Antwerpen Manager 72

Page 1

€ 6,95

www.managermagazines.be Editie: Provincie Antwerpen - Nummer 72 - December 2015 - Jaargang 15 - Driemaandelijks in maart - juni - september - december - Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1

WIM VAN LAER, BELGOPROCESS

“Groot draagvlak is noodzakelijk als je nucleaire afvalstoffen verwerkt”

Ondernemen in de Kempen Blz. 16

Lier biedt veel zakelijk plezier Blz. 38

Toptips voor uw bedrijfsevents Blz. 1 52


Artemis is het netwerk waar je ervaringen uitwisselt met vrouwen die eenzelfde passie voor hun werk delen. In een ontspannen sfeer bouw je een interessant netwerk uit waarop je kunt terugvallen. ‘Leren van vrouwen onder vrouwen’, dat is wat je bij Artemis doet!

Acht Artemis-netwerken in Vlaanderen bieden kwalitatieve activiteiten en inspirerende sprekers. Ontdek ze allemaal op www.artemisnetwerk.be

Wil je zelf eens ervaren waar Artemis voor staat? Dat kan met een Proefpas! Stuur een mailtje naar sieglinde.steylemans@markantvzw.be met als onderwerp ‘Manager Magazines Proefpas’. Kies op www.artemisnetwerk.be een activiteit die jou interesseert en schrijf je in als niet-lid met een Proefpas. Neem vervolgens je ingevulde Proefpas mee naar de activiteit waar wij je met veel plezier ontvangen. Heb je nog vragen? Bel gratis 0800 62 242.


I N H O UD

“Er starten in de Kempen veel nieuwe bedrijven op, en dat is goed. Jammer genoeg zijn dat voor 90% ondernemingen in klassieke sectoren. Ze zijn dus minder op de toekomst gericht.” 16 Kristof Thijssens, Unizo Antwerpen

4

Peter Vereycken, installatiebedrijf Verbo “Bouwen is teamwerk, elkaar niet voor de voeten lopen”

Laurence De Backer en Isabel Verhelst “Kinderen en het huishouden,… mannen kunnen dat beter lossen”

Cook your own dinner in ‘t Schaliënhuis Mooie combinatie van lekker eten, topauto’s en netwerken

13

42

66

COVERSTORY: 10

Vrijstaande woning blijft hardnekkige bouwdroom

ONDERNEMEN IN DE KEMPEN 16

27 28

30

Appwise

34

36

Michaël Bremans (Etion), Jan Hendrickx (Voka) en Kristof Thijssens (Unizo)

42

Isabel Verhelst en Laurence De Backer

MANAGER TV

Hendrik Winkelmans (Fiets!) over Capital@Rent

48

ADVOCATENPANEL

MICE

Mag ik bij de contractsluiting al afspreken welke de opzeggingstermijn zal zijn als ik mijn bediende ooit zou ontslaan?

52

Hoe organiseert u een efficiënt en geslaagd bedrijfsevenement?

64

Contacten leggen en relaties verstevigen bij Bistro Millefeuille

66

Cook Your Own Dinner: Lekker eten, topauto’s en netwerken

68

Manager Launch: Luxueus en efficient netwerken bij BMW Gregoir Puurs

LANDBOUW & VOEDING

ONDERNEMEN IN LIER

Weyn’s Honing

38

Schepen van economie Lucien Herijgers

ECOLOGIE & ENERGIE

39

Ranking: de 10 grootste bedrijven

Michael Corten, Bee

STRAFFE MADAMMEN

FINANCIEEL BEHEER & ACCOUNTANTS

Wim Van Laer (Belgoprocess)

BOUW 14

ICT

Zakenecho’s

Z-Steden verwarmt uw winter

Colofon: Antwerpen Manager, provincie Antwerpen, verschijnt driemaandelijks. Redactiesecretariaat en publiciteitsvoorwaarden: Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, Tel.: 011 808 854, Fax: 011 808 855, e-mail: info@managermagazines.be. Abonnementen: voorwaarden op www.managermagazines.be. Bestuurders: Lian Cuypers, Thieu Cuypers. Hoofdredactie: Stefan Kerkhofs. Publiciteits- en redactiecoördinatie: Angelique de Leeuw, Vicky Kox, Sylvie Loenders, Cindy Thys. Vormgeving: Dirk Van Bun, Martine Vandervoort, Johny Verstegen, Walter Vranken. Coverfoto: Koen Bauters. Werkten mee aan dit nummer: Tom Goossens, Joke Hofmans, Tom Mondelaers, Bart Vancauwenberghe, Paul Verstappen, Carina Lopez, Veerle Beirnaert. Fotografie: Koen Bauters, Vincent Callot, Johan Luykx. Druk: Drukkerij Hendrix. Verantwoordelijke uitgever: Lian Cuypers, p/a Big Media Group nv. Copyrights: de overname van gehele of gedeeltelijke artikels is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgave van Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, www.big-media-group.be. Lid van unie van de uitgevers van de periodieke pers, UPP.

3


ZA K E N E CH O’ S

WOMMELGEM - Uitgeverij Van In wint M E NSEN & ZAK EN

BRUSSEL/KAPELLEN - Bert Gijsels wordt partner bij BDO

Adviesbureau BDO heeft Bert Gijsels aangesteld als nieuwe partner. Bert Gijsels begon zijn loopbaan bij Flowserve en sinds 2000 is hij actief voor BDO. Als partner is hij voornamelijk verantwoordelijk voor het adviseren en begeleiden van lokale openbare besturen en overheids- en non-profit organisaties die nood hebben aan financiële en operationele kennis of opleidingen. Volgens BDO is er bijvoorbeeld veel kennis nodig over het bewaken van de budgetten. Bert Gijsels woont in Kapellen. Zijn vrije tijd vult hij met lopen en fietsen, en zijn twee zonen.

WILLEBROEK - Business- en

netwerkevenement JEUDI groeit

Het business- en netwerkevent JEUDI, dat tweemaandelijks dynamische professionals en 25 plussers verzamelt, zeg maar dé doelgroep die graag het zakelijke aan het aangename koppelt na de werkuren, blijft groeien. Het ‘Network after business’ gedeelte (19u-21u) verwelkomt je met een welkomstdrink en heerlijke ‘foodbox’, en tussen 21 uur en 1.30 uur gaat het volume hoger met de beste hits van vroeger en nu. ‘Pleasure after Business’, zoals organisatoren Hans De Smedt en Tim Van Campenhoudt deze sfeervolle uren graag noemen. JEUDI vindt plaats in Carré in Willebroek en heeft diverse mogelijkheden om uw zaak of bedrijf in de kijker te zetten. Meer info over tickets en Partner Packages vindt u op jeudi.be. Noteer de volgende editie van donderdag 7 januari alvast in uw agenda.

award ‘ICT Project of The Year’

Uitgeverij Van In is uitverkozen tot ‘ICT Project of The Year’ in de categorie kleine en middelgrote ondernemingen. De prijs is een initiatief van het vakblad Data News. Van In krijgt de waardering voor Bingel en Diddit. Dit zijn zelf ontwikkelde digitale leerplatformen die momenteel in tien scholen in het lager onderwijs worden gebruikt. De uitgeverij laat projecten van Fashion Club 70, IgnitionOne en Mederi achter zich. Er werden nog meer prijzen uitgereikt. Zo werd Peter Bal (Wabco) uitverkozen tot CIO of the Year 2015.

BRASSCHAAT - Interieurwinkel Corifeo verhuist naar ruimer winkelpand

Lifestyle- en interieurwinkel Corifeo in Brasschaat is overgestapt naar een groter winkelpand aan de Bredabaan tegenover het gemeentehuis. Véronique Van Malder heeft nu ruim 600 m² beschikbaar om ook nieuwe merken als Hay, Vitra en Alessi te presenteren. Tegelijkertijd bracht de onderneemster de derde editie van haar lifestylemagazine Blue uit in een oplage van 25.000 exemplaren.

RIJMENAM/GENK - Crestron vertrouwt EMEA activiteiten toe aan H.Essers

HOOGSTRATEN/WILRIJK - Kärcher Belux verhuist naar nieuw kantoor

De medewerkers van Kärcher Belux hebben hun vertrouwde werkplek aan de Industrieweg in Hoogstraten verruild voor nieuwe kantoren langs de Boomsesteenweg in Wilrijk. Het nieuwe gebouw herbergt ook een Kärcher Center met showroom en trainingscenter. Het nieuwe kantoor is erg milieuvriendelijk dankzij toepassingen zoals LED-verlichting, geothermie, zonne-energie en een uitstekende isolatie. Eind december wordt op het terrein nog een tweede gebouw in gebruik genomen. Daarin worden de werkplaats en het magazijn ondergebracht.

AARTSELAAR - Hamster Cleaning uit Genk opent vestiging

De Genkse luchtkanaalreinigingsfirma Hamster Cleaning opende onlangs een vestiging in Aartselaar. “We zijn aan het groeien en willen onze klanten zo snel mogelijk kunnen bedienen,” zegt zaakvoerder Seppe Thys. “In 2016 trachten we van daaruit ons klantenbestand in Antwerpen en andere provincies uit te breiden. Het daaropvolgende doel is om binnen enkele jaren uit te groeien tot de Europese referentie op het gebied van luchtkanaalreiniging.”

4

Crestron, specialist in domotica- en telecommunicatietools, ondertekende in november een samenwerkingsovereenkomst met H.Essers voor de logistieke activiteiten in Europa, het MiddenOosten en Afrika (EMEA). Het samenwerkingscontract duurt vijf jaar en start op 1 januari 2016. H.Essers verzorgt Crestron’s repairen assemblageactiviteiten in een technische ruimte op haar logistieke site in Kampenhout. Daarnaast behandelt H.Essers alle logistieke, administratieve en douanetechnische stromen met specifieke picking- en opslagoplossingen. Hiervoor is een nieuw WMS-systeem op maat ontwikkeld.


BRASSCHAAT - Tuinbedrijf Duo Verde wint

MECHELEN - PrincessGreen start met

Tuinbedrijf Duo Verde uit Brasschaat viel onlangs in de prijzen tijdens de wedstrijd van De Vlaamse Tuinaannemer. Zaakvoerders Jeroen Verheyen en Frederick Van Driessche behaalden zilver in de categorie van middelgrote tuinen met een oppervlakte tussen 250 en 1.000 m². De jury had veel waardering voor de grondige renovatie van een achtertuin in Kontich. Vooral het oog voor detail en de smaakvolle aankleding zorgden voor hoge cijfers. “Door de aanJeroen Verheyen van Duo Verde. leg van een lange grasstrook, in combinatie met lage hagen en siergrassen, kreeg de tuin meer diepte en ademruimte,” aldus het positieve commentaar in het juryrapport.

PrincessGreen, het jonge Mechelse bedrijf van Daan Verheeke, roostert een speciale variëteit van erwten, om zo tot een groentenootje te komen dat onmiddellijk beschikbaar is als snack. Zijn uitvinding is ook geschikt voor een maaltijd. Volgens Daan Verheeke is het de ideale manier om gezonde peulvruchten aan het eetpatroon toe te voegen. Het productieproces van de groentenootjes is een combinatie van een eeuwenoud roosterproces uit het Midden-Oosten met moderne technieken uit de voedingsindustrie. Zo kan je de groentenootjes onmiddellijk gebruiken en krijgen ze ook hun eigen smaak.

zilveren medaille

ANTWERPEN - Netwerk Ondernemen begeleidt twee nieuwe start-ups

Netwerk Ondernemen, het netwerk van bedrijfsleiders die belangeloos beginnende ondernemers begeleiden, ondersteunt twee nieuwe start-ups. Het gaat om de zussen Katelijne en Kristien Duerinck van CodeFever en Julie Seutin van Floom. CodeFever draait om een lesprogramma dat leerlingen de basisbeginselen van het programmeren bijbrengt. Floom verkoopt zelfgemaakte biologische muesli en granola. Het bedrijf organiseert bovendien maandelijks gezonde, smakelijke brunches. Beide start-ups krijgen advies en coaching rond uitbreiding en groei van ervaren bedrijfsleiders die bij Netwerk Ondernemen zijn aangesloten.

ANTWERPEN - STRABAG viert

50-jarig bestaan met feestavond STRABAG België vierde in oktober haar 50-jarig jubileum met een feestavond voor 200 gasten in ‘De Shop’ in Antwerpen. Vlaams m i n i s te r- p re s i d e n t Geert Bourgeois (foto) wenste de aannemer een succesvolle toekomst toe. Momenteel heeft het bedrijf 65 projecten in uitvoering met een verwachte omzet van 240 miljoen euro.

gezonde peulvruchtensnacks

MECHELEN - Communicatiebureau

Buroform breidt uit in Mechelen-Noord

Het Mechelse communicatiebedrijf Buroform Print | Graphics | Media breidt uit in Mechelen-Noord. De investering was nodig na enkele recente overnames, onder meer van CROZZ Communication uit Zaventem, zo zegt bestuurder Karel Marynen. De grafische studio en de kantoorruimte in MechelenNoord worden nu uitgebreid met 500 m², de productiehal met 600 m². “We bewijzen hiermee dat de grafische industrie leeft. Meer ruimte geeft ons meer mogelijkheden voor toekomstige projecten.” Mossoux Architecten uit Sint-Katelijne-Waver tekende de plannen voor de uitbreiding. De werken worden momenteel uitgevoerd door Verelst Industriebouw uit Putte. Fase 1 van de werken, het bijbouwen van een hal voor de digitale productie, is volop bezig.

ARENDONK - B&R Bouwgroep presenteert zich op vakbeurs in Dubai B&R Bouwgroep uit Arendonk nam van 23 tot 26 november met dochterbedrijven Verheyen en B&R Building Materials deel aan de vakbeurs The Big 5 in Dubai. Daar komen jaarlijks de meest toonaangevende en innovatieve bouwbedrijven ter wereld samen om voet aan grond te krijgen in het MiddenOosten en Azië. Dit jaar is er op de vakbeurs veel aandacht voor duurzaam bouwen en innoveren. Verheyen is in België koploper op het vlak van innovatieve technieken in de betonindustrie. Christophe De Saeger, business development manager bij B&R Building Materials, wil in Dubai nieuwe opdrachten in het Midden-Oosten in de wacht slepen.

MECHELEN - Brandstoffen Maes & Zonen

wint award Excellente Onderneming 2015

Op de tweede editie van Award@Voka, op donderdag 17 september in het Mechelse bioscoopcomplex Utopolis, heeft Voka – Kamer van Koophandel Mechelen verschillende ondernemingen bekroond voor hun economische verdienste voor de Mechelse regio. Brandstoffen Maes & Zonen uit Bornem mocht de Award Excellente Onderneming 2015 in ontvangst nemen. De Award Jonge Ondernemer 2015 ging naar Palletkraft Belgium van de jonge ondernemer Wiet Vande Velde en de Mechelse bouwgroep Willemen Groep kreeg de Economic Impact Award.

Zake n e ch o’s - 5 c ho’s


ZA K E N E CH O’ S De meest recente Zakenecho’s vindt u op onze website www.managermagazines.be.

ANTWERPEN - Group Joosen investeert één miljoen euro in uitbreiding wagenpark

Naast Antwerpen wil Van der Valk de komende jaren nog twee nieuwe Belgische hotels openen. Hiervoor viel de keuze op Aarlen en Luik.

RETIE / ARENDONK - Verzekeringskantoor Helsen breidt filiaal Retie-Arendonk uit

Joosen Transport Solutions, een onderdeel van Group Joosen, investeert één miljoen euro in de aankoop van tien trekker/ oplegger-kipcombinaties voor het vervoer van bulkgoederen in containers. “Twee jaar geleden hebben wij onze containertransportactiviteiten gediversifieerd naar het vervoer van conventionele goederen,” zegt Kurt Joosen, CEO van Group Joosen. “Dit bleek een zeer goede zet, vooral omdat er een toenemende vraag is naar het vervoer van bulkgoederen in containers. Met deze investering kunnen we tegemoetkomen aan de wensen van de klanten in deze nichemarkt.” Joosen Transport neemt hierbij de einddistributie van het transport van de haven naar de eindklant voor zijn rekening. Dankzij het inzetten van de trekker/opleggerkipcombinaties kunnen de goederen rechtstreeks in de installaties van de klant worden gestort.

ANTWERPEN - Van der Valk koopt gebouw Scandic Hotel

Van der Valk vestigt zich in Antwerpen. Het hotel ligt op een A-locatie direct aan de Antwerpse ring (A12), nabij afslag Borgerhout. De Van der Valk hotelgroep heeft hiervoor een akkoord bereikt met het Zweedse hotelvastgoedbedrijf Pandox over de aankoop van het Scandic Hotel in Antwerpen. Begin december namen Willem en Daniëlle Polman, vierde generatie van de Van der Valk-familie, het management in Antwerpen op zich. “Het is de bedoeling om gefaseerd het hele hotel te renoveren. We starten met het restaurant en binnen vijf jaar moet het complex tot viersterren plus hotel zijn getransformeerd,” stellen Willem en Daniëlle Polman.

6

Verzekeringskantoor Helsen heeft het filiaal Retie-Arendonk aan de Sint-Martinusstraat in Retie flink uitgebreid. Het was daartoe genoodzaakt door de groei van het aantal medewerkers. Het nieuwe gedeelte biedt extra bureauruimte en vergaderfaciliteiten. Het kantoor werd 42 jaar geleden opgericht door Jan Helsen. Nog altijd is het een zelfstandig KBC-agentschap, dat tegenwoordig wordt geleid door Chris De Smet en Bram en Marc Palmaerts. Er zijn twee vestigingen: aan de Retieseweg in Kasterlee en de Sint-Martinusstraat in Retie. “We creeerden bijkomende kantoor- en vergaderruimte voor het comfort van onze klanten en medewerkers,” legt Chris De Smet uit. Het filiaal in Retie telt zeven medewerkers, in Kasterlee zijn er dat twaalf. “Daarmee zijn we bij de grootste verzekeringskantoren in de Kempen. Onze sector verandert snel en als groot kantoor kunnen we die veranderingen op de voet mee volgen. Onze mensen hebben elk hun specialisatie, expertise en knowhow.” Klanten zijn zowel particulieren, zelfstandigen en vrije beroepen als kmo’s. Vanuit het verleden is er ook een sterke aanwezigheid in de landbouw.

GEEL - Bouwbedrijf Vanhout brengt derde kookboek uit Bouwbedrijf Vanhout heeft zijn derde kookboek gelanceerd. “Nadat onze eerste editie met enkel medewerkers van Vanhout en onze tweede editie met medewerkers én bouwpartners een groot succes kenden, was de drang nog groter om aan een derde boek te beginnen,” zegt PRverantwoordelijke Aline Snykers. “Het boek symboliseert de familiale sfeer van Vanhout. De kwaliteit van het boek straalt ook de kwaliteit van het werk van Vanhout uit.” De derde editie werd een exemplaar met een nog ruimere branche aan deelnemers: 37 medewerkers, bouwteampartners én sympathisanten namen enthousiast deel aan de kooksessies en onthullen hun favoriete voorgerecht, hoofdgerecht of dessert.

3


PM Eleganza Milanese biedt u exclusieve pakken die uitsluitend voor u op maat worden gemaakt

ITALIAANSE PAKKEN OP MAAT Op authentieke wijze gemaakt in ItaliĂŤ Traditioneel vakmanschap Exclusief maatwerk met de beste Italiaanse en Engelse kwaliteitstoffen: Jassen, Maatpakken, Hemden, Broeken, Dassen, Accessoires

OPENINGSDAGEN MA-DO enkel op afspraak VRIJDAG 12-20U - ZATERDAG 10U-18U - ZONDAG 11U-16U

Bel 0485 66 24 64 Mogelijkheid tot afspraak bij u op kantoor of bij u thuis. YOUR TAILOR PIRRONE MASSIMO Volkstraat 28 - 2000 Antwerpen

info@pmeleganzamilanese.com - www.pmeleganzamilanese.be

7


COV ERSTORY

8


Wim Van Laer, Belgoprocess

“Onze degelijkheid wordt in binnen- en buitenland erkend” Als het over kernenergie gaat, denk je in België vrijwel automatisch aan de kerncentrales in Doel en Tihange. Maar dat al het radioactief afval in België een verwerking en tussentijdse opslag krijgt in de Kempen bij Belgoprocess in Dessel, heeft veel minder bekendheid. Het bedrijf telt 300 medewerkers, deelt zijn nucleaire expertise met diverse partners in het binnen- en buitenland en realiseert de volgende tien jaar een investeringsprogramma van maar liefst 150 miljoen euro. “Inzake verwerking van radioactieve afvalstoffen en de ontmanteling van nucleaire installaties zijn we al vele jaren een voorloper in Europa,” zegt algemeen directeur Wim Van Laer. Stefan Kerkhofs - Foto’s: Koen Bauters

Belgoprocess, opgericht in 1984, verwerkt radioactief afval, afkomstig van Belgische kerncentrales, nucleaire studiecentra, zoals het SCK in Mol, universiteiten, ziekenhuizen, enzovoort. Wie radioactief afval produceert, kan het zelf verwerken, of het aan NIRAS (de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen) aanbieden. “Onze moedermaatschappij NIRAS laat dat afval vervolgens door ons verwerken,” legt algemeen directeur Wim Van Laer uit. “Dergelijk afval als producent zelf verwerken is erg complex. Daar heb je vergunningen voor nodig, je moet aan specifieke voorwaarden voldoen,… In België zorgt alleen Electrabel voor verwerking van (een deel van) zijn afval. Het eindproduct dat dan overblijft, moeten zij bij ons opslaan. Al het andere radioactieve afval uit België komt bij ons terecht om te verwerken tot een eindproduct dat hier tussentijds wordt opgeslagen, in afwachting van berging. Wij hebben alle installaties, procedures en knowhow daarvoor ter beschikking.”

materialen, afbraak, enzovoort. Een groot stuk van dat omzichtige werk is achter de rug. Zorgvuldigheid, veiligheid en risicobeperking stonden centraal bij die ontmanteling, die de volgende jaren wordt voorgezet.”

De tweede hoofdactiviteit van Belgoprocess is de ontmanteling van nucleaire installaties, zoals de voormalige opwerkingsfabriek Eurochemic, die op de bedrijfsterreinen van Belgoprocess in 1958 werd opgericht. Wim Van Laer: “Ons bedrijf is de opvolger van Eurochemic en startte in 1990 met de ontmanteling en sanering, inclusief decontaminatie van

M.M.: Doet Belgoprocess dit ook voor buitenlandse partijen?

M.M.: Zet Belgoprocess de kennis en ervaring die het met deze ontmanteling opbouwde, ook in op andere plaatsen? Wim Van Laer: “Ja, we hebben al meegewerkt aan nucleaire ontmantelingen bij andere partijen, zoals Belgonucleaire in Dessel en de Thetis-reactor van de Universiteit Gent. We bieden ook ondersteuning bij kleinere spelers, zoals ziekenhuizen, universiteiten en bedrijven, die problemen hebben om hun afval op een correcte manier aan te leveren. We helpen dan met de voorbereiding, de verpakking en het transport. We vinden het onze maatschappelijke rol en plicht om daarbij te helpen.”

