Page 1

€ 6,95

www.managermagazines.be

Bedrijven doen steeds meer beroep op privédetectives Blz. 14

“Wie met passie doet wat hij graag doet, hoeft nooit te werken” Jo Deferm, Danny Hendrickx en David Hendrickx Editie: Vlaams-Brabant - Nummer 45 - Oktober 2015 - Jaargang 13 - Driemaandelijks in januari - april - juli - oktober - Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1


I N H O UD

“Diefstal door of met de hulp van eigen personeel en fraude, bijvoorbeeld frauduleus absenteïsme, komen meer voor dan men denkt, in àlle sectoren” 14 Sophie Vanslambrouck, SV Investigations

4

10

Jimmy Houtput, Oud-Heverlee Leuven “Zonder voetbal was ik nooit zo succesvol geweest”

Steffen Brans, Appwise “Data Tap app is ideaal voor ‘lead generation’”

Geraldine Huybrechts, b-eventic “Na burn-out beslist om zelfstandige te worden”

20

38

59

Zakenecho’s

19

Ranking: de 10 grootste bedrijven

COVERSTORY

20

Jimmy Houtput, Oud-Heverlee Leuven

Jo Deferm, Danny Hendrickx en David Hendrickx

BOUW SPRAAKMAKERS 14

Sophie Vanslambrouck, SV Investigations

16

Instituut voor Aandacht en Mindfulness (I AM)

26

Groep Valckenier doet meer dan puntjes op i zetten

38

Economieschepen Mohamed Ridouani

Steffen Brans, Appwise

STRAFFE MADAM 59

ONDERNEMEN IN LEUVEN 18

66

Manager Seminars – efficado

67

Nicky’s Catwalk – Ondernemersdiner

68

Ondernemersdiner – Conviva Ternat

72

Manager Launch: netwerken bij Jaguar en Land Rover Asse

ICT

FAMILIEPORTRET 17

Prijzen onder druk door laag werkvolume in infrastructuurwerken

EVENEMENTEN

Geraldine Huybrechts, b-eventic

MANAGER TV 63

Stedenreportages palmen de herfst in

MAXLIFE 75

Koele warmte

77

Design

85

Instituut voor Aandacht en Mindfulness (I AM)

86

De Max Van: Alain Heselmans

Colofon: Brabant Manager, provincie Vlaams-Brabant, verschijnt driemaandelijks. Redactiesecretariaat en publiciteitsvoorwaarden: Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, Tel.: 011 808 854, Fax: 011 808 855, e-mail: info@managermagazines.be. Abonnementen: voorwaarden op www.managermagazines.be. Bestuurders: Lian Cuypers, Thieu Cuypers. Hoofdredactie: Stefan Kerkhofs. Publiciteits- en redactiecoördinatie: Angelique de Leeuw, Vicky Kox, Sylvie Loenders, Cindy Thys. Vormgeving: Dirk Van Bun, Martine Vandervoort, Johny Verstegen, Walter Vranken. Coverfoto: Koen Bauters. Werkten mee aan dit nummer: Nathalie Dirix, Jean-Paul Fourier, Glenn Geeraerts, Tom Goossens, Joke Hofmans, Hilde Neven, Lieve Sterckx, Hervé Van de Weyer, Paul Verstappen. Fotografie: Koen Bauters, Davy De Coninck, Berten Steenwegen, Bart Vandermeersche. Druk: Drukkerij Hendrix. Verantwoordelijke uitgever: Lian Cuypers, p/a Big Media Group nv. Copyrights: de overname van gehele of gedeeltelijke artikels is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgave van Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, www.big-media-group.be. Lid van unie van de uitgevers van de periodieke pers, UPP.

3


ZA K E N ECHO ’ S

M E N SEN & ZA K EN

HEVERLEE - Ann Pellens is Business Development Director bij Xedis Ann Pellens werd onlangs Business Development Director bij Xedis. Ze vervulde die taak in het verleden onder meer bij Lexmark, en was ‘Source & Senior Consultant’ bij Belgian Post International. Dankzij haar ervaring en uitgebreide netwerk op CxO niveau is zij complementair aan de andere leden van het management team, Geert Vansteenkiste en Johan Debruyne. Xedis levert IT management consultancydiensten in het domein van IT service management, project, program en portfolio management en strategisch management, inclusief governance. Het bedrijf is vooral actief in deze sectoren: Energy & Utilities, overheid, healthcare, media en bouw.

GROOT-BIJGAARDEN - Hubert Vanhoe wordt directeur professional staffing bij Adecco België

Hubert Vanhoe

Op 15 oktober werd Hubert Vanhoe benoemd tot director professional staffing bij Adecco België. Hubert Vanhoe rapporteert aan Nico Reeskens, country manager Adecco België, en is lid van het directiecomité. Met  Hubert Vanhoe haalt Adecco een ervaren manager in huis. Hij was van 2005 tot 2013 actief binnen de USG Group. Het afgelopen jaar was hij CEO van de ParkLane Insight Group, waarvan Trifinance het bekendste merk is.

BRUSSEL - Mathijs Peters aan de slag als directeur bij Hill+Knowlton Strategies Brussel

Hill+Knowlton Strategies heeft Mathijs Peters benoemd tot strategisch directeur bij het Brussels kantoor. Voor zijn komst naar H+K was Mathijs directeur corporate affairs bij Philip Morris International in Brussel en Antwerpen. Daarvoor werkte hij bij de persdienst van METRO Group in Düsseldorf, de Brusselse vertegenwoordiging van Koninklijke Ahold en het bureau van een Nederlands lid van het Europees Parlement.

BRUSSEL - Annelies Steenbeke wordt partner bij BDO BDO stelde op 1 oktober Annelies Steenbeke aan als nieuwe partner voor haar Interim Management afdeling. Annelies Steenbeke, handelsingenieur KU Leuven, startte haar loopbaan bij Ernst & Young als auditor en had een rijk gevulde carrière bij Robert Half International. Als partner wordt ze verantwoordelijk voor het adviseren en begeleiden van bedrijven en organisaties, zowel uit de privé- als de overheids- en non-profit sector, die tijdelijk geconfronteerd worden met een gebrek aan interne resources.

ZAVENTEM - Wim Sas wordt managing director van Somfy Belux Somfy heeft Wim Sas aangesteld als managing director voor zijn Belgische filiaal. Hij volgt Bernard Crespin op die de voorbije 20 jaar in dienst was bij de fabrikant van gemotoriseerde oplossingen in en rond het huis. Wim Sas (55) krijgt ook de verantwoordelijkheid voor het partnerkanaal in Noord-Europa (NEBA-regio).

ETTERBEEK – OnlySalesJob breidt uit naar Nederland OnlySalesJob heeft sinds de start van dit jaar al meer dan 1000 kandidaten aan een job geholpen. “Zo bevestigen wij nogmaals onze eerste plaats als gespecialiseerd jobboard in Sales & Marketing in België,” zegt An-Sofie Maes van OnlySalesJob. “Rekruteren via onze jobsite OnlySalesJob, die voor de automatisering van het rekruteringsproces gezorgd heeft, geeft een veel grotere ‘return on investment’ vergeleken met klassieke jobboards. Na vier jaar succesvolle ervaring op Belgische bodem breiden wij onze activiteiten bovendien uit naar Nederland. Sinds september kan u terecht op onze Nederlandse jobpagina met tot nu toe al meer dan 3000 vacatures online.” 41


GROOT-BIJGAARDEN / DILBEEK - VWBO is te gast op Dilbeekse gemeentehuis In juni was de afdeling Groot-Bijgaarden van het Verbond van West-Brabantse Ondernemingen (VWBO) te gast op het Dilbeekse gemeentehuis. Samen met burgemeester Willy Segers en de schepenen evalueerden zo’n 50 ondernemers het lokaal economisch beleid. Het wordt trouwens een goede tweejaarlijkse traditie: het VWBO werd intussen al voor de zevende keer uitgenodigd.

AARSCHOT - beSteel lanceert innovatieve, koudgewalste staalprofielen voor bouwsector De nieuwe onderneming beSteel, gevestigd in Aarschot, lanceerde in september de productie van koudgewalste staalprofielen voor de bouwsector. Deze stalen constructies behalen goede isolatiewaarden,  zijn toepasselijk voor residentiele, industriële en commerciële gebouwen en geven een grote architecturale vrijheid. Het behandelde Magnelis® staal van beSteel is extreem sterk en volledig recycleerbaar. De levensduur ervan bedraagt zo’n 200 jaar en laat onder meer toe appartementsgebouwen van meer dan acht verdiepingen te bouwen. Het ontwerp van de profielen is gebaseerd op het plan van de architect. Vervolgens wordt een 3D-model uitgetekend om het project te visualiseren en de stabiliteit en aansluittechniek te berekenen. Nadien wordt de geprefabriceerde structuur effectief geproduceerd.

WILLEBROEK - Business- en netwerkevenement JEUDI groeit Het business- en netwerkevent JEUDI, dat tweemaandelijks dynamische professionals en 25 plussers verzamelt, zeg maar dé doelgroep die graag het zakelijke aan het aangename koppelt na de werkuren, blijft groeien. Het ‘Network after business’ gedeelte (19u-21u) verwelkomt je met een welkomstdrink en heerlijke ‘foodbox’, en tussen 21 uur en 1.30 uur gaat het volume hoger met de beste hits van vroeger en nu. ‘Pleasure after Business’ zoals organisatoren Hans De Smedt en Tim Van Campenhoudt deze sfeervolle uren graag noemen. JEUDI vindt plaats in Carré in Willebroek en heeft diverse mogelijkheden om uw zaak of bedrijf in de kijker te zetten. Meer info over tickets en Partner Packages vindt u op jeudi.be. Noteer de volgende editie van donderdag 7 januari alvast in uw agenda.

LEUVEN / VILVOORDE - Voka Kamers Halle-Vilvoorde en Leuven fuseren tot Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde en Voka – Kamer van Koophandel arr. Leuven fuseren tot een nieuwe gemeenschappelijke vzw onder de naam Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant. De werking van deze nieuwe provinciale vzw start op 1 januari 2016. Erwin Ollivier, de huidige voorzitter van Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde, neemt het voorzitterschap op zich. Benny Smets, huidig voorzitter van Voka – Kamer van Koophandel arr. Leuven wordt vice-voorzitter. De algemeen directeur van Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant wordt Peter Van Biesbroeck, huidig algemeen directeur van Voka – Kamer van Koophandel arr. Leuven. Zijn collega Paul Hegge,  de voorbije tien  jaar algemeen directeur van Voka – Kamer van Koophandel Halle- Vilvoorde, gaat een nieuwe uitdaging aan. De hoofdzetel van de nieuwe vzw zal in Leuven gevestigd zijn. De kantoren in Vilvoorde blijven behouden en de regiowerking zal van daaruit gegarandeerd blijven.

Alain Heselmans.

Colora Aarschot

De verfwinkel die u alles uit handen neemt Totaalservice: Colora Aarschot coördineert al uw schilderwerkzaamheden: advies, opmeting, planning, uitvoering, verhuis van meubilair en schoonmaak. Eigen schilders en aannemers: schilders, vloerders, stukadoors, …: Colora Aarschot huurt ze voor u in. Uitleen en verhuur: neem uw verf bij Colora Aarschot af en huur of leen alle materialen die u nodig hebt, inclusief stellingen en spuitapparatuur. Doorgedreven kleuradvies: vier interieurarchitecten geven u met passie professioneel interieuradvies, volledig afgestemd op uw project. Hoge kwaliteit: labo-onderzoeken en testresultaten bewijzen dat Boss-verf zonder spatten aangebracht kan worden en in alle kleuren enorm goed dekt. Twee lagen volstaan, op eender welke ondergrond. Reinigen: muren schoonmaken doet u onbeperkt, zonder dat uw verf zijn kleur of glans verliest. Zelfstandig depothouder: laat uw schilder zijn verf bij Colora Aarschot afhalen en hij krijgt zijn factuur rechtstreeks van BOSS paints. Alles in stock: welke verfsoort of kleur u ook nodig hebt, Colora Aarschot heeft ze in voorraad.

LONDERZEEL - Belchim Management rondt uitkoop externe aandeelhouder FMC af

Belchim Management nam op 1 oktober het resterende pakket van 10% aandelen over dat FMC Chemicals sprl in Belchim Crop Protection (Belchim) bezat. Belchim Management is de holdingvennootschap van Dirk Putteman. FMC Chemicals is een dochtervennootschap van het Amerikaanse bedrijf FMC Corporation, en hield tot voor kort een belang aan van 20% in Belchim. Na de overname van een eerste schijf van 10% aandelen op 1 januari 2015 is nu 75% van de aandelen opnieuw in Belgische handen.

Liersesteenweg 216A – 3200 Aarschot T 016 46 45 74 – colora.aarschot@colora.be www.colora.be 25


ZA K E N E CH O’ S

BRUSSEL - Cirque du Soleil kiest

Brussels Expo als exclusieve site voor rondreizende voorstellingen

Nieuw logo, opgefriste lay-out! U heeft het waarschijnlijk gezien: we hebben een nieuw logo. En een opgefriste lay-out. Parking E (gelegen vóór paleis 12) van Brussels Expo wordt de exclusieve site voor de rondreizende voorstellingen die Brussel aandoen in de befaamde Grand Chapiteau tent van Cirque du Soleil. Cirque du Soleil en Brussels Expo ondertekenden hierover een overeenkomst. De voorstellingen strijken er de komende tien jaar om de twee jaar neer. De nieuwste show Amaluna is sinds 11 september te zien op de site. Als ze weer afreist op 25 oktober staat de teller op meer dan 62 voorstellingen.

BRUSSEL - Tivalor nieuw adviesbureau voor bedrijven Op 13 oktober werd TIVALOR gelanceerd, een nieuwe zakelijke dienstverlener die geïntegreerd juridisch-fiscaal-economisch advies aanbiedt op gebied van verrekenprijzen, waarderingen, zakelijke modellen en economische regels. Het is een joint venture tussen fiscaal advocatenkantoor Tiberghien en Andy Neuteleers. Bedrijven vinden er vooral advies om in te spelen op nieuwe Europese regels. De hoofdzetel van TIVALOR bevindt zich in Tour & Taxis in Brussel. Er werken nu vier medewerkers. De oprichters hebben de ambitie om het team binnen 2,5 jaar uit te breiden naar 12 professionals.

6

Eerst dat logo, waarin de ‘M’ van Manager, Manager TV en maXLife voortaan centraal staat. Met die ‘M’ pakken we al een tijdje uit op Facebook en op andere sociale media. Het is ook de ‘M’ van media en accentueert zo de vele mediakanalen – print, internet, tv, sociale media, netwerkevents,… – waarmee we uw boodschap onder de aandacht brengen van uw klanten en prospects. Onder ‘Manager’ staat voortaan Uw Netwerk. Want dat is wat we u aanbieden: een krachtig B2B-netwerk in de Vlaams-Brabantse zakenwereld, en in de andere Vlaamse provincies. De vernieuwde lay-out heeft hetzelfde doel: uw boodschap zo efficiënt en kwalitatief mogelijk brengen bij de lezers van Vlaanderen Manager en de andere Manager magazines. Hopelijk apprecieert u beide vernieuwingen – logo en lay-out – even fel als wij zelf doen. Uw mening is van harte welkom. Mail ons op info@managermagazines.be

3


De meest recente Zakenecho’s vindt u op onze website www.managermagazines.be.

ZAVENTEM / STEENOKKERZEEL -

Brussels Airport Company investeert in energiezuinige verlichting voor FC Melsbroek Brussels Airport Company dient samen met de gemeente Steenokkerzeel een bouwaanvraag in voor de nieuwe infrastructuur van FC Melsbroek en een jeugdhuis. De nieuwe terreinen liggen aan de Haachtsesteenweg, op zo’n 100 meter van de huidige velden. Brussels Airport Company investeert ook vrijwillig in energiezuinige verlichting op de terreinen die bovendien minder hinderlijk zijn voor buurtbewoners, zegt Yves Van Hooland van Brussels Airport Company. “We zullen op de voetbalterreinen ook energiezuinige led-verlichting laten plaatsen.”

DIEST - Sign & Facade Group neemt Luikse Armony Concept over Sign & Facade Group uit Diest verwerft 100% van de aandelen van Armony Concept uit Luik. Armony Concept ontwerpt, produceert en plaatst onder andere displays, wegwijzers en logo’s. Het bedrijf werd in 2002 opgericht door Léonard Wintgens en realiseert een omzet van twee miljoen euro, waarvan een belangrijk deel in het buitenland, voornamelijk voor shoppingcentra in Frankrijk, en winkelketens in Duitsland. De vroegere eigenaars van Armony Concept blijven aan boord en worden aandeelhouder van de ‘nieuwe’ groep.

BRUSSEL - Educam Service lanceert de Automotive Business Class

De opleiding Automotive Business Class van Educam Service ontplooit het ondernemerschap van leidinggevenden in garagebedrijven. De autosector staat voor enkele fundamentele uitdagingen die het businessmodel van dergelijke bedrijven onder druk zetten. Daarom moeten de concessies hun omkadering verstevigen en de professionalisering aanscherpen. De Automotive Business Class van Educam Service beantwoordt aan de strengste internationale normen voor managementopleidingen.

BRUSSEL - Hilton Brussel bekroond op World Travel Awards 2015

Hilton Brussels City werd bekroond tot ‘Belgium’s Leading Business Hotel 2015’ op de World Travel Awards 2015. Al meer

dan 20 jaar zijn de awards een prestigieuze erkenning voor organisaties in de reissector.

EVERE - Matexi doopt Leopoldtoren om tot ‘Leopold Views’ Op woensdag 16 september werd ‘Leopold Views’ officieel gelanceerd door buurtontwikkelaar Matexi. Leopold Views is de naam van het project dat de vernieuwing inluidt van de iconische Leopoldtoren van Evere. De bekende kantoortoren wordt verbouwd tot een moderne woontoren voor 201 gezinnen. Buurtontwikkelaar Matexi kocht de Leopoldtoren in 2014.  Voor de gelegenheid decoreert ‘street artist’ Steve Locatelli de gevels van de Leopoldtoren met een tijdelijke fresco van meer dan 800 m².

LEUVEN - Amplexor en Sitecore worden strategische partners

Amplexor en Sitecore hebben een partnership gesloten voor de Belgische markt. Doel is dat Sitecore op korte termijn een van de drie meest verkochte platformen wordt in het aanbod van Amplexor. Sitecore, een platform gebaseerd op .Net technologie, vervolledigt Amplexor’s huidige aanbod van platformen zoals het Java-gebaseerde Adobe. Amplexor gaat als eerste in de euroscript groep aan de slag met Sitecore. Het partnerschap concentreert zich in eerste instantie op de Belgische markt.

HASSELT / AARSCHOT - Flexpoint start nieuw interim-kantoor in Aarschot

HR-dienstverlener Flexpoint start een nieuw interimkantoor in Aarschot. Het wordt de regionale uitvalsbasis voor klanten en uitzendkrachten in Vlaams-Brabant. Zo breidt het kantorennetwerk zich verder uit, tot momenteel een 30-tal vestigingen in België. Om verder door te groeien als landelijke speler verlegt Flexpoint de focus ook radicaal naar de uitzendkracht. De organisatie behaalde de ‘Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties’, afgekort VCU-certificaat. Dit label staat garant dat uitzendkrachten veilig werken. Mariek Martens, dochter van Flexpoint-oprichter Eric Martens, ontfermt zich als branch manager over deze vestiging. Zij is al verantwoordelijk voor Flexpoint in Diest en Brussel.

Ann Vandermotten

Sophie Vanhemmens

Jana Staelens

ADVOCATEN Bodegemstraat 1 - 1740 Ternat Tel +32 2 582 98 88 Info@gaius-law.eu - www.gaius-law.be

47


Olivier Van de Vijver en Jeroen Cauwelier.

Xperience

Incentives als vijfsterrenbelevenissen Buiten de lijntjes kleuren. Creatief omgaan met budgetten, hoe riant of bescheiden ook. Dat is de manier waarop Xperience incentives bedenkt, uitwerkt en begeleidt. Geen onderling inwisselbare standaardformules, maar echt maatwerk. Jullie zijn echt wel ‘thuis in de wereld… Olivier Van de Vijver: “Klopt. Zelf woonde ik tien jaar in Namibië, vandaar mijn uitgesproken voorliefde voor zuidelijk Afrika. Jeroen verloor zijn hart dan weer aan Azië. Voor onze medewerkster Veerle is Latijns Amerika helemaal het einde, terwijl Stefanie zich toelegt op Europa.” Als vrij jong bureau zetten jullie nu al jullie stempel op de incentivewereld. Wat is het geheim achter dat succes? Jeroen Cauwelier: “Wij wijken graag af van de platgetreden paden. Een nacht onder de sterrenhemel kan beklijvender zijn dan een kamer in een vijfsterrenhotel. Vaak zijn het precies de details die het verschil maken tussen een incentive zoals alle andere en een unieke vijfsterrenbelevenis, die de deelnemers hun leven lang niet meer vergeten. En dat geldt voor bestemmingen van de Belgische kust tot de andere kant van de wereldbol. Zo hadden we eens een incentive voor een klant in de hondenvoeding. Bij een bezoek aan een drijvend dorp in Vietnam, doneerden we een paar dagen voordien eetkommen en hondenvoeding van dat merk. De klanten wisten niet wat ze zagen! Dergelijke kleine zaken laten een enorme indruk op de deelnemers…” Hoe gaan jullie concreet te werk? Olivier: “Wij beginnen met het profiel van de klant op te stellen: welke doelstellingen stelt hij voorop, welke incentives organiseerde hij reeds, wat is het budget…? Vervolgens analyseren

we de deelnemers: wie zijn ze, wat verwachten ze? Op basis van dit alles stellen we een drietal programma’s op maat voor. Na de keuze van de klant werken wij alles tot in de details uit.”

FICHE Team: vier mensen met ervaring in incentives en gespecialiseerd in Europa, Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De opdrachtgever houdt gedurende het volledige traject contact met dezelfde persoon. Meerwaarde: bij Xperience zijn de incentives altijd net iets anders, ongeacht het budget. Het bureau werkt echt op maat van de opdrachtgevers en de deelnemers. Het kantoor is sinds 4 jaar in joint venture met UC Belgium, één van de top eventkantoren in België. Travel Lounge: bouwt verder op de expertise van Xperience om leisure reizen voor particulieren te organiseren.

Emiel Clauslaan 95 D – 9800 Deinze – T 09 277 00 09 – olivier@x-perience.be – www.x-perience.be – www.travel-lounge.be 8

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


Krijg vandaag toegang tot de top van het vermogensbeheer in één enkele ‘klik’

.followjack

In alle uithoeken van de wereld beleggen kan vandaag in één enkele ‘klik’. Het probleem is dat u op beleggingsplatformen vaak aan uw lot wordt overgelaten. U moet proberen uw weg te vinden in een complexe wereld die expertise en nauwkeurigheid vereist, alsook een doorgedreven analyse van de financiële markten. Dat is niet uw job. Het resultaat? U betaalt steevast leergeld. Net daarom start TreeTop Asset Management met TreeTop Online. Een uniek platform in België dat alle expertise in vermogensbeheer en de kunst van het beleggen volgens TreeTop toegankelijk maakt voor iedereen. Dankzij dit platform krijgt u de nodige begeleiding om uw risico’s te beperken en uw potentiële rendementen te maximaliseren.

V O L G D E T R E E T O P P R E S TAT I E S E N E X P E R T I S E O P

treetopam.com

BELEGGEN IS EEN KUNST

Deze publicatie is een document dat bestemd is voor promotiedoeleinden en vormt geen beleggingsadvies. TreeTop Asset Management Belgium is een erkende Belgische beursvennootschap.


‘Jong’ ondernemerschap: Jo Deferm, Danny Hendrickx en David Hendrickx

“Eigen bedrijf uitbouwen, doe je uit passie, niet om snel rijk te worden”

101

Danny Hendrickx (TMS), Jo Deferm (Content Crackers) en David Hendrickx (Groep LB Verzekeringen en Republico): “Wie met passie doet wat hij of zij graag doet, hoeft geen dag in zijn leven te werken.”


