Antwerpen Manager 71

Page 1

€ 6,95

www.managermagazines.be

Zakendoen in de Antwerpse rand: “Pak de files aan!” Blz. 15

Innotek begeleidt spin-offcreatie binnen bedrijven Blz. 36

“Vrouwen moeten zich meer bewijzen als ondernemer” Blz. 70

“Pint drinken bevordert interne communicatie” Fernand Huts (Katoen Natie) is nog lang niet uitgefeest 1 Editie: Provincie Antwerpen - Nummer 71 - September 2015 - Jaargang 15 - Driemaandelijks in maart - juni - september - december - Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1


Het grootste risico op de beurs ? Op eigen houtje beleggen !

.followjack Op de beurs beleggen kan heel rendabel zijn. Maar het is niet zonder risico. Het is een kunst die een grondige kennis en een doorgedreven analyse van de wereldwijde markten vereist. Een kunst die TreeTop Asset Management al meer dan 25 jaar beoefent via een team van beheerders met een brede internationale expertise. U heeft het door: de beurs op eigen houtje verkennen houdt grote risico’s in. Om u in uw beleggingen te begeleiden, introduceren Jacques Berghmans en Hubert d’Ansembourg, medeoprichters van TreeTop Asset Management, TreeTop Online. Een uniek platform in België dat de expertise van TreeTop toegankelijk maakt voor iedereen en dat u de weg wijst op de beurs om de risico’s te beperken en het rendement te maximaliseren.

V O L G D E T R E E T O P P R E S TAT I E S E N E X P E R T I S E O P

treetopam.com

BELEGGEN IS EEN KUNST

Deze publicatie is een document dat bestemd is voor promotiedoeleinden en vormt geen beleggingsadvies. TreeTop Asset Management Belgium is een erkende Belgische beursvennootschap. 2


I N H O UD

“Ondernemers overtuigen om de verzelfstandiging van een afdeling te overwegen, is soms moeilijk. ‘Ze komen onze gouden eieren afnemen,’ denken ze dan, maar dat is niet het geval. Integendeel zelfs.” 36 Luc Peeters, Innotek Kris Van Dijck, burgemeester Dessel “Economische meerwaarde door opslag radioactief afval”

Steffen Brans, Appwise “Data Tap app is ideaal voor ‘lead generation’”

28

4

Zakenecho’s

44

23

COVERSTORY: 10

Fernand Huts (Katoen Natie)

24

KONTICH Schepen voor lokale economie

Bart Seldeslachts 17

Ranking: de 10 grootste bedrijven

MORTSEL 17

Ranking: de 10 grootste bedrijven

18

Burgemeester Erik Broeckx

22

Prijzen onder druk door laag werkvolume in infrastructuurwerken

ONDERNEMEN IN DESSEL 28

Burgemeester Kris Van Dijck

29

Wim Van Laer, Belgoprocess

30

Ranking: de 20 grootste bedrijven

CHEMIE 43

35

Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit

William Hautman van Construct Masters en Philip Paelinck van Multi Masters Group

ICT 44

Steffen Brans, Appwise

HR 59

Mindfulness op de werkvloer

VROUWELIJKE ONDERNEMERS 70

TRANSPORT

BERCHEM 20

‘Antwerp International Airport’ beleeft topjaar

70

BOUW

ONDERNEMEN IN DE RAND 15

Inge Geerdens, CV Warehouse “Ik ben als ondernemer niet bezig met mijn ‘vrouw-zijn’”

Inge Geerdens, winnares van de Womed Award 2005, strijdt tegen clichés

MANAGER TV 119 Z-Steden palmen herfst in

INNOVATIE & SPIN-OFFS

EVENEMENTEN

Link 26 verenigt ondernemers, bedrijfsleiders en kaderleden

36

Innotek helpt bedrijven niet-kernactiviteiten verzelfstandigen

78

Het nuttige aan het aangename koppelen

DEURNE

42

Innovatiebeurs brengt op 8 oktober juiste experts en financiers bij elkaar

80

Maya de Bij steelt de show in Domein Martinus in Halle-Zoersel

Districtsvoorzitter Peter Wouters

Colofon: Antwerpen Manager, provincie Antwerpen, verschijnt driemaandelijks. Redactiesecretariaat en publiciteitsvoorwaarden: Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, Tel.: 011 808 854, Fax: 011 808 855, e-mail: info@managermagazines.be. Abonnementen: voorwaarden op www.managermagazines.be. Bestuurders: Lian Cuypers, Thieu Cuypers. Hoofdredactie: Stefan Kerkhofs. Publiciteits- en redactiecoördinatie: Vicky Kox, Lio Schuurmans, Angelique de Leeuw, Sylvie Loenders. Vormgeving: Dirk Van Bun, Martine Vandervoort, Johny Verstegen, Walter Vranken. Coverfoto: Koen Bauters. Werkten mee aan dit nummer: Arn Borstlap, Bart Vancauwenberghe, Hilde Neven, Jan Jacobs, Jean-Paul Forrier, Joke Hofmans, Hervé Van de Weyer, Kizzy Van Horne, Paul Verstappen, Steven Swinnen,Tom Goossens, Wim De Mont. Fotografie: Bart Vandermeersche, Ben Philipsen, Davy De Coninck, Johan Luykx, Koen Bauters, Marcel Lennartz, Noortje Palmers, Thierry Pirsoul, Vincent Callot. Druk: Drukkerij Hendrix. Verantwoordelijke uitgever: Lian Cuypers, p/a Big Media Group nv. Copyrights: de overname van gehele of gedeeltelijke artikels is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgave van Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, www.big-media-group.be. Lid van unie van de uitgevers van de periodieke pers, UPP.

3


ZA K E N E CH O’ S

M E NSEN & ZAK EN

MECHELEN - Steelcase stelt Xavier Fuchs aan als Directeur Benelux Werkomgevingsspecialist Steelcase heeft Xavier Fuchs aangesteld als directeur Nordics, Italië en Benelux. Fuchs begon zijn carrière bij Steelcase vijftien jaar geleden met de oprichting van een dochteronderneming in Tunesië. Sindsdien vervulde hij diverse leidinggevende posities in het bedrijf, onder meer in Zweden, Frankrijk, Hongarije en Singapore. Tot voor kort was hij directeur strategische accounts in Centraal-, Zuid- en Midden-Europa.

KONTICH - Dirk Covens lanceert nieuw bedrijf YouCtrl De Gumption Group is een nieuw bedrijf rijker. YouCtrl geeft advies over de optimalisatie van het werkkapitaal, stelt financiële managers ter beschikking en maakt de IT-omgeving van financiele afdelingen efficiënter. Oprichter Dirk Covens vervulde bij uiteenlopende ondernemingen financiële managementfuncties. Behalve eigen expertise heeft YouCtrl strategische partnerships met de Gumption-groep en met Bofidi. Gumption groepeert jonge consultancybedrijven met een focus op technologie. Bofidi adviseert bedrijven in boekhouding en fiscaliteit.

ANTWERPEN - Jurgen Ingels doceert aan Antwerp Management School Jurgen Ingels is sinds augustus docent bij de nieuwste opleiding van Antwerp Management School: de Master Class Investor Readiness. Ingels richtte in 2001 Clear2Pay op en bouwde dit snelgroeiende softwarebetaalbedrijf uit tot een bloeiende onderneming. In oktober 2014 verkocht hij Clear2Pay, samen met Michel Akkermans. Het was dat jaar de meest succesvolle verkoop in België na Omega Pharma. De ‘Master Class Investor Readiness’ voor oprichters en eigenaars van jonge ondernemingen startte op 27 augustus en is de eerste uit een reeks van drie ‘Readiness Master Classes’. ‘Organization Readiness’ en ‘Personal Readiness’ volgen in de komende maanden.

ANTWERPEN - JADA events stijgt naar derde plaats in tevredenheidsranking ‘event agencies’ JADA events werd afgelopen jaar samen met alle Belgische ‘event agencies’ beoordeeld op tevredenheid. Meer dan 700 bedrijven uit de Belgische TOP 1000 brachten hun stem uit. Het resultaat: JADA events stijgt naar de 3de plaats! Jan de Wieuw en Danny Kayser startten begin 2008 met de zaak. Uiteenlopende ervaringen, enkele zakelijke relaties en een paar referenties op evenementengebied waren het vertrekpunt. Ze wisten hun klanten te overtuigen en realiseerden het ene na het andere op maat gemaakte project voor diverse bedrijven en overheden. 4

NIEL - Fitnessketen Easy Fit kiest voor BioOrg om sportclubs in topconditie te houden “Slanker, gezonder en fitter door het leven gaan, dat is de slogan van Easy Fit, met 30 fitnesscentra in België en Nederland,” zegt zaakvoerder Raf Swerts. “Daarom is het logisch dat onze leden in een gezonde omgeving aan sport en fitness kunnen doen. BioOrg biedt ons de mogelijkheid om met hun ‘zelfreinigend ecosysteem’ de luchtkwaliteit en visuele en hygiënische schoonmaak in onze clubs volledig te beheersen. Agressieve chemicaliën en desinfectiemiddelen komen hier niet meer aan te pas, we laten de kracht van het BioOrg ecosysteem volledig zijn zuiverende werk doen.”

BRASSCHAAT - Aralea investeert in warmwatertoestel voor onkruidbestrijding Maatwerkbedrijf Aralea vzw heeft een warmwatertoestel aangekocht voor onkruidbestrijding. Hiermee komt de werkplaats tegemoet aan de toegenomen vraag naar alternatieve bestrijdingsmethoden, sinds het nieuwe decreet ‘Duurzaam Pesticidengebruik’ van kracht is. Sociale Economiebedrijf Aralea vzw is het Antwerpse en in de Noorderkempen al meer dan 30 jaar actief in de groenzorg. Dagelijks zorgen bijna 140 doelgroepmedewerkers, samen met hun monitoren, dat straten en plantsoenen in de omliggende gemeenten en privéondernemingen er netjes bijliggen. Het toestel bestrijdt het onkruid met warm water, dat in de grond trekt en het onkruid tot in de wortel verbrandt. Er zit ook een module in om onder hoge druk graffiti, mos en kauwgom te verwijderen.”

ANTWERPEN - Startup RBLS lanceert www.offerhelp.be De vluchtelingencrisis maakt heel wat los bij de Belgische bevolking. Heel wat mensen willen hulp bieden, maar weten vaak niet hoe eraan te beginnen. De Antwerpse startup RBLS ontwikkelde hiervoor het online platform www.offerhelp.be. Via die site kunnen vluchtelingen aangeven waar ze nood aan hebben en kunnen Belgen hulp aanbieden. Het initiatief werd ontwikkeld in overleg met Fedasil en een reeks ngo’s. Benjamin Eysermans van RBLS: “Wij geloven erin dat ondernemen en zakendoen een positieve invloed kunnen hebben op de samenleving. Daarom hebben we beslist om 10 % van onze tijd te spenderen aan het bedenken en uitvoeren van producten en diensten die een positieve invloed hebben op de maatschappij.”


AARTSELAAR - BMW Jorssen ontvangt duurzaamheidscertificaat

Nieuw logo, opgefriste lay-out! U heeft het waarschijnlijk gezien: we hebben een nieuw logo. En een opgefriste lay-out. Harry Filon (directievoorzitter Duurzaam Repareren), Jan Adriaenssens (afgevaardigd bestuurder Jorssen), Sophie De Wit (burgemeester Aartselaar) en Danny De Raedt (concessiedirecteur Jorssen).

BMW Jorssen van concessiedirecteur Danny De Raedt is de eerste autodealer in België met een duurzaamheidscertificaat van Duurzaam Repareren. Twee jaar voordat het label in België startte, was het carrosseriebedrijf van Jorssen al gecertificeerd onder het Nederlandse label, benadrukt Danny De Raedt. “Investeren in het milieu, de samenleving en de medewerkers lijkt een extra investering van tijd en geld. Maar duurzaamheid zorgt ervoor dat het bedrijf toekomstbestendig is.”

SINT-KATELIJNE-WAVER/GEEL - DGI verruimt activiteiten naar heel Vlaanderen De Groof Immobiliën wil zich onder de merknaam DGI steviger verankeren in de markt van het bedrijfsvastgoed. Vanuit de twee kantoren in Sint-Katelijne-Waver en Geel verruimt deze dienstverlener zijn activiteiten naar heel Vlaanderen. Daartoe werd DGI, opgericht door Marina De Groof in 1997, uitgebreid met enkele nieuwe medewerkers die met hun expertise en jarenlange ervaring deze ambitie mee zullen waarmaken. Drie nieuwe vennoten stapten mee aan boord: Luc Kiebooms, Kurt Bomhals en Carl Mariën.

ANTWERPEN/STEKENE - Construct Masters zoekt technici Construct Masters in Stekene heeft de afgelopen maanden verscheidene bijkomende contracten binnengehaald en is voor de uitbouw van zijn activiteiten in Antwerpen en Oost-Vlaanderen dringend op zoek naar calculators, lassers, werkvoorbereiders, constructeurs en monteurs. De divisie is gespecialiseerd in het onderhoud van machines en installaties en veel werkzaamheden vinden plaats in de Antwerpse haven.

ANTWERPEN/BERINGEN Schenker-spoordienst werpt vruchten af Dankzij de spoordienst van Schenker tussen China en Duitsland kon de Chinese producent Sunward Machinery bij de officiële opening van zijn nieuw Europees distributiecentrum (EDC) in Beringen vijf topmodellen van hoogtewerkers

Eerst dat logo, waarin de ‘M’ van Manager, Manager TV en maXLife voortaan centraal staat. Met die ‘M’ pakken we al een tijdje uit op Facebook en op andere sociale media. Het is ook de ‘M’ van media en accentueert zo de vele mediakanalen – print, internet, tv, sociale media, netwerkevents,… – waarmee we uw boodschap onder de aandacht brengen van uw klanten en prospects. Onder ‘Manager’ staat voortaan Uw Netwerk. Want dat is wat we u aanbieden: een krachtig B2B-netwerk in de Oost-en West-Vlaamse zakenwereld, en in de andere Vlaamse provincies. De vernieuwde lay-out heeft hetzelfde doel: uw boodschap zo efficiënt en kwalitatief mogelijk brengen bij de lezers van Vlaanderen Manager en de andere Manager magazines. Hopelijk apprecieert u beide vernieuwingen – logo en lay-out – even fel als wij zelf doen. Uw mening is van harte welkom. Mail ons op info@managermagazines.be

presenteren. Sunward heeft al vestigingen in Italië, Zweden en Duitsland, maar wil met zijn nieuw EDC in Beringen het zwaartepunt van de Europese activiteiten maken. De vijf hoogtewerkers, de paradepaardjes van Sunward, waren vier weken voor de officiële opening nog in China in productie. Daarom was het onmogelijk om ze via zeevracht op tijd in Beringen te krijgen. De spooroplossing van Schenker bracht soelaas.

ANTWERPEN – Galerie Art Forum viert 35ste verjaardag met fundraising Anne-Mie De Baene runt al 35 jaar Galerie Art Forum aan de Nassaustraat 15 op het Eilandje in Antwerpen. Om dat te vieren organiseerde ze van 10 tot 13 september een groepsexpositie met fundraising in samenwerking met Rotary Club Antwerpen Noord. De opbrengst gaat naar Wijkteam Antwerpen Noord. Dit initiatief werd afgesloten met de feestelijke opening van de nieuwe extra tentoonstellingslocatie Art Forum Loft aan de Napelsstraat 36 in Antwerpen. Zake n e ch o’s - 25 c ho’s


De meest recente Zakenecho’s vindt u op onze website www.managermagazines.be.

ZINNIK/ANTWERPEN - Glazenfabrikant Durobor verhoogt kapitaal met 4,36 miljoen euro

Sprengers (zaakvoerder Wings): “ZUGFeRD heeft het potentieel om ook buiten Duitsland belangrijk te worden. De gestructureerde e-factuur in PDF-formaat kan door vrijwel elke Europese kmo geaccepteerd worden omdat ze ook leesbaar is zonder extra software.”

WILLEBROEK / MECHELEN – Gouden Carolus Single Malt pakt goud en zilver

V.l.n.r.: Guy Kuypers (Durobor), Jo Goossens (SDM-Valorum) en Frédéric Jouret (CEO Durobor). (Foto: Bénédicte Maindiaux)

Durobor, de laatste Belgische glazenfabrikant, verhoogt zijn kapitaal met 4,36 miljoen euro. Dit moet de verdere internationale commerciële ontwikkeling mogelijk maken. De aandelen van Durobor zijn nu volledig in handen van het management en zestien privé-investeerders, samengebracht door het corporate finance-huis SDM-Valorum. De twee managers, Frederic Jouret en Guy Kuypers, tonen hun geloof en enthousiasme in de tweede fase van het Durobor-project door opnieuw te investeren.

HEIST-OP-DEN-BERG – Softwareontwikkelaar Wings ondersteunt Duitse e-factuur De Belgische ontwikkelaar van boekhoudsoftware Wings ondersteunt het Duitse formaat voor elektronische facturatie ‘ZUGFeRD’. Met een knipoog naar het Duitse woord ‘Zugpferd’ (trekpaard) is het Duitse e-invoice formaat ruim een jaar geleden gelanceerd. Wings besliste om ook dit formaat te ondersteunen omdat het alles in zich heeft om een Europese standaard te worden. Jan

Gouden Carolus Single Malt van Stokerij De Molenberg werd bij de eerste deelname aan de Global Spirits Masters meteen bekroond met een gouden medaille in de categorie ‘wereldwijde whisky – European Single Malt super premium’. En op de jaarlijkse International Wine & Spirit Competition (IWSC) werd Gouden Carolus Single Malt opnieuw bekroond met een zilveren medaille in de categorie ‘Worldwide whisky’, een bevestiging van het behaalde zilver in 2014. Gouden Carolus Single Malt is een verfijnde whisky gedistilleerd uit het moutbeslag van het bier Gouden Carolus Tripel. De opeenvolgende rijping in klassieke Bourbon vaten, gevolgd door een rijping in Het Anker vaten resulteert in een verfijnde whisky met een volle en evenwichtige smaak. De subtiel aanwezige fruitaroma’s worden aangevuld met toetsen van hout en vanille.

MECHELEN - Quares en EY adviseren KV Mechelen bij succesvolle obligatielening voor stadion KV Mechelen heeft de uitgifte van een obligatielening voor de financiering van zijn nieuwe stadion succesvol afgesloten. Er werd voor een totaal bedrag van 4,196 miljoen euro ingetekend, ruim boven het vooropgestelde doel van 3,5 miljoen euro. Quares en EY begeleidden KV Mechelen tijdens de zoektocht. “Als Quares hebben wij in het verleden zelf al meerdere emissies georganiseerd en succesvol afgerond, maar dergelijk enthousiasme van supporters/investeerders hebben wij zelden gezien,” benadrukt Thierry De Wever, investment director bij Quares.

Uw toekomstige partner voor filevrije bedrijfsunits nabij Waaslandhaven

6 - Zakenecho’s

Veel parkeergelegenheid voor medewerkers en klanten mogelijkheid tot buitenopslag van vrachtwagens, containers of goederen

Bedrijfsunits van 85 tot 1000 m2

Kantoorunits van 35 tot 180 m2

Kieldrechtsebaan 51 – 9130 Beveren-Verrebroek – T 03 735 04 10 – info@agro-inve.be

Flexibel bedrijvencentrum in de luwte van de Waaslandhaven

Bedrijvencenter De Bock wordt beheerd door Agro-Invé nv

www.bedrijvencentrumdebock.be 3


PM Eleganza Milanese biedt u exclusieve pakken die uitsluitend voor u op maat worden gemaakt

ITALIAANSE PAKKEN OP MAAT Op authentieke wijze gemaakt in Italie Traditioneel vakmanschap Exclusief maatwerk met de beste Italiaanse en Engelse kwaliteitstoffen: Jassen, Maatpakken, Hemden, Broeken, Dassen, Accessoires

OPENINGSDAGEN MA-DO enkel op afspraak VRIJDAG 12-20U - ZATERDAG 10U-18U - ZONDAG 11U-16U

Bel 0485 66 24 64 Mogelijkheid tot afspraak bij u op kantoor of bij u thuis. YOUR TAILOR PIRRONE MASSIMO Volkstraat 28 - 2000 Antwerpen

info@pmeleganzamilanese.com - www.pmeleganzamilanese.be

7


Ontdek de nieuwe collectie zitbanken, fauteuils, salontafels, lampen, tapijten, meubels en accessoires van Natuzzi Italia op www.natuzzi.be

Volg ons op

LM Hekwerk is reeds verschillende jaren actief in het leveren en/of plaatsen van afsluitingen, poorten, automatisaties en toegangscontrole voor : Industrie Openbare werken Aannemers Tuinarchitecten & tuinaanleggers Sportterreinen Particulieren

LM Hekwerk bvba Balendijk 256 Industriezone Balendijk 5320 3920 LOMMEL Tel. 011/55 44 99 Fax 011/55 45 00 www.lmhekwerk.be

8


Olivier Van de Vijver en Jeroen Cauwelier.

Xperience

Incentives als vijfsterrenbelevenissen Buiten de lijntjes kleuren. Creatief omgaan met budgetten, hoe riant of bescheiden ook. Dat is de manier waarop Xperience incentives bedenkt, uitwerkt en begeleidt. Geen onderling inwisselbare standaardformules, maar echt maatwerk. Jullie zijn echt wel ‘thuis in de wereld… Olivier Van de Vijver: “Klopt. Zelf woonde ik tien jaar in Namibië, vandaar mijn uitgesproken voorliefde voor zuidelijk Afrika. Jeroen verloor zijn hart dan weer aan Azië. Voor onze medewerkster Veerle is Latijns Amerika helemaal het einde, terwijl Stefanie zich toelegt op Europa.” Als vrij jong bureau zetten jullie nu al jullie stempel op de incentivewereld. Wat is het geheim achter dat succes? Jeroen Cauwelier: “Wij wijken graag af van de platgetreden paden. Een nacht onder de sterrenhemel kan beklijvender zijn dan een kamer in een vijfsterrenhotel. Vaak zijn het precies de details die het verschil maken tussen een incentive zoals alle andere en een unieke vijfsterrenbelevenis, die de deelnemers hun leven lang niet meer vergeten. En dat geldt voor bestemmingen van de Belgische kust tot de andere kant van de wereldbol. Zo hadden we eens een incentive voor een klant in de hondenvoeding. Bij een bezoek aan een drijvend dorp in Vietnam, doneerden we een paar dagen voordien eetkommen en hondenvoeding van dat merk. De klanten wisten niet wat ze zagen! Dergelijke kleine zaken laten een enorme indruk op de deelnemers…” Hoe gaan jullie concreet te werk? Olivier: “Wij beginnen met het profiel van de klant op te stellen: welke doelstellingen stelt hij voorop, welke incentives organiseerde hij reeds, wat is het budget…? Vervolgens analyseren

we de deelnemers: wie zijn ze, wat verwachten ze? Op basis van dit alles stellen we een drietal programma’s op maat voor. Na de keuze van de klant werken wij alles tot in de details uit.”

FICHE Team: vier mensen met ervaring in incentives en gespecialiseerd in Europa, Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De opdrachtgever houdt gedurende het volledige traject contact met dezelfde persoon. Meerwaarde: bij Xperience zijn de incentives altijd net iets anders, ongeacht het budget. Het bureau werkt echt op maat van de opdrachtgevers en de deelnemers. Het kantoor is sinds 4 jaar in joint venture met UC Belgium, één van de top eventkantoren in België. Travel Lounge: bouwt verder op de expertise van Xperience om leisure reizen voor particulieren te organiseren.

Emiel Clauslaan 95 D – 9800 Deinze – T 09 277 00 09 – olivier@x-perience.be – www.x-perience.be – www.travel-lounge.be Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n - 9


“Dat ik nooit mails hoef te checken, spaart mij echt enorm veel tijd uit”

Fernand Huts, Katoen Natie

10


Op 6 september eindigde het ‘kasteelfeest’ waarmee Katoen Natie drie weken lang zijn 160ste verjaardag vierde. In die periode verwelkomden eigenaar/CEO Fernand Huts en zijn vrouw Karine, die de grote lijnen van de feestelijkheden bedacht, ongeveer 7.000 klanten en relaties en 5.000 personeelsleden voor een soort ‘middeleeuws spektakel’, met paardenkoetsen, een messenwerper, trapeze- en dansende artiesten, enzovoort. Fernand Huts ontvangt ons halverwege die festiviteiten van zijn jarige logistieke groep. “Wat dit heeft gekost? Dat zie ik wel als de rekening komt. In verhouding tot een topvoetbal- of wielerploeg zijn dit kruimels.” Stefan Kerkhofs / Foto’s: Koen Bauters

M.M.: Hoe is het idee van een drie weken durend feest ontstaan? Fernand Huts: “Tien jaar geleden, toen we 150 jaar bestonden, ontvingen we 12.000 gasten op vier dagen. Dat was een geslaagd evenement, het kreeg veel weerklank, maar 3.000 man per dag blijft veel. Voor de 160ste verjaardag hebben we beslist om een heel jaar te feesten. Voor klanten en relaties organiseren we dit ‘kasteelfeest’ in Singelberg. In drie weken tijd krijgen we 300 tot 350 genodigden, of 150 tot 175 koppels, per dag over de vloer. Dat is goed beheersbaar en laat je toe om met vrijwel iedereen een ‘klapke te doen’. Mijn vrouw Karine is de bedenker van het concept. ‘Laten we vertrekken van de acts van Circus Ronaldo,’ zei ze. ‘Want Circus Ronaldo is ‘multi-language’.’ Als je zoals wij heel veel internationale klanten hebt, moet je iets brengen dat iedereen verstaat. Vervolgens hebben we een middeleeuws kasteel gebouwd aan onze ‘burcht Singelberg’, zoals we ons kantoorgebouw hier noemen. Gracht, kunstwerken, containers waarmee je kan bouwen, …: dat is hier allemaal. Daardoor kost dit project veel minder dan het lijkt. We zorgden wel dat het af was. De gasten werden met paardenkoets naar hier gereden, of met oude Amerikaanse wagens als het regende. Daarna volgden ze een parcours met een trapezeartiest, een tangodanseres met de Schelde als achtergrond, een messenwerper, enzovoort. In samenwerking met evenementenbureau UC Belgium serveerden we een mix van ‘art’, acts, spektakel, muziek,… Er werd geen enkele speech gegeven. We slaagden erin onze gasten elke dag negen uur te entertainen, zonder dat ze zich verveelden. De reacties waren enthousiast. ” M.M.: Wat zal dit drie weken durende feest u kosten? “Dat weet ik niet. Dat zie ik wel als de rekening komt. We hebben dit evenement elke dag bijgestuurd. Het horecaverbruik schommelde ook, want op heel warme dagen werd er meer gedronken. Die kostprijs is ook niet relevant. In verhouding tot een topvoetbal- of wielerploeg zijn deze uitgaven kruimels. Het lijkt misschien duur, maar het decor kost vrijwel niks. Alles staat hier. De opbouw van het dorpsplein vergde het grootste budget. Plus de acts en de catering.”

M.M.: U zit in het rijtje van nationaal bekende bedrijfsleiders, zoals Willy Naessens en Marc Coucke, die bij wijze van spreken vereenzelvigd worden met hun onderneming. Heeft u dat bewust gezocht of is u dat overkomen? “Katoen Natie is van kmo uitgegroeid tot echte multinational, maar blijft Vlaams verankerd. We zijn een door en door Vlaams bedrijf. We hebben posities veroverd in 35 landen op alle continenten. Dat zorgt voor uitstraling. En ik sta nu eenmaal aan het hoofd van dat bedrijf.” M.M.: Er zijn toch nog voorbeelden van dergelijke Vlaamse succesverhalen waarbij de CEO veel minder in beeld komt dan bij u het geval is. “We zijn een erg zuinig en gierig bedrijf. We geven nul euro uit aan publiciteit. N-u-l! Maar ik heb nu eenmaal het grote geluk dat journalisten graag naar mijn persconferenties komen. En die ‘editoriële publiciteit’ draagt veel verder dan andere communicatievormen. Dat zorgt voor gigantische besparingen. Zoals bekend ben ik in discussie met minister Kris Peeters over de wet Major, die logistieke havenbedrijven verplicht havenarbeiders te werk stellen, maar zo duizenden jobs in e-commerce in onze regio de nek om wringt. Die kwestie is nu doorgedrongen in de hele politieke wereld. Ik heb ook boeken geschreven, en in de politiek gezeten. Laten we zeggen dat er een zekere acceptatie is dat ik zaken ernstig en met draagwijdte mag vertellen. Men heeft vastgesteld dat wat ik zeg een degelijke fond heeft. Ook mijn stellingen over de mobiliteitsproblemen die het Saeftinghedok met zich mee zal brengen, krijgen nu veel aandacht.” M.M.: Heeft men u ooit gecontacteerd voor een programma als ‘The Sky is the Limit’? “Ja, daar ben ik voor gevraagd. Maar ik ben niet bezig met de ‘Sky’. En ook niet met de ‘Limit’. (lacht) Mijn goede vriend Willy Naessens neemt daar aan deel en vindt dat leutig. Kijk, ieder zijn ding. Ik heb geen probleem met dat programma en evenmin met wie eraan meedoet. Ik krijg ook veel aanvragen voor andere

C o v e rstor y - 11


tv-zaken. Ik heb nu eenmaal een eigen transparante stijl, die naar het simplistische neigt. Ik doe nooit ingewikkeld. Tja, ik kom uit een normaal Vlaams gezin, en ben blijven denken en doen zoals in elke gewone Vlaamse familie. Kortom, iedereen verstaat mij. Maar ik ga zelden in op die tv-aanvragen. Tenzij nieuwsprogramma’s zoals Terzake, de Afspraak en Reyers Laat. Het moet inhoud hebben. Het showelement hoeft voor mij niet.”

belangen. No way! Wie daar niet mee kan leven, moet maar op een ander gaan werken. Dat gebeurt trouwens nooit. Managers verlaten dit bedrijf alleen om hun eigen onderneming op te richten, want je krijgt bij Katoen Natie de vrijheid om te ondernemen. We hebben hier al minstens 50 bedrijven van medewerkers zien ontstaan. We helpen hen zelfs. We zijn een school voor entrepreneurs.”

