken, voegt Emofragma er nog een verrassingselement aan toe. “De koppels weten inderdaad niet waar hun reportage zal plaats vinden”, lacht Thoelen. “We plukken ze een uurtje weg uit de toch wel stressende omgeving van een trouwerij en laten hun kennismaken met onze rustgevende, wondere wereld. A journey to twisted places and back!” Bewust spreekt Emofragma ook niet van ‘huwelijksfotografie’, maar van Wonderbox Weddings. De foto’s liegen er niet om. We zien koppels die lijken te vertoeven in de jaren twintig, of zo uit een scène van The Godfather. De scenario’s zijn eindeloos. De


decors altijd uniek. “Vaak genieten de koppels zo van de reportage dat we hen op het uur moeten wijzen. Sommigen voelen zich alsof ze op vakantie zijn. Ze zwijgen achteraf ook in alle talen tegen hun gasten over de inhoud van de shoot. Zo is de verrassing des te groter als hun foto’s klaar zijn.”

Gek snorretje

Naast kersverse koppeltjes en kommunikanten staan ook bedrijven te popelen om Emofragma in te huren voor hun ‘twistcorner’. In die ‘corner’ worden gasten of personeelsleden even rasechte acteurs. “We gebruiken bewust het woord twistcorner, en niet fotobooth”, zegt Thoelen. “In een fotobooth wordt vaak een gek snorretje of een ander attribuut bovengehaald. Daar blijven we ver van. We creëren met ons altijd wisselende decor een nieuwe wereld waarin we ieder model op avontuur nemen. Daar ligt de essentie. Onze shoots zijn een beleving, een unieke ervaring.” Zo zorgde Emofragma al voor memorabele ervaringen tijdens de opening van het hoofdkantoor van Mamu Architects en de

Mamzel Yes-dag.

Wisselende interieurs

De originele aanpak van Emofragma resulteerde onder meer in het produkt ChipsandChroma, een magnetische foto die je op panelen of een muur kan bevestigen. “Anders dan bij magneetfolie is de ondergrond magnetisch, waardoor je tot drie grotere foto’s over elkaar kan bevestigen en je interieur altijd een andere look and feel geeft”, verduidelijkt Nele Bynens. “In die optiek hebben we het interieur van de Duke’s Lounge’ op Kleine Brogel verzorgd. Onze volgende stap is dit concept toe te passen binnen de retail. Denk aan etalages, multifunctionele ruimten of interieurs die met de seizoenen mogen wisselen. Daar zijn nog heel wat mogelijkheden.” De wondere wereld van Emofragma kan je de komende maanden nog bezoeken op de trouwbeurzen in Antwerpen en Leuven en Woonestetika in Genk.

Lummense Kiezel 64 - 3510 Hasselt - T 0498/752.779 - info@emofragma.com - www.emofragma.com E v e n e m en ten - 87


Geslaagde netwerkavond bij Garage Boden in Tongeren Garage Boden, een van de snelst groeiende autobedrijven in Limburg, was op donderdag 10 september met haar vestiging in Tongeren gastheer voor de lancering van Limburg Manager 77 en Manager TV / Z-Steden reportages over Hamont-Achel en Lummen. Philip Boden en zijn dochter Stephanie ontvingen de deelnemers in hun mooie showroom, waar in mei ook een nieuwe carrosserieafdeling opende. Na de speeches en presentatie van de nieuwe magazines en programma’s volgde het netwerkgedeelte. De catering van restaurant Lucie & Jimmy, waarvan de gelijknamige zaakvoerders enkele jaren geleden de finale van het VTM-programma ‘Mijn Restaurant’ haalden, viel uitstekend in de smaak. Philip Boden (Garage Boden).

Louis Machiels (Group Machiels) en Pedro Bonnet (Limburg Manager).

88 - Manager Laun ch

Garage Boden – Luikersteenweg 204, 3700 Tongeren – T 012 39 08 50 – tongeren@garageboden.be

Stephanie Boden en Kim Zeevaert (Garage Boden) en Pedro Bonnet (Limburg Manager).