COV E RSTO RY

Vlaams-Brabant kent veel jonge en dynamische ondernemers, met elk hun eigen plannen, uitdagingen, ambities en kansen. Wij brachten drie ‘entrepreneurs’ samen voor een gesprek over deze en andere thema’s. Twee van de drie, Danny en David Hendrickx, hebben toevallig dezelfde familienaam en stapten allebei via een MBO in het ondernemerschap. De derde, Jo Deferm, werd het eerder bij toeval, toen zijn hobby – surfvakanties – uitgroeide tot een succesvol bedrijf. Plaats van afspraak: de ‘dynamische’ omgeving van Brussels Kart in Groot-Bijgaarden. “Als je doet wat je graag doet, en je doet dat met passie, dan hoef je geen dag in je leven te werken.” Stefan Kerkhofs / Foto’s: Koen Bauters / Fotolocatie: Brussels Kart - www.brusselskart.be

STARTEN ALS ONDERNEMER Jo Deferm: “Mijn ouders hadden een reisbureau. Wellicht hebben zij de ondernemersmicrobe doorgegeven. Aanvankelijk had ik alleszins geen groot ondernemersplan. De verkoop van online reizen stond in 2000 nog in zijn kinderschoenen. Ik was verzot op surfen, nog altijd trouwens, en ben samen met een partner begonnen met online surfreizen te verkopen, via het bedrijf BoardX. Zo konden we gratis gaan surfen. En hoe harder we werkten, hoe langer we weg waren in de zomer. We hadden niet de ambitie om er veel geld mee te verdienen. Maar dat heeft toch een onverwacht grote vlucht genomen, met bijna 1.000 klanten na vijf jaar en 5.000 klanten na twaalf jaar. We hadden twee surfdorpen in Spanje, twee in Frankrijk en een surfvilla in Marokko. In 2012 was ik dat werk echter echt beu en heb ik mijn aandelen verkocht. De doelgroep van die sufvakanties was heel actief op sociale media. Wij dus ook, om die jongeren te bereiken. Die kennis heb ik toen meegenomen om mijn eigen ‘web development’ en online bureau voor bedrijven te openen, gespecialiseerd in content marketing, sociale media, online advertising,…. Ik voelde dat er een markt voor was.” Danny Hendrickx: “Zo’n opportuniteit zien, is de basis van alles. In mijn geval was dat het enorme potentieel in de markt van verwarming en airco. Waar dit bedrijf vroeger vooral met koeling in grote supermarkten bezig was, maakt dat vandaag maar 20% van onze omzet meer uit. Ik ben bij TMS binnengehaald om de onderdelen verwarming en airco uit te bouwen, wat zeer goed lukte. En we hebben nog heel veel groeimarge. We kunnen elk bedrijf binnenstappen met onze service en producten. Vrijwel elk kantoorgebouw heeft airco, verwarming en sanitair nodig. Elk bedrijf is bij wijze van spreken een potentiële klant. De markt van rusthuizen en serviceflats groeit ook supersnel. Dat is een business waar wij veel voor kunnen betekenen. Die MBO bij TMS was, kortom, een erg berekend risico. TMS biedt totaaloplossingen aan, waardoor de klant maar één aanspreekpunt heeft voor al zijn technieken. ‘Ontlasten’ wordt het sleutelwoord van de toekomst, want klanten willen zich op hun core-business kunnen concentreren.” David Hendrickx: “Soms groeit een activiteit inderdaad sneller dan je verwacht. Het communicatiebedrijf Republico, wat staat voor Reputatie, Publiciteit en Communicatie, hebben wij een half jaar geleden opgestart uit onvrede over de al te hoge prijzen voor wagenbelettering en andere bedrukkingsdiensten, waarmee wij zelf werden geconfronteerd. We voelden gewoon aan dat we dat zelf veel goedkoper konden, voor onze eigen noden, maar ook voor anderen. Mijn vennoot had bovendien ervaring met de communicatie van STVV en OH Leuven. Eens je zo’n firma opstart, ontstaat er meteen een grote synergie met je core-business. De vele bedrijfsklanten van Groep LB Verzekeringen hebben meestal ook communicatienoden en polsen meteen naar die service, als ze ontdekken dat je daar in actief bent. Na zes maanden staan we al veel verder dan we verwachtten. Wij hebben een designer in dienst en hebben meteen geïnvesteerd in de juiste drukmachines. Zo kan je de prijzen in de hand houden. Als je veel moet uitbesteden, zoals de

JO DEFERM Leeftijd: 38 Functie: zaakvoerder Kinderen: één (één jaar), plus één op komst Bedrijf: Content Crackers Plaats: Leuven Activiteit: ‘web development’ en online communicatie Carrière: werkte even als verkoper in een wintersportwinkel, om daarna met een partner te starten met het organiseren van surfreizen, met veel succes. Dat bedrijf BoardX werd in 2012 overgenomen. Jo stopte toen met de surfreizen en begon met Content Crackers. Medewerkers: 4 Omzet: 300.000 euro

2 C o v e rstor y - 11


meeste communicatiebureaus, dan loopt het eindtarief op, omdat elk tussenniveau een marge aanrekent.”

VAN WERKNEMER NAAR WERKGEVER M.M.: David en Danny, jullie gaven de zekerheid van een vaste baan op voor een minder zeker ondernemersbestaan. Waarom? David: “Bij de grootbank waar ik werkte, botste ik op een oudere generatie en op een ‘doorgroeistop’ omdat ik geen universitair diploma heb. Ik liep daar vast, had een nieuwe uitdaging nodig. Er is geen school voor ondernemers, je hebt die innerlijke drive wel of niet. Ondernemen doe je uit passie, niet om snel rijk te worden. Eigenlijk heb ik de wijze raad van mijn vader gevolgd: als je doet wat je graag doet, en je doet dat met passie, dan hoef je geen dag in je leven te werken. En dan is het ook niet erg als je in het begin 1.000 euro per maand minder verdient. Als ondernemer mag je ook niet uittellen hoeveel uur je werkt. Het zijn er heel veel, maar het voelt zo niet aan.”

DANNY HENDRICKX Leeftijd: 36 Functie: zaakvoerder Opleiding: graduaat klimatisatie Kinderen: Silke (zes jaar) en Sanne (twee) Bedrijf: TMS – Technical Maintenance Service Plaats: Ternat en Genk Activiteit: installatie, 24/7 service en onderhoud van koel-, verwarmings- en aircosystemen in gebouwen (scholengroepen, rusthuizen, retail). TMS startte in 1995 als een zelfstandige afdeling van de Carrefour-groep, die instond voor koeling in de supermarkten en andere retailwinkels van de groep. Carrière: van 2001 tot 2009 was hij sales engineer bij Siemens Building Solutions. Daarna ging hij aan de slag bij TMS, dat hij in 2012 – samen met twee partners – via een MBO – overnam. Eind 2013 volgde de overname van de HVAC-activiteiten van ISS. De TMS-aandelen van de derde partner werden door de twee anderen eind vorig jaar overgenomen. Medewerkers: 48 Omzet: 10 miljoen euro

123

Danny: “Ik werkte vroeger bij Siemens. Zo’n multinational is een erg ‘zekere’ omgeving, waar je goed kan verdienen. Maar als je echt vooruit wil, je eigen baas wil zijn, dan volg je dat instinct uiteindelijk toch. Mijn vader is zelfstandig ‘chauffagist’, mijn grootvader was zelfstandig dakwerker. Ik heb dat ondernemerschap met de paplepel meegekregen, denk ik.” Jo: “Dat ondernemen een passie is en moet zijn, kan ik alleen maar beamen. Zo is het met BoardX, en onze surfvakanties, ook gegaan. Dat we de hele zomer konden surfen, was de fijnste beloning voor ons werk. Het geld dat we ermee verdienden, beschouwden we absoluut niet als prioriteit.” M.M.: Hoe reageert het thuisfront als je kiest voor het ondernemersbestaan, harder moet werken en in het begin tot 1.000 euro per maand minder verdient? David: “Zo’n stap nemen, kan je maar op bepaalde momenten in je leven. Tot mijn 30ste was zoiets uitgesloten. Je moet dit uiteraard goed doorpraten met je partner. Mijn vrouw en ik stimuleren elkaar, zij is op haar 30ste terug gaan studeren.” Danny: “Die ‘drive’ breng je vanzelf over op je partner. Zo ging het toch bij mij. Het is toch ook een beredeneerde beslissing. Als het zou misgaan, staan we financieel minder ver dan zonder die MBO, maar we zullen nog goed kunnen leven.” M.M.: Hoe hebben jullie de financiering aangepakt? David: Waar ik toen aan de slag was, was ik het gezicht van het bedrijf. Ik heb het grootste bedrijf waar we mee samenwerkten, dan de keuze gegeven om mij financieel te steunen, wat ze hebben gedaan. Het was toen ook het juiste moment, het jaar daarna zou de omzet fors stijgen en was dat niet meer betaalbaar. Dat maakte het risico erg berekend: we kenden de groei en konden onze financiering daar op afstemmen. Ik was er tot dan verantwoordelijk geweest voor de contacten met de ‘corporate’ klanten. Ik deed bij die MBO dus bij mezelf wat ik vroeger aan cliënten adviseerde. Dat was best beredeneerd. Maar je huis, dat bijna is afbetaald, als waarborg geven, voelt toch wat raar. Zeker voor mijn vrouw. Anderzijds: het is ook wel een beetje zoals een contract voor een nieuwe auto tekenen bij een dealer. Op dat


moment denk je: ‘Amai, dat kost toch veel.’ Maar als de wagen wordt geleverd, ben je dat alweer vergeten.” Danny: “Goede begeleiding is cruciaal in zo’n periode, want er komt veel bij kijken, vooral op juridisch, fiscaal en financieel vlak. Bij ons werd er een holding opgericht om de financiering te regelen. Uiteraard werd er van mij en mijn vennoot ook een eigen inbreng verwacht door de banken. Maar we hebben geen financieringswaarborg op onze woning. Dat wilden we absoluut niet.”

DAVID HENDRICKX Leeftijd: 39

Jo: “Een troef in de toeristische sector is dat je klanten betalen, lang voor dat de reis plaats vindt. Dankzij vroegboekkortingen is dat soms zes maanden op voorhand. Je kan dus investeren nadat je je centen al hebt. Daardoor zijn we met BoardX zo snel kunnen groeien. In mijn huidige bedrijf Content Crackers heb ik dat voordeel niet meer.”

Functie: zaakvoerder

Danny: “Wij werken met voorschotten. We sturen een voorschotfactuur van 30% van het bedrag bij de ondertekening van het contract, en nog eens een factuur van 30% bij de start van de werken. Maar dikwijls worden die facturen pas na 60 dagen betaald. Kortom: dit is een sector waar je veel moet voorfinancieren.”

Bedrijven: Groep LB Verzekeringen en Republico (www.republico.be)

David: “Zelf hebben wij daarom heel bewust onze schaalgrootte uitgebreid. Dan sta je sterker. Want klanten willen het altijd goedkoper. Bij ons betaal je minder voor meer service.”

HET BELANG VAN NETWERKEN M.M.: Hoe belangrijk is netwerking voor jullie business? Jo: “De groep adolescenten van 16 jaar en ouder, die ik kende van BoardX, waren in het algemeen geen potentiële klanten van Content Crackers. Ik had een nieuw netwerk nodig in de B2B-wereld en heb daar heel bewust in geïnvesteerd. Ik kom nu geregeld in de business seats van basketbalclub Leuven Bears. En ik ben een jaar ‘chapter’ directeur geweest van BNI Leuven Artois. Dat loont. Ik ben ook een tijdje naar bijeenkomsten geweest van de Good Morning Club, in De Barrier in Houthalen. ’s Ochtends netwerken heeft voordelen. Je bent dan op tijd terug op je werk en het belast je privé-leven niet, wat ’s avonds wel het geval is.”

Opleiding: graduaat handelswetenschappen Kinderen: twee

Plaats: Tienen, Aarschot en Linter Activiteit: advies in en verkoop van verzekeringen, plus communicatie: ontwerp website, logo en huisstijl, drukwerk, digitale marketing, belettering, outdoorreclame en textielbedrukking,… Carrière: twaalf jaar actief bij een grootbank. In 2013 werd hij met medevennoot Emanuel Hoornaert via een MBO eigenaar van Groep LB Verzekeringen. De voorbije jaren nam hij nog twee DVV kantoren over: één in Tienen en één in Aarschot. Een half jaar geleden startte hij met zijn vennoot het communicatiebedrijf Republico. Medewerkers: vijf Omzet: nog geen officiële cijfers

David: “Ik netwerk al een hele tijd, al van toen ik werknemer was. En in mijn eigen bedrijf werd dat mijn verantwoordelijkheid. Maar je vindt nieuwe klanten en relaties soms waar je ze niet verwacht. Zo heb ik de voetbalploeg van mijn zoon gesponsord, onder meer door hun truitjes te bedrukken via Republico. Ondertussen leverde dat al enkele opdrachten op bij andere ouders. Sommigen vragen of ik naar hun verzekeringen wil kijken. Met zo’n mensen heb je meteen de vertrouwensband, die nodig is om zaken te doen.” Danny: “Met enkele zakenrelaties heb ik zelf een netwerkclub opgericht, met name BDN in Affligem. Die komt om de twee weken ’s morgens samen bij een ontbijt. Er worden dan tips gegeven of nieuwigheden verteld over verzekeringen, fiscaliteit, enzovoort. We hebben nu een 17-tal deelnemers uit verschillende sectoren. Op basis van vertrouwen komen hier zaken uit.” Jo: “Netwerking gebeurt wel liefst gestructureerd, zodat je zeker nieuwe mensen ontmoet. De grote zakenbijeenkomsten, met honderden deelnemers, laat ik aan mij voorbijgaan.”

4 C o v e rstor y - 13


S PRAAK MAK ERS

Sophie Vanslambrouck, SV Investigations

“Detective is goede investering als je diefstal of fraude vermoedt” Bedrijven doen steeds meer een beroep op privédetectives om diefstal en fraude door eigen medewerkers te laten vaststellen. “Als je vermoedt dat een werknemer je bedriegt of besteelt, is een detective inschakelen dikwijls de juiste oplossing,” zegt Sophie Vanslambrouck, die vijf jaar geleden haar eigen bureau SV Investigations oprichtte. Stefan Kerkhofs

M.M.: De markt groeit, maar ‘detective’ blijft voor velen toch een onbekend beroep. U bent de allereerste privédetective die ik ontmoet. Sophie Vanslambrouck: “Wij opereren inderdaad wat onder de radar, dat is eigen aan deze job. En er is ook wel nog altijd een drempel voor bedrijven. Vroeger, voor ’91, kon iedereen bij wijze van spreken detectivewerk doen. De charlatans zijn ondertussen gelukkig verdwenen, maar dat imago heerst nog een beetje. Bedrijven hebben soms ook schrik voor de kosten. Ze denken dat het duur is. Maar wat is de kost van een detective in vergelijking met de opzegvergoeding van een frauderende medewerker die al een hele tijd voor je werkt? Als je dankzij de vaststellingen van een detective een ontslag om dringende redenen kan afdwingen, is dat een heel goede investering, toch?” M.M.: Werkt u vooral voor bedrijven? “Zeker, bijna 90% van mijn opdrachten komt van bedrijven. De rest is voor particulieren, vrijwel altijd om overspel vast te stellen. Dat is niet meer strafbaar in België, maar kan een echtscheidingsprocedure versnellen en heeft invloed op onderhoudsgeld en hoederecht.”

Sophie Vanslambrouck: “Als je dankzij de vaststellingen van een detective een ontslag om dringende redenen kan afdwingen, is dat een heel goede investering, toch?” 14 -


ONDERZOEK KNIPPERLICHTEN! M.M.: Wat voor opdrachten krijgt u van bedrijven? “Dat is vrijwel altijd het controleren van werknemers, bij vermoeden van diefstal en fraude bij ziekteverzuim, niet naleven van een concurrentiebeding, nagaan in welke uitgaansgelegenheden een werknemer met een vertrouwensfunctie vertoeft, faillissementsfraude, recuperatie van niet afbetaalde goederen, vermiste wanbetalers, ‘pre-employment’ screening, en dergelijke. We worden soms ook ingeschakeld als een werkgever vermoedt dat zijn vertegenwoordiger voortdurend op café zit in plaats van afspraken te doen. Ja, werkgevers moeten uitkijken voor hun medewerkers, zo leert mijn ervaring. Diefstal door of met de hulp van eigen personeel en fraude, bijvoorbeeld frauduleus absenteïsme, komen meer voor dan men denkt, in àlle sectoren. Regelmatig of langdurig afwezige medewerkers klussen soms in het zwart bij, bij andere bedrijven. Aangehaalde voorbeelden zijn dikwijls knipperlichten waarbij een klein onderzoek al nuttig kan zijn zonder hoge kostprijs.” M.M.: Is het moeilijk om medewerkers te betrappen? “Dat hangt ervan af. Soms kan je al op de eerste dag vaststellingen doen, soms pas na drie of vier dagen. Het is aan te raden minstens drie vaststellingen te doen, waarvan de derde of vierde met een deurwaarder erbij, afhankelijk van het soort onderzoek. Wie tijdens zijn of haar ziekteverlof bijvoorbeeld toch elders werkt, kan dat de eerste keer omschrijven als toeval, of als een sollicitatie met praktijktest. Maar vanaf drie vaststellingen pakt die uitleg niet meer.

VERGUNNING VOOR VIJF JAAR M.M.: Hoe word je privédetective? “Eerst moet je een erkende opleiding volgen, daarna moet je je vergunning aanvragen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Je wordt dan volledig gescreend. En als je aan alle voorwaarden en eisen voldoet, krijg je voor vijf jaar je vergunning. Tijdens je eerste vijf jaar kan je dit beroep uitoefenen in bij- of hoofdberoep, maar daarna moet je kiezen voor hoofdberoep of stoppen. Zelf ben ik al na een viertal maanden detective in hoofdberoep geworden. Ik ben meteen in onderaanneming gestart. Dat was een goede leerschool. Na ongeveer een jaar ben ik volledig voor eigen rekening begonnen.” M.M.: Wat is er in dit beroep vooral van belang? “Je moet ervoor zorgen dat je bij je observaties en verslagen de wet niet overtreedt. Je moet rekening houden met de detectivewetgeving, privacywetgeving, arbeidsrecht, strafrecht,… Op publiek terrein mag je als privédetective iemand filmen en fotograferen, op privédomein mag dat niet. Mijn verslagen laat ik altijd nalezen door een advocaat. Een bedrijf mag een ‘track & trace’-systeem in bedrijfswagens bijvoorbeeld ook alleen maar installeren als het dat opneemt in het arbeidsreglement. En de werkgever kan dat maar onder bepaalde voorwaarden als bewijsmateriaal gebruiken, want de privacywetgeving moet gerespecteerd worden.”

Info: www.svinvestigations.be 4 15


Ins t i tuut voor Aa ndacht en Mindfulness (I AM)

Mindfulness op de werkvloer Over Mindfulness is al veel inkt gevloeid. Maar wat is het nu precies? En welke voordelen haalt u eruit – ook op de werkvloer? Brabant Manager sprak met dokter David Dewulf, Mindfulness-pionier in Vlaanderen en drijvende kracht achter I AM (Instituut voor Aandacht en Mindfulness). Wat is Mindfulness precies? Dokter David Dewulf: “Het is bewust omgaan met wat er zich hier nú aandient. Al te vaak reageren we op automatische piloot. We doen wat we altijd deden, zonder erbij stil te staan of dit nu ook het beste is om te doen. En als dingen mis gaan, is de eerste reactie vaak nog harder doen van wat eigenlijk niet werkt. Mindfulness traint om een stap achteruit te zetten en te kijken naar het grotere plaatje. Niet alleen in termen van taakgerichtheid, ook in termen van mensgerichtheid. Ze gaan immers samen, of het nu thuis is of op het werk. De balans zorgt ook voor een lange termijn samenwerking en voorkomt burn-out. “ Is dit eenvoudig? “Eenvoudig ja, maar niet steeds zo makkelijk. We hebben allemaal hardnekkige gewoontes waarmee we automatisch reageren. En zeker in stresssituaties kiezen we niet altijd voor de meest wijze optie. We zien ze vaak niet eens. Precies daarom is het echt een training van aandacht. Besef en inzicht zijn een eerste, noodzakelijk stap. Daarna begint het échte werk: op een nieuwe, krachtige manier omgaan met uw uitdagingen rekening houdend met het grotere plaatje. Met een training krijgt u stap voor stap de noodzakelijke technieken onder de knie.” Mindfulness kent veel succes vandaag. Hoe verklaart u dat? “We merken allemaal dat de wereld razendsnel verandert. We leven en werken sneller én langer. We willen van alles proeven, en ook de technologie zit in een stroomversnelling. Maar soms kunnen we niet meer bijbenen en is een burn-out niet ver weg. Mindfulness geeft u een immuunlaagje tegen stress, maakt gelukkiger en versterkt belangrijke aandachtsfuncties. Internationale

16

David Dewulf.

wetenschappelijke onderzoeken en onderzoeken aan de universiteiten in Leuven en Gent tonen dat aan.” Is Mindfulness ook interessant voor bedrijven? “Absoluut. Bij het Instituut voor Aandacht en Mindfulness begeleiden we heel wat teams tijdens workshops. Aandachtstraining biedt dan ook veel voordelen voor uw medewerkers: meer openheid en veerkracht voor verandering, productiviteitswinst, minder stress en burn-outs, betere prioriteiten stellen, een verhoogde concentratie, een betere samenwerking en communicatie … Kortom: het algemeen welzijn van uw medewerkers gaat erop vooruit en er is minder ziekteverzuim en “presenteïsme”. En dat is belangrijk. Want vandaag verwacht ook de wetgever dat u stress op de werkvloer vermijdt. Met een Mind & heart@work training ligt dat binnen handbereik.”

WILT U KENNISMAKEN MET MINDFULNESS OP DE WERKVLOER? In een workshop van drie uur of zes uur krijgt u inzicht in de basistechnieken. Dit kan u volgen in het open aanbod van het instituut I AM of bekomen als training op maat binnen uw bedrijf. Een verfrissend alternatief voor de klassieke teambuilding! Meer informatie vindt u op www.mindfulbiz.be.


FAM I L I E P ORT R E T

Broers Guy en Koen en zus Peggy Valckenier.

Groep Valckenier doet meer dan puntjes op i zetten Met maar liefst vijf Renault-vestigingen en 108 medewerkers onder de vleugels, kan het niet anders of je bedrijf heeft een solide basis. De eerste, ijzersterke fundamenten hiervan werden in het geval van de familie Valckenier gelegd door vader Bart en moeder Rolanda, die in 1967 een eerste garage openden. Met de komst van hun kinderen – Guy, Peggy en Koen – was de voortzetting van de Valckenier Groep ettelijke jaren later gegarandeerd. En hoe! Dat de broers en zus sinds hun overname méér doen dan de puntjes op de i zetten, blijkt niet alleen uit de sterke groeicijfers, maar ook uit hun familienaam, waarvan ze elke letter koppelden aan een waarde binnen hun bedrijf: Verantwoordelijkheid, Ambitie, Loyaliteit, Communicatie, Klantvriendelijkheid, Eerlijkheid, Netheid, Innovatie, Enthousiasme en Respect. “Onze groep telt vandaag vijf vestigingen, in 2017 komt er in Zottegem nog eentje bij,” klinkt het bij de bestuurders. “Maar of we er nu één of tien tellen, dat familiegevoel en de service die ons zo kenmerken, zal je altijd ervaren. Net omdat we zoveel belang hechten aan die Valckenier-normen en -waarden en deze samen, dagelijks met onze medewerkers uitdragen. Wij willen groot worden in één merk.” -

17


OND E RN E M EN I N L EUVEN

Economieschepen Mohamed Ridouani

“Krachten bundelen om onze regio internationaal te promoten” “Sterke internationale groeiers worden dikwijls erg snel overgenomen door buitenlandse bedrijven, waarvan de beslissingscentra vaak erg ver van Leuven liggen.”

Economieschepen Mohamed Ridouani: “Dankzij de goede ontsluiting en ligging, vlakbij de A314, E40 en nationale luchthaven, is Leuven in de kern van Europa zeer bereikbaar.”

Wie Leuven zegt, denkt universiteit, het megaziekenhuis UZ Gasthuisberg en biergigant AB Inbev, die verder groeit door de aangekondigde fusie met SABMiller. Kortom: een stad met veel aantrekkingskracht, al is er internationaal ook grote concurrentie van andere kennisregio’s. “In de nieuwe organisatie ‘Leuven Mindgate’ bundelen diverse stakeholders daarom voortaan de krachten om Leuven internationaal op de kaart te zetten als poort naar ‘health’, ‘hightech’ en ‘creativity’,” zegt economieschepen Mohamed Ridouani.

18 - Ondernem en in Leu ven

M.M.: Wat zijn de economische troeven van Leuven? Mohamed Ridouani: “De sterk uitgebouwde kennisgerelateerde innovatieve sectoren. En de aanwezigheid van de KU Leuven en de universitaire colleges van UCLL, met haar meer dan 60.000 studenten. We hebben hier voorts de belangrijkste Vlaamse strategische onderzoekscentra, zoals iMinds, VIB en Flanders Make, en vooral de absolute wereldspeler Imec op het vlak van micro- en nanotechnologie, met meer dan 2.000 onderzoekers van meer dan 70 nationaliteiten. Ook de aanwezigheid van de grootste gezondheidscampus van het Europese vasteland, UZ Gasthuisberg, is een belangrijke troef.” “Al dit menselijk kapitaal en de lange traditie van technologietransfer – KU Leuven Research & Development werd al in 1972 opgericht – resulteert in het creëren en


L E UVE N RAN K I N G

aantrekken van veel bedrijven, actief in hoogtechnologische en gezondheidsgerelateerde sectoren. Met de verschillende wetenschap- en researchzones werd ‘state of the art’ ruimte voor deze ondernemers gebouwd. Dankzij de goede ontsluiting en ligging, vlakbij de A314, E40 en nationale luchthaven, is Leuven in de kern van Europa zeer bereikbaar. Om nog meer talent aan te trekken werd er bovendien een betaalbare internationale school op Leuvens grondgebied uitgebouwd.” “Dankzij onze aantrekkingskracht op jonge creatieve mensen, de aanwezigheid van meer dan 150 nationaliteiten en de sterk uitgebouwde culturele sector wordt Leuven ook steeds meer een hub voor creatieve ondernemers. De vele startersinitiatieven, zoals de studentenincubator LCIE, spelen hierbij een belangrijke rol. De stad Leuven bouwde daarnaast het grootste sociale economie centrum van Vlaanderen. Daarmee vermijden we dat Leuven een duale economie wordt.” M.M.: Wat zijn de economische uitdagingen van Leuven? “De internationale concurrentie is hoog. Heel wat regio’s profileren zich als economische kennisregio en investeren fors in hun marketing en branding. Traditioneel schiet Vlaanderen en niet in het minst Leuven hierin te kort. De inhoud is hier veel meer dan gemiddeld aanwezig, maar we profileren ons buiten de regio en vooral in het buitenland te weinig gebundeld. Ook het aantrekken en behouden van talent is een uitdaging.” “Sterke internationale groeiers worden dikwijls erg snel overgenomen door buitenlandse bedrijven, waarvan de beslissingscentra vaak erg ver van Leuven liggen. Daardoor is er veel minder lokale verankering dan vroeger. AB Inbev, LMS en Layerwise zijn daarvan bekende voorbeelden.” “Voor de uitbouw van de creatieve en nieuwe ambachtelijke sector is voldoende betaalbare werkruimte de belangrijkste uitdaging. In het verleden werd er vooral in nieuwe standaard kantoorruimte geïnvesteerd, terwijl deze bedrijven andere ruimtevragen hebben.” M.M.: Wat zijn de belangrijkste plannen voor de volgende jaren? “De oprichting van een nieuw overkoepelende samenwerkingsorganisatie ‘Leuven Mindgate’, waarin grote en kleinere stakeholders – overheid, kennisinstellingen, bedrijven en organisaties – de krachten bundelen om Leuven internationaal op de kaart te zetten als poort naar ‘health’, ‘high-tech’ en ‘creativity’. Er wordt onder meer een ambitieus ‘Health House’ opgericht in het Wetenschapspark Arenberg. Aan de vaartzone komt er in een PPS constructie een gebouw dat cultuur en creatieve ondernemers samenbrengt. Leuven Mindgate wil ook een eigen ‘businessclub’ oprichten.”

