Page 1

Leer, doe-het-zelf en verdien MiniMagazine met je webwinkel Ben jijmeer 'n MamaMarketeer?

minimagazine vol tips, tricks & inspiratie

Markten & Beurzen

-

-

met checklist (handig!)


editorial laura, diana & dana


Je webwinkel ‘offline’ Met je webwinkel deelnemen aan een échte markt of beurs... Ergens op een geweldige locatie, met heel veel leuke bezoekers die allemaal jouw kraam willen leegkopen! Superleuk natuurlijk - maar een marktkraam is wel wat anders dan een webwinkel. Het heeft een heel andere dynamiek - waar moet je eigenlijk beginnen? Een webwinkel runnen is iets heel anders dan een dagje op een markt staan... Maar het is natuurlijk ook leuk om jouw eigen klanten in het echt te zien. En heb je in je webwinkel haast nooit toevallige voorbijgangers, op een markt heb je niet anders. Mensen die jou niet kennen en niet eens echt op zoek waren naar producten die jij verkoopt, staan opeens tegenover je. Wat doe je dan? Knoop je een gesprekje met ze aan? Of laat je ze lekker rondsnuffelen in de vele bakken die jouw ééndagswinkel rijk is? En belangrijker nog, hoe maak je ze duidelijk dat wat je daar laat zien, maar een tipje van de ijsberg is en jouw webwinkel vol staat met nog meer pareltjes? Want een markt is leuk, maar je staat daar natuurlijk omdat je iets wilt verkopen en om een langdurige ‘relatie’ aan te gaan met al die leuke nieuwe klanten die je er tegen komt. Aan de hand van voorbeelden, interviews en lijstjes geven we je alle inzichten die je nodig hebt om een keuze te maken voor de juiste markten, beurzen en evenementen. En natuurlijk hoe je klanten in je kraam én in je webwinkel krijgt. In deze tweede editie van het MamaMarketing MiniMagazine geven we je alle tips die je nodig hebt om van jouw marktavontuur een succes te maken en er nieuwe klanten in je webwinkel aan over te houden. Diana, Dana, Laura en Marjolijn PS: wil jij meer leren over webwinkelmarketing? Kom dan naar webwinkelvakbeurs Flavourites Live Business. Bekijk het programma op pagina 18/19 (vrijdag) en 44/45 (zaterdag) en zorg dat je erbij bent!

Meer tips voor doe-het-zelfmarketing vind je op www.mamamarketing.nl


in dit nummer

De vijf fases van een markt I. Voorbereiding

II. Inrichting

12..Het marktgevoel van... Ka-ching

22. Het marktgevoel van... Mirjam de Boer

16. Checklist Voorbereiding markten & beurzen

27. H贸e heet die toko?

Interview

Interview

Moodboard: de naam van je kraam

30. Steel de show met een zwart-witte photo booth Mini-interview One Day Shopp

32. Opvallen moet! Moodboard: eyecatchers

4 Markten & Beurzen


inhouds back opgave stage

markten & beurzen reacties

III. Promotie naar de kraam

IV. Promotie in de kraam

38. Trek mensen naar je kraam!

48. Een goede stand moet stopkracht hebben

10 tips om v贸贸r de markt publiek te trekken

42. Kleine producten promoten Moodboard

Interview Annet van Baarle

52. Houd ze binnen!

5 tips voor promotie in je kraam

54. Passen bij je kraam Moodboard

56. Dotties in da house Zo pakt House of Dots het aan

58. Jouw stand als ambassadeur

12 tips om je kraam v贸贸r je te laten werken.

Markten & Beurzen 5


“It always seems impossible until it’s done.” ~ Nelson Mandela

V. Ná de markt 64. Evalueren moet! 3 tips voor een succesvolle vólgende markt

One Day Shopp

66. Checklist Mijn marktevaluatie 68. Shopping: Op de Markt 70. Shopping: Huiswerk 71. Colofon

6 Markten & Beurzen


It always seems impossible until it’s done. ~Nelson Mandela


het interview

5 fases van een markt

De 5 fases van een markt, beurs of event Om maximaal rendement uit je marktdeelname te halen, moet je breed denken. Een dag heeft maar 24 uur. En een marktdag maar acht‌ tenminste: dat zijn doorgaans de uren dat jij contact hebt met het publiek. Doodzonde natuurlijk, om alleen die acht uur te benutten.

Denk op de lange termijn

Waar het om gaat is dat jij met jouw marktdeelname niet alleen spullen verkoopt op de dag zelf, maar vooral dat je op de lange termijn mensen naar je webwinkel trekt. Gebruik jouw marktdeelname daarom om rumour around your brand te genereren, de mens achter je merk zichtbaar te maken en je volgers te betrekken bij jouw webwinkel. Maar hoe doe je dat‌?

1. Voorbereiding (+ checklist) Deze fase is erg belangrijk. Door je goed voor te bereiden, sta je op de dag zelf een stuk rustiger in je kraam. Met de checklist die we samen met Ka-ching maakten, kom je goed beslagen ten ijs!

2. Inrichting De inrichting van je kraam bepaalt hoeveel je op de dag zelf koopt. Maar de inrichting heeft ook enorm veel invloed op je lange-termijnrendement: lukt het jou om mensen van je kraam naar je webwinkel te trekken? Wordt jouw kraam veel gedeeld via Twitter en Instagram? In dit deel gaan we uitgebreid in op hoe je dat voor elkaar kunt krijgen!

8 Markten & Beurzen


3. Promotie naar de kraam toe Of je op de dag zelf veel verkoopt, hangt o.a. af van hoeveel mensen er naar de markt toe komen - en hoeveel daarvan jouw kraam bezoeken. Gelukkig heb je op dat laatste zelf ook invloed! In dit deel laten we zien hoe jij zoveel mogelijk bezoekers naar jouw kraam leidt.

4. Promotie in de kraam & naar de webwinkel Op de dag is je eerste prioriteit: verkopen. Maar dit is ook een geweldige kans om je real life bezoekers naar je online winkel te trekken. En niet alleen je bezoekers - ook het netwerk (en die van hen) die er niet bij kunnen zijn! In dit deel laten we zien hoe jij je kraam zo inricht, dat je dit, zonder al te veel inzet op de dag zelf, voor elkaar krijgt.

5. Na de markt (+ checklist) Aan het eind van de dag wil je misschien het liefst even uitrusten. Maar als je nu even doorpakt, haal je meer uit deze marktdag ĂŠn verbeter je je kansen op een succesvolle volgende markt. In dit MiniMagazine hebben we de vijf fases opgedeeld in vijf delen. In ieder deel geven we tips en laten we zien hoe anderen het aanpakken. Heel veel succes met jouw eerstvolgende marktdeelname!

Markten & Beurzen 9


The way to get started is to quit talking and begin doing.

10 Markten & Beurzen


Voorbereiding Als je je goed voorbereidt, sta je op de markt zelf een stuk rustiger in je kraam. Tips + checklist!


het interview

ka-ching

De dames van

Ka-Ching collectief


Eerst even over jullie collectief: hoe zijn jullie samengekomen?

In het Etsy forum was een oproep geplaatst door Annabel met de vraag of er mensen waren die zin hadden om samen een (popup) shop te openen. Een paar dagen later zaten we daardoor op een terras in Amsterdam en maakten we een aantal grootse plannen die onrealiseerbaar leken. Vier weken later stonden we in de allereerste pop-up shop: Ons collectief was geboren!

Waarom zijn jullie begonnen met het zelf organiseren van markten en pop-upshops? Was er iets specifieks wat jullie misten?

Wat is jullie meest vervelende marktervaring?

Jullie hebben flink wat ervaring met marktverkoop, welke markt is jullie absolute favoriet?

En wat is de allerleukste marktervaring?

We houden allemaal van ‘het zelf doen’. Het is leuk om je eigen ideeën in zo’n project kwijt te kunnen en te zien dat die ook aansluiten bij wat anderen aanspreekt. We misten het niet specifiek, maar zelf de regie in handen hebben staat voor ons hoog in aanzien.

Het is lastig om een favoriete markt aan te wijzen. Het hangt van veel verschillende factoren af of een markt een succes is: Is het weer goed? Hebben de mensen er die dag zin in? Is de sfeer goed? Zo kan elke markt een favoriet worden.