M.M.: U schrijft ook boeken.

M.M.: Is het als internationaal bedrijf moeilijk om medewerkers te vinden die in het buitenland willen werken?

“Ja, dat doe ik graag. Mijn meest recente boek ‘Het narrenschip legt aan in Brugge, Gent en Antwerpen’ is – na een eerste druk van 5000 exemplaren – aan zijn tweede druk toe, en is vertaald in het Engels en het Frans. Het is het verhaal van de drie Vlaamse zustersteden, waarbij ik pleit voor een fusie van de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Ik schrijf met de hand en laat het intypen door mijn medewerkster. Ze kent mijn stijl en kan dat omzetten naar een mooie tekst.” M.M.: U werkt niet op computer? “Neen. Ik zoek zelfs geen zaken op op internet. En ik heb dus ook geen eigen mailadres. Als ik iets moet checken op internet, dan vraag ik of ze het voor mij uitprinten. Zo verlies ik geen tijd met mailen. En werk ik efficiënt. Ik heb altijd twee gsm’s bij. Maar aangezien niemand mij kan mailen, word ik alleen gebeld voor belangrijke zaken. En ze weten dat ze me kort en krachtig hun boodschap moeten meedelen, met een oplossing, indien nodig. Mijn assistente Linda Van Petegem heeft natuurlijk wel een mailadres en ontvangt zo belangrijke mails voor mij. Zij selecteert.”

“Eens ze getrouwd zijn en/of een huis gebouwd of gekocht hebben, en kinderen hebben, wordt het moeilijk om ze naar Azië of Zuid-Amerika te sturen. Maar voor jongeren zonder al te veel banden gaat dat gemakkelijker. Velen willen dat zelfs graag, want het is een unieke kans om internationale ervaring op te doen. Daardoor hebben we op veel plaatsen heel jonge bazen. Een medewerker van 29 jaar neemt zo de plaats in Montevideo

DE KATOEN NATIE BIJBEL - Gezond boerenverstand is de grondslag van al onze beslissingen. Beheerstechnieken en managementtheorieën volstaan niet. - Onze medewerkers moeten wolvenbloed hebben, geen tijgerbloed. Een tijger werkt alleen, wolven in roedels. - Je doet geen zaken om winst te maken, maar om meerwaarde te creëren. Langetermijnkasstromen zijn belangrijker dan een mooi ogende kortetermijnopname. - Een pint drinken is ideaal ter bevordering van de interne communicatie.

M.M.: Op Wikipedia staat dat uw managers geen managementboeken mogen lezen?

- Vind het warm water niet opnieuw uit. Steek geen energie in iets wat anderen al voor jou hebben opgelost.

“Elk bedrijf heeft zijn mythes. Kijk, wij geloven in onze eigen managementtheorieën, onder meer gedefinieerd in onze eigen Katoen Natie bijbel (zie kader, SK). En al onze managers moeten prioritair volgens die inzichten werken. Het zijn principes met een antropologische, socio-biologische en historische insteek en handelen dus niet over specifieke thema’s zoals marketing of ICT. Uiteraard mogen medewerkers zich met boeken of opleidingen over die onderwerpen bijscholen. Soms geef ik hen zelfs de opdracht om een bepaald boek te lezen om hun kennis over een thema op te krikken. Als ze dat onvoldoende onder de knie hebben bijvoorbeeld.”

- Baas ben je als je mensen je ervaren als baas en chef. In geen geval omdat je een titel, visitekaartje of functie hebt.

M.M.: ‘Dien één meester,’ is een van de geboden in uw Katoen Natie bijbel. Wat houdt dat in? “Wat ik vooral niet accepteer, is directieleden die bestuursmandaten opnemen in andere bedrijven. Dan krijg je tegengestelde

12

- Wie van zijn mensen zuinigheid verwacht, moet zelf in ‘economy’ vliegen. - Dien één meester. Van iedere werknemer wordt verwacht dat hij zich ten volle inzet voor de groep. Dat sluit uit dat hij een tweede job heeft, voor een ander bedrijf werkt, les geeft, cursussen voor derden organiseert, beheersmandaten in andere bedrijven waarneemt, enzovoort. - Kippenmoraal: niet kakelen maar eieren leggen. - Verticaal klassement: papier moet niet onnodig bijgehouden worden. De vuilnisbak biedt een oplossing. - Terrein afpissen: iedereen moet een eigen territorium afbakenen. Maar steek geen energie in conflicten.


FICHE KATOEN NATIE Locatie: hoofdzetel in Kallo Medewerkers: 13.000 wereldwijd Omzet 2015: 1,75 miljard euro EBITDA 2015: 430 miljoen euro Website: www.katoennatie.com

FICHE FERNAND HUTS Woonplaats: Kent (dichtbij Canterbury) Leeftijd: 65 Opleiding: rechten (KU Leuven, 1973), Vlerick (Gent, 1974) Carrière: 1976-1981 directeur van staalconstructiebedrijf Steyaert-Heene, 1978-1981 oprichter van en ondernemer in bioproductenbedrijf Veldboerke, sinds 1983 CEO Katoen Natie, 1995-1999 volksvertegenwoordiger Open VLD Burgerlijke staat: gehuwd, vader van drie zonen, die alle drie bij Katoen Natie werken Managementmotto: “Our people make the difference.” Prijzen: Manager van het Jaar (1987), Onderneming van het Jaar (2014), VRG-alumniprijs 2015 (met zijn vrouw Karine Van den Heuvel)

“Managers verlaten ons alleen om hun eigen onderneming op te richten. We hebben hier al zeker 50 bedrijven zien ontstaan. We helpen hen zelfs. We zijn een school voor entrepreneurs.”

in Uruguay in van mijn zoon, die er vier jaar verbleef. De vriendin van die medewerker gaat daar in haar specialiteit een bedrijf voor ons opstarten.” M.M.: Hoe dikwijls bent u zelf in het buitenland? “Veel. Ik woon sinds een paar jaar in Engeland, in een landhuis vlakbij Canterbury, in Kent. Dat is het buitenland, en toch dichtbij. Mijn zoon, die kapitein van de paracommando’s is, vliegt ook met de helikopter. Die vlucht duurt tot hier maar 45 minuten. Met de wagen doe je er met de treinshuttle slechts drie uur en een kwartier over. Vier maanden per jaar ben ik bovendien beroepshalve onderweg, in de VS, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Italië, …” M.M.: Katoen Natie groeit organisch, maar neemt ook dikwijls bedrijven over. Hoe moeilijk is dat, in een steeds grotere organisatiestructuur? “We hebben een geweldige traditie van overnames, we hebben al zeker 100 bedrijven overgenomen. We kennen het klappen van de zweep ondertussen qua integratie, cultuurverandering, …

Cruciaal bij een overname is de bedrijfscultuur op dezelfde golflengte krijgen. Dat is de sleutel. We gaan bij overnames meestal vrij snel. We weten dat ons concept, met onze bijbel, werkt. We kennen onze stiel inzake management en zakendoen. De bewijzen zijn er.” M.M.: Vervangt u het management meestal door eigen mensen? “Dat hangt ervan af. Bij sommige bedrijven, die het moeilijk hebben, is het logisch om de top te vervangen. Maar bij Indaver bijvoorbeeld is het management zeer goed, de cultuur ook. Daar grijpen we dan ook weinig in.” M.M.: Waar bent u trots op als u terugkijkt op uw ondernemerscarrière tot nu toe? “Dat we een ondernemersmentaliteit hebben in dit bedrijf. Zo hebben we een lijn uitgezet die goed is voor Vlaanderen. We creëren tewerkstelling en toegevoegde waarde voor deze regio, we dragen Vlaanderen uit in de rest van de wereld. Ja, ik spreek bewust over Vlaanderen. Met Wallonië heb ik minder affiniteit. Maar in het buitenland gaat het wel dikwijls over België en gebruiken we België en Brussel in onze branding. Hoe ingewikkeld ons land in elkaar zit, wil ik daar liever niet telkens uitleggen.”

C o v e rstor y - 13


Ben jij met je bedrijf klaar voor

de next level?

www.masterinresults.be

14


OND E RN E M EN I N D E RA ND - KON TICH

Schepen voor lokale economie Bart Seldeslachts

“Meer tewerkstelling dan actieve inwoners” Veel gemeenten zullen het Kontich benijden: meer tewerkstelling dan actieve inwoners. Maar vooral tijdens de ochtend- en avondspits heeft dat succes een keerzijde, als je vlakbij de drukke E19 ligt. “Inzake bereikbaarheid en leefbaarheid moeten we inderdaad zoeken naar een delicaat evenwicht,” zegt schepen voor lokale economie Bart Seldeslachts, die op 1 januari 2016 Erik Jacobs opvolgt als burgemeester. Kontich telt onder meer bekende auto-invoerders, zoals Korean Motor Company (Hyundai), General Motors (Opel) en Alcopa Car Distribution (Suzuki, Isuzu, SsangYong en Hyundai), op zijn grondgebied, evenals de Belgische of Benelux verkoopkantoren van multinationals, zoals Intel en Goodyear. “Naast die internationale spelers hebben we hier ook veel grote en kleinere kmo’s,” vertelt Bart Seldeslachts. “We hebben zelfs meer tewerkstelling dan actieve Kontichenaren. We halen ook 33 % van de gemeentelijke inkomsten uit onze lokale economie.” Die aantrekkingskracht dankt Kontich onder meer aan de nabijheid van metropool Antwerpen en hoofdstad Brussel, via de vlakbij gelegen E19. “Daardoor is verkeer een belangrijk thema,” beseft Bart Seldeslachts. “Met een nieuw verkeersplan VIVO – veilig in, vlot omheen – proberen we een evenwicht te vinden tussen bereikbaarheid en leefbaarheid. VIVO zal in september geëvalueerd worden. We zijn dan zes maanden na de invoering ervan en zullen bekijken of we moeten bijsturen.” “De bereikbaarheid van onze vier grote bedrijventerreinen verbeteren we dit jaar nog door een volledig bewegwijzeringsplan uit te rollen. Vanaf de E19 zal een uniform bewegwijzeringsysteem met de naam rand 7 en 8, verwijzend naar onze afritnummers, opgezet worden tot aan de deur van het bedrijf. In de loop van oktober zal dit concept voorgesteld worden aan onze bedrijven.” Kontich heeft voorts een bloeiende middenstand. “Die oefent een sterke aantrekkingskracht uit op inwoners uit buurgemeenten en daarbuiten, mede dankzij de inspanningen van Unizo en Vank.”

Schepen voor lokale economie Bart Seldeslachts: “Met een nieuw verkeersplan VIVO – veilig in, vlot omheen – proberen we een evenwicht te vinden tussen bereikbaarheid en leefbaarheid.” 15


Group -f

Professionele cleaning voor elk bedrijf Frank Hechtermans is zaakvoerder van Group-f, één van de snelst groeiende spelers op de markt van hoogwerkerverhuur en dienstencheques, naast de alom bekende schoonmaaktak. “Group-f Cleaning & Facility Services biedt een volledig servicepakket voor al uw poets- en onderhoudswerk. Elke klant, elk gebouw is maatwerk. We houden daarbij rekening met alle factoren: budget, timing, kantooruren, … Group-f Cleaning & Facility Services is een onderneming waarbinnen kwaliteit op de eerste plaats komt. Daarbij streven we maximaal naar efficiëntie, naar een stipte én flexibele organisatie en naar een aanpak die de juiste dingen op de juiste momenten gedaan krijgt.”

Een waaier aan activiteiten

Group-f maakt dus gebouwen en kantoren schoon, ontmost uw daken, reinigt uw ramen, zonnepanelen, parkings, ballenbaden, … En er is nog meer! Want u klopt ook bij Group-f aan voor klusjes in de ruimste zin van het woord (bijvoorbeeld schilderwerken, het plaatsen van wanden en plafonds, …). Kortom: Group-f neemt u alle onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden uit handen, en garandeert een professionele service tot in de kleinste details. Ontzorging is het doel.

Frisse kantoren, opgeruimde medewerkers

Wat betekent die ontzorging? Frank Hechtermans: “Het materiaal is geleverd, de poetsdame is op tijd aanwezig, de teamverantwoordelijke heeft de afspraken gemaakt, en stuurt u de opvolgingsrapporten door. We staan erop om helder te communiceren. Ook investeren we in opleidingen, en volgen we onze mensen voortdurend op. Zo hebben we fulltime een coach in dienst die voor iedere nieuwe medewerker een

Frank Hechtermans.

inlooptraject uitwerkt met aandacht voor ergonomie, productkennis en klantgericht werken. Zo bent u zeker van een vlekkeloze service.”

Safety first en bio cleaning

En wat met innovatie? Frank Hechtermans: “We hebben een groen wagenpark waarin we blijven investeren. Zo rijden er kleine BMW’s op elektriciteit rond en Fiat Fiorino’s op aardgas. Verder zetten we naast de klassieke reiniging waar mogelijk bacteriën in bij de reiniging van gebouwen. Deze mini ecosystemen verwijderen niet enkel het zichtbare vuil maar ook het onzichtbare. Daarnaast besteden we veel aandacht aan het welzijn en de veiligheid op het werk en aan ergonomie. Die focus op kwaliteit en het milieu werkt door tot bij onze klanten.”

FICHE Aanbod: specialist in cleaning & facility services, hoogwerkers verhuur en dienstencheques. Kenmerken: goed opgeleid personeel, gefocust op diensten tot in de kleinste details, heldere communicatie, milieubewust.

Prins Boudewijnlaan 9 – Unit 11 – 2550 Kontich – T 03 870 99 80 – info@group-f.be – www.group-f.be 16


KON T I CH

KO NTICH

MORTSE MORTSELL

RA N K IN G

RA RAN N KKIINNGG

De 10 grootste bedrijven

De 10 grootste bedrijven

Hieronder vindt u een klassement van de – naar toegevoegde waarde – 10 grootste bedrijven in Kontich. Deze bedrijven zochten we op in de meest recente Trends Top 100.000, die zich baseert op de prestaties in het jaar 2013.

Hieronder vindt u een klassement van de – naar toegevoegde waarde – 10 grootste bedrijven in Mortsel, Deze bedrijven zochten we op in de meest recente Trends Top 100,000, die zich baseert op de prestaties in het jaar 2013.

RA NK ING

1. Essent.be Toegevoegde waarde: 28,83 miljoen euro Sector: elektriciteit en gas, productie, verkoop en transport Werknemers: 134 - CEO’s: Ingrid Fuchs en Frank Brichau

2. Korean Motor Company Toegevoegde waarde: 27,91 miljoen euro Sector: auto’s, verkoop en garages Werknemers: 52 - Gedelegeerd bestuurder: Philippe Portal

3. Federal-Mogul Toegevoegde waarde: 26,39 miljoen euro Sector: onderdelen, wisselstukken en accessoires voor auto’s en vrachtwagens Werknemers: 113 - Zaakvoerder: Olivier Legrand

4. General Motors Belgium Toegevoegde waarde: 20,79 miljoen euro Sector: auto’s, verkoop en garages - Werknemers: 93

5. Federal-Mogul Motorparts Toegevoegde waarde: 18,48 miljoen euro Sector: onderdelen, wisselstukken en accessoires voor auto’s en vrachtwagens - Werknemers: 194

6. Veritas Toegevoegde waarde: 17,83 miljoen euro Sector: confectienijverheid Werknemers: 181 - CEO: Ine Verhaert

7. Intel Corporation Toegevoegde waarde: 16,14 miljoen euro Sector: elektrisch en elektronische apparaten - fabricage Werknemers: 66 - CEO: Brian Krzanich

8. Senior Living Group Toegevoegde waarde: 12,62 miljoen euro Sector: rusthuizen, verzorgingstehuizen Werknemers: 6 - CEO: Bart Bots

9. Goodyear Dunlop Tires B. Toegevoegde waarde: 11,57 miljoen euro Sector: rubber en banden Werknemers: 101 - Algemeen directeur: Mark Thys

10. Franki Construct Toegevoegde waarde: 10,35 miljoen euro Sector: bouwondernemingen Werknemers: 167 - Algemeen directeur: Ludo De Taeye

1. Agfa-Gevaert Toegevoegde waarde: 278,03 miljoen euro Sector: audiovisuele apparatuur, verkoop en verhuur Werknemers: 2 177 - CEO: Christian Reinaudo

2. Agfa Graphics Toegevoegde waarde: 157,83 miljoen euro Sector: zetwerk, fotogravure, prepress Werknemers: 528 - Algemeen directeur: Stefaan Vanhooren

3. Agfa Healthcare Toegevoegde waarde: 108,25 miljoen euro Sector: medische en farmaceutische apparatuur en uitrusting Werknemers: 575 - Algemeen directeur: Luc Thijs

4. Luithagen Toegevoegde waarde: 4,61 miljoen euro Sector: immobiliën, andere

5. Immovaar Toegevoegde waarde: 4,60 miljoen euro Sector: immobiliën, andere Gedelegeerd bestuurder: Jan De Jaeck

6. Heynen Fl, & Co Toegevoegde waarde: 3,72 miljoen euro Sector: koeltechnieken en airconditioning, ventilatie Werknemers: 50 - Algemeen directeur: Luc Lamproy

7. Intersentia Toegevoegde waarde: 2,54 miljoen euro Sector: uitgeverijen Werknemers: 20

8. Technogas Toegevoegde waarde: 2,02 miljoen euro Sector: elektriciteit en gas, productie, verkoop en transport Werknemers: 11 Directeur: Yves Van Boxel

9. Hepa Toegevoegde waarde: 1,99 miljoen euro Sector: restaurants, cafés Werknemers: 132 - Gedelegeerd bestuurder: Luc Van Walstijn

10. Belfius Mortsel-Kontich Toegevoegde waarde: 1,85 miljoen euro Sector: financiële diensten, andere Werknemers: 26 - Gedelegeerd bestuurder: Guido Swinnen - 17


OND E RN E M EN I N D E RA ND - M O RTSEL

Burgemeester Erik Broeckx

“Shoppen moet je beleven” Burgemeester Erik Broeckx wil in Mortsel de lokale detailhandel nieuwe impulsen geven door kernversterking te combineren met de opwaardering van een kwalitatief winkelaanbod. Een belangrijke uitdaging daarbij is het creëren van een belevingsaspect. “Mortsel telt zowat 500 detailhandels en behoorlijk wat horeca. Dat is niet niks,” vertelt burgemeester Erik Broeckx. “Maar als kleine stad is het bij gebrek aan middelen niet altijd eenvoudig om hieraan optimaal tegemoet te komen. We doen ons uiterste best om hier creatief mee om te gaan. Sedert 2014 betalen onze winkeliers een promotaks. Voor iedere euro die we van hen ontvangen legt de stad er één naast. Het geheel laten we integraal terugvloeien naar onze lokale economie. De bestemming ervan wordt jaarlijks in een gezamenlijk overleg bepaald met de adviesraad lokale economie Mortsel, ALEM, met onder meer volgende actoren: Unizo, de winkelverenigingen, de ketens en de horeca, … Zo kunnen we op een aantal vlakken al leuke of nuttige zaken realiseren.” De detailhandel krijgt in Vlaanderen en zelfs heel Europa rake klappen. “Onder meer de verstedelijking, de komst van shoppingcentra en de doorbraak van e-commerce hebben het uniek winkelkarakter van Mortsel weggenomen,” vervolgt Erik Broeckx. “Samen met onze handelaars willen we Mortsel opnieuw op de kaart zetten, met een gezonde mix van ketens en speciaalzaken. Vanuit de adviesraad ALEM moeten we dat aanpakken.” “Wil je er vandaag als winkelcentrum in een stad of gemeente opnieuw staan, dan moet je andere accenten leggen dan pakweg 20-30 jaar geleden,” stelt Erik Broeckx. “De uitdaging bestaat er daarom in om een omgeving te creëren waar je als stad meer biedt dan enkel maar winkelen. Winkelacties of evenementen, een persoonlijke service, het creëren van gezelligheid, het verbinden van het winkelcentrum met culturele activiteiten of ons mooie fort …”

Burgemeester Erik Broeckx: “Samen met onze handelaars willen we Mortsel opnieuw op de kaart zetten, met een gezonde mix van ketens en speciaalzaken.” 18


Ins tallatiebedrijf Verbo

“De mensen onopvallend een aangenaam gevoel bezorgen” Warmtepomp-airco installaties en koelinstallaties. “Meer doen we niet, maar minder ook niet,” zegt zaakvoerder Peter Vereycken. Met ruim 27 jaar expertise op de teller is installatiebedrijf Verbo in Mortsel een vaste waarde. Meedenken en onopvallend inbouwen, is het motto.

Peter Vereycken.

Iedereen kent het principe van de airco-installatie. Een airco koelt normaal de binnenlucht en voert de warmte naar buiten af. Maar bij een airco met warmtepomp wordt dankzij een omkeerventiel dat proces omgedraaid: de airco gaat binnen verwarmen en de koude lucht naar buiten afvoeren. Peter Vereycken: “Met hetzelfde toestel kunnen we dus tegelijk koelen en verwarmen. We doen dit onder andere in kantoren, winkels, hotels, restaurants, schepen en woningen.”

verwarmen. “Door het dubbel setpunt blijft de temperatuur niet constant op dezelfde waarde, wat soms onaangenaam kan zijn. De klimaatregeling zorgt automatisch voor de aangename temperatuur, een voor de verwarming en een voor de airco. Bovendien verbruikt de regeling minder energie. De grootste energiebesparing schuilt in een goede regeling op een goede installatie.”

“Koel- en vriesinstallaties installeren we voor alle activiteiten waar koude vereist is, bijvoorbeeld in bakkerijen, beenhouwerijen, grootkeukens en labo’s. We adviseren over de kwaliteit, de materiaalkeuze, bepaling van de locatie, de gepaste ruimte en het vereist vermogen. Indien gewenst installeren we met een dubbel circuit zodat een eventuele uitval wordt opgevangen en er geen productieverlies bij de klant is.”

Vast team van installateurs

Onopvallend inbouwen

Een warmtepomp-airco met een aangenaam comfort bewijst elke dag opnieuw zijn nut. Peter Vereycken: “We adviseren over de betere installaties, zuinig en ecologisch. Onze meerwaarde ligt in het onopvallend, discreet en fluisterstil inbouwen, met een vierkant of rond rooster, een nozzelrooster of een spleetrooster. De plaatsing van de buitengroep gebeurt doordacht met respect voor de esthetiek van het gebouw, en voor de buren.”

Dubbel setpunt

“Door het toepassen van de juiste klimaatregeling, geven we de mensen een comfortabel gevoel,” aldus Peter. Daarbij maakt Verbo gebruik van de techniek van het dubbel setpunt, een intelligente sturing voor installaties die tegelijkertijd koelen en

Bij de installatie maakt de ervaring van de vakman het verschil. Verbo beschikt over een vast team vakmannen. “Ons werkgebied strekt zich uit tot één rij-uur rond Antwerpen, enkele uitzonderlijke projecten niet te na gesproken. Dat is een vaste regel, omdat we focussen op een correcte service. Elke installatie wordt gedetailleerd bijgehouden in digitale logboeken. Voor de installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen of vloerverwarming werken we samen met gespecialiseerde firma’s. Schoenmaker blijf bij uw leest, dat is ons devies.”

FICHE Verbo: installatiebedrijf van airco- en koelinstallaties met 27 jaar ervaring. Dubbel setpunt: een regeltechniek om warmtepomp-aircosystemen aan te sturen die een ruimte zowel koelen als verwarmen. Meerwaarde: fluisterstil en onopvallend wegwerken van airco- en koelsystemen. Een aangenaam en comfortabel gevoel geven aan mensen. Service: vast team van technische experten die focussen op klanttevredenheid.

Boechoutselei 9-11 – 2640 Mortsel – T 03 455 50 78 – info@verbo.be – www.verbo.be M or t sel - 19


OND E RN E M EN I N D E RA ND - B E RCHEM

Link 26 verenigt ondernemers, bedrijfsleiders en kaderleden Ook het district Berchem telt heel wat bedrijven. Om de interactie tussen lokale ondernemers, bedrijfsleiders en kaderleden van Berchemse ondernemingen te bevorderen, werd de organisatie Link 26 gecreëerd. Dit businessnetwerk “katalyseert het ontstaan van onderlinge ‘klant/leveranciers-relaties tussen de leden’ en is ook een uiting van ‘Doing business in the community’.” Volgens de website van de organisatie, www.link26.be, heeft de ondernemer in Berchem zo ook een lokale stem en vertegenwoordiging naar de lokale overheden, district, stad en provincie en Vlaamse gewest. “Link 26 lobbyt voor belangen van ondernemers en hun werknemers en informeert en organiseert mee omtrent mobiliteit. Link 26 fungeert als tussenpersoon voor het district, de stad en de provincie voor hun intenties van economisch beleid, en Link 26 geeft daarover input.” Voorzitter van Link 26 is Kristiaan Caluwaerts. Luc Allaerts, Anne Bakelants, Hermine Bové, Dirk Chevalier, Anna Demuylder, Bruno Vanvolsem, Cindy Vanpaesschen en Jan Van Sande zijn de andere bestuursleden.

Panelgesprek over bankfinanciering op 22 oktober Op donderdag 22 oktober om 17.30 uur organiseert Link 26 een interactief gesprek over ‘bankfinanciering’, met in het panel twee accountants en drie bankiers. Voorzitter Kristiaan Caluwaerts is moderator en zal hen enkele prangende vragen en thema’s voorschotelen over hoe als ondernemer omgaan met uw financiering. Hoe beoordeelt de bank u als ondernemer? Hoe komt de bank aan de concrete prijszetting voor uw krediet? Hoe ziet uw kredietrating er uit? …

Meer info: www.link26.be 20

Paul Cools en Marc Lambin.

Cools en Partners Accountantskantoor

Complementaire Accountancy Accountantskantoor Cools en Partners profileert zich als een complementaire partner voor diverse ondernemingen. Complementair zoals in aanvullend: waar nodig staat het kantoor de onderneming boekhoudkundig en fiscaal bij. Zaakvoerders Marc Lambin en Paul Cools: “Ons accountantskantoor streeft naar een samenwerking op lange termijn, gestoeld op een vertrouwensrelatie. De insteek? De ondernemer moet zich volledig en onbekommerd kunnen focussen op zijn core business. Hij bepaalt zelf wanneer en waarvoor hij ons inschakelt.” Een rijk pallet Cools en Partners beheerst een breed scala aan competenties: begeleiding bij het opstarten van zelfstandige activiteiten en de oprichting van vennootschappen, fiscaliteit, juridisch advies, boekhouding en diverse diensten (assistentie in loonadministratie, berekening indexaties, registreren van huurinkomsten, begeleiding bij het doorvoeren van statutenwijzigingen enz). “Deze vakgebieden zijn voortdurend in beweging,” vervolgt Paul Cools. “Daarom vullen wij onze jarenlange expertise aan met jonge en frisse energie. Dit weerspiegelt zich in ons complementaire team.”