De 10 grootste bedrijven Hieronder vindt u een klassement van de – naar toegevoegde waarde – 25 grootste bedrijven in Leuven. Deze bedrijven zochten we op in de meest recente Trends Top 100.000, die zich baseert op de prestaties in het jaar 2013. 1. InBev Belgium (Leuven) Toegevoegde waarde: 625,37 miljoen euro Sector: brouwerijen en aanverwanten Werknemers: 2510 - CEO: Eric Lauwers

2. KBC Autolease (Leuven) Toegevoegde waarde: 212,82 miljoen euro - Sector: leasing Werknemers: 110 - CEO: Geert Markey

3. Iverlek (Wilsele) Toegevoegde waarde: 152,11 miljoen euro Sector: beheerders distributienet

4. TE Connectivity (Kessel-Lo) Toegevoegde waarde: 118,62 miljoen euro Sector: telecommunicatie Werknemers: 684 - CEO: Werner De Wolf

5. Terumo Europe (Heverlee) Toegevoegde waarde: 105,01 miljoen euro Sector: medische en farmaceutisch apparatuur en uitrusting Werknemers: 702 - Directeur: Jos Vastmans

6. KBC Lease Belgium (Leuven) Toegevoegde waarde: 84,04 miljoen euro - Sector: leasing Werknemers: 54 - CEO: Geert Markey

7. Belwind (Leuven) Toegevoegde waarde: 75,35 miljoen euro Sector: elektriciteit en gas, productie, verkoop en transport Algemeen directeur: Wim Biesemans

8. Ampar (Leuven) Toegevoegde waarde: 57,59 miljoen euro Sector: advieskantoren, consultancy Zaakvoerders: Caroline Hoogsteyns, Gert Boulangé en Isabela Gerjoi Bezerra

9. Donaldson Europe (Heverlee) Toegevoegde waarde: 50,93 miljoen euro Sector: machines en onderdelen, verkoop Werknemers: 422 Managing directeur: Wim Vermeersch

10. ThromboGenics (Heverlee) Toegevoegde waarde: 48,07 miljoen euro Sector: farmaceutische nijverheid Werknemers: 97 - CEO: Patrik De Haes Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n - 19


LE UV EN

Jimmy Houtput, Oud-Heverlee Leuven

“B2B en B2C houden elkaar bij deze club mooi in evenwicht” Jimmy Houtput kon zijn eerste jaar als voorzitter van OudHeverlee Leuven niet beter starten. Nadat hij in november 2014 Jan Callewaert opvolgde, promoveerde zijn club op 24 mei terug naar eerste nationale. Het verblijf in het vervelende vagevuur van tweede duurde maar één seizoen. “Dit jaar ambiëren we het behoud,” geeft Jimmy Houtput aan. “We starten ook een uitbreiding van ons stadion tot 12.500 zitplaatsen, met aparte loges. Binnen drie jaar willen we een stabiele eersteklasser zijn.” Stefan Kerkhofs

De oprichter en ex-CEO van DataFlow, dat hij op vijftien jaar tijd uitbouwde tot een stevig ICT consultancybedrijf met meer dan 650 medewerkers, stelt zijn ondernemerservaring en –netwerk graag ter beschikking van de club. “Nadat ik DataFlow in 2009 had verkocht, bleef ik de activiteiten in België en Luxemburg leiden en uitbouwen,” zegt de 40-jarige Jimmy Houtput. “Daarmee ben ik in januari 2015 gestopt. De vraag om voorzitter te worden, kwam voor mij op een goed moment. Met DataFlow was ik al jaren sponsor en samen met enkele andere investeerders deed ik vlak voor de eerste promotie naar eerste, in 2011, een investering waarmee we quasi 100% van de aandelen van de club verworven.”

binnenkort met de uitbreiding van ons stadion. De staantribunes worden afgebroken en vervangen door zitplaatsen. De capaciteit zal stijgen van de huidige 9.000 tot 12.500 zitjes. Er komen ook loges, wat extra mogelijkheden biedt voor bedrijven, zowel tijdens de wedstrijden als op andere momenten. Met zo’n loge heb je meer discretie en je kan het ook gebruiken op andere dagen, voor vergaderingen, sollicitatiegesprekken, enzovoort. We verhuren de stadioninfrastructuur daarnaast voor opleidingen en evenementen. Er is een grote parking, alle presentatiefaciliteiten zijn aanwezig, we kunnen zelfs voor catering zorgen. Zo’n voetbalstadion spreekt ook aan als locatie.”

M.M.: Hoe druk was het tussenseizoen na de promotie?

STERKE ECONOMISCHE REGIO

Jimmy Houtput: “Heel druk. Met Eneco en Just Eat hebben we er twee belangrijke commerciële partners bij. Zo’n promotie maakt het makkelijker om sponsors te vinden, maar organisatorisch is het een grote uitdaging. Je clubbudget verdubbelt, in ons geval tot ongeveer 9,5 miljoen euro. Bovendien starten we

M.M.: Wat maakt OH Leuven uniek?

201 - Leuv en

“De harmonie tussen de zakelijke input uit deze sterke economische regio, met veel potentieel, en het hechte blok van supporters, dat ons al jaren steunt. B2B en B2C houden elkaar hier mooi in evenwicht. “

“Ik heb zelf gevoetbald en dat maakte van mij een teamspeler, met discipline en doorzettingsvermogen. Zonder voetbal zou ik nooit zo succesvol zijn geweest.”

M.M.: Waarom vindt u het als ondernemer belangrijk om voetbal te steunen? “Klanten uitnodigen op voetbalwedstrijden zorgt voor hechte, informele contacten die dikwijls leiden tot onverwachte deals. En ook de visibiliteit heeft meerwaarde, omdat dit de populairste sport blijft, met veel aandacht op televisie en in kranten. Maar vergeet ook het educatief aspect niet. Ik heb zelf gevoetbald en dat maakte van mij een teamspeler, met discipline en doorzettingsvermogen. Kortom,


Peter Verhaeghe.

De Clijne Taefel

Art deco én tijdloos Zaakvoerder

Peter Verhaeghe.

Historiek

Oudste restaurant van Leuven; een 16deeeuws pand in het hartje van de stad.

Vlaamse keuken

Klassieke Vlaamse gerechten met een hedendaagse touch. “We kozen bewust voor minder, en degelijke, mooi gepresenteerde gerechten.”

Art deco én tijdloos

Het restaurant bestaat uit het oorspronkelijke restaurant in Art deco-stijl en een grotere, tijdloze zaal in het aanpalende herenhuis.

Evaluatie

Peter Verhaeghe wil zijn keuken en service voortdurend blijven verbeteren. Daarom krijgen de gasten na de maaltijd vrijblijvend de kans om De Clijne Taefel te evalueren via een aangeboden iPad.

A la carte OHL-voorzitter Jimmy Houtput: “Klanten uitnodigen op voetbalwedstrijden zorgt voor hechte, informele contacten die dikwijls leiden tot onverwachte deals.”

zonder voetbal zou ik als ondernemer nooit zo succesvol zijn geweest. Die waarden moeten wij als OH Leuven aan onze 600 jeugdspelers meegeven. Mijn vennoot bij DataFlow heb ik overigens ook via het voetbal leren kennen.” M.M.: Hoe kijkt u als ondernemer naar de gigantische bedragen die voor sterspelers worden betaald? “Als ik bedenk hoe hard ik heb moeten werken als ondernemer, en wat voor

een verantwoordelijkheid ik heb genomen, naar honderden medewerkers en hun gezinnen, dan heb ik daar dubbele gevoelens bij. Als je de waarderingen van bedrijven bij verkoop dan vergelijkt met wat er voor bepaalde spelers wordt betaald, dan is het evenwicht een beetje zoek, vind ik. Maar de prijs is wat iemand ervoor wil betalen. Al ben ik blij dat de FIFA het ‘third party ownership’ ondertussen heeft verboden. Wilde speculatie met spelers wordt zo toch al aan banden gelegd.”

A la carte eten is perfect mogelijk voor groepen tot maximaal 20 personen. Het keuzemenu is uitgebreid en gevarieerd, er is altijd wel iets voor ieders smaak.

Middeleeuwse kelder

Speciale en mooie locatie mét eigen bar om meetings, presentaties, seminaries en andere events tot 30 personen te organiseren.

Naamsestraat 47 – 3000 Leuven T 016 22 77 18 info@declijnetafel.be – www.declijnetafel.be 221 - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n on d era an


AUTO- EN MOTOR- RIJSCHOOL MINERVA HULDENBERG OVERIJSE HERENT LEUVEN ZOUTLEEUW

UW OPLEIDING TOT IN DE PUNTJES IN ONZE RIJSCHOLEN

Rijschool Minerva

Herestraat 5

3000 Leuven

T 016 22 32 00

www.rijschoolminerva.be


Nelissen -Grade Advocatenassociatie

Juridisch én pragmatisch advies op maat ‘Pragmatische uitmuntendheid’. Zo zou je de essentie van de advocatenassociatie Nelissen Grade best kunnen samenvatten. Jullie zijn de voorbije jaren gegroeid tot een associatie van zo’n 45 advocaten. Wat is het voordeel van deze structuur? Pasal Nelissen Grade: “Op die manier kunnen wij onze cliënten een one-stop-service bieden. Wij zien onszelf als een team van specialisten waar je terecht kan voor zowel private als bedrijfsaangelegenheden. Omdat we per domein over een aantal specialisten beschikken, kunnen we op basis van een deskundige diagnose zeer gericht advies verlenen. Of je nu juridisch advies nodig hebt in verband met je personeelsbeleid, contracten, investeringen, verzekeringen, maar ook je handelsgeschillen, estate planning of fiscaliteit, wij hebben de expertise in huis waarmee we je verder kunnen helpen.” Vandaar dus jullie slagzin ‘In any case’. Zijn jullie dan van alle markten thuis? “Door al onze kennis te bundelen en op een efficiënte manier samen te werken slagen wij erin een allesomvattende dienstverlening aan te bieden. Soms gebeurt het dat achter de schermen verschillende experten aan een dossier werken. Om het voor de cliënt overzichtelijk te houden, werken we echter met één centrale contactpersoon. Hij ziet erop toe dat hem oplossingen aangereikt worden die ook effectief voor hem werken. We noemen het ook wel eens oplossingendie getuigen van ‘pragmatische uitmuntendheid’.”

Wat bedoelt u daar precies mee? “Cliënten die beroep op ons doen, bevinden zich meestal in een problematische situatie. Waar het op aan komt, is voor hen een doorbraak te realiseren zodat ze weer verder kunnen. Onze inzet bestaat er dan ook in om op basis van onze kennis en ervaring precies dat advies te formuleren waarmee onze cliënt opnieuw helder ziet en z’n weg kan verderzetten of een nieuwe weg kan inslaan.” Hoe werkt jullie prijszetting? “Onze pragmatische benadering houdt ook in dat we de financiële belangen van de cliënt voor ogen houden. Dit doen we aan de hand van een kosten-batenanalyse. Als die analyse ons zegt dat een proces de cliënt enkel financieel nadeel zal berokkenen, dan stellen we dat ook. We vinden het namelijk essentieel geheel transparant te zijn, zeker wanneer het over het kostenplaatje gaat.” Jullie hechten veel belang aan traditie maar zijn tegelijkertijd doordrongen van innovatieve ideeën. Hoe kan je die twee rijmen? “Er zijn een aantal traditionele waarden waar we inderdaad niet van afwijken. Ons beroepsgeheim is ‘heilig’ net zoals onafhankelijkheid. Maar dat we die waarden trouw blijven betekent niet dat we niet vooruitstrevend zijn. Wel integendeel. Wij leven in uitdagende tijden en willen hier met vernieuwende ideeën op inspelen. Ook binnen ons domein is dit de beste manier om koploper te blijven.”

Philipssite 5 – 3001 Leuven – T 016 22 24 73 – ng@nelissengrade.com – www.nelissengrade.com -

Le u ven - 23


Vincent Gaeremynck.

Lacom

Vijf beloftes aan elke klant In 25 jaar groeide garage Lacom uit tot een grote speler in Vlaams-Brabant. Het recept van dit succes is eenvoudig: de onberispelijke Volvo-kwaliteit én vijf beloftes aan elke klant. Zaakvoerder Vincent Gaeremynck vertelt er u alles over. U maakt vijf beloftes aan uw klanten. Wat houden die precies in? Vincent Gaeremynck: “Onze eerste belofte is dat we u een totaalpakket aanbieden voor uw mobiliteit. U vindt hier een ruim aanbod van showroommodellen en tweedehandswagens. En we doen nog veel meer: van aankoop via financiering en verzekering, tot koetswerkherstelling en onderhoud. Bij Lacom vindt u het totale pakket voor particulieren én bedrijven. Onze tweede belofte sluit hierbij aan: úw wensen staan centraal. We leggen onze klanten graag in de watten, en gaan op zoek naar een steeds betere service. Dat gaat van uw vaste monteur, via de aangename wachtruimte, tot de gratis fietsen die voor u klaarstaan tijdens het onderhoud van uw wagen. Bij Lacom gaan we voor niets minder dan een uitstekende dienstverlening. Dat zijn geen loze woorden. Want hebt u een opmerking of een klacht? Dan staat onze kwaliteitsverantwoordelijke voor u klaar. Een mailtje naar kwaliteit@lacom.be volstaat. Dat is onze derde belofte.” Garage Lacom engageert zich ook voor verenigingen en sportclubs? “We zetten inderdaad onze schouders onder een aantal maatschappelijke projecten en sportclubs. De sociale rol en het jeugdbeleid van deze initiatieven zijn daarbij onze keuzecriteria. Waarom? Omdat we graag ons steentje bijdragen. Die maatschappelijke betrokkenheid is onze vierde belofte. En dan rest er

ons nog de laatste: transparantie en heldere communicatie. Bij Lacom kent u op voorhand de exacte kosten. Zo staat u nooit voor verrassingen.” Een laatste vraag: waarom kies ik voor Volvo? “Voor zijn rijcomfort, topprestaties én de lage CO2-uitstoot. Volvo is mild voor het milieu en uw portemonnee. En op de baan is hij een pure klasse. Kijk bijvoorbeeld naar de Volvo XC90, een topper in het SUV-segment.”

FICHE Vestigingen in: Heverlee en Vilvoorde. Zaakvoerder: Vincent Gaeremynck. Actief sinds: 1980.

Ambachtenlaan 2 – 3001 Leuven – T 016 40 07 20 – lacom@lacom.be – www.lacom.be 24


Bee l en Advocaten

Specialist in creatieve, juridische oplossingen Helder juridisch advies. Gekruid met aandacht voor de mens achter het dossier. Dit alles op een bedje van vertrouwen. Ziehier het recept van Beelen Advocaten. Het woord is aan de meester, Bert Beelen.

Bert Beelen.

U maakte de bewuste keuze voor een advocatenkantoor dat aangestuurd wordt door de stichter en niet door een groep van vennoten. Vanwaar die keuze? Bert Beelen: “Toen ik in 1978 dit kantoor oprichtte, wist ik dat ik een structuur met solide fundamenten wilde. Ik was toen en ben er nog steeds van overtuigd dat je dit het best bereikt door een multidisciplinair team van advocaten samen te stellen waarbinnen elk z’n specialiteit heeft. Onze advocaten hebben het grote voordeel dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over omzetcijfers of typische aangelegenheden waarvan vennoten wakker liggen. Zij kunnen zich dus volledig focussen op hun vak en de dienstverlening naar onze cliënt.” Een crew van gespecialiseerde advocaten met aan het roer een ervaren ‘captain of the ship’, kunnen we jullie structuur zo samenvatten? “We willen inderdaad aan onze cliënten het allerbeste advies verlenen en daarvoor hebben we zowel specialisten nodig als iemand die het geheel overziet. Het is dankzij de combinatie van diepgaande dossierkennis van onze advocaten en een algemene visie van een kapitein met jarenlange ervaring dat we advies op maat van onze cliënt kunnen geven. Daarmee bedoel ik dat we naar het hele plaatje kijken om zo tot een juridische oplossing te komen die rekening houdt met de specifieke situatie, de verwachtingen en de toekomstperspectieven van onze cliënt.”

Jullie gaan dus verder dan louter juridisch advies geven? “Onze cliënt dat tikkeltje meer geven, vinden wij essentieel. Hoe we daartoe komen? Door creatieve oplossingen te zoeken en door te gaan tot we die vinden. Daarvoor heb je uiteraard een sterke juridische baggage nodig. Maar er is meer nodig dan dat. Je moet ook een vertrouwensband met je cliënt tot stand kunnen brengen zodat je er achterkomt wat hij écht wil. Dat is de basis van waaruit je creatief kan beginnen denken en tot pistes komt die je cliënt vooruithelpen. Dat is trouwens het mooie aan ons vak: wij helpen mensen. Of het nu over een miljoenencontract van een multinational of een echtscheiding tussen twee mensen gaat; onze inzet bestaat erin mensen bij te staan zodat ze daarna gesterkt verder kunnen.” Wat heeft de praktijkervaring jou in al die jaren geleerd? “Heldere communicatie is de sleutel waarmee wij als advocaat het verschil kunnen maken. Net zoals vakkundigheid een andere belangrijke sleutel is. Ik vergelijk het soms met een chirurg. Ook hij moet z’n vak volledig beheersen om op een vastberaden manier te kunnen ingrijpen. Die vakbeheersing vraagt veel discipline en de wil om steeds beter in je vakgebied te worden. Weet je, eigenlijk is het dat fameuse adagium ‘Plus est en vous’ dat de jezuieten me tijdens m’n jeugd meegaven, dat me vandaag nog steeds drijft en maakt dat we bij Beelen Advocaten net iets verdergaan dan er van ons verwacht wordt.”

Beelen Advocaten Justus Lipsiusstraat 24 – 3000 Leuven – T 016 31 77 10 – bertbeelen@beelenadvocaten.be – www.beelenadvocaten.be Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n Le d euv raaen n - 25


BOU W

Bij opdrachten van openbare besturen en vooral van nutsbedrijven werkt bijna de helft van de bedrijven met break-even en 9 % zelfs met verlieslatende prijzen.

Prijzen onder druk door laag werkvolume in infrastructuurwerken De sector van de infrastructuurwerken lijdt zwaar onder het povere investeringsklimaat bij de overheid en nutsbedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van Bouwunie bij haar leden uit deze sector. Op twee jaar tijd gingen er 2.000 banen bij Vlaamse infra-bedrijven verloren. Bovendien werken dergelijke ondernemingen dikwijls met break-even of zelfs verlieslatende prijzen. Er zijn namelijk onvoldoende opdrachten, waardoor bedrijven te lage prijzen indienen om aan het werk te blijven. Hoe kleiner de te verdelen koek, hoe scherper de concurrentie en hoe zwaarder de druk op de prijzen. Behalve het lage aantal opdrachten speelt ook het probleem van deloyale concurrentie. 83% van de ondervraagde bedrijven heeft daar last van, iets meer dan de helft ziet de oneerlijke concurrentie toenemen. Het gaat dan in de eerste plaats om concurrentie via goedkopere buitenlandse bedrijven die in onderaanneming werken of via buitenlandse of Belgische schijnzelfstandigen. Daarnaast ervaren de infrabedrijven concurrentie van buitenlanders die hier als hoofdaannemer opereren en van Belgische bedrijven die actief zijn in een ander (verkeerd) paritair comité of die misbruik maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid. “Overheden en nutsbedrijven moeten dringend meer investeren en onderhoudswerken laten uitvoeren om de infrastructuur kwalitatief in orde en modern te houden,” zegt Ilse Baeck van nutsinfrastructuurbedrijf Canalco en ondervoorzitter van Bouwunie infrastructuurwerken. “ Alleen zo komt het werkvolume terug op peil. De tijd dringt ook voor een eerlijk bouwondernemingsklimaat

26 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

met transparante, concrete, stabiele en eenvoudige regels waar iedereen zich aan houdt.”

BUITENLANDSE ARBEIDERS Tussen begin 2013 en begin 2015 gingen in de Vlaamse infrabedrijven meer dan 2.000 arbeidersjobs verloren. Ook voor het volgende half jaar verwacht 27 % van de deelnemers aan de enquête met minder personeel te gaan werken. “We merken dat er in de plaats een pak buitenlandse arbeiders, actief bij buitenlandse bedrijven, bijgekomen zijn,” benadrukt Hervé Demeyere, bestuurslid van Bouwunie infrastructuurwerken en zaakvoerder van Persyn. Bij opdrachten van openbare besturen en vooral van nutsbedrijven werkt bijna de helft van de bedrijven met break-even en 9 % zelfs met verlieslatende prijzen. Ook het uitvoeren van openbare werken gebeurt volgens 15 % van de bedrijven met verlies. Bouwunie-leden vragen om abnormaal lage prijzen te weren bij openbare aanbestedingen, maar ook meer gewicht te geven aan andere criteria dan prijs alleen.


SKJ Construct Ge velbepleistering en woningbouw

(Ver)bouwen met vertrouwen Een goede naam moet men altijd weer opnieuw verdienen, zeker wanneer men zich toespitst op het absolute topsegment van de gevelbepleistering. SKJ Construct is gespecialiseerd in siliconen harspleisters en in mineralen bepleisteringen. Er worden enkel kwaliteitsproducten gebruikt en hierbij wordt er 10 jaar garantie gegeven op de uitgevoerde werken. Gevraagd naar het recept van dit succes, luidt het antwoord heel eenvoudig: men moet als bouwbedrijf goed weten wat renoveren, bouwen en verbouwen betekent en perfectie aanvoelen als een tweede natuur. Door zijn 35 jaar lange ervaring heeft SKJ Construct bewust gekozen om een ‘goede uitvoerder’ van gevelbepleistering te zijn op gebouwen in alle bouwstijlen. Want kwaliteit hoeft niet gekoppeld te worden aan de omvang van het project. Klein is evenmin synoniem van banaal en wij hebben geleerd om creatief om te gaan met gestelde beperkingen. Ook met een vrij beperkt budget kunnen we kwaliteit bieden, dat is precies waar wij ons als specialist door onderscheiden. Een belangrijke stelling is dat ‘mooi’ niet meer hoeft te kosten dan ‘lelijk’ of ‘doordeweeks’. Gevelbepleistering kan tevens in de nieuwbouw toegepast worden, al dan niet in combinatie met een extra isolatielaag. Eveneens is er een onbeperkte keuze van kleuren en kleurencombinaties mogelijk. Een goede uitvoering staat of valt met de vakmensen die voor de uiteindelijke realisatie instaan. SKJ Construct gaat dan ook veel verder dan het strikte werk, we zorgen eveneens voor de nodige documenten voor het verkrijgen van premies. SKJ Construct is ook gespecialiseerd in woningbouw. Het is alom bekend dat de Belg geboren wordt met een baksteen in de maag. Het is daarom van kapitaal belang om ondersteuning te bieden met een aantal teams van ervaren metsers die allerlei metselwerken aankunnen, van bijgebouwen tot een volledige woning, uiteraard voor zowel nieuwbouw als renovatie. Specialiseren in specialisatie, daar is het ons eigenlijk om te doen.

Lummenseweg 101 – 3580 Beringen – T 011 43 75 46 – info@skjconstruct.be – www.skjconstruct.be -

B ou w - 27


Axci s Architecten

Energiezuinig wonen met het slimme hout Bouw méér met hout en minder met baksteen, staal en beton. Dat is de boodschap die Axcis uitdraagt. Het architectenbureau uit Landen is een pionier in geavanceerde bouwmethodes met hout. Hout is een natuurlijk en duurzaam materiaal voor energiezuinige woningen, flats of bedrijfspanden. Wie in ons land bouwplannen heeft, denkt meteen aan bakstenen. Het is een typisch Belgische reflex. Elders in de wereld maakt men al vaker gebruik van materialen die innovatieve oplossingen aanreiken en nauw aansluiten bij een ecologische visie.

Jan Peeters.

“Ik ben vier jaar geleden op zoek gegaan naar dergelijke alternatieven”, zegt architect Jan Peeters van Axcis. “Die brachten me bij CLT (Cross Laminated Timber) en SIP (Structural Insulated Panels), slimme bouwmethodes met hout. Intussen hebben we hierin al ruime ervaring opgedaan.” Die expertise blijkt alvast uit een project langs de Luikersteenweg in Sint-Truiden, waar Axcis de plannen tekende voor het hoogste massiefhouten woongebouw van Europa.

Tijdwinst

CLT en SIP bieden vele voordelen. De houten panelen worden op maat vervaardigd en direct naar de bouwwerf gebracht. De uitsparingen voor bijvoorbeeld ramen en deuren zijn vooraf uitgezaagd. De verschillende houten onderdelen worden in elkaar geschoven en vastgeschroefd. De buitenwanden krijgen nog een isolatielaag en worden voorzien van steenstrips of sierpleister. Dit gaat aanzienlijk sneller – en ook preciezer – dan bouwen met baksteen of betonvlakken.