“We kunnen ook radioactief afval verwerken uit het buitenland, maar het eindproduct gaat wel altijd terug naar het land van oorsprong, voor opslag. Momenteel verbranden we hier

Cove C o v erstor rstor y - 9


COV ERSTORY

“Een nieuwe technologie waar we volop op inzetten, is een plasmaverbrandingsoven voor radioactief afval. Samen met een Spaans studiebureau bouwen we momenteel zo’n installatie voor een klant in Bulgarije. Dat is nog maar de tweede in Europa.” medisch afval uit Duitsland. De assen keren terug naar daar. En we bereiden de verwerking van radioactieve afvalstoffen van onderzoeksactiviteiten uit Nederland voor. De eigenlijke verwerking is voorzien in 2017. Ook dat eindproduct gaat daarna terug naar Nederland. Waarom die partijen bij ons terecht komen? Wij beschikken over de installaties, de vereiste capaciteit, de operationele kennis en onze prijzen zijn marktconform. Het is een enorme investering om die zelf te bouwen.” “Met het vroegere Eurochemic en Belgoprocess als opvolger zijn we hier overigens voorloper in de verwerking van radioactief afval in Europa. We zijn als eerste gestart en hebben doorheen de jaren geïnvesteerd in nieuwe technieken en installaties. We hebben een voorsprong inzake hoeveelheid van en oplossingen voor verwerking van radioactief afval. Sommige landen, die later zijn ingestapt, moeten dikwijls een inhaalbeweging maken. Ondertussen zoeken ze oplossingen, zoals verwerking bij ons. Bedrijven en organisaties met radioactief afval kiezen ook voor strategische partners. Als ze niet in eigen land kunnen verwerken, trekken ze naar het buitenland. We zijn zelf vragende partij: we beschikken over veel installaties, infrastructuur en knowhow, die we graag willen valoriseren. En er is hier nog capaciteit vrij, in diverse installaties. Door buitenlands afval te verwerken, dalen de vaste kosten en dus ook de eenheidsprijs. Dat is goed voor de Belgische consument.”

PLASMAVERBRANDINGSOVEN M.M.: Willen jullie die infrastructuur en kennis nog meer vermarkten? “We hebben de voorbije drie decennia al voor heel wat buitenlandse partijen gewerkt: naast Nederland en Duitsland ook voor organisaties in Oost-Europese landen. Deze hebben de voorbije decennia een achterstand opgelopen in nucleaire afvalverwerking. Daardoor komen ze graag hier kijken hoe wij dat aanpakken.” “Een nieuwe technologie waar we volop op inzetten is een plasmaverbrandingsoven voor radioactief afval. Samen met

10

een Spaans studiebureau bouwen we momenteel zo’n installatie voor een klant in Bulgarije. Dat is in Europa nog maar de tweede dergelijke verbrandingsoven, voor radioactief afval. De eerste werd met de hulp van onze ingenieurs opgestart in Zwitserland. We leveren in Bulgarije vooral proces- en exploitatiekennis.” M.M.: Sturen jullie medewerkers van Belgoprocess naar het buitenland om partners daar te helpen? “Dat gebeurt, ja. Maar dat zijn meestal geen langdurige projecten of engagementen. We gaan eens op bezoek om te kijken, voor consultancy, opleiding, om enkele analyses uit te voeren,… Onze verste opdracht tot nu toe is de plaatsing van een opslaggebouw voor radioactief afval op een onbewoond eiland in Hongkong, samen met een lokale partner. Het was een contract van tien jaar, dat onlangs voor tien jaar werd verlengd. Wij gaan jaarlijks naar Hongkong voor opvolging van de processen in dat opslaggebouw. We doen er audits en inspecties, stellen actieplannen op, doen de opleiding van medewerkers en begeleiden het management.”

150 MILJOEN EURO INVESTERINGEN M.M.: De volgende tien jaar staat er een investeringsprogramma van 150 miljoen euro op stapel. “Deze investeringen voeren we samen met NIRAS uit. We investeren in beveiliging, nieuwe opslaggebouwen, uitbreiding en vernieuwing van onze infrastructuur, zoals een nieuwe warmtewisselaar voor de oven, een nieuwe supercompactor, diverse projecten voor de ontmanteling van buiten gebruik gestelde installaties,... Dankzij die investeringen verankeren we ons verder als belangrijke werkgever in de Kempen.” M.M.: Zorgt die investering ook voor een uitbreiding van het personeelsbestand? “Belgoprocess telt vandaag een 300-tal medewerkers, waarvan er een 100-tal de voorbije vijf jaar zijn gestart. We verwachten

3


niet dat dit aantal nog verder zal groeien, maar die investeringen verschaffen wel bijkomend werk aan aannemers en onderaannemers, waarvan een belangrijk aantal uit de streek komen.” M.M.: Is het een uitdaging om medewerkers te vinden? “Dat valt goed mee. We hebben heel weinig verloop. Onze medewerkers komen bijna allemaal uit Dessel en de omliggende gemeenten, ze zijn onze ambassadeurs. Voor technische profielen, zoals ingenieurs uit de regio, bieden wij bovendien een boeiende werkomgeving, waarvoor ze niet naar Brussel of Antwerpen hoeven te rijden. Of het nucleaire aspect afschrikt? Neen, beveiliging en veiligheid staan hier op elk ogenblik en bij elk bedrijfsonderdeel centraal. Wie bij Belgoprocess komt werken, kiest daar dikwijls zelfs expliciet voor, uit interesse. Ingenieurs en technisch geschoolde medewerkers bekijken dat nucleaire ook rationeel. Het boeit hen.” M.M.: Hoe belangrijk is overleg met de omgeving, zoals buurtbewoners, gemeentebestuur,…? “Onze bedrijfsactiviteiten vereisen inderdaad veelvuldige en nauwe contacten met buurtbewoners en het gemeentebestuur. Wie radioactieve afvalstoffen verwerkt en dat tussentijds opslaat, in afwachting van een berging later, moet daarvoor in de gemeente en omliggende gemeenschap een groot draagvlak hebben. NIRAS, onze moedermaatschappij, heeft daarom sinds 2000 efficiënte lokale partnerschappen opgezet met Dessel en Mol, in de vorm van twee vzw’s: STORA (STudie- en Overleg Radioactief Afval Dessel, red.) en MONA (Mols Overleg Nucleair Afval, red.). Deze representatieve fora brengen alle belangstellende lokale actoren bijeen, werken onafhankelijk, en informeren de lokale bevolking transparant over de resultaten van hun werkzaamheden. Als Belgoprocess onderhouden we goede contacten met deze partnerschappen. Zelf organiseren we infoavonden voor mensen uit de streek die interesse hebben in wat we doen. We hebben ook uitstekende contacten met de burgemeesters uit de omliggende gemeenten. Als er iets is, bellen we elkaar meteen. We delen onze bedrijfskennis ook via het project Plato van Voka – Kamer van Koophandel Kempen, waarbij managers van gevestigde bedrijven jonge, startende ondernemers helpen en adviseren. Daarin zijn we al diverse jaren actief, enkele van onze kaderleden nemen daar aan deel. Het is belangrijk om als grotere speler in de regio andere bedrijven te ondersteunen. En zelf leren we ook van die jonge ondernemingen en dat netwerk. Het is een win voor alle partijen.”

Fiche Belgoprocess Oprichting: 1984 Activiteit: expertisecentrum voor veilige verwerking van radioactieve afvalstoffen Medewerkers: 300 Omzet 2014: 60 miljoen euro Website: www.belgoprocess.be

Fiche Wim Van Laer Leeftijd: 47 Opleiding: burgerlijk ingenieur scheikunde KU Leuven (1992), master rechten Universiteit Antwerpen (2006) Carrière: veiligheidsingenieur Royale Belge (tot 1996), veiligheidsingenieur / diensthoofd veiligheid Travhydro (tot 2000) en daarna actief bij Belgoprocess, eerst als veiligheidsingenieur, sinds 2007 als COO en vanaf 2013 als algemeen directeur Motto: “Samen voor de toekomst.” Hobby’s: “Mijn schaarse vrije tijd besteed ik aan mijn drie kinderen.”


Koen Bekaert.

Kantoor Bekaer t – Sterkendries / Fiduciaire Kovico

“We delen onze fiscale expertise proactief met al onze cliënten” Meer en meer komt de nadruk in bedrijfsboekhouding en -accountancy te liggen op proactieve begeleiding en advies. Koen Bekaert en Walter Sterkendries van Kantoor Bekaert – Sterkendries / Fiduciaire Kovico kozen enkele jaren geleden al resoluut voor die aanpak. Boekhouder-fiscalist Koen Bekaert startte in 2008 zijn eigen Boekhoudkantoor Kovico in Berendrecht. Onlangs nam hij het accountancykantoor van Walter Sterkendries over. Dat heet vandaag ‘Bekaert – Sterkendries’. “Walter blijft nog enkele jaren erg actief in het kantoor, dat ondertussen 40 jaar bestaat,” zegt Koen Bekaert. “Hij zocht een overnemer, ik een kwalitatieve overnamepartner bijgestaan door een vakkundig team van 11 medewerkers. Kortom, alle partijen winnen erbij. Zeker ook de vele cliënten van ons kantoor die zo op lange termijn verzekerd zijn van de vertrouwde, degelijke opvolging van hun boekhouding en andere dossiers.” Daarnaast richtten Koen Bekaert en Vicky Winckelmans het administratiekantoor Admin Kovico op, ter ondersteuning van de ‘sociale’ opvolging van de dossiers. Samen vormen deze kantoren de groep ‘Fiduciaire Kovico’.

Doorgedreven en diepgaand

Doorgedreven en diepgaande begeleiding, daar staat de groep

vandaag meer dan ooit voor. “Hier passeren heel wat fiscale vragen, waardoor we zelf nog dagelijks bijleren. Die kennis delen we met al onze klanten. We gaan echt proactief te werk. We wijzen onze cliënten op fiscale aanpassingen en wetswijzigingen en adviseren hen waar mogelijk en nodig.”

Digitalisering loont

De aanhoudende digitalisering van het boekhoudersberoep ondersteunt die aanpak. “Doordat het handmatig inboeken van facturen vermindert, krijgen we meer tijd om ons te verdiepen in fiscale kennis en service. Ik investeer momenteel volop in de digitalisering van onze processen, om onze dienstverlening zo nog efficiënter en sterker te maken. Ons werk verandert daardoor, maar vermindert niet. De focus ligt meer dan ooit op begeleiding en oplossingsgerichtheid.”

FICHE Medewerkers: 11 Vestigingen: hoofdkantoor in de Alfred Coolsstraat 35 in Antwerpen en kantoor in de Abtenstraat 13 in Berendrecht. “Zo bestrijken we beide kanten van de Antwerpse ring.” Cliënteel: “Horeca, artsen/specialisten, consultancy en bouw zijn sterk vertegenwoordigd, maar we richten ons tot kmo’s in alle sectoren.”

Kantoor Bekaert – Sterkendries / Fiduciaire Kovico Kantoor Bekaert – Sterkendries – Alfred Coolsstraat 35 – 2020 Antwerpen – T 03 237 51 74 Boekhoudkantoor Kovico – Abtenstraat 13 – 2040 Antwerpen – T 03 344 03 77 info@kovico.be – www.kovico.be 12

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


Peter Vereycken (Verbo): “Alle merken kennen en aanbieden, dat kan vandaag niet meer.”

Peter Vereycken, Verbo

“Installatiewerk waar we plezier aan beleven, daar draait het om” De opdrachtgevers van warmtepomp-, airco- en koelingbedrijf Verbo in Mortsel zijn vrij divers: veel winkels en burelen, maar ook sleepboten, klinieken, restaurants, bakkerijen en slagerijen. “Projecten moeten ‘plezant’ zijn en we moeten er iets aan verdienen, uiteraard,” legt Peter Vereycken, oprichter en zaakvoerder van Verbo, uit. “Stilte, kwaliteit en gebruiksgemak stellen wij voorop in onze installaties.” Stefan Kerkhofs

Ook persoonlijk contact en directe opvolging vindt Peter Vereycken na 27 jaar installatie-expertise nog altijd even belangrijk. “Ik heb zes medewerkers en wil eigenlijk niet veel groter worden,” vertelt hij. “Met deze omvang hou ik een uitstekende persoonlijke band met onze klanten en ons personeel. Dat houdt ons flexibel en maakt dat we kort op de bal kunnen spelen. Klanten waarderen die aanpak.” Meerwerken komen bij Verbo amper voor. “Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen we opdrachten erg goed inschatten,” zegt Peter Vereycken. “In onze offertes zit dus eigenlijk alles in, al kan je meerkosten in sommige complexe bouwprojecten nooit helemaal uitsluiten. Maar daar worden wij, en dus ook onze klanten, zelden mee geconfronteerd.”

GEÏNTEGREERDE SYSTEMEN De komst van duurzame, milieuvriendelijke en energiebesparende technologieën heeft de installatie van warmtepomp-, airco- en koelingsystemen niet moeilijker gemaakt. Peter

Vereycken: “Integendeel. Vandaag bieden fabrikanten geïntegreerde, volledige systemen aan, die je volgens hun richtlijnen moét installeren. Dat maakt het eenvoudiger. Vroeger kon je onderdelen van verschillende leveranciers nog vrij gemakkelijk aan elkaar koppelen. Die geïntegreerde systemen worden tegenwoordig ook volledig door software gestuurd. Dat vergt wat meer knowhow. De merken waarmee wij samenwerken, bieden op dat vlak een uitstekende ondersteuning. Maar je moet als installateur wel kiezen. Alle merken kennen en aanbieden, dat kan vandaag niet meer.” Dankzij zijn servicegerichte aanpak groeide Verbo in 27 jaar uit tot een gevestigde waarde in de Antwerpse bouwwereld. “Onze klanten weten wat ze aan ons hebben. Bouwen is teamwerk, je moet rekening houden met andere onderaannemers, elkaar niet voor de voeten lopen. Dat alles sneller moet, maakt dit werk wel uitdagend. Maar hoe goed de installatie functioneert, is voor de klant uiteindelijk het belangrijkst. Een klimaatregeling bijvoorbeeld mag visueel niet opvallen en moet stil werken. Bovendien moet het voor alle gebruikers de juiste, aangename temperatuur opleveren. Daar engageren we ons voor.”

Sp raak m akers - 13


BOU W

Vrijstaande woning blijft hardnekkige bouwdroom De Orde van Architecten deed een onderzoek bij 200 toekomstige bouwers. Wat blijkt? De overgrote meerderheid (75 %) droomt van een vrijstaande woning. “De tendens is nochtans dat bouwoppervlaktes steeds kleiner worden, en architecten steeds inventiever moeten zijn in het vinden van antwoorden op die uitdaging,” zegt Marnik Dehaen, voorzitter van de Orde van Architecten – Vlaamse Raad. “Wij willen iedereen ervan bewustmaken dat we efficiënter moeten omspringen met woonruimte als we morgen nog genoeg openbare ruimte en groen rondom ons willen hebben. Wie nu bouwt doet dat kleiner dan voorheen. Ook nieuwbouwwoningen zijn een uitzondering aan het worden. Vandaag bouwen we eerder gefaseerd, in functie van het budget. Compactheid, energiezuinigheid en onderhoudsvriendelijkheid worden steeds belangrijker. De spreekwoordelijke baksteen in de maag behoort stilaan tot het verleden. ” Daarom ook dat de jongste editie van Mijn Huis Mijn Architect, afgelopen september, zo sterk de nadruk legde op creatief ruimtegebruik. “Wij willen aantonen dat je ook met minder middelen mooie, aantrekkelijke projecten kan realiseren. Zolang je maar met een architect werkt die meedenkt en van meet af aan het creatieve proces mee vormgeeft,” aldus Marnik Dehaen.

Architecten – Vlaamse Raad ziet dan ook een rol weggelegd voor de overheid om een mentaliteitswijziging te bewerkstelligen. “Ook een verandering van de regelgeving met betrekking tot verkavelingen en bouwpercelen is sterk aan te raden. Sommige kavels stammen nog uit de jaren 70 met percelen van 10 are en meer waarop amper één huis mag gebouwd worden. Een verouderde situatie die stilaan onhoudbaar wordt. Wij zijn dan ook voorstander van een aanpassing van de verkavelings- en stedenbouwkundige voorschriften, zodat op percelen voortaan meerdere wooneenheden mogelijk worden. Herverkaveling zou meer gestimuleerd moeten worden om een optimalisatie van het ruimtegebruik mogelijk te maken. Beleidsmakers en stedenbouwkundige ambtenaren worden dan ook opgeroepen om meer open te staan voor alternatieve bouwoplossingen,” aldus de Orde van Architecten – Vlaamse Raad.

DE ROL VAN DE OVERHEID Uit de enquête die gevoerd werd bij zo’n 200 toekomstige bouwers, blijkt dat een vrijstaande woning voor zo’n drie vierde van hen nog steeds de ultieme woondroom is. De Orde van

Marnik Dehaen, voorzitter van de Orde van Architecten – Vlaamse Raad.

© Bart Gosselin

AANNEMER van particuliere, industriële en openbare projecten. Maar ook voor renovaties en restauraties kan u op ons rekenen. SCHRIJNWERKERIJ voor al uw binnenafwerking én buitenschrijnwerkerij. PROJECTONTWIKKELING met een goed inzicht in de woonbehoeften van onze klanten.

Oude Liersebaan 233 - 2800 Mechelen 14

015 28 07 30

info@vanpoppel.be

www.vanpoppel.be


BO UW TI PS

GROENDAKEN KLAAR VOOR DOORBRAAK

VERF VOOR VOCHTIGE MUREN

Groendaken zuiveren de lucht, helpen de opwarming van de aarde tegengaan en ontlasten de riolering door regenwater te bufferen en weer aan de omgeving af te geven. Bovendien brengen ze groen in de stad en verminderen ze geluidsoverlast. Maar ze hebben ook één nadeel: door hun hogere gewicht zijn ze niet voor elk dak geschikt. Daar brengt Knauf nu verandering in. Het Urbanscape groendaksysteem is licht in gewicht en eenvoudig te installeren. Dat maakt groendaken haalbaar voor alle woningen, bedrijfspanden en kantoorgebouwen. Ongeacht de dakstructuur: staal, beton, hout, het kan allemaal. Het lichtgewicht systeem belast het dak met maximum 60 kg/m2, waardoor er op de structuur van het dak bespaard wordt. www.knauf.be

Vochtige muren verven is om problemen vragen? Niet met Durbocem, een acrylverf op basis van harsen voor binnen en buiten. Mathys helpt om door water beschadigde muren professioneel te vernieuwen én nieuwe muren te beschermen tegen vochtschade. Een losstaand muurtje, gemetste bloembak, kelder of garage… Geen probleem voor Durbocem. Deze solventhoudende acrylverf op basis van geplastificeerde acrylaathars werkt zowel binnen als buiten, zelfs op poederende en poreuze ondergronden van baksteen en beton. Doordat deze verf cement bevat, leent hij zich bij uitstek om op vochtige ondergronden aan te brengen. Ideaal dus voor kelders. Borstel poedervorming af en maak eventuele lekken droog. Impregneer de ondergrond met een halfharde kwast en werk de tweede laag na 24 uur af met een borstel of rol. www.mathys.be

“De afwerking is de naam Porsche zeker waardig”

Bekijk het volledig interview op de website.

Claude Willaert, Managing Director Porsche Centre Mechelen

SAMENWERKING OP MAAT 15


OND OND E E RN RN E EM M EN EN II N ND DE EK KE EM MP PE EN N

Michaël Bremans (Etion), Jan Hendrickx (Voka) en Kristof Thijssens (Unizo)

“Onze ondernemers volharden, ook tijdens moeilijke periodes” De Antwerpse Kempen, de meest geïndustrialiseerde regio van Vlaanderen, beschikt over veel troeven, een erg gediversifieerde economie met veel sectoren, investeringsvoordelen dankzij de steunmaatregel ‘ontwrichte zone’ en veel toekomstpotentieel, onder meer dankzij het onderzoek naar energiewinning via geothermie. Antwerpen Manager bracht de regionale verantwoordelijken van Voka, Unizo en Etion (voorheen VKW) samen voor een gesprek over deze en andere thema’s. “De typische Kempense mentaliteit maakt dat onze ondernemers volharden, ook tijdens moeilijke periodes.” Stefan Kerkhofs - Foto’s: Johny Verstegen

WIE IS WIE? Michaël Bremans werd in 2012 voorzitter van de afdeling Kempen van de werkgeversvereniging VKW, die in september van dit jaar werd omgedoopt tot Etion Kempen. De afdeling Kempen telt een 800-tal leden en heeft drie medewerkers. Professioneel is Michaël managing partner van adviesbureau TriplePoint en senior advisor van Essensys Management, specialist in interim management.

161

- Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Jan Hendrickx is algemeen directeur van Voka – Kamer van Koophandel Kempen. Voka vertegenwoordigt 18.000 bedrijven in Vlaanderen, waarvan meer dan 1.350 in de Antwerpse Kempen, die samen 65% van de tewerkstelling en 75% van de toegevoegde waarde in de Kempen realiseren. Kristof Thijssens is directeur belangenbehartiging UNIZO Provincie Antwerpen, dat zich richt tot zelfstandige ondernemers. Unizo telt 85.000 leden in Vlaanderen, waarvan er


“Er starten in de Kempen veel nieuwe bedrijven op, en dat is goed. Jammer genoeg zijn dat voor 90% ondernemingen in klassieke sectoren.” Kristof Thijssens (Unizo)

een derde in Antwerpen is gevestigd en daarvan nog eens ongeveer een derde in de Kempen zit. De vele troeven

met een aandeel van 20% in Vlaanderen zelfs koploper in het dagtoerisme. We hebben Bobbejaanland, het Zilvermeer in Mol, het fietstoerisme, … Inzake overnachtingen zitten we ongeveer aan hetzelfde percentage.”

DE KEMPENSE REGIO HEEFT VEEL TROEVEN. “We hebben een zeer goede ligging, maar zijn steeds moeilijker te bereiken,” stelt Jan Hendrickx (Voka). “Verder is dit een echte kennisregio. We hebben hier zelf geen universiteiten, maar onze bedrijven werken goed samen met die van Leuven, Antwerpen en Hasselt. Plus je hebt hier uitstekende onderzoeksinstellingen, zoals VITO en SCK.” Kristof Thijssens (Unizo): “De typische Kempense mentaliteit, zowel bij werknemers als werkgevers, is ook een troef. Koppig, hard werken, doorzetten,… Die mentaliteit maakt dat onze ondernemers volharden, ook tijdens moeilijke periodes. Anderzijds zijn Kempense ondernemers daardoor wellicht minder marketinggericht en communicatief. Dat plaatst hen wat achteruit tegenover andere regio’s in Vlaanderen. Dat de Kempen behoorlijk wat multinationale bedrijven telt, is een ander pluspunt. Die zorgen voor veel werkgelegenheid en voor een surplus aan kennis.” Jan Hendrickx (Voka): “De mix tussen zeer internationale ondernemingen, zoals Janssen Pharmaceutica, Umicore, Genzyme, Kuehne & Nagel en Cartamundi enerzijds, en lokale bedrijven, zoals Soudal en IJsboerke anderzijds, is zeer goed. De bedrijven hier werken ook uitstekend samen.” Kristof Thijssens (Unizo): “Als groene regio hebben we ook een grote toeristische aantrekkingskracht. De Kempen is

DE SPEERPUNTSECTOREN Wat zijn de speerpuntsectoren van de Kempen? Het DYNAK, voluit het ‘Dynamisch Actieplan Kempen’, dat vorig jaar werd voorgesteld, bracht ze in kaart, samen met de troeven en uitdagingen van de regio. Jan Hendrickx (Voka) somt de speerpuntsectoren op. Duurzame bouw: “Die sector krijgt momenteel klappen, onder meer in de wegenbouw.” Zorg en ‘life sciences’: “Janssen Pharmaceutica is het uithangbord, met een heleboel bedrijven daar rond.” Energie: “Vooral diepe geothermie biedt voor deze regio op termijn veel kansen.” Logistiek: “We hebben enorm sterke logistieke bedrijven, zoals Nike en Kuehne & Nagel, en grote transporteurs.” Hightech maakindustrie: “DAF trucks in Oevel, Westerlo, en Philips in Turnhout spelen in onze regio een vooraanstaande rol.” Grafische sector: “Onder meer Cartamundi en Group Joos zijn wereldspelers.” Chemie Voeding: “Bekende namen zijn IJsboerke en Jacques IJs.”