Markten & Beurzen 13

Het is altijd zuur als mensen je spullen oppakken en dan met een zuinig gezicht zeggen: “Dat heb ik net thuis allemaal weggegooid.” (bij vintage) of “Ja, dat is geen kunst, dat kan ik zelf ook.” (bij handgemaakt). Ook een luimsnuiver aan je marktkraam krijgen die vraagt of je ‘dit met lijm maakt’ en vervolgens vraagt of je die lijm ook los verkoopt is een aparte ervaring.

De grappigste marktervaring was op Lowlands. Babette van Broesj kreeg een man met een blauwe bril aan de kraam die een blauwe teckelbroche oppakte. Hij vertelde dat hij thuis een teckel had én dat blauw zijn lievelingskleur was.


het interview

ka-ching

Wat is de meestgemaakte fout onder mensen die voor het eerst deelnemen aan een markt? En hoe kunnen ze die fout voorkomen?

Niet zozeer een concrete fout, wel een verkeerde gedachtengang: denken dat jij en je producten niet goed/mooi/exclusief/professioneel genoeg zijn om mee te doen aan een markt. Laat je niet afleiden door succesverhalen van anderen of intimiderende marktwebsites en geef je gewoon op! Het is gezellig en leerzaam, en bovendien leuk om klanten en collega’s in levenden lijve te ontmoeten.

Wat is jullie gouden tip aan mensen die overwegen op een markt te gaan staan?

Zorg dat je met z’n tweeën bent, het liefst met een collega. Zo kun je de kosten delen, rustig zelf een rondje over de markt lopen (of iets te eten halen) en het is bovendien gezellig. Wees daarnaast niet bang om een praatje aan te gaan met klanten. Vaak zijn ze verlegen maar kennen ze je bijvoorbeeld al via Twitter (vraag via Twitter of mensen je even gedag komen zeggen en zich voorstellen!) Dit is dé kans om direct in contact te komen met (potentiële) klanten, maak er gebruik van. 14 Markten & Beurzen


Als mensen zien dat er een betrouwbaar persoon achter de webwinkel zit, gaan ze sneller over tot de online aankoop Jullie hebben allemaal ook webwinkels via Etsy. Wat is er zo aantrekkelijk aan het deelnemen aan een markt of pop-up shop?

Het ontmoeten van klanten. Je kunt vertellen over je producten en mensen persoonlijk enthousiast maken. Bovendien vindt men het vaak fijn om iets in het echt te kunnen vastpakken en voelen voordat het gekocht wordt. Ook trek je mensen die (nog) niet zo gewend zijn aan online winkelen over de streep om toch eens bij jou een kijkje te komen nemen en iets te kopen.

Heeft het verkopen op markten ook effect op de verkoop via jullie webwinkels? En zo ja: hoe stimuleer je dat?

Absoluut. Zoals we al zeiden bij de vorige vraag: Op het moment dat mensen hebben gezien dat er een betrouwbaar persoon achter de webwinkel zit zullen ze sneller overgaan tot de online aankoop. Daarnaast nemen veel mensen een kaartje mee van je online winkel en kijken achteraf nog eens. De verkoop kun je stimuleren door bijvoorbeeld een speciale kortingscode mee te geven als de mensen een product hebben gekocht. Markten & Beurzen 15

Heeft het verkopen op markten ook effect op de verkoop via jullie webwinkels? En zo ja: hoe stimuleer je dat?

Absoluut. Zoals we al zeiden bij de vorige vraag: Op het moment dat mensen hebben gezien dat er een betrouwbaar persoon achter de webwinkel zit zullen ze sneller overgaan tot de online aankoop. Bovendien nemen veel mensen een kaartje mee van je online winkel en kijken achteraf nog eens. De verkoop kun je stimuleren door bijvoorbeeld een speciale kortingscode mee te geven als de mensen een product hebben gekocht.

Wat is jullie grote droom? Wat zouden jullie dolgraag nog eens doen/organiseren/ voor elkaar krijgen? We zouden graag een grote ruimte willen hebben waar we in zouden kunnen werken, creatieve en leerzame meetings organiseren en ons collectief en onze eigen begrijven runnen. Daarnaast hebben we nog verschillende dromen, zoals: een boek maken, een vintage broche specialist worden..... etcetera.


Download hier de checklist >>


werkblad offline verkopen & netwerken voorbereiding markten/beurzen

checklist voorbereiding markten & beurzen Neem jij (voor het eerst) deel aan een markt, fair of beurs? Leuk! Met deze checklist kom je goed beslagen ten ijs en kun jij alle (onverwachte) omstandigheden het hoofd bieden. Veel plezier en succes!

basis-uitrusting

administratie

zeil klemmen touw plakband: crepe/schilderstape plakband: ducttape plakband: dubbelzijdig tape klapstoel

wisselgeld kas bonnenboekje rekenmachine boekje waar je de verkopen in opschrijft TIP: met de app QP QuickPay gebruik je je iPad als kassa! Instant overzicht en controle - slim.

TIP: Verzamel (liefst vantevoren) de namen en telefoonnummers van bevriende medestandhouders. Zo kun je elkaar bereiken & helpen in geval van nood.

TIP: Verzamel ruim van te voren wisselgeld en sorteer die vast voor in aparte bakjes.

Inpakmateriaal

altijd handig pennen notitieblok blanco kaartjes aspirines / pleisters / jodium zakmes paraplu watervaste (dikke) stift

zakjes tasjes stempels met je logo / url lintjes leuke tapejes schaar TIP: verkoop je kwetsbare items? Zorg dan voor beschermend inpakmateriaal als bubblewrap.

TIP: zorg ervoor dat je telefoon is opgeladen. Hetzelfde geldt voor je camera, etc.

om uit te delen

voor de rustige momenten

visitekaartjes flyers (eventueel met kortingscode voor aankoop via webwinkel) snoepjes / cakejes / koekjes (liefst passend bij je aanbod) TIP: Veel kinderen op de markt? Zorg voor een schminktafel, grabbelton oid. Hiermee trek ĂŠn houd je ook de ouders in je stand.

eten/drinken

TIP: Is het rustig in je kraam? Ga dan niet zitten whatsappen :-) Zorg ervoor dat je vrolijk, alert en toegankelijk overkomt, zodat mensen je aan durven te spreken.

Meer tips voor doe-het-zelfmarketing vind je op www.mamamarketing.nl


Flavourites Live! Business Twitter met ons mee over Flavourites Live Business met #FLB13

Workshops Hoe kom ik in de media?

Marianne Sijberden, de Perswinkel Met alleen een goed persbericht ben je er als webwinkel nog niet. Wat is er allemaal nodig om met jouw producten in de publiciteit te komen? Waar moet je aan denken en wat mag je zeker niet vergeten? En wat is high-res beeld eigenlijk? Dat en meer komt aan de orde in deze workshop.

Bloggen voor gevorderden

Laura van de Brink, MamaMarketing Over de zoektocht naar passende content voor je merk, de belangrijkste beginnersfouten, hoe je aan tijd komt om te bloggen, hoe je je blog kunt gebruiken om hoger in Google te komen (SEO) en het geheim van de perfecte blogpost. Volg deze workshop en blaas je blog nieuw leven in, maar op zo’n manier dat het ook écht voor je webwinkel werkt.

ProductFotogra`f ie

Marlous Snijder, hoofdredacteur OhMarie! Magazine Met een aantrekkelijke productfoto trek je een potentiële klant sneller over de streep. Leer hoe je je eigen foto’s styled en fotografeert. Want met eigen foto’s val je sneller op – en die foto’s kun je ook gebruiken op bijvoorbeeld Pinterest. Marlous geeft praktische handreikingen waarmee jij thuis aan de slag kunt!

bestel hier je kaartjes online

laat je adviseren door webwinkelspecialisten

Stel je vragen aan e-commercebedrijven die als geen ander kleine tot middelgrote webwinkeliers begrijpen. Deze professionals staan de hele dag voor je klaar!


Vrijdag 22 november 2013 De Overkant, Amsterdam Noord

Seminars Performance Based Advertising

Danny van der Heijden, TradeTracker.com Ontdek tijdens dit seminar hoe jij de exposure, traffic en conversie van je webwinkel effectief en efficiënt verhoogt.