Milieu

Jan Peeters: “SIP en CLT hebben een hoog isolerend vermogen en een grote luchtdichtheid. Gecombineerd met andere toekomstgerichte technologie, zoals warmtepompen en vloerverwarming, bouwden we in 2011 al een flatgebouw met een E-peil volgens de normen van 2021. Hout is bovendien een duurzaam natuurproduct. Het straalt een warm en comfortabel gevoel uit. En bouwtechnisch zijn de mogelijkheden met hout uitgebreid en zeer modern. Ze reiken veel verder dan een villaatje in retrostijl.”

FICHE Axcis werkt projecten voor de particuliere woningbouw, flatgebouwen en bedrijfspanden uit. Axcis heeft een uitgebreide expertise in SIP en CLT. Professionals kunnen er terecht voor advies rond deze innovatieve bouwmethodes.

Axcis Architecten Roosberg 18 – 3400 Landen – T 011 88 12 01 – info@axcis.be – www.axcis.be 28

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


ONDERNEMER,

AL AAN UW EIGEN TOEKOMST GEDACHT? Investeer in nieuwbouw of bouwgrond voor nu of voor later Ontdek op www.danneels.be ons ruime aanbod aan: interessante nieuwbouwwoningen bouwrijpe gronden voor: woonprojecten, kantoren en retailzaken

Danneels, dĂŠ specialist in bouwgrond zonder bouwverplichting!

ontdek ons aanbod

op www.danneels.be T. 015 308 100 GRONDONTWIKKELING

-

|

WONINGBOUW

|

BOUWGROND

B ou w - 29


Koen Hoste.

Thomas Valkeniers.

Livi ng Stone

Pajota

Omni Wood

Verk(n)ocht aan uw tevredenheid

Nieuw kantoor in Brussel

Meesters in houtconstructies

Historiek

Aanbod

Van dak tot huis

De eerste fundamenten van Living Stone werden in 1993 in een huis in Leuven gelegd. Sindsdien is hun Leuvense vestiging uitgegroeid tot het hoofdkantoor met een aantal satellietkantoren in Brussel, Haacht, Leuven, Mechelen en Tienen.

Klantvriendelijke structuur

Living Stone heeft z’n activiteiten zo georganiseerd dat de administratie gecentraliseerd is. Het voordeel hiervan? Uw contactpersoon kan z’n tijd optimaal besteden aan het invullen van uw wensen in plaats van het invullen van allerlei administratie.

Verk(n)ocht aan …

Dit vastgoedkantoor is in de eerste plaats verknocht aan de tevredenheid van z’n klanten. De term ‘quick wins’ behoort niet tot hun woordenschat. De woorden ‘vertrouwen’ en ‘langetermijnrelaties’ des te meer.

Verkoop en verhuur van alle residentieel vastgoed via waterdichte vastgoeddossiers. Kantoren: Dilbeek, Halle en Ninove. Kwaliteitslabel: Certes.

Award

Vastgoedondernemer van het jaar.

Nieuw

Opening van een vierde kantoor in Brussel. “Hiermee zullen we ook de positie van onze drie bestaande kantoren versterken,” is zaakvoerder Thomas Valkeniers overtuigd. “Het vergroten van ons netwerk zorgt voor een toename van het aantal contacten. Dat is een commercieel voordeel voor iedere cliënt en ieder verkoopsdossier in onze bestaande portefeuille.”

Meerwaarde nieuw kantoor

Een ‘Living Stone ervaring’ begint met een vriendelijk onthaal en een luisterend oor. Uw tevredenheid is namelijk de drijfveer van dit team.

“De Vlaamse makelaar verleent een volledige bijstand: van de opstart van het dossier tot het opstellen en ondertekenen van de verkoopovereenkomst. De dienstverlening van de Brusselse makelaar gaat doorgaans minder ver. Hierdoor kunnen we de vastgoedmarkt in Brussel een kwaliteitsinjectie geven en de notaris in kwestie telkens een afgewerkt dossier bezorgen.”

Motto

Ligging

Een hartelijk team:

“Voel je zo thuis.”

Dirk Boutslaan 30 – 3000 Leuven T 016 60 76 09 immo@living-stone.be – www.living-stone.be 30 - Bouw

Het Brusselse kantoor is gevestigd in een businesscentrum nabij het Warandepark en het parlement.

Astridlaan 1 – 1700 Dilbeek T 02 466 05 75 info@pajota.be – www.pajota.be

Omni Wood spitst zich toe op dakwerken en specialiseert zich ook in renovaties en nieuwbouw in houtskelet. Omni Wood realiseert projecten die in kwaliteit, uitvoering en stabiliteit hun gelijke niet kennen.

Eigen productie

Hoe groot de houtconstructies voor uw bouwproject ook zijn, Omni Wood maakt ze volledig zelf in een eigen atelier.

Tijdwinst

Uw houtconstructie wordt zoveel mogelijk geprefabriceerd. Uw dak of gebouw staat zo veel sneller in elkaar.

Ecologische materialen

Uw dak of gebouw isoleert én ademt als geen ander. Onder meer dankzij inblaasisolatie van houtvezels.

Eén aanspreekpunt

Van opmeting over plannen en offerte tot oplevering: u hebt maar één contactpersoon bij wie u met al uw vragen terechtkunt.

Hulp bij vergunningen

U krijgt alle plannen en tekeningen in 3D. Daarmee heb u alles in handen om uw stedenbouwkundige vergunning aan te vragen.

Sint-Truidensesteenweg 259 – 3350 Linter T 011 78 31 71 – info@omniwood.be www.omniwood.be


Patrick Beelen.

PMP Kantoormeubelen

Ergonomie en flexibiliteit voor uw werkruimte Het interieur van uw zaak is uw visitekaartje. Dus wilt u dat het tot in de puntjes verzorgd is. Daarom doet u een beroep op Patrick Beelen van PMP Kantoormeubelen. Al ruim 13 jaar brengt hij ergonomie en design samen. En hij weet dat u kwaliteit én flexibiliteit op prijs stelt. Wat doet PMP Kantoormeubelen voor mij? Zaakvoerder Patrick Beelen: “Hebt u een winkel, kantoor, praktijkof consultatieruimte? Dan rekent u op PMP Kantoormeubelen voor het ontwerp en de inrichting ervan. We nemen het hele traject voor onze rekening. Van het ontwerp, via de eventuele verbouwingen tot de afwerking en het meubilair. En dat doen we voor kleine én grote projecten. De ene opdracht bestaat uit consultatieruimtes in een ziekenhuis. De volgende opdracht is misschien een kantoor voor een kmo of een zelfstandige. Bij elk project rekent u op onze kwaliteit en flexibiliteit.” Hoe vult u die twee troeven precies in? “Tijdens de werkweek helpt u klanten, patiënten of cliënten verder. Dan is het helemaal niet aangenaam als vakmannen druk aan de slag zijn in uw werkruimte. Geen probleem. Want PMP Kantoormeubelen werkt ook tijdens het weekend – zónder meerprijs. Zo start u op maandagmorgen in een nieuwe én ergonomische werkruimte. En hiermee haal ik dan onze tweede troef aan: de kwaliteit, of beter gezegd de ergonomie. Want uw werkruimte moet niet alleen mooi zijn, ze moet ook comfortabel en

gebruiksvriendelijk zijn. Dit is mijn paradepaardje: ik investeer veel tijd in ergonomie en school me regelmatig bij. Zo blijf ik op de hoogte van de recente ontwikkelingen. En daar plukt u – of beter gezegd uw rug – de vruchten van.” Zorgt u zelf voor de uitvoering van de werkzaamheden? “Ik ben uw contactpersoon voor het hele project en alle werkzaamheden. Dus ook de coördinatie neem ik voor mijn rekening. PMP Kantoormeubelen is aangesloten bij een samenwerkingsverband van aannemers en vakmannen. Dat is uw kwaliteitsgarantie. Want zo krijgt u vakmannen over de vloer die ervaring hebben met projecten zoals dat van u. En ik blijf uw vaste contactpersoon: vanaf het ontwerp tot bij de oplevering van uw project.”

FICHE Aanbod: ergonomie én design voor uw werkruimte. Aantal jaar actief: 13. Zaakvoerder: Patrick Beelen.

PMP Kantoormeubelen Aarschotsesteenweg 672 – 3300 Tienen – T 0478 71 15 29 – info@pmp-kantoormeubelen.be – www.pmp-kantoormeubelen -

I n te r ieu r - 31


Eddy Van Beversluys.

Magy Sools.

E.V.B Algemeen Studiebureau

Inside Projects

Sools

Gedroomde start voor uw bouwproject

Kampioen in piekfijne interieurs

Landschapsen tuinarchitect

Aanbod

Eigen schrijnwerkerij

Studies voor bouwprojecten, wegen en rioleringen – nieuwbouw én renovatie. E.V.B. Algemeen Studiebureau schrijft uw verkavelingsdossier, en regelt alle vergunningen. Ook voor plaatsbeschrijvingen en schattingen kunt u bij hen terecht.

Troef

“Waar anderen jarenlang zwoegen, krijgen wij bouwbedrijven, eigenaars en overheden op één lijn. Het geheim? Vertrouwen. Eigenaars ontvangen een eerlijke prijs, bouwmaatschappijen krijgen hun vergunningen, en overheden vertrouwen ons in het respecteren van het bijzonder plan van aanpak.”

Vijf in een

“E.V.B. Algemeen Studiebureau? Dat zijn vijf ervaren en betrouwbare experts. Ze zijn stuk voor stuk gebeten door infrastructuur, stedenbouw en ruimtelijke planning. En hebben een flexibele agenda. Zo rekent u ook ‘s avonds en in het weekend op ons.”

EVB Algemeen Studiebureau Oostkouter 17 – 1730 Asse – T 02 452 78 52 eddy.van.beversluys@pandora.be 32

Interieurwerken op maat

Inside Projects legt zich vooral toe op gyproc-wanden en plafonds, binnenschrijnwerkerij en binnendeuren.

Dankzij een uitgebreid, modern machinepark is Inside Projects in staat om keurig maatwerk af te leveren.

Schilderbedrijf

Met zusterbedrijf Design Projects verzorgt de onderneming ook een piekfijne afwerking in schilderwerken. Dit laat ook toe om een strakke planning te respecteren.

Specialisatie

Volkern, een systeem van dikke laminaat dat onder meer ingezet wordt voor de inrichting van sanitair en ziekenhuizen.

Actieradius

De hele Belgische markt.

Aantal medewerkers

16, aangevuld met talrijke, zorgvuldig geselecteerde onderaannemers.

FICHE Oprichtingsjaar: 2005. Recente referenties: ziekenhuizen in Jette, Aalst, Leuven en Bonheiden; revalidatiecentrum Oostduinkerke; kantoren in Geel, Oudenaarde en Turnhout; winkels in heel België.

Groen visitekaartje

Magy Sools is al 20 jaar actief als landschaps- en tuinarchitect. Ze werkt voor particulieren en bedrijven. In beide gevallen is de tuin heel vaak een groen visitekaartje voor vrienden, kennissen en zakenrelaties. De tuin is het verlengstuk van het imago dat mensen en bedrijven willen uitstralen.

Duurzaamheid

Magy Sools gebruikt duurzame elementen in een bestaande tuin. Ze houdt rekening met de huidige situatie: de omgeving, de sfeer in en rond de woning, de manier van leven, … Aspecten als licht en schaduw, ruimtegevoel, de seizoenen, het landschap bepalen de sfeer het ontwerp. Want dat ontwerp moet straks de tuin worden waar mensen gaan in leven.

Ook voor bedrijven

Elke tuin is verschillend. Elk klant, bedrijf of particulier, heeft een eigen verhaal. Dat verhaal vertaalt Magy Sools in het tuinontwerp. Bedrijven willen een die past bij hun imago en uitstraling.

Sools Ambachtslaan 1012 – 3990 Peer T 011 60 41 71 – info@inside-projects.be www.inside-projects.be

Kruisstraat 47 – 3294 Diest T 013 32 84 44 info@magysools.be – www.magysools.be


In ons atelier zijn allemaal specialisten houtbewerking aan de slag. Wij leveren u ook de apparaten voor uw keuken en u kiest daarbij voor Duitse degelijkheid. Miele en Neff zijn de huismerken voor combi-stoomovens, grills, microgolfovens en dampkappen. Ook bieden wij u tal van startideeĂŤn aan met een dozijn afgewerkte modellen in de eigen showroom. Wij komen uw keuken zelf ter plekke installeren en zorgen sowieso voor de dienst-na-verkoop.

Geestenberg 2 - 5571 SN Bergeijk T 0031 497 57 39 17 info@jvdkeukens.nl www.jvdkeukens.nl


Julien en Jonatan Roelandt.

Sven Deferme.

PharmaXL

A.B. Europe

Smeets & Zonen

Specialist in medische communicatie

Wereldwijd zakendoen zonder zorgen

A-Z service wereldwijd bijna 40 jaar lang

Historiek

Aanbod

In 1976 namen de gebroeders Smeets het veevervoerbedrijf van hun vader over. Jaak en Robert kregen later versterking van Christophe en Pieter. In 1980 werd gestart met occasiehandel. 2500 stuks worden jaarlijks verhandeld.

Het verhaal van PharmaXL begon in 2004. De voorbije tien jaar heeft deze medische speler z’n klantenbasis stevig weten uit te bouwen zowel binnen als buiten België.

“Wij geven advies en ondersteuning bij alle exportformaliteiten, zoals certificaten, visa en apostilles. Wij regelen alles. U kiest.”

Expert in

PharmaXL is gespecialiseerd in medische communicatie. Ze beheersen het métier van ‘medical writing’ en geven hun expertise hieromtrent ook graag door via trainingsessies in ‘medical writing’ en ‘medical statistics’.

“’AB’ Consular Consultancy Buro heeft alle essentiële kennis en de strategische contacten. Wij zijn kind aan huis bij de Kamers van Koophandel en andere instanties. Zo slagen wij erin om uw documenten razendsnel in orde te brengen.”

Een set van troeven

25 jaar ervaring

De troeven van dit bedrijf ? De combinatie van hun wetenschappelijke expertise, hun ervaring in medische communicatie samen met hun sterke ethische code.

Gedreven door waarden

De aanpak van PharmaXL is gebaseerd op twee sterke waarden: openheid en integriteit. Ze vormen de rode draad zowel in hun communicatie als in hun omgang met opdrachtgevers.

Motto

Uw voordelen

“’AB’ Consular Consultancy Buro” is een onderdeel van AB Europe NV, en heeft een jarenlange ervaring op gebied van de logistiek, transport, marketing en sales. De toekomst is verzekerd want de zonen Julian en Jonatan zitten mee in het bedrijf.”

Drie vestigingen

“U vindt ons in Asse, Brussel en op Brucargo. Een van onze consulenten is altijd in de buurt om uw vragen te beantwoorden en uw documenten af te halen of te leveren.”

For a healthy communication.

Historiek

Aanbod

Vrachtwagens, opleggers, trucks, bussen, bouwmachines en alle relevante onderdelen en opbouwdelen ervan.

Aanpassingswerken

In de eigen werkplaats worden alle mogelijke aanpassingen uitgevoerd op vraag van de klant, bijvoorbeeld ombouw van mixers met vier assen tot drie-assige trekkers

Smeetrans

De transportafdeling werkt uitsluitend met Belgische chauffeurs.

Reputatie

“Door onze jarenlange ervaring staan wij synoniem voor betrouwbaarheid en een zeer klantgerichte service.”

Aantal medewerkers 70, indirect nog 15 extra.

Omzet

33 miljoen euro.

Topspeler

Smeets & Zonen mag zich al zes jaar op rij een Trends Gazelle noemen en hoort bij de top in zijn branche.

“AB” Consular Consultancy Buro Vinkenbosstraat 30 — 3053 Haasrode T 0485 57 75 19 info@pharmaxl.net — www.pharmaxl.eu 34

DIV: A.B. Europe NV HQ Louwijn 13 – 1730 Asse – T 02 452 50 82 ab.consulting@abeurope.be www.abeurope.be

Smeets & Zonen Bedrijfsstraat 15 – 3990 Peer T 011 61 12 23 – info@smz.be www.smz.be


KLAAR OM TE HEERSEN. NIEUWE JAGUAR XE. DE SPORTBERLINE HERUITGEVONDEN. De nieuwe Jaguar XE is onze meest geavanceerde, efficiënte en verfijnde sportberline ooit. Hij deelt duidelijk het DNA van de F-TYPE. Goed voor adembenemende prestaties en een ongeziene efficiëntie, vanaf 99 g/km CO2 of € 84/maand netto VAA.

VANAF

€ 34.990 OF

€ 399/MAAND*

Gratis 3 jaar waarborg, assistentie en onderhoud. WWW.JAGUARASSE.BE

THE ART OF PERFORMANCE

3,8–8,1 L/100 KM. CO2 : 99–194 G/KM. * Prijzen op 1 augustus 2015. € 399/maand excl. btw in financiële renting. Meer info op www.jaguar.be. Tot 90% fiscaal aftrekbaar. Netto VAA € 84/maand voor een Jaguar XE Pure 2.0D 163pk, louter informatief berekend op basis van het hoogste tarief in de bedrijfsvoorheffing: 53,5%. Milieu-informatie (KB19/03/04): www.jaguar.be. Geef voorrang aan veiligheid. Afgebeeld model: Jaguar XE S. Jaguar Care: 3 jaar waarborg, assistentie en geprogrammeerd onderhoud zonder kilometerbeperking.

Boek nu uw proefrit! JAGUAR ASSE Nerviërsstraat 93 1730 Asse Tel. 02/454.06.27 www.jaguarasse.be


Bee

Groene energie voor bedrijven In Mechelen vindt u het hoofdkwartier van Belgian Eco Energy, kortweg: Bee. Deze energieleverancier legt zich toe op een specifieke doelmarkt: groene stroom voor bedrijven. Manager Magazines sprak met CEO Michael Corten. Hoe maakt Bee het verschil op de energiemarkt?

Michael Corten.

De energiesector kenmerkt zich door hevige concurrentie. Wat maakt Bee bijzonder? Michael Corten:”We zijn een Belgisch energiebedrijf dat in de hele energiecyclus actief is – van productie tot distributie. Dat wil dus zeggen dat we zélf onze elektriciteit produceren of stroom inkopen van andere groene stroomproducenten. De eigen productie bestaat vandaag uit een aantal windmolenparken en in de toekomst ook uit biomassacentrales. Zo werken we vandaag aan een groot project in de Gentse haven: een biomassacentrale die goed is voor een vermogen van 200 megawatt. De rode draad door onze projecten is altijd het duurzame karakter.”

prijzen aanbieden aan onze klanten – een belangrijk argument voor veel bedrijven.” U helpt ook bedrijven die zelf elektriciteit willen produceren? “Die vraag krijgen we meer en meer. Zeker nu – naast besparing – ook de energieschaarste een actueel onderwerp is. Voor veel productiebedrijven is een eventuele black-out een drama, en dus kiezen ze ervoor om zelf elektriciteit op te wekken. Maar de belangrijke kostenbesparing die eigen opwekking oplevert, blijft de belangrijkste reden voor bedrijven. Bee helpt hen daarbij door expertise over warmte-krachtkoppeling en windmolens aan te bieden. Zo hebt u altijd een energietroef in de hand.”

Wie zijn de typische klanten van Bee? “We richten ons uitsluitend op de b2b-markt: bedrijven die op zoek zijn naar groene energie. En die vraag wordt steeds groter, want maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij veel bedrijfsleiders bovenaan de prioriteitenlijst. Onze klanten zijn voornamelijk kmo’s, maar ook overheden en grotere bedrijven vinden de weg naar Bee. En wanneer onze centrale in het Gentse havengebied operationeel is, hebben we een aanbod voor grote industriële bedrijven. Goed om te weten is dat we heel scherpe

FICHE Omschrijving: Belgisch energiebedrijf, gespecialiseerd in groene energie. Doelgroep: bedrijven en organisaties. Bedrijfsleider: Michael Corten.

BEE Bedrijvenlaan 3 – 2800 Mechelen – T 015 28 13 50 – www.bee.eu 36


Karina Urbina.

Bring The Busine ss

“Ik help ondernemers om succesvol te zijn dankzij het internet!” “Wie vandaag met succes een bedrijf wil runnen, móet actief zijn op het internet,” benadrukt Karina Urbina. Met Bring the Business begeleidt ze ondernemingen die succesvol willen zijn dankzij het internet. Als online aanwezigheid zo cruciaal is, kan elke onderneming bij Bring the Business aankloppen? Karina Urbina: “Inderdaad! Bring the Business begeleidt niet alleen webshops, maar ook bedrijven die diensten verkopen. Ik heb alle soorten klanten: van online webshops, schrijnwerkers, consultants, kinesitherapeuten, boekhouders, verzekeringskantoren tot advocaten. Ik leer al deze ondernemers hoe ze hun online visibiliteit en online reputatie kunnen verhogen om spontaan meer klanten aan te trekken. Hoe ze beter, sneller en efficiënter kunnen verkopen via de sociale media. En hoe ze hun business moeten aanpakken om te komen tot verandering met snel resultaat. Ik open hen letterlijk de ogen m.b.t. hun online mogelijkheden. Ik leer ze om hun business ‘anders’ te durven zien dan wat ze jaar en dag gewoon zijn. Daar ligt het innovatieve karakter om business te rapen. Dus elke ondernemer die héél rendabel wil worden dankzij het internet kan bij mij terecht!”

Welke troeven heeft Bring the Business? “Belgische ondernemers beseffen onvoldoende welke kracht het online gebeuren heeft en welke impact dit kan hebben op hun business. Ze willen sociale media gebruiken, maar weten vaak niet hoe en gebruiken ze slecht of onhandig. Ze weten niet hoe ze klanten moeten halen uit Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest en andere social-mediakanalen. De grote troef van Bring the Business is dat we een totaalpakket aanbieden waarbij alle elementen van de business van a tot z worden behandeld. Ons aanbod is persoonlijk en richt zich op het behalen van de resultaten van de ondernemer. Het is onmiddellijk toepasbaar en de ondernemer weet exact wat hij moet doen en waarom en wanneer hij een actie moet ondernemen. Bring the Business laat niets aan het toeval over. De online ondernemer ‘gaat, zal en moet succesvol zijn’.” Wat houden de programma’s en trainingen precies in? “Een goed renderende online aanwezigheid creëer je niet op één, twee, drie. Daarom biedt Bring the Business een zesmaandentraject aan, waar de focus ligt op individuele coaching en op groepscoaching. ‘Individueel’ worden de persoonlijke objectieven bepaald, nauwkeurig opgevolgd en bijgestuurd. De bijkomende ‘groepscoaching’ zorgt voor een interprofessionele dynamiek tussen gelijkgezinden die elkaar helpen en ondersteunen. Na zes maanden heeft de klant gegarandeerd resultaat!”

Chemin du Stoquoi 28 – 7822 Meslin-L’Eveque – T 0497 40 92 97 – karina.urbina@bringthebusiness.be – www.bringthebusiness.be -

ICT - 37


Steffen Brans, Appwise

“Wij optimaliseren uw bedrijfsprocessen” “Appwise helpt de kritische processen in uw bedrijf te verbeteren en te optimaliseren. Dat doen we door efficiënte apps te bouwen. We zien apps in de eerste plaats als belangrijke werkinstrumenten, niet als leuke gadgets.” Steffen Brans, zaakvoerder van het jonge en dynamische bedrijf Appwise, houdt van een no-nonsense aanpak. Voor uw bedrijf maakt dat een tastbaar en meetbaar verschil. Gegevens worden vandaag de dag almaar vaker digitaal opgeslagen en uitgewisseld. Alleen al via het internet zijn het voorbije jaar maar liefst 600 miljard gigabyte aan gegevens getransporteerd. Deze datastroom vormt een onderdeel van het Big Data-verhaal, waar tegenwoordig ook de bedrijfswereld aandachtig naar luistert. In de chaotische en overweldigende hoeveelheid gegevens ligt voor ondernemingen vaak een schat aan strategische informatie verborgen. Appwise sluit naadloos bij deze visie aan.

DATATAP Steffen Brans: “Onze app DataTap biedt een stevig platform voor lead generation en om allerhande gegevens op een efficiënte manier te verzamelen, op te slaan en te kanaliseren. Een concreet voorbeeld maakt dit duidelijk. Stel dat u een beurs of evenement organiseert waarbij u een groot aantal bezoekers verwacht. Het is dan van cruciaal belang 38

dat u weet wie deze mensen zijn. Waarom komen ze naar uw evenement, in welke sectoren zijn ze actief, wat interesseert hen? Onder de bezoekers kunnen zich toekomstige klanten of nieuwe partners bevinden. Maar hoe verzamelt u die waardevolle informatie op een druk evenement? DataTap snelt dan ter hulp. In dit geval opteer je bij voorkeur voor een gebruikersvriendelijke app, waarbij de bezoekers op een eenvoudige manier hun gegevens invullen. Misschien koppel je er een leuke wedstrijd aan, of een beloning in de vorm van een kortingsbon of een gratis drankje. Dat kunnen we allemaal in de app inbouwen. Ook de ‘look and feel’, conform de huisstijl van uw bedrijf. En als u wil weten of de bezoekers in een welbepaald product of dienst geïnteresseerd zijn, dan voorziet u in de app een korte vragenlijst, eventueel met multiple choice. Al die gegevens worden netjes bijgehouden en zijn bijzonder waardevol: ze geven u een scherper beeld van uw klanten. Hier kunt u dan bijvoorbeeld toekomstige acties, of een marketing- of verkoopstrategie, op afstemmen.”