Fruithoflaan 124 bus 12 – 2600 Berchem T 03 451 20 00 paul.cools@cools-partners.be – www.cools-partners.be Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


Vin d’Où

Smelt voor de smaak van de natuur Stapt u binnen in Antwerps restaurant Vin d’Où, dan komt u terecht in een zee van rust. Met Italiaanse roots en een passie voor producten verwent chef-kok Tom Fluit u met gerechten die uitblinken in eenvoud. Wat typeert Vin d’Où? Tom Fluit: “Gerechten vol karakter met een beperkt aantal ingrediënten. Ik werk alleen met biologische of wilde producten. Dus wat u proeft, is puur natuur. Ook zijn de smaken van Italië nooit ver weg. Daarom reizen we er vaak naartoe om nieuwe dingen te ontdekken. Waarvoor onze klanten terugkeren? Onder andere voor de grote, wilde tarbot, een vaste waarde op onze kaart.” Schenkt u bijzondere aandacht aan de wijnen? “We hebben een zwak voor wijnen, en dat ziet u aan onze wijnkaart. U kiest uit een hele mooie selectie Franse en Italiaanse klassiekers. Daarnaast vindt u bij ons natuurlijke wijnen die we deels zélf invoeren. Net zoals onze grappa trouwens. Een aanrader!” Welke ervaring wilt u uw klanten geven? “We geven onze klanten een rustpunt, zodat ze even ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Het oude herenhuis past precies bij de sfeer die we willen creëren. Verwacht een warm onthaal en comfort. Daarvoor zorgt mijn echtgenote Ilse. Intussen wordt u

verwend met dagverse marktproducten. Dankzij onze open keuken volgt u alle bereidingen. De keuken van ons restaurant is geopend van maandag tot vrijdag van 12 tot 14 uur. Op donderdag, vrijdag en zaterdag dineert u bij Vin d’Où tussen 18 en 21 uur.” Is er ook een tuin of terras? “Vin d’Où beschikt over een grote stille binnentuin. Heerlijk om in te tafelen bij mooi weer. En we hebben een aparte ruimte naast het restaurant voor private dining – voor twee tot zestien gasten. Ideaal voor een zakenlunch of familiediner. Ook maakt u gebruik van onze privéparking. Vraag ernaar bij uw reservering.”

FICHE Keuken: productkeuken met een liefde voor Italiaanse eenvoud en smaken. Troef: mooie wijnkaart met zelf ingevoerde wijnen. Praktisch: grote tuin, privéparking en private dining.

Terlinckstraat 2 – 2600 Berchem – T 03 230 55 99 – info@vindou.be – www.vindou.be B e rch em - 21


OND E RN E M EN I N D E RA ND - D E URN E OND E RN E M EN I N D E RA ND - D E URN E

Districtsvoorzitter Peter Wouters

“Duurzame economie is ons doel” Met de herschikking van de Kanaalzone en ontwikkeling van de luchthaven staat Deurne voor belangrijke uitdagingen. Districtsvoorzitter Peter Wouters wil voorts sterk lobbyen voor een aanpak van het fileprobleem. Stefan Kerkhofs

M.M.: Wat zijn de economische troeven van Deurne? Peter Wouters: “Met het tweede grootste industriegebied in Antwerpen, namelijk de Kanaalzone, hebben we een plek die we volop aan het hertekenen zijn. We proberen samen met de provincie, de NV Scheepvaart en alle andere actoren een goed evenwicht te vinden voor de woonwijk Kronenburg en de industriezone. Onze winkelcentra ontdekken voorts een tweede leven. Een andere sterke groeipool is de zorg, zowel qua rusthuizen als met een groot ziekenhuis dat blijft uitbreiden. Daarnaast is ook onze luchthaven aan een tweede jeugd begonnen. Deze site zal een economische troef worden voor heel Antwerpen.” M.M.: Wat zijn de economische uitdagingen van Deurne? “Op de eerste plaats staat het mobiliteitsprobleem. We merken de stilstand van de ring tot in onze woonwijken. Hier moet op zeer korte termijn verbetering in komen. Oplossingen moeten van hogerhand komen, dus wordt lobbywerk een van de belangrijkste taken van het bestuur in Deurne.” 22

“We merken de stilstand van de ring tot in onze woonwijken. Hier moet op zeer korte termijn verbetering in komen.” M.M.: Wat zijn de belangrijkste plannen voor de volgende jaren? “We moeten verder gaan op de ingeslagen weg. De winkelverenigingen van Deurne zuid en Open Deurne zijn projecten die van onderuit komen, maar waar we als bestuur aan meehelpen waar we kunnen. Ook de ontwikkeling van de luchthaven en andere economische projecten steunen wij volledig, al komt het initiatief telkens van onder uit. Wat van onder uit komt, heeft sowieso een breder draagvlak en meer kans om te slagen. Duurzame economie is ons doel!” 1


Deurne

‘Antwerp International Airport’ beleeft topjaar De luchthaven van Deurne beleeft een topjaar. In de eerste helft van dit jaar vervoerde ‘Antwerp International Airport’ meer dan 90.000 passagiers. Dat zijn er 32.000 meer, of een stijging van maar liefst 55,8 %, in vergelijking met dezelfde periode in 2014. Hoofdreden is de opening van een aantal nieuwe routes, die zowel zakenreizigers als toeristen aantrekken.

Willy Kussé.

Kantoor Willy Kussé

Bankieren? Da’s simpel in Deurne Voor uw bankzaken en verzekeringen zoekt u een betrouwbare partner. Dat is vanzelfsprekend. Maar wellicht wilt u meer. En zoekt u naar heldere bank- en verzekeringsproducten én een adviseur die de klok rond voor u klaarstaat. Dat is Willy Kussé: agent van AXA Bank en onafhankelijk verzekeringsmakelaar.

In heel 2014 telde de Antwerpse luchthaven zo’n 120.000 passagiers, dit jaar wordt er gemikt op 200.000 reizigers.

In heel 2014 telde de Antwerpse luchthaven zo’n 120.000 passagiers, dit jaar wordt er gemikt op 200.000 reizigers. Opvallend ook: hoewel het aantal passagiers fors steeg, nam het aantal vliegbewegingen in 2015 niet toe. “In juni lag het totaal aantal passagiers zelfs 111,3 % hoger dan in juni vorig jaar,” zegt Marcel Buelens, CEO van Antwerp Airport. “Met 23.928 reizigers was juni zo de maand met het hoogste passagiersaantal sinds november 2001.” Jetairfly vliegt deze zomer voor het eerst van op Deurne naar zonnige vakantiebestemmingen zoals Palma de Mallorca, Alicante, Ibiza en Malaga. En VLM Airlines start op 5 oktober met een nieuwe lijnvlucht Antwerpen-Birmingham. “Dit is een mooie aanvulling op het al bestaande netwerk van VLM Airlines naar Genève, Hamburg en Southampton,” stelt Marcel Buelens. “De troeven van onze luchthaven zijn vooral de vlotte bereikbaarheid, korte check-in tijden en parkeerfaciliteiten.” Marcel Buelens is bovendien in gesprek met drie kleinere luchtvaartmaatschappijen die in Deurne nieuwe bestemmingen willen aanbieden, zo vertelde hij in juli aan de Gazet van Antwerpen. “Ik hoop onder meer op een bestemming voor een skivakantie in de winter. Maar dat zal dan wel voor de winter van 2016 zijn. We willen met de komst van extra luchtvaartmaatschappijen ook meer toeristen uit andere Europese landen naar Deurne halen.”

Hoe maakt u het verschil voor mij? Willy Kussé: “Bij Kantoor Willy Kussé krijgt u een persoonlijke service. Oké, dat zegt iedereen. Maar hier rekent u op een vast team van twaalf medewerkers, en kent uw contactpersoon uw dossier tot in de details. Bovendien zijn onze medewerkers experts in hun vak, en staan ze altijd voor u klaar met advies. Onze bereikbaarheid is onze tweede troef. Ook op zaterdag kunt u bij ons terecht, en telefonisch zijn we de klok rond bereikbaar. Want u rekent op uw bankier of verzekeringsmakelaar wanneer ú hem nodig hebt. Hoe we nog het verschil maken? Met ons heldere aanbod. We bieden u bank- en verzekeringsproducten die eenvoudig en transparant zijn. Ons motto? Bankieren, da’s simpel.” Kan ik als ondernemer ook bij u terecht? “Zeker, als zelfstandige, beoefenaar van een vrij beroep of ondernemer zoekt u een bank en verzekeraar die uw situatie begrijpt. Bij Kantoor Willy Kussé krijgt u een betere service tegen een lagere prijs. Dus kom gerust eens kennismaken.”

Agent AXA Bank Verzekeringen Financieel advies

Zakenkantoor Kussé BVBA – Dascottelei 35 – 2100 Deurne – 03 366 17 17 willy.kusse.10098@axa-bank.be – agency.10098@axa-bank.be www.qc-direct.be D e ur n e - 123


BOU W

Bij opdrachten van openbare besturen en vooral van nutsbedrijven werkt bijna de helft van de bedrijven met break-even en 9 % zelfs met verlieslatende prijzen.

Prijzen onder druk door laag werkvolume in infrastructuurwerken De sector van de infrastructuurwerken lijdt zwaar onder het povere investeringsklimaat bij de overheid en nutsbedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van Bouwunie bij haar leden uit deze sector. Op twee jaar tijd gingen er 2.000 banen bij Vlaamse infra-bedrijven verloren. Bovendien werken dergelijke ondernemingen dikwijls met break-even of zelfs verlieslatende prijzen. Er zijn namelijk onvoldoende opdrachten, waardoor bedrijven te lage prijzen indienen om aan het werk te blijven. Hoe kleiner de te verdelen koek, hoe scherper de concurrentie en hoe zwaarder de druk op de prijzen. Behalve het lage aantal opdrachten speelt ook het probleem van deloyale concurrentie. 83% van de ondervraagde bedrijven heeft daar last van, iets meer dan de helft ziet de oneerlijke concurrentie toenemen. Het gaat dan in de eerste plaats om concurrentie via goedkopere buitenlandse bedrijven die in onderaanneming werken of via buitenlandse of Belgische schijnzelfstandigen. Daarnaast ervaren de infrabedrijven concurrentie van buitenlanders die hier als hoofdaannemer opereren en van Belgische bedrijven die actief zijn in een ander (verkeerd) paritair comité of die misbruik maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid. “Overheden en nutsbedrijven moeten dringend meer investeren en onderhoudswerken laten uitvoeren om de infrastructuur kwalitatief in orde en modern te houden,” zegt Ilse Baeck van nutsinfrastructuurbedrijf Canalco en ondervoorzitter van Bouwunie infrastructuurwerken. “ Alleen zo komt het werkvolume terug op peil. De tijd dringt ook voor een eerlijk bouwondernemingsklimaat

24 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

met transparante, concrete, stabiele en eenvoudige regels waar iedereen zich aan houdt.”

BUITENLANDSE ARBEIDERS Tussen begin 2013 en begin 2015 gingen in de Vlaamse infrabedrijven meer dan 2.000 arbeidersjobs verloren. Ook voor het volgende half jaar verwacht 27 % van de deelnemers aan de enquête met minder personeel te gaan werken. “We merken dat er in de plaats een pak buitenlandse arbeiders, actief bij buitenlandse bedrijven, bijgekomen zijn,” benadrukt Hervé Demeyere, bestuurslid van Bouwunie infrastructuurwerken en zaakvoerder van Persyn. Bij opdrachten van openbare besturen en vooral van nutsbedrijven werkt bijna de helft van de bedrijven met break-even en 9 % zelfs met verlieslatende prijzen. Ook het uitvoeren van openbare werken gebeurt volgens 15 % van de bedrijven met verlies. Bouwunie-leden vragen om abnormaal lage prijzen te weren bij openbare aanbestedingen, maar ook meer gewicht te geven aan andere criteria dan prijs alleen.


ONDERNEMER,

AL AAN UW EIGEN TOEKOMST GEDACHT?

Bouwrijpe grond voor: • • •

Woonprojecten Kantoorcomplexen Handel en retail

in o.a. Arendonk, Beerse, Duffel, Heist op den Berg Herentals, Putte, Turnhout Investeer NU in bouwgrond in de regio Antwerpen, op toplocaties nabij de E19 - E34

Ontdek ons aanbod

op www.danneels.be

of contacteer Koen Van Campenhout

koen@danneels.be T. 015 308 108

GRONDONTWIKKELING

|

WONINGBOUW

|

BOUWGROND

Bo uw - 25


Lavero Medical

Wim Gillis.

Wim Boeckx.

Gevalideerde en innovatieve cleanrooms

WG Aannemingen

Toekomstnormen

“Gaat niet, bestaat niet”.

Binnen- en buitenlandse specialisten zijn op de hoogte van alle normen en wetten die in de steigers staan. Daardoor voldoen de cleanrooms van Lavero Medical bij installatie al aan toekomstige reglementeringen.

Afgestemd op uw project

Lavero Medical zet altijd drie zaken centraal: de normen waaraan u moet voldoen, uw planning en uw budget.

Snelheid van uitvoering

Uw cleanroom wordt al zoveel mogelijk geprefabriceerd om de installatie op uw terrein zo snel mogelijk te laten verlopen.

Leverancier infraroodverwarming

infraroodverwarming geeft uw medewerkers en patiënten een optimaal comfortgevoel, is zuinig en onderhoudsvrij en heeft lage installatiekosten.

Internationale speler

Lavero Medical is aanwezig in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland en werkt samen met internationale firma’s gespecialiseerd in bouwen, renoveren en valideren van operatiekamers en clean rooms.

FICHE Activiteiten: bouwen en verbouwen van operatiekwartieren, zorgkamers, sanitaire cellen en cleanrooms.

Safetybloc: “Passie voor ons werk” Zaakvoerder

Wim Gillis. Geboren ondernemer.

Motto

Activiteiten

WG Aannemingen maakt terreinen bouwrijp, stabiliseert bouwterreinen, graaft funderingen uit, legt toegangswegen aan, is actief in allerlei grond- en betonwerken en overslag in de haven, vervoert granulaten en materialen over water en op de weg. Het bedrijf heeft zich sterk gedifferentieerd in 2D- en 3D-nivelleringen.

Stijn Dirken.

SD Schrijnwerkerij & Interieurbouw

Voor al uw werk op maat: slechts één aanspreekpunt Schrijnwerkerij: dakwerken, gevelbekleding, ramen en deuren, houtskeletbouw, bijgebouwen, terrassen en overkappingen.

De medewerkers; de levende kracht van de zaak komt voort uit de mensen die eraan meewerken.

Interieurbouw: Binnendeuren, gyprocwerken, keukens, badkamers, maatkasten, trappen en parket. Zowel totaalprojecten als vakwerk op maat voor bedrijven en particulieren. Ook gespecialiseerd in interieur van bedrijven met stijlvolle binnendeuren aan schappelijke prijzen, op maat gemaakte vergadertafels en kantoorinrichting.

Safetybloc

Netwerk

Grootste troef

Een nieuwe uitdaging, een eigen ontwerp van een betonnen blok die zorgt voor veilige afscheiding tussen het rijdend verkeer en de wegenwerken.

Nieuwe locatie

Zorgvuldig geselecteerd netwerk van onderaannemers zoals ruwbouwaannemers, chappers, vloerders en elektriciteitswerken.

Tegen voorjaar 2016 zal de nieuwe locatie aan de Steenlandlaan in Kallo operationeel zijn. Het is een toplocatie die logistiek heel wat voordelen biedt. De nabijheid van een betoncentrale en een kaaimuur is een sterke meerwaarde voor de productie van de safetyblocs en manipulatie van granulaten.

Staat garant voor

Meerwaarde

Historiek: opgericht als eenmanszaak in 2006, nu bloeiende KMO met 12 werknemers.

Vanuit 25 jaar ervaring meedenken met de klant met het oog voor optimalisatie en kwaliteit.

Toekomstvisie

Bescheiden evolueren en investeren in de noden van de toekomst.

Stipte planning, volledige begeleiding tijdens werkzaamheden, service na verkoop en correcte prijzen.

FICHE

Zaakvoerder en oprichter: Stijn Dirken. Vestiging: gloednieuw bedrijfsgebouw op nieuwe industriezone Zavelheide in Herentals, met 400 m² showroom en kantoren, aangevuld met eigen atelier van 1000 m².

Sectoren: zorg, farmacie en industrie.

Lavero Medical Nieuwlandlaan 9 – 3200 Aarschot T 016 25 55 20 – info@lavero-medical.be www.lavero-medical.be 26

WG Aannemingen bvba-Safetybloc bvba Gemenestraat 16 – 9130 Kieldrecht T 03 773 15 44 – Wim Gillis: 0475 44 52 98 info@wg-aannemingen.be www.wg-aannemingen.be

Zavelheide 9 – 2200 Herentals T 014 586 458 – info@sdschrijnwerkerij.be www.sdschrijnwerkerij.be - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


Glazenwasserij

AQUAZOOZLE

Wij doen u blinken! Blinken van trots… omdat uw ramen er terug zo net, helder en schoon uitzien. Daar hebben wij onze eigen Aquazoozle methode voor. En dat maakt ons net ietsje anders dan onze collega’s glazenwassers. Osmosewater: voor een streeploos resultaat!

Voor glasheldere, schitterende ramen!

Pardon, osmosewater? Nooit van gehoord? Osmosewater is water in zijn puurste vorm. Alle mineralen, metalen en bacteriën filteren wij eruit voor wij uw ramen ermee schoonmaken. Het resultaat? Perfect blinkende ramen zonder strepen. En osmosewater is nog eens goed voor het milieu ook… want wij voegen er geen schoonmaakproducten toe. Heeft u het nog altijd liever op de klassieke manier? In beide manieren, klassiek of met osmosewater, blinken wij uit. U hoeft enkel te kiezen! Wij maken ook altijd de omlijstingen van uw ramen mee schoon. Veiligheid, stiptheid en milieuvriendelijkheid voorop! Met ons professioneel materiaal zorgen wij voor veiligheid van onze professionele glazenwassers. Moeilijk bereikbare ramen? Dan brengen wij onze hoogtewerker mee. Zo is geen enkel raam te ver, te hoog of te uitdagend voor ons. U weet graag waar u aan toe bent. Vanzelfsprekend voor Aquazoozle. Stipt op tijd komen we bij u langs. We verwittigen u ook altijd op voorhand. Zo weet u dat u ons mag verwachten. Respect voor het milieu, dat vinden wij heel belangrijk. Daarom werken we alleen met ecologische producten. Zoveel meer dan enkel uw ramen… Aquazoozle doet zoveel meer dan enkel uw ramen vlekkeloos schoonmaken. Wij reinigen met de grootste zorg ook uw dakgoten ● zonnepanelen ● koepels ● veranda’s ● rolluiken ● opritten … Onberispelijke service voor particulieren en bedrijven Wij werken zowel voor particulieren als voor bedrijven. De service is altijd hetzelfde: onberispelijk, met steeds een streepje voor! Daar staat ons ervaren team garant voor. U wilt graag een vrijblijvende offerte? Dan komen we eerst bij u langs! Blinkende ramen zonder moeite? Bel 0496 84 05 46 voor een offerte op maat!

Hallebaan 88 – 2390 Westmalle T 0496 84 05 46 – info@aquazoozle.be – www.aquazoozle.be

B ou w - 27


“Met een kwalitatief woon-, werk- en vrijetijdsaanbod ben je vrijwel automatisch een aantrekkelijke vestigingsplaats voor particulieren en bedrijven.”

Burgemeester Kris Van Dijck

“Opslag van laag radioactief afval creëert economische meerwaarde” Graspop lokt bij de start van de zomer elk jaar, dagelijks, zo’n 30.000 bezoekers naar het groene Dessel. Burgemeester Kris Van Dijck is blij met het succes van het heavy metal festival, en de bekendheid die het Dessel oplevert, maar wijst ook op de andere, economische triomfen van de Kempense gemeente. “Zowel onze personenbelasting van 6% als onze opcentiemen op de roerende voorheffing van 900 zitten onder het Vlaamse gemiddelde,” beklemtoont hij trots. Stefan Kerkhofs

28


O N DERN EMEN IN DE SSE L

In oppervlakte (27.000 m²) en aantal inwoners (9.500) is Dessel het kleine broertje tussen grote Kempense gemeenten, zoals Mol, Geel, Turnhout en Arendonk. Maar dankzij de aanwezigheid van de nucleaire industrie en het Molse wit zand, dat alleen nog in Dessel en Lommel wordt gedolven, doet de gemeente het financieel goed. “We heffen belastingen op beide activiteiten,” legt Kris Van Dijck uit. “De opslag van het Belgisch nucleair afval hier levert Dessel 1,6 miljoen euro op jaarbasis op. Dat is 10 % van ons budget. FBFC en Belgonucleaire zijn ondertussen wel in ontmanteling, Tecnubel en Belgoprocess blijven over qua nucleaire industrie. Delen van de nucleaire zone hebben we kunnen omzetten in bedrijventerreinen. En kmo-zone Stenenhei is ondertussen ook aan zijn derde uitbreiding toe, voor de herlocatie van zonevreemde Desselse bedrijven en voor ondernemingen van buiten Dessel.”

LOSKADE Dessel heeft zich geëngageerd om 60.000 m³ laag radioactief afval op te slaan. “Dat blijft hier 300 jaar liggen,” zegt Kris

Van Dijck. “Die beslissing is in nauw overleg met de bevolking genomen, en unaniem door de gemeenteraad goedgekeurd. Al het materiaal om die bunkers te bouwen, moet via het kanaal komen. De loskade, daarvoor aangelegd, kunnen andere bedrijven ook gebruiken. De opslag zorgt dus voor meerwaarde voor andere economische activiteiten. En er komt een betonfabriek. De bouw van die opslagbunkers vergt en creëert ook extra tewerkstelling.” Voor Dessel en Mol, dat er ook in heeft toegestemd radioactief afval op te bergen, wordt er bovendien een Fonds Lokale Ontwikkeling opgericht. “Er komt ongeveer 100 miljoen euro in en wordt gespijsd door elektriciteitsleveranciers en producenten van nucleair afval. Die middelen zijn bedoeld voor duurzame investeringen in de lokale gemeenschap. Wij als gemeenten beheren dit fonds niet. Maar het zal wel meehelpen aan onze doelstelling om Dessel verder uit te bouwen als kwalitatief woon-, werk- en vrijetijdsdorp. Als je die drie elementen op een degelijk niveau aanbiedt, ben je vrijwel automatisch een aantrekkelijke vestigingsplaats voor particulieren en bedrijven.”

Wim Van Laer, Belgoprocess

Internationale reputatie, lokale wortels

“Grote sociale rol én een sterke band met Dessel” “Belgoprocess is een bedrijf met een belangrijke maatschappelijke rol én een sterke band met Dessel”, zegt algemeen directeur Wim Van Laer. “Ook in de toekomst blijft de verwerking van radioactieve afvalstoffen belangrijk. En daarom investeert Belgoprocess voortdurend.” Belgoprocess staat in voor de verwerking en opslag van radioactieve afvalstoffen. Daarnaast zorgt het bedrijf voor de ontmanteling van nucleaire installaties, en is het een nucleair expertisecentrum. “Een gevoelige materie”, zegt Wim Van Laer. “Maar ons bedrijf heeft een belangrijke maatschappelijke rol. De radioactieve afvalstoffen, geproduceerd door verschillende industrieën en sectoren, worden hier dagelijks verwerkt. En daarom zijn veiligheid, betrouwbaarheid en samenwerking heel belangrijk voor Belgoprocess – ook

met de gemeente Dessel. Onze samenwerking met het gemeentebestuur kenmerkt zich door transparantie en directe communicatie.”

STEVIGE LOKALE VERANKERING De volgende 10 jaar staat er een uitgebreid investeringsprogramma op de agenda dat samen met NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen) wordt uitgevoerd. Ruim 150 miljoen euro wordt

geïnvesteerd in uitbreiding en vernieuwing van de infrastructuur. “Door onze investeringen blijft Belgoprocess een belangrijke werkgever voor Dessel en de omliggende gemeentes”, besluit Wim Van Laer.

D e ssel - 29


D E SS E L RA NK ING

De 20 grootste bedrijven Hieronder vindt u een klassement van de – naar toegevoegde waarde – 20 grootste bedrijven in Dessel, Deze bedrijven zochten we op in de meest recente Trends Top 100,000, die zich baseert op de prestaties in het jaar 2013. 1. Belgoprocess Toegevoegde waarde: 32,43 miljoen euro Sector: milieutechnieken – Werknemers: 291 Algemeen directeur: Jan Voorspoels

2. Deckx Alg. Ondernemingen Toegevoegde waarde: 12,92 miljoen euro Sector: burgerlijke bouwkunde, utiliteitsbouw, wegenwerken en waterbouw – Werknemers: 210 – Algemeen directeur: Stefaan Meulemans

3. Smet-F&C Toegevoegde waarde: 11,37 miljoen euro Sector: burgerlijke bouwkunde, utiliteitsbouw, wegenwerken en waterbouw – Werknemers: 155 – Algemeen directeur: Dirk Smet

4. Smet Groundwater Technics Toegevoegde waarde: 7,80 miljoen euro Sector: burgerlijke bouwkunde, utiliteitsbouw, wegenwerken en waterbouw – Werknemers: 124

5. PCS Innotec. International Toegevoegde waarde: 6,79 miljoen euro Sector: onderhoudsmiddelen, productie en handel Werknemers: 30 – lgemeen directeur: Richard Solleveld

6. Nys-Driesen Alg. Bouww. Toegevoegde waarde: 5,58 miljoen euro Sector: bouwondernemingen – Werknemers: 100 Algemeen directeur: Johan Van der Stadt

7. Smet-Boring Toegevoegde waarde: 4,68 miljoen euro Sector: burgerlijke bouwkunde, utiliteitsbouw, wegenwerken en waterbouw - Werknemers: 71 - Gedelegeerd bestuurder: Wim Smet

8. Peeters Plastiekbouw Toegevoegde waarde: 4,58 miljoen euro Sector: schrijnwerk (hout, metaal, PVC, …) Werknemers: 59 - CEO: Paul Peeters

9. Smet-Tunnelling Toegevoegde waarde: 4,01 miljoen euro Sector: burgerlijke bouwkunde, utiliteitsbouw, wegenwerken en waterbouw – Werknemers: 53 – Gedelegeerd bestuurder: Wim Smet

10. Deckx Elektro Mechanica Toegevoegde waarde: 3,73 miljoen euro Sector: installatie, overige of meer dan één specialiteit Werknemers: 64 – Algemeen directeur: Stefaan Meulemans

30

11. J.T. Transport Toegevoegde waarde: 2,79 miljoen euro Sector: transport en logistiek – Werknemers: 56 Algemeen directeur: Tavi Tielen

12. Drukkerij Grafix Toegevoegde waarde: 2,77 miljoen euro Sector: drukkerijen – Werknemers: 21 Gedelegeerd bestuurder: Bart Bongaerts

13. Woningbouw Dockx Toegevoegde waarde: 2,76 miljoen euro Sector: bouwondernemingen – Werknemers: 23 Gedelegeerd bestuurder: Marc Dockx

14. N.Z.M. Grit Toegevoegde waarde: 2,03 miljoen euro Sector: industriële reiniging – Werknemers: 19

15. O.M.G. Prefabbeton Toegevoegde waarde: 1,89 miljoen euro Sector: bouwmaterialen, productie – Werknemers: 34 Zaakvoerders: Kurt Bertels en Leen Jacobs

16. Gebo Toegevoegde waarde: 1,87 miljoen euro Sector: bouwondernemingen – Werknemers: 31 Gedelegeerd bestuurders: Yves en Jan Geboers

17. Architon Toegevoegde waarde: 1,80 miljoen euro Sector: cement, stortbeton, kalk en gips – Werknemers: 23 Algemeen directeur: Johan Van der Stadt

18. Maes Karel en Zonen Toegevoegde waarde: 1,76 miljoen euro Sector: bouwmaterialen, productie – Werknemers: 14 Gedelegeerd bestuurders: Luc en Dirk Maes

19. Campi Press Toegevoegde waarde: 1,76 miljoen euro Sector: drukkerijen – Werknemers: 44 Gedelegeerd bestuurder: Bart Bongaerts

20. Deckx Transport Toegevoegde waarde: 1,60 miljoen euro Sector: transport en logistiek – Werknemers: 32 Gedelegeerd bestuurder: Dominique Valcke

1


Maes Beton & Na tuursteen

Duurzame en elegante betonafsluitingen Betonplaten worden vaak als grauwe, lelijke dingen uit grootmoederstijd afgestempeld. Geheel onterecht zo blijkt, want tuinafsluitingen in beton zijn de dag van vandaag te verkrijgen in allerlei kleuren en met diverse motieven. Die elegantie en uitgebreide waaier aan mogelijkheden maken datde vraag naar betonschuttingen enorm is toegenomen.