Flavourites store

Natascha Klootsema, Flavourites.nl Flavourites introduceert hun allernieuwste concept: Flavourites Store, een uniek webwarenhuis met duizenden producten uit honderden (Flavourites-)webshops die je met één winkelmandje kunt afrekenen.

Pinterest

Monique van der Vlist, Vlinspiratie.nl & 101 Woonideeën Hoe zet je Pinterest, effectief én met plezier, in voor je webwinkel? Monique deelt haar Pinterest-ervaringen!

Trends in Webwinkelland

Lieke Lamb, Trendwatcher.com Trendwatcher Lieke Lamb praat je in haar sessie in één klap bij.

Sell your stuff online

Verkoop je spullen

Mariko Naber, ApplepiePieces.com

Anne van Nes, Marktplaats.nl

Mariko vertelt over het ontstaan en de ontwikkeling van haar webwinkel die in 5 jaar uitgegroeid is tot een winstgevend én precies bij haar passend bedrijf.

Wat heb je als webwinkelier aan Marktplaats Zakelijk? In dit seminar kom je daarachter!

Het gesprek

Annet van Baarle leidt een gesprek tussen webwinkeliers.

powered by:


If it looks easy, it probably took hard work. ~ Sarah Evans

20 Markten & Beurzen


Inrichting Hoe richt je je kraam zo in, dat je én meer verkoopt én op de lange-termijn succes hebt? Tips, tricks & inspiratie.


het interview

mirjam de boer

1

2

3

4


Het marktgevoel van Mirjam de Boer

Ondernemer Mirjam de Boer is een door de wol geverfde webwinkelier. Toch staat ook zij graag op markten. Over het waarom en hoe vertelt zij in dit interview. Lees en leer!

Je hebt op allerlei verschillende markten gestaan.. Welke is je absolute favoriet? Mijn absolute favoriete is de Home Made Market (HMM) in Den Haag.

Misschien een instinker: hoe bepaal je welke markt geschikt is voor jouw webwinkel?

De enige manier om te bepalen welke markt geschikt is, is om te kijken wie er nog meer staan. Passen die andere winkels bij jou? Wees niet bang voor concurrenten. Meestal spring ik direct in het diepe en ga gewoon op een markt staan. ‘s Avonds na een marktdag kan ik dan prima beoordelen of ik hier nog een keer naar toe zou gaan. Maar het blijft lastig inschatten. Zo liepen er 1. Zorg voor ‘rommelschalen’ waar mensen in kunnen schatgraven. 2. Gebruik de wanden van je kraam. Mirjam hangt haar buttons en sleutelhangers aan magnetische rails.

Markten & Beurzen 23

eens op een markt alle ouders mét kinderwagen straal voorbij mij kraam - ik wist ze blijkbaar niet te boeien. Soms hangt dat ook erg af van de plek waar je staat. Soms hebben ze teveel kramen gezien. Soms zijn ze gewoon op zoek naar iets anders... Als jou doelgroep er loopt, hoor jij daar te staan. En dan is het een kwestie van creatief zijn om de volgende keer wel de aandacht op je kraam te vestigen.

Hoe bepaal je welke producten je meeneemt?

Ik neem altijd een afspiegeling van mijn webwinkel mee. Vaak helpt het als mensen de producten hebben gezien, en bestellen ze het op later in mijn webwinkel. Dat merk ik vooral bij de duurdere items die ik verkoop. Mijn kraam is een beleving van mijn webwinkel. 3. Zorg voor verschillende kijkhoogtes en -richtingen. Zo valt er ook bij grote drukte wat te zien. 4 Slim: Mirjam bedrukte haar kraamkleed met teksten als ‘handgemaakt’ en haar webwinkel-url.


Het is een kwestie van creatief zijn om de volgende keer wel de aandacht op je kraam te vestigen

Wat vind je leuk aan op markten staan?

Wat zijn de voordelen van op een markt staan?

En wat vind je het minst leuk?

Een voordeel is dat ik er regelmatig grotere opdrachten uit haal. Zo breng ik mensen op een idee met mijn buttons. Ik vertel wat de mogelijkheden zijn -behalve een clip kan ik er ook een broche speld op naaien- wat de klant vaak weer op ideeën brengt. Meestal gaat dat ook om groter aantallen voor een bijzonder feest, een huwelijk of bedrijven.

Merk je dat je meer bezoek krijg in je webwinkel in de periode na een markt?

Dat is echt heel verschillend. Soms deel ik de hele dag flyers uit en zie ik het bezoekersaantal niet echt stijgen in mijn webwinkel. Soms heb ik ‘s avonds veel bestellingen binnen zonder het gevoel te hebben dat ik daar echt iets voor gedaan heb die dag. Ik merk wel dat het meer naamsbekendheid oplevert. Dat de naam Mijnes wordt onthouden, en dat ze me vaak herkennen als ik nog een keer op diezelfde markt sta of zelfs op een andere markt.

Het is leuk om je klanten te ontmoeten en te zien wat ze van mijn spullen vinden. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat sommige klanten niet snapten hoe ze een speen om een speenkoord vast moesten maken. Deze informatie gebruik ik weer door dat nog duidelijker te laten zien in mijn kraam! Daarnaast is het altijd leuk om mede-ondernemers te ontmoeten of om kennis te maken met mensen die ik vaak alleen via Twitter ken.

Het minst leuk is het als het gewoon niet druk is. Op sommige markten heb ik echt heel weinig bezoekers gezien. En slecht weer. En kou. Water en vocht is echt niet fijn voor mijn spullen van wolvilt. En op kou en regen komen sowieso niet veel klanten af als je buiten staat. Slecht georganiseerde markten zijn ook niet leuk.

Wat is de meest gestelde vraag in jouw kraam?

Hoe ik mijn spullen bedruk en of ik het echt allemaal zelf maak. Misschien nog leuk om te vertellen dat de meest gemaakte opmerking is: ‘Dat kan ik zelf ook wel maken!’

Wat is jouw gouden tip aan mensen die voor het eerst meedoen aan een markt?

Ga niet op een markt staan met het idee dat je zwaar binnenloopt die dag. Zie de markt als een visitekaartje voor je winkel. >> Mirjam gebruikt kaartjes om prijzen te communiceren en producten toe te lichten. 24 Markten & Beurzen


* NEW

*

Lifestyle market NEW

14 december 14.00 –20.00 uur

Lifestyle market 15 december 12.00 – 18.00 uur

14 december 14.00 –20.00 uur

*SAVE DATE* 15 december THE 12.00 – 18.00 uur

>>> Kom KERSTshoppen & -struinen <<<

*SAVE THE DATE*

Indoors outdoors * Entrepothaven >>> Kom &KERSTshoppen & -struinenRotterdam <<< Design | Workshops | Live muziek | Home & Deco |Stationery DIY | Mode | Vintage | Sieraden | Kerstcadeaus | Food & Indoors & outdoors * Entrepothaven Rotterdam Drinks | Photobooth | Accessoires | Interieur | Gift wrapping Design | Workshops | Live muziek | Home & Deco |Stationery >>>| GRATIS <<< DIY | Mode | Vintage Sieradenentree | Kerstcadeaus | Food & | Interieur | Gift wrapping Drinks | Photobooth | Accessoires Hier ontmoet je

de - entree leukste<<< >>> GRATIS Tweetpeeps Hier ontmoet je

met

al

hun

de - leukste moois !!!! Tweetpeeps

met

al

hun

wanna join? www.tweetmarket.nl moois !!!! wanna join? www.tweetmarket.nl

by

by


Hoe heet die toko?

inspiratie

naam van je kraam

Zet je naam boven je kraam Joepie, het is druk in jouw kraam! Op de eerste rij staan mensen de spulletjes op je tafel te bekijken. En daarachter staan mensen die wachten op een gaatje en alvast je kraam scannen. Daar weer achter zie je mensen voorbijlopen: zij zijn nieuwsgierig, maar kunnen niet kijken - jouw kraam is bommetjevol. Het gevolg van die drukte is dat jij ook de hele tijd in gesprek bent. Maar: verlegen mensen zullen je niet aan durven spreken, misschien. En veel mensen zullen doorlopen om misschien later, op een rustiger moment, terug te komen. Daarom is het enorm belangrijk dat jouw webwinkelnaam altijd en overal te zien is: op tafel, tussen de ophangen spulletjes en boven de hoofden van kijkers. Zo maak je het ten eerste makkelijk voor mensen om je kraam terug te vinden. En bovendien trek je mensen die het nu te druk vonden alsnog naar je webwinkel. Win-win.