I CT

Ook uw medewerkers in de sales trekken ongetwijfeld met een tablet op pad. SalesFlow van Appwise biedt voor hen een verregaande ondersteuning. Deze app kan overigens ook volledig op maat worden gemaakt. Steffen Brans: “We kunnen via de app bijvoorbeeld een mooie voorstelling geven van de producten, eventueel zelfs met een filmpje. Dat is heelwat makkelijker en efficiënter dan een zware en lijvige catalogus die de verkoper voortdurend moet meezeulen. Met een rekenmodule in de app kan ook ter plaatse een snelle prijscalculatie voor de klant gemaakt worden. Bovendien worden alle gegevens, die via de app passeren, centraal beheerd. Op die manier is altijd de meest recente informatie – van producten, prijzen of promoties – binnen handbereik. Tenslotte worden de gegevens van de verkoop meteen doorgestuurd naar de productie- of verwerkingsafdeling van uw bedrijf. Dit zorgt voor een vlotte en efficiënte workflow met een minimale administratieve ballast. Kortom, met SalesApp versnellen en optimaliseren we uw bedrijfsprocessen.”

MOOIE REFERENTIES Appwise heeft een groeiende lijst van bedrijven en instanties waarvoor het al apps op maat heeft ontwikkeld. Enkele voorbeelden: Het Belang van Limburg, Provincie Limburg en Toerisme Limburg, Vlaamse Overheid, Belisol International, Cisco, Honeywell, Mylène, VDAB Nationaal, Stad Lommel, VOKA, EDF Luminus …

MAATWERK Appwise ontwikkelt elke app op maat van de behoeften van uw bedrijf. Steffen Brans: “Daarom gaan we vooraf samen met u rond de tafel zitten om te ontdekken wat de noden en verzuchtingen zijn. We denken graag met u mee. En weet je, als we niet het gevoel hebben dat we geen effectieve meerwaarde kunnen bieden, dan doen we het eigenlijk liever niet. We willen in de eerste plaats apps bouwen die resultaatgericht zijn, die een meetbaar positief effect hebben op uw ‘return on investment’ en ‘return on objective’. Een app mag best leuk en amusant in elkaar zitten, maar dat mag niet het einddoel zijn. Apps zijn voor ons geen gadgets, maar instrumenten die uw business vergemakkelijken.”

STARTUPS Appwise is intussen al met vele bedrijven in zee gegaan. Ook gevestigde namen vertrouwen op de expertise en knowhow van dit Hasseltse bedrijf (zie kadertje met referenties). Steffen Brans: “We werken ook heel vaak samen met startups. Deze ontluikende bedrijven vertrekken van tabula rasa. We kunnen in een vroeg stadium hun processen helpen sturen. Zo helpen we hen met onze apps de markt te veroveren.” Meer info: www.appwise.be

39


Hans Moors.

DEC ’EAU RAT I O

Combinatie van harde cijfers en soft skills wèrkt De ingenieurs die nuchtere cijfers en ingewikkelde schema’s verenigen met soft skills zijn zeldzaam. Maar Hans Moors koppelt ze moeiteloos aan elkaar. Met zijn bedrijf Dec’ eau Ratio draagt hij zijn missie uit: vorm data om tot waardevolle informatie en maak uw onderneming slimmer. Hans Moors praat graag over de finesses van Excel-sheets en een strategisch gebruik van data. Tegelijk besteedt hij veel aandacht aan de psychologie die de ‘mindset’ van de werknemers verandert. Want zonder hun medewerking zal de uitgekiende nieuwe product flow een stille dood sterven. Hans Moors heeft in de loop der jaren ervaring opgedaan in de automotive sector. Hij begeleidde teams, stuurde processen, werkte tal van projecten met succes af. “Automotive is niet bepaald een business waar je het rustig aan kunt doen,” zegt hij. “De sector is sterk productiegericht en kwartaalgedreven. De dingen moeten vooruit gaan. Er heerst altijd wel een ‘sense of urgency’. Zware kleppers, zoals ‘six sigma’ en geavanceerde spreadsheets, zijn hier aan de orde. Het is een wereld waarin voortdurend gesleuteld wordt aan cijfers, efficiëntie, het optimaliseren van processen.”

Interim

Sinds 2010 heeft Hans Moors zijn eigen Dec’ eau Ratio. Hier spitst hij zich onder meer toe op crisis- en interim-management in bedrijven. Hans Moors: “De start van mijn verblijf in een onderneming, voor enkele weken of maanden, begint logischerwijze met een 40

inloopperiode. Onder meer met intakegesprekken krijg ik een blauwdruk van het bedrijf. Hieruit leid ik af waar de knelpunten liggen. Vervolgens werk ik voorstellen uit om ze op te lossen. Het gaat doorgaans om de administratieve processen in het bedrijf, de ‘handling’ van de informatie. Het kan een chaotische opdracht lijken, maar klaarblijkelijk zit het in mijn natuur om orde in de chaos te scheppen.”

Lean

Hans Moors heeft een aantal efficiënte instrumenten in huis om krachtdadig aan de slag te gaan. Hans Moors: “In de eerste plaats concentreer ik me op ‘lean process flows’. Die verhogen de efficiëntie in een onderneming. Het kan op vele vlakken verkeerd lopen. Neem bijvoorbeeld e-mail, dat nog te vaak wordt gebruikt voor de uitwisseling van lijvige documenten. Terwijl tegenwoordig veel efficiëntere tools bestaan, zoals Dropbox of Evernote. Ook op vergaderingen


FICHE Hans Moors (51) studeerde aan de KU Leuven en EHSAL. Hij is Master of Science (ir. Elektromechanica, optie Productiebeleid) en volgde een bijkomende opleiding in Business Intelligence. Hij heeft meer dan 25 jaar professionele ervaring met program management, change management, reorganisatie van afdelingen en internationale samenwerking. Hans Moors is bovendien een Excel-guru. Naast crisis- en interim management kunt u bij Dec’ eau Ratio ook terecht voor project management.

wil het wel eens fout lopen. Hoe vaak komen medewerkers niet onvoorbereid naar een meeting, hoe vaak gaan ze na een uur vergaderen niet uit elkaar zonder concrete actiepunten? In deze gevallen is een meeting grotendeels tijdverlies.”

Windmolens

Visualisatie

Hans Moors: “Een oud Chinees spreekwoord zegt: ‘Als de wind van verandering opsteekt, bouwen sommigen een muur en anderen windmolens’. Ik wil graag iedereen windmolens laten bouwen. De uitdaging is dan ook: ‘change the mindset’ van uw medewerkers. Een heldere boodschap, zoals daarnet beschreven, helpt natuurlijk. Een ‘visuele’ workflow die inzicht biedt, verlaagt de drempel om het proces uit te voeren. Ook de soft skills komen in dit stadium van pas. Diplomatie, de nodige dosis psychologie, inlevingsvermogen. Zeker als buitenstaander moet je credibiliteit opbouwen in het bedrijf. Dat vergt een open, transparante houding en de nodige degelijkheid en bagage, zodat je op diverse niveaus kunt meepraten. De ingenieursgeest en het psychologisch inzicht komen met andere woorden allebei goed van pas.”

Big Data beheerst vandaag de wereld. De stroom aan digitale informatie is nog nooit zo groot geweest. Bedrijven kunnen hier voordeel uit halen: ‘big data’ vormt een belangrijk onderdeel van ‘business intelligence’. Hans Moors: “Een bedrijf dat die gigantische hoeveelheid gegevens slim analyseert, kan er een strategie op afstemmen. Ik reik hiervoor de nodige ‘tools’ aan. Daarbij maak ik maximaal gebruik van de bestaande systemen. Met allerhande technieken – onder meer uit Excel – koppel ik de data uit de standalone-systemen aan elkaar. Ik probeer hoe dan ook te vermijden dat het bedrijf hiervoor een duur softwarepakket moet kopen, dat dan slechts in beperkte mate wordt gebruikt. Dankzij apps (die zowel op pc, smartphone als tablet draaien) en data sharing in de cloud, bieden zich tal van flexibele mogelijkheden aan.” “Tegelijk moet iedereen in het bedrijf de boodschap klaar en duidelijk meekrijgen. De heldere en transparante voorstelling of visualisatie van de informatie is hierbij cruciaal. Voor een arbeider of bediende zal deze informatie vooral betrekking hebben op het specifieke werkdomein; het management en de CEO krijgen meer een totaalbeeld. Zo werkt iedereen in het bedrijf mee aan hetzelfde doel.”

Maar zo vlot loopt het meestal niet. Mensen hebben vaak een aversie voor verandering, misschien wel omdat ze zich in hun huidige situatie vrij comfortabel voelen.

Henestraat 36 – 3870 Heks – T 0499 93 08 18 info@deceauratio.be – https://deceauratio-public.sharepoint.com 41


Dig i tal Talents

“Kmo’s mogen digitale trein niet missen”

42


Michiel Vanreyten en Niels Welkenhuyzen.

Digital Talents, een frisse onderneming aan de Corda Campus, specialiseert zich in webshops, sites en zakelijke software. Deze IT-talenten gaan met passie en overgave te werk. Een blik op hun website maakt meteen duidelijk waar deze jongens voor staan: transparantie, efficiency en correcte service. Zaakvoerders Michiel Vanreyten (27) en Niels Welkenhuyzen (29) weten waarover ze spreken. Slechts anderhalf jaar geleden vroegen ze hun BTW-nummer aan. Vandaag kunnen ze ondermeer Ziekenhuis Oost-Limburg, Universiteit Hasselt, COCOMO en Sadeco Quality aan hun klantenbestand toevoegen.”Sinds 2008 zijn wij gespecialiseerd in het digitaliseren van ondernemingen”, zegt zaakvoerder Welkenhuyzen. “Wij ontwikkelen digitale strategieën op maat van ondernemingen en vertalen deze in duurzame applicatieve oplossingen: business applications, websites en webshops.”

In house software

Niels Welkenhuyzen is het technische brein achter Digital Talents. Michiel Vanreyten zorgt voor de juiste ‘look and feel’ van elk project. Beide heren blikken terug op een jarenlange ervaring bij een groot IT-bedrijf. Vanuit die ervaring groeide ook de idee dat de bestaande IT-markt nood heeft aan efficiëntere oplossingen. “Vaak werken bedrijven met duurdere softwarepaketten, maar gebruikt het personeel slechts een klein aantal functies van het programma”, verduidelijkt Vanreyten. “Ze betalen dus voor een hoop functionaliteit, die voor hen weinig relevant is of de software nodeloos ingewikkeld maken. Dat willen we ten allen tijden voorkomen. Vandaar dat we Company Connected hebben ontwikkeld. Dat is een ‘in house’ gemaakt ERP-pakket, waarmee klantengegevens, facturen en andere administratie gemakkelijk verwerkt kan worden. Dit software-pakket is gebouwd met moderne technologiëen, waarmee we snel en indien gewenst, in fases kunnen werken.”

Stop that train

Digital Talents legt zich toe op kleine én grote projecten van de kmo-markt. “De Belgische kmo-markt is volop bezig met een inhaalbeweging”, zegt Welkenhuyzen. “Dat voelen we ook aan het aantal aanvragen. Belgen kopen steeds meer online, maar grijpen vandaag nog te vaak naar buitenlandse sites, terwijl hier zoveel

potentieel voor het rapen ligt. Het grote voordeel van een webshop is dat klanten online hun producten kopen en evenzeer genieten van de service en het vertrouwen die een lokale handelaar biedt. Zo hebben we voor Wielershop Achel een nieuwe site met webshop ontwikkeld. Mensen die hun fiets online kopen, kunnen er later altijd terecht voor herstellingen, productinformatie of andere vragen.”

Gelukkig

Deze jonge digitale talenten ontbreekt het niet aan ondernemingszin. Ze werken met overgave en ‘goesting’ en staan met beide voeten op de grond. “Onze motivatie halen we uit de positieve reacties van onze klanten”, zegt Vanreyten. “Het klinkt misschien hooghartig, maar op dit moment hebben we gewoon geen ontevreden klanten. In de toekomst wordt dat misschien een utopie, maar dat is wel ons streefdoel. We maken er ook een erezaak van om altijd binnen de drie werkdagen een gedetaileerde prijsofferte voor te leggen aan onze prospects. Vaak verschieten ze dat het zo snel gaat, maar dat is net wat onze klanten en prospects enorm appreciëren. In onze prijsvoorstellen goochelen we ook niet met moeilijke termen, maar presenteren we een duidelijk en transparent overzicht. Het geeft geen zin om de klant met allerhande technische details rond de oren te meppen. Daar heeft ie geen boodschap aan. Het belangrijkste is dat de klant zich begrepen voelt en uiteindelijk waar krijgt voor zijn geld. Simpel, maar niet evident anno 2015.” Een continue stroom van tevreden klanten is misschien een onrealiseerbare droom, maar voorlopig betekent dat wel een uitbreiding voor Digital Talents. “We gaan nu op zoek naar meerdere nieuwe medewerkers”, zegt Vanreyten. “We willen de flexibiliteit van een kom behouden en niet uitgroeien tot een groot ITbedrijf, maar door het stijgende aantal projecten dringen nieuwe aanwervingen zich op. Dat is uiteraard een positieve zaak”, lacht Vanreyten.

Kempische Steenweg 301 bus 6 – 3500 Hasselt – T 011 45 47 87 – michiel@digitaltalents.be – www.digitaltalents.be 43


XIB IT

Pure passie voor IT Slimme softwareoplossingen worden alsmaar meer een instrument waarmee u uw bedrijf een competitieve voorsprong kan geven. Had u graag kennisgemaakt met een gedreven team van informatici die u hierbij graag willen helpen? Het woord is aan Olivier Troch, zaakvoerder van XIBIT. Waarvoor staat jullie naam XIBIT? “XIBIT is afgeleid uit de termen ‘eXtra Intelligentie’ en BIT, het kleinste deel van een byte. Hiermee willen we aangeven dat we doordachte en verfijnde ICT-oplossingen aanbieden. XIBIT staat dan ook voor een complementair team van developers die met kennis van zaken software op maat ontwerpen en implementeren.” Software op maat. Wat betekent dit in de praktijk? “We hebben heel wat expertise in huis rond het bouwen van websites. Ik heb het dan zowel over de back- als front-end. Je kan onze diensten vergelijken met die van een architect, een aannemer en een interior designer. In webtermen betekent dit dat we de structuur van de website ontwerpen, de website bouwen maar er ook voor zorgen dat hij mooi oogt.

Olivier Troch.

in de markt kunnen monitoren zodat ze snel kunnen schakelen en een efficiënte prijzenstrategie kunnen voeren.” Wat waarderen jullie opdrachtgevers het meest in jullie aanpak? “Uiteraard onze knowhow. Maar ook onze flexibiliteit wordt op prijs gesteld. Ik denk hierbij vooral aan onze Amerikaanse klanten. Hun medewerkers in de Verenigde Staten weten dat we ook ’s avonds voor hen paraat staan. Voor ons is dit een evidentie; we willen nu eenmaal dicht bij onze klanten staan. Vandaar dat we ook webapplicaties met een ‘help-button’ bouwen. Zo kan de klant snel met ons in contact komen en kunnen wij hem ‘on the spot’ verder helpen.”

De voorbije jaren zijn we ons echter steeds meer gaan focussen op het ontwikkelen van online databases. We zien dat ondernemingen vaak over een schat aan informatie beschikken waarvan het potentieel onvoldoende benut wordt. Met onze dataoplossingen kunnen wij data op een dusdanige manier beheren dat ze een troef worden waarmee een bedrijf z’n resultaten kan versterken.”

Wanneer vinden jullie een software- of dataoplossing geslaagd? “Wanneer ze beantwoordt aan de wensen van onze opdrachtgever. In essentie wil dit zeggen dat de database of website datgene doet waarvoor ze geconcipieerd is en dat ze dit op een eenvoudige manier doet. Een gebruiksvriendelijke interface is voor ons dan ook een belangrijk punt. Eigenlijk komt het in onze job erop neer dat wij ingewikkelde data op een eenvoudige manier presenteren en beheren zodat deze data optimaal voor onze klant renderen.”

Kan u daar een voorbeeld van geven? “Voor Honeywell Scanning & Mobility ontwikkelen wij bijvoorbeeld een ‘Pricelist Management Tool’. Dit is een centrale database waarmee zij wereldwijd de prijzen van hun producten beheren. Iets gelijkaardigs doen we ook voor FOL Sound & Vision. Dit is een verdeler van audiovisuele producten waarvoor we een online instrument gecreëerd hebben waarmee ze de prijsschommelingen

Hoe zou je de spirit van XIBIT samenvatten? “Je kan ons best omschrijven als passionele informatici. De juiste geautomatiseerde oplossingen voor onze klanten definiëren en die dan ook effectief kunnen implementeren; eigenlijk zien wij dat niet zozeer als een job maar als een passie. ‘Probleem’ is een woord dat niet in onze woordenschat voorkomt. Elke probleemsituatie zien wij als een kans om samen tot een oplossing te komen.”

Papenboskant 37 – 1861 Meise – T 02 451 00 50 – info@xibit.be – www.xibit.be 44


Alain Van den Broeck.

SAIT Securitas

Geef ongewenst bezoek geen kans De beveiliging van uw bedrijf is héél belangrijk. Want u wilt geen ongewenst bezoek in uw kantoor of bedrijfsgebouw. En indringers op uw ICT-netwerk houdt u liefst ook ver weg. Net daarom doet u best beroep op vakkennis en ondersteuning van specialisten ter zake bij SAIT, onderdeel van Securitas. Brabant Manager sprak met CEO Alain Van den Broeck. Voor welke diensten kan ik bij u terecht? Alain Van den Broeck: “SAIT biedt u een brede waaier aan oplossingen zowel voor draadloze communicatie, als voor beveiliging en ICT. Veel klanten rekenen op ons voor alles wat met beveiligingstechnologie te maken heeft. Voor remote video surveillance bijvoorbeeld. Daarbij installeren we ter plaatse intelligente camera’s, die bij het automatisch detecteren van verdachte activiteiten automatisch een signaal sturen naar de Securitas meldkamer. Daar treedt een operator via geïntegreerde microfoons en luidsprekers in onmiddellijke interactie met de bezoekers. Dit ruimt alvast elk misverstand uit de weg en schakelt proactief overbodige acties uit, in het geval een van uw medewerkers bijvoorbeeld enkel nog even een dossier komt oppikken. Bij ongewenst bezoek verwittigen we uiteraard terstond de politie.” Ook voor de beveiliging van mijn ICT-netwerk reken ik op SAIT? “Inderdaad. We hebben een control room met specifieke informaticasystemen in een infrastructuur die specialisten toelaat uw netwerk en apparatuur constant in het oog te houden. Daarnaast stelt deze hen in staat om belagers van uw informaticanetwerk op een afstand te houden. KMO’s onderschatten vandaag nog

steeds het belang van elektronische veiligheid. Ongetwijfeld beschikt u over een firewall en voelt u zich hierbij veilig. Detectie en monitoring zijn echter geen overbodige luxe om ook hackers met voldoende tijd en middelen te weren.” Wie zijn uw typische klanten? “Dankzij onze integratie met Securitas bieden we een antwoord op elke beveiligingsvraag. Resultaat: een enorme klantendiversiteit. Zowel KMO’s en grote ondernemingen in de privésector als gemeentebesturen en overheidsinstanties in de publieke sector weten ons te vinden. Dus leg ons gerust uw beveiligingsvraag voor.”

FICHE Kernactiviteiten: bewaking, draadloze communicatie, beveiligingstechnologie en ICT. CEO: Alain Van den Broeck. Onderdeel van: Securitas.

SAIT Securitas Sint-Lendriksborre 3 – 1120 Brussel – T 0492 90 01 13 – info@securitas.be -

B e v e i l i g i n g e n Ve i ligh eid - 45


We lift your business to a higher level

Waregem ⋅ Antwerpen ⋅ Bruxelles Maaseik ⋅ Nivelles ⋅ Sint-Niklaas Luxembourg

TVH EQUIPMENT NV · Maatschappelijke zetel/Siège social: Brabantstraat 15 · 8790 Waregem · Belgium T +32 56 43 42 11 · waregem@tvh.com · www.tvh.com

uw DATA veilig en overal bereikbaar E-mail, foto, doc, xls bureaublad en programma’s op pc, tablet en smartphone

Cloud computing WWW.NELISSENCOMPUTERS.BE 46


Sandra Deboes en haar team.

Wasserij De Pare l

Kleine wasjes, grote wasjes De Parel, gevestigd in Aarschot, is een allround textielreiniger voor particulieren en bedrijven, voornamelijk de horecasector. Ze staat garant voor een degelijke kwaliteit én een persoonlijke service. “Wij luisteren naar de vragen van de bedrijven en samen zoeken we dan een oplossing die perfect beantwoordt aan hun verwachtingen,” vertelt Sandra Deboes, zaakvoerder. “Bedrijven en ondernemers, ongeacht de sector waarin ze werken, streven naar een nette en professionele uitstraling. Wij zorgen alvast dat hun textiel en kledij hier perfect aan beantwoordt.” De Parel bestaat ondertussen al meer dan 60 jaar, gestart als wasserij voor de particulieren. De afgelopen jaren is het bedrijf sterk gegroeid, en heeft het een uitgebreid netwerk van ophaalpunten uitgebouwd. Klanten kunnen hier terecht met al hun wasgoed en droogkuis, gaande van tafellakens en donsdekens tot kostuums, tapijten en gordijnen.”

Droogkuis

Droogkuis heeft onmiskenbaar voordelen ten opzichte van wassen. Sandra Deboes: “Het traditioneel wassen met water zorgt voor meer slijtage aan de kleding. Droogkuis is een chemische reiniging, dat veel beter is voor de duurzaamheid van de vezels. Daardoor blijft bijvoorbeeld een kostuum mooier in vorm. De slijtage is beperkt en het gevaar op krimpen is veel kleiner.”

Milieuvriendelijk en kwaliteitsvol reinigen

De Parel zorgt voor een kwaliteitsvolle reiniging. Sandra Deboes: “Wij kiezen voor kwaliteit. Elk stuk droogkuis wordt afzonderlijk bekeken en gecontroleerd. Bij problemen overleggen we met de klant. Op die manier leveren wij service en maatwerk.” Daarnaast hecht De Parel veel belang aan een ecologisch verantwoorde manier van werken, waardoor ze voor droogkuis als één van de eersten overgeschakeld zijn op een milieuvriendelijke techniek. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar biedt ook heel wat bijkomende voordelen. Sandra Deboes: “De kleuren van het textiel blijven helder. De kledij voelt zachter aan én het biedt een verhoogde bescherming tegen vergrauwing. In de dermatologische testen scoort deze techniek altijd een zeer goed resultaat.”

Ophaalservice en samenwerking

De Parel werkt met verschillende ophaalpunten in de regio Aarschot, groot-Leuven, Bonheiden, Rotselaar en Scherpenheuvel. Mensen kunnen hun was en droogkuis daar afleveren. De Parel haalt op, reinigt en levert het wasgoed allemaal netjes terug af. “Die service,” gaat Sandra Deboes verder, “breiden we nu verder uit naar speciaalzaken in Oost-Brabant. Wij zetten met die speciaalzaken een unieke samenwerking op. Kledingwinkels bieden hun klanten dan een extra service aan: klanten kopen bijvoorbeeld een trouwkostuum, een trouwjurk of kostbare kledij. De speciaalzaken kunnen die klanten al bij de aankoop wijzen op de correcte manier van reinigen én hun een bon aanbieden voor een korting bij een reiniging in onze droogkuis. Dat is een win-winsituatie: de speciaalzaak biedt een unieke en kwaliteitsvolle service aan hun klanten én de klanten genieten langer van hun kleding.”

Liersesteenweg 43 – 3200 Aarschot – sandra@wasserijdeparel.be – www.wasserijdeparel.be Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n - 47


Winx Dealmakers

Professioneel overnameadvies

Dennis 48 Vandersmissen en Philippe Craninx.