Milieuvriendelijk maar robuust

“De keuze voor beton als tuinafsluiting is opnieuw hip dankzij de grondige evolutie die het materiaal onderging in de loop der jaren.De hedendaagse betonplaten zijn lang niet meer die grijze, eentonige platen van weleer. De verschillende hout- of steenmotieven die er in kunnen worden verwerkt zorgen onlosmakelijk voor een meerwaarde, net als het gegeven datde platenin allerlei kleuren kunnen worden geschilderd. Deze vorm van omheinen past dus bij elke stijl van wonen en het komt bovendien elegant over. Het materiaal gaat makkelijk een leven lang mee, is dus duurzaam en daardoor ook milieuvriendelijk. Het produceren van betonplaten of -palen is ook niet vervuilend en de materialen zijn volledig herbruikbaar”, weet Dirk Maes van Maes Beton. “Daarnaast verzekert de robuustheid van beton de privacy van de bewoners en staat het garant voor extra veiligheid rond de woning, het is geen draadje dat je zomaar even doorknipt. Het feit dat aan beide zijden van een betonplaat een ander motief mogelijk is, biedt buren dan weer de gelegenheid een keuze te maken die nauw aansluit bij de stijl van elk hun woning.Beton gaat bovendien perfect in harmonie met draadafsluiting ofhouten planken. Door de combinatie metbeton komt het hout niet in aanraking met de ondergrond, waardoor deze schuttingen een langere levensduurte krijgen.”

B E T O N

Afgeschuinde borduursteen

Maes Beton produceert naast tal van andere betonproducten dagelijks ongeveer 2.000 betonplaten en evenveel palen. Een kwart hiervan gaat naar de buitenlandse markt, vooral naar Duitsland. Recent is het bedrijf zich ook gaan toeleggen op Wirtz-borduurstenen. Deze afgeschuinde borduur wordt vooral gebruikt bij de aanleg van een terras of tuin. Het voornaamste kenmerk van deze borduursteen is de smalle zichtbare bovenzijde van amper één centimeter.

Nadruk op kwaliteit

Het Desselse familiebedrijf werd opgericht eind jaren ’40 door Karel Maes, de vader van Luc en Dirk die momenteel de touwtjes in handen hebben. Samen met een twintigtal medewerkers vormen ze een bedrijf in volle groei. “De laatste jaren hebben we fors uitgebreid en geïnvesteerd. Vooral het machinepark werd grondig aangepakt. Van al onze machines is er geen enkele ouder dan vijf jaar. Momenteel wordt ook werk gemaakt van een nieuw motief voor onze betonplaten. Ondanks het vrij hoge prijskaartje dat hieraan vasthangt proberen we toch elke twee jaar een nieuw motief op de markt te brengen. Vernieuwen is immers de boodschap, vandaar dat we de trends goed opvolgen. We willen het verschil blijven maken, vooral op het vlak van kwaliteit”, zegt Dirk Maes.

MAES

&

N A T U U R S T E E N

Karel Maes en Zonen

Nieuwedijk 72 – 2480 Dessel – T 014 37 71 70 – www.maesbeton.be D e ssel - 31


Belgoprocess

Maatschappelijke dienstverlener in de nucleaire sector De geschiedenis van Belgoprocess gaat terug tot in de jaren 50 van de vorige eeuw. Toen startte Eurochemic in Dessel. Deze nucleaire opwerkingsfabriek was actief tot midden de jaren 70. De wetenschappelijke kennis ging echter niet verloren. Die kende een nieuw leven in Belgoprocess. Wat zijn de kerntaken van Belgoprocess? Algemeen directeur Wim Van Laer: “We verwerken dagelijks radioactieve afvalstoffen die geproduceerd worden door verschillende industrieën en sectoren. Ook nemen we de ontmanteling van stilgelegde nucleaire installaties voor onze rekening. Hierbij decontamineren we de terreinen, gebouwen en materialen. Belangrijk weetje: tot 95 procent van het materiaal recycleren we zodat het een nieuwe bestemming krijgt in de conventionele industrieën. Hierdoor hebben we internationaal een sterke reputatie opgebouwd. Daarnaast zijn we specialist in het beheer en de opslag van radioactieve afvalstoffen. Binnen onze activiteitsdomeinen ontwikkelen we nieuwe kennis en kunde.” Voor wie werken jullie? “Dat is heel divers. Want radioactiviteit maakt deel uit van onze maatschappij.

Wim Van Laer.

Niet alleen om energie op te wekken, maar ook in de industrie en voor de medische wetenschap worden nucleaire technieken gebruikt. Bovendien zijn er de installaties uit het verleden. Die moeten op een veilige manier ontmanteld en verwerkt worden. En dat is onze taak. Daarom staan veiligheid en verdere investeringen hoog op onze agenda. Samen met NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen) voeren we de volgende 10 jaar een investeringsprogramma van 150 miljoen euro uit. We breiden onze infrastructuur uit en de installaties krijgen een update.”

Hoe is Belgoprocess ontstaan? “De naoorlogse periode stond in het teken van wederopbouw en optimisme. Nucleaire energie was dé oplossing voor de toekomst. Daarom startte een uniek en ambitieus onderzoeksproject – een samenwerking tussen 13 Europese landen. Het resultaat van dit project? De eerste nucleaire opwerkingsinstallatie in Europa, gebouwd in Dessel. Na afloop van het project keerden de Europese partners huiswaarts. Ook in België ging de verzamelde expertise niet verloren. Belgoprocess was geboren.”

FICHE omschrijving: expertisecentrum voor een veilige verwerking van radioactieve stoffen aantal medewerkers: 300 locatie: Dessel

Belgoprocess – Gravenstraat 73 – 2480 Dessel – T 014 334 111 – info@belgoprocess.be – www.belgoprocess.be 32 - Des s el

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


TRANSPO RT

Vlaanderen voert kilometerheffing voor vrachtwagens in Vanaf 1 april 2016 betalen binnen- en buitenlandse vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton op onze hoofdwegen een heffing per gereden kilometer. “Heel de wereld rijdt over Vlaamse wegen, maar vandaag betalen alleen de Vlamingen. Daar brengen we met deze maatregel verandering in,” zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. De vrachtwagens worden belast op basis van drie criteria: tonnage, wegtype en uitstoot. De tarieven (zie tabel) zitten onder het niveau van de Duitse kilometerheffing, vooral voor kleinere vrachtwagens (tussen 3,5 en 12 ton). Bovendien wordt iedereen die investeert in groene en zuinige wagens daarvoor beloond: een stevige impuls voor de vergroening van het vrachtwagenpark. De kilometerheffing wordt vennootschapsbelasting.

volledig

aftrekbaar

van

de

BELANGRIJKE HOOFDASSEN De slimme kilometerheffing wordt beperkt tot voornamelijk autosnelwegen en enkele belangrijke hoofdassen. Minister Ben Weyts: “Het havengebied van de vier Vlaamse zeehavens wordt vrijgesteld van de heffing. Zo behouden de havens hun concurrentiepositie.”

Minister Ben Weyts: “Het havengebied van de vier Vlaamse zeehavens wordt vrijgesteld van de heffing.”

De opbrengst gaat onder meer naar een verlaging van verkeersbelastingen. Voor vrachtwagens tot 12 ton wordt die zelfs afgeschaft. Daarnaast gaat 40 miljoen euro naar een vermindering van de loonlasten van de transportsector. Met het geld van de kilometerheffing kan de Vlaamse regering ook ongeveer 100 miljoen euro extra investeren in het wegennet.

Euronorm 0 Euronorm 1 Euronorm 2 Euronorm 3 Euronorm 4 Euronorm 5 Euronorm 6

- Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

3,5-12ton € 0,146 € 0,146 € 0,146 € 0,126 € 0,095 € 0,074 € 0,074

12-32ton € 0,196 € 0,196 € 0,196 € 0,176 € 0,145 € 0,124 € 0,124

>32 ton € 0,20 € 0,20 € 0,20 € 0,18 € 0,14,9 € 0,128 € 0,128

33


Dieter Adriaensen.

ADK Sneltranspo rten

Ver vo erbedrijf Verhaegen

Smeets & Zonen

“Wat te laat is, leveren wij op tijd!

Goederentransport van a tot z

A-Z service wereldwijd bijna 40 jaar lang

24/7 sneltransporten door heel Europa. “Wij garanderen een ophaling binnen de 60 minuten na oproep en staan meestal zelfs binnen de 30 minuten bij de klant.”

Zendingen

Dringende of vertrouwelijke leveringen van documenten, onderdelen, stalen, prototypes, …

Aanpak

“Door actief mee te denken op vlak van kostenbeheersing en planning staan we garant voor efficiënte oplossingen.”

Cliënteel

Bedrijven uit allerlei sectoren zoals chemie, industrie, elektronica, media, overheid, logistiek, et cetera.

Investeringen

Het bedrijf vernieuwt voortdurend het wagenpark en de infrastructuur voor een nog professionelere aanpak. “Wij voorzien ook een adequate opleiding voor onze chauffeurs, aangezien zij een cruciale schakel van onze service vormen.”

FICHE Historiek: opgericht in 1998. Zaakvoerder: Dieter Adriaensen. Slogan: “Wat te laat is, leveren wij op tijd.” Startpunten: Antwerpen, Mechelen en Diegem.

Vervoerbedrijf Verhaegen verzorgt alle transporten. “Wij doen zowel palletdistributie, stukgoed als ‘dedicated’ transporten.”

Huistransporteur

“Voor heel wat klanten zijn wij de huistransporteur, die zowel winkelleveringen, particuliere leveringen als 24 uurdistributie doet. In dat geval nemen wij het hele logistiek plaatje voor onze rekening: planning, afspraken met klanten of winkels, het inplannen en opvolgen van de voertuigen, eventueel zelfs opslag of verwerking van uw goederen.”

Communicatie

“Al onze chauffeurs zijn Nederlandstalig, wat een grote troef is.”

Proactieve aanpak:

“Door met de klant mee te denken en naar oplossingen te zoeken, verloopt het transport doorgaans efficiënter, sneller en goedkoper.”

Investering

In 1976 namen de gebroeders Smeets het veevervoerbedrijf van hun vader over. Jaak en Robert kregen later versterking van Christophe en Pieter. In 1980 werd gestart met occasiehandel. 2500 stuks worden jaarlijks verhandeld.

Aanpassingswerken

In de eigen werkplaats worden alle mogelijke aanpassingen uitgevoerd op vraag van de klant, bijvoorbeeld ombouw van mixers met vier assen tot drie-assige trekkers.

Reputatie

“Door onze jarenlange ervaring staan wij synoniem voor betrouwbaarheid en een zeer klantgerichte service.”

Topspeler

Smeets & Zonen mag zich al zes jaar op rij een Trends Gazelle noemen en hoort bij de top in zijn branche.

FICHE Smeetrans: de transportafdeling werkt uitsluitend met Belgische chauffeurs.

In maart 2015 verhuist de onderneming naar een nieuw distributie- en verwerkingscentrum op bedrijventerrein Duwijck in Lier.

vrachtwagens, opleggers, Aanbod: trucks, bussen, bouwmachines en alle relevante onderdelen en opbouwdelen ervan.

FICHE

Aantal medewerkers: 70, indirect nog 15 extra.

Historiek: opgericht in 1945.

Omzet: 33 miljoen euro.

Aantal medewerkers: 45.

ADK Sneltransporten Wim Saerensplein 21-23 2100 Deurne T 03 325 54 00 info@adksneltransporten.be www.adksneltransporten.be 34 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Zaakvoerder: Ilse Daems.

Vervoerbedrijf Verhaegen

Smeets & Zonen

Ondernemersstraat 6 A – 2500 Lier T 03 489 05 75 – info@transverhaegen.be www.transverhaegen.be

Bedrijfsstraat 15 – 3990 Peer T 011 61 12 23 – info@smz.be www.smz.be

- T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

- Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


Blankedale

Mankracht nodig? >> Blankedale denkt mee! Uw werk in goede handen

Guy Vervloesem.

• • • •

Inte rmar

Co-Packing Houtbewerking Manueel werk Montage

• • • •

Groendienst Boekbinderij De Strijkwinkel Food (naar NIEUWBOUW)

Blankedale

Meer weten?

Uw adres voor internationaal zeevervoer

Bel

016 80 46 46

voor een afspraak.

Intermar Shipping & Chartering is een onafhankelijke scheepsmakelaar voor lading en schepen. En bevracht al sinds 1980 schepen over zee – wereldwijd. Waarvoor kan ik bij u terecht? Zaakvoerder Guy Vervloesem: “U schakelt ons in voor volle vrachten of deelpartijen. Van projectladingen, bulkgoederen en gekoelde producten. Kortom: alles behalve vloeistoffen. Deze bevrachtingen zijn niet havengebonden, en door ons wereldwijde netwerk helpen wij u ook om projecten uit te werken.” Hoe maakt u het verschil met uw concurrent? “Met onze databank van meer dan 30.000 schepen beschikken we over een enorme informatiestroom. We volgen die schepen dagelijks op. In principe kan iedereen een schip bevrachten. Maar met de juiste contracten bespaart u heel wat kosten. Daarnaast ben ik docent bij Portilog, het opleidingscentrum voor havengebonden en logistieke bedrijven. Ik doceer er de cursus chartering. ” Op welk project kijkt u met plezier terug? “Onze specialiteit is het verschepen van projectlading: ondeelbare goederen met een buitengewone afmeting. Zo vervoerden wij in 2012 en 2013 38 tgv’s van Duitsland naar Sotsji voor de Olympische Winterspelen. Door de verschillende spoorbreedtes was dat niet mogelijk per spoor. Een hele uitdaging, maar alles verliep vlekkeloos.”

Onze 680 gemotiveerde werknemers voeren deze werken uit binnen onze muren of bij u ter plaatse.

Koeling nodig? >> Blankedale FOOD Van -22° C tot +18° C • • • • • •

Verpakken en bewerken Afvullen van vloeistoffen Handling levensmiddelen BRC en BIO gecertificieerd Gekoelde en/of diepvriesopslag Gekoelde productieruimtes

FICHE: Aanbod: zeevervoer en exploitatie van schepen Troef: 24 uursservice Actief in: de hele wereld

Glashoevelaan 33 – 2940 Stabroek – T 03 605 0024 chartering@intermarbelgium.com

Blankedale beschikt over een productieopp. van 3000 m2 en opslagruimte van 2500 m2 voor voeding. Pastorijstraat 118 | 3300 Tienen | T +32 (0)16 80 46 46 Info@Blankedale.be | www.blankedale.be

35


INN OVAT I E & S P I N- O F FS

Innotek helpt bedrijven niet-kernactiviteiten verzelfstandigen

“We willen de gouden eieren van een bedrijf niet afnemen, integendeel”

Luc Peeters: “Meer dan 90 % van de 79 spin-offs die tussen 2009 en 2013 werd gecreëerd, bestaat nog altijd.”

Bij spin-offs denkt u wellicht op de eerste plaats aan bedrijven die aan universiteiten en hogescholen ontstaan. Maar ook bestaande ondernemingen creëren dikwijls nieuwe bedrijven, vanuit een bepaalde afdeling, service of product(groep). Innotek in Geel zoekt en begeleidt dergelijke spin-offkansen in bedrijven. “Gemiddeld creëren we een 20-tal spin-offs per jaar,” vertelt Luc Peeters, managing director van Innotek. Stefan Kerkhofs

Innotek werd in 1987 opgericht, om innovatieadvies te geven aan kmo’s en startende bedrijven. In 2006 droeg de organisatie die fakkel over aan de innovatiecentra (in elke provincie één), daarvoor vanuit Vlaanderen opgericht. “Vanaf dan zijn we ons gaan focussen op ‘business development’,” legt Luc Peeters uit. “We stimuleren ondernemerschap door spin-offcreatie in bedrijven. Als een niet-kernafdeling commerciële kansen heeft, kan het nuttig zijn om die entiteit te verzelfstandigen. Die activiteit heeft bij Innotek een hoge vlucht genomen. We zijn gestart in een Interregproject van drie jaar, samen met de BOM in Nederland, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Dat leverde meteen een 36 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

20-tal spin-offs op jaarbasis op, veel hoger dan we ingeschat hadden. We werkten daarvoor een systeem van scouting, scanning en coaching uit. De methodologie van scanning hebben we laten ontwikkelen door de Universiteit Maastricht. In het veld worden we bijgestaan door een team van een 50-tal coaches, bestaande uit onder meer consultants, ex-ondernemers en business angels, die ook helpen bij de scouting. Daarna volgt de scanning, met een sterktezwakte analyse van de potentiële spin-off. Op basis daarvan beslissen we al dan niet om over te stappen naar het coachtraject, dat tien of twaalf coachdagen in een periode van zes maanden inhoudt. Een aantal lichten moet op groen staan.”


Veelzijdigheid troef We zorgen ervoor.

M.M.: Hoe vinden jullie, samen met de coaches, bedrijfsafdelingen met spin-offmogelijkheden? Luc Peeters: “Dat is netwerking in het kwadraat, zeg maar. Naast ons eigen netwerk heeft elk van die coaches ook zijn eigen netwerk en zorgt zo voor kwalitatieve input. Gemiddeld creëren we een 20-tal spin-offs per jaar. Sommige extern, dus buiten het bedrijf, sommige ook intern, zonder dat er een aparte vennootschap wordt opgericht. We zijn grensoverschrijdend gestart in het Benelux middengebied, met name ZuidNederland en de provincies Antwerpen, Limburg en een groot stuk van VlaamsBrabant, maar sinds 2009 zijn we hiermee in heel Vlaanderen actief.” M.M.: Hoe moeilijk is het om ondernemers te overtuigen om zo’n verzelfstandiging van een afdeling te overwegen? “Ja, dat is soms moeilijk. ‘Ze komen onze gouden eieren afnemen,’ denken ondernemers soms, maar dat is niet het geval. Het gaat om niet kernafdelingen, dus geen core business, en het bedrijf kan fel betrokken blijven, als aandeelhouder of als directe klant. Ze vinden soms ook meer competentie bij de spin-off dan toen het onder hun eigen vleugels zat. Bij externe klanten vindt de spin-off bijvoorbeeld nieuwe technieken, waar het moederbedrijf mee van profiteert. Belangrijk is voorts goede afspraken te maken en die in contracten te gieten. Ook daarmee helpen we.” M.M.: Hebben die spin-offs grote overlevingskansen? “Meer dan 90 % van de 79 spin-offs die tussen 2009 en 2013 werd gecreëerd, bestaat nog altijd. Ze zijn samen goed voor 432 jobs, tegen 2020 verwachten we dat ze 837 FTE’s zullen tewerkstellen. Succesvolle voorbeelden? 2Rivers, dat het softwarepakket Yesplan voor het plannen van evenementen aanbiedt, is ontstaan uit de Vooruit in Gent. En Hengelhoef Concrete Joints in Houthalen, specialist in uitzetvoegen voor industrievloeren, groeide uit .”

Jan De Vocht.

Algemene schoonmaak en industriële reiniging

De Vo cht

Scoren met afval “De Vocht verzamelt en sorteert alle soorten gemengd afval. Zoals bouwafval, tuinafval en scheepsafval. Ook huurt u bij ons een container – van 240 tot 40.000 liter.”

Groen- en parkingonderhoud

Onderhoud van machines en installaties Las- en constructiewerken

Missie

“Door uw afval zo zuiver mogelijk te sorteren, kan het opnieuw gebruikt worden als grondstof of brandstof. Zo geven we 98 procent van het afval opnieuw een nuttige bestemming. Daarvoor doen we een beroep op externe, erkende verwerkers in binnen- en buitenland.”

Troeven

“U kunt elke werkdag bij ons terecht van 7 uur tot 18 uur en op zaterdagvoormiddag. En u schakelt ons in op elk moment – zelfs last minute. Ook hoeft u uw afval niet op voorhand te sorteren.”

Duurzaam bedrijf

“In ons dagelijkse werk hebben we steeds meer aandacht voor het milieu. Een van onze Scania-vrachtwagens rijdt op aardgas, verwarmen doen we met groene stroom, en in de sorteerloods hangt ledverlichting. Ontdek al onze milieu-acties – én resultaten – in het jaarlijkse duurzaamheidsrapport van De Vocht.”

FICHE

Bedrijfs- en eventcatering van A tot Z

Sanitaire hygiëne en ongediertecontrole

Gespecialiseerde reiniging voor de voedselindustrie

Reiniging van elk type voertuig: Auto’s, vrachtwagens en vliegtuigen

Klusjesdiensten en outsourcing van gespecialiseerde technische profielen

Cijfers: 40 medewerkers. 13 vrachtwagens. 142.500 ton afval in 2014.

Steenweg op Waarloos 41A – 2840 Reet T 03 844 99 09 – info@de-vocht.be www.de-vocht.be - T h e m a/ R ub r i e k k l e i n o nd e raan

t +32 3 644 55 55 e info@MM-Group.eu w www.MM-Group.eu Th e m a/ R ub i e kvat k lieei n& oSp n dine-O raaffs n - 237 I nrno


Netconnect

Netwerkexpert met een neus voor innovatie Het Kempense Netconnect is een expert in netwerkbekabeling. En richt zicht daarnaast ook op enkele nichemarkten en –producten. Zoals software die infrastructuur in kaart brengt en een pre-build datacenter in een container. Extra troef? Ze zijn nieuwe ontwikkelingen altijd een stapje voor. Antwerpen Manager ging op bezoek. Hoe gingen jullie van netwerkbekabeling naar software? Kurt Cavens: Onze corebusiness is netwerkbekabeling. Maar we stelden vast dat kennis over technische installaties zeer verspreid of niet meer aanwezig is – zeker bij grote ondernemingen. Dat leidde tot uren zoeken naar een elektrisch bord, wifi-antenne of kabel. Vanuit die hoek zochten én vonden we software die realtime communiceert met verschillende toestellen en ze grafisch in kaart brengt. Die software is gemakkelijk bruikbaar voor zowel de interne bedrijfstechnici als de externe plaatsers. Zo blijft de kennis aanwezig, correct en voor iedereen toegankelijk. Hoe volgen jullie de nieuwste ontwikkelingen? Filip van Oeckel: “Enerzijds door onze leveranciers, netwerking en internationale beurzen. Maar zeker ook door onze klanten. Voor hen gaan we altijd een stapje verder. Zo hebben we recent met een Britse partner een gebouw uitgerust met 600 draadloze detectoren om de bezetting van de flexibele werkplekken in kaart te brengen en te analyseren. En nu leveren we samen met Automation in Halle een kant-enklaar datacenter af in een container van zestien meter lang. Is dat vernieuwend? Zéker! Want zo’n datacenter bouwen of aanpassen, duurt meestal twee tot drie jaar, met alle bijbehorende vergunningen en aannemers. Deze productie en inrichting gebeurt volledig op voorhand

door ons. We testen alles vooraf, zoals het netwerk, de koeling en de noodstroomvoeding. Binnenkort plaatsen we de container met een kraan op de site. We koppelen de elektriciteit en de glasvezelkabels aan, en ze zijn vertrokken. Duur van het project: amper zes maanden.” Hoe maken jullie het verschil? Kurt Cavens: “Door te investeren in de laatste nieuwe apparatuur, en door onze grote eigen voorraad. Deze zomer verhuist Netconnect trouwens naar een nieuwe locatie met 2000 m² oppervlakte. Concurrerende bedrijven denken nog te vaak op korte termijn. Maar Netconnect wil dat uw netwerk echt afgestemd is op toekomstige ontwikkelingen. We maken grondige voorstudies zodat u later nooit voor verrassingen staat. En durven daarbij ook in te gaan tegen de klant. Want zo’n project moet perfect zijn … of niet zijn.”

FICHE Aanbod: databekabeling in koper en glasvezel, installatie en onderhoud van datacenters, ontwerp en advies. Troeven: grote voorraad, het modernste materiaal en out of the box oplossingen. Klanten: Kmo’s en multinationals in binnen- en buitenland.

Pulsebaan 52 bus 5 – 2242 Pulderbos – T 03 464 20 00 – info@netconnect.be – www.netconnect.be 38


VITO

“Cleantech voor kmo’s en een sterk Vlaams economisch weefsel” Bedrijven die niet meegaan in het cleantech-verhaal krijgen het steeds moeilijker in deze markt waar alles duurzamer en energie-efficiënter moet verlopen en meer moet renderen. Wilt u als kmo uw bedrijfsprocessen verduurzamen, maar weet u niet hoe eraan te beginnen, neem dan contact op met VITO. Voor kmo’s gelden interessante formules. Carine Van Hove.

Al 25 jaar lang is VITO de referentie op vlak van cleantech en duurzame ontwikkelingen. Met 750 medewerkers heeft VITO alle expertise in huis om voor elke onderneming in elke sector op zoek te gaan naar duurzame technologieën om de productieprocessen te verbeteren. “Kmo’s vormen een belangrijke schakel in ons economisch weefsel,” zegt Carine Van Hove, coördinator VITO-KMO-werking en Manager Flanders Cleantech Association (FCA). Wat betekent VITO precies voor kmo’s? “Ondernemingen kunnen een beroep doen op de onderzoekers van VITO bij de selectie van de meest duurzame technologieën voor het productieproces of gebouw. Dankzij middelen van de Vlaamse overheid kunnen we kmo’s korting geven op de VITO-factuur. Zo helpen we het Vlaams economisch weefsel versterken. Heel wat ondernemingen zien ondertussen in dat ze meer winst maken met cleantech: minder afval, minder energie- of waterverbruik, men voelt het meteen in de portefeuille. Bedrijven die inzetten op cleantech worden daar soms zo goed in dat ze er bovendien een nieuwe business mee kunnen creëren. Ze kunnen iets wat de concurrentie niet kan, zoals water op een bepaalde manier zuiveren, lichtgewicht constructies maken om energie bij transport te sparen, enzovoort. Kmo’s die zelf zo’n cleantechproduct naar de markt willen brengen, kloppen bij VITO-KMO aan om het wetenschappelijk te laten onderbouwen of onafhankelijk te valideren qua effectieve duurzaamheid en economische return. Dikwijls komen daar verbeterpunten uit die het bedrijf naar een volgend niveau tillen.”

Jullie zijn ook een sterke internationalisatiepartner voor cleantechbedrijven? “Dat is inderdaad de rol van Flanders Cleantech Association (FCA), het internationalisatie platform voor de cleantech-aanbieders. Vlaanderen is klein en sommige innovatieve nichetechnologieën die bedrijven produceren en vermarkten hebben snel nood aan externe markten, internationalisatie dus. Samen met Flanders Investment & Trade (FIT) bieden we hen een brug aan. Wanneer het regio’s betreft waar VITO zelf ook al aanwezig is, kunnen we ook van die ingangen gebruik maken. Zoals de Aziatische regio’s China en India, waar cleantech met 2,5 miljard mensen echt een verschil kan maken. Of Qatar waar we vragen krijgen om meteen de ‘schone’ technologieën te introduceren. Zo helpt onze jarenlange ervaring voorkomen dat ze eerst de vervuilende end-of-pipe route bewandelen, zoals we dat vroeger in West-Europa tegen beter weten in hebben gedaan. Niet alle kmo’s zijn klaar om naar Azië te internationaliseren. Daarom dat we een cluster willen vormen dat reikt van Vlaanderen tot buurlanden, zoals bijvoorbeeld het Rijn-Ruhr-gebied. De actieradius blijft haalbaar voor veel producten en het biedt een eerste exportervaring. VITO heeft twee accountmanagers in het veld die kmo’s bezoeken om uitleg te geven en te bekijken wat mogelijk is. Je kan hen bereiken via onderstaande gegevens: Regio Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg: Johan Vangrunderbeek, 0473/72 51 02, johan.vangrunderbeek@vito.be Regio Oost- en West-Vlaanderen: Karen Vanderstraeten, 0499/54 67 78, karen.vanderstraeten@vito.be

VITO – Boeretang 200 – 2400 Mol – T 014 335 511 - vito@vito.be – www.vito.be I nrno O ffs Th e m a/ R ub i e kvat k lieei n& oSp n dine-raa n - 39


Vis talink

Hoogtechnologische beeldverwerking voor betere bedrijfsprocessen Met innovatie maakt uw onderneming het verschil. Zeker wanneer zo’n vernieuwing uw productie en logistiek efficiënter maakt. Maar wie bedenkt die innovatieve oplossingen voor u? Manager Magazines sprak met Stéphane Van hoof van het Mechelse Vistalink. Stéphane Van hoof.

Wat is de kernactiviteit van Vistalink? Stéphane Van hoof: “Industriële beeldverwerking is onze specialiteit. We gebruiken cameratechnologie om uw productie en logistiek te controleren of aan te sturen. Dit doen we door camerabeelden te verwerken met software. Eigenlijk lezen we dus die beelden. En met die informatie sturen en controleren we uw processen – automatisch. Vistalink richt zich op drie sectoren: de automobielwereld, de farmaceutische industrie en de distributiesector.” Hebt u een aantal voorbeelden die uw technologie illustreren? “Zeker. Vandaag vindt u op elk doosje medicijnen het lotnummer en de

productiedatum terug. Binnenkort komt daar een uniek serienummer bij. Dus moeten wereldwijd de productenlijnen aangepast worden. Een flinke klus, want die serienummers komen natuurlijk uit een databank. Wij rollen dit nieuwe systeem uit bij onze farmaceutische klanten. Voor de automobielsector ontwikkelen we technologie die de DOT-codes op banden leest. Deze code staat in reliëf op elke band, en 4 cijfers ervan vertellen u de productiedatum. Belangrijke informatie voor autoconstructeurs, want een nieuwe band mag maximaal 25 weken oud zijn. In 4 seconden scannen we de band met een laser en een camera. Met optische tekenherkenning achterhalen we dan de datum op de band. Natuurlijk gebeurt deze kwaliteitscontrole automatisch én razendsnel.” Vistalink werkt ook voor de distributiesector? “Voor deze sector ontwikkelden we de Crate-ID™. Veel producten, zoals groenten en fruit, vertrekken in kratten bij de leverancier richting winkelrekken. Daarna komen die kratten opnieuw bij

de producent terecht. Met de Crate-ID™ behoudt u het overzicht. Een pallet geladen met kratten rolt erdoor en de camera’s doen hun werk: ze tellen en identificeren elk krat. Zo weet u altijd waar welke lading zich bevindt.”

FICHE Aanbod: industriële beeldverwerking voor de automobielwereld, farmaceutische industrie en distributiesector Managing director: Stéphane Van hoof

Antwerpsesteenweg 108 – 2800 Mechelen – T 015 74 52 00 – info@vistalink.eu – www.vistalink.eu 40

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n - 1


Eddy Bastiaensen en zijn team.

BE Sanitair en Ver warm ing INNOTEK Geel

INNOTEK Mol.

Innotek

“Onze focus ligt op ecosysteeminnovatie” Met twee technologiehuizen in Geel en Mol, het succesinitiatief ‘bedrijven creëren bedrijven’ en als incubator in de economische én academische wereld geeft Innotek volop zuurstof aan Vlaamse ondernemers. En het gaat om zuivere lucht want heel wat initiatieven zorgen voor groene energie en een beter ecosysteem. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is geen hol begrip voor Innotek. Directeur Luc Peeters: “Vroeger lag de focus van bedrijven op winstgevendheid, later werd dat duurzaamheid en nu evolueren we naar ecosysteeminnovatie. Niet alleen winst speelt mee, maar ook sociale aspecten wegen steeds meer door. Als incubator in de economische en academische wereld nemen wij wat dat betreft ook onze verantwoordelijkheid.” Op wat voor manier doet Innotek aan spin-offcreatie? “Wanneer ondernemers bij ons aankloppen met nieuwe ideeën zorgen onze coaches voor de juiste expertise. Zij hebben ervaring in het opzetten van bedrijven, weten hoe een businessplan te doen kloppen, zijn op de hoogte van het eigendomsrecht en gaan soms mee op zoek

naar investeerders. Dergelijke expertise is onbetaalbaar voor jonge bedrijven en dankzij ons hoeven ze geen dure tarieven voor externe coaching neer te tellen wanneer daar in een opstartperiode toch geen kapitaal voor is.” Heel wat spin-offs draaien ook rond energie en duurzaamheid. Wat zit er nog in de pijplijn? “In het Technologiehuis in Mol werken we heel nauw samen met de VITO. Zij hebben er met ‘Terra-energie’ zo’n spin-off opgezet. Het is een engineeringbureau gespecialiseerd in ondergrondse energieopslagsystemen. Vooral de zandgrond in de Kempen is hiervoor uiterst geschikt. Bedoeling is ook om in de toekomst de warmte die diep onder het aardoppervlak ligt, de diepe geothermie, zo goed mogelijk te benutten. “

Energiezuinig werken en wonen Op zoek naar een warmtepomp, zonneboiler of superzuinige condensatieketel voor uw woning of kantoorgebouw? Ga eens langs bij BE Sanitair & Verwarming in Herentals. Zaakvoerder Eddy Bastiaensen vertelt u alles over energiezuinig werken en wonen. BE Sanitair en Verwarming is uw vakman voor een brede waaier aan diensten. Sanitair, verwarming, ventilatie, airco … Van de klassieke condensatieketel op aardgas, via de zonneboiler tot een warmtepomp die energie uit de bodem of lucht haalt.

Topmerken en service

Dit familiebedrijf legt de klemtoon op een uitstekende service en kiest voor merken die hun kwaliteit ruimschoots bewezen hebben. “Buderus is een merknaam met een stevige reputatie,” vertelt zaakvoerder Eddy Bastiaensen. “Zo’n topmerk is uw kwaliteitsgarantie, ook voor de service na verkoop.”

Van badkamerrenovatie tot …

U rekent op BE Sanitair & Verwarming voor kleine én grote bouwprojecten. U krijgt altijd dezelfde service. “Een persoonlijke aanpak, advies en de kwaliteitsgarantie. Daarom kiezen klanten voor BE Sanitair & Verwarming.”

BE Sanitair en Verwarming Cipalstraat 3 – 2440 Geel – T 014 570 570 – sm@innotek.be – www.innotek.be

Zavelheide 7B – 2200 Herentals T 014 553 582 – info@be-sanitair.be www.be-sanitair.be - Th e m Ia/ n no R ub vat r i ieek &k lSp e i nino-O n dffs eraa - 41n


Innovatiebeurs brengt op 8 oktober juiste experts en financiers bij elkaar Wilt u zich informeren over innovatie, in de meest brede zin van het woord? Dan bent u op 8 oktober van 11 uur tot 18 uur op de Innovatiebeurs in de Eskimofabriek in Gent aan het juiste adres. Bent u op zoek naar een kennisinstelling met de nodige expertise om een technisch probleem op te lossen? Wilt u eens van gedachten wisselen met een onderzoeker die goed op de hoogte is van de laatste trends in uw werkdomein? Of wilt u weten of u financiële steun kan krijgen voor de uitwerking van uw idee? De Innovatiebeurs helpt u op al die domeinen verder en brengt de juiste experts en financiers dan bij elkaar. Van 11 uur tot 12 uur geeft Peter Rutten van het Innovatiecentrum de infosessie ‘Financiering van je innovatief project’. Hij licht de verschillende mogelijkheden toe om innovatiesteun te krijgen van het IWT, inclusief concrete tips voor het schrijven van een succesvol IWT-dossier.

SAMENWERKING Op het einde van de dag, van 17 uur tot 18 uur, geeft An Van den broecke, IP & Licensing Manager bij UGent Tech Transfer, advies over hoe een geslaagd huwelijk te sluiten tussen een ondernemer en een kennispartner. Succesvol innoveren doet u namelijk niet alleen. Het inroepen van de expertise van een kennispartner kan van doorslaggevend belang zijn voor uw project. Maar hoe bouwt u als ondernemer een goede samenwerking uit met een kennisinstelling? Wie doet wat en – vooral – wie heeft welke rechten? Op de beursvloer zelf vindt u heel wat kennisinstellingen die u kunnen helpen bij de ontwikkeling van uw idee. Van 18 uur tot 20 uur is er een afsluitende netwerkreceptie. Deze innovatiebeurs wordt georganiseerd door het Innovatiecentrum, met afdelingen in alle Vlaamse provincies, en gefinancierd door het IWT. Meer info: www.innovatiebeurs.be 42 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Chris Vertriest.

Expertise leidt tot kwalitatief draai- en freeswerk CNC Quality legt zich toe op CNC draai- en freeswerk voor de chemische en farmaceutische industrie. Maar ook de ‘quality’ in de firmanaam heeft betekenis: kwaliteit vormt het uitgangspunt van alles wat het bedrijf onderneemt. Zaakvoerder Chris Vertriest kan inmiddels terugvallen op ruim 20 jaar praktijkervaring in de sector. “Toen we CNC Quality oprichtten in 2006, kende de onderneming vrijwel meteen succes. Na amper twee jaar moesten we al uitkijken naar een eigen locatie in Kapellen, dicht bij onze klanten.” CNC Quality investeert in geavanceerde meet- en productieapparaten om een constante kwaliteit te verzekeren. Dat streven ligt aan de grondslag van een constante groei. Service is het sleutelwoord De klantenkring situeert zich in de chemische en farmaceutische sector. CNC Quality verricht voor hen draai- en freeswerk in alle metaalsoorten en in kunststof. Het kan zowel om stuk- als seriewerk gaan. De focus ligt evenwel op onderhoudswerken. Chris Vertriest: “Ik bouwde een jarenlange expertise uit in deze sectoren. Zo kan ik meedenken met de klant, proactief maatregelen ter verbetering voorstellen en bijdragen aan de duurzaamheid van de installaties.”

CNC Quality Starrenhoflaan 39 – 2950 Kapellen – T 03 313 63 49 info@cncquality.be – www.cncquality.be Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


William Hautman en Philip Paelinck.

Construct Masters division of the Multi Masters Group

“We doen meer dan wat de wet ons oplegt” De (petro)chemische nijverheid staat – terecht – bekend om de strenge veiligheidsvoorschriften. Ook dienstenbedrijven die opdrachten uitvoeren in deze sector investeren stevig in de opleiding van gekwalificeerde medewerkers, zeggen William Hautman, Technisch Manager van Construct Masters, en Philip Paelinck, bestuurder bij Multi Masters Group. Wim De Mont

M.M.: Waarom outsourcen petrochemische bedrijven bepaalde activiteiten? Philip Paelinck: “Een beroep doen op dienstverlenende bedrijven met een grote flexibiliteit, met een 24/7-permanentie en met alle vereiste certificaten is vaak kostenefficiënter. Petrochemische bedrijven kunnen Construct Masters inschakelen voor allerhande onderhoudswerken of nieuwe projecten. Om nog meer synergie te bekomen kan er ook samengewerkt worden met onze divisie Techni Masters, die zich o.a. op electromechanica richt.” M.M.: Aan welke voorwaarden moet een bedrijf als Construct Masters voldoen om aan de slag te kunnen in de chemische nijverheid? William Hautman: “Wij hebben onder meer opgeleide lassers, pijpfitters en flensmonteurs in dienst, in totaal 87 technische profielen. VCA-P, de EN1090-norm, het WPS-PQRcertificaat voor constructie en piping, maar ook certificaten om met vorkliften of hoogtewerkers te werken: het is er allemaal. Onze mensen volgen zelfs opleidingen met volgelaatmaskers, VCA-basis, aanslaan van lasten en hogedrukreinigen tot 1200bar. Er worden extra opleidingen voorzien voor leidinggevenden zoals EHBO en kleine blusmiddelen en zij beschikken over een VCA VOL.”

1 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

M.M.: Welke vragen krijgen jullie vanuit chemische bedrijven? William Hautman: “Wij voeren algemene mechanische werken uit aan statisch equipment, torens, vaten en pompen, naast onderhoud van procesinstallaties. In ons atelier in Stekene voeren we ook las- en constructiewerken uit tot vijf ton, in samenwerking met een studiebureau en een lasingenieur. Het gaat dus om onderhoud en herstellingen, maar ook om engineering bij projecten en nieuwbouw. Chemie en petrochemie vormen onze focus, al werken we ook voor metaalverwerkende bedrijven en voedingsbedrijven. Historisch werken we vooral voor bedrijven in de havens van Antwerpen en Gent. Recent schoven we op naar het westen, zoals Oostende. Indien nodig zetten we een atelier op in de buurt van klanten, om heel snel kleine werken uit te voeren.” M.M.: Hoe kan je als dienstverlenend bedrijf het verschil maken? William Hautman: “Wij investeren jaarlijks heel veel in opleiding en doen meer dan wat de wet ons oplegt. We hebben heel diverse medewerkers, maar ze werken goed samen. Het moet ook een gemotiveerd team zijn: er is altijd een permanentie en indien nodig roepen we de nodige mensen op om de werkzaamheden uit te voeren. Zelfs op Kerst en Nieuwjaar zijn mensen van ons aan het werk.”

C h e m ie - 43


Steffen Brans, Appwise

“Wij optimaliseren uw bedrijfsprocessen” “Appwise helpt de kritische processen in uw bedrijf te verbeteren en te optimaliseren. Dat doen we door efficiënte apps te bouwen. We zien apps in de eerste plaats als belangrijke werkinstrumenten, niet als leuke gadgets.” Steffen Brans, zaakvoerder van het jonge en dynamische bedrijf Appwise, houdt van een no-nonsense aanpak. Voor uw bedrijf maakt dat een tastbaar en meetbaar verschil. Gegevens worden vandaag de dag almaar vaker digitaal opgeslagen en uitgewisseld. Alleen al via het internet zijn het voorbije jaar maar liefst 600 miljard gigabyte aan gegevens getransporteerd. Deze datastroom vormt een onderdeel van het Big Data-verhaal, waar tegenwoordig ook de bedrijfswereld aandachtig naar luistert. In de chaotische en overweldigende hoeveelheid gegevens ligt voor ondernemingen vaak een schat aan strategische informatie verborgen. Appwise sluit naadloos bij deze visie aan.

DATATAP Steffen Brans: “Onze app DataTap biedt een stevig platform voor lead generation en om allerhande gegevens op een efficiënte manier te verzamelen, op te slaan en te kanaliseren. Een concreet voorbeeld maakt dit duidelijk. Stel dat u een beurs of evenement organiseert waarbij u een groot aantal bezoekers verwacht. Het is dan van cruciaal belang 44

dat u weet wie deze mensen zijn. Waarom komen ze naar uw evenement, in welke sectoren zijn ze actief, wat interesseert hen? Onder de bezoekers kunnen zich toekomstige klanten of nieuwe partners bevinden. Maar hoe verzamelt u die waardevolle informatie op een druk evenement? DataTap snelt dan ter hulp. In dit geval opteer je bij voorkeur voor een gebruikersvriendelijke app, waarbij de bezoekers op een eenvoudige manier hun gegevens invullen. Misschien koppel je er een leuke wedstrijd aan, of een beloning in de vorm van een kortingsbon of een gratis drankje. Dat kunnen we allemaal in de app inbouwen. Ook de ‘look and feel’, conform de huisstijl van uw bedrijf. En als u wil weten of de bezoekers in een welbepaald product of dienst geïnteresseerd zijn, dan voorziet u in de app een korte vragenlijst, eventueel met multiple choice. Al die gegevens worden netjes bijgehouden en zijn bijzonder waardevol: ze geven u een scherper beeld van uw klanten. Hier kunt u dan bijvoorbeeld toekomstige acties, of een marketing- of verkoopstrategie, op afstemmen.”


I CT ICT

Ook uw medewerkers in de sales trekken ongetwijfeld met een tablet op pad. SalesFlow van Appwise biedt voor hen een verregaande ondersteuning. Deze app kan overigens ook volledig op maat worden gemaakt. Steffen Brans: “We kunnen via de app bijvoorbeeld een mooie voorstelling geven van de producten, eventueel zelfs met een filmpje. Dat is heelwat makkelijker en efficiënter dan een zware en lijvige catalogus die de verkoper voortdurend moet meezeulen. Met een rekenmodule in de app kan ook ter plaatse een snelle prijscalculatie voor de klant gemaakt worden. Bovendien worden alle gegevens, die via de app passeren, centraal beheerd. Op die manier is altijd de meest recente informatie – van producten, prijzen of promoties – binnen handbereik. Tenslotte worden de gegevens van de verkoop meteen doorgestuurd naar de productie- of verwerkingsafdeling van uw bedrijf. Dit zorgt voor een vlotte en efficiënte workflow met een minimale administratieve ballast. Kortom, met SalesApp versnellen en optimaliseren we uw bedrijfsprocessen.”

MOOIE REFERENTIES Appwise heeft een groeiende lijst van bedrijven en instanties waarvoor het al apps op maat heeft ontwikkeld. Enkele voorbeelden: Het Belang van Limburg, Provincie Limburg en Toerisme Limburg, Vlaamse Overheid, Belisol International, Cisco, Honeywell, Mylène, VDAB Nationaal, Stad Lommel, VOKA, EDF Luminus …

MAATWERK Appwise ontwikkelt elke app op maat van de behoeften van uw bedrijf. Steffen Brans: “Daarom gaan we vooraf samen met u rond de tafel zitten om te ontdekken wat de noden en verzuchtingen zijn. We denken graag met u mee. En weet je, als we niet het gevoel hebben dat we geen effectieve meerwaarde kunnen bieden, dan doen we het eigenlijk liever niet. We willen in de eerste plaats apps bouwen die resultaatgericht zijn, die een meetbaar positief effect hebben op uw ‘return on investment’ en ‘return on objective’. Een app mag best leuk en amusant in elkaar zitten, maar dat mag niet het einddoel zijn. Apps zijn voor ons geen gadgets, maar instrumenten die uw business vergemakkelijken.”

STARTUPS Appwise is intussen al met vele bedrijven in zee gegaan. Ook gevestigde namen vertrouwen op de expertise en knowhow van dit Hasseltse bedrijf (zie kadertje met referenties). Steffen Brans: “We werken ook heel vaak samen met startups. Deze ontluikende bedrijven vertrekken van tabula rasa. We kunnen in een vroeg stadium hun processen helpen sturen. Zo helpen we hen met onze apps de markt te veroveren.” Meer info: www.appwise.be

ICT - 45


Dig i tal Talents

“Kmo’s mogen digitale trein niet missen”

46


Michiel Vanreyten en Niels Welkenhuyzen.

Digital Talents, een frisse onderneming aan de Corda Campus, specialiseert zich in webshops, sites en zakelijke software. Deze IT-talenten gaan met passie en overgave te werk. Een blik op hun website maakt meteen duidelijk waar deze jongens voor staan: transparantie, efficiency en correcte service. Zaakvoerders Michiel Vanreyten (27) en Niels Welkenhuyzen (29) weten waarover ze spreken. Slechts anderhalf jaar geleden vroegen ze hun BTW-nummer aan. Vandaag kunnen ze ondermeer Ziekenhuis Oost-Limburg, Universiteit Hasselt, COCOMO en Sadeco Quality aan hun klantenbestand toevoegen.”Sinds 2008 zijn wij gespecialiseerd in het digitaliseren van ondernemingen”, zegt zaakvoerder Welkenhuyzen. “Wij ontwikkelen digitale strategieën op maat van ondernemingen en vertalen deze in duurzame applicatieve oplossingen: business applications, websites en webshops.”

In house software

Niels Welkenhuyzen is het technische brein achter Digital Talents. Michiel Vanreyten zorgt voor de juiste ‘look and feel’ van elk project. Beide heren blikken terug op een jarenlange ervaring bij een groot IT-bedrijf. Vanuit die ervaring groeide ook de idee dat de bestaande IT-markt nood heeft aan efficiëntere oplossingen. “Vaak werken bedrijven met duurdere softwarepaketten, maar gebruikt het personeel slechts een klein aantal functies van het programma”, verduidelijkt Vanreyten. “Ze betalen dus voor een hoop functionaliteit, die voor hen weinig relevant is of de software nodeloos ingewikkeld maken. Dat willen we ten allen tijden voorkomen. Vandaar dat we Company Connected hebben ontwikkeld. Dat is een ‘in house’ gemaakt ERP-pakket, waarmee klantengegevens, facturen en andere administratie gemakkelijk verwerkt kan worden. Dit software-pakket is gebouwd met moderne technologiëen, waarmee we snel en indien gewenst, in fases kunnen werken.”

Stop that train

Digital Talents legt zich toe op kleine én grote projecten van de kmo-markt. “De Belgische kmo-markt is volop bezig met een inhaalbeweging”, zegt Welkenhuyzen. “Dat voelen we ook aan het aantal aanvragen. Belgen kopen steeds meer online, maar grijpen vandaag nog te vaak naar buitenlandse sites, terwijl hier zoveel

potentieel voor het rapen ligt. Het grote voordeel van een webshop is dat klanten online hun producten kopen en evenzeer genieten van de service en het vertrouwen die een lokale handelaar biedt. Zo hebben we voor Wielershop Achel een nieuwe site met webshop ontwikkeld. Mensen die hun fiets online kopen, kunnen er later altijd terecht voor herstellingen, productinformatie of andere vragen.”

Gelukkig

Deze jonge digitale talenten ontbreekt het niet aan ondernemingszin. Ze werken met overgave en ‘goesting’ en staan met beide voeten op de grond. “Onze motivatie halen we uit de positieve reacties van onze klanten”, zegt Vanreyten. “Het klinkt misschien hooghartig, maar op dit moment hebben we gewoon geen ontevreden klanten. In de toekomst wordt dat misschien een utopie, maar dat is wel ons streefdoel. We maken er ook een erezaak van om altijd binnen de drie werkdagen een gedetaileerde prijsofferte voor te leggen aan onze prospects. Vaak verschieten ze dat het zo snel gaat, maar dat is net wat onze klanten en prospects enorm appreciëren. In onze prijsvoorstellen goochelen we ook niet met moeilijke termen, maar presenteren we een duidelijk en transparent overzicht. Het geeft geen zin om de klant met allerhande technische details rond de oren te meppen. Daar heeft ie geen boodschap aan. Het belangrijkste is dat de klant zich begrepen voelt en uiteindelijk waar krijgt voor zijn geld. Simpel, maar niet evident anno 2015.” Een continue stroom van tevreden klanten is misschien een onrealiseerbare droom, maar voorlopig betekent dat wel een uitbreiding voor Digital Talents. “We gaan nu op zoek naar meerdere nieuwe medewerkers”, zegt Vanreyten. “We willen de flexibiliteit van een kom behouden en niet uitgroeien tot een groot ITbedrijf, maar door het stijgende aantal projecten dringen nieuwe aanwervingen zich op. Dat is uiteraard een positieve zaak”, lacht Vanreyten.

Kempische Steenweg 301 bus 6 – 3500 Hasselt – T 011 45 47 87 – michiel@digitaltalents.be – www.digitaltalents.be 47


Hans Moors.

DEC ’EAU RAT I O

Combinatie van harde cijfers en soft skills wèrkt De ingenieurs die nuchtere cijfers en ingewikkelde schema’s verenigen met soft skills zijn zeldzaam. Maar Hans Moors koppelt ze moeiteloos aan elkaar. Met zijn bedrijf Dec’ eau Ratio draagt hij zijn missie uit: vorm data om tot waardevolle informatie en maak uw onderneming slimmer. Hans Moors praat graag over de finesses van Excel-sheets en een strategisch gebruik van data. Tegelijk besteedt hij veel aandacht aan de psychologie die de ‘mindset’ van de werknemers verandert. Want zonder hun medewerking zal de uitgekiende nieuwe product flow een stille dood sterven. Hans Moors heeft in de loop der jaren ervaring opgedaan in de automotive sector. Hij begeleidde teams, stuurde processen, werkte tal van projecten met succes af. “Automotive is niet bepaald een business waar je het rustig aan kunt doen,” zegt hij. “De sector is sterk productiegericht en kwartaalgedreven. De dingen moeten vooruit gaan. Er heerst altijd wel een ‘sense of urgency’. Zware kleppers, zoals ‘six sigma’ en geavanceerde spreadsheets, zijn hier aan de orde. Het is een wereld waarin voortdurend gesleuteld wordt aan cijfers, efficiëntie, het optimaliseren van processen.”

Interim

Sinds 2010 heeft Hans Moors zijn eigen Dec’ eau Ratio. Hier spitst hij zich onder meer toe op crisis- en interim-management in bedrijven. Hans Moors: “De start van mijn verblijf in een onderneming, voor enkele weken of maanden, begint logischerwijze met een 48

inloopperiode. Onder meer met intakegesprekken krijg ik een blauwdruk van het bedrijf. Hieruit leid ik af waar de knelpunten liggen. Vervolgens werk ik voorstellen uit om ze op te lossen. Het gaat doorgaans om de administratieve processen in het bedrijf, de ‘handling’ van de informatie. Het kan een chaotische opdracht lijken, maar klaarblijkelijk zit het in mijn natuur om orde in de chaos te scheppen.”

Lean

Hans Moors heeft een aantal efficiënte instrumenten in huis om krachtdadig aan de slag te gaan. Hans Moors: “In de eerste plaats concentreer ik me op ‘lean process flows’. Die verhogen de efficiëntie in een onderneming. Het kan op vele vlakken verkeerd lopen. Neem bijvoorbeeld e-mail, dat nog te vaak wordt gebruikt voor de uitwisseling van lijvige documenten. Terwijl tegenwoordig veel efficiëntere tools bestaan, zoals Dropbox of Evernote. Ook op vergaderingen


FICHE Hans Moors (51) studeerde aan de KU Leuven en EHSAL. Hij is Master of Science (ir. Elektromechanica, optie Productiebeleid) en volgde een bijkomende opleiding in Business Intelligence. Hij heeft meer dan 25 jaar professionele ervaring met program management, change management, reorganisatie van afdelingen en internationale samenwerking. Hans Moors is bovendien een Excel-guru. Naast crisis- en interim management kunt u bij Dec’ eau Ratio ook terecht voor project management.

wil het wel eens fout lopen. Hoe vaak komen medewerkers niet onvoorbereid naar een meeting, hoe vaak gaan ze na een uur vergaderen niet uit elkaar zonder concrete actiepunten? In deze gevallen is een meeting grotendeels tijdverlies.”

Windmolens

Visualisatie

Hans Moors: “Een oud Chinees spreekwoord zegt: ‘Als de wind van verandering opsteekt, bouwen sommigen een muur en anderen windmolens’. Ik wil graag iedereen windmolens laten bouwen. De uitdaging is dan ook: ‘change the mindset’ van uw medewerkers. Een heldere boodschap, zoals daarnet beschreven, helpt natuurlijk. Een ‘visuele’ workflow die inzicht biedt, verlaagt de drempel om het proces uit te voeren. Ook de soft skills komen in dit stadium van pas. Diplomatie, de nodige dosis psychologie, inlevingsvermogen. Zeker als buitenstaander moet je credibiliteit opbouwen in het bedrijf. Dat vergt een open, transparante houding en de nodige degelijkheid en bagage, zodat je op diverse niveaus kunt meepraten. De ingenieursgeest en het psychologisch inzicht komen met andere woorden allebei goed van pas.”

Big Data beheerst vandaag de wereld. De stroom aan digitale informatie is nog nooit zo groot geweest. Bedrijven kunnen hier voordeel uit halen: ‘big data’ vormt een belangrijk onderdeel van ‘business intelligence’. Hans Moors: “Een bedrijf dat die gigantische hoeveelheid gegevens slim analyseert, kan er een strategie op afstemmen. Ik reik hiervoor de nodige ‘tools’ aan. Daarbij maak ik maximaal gebruik van de bestaande systemen. Met allerhande technieken – onder meer uit Excel – koppel ik de data uit de standalone-systemen aan elkaar. Ik probeer hoe dan ook te vermijden dat het bedrijf hiervoor een duur softwarepakket moet kopen, dat dan slechts in beperkte mate wordt gebruikt. Dankzij apps (die zowel op pc, smartphone als tablet draaien) en data sharing in de cloud, bieden zich tal van flexibele mogelijkheden aan.” “Tegelijk moet iedereen in het bedrijf de boodschap klaar en duidelijk meekrijgen. De heldere en transparante voorstelling of visualisatie van de informatie is hierbij cruciaal. Voor een arbeider of bediende zal deze informatie vooral betrekking hebben op het specifieke werkdomein; het management en de CEO krijgen meer een totaalbeeld. Zo werkt iedereen in het bedrijf mee aan hetzelfde doel.”

Maar zo vlot loopt het meestal niet. Mensen hebben vaak een aversie voor verandering, misschien wel omdat ze zich in hun huidige situatie vrij comfortabel voelen.

Henestraat 36 – 3870 Heks – T 0499 93 08 18 info@deceauratio.be – https://deceauratio-public.sharepoint.com ICT - 49


UW BEDRIJF VERDIENT DE BESTE IT-OPLOSSING CONSULTEER ONS VRIJBLIJVEND! Een partner met doorgedreven kennis... Laat u meer doen met Office365 en Azure Focus op Veiligheid en Privacy Gepassioneerd door innovatie en het vereenvoudigen van uw bedrijfsprocessen info@flexamit.com - T 03 500 10 10 - www.flexamit.com

O N T D E K D E Z E U N I E K E L O C AT I E ! Dit prachtige voormalige klooster van de Karmelieten werd compleet gerenoveerd en omgetoverd tot vakantieverblijf en conferentiecomplex voor kleine en grote groepen.

IN HET HART VAN DE FRUITSTREEK Wandel, fiets of toer langs de grootste monumentenstad van Limburg. Ga gezellig winkelen op de markt of kastelen kijken in Haspengouw. In de lente staan alle fruitbomen in bloei en dit geeft een prachtig aanzicht. Van april tot oktober staat Haspengouw dan ook volledig in het teken van fruit.

Dit is uw perfecte locatie voor: ■ ■ ■ ■

seminaries, vergaderingen en trainingen gezins- of groepsvakanties weekenduitstapjes feesten

Laat je verrassen en ontdek deze prachtige streek!! Eynestraat 44 | 3800 Zepperen Voor meer info & boekingen: Christiane Vervaet | Mobile +32 (0) 489 57 23 61 christiane.vervaet@vakantie-residenties.be | www.vakantie-residenties.be

Uw toekomstige partner voor filevrije bedrijfsunits nabij Waaslandhaven

50

Veel parkeergelegenheid voor medewerkers en klanten mogelijkheid tot buitenopslag van vrachtwagens, containers of goederen

Bedrijfsunits van 85 tot 1000 m2

Kantoorunits van 35 tot 180 m2

Kieldrechtsebaan 51 – 9130 Beveren-Verrebroek – T 03 735 04 10 – info@agro-inve.be

Flexibel bedrijvencentrum in de luwte van de Waaslandhaven

Bedrijvencenter De Bock wordt beheerd door Agro-Invé nv

www.bedrijvencentrumdebock.be


Roolit

Software op maat voor elk bedrijf “Win-winsituaties creëren, alleen zo kun je blijven groeien,” vertelt Steven Pauwels, zaakvoerder van Roolit. Zijn team ontwikkelt softwareprogramma’s om úw werk te vereenvoudigen. Hun focus? De transportsector en het openbaar vervoer. Slimme software tegen een voordelige prijs Hebt u een softwareprogramma nodig dat nog niet verkrijgbaar is op de markt? Van een tool voor het opvolgen van producten prijsbeheer tot een fleet- en schadebeheersysteem? Klop dan aan bij Roolit. Zij ontwikkelen programma’s die rekening houden met úw specifieke noden en wensen. En het goede nieuws is dat u maar een stukje hoeft te betalen. Zolang u de eigendomsrechten bij Roolit laat, nemen zij het grootste deel van de investering voor hun rekening. Zo bespaart u heel wat IT-kosten en kent u vooraf het exacte budget. Meer nog: elk programma is flexibel. Verandert er iets in de workflow op uw bedrijf ? Dan past Roolit de tool in een handomdraai voor u aan zonder u daarvoor extra kosten aan te rekenen. Gericht op een uitstekende service Steven: “Werkt u samen met Roolit? Dan rekent u op een persoonlijke en professionele service. Want al onze medewerkers kennen elk project als hun broekzak, en denken met u mee. Daarnaast leren we heel wat van de ervaringen van eindgebruikers. Die kennisdeling leidt tot steeds betere softwareprogramma’s. Ook na het project blijven we beschikbaar voor u. Hebt u een vraag of probleem? Dan staat het Roolit-team voor u klaar. De ontwikkeling van al onze programma’s gebeurt immers in België. Zo blijven de communicatielijnen kort en efficiënt.” Van backend applicaties tot mobiele apps Het team van Roolit biedt totaaloplossingen van backend tot mobiele apps. Steven: “Wij zijn volop bezig met het mobiel

Steven Pauwels.

toegankelijk maken van ons product Demarso. Zo voert u ook onderweg gegevens in vanaf uw smartphone of tablet of vraagt u de meest recente rapporten op. Door onze keuze om de apps voor de drie grootste platformen te ontwikkelen (IOS, Android en Windows/Windows Phone) onderscheiden we ons op de markt. Onze klanten zijn enthousiast, en erkennen de meerwaarde van onze aanpak. Dat geeft ons de drive om telkens een stapje verder te gaan.”

FICHE aanbod: ontwikkeling van softwareprogramma’s troeven: expertise gecombineerd met praktijkkennis, uitgebreide klantenservice en flexibel ontwerp zaakvoerder: Steven Pauwels

Olivetenvest 21 – 2800 Mechelen – T 015 63 01 25 – info@roolit.com – www.roolit.com ICT Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n - 51


Winx Dealmakers

Professioneel overnameadvies

Bram 52 Verstraeten en Philippe Craninx.


Een bedrijfsovername is een complex en delicaat proces. Er gaan intensieve voorbereidingen aan vooraf, en er is vaak veel geld mee gemoeid. Winx Dealmakers adviseert en begeleidt eigenaars en bedrijfsleiders van kmo’s bij de verkoop van hun onderneming. Philippe Craninx en Bram Verstraeten vertellen u hoe de combinatie van persoonlijke aanpak en professionele expertise dé troeven zijn van Winx Dealmakers: uw corporate-finance-adviesbureau. Wat maakt Winx Dealmakers uniek op de Belgische overnamemarkt? Philippe Craninx: “Wij zijn de enige partij die nationaal werkt én tegelijk regionaal verankerd is. Elke partner is diep geworteld in de regio die hij bedient, terwijl onze spreiding zorgt voor een rechtstreeks contact met potentiële kopers uit heel België. Ook van belang is dat Winx Dealmakers is ontstaan uit Winx Capital House, gespecialiseerd in internationale fusies en overnames. Dit levert schaalvoordelen op: onze backoffice werkt voor beide afdelingen en dit zorgt voor synergie en uitwisseling van expertise. Zo profiteren al onze klanten van deze ervaring.” In welke omstandigheden neemt een bedrijfsleider met jullie contact op? Bram Verstraeten: “Soms is een pensionering of de vraag naar opvolging de aanleiding, maar ook nood aan consolidatie kan een reden zijn om met ons te gaan samenwerken. Vaak komen klanten via hun eerstelijnsadviseurs bij ons terecht. De fiscalist, accountant of advocaat adviseert om contact op te nemen voor een kennismaking. We werken op basis van vertrouwen en doen aan gespecialiseerde procesbegeleiding. Stap voor stap bouwen we samen met onze klant aan een oplossing die past voor de verkoper, de koper en de continuïteit van het bedrijf. Het is altijd maatwerk. Maar het gebeurt even vaak dat een koper ons contacteert. Het mooiste vind ik het als de ene klant de volgende meebrengt.” Hoe komt die noodzakelijke vertrouwensband tot stand? Bram Verstraeten: “Om professioneel en kwaliteitsvol advies te leveren beginnen we met een grondige analysefase. Het volstaat niet rond te kijken in ons netwerk en hier en daar wat aan namedropping te doen. We bepalen de reële waarde van de onderneming, stellen het voorstellingsdossier samen en leggen een lijst van potentiële kopers voor. De klant kiest wie wij contacteren met het voorstel tot mogelijke overname. Als hij dat wenst, wordt hij bij elke stap grondig gebrieft. Tijdens de onderhandelingsfase adviseren en begeleiden we bij biedingen, onderhandelingen en opmaak van intentieverklaringen. Tijdens de realisatiefase volgen we het due-diligence-onderzoek op en de opmaak van alle contracten om de belangen van de verkoper zo goed mogelijk te

vrijwaren. Onze coördinatie is essentieel voor een goed resultaat. Tijdens dit hele proces zetten we sterk in op discretie, oplossingsgericht handelen en communicatie met alle betrokken partijen. Gedegen huiswerk bepaalt het uiteindelijk succes, niet de lengte van het contract.” Hoe maken jullie het gemakkelijk voor de klant? Philippe Craninx: “Dat doen we niet. Het uitgebreide vooronderzoek met lange vragenlijsten en kritische doorlichting is vaak allesbehalve gemakkelijk. Wij geven wél het comfort van gemoedsrust aan de verkoper, zodat hij zich kan blijven focussen op zijn bedrijf. Onderschat ook niet de psychologische impact van een dergelijk proces. De geesten moeten geleidelijk rijpen want een bedrijfsleider neemt mondjesmaat afstand van z’n kind.” En wat zijn de meest gestelde vragen? Philippe Craninx: “Veel mensen denken alleen aan de verkoopprijs wanneer ze een overname overwegen. De prijs is nooit de eerste bekommernis. Heel wat andere modaliteiten zoals overgangsmaatregelen, overdracht, personeel, betalingsmodaliteiten … zijn minstens zo belangrijk en bepalend voor de uiteindelijke beslissing. Ook de wens om het bedrijf continuïteit te bieden en het gevoel van verantwoordelijkheid voor medewerkers spelen een zeer belangrijke rol.” Welke plannen hebben jullie nog voor de toekomst? Philippe Craninx: “ We willen in de spits blijven van advies bij overnames door steeds verder te investeren in kennis en middelen. Op korte termijn willen we vooral onze positie in Brussel en Wallonië verder uitbouwen.”

AANBOD: Winx Dealmakers: Overnameadvies en –begeleiding op maat van de kmo Winx Capital House: Gespecialiseerd in corporate finance voor middelgrote Via IMAP 400 mergers & acquisitions experts inzetbaar in 40 landen. Via Moore Stephens toegang tot 350 financiële experts in België

Winx Dealmakers – Schaliënhoevedreef 20C – 2800 Mechelen – T 015 293 390 – www.winx.be B e d r i j f s a d vi es - 53


Fiskuvan

“20 jaar ervaring in accountancy en fiscaliteit. Dat kan tellen!” “Dit jaar bestaat Fiskuvan 20 jaar,” vertelt managing director Kurt Vannieuwenhuysen van Fiskuvan. “Dat betekent ook 20 jaar knowhow en expertise in accountancy en fiscaliteit om te delen met onze cliënten. Uiteraard biedt Fiskuvan nog meer troeven: bereikbaarheid en persoonlijke service bijvoorbeeld. De komende jaren gaan wij graag verder op dat elan.” Voornamelijk in de driehoek BrusselGent-Antwerpen biedt Fiskuvan u helder boekhoudkundig en fiscaal advies op uw maat.

De persoonlijke service van een klein kantoor

Kurt Vannieuwenhuysen: “Waarin Fiskuvan zich onderscheidt als boekhoudkantoor? Dat is duidelijk: wij hebben er heel bewust voor gekozen om dicht bij onze cliënten te staan. Letterlijk en figuurlijk! Fiskuvan bestaat uit een netwerk van verschillende kleinere kantoren, gesitueerd op de assen Brussel-Gent en Brussel-Antwerpen. Fiskuvan komt als het ware naar u toe en garandeert zo optimale bereikbaarheid voor de cliënt. Ons netwerk van verschillende kleinere kantoren zorgt voor een persoonlijk contact van onze kantoorhouders met de cliënten. Onze dossierbeheerders kennen u en uw dossier echt van naaldje tot draadje.”

De expertise van een grote onderneming

“Anderzijds zijn de kleine kantoren geen losse entiteiten. Zij vormen een hecht team, en bieden u zo de voordelen van een groot kantoor. De 25 medewerkers hebben een grote massa kennis en 54

ervaring in huis, die zij volledig ten dienste van de cliënt stellen. Zo begeleiden wij starters in de keuze van de beste vennootsschapsvorm. Wij coachen bij overdrachten en overnames en familiale opvolging. Wij hebben een ruime ervaring in de problemen die zich kunnen voordoen bij het ondernemen zelf. Of anders gezegd: onze mensen kennen de valkuilen van het ondernemen. En die proberen wij, samen met u, natuurlijk te vermijden. Doen er zich toch problemen voor, dan kunt u erop rekenen dat die worden beperkt en dat wij constructief met u mee zoeken naar een oplossing. Daarvoor doen wij ook een beroep op een uitgebreid netwerk van juristen en andere externe experts. Wij vinden het enorm belangrijk om een team uit te bouwen met een heel brede boekhoudkundige, fiscale en economische kennis en de expertise van onze medewerkers voortdurend uit te breiden.”

Fiscale commissie en kennisdeling

“De FFC, de Fiskuvan fiscale commissie, is een prima voorbeeld van de gestroomlijnde samenwerking tussen onze kantoren. Die interne commissie volgt de fiscale actualiteit en jurisprudentie op en brieft alle medewerkers intern. Zo is iedereen altijd up-to-date met de juridische en fiscale actualiteit. Dat maakt het voor ons mogelijk om een uniform standpunt in te nemen in bepaalde dossiers en op een uniforme manier te reageren op gewijzigde regelgeving vanuit de overheid. De slaagkans in de dossiers die we aanpakken is dan ook groot. Omdat we kennisdeling belangrijk vinden, geven we de interessantste zaken daarnaast ook aan ons cliënteel en andere geïnteresseerden


“Wij hebben er heel bewust voor gekozen om dicht bij onze cliënten te staan.” staat, met hem meedenkt en de dagelijkse beslissingen over zijn onderneming mee voorbereidt. Het doel? Meer voordeel halen uit uw onderneming. Minder belastingen betalen bijvoorbeeld, maar ook zorgen voor een betere work-life balance, de opvolging van de volgende generatie voorbereiden of bemiddeling bieden bij vennotentwisten.”

Informatisering en transparantie

Kurt Vannieuwenhuysen.

mee in een maandelijkse, gepersonaliseerde e-nieuwsbrief. Schrijft u zich gerust in via onze website: u kan aanklikken van welk nieuws u graag op de hoogte wordt gehouden. U kan Fiskuvan trouwens ook volgen op Linkedin, Twitter en Facebook .”

Meer coaching dan boekhouding

“Uiteindelijk moet een boekhouder vandaag de dag meer coach zijn dan boekhouder. Dat geldt bij uitstek voor de kantoorhouders en de dossierbeheerders van Fiskuvan. Wij stellen onze cliënten centraal, luisteren naar hun uitdagingen en begeleiden hen optimaal bij hun beslissingen op het vlak van groei, investeringen en financieel beleid. De missie van Fiskuvan ‘Ondernemers helpen om meer voordeel te halen uit hun dagelijkse business’ vertaalt dat perfect. Fiskuvan is een eerstelijnsadviseur en een coach die náást de ondernemer

“Moderne en sterk geïnformatiseerde boekhoudkantoren zijn vandaag een must. Fiskuvan is trendsetter op dat vlak: wij zijn sterk geïnformatiseerd, interne procedures en archieven worden gedigitaliseerd. Voor onze cliënten betekent dat concreet een uiterst snelle service en eenvoudige toegang tot documenten. Dat kan ook niet anders als onze dossierbeheerders altijd en overal aan uw dossier kunnen. Bovendien kunnen onze cliënten binnenkort ook zelf online hun dossier voorbereiden, beheren, er documenten in uploaden en in real time consulteren. Dat biedt een enorme transparantie. Dat is overigens ook één van onze speerpunten. U merkt het: ‘proactief werken’ is bij Fiskuvan geen holle slogan. Laat het me zo stellen: Fiskuvan biedt élke ondernemer gemoedsrust. ‘Groot in persoonlijke service’ noemen wij dat.”

FICHE Actieradius: actief in heel Vlaanderen. Zes boekhoudkantoren op de assen Brussel-Gent en Brussel-Antwerpen. Cliënten: zelfstandigen, kmo’s en vrije beroepen. Bereikbaarheid: elke dag bereikbaar van 8 uur ’s morgens tot 8 uur ‘s avonds; op zaterdag van 9 uur tot 12 uur. Binnen de 24 uur antwoord op uw mails. ‘Keep it simple and stupid’: Fiskuvan legt complexe materie glashelder uit. Onze boekhouders leggen u in heldere taal uit hoe u uw bedrijfsvoering kunt optimaliseren. Persoonlijk motto: “Dromen zijn bedrog, tenzij je ze waarmaakt.” Kennisdeling: Fiskuvan deelt zijn expertise kosteloos op inspirerende infoavonden. U kunt er ook terecht met al uw vragen.

Groot in persoonlijke service Ed. Schelfhoutstraat 232 – 1770 Liedekerke – T 053 644 700 – info@fiskuvan.be – www.fiskuvan.be B e d r i j f s a d vi es - 55


Lofts in een historisch kader, waarschijnlijk de beste investering in Vilvoorde > Lofts van 83m² tot 190m² > Mooie terrassen

> Ondergrondse garages beschikbaar

> Afwerking en materialen vrij te kiezen

> Verkoop onder registratierechten (geen BTW) > Ideaal voor beleggers

> Nabij openbaar vervoer, scholen en handelaars > Goede ontsluiting met verbindingswegen

T 02 270 90 75 immotoye@era.be www.era.be/immotoye

www.kantfabriek.be

Find 56 us on Facebook: facebook.com/kantfabriek

IMMOBILIEN

IGNACE LEYSEN

T 02 305 87 21 info@ignaceleysen.be www.ignaceleysen.be

Realisatie: IMMOBILIEN

IGNACE LEYSEN

Mechelen-Bonheiden-Lier-Blaasveld-Tremelo-Haacht-Zaventem-Putte


Lizzy Graff en Barbara Heysse.

H& G Advocaten

Uw aanspreekpunt voor juridische vragen Voor veel ondernemers is een advocaat dé vertrouwenspersoon wanneer ze met juridische problemen geconfronteerd worden. “Maar eigenlijk laten ze zo kansen liggen,” zegt Barbara Heysse van H&G advocaten. “Want door uw advocaat tijdig in te schakelen, voorkómt u juridische problemen.”

Hoe maakt u het verschil met uw communicatie? Lizzy Graff: “Door open en direct met u te communiceren. Bij H&G advocaten spreekt u rechtstreeks met mij en mijn collegaadvocaat. Geen tussenschakels of communicatiebarrières. De eerste stap als u met ons in zee gaat? Dat is samen aan tafel zitten. Wij luisteren naar uw verhaal, en daarna begint ons werk. Indien nodig schakelen we externe specialisten in. Ik denk bijvoorbeeld aan specifieke fiscale dossiers.”

Waarom kies ik voor uw advocatenkantoor? Barbara Heysse: “Kort gezegd: voor onze expertise én onze communicatie. Wanneer u een beroep doet op H&G advocaten, rekent u op een gezamenlijke juridische ervaring van meer dan 35 jaar. Daar plukt u als ondernemer de vruchten van. Voor zowel uw zakelijke dossiers als privévragen kunt u bij ons terecht. Mijn collega en ik zijn thuis in de verschillende rechtstakken van het ondernemingsrecht alsook van het privaatrecht. Ook onze pragmatische aanpak stellen onze cliënten op prijs. Ons doel is eenvoudig: een oplossing zoeken voor uw dossier. En daarbij beschouwen we een juridische procedure altijd als de laatste optie. Want een juridische veldslag kost u tijd en geld. Terwijl er vaak betere mogelijkheden bestaan.”

Hoe weet ik dat het moment daar is om een advocaat in te schakelen? Barbara Heysse: “De klassieke fout die mensen maken, is wachten tot er problemen opduiken. Pas dan nemen ze contact op met hun advocaat. Terwijl het eigenlijk onze taak is om die problemen te voorkomen. Beschouw ons daarom als uw raadsman, en laat ons een juridische check-up van uw onderneming uitvoeren. Zo voorkomt u onaangename verrassingen.”

FICHE Omschrijving: laagdrempelig advocatenkantoor met open communicatie en een flexibele werkwijze. Partners: Barbara Heysse en Lizzy Graff.

H&G Advocaten Esmoreitlaan 5 – 2050 Linkeroever-Antwerpen – T 03 219 14 48 – advocatenkantoor@esmoreit.be – www.esmoreit.be B e d r i j f s a d vi es - 57


Z-Staffing

“Je werkt het verschil”

Francois Van Bever.

Z-Staffing gaat veel verder dan een klassiek uitzendkantoor. U mag ons rustig beschouwen als een verlengstuk van uw hr-activiteiten die betrekking hebben op uw instroomproces. Zo verhoogt Z-Staffing de kwaliteit en de efficiëntie van uw rekruteringsproces – en dit terwijl u de kosten verlaagt. Niet voor niets luidt de nieuwe slogan: ‘Je werkt het verschil’. Met deze gezonde ambitie staat Z-Staffing ook in Antwerpen tot uw dienst. Z-staffing bouwde een sterke reputatie in de uitzendwereld op als nichespeler (callcenters, reiniging, safety). Vanuit deze stevige basis breidde het bedrijf stap voor stap zijn activiteiten uit. Intussen heeft Z-Staffing bijzondere expertise aan boord wat betreft de instroom van medewerkers. “We screenen grondig en doelgericht diverse profielen op verschillende niveaus in een organisatie,” zegt CEO Francois Van Bever. “Daarin ligt onze sterkte. Na een managementswissel in 2014 hebben we een nieuwe visie en strategie uitgewerkt. We zien Z-Staffing niet louter als een kantoor voor uitzendarbeid. Z-Staffing concentreert zich op alle vormen van flexibele arbeid, waaronder een innovatieve oplossing die de traditionele – maar vaak dure – werking rond werving en selectie vervangt.

Antwerpen

“We staan nu klaar om dit aantrekkelijke en ruime pakket in de provincie Antwerpen aan te bieden,” zegt CCO Wim Van Cauter. “We hadden er al een voet aan de grond, in de safety-niche. Meer en meer kmo’s doen een beroep op flexibele arbeid. De markt is nog niet verzadigd. Na Limburg en Antwerpen willen we dan ook de rest van Vlaanderen verkennen.”

Wim Van Cauter.

FICHE Als u met Z-Staffing in zee gaat, maken we werk van een intakegesprek met één van onze recruiters. Hiermee brengen we de functies en competenties in kaart. Vervolgens vullen we uw behoefte aan medewerkers snel en kwalitatief in. Een ‘single point of contact’ volgt uw dossier tot in de kleinste details op. Met deze contactpersoon maakt u ook duidelijke afspraken over de rapportering en de beoogde resultaten. U vindt kantoren van Z-Staffing in Antwerpen en Mechelen.

Industrieweg 57B – 3583 Paal-Beringen – T 011 77 14 57 – wim.vancauter@z-staffing.org – www.z-staffing.org 58


Ins t i tuut voor Aa ndacht en Mindfulness (I AM vzw)

Mindfulness op de werkvloer Over Mindfulness is al veel inkt gevloeid. Maar wat is het nu precies? En welke voordelen haalt u eruit – ook op de werkvloer? Antwerpen Manager sprak met dokter David Dewulf, Mindfulness-pionier in Vlaanderen en drijvende kracht achter I AM (Instituut voor Aandacht en Mindfulness). Wat is Mindfulness precies? Dokter David Dewulf: “Het is bewust omgaan met wat er zich hier nú aandient. Al te vaak reageren we op automatische piloot. We doen wat we altijd deden, zonder erbij stil te staan of dit nu ook het beste is om te doen. En als dingen mis gaan, is de eerste reactie vaak nog harder doen van wat eigenlijk niet werkt. Mindfulness traint om een stap achteruit te zetten en te kijken naar het grotere plaatje. Niet alleen in termen van taakgerichtheid, ook in termen van mensgerichtheid. Ze gaan immers samen, of het nu thuis is of op het werk. De balans zorgt ook voor een lange termijn samenwerking en voorkomt burn-out. “ Is dit eenvoudig? “Eenvoudig ja, maar niet steeds zo makkelijk. We hebben allemaal hardnekkige gewoontes waarmee we automatisch reageren. En zeker in stresssituaties kiezen we niet altijd voor de meest wijze optie. We zien ze vaak niet eens. Precies daarom is het echt een training van aandacht. Besef en inzicht zijn een eerste, noodzakelijk stap. Daarna begint het échte werk: op een nieuwe, krachtige manier omgaan met uw uitdagingen rekening houdend met het grotere plaatje. Met een training krijgt u stap voor stap de noodzakelijke technieken onder de knie.” Mindfulness kent veel succes vandaag. Hoe verklaart u dat? “We merken allemaal dat de wereld razendsnel verandert. We leven en werken sneller én langer. We willen van alles proeven, en ook de technologie zit in een stroomversnelling. Maar soms kunnen we niet meer bijbenen en is een burn-out niet ver weg. Mindfulness geeft u een immuunlaagje tegen stress, maakt gelukkiger en versterkt belangrijke aandachtsfuncties. Internationale

David Dewulf.

wetenschappelijke onderzoeken en onderzoeken aan de universiteiten in Leuven en Gent tonen dat aan.” Is Mindfulness ook interessant voor bedrijven? “Absoluut. Bij het Instituut voor Aandacht en Mindfulness begeleiden we heel wat teams tijdens workshops. Aandachtstraining biedt dan ook veel voordelen voor uw medewerkers: meer openheid en veerkracht voor verandering, productiviteitswinst, minder stress en burn-outs, betere prioriteiten stellen, een verhoogde concentratie, een betere samenwerking en communicatie … Kortom: het algemeen welzijn van uw medewerkers gaat erop vooruit en er is minder ziekteverzuim en “presenteïsme”. En dat is belangrijk. Want vandaag verwacht ook de wetgever dat u stress op de werkvloer vermijdt. Met een Mind & heart@work training ligt dat binnen handbereik.”

WILT U KENNISMAKEN MET MINDFULNESS OP DE WERKVLOER? In een workshop van drie uur of zes uur krijgt u inzicht in de basistechnieken. Dit kan u volgen in het open aanbod van het instituut I AM of bekomen als training op maat binnen uw bedrijf. Een verfrissend alternatief voor de klassieke teambuilding! Meer informatie vindt u op www.mindfulbiz.be.

HR - 59


Growing@ Zwanenlaan 14 2610 Wilrijk

Coaching... ook voor U! Growing@ voorziet coaching in verschillende domeinen zoals: Burnout en pre-burnout ● Conflict coaching ● Management coaching ● Team coaching ● Individuele coaching ●

Voor info: www.growing-at.be Tel.: 0478/973 903

We lift your business to a higher level

Waregem ⋅ Antwerpen ⋅ Bruxelles Maaseik ⋅ Nivelles ⋅ Sint-Niklaas Luxembourg

TVH EQUIPMENT NV · Maatschappelijke zetel/Siège social: Brabantstraat 15 · 8790 Waregem · Belgium T +32 56 43 42 11 · waregem@tvh.com · www.tvh.com

60


De toekomst van ICT-oplossingen bevindt zich in de cloud en dat weten ze ook bij Flexamit. Sterker nog, hun hele dienstverlening draait rond cloud-oplossingen. “Klanten contacteren ons regelmatig met de vraag om een probleem rond bestandbeheer op te lossen. We lossen hun probleem niet alleen op, we kijken ook verder. Deze klanten zijn vaak enorm gebaat bij het online beheren van hun documenten, mailboxen en infrastructuur, bijvoorbeeld met Office 365. Wij zien ICT als een dienst, als een oplossing en niet als een product. “Of het nu gaat over e-mail, kennisdeling of telefonie: onze diensten moeten een meerwaarde betekenen in de werking van een onderneming.” aldus Wim van Sprundel, oprichter en zaakvoerder van Flexamit. “KMO’s hebben op het gebied van ICT soms een lange lijdensweg afgelegd. Denk maar aan verloren bestanden, gemiste e-mails, beperkingen in telefonie en nog veel meer. Daar willen wij voorgoed een einde aan maken.”

Bart Gonnissen.

Select Projects

Totaaloplossingen voor al uw HR-vraagstukken Select Projects is een internationale groep die focust op staffing en rekrutering. Met activiteiten in België, Nederland, Noord-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten werkt Select Projects voor internationale bedrijven maar ook voor kleinere organisaties. Het team van ervaren specialisten biedt totaaloplossingen van het hoogste niveau voor al uw HR-vraagstukken. Van projectsourcing tot werving en selectie en van consultancy tot globale mobiliteit. Select Projects is actief in verschillende sectoren waaronder olie en gas, petrochemie, farmacie, ICT, banking, en meer. Voor bedrijven met internationale vereisten is Select Projects ook de perfecte partner. Op maat van de wensen van de klant zorgen zij voor alle praktische zaken zoals payrol-support accommodatie, inschrijvingen en andere ondersteuning.

“Dat alles dan nog eens altijd en overal ter wereld beschikbaar is, is geweldig. We horen vaak van klanten een verbaasde reactie als: “Werkt dat echt?” Ja, dat werkt echt! Bovendien maken we er bij Flexamit een erezaak van om telkens de kers op de ICT-taart te leggen. Karel Pelckmans, Cloud Solutions Architect bij Flexamit somt de mogelijkheden op: Online meetings met video en voice, waarbij alles kan worden gedeeld. Een telefooncentrale zonder een fysieke installatie. Altijd en overal beschikbaar. Office en e-mail, bestanden en kennis altijd en overal beschikbaar. Super CRM-oplossing die integreert met Office365 én met telefonie. Dankzij ons werk kan de klant zich weer op zijn corebusiness concentreren en die corebusiness opnieuw verder ontwikkelen. We kunnen dan ook met een gerust hart stellen dat onze klanten, tevreden Flexamit-klanten zijn.

Select Projects is dus een organisatie die op maat van de bedrijven de beste HR-oplossingen levert. Zowel op nationaal als internationaal vlak is Select Projects de referentie op vlak van projectsourcing.