Vrijstaande letters trekken de aandacht zonder het zicht te blokkren.


inspiratie

naam van je kraam

Simpel maar effectief: je naam met tape op de muren plakken. Zet je naam op een bord dat je overal bij kunt hangen, zoals Doing Goods.


Neon trekt, ook van veraf, de aandacht.

Hang je naam boven de hoofden van je bezoekers, zo blijf je ook bij grote drukte zichtbaar.

Of druk je naam op een kleed waarmee je de achterzijde van je kraam afdekt. Daarmee blokkeer je een eventueel onrustig uitzicht en krijgt jouw naam veel aandacht.


Steel de show met een zwart-witte photo booth

Stel, je loopt op een markt. Om je heen zie je het ene kraampje na het andere kraampje, allemaal vol leuke spulletjes. Tussen al die volgestouwde kraampjes ineens: een zwart-witte kraam met een heel rek vol gratis kaarten en een photo booth waar je zelf fotoâ&#x20AC;&#x2122;s kunt maken, met een scala aan grappige accessoires - precies in dezelfde stijl als de producten die je kunt kopen... Valt dat op? Ja, dat valt op. Willemijn van Hardeveld en Jolien van den Berg van One Day Shopp ontwikkelden een opvallende stand voor hun label van sieraden, sleutelhangers en taarttoppers, gemaakt van restmateriaal als plexiglas en hout.


miniinterview

one day shopp

Wat is het idee achter jullie stand?

We hebben drie elementen verwerkt in de panelen: product, promotie (dat zijn de kaarten) en interactie (de photo booth). Een goede combinatie! Product en promotie werken goed op markten. En op festivals is product en vooral de interactie erg populair - op Mysteryland stond er een rij voor de photo booth!

Wie heeft de stand gebouwd? Jolien: “Het decor heb ik zelf gemaakt - ook vrouwen gaan samen met boormachines en technisch/ruimtelijk inzicht! Ik vind het ontzettend leuk om creatief bezig te zijn, dingen te maken. Dus tussen alle bedrijven door is het heerlijk om even op die manier bezig te zijn. Lekker schilderen en naar handige oplossingen zoeken.”

Heel slim: Willemijn en Jolien hebben de url van hun website rechtsonder de fotolijst gezet - zo is die altijd in beeld als mensen een foto nemen.

Markten & Beurzen 31

Wat is er handig aan jullie stand?

De stand is heel flexibel in te zetten. We gebruiken het decor op 2 manieren. Namelijk als wandjes op festivals en alleen de bovenste delen voor in de marktkraam.

Hoe reageert het markt- en festival publiek op jullie stand?

We hebben al erg veel complimenten gekregen over onze manier van presenteren. Veel mensen zijn geïnspireerd om thuis creatief aan de slag te gaan en items in de lijstjes te hangen.

Merk je een verschil tussen hoe de stand werkt op markten of festivals? Dit werkt super goed en leuk op markten, iets minder op festival. Daar voor ga ik teksten en sieraden veel meer uitvergroten! En voor de feestdagen gaan we de panelen nog iets ‘pimpen’. Benieuwd naar wat One Day Shopp nog meer doet? Kijk dan even op www.onedayshopp.nl.


inspiratie

eyecatchers

TIP: Zet je url in de buurt van je eyecatcher zodat die zichtbaar is in de foto.

Opvallen moet

Een markt of beurs bestaat doorgaans uit een verzameling gelijksoortige kramen die allemaal volgestouwd zijn met mooie, grappige, leuke en bijzondere producten. Logisch. Maar in die veelheid is het soms wel erg lastig om op te vallenâ&#x20AC;Ś Zeker als je klein spul verkoopt. Goed nieuws: ook als jij geen grote producten verkoopt, kun je opvallen. Sterker nog: je moet. Met een goede eyecatcher blijft jouw webwinkel langer hangen. Want: een goede eyecatcher wordt gefotografeerd door je bezoekers - en met een beetje mazzel gedeeld op social media. Op deze pagina vindt je allerlei ideeĂŤn voor goede eyecatchers. van klein tot groot, maar allemaal slim!

Leg je visitekaartjes in een opvallend object dat past bij je annbod. Deze brievenbus van Wolwolfje trekt zeker de aandacht! Ook in het klein kan een quote werken. Deze van Cotton Candies, op een piepklein krijtbordje tussen haar producten, wordt ontzettend vaak gefotografeerd.


In de kraam van Club Geluk trekt een gehaakte boom de aandacht. Past perfect bij haar assortiment ĂŠn uitstraling. Geen mooi handschrift? Met een frietkotbord kun je ook quotes laten zien!

Een quote kan veel aandacht krijgen, zeker als â&#x20AC;&#x2DC;ie past bij je product. Deze van Puur Anders past bovendien bij de look & feel van haar merk.


inspiratie

eyecatchers

TIP: Laat je Twitteren Instagramnaam duidelijk zien in je stand zodat mensen je direct kunen taggen in de foto van je eyecatcher!

Een krijtbord is ook een goede manier om de aandacht te trekken. Bovendien kun je een krijtbord steeds anders beschrijven en aanpassen. Handig!


Wat spijkers en een draadje en je hebt een mooie eyecatcher! Slim: het achterliggende wandje is met krijtbordverf behandeld en kan dus verschillende boodschappen communiceren.

Neonkleuren trekken automatisch aandacht. De onverwachte combinatie met spaanplaat en de vervreemdende quote ‘I like it what is it?’ past precies bij de kunst- en designproducten die Studio de Winkel verkoopt.

De stand van House of Dots is één grote eyecatcher. Alles is zwart/wit en met de hand getekend, waardoor de producten mooi uitkomen. De grappige details maken het erg opvallend en eigen. (Zie pagina 52 voor meer House of Dots)


Logica brengt je van A naar B, fantasie brengt je overal. ~Albert Einstein 36 Markten & Beurzen


Promotie naar de kraam Als je ruim van te voren begint, trek je op de dag zelf meer bezoekers naar jouw kraam. Tips, tricks & inspiratie!


tips promotie naar je kraam

Trek mensen naar je kraam Deelnemen aan een markt is één. Zorgen dat er ook daadwerkelijk mensen op je stand afkomen én bij je kopen, dat is twee. Gelukkig kun je van te voren al flink wat doen om mensen naar je kraam te lokken. Hier tien marketingtips om je deelname aan een markt, beurs of event onder de aandacht te brengen bij jouw potentiële klanten!

1. 2. Maak een landingspage aan Maak een Facebook Event Het eerste wat je moet doen, is ervoor zorgen dat je een pagina aanmaakt waarop je alle informatie over jouw beursdeelname zet. Dit kan op je website of blog. Denk bij de invulling van jouw landingspage aan datum en locatie, maar ook aan foto’s van vorige edities, je kraam bij vorige markten etc. Is er leuke horeca? Vermeld dit dan ook op deze pagina. Waar het om gaat is dat je de markt in het algemeen introduceert als een niet te missen event - met een bezoek aan jouw stand als niet te missen to do. Heb je je landingspage af ? Mooi, dan kun je ‘m nu gaan delen!

aan

Heeft de organisatie van de markt zelf een Facebook Event aangemaakt? Mooi, dan kun je die delen met jouw fans. Maar je kunt natuurlijk ook zèlf een Facebook Event aanmaken voor jouw deelname aan de markt. Het voordeel is dat je in dat geval zelf mensen kunt uitnodigen, zelf kunt reageren op vragen en aanmeldingen en zelf bepaalt wat je doet met dat event. En natuurlijk zet je in je event de link naar je landingspage. TIP: Ook kun je polsen waarom mensen twijfelen, door iedereen die ‘Misschien’ invult, te vragen waarom ze twijfelen. Zo kun je ze misschien nog over de streep trekken. Bovendien geeft het je een goed inzicht in waarom mensen wel of juist niet naar de markt/beurs komen - handig, als je in de toekomst wellicht weer aan deze markt wil deelnemen.