Een bedrijfsovername is een complex en delicaat proces. Er gaan intensieve voorbereidingen aan vooraf, en er is vaak veel geld mee gemoeid. Winx Dealmakers adviseert en begeleidt eigenaars en bedrijfsleiders van kmo’s bij de verkoop van hun onderneming. Philippe Craninx en Dennis Vandersmissen vertellen u hoe de combinatie van persoonlijke aanpak en professionele expertise dé troeven zijn van Winx Dealmakers: uw corporate-finance-adviesbureau. Wat maakt Winx Dealmakers uniek op de Belgische overnamemarkt? Philippe Craninx: “Wij zijn de enige partij die nationaal werkt én tegelijk regionaal verankerd is. Elke partner is diep geworteld in de regio die hij bedient, terwijl onze spreiding zorgt voor een rechtstreeks contact met potentiële kopers uit heel België. Ook van belang is dat Winx Dealmakers is ontstaan uit Winx Capital House, gespecialiseerd in internationale fusies en overnames. Dit levert schaalvoordelen op: onze backoffice werkt voor beide afdelingen en dit zorgt voor synergie en uitwisseling van expertise. Zo profiteren al onze klanten van deze ervaring.” In welke omstandigheden neemt een bedrijfsleider met jullie contact op? Dennis Vandersmissen: “Soms is een pensionering of de vraag naar opvolging de aanleiding, maar ook nood aan consolidatie kan een reden zijn om met ons te gaan samenwerken. Vaak komen klanten via hun eerstelijnsadviseurs bij ons terecht. De fiscalist, accountant of advocaat adviseert om contact op te nemen voor een kennismaking. We werken op basis van vertrouwen en doen aan gespecialiseerde procesbegeleiding. Stap voor stap bouwen we samen met onze klant aan een oplossing die past voor de verkoper, de koper en de continuïteit van het bedrijf. Het is altijd maatwerk. Maar het gebeurt even vaak dat een koper ons contacteert. Het mooiste vind ik het als de ene klant de volgende meebrengt.” Hoe komt die noodzakelijke vertrouwensband tot stand? Dennis Vandersmissen: “Om professioneel en kwaliteitsvol advies te leveren beginnen we met een grondige analysefase. Het volstaat niet rond te kijken in ons netwerk en hier en daar wat aan namedropping te doen. We bepalen de reële waarde van de onderneming, stellen het voorstellingsdossier samen en leggen een lijst van potentiële kopers voor. De klant kiest wie wij contacteren met het voorstel tot mogelijke overname. Als hij dat wenst, wordt hij bij elke stap grondig gebrieft. Tijdens de onderhandelingsfase adviseren en begeleiden we bij biedingen, onderhandelingen en opmaak van intentieverklaringen. Tijdens de realisatiefase volgen we het due-diligence-onderzoek op en de opmaak van alle contracten om

de belangen van de verkoper zo goed mogelijk te vrijwaren. Onze coördinatie is essentieel voor een goed resultaat. Tijdens dit hele proces zetten we sterk in op discretie, oplossingsgericht handelen en communicatie met alle betrokken partijen. Gedegen huiswerk bepaalt het uiteindelijk succes, niet de lengte van het contract.” Hoe maken jullie het gemakkelijk voor de klant? Philippe Craninx: “Dat doen we niet. Het uitgebreide vooronderzoek met lange vragenlijsten en kritische doorlichting is vaak allesbehalve gemakkelijk. Wij geven wél het comfort van gemoedsrust aan de verkoper, zodat hij zich kan blijven focussen op zijn bedrijf. Onderschat ook niet de psychologische impact van een dergelijk proces. De geesten moeten geleidelijk rijpen want een bedrijfsleider neemt mondjesmaat afstand van z’n kind.” En wat zijn de meest gestelde vragen? Philippe Craninx: “Veel mensen denken alleen aan de verkoopprijs wanneer ze een overname overwegen. De prijs is nooit de eerste bekommernis. Heel wat andere modaliteiten zoals overgangsmaatregelen, overdracht, personeel, betalingsmodaliteiten … zijn minstens zo belangrijk en bepalend voor de uiteindelijke beslissing. Ook de wens om het bedrijf continuïteit te bieden en het gevoel van verantwoordelijkheid voor medewerkers spelen een zeer belangrijke rol.” Welke plannen hebben jullie nog voor de toekomst? Philippe Craninx: “ We willen in de spits blijven van advies bij overnames door steeds verder te investeren in kennis en middelen. Op korte termijn willen we vooral onze positie in Brussel en Wallonië verder uitbouwen.”

AANBOD: Winx Dealmakers: overnameadvies en -begeleiding op maat van de kmo. Winx Capital House: gespecialiseerd in corporate finance voor middelgrote Via IMAP 400 mergers & acquisitions experts inzetbaar in 40 landen. Via Moore Stephens toegang tot 350 financiële experts in België.

Schaliënhoevedreef 20C – 2800 Mechelen – T 015 293 390 – www.winx.be F i n an ce & Co n s ul ta n c y - 49


Persvoorstelling en awarduitreiking ‘Vriendelijkste handelaar Kasteel Van Nieuwland, met Roos Van Acker’.

Han delsgids.be

Wie wordt de vriendelijkste handelaar in uw gemeente? De Handelsgids organiseert elk jaar de verkiezing van de ‘Vriendelijkste Handelaar’ in elke Vlaamse gemeente. Het is een unieke wedstrijd met een win-win situatie. Zowel de klanten van de lokale handelaar als de KMO winnen. De verkiezing van de vriendelijkste handelaar is een initiatief en organisatie van de portaalsite Handelsgids.be. Elke KMO kan aanwezig zijn op de portaalsite: restaurants, hotels, loodgieters, kledingwinkels, sauna’s, bakkers. Elke gemeente beschikt over zijn eigen Handelsgids. “De handelaars en winkeliers kunnen hierop gratis aanwezig zijn zonder verplichtingen of natuurlijk ook op adverteren,” vertelt zaakvoerder Luc Verheyden. “Dan vallen ze sneller en beter op, PLUS kunnen ze genieten van alle andere voordelen. Handelsgids.be is immers veel meer dan een website, het is een marketingtool die op 6 verschillende manieren nieuwe klanten aanbrengt voor de lokale handelaar. Consumenten gebruiken het internet om op zoek te gaan naar wat ze nodig hebben. Handelsgids.be krijgt elke maand meer dan 1 miljoen unieke bezoekers over de vloer. 81% komt via Google. Het is daarom van groot belang om opvallend aanwezig te zijn op het internet, niet alleen met uw naam maar ook met uw producten en diensten. Handelsgids.be helpt hen daarbij aan een zeer economische prijs.”

Klanten kiezen ‘Vriendelijkste Handelaar’

Handelsgids.be onderneemt specifieke acties om de lokale handelaars en KMO’s te helpen. Er is nu een eindejaarsactie.

501

Nog een opmerkelijke actie is ‘Vriendelijkste Handelaar’. Luc Verheyden: “Vanaf vorig jaar organiseert Handelsgids de verkiezing van de vriendelijkste handelaar. De deelnemers van de Lente-Actie en Eindejaarsactie worden gevraagd om de handelaars te quoteren voor hun vriendelijkheid. Wie de hoogste gemiddelde score heeft met minimum 100 beoordelingen van 100 verschillende mensen wordt de vriendelijkste handelaar van de gemeente. Het zijn dus de eigen klanten die een quotering geven, wat toch heel belangrijk is.”

Deelnemen is belangrijk, winnen veel leuker

Uiteraard is deelnemen belangrijk. Het zorgt voor heel wat belangstelling: klanten praten met elkaar over de wedstrijd en over de deelnemende handelaars. Maar winnen is veel leuker. Luc Verheyden: “Wij zorgen dat de verkiezing en de uitreiking van de award opgemerkt wordt door de lokale pers. Wij kondigen de wedstrijd in de pers aan én bij het uitreiken van de award zorgen we ervoor dat de pers aanwezig is. Daardoor krijgt de winnende handelaar heel wat persbelangstelling.” Dat levert uiteraard gratis media-aandacht op en gratis publiciteit. Bovendien krijgt de winnende handelaar een prestigieuze Award en 500 euro aan extra’s op www.handelsgids.be. Ook


Texaco Vanmol, in haar zaak viel de hoofdwinnaar van de Eindejaarsactie 2014

Vriendelijkste handelaar van Leuven De Schoensmid.

de tweede en derde krijgen respectievelijk 300 en 200 euro aan extra’s op www.handelsgids.be.

en met een reis naar Cyprus of zelfs Zuid-Afrika. Deze actie is dus echt een win-win: onze klanten kunnen prijzen winnen én wij kunnen uitgeroepen worden tot Vriendelijkste Handelaar.”

De Schoensmid, reeds 8 jaar klant, werd de Vriendelijkste Handelaar Luc Hermans, zaakvoerder van De Schoensmid in Leuven, is bijzonder opgetogen over zijn deelname aan de Vriendelijkste Handelaar: “De Handelsgids pakte dit jaar voor het eerst uit met deze wedstrijd in Leuven. Ik heb onmiddellijk mee gedaan. Uiteraard. Het is gratis en kost immers een kleine inspanning, maar het levert wel mooie reclame op voor je zaak. Dergelijke acties zorgen ervoor dat klanten de weg naar de zaak vinden, of je nu wint of niet. Bovendien is deelnemen heel gemakkelijk. “Handelsgids neemt alle zorgen uit je handen. Zij bezorgen al het materiaal dat je nodig hebt om deel te nemen: van flyers tot en met affiches. Bij elke aankoop krijgt de klant een deelnemersformulier waarmee hij of zij op de webpagina van www. handelsgids.be zijn stem kan uitbrengen op de deelnemende handelaar. Wij dwingen de klant niet om zijn stem uit te brengen op onze zaak, maar wijzen wel op de voordelen voor de klant om deel te nemen aan de wedstrijd. De klanten die hun stem uitbrengen op de Vriendelijkste Handelaar kunnen namelijk zelf ook heel mooie prijzen winnen: van aankoopbonnen tot

De Schoensmid is in Leuven al 35 jaar een gevestigde waarde voor het herstellen van schoenen en beschikt over een trouw klantenbestand. Een klantenbestand dat bijzonder tevreden is over de service. Zij stemden immers op De Schoensmid als Vriendelijkste Handelaar. Luc Hermans was dan ook bijzonder tevreden toen hij uitgenodigd werd op de officiële prijsuitreiking: “Op dat moment weet je nog niet of je gewonnen hebt. Ik was dan ook aangenaam verrast dat mijn winkel tot winnaar werd verkozen. Het is een mooie bekroning van het harde werk en de inspanningen die wij leveren. Bovendien vertaalde deze erkenning zich ook in persaandacht. Op die manier win je dus nog een keer met de deelname aan de Vriendelijkste Handelaar. Ik kan het iedereen aanraden.”

Handelaars aandacht!

Wil jij uitgeroepen worden tot de vriendelijkste handelaar van uw gemeente? Laat het ons weten. www.handelsgids.be/eindejaarsactie/ meedoen. Het is gratis en vrijblijvend. U kunt er enkel mee winnen.

Handelsgids.be Jan Gorislaan 110 – 3290 Diest – T 013 32 10 10 – info@handelsgids.be - www.handelsgids.be 2 51


Fis kuvan

“20 jaar ervaring in accountancy en fiscaliteit. Dat kan tellen!” “Dit jaar bestaat Fiskuvan 20 jaar,” vertelt managing director Kurt Vannieuwenhuysen van Fiskuvan. “Dat betekent ook 20 jaar knowhow en expertise in accountancy en fiscaliteit om te delen met onze cliënten. Uiteraard biedt Fiskuvan nog meer troeven: bereikbaarheid en persoonlijke service bijvoorbeeld. De komende jaren gaan wij graag verder op dat elan.” Voornamelijk in de driehoek Brussel-Gent-Antwerpen biedt Fiskuvan u helder boekhoudkundig en fiscaal advies op uw maat. De persoonlijke service van een klein kantoor Kurt Vannieuwenhuysen: “Waarin Fiskuvan zich onderscheidt als boekhoudkantoor? Dat is duidelijk: wij hebben er heel bewust voor gekozen om dicht bij onze cliënten te staan. Letterlijk en figuurlijk! Fiskuvan bestaat uit een netwerk van verschillende kleinere kantoren, gesitueerd op de assen Brussel-Gent en BrusselAntwerpen. Fiskuvan komt als het ware naar u toe en garandeert zo optimale bereikbaarheid voor de cliënt. Ons netwerk van verschillende kleinere kantoren zorgt voor een persoonlijk contact van onze kantoorhouders met de cliënten. Onze dossierbeheerders kennen u en uw dossier echt van naaldje tot draadje.” De expertise van een grote onderneming “Anderzijds zijn de kleine kantoren geen losse entiteiten. Zij vormen een hecht team, en bieden u zo de voordelen van een groot kantoor. De 25 medewerkers hebben een grote massa kennis en ervaring in huis, die zij volledig ten dienste van de cliënt stellen. Zo begeleiden wij starters in de keuze van de beste vennootsschapsvorm. Wij coachen bij overdrachten en overnames en familiale opvolging. Wij hebben een ruime ervaring in de problemen die zich kunnen voordoen bij het ondernemen zelf. Of anders gezegd: onze mensen kennen de valkuilen van het ondernemen. En die proberen wij, samen met u, natuurlijk te vermijden. Doen er zich toch problemen voor, dan kunt u erop 52 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

rekenen dat die worden beperkt en dat wij constructief met u mee zoeken naar een oplossing. Daarvoor doen wij ook een beroep op een uitgebreid netwerk van juristen en andere externe experts. Wij vinden het enorm belangrijk om een team uit te bouwen met een heel brede boekhoudkundige, fiscale en economische kennis en de expertise van onze medewerkers voortdurend uit te breiden.” Fiscale commissie en kennisdeling “De FFC, de Fiskuvan fiscale commissie, is een prima voorbeeld van de gestroomlijnde samenwerking tussen onze kantoren. Die interne commissie volgt de fiscale actualiteit en jurisprudentie op en brieft alle medewerkers intern. Zo is iedereen altijd up-to-date met de juridische en fiscale actualiteit. Dat maakt het voor ons mogelijk om een uniform standpunt in te nemen in bepaalde dossiers en op een uniforme manier te reageren op gewijzigde regelgeving vanuit de overheid. De slaagkans in de dossiers die we aanpakken is dan ook groot. Omdat we kennisdeling belangrijk vinden, geven we de interessantste zaken daarnaast ook aan ons cliënteel en andere geïnteresseerden mee in een maandelijkse, gepersonaliseerde e-nieuwsbrief. Schrijft u zich gerust in via onze website: u kan aanklikken van welk nieuws u graag op de hoogte wordt gehouden. U kan Fiskuvan trouwens ook volgen op Linkedin, Twitter en Facebook.”


“Wij hebben er heel bewust voor gekozen om dicht bij onze cliënten te staan.” Kurt Vannieuwenhuysen.

Meer coaching dan boekhouding “Uiteindelijk moet een boekhouder vandaag de dag meer coach zijn dan boekhouder. Dat geldt bij uitstek voor de kantoorhouders en de dossierbeheerders van Fiskuvan. Wij stellen onze cliënten centraal, luisteren naar hun uitdagingen en begeleiden hen optimaal bij hun beslissingen op het vlak van groei, investeringen en financieel beleid. De missie van Fiskuvan ‘Ondernemers helpen om meer voordeel te halen uit hun dagelijkse business’ vertaalt dat perfect. Fiskuvan is een eerstelijnsadviseur en een coach die náást de ondernemer staat, met hem meedenkt en de dagelijkse beslissingen over zijn onderneming mee voorbereidt. Het doel? Meer voordeel halen uit uw onderneming. Minder belastingen betalen bijvoorbeeld, maar ook zorgen voor een betere work-life balance, de opvolging van de volgende generatie voorbereiden of bemiddeling bieden bij vennotentwisten.”

Informatisering en transparantie “Moderne en sterk geïnformatiseerde boekhoudkantoren zijn vandaag een must. Fiskuvan is trendsetter op dat vlak: wij zijn sterk geïnformatiseerd, interne procedures en archieven worden gedigitaliseerd. Voor onze cliënten betekent dat concreet een uiterst snelle service en eenvoudige toegang tot documenten. Dat kan ook niet anders als onze dossierbeheerders altijd en overal aan uw dossier kunnen. Bovendien kunnen onze cliënten binnenkort ook zelf online hun dossier voorbereiden, beheren, er documenten in uploaden en in real time consulteren. Dat biedt een enorme transparantie. Dat is overigens ook één van onze speerpunten. U merkt het: ‘proactief werken’ is bij Fiskuvan geen holle slogan. Laat het me zo stellen: Fiskuvan biedt élke ondernemer gemoedsrust. ‘Groot in persoonlijke service’ noemen wij dat.”

FICHE Actieradius: actief in heel Vlaanderen. Zes boekhoudkantoren op de assen Brussel-Gent en Brussel-Antwerpen. Cliënten: zelfstandigen, kmo’s en vrije beroepen. Bereikbaarheid: elke dag bereikbaar van 8 uur ’s morgens tot 8 uur ‘s avonds; op zaterdag van 9 uur tot 12 uur. Binnen de 24 uur antwoord op uw mails. ‘Keep it simple and stupid’: Fiskuvan legt complexe materie glashelder uit. Onze boekhouders leggen u in heldere taal uit hoe u uw bedrijfsvoering kunt optimaliseren. Persoonlijk motto: “Dromen zijn bedrog, tenzij je ze waarmaakt.” Kennisdeling: Fiskuvan deelt zijn expertise kosteloos op inspirerende infoavonden. U kunt er ook terecht met al uw vragen.

Groot in persoonlijke service Ed. Schelfhoutstraat 232 – 1770 Liedekerke – T 053 644 700 - info@fiskuvan.be – www.fiskuvan.be Th e m a/ R ub r i e k k l eAicco n o un n dta e raa n c yn -- 53


Uw partner in: Blisterverpakkingen Machinaal verpakken Clean en stofarm verpakken Staalboeken Groenzorg Handwerk Palletten Enclave/Bij u ter plaatse


De kredietwaardigheid van uw klanten analyseren, debiteuren opvolgen en facturen voorfinancieren. Dat doet Commercial Finance Group voor Belgische ondernemingen. Uw voordelen? Zij nemen uw zorgen uit handen zodat u de tijd en ruimte krijgt om te focussen op wat echt telt. Stijn Kortleven en Kurt De Winter.

Commercial Fina nce Group

Bankonafhankelijke factoring voor de “K”mo Wat biedt factorbedrijf Commercial Finance Group mij? Gedelegeerd bestuurder Stijn Kortleven: “Wij geven bedrijven de noodzakelijke financiële ruimte om te groeien. Want als ondernemer kunt u uw geld goed gebruiken, bijvoorbeeld om uw leveranciers tijdig te betalen of een acuut probleem op te lossen. Maar uw klanten betalen meestal pas 30 of 60 dagen na uw levering. En daar start onze opdracht. Commercial Finance Group neemt u het werk uit handen door uw debiteurenbeheer op zich te nemen. Wij financieren uw uitgaande facturen binnen de 24 tot 48 uur voor, en volgen de betaling door de klant dan zélf op. Hebt u een nieuwe klant op het oog? Dan screenen we zijn kredietwaardigheid. Zo staat u nooit voor onaangename verrassingen.” Hoe maken jullie het verschil met het aanbod van de banken en bankfactors? Operations manager Kurt De Winter: “Wij gaan door waar anderen stoppen.

Commercial Finance Group is er voor de k in kmo: de starters, bedrijven in een dipje en ondernemingen in de groeifase. Ook bedrijven die geen of onvoldoende kans maken op een bankfinanciering komen in aanmerking. Beeld u een transportbedrijf in met vijf vrachtwagens en een hoge klantenconcentratie. Zo’n bedrijf kan moeilijk bij een bank terecht, want het is te kwetsbaar. Maar wél bij Commercial Finance Group. Wij financieren niet op basis van wat het bedrijf heeft. Wel op basis van wat het doet.” Wat zijn de troeven van Commercial Finance Group? Stijn Kortleven: “Onze grootste sterkte is dat we 100 % bankonafhankelijk zijn. Daarnaast heeft iedere klant bij ons één aanspreekpunt die uw dossier van a tot z kent. U bepaalt welke klanten u doorgeeft aan ons en welke u zélf beheert. En we hebben geen schrik van een hogere klantenconcentratie. U krijgt van ons tot 90 % financiering op de uitstaande facturen – binnen de 24 tot 48 uur. Werkt u met Commercial

Finance Group? Dan betaalt u geen opstart-, provisie- of dossierkosten. En u rekent op ons voor zowel een lange periode als voor heel even. Dat is flexibiliteit, precies wat een klein bedrijf nodig heeft.”

FICHE Aanbod: klantenanalyse, debiteurenbeheer en voorfinanciering. Troeven: 100 % bankonafhankelijk en flexibel. Gedelegeerd bestuurder: Stijn Kortleven. Operations manager: Kurt De Winter.

Pontbeekstraat 4 – 1702 Groot-Bijgaarden T 02 626 00 90 – info@commercialfinance.be www.commercialfinance.be F i n an ce & Co n s ul ta n c y - 55


Peter Raeymaekers.

Jobco nnection

Alvast

“Wij maken echt het verschil”

Een immokantoor als geen ander

Gedelegeerd bestuurder

Zaakvoerder

Activiteit

Regio

Totaalpakket

Activiteiten

Peter Raeymaekers.

Het leveren van werkkrachten aan bedrijven in het hele land.

Alvast is actief in de ruime regio Halen-Diest-Tessenderlo.

Behalve uitzendarbeid, verzorgt Jobconnection ook service op vlak van werving en selectie, payroll, HRadvies en outplacement. Bovendien is het een SBK (Sociaal Bureau voor Kunstenaars).

De dienstverlening van Alvast omvat niet alleen verkoop en verhuur, maar ook bemiddeling en beheer (syndicus of rentmeester), zowel voor particulier als voor bedrijfsvastgoed.

Maatwerk

Alvast werd opgericht in 2005 en is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een gevestigde waarde in de ruime regio. Die jarenlange expertise uit zich onder meer in een realistische waardebepaling voor uw pand.

“Voor elke vraag bestaat er een antwoord op maat,” is Peter Raeymaekers overtuigd. “Daarom verdiept Jobconnection zich eerst helemaal in uw bedrijf, om uitsluitend profielen te selecteren die 100 % bij uw bedrijf passen.”

Altijd geholpen

Elke medewerker kent ieder bedrijf waarvoor Jobconnection actief is. Daardoor wordt u ook vlot geholpen als uw persoonlijke dossierbeheerder niet aanwezig is.

De klok rond

U kan de wachtdienst 7 dagen op 7, 24 uur per dag bereiken voor hulp bij onvoorziene situaties.

Eén kantoor

Jobconnection kiest er bewust voor om alle diensten te verzorgen vanuit één kantoor, om de werkingskosten te minimaliseren. “Hierdoor liggen onze tarieven een stuk lager dan die van andere uitzendbureaus.”

Diestsestraat 114 – 3000 Leuven T 016 50 95 95 info@jobconnection.be – www.jobconnection.be 56

Dimitri Bertels.

Tien jaar ervaring

Zichtbaarheid

Ieder pand staat in de kijker dankzij doelgerichte mailings naar kandidaatkopers en slim gebruik van verschillende sociale media. Elk nieuw pand komt terecht in een uitgebreid databestand van cliënteel dat effectief zoekt. Onze vernieuwde website is full-responsive voor mobiele surfers op huizenjacht. De uitgebreide etalage laat toe om elk pand te afficheren in met led verlichte kaders.

Projectontwikkeling

Alvast adviseert u ook als u een groter pand of bedrijfsoppervlakte wilt verkopen of verhuren?

Beheer

Alvast biedt een volledige service voor het beheer van uw mede-eigendom, van onderhoudscontracten en administratie tot het totale financiële plaatje.

Graanmarkt 2 – 3290 Diest – T 013 31 12 33 info@alvast.be – www.alvast.be


3Square - Club Justine Henin Avenue Léon Fournet, 20 1342 Limelette Tél: +32 10 41 09 00 Email: info@3square.be

3Square Gent Rijvisschestraat 124 9052 Zwijnaarde Tél.: 09 248 10 00 E-mail: info@3square.be


Artemis is het netwerk waar je ervaringen uitwisselt met vrouwen die eenzelfde passie voor hun werk delen. In een ontspannen sfeer bouw je een interessant netwerk uit waarop je kunt terugvallen. ‘Leren van vrouwen onder vrouwen’, dat is wat je bij Artemis doet!

Acht Artemis-netwerken in Vlaanderen bieden kwalitatieve activiteiten en inspirerende sprekers. Ontdek ze allemaal op www.artemisnetwerk.be

Wil je zelf eens ervaren waar Artemis voor staat? Dat kan met een Proefpas! Stuur een mailtje naar sieglinde.steylemans@markantvzw.be met als onderwerp ‘Manager Magazines Proefpas’. Kies op www.artemisnetwerk.be een activiteit die jou interesseert en schrijf je in als niet-lid met een Proefpas. Neem vervolgens je ingevulde Proefpas mee naar de activiteit waar wij je met veel plezier ontvangen. Heb je nog vragen? Bel gratis 0800 62 242.


ST RA F F E M ADAM E

“Ik heb niet het gevoel dat ik werk” Geraldine Huybrechts koos na een burn-out voor een carrièreswitch. Vandaag is ze een zelfstandige Event Manager. ‘Volg je hart,’ is haar visie.

Straffe madame Geraldine Huybrechts, b-eventic M.M.: Waarom bent u ondernemer geworden? Geraldine Huybrechts: “Ik ben in een familie van zelfstandigen geboren. Het ondernemerschap zit blijkbaar ook in mijn bloed. Na een zware burn-out enkele jaren geleden heb ik beslist om zelfstandige te worden. Ik houd ervan om mijn werk en agenda zelf in te plannen, zonder controle en verantwoording af te leggen aan een ‘baas’. Ik doe mijn job dolgraag. Ik heb niet het gevoel dat ik ‘werk’, het is meer een passionele tijdsbesteding.” M.M.: Wat is uw kracht als ondernemer? “Ik voel snel en sterk mensen en zaken aan, houd van organiseren, heb een oog voor detail en beschik over een groot netwerk. Ik kan een evenement zowel vanuit een helikopterperspectief als diep tot in de details overzien. Ik ben een ware duizendpoot. Ik werk vanuit mijn hart en communiceer positief en authentiek. Duurzaam ondernemen en werkethiek draag ik hoog in het vaandel.” M.M.: Blijft er nog tijd over om netwerken? “Ik ga regelmatig naar netwerkbijeenkomsten: één tot vier keer per maand. Ik wissel graag af, van de Brabant Manager Launch tot Jong Voka Leuven. Als bestuurslid en Vice-President Lidmaatschappen heb ik me in de associatie MPI (Meeting Professional International) geëngageerd. Ik ben ook lid van SOFIA, een netwerk voor vrouwelijke ondernemers.” M.M.: Zijn er ondernemers waar u naar opkijkt? “Richard Branson is het levende bewijs dat je geen diploma nodig hebt om te ondernemen. Durf risico’s nemen en geloof in jezelf. Ik deel zijn menselijke visie en inspirerende waarden.” M.M.: Wat zou u meteen veranderen als u er de kans voor zou krijgen? “Er moet dringend werk worden gemaakt van welzijn op de werkvloer. Minder hiërarchie, de kerntalenten van elke werknemer detecteren om de juiste persoon op de juiste plaats te zetten, werknemers meer verantwoordelijkheid geven, … De arbeidswetgeving is achterhaald. Ochtendmensen zijn het meest productief ’s ochtends vroeg. Anderen werken beter in de namiddag of avond. Ik pleit voor meer flexibiliteit.”