EVEN EM EN TE N MA N AG ER L AUN C H

Met dank aan onze structurele partner:

Uw bedrijf in de spotlights op ons event? lian.cuypers@managermagazines.be

Op www.managermagazines.be /events kunt u alle foto’s van deze avond, en van onze andere Manager Launches, bekijken. Een videoverslag van deze avond vindt u op www.manager-tv.be.

M an age r La un c h - 89


Jorg Burgmans.

Burgmans Recla me

De creatieve brug tussen de klant en u Als modern allround reclamebedrijf verzorgt Burgmans totaalpakketten voor doeltreffende communicatie.

Producten

Vernieuwende websites, grafisch ontwerp en drukwerk tegen scherpe prijzen, dankzij de samenwerking met grote drukkerijen in het buitenland.

Meerwaarde

Klantgericht denken met een snelle, effectieve en veelzijdige aanpak.

Visie

“Een tekst, visuele vorm of website moet léven. Wij zorgen er bijvoorbeeld voor dat een bezoeker op uw website blijft, en niet verder zapt. Dat uw site helemaal bovenaan de zoekresultaten prijkt. Klanten en prospecten regelmatig aan uw bestaan herinneren op een aantrekkelijke manier, zodat ze u niet vergeten: dat is communicatie.”

Filosofie

“Bij elke opdracht starten we vanaf een onbeschreven blad, met de vastberadenheid en ambitie om het wiel nog maar eens uit te vinden en uw bedrijf op een originele, creatieve en passionele manier in de kijker te zetten.”

FICHE Zaakvoerder: Jorg Burgmans.

Phillip en Stephanie Boden.

Garage Boden

Altijd zorgeloos onderweg Garage Boden in Tongeren bood een schitterend decor voor deze meest recente Manager Launch locatie. Het familiebedrijf breidde de voorbije jaren sterk uit en telt vandaag vier Opel-vestigingen, in Limburg en Vlaams-Brabant. Het gedreven team van Stephanie Boden, die de tweede generatie vertegenwoordigt, heeft een duidelijke missie: voor de klant elk denkbaar mobiliteitsprobleem oplossen. In mei van dit jaar opende de nieuwe Tongerse carrosserieafdeling haar deuren. “Wij geloven in ‘ontzorgen’: mensen helpen om hun kostbare tijd zo nuttig mogelijk te besteden,” legt Stephanie Boden uit. “Daarom voorzien we één aanspreekpunt voor bedrijven: onze fleetadvisor. Je kan bij ons terecht voor alles wat met je wagen te maken heeft.” Sinds augustus 2013 herstelt en vervangt Garage Boden ook autoruiten, als franchisenemer bij TouringGlass. “Dat gebeurt in onze vestigingen zelf, of ter plaatse in jouw bedrijf. Met Rent a Car Enterprise verhuren we ook wagens op korte termijn in meer dan 40 vestigingen over heel België, en zijn we specialist in het leveren van vervangwagens, dus zeer snelle service. En onder de merknaam Car Outlet Point verkopen we tweedehandswagens van alle merken, met garantie tussen 13 en 25 maanden en assistentie over dezelfde periode over heel Europa.” Herkenrodesingel 4, 3500 Hasselt – T. 011 21 18 10 – hasselt@garageboden.be Nieuwstraat 23, 3740 Bilzen – T. 089 50 24 00 – bilzen@garageboden.be

De Haspel 51 – 5571 RP Bergeijk T+31 497 84 57 51 Hallo@burgmans-reclame.nl burgmans-reclame.nl 90 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Luikersteenweg 204, 3700 Tongeren – T. 012 39 08 50 – tongeren@garageboden.be Gentsesteenweg 528 – 1080 Brussel – T. 02 414 54 00 – brussels@garageboden.be www.garageboden.be 1


UW BETROUWBARE PARTNER IN VASTGOED & BEHEER

ZEER MOOI HERENHUIS GELEGEN TE ROGIER VAN DER WEYDENDREEF 25 IN LOMMEL LIGGING/OMGEVING Goede verbinding met Mol, Hasselt en Nederland. BESCHRIJVING De woning beschikt over een inkomhal met toilet die u toegang geeft tot de bureauruimte. Via de dubbele deur in de inkom kan u naar de woonkamer. Aansluitend aan de woonkamer bevindt zich de eetkamer. Moderne keuken uitgevoerd in hoogglans en uitgerust met moderne apparaturen. Tussen de eetkamer en de keuken is er een scheidingswand met inbouwhaard geplaatst. In de inkomhal is er nog een trap die u tot de bovenverdieping brengt. De bovenverdieping beschikt over een badkamer met 4 slaapkamers, waarvan 1 slaapkamer met een dressingroom. Zeer moderne badkamer dat bestaat uit een

ligbad, inloopdouche, toilet, twee lavabo’s en een bidet. In de nachthal is er nog een trap aanwezig die u naar de zolderverdieping brengt. Hier bevindt zich de master bedroom met aansluitend een badkamer. Tot slot heeft de villa nog een mooie aangelegde tuin met terras, zwembad en poolhouse met een dubbele garage. GESTELDHEID WONING Villa is beschikbaar na ondertekening akte en betaling koopsom. Vg, Wg, Gdv, Gvkr, Vv EPC-waarde: 112,58 kWh/m² Vraagprijs: €875.000

LUXUEUZE VILLA GELEGEN TE BEGONIASTRAAT 16 IN ACHEL LIGGING/OMGEVING Goede verbinding met Neerpelt, Lommel en Nederland. BESCHRIJVING Mooie villa beschikt over een inkomhal die u toegang geeft tot het toilet, garage en ruime woonkamer. Via de woonkamer heeft u toegang tot de keuken met berging/wasplaats. De sas verleent toegang tot de slaapkamer met aangrenzend de badkamer. Deze laatste is voorzien van een ligbad, douche, bidet, toilet en badkamermeubel met dubbele lavabo. Via de trap in de inkomhal komen we op de bovenverdieping die toegang geeft tot de 3 slaapkamers en een tweede badkamer.

De badkamer beschikt over een toilet, douche en lavabo. Via een vlizotrap kan u nog naar de zolder. Tenslotte is er buiten de woning nog een mooie aangelegde tuin en terras aanwezig. GESTELDHEID WONING Villa is beschikbaar na ondertekening akte en betaling koopsom. Vg, Wg, Gdv, Gvkr, Vv EPC-waarde: 154 kWh/m² Vraagprijs: €485.000

Het aankopen of verkopen van een eigendom vergt een belangrijke beslissing en voor velen is het een droom. Wij willen uw betrouwbare partner zijn. Openingsuren: maandag: dinsdag: woensdag:

op afspraak 10u00-12u00 - 14u00-17u30 10u00-12u00 - 14u00-17u30

donderdag: op afspraak vrijdag: 10u00-12u00 - 14u00-16u00 zaterdag: 10u00-12u30

Hertog Janplein 22 - 3920 Lommel - tel.: 011 54 04 88 - gsm: 0472 88 21 01 - info@pellettieri.be - www.pellettieri.be 91


VERKEN HET ONBEKENDE.

De nieuwe BMW X1

Echt rijplezier

DE NIEUWE BMW X1, ONTDEK HEM NU BIJ ONS.

van Osch Hasselt Scheepvaartkaai 14 3500 Hasselt Tel. 011 21 15 10 www.vanosch.bmw.be

van Osch Halen Industriepark 1122 3545 Halen Tel. 013 46 01 30 www.vanosch.bmw.be

Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be

92

Beliën Neerpelt Hamonterweg 100 3910 Neerpelt Tel. 011 66 85 80 www.belien.bmw.be

3,9-6,6 L/100 KM • 104-152 G/KM CO2


Limburg Manager 78

November 2015