38 Markten & Beurzen


3. Nodig belangrijke mensen persoonlijk uit

Een Facebook Event is een geweldige manier om je event onder de aandacht van een heleboel mensen te brengen. Tegelijkertijd is het daardoor ook al snel onpersoonlijk. Wil jij sommige mensen echt erg graag bij jouw kraam zien? Mensen die je veel spreekt via social media, maar nog nooit live hebt ontmoet? Of mensen met wie je mogelijk zou willens samenwerken? Nodig hen dan persoonlijk uit. Met een mail, bijvoorbeeld. Of nog beter: met een kaartje per post.

4. Nodig bloggers, redacteuren en andere pers persoonlijk uit

Heb (of wil!) jij graag een leuk contact met bloggers? Nodig hen dan persoonlijk uit. Zorg ervoor dat je iets bijzonders in je stand hebt - iets waarover zij kunnen bloggen of schrijven. En stuur hen een perspakketje - ook het liefst per post. Dat hoeft niet groot of moeilijk te zijn, als het maar een goed beeld geeft van wat jij op de markt/beurs/event laat zien. (zie ook Tip 5)

Markten & Beurzen 39

5. Lanceer iets nieuws

DĂŠ manier om mensen naar je kraam te krijgen is door iets nieuws te lanceren. Misschien hebben mensen jouw kraam al wel eens eerder gezien, en worden ze door jouw nieuwe productlancering getriggerd toch weer even te komen kijken. Iets nieuws is bovendien extra interessant voor bloggers en pers. TIP: zorg ervoor dat je een perspakketje klaar hebt voor het geval bloggers of pers over je nieuwe product willen schrijven. Hierin staan in ieder geval de feitelijke informatie, je contactgegevens en een link naar een online plek waar (highres) beeldmateriaal gedownload kan worden.


6.

Zet je email in!

Daarmee bedoelen we niet: stuur een spambericht naar al je contacten. Maar wel: zet je marktdeelname in je signature, met een link naar je landingspage. Houd de mededeling zelf kort, het doel is dat mensen doorklikken naar je landingspage.

7. Houd #hashtags in de gaten!

Simpel maar heel doeltreffend: houd de hashtags rond de markt/beurs in de gaten. Een event als Flavourites Live heeft een eigen hashtag #FlavLive13 - en die hashtag wordt goed gebruikt. Niet alleen door de organisatie, maar ook door pers, mede-standhouders én consumenten. Monitor de relevante hashtags, reageer waar nodig en link naar je landingspage als je een tweep tegenkomt die interesse heeft in jouw aanbod.

8. Toeter op Twitter

9. Toeter op Facebook

Voor Facebook geldt hetzelfde als voor Twitter: houd je fans op de hoogte van je voorbereidingen. Geef ze sneak peeks, kijkjes achter de schermen. Vraag ze welke producten je echt mee moet nemen en welke je wat hen betreft beter thuis kunt laten. Met andere woorden: betrek je fans bij jouw bedrijf, dat geeft hen het gevoel dat je aan hen denkt, dat je hen serieus neemt en dat ze je kunnen helpen.

10. Stuur een nieuwsbrief uit

Vergeet je trouwe fans en klanten niet. Stuur een nieuwsbrief uit waarin je meedeelt dat je op de mark/beurs staat. Neem een link op naar je landingspage. En overweeg om hen te belonen voor hun loyaliteit; geef hen bijvoorbeeld een kortingscode waarmee ze bij jou kunnen komen shoppen.

Ten eerste: zet je marktdeelname in je profiel, mèt een link naar je landingspage. Zet er liefst ook een trigger bij: dat je iets nieuws lanceert, dat je in de kraam 15% korting geeft met een bepaalde code, etc. Ten tweede: houd je volgers op de hoogte. Post zo vaak mogelijk een foto of tweet met een update over de markt. Bezig met een nieuw product? Kraam aan het inrichten? Weersvoorspelling voor die dag bekend? TIP: Gebruik in deze tweets altijd de officiele hashtag én een verkorte link naar je landingspage.

40 Markten & Beurzen


Leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel

met praktis werkblache den en heel veel inspiratie !

Nieuwsbrieven

voor MamaMarketeers werkboek: Bereik je doelgroep

email-marketing

Toegankelijke theorie en inspirerende werkboeken

Leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel

Leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel

met praktis werkblache den en heel ve inspiratie!el

9 praktis werkblache den en heel veel inspiratie !

Persberichten

voor MamaMarketeers

Twitter voor MamaMarketeers

werkboek: Bereik je doelgroep

werkboek: Bereik je doelgroep

free publicity

-

social media

Je marktdeelname goed promoten? Makkelijker gezegd dan gedaan. De Werkboeken van MamaMarketing helpen je! Toegankelijke theorie en inspirerende werkbladen waarmee je je kennis direct toepast op je eigen webwinkel. Koop de werkboeken hier!


inspiratie

kleine producten

Kleine producten promoten Verkoop jij kleine, kostbare producten, zoals sieraden? Dan is de grote vraag: hoe kun je je marktkraam zo inrichten dat ze maximaal tot hun recht komen? Je wilt immers dat ze goed bekeken kunnen worden: klanten moeten de ketting voor kunnen houden, een broche van alle kanten kunnen bekijken. En tegelijkertijd wil je de kans op kwijtraken, beschadiging of diefstal zo klein mogelijk houden. Deze oplossingen zijn stuk voor stuk slim, eigen ĂŠn budgetvriendelijk!

Studio van DD speldt haar broches op kraftkartonnen kaartjes die ze met stempels personaliseert. Slim: mensen die deze broches fotograferen kunnen haar googlen, en blijde klanten kunnen het kaartje doorgeven aan vriendinnen. Let ook op het presentatieblaadje: de glazen plaat is makkelijk beschrijfbaar - en weer uitwisbaar. Slim!

Shop Treasure Hunt presenteert een goede foto van haar product, gevat in een opvallend lijstje naast het product zelf.


Elle Aime hangt haar kettingen over de rand van een oude koffer. Slim is ook dat ze zo dichter bij Lisa hangen en dus minder snel gestolen kunnen worden.

Deze ronddraaiende dame van ZwannetteMariken zorgt ervoor dat kleine spulletjes op hun plek blijven en heeft een diefstal-ontmoedigend effect.

Treasure Hunt presenteert haar armbanden in een ondiep houten bakje dat als omlijsting fungeert, met een klein etiket met haar webwinkelnaam.

Indieish pakt haar kleine producten in krakerig cellofaan: minder makkelijk achter over te drukken dan losse oorbelletjes. Bovendien raken de oorbelletjes zo niet los van elkaar ĂŠn zijn ze beter beschermd tegen â&#x20AC;&#x2DC;voelersâ&#x20AC;&#x2122;.


Flavourites Live! Business Twitter met ons mee over Flavourites Live Business met #FLB13

Workshops SEO voor webwinkels: 5 uitgangspunten

Bjorn Simmering, MeneerSimmering.nl Ga concreet aan de slag met het optimaliseren van jouw webwinkel-SEO aan de hand van een vijftal uitgangspunten. Deze 5 uitgangspunten zijn geschikt als je net begonnen bent maar ook als je al enkele jaren je webwinkel aan het uitbouwen bent.

Pinterest

Suzanne Wartenbergh, Smile Social Media Leer wat Pinterest is, hoe het werkt en hoe je Pinterest slim in kunt zetten om jouw webwinkeldoelen te behalen. Hoe maak ik top pins? Hoe vaak pin ik? Hoe krijg ik volgers? En de hamvraag: Hoe genereer ik met behulp van Pinterest traffic naar mijn webwinkel?

Je huisstijl als onderdeel van een succesvolle branding Cora Verhagen, Studio Neeltje

Ga je aan de slag met de visuele identiteit van jouw webwinkel: hoe bepaal je je visuele identiteit, hoe vertaal je dit vervolgens naar een goede huisstijl en hoe zorg je voor optimale herkenbaarheid?