On d e r n e m e n i n D e K e mp en - 17


MOBILITEIT / BEREIKBAARHEID: DE GROOTSTE UITDAGING Mobiliteit is in heel Vlaanderen een probleem. Maar zeker ook in de Kempen, met de nabijgelegen E313 die tijdens de ochtend- en avondspits en zowat bij elk verkeersongeval in een van de twee richtingen dichtslibt. En dat is maar een van de pijnpunten in de bereikbaarheid van de regio. “Investeringen in infrastructuur zijn zeker nodig,” oppert Jan Hendrickx (Voka). “Daarnaast moet er een kilometerheffing komen voor personenwagens. Die twee samen zullen het fileprobleem al voor een groot stuk oplossen.” Michaël Bremans (Etion): “Kijk naar het voorbeeld van Nederland. Daar waren twee decennia geleden ook veel files, maar door stevig te investeren in infrastructuur werden die opgelost.” Jan Hendrickx (Voka): “En daardoor is de haven van Rotterdam vandaag beter bereikbaar dan die van Antwerpen. Antwerpen moeten zelfs opletten dat het als haven niet voorbijgestoken wordt door Rotterdam. We verplaatsen in de Kempen wel al veel vrachtvervoer van de weg naar het Albertkanaal. Onder meer Nike in Laakdal speelt op dat vlak een voortrekkersrol. De beslissing om alle bruggen over het Albertkanaal te verhogen, zodat we van drie naar vier containers gaan, kunnen we alleen maar toejuichen.” Michaël Bremans (Etion): “We moeten een goede mix vinden tussen de verschillende vervoersmodi. Daar zijn we volop mee bezig.”

Jan Hendrickx (Voka): “De heropening van de IJzeren Rijn is hiervoor ook van belang. Dat is ook goed voor Limburg en het Ruhrgebied. Maar dit vraagt wel de nodige flankerende maatregelen voor de Kempen.”

MAATREGEL ‘ONTWRICHTE ZONE’: MAG HET WAT EENVOUDIGER? In een straal van 40 km rond Turnhout werd een steun- of ontwrichte zone afgebakend, vanwege de collectieve ontslagen bij Philips en Heinz in Turnhout. Ook rond Genk is er zo’n zone, vanwege de sluiting van de Ford fabriek. Bedrijven die in een ontwrichte zone investeren, krijgen onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling van 25% van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor een periode van twee jaar, per extra arbeidsplaats die gedurende een aantal jaren behouden blijft. Het voordeel komt overeen met een besparing van 4 tot 5% op de loonkost en geldt ook als er werkgelegenheid wordt overgenomen door investeringen bij overname. “Het is een goede maatregel,” zegt Kristof Thijssens (Unizo). “Jammer genoeg is het best ingewikkeld om er als bedrijf gebruik van te maken. We hebben al heel wat informatierondes georganiseerd, altijd met grote interesse vanuit de bedrijfswereld, maar als ondernemers daar horen wat de voorwaarden zijn, haken ze dikwijls af. Het aantal aanvragen is beperkt.” Jan Hendrickx (Voka): “We moeten opletten dat dit geen

“We hebben hier zelf geen universiteiten, maar onze bedrijven werken goed samen met die van Leuven, Antwerpen en Hasselt. Plus je hebt hier uitstekende onderzoeksinstellingen, zoals VITO en SCK.” Jan Hendrickx (Voka)

18

3


“Onze bedrijven moeten zich nog meer richten op het buitenland. We zitten hier in de Kempen vlakbij Nederland en Duitsland. Dat biedt kansen.” Michaël Bremans (Etion)

gemiste kans wordt. Het is inderdaad te ingewikkeld. Kmo’s wachten af. Want je moet drie jaar duurzame tewerkstelling creëren om twee jaar korting te krijgen op de bedrijfsvoorheffing. Wat gebeurt er als je die termijn van drie jaar duurzame tewerkstelling voor bepaalde jobs toch niet haalt? Of als je het document om dat te bewijzen bijvoorbeeld te laat of per ongeluk niet indient? Moet je dan die bedrijfsvoorheffing toch bijstorten? Eind augustus waren er nog maar 20 aanvragen ingediend, voor de Kempen én voor Limburg samen. Een vereenvoudiging op korte termijn is dus op zijn plaats, denk ik.” Michaël Bremans (Etion): “Dat is zo. Je moet er best veel moeite voor doen, om die 25% vrijstelling op de bedrijfsvoorheffing te krijgen. Bedrijven vragen zich vandaag af of het voordeel de investering in tijd en opvolging wel waard is.”

MIKKEN OP DE TOEKOMST: BUITENLAND EN GEOTHERMIE Het nabijgelegen buitenland is tegelijk een troef en een uitdaging. Dat geldt ook voor innovatiegerichtheid en het grote potentieel dat geothermie voor de regio en heel Vlaanderen te bieden heeft. Michaël Bremans (Etion): “Onze bedrijven moeten zich nog meer richten op het buitenland. We zitten hier in de Kempen vlakbij Nederland en Duitsland. Dat biedt kansen.” Jan Hendrickx (Voka): “En ook buiten die directe buurlanden biedt het buitenland veel mogelijkheden. Onze

bedrijven spelen daar op in, bijvoorbeeld als er zakenreizen worden georganiseerd in samenwerking met het FIT, of contactdagen voor een bepaald land of bepaalde regio plaatsvinden. In samenwerking met hogeschool Thomas More helpen we bedrijven die met export willen starten.” Kristof Thijssens (Unizo): “Er starten in de Kempen veel nieuwe bedrijven op, en dat is goed. Jammer genoeg zijn dat voor 90% ondernemingen in klassieke sectoren. Ze zijn dus minder op de toekomst gericht. Samen met de andere werkgeversorganisaties wil Unizo meer bedrijven in toekomstgerichte sectoren laten opstarten.” Jan Hendrickx (Voka): “Enkele jaren geleden werd daarvoor onder meer de Kempense Innovatieraad opgericht. Partners zijn onder meer het Innovatiecentrum Antwerpen, Flanders DC, Vito, SPK, SCK, Vito, Innotek, werkgeversorganisaties, ... Samen werken we dergelijke toekomstgerichte, innovatieve projecten uit. Geothermie is vandaag erg concreet en veelbelovend. De diepe ondergrondse warme waterlagen in de Antwerpse en Limburgse Kempen bieden het potentieel om tot 100 rendabele centrales in te planten, wat werk zal creëren voor een 2000-tal medewerkers. De opgewerkte energie kan gebruikt worden voor verwarming, elektriciteit en chemische processen en zal dezelfde capaciteit hebben als Doel 1 en Doel 2 samen. Zonder enige CO2 uitstoot! Op 14 september heeft de eerste proefboring tot op vier kilometer diepte plaatsgevonden. Landen als Duitsland, IJsland, Italië en Frankrijk zetten al volop in op geothermie. Dat moeten wij ook doen.”

On d e r n e m e n i n D e K e mp en - 19


PRIORITEIT AAN KWALITEIT OOK IN MAATWERKBEDRIJVEN STAAT KWALITEIT VOOROP. LOGISCH: DE KLANTEN ZIJN ER NIET MINDER VEELEISEND DAN BIJ ANDERE ONDERNEMINGEN. DAAROM STREEFT EN LEEFT AMIVAL UIT TURNHOUT NON-STOP DE STRENGSTE KWALITEITSNORMEN NA. Amival (Arbeid voor MInder-VALiden) startte meer dan 50 jaar geleden met acht medewerkers, in een klein huisje in het begijnhof van Turnhout. Anno 2015 is het een modern, flexibel en gerespecteerd bedrijf, waar 400 personen met een beperking en een 75-tal begeleiders en stafmedewerkers aan de slag zijn. Amival focust in haar dienstverlening vooral op de farmaceutische en voedingsindustrie uit de regio – van kmo’s tot heuse multinationals. Amival is, met haar kwaliteitsnormen en drive, het beste bewijs dat het oubollige imago van maatwerkbedrijven geen steek houdt: ook de klanten van deze ondernemingen willen immers hoogstaande producten aangeleverd krijgen, waarvan elk aspect – van verpakking tot etikettering – aan de strengste hygiëne-, kwaliteits- en milieuvoorwaarden voldoet. En aan de vaak heel specifieke klantenvereisten. INSPANNING Om dat te garanderen, modelleert Amival haar kwaliteitsbeleid naar EFQM Excellence, dat uitmuntendheid vooropstelt. Met resultaat: in 2014 haalde het maatwerkbedrijf

de FSSC 22000, het meest omvattende certificaat voor voedselveiligheid. Dat werd in één systeem geïntegreerd met (de eerder behaalde) ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement, die het herverpakken van farmaceutische producten reguleert. De FSSC 22000 behalen was een zaak van de hele organisatie. De visie van Amival is namelijk dat, voor maximaal effect, kwaliteit door alle medewerkers gedragen moet worden. Geen inspanning bleek daarbij te veel – iedere betrokkene volgde zonder problemen de opleidingen om de verschillende procedures en instructies in de vingers te krijgen.

taken onberispelijk uitvoeren, een aangepaste infrastructuur, efficiënte dataverwerking en goede procescontrole. Amival gaat nu niet op haar lauweren rusten, wel integendeel: het bedrijf gaat vastberaden door op de ingeslagen weg. De volgende projecten zijn de cGMP-richtlijnen (current Good Manufacturing Practices), en een nieuwe farmavestiging met meerdere cleanrooms. Want alleen zo kan het maatwerkbedrijf haar 400 medewerkers met een beperking ook in economisch onzekere tijden een volwaardige job blijven bieden – wat Amival als haar maatschappelijke opdracht beschouwt.

ALLERHOOGSTE KWALITEIT Naast de FSSC 22000 haalde Amival de ISO 13485 voor medical devices binnen. In combinatie met de nieuwe ISO 8 cleanroom betekende dit alweer een stap vooruit in de farmaceutische dienstverlening. Ook op vlak van milieumanagement, veiligheidsbeleid en maatschappelijk verantwoord ondernemen streeft Amival naar uitmuntendheid. Met als uiteindelijke doel de klanten de allerhoogste kwaliteit te garanderen, in de vorm van goed opgeleide mensen die hun

Everdongenlaan 27 - 2300 Turnhout / Tieblokken 4 - 2300 Turnhout / 014 44 34 24 / info@amival.be / www.amival.be

Maak van ons netwerk - Uw netwerk! www.managermagazines.be

20


Belgoprocess

Maatschappelijke dienstverlener in de nucleaire sector De geschiedenis van Belgoprocess gaat terug tot in de jaren 50 van de vorige eeuw. Toen startte Eurochemic in Dessel. Deze nucleaire opwerkingsfabriek was actief tot midden de jaren 70. De wetenschappelijke kennis ging echter niet verloren. Die kende een nieuw leven in Belgoprocess. Wat zijn de kerntaken van Belgoprocess? Algemeen directeur Wim Van Laer: “We verwerken dagelijks radioactieve afvalstoffen die geproduceerd worden door verschillende industrieën en sectoren. Ook nemen we de ontmanteling van stilgelegde nucleaire installaties voor onze rekening. Hierbij decontamineren we de terreinen, gebouwen en materialen. Belangrijk weetje: tot 95 procent van het materiaal recycleren we zodat het een nieuwe bestemming krijgt in de conventionele industrieën. Hierdoor hebben we internationaal een sterke reputatie opgebouwd. Daarnaast zijn we specialist in het beheer en de opslag van radioactieve afvalstoffen. Binnen onze activiteitsdomeinen ontwikkelen we nieuwe kennis en kunde.” Voor wie werken jullie? “Dat is heel divers. Want radioactiviteit maakt deel uit van onze maatschappij.

Wim Van Laer.

Niet alleen om energie op te wekken, maar ook in de industrie en voor de medische wetenschap worden nucleaire technieken gebruikt. Bovendien zijn er de installaties uit het verleden. Die moeten op een veilige manier ontmanteld en verwerkt worden. En dat is onze taak. Daarom staan veiligheid en verdere investeringen hoog op onze agenda. Samen met NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen) voeren we de volgende 10 jaar een investeringsprogramma van 150 miljoen euro uit. We breiden onze infrastructuur uit en de installaties krijgen een update.”

Hoe is Belgoprocess ontstaan? “De naoorlogse periode stond in het teken van wederopbouw en optimisme. Nucleaire energie was dé oplossing voor de toekomst. Daarom startte een uniek en ambitieus onderzoeksproject – een samenwerking tussen 13 Europese landen. Het resultaat van dit project? De eerste nucleaire opwerkingsinstallatie in Europa, gebouwd in Dessel. Na afloop van het project keerden de Europese partners huiswaarts. Ook in België ging de verzamelde expertise niet verloren. Belgoprocess was geboren.”

FICHE Omschrijving: expertisecentrum voor een veilige verwerking van radioactieve stoffen Aantal medewerkers: 300 Locatie: Dessel

Belgoprocess – Gravenstraat 73 – 2480 Dessel – T 014 334 111 – info@belgoprocess.be – www.belgoprocess.be p en Th e m a/ R ub r i e k k l e i nD eo nKe d emraa n - 21


Luc Ruts.

De Troef

Van metselwerk tot tuinonderhoud Renovatieplannen? Met onderneming De Troef is de klus zo geklaard. 70 vakmannen staan klaar voor opdrachten in de ruwbouw en afwerking. Maak kennis met Luc Ruts, directeur én bezieler van het bedrijf. Wat zijn de specialiteiten van De Troef? Directeur Luc Ruts: “Ons aanbod is heel divers: renovatiewerkzaamheden, schoonmaak van bouwplaatsen en tuinonderhoud. Renoveert u uw keuken? Dan breken we de oude uit. We leggen vloertegels, plaatsen uw binnendeuren en schilderen of behangen. We doorkruisen de regio ook voor het opruimen van bouwplaatsen. Bijvoorbeeld vóór het spuiten van de isolerende pur, want het schuim hecht alleen op kraaknet beton. Om het u nóg gemakkelijker te maken, regelen we uw verhuizing. En zetten we alle meubels op de juiste plaats. De Troef werkt voornamelijk als onderaannemer voor andere bouwbedrijven. Maar ook rechtstreeks voor overheden en particulieren.” Hebben de werkmannen van De Troef groene vingers? “Vast en zeker! Onze tuinmannen zijn echte tovenaars. Ze leggen uw tuin aan. En nemen daarna het onderhoud voor hun rekening. Snoeien, grasmaaien en wieden van onkruid … we bieden u een brede waaier aan diensten aan. Handig als u zelf geen tijd of zin hebt.” Wat maakt De Troef bijzonder? “De Troef is een sociale werkplaats. We geven extra kansen aan werknemers die gedurende een lange tijd niet aan werk geraken. Omwille van problemen thuis, een korte scholing of gezondheidsproblemen. De vakmannen van De Troef krijgen extra coaching, dus merkt u geen verschil met andere bedrijven. Het werk dat we 22

afleveren is piekfijn in orde. Naast het bouwbedrijf beschikt De Troef ook over een vzw met een strijkatelier, fietspunt en schoolproject. En baten we het bezoekerscentrum Klein Engeland en de stadsboerderij uit. Volgend jaar komt er weer iets nieuws, want we starten met een zelfoogsttuin. Koopt u een aandeel? Dan oogst u het hele jaar door dagverse seizoensgroenten.” Waar bent u het meest trots op? “Het mooiste project is ons eigen gebouw in het bedrijventerrein Industrie Bentel in Oud-Turnhout. We zijn gestart als werkgelegenheidsproject, maar staan nu als volwaardige partner tussen alle andere bedrijven – met een eigen pand. Volgend jaar komt er zelfs een nieuw magazijn bij. En is er ook ruimte voor de aankoop van extra machines. Want het moderne machinepark is ons paradepaardje. Bij opdrachten brengen we al het nodige materiaal mee, zoals hoogwerkers, graafmachines en verreikers. Een zorg minder voor u.”

FICHE Aanbod: ruwbouw, afwerking, schoonmaak en tuinaanleg. Commercieel afgevaardigde: Paul Luyten. Locatie: bedrijventerrein Industrie Bentel in Oud-Turnhout.

Beyntellus 8 – 2360 Oud-Turnhout – T 014 42 48 11 info@detroef.eu – www.detroef.eu


Pieter Hameeuw, Sander Broeckx, Bart Huybrechts & Tinne Van Gool Fotografe: www.griethendrickx.com

HB Accountants

Cijferaars met menselijke feeling “Accountants moeten meer doen dan de rekening laten kloppen. Wij geven klanten fiscaal advies vanuit onze blik op hun financiën, maar kijken ook naar hun sterktes en zwaktes en denken mee in functie van het bedrijf.” Bart Huybrechts staat met zijn vierkoppige HB Accountants zo dicht mogelijk bij de klant. “Wij zijn niet door winst gedreven, we willen vooral toegevoegde waarde brengen,” vertelt Bart Huybrechts. Hij startte HB Accountants op in 2009. Met succes. Ondertussen staan ook zijn vrouw en twee medewerkers op de loonlijst. Ruime ervaring

Bart gaat prat op zijn opleiding economie aan het gerenommeerde Jezuïetencollege in Turnhout. Daarna behaalde hij een bachelor in accountancy en fiscaliteit en rondde hij een voortgezette opleiding af in strategisch kmo-management. Hij voert de titel van accountant-belastingconsulent en mag zich na een opleiding aan EMS-IFB ‘adviseur familiebedrijven’ noemen. Hij begon zijn carrière als rechterhand van de financieel directeur van Würth Belux, een multinational in bevestigingsmaterialen. Vervolgens ging hij aan de slag bij Deloitte. “Daarna kreeg ik de kans om bij bedrijfsrevisorenkantoor VMB de afdeling accountancy mee

uit de grond te stampen. Daar leerde ik op een andere manier naar dezelfde cijfers kijken, vooral wat betreft juistheid en volledigheid.”

Emotionele inleving

Toch is Bart meer dan een nuchtere cijferman. Hij heeft de ervaring om grote bedrijven financieel advies te geven en dat doet hij vandaag samen met z’n team voor kmo’s. “Onze ambitie reikt verder dan jaarrekeningen opstellen. We zoeken naar de extra vragen die klanten hebben en denken mee met hun bedrijf. Waar liggen de pijnpunten en de sterktes? Welke piste kunnen we aanraden?” Hun werk noemt hij voor ruim de helft een kwestie van sociale en emotionele inleving. “Zo hebben we recent nog voor een doorbraak gezorgd in een familiebedrijf waar twee broers stonden te popelen om de zaak over te nemen en de ouders nog moesten wennen aan hun nieuwe rol binnen de onderneming.”

Sparring partner

De baseline van HB Accountants luidt ‘crossing finance’. Oversteken in drie betekenissen. “We brengen het financieel dossier eerst veilig in orde, ‘naar de overkant’, zeg maar. Ten tweede zorgen we voor een fiscale optimalisatie, natuurlijk altijd legaal. Tot slot kijken we als sparring partner mee naar zakelijke opportuniteiten van de klant. Vanuit de financiële invalshoek helpen we hem de nodige stappen te zetten,” besluit Bart Huybrechts.

Kempenlaan 34 – 2300 Turnhout – T 014 70 35 50 - info@HBAccountants.be – www.HBAccountants.be p en Th e m a/ R ub r i e k k l e i nD eo nKe d emraa n - 23


Filip van Oeckel en Kurt Cavens.

Netconnect

Hotel TV, Wireless Internet Access, Digital Signage en Network Management Hoe maakt u het verschil als hotel, woonzorgcentrum, bedrijvencentrum, sportfaciliteit of vakantiepark? Met klank, beeld en internet van de beste kwaliteit. Netconnect installeert uw netwerk voor televisie, geluid en internet. Vervolgens integreert, programmeert en onderhoudt Netconnect uw draadloos netwerk of tv-serveroplossing van Philips, LG of Samsung.

Multimediaal aanbod

Supersnel draadloos internet van de beste merken die constant hoogstaande netwerkverbindingen garanderen, toegang tot alle televisiekanalen via satelliet of internet en loepzuiver beeld … uw klant weet wat hij wil. Reken daarom op Netconnect, ook specialist in databekabeling, inrichting en koeling van serverlokalen, elektrotechnische installaties, building automation en ICT. Zo profiteren uw gasten van een onbeperkte toegang tot internet, radio en televisie.

Snel, flexibel en betrouwbaar

Met Netconnect haalt u een typisch Kempens bedrijf in huis: flexibele en harde werkers met een no-nonsenseaanpak. Precies wat u nodig hebt! Ze staan op elk moment voor u klaar, en zijn altijd bij met de nieuwste ontwikkelingen in de sector. En dankzij hun grote voorraad hoeft u nooit te wachten. U schakelt hen in voor één ruimte of voor een volledig complex.

N OF METAL COAT I N GS EUROPE

Een laagje kwaliteit op elk onderdeel NOF Metalcoatings Europe maakt deel uit van de Japanse groep NOF Corporation. Die creëert nieuwe producten met brede toepassingen, van de biosfeer tot de verre ruimte. De Belgische productiesite in Grobbendonk levert aan afnemers in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Honoré Smets: “Onze klanten situeren zich hoofdzakelijk in de toelevering van onderdelen aan de automobielindustrie. In dit segment zijn we dan ook sinds vele jaren de marktleider. Ook in de sectoren van windenergie, offshore, spoorwegmateriaal en elektrische installaties vinden onze coatings een toepassing.”

Unieke productie

De coatings van NOF Metalcoatings bevatten geen toxische substanties zoals lood, chroom, cadmium en mercurium. Met hun lage gehalte aan Vluchtige Organische Stoffen komen ze tegemoet aan de steeds strengere milieuwetgeving. Water vormt de voornaamste grondstof. “Onze onderneming vervaardigt als enige in de sector producten in een waterige oplossing, die uitstekende anticorrosieve prestaties koppelen aan functionele behoeften. Ondanks de moeilijke economische omstandigheden blijven we investeren in nieuwe productietechnieken en de uitbreiding van onze capaciteit.”

Internet, televisie en telefonie? Vraag raad aan Netconnect.