FICHE Leeftijd: 39 Medewerkers: 1 Wat ik later wilde worden: “Als 10-jarige wilde ik chirurg worden. Nadien leek airhostess me wel leuk, voor het vele reizen. En diplomaat of werken op een ambassade, zag ik ook wel zitten.” Wat heeft u gestudeerd? “Ik heb getwijfeld tussen Rechten en Psychologie. Ik koos uiteindelijk voor een graduaat Rechten. Dat komt van pas, ik lees contracten altijd na.” Ontspannen doe ik zo: “Ik doe graag vitamine D op, hou van wellness, word graag omringd door mijn beste vriendinnen, vrienden en familie en ben een boekenwurm.” Favoriete reisbestemming: “Afwisseling is belangrijk, plus een combinatie van natuur en cultuur.” Boek op uw nachtkastje: ‘The Motivation Manifesto’ van Brendon Burchard. Voor wie of waarvoor mag u ’s nachts uit bed gebeld worden? “Voor mijn beste vrienden/vriendinnen en familie. En om op vakantie te vertrekken.” 1 St raf fe M a d am - 59


Prosafco

“Bescherm uw personeel met de juiste producten” Arbeidsongevallen: geen enkel bedrijf wordt er graag mee geconfronteerd. Een correct gebruik van kwalitatieve persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) getuigt alvast van een goede preventieve aanpak. Bij Prosafco vindt u een uitgebreide keuze van de meest diverse beschermingsproducten. Wat doet Prosafco precies? Marketingmanager Geert Massart: “Wij staan voor een kwalitatief aanbod van persoonlijke beschermingsmiddelen, met de klemtoon op werkkledij, voet- en handbescherming. In dat kader hebben we verschillende dealerships afgesloten met merken die bekend staan omwille van hun heel degelijk gamma. De nauwe samenwerking met die leveranciers laat ons toe om dit assortiment aan te bieden aan een marktconforme prijs-kwaliteitverhouding.” Op welke service kunnen de klanten rekenen? “Dankzij de expertise van alle medewerkers uit ons trouw verkoopsteam, waarvan de gemiddelde ervaring in buitendienst wel 20 jaar bedraagt, voelen we heel goed de behoeften van onze klanten aan en kunnen we op basis daarvan het correcte advies geven. Daarnaast kunnen we via technieken zoals thermo patch, broderie of zeefdruk de bestellingen ook personaliseren in de huisstijl van de klant. We merken ook heel wat appreciatie voor onze verhuur-, was- en onderhoudsservice, waarvoor we zelfs een eigen softwarepakket hebben gecreëerd. De recente integratie van een nieuw ERPpakket bewijst dat we continu op zoek gaan naar een verdere optimalisering van onze efficientie en service.”

Geert Massart.

In hoeverre is Pro Vending daar een voorbeeld van? “Met Pro Vending bieden we onze klanten verdeelautomaten aan waarin kleinere PBM’s, zoals beschermbrillen, -maskers en handschoenen zitten. Afhankelijk van het type automaat kunnen ook kledij en/of veiligheidsschoenen hierin ondergebracht worden. Op een eenvoudige manier kunnen de medewerkers erg vlot (24/7) deze producten via hun personeelsbadge uit de automaat halen. Software op maat laat alles vlotjes en duidelijk verlopen. Registratie en afnamelijsten zijn eveneens opvraagbaar.” Filiaal Hasselt “Onze klanten in de provincies Limburg en Antwerpen kunnen rekenen op een uitstekende service van ons filiaal in Hasselt. Van daaruit worden alle orders en offertes voor beide provincies verwerkt.De verzending gebeurt vanuit Roeselare. Bovendien beschikt het filiaal in Hasselt ook over een safety shop waarin vrijwel alle bestsellers van onze producten zijn terug te vinden.”

FICHE Historiek: Prosafco ontstond in 2009 uit de samensmelting van Midera (Roeselare) en Smekens (Destelbergen). De synergie van knowhow en ervaring liet toe om de marktpositie gevoelig te verstevigen. Aantal medewerkers: 60 FTE’s, aangevuld met deeltijdse krachten. Aantal artikelen op voorraad: 17.000 SKU’s. Leveringen: deels via de eigen transportdienst, deels via externe partners. Vandaag voor 15 uur besteld, wordt in principe morgen geleverd. Certificaten: ISO 9001; Charter duurzaam ondernemen. Toekomst: “We geloven nog volop in het potentieel van deze markt en zullen daarom met een sterke gedrevenheid en enthousiasme nog intenser prospecteren.”

Hoge Barrierestraat 11 – 8800 Roeselare – T 051 26 86 86 – gma@prosafco.be – www.prosafco.be Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n - 61


Frank Vanhentenrijck.

ProFlow+

100% op uw installatie afgestemde pompen, filters en waterbehandeling Gebruikt u water in uw productieproces? Grote kans dat uw pompen te groot zijn en uw filters te klein. ProFlow+ levert u pompen, filters en waterbehandelingssystemen met de juiste dimensies, perfect op maat van uw installatie. En laat uw pomp of filter het afweten? Uw installatie is opnieuw opgestart voor u het weet. Waarin onderscheidt proFlow+ zich? Frank Vanhentenrijck: “Wij werken volledig onafhankelijk. We volgen de technologische evoluties bij alle fabrikanten van pompen en filters op de voet. Daardoor weten we precies welke oplossing voor uw installatie het best is. Als de beste oplossingen van verschillende leveranciers moeten komen, is dat ook het eerste voorstel dat u van ons krijgt. Dat werkt automatisch kostenbesparend en efficiënt. Want niet elke leverancier heeft voor elke toepassing het juiste product in huis. Zo komen we tot een puzzel die perfect in elkaar past.” Gaan jullie ook in service een stapje verder? “We maken een inventaris van uw volledige installatie. Dat bundelen we in een overzichtelijk dossier. Over elk onderdeel krijgt u advies. Van de meest kritieke onderdelen leveren we u een aangepaste voorraad, of we leggen ze bij ons op stock. Als u dat wilt,

testen we uw installatie volledig en stellen we verbeteringen voor. We kijken daarbij altijd naar het volledige plaatje. Vaak ligt het probleem bij een slechte dimensionering, een foute productkeuze of een slechte opstelling.” Ik kan bij jullie ook terecht voor behandeling van proceswater? “Wie pompen en filters zegt, zegt ook waterbehandeling. We specialiseren ons specifiek in waterontharding, regenwaterrecuperatie en productie van proceswater door middel van membraantechnologieën zoals ultrafiltratie en omgekeerde osmose. We geven advies en bouwen volledige waterbehandelingssystemen.”

FICHE De klok rond: ProFlow+ is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Gedetailleerde offertes: u krijgt een gedetailleerde en duidelijke offerte met beste oplossingen, alternatieven en kosten. Altijd op heel korte termijn. Snelle reparatie: uw pomp of filtereenheid ligt nooit lang stil. Daar zorgen de grote eigen voorraad en het transport per koerier wel voor. Indien nodig kunnen onmiddellijk stukken op maat gemaakt worden. Om lange stilstanden te vermijden, plaatst ProFlow+ indien nodig tijdelijke pompen en filters.

Bonastraat 22 – 3350 Wommersom – T 0479 97 01 07 – fvh@proflowplus.be – www.proflowplus.be 62


ook te zien op

MANAGER TV TREKT DOOR HET HELE LAND

Stedenreportages palmen herfst in Manager TV palmt de herfst in. Tot eind november staat er elk weekend een Z-steden-reportage op het programma op Kanaal Z. De zakenzender vertoont deze Manager TV afleveringen in een loop, die het hele weekend wordt herhaald. Hieronder vindt u een overzicht van alle reportages, met de namen van de – tot nu toe bekende – deelnemende bedrijven. Na en tijdens de uitzending op Kanaal Z kunt u de afleveringen ook bekijken op www.managertv.be. Veel kijkplezier! 14, 15 en 16 november: Bree (deel 2) en Genk Deelnemende bedrijven Bree: LAG. Deelnemende bedrijven Genk: Arcelor Mittal, Groep Claesen.

21, 22 en 23 november: Vlasstreek (deel 2) Deelnemende bedrijven: Rita Corne Advocaat, El Architects, Creafarm, Van As Accountancy, Ets Informatics, The Engineering Network. 28, 29 en 30 november: Essen Deelnemende bedrijven: Ipsam International, Van Loon-Sleutel Architecten, Valeron Strenghts Films, Menbo, Verwater.

Recent uitgezonden op Kanaal Z, nu te zien op www.managertv.be: Hamont Achel (uitgezonden op 4, 5 en 6 juli)

3, 4 en 5 oktober: Malle (deel 2)

Deelnemende bedrijven: Elparo, Deco, André Spaas Architectuur, Bouwbedrijf Marc Ceelen, Vanreusel Snacks.

Deelnemende bedrijven: Mercator Cleaning, Gordijnhuis, Sterkens Alarmsystemen, Spiegelpaleis, Etap, Drankenhandel Van Oevelen.

Malle (uitgezonden op 15, 16 en 17 augustus) Deelnemende bedrijven: Van Geel, Ecover Belgium, Raats Marcel, ASK ROMEIN, Iso-Mobil, Refco.

17, 18 en 19 oktober: Heist-op-den-Berg (deel 1) en Nijlen

Deelnemende bedrijven: Coppens en Coen Architecten, , ‘t Oorhuis Hoorcentra, Euromold (A Nexans Company), Beluma, Cottyn, Brantano, Neverland.

Deelnemende bedrijven Heist ODB: AWAH All Works at Height, J. De Reys en Zonen, Betec, De Roover en Zonen. Er komt later nog een tweede deel Heist Op Den Berg. Dat wordt op 6 februari 2016 uitgezonden. Deelnemende bedrijven Nijlen: Abac.

12, 13 en 14 september: Lummen

24, 25 en 26 oktober: Vlasstreek (deel 1)

Deelnemende bedrijven: Carmans, Intermotel, Metacoat, Pollers en Zonen, Techcad.

Deelnemende bedrijven: Enbro, Dick, LVD, Schrijnwerkerij Servaege, Corex, Techniq, Constructie Vanhauwaert, Syntra / SBM.

19, 20 en 21 september: Bree (deel 1)

31 oktober, 1 en 2 november: Brasschaat

Deelnemende bedrijven: LSC, Radri, Weldimo, Geerits, Goijens, AJK Hydrolift.

Deelnemende bedrijven: Comac, Elektro Quirijnen, Garage Vriesdonk Mercedes, Bouwonderneming François Goedleven, Aralea vzw.

26, 27 en 28 september: Veurne

7, 8 en 9 november: Olen

Deelnemende bedrijven: Korim, Garage Devisch, Pepsico, Enjoy Concrete.

Deelnemende bedrijven: Buchen, Novatech International, Van Lommel, Etib, Kleur op Maat.

Aalst (uitgezonden op 5, 6 en 7 september)

Uw bedrijf op Manager TV? Wilt u uw eigen bedrijf, producten en diensten via Manager TV in de schijnwerpers plaatsen? Dat kan! Neem contact op met Ahmed El Aamraoui van Manager TV (tel.: 0489/24 17 06). 63


Lofts in een historisch kader, waarschijnlijk de beste investering in Vilvoorde > Lofts van 83m² tot 190m² > Mooie terrassen

> Ondergrondse garages beschikbaar

> Afwerking en materialen vrij te kiezen

> Verkoop onder registratierechten (geen BTW) > Ideaal voor beleggers

> Nabij openbaar vervoer, scholen en handelaars > Goede ontsluiting met verbindingswegen

T 02 270 90 75 immotoye@era.be www.era.be/immotoye

www.kantfabriek.be

Find us on Facebook: facebook.com/kantfabriek

IMMOBILIEN

IGNACE LEYSEN

T 02 305 87 21 info@ignaceleysen.be www.ignaceleysen.be

Realisatie: IMMOBILIEN

IGNACE LEYSEN

Mechelen-Bonheiden-Lier-Blaasveld-Tremelo-Haacht-Zaventem-Putte


Michel en Robrecht Vanstallen.

Imoya

Projectontwikkeling als hefboom Projectontwikkelaar Imoya zet in op partnerschap en verankering Projectontwikkeling stopt vaak aan de grenzen van het perceel. Projectontwikkelaar Imoya wil het anders doen, en zet volop in op samenwerking en verankering. Typevoorbeeld is het project ‘De Kantfabriek’ in Vilvoorde, dat Imoya herinricht tot 33 lofts. We ontmoeten Robrecht en Michel Vanstallen, zoon en vader, in dit stukje industrieel erfgoed met een beloftevolle toekomst. Op de nu nog overdekte binnenkoer houden we halt. De akoestiek heeft iets van die in een ochtendlijk frisse sporthal in het internaat. ‘Het glazen dak gaat eruit,’ stelt Michel ons gerust. ‘De terrassen die uitgeven op de binnenkoer krijgen anders een iets te ‘gemeenschappelijk’ gevoel. Maar de mooie metalen constructie blijft. Ze wordt uit elkaar gehaald en een verdieping hoger gemonteerd. Zo ontstaat een echte binnentuin.’

‘Die aanpak typeert ook Imoya,’ duidt Robrecht. ‘Nieuwe vastprojecten ontstaan altijd in samenwerking met andere partijen. Bij wijze van spreken gaan we van dag één in dialoog met het lokale bestuur, de gemeenschap. Ook hier in Vilvoorde. Voor de stad is de Kantfabriek een echte hefboom voor een hele buurt. Aan de buurtbewoners biedt het perspectief op een aangenamere woonomgeving.’

Het zijn van die ingrepen die in eerste instantie vooral lijken te vreten aan de winstmarges, maar eigenlijk het project net uniek en aantrekkelijk maken. Michel heeft zelf stilaan een reputatie op dat vlak. Zo leidde hij, via andere professionele wegen, de herinrichting van een kloostergebouw tot assistentiewoningen. ‘Er was niets meer aan te vangen met het vervallen gebouw. Maar hoewel het niet beschermd was, was de lokale gemeenschap er toch aan gehecht. Het torentje op het dak was deel van het dorpsgezicht. We beslisten om het gebouw van de grond af terug op te bouwen, met zoveel mogelijk architecturale verwijzingen naar het oude. Het torentje werd voorzichtig van het dak gehaald, gerestaureerd, en op een zonnige dag met veel fierheid terug op het dak geplaatst.’ De foto’s van dat moment pronken nog op zijn smartphone.

‘De nieuwsgierigheid van de mensen is dan ook enorm’, vertelt Robrecht. ‘Bij elk opendeur-event wordt de Kantfabriek overrompeld. We willen met Imoya die aantrekkingskracht omzetten in duurzame betrokkenheid. Voor een project dat niet enkel impact heeft op wie er aan werkt of in gaat wonen, maar ook op de buurt.’ ‘Dat vertaalt zich ook in de klantgerichte aanpak van Imoya. We willen de nieuwe eigenaars van de lofts echt betrekken bij het verhaal van de Kantfabriek én bij de werken. Zo wordt het én een project van de stad, én een project van de buurt, én een project van elke individuele koper en bewoner. Dat is in essentie de missie van Imoya.’

Imoya nv – Sint-Annadreef 68/b – 1020 Brussel – T 02 787 02 05 – info@imoya.be 65


EVE N E ME N T EN

Het nuttige aan het aangename koppelen De voorbije maanden verzamelde ‘Brabant Manager – Uw netwerk’ tientallen ondernemers tijdens een handvol evenementen. Deze businessevents koppelen het nuttige (nieuwe contacten leggen en bestaande relaties verstevigen) aan het aangename (wining & dining). Op deze pagina’s vindt u fotoverslagen van evenementen tijdens de voorbije maanden.

Dinsdag 26-5

MANAGER SEMINARS - EFFICADO Extra leads binnenhalen via internet, op die manier meer klanten bereiken en een hogere omzet halen: het is een droom die heel wat ondernemers en managers koesteren. Speciaal voor hen organiseerden Manager Magazines en efficado recent een seminarie over dit onderwerp. 40 enthousiastelingen leerden heel wat bij van ondernemerscoach Joeri Billast, zaakvoerder van efficado. www.efficado.eu

661


Donderdag 18-6

NICKY’S CATWALK - ONDERNEMERSDINER Het is zalig vertoeven op het terras van Nicky’s Catwalk. Het terras biedt een mooi zicht op de markt van Diest. En terwijl je geniet van de gezellige drukte, verwent Nicky’s Catwalk jouw smaakpapillen. Speciaal voor onze Brabantse ondernemers organiseerden Manager Magazines en Nicky’s Catwalk recent een ondernemersdiner. www.nickyscatwalk.be

-

E v e ne m e n ten - 267


Maak van ons netwerk - Uw netwerk!

Voor meer info kan u terecht bij Hans Van den Breen: 0473 52 46 06 Op www.facebook.com /managermagazines kunt u alle foto’s van deze events bekijken en delen.

Donderdag 25-6

ONDERNEMERSDINER - CONVIVA TERNAT Heerlijk genieten van het ondernemersdiner, met het prachtig glooiende landschap van het Pajottenland op de achtergrond. Speciaal voor onze Brabantse ondernemers organiseerden Manager Magazines en Conviva recent een ondernemersdiner. www.resto-conviva.be

683


De toekomst van ICT-oplossingen bevindt zich in de cloud en dat weten ze ook bij Flexamit. Sterker nog, hun hele dienstverlening draait rond cloud-oplossingen. “Klanten contacteren ons regelmatig met de vraag om een probleem rond bestandbeheer op te lossen. We lossen hun probleem niet alleen op, we kijken ook verder. Deze klanten zijn vaak enorm gebaat bij het online beheren van hun documenten, mailboxen en infrastructuur, bijvoorbeeld met Office 365. Wij zien ICT als een dienst, als een oplossing en niet als een product. “Of het nu gaat over e-mail, kennisdeling of telefonie: onze diensten moeten een meerwaarde betekenen in de werking van een onderneming.” aldus Wim van Sprundel, oprichter en zaakvoerder van Flexamit. “KMO’s hebben op het gebied van ICT soms een lange lijdensweg afgelegd. Denk maar aan verloren bestanden, gemiste e-mails, beperkingen in telefonie en nog veel meer. Daar willen wij voorgoed een einde aan maken.”

“Dat alles dan nog eens altijd en overal ter wereld beschikbaar is, is geweldig. We horen vaak van klanten een verbaasde reactie als: “Werkt dat echt?” Ja, dat werkt echt! Bovendien maken we er bij Flexamit een erezaak van om telkens de kers op de ICT-taart te leggen.

(L/100KM): 5,3 - 10,0

(G/KM): 139-232

Karel Pelckmans, Cloud Solutions Architect bij Flexamit somt de mogelijkheden op: Online meetings met video en voice, waarbij alles kan worden gedeeld. Een telefooncentrale zonder een fysieke installatie. Altijd en overal beschikbaar. Office en e-mail, bestanden en kennis altijd en overal beschikbaar. Super CRM-oplossing die integreert met Office365 én met telefonie. Dankzij ons werk kan de klant zich weer op zijn corebusiness concentreren en die corebusiness opnieuw verder ontwikkelen. We kunnen dan ook met een gerust hart stellen dat onze klanten, tevreden Flexamit-klanten zijn.

WWW.FLEXAMIT.COM

Bel nu voor een voorstel op maat: 03/500 10 10 of mail ons op: info@flexamit.com


Cou rtyard by Ma rriott Brussels Hotel

Voor een conferentie in stijl Als je het Courtyard hotel binnenwandelt, proef je meteen de sfeer van een klassehotel. Zowel de lobby als de glimlach van de receptionisten bezorgen je dat aangename hotelgevoel. Zullen we u voorstellen aan Karen Verbiest, de vrouw die dit hotel op minitieuze wijze achter de schermen managet? Karen Verbiest.

Jullie hotel is gelegen op een locatie die zich op een tiental kilometer van de luchthaven en het stadscentrum bevindt. Is dit een bewuste keuze? “Wij willen onze gasten zowel een makkelijk bereikbare als aantrekkelijke locatie aanbieden. Wij bevinden ons hier op nog geen tien minuten van de luchthaven en Brussel, hebben een ruim aanbod aan parkeerplaatsen en zijn daarenboven omringd door het groen van het park van Evere. Een combinatie die vele gasten weten te smaken.”

verlangen dan ook rustige plekken waar ze kunnen mailen, chatten of skypen. Wat deze generatie ook typeert is hun fascinatie voor gezond en lekker eten. Onze chef leeft zich dan ook in in de leefwereld van deze ‘foodies’ zodat onze menukaart ook hen kan bekoren. De verlangens van de hotelganger anno 2015 vormen dan ook het uitgangspunt van de renovatiewerken van onze 191 kamers die tijdens de zomer dit jaar uitgevoerd werden.”

Elk jaar vinden duizenden conferentie- en seminariegasten de weg naar jullie hotel. Wat trekt hen aan? “Onze gasten waarderen vooral onze gepersonaliseerde service. Wij maken de tijd om in detail te bespreken wat hun verlangens zijn. We doen dan ook al het mogelijke om hun wensen in vervulling te laten gaan zodanig dat ze in ons hotel een bijzonder aangename, soms zelfs onvergetelijke tijd beleven.”

Hoe slagen jullie erin om ‘in tune’ te blijven met de wensen van jullie gasten? “Het begint met passie voor het vak. In onze métier komt het erop aan plezier te beleven aan het verwennen van de andere. Als dat je natuur is, dan ben je automatisch ‘in tune’. Ook voor mezelf vind ik het belangrijk om dicht bij onze gasten te staan. Ik wil namelijk weten of ze een fijne tijd in ons hotel beleven. Zo zocht bijvoorbeeld onlangs een dame naar een specifiek merk van panty’s. Wij zijn deze panty’s in Brussel gaan halen zodat deze dame tijdens een belangrijk congres haar favoriete panty’s kon dragen. Dit soort feedback verwelkomen we. Het is precies wat we nodig hebben om onze standaarden hoog te houden.”

Wat verstaat u onder gepersonaliseerde service? “Het begint natuurlijk met aandachtig te luisteren naar wat onze gasten willen. Maar het is tenminste zo belangrijk dat ze weten dat ons team steeds klaarstaat om het hen naar hun zin te maken.Tijdens de conferenties staat de deur van onze event manager dan ook altijd open. We willen onze gasten namelijk uitnodigen om ons te laten weten wat we kunnen doen om alles naar wens te laten verlopen. Vandaar ook onze ‘mobile meeting service-app’ waarmee je vanaf je mobiele telefoon ons personeel rechtstreeks kan aanspreken.” U bent al meer dan 20 jaar actief in de hotelsector. Hoe heeft u de wensen van de hotelgangers zien evolueren? “Vandaag behoren een groot deel van onze gasten tot de Generation Y. Wat opvalt, is dat ze het merendeel van de tijd via hun laptop, tablet of smartphone ‘connected’ zijn. Ze

Waarom vindt u die passie voor het vak zo essentieel? “Het is die passie van onze mensen waarmee wij het verschil kunnen maken. Het zal je dan ook niet verwonderen dat we veel aandacht besteden aan ons personeel. Aan hun welbevinden, hun doorgroeimogelijkheden maar ook aan hun suggesties om onze service nog verder te optimaliseren. We zijn er namelijk van overtuigd dat hun betrokkenheid de beste manier is om onze gasten een ‘perfect stay’ te bezorgen. Of om het met de woorden van onze stichter, Bill Marriott, te zeggen: ‘Take care of your associates and they will take care of your customers.’”

Courtyard by Marriott Brussels Hotel Avenue des Olympiades 6 – 1140 Brussel – T 02 337 08 08 – www.marriott.com 70


Koni ngsteen

Dé plek voor uw persoonlijke ontwikkeling Het leven zit vol uitdagingen: u koestert hoge ambities, smeedt plannen en kijkt naar de toekomst. Maar soms is het goed om even stil te staan. Dan wilt u een moment van herbronning of inspiratie. Zodat u er weer volop tegenaan kunt gaan. Welkom bij Koningsteen – dé plek voor uw persoonlijke ontwikkeling. Voor wat kan ik bij u terecht? Zaakvoerster Monique Block: “Domein Koningsteen is een centrum voor ontwikkeling. U bent bij ons aan het juiste adres wanneer u wilt groeien – als persoon of met uw team. We bieden u daarom een brede waaier aan activiteiten aan. Workshops en opleidingen die het beste in uzelf bovenhalen. En dat allemaal op een plaats met een ziel én geschiedenis: het verhaal van Koningsteen is eeuwenoud.” U legt de klemtoon op persoonlijke groei. Kan ik als bedrijfsleider ook bij u aankloppen? “Zeker. Ook voor bedrijfstrainingen en managementopleidingen bent u welkom. Of misschien zoekt u een rustig kader om te brainstormen met uw team. U vindt hier vijf zalen voor vergaderingen en opleidingen. Natuurlijk zijn die technisch volledig uitgerust. Inspiratie vindt u in onze prachtige parktuin. Eigenlijk moet u even van de sfeer komen proeven. Dan ontdekt u dat de tijd hier een beetje stilstaat. Koningsteen is een plek waar u wat gas terugneemt en ideeën laat rijpen. Ook voor ondernemers is dat belangrijk. Plant u een meerdaags

verblijf ? Dan kiest u uit 21 kamers. En culinair genieten doet u in ons restaurant.” Vind ik op uw website uw volledige aanbod terug? “Op onze site vindt u inderdaad de agenda met geplande cursussen en workshops terug. Maar vertel ons eerst uw verhaal. Dan luisteren wij, zodat we goed begrijpen wat u precies wenst. En dan gaan wij aan de slag: we zoeken in ons netwerk naar de begeleider of coach die u vooruithelpt. Stressmanagement of communicatievaardigheden voor uw medewerkers? Inspiratie voor de nieuwe strategie van uw onderneming? Herbronnen voor een nieuw project? Bij Koningsteen krijgt u de ruimte.”