WWW.FLEXAMIT.COM

Noorderlaan 147/8 2030 Antwerpen T 03 609 67 67 – info@selecthr.be – www.selecthr.be 2

Bel nu voor een voorstel op maat: 03/500 10 10 of mail ons op: info@flexamit.com

HR - 61


Het Mercator-team!

Glazenwasserij Mercator

De’Longhi Benelux

Uw ramen als visitekaartje

Haal Italiaanse klasse in uw keuken

Activiteit Hotel Roosenda e lhof

“Bij ons kom je echt thuis” Eigenaars: Erik Van Genechten en Kathleen Goovaerts. Locatie: in hartje Geel, vlakbij het station en de grote markt, in een mooie groene omgeving, op een boogscheut van de E313 en de E34. Infrastructuur: 19 stijlvol ingerichte kamers en een vergaderruimte (ridderzaal) met alle moderne faciliteiten. De mooie tuin en de slotgracht dragen bij tot het prachtige decor. Evenementen: in de tuin van het hotel kunnen onder meer cocktailparty’s, bruiloften of barbecues worden georganiseerd. Grootste meerwaarde: een heel persoonlijke service. “We doen er alles aan om onze klanten volledig te ontzorgen, zodat ze zich helemaal op hun werk of vakantie kunnen concentreren.” Duurzaamheid: Hotel Roosendaelhof was het eerste Kempense hotel dat de Groene Sleutel, een internationaal label voor een duurzame aanpak, verdiende.

Mercator Glazenwasserij reinigt ramen, veranda’s, zonnepanelen en naamborden. Alles wordt tot in de puntjes verzorgd door zaakvoerder Guido Peeters en zijn ervaren ploeg. Geen vuile hoeken, strepen of vegen.

Visie

Het imago van uw bedrijf staat of valt met de eerste indruk. En dan zijn schone ramen een must. Daarom gaat Glazenwasserij Mercator prat op hoogstaande kwaliteit en precisiewerk. “We zemen niet alleen ramen, ook kaders en kozijnen worden telkens grondig mee gepoetst, met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen,” aldus Guido Peeters.

Osmosewater

Voor de buitenkant van de ruiten en moeilijk bereikbare plekken kunt u zonder meerprijs kiezen voor een milieuvriendelijke reiniging met osmosewater. Dat is leidingwater waaruit alle bestanddelen en verontreinigingen zijn weggefilterd. Het zorgt voor een perfecte reiniging en laat schone, streepvrije glazen na.

Zonnepanelen

Ook uw zonnepanelen laat u best regelmatig reinigen door Glazenwasserij Mercator. Voor een hoger rendement van uw investering en een langere levensduur!

Kleine huishoudtoestellen van De’Longhi, Kenwood en Braun met een strak design en onnavolgbare kwaliteit.

Meerwaarde

“Verwacht huishoudtoestellen met net dat ietsje meer. Altijd vernieuwend, om het u nóg gemakkelijker te maken. Kortom: producten van de toekomst. We investeren daarom veel in onderzoek en ontwikkeling.”

Topproducten

“Onze best verkochte producten zijn klimaatproducten zoals de verrijdbare airconditioning, luchtontvochtigers en bijverwarming. En een ruime waaier aan espressomachines.”

Nieuw

“Met het LatteCrema-systeem tovert u de perfecte cappuccino op tafel. Heerlijk romig, met lekker melkschuim en op de juiste temperatuur. Bewaar het melkreservoir in de koelkast. En reinig het toestel met één druk op de knop.”

Dienst na verkoop

“We leggen onze klanten graag in de watten. Heel regelmatig profiteert u van een voordelige klantenactie. Onze consumentendienst staat voor u klaar bij vragen. En reparaties gebeuren bij u thuis, door onze eigen technici. Ons doel? U elke dag een speciaal moment bezorgen – jarenlang.”

De’Longhi Benelux S.A. Hotel Roosendaelhof – Stationsstraat 50 2440 Geel – T 014 56 50 50 info@roosendaelhof.be www.roosendaelhof.be 62 - Them a/ Rubri ek k l ei n o n dera a n

Hallebaan 90 – 2390 Malle T 03 830 16 41 – info@mercatorcleaning.be www.mercatorcleaning.be

Generaal De Wittelaan 17 A-bus 1 2800 Mechelen – T 015 28 08 40 info.be@delonghigroup.com www.delonghigroup.com - Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d eraa n


Tom Verluyten en Rudi Maes.

Tom en Rudi

De ideale pauze “Verras je medewerkers met een tafelvoetbal, elektronische darts, flipperkast, videospel of pooltafel. Wedden dat de creativiteit, productiviteit en groepssfeer een boost krijgt ? Bij Tom en Rudi Amusementstoestellen kunt u terecht voor alle mogelijke spellen, zowel in huurals koopformules.”

NU 3 MAANDEN GRATIS TAFELVOETBAL! “Indien u voor 31 december 2015 een tafelvoetbal huurt (all-in formule voor 1 jaar) krijgt u de eerste 3 maanden huur gratis. Vermeld de code “Antwerpen Manager 71”.

Tom en Rudi Amusementstoestellen plaatst en onderhoudt amusementstoestellen bij bedrijven, in bedrijfskantines en -refters. “Tom Verluyten: “Steeds meer bedrijfsleiders plaatsen een tafelvoetbal, poolbiljart, flipperkast of elektronische darts in de refter. De sfeer op het bedrijf en de onderlinge samenhorigheid worden er alleen maar sterker van.”

het minste probleem komen we gewoon ter plaatse.” Verder biedt Tom en Rudi Amusementstoestellen de mogelijkheid van een eenmalige huur voor bedrijfs- of personeelsfeesten waarbij de klant een pakket van spellen kan samenstellen.

Sommige bedrijfsleiders zetten deze toestellen zelfs gewoon op kantoor tussen de bureaus. Rudi Maes: “In dat geval gaat het meestal om bedrijven waar creativiteit belangrijk is. Innovatieve ideeën borrelen blijkbaar gemakkelijk op tijdens een spelletje pool of darts.” Eens de stap gezet, is iedereen overtuigd van de voordelen. “Nog geen enkele klant heeft een huurcontract opgezegd of een aangekocht spel weggedaan.”

“Darts bleek schot in de roos” “Bij EASI hechten we veel belang aan het welbevinden van onze medewerkers. Een spelletje tafeltennis of tafelvoetbal tijdens de middagpauze garandeert de nodige ontspanning onder de collega’s. Bij de opening van ons nieuw kantoor in Leuven plaatsten we een elektronische darts. Ook figuurlijk een schot in de roos!” Diane Peeters, EASI

Huren, kopen of voor een feestje? Tom en Rudi Amusementstoestellen werkt zowel met huur- als koopformules. “We hebben al huurformules vanaf 75 euro per maand voor een tafelvoetbal. Meest genomen is de formule allin, waarbij de klant een toestel huurt en wij instaan voor alle onderhoud en herstellingen voor een vast bedrag per maand. Bij

“Ontspanning tijdens korte pauze bevordert productiviteit” “Onze IT-specialisten werken de hele dag aan online betalingstoepassingen. Wij plaatsten een tafelvoetbal om onze medewerkers zich tijdens hun pauzes optimaal te laten ontspannen. Dit komt hun productiviteit alleen maar ten goede.” Hilde Verduyckt, Ingenico

Dalenbergstraat 94 – 3583 Paal - T +32 473 62 74 98 - info@tomenrudi.be – www.tomenrudi.be Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n - 63


C arl Van d e Vel d e

Snelste weg naar resultaat Kiest u voor een leven als ondernemer? Dan wilt u resultaten met uw zaak: groeien, winst maken, uw dromen waarmaken ‌ Maar de uitdagingen voor ondernemers zijn niet mals vandaag. Daarom hebt u inspiratie nodig, samen met praktische en direct toepasbare tips. Waar u dit alles vindt? Bij businessmentor Carl Van de Velde. Antwerpen Manager sprak met deze bevlogen coach.

64


Voor welke training kan ik bij u terecht? En waarom heb ik die nodig? Carl Van de Velde: “U koestert de ambitie om te groeien met uw onderneming, en wilt zo snel mogelijk op het juiste pad raken? Dan is onze Master in Results dé opleiding voor u. Dat zeg ík niet, dat zeggen onze alumni. Want meer dan negen op de tien deelnemers zien een meetbare vooruitgang met hun zaak. En dit binnen een jaar na hun deelname aan onze cursus! U krijgt dan ook een ambitieus en goed gevuld programma. Twee masterclasses van drie dagen en een masterclass van twee dagen stomen u klaar voor succes. Het hele opleidingstraject spreiden we over een jaar zodat u de tijd krijgt om alle inzichten toe te passen.” En wat houden deze masterclasses precies in? “Een eerste sessie leert u alles over sales en marketing. Hoe zet u vandaag uw producten of diensten succesvol in de markt? Dit is een heel belangrijke vraag voor uw onderneming. Want de verkoop is de motor van uw bedrijf, en uw marketing is de katalysator ervan. Met de principes en technieken die u hier leert, stimuleert u onmiddellijk uw omzet en winst. Deze opleiding neemt drie dagen in beslag. En hier maken al veel deelnemers een eerste doorbraak naar zakelijk succes. Toch staat er nog veel meer op het programma. Tijdens de masterclass Succes in Business coachen we uw ondernemersvaardigheden. In drie dagen leert u alles over het DNA van uw bedrijf. Want uw zaak is maar zo sterk als de systemen, procedures en strategieën die u implementeert. Anders gezegd: we maken uw werkwijze efficiënt. U leert hoe u meer bereikt met veel minder inspanning. Daarom kijken we ook even over het muurtje: hoe pakken succesvolle bedrijven hun organisatie aan? Tijdens onze derde masterclass – Momentum Leadership – werken we aan uw persoonlijke vaardigheden. We coachen uw mindset, doorbreken uw mentale blokkades, en helpen u bij andere, persoonlijke doelstellingen. Hier leggen we de basis voor uw authentieke leiderschap, persoonlijke groei en levenskwaliteit. Het hele traject neemt een jaar in beslag. Maar ú kiest de volgorde van de verschillende masterclasses.” Staat uw deur alleen open voor ondernemers? “Ondernemers zijn inderdaad onze voornaamste doelgroep. Daarnaast coachen we ook CEO’s en andere leidinggevenden. Belangrijk is dat u aan het stuur zit van een onderneming. Want de kennis die u hier vergaart, is onmiddellijk toepasbaar. Onze deelnemers zijn vooral zaakvoerders die al enkele ondernemersjaren op de teller hebben. Initiatiefnemers op zoek naar groei. We laten daarom ook niet iedereen toe tot onze opleidingen. Tijdens een gratis intakegesprek van twee à drie uur, onderzoeken we of we u kunnen begeleiden naar meetbare groei. Het resultaat van deze aanpak? Na uw deelname aan de Master in Results hebt

u 91 procent kans dat u binnen het jaar zakelijke vooruitgang boekt.” Is een opleiding bij het Carl Van de Velde Training Instituut duur? “Het is een investering die zich dubbel en dik terugbetaalt. Deelnemers die een omzetgroei kennen van 20 tot 50 percent zijn hier echt geen uitzondering. Bovendien is ons opleidingsinstituut erkend door de kmo-portefeuille, en geniet u elk jaar van een subsidie van 2500 euro. Natuurlijk hangt er een prijskaartje aan. Maar de prijs van onwetendheid is veel hoger dan deze investering in persoonlijke en professionele groei.”

Waarom bent u met coaching gestart? Anders gezegd: wat is uw achtergrond? “Ik ben een selfmade man. Mijn carrière startte ik noodgedwongen op 17-jarige leeftijd – als kelner in de horeca. Tegelijk zette ik mijn eerste stapjes als verkoper. Maar ik ben eigenlijk een rasechte ondernemer, en startte daarom snel met mijn eigen bedrijf. 22 jaar was ik en ik had amper startkapitaal of ervaring. Maar met doorzettingsvermogen, goesting én gezond verstand maakte ik een succes van mijn bedrijf. Mijn geheim? Ik liet me goed omringen en ging te rade bij succesvolle Vlaamse ondernemers. Na een aantal jaar bleek ik zelf veel collega-ondernemers uit mijn netwerk te coachen. En dat gaf me veel voldoening. Daarom besloot ik in 1996 om mij hierop toe te leggen, en leid ik vandaag andere ondernemers naar succes.”

FICHE Aanbod: groeiopleiding voor ondernemers die meer en beter willen. Bezieler: Carl Van de Velde. Doelgroep: ondernemers en leidinggevenden.

Carl Van de Velde Training Instituut T 03 640 39 40 – info@carlvandevelde.be – www.carlvandevelde.be HR - 65


INSPIRERENDE ONTMOETINGEN ...

Versterk uw netwerk en zakenrelaties via Manager Magazines (Want je weet nooit wie je tegen het lijf loopt)

Vraag vrijblijvend naar onze netwerkmogelijkheden: info@managermagazines.be Of kijk op: www.managermagazines.be


Uni eke Voordee l Argumenten

Uw ticket naar marge en rendabiliteit Chris Cotteleer wordt door veel Europese merkfabrikanten aangekondigd als een levende legende bij het organiseren van verkoopsopleiding voor hun dealernetwerken. Waarschijnlijk is hij een van de meest ervaren en inspirerende sales-coaches binnen Europa. Zijn praktisch bruikbare kennis inspireert ondernemers en salesteams om het steeds beter te doen. Elk bedrijf heeft nood aan Unieke Voordeel Argumenten (UVA’s). Zonder UVA’s kan de klant enkel prijzen vergelijken en komen de marge en de rendabiliteit van het bedrijf onder druk te staan. Belangrijk genoeg om hier enkele tips over te geven.

Chris Cotteleer.

1. Productspecificaties (specs) worden pas UVA’s als ze twee keer worden vertaald. Vertaal vakjargon en acroniemen (ABS, SAP, SEO, SEA, …). Normaal taalgebruik voor een verkoper is vaak onbegrijpelijk voor de klant. Vertaal de specs ook naar een voordeel. Klanten kopen voordelen en deze vertaling niet geven, is omzet mislopen.

4. Stel uw UVA’s elk jaar in vraag. Uw concurrenten volgen u op de voet en wat gisteren nog een UVA was, is vandaag ook bij hen beschikbaar. Organiseer jaarlijks een aantal brainstormingssessies met alle afdelingen binnen het bedrijf. Hieruit voortkomende UVA’s zullen de volgende jaren het onderscheidende vermogen van uw bedrijf bepalen.

2. Marketing-UVA’s zijn niet altijd verkoop-UVA’s. Marketing-UVA’s moeten de klant inspireren het bedrijf te contacteren. Argumenten als ‘groot gamma’, ‘duizenden vierkante meters showroom’ en ‘X-jarig bestaan’ zijn dan ook teasers van formaat. Eens een klant gekozen heeft, is het aan de verkoper om het product te verkopen met verkoop UVA’s. In het verkoopgesprek is het belangrijk om te benadrukken welke UVA’s de klant zal hebben nadat hij uw product gekocht heeft.

Een soldaat de oorlog in sturen zonder wapens is redelijk zinloos. Zo is het ook voor verkopers die klanten moeten overtuigen en hiervoor geen UVA’s aangereikt krijgen vanuit het bedrijf of merk. UVA’s vormen de werkelijke meerwaarde van uw bedrijf.

3. Koop-motivatie is een persoonlijke zaak. Sommige UVA’s zijn gericht op pijn vermijden (garantie, service na verkoop, …), anderen op plezier winnen (uitstraling van het merk, recent gewonnen designprijs, …). Het is aan de verkoper om de klant in te schatten gebaseerd op de gestelde vragen om zo te bepalen welke UVA’s gepast zijn.

Chris Cotteleer

Voor een whitepaper over het opzetten van UVA-brainstormsessies binnen uw bedrijf, ga naar de website www.chriscotteleerwebshop.com en onder de tab FREE DOWNLOADS kan u dit PDF-document gratis downloaden. Voor het organiseren van coaching binnen uw bedrijfsomgeving, contacteer Chris Cotteleer via de onderstaande coördinaten.

CHRISCOTTELEER meer omzet | meer klanten | meer winst

Italiëlei 114 – 2000 Antwerpen – T 0475 79 13 45 – chris@cotteleer.be – www.chriscotteleer.com i n ng - 67 Th e m a/ R ub r i e k k l e i n M o arket n d e raa


Persvoorstelling en award uitreiking Vriendelijkste handelaar Kasteel Van Nieuwland

Han delsgids.be

Wie wordt de vriendelijkste handelaar in uw gemeente? De Handelsgids organiseert elk jaar de verkiezing van de ‘Vriendelijkste Handelaar’ in elke Vlaamse gemeente. Het is een unieke wedstrijd met een win-win situatie. Zowel de klanten van de lokale handelaar als de KMO winnen. De verkiezing van de vriendelijkste handelaar is een initiatief en organisatie van de portaalsite Handelsgids.be. Elke KMO kan aanwezig zijn op de portaalsite: restaurants, hotels, loodgieters, kledingwinkels, sauna’s, bakkers. Elke gemeente beschikt over zijn eigen Handelsgids. “De handelaars en winkeliers kunnen hierop gratis aanwezig zijn zonder verplichtingen of natuurlijk ook op adverteren,” vertelt zaakvoerder Luc Verheyden. “Dan vallen ze sneller en beter op, PLUS kunnen ze genieten van alle andere voordelen. Handelsgids.be is immers veel meer dan een website, het is een marketingtool die op 6 verschillende manieren nieuwe klanten aanbrengt voor de lokale handelaar. Consumenten gebruiken het internet om op zoek te gaan naar wat ze nodig hebben. Handelsgids.be krijgt elke maand meer dan 1 miljoen unieke bezoekers over de vloer. 81% komt via Google. Het is daarom van groot belang om opvallend aanwezig te zijn op het internet, niet alleen met uw naam maar ook met uw producten en diensten. Handelsgids.be helpt hen daarbij aan een zeer economische prijs.”

681

Klanten kiezen Vriendelijkste Handelaar Handelsgids.be onderneemt specifieke acties om de lokale handelaars en KMO’s te helpen. Er is nu een eindejaarsactie. Nog een opmerkelijke actie is “Vriendelijkste Handelaar”. Luc Verheyden: “Vanaf vorig jaar organiseert Handelsgids de verkiezing van de vriendelijkste handelaar. De deelnemers van de Lente-Actie en Eindejaarsactie worden gevraagd om de handelaars te quoteren voor hun vriendelijkheid. Wie de hoogste gemiddelde score heeft met minimum 100 beoordelingen van 100 verschillende mensen wordt de vriendelijkste handelaar van de gemeente. Het zijn dus de eigen klanten die een quotering geven, wat toch heel belangrijk is.”

Deelnemen is belangrijk, winnen veel leuker Uiteraard is deelnemen belangrijk. Het zorgt voor heel wat belangstelling: klanten praten met elkaar over de wedstrijd en over de deelnemende handelaars. Maar winnen is veel leuker. Luc Verheyden: “Wij zorgen dat de verkiezing en de uitreiking van


Persvoorstelling en award uitreiking Vriendelijkse handelaar Corbie hotel.

Putte de vriendelijkste gemeente van Antwerpen met Schepen, Bart Lambrechts en Burgemeester Chris De Veuster.

Vriendelijkste handelaar van Putte: Esthetiek Engels.

de award opgemerkt wordt door de lokale pers. Wij kondigen de wedstrijd in de pers aan én bij het uitreiken van de award zorgen we ervoor dat de pers aanwezig is. Daardoor krijgt de winnende handelaar heel wat persbelangstelling.” Dat levert uiteraard gratis media-aandacht op en gratis publiciteit. Bovendien krijgt de winnende handelaar een prestigieuze Award en 500 euro aan extra’s op www.handelsgids.be. Ook de tweede en derde krijgen respectievelijk 300 en 200 euro aan extra’s op www.handelsgids.be.

Esthetiek Engels is vriendelijkste handelaar in Putte in 2014 Peggy is sinds 2008 klant van Handelsgids en is heel tevreden. In 1993 opende ze haar eigen zaak in Putte: Esthetiek Engels. Klanten kunnen er terecht voor alle schoonheidsbehandelingen voor gelaat en lichaam. Op het menu staan kuurbehandelingen, manicure, maquillage, permanente make-up en ontharing met als specialisatie pedicure en gelaatsverzorging. Peggy is al jaren trouwe klant van www.handelsgids.be: “Verleden jaar organiseerde Handelsgids voor de eerste keer de verkiezing van de Vriendelijkste Handelaar samen met de Eindejaarsactie. Ik heb daar uiteraard aan deelgenomen. Dergelijke acties zorgen ervoor

dat klanten de weg naar mijn zaak vinden.” Deelnemen is echt heel eenvoudig. Je moet je gewoon aanmelden en Handelsgids bezorgt al het nodige materiaal, gratis. Bij elke aankoop krijgt de klant een deelnemersformulier van mij waarmee hij of zij op mijn webpagina van www.handelsgids.be zijn stem kan uitbrengen”. Wij zien dat klanten dat ook effectief doen. Het kost hen geen moeite én ze kunnen met de Eindejaarsactie een leuke prijs winnen.” Handelsgids maakt de Vriendelijkste Handelaar niet op voorhand bekend. Dus, toen Peggy gevraagd werd om aanwezig te zijn bij de plechtige overhandiging van de award twijfelde ze of ze wel zou gaan. Peggy Engels: “Ik was dan ook aangenaam verrast om op de uitreiking te horen dat mijn zaak uitgeroepen werd tot Vriendelijkste Handelaar van Putte. Ik was echt blij met deze erkenning door mijn klanten. Bovendien zorgt Handelsgids ervoor dat de pers schrijft over de actie én over de uitreiking van de award. Dat zorgt voor gratis publiciteit. En die publiciteit heeft mij verschillende nieuwe klanten aangebracht.”

Handelaars aandacht! Wil jij uitgeroepen worden tot de vriendelijkste handelaar van uw gemeente? Laat het ons weten. www.handelsgids.be/eindejaarsactie/ meedoen. Het is gratis en vrijblijvend. U kunt er enkel mee winnen.

Handelsgids.be Jan Gorislaan 110 – 3290 Diest – T 013 32 10 10 – info@handelsgids.be - www.handelsgids.be 2 69


V RO U WE L I JK E O ND ER NE M ERS “Ik ben helemaal niet bezig met mijn ‘vrouw-zijn’. Ik moet mijn bedrijf recht houden in een mannenwereld. Dat is mijn hoofdzorg.”

Inge Geerdens, winnares van de Womed Award 2005, strijdt tegen clichés

“Maak ‘ondernemen’ makkelijker, voor vrouwen én voor mannen” Moet vrouwelijk ondernemerschap speciaal in de verf gezet worden? Inge Geerdens, oprichtster en eigenares van CV Warehouse, specialist in rekruteringssoftware en winnares van de Womed Award 2005, heeft er een dubbel gevoel bij. “Ja, want als man moet je je veel minder verantwoorden voor die keuze om te ‘ondernemen’,” vindt ze. “Maar in feite moet het gewoon in het algemeen makkelijker worden om ondernemer te worden. Zowel voor mannen als voor vrouwen. Nu gaat er veel talent verloren, omdat potentiële ondernemers als werknemers te vlug in een gouden kooi belanden en daar niet meer durven uitkomen.” Stefan Kerkhofs

Dat het voor vrouwen moeilijker is om die ondernemende stap te zetten, erkent ze wel. “Vrouwen hebben meer moederinstinct en trekken zich de opvoeding van kinderen en het huishouden meer aan, dat klopt. Maar toen onze kinderen jong waren, heeft mijn man de rol van huisman op zich genomen. Hij werkte op de achtergrond mee in ons bedrijf. Nu de kinderen pubers zijn – 14, 15 en 17 – is hij voltijds in de firma aan de slag. Maar veel vrouwen kunnen niet terugvallen op een huisman of andere oplossing. En dan is het moeilijker

70

om de stap naar het ondernemerschap te zetten. Maar eerlijk gezegd: ik ben helemaal niet bezig met mijn ‘vrouw-zijn’. Ik moet mijn bedrijf recht houden in een mannenwereld. Dat is mijn hoofdzorg.” Dat mannen zich minder moeten verantwoorden voor de uithuizigheid, die het runnen van een bedrijf met zich meebrengt, ervaart Inge Geerdens wel. “Met onze rekruteringssoftware CVWarehouse hebben we klanten in meer dan 20 landen. Ik


VRO UWELIJKE O N DERN E ME RS

“Waarom leerkrachten niet verplichten om eerst twee jaar in een bedrijf te werken, vooraleer ze hun onderwijscarrière starten? Of één of meer bedrijfsstages tijdens vakantieperiodes?” vertoef daarom veel in het buitenland, en krijg daar vragen en opmerkingen over. Hoe doe je dat met je gezin? Tja, dat maakt deel uit van mijn job. Van mannen wordt dat meer aanvaard. Accepteren we moeders als ondernemer en/of met lange werkdagen? Ik denk dat er nog veel werk aan de winkel is. Als voormalige winnares van de Womed Award en jurylid van het tv-programma Topstarter geef ik geregeld lezingen of word ik uitgenodigd in panelgesprekken. Mij vragen ze vrijwel altijd hoe ik werk en gezin combineer en zo. Maar de vraag ‘wat doe uw bedrijf precies?’ stellen ze me zelden of nooit.” M.M.: Maar de bekendheid die u als vrouwelijke ondernemer geniet, straalt wel af op uw bedrijf? Inge Geerdens: “Helemaal niet. Mensen weten niet exact wat ik doe. Als je schoenen verkoopt en naamsbekendheid belangrijk is, speelt dat misschien wel, dat weet ik niet. Maar niet als je – zoals mij – B2B actief bent. Toen ik met Topstarter op tv kwam, hebben we drie maanden geen enkel contract verkocht. Dat kan toeval zijn. Of denken prospects en klanten dat je je handen vol hebt, dat je geen tijd hebt om hen op dat moment verder te helpen? Ik weet het niet. Maar ik ben toch blij dat ik Topstarter heb gedaan. Ik begeleidde al zeven jaar starters voor Bryo van Voka en had echt het gevoel daar een meerwaarde te kunnen betekenen. Ondernemerschap ‘zoals het is’ naar het grote publiek brengen, dat was mijn doel. En daar zijn we in geslaagd. De gemiddelde Vlaming weet daar te weinig over. Het programma bereikte ook de juiste doelgroep, jonge mensen tussen 17 en 30 jaar. Maar of het ondernemerschap heeft gestimuleerd? Tja… Jongeren krijgen voortdurend twee boodschappen: ja, ondernemen is goed. Maar ook: als je bevalt, blijf je best drie maanden thuis en daarna kan je nog ouderschapsverlof nemen. Als ondernemer kan dat allemaal niet. En als je kleine kinderen hebt, is het niet het juiste moment om een bedrijf te starten. En daarna ben je misschien te oud om dat risico nog te nemen…” “De kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven is ook veel te groot. In de cruciale adolescentiejaren worden onze kinderen

opgeleid door mensen die vaak ‘risico-avers’ zijn. En in het hoger onderwijs, kunnen ze niet meer ‘buizen’, alles draait rond studiepunten die ze jaar na jaar verwerven. Ze leren nog amper tegenslagen incasseren. Dat is nefast voor hun ondernemersmentaliteit. Ik studeerde na mijn humaniora vertaler. Op geen enkel moment is tijdens mijn schoolcarrière het woord ‘ondernemer’ gevallen. Dat ik daar aanleg voor heb, is nooit boven water gekomen. Het onderwijssysteem heeft daar te weinig aandacht voor.” M.M.: Ziet u een oplossing? “Om ondernemerschap te herkennen en aan te moedigen, moet je er voeling mee hebben. De meeste leerkrachten hebben echter nooit in een bedrijf gewerkt. Meer nog: het onderwijs als beroepskeuze komt soms mee voort uit ‘risico-aversheid’. Als leraar heb je werkzekerheid, zeker als je benoemd bent, een degelijk salaris, een goed pensioen, veel vakantie ook, … Er zijn uiteraard heel veel erg gemotiveerde leerkrachten. Maar wat ondernemen is, weten ze vaak niet. Waarom ze niet verplichten om eerst twee jaar in een bedrijf te werken, vooraleer ze hun onderwijscarrière starten? Of één of meer bedrijfsstages tijdens vakantieperiodes? Hun kennis over en voeling met ondernemen zou er enorm door toenemen. En dat kunnen ze dan overbrengen op hun leerlingen. Dit zou een enorme win zijn.” M.M.: Bent u lid van een werkgeversorganisatie of businessclub voor vrouwen? “Neen, ik ben alleen lid van Voka, via mijn engagement in het starterplatform Bryo. Maar ik ga zelden naar netwerkbijeenkomsten. Ik heb daar geen tijd voor. Ik netwerk wel, maar in kleinere meetings en vaak ook internationaal.” M.M.: Wat zijn de verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers? “Dat weet ik niet. Ik ben nooit man geweest. Het verschil situeert zich vooral thuis, denk ik, omdat je als vrouw dikwijls ook mama bent. Maar man of vrouw, om te slagen met je bedrijf moet je in België vrij hard kunnen zijn. Al ben ik zelf eerder direct, hard zou ik mezelf niet noemen.” M.M.: Wat is het belangrijkste advies dat u meegeeft aan startende ondernemers? “Veronderstel niks, maar vraag. Contacteer de juiste instanties en vraag door tot je de juiste info hebt. Anders neem je misschien verkeerde beslissingen. En reken 50 % meer kosten en 50 % minder omzet dan voorzien in je businessplan. Kosten worden altijd onderschat, en omzet overschat. Als je dat hebt aangepast, kan je starten.”

71


Ore ns - Van Grimbergen Architecten

Gezondheid troef in de architectuur Orens-Van Grimbergen Architecten ontwerpt gebouwen met een ziel. Voor bedrijven, vastgoedbeheerders en projectontwikkelaars. Verwacht een no-nonsenseaanpak en hedendaagse concepten. De rode draad door hun werk? Gezondheid. Véronique Orens.

Op welke manier zijn gezondheid en architectuur met elkaar verbonden? Vennoot Véronique Orens: “Als architect heb je invloed op de gezondheid van de gebruikers van gebouwen. Door ruimte, akoestiek, materialen, licht en lucht goed te gebruiken – in lijn met de Feng Shui-principes. In het hoofdkantoor van Antwerpse Bouwwerken plaatsten we bijvoorbeeld een uitnodigende trap. Niemand neemt er nog de lift. En de werkplekken geven uit op een centrale patio. Zo zorgen we ervoor dat werknemers elkaar zien en tegenkomen. Dát noemen wij de ziel van een project: met het ontwerp breng je leven in de brouwerij.”

Hoe omschrijft u de aanpak van Orens-Van Grimbergen Architecten? “Efficiënt. U rekent op ons voor het hele bouwproces – van de haalbaarheidsstudie tot de laatste deurklink. Daarbij zijn uw deadline en budget heilig voor ons. Onze vergaderingen zijn zeer doelgericht. Ook zetten we uw ontwerp van bij de start om in 3D. Zo krijgt u sneller een concreet idee van het resultaat.” Maakt u een verschil als vrouwelijke ondernemer? “Ik leg nog iets meer de focus op een gezonde en stressloze werksfeer, zowel bij onze klanten als onze eigen medewerkers. We werken met korte deadlines, hoge eisen en veel partners.

Daarom hecht ik enorm veel belang aan communicatie, teambuilding, gezonde voeding … Dat houdt onze mensen gemotiveerd. Ook zorg ik ervoor dat ze hun talenten ten volle kunnen gebruiken, zodat hun werk hen de nodige voldoening geeft .” Hoe ziet uw gebouw van de toekomst eruit? “Duurzaamheid en multifunctionele gebouwen zijn een evidentie. We kunnen écht het verschil maken in de materialen. Ik kijk uit naar het moment dat we ook in België gebouwen kunnen printen. Met innovatieve en herbruikbare materialen die het milieu niet belasten. Tot die tijd vinden onze architecten voor u het evenwicht tussen schoonheid, onderhoudsgemak en budget met de bestaande bouwmethodes.”

FICHE klanten: vastgoedbeheerders, projectontwikkelaars en bedrijven

Hoofdkantoor Antwerpse Bouwwerken nv, Antwerpen (Foto: Toon Grobet).

Hoofdkantoor Antwerpse Bouwwerken nv, Antwerpen (Foto: Toon Grobet).

zaakvoerders: Véronique Orens en Koen Van Grimbergen missie: gebouwen met een gezonde ziel

Orens - Van Grimbergen architecten Hoevensebaan 50 - 2950 Kapellen - T 03 609 68 00 - info@ovg.be - www.ovg-architecten.be 72

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


Ingenium

Executive search mét karakter Een job als middle of senior manager is een uitdaging: ambitieuze doelen halen, medewerkers coachen, het overzicht bewaren … Niet iedereen is in de wieg gelegd voor zo’n veeleisende functie. Hoe vindt u dan de juiste kandidaat voor de job? Zónder veel tijd of middelen te verliezen? Hoog tijd om kennis te maken met Isabel Verhelst van Ingenium Executive Search. Voor welke diensten doe ik een beroep op Ingenium Executive Search? Isabel Verhelst: “U hebt een vacature voor een middle of senior manager? In België of Europa? Dan ga ik voor u op zoek naar de juiste kandidaat. Ik ben van veel markten thuis, en heb daarom opdrachtgevers in diverse sectoren: banken, consumer goods, industrie … Voor hen vul ik een brede waaier aan vacatures in – van fabrieksdirecteurs, via countrymanagers tot marketingmanagers. Mijn aanpak hierbij blijft dezelfde.” En wat is die aanpak precies? “Eerst leer ik u als opdrachtgever goed kennen. Zo brengen we in kaart welke kwaliteiten uw kandidaat in huis moet hebben. Een noodzakelijke basis voor een succesvolle zoektocht. Voor nieuwe opdrachtgevers neemt deze stap natuurlijk meer tijd in beslag. Ik investeer veel tijd in onze relatie, en leer uw organisatie zo goed mogelijk kennen. Zo anticipeer ik op uw verwachtingen. En dat werpt zijn vruchten af tijdens de zoektocht. Die verloopt soms heel intens. Ik schakel mijn netwerk in, schuim het internet af, duik in vakbladen … Tot ik de juiste persoon in het vizier heb.”

Isabel Verhelst.

Voert u ook selectiegesprekken met de kandidaten? “Natuurlijk. ik ontmoet alle Belgische kandidaten persoonlijk, dit gebeurt meestal tijdens een etentje. Europese kandidaten spreek ik via Skype. Ik challenge hen op resultaten en wat ze bereikt hebben en probeer uit te vissen wat hen uniek maakt. Want een kandidaat vinden met de juiste diploma’s kan iedereen. Maar ik wil weten of die persoon ook uit het goede hout gesneden is. Past de kandidaat bij uw bedrijfscultuur? Alleen als ik helemaal overtuigd ben, stel ik de kandidaat aan u voor.”

FICHE Aanbod: executive search voor diverse sectoren, mét oog voor diversiteit op de werkvloer Contactpersoon: Isabel Verhelst Niet te missen: de blog van Isabel Verhelst, met tips voor jobkandidaten én hr-medewerkers: http://ingeniumsearch.blogspot.be/.

Stadsestraat 6 – 2250 Olen – T 0489 97 22 72 – isabel-verhelst@ingenium-search.be – www.ingenium-search.be Vro uwe l i j ke Ond e r n e m ers - 73


Els Meynen.

Filip van Oeckel en Kurt Cavens.

E.L.S.

Netconnect

Een nieuwkomer met een jarenlange ervaring

Hotel TV, Wireless Internet Access, Digital Signage en Network Management

E.L.S. Garden mag dan nog maar een jaar bestaan, Els en Ivo Meynen bouwen verder op de 36 jaar knowhow van de vader van Els. Els kan trouwens zelf al terugvallen op 15 jaar praktijkervaring. De eenmanszaak in tuinaanleg van weleer groeide uit tot een gespecialiseerde groothandel met kennis van zaken en zin voor innovatie. Daar vinden professionele groene vingers een ruim gamma aan tuinmaterialen, van bestrating en maatwerk in natuursteen over steenschermen en decoratie tot onderhoudsproducten. Els Meynen: “Wij denken mee met de klant om de producten en oplossingen te vinden, die het beste aansluiten bij hun wensen en specifieke projecten.” Exclusieve meerwaarde Ivo Meynen: “Wij houden een vinger aan de pols van de markt en kijken voortdurend uit naar innovatieve en exclusieve producten. Kwaliteit vormt daarbij ons voornaamste selectiecriterium.” Klanten kunnen bij E.L.S. Garden rekenen op eerlijk advies. Geen verkooppraatjes, maar duidelijke toelichtingen over zowel de voor- als de nadelen van de materialen. “Professionals in de tuinsector kunnen altijd met hun klanten langskomen in onze zaak. Op verzoek staan wij die in hun plaats te woord,” geeft Els Meynen nog mee.

Hoe maakt u het verschil als hotel, woonzorgcentrum, bedrijvencentrum, sportfaciliteit of vakantiepark? Met klank, beeld en internet van de beste kwaliteit. Netconnect installeert uw netwerk voor televisie, geluid en internet. Vervolgens integreert, programmeert en onderhoudt Netconnect uw draadloos netwerk of tv-serveroplossing van Philips, LG of Samsung.

Multimediaal aanbod

Supersnel draadloos internet van de beste merken die constant hoogstaande netwerkverbindingen garanderen, toegang tot alle televisiekanalen via satelliet of internet en loepzuiver beeld … uw klant weet wat hij wil. Reken daarom op Netconnect, ook specialist in databekabeling, inrichting en koeling van serverlokalen, elektrotechnische installaties, building automation en ICT. Zo profiteren uw gasten van een onbeperkte toegang tot internet, radio en televisie.

Snel, flexibel en betrouwbaar

Met Netconnect haalt u een typisch Kempens bedrijf in huis: flexibele en harde werkers met een no-nonsenseaanpak. Precies wat u nodig hebt! Ze staan op elk moment voor u klaar, en zijn altijd bij met de nieuwste ontwikkelingen in de sector. En dankzij hun grote voorraad hoeft u nooit te wachten. U schakelt hen in voor één ruimte of voor een volledig complex. Internet, televisie en telefonie? Vraag raad aan Netconnect.

Nikelaan 31 – 2430 Laakdal – T 013 29 29 43 els@els-garden.be – www.els-garden.be 74 - Vrouweli j ke On der n emers

Pulsebaan 52 bus 5 – 2242 Pulderbos – T 03 464 20 00 info@netconnect.be – www.netconnect.be


Inatura

Warm en natuurlijk wellnessgamma U kent ongetwijfeld het befaamde ‘Kersepitje’, maar kent u ook het bedrijf hierachter? Pionier Inatura ontwikkelde het eerste en originele kersenpitkussentje dat in de magnetron kon opgewarmd worden. Inatura, sinds 1996 actief, ontpopte zich tot marktleider in haar segment van natuurlijke wellnessproducten. Vandaag beschikken ze over een rijk en gevarieerd assortiment met duurzame materialen van hoogwaardige kwaliteit. Hun uitstekende reputatie zorgt voor tevreden klanten ver buiten de landsgrenzen.

Lorenz van Ostade.

“Inatura produceert en verdeelt momenteel artikelen in vijftien landen, voor zowel professioneel als particulier gebruik,” vertelt Lorenz van Ostade, directeur en bezieler van het bedrijf. In heel onze productlijn streven we naar een evenwicht tussen esthetiek en functionaliteit. Inatura gaat ook prat op haar sociaal engagement. Zo hebben we van dag één onze productie bij de sociale werkvoorziening ondergebracht. Nu is Inatura een divisie van Arop, een beschutte werkplaats. De beslissing om met doelgroepmedewerkers te werken, is meteen één van de vijf nobele doelen waar we prat op gaan,” licht Lorenz van Ostade enthousiast toe.

Kwaliteit is prioriteit

Inatura trekt ook volop de groene kaart, dat blijkt uit de overige nobele doelen. “Zo produceren we onze eigen merken met 100 % natuurlijke materialen. We herwaarderen afvalproducten, zoals pitten en kaf tot een bruikbaar en duurzaam product en werken met gerecycleerde verpakkingen. Onze leveranciers komen bijna allemaal uit de Benelux om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te

FICHE Opgericht in: 1996.

Lorenz van Ostade en Sophie Van Dooren.

houden. Inatura geniet wereldwijde bekendheid. “Met betrouwbare producten van de allerhoogste kwaliteit, maken wij het verschil. We zijn heel kritisch, tot in het kleinste detail. Met die uitdaging gaat ons team, dat recent is verrijkt met Product Manager Sophie Van Dooren, elke dag gepassioneerd aan de slag.”

Blik op de toekomst

Medewerkers: 25. Aanbod: zo’n 45-tal producten in een achttal categorieën. Van vaste waarden, zoals het originele kersenpitkussentje tot meer trendy modellen, met diverse geuren alsook knuffels voor jong en oud. En nu ook mobiliteitsoplossingen voor mensen met een beperking. Productgamma: Kersepitje – ProFysio (voor paramedici), Private Labels/White Labels/Premiums, slaapkussens Atlas en poefjes SitWise, Cherry Belly knuffels voor kids en baby’s en de E5, de Electro-Trike.

Inatura is een bedrijf in volle groei dat voortdurend innovatie zoekt. Zo hebben ze recent een nieuwe divisie opgezet, met name e-natura. “We koesterden al lange tijd de ambitie om zelf een fiets op de markt te brengen die door onze ervaren doelgroepmedewerkers bij Arop gemaakt wordt. Die is er nu, met name de E5 Trike, een functionele en esthetische, elektrisch aangedreven driewieler voor senioren of mensen met een beperking, maar ook voor werkverplaatsingen. Intussen zijn we volop bezig met het volgende model. U gaat nog van ons horen!”

Dynamicalaan 9 – 2610 Antwerpen - T 03 830 43 82 – www.inatura.com ten Th e m a/ R ub r i e k k lEevi ne noenm d en e raa n - 75


MA RK E T I N G M AN AGER T V

ook te zien op

Z-Steden palmen herfst in Manager TV palmt de herfst in. Tot eind november staat er elk weekend een Z-Steden-reportage op het programma op Kanaal Z. De zakenzender vertoont deze Manager TV afleveringen in een loop, die het hele weekend wordt herhaald. Hieronder vindt u een overzicht van alle reportages, met de namen van de – tot nu toe bekende – deelnemende bedrijven. Na en tijdens de uitzending op Kanaal Z kunt u de afleveringen ook bekijken op www.manager-tv.be. Veel kijkplezier! 3, 4 en 5 oktober: Malle (deel 2)

Deelnemende bedrijven: Mercator Cleaning, Gordijnhuis, Sterkens Alarmsystemen, Spiegelpaleis, Etap, Drankenhandel Van Oevelen.

Deelnemende bedrijven Heist ODB: AWAH All Works at Height, J. De Reys en Zonen, Betec, De Roover en Zonen. Er komt later nog een tweede deel Heist Op Den Berg. Dat wordt op 6 januari 2016 uitgezonden. Deelnemende bedrijven Nijlen: Arcturus, Abac.

24, 25 en 26 oktober: Vlasstreek (deel 1)

Deelnemende bedrijven: Enbro, Dick, LVD Company, Schrijnwerkerij Servaege, Corex, e-Pipe, Constructie Vanhauwaert, Syntra / SBM.

31 oktober, 1 en 2 november: Brasschaat

76

bedrijven:

Comac,

7, 8 en 9 november: Olen

Deelnemende bedrijven: Buchen, Novatech International, Van Lommel, Etib, Kleur op Maat.

17, 18 en 19 oktober: Heist Op Den Berg (deel 1) en Nijlen

Deelnemende

Garage Vriesdonk Mercedes, Bouwonderneming François Goedleven, Aralea vzw.

Elektro

Quirijnen,

14, 15 en 16 november: Bree (deel 2) en Genk

Deelnemende bedrijven Bree: LAG. Deelnemende bedrijven Genk: Arcelor Mittal, Groep Claesen.

21, 22 en 23 november: Vlasstreek (deel 2)

Deelnemende bedrijven:Rita Corne Advocaat, El Architects, Creafarm, Van As Accountancy, Ets Informatics, The Engineering Network, De Leenheer

28, 29 en 30 november: Essen

Deelnemende bedrijven: Ipsam International, Van LoonSleutel Architecten, Valeron Strenghts Films, Menbo, Verwater.


Presenteert

Netwerkevents! Recent uitgezonden op Kanaal Z, nu te zien op www.managertv.be: Hamont Achel (uitgezonden op 4, 5 en 6 juli)

■ Launch

■ Symbiosis

■ CYOD

■ Debat

■ Seminar

■ Culinair

■ Ontbijt

■ Diner

■ Business Club

■ Wheels

■ 24u Zolder

■ GP

■ Golf

■ Zeilen

■ Jumping

■ Ballonvlucht

Deelnemende bedrijven: Elparo, Deco, André Spaas Architectuur, Bouwbedrijf Marc Ceelen, Vanreusel Snacks

Malle (uitgezonden op 15, 16 en 17 augustus)

Deelnemende bedrijven: Van Geel, Ecover Belgium, Raats Marcel, ASK ROMEIN, Iso-Mobil, Refco.

Aalst (uitgezonden op 5, 6 en 7 september)

Deelnemende bedrijven: Coppens en Coen Architecten, Belgocatering, ‘t Oorhuis Hoorcentra, Euromold (A Nexans Company), Beluma, Cottyn, Brantano, Neverland.

Lummen (uitgezonden op 12, 13 en 14 september)

Deelnemende bedrijven: Carmans, Intermotel, Metacoat, Pollers en Zonen, Techcad.

Bekijk de komende events via onze app!

Bree (deel 1) (uitgezonden op 19, 20 en 21 september)

Deelnemende bedrijven: LSC, Radri, Weldimo, Geerits, Goijens, AJK Hydrolift. Apple iOS – App Store

Veurne (uitgezonden op 26, 27 en 28 september)

Deelnemende bedrijven: Korim, Garage Devisch, Pepsico, Enjoy Concrete.

Android – Google Play

www.manager-tv.be

€ 6,95

www.managermagazines.be

€ 6,95

www.managermagazines.be

€ 6,95

www.managermagazines.be

€ 6,95

www.managermagazines.be

Uw bedrijf op Manager TV?

Wilt u uw eigen bedrijf, producten en diensten via Manager TV in de schijnwerpers plaatsen? Dat kan! Neem contact op met Tom Vergauwe van Manager TV (tel.: 0475 92 12 28, e-mail: tom.vergauwe@manager-tv.be). Hij helpt u graag verder.

Kim Clijsters

‘Prijsvogels’ in duel: Pieter Janssens (Intracto) en Luc De Mey (CMOSIS)

Kathleen, Wim en Pieter Claes, JAVA

“Medewerkers vrijheid geven resulteert in betere prestaties” DEBAT HAVEN & TRANSPORT: “TUNNEL OF BRUG? VOORAL NU BESLISSEN EN STARTEN!”

ONDERNEMEN IN STADSREGIO TURNHOUT, MEERHOUT / LAAKDAL EN GROBBENDONK

VOEDINGSDEBAT: “LOONKOST IS 23 % HOGER DAN IN BUURLANDEN”

Blz. 26

Blz. 16, 42 en 82

Blz. 56

“Een koffiebar hoort er bij grote IT-bedrijven vandaag gewoon bij” SCOOR EN BESPAAR MET “GELD VERDIENEN UW WAGENPARKBEHEER MET AFVAL? JA, HET KAN!” Blz. 24

Blz. 34

ONDERNEMEN IN LUXEMBURG Blz. 49

11 Editie: Provincie Antwerpen - Nummer 68 - December 2014 - Jaargang 14 - Driemaandelijks in maart - juni - september - december - Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1

4 Editie:Vlaams-Brabant - Nummer 40 - Juni 2014 - Jaargang 11 - Driemaandelijks in januari - april - juli - oktober - Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1

“Een stevig netwerk is ook in topsport cruciaal” DE 25 MEEST RENDABELE BOUWBEDRIJVEN IN LIMBURG

DAVY KESTENS: LIMBURGS LEF IN SILICON VALLEY

ADVOCATEN IN DEBAT: “ONZE TARIEVEN ZIJN TRANSPARANT!”

Blz. 36

Blz. 46

Blz. 58

WK voetbal in Brazilië

“Vlaamse toptechnologie geniet uitstekende reputatie” NANOCOATINGS BESCHERMEN TEXTIEL Blz. 16 1

Editie: Provincie Limburg - Nummer 74 - November 2014 - Jaargang 14 - Driemaandelijks in februari - mei - augustus - november - Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1

ONDERNEMEN IN MALDEGEM, AALTER, IEPER EN OOSTENDE

VOEDINGSDEBAT: “WE ZIJN TE BESCHEIDEN” Blz. 84 1

Editie: Oost- en West-Vlaanderen - Nummer 49 - juni 2014 - Jaargang 13 - Driemaandelijks in maart - juni - september - december - Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1

Vraag vrijblijvend naar onze netwerkmogelijkheden: info@managermagazines.be Of kijk op www.managermagazines.be

M anage r TV - 77


EVE N E ME N T EN

Het nuttige aan het aangename koppelen De voorbije maanden verzamelde ‘Antwerpen Manager – Uw netwerk’ tientallen ondernemers tijdens een handvol evenementen. Deze businessevents koppelen het nuttige (nieuwe contacten leggen en bestaande relaties verstevigen) aan het aangename (wining & dining). Op deze dubbele pagina vindt u fotoverslagen van vier evenementen in augustus en september.

Dinsdag 18/8

POP-UP RESTAURANT ‘KAS BY LONCIN’ OP LINKEROEVER Deelnemers: Ellen Van den Eynde (Hyundai), Kristof Thijssen (Unizo Antwerpen), Isabelle Rombouts (Gabari), Jan De Wieuw (Jada Events), Danny Kayser (Jada Events), Massimo Pirrone (Eleganza Milanese), Mark Beckers (Cleaning Masters), Tom Boeckx (Proteus & Consulting), Barbara Heysse (H&G Advocaten), Lizzy Graff (H&G Advocaten), Hans Moors (Decau’Ratio), Maarten Van Beylen (Bike Direct), Koen Bekaert (Kovico), Walter Sterkendries (Kovico). www.loncinrestaurant.be

Dinsdag 25/8

WINE EXPERIENCE MET WINE 4 YOU IN BONHEIDEN Deelnemers: Rudi Cleymans (Syneton), An Peeters (VGD Antwerpen), Jan De Wieuw (JADA Events), Danny Kayser (JADA Events), Peter Vermeiren (Vermeiren Princeps), Laurence De Backer (Growing@), Thierry Veys (Growing@), Dirk Keuleers (Keuleers), David Luyten (Graphicss). www.wineandspirit.be

781


Maak van ons netwerk - Uw netwerk!

Voor meer info kan u terecht bij Jeroen Detavernier: 0483 02 06 74 Op www.facebook.com /managermagazines kunt u alle foto’s van deze events bekijken en delen.

Donderdag 3/9

ONTBIJTMEETING GEMEENTE KASTERLEE Deelnemers: Ann Brosius (Brotec), Bram Palmaerts (Helsen), Chris Geudens (Geudens), Chris Maerien (Fiduciaire Maerien Ghilain & Partners), Guy Van de Perre (Gemeente Kasterlee), Mia Van Gestel (Helsen), Paul De Groof (Het IJsmanneke), Roel Lanslots (Brotec), Ronny Boonen (Elboka), Sumati Adriaensen (Gemeente Kasterlee), Toon Biermans (De Watermolen), Ward Kennes (Gemeente Kasterlee). www.kasterlee.be

Woensdag 9/9

RESTAURANT DE TUINKAMER IN BEERZEL, PUTTE Deelnemers: Rita Van Roosbroeck (Al’Okkee), Jan Meganck (Al’Okkee), Paul Van Poppel (Bouwonderneming Van Poppel), Massimo Pirrone (Eleganza Milanese), Peter Gysbrechts (Gemeente Putte), Michel Vanstallen (Kantfabriek), Ronny Verlinden (Mercedes Schelkens), Jan Van der Veken (R&C), Bart Bossyns (Racollectoren), Kris Sobry (Sobry Communications), Thieu Cuypers (TC Groep), Gino Goossens (Traiteur Goossens), Karine Goossens (Traiteur Goossens), Carl Gielis (Univeg), Patrick Verdurmen (Univeg), Filip Craninx (Winx Capital House). www.detuinkamer-broodhuis.be

Even nee m en e n ten - 279


Maya de Bij steelt de show in Domein Martinus in Halle-Zoersel Geen Manager Launch maar een ‘Maya Launch’ op dinsdag 23 juni in Domein Martinus in HalleZoersel. Co-CEO Hans Bourlon van Studio 100, die op de cover van de gelanceerde Antwerpen Manager 70 prijkt, stuurde de sympathieke bij om zijn coverdisplay in ontvangst te nemen en op de foto te gaan met de talrijke ondernemers en managers. Ook maXLife Antwerpen 14, met een coverinterview met Stefan Aerts van het wielerlabel Moozes, en ‘Manager TV / Z-Steden Ondernemen aan de Schelde en Willebroek’ kregen hun officiële introductie in ‘het conferentiecentrum’, zoals Domein Martinus ook dikwijls wordt genoemd. Daarna stond de avond in het teken van netwerking, vergezeld van heerlijke hapjes en dranken.

Jeroen Detavernier (Antwerpen Manager) en Maya de Bij (Studio 100).

Thieu Cuypers (Big Media Group). 801 - Manager Laun ch

Domein Martinus, Sniederspad 133 2980 Halle-Zoersel – www.domeinmartinus.be T 03 384 02 23 – info@domeinmartinus.be

Lode Van der Auwera (Domein Martinus).

Stefan Aerts (Moozes) en Jeroen Detavernier (Antwerpen Manager).


EVEN EM EN TE N MA N AG ER L AUN C H

Met dank aan onze structurele partner:

Uw bedrijf in de spotlights op ons event? lian.cuypers@managermagazines.be

Op www.managermagazines.be /events kunt u alle foto’s van deze avond, en van onze andere Manager Launches, bekijken. Een videoverslag van deze avond vindt u op www.manager-tv.be.

M an age r La un c h - 281


Si r Anthony Van Dyck

De beste ingrediënten en de kennis van de chef In het oude stadscentrum van Antwerpen vindt u een culinaire parel – verborgen in de historische Vlaeykensgang. Chef Marc Paesbrugghe is er al sinds 1975 de drijvende kracht achter Sir Anthony Van Dijck. Wat is zijn geheim? Waarom kies ik voor Sir Anthony Van Dijck? Marc Paesbrugghe: “Simpelweg voor het lekkere eten. Het vertrekpunt is heel eenvoudig: kies de beste ingrediënten, voeg daarbij de vakkennis en creativiteit van de chef, én een vlotte en discrete service. Als resultaat krijgt u een heerlijke maaltijd. Dat verklaart het succes van Sir Anthony Van Dijck – nu al 40 jaar. In de vier decennia waarin ik als chef actief ben, zijn er heel wat culinaire trends de revue gepasseerd. Maar de basis blijft altijd dezelfde: ingrediënten van topkwaliteit en de kunde van de chef.” Ook de locatie en de inrichting van het restaurant zijn bijzonder. “Zeker, naast lekker eten proeft u hier ook de geschiedenis. Want de Vlaeykensgang dateert al van het jaar 1551. Deze ietwat verborgen doorgang verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de

Pelgrimstraat. Ook de inrichting van het restaurant ademt dezelfde sfeer uit. Sir Anthony Van Dijck werd ingericht door de bekende antiquair Axel Vervoordt, helemaal in de sfeer van de 17de eeuw.” Eet ik à la carte of biedt u suggesties aan? “Beide, elke middag vindt u hier een lunchmenu met seizoensgebonden producten. U geniet van een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voor 40 euro. Ideaal voor een zakenlunch, of tijdens een bezoek aan de stad. Of verkiest u het gastronomische menu? Dan krijgt u vier gangen tegen een vaste prijs van 52 euro. Zowel ’s middags als ’s avonds kiest u voor dit gastronomische menu. En natuurlijk is er het aanbod à la carte. Kortom: iedereen is welkom bij Sir Anthony Van Dijck – ook grotere groepen. Reserveren doet u telefonisch of online.”

FICHE Chef: Marc Paesbrugghe. Open sinds: 1975. Sluitingsdag: zon- en feestdagen.

Oude Koornmarkt 16 – 2000 Antwerpen – T 03 231 61 70 – savd@skynet.be – www.siranthonyvandijck.be 82

Th e m a/ R ub r i e k k l e i n o n d e raa n -


83


Verhoog uw productiviteit in de cloud. HAAL MEER UIT UW IT. Als onderneming wil u investeren in groei en toegevoegde waarde voor uw klanten. Dankzij de cloud kan u IT snel en kostenefficiĂŤnt inzetten. Zonder dure investeringen in hard- en software. Werk productiever en mobieler met een performante en hyperbeveiligde IT-infrastructuur in de cloud.

Ontdek de voordelen van onze Cloud Services op www.cheops.be/cloud-services 84 03 880 23 00 voor een afspraak. of bel


Antwerpen Manager 71

September 2015