Pulsebaan 52 bus 5 – 2242 Pulderbos – T 03 464 20 00 info@netconnect.be – www.netconnect.be 24

Bouwelven 1 – 2280 Grobbendonk – T 014 23 00 01 infofr@nofmetalcoatings.com – www.nofmetalcoatings.com


RIJSCHOOL

FURY Je rijbewijs, Je nascholing Rijbewijzen

C1, C1E, C, CE en D

Schrijf u nu in voor onze theorie en praktijklessen via onze site: www.rijschoolfury.be

Fury bvba – Lammerdries 2 – 2440 Geel – T 014 59 01 88 – info@rijschoolfury.be D e Ke m p en - 25


Luc Peeters.

Eddy Bastiaensen en zijn team.

Arop

Innotek

BE Sanitair en Ver warming

Innotek geeft zuurstof aan ondernemers

Energiezuinig werken en wonen

Perfecte hulp in piekperioden

Op zoek naar een warmtepomp, zonneboiler of superzuinige condensatieketel voor uw woning of kantoorgebouw? Ga eens langs bij BE Sanitair & Verwarming in Herentals. Zaakvoerder Eddy Bastiaensen vertelt u alles over energiezuinig werken en wonen.

Wie

Historiek

Opgericht in 1987.

Managing Director Luc Peeters.

Technologiehuizen Geel en Mol.

Missie

Hoogwaardige tewerkstelling creëren. Steile ambities die het INNOvatie-, TEchnologie- en Kenniscentrum de voorbije 29 jaar ook sterk heeft waargemaakt als broedplaats voor startende bedrijven. Een twintigtal spin-offs ziet jaarlijks het levenslicht mede dankzij Innotek.

Focus

Een mix van initiatieven met de klemtoon op spin-offs in Vlaanderen. Jaarlijks helpen we een twintigtal bedrijven met hun opstart: doorgaans ondernemingen die met een totaal nieuw product of idee starten dat niet tot hun kernactiviteiten behoort. Met ons netwerk aan coaches zorgen wij voor begeleiding.

Ambitie

“We boeken al heel mooie resultaten, maar willen een voortrekker blijven in Vlaanderen en graag nóg meer ondernemers helpen met hun ambitieuze plannen. Innotek werkt nu ook aan nieuwe bedrijven rond bepaalde thema’s door middel van eco-systeeminnovatie.

BE Sanitair en Verwarming is uw vakman voor een brede waaier aan diensten. Sanitair, verwarming, ventilatie, airco … Van de klassieke condensatieketel op aardgas, via de zonneboiler tot een warmtepomp die energie uit de bodem of lucht haalt.

Topmerken en service

Dit familiebedrijf legt de klemtoon op een uitstekende service en kiest voor merken die hun kwaliteit ruimschoots bewezen hebben. “Buderus is een merknaam met een stevige reputatie,” vertelt zaakvoerder Eddy Bastiaensen. “Zo’n topmerk is uw kwaliteitsgarantie, ook voor de service na verkoop.”

Van badkamerrenovatie tot …

U rekent op BE Sanitair & Verwarming voor kleine én grote bouwprojecten. U krijgt altijd dezelfde service. “Een persoonlijke aanpak, advies en de kwaliteitsgarantie. Daarom kiezen klanten voor BE Sanitair & Verwarming.”

Zaakvoerder

Olivier Janssens. Arop functioneert als een outsourcepartner met een sociale functie. Het bedrijf is gespecialiseerd in verpakken en herverpakken, assembleren, orders verzamelen en etiketteren van voedingen niet-voedingproducten.

Wat

Arop is een maatwerkbedrijf waar 219 werknemers worden aangestuurd door 35 begeleiders. “We werken met een geautomatiseerd procesbeheer, waarbij ieder product een barcode met artikelinformatie draagt. Zo besparen we gevoelig op tijd en kosten.”

Mogelijkheden

“Onze medewerkers nemen u tijdens piekperioden heel wat werk uit handen en kunnen ook standaardverpakkingen voor uw producten maken. Onze mensen kunnen ook in uw bedrijf worden ingeschakeld.”

Opslag

Arop beschikt over een gekoelde ruimte van 2000 m² voor opslag en overslag van voeding zonder verpakking. Het bedrijf beschikt hiervoor over een BRC-certificaat.

Eigen producten

Trike: de e-natura E5; Kick bike. Elk jaar produceert en verkoopt Arop ook 200.000 Kersenpitjes (warmtekussens uit biologisch katoen) in meer dan 15 landen.

BE Sanitair en Verwarming Cipalstraat 3 – 2440 Geel – T 014 570 570 – sm@innotek.be – www.innotek.be

Zavelheide 7B – 2200 Herentals T 014 553 582 – info@be-sanitair.be www.be-sanitair.be

26 - De Kem pen

- T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

Dynamicalaan 9 – 2610 Wilrijk T 03 235 03 67 – www.arop.be


L A N D B OU W & VO E D I N G

Bijenkorf biedt schat aan gezonde voeding

“Veel meer dan broodbeleg alleen” Voor consumenten is honing het bekendste product afkomstig uit een bijenkorf, maar de zoemende bijtjes liggen aan de basis van talrijke andere nuttige producten. General manager Hugo Willems van Weyn’s Honing geeft ons meer inzicht in deze wondere wereld, waarin de consument moet oppassen niet op het verkeerde been te worden gezet. Bart Vancauwenberghe

M.M.: Welk onderscheid kunnen we maken in diverse honingproducten? Hugo Willems: “Wij zijn de grootste aanbieder van monoflorale honingen, waarvan het stuifmeel overwegend afkomstig is van één bloem of plant (bijvoorbeeld oranjehoningdauw, appelbloesem, tijm, klimop, den, braambes, salie, wortel, eucalyptus, bosbes, linde,...), die vaak over specifieke, gezondheidsbevorderende eigenschappen beschikken. Zo is eucalyptushoning bijvoorbeeld heilzaam voor de luchtwegen. Daarnaast heb je de polyflorale honingen, waarbij het stuifmeel van diverse bloemen terug te vinden is en eveneens de smaak te beïnvloeden. We maken ook een onderscheid tussen honingdauw en nectarhoning. Honingdauw kenmerkt zich door een hoge conductiviteit (geleider van elektriciteit) en beschikt daardoor over een hoger mineraalgehalte. Een echte tophoning herken je aan het hoog enzymengehalte.” M.M.: Welk product uit een bijenkorf heeft een bacterieremmende werking? “Dat is propolis, een lijmachtige substantie die door bijen aan de rand van de korf wordt gekleefd om bacteriën van de raten weg te houden. Propolis bewijst ook zijn waarde als natuurlijk antibioticum voor de mens en wordt onder meer verwerkt in siropen, kauwtabletten, ampullen (bijvoorbeeld in combinatie met koninginnenbrij), etc.” M.M.: Over koninginnenbrij gesproken: wat is dat precies? “Dit is krachtvoer dat door bijen wordt geproduceerd om de koningin te voeden, zodat die meer energie heeft om extra eitjes te leggen en de snel afstervende populatie (bijen leven gemiddeld 45 dagen tot 6 maanden), in stand te houden. Koninginnenbrij wordt door sommige artsen aangeraden om het immuunsysteem te versterken van revaliderende’ kankerpatiënten die net een chemokuur hebben ondergaan. Zelfs bijengif is nuttig: dit wordt verwerkt in crèmes die hun nut bewijzen voor mensen met reuma.”

Hugo Willems.

M.M.: Waarvoor wordt stuifmeel, naast de verwerking in honing, nog gebruikt? “Stuifmeel heeft een hoog mineraalgehalte. Stuifmeel is nuttig voor mensen met een pollenallergie. Wie in december stuifmeel begint te consumeren (puur, of gemengd in yoghurt, fruitsap,...), is veel minder gevoelig voor hooikoorts.” M.M.: De manuka-honing is de koningin onder de honingvarianten, maar waarom precies? “De manuka is een theeboom die je alleen in Nieuw-Zeeland vindt. Het is de enige honing met een non-peroxide werking en werkt heilzaam voor mensen met maag-, lever- of darmklachten en wordt ook verwerkt in crèmes tegen brandwonden. Niet alle manuka honing heeft een non-peroxide werking. Men maakt daardoor een onderscheid tussen actieve en niet-actieve manuka honing. Voor de actieve bestaan er 3 activiteitsniveaus : laag , gemiddeld en hoog actief. De enige erkende en officiële activiteitsgraad is de UMF ( Unique Manuka Factor ). Alle andere waardemeters zoals, TA, TAA, MGO, etc. . zijn geen officiële waardemeters en zijn, behalve de MGO, waardeloos en misleidend. Consumenten moeten dus oppassen en worden jammer genoeg door sommige aanbieders misleid. Zich vooraf goed informeren door, onder meer, de website van de aanbieder in casu te raadplegen is ten zeerste aan te bevelen. 27


ECO LO GI E & E NER G I E

Michael Corten, Bee

Belgisch energiebedrijf verenigt ecologie met economie Energie is vandaag brandend actueel: van de vraag naar duurzaamheid tot de energieschaarste op piekmomenten. Gelukkig wordt er ondertussen hard gewerkt aan de energie van onze toekomst. Want in het Gentse havengebied ontwikkelt Bee een biomassacentrale die het verschil maakt. Manager Magazines informeerde bij Michael Corten, CEO van Bee (Belgian Eco Energy). M.M.: Biomassacentrales zijn niet nieuw. Wat maakt uw project anders? Michael Corten: “Vooral de schaal van dit project maakt het uniek. Traditioneel hebben biomassacentrales een bescheiden omvang, en werken ze met lokale biomassa die met vrachtwagens aangevoerd wordt. Ons project in de Gentse haven is een tikkeltje ambitieuzer. Met een vermogen van 200 megawatt, zal onze centrale een capaciteit hebben die voldoende is om 450.000 gezinnen van stroom te voorzien. Dat is de volledige provincie Oost-Vlaanderen. En dan is er nog de biomassa die de centrale voedt. Natuurlijk hebben we hiervan grote volumes nodig. Daarom kiezen we voor houtsnippers van overtollige of zelfs schadelijke plantensoorten. Planten die sowieso gerooid moeten worden. Dat materiaal vinden we in de Verenigde Staten en het zuiden van Afrika. We vervoeren het met grote zeeschepen naar onze installatie in Gent. Zo verenigt onze biomassacentrale economie met ecologie, en ook dat maakt ons project zo uniek.” M.M.: Uw centrale zal dus stroom leveren aan veel gezinnen? “Toch niet. Bedrijven zijn onze belangrijkste doelgroep. Traditioneel heeft Bee veel kmo’s als klanten. En met deze nieuwe biomassacentrale hebben we ook een sterk aanbod voor grote industriële bedrijven of ondernemingen in energie-intensieve sectoren. We bieden hen groene stroom tegen scherpe prijzen. Want steeds meer bedrijven hechten belang aan duurzaam ondernemen en kiezen daarom voor schone energie. Bedrijven in het Gentse havengebied vormen een bijzondere doelgroep. Want naast elektriciteit komt er in een

28

Michael Corten.

biomassacentrale veel warmte vrij. Die gebruikt u bijvoorbeeld om uw gebouwen te verwarmen of voor industriële processen.” M.M.: Wanneer is de centrale operationeel? “We zitten nu in het sluitstuk van de administratieve voorbereiding. Zeg maar het zwaarste stuk van het traject. De vergunningen en de meeste contracten zijn rond, en we zijn volop bezig met de financiering van het project. In de eerste helft van volgend jaar kunnen we starten met de bouwwerkzaamheden. Volgens onze planning starten we de centrale eind 2018 op. De eerste contracten met klanten sluiten we vandaag al af.” www.bee.eu


Bee

Groene energie voor bedrijven In Mechelen vindt u het hoofdkwartier van Belgian Eco Energy, kortweg: Bee. Deze energieleverancier legt zich toe op een specifieke doelmarkt: groene stroom voor bedrijven. Manager Magazines sprak met CEO Michael Corten. Hoe maakt Bee het verschil op de energiemarkt?

Michael Corten.

De energiesector kenmerkt zich door hevige concurrentie. Wat maakt Bee bijzonder? Michael Corten:”We zijn een Belgisch energiebedrijf dat in de hele energiecyclus actief is – van productie tot distributie. Dat wil dus zeggen dat we zélf onze elektriciteit produceren of stroom inkopen van andere groene stroomproducenten. De eigen productie bestaat vandaag uit een aantal windmolenparken en in de toekomst ook uit biomassacentrales. Zo werken we vandaag aan een groot project in de Gentse haven: een biomassacentrale die goed is voor een vermogen van 200 megawatt. De rode draad door onze projecten is altijd het duurzame karakter.”

prijzen aanbieden aan onze klanten – een belangrijk argument voor veel bedrijven.” U helpt ook bedrijven die zelf elektriciteit willen produceren? “Die vraag krijgen we meer en meer. Zeker nu – naast besparing – ook de energieschaarste een actueel onderwerp is. Voor veel productiebedrijven is een eventuele black-out een drama, en dus kiezen ze ervoor om zelf elektriciteit op te wekken. Maar de belangrijke kostenbesparing die eigen opwekking oplevert, blijft de belangrijkste reden voor bedrijven. Bee helpt hen daarbij door expertise over warmte-krachtkoppeling en windmolens aan te bieden. Zo hebt u altijd een energietroef in de hand.”

Wie zijn de typische klanten van Bee? “We richten ons uitsluitend op de b2b-markt: bedrijven die op zoek zijn naar groene energie. En die vraag wordt steeds groter, want maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij veel bedrijfsleiders bovenaan de prioriteitenlijst. Onze klanten zijn voornamelijk kmo’s, maar ook overheden en grotere bedrijven vinden de weg naar Bee. En wanneer onze centrale in het Gentse havengebied operationeel is, hebben we een aanbod voor grote industriële bedrijven. Goed om te weten is dat we heel scherpe

FICHE Omschrijving: Belgisch energiebedrijf, gespecialiseerd in groene energie. Doelgroep: bedrijven en organisaties. Bedrijfsleider: Michael Corten.

BEE Bedrijvenlaan 3 – 2800 Mechelen – T 015 28 13 50 – www.bee.eu 29


Steffen Brans, Appwise

“Wij optimaliseren uw bedrijfsprocessen” “Appwise helpt de kritische processen in uw bedrijf te verbeteren en te optimaliseren. Dat doen we door efficiënte apps te bouwen. We zien apps in de eerste plaats als belangrijke werkinstrumenten, niet als leuke gadgets.” Steffen Brans, zaakvoerder van het jonge en dynamische bedrijf Appwise, houdt van een no-nonsense aanpak. Voor uw bedrijf maakt dat een tastbaar en meetbaar verschil. Gegevens worden vandaag de dag almaar vaker digitaal opgeslagen en uitgewisseld. Alleen al via het internet zijn het voorbije jaar maar liefst 600 miljard gigabyte aan gegevens getransporteerd. Deze datastroom vormt een onderdeel van het Big Data-verhaal, waar tegenwoordig ook de bedrijfswereld aandachtig naar luistert. In de chaotische en overweldigende hoeveelheid gegevens ligt voor ondernemingen vaak een schat aan strategische informatie verborgen. Appwise sluit naadloos bij deze visie aan.

DATATAP Steffen Brans: “Onze app DataTap biedt een stevig platform voor lead generation en om allerhande gegevens op een efficiënte manier te verzamelen, op te slaan en te kanaliseren. Een concreet voorbeeld maakt dit duidelijk. Stel dat u een beurs of evenement organiseert waarbij u een groot aantal bezoekers verwacht. Het is dan van cruciaal belang 30

dat u weet wie deze mensen zijn. Waarom komen ze naar uw evenement, in welke sectoren zijn ze actief, wat interesseert hen? Onder de bezoekers kunnen zich toekomstige klanten of nieuwe partners bevinden. Maar hoe verzamelt u die waardevolle informatie op een druk evenement? DataTap snelt dan ter hulp. In dit geval opteer je bij voorkeur voor een gebruikersvriendelijke app, waarbij de bezoekers op een eenvoudige manier hun gegevens invullen. Misschien koppel je er een leuke wedstrijd aan, of een beloning in de vorm van een kortingsbon of een gratis drankje. Dat kunnen we allemaal in de app inbouwen. Ook de ‘look and feel’, conform de huisstijl van uw bedrijf. En als u wil weten of de bezoekers in een welbepaald product of dienst geïnteresseerd zijn, dan voorziet u in de app een korte vragenlijst, eventueel met multiple choice. Al die gegevens worden netjes bijgehouden en zijn bijzonder waardevol: ze geven u een scherper beeld van uw klanten. Hier kunt u dan bijvoorbeeld toekomstige acties, of een marketing- of verkoopstrategie, op afstemmen.”


I CT

Ook uw medewerkers in de sales trekken ongetwijfeld met een tablet op pad. SalesFlow van Appwise biedt voor hen een verregaande ondersteuning. Deze app kan overigens ook volledig op maat worden gemaakt. Steffen Brans: “We kunnen via de app bijvoorbeeld een mooie voorstelling geven van de producten, eventueel zelfs met een filmpje. Dat is heelwat makkelijker en efficiënter dan een zware en lijvige catalogus die de verkoper voortdurend moet meezeulen. Met een rekenmodule in de app kan ook ter plaatse een snelle prijscalculatie voor de klant gemaakt worden. Bovendien worden alle gegevens, die via de app passeren, centraal beheerd. Op die manier is altijd de meest recente informatie – van producten, prijzen of promoties – binnen handbereik. Tenslotte worden de gegevens van de verkoop meteen doorgestuurd naar de productie- of verwerkingsafdeling van uw bedrijf. Dit zorgt voor een vlotte en efficiënte workflow met een minimale administratieve ballast. Kortom, met SalesApp versnellen en optimaliseren we uw bedrijfsprocessen.”

MOOIE REFERENTIES Appwise heeft een groeiende lijst van bedrijven en instanties waarvoor het al apps op maat heeft ontwikkeld. Enkele voorbeelden: Het Belang van Limburg, Provincie Limburg en Toerisme Limburg, Vlaamse Overheid, Belisol International, Cisco, Honeywell, Mylène, VDAB Nationaal, Stad Lommel, VOKA, EDF Luminus …

MAATWERK Appwise ontwikkelt elke app op maat van de behoeften van uw bedrijf. Steffen Brans: “Daarom gaan we vooraf samen met u rond de tafel zitten om te ontdekken wat de noden en verzuchtingen zijn. We denken graag met u mee. En weet je, als we niet het gevoel hebben dat we geen effectieve meerwaarde kunnen bieden, dan doen we het eigenlijk liever niet. We willen in de eerste plaats apps bouwen die resultaatgericht zijn, die een meetbaar positief effect hebben op uw ‘return on investment’ en ‘return on objective’. Een app mag best leuk en amusant in elkaar zitten, maar dat mag niet het einddoel zijn. Apps zijn voor ons geen gadgets, maar instrumenten die uw business vergemakkelijken.”

STARTUPS Appwise is intussen al met vele bedrijven in zee gegaan. Ook gevestigde namen vertrouwen op de expertise en knowhow van dit Hasseltse bedrijf (zie kadertje met referenties). Steffen Brans: “We werken ook heel vaak samen met startups. Deze ontluikende bedrijven vertrekken van tabula rasa. We kunnen in een vroeg stadium hun processen helpen sturen. Zo helpen we hen met onze apps de markt te veroveren.” Meer info: www.appwise.be

I CT & Te l eco m - 31


Digital Talents wordt officiële partner van KBC

Michiel Vanreyten en Niels Welkenhuyzen.

Het harde werk heeft Michiel Vanreyten (27) en Niels Welkenhuyzen (29), zaakvoerders van Digital Talents, geen windeieren gelegd. Sinds kort is hun IT-bedrijf partner van KBC Bank en Verzekeringen voor e-commerce-projecten’. “Een extra pluim op onze hoed,” lacht Michiel Vanreyten. Een extra pluim, inderdaad, want Digital Talents wordt bedolven onder de pluimen.

32


Wat houdt jullie partnership met KBC Bank en Verzekeringen precies in? Michiel Vanreyten: “Alle Limburgse en Vlaams-Brabantse ondernemers die klant zijn bij KBC, kunnen bij ons terecht voor projecten rond e-commerce. Dat varieert van integratie van Paypage, de KBC betaalpagina, tot volledige webwinkels. Onze waarden gelijken sterk op die van KBC. Beiden dragen we een pro-actieve service waar klantgerichtheid en kwalitatieve oplossingen hoog in het vaandel. De projecten die uit het partnership voortvloeien zijn uiteenlopend. Voor vele handelaars of kleinere ondernemers is het vaak al voldoende om een duidelijke en goed vindbare webshop te maken met een productencatalogus. Digitalisering moet zeker niet altijd betekenen dat er grote investeringen gedaan moeten worden.” Hoe verloopt zo’n IT-project bij Digital Talents? Niels Welkenhuyzen: “Wij begeleiden onze klanten van A tot Z in dit traject. We starten met een analyse van hun bedrijfsactiviteiten, de noden en de doelgroepen. Daarna bekijken hoe we dit kunnen digitaliseren. Soms blijkt dat er echt wel nood is aan een software pakket, om enkele eenvoudige handelingen te automatiseren. In andere gevallen kan een nieuwe, goede website een meerwaarde betekenen in de communicatie naar de buitenwereld toe. We kiezen bewust voor een proactieve aanpak. Klanten die voor ons kiezen laten we ook na het opzetten van bijvoorbeeld een webshop niet in de steek. We volgen op, geven adviezen, en evalueren op regelmatige tijdstippen. Dagelijks bellen wij ook klanten op met de tips: ‘zou je die banner daar nu wel zetten? Misschien is het beter om die daar te plaatsen, dan gaat hij meer opvallen.’ ”

zou een online platform moeten worden dat zowel een sterke meerwaarde had voor de bezoeker als voor de handelaar. Automatisering stond voorop als doelstelling. Daarnaast moesten de beheerders van Inforegio slechts een beperkt aantal acties moeten uitvoeren om het systeem te beheren. Ook de adverteerder moesten zelf advertenties en hun inhoud kunnen aanmaken en aanpassen.” De uiteindelijke uitwerking is een knap staaltje technologie. Michiel Vanreyten: “Absoluut. Adverteerders zijn nu in staat accounts aan te maken, online te betalen en vervolgens hun eigen advertentie of ‘one-page’ website aan te maken en te beheren. Ze kunnen op die ‘one-page’ website makkelijk fotoalbums toevoegen, teksten toevoegen, nieuws en activiteiten plaatsen, de lay-out uitgebreid aanpassen, online brochures opladen en zelfs een virtual tour plaatsen of een eigen domeinnaam registreren. Bovendien zijn de mini-websites ook mobiel perfect toegankelijk en scoren ze zeer goed in Google. In een volgende fase zal de adverteerder zelf zijn eigen webshop kunnen aanmaken via Inforegio. Dat alles op een zeer laagdrempelige en gebruiksvriendelijke wijze. Het resultaat is dat Inforegio opnieuw een pak voorsprong heeft genomen op zijn concurrenten en zich nog beter profileert op de markt van online advertising.”