FICHE Omschrijving: centrum voor persoonlijke groei. Aanbod: cursussen in persoonlijke ontwikkeling: nlp, enneagram, coaching, sjamanisme, bemiddeling, meditatie en nog veel meer. Eeuwenoud: de geschiedenis van dit domein gaat terug tot de 13de eeuw.

Oxdonkstraat 168 – 1880 Kapelle-Op-Den-Bos – T 015 71 00 52 – info@koningsteen.be – www.koningsteen.be 71


Netwerken bij Jaguar en Land Rover Asse Prachtige auto’s houden van ondernemers, en omgekeerd ongetwijfeld nog meer. De ‘Manager Launch’ in de toonzaal van Jaguar en Land Rover Asse was dan ook een regelrecht schot in de roos. Zowel voor als na het officiele gedeelte bewonderden de deelnemers de mooie modellen van Jaguar en Land Rover. Al werd er ook weer stevig genetwerkt, vergezeld van heerlijke hapjes en drankjes. André Automotive – Jaguar Asse / Land Rover Asse Nerviërsstraat 93, 1730 Asse www.jaguarasse.be, www.landroverasse.be T 02 454 06 27 (Jaguar), T 02 454 06 23 (Land Rover) info@jaguarasse.be, info@landroverasse.be

Gratienne Sioncke (BORGinsole) en Hans Van den Breen (Brabant Manager).

Thieu Cuypers (Big Media Group). 72

Filip Verstreken (Jaguar-Land Rover Benelux).

Ivo Van Vaerenbergh (André Automotive-Jaguar & Land Rover.

Kathleen Vrombaut (Cosmentis).


EVEN EM EN TE N MA N AG ER L AUN C H

Uw bedrijf in de spotlights op ons event? lian.cuypers@managermagazines.be

Met dank aan onze structurele partner:

Magy Sools (Magy Sools), Lieve Noreillie (Silk Skin) en Bea Vermeulen (VAB nv).

Hendrika De Vos (Profiwash bvba), Jacky Kahan (Exceleads) en Mustafa Capan (Logistra).

Martien Van Berckelaer (Berkely International Belgium) en Frank Vanmeenen (TomaCom).

Dominique De Troyer (Prana Training & Coaching/Enjoy Today) en Philip Daenen (Curia).

Inge Bogaerts (Esthetical Medical Dental Center), Pascal Notermans (Ecocasa), Chris Van Mechelen en André Buysse (AB Consulting), Gratienne Sioncke en Paul Borgions (BORGinsole).

Chantal Roelandt en Julien Roelandt (AB Consular).

Tomas Valcke (De Loopcoach), Wouter Mommaert (Andre Automotive-Jaguar & Landrover) en Jurgen Baeten (Group S).

Kurt Vannieuwenhuysen (Fiskuvan), Alex Moens (Bouwbedrijf Moens bvba) en Gregory De Smet (Carro-Bel Group).

Maaike Jacobs, Max Henry en Wim Mallaert (Carro-Bel Group).

Sarah van den Brande (Curia), Jeroen Van Dessel (De Keyzer Drinks) en Bart Van Cauwenbergh (Tomacom).

Chantal Coudré (O’Ville Vastgoed), Christian Van den Balck (Total Design Belgium), Stijn Van Der Meulen (Netwerkers.be) en Christophe De Coster (Ufinity-Cronos Group).

Op www.managermagazines.be /events kunt u alle foto’s van deze avond, en van onze andere Manager Launches, bekijken. Een videoverslag van deze avond vindt u op www.manager-tv.be.

Tilly Buelens (Hallinto), Bruno Charles (Zayaz), Joy Buelens (Hallinto), Geert Swaelens (gsCO3), Lieven Rampelberg (Teslin), Oliver Troch (Xibit) en Johan Durnez (Durnez Advocaten). 73


Ontdek de nieuwe collectie zitbanken, fauteuils, salontafels, lampen, tapijten, meubels en accessoires van Natuzzi Italia op www.natuzzi.be

74

Volg ons op


Nummer 20 - November 2015 - www.max-life.be

FROMANTEEL De smartwatch mag dan al aan een opmars bezig zijn, het klassieke horloge blijft een onmisbaar accessoire voor mannen met een neus voor stijl. De Amsterdamse horlogemaker Fromanteel speelt daar graag op in en hun nieuwste Generations Pendulum wordt een absolute musthave. Dit horloge is uitgerust met een zelf-opwindend mechanisch uurwerk en haalt al zijn energie uit de beweging van de drager of het opwinden van de kroon. En met een prijs tussen de 400 en 600 euro is dat zeer verleidelijk. WWW.FROMANTEEL.NL

KOELE WARMTE In het najaar bepalen minimalistisch extra-long-stijlen en loose-fit-vormen het silhouet. Mannen dragen tegenwoordig ook eerder jogging pants bij een kostuum of in nonchalante combinatie met een sweater of vest. Je mag daarom spreken van koele warmte – een tegenstelling? Niet met een jas van Strellson Premium. Een modern ontwerp voor een coole look, hoogwaardig materiaal voor perfecte bescherming in alle jaargetijden. Deze herenjas van Strellson Premium heeft een richtprijs van 449 euro. WWW.STRELLSON.COM

YOKO ONO ESPRESSOKOPJES

Illy houdt er graag het kopje bij als het over hedendaagse kunst gaat, althans voor hun Art Collectie pakken ze hiervoor graag uit met nieuwe artiesten. De meest recente samenwerking is met Yoko Ono, de beate Beatle weduwe refereert met haar espressokopjes aan kintsugi, een Japanse techniek om gebroken aardewerk te lijmen met een met goudpoeder vermengd vernis. Elk kopje verwijst zelfs naar een ramp uit de wereldgeschiedenis. Naast de atoombom op Hiroshima en het bombardement op Dresden komt ook de moord op Lennon aan bod. Voor 120 euro heb je een set van 7 kopjes met schotels. WWW.SHOP.ILLY.COM


BIJ ONS KLIKT HET!

Leuvensestraat 87 | 3200 Aarschot | T 016 57 22 42 | ber ten@ber ten.be | www.ber ten.be


MAXLIFE - DESIGN

B&B ITALIA

VINCENT VAN DUYSEN Architect Vincent Van Duysen is wereldvermaard om zijn sobere, warm gestileerde ruimten. ‘Nieuw classicisme zonder ballast’ zegt de ene, ‘contemplatief minimalisme’ zegt de andere; sowieso geldt de architect-designer als een grootmeester van het subtilisme en dat toont hij eens te meer bij B&B Italia met een nieuwe tafelcollectie Oskar en nieuwe Surface-units. De samenwerking tussen Van Duysen en B&B Italia dateert van 2002 met een opgemerkte collectie VVD-fauteuils en -canapés, nadien volgden de Surface-salontafels die nu een kastenvariant krijgen in dezelfde materialen en afwerkingen. Denk aan vergrijsde eik of geborstelde varianten in satin dan wel glossy-lak. Steeds in een Vincent Van Duysen kenmerkend koloriet.

FLOWER

POWER

De seventies worden een invloedrijk tijdsbestek op het interieur. Kijk maar naar de prachtige kleuren van dit Flowerpower-karpet Rajmahal uit de collectie van Missoni. Geheid een karaktervol element dat zelfs strak minimalistische interieurs een heel nieuw elan kunnen geven. WWW.MISSONI.IT

KAARI De Franse designbroertjes Ronan & Erwan Bouroullec kunnen stilaan prat gaan op een indrukwekkend oeuvre met tal van ontwerpen bij de meest toonaangevende labels. Uit hun Kaari-collectie voor Artek onthouden we vooral de tafel, al omvat ze ook wandrekken en een bureau. De hele collectie zou dit najaar in productie gaan. WWW.ARTEK.FI

STRING Hun wandrekjes duiken steeds vaker op in hedendaagse interieurs en de revival van deze Zweedse designklassiekers zet zich nog verder door. Althans, String pakt nu ook uit met String Works, een serie die is uit te breiden met onder meer een bureaublad, pc-houder en ladeblok. Zo creëer je een complete werkplek. In stijl. WWW.STRING.SE

77


COSMENTIS

De voordelen van een ‘25 momme – moerbei zijden’ kussensloop Menig man is trots op zijn haar, dus als het begint uit te vallen kan dat veel impact hebben. Je raakt niet alleen je haar kwijt, maar ook een stukje identiteit. Een goede slaaphygiëne kan alvast helpen om haarverlies  te beperken, want je slaapt ruim één derde van je leven: dat is al snel 25 jaar! Slapen op bepaalde stoffen is niet echt bevorderlijk voor je haarwortel

Heb je al geslapen op een 100% - 25 momme – moerbei zijden kussensloop? Dit nachtelijk baden in luxe biedt meer voordelen dan decadentie. 1. Vermindert haarverlies

La Campania

2. Antitranspiratie: ideaal voor nachtzweten

Heidestraat 46 A 3350 Neerlinter tel. 016 88 67 40 info@lacampania.be www.lacampania.be

3. Zijde is koel in de zomer, warm in de winter. 4. Ideaal tegen huisstofmijt en allergie. 5. Antistatisch (trekt geen stof aan) 6. Gezond voor de huid: zijde heeft hydraterende eigenschappen en gaat huidveroudering vertragen Info: www.silksolutions.eu | Verkooppunten: www.mencarecentra.be

Dan zit je goed bij Brasserie - confisserie - decoratie - geschenken

Ketelstraat 15 - 3290 Diest 013 66 81 53

78

Volg ons op Facebook (Chocolat Diest)


Joeri Berthels.

Roodhuys

Service, kwaliteit en smaak Sinds 1880 is de familie Berthels actief in de vee- en vleeshandel. Het

familiebedrijf ‘Roodhuys’

wordt al doorheen de vele jaren overgedragen van vader op zoon. Tot op heden staat Joeri Berthels aan het roer van de vee- en detailhandel in vlees en dit in samenwerking met boerderijen, zoals de Bremberghoeve. Deze perfecte samenwerking zorgt

voor een natuurlijke en kwalitatieve productie. Nv Roodhuys beschikt over een breed gamma van vleeswaren. Rund, kip, varken, lam, gevogelte en wild, zelfs exotische vleeswaren behoren hiertoe. Sinds kort levert nv Roodhuys ook huisbereide en kant-en-klare producten. Joeri Berthels en zijn team staan dagelijks paraat voor de horeca, grootkeukens en particulieren. Bestellingen worden versneden en verpakt naar wens van de klant. Voor horeca en grootkeu-

kens levert het team op gewenste datum van de klant. De bestellingen van particulieren staat klaar om af te halen bij nv Roodhuys. Dit allemaal onder strikte voorwaarden en volgens de HACCPnormen. Nv Roodhuys is open 6 dagen op 7 en steeds beschikbaar op feestdagen! U kan ons elke dag bereiken op het nummer: 013/31.24.51 Kortom, Nv Roodhuys, bekend om zijn kwaliteit en goede service!

Nijverheidslaan 43 | 3290 Diest | T 013 31 24 51 | info@roodhuys.be | www.roodhuys.be 79


Meubelen Ponsaerts voorspelt

mooie kortingen & acties in november

Uw locatie voor een top beleving!!! De delicatessenzaak van Peter en Leen Blommen is intussen een vaste waarde in Bekkevoort. Onlangs gingen de twee, naast hun traiteurszaak, ook van start met een nieuw project: Casa Deliciosa (letterlijk: heerlijk huis). Deze Spaanse villa biedt een uniek kader voor feestjes, workshops, teambuildings, meetings en andere evenementen voor maximaal 20 personen. Het keukenteam van Traiteur Blommen verzorgt de bereidingen met dagverse en kwaliteitsvolle producten. De inspiratie halen ze uit de Zuiderse keuken, het Baskische rundsvlees ‘Txogitxu’ staat hierin centraal. De villa is voorzien van al het nodige comfort en de professionele equipe zorgt dat je niets tekort komt. Perfect voor een evenement in een ontspannen huiselijke sfeer, zonder de rompslomp. Peter en Leen zorgen voor een luxe-beleving op een unieke locatie. Buen apétito!

Neem deel aan onze Gin tastings

November actiemaand! In de bui voor koopjes? Meubelen Ponsaerts maakt het mooie weer met speciale acties in november. Wees er vlug bij, want voor kortingen loopt het altijd storm. Voorwaarden in de winkel.

TRAITEUR BLOMMEN Staatsbaan 215 bus 2 | 3460 Bekkevoort T 013 333 699 info@traiteurblommen.be | www.traiteurblommen.be Gesloten op maandag en dinsdag. Find us on facebook: Casa Deliciosa and traiteur Blommen CASA DELICIOSA Oude Leuvensebaan 53b | 3460 Bekkevoort

DIESTSESTEENWEG 594 - RILLAAR (AARSCHOT) MA-VR 9u TOT 12u & 13u TOT 18u · ZA 9u30 TOT 18u ZO 13u30 TOT 18u · WOENSDAG GESLOTEN · WWW.PONSAERTS.BE


Jan Meulenijzer.

Bovis

Welkom in de hemel voor carnivoren Bovis is het Latijnse woord voor ‘van het rund’. Dit restaurant in Zaventem biedt u een eenvoudig maar lekker concept: biefstuk met friet, van topkwaliteit. Het geheim? Gerijpt vlees zoals de

een concentratie van smaken én een uiterst mals stukje vlees. Kortom: bij Bovis wordt het vlees gerijpt zoals de traditie het voorschrijft. Voeg daarbij de vers gesneden frietjes, gebakken in ossenvet en u weet genoeg. Dit is dé plek waar vleesliefhebbers verloren smaken herontdekken.

traditie het voorschrijft. En dat geeft u een explosie aan smaken.

Voor ieder wat wils

Beter én malser

Ook andere vleessoorten staan op het menu bij Bovis: Canadees paardenvlees, Belgisch kalfsvlees en Duroc d’Olivesvarkensvlees. Allemaal producten van topkwaliteit.

Chef Jan Meulenijzer gaat in heel Europa op zoek naar het beste rundvlees: Black Aberdeen Angus uit Schotland, Simmental uit Duitsland, Holstein uit Nederland, Rubia Gallega uit Spanje … En dan begint het echte werk. Want vooraleer het vlees op uw bord belandt, gaat het naar de koelkamers. Waar het verschillende weken rijpt volgens de dry aging-techniek. Door de uitdroging van het vlees en de enzymatische werking krijgt u

Hemels lekkere desserts Wat denkt u van een lekkere afsluiter? Bij Bovis vindt u een sublieme dessertkaart. Zo wordt het vanille-ijs vers gedraaid à la minute. Smullen maar!

Bovis Heldenplein 16 | 1930 Zaventem | T 02 308 83 43 | info@bovis-zaventem.be | www.bovis-zaventem.be 81


Geniet van een heerlijke vakantie Dankzij zijn rustige ligging in het noorden van Limburg (op de grens van Overpelt en Neerpelt), zijn multifunctionele ruimtes en zijn prachtige inrichting is ‘De landelijke Residentie’ uitermate geschikt voor al uw: Vakanties

l

Seminaries

Geniet van een heerlijke vakantie Dankzij zijn rustige ligging in het noorden van Limburg (op de grens van Overpelt en Neerpelt), zijn multifunctionele ruimtes en zijn prachtige inrichting is ‘De landelijke Residentie’ uitermate geschikt voor al uw:

l

Bedrijfsfeesten

Recepties l Opleidingen l Familiefeesten Mooie multifunctionele cursusruimte (tot 20 personen), volledig uitgeruste keuken, 2 ruime feestzalen (tot 120 personen), overnachtingsmogelijkheid (tot 22 personen), overdekt buitenterras met vaste barbecue.

Vakanties

l

Seminaries

l

Bedrijfsfeesten

Recepties

l

Opleidingen

l

Familiefeesten

Mooie multifunctionele cursusruimte (tot 20 personen), volledig uitgeruste keuken, 2 ruime feestzalen (tot 120 personen), overnachtingsmogelijkheid (tot 22 personen), overdekt buitenterras met vaste barbecue.

De landelijke Residentie l Bergeykseweg 1 l 3900 Overpelt

Voor meer informatie & boekingen:

De landelijke Residentie l Bergeykseweg 1 l 3900 Overpelt

Christiane Vervaet l T+32 (0) 11 808 934

Voor meer informatie & boekingen:

Mobile +32 (0) 489 57 23 61

Christiane Vervaet l T +32 (0) 11 808 934

christiane.vervaet@vakantie-residenties.be

Mobile +32 (0) 489 57 23 61

www.vakantie-residenties.be

christiane.vervaet@vakantie-residenties.be

www.vakantie-residenties.be


Frank Boets.

La Piccola Cantina

“Het leven is veel te kort om slechte wijn te drinken” Van je passie je beroep maken? Wie droomt daar niet van? Frank Boets van La Piccola Cantina is al een heel leven lang gefascineerd door het zonnige Italië en vijf jaar geleden heeft hij daar ook zijn beroep van gemaakt. In zijn wijn- en delicatessenwinkel voel je meteen de gastvrijheid van Italië. “Wat je in Italië op je bord en in je glas krijgt, is verrukkelijk. We wilden daar graag iedereen van laten meegenieten. Zo is onze zaak langzaam gegroeid,” verwelkomt Frank Boets me in Tienen. Bij La Piccola Cantina staat kwaliteit op de eerste plaats. “We werken samen met artisanale wijnboeren en andere lokale ondernemers die hun stiel ter harte nemen. Zo is onze olijfolie van Desiderio echt uniek: deze delicatesse wordt gemaakt van olijven die van oudsher op steen geplet worden. Traditioneel geproduceerde spijzen en dranken zijn altijd intenser van smaak dan industriële producten,” aldus Frank Boets.

“Onze wijnen komen uit alle uithoeken van de Italiaanse Laars, van het alom gekende Toscane tot het gastronomisch verrassende Puglia. We zijn best trots dat we het bijzondere wijnassortiment van Barbera d’Alba kunnen aanbieden. Dit is een reeks van zeven wijnen, geïnspireerd op de zeven hoofdzonden, vandaar de niets verhullende naam ‘il Bospoeper’. Jaarlijks worden er maar 999 flessen van gebotteld. Op die manier is dit een echt collector’s item geworden.” Kom zeker eens van de Italiaanse sfeer proeven bij La Piccola Cantina. Op de degustatiedagen worden de glazen gevuld door de Italiaanse wijnboeren waar Frank Boets al jarenlang mee samenwerkt. Naast wijn vindt u hier grappa, ambachtelijk geproduceerde amaretto, de allerfijnste olijfolie, pasta … of kies een geschenkmand uit om anderen te laten meegenieten. Salute! Volg La Piccola Cantina ook op Facebook. Schrijf in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze degustatiedagen.

La Piccola Cantina Peperstraat 17 | 3300 Tienen | T 016 84 34 09 | info@lapiccolacantina.be | www.lapiccolacantina.be

83


Lefevre Electro

Haal meer comfort in huis In

Tienen

en

omgeving

is

Elektro Lefevre al meer dan 25 jaar een begrip. Het is er dé speciaalzaak voor huishoudelijke en elektrische toestellen –

bij de specialisten van Elektro Lefevre in goede handen. Want hier vindt u naast de klassieke multimediamerken ook de toppers terug: Bose, Loewe Kef, Bowers & Wilkins, Samsung … De échte homeentertainment vindt u hier.

mogelijk. Dus kom gerust langs met uw vragen en wensen. Met topmerken zoals Crestron haalt u sowieso comfort én kwaliteit in huis. Elektro Lefevre zorgt voor de plaatsing én de configuratie.

Meer comfort met domotica

Kiezen voor topservice

Wilt u nóg meer comfort en gaat u bouwen of verbouwen? Denk dan aan domotica en integreer de bediening van uw homecinema, verlichting, centrale verwarming en rolluiken. Resultaat? U bedient alles via uw smartphone of tablet met maar één druk op de knop. En alle systemen zijn perfect op elkaar afgestemd. Wilt u verlichting die automatisch dimt wanneer u een film start? Alles is

Hoe Elektro Lefevre het verschil maakt? Door te kiezen voor kwaliteitsmerken én door u een superservice te bieden. Koopt u er een wasmachine, koelkast of televisie? Dan krijgt u uw Miele of Siemens thuis geleverd. Ook het inbouwen in uw keuken nemen ze voor hun rekening. De eigen herstellingdienst maakt het verhaal compleet. Kortom: bij Elektro Lefevre zit u altijd goed.

groot én klein. Ook voor homeentertainment en domotica is Elektro Lefevre uw adres. De uitstekende service krijgt u er altijd bovenop.

Toppers in home-entertainment Wanneer u geniet van een film of televisieprogramma wilt u comfort: een haarscherp beeld, een helder geluid en toestellen die u gemakkelijk bedient. Daarom bent u

Elektro Lefevre Sliksteenvest 45 | 3300 Tienen | T 016 82 32 68 | info@elektro-lefevre.be | www.elektro-lefevre.be 84


David Dewulf.

Instituut voor Aandacht en Mindfulness (I AM)

Geef uw levenskwaliteit een boost! Leven met aandacht voor wat er nú gebeurt. Dat is wat u met Mindfulness bereikt. maXLife sprak met dokter David Dewulf van I AM (Instituut voor Aandacht en Mindfulness). Hoe geeft u uw levenskwaliteit een boost? Waarom Mindfulness? “Omdat we leven in tijden van snelle vooruitgang, en dat brengt stress met zich mee. We zijn gejaagd, piekeren over de toekomst of blijven malen over dingen uit het verleden. Met Mindfulness opent u de ogen voor wat er nú gebeurt. U leeft bewuster en u hebt ook aandacht voor de mooie dingen van het leven, eerder dan alsmaar naar het volgende te hollen. Daarbij geeft Mindfulness u een beschermingslaagje tegen stress. Met meer levensvreugde en -kwaliteit als resultaat.” Is Mindfulness voor iedereen geschikt? “Voor iedereen met een open mind. Dat is noodzakelijk, anders zal je de inzichten geen kans geven. En als je het een kans geeft, kan je met 99% zekerheid positieve veranderingen in je leven merken.

Het vraagt soms wel doorzetting. Onze gewoontes zijn hardnekkig, en dus vallen we gemakkelijk terug in oude patronen van klagen en piekeren. Daarom is het belangrijk om de principes van Mindfulness in de praktijk te brengen. Bij het Instituut voor Aandacht en Mindfulness begeleiden we u. U kunt er terecht voor een kennismaking én uitgebreide trainingen. Ook de specifieke workshops voor leidinggevenden, communicatie op de werkvloer, stoelyoga of voor de aanpak van stress en burn-out zijn een aanrader.” Dus heeft Mindfulness ook voordelen voor mijn carrière? “Een groter geluksgevoel, minder stress, betere communicatie, meer zelfvertrouwen, aandachts-management, … onze workshops helpen u vooruit en maken u weerbaar. Daarom kiezen meer en meer bedrijven voor een workshop Mindfulness als alternatief voor de klassieke brainstorm of team-building.”

Wilt u kennismaken met Mindfulness? Ontdek het aanbod op www.aandacht.be en www.mindfulbiz.be.

85


DE MAX VAN

ALAIN HESELMANS 23 februari 1967 Winkelmanager van Colora Aarschot. Alain heeft twee kinderen, Jef 7 jaar, Stien 6 jaar.

Woonplaats: Langdorp. Mijn huis staat: in een bosrijke omgeving. Mijn interieur omschrijf ik als: zeer open en enorm praktisch. Wat ik uit de brand zou slepen: eerst mijn kinderen en mijn vrouw, nadien de paarden. In mijn interieur ontbreekt nog: een authentieke houten zitbank. Mijn stijl van woning zou ik omschrijven als: praktisch met toffe interieuraccenten, we hebben onze woning zelf ontworpen. Dit is volledig afgestemd op ons leven nu en zeer zeker op morgen en de verdere toekomst. Ik hou van: met de paarden de natuur intrekken. Ik verlaat nooit het huis zonder: te zeggen wanneer ik ongeveer terug ben. Ik rijd met: vw t5 multivan. Ik droom van: een 10-daagse rondrit te paard in Argentinië. Mijn favoriete auto aller tijden is: op deze moment, mijn ‘buske’.  Ontspannen doe ik door: op vakantie te gaan. Mijn hobby of passie is: mij met de paarden bezighouden en met het gezin erop uit te trekken. Favoriete restaurants: die met een wereldkeuken. Zelf kook ik het liefst: vanuit een kookboek. Favoriete reisbestemming: Zuid-Afrika. Een zin die het voor mij allemaal samenvat is: “Als het hier en nu plezant is, waarom dan zorgen maken over morgen”.

86


VERKEN HET ONBEKENDE.

De nieuwe BMW X1

Echt rijplezier

DE NIEUWE BMW X1.

Gregoir Jette Tentoonstellingslaan 317 1090 Jette Tel. 02 474 04 74 www.gregoir.bmw.be

BMW Brussels Filiaal van BMW Belux Leuvensesteenweg 864 1140 Evere Tel. 02 730 49 11 www.bmwbrussels.be

Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be

Van Avondt bvba Brusselsesteenweg 72 3020 Herent Tel. 016 49 98 70 www.vanavondt.bmw.be

3,9-6,6 L/100 KM • 104-152 G/KM CO2


Brabant Manager 45

Oktober 2015

Profile for Manager Magazines

Brabant Manager 45  

Manager Magazines is een toonaangevend zakenmagazine dat bekend staat onder de titels Antwerpen Manager, Brabant Manager, Limburg Manager, V...

Brabant Manager 45  

Manager Magazines is een toonaangevend zakenmagazine dat bekend staat onder de titels Antwerpen Manager, Brabant Manager, Limburg Manager, V...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded