Page 1

€ 6,95

Editie: Provincie Antwerpen - Nummer 49 - December 2010 - Jaargang 10 - 5 keer per jaar in maart - mei - augustus - oktober - december - Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1

Het grote bouwdebat “Willen of niet: alles wordt ‘zero energy’”

10 JAAR MANAGER MAGAZINES

Gina Opdebeeck, directeur Unique “Talentanalyse staat centraal in HR-beleid”

Onderhandel efficiënter met uw bankier

Jo Van Moer, Van Moer Group

“Alleen met Belgen werken, is helaas niet langer houdbaar”

www.managermagazines.be

Ondernemende steden in de kijker: zakendoen in Arendonk en Mol (Blz. 88)


Debat

Waterbehandeling

“Werknemers kennen tegenwoordig veeleer hun rechten en niet hun plichten. Iedereen wil om 17 uur naar huis. Dat is een probleem.”

voor openbare gebouwen en industrie

Chris De Bock, Fidimco

• Filtratie • Ontharding & kalkneutralisatie • Dosering • Legionellabehandeling • UV-sterilisatie • Demineralisatie • Omgekeerde osmose • Purified Water bereiding • Waterconditionering voor stoomketels en koeltorens Aarzel niet en neem contact met ons op voor een offerte op maat of een kosteloze analyse van uw installaties. www.bwt.be

tegen 2050 ‘zero material’ zijn. ‘No way back!’ Binnen 50 jaar leven wij totaal anders.” Katia Smits (Smits nv): “Ik vrees dat het toch niet altijd zo eenvoudig is. Neem nu het gescheiden afval: wij willen dat uiteraard promoten, maar als we op het einde van een werf onze volledige kost, inclusief de arbeidsuren voor het sorteren, nacalculeren,... dan constateren we dat het een meerkost is. Sorteren op een economisch en ecologisch verantwoorde wijze wil zeggen sorteren op de juiste plaats, op de juiste manier en door de hiervoor opgeleide sorteerders, zodat je van je uitgesorteerde stromen opnieuw 100% recuperatie kan maken. Het op een juiste manier sorteren op een werf kost nog altijd meer geld dan de terugverdieneffecten! Maar wie legt het uit aan de uitvoerders, onderaannemers die nauwelijks budget hebben?” Xavier Eelen (Zen Renewables): “Bouwplastic bijvoorbeeld levert vandaag geen geld op, maar dat komt ongetwijfeld nog. Er komt een tijd dat elk stukje afval geld opbrengt.” Joël Melaerts (nv Mathieu Gijbels): “Iedereen spreekt over duurzaamheid bij de start van een project, maar als je de rekening begint te maken, blijft er van dat goede voornemen weinig over. De 15% meerkost is een slok te veel. Elk project

26 advertentie manager magazine.indd 1

13/10/10 11:37:52

moet geld opbrengen, daarna denkt men aan leefcomfort en dan pas aan duurzaamheid.” A.M.: Hoe bekijken jullie alternatieve bouwformules, zoals PPS projecten? Luc Binst (Crepain Binst Architecture): “Ons beroep is uitgehold. De laatste jaren zijn er bij een bouwproject veel nieuwe spelers bijgekomen. Iedereen eist een stukje van de taart, dat maakt het veel complexer. PPS is hoe dan ook de toekomst. Je moet steeds streven naar een win-winsituatie en naar een duidelijke taakverdeling: een bouwteam met open boekprincipe en duidelijke prijszetting spaart veel tijd.” Joël Melaerts (nv Mathieu Gijbels): “De klassieke driehoeksverhouding bouwheer, architect en aannemer is gewijzigd. Voor kmo’s moeten architecten alles aankunnen. Een grotere aannemer heeft het voordeel dat hij de architect kan ondersteunen. De architect moet technisch bepalen hoe het moet. Dat is niet eenvoudig. Budget komt vanuit de boekhouding. ‘Hoe kan ik de deal binnenhalen?’, is vaak de belangrijkste vraag. Het budget overheerst alles.” Luc Binst (Crepain Binst Architecture): “De argwaan is ook fors toegenomen. Iedereen wil zich juridisch indekken.”


63


METAAL

Strategisch Initiatief Materialen start ambitieus

15 miljoen euro voor onderzoek van materialen voor energietoepassingen In oktober werd het Strategisch Initiatief Materialen (SIM) boven de doopvont gehouden. Dit samenwerkingsverband van technologiefederatie Agoria, vooraanstaande materiaalbedrijven en vijf universiteiten (K.U.Leuven, UGent, UA, VUB, UHasselt) zal materialen voor energietoepassingen, zoals PV, batterijen en brandstofcellen, onderzoeken. Het SIM zal ook research doen naar recycleerbare en lichtere materialen die essentieel zijn voor bijvoorbeeld de bouw en luchtvaart- en voertuigindustrie. Minister van Innovatie Ingrid Lieten voorziet 15 miljoen euro voor de opstart. “De materiaalindustrie is goed voor 10,1% van de industriële omzet in Vlaanderen.”

De Belgische industrie werkt momenteel aan heel wat innovaties voor de toekomst, zoals batterijen voor elektrische voertuigen, zonnecellen, lichte materialen voor voertuigen en vliegtuigen en recycleerbare materialen. Materiaaltechnologie is essentieel om de overgang naar groene energie en een duurzame economie mogelijk te maken. “Deze regio heeft enkele wereldleiders in huis op het vlak van materiaaltechnologie,” zegt Marc Van Sande, voorzitter van het SIM. “Denk maar aan AGC Flat Glas Europe, Agfa, Aleris, ArcelorMittal, Bekaert, Cumerio, Cytec, Nyrstar, Recticel, Solvay en Umicore. Daarnaast zijn er ook heel wat kmo’s in deze sector actief. De materiaalindustrie is goed voor 10,1% van de industriële omzet in Vlaanderen. Deze bedrijven spenderen jaarlijks 250 miljoen euro in Onderzoek en Ontwikkeling. Er was tot nu toe relatief weinig samenwerking tussen de bedrijven onderling, maar dankzij de steun van innovatieminister Ingrid Lieten en het voorbereidende werk van Agoria kunnen we de krachten tussen deze bedrijven en de Vlaamse onderwijsinstellingen bundelen. Aan de vijf universiteiten zijn ongeveer 1.300 onderzoekers actief in het materialendomein. Ook IMEC en VITO hebben zich hier op toegelegd.”

FOCUS OP ROESTVAST STAAL RVS-platen RVS-buizen en toebehoren Alle bewerkingen: foliën, slijpen, bouchonneren, knippen, plasma, laser, waterjet NIEUW: Dubbelzijdig geslepen warmgewalste platen !

Champions League De Vlaamse regering heeft 15 miljoen euro vrijgemaakt voor de opstart van het SIM. “In Vlaanderen hebben we op het gebied van materialen heel wat knappe bedrijven en onderzoeksinstellingen in huis,” vindt minister Ingrid Lieten. “Onze regio kan zich onderscheiden op dit deelgebied, we willen in de Champions League van materiaalonderzoek meespelen. Nieuwe materialen zullen nieuwe jobs creëren en de impact op mens en milieu verminderen.” Bedoeling is dat SIM doorgroeit tot een volwaardig strategisch onderzoekscentrum van topniveau, zoals IMEC en het VIB.

Outokumpu B.V.

Industrieweg 1, 3550 Heusden-Zolder Tel.: 013 530 340 - Fax: 013 530 350 info.nl@outokumpu.com - www.outokumpu.com

65


Antwerpen Manager 49  

Manager Magazines is een toonaangevend zakenmagazine dat bekend staat onder de titels Antwerpen Manager, Brabant Manager, Limburg Manager, V...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you