Onlangs haalden jullie het bedrijf Inforegio binnen als klant. Jullie ontwikkelden een nieuw digitaal platform voor deze klant? Niels Welkenhuyzen:“Inforegio is actief in het maken van gemeentegidsen. Ze geven ondernemers de mogelijkheid om in hun regio te adverteren. Naast die regiogidsen, is er ook al enige tijd een website actief. Alle advertenties uit de gidsen zijn ook terug te vinden op de website. De laatste jaren is daar online flink wat concurrentie bijgekomen. Dus besloot Inforegio om het online gebeuren verder uit te breiden. Het

Kempische Steenweg 301 bus 6 – 3500 Hasselt – T 011 45 47 87 – michiel@digitaltalents.be – www.digitaltalents.be I T & So f t wa re - 33


FIN AN C I E E L B EHEER & ACCO U N TAN TS T E ST IMON IAL

Hendrik Winkelmans (Fiets!) enthousiast over samenwerking met Capital@Rent

“Vinnige no-nonsenseaanpak charmeert” Voor jonge bedrijven die op een onafhankelijke manier willen groeien, kunnen achtergestelde kredieten een grote meerwaarde betekenen. Vraag het maar aan Hendrik Winkelmans, samen met echtgenote Catherine Van Dijk oprichter en zaakvoerder van Fiets!, dat inmiddels uitgroeide tot de grootste fietsretailketen in de Benelux. “Met hun krachtige aanpak hebben ze bij Capital@Rent het gat in de markt gevonden,” beseft Winkelmans. M.M.: Waarom bent u in zee gegaan met Capital@Rent? Hendrik Winkelmans: “Als jong middelgroot bedrijf wilden wij een snelle groei realiseren, zonder daarbij beroep te moeten doen op extra aandeelhouders. Het is namelijk de intentie om zo onafhankelijk mogelijk onze eigen koers te blijven varen. Capital@Rent maakt dat perfect mogelijk: zij zijn één van de weinige spelers die op een gestructureerde manier achtergestelde kredieten aanbieden en hebben daarmee een interessante niche in de markt aangeboord.” M.M.: Had u vooraf ook met andere partijen gesproken? “Wij hadden inderdaad contact opgenomen met andere private equity-partners en PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen). Naar ons gevoel sprong

341

Hendrik Winkelmans: “Dankzij deze aanpak kunnen we snel en onafhankelijk groeien.”

Capital@Rent er evenwel bovenuit door hun snelheid van handelen: ze zijn heel vinnig, kunnen heel kort schakelen. Voor een bedrijf als het onze, dat snel vooruit wil, is dat erg belangrijk.” M.M.: Welke ambitie heeft u dankzij de samenwerking met Capital@Rent kunnen realiseren? “Toen wij zes jaar geleden zijn gestart, was het onze intentie om het fietsretaillandschap in Vlaanderen een kwaliteitsinjectie te geven door de opening van verschillende winkels waar klanten A-merken vinden en op een topservice kunnen rekenen. Inmiddels hebben wij twaalf dergelijke winkels uitgebouwd, met een vrij brede dekking in Vlaanderen. Alleen Brussel en sommige delen van Oost-Vlaanderen zijn

eigenlijk nog blinde vlekken. Daarnaast hebben wij vier maanden geleden in Nederland een keten van vijftien winkels overgenomen. Dankzij deze acquisitie mogen we ons vandaag de grootste fietsretailketen van de Benelux noemen.” M.M.: Wat apprecieert u vooral aan de samenwerking met Capital@Rent? “De zaakvoerders komen zelf uit een ondernemersfamilie en zijn daardoor goed vertrouwd met het klappen van de zweep: ze kennen de noden van een ondernemer en spelen daar gevat op in, heel rechttoe rechtaan. Als wij in de toekomst nog eens een achtergesteld krediet nodig hebben, zullen zij zeker de eerste zijn die wij contacteren. Meer info: www.capitalatrent.be


O N T D E K D E Z E U N I E K E L O C AT I E ! Dit prachtige voormalige klooster van de Karmelieten werd compleet gerenoveerd en omgetoverd tot vakantieverblijf en conferentiecomplex voor kleine en grote groepen.

IN HET HART VAN DE FRUITSTREEK Wandel, fiets of toer langs de grootste monumentenstad van Limburg. Ga gezellig winkelen op de markt of kastelen kijken in Haspengouw. In de lente staan alle fruitbomen in bloei en dit geeft een prachtig aanzicht. Van april tot oktober staat Haspengouw dan ook volledig in het teken van fruit.

Dit is uw perfecte locatie voor: ■ ■ ■ ■

seminaries, vergaderingen en trainingen gezins- of groepsvakanties weekenduitstapjes feesten

Laat je verrassen en ontdek deze prachtige streek!! Eynestraat 44 | 3800 Zepperen Voor meer info & boekingen: Christiane Vervaet | Mobile +32 (0) 489 57 23 61 christiane.vervaet@vakantie-residenties.be | www.vakantie-residenties.be

UW BEDRIJF VERDIENT DE BESTE IT-OPLOSSING CONSULTEER ONS VRIJBLIJVEND! Een partner met doorgedreven kennis... Laat u meer doen met Office365 en Azure Focus op Veiligheid en Privacy Gepassioneerd door innovatie en het vereenvoudigen van uw bedrijfsprocessen info@flexamit.com - T 03 500 10 10 - www.flexamit.com

35


ADVO C AT E N PA NE L LE Z ERSVRAAG

Mag ik bij de contractsluiting al afspreken welke de opzeggingstermijn zal zijn als ik mijn bediende ooit zou ontslaan? De nieuwe opzeggingstermijnen sinds 1 januari 2014 gelden zowel voor arbeiders als bedienden. Ze hangen enkel af van de anciënniteit van de werknemer. Voor contracten die afgesloten werden na 31 december 2013, spelen de hoogte van het loon of de leeftijd geen rol meer. Het gaat om vaste termijnen bepaald door de wet. Er is dus geen akkoord tussen de werkgever en de werknemer meer nodig, ook niet wanneer het gaat om hogere bedienden. De nieuwe regels over de opzegging zijn met andere woorden heel uniform. De wet verbiedt zelfs om afwijkingen vast te leggen in een sectorale cao. Er is ook niet meer uitdrukkelijk in een mogelijkheid voorzien om voor bepaalde bedienden met een hoog loon de opzeggingstermijn vast te leggen in een overeenkomst. Vroeger was dat wel het geval.

Concreet betekent dit dat de arbeidsovereenkomst mag voorzien in een langere opzeggingstermijn wanneer de werknemer wordt ontslagen, terwijl kortere termijnen uitgesloten zijn. Pas wanneer u de werknemer al heeft opgezegd, kan u met hem een akkoord sluiten over een kortere opzeggingstermijn.

Nochtans is het volgens de meeste juristen nog steeds mogelijk om in een individuele overeenkomst met een nieuwe werknemer opzeggingstermijnen af te spreken, ook na 1 januari 2014. Dat kan echter enkel wanneer die opzeggingstermijnen voor de werknemer gunstiger zijn dan de wet. Opzeggingstermijnen overeenkomen die voor de werknemer minder gunstig zijn, wordt verboden door de arbeidsovereenkomstenwet.

Growing@ Zwanenlaan 14 2610 Wilrijk Voor info: www.growing-at.be Tel.: 0478/973 903

36

Katrien Crauwels Van Goethem Advocaten k.crauwels@vangoethem-law.be T: 03 451 03 83 www.vangoethem-law.be

Coaching... ook voor U! Growing@ voorziet coaching in verschillende domeinen zoals: Burnout en pre-burnout ● Conflict coaching ● Management coaching ● Team coaching ● Individuele coaching ●


Bart Gonnissen.

Ins i de Projects

Kampioen in piekfijne interieurs Interieurwerken op maat

Inside Projects legt zich vooral toe op gyproc-wanden en plafonds, gevelbekleding, binnenschrijnwerkerij en binnendeuren.

Eigen schrijnwerkerij

Dankzij een uitgebreid, modern machinepark is Inside Projects in staat om keurig maatwerk af te leveren.

Schilderbedrijf

Met zusterbedrijf Design Projects verzorgt de onderneming ook een piekfijne afwerking in schilderwerken. Dit laat ook toe om een strakke planning te respecteren.

Specialisatie

Volkern, een systeem van dikke laminaat dat onder meer ingezet wordt voor de inrichting van sanitair en ziekenhuizen.

FICHE Oprichtingsjaar: 2004. Actieradius: de hele Belgische markt. Aantal medewerkers: 18, aangevuld met talrijke, zorgvuldig geselecteerde onderaannemers.

Select Projects

Totaaloplossingen voor al uw HR-vraagstukken Select Projects is een internationale groep die focust op staffing en rekrutering. Met activiteiten in België, Nederland, Noord-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten werkt Select Projects voor internationale bedrijven maar ook voor kleinere organisaties. Het team van ervaren specialisten biedt totaaloplossingen van het hoogste niveau voor al uw HR-vraagstukken. Van projectsourcing tot werving en selectie en van consultancy tot globale mobiliteit. Select Projects is actief in verschillende sectoren waaronder olie en gas, petrochemie, farmacie, ICT, banking, en meer. Voor bedrijven met internationale vereisten is Select Projects ook de perfecte partner. Op maat van de wensen van de klant zorgen zij voor alle praktische zaken zoals payrol-support accommodatie, inschrijvingen en andere ondersteuning.

Recente referenties: ziekenhuizen in Jette, Aalst, Leuven en Bonheiden; revalidatiecentrum Oostduinkerke; kantoren in Geel, Oudenaarde en Turnhout; winkels in heel België.

Select Projects is dus een organisatie die op maat van de bedrijven de beste HR-oplossingen levert. Zowel op nationaal als internationaal vlak is Select Projects de referentie op vlak van projectsourcing.

Ambachtslaan 1012 – 3990 Peer T 011 60 41 71 – info@inside-projects.be www.inside-projects.be

Noorderlaan 147/8 2030 Antwerpen T 03 609 67 67 info@selecthr.be – www.selecthr.be

Ann Smet.

VP-S Accountants & Belastingconsulente n

Advies in lijn met het bedrijfsdoel Ann Smet, accountant-belastingconsulent en zaakvoerder: “VP-S is een onafhankelijk accountantskantoor. Wij controleren en organiseren de boekhouding, verlenen fiscaal advies, vertegenwoordigen vennoten bij controle en onderzoek, maken verslagen op en adviseren met betrekking tot solvabiliteit en rendabiliteit van de onderneming.” Belangrijkste troef? “Een persoonlijke aanpak staat voorop. Wij stellen geen standaard oplossingen voor, wel adviezen die aangepast zijn aan de noden van het bedrijf.” Wat zie je als een trend? “Eenvoudige boekhoudkundige handelingen worden steeds meer geautomatiseerd. Dat is goed want zo komt er meer tijd vrij voor advies. Een voorbeeld zijn de eenvoudige standaardfacturen die via scanning automatisch worden verwerkt en ingeboekt via een pakket.” Hoe kom je in contact met collega-ondernemers? “Onder meer via netwerkbijeenkomsten van BNI op woensdagochtend. Je leert van andere ondernemers hoe zij bepaalde problemen aanpakken.” Hoe groot zijn jullie over 5 jaar? “Ons team heeft nu zeven mensen en dat zal over vijf jaar vermoedelijk ook zo zijn. Dit is de ideale grootte om klantgericht en persoonlijk te werken.”

Grote Baan 62 A - 9120 Melsele T 03 750 91 50 - info@vp-s.be - www.vp-s.be 37 - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n on d era an


OND ETRN KOP H EEMMAEN L I NKS IN LIER KO P RU B RIEK L IN KS

Lucien Herijgers, schepen van economie

“Initiatieven om leegstand terug te dringen, werpen vruchten af ” Lier telt zowat 130 kmo’s en enkele industriële bedrijven, met bus- en trailerbouwer Van Hool als bekendste speler. Maar vooral de detailhandel kreeg de voorbije jaren veel aandacht van het beleid. “We moeten alles inzetten om weer een bloeiende binnenstad te creëren,” beklemtoont Lucien Herijgers, schepen van economie. “Sinds 2008 steeg de leegstand hier namelijk met maar liefst 115% in aantal panden en 50% in leegstaande winkelvloeroppervlakte. Die negatieve spiraal zijn we gelukkig aan het keren.” M.M.: Wat was de oorzaak van deze forse toename van leegstand de voorbije jaren? Lucien Herijgers: “In 2006 werd het PRUP Afbakening klein-stedelijk gebied Lier goedgekeurd, waarbij er behoorlijk wat ruimte voor grootwinkels bij kwam, vooral aan de Antwerpsesteenweg. Een aantal grote zaken werd er extra gevestigd, maar al snel bleek dat de handel in de binnenstad daaronder begon te lijden. Verdere vergunningen werden geweigerd, maar meermaals in beroep toch verkregen. De winkelvloeroppervlakte in Lier groeide tussen 2008 en 2014 met 17,3%. Het aantal winkels met een vloeroppervlakte van 801 m² tot 1.600 m² zwol zelfs aan met 45,5%. De stijging van e-commerce kwam daar nog bovenop.” M.M.: Hoe wilt het gemeentebestuur het tij keren? “In september 2014 al werd in de gemeenteraad een detailhandelsvisie goedgekeurd. Enkele doelstellingen: de handel in de binnenstad ondersteunen, zones voor grootwinkels buiten het centrum afbakenen én beperken, kernversterkende maatregelen uitwerken en complementariteit nastreven tussen de verschillende vormen van winkelen. In december 2014 volgde de invoering van de Lierse Centrumbon, enkel verzilverbaar binnen de Ring en in het centrum van Koningshooikt. Die genereerde ondertussen zowat 70.000 euro omzet bij de betrokken handelaars. We stimuleerden zelfstandigen ook om deel te nemen aan het WES/UNIZO project ‘Commerciële Inspiratie’ en we investeren in meer promotie van de koopzondagen en evenementen in de binnenstad. Terrassen vergunnen we voortaan ook voor drie jaar in plaats

38 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Lucien Herijgers: “Lier werd door Unizo verkozen als Laureaat Ondernemende gemeente van Vlaanderen 2015.”

van één jaar en er is een premie van 10.000 euro voor invulling van leegstaande winkels in het kernwinkelgebied. Daarvoor werden al vijf aanvragen ingediend. We hebben de eigenaars van de leegstaande winkelpanden in het kernwinkelgebied bovendien samen uitgenodigd voor overleg. Dat leidde tot positieve resultaten, zoals bestickering van etalages en pop-ups. Lier werd door Unizo zelfs verkozen als Laureaat Ondernemende gemeente van Vlaanderen 2015.” “Zowel binnen het bestuur als bij de dienst economie en binnen de economische raad is er alvast een éénduidige visie hierover. Zo willen we ook een stevige belasting invoeren op leegstaande winkels: in het kernwinkelgebied te beginnen met 5000 euro per jaar, dat jaarlijks verdubbeld zal worden, erbuiten met 2.500 euro. Positief is voorts dat er de komende jaren zowat 1.700 nieuwe woningen gepland worden, alleen al binnen de Ring.” M.M.: De ondertunneling voor de Mechelsesteenweg zorgt ondertussen wel voor hinder in de bereikbaarheid van de stad.


LI E R RA N K I N G

“Deze werken op de Ring van Lier, nog tot eind 2016, leiden inderdaad tot een perceptie van onbereikbaarheid. We doen er alles aan om hiermee zo goed mogelijk om te gaan. Overigens is Lier vanuit de vijf andere invalswegen wel normaal bereikbaar. Op dit ogenblik wordt ook een nieuw plan, digitaal en op 20.000 flyers, verspreid met een overzicht van 5.000 parkeerplaatsen in de binnenstad: waar betalend en waar gratis, en op hoeveel meter van de Grote Markt. We maken ons sterk dat, na voltooiing ervan, de binnenstad, mede dankzij haar historische, toeristische en culturele troeven en 125 monumenten, aantrekkelijk zal blijven als koopstad.”

“We willen een stevige belasting invoeren op leegstaande winkels: in het kernwinkelgebied te beginnen met 5000 euro per jaar, dat jaarlijks verdubbeld zal worden, erbuiten met 2.500 euro.

De 10 grootste bedrijven Hieronder vindt u een klassement van de – naar toegevoegde waarde – 10 grootste bedrijven in Lier. Deze bedrijven zochten we op in de meest recente Trends Top 100.000, die zich baseert op de prestaties in het jaar 2013. 1. Van Hool Toegevoegde waarde: 202 miljoen euro Sector: bedrijfsvoertuigen, vrachtwagens, autobussen – industrie Werknemers: 3742 - CEO: Filip Van Hool

2. Blokker Toegevoegde waarde: 32,97 miljoen euro Sector: huishoudelijke apparaten, verkoop Werknemers: 799 - Gedelegeerd bestuurder: Frank De Belie

3. Ergon Toegevoegde waarde: 17,83 miljoen euro Sector: bouwmaterialen, productie Werknemers: 279 - Algemeen directeur: Stefan Van Buggenhout

4. Greif Belgium Toegevoegde waarde: 16,79 miljoen euro Sector: verpakking Werknemers: 159 - Algemeen directeur: Erwin Janssen

5. Xeikon Manufacturing Toegevoegde waarde: 13,36 miljoen euro Sector: machinebouw Werknemers: 174 - CEO: Wim Maes

6. Varo Toegevoegde waarde: 10,74 miljoen euro Sector: gereedschappen, verkoop Werknemers: 91 - CEO: Jeroen Nys

7. Gudrun Commercial Toegevoegde waarde: 10,64 miljoen euro Sector: chocolade en suikerwaren Werknemers: 137 - CEO: Eddy Walraevens

8. Smit Bart Speelgoed Toegevoegde waarde: 8,75 miljoen euro Sector: speelgoed Werknemers: 175 - Gedelegeerd bestuurder: Thomas Smit

9. Kruger Autobus Toegevoegde waarde: 8,01 miljoen euro Sector: openbaar vervoer Werknemers: 108 - Algemeen directeur: Frank Van Hool

10. LEO Pharma Toegevoegde waarde: 6,37 miljoen euro Sector: farmaceutische producten, verkoop Werknemers: 31 - Algemeen Directeur: Hilde De Swaef 239


Will van der Heijden.

Blycolin Textile Ser vices

Inzetten op duurzaamheid én kwaliteit Beddengoed, badstof of tafellakens … linnen is onmisbaar voor horecazaken. Maar het is een forse investering, en het onderhoud kost u veel tijd en energie. Daarom doet u een beroep op de verhuurservice van Blycolin. Dan krijgt u topkwaliteit in handen, én spaart u het milieu. Antwerpen Manager sprak met Will van der Heijden van Blycolin België. Waarom huren horecabedrijven hun linnen? Will van der Heijden: “Wanneer u huurt, betaalt u alleen wat u verbruikt zonder investering. Koopt u het aan? Dan wordt het een grote investering en permanente kostenpost. En natuurlijk verslijt uw linnen, of u raakt een deel van uw voorraad kwijt. Denk maar aan de handdoeken die als souvenir verdwijnen in de reiskoffer van hotelgasten. Gaat u met Blycolin in zee? Dan vervangen we automatisch de versleten of verloren stuks van uw collectie. En u krijgt altijd topkwaliteit: want met onze meer dan 40 jaar ervaring weten we hoe linnen het beste gereinigd wordt. Ook op ons advies rekent u. Bijvoorbeeld over hoe u de interne logistiek van uw linnen efficiënt organiseert. Resultaat? U bespaart tijd en geld.” Bent u in heel België actief? “Ja, u rekent in het hele land op Blycolin. Dat is mogelijk omdat we samenwerken met meerdere partnerwasserijen. Dat zijn zelfstandige bedrijven met wie we een intensieve samenwerking hebben. Daarnaast hebben we in België twee wasserijen in eigen beheer. Eentje in Maasmechelen, en dit jaar hebben wij Wasserij Record in Mechelen overgenomen. Die kwam in woelig vaarwater

terecht, daarom namen we de activiteiten over en behielden zo de wascapaciteit en werkgelegenheid.” Hoe belangrijk is duurzaamheid voor Blycolin? “Heel belangrijk. Daarom leggen we onszelf de richtlijnen van het ISO 26000-certificaat op, dit als eerste in de branche. Die draaien om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Waarom deze keuze? We weten dat katoen het milieu belast. De productie en de reiniging ervan vragen veel water, energie en chemicaliën. Daarom perfectioneren we onze technieken en procedures, zodat we zo natuurvriendelijk als mogelijk werken. Dat zijn geen loze woorden. Volgend jaar start de bodemsanering van onze nieuwe wasserij in Mechelen, terwijl die blijft draaien. Dat is uniek in België, maar het typeert Blycolin.”

FICHE Activiteit: verhuur van linnen voor horeca Actief in: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Polen Speerpunten: kwaliteit en duurzaamheid

Plaslaar 38b – 2500 Lier – T 03 488 68 18 – wvdh@blycolin.com – www.blycolin.com 40


LEO België Leadership Team.

Leo Pharma

Werken voor en mét patiënten De leeuw van LEO Pharma doet bij u misschien een belletje rinkelen. Want u vindt hem bij veel Vlaamse gezinnen in het medicijnenkastje terug. Maar kent u het bedrijf en de mensen achter de leeuw? Antwerpen Manager trok naar de Belgische hoofdzetel in Lier.

stichting, de LEO Pharma Foundation. Dat wil zeggen dat we niet onder druk staan van investeerders en dat LEO in feite alleen verantwoording schuldig is aan de patiënten. De winst wordt geherinvesteerd in het bedrijf om in de toekomst nog meer patiënten te kunnen helpen. Dat laat ons toe om op lange termijn te werken.”

LEO Pharma is wereldwijd actief. Wat is de specialiteit van uw bedrijf?

Hoe komt die focus op de patiënt dan concreet tot uiting?

Algemeen directeur Hilde De Swaef: “We helpen mensen een gezonde huid te krijgen”, is de missie van LEO Pharma. Onze behandelingen zijn er voor mensen met huidaandoeningen zoals psoriasis, actinische keratose, eczeem, acne of huidinfecties. Daarnaast hebben we in België geneesmiddelen voor patiënten met een trombose.” U bent een buitenbeentje in de farmaceutische sector? “Twee aspecten maken LEO Pharma uniek. Zo is er sinds vijf jaar onze evolutie van productgestuurd naar een patiëntgeorienteerd bedrijf – een radicale omslag. We werken samen met zorgverleners en patiënten. Doel van deze aanpak? De ontwikkeling van geïntegreerde behandelmogelijkheden die veel beter aansluiten bij de behoeften van de individuele patiënt dan het huidige therapeutisch arsenaal. Ook uniek is onze bedrijfsstructuur: alle aandelen van LEO Pharma zijn in handen van een

Marketingmanager Lucy Megens: “Neem bijvoorbeeld psoriasis. LEO Pharma biedt niet alleen behandelingen aan tegen deze huidaandoening, maar ook een patiëntgeoriënteerde website www.psoriasis.qualitycare.be én sinds kort ook de app, MyPso. Deze applicatie helpt mensen die leven met psoriasis een beter beeld te krijgen van wat hun psoriasis verergert. De MyPso-app reikt ook praktische tips aan voor kleine veranderingen die een grote impact hebben op de huid en de levenskwaliteit. Tot slot, lanceren we begin 2016 een topische behandeling in een revolutionaire toedieningsvorm, ontworpen voor en vooral mét patiënten.

FICHE Omschrijving: farmaceutisch bedrijf met een focus op huidaandoeningen en trombose Oorsprong: Denemarken Algemeen directeur België: Hilde De Swaef

Duwijckstraat 17 – 2500 Lier – T 03 740 78 68 – www.leo-pharma.be L ier - 41


STRA FFE MADAM M E N

“Geld heb je nodig om zelf al je financiële verplichtingen na te komen. Maar het is niet de reden waarom je begint te ondernemen.” 42


Isabel Verhelst (Ingenium Executive Search) en Laurence De Backer (Growing@)

“Je haalt je energie uit je werk, niet uit wat je eraan verdient” Breng twee vrouwelijke ondernemers/experts in ‘people business’ samen en start een gesprek over zakendoen, initiatief nemen, risico’s en netwerken. Resultaat: een omvangrijke stroom aan rake quotes, boeiende bedenkingen en interessante inzichten. Laurence De Backer van coachbedrijf Growing@ en Isabel Verhelst van Ingenium Executive Search, specialist in ‘executive search’, doen openhartig hun ondernemersverhaal. Stefan Kerkhofs - Foto’s: Johan Luykx

Laurence kende een wat aparte professionele carrière. Ze werkte eerst als vroedvrouw op de afdeling intensieve zorgen voor zwangere vrouwen in een groot ziekenhuis, werd enkele jaren huisvrouw (ze kreeg drie kinderen op 40 maanden tijd) en richtte in 2004 het paramedisch centrum Vita op. Met diverse diensten – vroedkunde, seksuologie, psychologie, osteopathie, diëtist, kinesitherapie, … – telt dat centrum vandaag 250 bezoeken per week. “Mijn werk is daar rond,” zegt Laurence De Backer. “Tijd voor een nieuwe uitdaging. Samen met mijn man startte ik een jaar geleden het bedrijf Growing@, gespecialiseerd in bedrijfscoaching. We volgden een jaar coaching bij specialist Jef Clement. Mijn man heeft veel ervaring als hoger kader in een groot logistiek bedrijf en doet ook consultancy van reorganisaties bij bedrijven. Zelf doe ik individuele coaching van medewerkers op alle niveaus, van de garage- en magazijnmedewerker over bediendes tot hogere kaderleden. We kijken niet inhoudsgebonden naar wat er gebeurt, de processen, kortom. En we proberen medewerkers in een bedrijfsomgeving als coach te inspireren, te helpen met werkpunten. Als ze bijvoorbeeld geen structuur krijgen in hun werk, geen nee kunnen zeggen, dikwijls te laat komen,… We focussen op oplossingen, kijken wat er mogelijk is. Daarvoor hebben we 35 kapstokken of ‘tools’ uitgewerkt. Zo’n coaching loopt over drie tot vijf gesprekken.” “We zijn ons ook gaan verdiepen in burn-outs en bieden ook daar coaching voor aan. Meestal worden personen met een burn-out door een arts naar ons verwezen. Dat zijn intensieve

trajecten van zes tot acht maanden. Een burn-out kan voorkomen op alle niveaus. Het treft vooral extraverte mensen, met een sterk ego, die zaken heel goed willen doen. De meesten rollen erin zonder het te beseffen. Het is zoals rijden met een bijna lege tank: alle reserves worden opgebruikt, je valt uiteindelijk volledig stil.” M.M.: Isabel, jij zit ook in de ‘people business’, maar met een heel andere insteek. “Ik ben 4,5 jaar geleden mijn eigen bedrijf in ‘executive search’, Ingenium Executive Search, gestart. Voor bedrijven ga ik op zoek naar senior en middle management profielen, die een bepaalde job kunnen uitoefenen. Ik werk op Europees vlak, soms ook in de VS of Azië. Ik hecht belang aan ‘diversity’ en tracht ook altijd één of twee vrouwelijke kandidaten in mijn ‘short list’ op te nemen. Ik bevoordeel vrouwen niet, maar kijk wel altijd proactief of er vrouwen zijn die dat kunnen. Ik ben economist van opleiding en hield mij aanvankelijk bezig met ‘finance’, auditing en consultancy. Daarna stapte ik over naar HR en rekrutering, op internationaal niveau. Op mijn 40ste wilde ik altijd al doen waar ik echt goed in was, in mijn eigen bedrijf als het kon. En toen mijn man en ik in Olen kwamen wonen, zag ik het – met een dochter van zes jaar – niet meer zitten om elke dag naar Brussel te trekken en geregeld naar het buitenland te reizen. Zo is Ingenium Executive Search ontstaan. Ik zoek en vind een match tussen ondernemingen en kandidaten op executive niveau. Microsoft, Coca-Cola, groeiende kmo’s, … Elk bedrijf is anders. En ook elke kandidaat verschilt. Past hij of zij in

St raf fe m ad am m en - 43


“De zorg voor de kinderen en het huishouden,… mannen kunnen dat beter lossen. Of ze voelen zich er minder verantwoordelijk voor. Daardoor kunnen zij zich meer focussen op hun werk.” Laurence De Backer, Growing@

het team? Heeft hij of zij dezelfde waarden als de werkgever en aan wie wordt gerapporteerd? Zal het ‘klikken’? Die koppeling maken, kan ik goed en doe ik graag. Voor iemand de juiste job vinden, plus mijn klant blij maken, dat is geweldig. Het is wel een bijzonder competitieve omgeving. Maar tussen de honderden grote en kleine ‘concullega’s’ heb ik toch mijn plaatsje gevonden.” M.M.: Is het voor een vrouw moeilijker om de stap naar het ondernemerschap te zetten? Moeten jullie je daar meer voor ‘verantwoorden’? Isabel: “Ik vind van niet. Maar ik leid geen fabriek of grote groep medewerkers. Ik werk alleen, en ben ook niet snel geneigd om iemand in dienst te nemen. Dat verhoogt de financiële druk. Ik besteed wel zaken uit. Ik schakel af en toe een ‘virtual assistant’ in, als ik het zelf niet allemaal geregeld krijg. En ik heb twaalf uur per week een poetsvrouw. Een paar jaar geleden liet ik me zes maanden lang begeleiden door een coach. Er heerste wat crisis in de sector en het aantal opdrachten verminderde. Die coach heeft me geleerd om Ingenium Executive Search te zien als een echt bedrijf. Ze heeft me er ook toe aangezet meer uit te besteden en mij vooral te focussen op de dingen waar ik echt goed in ben.” Laurence: “Op dat vlak hebben mannen het wel gemakkelijker. De zorg voor de kinderen en het huishouden,… zij kunnen dat beter lossen. Of ze voelen zich daar minder verantwoordelijk voor. Daardoor kunnen zij zich meer focussen op hun werk. Vrouwen zullen wellicht ook minder snel kiezen voor werk met lange buitenlandse reizen. Tien dagen weg van de kinderen, daar passen ze voor. Maar met ‘smartphone’ en andere digitale hulpmiddelen kan je tegenwoordig

44

veel van thuis uit doen. Ik doe zelfs coaching via Skype.” Isabel: “Ik ook, elke week doe ik rekruteringsgesprekken via Skype. Met Belgische kandidaten ga ik meestal iets eten, dan zijn ze ontspannen en leer je ze echt kennen. Dat is wel moeilijker via Skype. Maar je leert dat. Ik zit dan voor een groot scherm. De kandidaten zelf vertoeven in hun thuisomgeving en zijn daardoor ook op hun gemak.” Laurence: “Maar face-to-face gesprekken zijn toch altijd sterker. Zeker als ze emotioneel geladen zijn, zoals coaching bij een burn-out. Iemand heel even aanraken, maakt dan soms een wereld van verschil. Voor de gewone bedrijfsgerichte coaching is Skype wel een uitstekend instrument.” M.M.: Besteden jullie veel tijd aan netwerking? Laurence: “Wij zijn met Growing@ als bedrijfscoach nog maar een jaar bezig en moeten dus aan onze bekendheid werken. Netwerking, ondernemers ontmoeten, is daarom erg belangrijk. Ik ben daar elke dag mee bezig.” Isabel: “Ik niet. Dat is mijn werkpunt. Ik ga minder dan één keer per maand naar een netwerkevenement. Af en toe ga ik naar ‘Straffe madammen’, een netwerk voor ondernemende vrouwen. Omdat ik dat plezant vind. Ik doe ook drie avonden per week interviews met kandidaten, mijn tijd is dus beperkt. Ik heb wel een blog, waarop ik om de twee weken een artikel publiceer over zaken die ik belangrijk vind bij kandidaten (http://ingeniumsearch.blogspot.be/, red.). Altijd in het Engels, want de helft van mijn netwerk is Engelstalig. Ik vind het leuk om te doen en het blijkt een handig instrument om ‘top of mind’ te blijven in mijn competitieve sector.”

3


“Mijn ouders en schoonouders vragen soms: ‘Heb je nog genoeg werk’. Tja, dat is een andere generatie, voor wie een zeker en vast inkomen heel belangrijk is.” Isabel Verhelst, Ingenium Executive Search

M.M.: Jullie werkten allebei eerst in loondienst. Hoe reageerde jullie omgeving toen jullie besloten om ondernemer te worden? Laurence: “Ik had het geluk dat mijn partner voldoende verdiende, anders had ik de beslissing om tijdelijk te stoppen met werken niet genomen. Maar mijn man voelde dat ik me daar niet goed voelde. Een manager boven mij, die bepaalt wanneer ik wel en niet moet werken, daar heb ik het moeilijk mee. Mijn collega vroedvrouwen zeiden dat ze wisten dat ik dat ooit ging doen, op mijn eigen beginnen. Ik straalde dat toch enigszins uit, blijkbaar.” Isabel: “Wij hadden toen pas gebouwd. Mijn man verdient goed zijn boterham, maar er is een tweede inkomen nodig. Mijn man zei meteen: ‘Dat komt wel in orde.’ Ik had wel een back-up plan. Mocht het met Ingenium Executive Search niet gelukt zijn, dan was ik op freelance basis gaan werken. Zo’n back-up plan had ik nodig, voor mijn eigen gemoedsrust. Ik heb het gelukkig nooit moeten gebruiken. Mijn ouders en schoonouders waren wel ongerust, nog trouwens. ‘Heb je nog genoeg werk’, vragen ze soms. Tja, dat is een andere generatie, voor wie een zeker en vast inkomen heel belangrijk is. Mijn vader startte zijn carrière bij het Gemeentekrediet en ging op pensioen bij Dexia.” M.M.: Hoe belangrijk is geld verdienen in jullie ondernemersverhaal? Isabel: “Daarvoor doe je het niet. Ik bedoel: daar haal je de energie niet uit om het te doen. Maar het moet er wel zijn, natuurlijk. Anders stopt het ooit. In die zin is geld wel belangrijk.”

Laurence: “Dat klopt. Je moet betaald worden voor je prestaties. Je hebt het nodig om zelf al je financiële verplichtingen na te komen. Maar het is niet de reden waarom je begint te werken. Geld maakt mijn geluk niet als coach. Dat ‘coachees’ dankzij mijn hulp en inzichten oplossing vinden voor hun werkpunten of uitdagingen, daar draait het om.”

“BURN-OUT LEIDT TOT PROFESSIONELE HERORIËNTERING” Bijna één op tien Vlaamse werknemers kampt met burn-outklachten, zo blijkt uit onderzoek van het SERV, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen. Maar hoe herken je een burn-out? En wat kan je eraan doen? Laurence De Backer (Growing@): “De belangrijkste signalen zijn chronische vermoeidheid, hoofdpijn, niet kunnen slapen, aanhoudende irritatiegevoelens, minder eten, of – omgekeerd – veel snoepen, bijvoorbeeld chocolade, om het geluksgevoel te verhogen. Burn-out wordt veroorzaakt door een te grote gedrevenheid. Mensen focussen zich volledig op één zaak en verwaarlozen al de rest, hun relatie, gezin, vrienden,… Ze nemen geen vrije tijd, laden hun batterijen niet op. Ze denken dat ze goed bezig zijn en realiseren te laat dat het mis loopt. Verkeerde gedragspatronen – meegekregen uit opvoeding, relaties, werk,… – uit je rugzak halen: dat is de oplossing. De rugzak moet volledig leeg en dan kan je opnieuw starten. Een burnout leidt daarom vrijwel altijd tot een heroriëntering van iemands professionele leven. Tot een nieuwe jobinvulling, of zelfs een nieuwe baan. Dezelfde job op dezelfde manier terug opnemen, kan niet.”

St raf fe m ad am m en - 45


VERGROOT UW ZICHTBAARHEID Steven Pauwels.

Rooli t

Software op maat voor elk bedrijf Zaakvoerder Steven Pauwels

Activiteiten

Ontwikkeling van softwareprogramma’s die rekening houden met úw specifieke noden en wensen. En het goede nieuws is dat u maar een stukje hoeft te betalen. Zolang u de eigendomsrechten bij Roolit laat, nemen zij het grootste deel van de investering voor hun rekening. Zo bespaart u heel wat IT-kosten en kent u vooraf het exacte budget. Meer nog: elk programma is flexibel.

Focus

Zoekt oplossingen voor al uw rekruteringsvraagstukken Activiteit

Z-Staffing is een specialist in de meest uiteenlopende vormen van flexibele arbeid. Het bedrijf zoekt actief met zijn klanten mee naar de beste instroomoplossingen.

Speciaal

Expertise gecombineerd met praktijkkennis, uitgebreide klantenservice en flexibel ontwerp.

Mobiele apps

Nieuwe slogan

Troeven

“Wij zijn volop bezig met het mobiel toegankelijk maken van ons product Demarso. Zo voert u ook onderweg gegevens in vanaf uw smartphone of tablet of vraagt u de meest recente rapporten op. Door onze keuze om apps steeds voor de drie grootste platformen te ontwikkelen (IOS, Android en Windows/Windows Phone) onderscheiden we ons op de markt. Service U kan rekenen op een persoonlijke en professionele service. Want alle medewerkers kennen elk project als hun broekzak, en denken met u mee.

46

Z-Staffing

De uitgebreide expertise op het vlak van instroom zorgt voor een efficiënt rekruteringsproces van hoge kwaliteit. Een innovatieve oplossing vervangt het vaak dure proces van werving en selectie.

Transportsector en het openbaar vervoer.

www.managermagazines.be

François Van Bever en Wim Van Cauter.

Olivetenvest 21 – 2800 Mechelen T 015 63 01 25 info@roolit.com – www.roolit.com - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raan

‘Z-Staffing, je werkt het verschil’. Deze slogan past perfect in de nieuwe visie en strategie na een managementswissel verleden jaar.

Waar

Z-Staffing Antwerpen uitbreiding staat op de jaren.

is actief in Limburg, en Oost-Vlaanderen. Een naar de overige provincies planning voor de volgende

Industrieweg 57B – 3583 Paal-Beringen T 011 77 14 57 wim.vancauter@z-staffing.org www.z-staffing.org - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n on d era an


Leen Leerschool en Kristof Vansina.

Ent i ris

Kwaliteit en flexibiliteit van een maatwerkbedrijf Maatwerkbedrijven kennen steeds meer succes. Want naast flexibiliteit bieden ze u service én topkwaliteit. U kent ze misschien onder de oude naam: beschutte werkplaatsen. Brabant Manager trok naar maatwerkbedrijf Entiris, en sprak er met Leen Leerschool en Kristof Vansina. Wat kan Entiris betekenen voor úw bedrijf? Voor welke diensten doe ik een beroep op Entiris? Leen Leerschool: “Denkt u eraan om bepaalde activiteiten uit te besteden? Of hebt u extra werkkrachten nodig, voor korte of lange termijn? Leg dan uw vraag voor aan Entiris. Want u rekent op ons voor een brede waaier aan diensten – in onze vestigingen of bij u op locatie. U schakelt ons in voor handwerk, het verpakken van uw producten – ook in clean rooms -, het onderhouden van uw tuin … Elke vraag is welkom.” Hebben maatwerkbedrijven zoals Entiris een bijzondere werkwijze? “Uw opdracht delen we op in verschillende stappen. En dan bekijken wij voor elke stap wat de vereiste competenties zijn. Voor onze mensen op de werkvloer is dit een comfortabele manier van werken.

Het biedt hun de kans om écht goed te worden in wat ze doen – met veel voldoening en beroepseer als resultaat. Uw voordeel? Het werk gebeurt efficiënt en snel met topkwaliteit als resultaat.” Doen particulieren ook een beroep op Entiris? Kristof Vansina: “Voor onze groendiensten is dat inderdaad mogelijk. Dan zorgen wij voor de aanleg of het onderhoud van uw tuin. De frequentie van de werkzaamheden kiest u natuurlijk zelf. Een paar keer per jaar, of liever elke week? Alles is mogelijk. Een werkleider komt dan langs met zijn team van vier of vijf groenarbeiders. Allemaal hebben ze een specifieke taak en specialiteit. En we hebben een duurzame aanpak. Zo gebruiken we geen pesticiden, maar kiezen we voor onkruidbranders. Met een maatwerkbedrijf zoals Entiris geeft u het milieu én de maatschappij een duwtje in de rug.”

FICHE Activiteiten: maatwerk, verpakking, handwerk, cleanroom, staalboeken, groenzorg, locatiewerk Vestigingen in: Aarschot, Diest, Heist-op-den-Berg, Herent, Kampenhout, Kessel-Lo en Mechelen Aantal werknemers: 1700 Het bekijken waard: ontdek de nieuwe website en bedrijfsvideo op entiris.be

Entiris vzw: Centrale diensten – Gaston Geenslaan 92 (Havennummer A205) – 3200 Aarschot – T 016 44 14 60 – info@entiris.be – www.entiris.be HR - 47


M AN AGER T V

ook te zien op

Z-Steden verwarmt uw winter Z-Steden / Manager TV verwarmt uw winter. Tot half februari staat er in het weekend geregeld een stedenreportage op het programma op Kanaal Z. De zakenzender vertoont deze Manager TV afleveringen in een loop, die het hele weekend wordt herhaald. Hieronder vindt u een overzicht van alle reportages, met de namen van de – tot nu toe bekende – deelnemende bedrijven. Na (en ook al tijdens) de uitzending op Kanaal Z kunt u de afleveringen ook bekijken op www.managertv.be. Veel kijkplezier! 16, 17 en 18 januari: Boom

Deelnemende bedrijven: Aerts en Verstraeten (‘t Ruimerke), Lucky Pack, Imsir, Atlas Copco, Frateur - De Pourq, DV Hydraulics.

23, 24 en 25 januari: Temse

Deelnemende bedrijven: Lobelle Probufisc, Stelcon, Mastervoice.

Design,

20, 21 en 22 februari: Roeselare

Deelnemende bedrijven: Accu Service, Adopt ID, Stedec, Cauwelier & Co, De Leenheer, Enviro +, AJ Veurink, Anticimex, BeMatrix, Top Mart.

Kontrimo,

30, 31 januari en 1 februari: Zele, Hamme en Dendermonde Deelnemende bedrijven: Van Rysselberghe Beton, Kletz Saam, Hyundai, Bexco Fibres, Flex Advocaten, Hof Ter Meyghem Salons, Quintelier.

6, 7 en 8 februari: Heist-op-den-Berg en Brecht

Deelnemende bedrijven: Keukens Uytterhoeven, Mertens, Outdoor Living Michiels, Dravo, Jititrans, Contromon, SV Technics.

13, 14 en 15 februari: Beerse

Deelnemende bedrijven: Eddy De Prins, Stubbe Pierre, Kenis F., DCA, Glacio IJsboerke.

Recent uitgezonden op Kanaal Z, nu te zien op www.managertv.be: Vlasstreek 2: Rita Corne Advocaat, EL Architects, Creafarm, Van As Accountancy, Ets-Informatics, The Engineering Network (TEN), Vanmarcke-Foulon. Bree-Genk: LAG, Arcelor-Mittal, Groep Claesen. Essen: Ipsam International, Van Loon-Sleutel Architecten, Valeron Strenghts Films, Menbo, Verwater. Zwijndrecht: Zelfwasserij De Zonnebloem, DPS, VAB, INEOS, DEME Group.

48

UW BEDRIJF OP MANAGER TV? Wilt u uw eigen bedrijf, producten en diensten via Manager TV in de schijnwerpers plaatsen? Dat kan! Neem contact op met Ahmed El Aamraoui van Manager TV (tel.: 0489 24 17 06, aea@manager-tv.be). Hij helpt u graag verder.


Prosales bvba

Experiences aanbieden, de toekomst van de retail De titel van mijn nieuwe boek, Verkoop of Verdwijn, is vrij hard en dat is een bewuste keuze. Mijn overtuiging is dan ook dat in de nabije toekomst er nog slechts 2 verkoopkanalen blijven bestaan. Enerzijds heb je de steeds meer oprukkende internetverkoop waar klanten met enkele muisklikken de meest uiteenlopende producten de volgende dag al thuis geleverd krijgen. Anderzijds zal je bedrijven hebben die een zodanige aankoop-experience aanbieden aan hun klanten, dat deze klanten het nog steeds de moeite vinden om zich te verplaatsen en tijd te investeren om in communicatie te gaan met een topverkoper of adviseur binnen dit bedrijf. Alles wat tussen deze twee verkoop-varianten zit, zal van de markt verdwijnen. Bedrijven die enkel aanbieden maar niet verkopen, zullen merken dat hun potentiële klanten met hun ideeën en adviezen ook weer digitaal of elders gaan kopen en dat soms voor slechts enkele euro’s minder. Verkopers die amper de moeite doen om hun klanten hartelijk te begroeten, die aanbieden zonder rekening te houden met het budget van de klant, die enkel in de klant als ‘potentiële omzet’ geïnteresseerd zijn, maar niet in de ‘mens’ achter de klant, zullen in de toekomst werkloos zijn omdat klanten hun alternatief ook elders kunnen vinden. Op dit ogenblik zijn de grote merken volop aan het experimenteren met het optimaliseren van de klanten-experience. Er worden testen uitgevoerd met geurbeleving, verlichting, het aanpassen de muzak (de achtergrondmuziek) en ‘virtual reality’ om klanten in een zo optimaal mogelijke koopstemming te brengen. Maar alles valt als een pudding in elkaar als de Persoonlijke-ContactExperience (PCE) met de verkoper niet optimaal is.

Chris Cotteleer.

Alle investeringen worden waardeloos als klanten het contact met de verkoper als een afknapper ervaren. Verkopen is een vak apart. Soms wordt er op neergekeken en dat is totaal onterecht, want bedrijven die het goed doen en die in de markt blijven, hebben verkopers die klanten kunnen binden aan hun bedrijf. Daarvoor heb je topverkopers nodig en dit nieuwe boek, Verkoop of Verdwijn, is bedoeld om van een verkoper een Topverkoper te maken en Topverkopers weer wat nieuwe inzichten te bezorgen. Verder is het zeker ook een boek voor bedrijfsleiders en zaakvoerders, want als zij hun leidinggevende job zouden bekijken door een sales-bril, zou het bedrijfsleven er heel wat aangenamer uitzien. Bedrijfsleiders zouden hun missie en visie ‘verkocht’ krijgen aan de mensen op de werkvloer, waardoor controle, de meest verleidelijke maar ook meest nefaste management-tool minder belangrijk zou worden. Je managementstijl opnieuw uitvinden, met een verkoop-bril op je neus, …. welke manager durft deze uitdaging aan te gaan? Succes is alleszins verzekerd. De lezers van Manager Magazine kunnen dit nieuwe boek aankopen met een korting van 10,00 € op de website www.chriscotteleerwebshop.com door gebruik te maken van de promo-code MM1215. (Deze actie is geldig tot 31 december 2015)

CHRISCOTTELEER meer omzet | meer klanten | meer winst

Prosales bvba – Italiëlei 114 – 2000 Antwerpen – T 0475 79 13 45 – chris@cotteleer.be – www.chriscotteleer.com M arket i n g - 49


Kerstmis en Nieuwjaar komen zienderogen dichterbij en ook Handelsgids wil alle handelaars en bezoekers bedanken. Dit willen ze doen met hun jaarlijkse traditie en dit jaar met een nog grotere eindejaarsactie. Wat houdt deze unieke eindejaarsactie in? Vier belangrijke voordelen! Alle handelaars kunnen genieten van hun gratis eindejaarsactie. Handelsgids stelt immers heel de actie ter beschikking aan al de geïnteresseerden. Laat het hun weten per telefoon, mail of meldt u online aan via deze url: www.handelsgids.be/eindejaarsactie/meedoen U ontvangt affiches, deelnemingsformulieren, display, stickers en enkele loginnummers. Hierdoor kan u uw klanten meerdere keren laten deelnemen aan een spetterende eindejaarsactie die u niets kost. Hoofdprijs is een reis naar Zuid-Afrika of iPhones en iPads. Ja, de winnaar mag zelf kiezen. Om één van deze vele mooie prijzen te kunnen winnen, moeten de klanten naar de webpagina van de handelaar surfen op Handelsgids.be. Op de homepagina klikt men op het icoon van de ‘Eindejaarsactie’. Men geeft de logincode in, hun emailadres en kiezen 4 willekeurige nummers tussen 1 en 95. En dan komt het tweede voordeel voor de KMO. Men gaat elke handelaar een score geven voor zijn vriendelijkheid. Zo wordt er per gemeente een vriendelijkste handelaar gekozen en geniet deze van veel persbelangstelling en gratis publiciteit. Vorig jaar is dat reeds in enkele gemeenten gedaan en zijn verschillende winnaars zelfs op de regionale TV geweest met een heuse publi-reportage.

Nog een extraatje. Indien 1 van de 3 hoofdwinnaars gewonnen hebben met een login van uw zaak dan mag u met 10 mensen als VIP naar een groot event gaan. Dat kan naar een match van de Rode Duivels zijn, of naar de Chippendales, of naar de Night of the Proms, of naar…. dat kan nog besproken worden. Het is in ieder geval een zeer interessant teambuildingevent. En natuurlijk heeft u ook iets om te babbelen tegen uw klanten. Wat moet men altijd vertellen? Wel, nu kan u over de actie praten, over de schitterende prijzen of reizen terwijl u een flyer met loginnummer meegeeft, in plaats van over het slecht weer te klagen. Wie en hoeveel personen er meegespeeld hebben kan u altijd volgen op www.handelsgids.be/geregistreerd. De eindejaarsactie loopt tot en met 13 januari 2016. Voor 1 februari 2016 ontvangen de winnaars en hun handelaars een mail en op 1 februari 2016 worden de winnaars bekend gemaakt op www.handelsgids.be. Het complete Handelsgids-team bedankt iedereen voor de fijne samenwerkingen van afgelopen jaren. Hopelijk gaat u dit jaar met één van de hoofdprijzen aan de haal!

NIEUW! Het derde voordeel is dat de deelnemers ook de handelaar tips kunnen geven hoe men zijn zaak kan verbeteren. Het is alsof u een deel mysterieshoppers inhuurt die uw zaak dan gaan helpen om beter te worden. Beter worden dankzij Handelsgids kost u niets. Zij stellen dit allemaal gratis ter beschikking. Het vierde voordeel is dat de e-mailadressen van alle deelnemers, dus uw klanten, opgeslagen worden in uw databank en zo kan u als handelaar gaan communiceren met uw klanten. Wilde olifanten die je kan spotten in het nationale Krugerpark


Wat is er allemaal te winnen? In totaal zijn er €50.000 aan prijzen. De eerste prijs is een reis naar Zuid-Afrika of iPads of iPhones en waardebonnen. Totale waarde van de eerste prijs is €6.000. De verschillende waardebonnen zijn voor een gastronomisch etentje, wellness arrangement, verschillende Lucky cadeaubonnen, een citytrip (2p) of champagneweekend (2p), 3 x 2 VIP tickets voor een event, ballonvlucht voor 4 personen,... De tweede prijs is o.a. een reis naar Cyprus naar het mooie Athena Beach hotel of iPads of iPhones en waardebonnen. Totale waarde van de tweede prijs is €4.000. De derde prijs zijn verschillende waardebonnen. Totale waarde van de derde prijs is €2.000. De vierde prijs zijn verschillende waardebonnen. Totale waarde van deze prijs is €1.000. Van de 5de tot 20ste prijs zijn het Lucky cadeaubonnen of waardebonnen met een totale waarde van €500/winnaar. Van de 21ste tot en met de 50ste prijs zijn het waardebonnen met een totaal waarde €250/ winnaar. Van de 50ste tot en met 150ste prijs zijn waardebonnen of Lucky cadeaubonnen ter waarde van €100/ winnaar en zelf te kiezen wat. Van de 150ste tot en met de 250ste prijs zijn het Lucky cadeaubonnen met een waarde van € 50/winnaar ook weer zelf te kiezen.Van de 251ste tot en met de 500ste prijs zijn het Lucky cadeaubonnen met een waarde van € 30/winnaar ook weer zelf te kiezen wat.

Hoe worden de winnaars bepaald? Aan een deelnemer wordt gevraagd vier willekeurige cijfers in te geven. De winnaars worden dan op volgende manier bepaald. Eerst telt natuurlijk het juiste cijfer op de eerste vraag. Bij meerdere juiste antwoorden wordt het tweede cijfer ook in rekening genomen. In het geval dat er nog steeds meerdere juiste antwoorden zijn op vraag 1 en vraag 2, telt het 3de en het 4de cijfer op dezelfde manier mee. De juiste cijfers worden bepaald tijdens de volgende voetbalwedstrijden in eerste nationale mannen die gespeeld worden in het weekend van 15 – 16 en 17 januari 2016. Het eerste juiste cijfer is de minuut waarin de eerste gele kaart getrokken wordt tijdens de match Club Brugge - Moeskroen en het tweede juiste cijfer is de minuut wanneer het eerste doelpunt valt tijdens deze match. Het derde juiste cijfer is de minuut waarin de eerste gele kaart getrokken wordt tijdens de match KAA Gent – RSC Anderlecht. Het vierde cijfer is de minuut waarin het eerste doelpunt valt tijdens deze match.

Wenst u meer info over deze eindejaarsactie mail dan naar marketing@handelsgids.be of Tel. 013/32 10 10

Geniet even mee van het prachtige landschap in Zuid-Afrika

Al meer dan 10 jaar trouwe Handelsgidsklant LZK Verzekeringen te Lier www.handelsgids.be/lier/lzk-verzekeringen Zaakvoerster Jasna Guwy : De beslissing om met Handelsgids.be in zee te gaan was een schot in de roos waar ik vandaag de dag nog steeds met volle overtuiging achter sta. Waarom zouden we anders al 10 jaar klant zijn. Via Handelsgids.be krijgen we regelmatig nieuwe klanten. Vandaag de dag kan je niet meer zonder online marketing, en als je ziet wat Handelsgids.be allemaal biedt voor zo weinig geld… Ongelooflijk hoe ze dat kunnen. Ook de googleresultaten zijn schitterend. Zoiets kost elders € 50.00 tot € 10.000 en nu heb ik dit voor een appel en een ei. Ja ik ben een zéér tevreden Handelsgidsklant. En wat wij doen ? Wel, wij zijn een onafhankelijk verzekeringskantoor dat u kan vinden in de Berlaarsestraat nr 2 te Lier. Wij behartigen uw belangen op verschillende vlakken: verzekeringen, beleggings- en spaarproducten en bieden u tevens allerhande financiële diensten aan. Ook voor andere diensten bent u bij ons in goede handen: wij zorgen voor een vlotte en snelle afwikkeling bij schade en dit zonder enige vorm van administratieve rompslomp voor u. Wij houden onze klanten op de hoogte betreffende de nieuwste ontwikkelingen via de nieuwsbrieven van Handelsgids. Wij maken tijd voor al onze klanten om hen het beste advies te kunnen geven. Jasna Guwy: Onze troef is dat we een onafhankelijk kantoor zijn en samenwerken met een groot aantal maatschappijen en daardoor steeds de beste voorwaarden kunnen vergelijken en verkrijgen. Heeft iemand een bestaande verzekering lopen en wenst deze door ons te laten beheren of centraliseren? Wij zorgen voor een onmiddellijke overname en optimalisatie van hun dossier. Zo voorkomt u gaten in uw dossier of gelijklopende dekkingen. Verzekeringen zijn een complexe materie. Ingewikkelde wetten en financiële wetmatigheden worden er toegepast op haast alle domeinen van het privé- en professionele leven. Zonder kennis van zaken is het dan ook haast onmogelijk om de juiste keuzes te maken. Vaak beseft men pas te laat dat men een verkeerde keuze gemaakt heeft bij een schadegeval of geldbelegging die een tegenvallend rendement oplevert. Kies daarom de juiste partner aan uw zijde! Kies daarom voor LZK Verzekeringen te Lier en denk eraan: U bekijkt niet elke dag uw verzekeringscontracten? Uw verzekeringsmakelaar wel !


DOSSIER MICE

Hoe organiseert u een efficiënt en geslaagd bedrijfsevenement? Wie een geslaagd bedrijfsevenement wil organiseren, moet met diverse zaken rekening houden. Wat wilt u ermee bereiken? Hoeveel mag het kosten? Welke locatie kiest u? Wij zetten enkele belangrijke aandachtspunten voor u op een rijtje. Yoline Cogghe / Stefan Kerkhofs

52

DOEL Wat wilt u met uw evenement bereiken?

BRAINSTORM Sta open voor alle ideeën

Een evenement organiseren is dikwijls niet goedkoop en doet u altijd om een bepaalde reden. Definieer dat doel zo duidelijk mogelijk. Een personeelsfeest kan bijvoorbeeld de band tussen uw werknemers versterken. Of gaat het om de introductie van een nieuw product of het versterken van de relaties met uw klanten? Probeer klaar en duidelijk te bepalen hoe u dit met uw event wilt bereiken.

Aan de basis van elk succesvol event ligt een goede brainstormsessie, al dan niet in samenwerking met een evenementenbureau. Zorg ervoor dat u openstaat voor alles wat er aan bod komt. Het meteen afkeuren van ideeën kan ertoe leiden dat de neiging om creatieve voorstellen te delen, vermindert. Hoe gek de ideeën ook zijn, er kan altijd iets goed inzitten.


Aan de basis van elk succesvol event ligt een goede brainstormsessie, al dan niet in samenwerking met een evenementenbureau. Zorg ervoor dat u openstaat voor alles wat er aan bod komt. BUDGET Maak en respecteer een financieel plan

PLANNING Creëer een flexibele tijdslijn Op tijd een degelijke planning uitwerken, zorgt voor gemoedsrust tijdens de voorbereiding van uw evenement. Probeer alle belangrijke onderdelen in een tijdslijn vast te leggen en spreek goed af wie wat voor zijn of haar rekening neemt. Zodat u – toch best belangrijk – uw uitnodiging bijvoorbeeld zeker op tijd verstuurt. Maar maak uw planning ook niet te krap, want veel zaken pakken dikwijls anders uit dan voorzien. Flexibiliteit is bij de organisatie evenementen een noodzaak.

KWALITEIT Leg de lat voldoende hoog, op alle vlakken

Een evenement hoeft niet te duur zijn om vruchtbaar te zijn. Het is het concept dat sterk in elkaar moet zitten. Maar u moet wel ongeveer weten hoeveel u er minstens en maximaal aan wilt spenderen. Probeer uw evenementkosten zo goed mogelijk te ramen, maar besef dat er wellicht nog extra uitgaven zullen bijkomen. Of bekijk hoe u bepaalde kosten kunt beperken of schrappen dankzij creatieve oplossingen.

Van de uitnodiging over gekoelde drankjes en verse hapjes tot degelijke geluidsinstallatie en belichting: streef in elk onderdeel van uw evenement naar kwaliteit. Dat zit hem dikwijls in de kleine dingen. Dikwijls zijn het net die kleine extraatjes die mensen bijblijven en die ervoor zorgen dat ze uw event beter vinden dan dat van uw concurrent. Een bloemstukje op elke tafel is mooi, maar een bloemstukje met een vlagje waar de naam van uw bedrijf of het logo opstaat, spreekt nog meer aan.

PROGRAMMA Hou rekening met uw doelgroep

ORGANISEER Communiceer en luister efficiënt

Ook belangrijk: het programma van uw evenement moet naadloos aansluiten op uw doelgroep. Zowel de inhoud als het tijdstip waarop u uw gasten ontvangt, moeten ‘kloppen’. Wie een B2B-event organiseert tijdens een interland van de Rode Duivels, mag bijvoorbeeld niet verbaasd zijn als er weinig mannelijke gasten inschrijven. U kan ook een groot scherm plaatsen, zodat die wedstrijd goed te volgen is. Of u integreert die voetbalmatch in uw programma, met een bekende ex-international als gastspreker.

Deze tip lijkt misschien vanzelfsprekend, maar toch is het belangrijk dat u die niet uit het oog verliest. Vaak zijn meerdere medewerkers bezig met de organisatie. Dat zij op dezelfde lijn zitten, is nodig voor het welslagen van uw evenement. Hier kan u voor zorgen door tijdig overlegmomenten in te lassen. Laat geen kostbare tijd en geld verloren gaan door kleine misverstanden. Veel succes!

LOCATIE Bekijk, vergelijk en kies verstandig

En probeer zeker zo veel mogelijk te genieten van uw eigen evenement!

De locatie die u kiest, moet bij uw evenement en/of bedrijf, en in uw budget, passen. Daarnaast moeten de faciliteiten natuurlijk in orde zijn en moet er voldoende ruimte zijn voor alle bezoekers. Als u meerdere locaties vergelijkt, krijgt u een beter zicht op de prijzen. En kunt u beter inschatten wat locaties precies te bieden hebben.

MIC E - 53


Jan de Wieuw en Danny Kayser.

JADA e vents

Beleef de magie van een JADA-evenement Als de mannen van JADA events in de buurt zijn, is het altijd feest. Want JADA organiseert evenementen voor bedrijven. Zoals personeelsfeesten, incentives en beurzen. Van tien tot tienduizend gasten. U schakelt hen in voor de hele organisatie – van concept tot follow-up. In België én het buitenland. Antwerpen Manager sprak met zaakvoerders Jan de Wieuw en Danny Kayser. Voor welke events kan ik bij jullie terecht? Jan de Wieuw: “Net zoals alle goede dingen komt ook het aanbod van JADA events in drieën. Zo rekent u in de eerste plaats op ons voor de organisatie van uw personeelsfeest, jubileum en bedrijfsfamiliedag. Een tweede poot zijn de incentives en teambuildings in binnen- of buitenland. We regelen voor u alle reservaties, stellen een activiteitenprogramma samen, en zorgen ervoor dat de uitstap pico bello verloopt. Brand activation is onze derde dienst. U vertrouwt op ons voor uw zichtbaarheid op gesponsorde events en beurzen.” Hoe maken jullie het mij gemakkelijk? Danny Kayser: “Door u al het werk uit handen te nemen. Zoals het bedenken van het concept, het vinden van de locatie en de catering. En dan denk ik nog aan de communicatie, decoratie en artiesten voor uw event. U vraagt het, JADA events regelt het. Daarbij staat de persoonlijke follow-up centraal. Als zaakvoerders zijn we erbij vanaf de eerste briefing. En staan ook tijdens het event voor u ter beschikking. Zo bent u helemaal gerust. Het gros van het werk gebeurt in eigen huis. Zoals de conceptontwikkeling, grafische vormgeving, 54

inschrijvingen en al het regelwerk. Zes eventmanagers staan voor u paraat. We doen ook een beroep op externe experts als dat nodig is.”


Werken jullie met vaste partners? Danny Kayser: “Na bijna negen jaar ervaring in de sector hebben we een netwerk opgebouwd van excellente partners. Zoals voor de hostessen, catering en verlichting. Ze leveren topkwaliteit én zijn betrouwbaar. We zetten dus de juiste mensen op de juiste opdracht. Zoekt u toch iets anders? Dan vinden we voor u een andere geknipte leverancier die in het plaatje past én kwaliteit levert.” Hoe gaan jullie te werk bij de organisatie van events? Jan de Wieuw: “Wij hanteren het stappenplan horen, zien en spreken. Hebt u plannen voor een evenement of incentive? Dan komen wij naar u toe voor een grondige briefing. Wat verwacht u van het evenement? Voor welke zaken schakelt u onze expertise in? En wat is uw budget? Met die informatie gaan we aan de slag. U ontvangt van ons een aantal voorstellen voor concept en aanpak. Na horen en zien komt spreken, want ú krijgt uiteraard het laatste woord. We sleutelen aan het ontwerp tot u helemaal tevreden bent. Alles beslist? Dan starten we met de organisatie.” Wat zijn de hoogtepunten uit jullie JADA-carrière? Danny Kayser: “De grootste manifestaties geven mij een onbeschrijfelijke kick. Vorig jaar schakelde een bedrijf uit Laakdal ons in voor een event met drieduizend deelnemers. In plaats van de klassieke grote tent stelde JADA events vier kadertenten voor met een overdekt podium middenin. Door die creatieve invalshoek

haalden we de opdracht binnen. Want een kadertent is een stuk goedkoper. Zo regelden we nog een optreden van Natalia erbij – allemaal binnen het afgesproken budget.” Jan de Wieuw: “In onze sector draait alles rond beleving. Dus is een evenement voor mij écht geslaagd wanneer de aanwezigen geraakt zijn – met een lach of een traan. Zo liet de animatie tijdens de herlancering van de verkeerscampagne Go For Zero een enorme indruk na. Ook ons eigen vijfjarige jubileum was zonder twijfel een mijlpaal. Alle gasten waren zo enthousiast over de kerklocatie en de straffe catering dat niemand het feest wilde verlaten.” Wat brengt de toekomst? Danny Kayser: “Ons bedrijf groeit nog elk jaar. Dit jaar stegen we naar de derde plaats in de tevredenheidsenquête van Experience Magazine. Een enorm hart onder de riem! We willen u in de toekomst blijven verrassen met de meest creatieve concepten. Want net dat is zo leuk aan onze job. Iedere klant en elk evenement is anders. U daagt ons telkens uit om het nog beter te doen.”

FICHE Aanbod: organisatie van evenementen voor bedrijven Missie: uw gasten een onvergetelijke beleving bezorgen Zaakvoerders: Jan de Wieuw en Danny Kayser

Scheldestraat 57 – 2000 Antwerpen – T 03 257 09 13 – info@jada-events.be – www.jada-events.be MIC E - 55


Torenhof

Kempische parel voor uw bedrijfsevenement Plant u een bedrijfsevenement en wilt u de platgetreden paden verlaten? Kom dan eens kennismaken met het Torenhof in Westerlo. Want deze locatie heeft alles om een knaller te maken van uw evenement: een unieke ligging, een sublieme keuken en vooral een aangename service. Gastheer Johan Ariën vertelt. Voor welke events kan ik bij u terecht? Zaakvoerder Johan Ariën: “Voor kleine én grote events bent u bij het Torenhof aan het juiste adres. Wilt u een zakenlunch of vergadering in een rustige, ontspannen sfeer? Dan bent u welkom in ons restaurant. Als u wat meer privacy verkiest, staan onze vergaderzalen voor u klaar. Ideaal voor een vergadering tijdens een lunch. U proeft hier van een lekkere Frans-Belgische keuken, en bij onze suggesties vindt u het beste wat de seizoenen te bieden hebben. Maar misschien wilt u helemaal iets anders? Een ontbijtvergadering bijvoorbeeld. Dan kunt u elke dag terecht in ons Bakkerij-ijskafee voor een uitgebreid ontbijtbuffet. Geef de dag een stevige start en proef van ons huisbereide brood met diverse kazen en ander beleg, ovenverse koffiekoeken, vers fruit … Op zonnige zomerdagen ontbijt u op het terras, en maakt u kennis met onze imposante tuin. Want we zitten hier midden in het groen, pal tegenover de eeuwenoude abdij van Tongerlo. Een omgeving mét karakter dus.”

Johan Ariën

Zit ik bij het Torenhof ook goed voor een studiedag of teambuilding? “Jazeker. Een vergadering, studiedag, productvoorstelling of bedrijfsfeest … Het is allemaal mogelijk bij het Torenhof. We hebben zalen met een capaciteit van 22, 50, 180 en 240 personen. U huurt ze met of zonder catering, of we nemen de organisatie van uw event helemaal voor onze rekening. Hetzelfde verhaal voor uw teambuilding. Dan zorgen wij voor leuke activiteiten zodat uw ploeg vleugels krijgt. En reken maar dat er hier in de Kempen wat te beleven valt. Achteraf geniet u van een heerlijke maaltijd in ons restaurant.”

FICHE Omschrijving: hét adres in Westerlo voor uw feest of bedrijfsevenement. Of simpelweg om lekker en gezellig te tafelen. Openingsuren: Torenhof is elke dag open vanaf 11.30 uur; maandag gesloten. Bakkerij-ijskafee vanaf 9 tot 21 uur.

Is het Torenhof vlot bereikbaar? “We liggen net buiten het centrum van Tongerlo. Dus u bereikt het Torenhof héél vlot; toch liggen we hier helemaal in het groen. U maakt gebruik van onze ruime parking, en we bieden u zelfs een gratis taxiservice aan. We doen alles om u een aangename tijd te bezorgen.”

Geneide 1 – 2260 Westerlo – T 014 54 43 91 – info@torenhof-tongerlo.be – www.torenhof-tongerlo.be 56

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


Amalthea

Alle dagen feest Bij Amalthea organiseren ze elke dag feesten. Van babyborrels met tien gasten tot vip-arrangementen voor tienduizend genodigden. Ook voor u. Wie zijn uw feestdirigenten? Zaakvoerders Tinne Vansteene en Koen Meeusen. Koen Meeusen en Tinne Vansteene.

Waarvoor kan ik bij Amalthea terecht? Koen Meeusen: “U vertrouwt op ons voor de catering van uw feest. Van een pannenkoekenslag tot een uitgebreid diner. Amalthea gaat geen enkele uitdaging uit de weg. Zelf zijn wij echte Bourgondiërs, we vinden het dan ook heel belangrijk dat onze gasten goed én lekker eten. Kwaliteit staat voorop, zowel wat betreft producten als personeel. Ons gemotiveerd ‘A-Team’, zoals we ze grappend altijd noemen, gaat voor de klant door het vuur. Ze bezorgen alle feestvierders een onvergetelijk evenement – tot in de puntjes verzorgd.” Zorgen jullie voor meer dan het eten? Tinne Vansteene: “Zeker! Als de klant dit wenst, zorgen wij ook voor alle materialen, decoratie. Of werken we zelfs een volledig feestconcept uit, al dan niet in samenwerking met een door de klant gekozen organisatiebureau. Zodat het hele plaatje klopt. Omdat we over mobiele keukens beschikken, kunnen wij echt overal een feestje bouwen. Kortom: organiseert u een event, en weet u niet waar te beginnen? Dan bent u bij Amalthea aan het juiste adres. We leiden de grootste uitdagingen in goede banen. Zodat u tijd hebt voor wat écht telt: feesten, netwerken, genieten.” Hebben jullie een typerende keuken? Tinne Vansteene: “Nee, we stemmen de keuken af op de vraag van onze klant. Dát is net de sterkte van Amalthea. We serveren alles wat de klant wenst op eender welke locatie – de klok rond en binnen het afgesproken budget. We hechten heel veel belang aan

catering én aan de omkadering, zoals de sfeer en de presentatie. Op dit moment is bijvoorbeeld showcooking voor grote groepen heel populair.” Hoe ziet de toekomst van Amalthea eruit? Koen Meeusen: “Amalthea bestaat volgend jaar dertig jaar, en we zijn nog lang niet uitgefeest. Er liggen nog honderden ideeën voor u klaar. De grootste beloning voor ons werk is dat we heel wat vaste klanten hebben. Hopelijk mogen we binnenkort ook úw gasten culinair verwennen.”

FICHE Aanbod: catering op locatie Troef: flexibiliteit qua concept, keuken en aantal gasten Zaakvoerders: Tinne Vansteene en Koen Meeusen

Bijkhoevelaan 30 – 2110 Wijnegem – T 03 353 91 12 – tinne@amalthea.be – www.amalthea.be E - 57 Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eMIC raa n


Yves Lannoy.

Lannoy Ballooning

Uw bedrijf in hogere sferen Zoekt u een betaalbare reclametool met een gigantisch bereik? Dan is Yves Lannoy uw man. Hij organiseert ballonvaarten voor particulieren en bedrijven. En zorgt voor uw gepersonaliseerde bedrijfsballon. Wat doet Yves Lannoy Ballooning voor mij? Zaakvoerder Yves Lannoy: “Als bedrijf hebt u twee mogelijkheden. U nodigt uw klanten, partners en personeelsleden uit voor een luchtdoop. Of u gebruikt een eigen ballon in de look-and-feel van uw bedrijf of product voor promotie het hele jaar door. Via een pakket volledig op maat van uw bedrijf en budget. Zichtbaarheid verzekerd! Want komt er een ballon voorbij? Dan hebben jong en oud hem opgemerkt. Yves Lannoy Ballooning beheert de bedrijfsballonnen van onder andere RTV, Nostalgie en Tempo-Team. We zetten die ook in als blikvanger tijdens beurzen en evenementen.” Komt er veel kijken bij het beheer van een ballon? “Als eigenaar moet u de ballon inschrijven, en laten keuren en onderhouden. En om op te stijgen en te landen hebt u vaak een vergunning nodig. Net daarvoor rekent u op mij. Ook bewaar ik uw ballon in de beste omstandigheden – beschermd en beschut. En zorg ik ervoor dat uw gasflessen altijd gevuld zijn, klaar voor vertrek. U hoeft mij alleen een kalender te bezorgen. Zo weet ik waar en wanneer u de ballon nodig hebt. De zomer is erg populair, maar ook in de winter vliegen we uit.” Hoe verloopt een ballonvaart? “U en uw gasten profiteren van een unieke belevenis. Een uur voor vertrek komen we samen. U krijgt informatie over de ballon,

het weer en de veiligheid. De vaart zelf duurt ongeveer anderhalf uur. U geniet van het fantastische uitzicht, de vrijheid en de rust. We sluiten de vlucht stijlvol af met champagne en de overhandiging van uw vliegcertificaat – mét de gegevens van uw bedrijf erop. Na afloop brengt mijn team u weer naar de vertrekplaats. Zeker het vermelden waard: wij beschikken over een mand, toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Kortom: een onvergetelijk avontuur voor iedereen.”

FICHE Aanbod: ballonvaarten en gepersonaliseerde luchtballonnen Troef: promotiemiddel met enorme zichtbaarheid Handig: Yves Lannoy Ballooning regelt alle administratie voor u.

Lannoy Ballooning Ambachtstraat 12 – 2450 Meerhout – T 0478 51 57 30 – info@ballonnetjevaren.be – www.ballonnetjevaren.be 58


Ronny Vandenbergh.

De Vesten

Inspiratie langs het kanaal Efficiënt vergaderen in een inspirerende omgeving? Productvoorstellingen in stijl? De Vesten in Laakdal is een fijn adres voor seminaries, beurzen en themafeesten. CEO Ronny Vandenbergh heeft werkelijk aan alles gedacht: van buitengewoon moduleerbare vergaderruimten tot verse en lichte maaltijden, vergezeld van heerlijke koffie. Wat is jullie grote troef? Ronny Vandenbergh: “We hebben dit complex acht jaar geleden laten bouwen, modern en tijdloos tegelijk. Het gaat hier om een recent pand en zo beschikken we over prima uitgeruste zalen. We hebben alle technologische snufjes en faciliteiten in de ruwbouwfase kunnen inplannen. Akoestiek en verluchting zijn perfect geregeld en het daglicht maakt het echt aangenaam. Wij zijn in Laakdal gevestigd en hierbij wil ik de vlotte bereikbaarheid van onze locatie graag even in de verf zetten. We bevinden ons op een strategisch punt tussen de provincies Antwerpen en Limburg, vlot bereikbaar via de E313.” Op ruime afstand van de grootsteden? Ronny Vandenbergh: “Dat is net een voordeel … deze zone blijft

gespaard van het dagelijks fileleed. Bedrijven met filialen over het hele land maken handig gebruik van onze centrale ligging. Dit is ideaal wanneer ze events organiseren voor al hun personeelsleden. We merken dat ze ons dan uitkiezen als ‘oostelijke’ locatie, daarnaast kiezen ze ook nog seminarieplek in Oost- of West-Vlaanderen. Zo kunnen wij grootbanken, bouwbedrijven, sectorverenigingen en retailers tot ons vast cliënteel rekenen. We werken op maat van elke klant en vinden voor elk probleem een oplossing.” Hoe vullen jullie dit concreet in? Ronny Vandenbergh: “De klant is hier koning, absoluut … onze gasten moeten zich hier thuis voelen. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat alle evenementen hier vlekkeloos verlopen. Zo werken we bijvoorbeeld met meerdere internetproviders: onze klanten moeten op elk moment draadloos kunnen inloggen, dat spreekt voor zich. En net daarom willen we geen enkel risico nemen. Hier kan je altijd online. Verder hebben we ook een loskade die aan onze grote vergaderzaal uitkomt: dat is handig voor wie materiaal wil meebrengen voor beurzen en productvoorstellingen. We luisteren proactief naar de feedback van onze klanten en doen aanpassingen waar nodig.”

Kanaalweg 6 b1 – 2430 Laakdal – T 014 86 78 49 – ronny@devesten.be – www.devesten.be MIC E - 59


Joy Coolsaet.

Frame 21

Werken en ontspannen in één In 2013 riep Vacature het Frame21 Business Center uit tot hipste werkplek van Provincie Antwerpen. En terecht! Want met het ultramoderne aanbod van kantoren, vergaderzalen en aula’s – inclusief multifunctioneel sportdak – zijn ze de droomlocatie voor heel wat bedrijven. Wat is Frame21? Sales & Operations Manager Joy Coolsaet: “Frame21 is een businesscentrum in Herentals. U kiest bij ons uit drie formules. De eerste is het virtuele aanbod. U vestigt hier uw maatschappelijke of commerciële zetel. Dan behandelen wij uw post, en zorgen voor telefoonpermanentie. Ideaal voor buitenlandse bedrijven die de streek verkennen of voor eenmanszaken. Het flexkantoor is de tweede optie. In de lobby vindt u werkplekken met wifi, printers en versnaperingen. Plus vergaderboxen om uw klanten te ontvangen. De derde mogelijkheid is een fullservicekantoor. We bieden u kant-en-klare ruimtes aan van 15 tot 400 m2. Met natuurlijk daglicht, razendsnel internet en ICT-ondersteuning.” Huur ik ook een vergaderzaal bij u? “Zeker! Vier vergaderzalen in verschillende formaten vindt u hier. Met een smartboard en een systeem voor videoconferentie.

Voor grotere events zoals conferenties, productvoorstellingen of netwerkrecepties kiest u tussen een van onze aula’s, elk met een capaciteit van 200 gasten. Voor de catering en de technische ondersteuning werken we samen met partners uit de buurt.” Wat maakt Frame21 uniek? “Gegarandeerd onze bereikbaarheid en de ruime parkeergelegenheid. Daarnaast bestaat Frame21 uit een klein team dat perfect op elkaar is ingespeeld, en alle 400 Frame21-bewoners bij naam kent. Zo krijgt iedereen de persoonlijke service die hij verdient. Ook organiseren we maandelijks het netwerkevent Bar21. Dan leren onze bewoners elkaar beter kennen. Als extra troef bevindt zich bovenop het gebouw een sportdak met een tennisveld, minivoetbalveld, basketbalplein en petanquebaan. De sportbar met picknickbanken staat ter beschikking om te ontspannen.”

FICHE Aanbod: vergaderzalen, en virtuele, flexibele en instapklare kantoren Initiatiefnemer: Groep Heylen Troeven: bereikbaarheid en parking Locatie: aan afrit 21 van E313

Diamantstraat 10 bus 201 – 2200 Herentals – T 014 21 21 21 – info@frame21.be – www.frame21.be 60


Lode Van der Auwera.

Domein Martinus

Droomlocatie in het groen Op zoek naar een feestzaal, conferentieruimte of hotel? Domein Martinus in Halle-Zoersel heeft het allemaal! Rode draad door hun aanbod? Gastronomie van de bovenste plank. Antwerpen Manager sprak met zaakvoerder Lode Van der Auwera. Kan ik bij jullie terecht voor mijn brainstorm of vergadering? Lode Van der Auwera: “Uiteraard. Ons conferentiecentrum heeft elf lichte en verzorgde ruimten. Alles is aanwezig: van pen en papier, tot beamer, scherm en wifi. De meeste vergaderzalen geven uit op de grote tuin. Zo komen de vernieuwende ideeën vanzelf ! In de centrale hal nemen uw deelnemers à volonté koffie, thee en water. Of lekkere sapjes en huisgemaakte icetea. En we voorzien ook iets om te snoepen: gezonde én zoete tussendoortjes.” Organiseer ik ook mijn feest bij Domein Martinus? “Voor grote gebeurtenissen – zoals uw huwelijk, familiefeest of bedrijfsevenement – maakt u gebruik van onze feestzaal. Nodig gerust tot 750 gasten uit. Een van onze grootste troeven is de catering. Pure gastronomie! Alle gerechten worden in huis bereid – denk maar aan de gerookte zalm, een van de specialiteiten van het huis. Stel zelf uw menu samen. Of vraag ons om een voorstel te doen. Wat u ook kiest: kwaliteit staat altijd bovenaan.” Kunnen mijn gasten hier ook overnachten? “Wij hebben 38 moderne hotelkamers, uitgerust met telefoon, tv

en wifi, waarvan een aparte villa met 8 luxekamers die uitzien op de tuin. Natuurlijk maken uw genodigden gratis gebruik van de ruime parking van het domein.” Wat is Chateau La Colombie? “In het zuiden van Frankrijk ontvangen wij u voor incentives of een brainstorm in ons prachtige middeleeuwse kasteel: Chateau La Colombie. Dit magische gebouw heeft acht grote slaapkamers, zes badkamers en een adembenemende omgeving. Neem een duik in het zwembad of zweet alle stress uit in de sauna. Ook hier hechten we veel belang aan de gastronomie. Of huur het kasteel met uw eigen catering. U kiest.”

FICHE Aanbod: conferentieruimten, hotel en feestzaal Troef: topgastronomie en service Extra: middeleeuws kasteel in Zuid-Frankrijk

Domein Martinus – Sniederspad 133 – 980 Halle-Zoersel – T 03 384 02 23 – info@domeinmartinus.be – www.domeinmartinus.be MIC E - 61


Shoot And Hang

Laat uw foto’s gratis afdrukken en ambachtelijk ingelijst versturen

To Baaten.

www.ShootAndHang.com is een nieuw Europees merk van de ambachtelijke lijstenmaker To Baaten van PassePartout Inlijstingen & Restauraties. Klanten kunnen hiermee hun beste foto’s – we hebben er allemaal duizenden op onze toestellen – gratis laten afdrukken en ambachtelijk ingelijst wereldwijd versturen. Waarom bent u met ‘Shoot And Hang’ begonnen? To Baaten: “Steeds meer bedrijven en organisaties vragen ons om de belangrijkste genodigden van hun event een blijvende herinnering op te sturen. Met www.shootandhang.com kunnen we aan die vraag tegemoetkomen. We drukken de foto gratis af, lijsten ze ambachtelijk in en versturen ze wereldwijd in een luxueuze geschenkverpakking. Gewoonlijk staat er ergens wel ‘toevallig’ een banner met de naam van de verzender mee op de foto en zo maakt diegene die het cadeau krijgt nog jaren reclame in zijn kantoor voor zijn gastheer, voegt hij er met een knipoog aan toe, want hoe succesvol een evenement ook was, de genodigden vergeten helaas snel…”

Bekijk nu online meer dan

750 films Abonneer je gratis op

managertelevision

www.ShootAndHang.com werd einde mei in vijf talen gelanceerd en scheert nu al hoge toppen. Voor 79 euro inclusief BTW wordt een foto – ze noemen het Herinneringen – gratis afgedrukt, ambachtelijk ingelijst en wereldwijd verstuurd. Op dit ogenblik zijn verzendingen nog gratis naar 13 Europese landen.

Shoot And Hang – Herentalsebaan 206 – 2100 Antwerpen klanten@shootandhang.com – www.shootandhang.com 62

Vraag vrijblijvend naar onze mogelijkheden: info@manager-tv.be Of kijk op www.manager-tv.be


events communication

Ben jij met je bedrijf klaar voor

de next level?

www.masterinresults.be

MIC E - 63


EVE N E ME N T EN N E TWERK EN

Contacten leggen en relaties verstevigen Tientallen ondernemers namen de voorbije maanden deel aan een handvol B2B-evenementen die ‘Antwerpen Manager – Uw netwerk’ organiseerde. Deze businessevents koppelen het nuttige (nieuwe contacten leggen en bestaande relaties verstevigen) aan het aangename (wining & dining). Op deze pagina vindt u het fotoverslag van ons evenement in oktober. 29 oktober 2015

BISTRO MILLEFEUILLE Deelnemers: Marc van Loey (Noram), Patricia Dierickx (Noram), Dominique Somers (SKM), Steven Hertog (SKM), Björn Herrewijn (Bouwbedrijf Menbo), Bice Mennes (Bouwbedrijf Menbo), Monique Verellen (Synergo HR), Yasmine Bruijndonckx (HCG - Hanos), Sonja Van Remootere (Startersnet), Jules Dean (Startersnet), Hubert Libert (Briotherm), Massimo Pirronne (Eleganza Milanese), Laurence De Backer (Growing@), Pierre Rotthier (t Ruimerke), Koen Bekaert (Kovico), Bart De Bruyne (Obo Betterman), Karina Dom (Arop), Frank Van Passel (cycleAsia), Magali Maes (Computerfutures), Freddy Mullenbruck (BIMF), Ingrid Burgers (BIMF), Jeroen Detavernier (Antwerpen Manager), Ahmed El Aamraoui (Manager TV) www.bistromillefeuille.be

Maak van ons netwerk - Uw netwerk!

Voor meer info kan u terecht bij Jeroen Detavernier: 0483 02 06 74 641

Op www.facebook.com /managermagazines kunt u alle foto’s van dit event bekijken en delen.


INSPIRERENDE ONTMOETINGEN ...

Versterk uw netwerk en zakenrelaties via Manager Magazines (Want je weet nooit wie je tegen het lijf loopt)

Vraag vrijblijvend naar onze netwerkmogelijkheden: info@managermagazines.be Of kijk op: www.managermagazines.be


Koken in ‘t Schaliënhuis / Testritten met Audi dealer Clissen

Lekker eten, topauto’s en netwerken Op woensdag 25 november sloegen restaurant ‘t Schaliënhuis in Loenhout, Audi dealer Clissen en Antwerpen Manager / Manager TV de handen in elkaar voor een ‘Cook Your Own Dinner’. Een tiental ondernemers hielp chef-kok Stijn Vissers een overheerlijk driegangen diner te bereiden, terwijl ze tussendoor ook konden rijden met vier prachtige, exclusieve Audi modellen. Fotoverslag van een luxueuze, smakelijke en ‘snelle’ netwerkavond. Heerlijk en ontspannen tafelen in een mooie en rustige omgeving: familierestaurant ‘t Schaliënhuis in Loenhout heeft daarvoor alle troeven in huis. Chef en eigenaar Stijn Vissers en zijn vrouw Tine Bernaerts namen de zaak zes jaar geleden over van zijn ouders, nadat hij er elf jaar geleden mee instapte. Ahmed El Aamraoui en Jeroen Detavernier van Manager TV en Antwerpen Manager heten de deelnemers van harte welkom.

“Vanavond draait het om lekker eten, om topmodellen van Audi en om netwerken,” leggen ze uit. De groep wordt in twee gesplitst: één deel helpt mee in de keuken om het voorgerecht te bereiden, de anderen mogen rijden met de prachtige Audi Q7, Audi Q5, Audi Q3 en Audi A6, die Sabine Willemen en Frank Clissen van Audi dealer Clissen, uit Loenhout en Kalmthout (Volkswagen), meebrachten voor enkele testritten. Na het voorgerecht worden de rollen omgedraaid.

HET MENU Wildassortiment Hertenkalfkroketje / wilde eendfilet / bosduifconsomme Slaatje vijg / truffelmayonaise Veenbessenchutney ✻ Hertenkalffilet Savooi / shitaké en oesterzwam / witloof Wild jus ✻ Chocolade moelleux en vanille-ijs

66


EVEN EM EN TE N COOK YOU R OW N DI N N E R

BOEIEND EN LEERRIJK De combinatie van koken, eten en rijden zorgt voor een natuurlijke symbiose tussen de deelnemers. “Een boeiend en leerrijk concept,” klinkt het. “Je geraakt met vrijwel iedereen aan de praat. Zaakvoerders van andere bedrijven zo informeel leren kennen, is altijd mooi meegenomen. De gerechten zijn bovendien top. Bravo voor onszelf, en voor chef Stijn. Bedankt ook aan Audi dealer Clissen: we beleefden veel plezier aan het rijden met die geweldige Audi modellen.” (Foto’s: Jan Van Gelder)

DEELNEMERS Ingrid Borgers (B.I.M.F.), Freddy Mullenbruck (B.I.M.F.), Bice Mennes (Bouwbedrijf Menbo), Filip Engels (Groen voor Bedrijven), Monique Verellen (Synergo), Luc Deleu (Ometa), Birger Alaers (Mobility Masters), Raf Rombouts (Romberama), Sabine Willemen (Audi Clissen), Frank Clissen (Audi Clissen), Jeroen Detavernier (Antwerpen Manager), Ahmed El Aamraoui (Manager TV)

‘T SCHALIËNHUIS Oud-Dorpsstraat 38, 2990 Loenhout, tel.: 03 669 77 79, www.schalienhuis.be, info@schalienhuis.be Open van woensdag tot en met zondag vanaf 11.30 uur, maandag en dinsdag gesloten Woensdag gesloten van 1 september tot 1 juni. Zeven dagen op zeven open voor groepen vanaf 30 personen.

C o o k Yo ur Own D in n er - 67 2


Luxueus en efficiënt netwerken bij BMW Gregoir Puurs Topauto’s en een ondernemend publiek, dat klikt altijd. En dus was de Manager Launch bij BMW Gregoir Puurs, op dinsdag 29 september, een stevig schot in de roos. Voor en na de officiële lancering van Antwerpen Manager 71, maXLife Antwerpen 15 en Manager TV Malle bewonderden de deelnemers de prachtige BMW modellen in de al even mooie showroom. De ideale omgeving om nieuwe zakelijke contacten te leggen en bestaande relaties te verstevigen. Amalthea Catering Services serveerde ondertussen heerlijke hapjes en dranken. BMW Gregoir Puurs – Rijksweg 31, 2870 Puurs www.gregoir.bmw.be – T 03 886 24 12 Kristof.Geerts@gregoir.net.bmw.be

Jeroen Detavernier (Antwerpen Manager) en Kurt Dupont (Katoen Natie).

Hervé Grégoir. 681 - Manager Laun ch

Saskia Neirinckx (The Wicked).


EVEN EM EN TE N MA N AG ER L AUN C H

Met dank aan onze structurele partners:

Uw bedrijf in de spotlights op ons event? lian.cuypers@managermagazines.be

Op www.managermagazines.be /events kunt u alle foto’s van deze avond, en van onze andere Manager Launches, bekijken. Een videoverslag van deze avond vindt u op www.manager-tv.be.

M an age r La un c h - 269


STEENOKKERZEEL

U zoekt een bijzondere locatie voor uw seminarie, vergadering of evenement? HISTORISCHE inspiratie. FUNCTIONELE zalen. UITZONDERLIJKE omgeving. Op een steenworp van Brussel, vlakbij Brussels Airport en makkelijk bereikbaar via de E40 en de E19, ligt de verrassend mooi bewaarde, vijftiende-eeuwse waterburcht Kasteel Ter Ham.

meeting, een exclusieve bespreking of een uitnodigend seminarie. Laat uw medewerkers, klanten of zakencontacten genieten van deze unieke omgeving.

Vijf perfect uitgeruste vergaderzalen, een gewelfde kelder met baren restaurantruimte, de open buitenruimte, de weerspiegeling van de vijvers … Kasteel Ter Ham is dé locatie voor een inspirerende

Kasteel Ter Ham beschikt over moderne vergadertechnieken (geluiden presentatiesystemen), airconditioning, comfortabel meubilair en WIFI-internettoegang.

Ontdek Kasteel Ter Ham op www.kasteelterham.be

Voor info over beschikbaarheid, tarieven en cateringmogelijkheden: bel ons vrijblijvend op 02 751 37 00

KASTEEL TER HAM De Maillé de la Tour Landrylaan 2 // 1820 Steenokkerzeel // info@kasteelterham.be // T 02 751 37 00 // www.kasteelterham.be 70


71


Verhoog uw productiviteit in de cloud. HAAL MEER UIT UW IT. Als onderneming wil u investeren in groei en toegevoegde waarde voor uw klanten. Dankzij de cloud kan u IT snel en kostenefficiĂŤnt inzetten. Zonder dure investeringen in hard- en software. Werk productiever en mobieler met een performante en hyperbeveiligde IT-infrastructuur in de cloud.

Ontdek de voordelen van onze Cloud Services op www.cheops.be/cloud-services 72 03 880 23 00 voor een afspraak. of bel


Antwerpen Manager 72

December 2015