Meer succes met contentmarketing

Gwendoline Teske, de Webshop-Academy Wil je weten welke simpele stappen je moet volgen om het aantal bezoekers ĂŠn het aantal bestellingen te vergroten?

bestel hier je kaartjes online

laat je adviseren door webwinkelspecialisten

Stel je vragen aan e-commercebedrijven die als geen ander kleine tot middelgrote webwinkeliers begrijpen. Deze professionals staan de hele dag voor je klaar!


Zaterdag 22 november 2013 De Overkant, Amsterdam Noord

Seminars Trends in Webwinkelland

Lieke Lamb, Trendwatcher.com Wat zijn de trends in webwinkelland? Trendwatcher Lieke Lamb praat je in haar sessie helemaal bij!

Webwinkel SuccesVerhaal

Ingrid Cayet, Madaga.nl Ingrid vertelt over haar webwinkel, over de strenge foodregels, haar abonnementen en over koken voor de kinderen in het AMC.

Zoekmachine Marketing

Juridische zaken voor Webwinkels

Laat je in ĂŠĂŠn sessie bijpraten over zoekmachinemarketing! Goede combinatie met de workshop SEO van Bjorn Simmering.

Ank weet alle ins & outs over de rechten en plichten die je hebt als webshopondernemer en als consument.

Textilia.nl

Marktplaats Marktplaats.nl

Wat heb je als webwinkelier aan Marktplaats Zakelijk? In dit seminar kom je daarachter!

Ank van Heeringen, Thuiswinkel.org

Social Media

Bonnie Parren & Sabine van Roon, Pyth.nl De dames van Pyth laten tijdens Flavourites Live zien hoe je content bedenkt, de creatieve vertaalslag maakt en laat converteren.

powered by:


Don’t compromise yourself. You’re all you’ve got.

46 Markten & Beurzen


Promotie in de kraam

& naar de webwinkel Je kraam zó inrichten, dat ‘ie op de dag zelf (en daarna) mensen naar je webwinkel trekt? Dat kan! Tips, tricks en inspiratie.


het interview annet van baarle

Een goede stand moet stopkracht hebben

Annet van Baarle

Met 10 jaar ervaring met beurzen en events als de Woonbeurs en Libelle Zomerweek heeft Annet heel wat stands aan zich voorbij zien trekken. In dit interview vertelt ze hoe je, ook met een beperkt budget, een succes van je stand maakt.


Twijfel je? Ga dan zelf de beurs een keer bezoeken, dan kun je zelf ervaren of de beurs relevant is

Wat is de meerwaarde van deelname aan een markt of beurs tov een webwinkel?

Ook al wordt er veel gekocht op internet, consumenten hebben nog altijd de behoefte om een product aan te raken en in het echt te bekijken. Een tas bijvoorbeeld. Hoe groot is ie precies van binnen? Hoe zwaar? Hoe soepel of stug het leer? Dat weet je pas als je de tas in je handen hebt. Eenmaal in handen wordt beslissing om te kopen een stuk gemakkelijker genomen.”

Hoe bepaal je welke beurs/ markt relevant is voor jouw webwinkel?

Allereerst is het belangrijk om te kijken op welke doelgroep de beurs zich richt. Komen er de (potentiële) klanten die ook in jouw product zijn geïnteresseerd en zijn ze bereid de prijzen te betalen die je vraagt? Het is ook interessant om te weten wie je collega-exposanten zijn. Dan zie je al snel of het evenement bij je past. Twijfel je? Ga dan zelf de beurs een keer bezoeken, dan kun je zelf ervaren of de beurs relevant is.

Markten & Beurzen 49

Je hebt heel wat stands gezien in je carriere - welke heeft het meeste indruk op je gemaakt?

Onlangs was ik op de Woonbeurs Amsterdam. Daar had het woonblad VT Wonen een gigantische originele Amerikaanse schuur tot woon- en werkplaats omgetoverd. Er was zelfs een heuse barbier aan het werk. Indrukwekkend door de omvang, maar ook omdat je hier de ultieme beleving kon vinden.

Waar voldoet een goede stand volgens jou aan?

Een goede stand moet stopkracht hebben. Je loopt er langs en houdt meteen je pas in. Je nieuwsgierigheid moet geprikkeld worden. Of dat nu door de inrichting komt, door licht, geluid of door een spannende entree.

Hoe kun je, met een beperkt budget, het maximale uit je stand halen?

Belangrijker nog dan je budget is origineel en creatief zijn. De truc is om met hele simpele middelen je eigen wereld te scheppen. Ik heb wel eens een stand gezien van een Italiaanse


Een verkoper die troosteloos in een hoekje van de stand zit te appen, schrikt iedereen af

delicatessenzaak. Zij hadden een hele simpele balie van planken, kistjes en een tafelkleed. Dwars door de stand hingen waslijnen vol kleurrijk lingerie en ander wasgoed. Je waande je op die paar vierkante meter in een steegje in Napels.

Wat is de meest gemaakte fout?

Folders uitdelen of ze bij de ingang van je stand leggen. Met folders zeg je ze in feite ‘ga mijn stand maar uit en lees thuis verder’. Maar daar sta je toch niet voor op een beurs?

Wat maakt een stand succesvol - en wat is echt killing? Een stand is prettig als je op je gemak kunt rondkijken zonder meteen besprongen te worden. Net als in een winkel. Maar negeer je klanten niet. Een verkoper die troosteloos in een hoekje van de stand zit te appen schrikt iedereen af.

Hoe kun je met je houding mensen je stand inlokken én je producten verkopen? Je stand kan nog zo spectaculair zijn, uiteindelijk zijn het de mensen ìn de stand waar het op aan komt. Verkopen gaat heel erg om gunnen. Jouw spullen zijn overal te koop, en misschien wel voor minder ook. Maar als ze jou een prettig persoon vinden met een goed verhaal, passie voor het product, helder advies en kennis van zaken, waarom zouden ze dan nog verder zoeken? Geef consumenten het gevoel dat ze welkom zijn, neem te tijd voor ze en toon oprechte belangstelling.

Social media... hoe belangrijk zijn die?

Sta je op een beurs dan heb je een extra verkooppunt en dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk mensen laten weten. Via Facebook en Twitter kun je je eigen klantenkring informeren. Door er meteen een leuke beursactie aan te koppelen, zorg je ervoor dat je bericht wordt gedeeld.

Wat is jouw gouden tip?

Je kunt je enorm vergissen in de afmetingen. Teken de afmetingen van je stand eens af in je magazijn, huis of waar dan ook. Dan krijg je een beter gevoel bij wat er in past aan kasten, tafel of balie. En, zorg voor bergruimte. Het kost ruimte in je stand, maar niets is zo rommelig en hinderlijk als losse dozen, jassen, tassen en flessen ergens in de hoek van een stand.”

50 Markten & Beurzen


Bestel nu je kaartje online in de voorverkoop metonline korting! Bestel nu je kaartje in de voorverkoop met korting!

feest!


tips promotie in je kraam

Houd ze binnen!

5 tips voor promotie in je kraam

Het is gelukt: er staan mensen in je kraam! Potentiële kopers die je graag zo lang mogelijk in je kraam houdt: want hoe langer ze in je kraam zijn, hoe groter de kans dat ze iets kopen. Hier 5 tips om mensen in je stand te houden.

1

2

Eenmalige marktkorting

Houd mensen in je stand: Trek kindere - zorg voor veel te snuffelen je stand

Simpel maar doeltreffend: geef op één specifiek product een flinke markt/ beurskorting.

3

- biedt een leuke service. Heel erg leuk is het idee van … om in de kraam een brief te schrijven die zij voor je versturen. Ook bijzonder is het aanbod om gratis liefdesbrieven te typen. Dit bord is zowiezo schitterend, dus trekt veel aandacht.

52 Markten & Beurzen

Als je de kinderen in bijvoorbeeld met ba schminken, komen moeders ook. En di rondhangen en -kijk


en naar

n je stand hebt, allengooiene of de vaders en ie blijven dan even ken.

4

5

Moeilijke producten?

Ruimtegebrek

Geef tekst en uitleg. Niet alleen mondeling, maar ook op papier in de kraam zelf. Jij bent namelik soms in gesprek met andere kijkers, en het zou zonde zijn als jouw product dan niet verkocht wordt omdat iemand niet snapt wat het is. Een gooed voorbeeld is deze gebruiksaanwijzingen die Pit bij hun producten leggen.

Markten & Beurzen 53

Heb je een item in meerdere kleuren, maar door ruimtegebrek niet in de stand staan? Maak dat zichtbaar! Bijvoorbeeld met een bordje, zoals Shop Treasurehunt dat doet, en geef de geintereerde bezoeker een krotingscode als ze binnen een week bestelt. Geef bijvoorbeeld gratis verzendkosten.


inspiratie

passen bij je kraam

Passen bij je kraam Je hebt in de aanloop naar je markt flink geflyerd, getwitterd en gefacebooked. Je hebt een proefopstelling van je kraam gemaakt, en je gloednieuwe visitekaartjes zijn net van de drukker teruggekomen jij bent goed voorbereid. Op de ochtend van de markt schiet je in je kleren van gisteren en onderweg in de auto haal je nog even je hand door je haar… let’s get started? Jammer! Een markt is voor veel bezoekers dé kans om de mens achter jouw merk te leren kennen. Het is de plek om mensen die je kent van Twitter in levende lijve te ontmoeten. Jij bent daarom ook je eigen visitekaartje. Zorg ervoor dat je past bij je webwinkel en bij je kraam.

Heleen van Reijs, Studio van DD, met haar snor en een sjaal uit haar eigen assortiment.

Lisa Manuels, Elle Aime, past met haar vintage jurkje perfect bij haar producten. Let ook op het presentatieblaadje: de glazen plaat is makkelijk beschrijfbaar - en weer uitwisbaar. Slim!


TIP: Speld je naam op je jurk zodat mensen je makkelijk aan kunnen spreken. Nog slimmer: speld je twitternaam op, zodat bezoekers je kunnen mentionen - liefst met een foto van je kraam!

Claudia Hoogenboezem, Kekke Koters, draagt een sjaal in de kleuren van haar kraambanner.

Jozina, Studio Anizoj, valt op door haar sjaal maar ook door haar hoedje met bijpassende strik.

Marieke Ooms, Indieish, valt in haar drukke kraam toch op een prettige manier op dankzij haar sjaal.


inspiratie

house of dots

Dotties in da house

Handgetekend zwartwit decor voor jurken Hester de Nijs-Bik en MariĂŤlle Pieterse verkopen vintage style retrojurken voor alle vrouwen van nu. En waar ze die jurken ook presenteren: ze vallen altijd op. Stap je hun stand binnen, dan stap je in de wereld van House of Dots: volledig zwart wit, met heel veel grappige handgetekende details, waarin de jurken alle aandacht krijgen. Het slimme van hun aanpak is dat ze zich makkelijk aan kunnen passen aan welke markt/beurs dan ook - zonder hun herkenbaarheid te verliezen. Of ze nu een enorme stand op Flavourites Live hebben of een kraampje op de Sunday Market: je ziet hun stand van verre en weet meteen: daar zijn de Dotties. Een perfect voorbeeld van met beperkte middelen een stand neerzetten die werkt!

House of Dots wint regelmatig prijzen met hun stand, zoals hier op Flavourites Live 2011.


Klein of groot - de stand van House of Dots is altijd herkenbaar!

Zelfs de taartjes passen bij de kraam!

Handgetekende details, zoals in de fotoâ&#x20AC;&#x2122;s hierboven, maken het verschil. Ook in een modeshow blijft de stijl van House of Dots herkenbaar.


tips stand als ambassadeur

Jouw stand als ambassadeur

12 tips om je stand voor je te laten werken. Jouw stand is, veel meer dan jijzelf, jouw ambassadeur op de beurs of markt. Een goedingerichte stand trekt kijkers die ook echt interesse hebben in jouw type produkten, geeft verlegen types de mogelijkheid alle benodigde informatie te verzamelen – zonder dat ze jou hoeven aan te spreken én helpt mensen jou terug te vinden - niet alleen op de dag zelf, maar ook online!

1. Huisstijl doorvoeren

Voer jouw huisstijl door in je kraam. Gebruik waar mogelijk dezelfde kleuren, lettertypes en beeldtaal Een goed voorbeeld hiervan is de stand van Mirjam de Boer van Mijnes.com en die van House of Dots (zie pag. 56)

2. Zichtbaarheid

Zorg ervoor dat je webwinkelnaam altijd en overal te zien is. Voor mensen die in je kraam staan en naar spulletjes op tafel kijken, voor mensen die daar vlak achter staan en naar de hogergelegen spullen kijken én voor de mensen die langs (jouw afgeladen kraam) lopen. In dat laatste geval worden ze nieuwsgierig, maar kunnen ze niet kijken omdat het zo druk is. Door ervoor te zorgen dat jouw shopnaam ook boven de mensen zichtbaar is, trek je hen alsnog naar je webwinkel. Tip: Je logo en url op het kleed over je kraam drukken of stempelen is een erg goed idee. Mensen kijken naar de spullen en zien dan direct jouw url. Slim!

Bekijk het moodboard ‘de naam van je kraam’ op pag. 28 & 29

58 Markten & Beurzen


Win nieuwsbriefabonnees ... en zet social media in

3. Prijsvraag

Organiseer een give-away of prijsvraag en maak de winnaar bekend via email. Geef op je inschrijflijst aan dat ze dan ook op de nieuwsbrieflijst terecht komen. Voorbeeld (foto 2, pag. 61): Puur Anders organiseerde een prijsvraag waarbij je de uitslag per mail kreeg. Maak in dit geval wel duidelijk dat mensen hiermee toestemming geven dat ze op je nieuwsbrieflijst terechtkomen!

6. Likes en cadeautjes

Geef mensen in ruil voor een like op Facebook of een volg op Twitter een klein cadeautje. Slim is deze actie van Liries.nl: zij verkoopt foto’s afgedrukt op blokken en doeken. Like je haar fanpage ter plekke, dan mag je een mooie polaroid van haar foto’s uitzoeken. Zo wint ze en likes, en mensen nemen een voorbeeld van haar werk (met url erop) mee naar huis.

4. Korting

Geef mensen die zich ter plekke inschrijven voor je nieuwsbrief korting op een aankoop.

Voorbeeld (foto 1, pag. 61): Liries.nl verkoopt foto’s afgedrukt op blokken en doeken. Like je haar fanpage ter plekke, dan mag je een mooie polaroid van haar foto’s uitzoeken. Zo wint ze en likes, en mensen nemen een voorbeeld van haar werk (met url erop) mee naar huis.

5. Cadeau

7. Win-actie

Geef mensen die zich ter plekke inschrijven een klein cadeautje. Studio de Winkel gaf op de Woonbeurs een Kunst&Quote poster kado - meteen een mooie manier om dit nieuwe product onder de aandacht te brengen.

Bedenk een win-actie: wie de leukste foto van een product uit jouw kraam twittert, instagramt of Facebookt, wint. Tip: zorg ervoor dat je hashtag en je twitternaam (en eventueel je Instagramnaam) overal in je kraam duidelijk zichtbaar zijn. Voorbeeld: (foto 4, pag. 61) Drop-je-dr’op: de Facebook winactie van Pode op de Woonbeurs.

Markten & Beurzen 59


8. Eyecatcher

Zorg voor een geweldige eyecatcher die mensen graag fotograferen! Zie het interview met OneDayShopp op pagina 30 & 31)

Inspiratie nodig voor jouw eyecatcher? Bekijk het moodboard op blz. 32 t/m 35

Haal twijfelaars over

10. Waardebon

12. Maak een meeneemflyer

11. Sample

Voorbeeld: Laura van den Brink maakte voor haar webwinkel LOVY (zij verkoopt bijzondere kindersieraden) een miniflyer met daarop de maten voor baby- en kindersieraden.

Zie je mensen twijfelen over de aankoop van een item? Bijvoorbeeld omdat ze het nu niet makkelijk mee kunnen nemen? Geef ze een waardebon, waarmee ze geen verzendkosten hoeven te betalen als ze binnen een week na de beurs bestellen.

Geef een sample mee van je product. Een stukje behang, een miniversie van je ansichtkaarten, of, zoals PerronII, een muursticker van een monstertje dat mensen thuis op de muur kunnen plakken om te kijken hoe het staat.

Zorg voor een stapel flyers die mensen dolgraag willen hebben. Niet omdat het reclame is voor jouw webwinkel, maar omdat zij er wat aan hebben.

Voorbeeld (foto 5, pag. 61): Heleen van Reijs van Studio van DD (zij verkoopt oa snailmailproducten) maakte een flyer die je opvouwt tot mooi envelopje.

Voorbeeld (foto 3, pag. 61) PerronII biedt een muursticker van een monstertje dat mensen thuis op de muur kunnen plakken om te kijken hoe het staat. Ook slim om aan de pers te geven. 60 Markten & Beurzen


inspiratie

stand als ambassadeur

1 3

2

4

5

Mislukken, zoveel leuker dan nooit proberen!


If you do what you’ve always done, you’ll get what you’ve always gotten.

62 Markten & Beurzen


Na de markt Een slimme meid is op haar volgende markt voorbereid. Vul de checklist in!


tips na de markt

Na de markt

Na een dag in je kraam staan, praten met klanten, inpakken en wisselgeld uittellen ben je ‘s avonds dolblij als je op de bank zit. Natuurlijk lokt nu het luie nietsdoen... maar een slimme webwinkelier gaat juist nu nog even door. Misschien moet je je geld tellen (altijd leuk) of moet je je webwinkelvoorraad bijwerken. Naast deze praktische zaken moet je ook nog iets anders doen: je moet deze marktdeelname evalueren. Door nu op te schrijven wat goed ging en wat niet, kom je bij de volgende markt een stuk beter beslagen ten ijs.

1. Deel je dag met je volgers Je volgers hebben in de aanloop naar deze dag flink met je meegeleefd. Sommigen heb je vandaag live gezien, anderen jammer genoeg niet. Schrijf daarom dezelfde dag nog een recap van jouw marktervaring. Daarmee houd je je trouwe volgers op de hoogte én breng je jouw kraam (en je producten) nogmaals onder de aandacht. TIP: weet je de datum van je volgende marktdeelname al? Vermeld dit dan zeker in deze samenvatting zodat mensen die nu balen dat ze er niet bij konden zijn, de volgende keer alvast in hun agenda kunnen noteren. TIP: Laat je bestverkochte product zien in je samenvatting - met een link naar de betreffende productpagina zodat geïnteresseerde klanten ‘m direct kunnen kopen.

2. Verdiep het contact met de mensen die je vandaag ontmoet hebt

Op een markt kom je altijd de meest uiteenlopende mensen tegen. Breng meteen dezelfde avond orde in de stapel visitekaartjes die je hebt verzameld. Leg contact via Linkedin, Twitter, Facebook - waar je ook maar op actief bent.En maak een lijst van de mensen die je later in de week wat diepgaander wil mailen voor een verdere kennismaking of samenwerking.

3. Evalueer je marktdag!

Print de checklist uit, zet een flinke pot thee - of desnoods een dubbele espresso - en vul de checklist in. Stel dit niet uit, dan vergeet je teveel details. Een slimme meid is op haar volgende markt voorbereid!

64 Markten & Beurzen


Download op de volgende pagina de checklist >>


werkblad Bereik je doelgroep social media / twitter

mijn marktevaluatie markt:

over het publiek

datum:

over het publiek Welk product liep het best? Welk product liep echt niet? Over welk product kreeg je veel vragen? Waarom?

Wat was de samenstelling van het publiek? (man, vrouw, leeftijd, ouders, hip?) Schrijf bijzonderheden op, zodat je later precies weet wat voor soort markt dit was.

Vielen je andere dingen op aan de manier waarop het publiek op je aanbod reageerde? Denk goed na, noteer en bedenk hoe je daar de volgende keer handig op in kunt spelen.

over jouw eyecatcher

over de dag zelf Wat was goed geregeld? Wat was niet goed geregeld? Was je iets belangrijks vergeten? Wat?

Schrijf hier op of je eyecatcher goed werkte, of niet. Kreeg je opmerkingen van mensen? Werd ‘ie veel gefotografeerd? Bedenkt of en hoe je jouw eyecatcher kunt verbeteren?

meestgehoorde opmerking

Denk goed na over dat wat je klanten gezegd hebben. Wat sprong er uit? Hoe kun je verbeteren?

TIP: pas meteen je checklist voor de volgende marktdeelname aan!

‘Oh, dat maak ik thuis zelf wel.’ Door je producten op een andere manier te verpakken of te presenteren, komen ze exclusiever over. Of kies ervoor het patroon en de basismaterialen te verkopen, zodat mensen inderdaad zelf aan de slag kunnen!


werkblad Bereik je doelgroep pinterest social media / twitter If you do what youâ&#x20AC;&#x2122;ve always done, to do youâ&#x20AC;&#x2122;ll get what youâ&#x20AC;&#x2122;ve always gotten.

to do

verbeterpunten

schrijf een samenvatting van je marktdag(en) op je blog deel de recap via social media mention de tweeps die je vandaag live ontmoet hebt op Twitter. Bedank hen voor hun komst/aankoop/gezelligheid tag de mensen die je vandaag live ontmoet hebt in een foto van je stand op Facebook. Bedank hen voor hun komst/aankoop/gezelligheid bekijk je verzameling visitekaartjes en beslis op welke je actie moet ondernemen. maak een lijstje van de mensen waar je graag meer contact mee wil - schrijf er meteen bij waarom, zodat je dat later paraat hebt. Stuur hen binnen een paar dagen een mailtje. zoek de mensen die je vandaag ontmoet hebt op op Linkedin en stel voor te linken; altijd handig als je voor een volgende markt contact wil leggen. inventariseer je marktvoorraden. Heb je nog voldoende stempeltjes, tape, tasjes etc? Zijn al je klemmen heelhuids mee terug gekomen? Hebben je zeiltjes het overleefd? Maak een lijstje van de dingen die je moet aanvullen, zo voorkom je stress op de dag voor de volgende markt.

MamaMarketing is een platform vol marketingtips voor webwinkeliers. Lees op MamaMarketing.nl meer dan 300 artikelen over doe-het-zelf webwinkelmarketing.

leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel

Meer tips voor doe-het-zelfmarketing vind je op www.mamamarketing.nl


Shopping donâ&#x20AC;&#x2122;t forget

Webwinkelen

Handige spullen voor als je een dag op de markt of beurs staat!

Neem zelf je eten mee, zodat je niet in de rij hoeft te staan voor chique frietjes of dure broodjes. Bento-boxen, vanaf â&#x201A;Ź 19,95 (Zenkitchen.nl)

68 Markten & Beurzen


Lees hier hoe het werkt!

iPad-kassa Quick sale app, vanaf € 8,99 (App Store)

Bakje koffie op zijn tijd Thermoskan, € 32,95 (Voor-thuis.nl)

Voor al je (wissel)geld Hipbag, € 14,50 (Huisteilcreaties.nl)

Stempel op maat Stempelkussens, vanaf € 6,50 (Studiostempel.com)

Drink voldoende Waterfles, € 31,95 (Greenjump.nl)

Laat je boodschap zien Krijtbordslinger, € 17,88 (Etsy.com)

In geval van nood Eerstehulppakket, € 3,95 (Hema.nl)

Tape it! Maskingtape, € 10,95 (Wonenmetlef.nl)

Voor al je aantekeningen Notitieboekje, € 16,95 (Psikhouvanjou.nl)

Markten & Beurzen 69


Shopping

Werkbladen

doe je huiswerk!

Hoe onderscheidt jij je tussen de vele webwinkels? Het is van cruciaal belang om hier goed over na te denken. Met deze werkbladen zie je niets over het hoofd!

Leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel

De perfecte nieuwsbrief

-

Kies je niche! Word een grote vis in een kleine vijver uitgebreid werkblad bij het werkboek

uitgebreid werkblad bij het werkboek

ondernemingsplan

nieuwsbrieven voor mamamarketeers

De perfecte nieuwsbrief Werkblad, € 3,50 Schrijf zelf waardevolle nieuwsbrieven en trek trouwe klanten.

Leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel

Leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel

Jouw perfecte persbericht uitgebreid werkblad bij het werkboek

persberichten voor mamamarketeers

Kies je niche Werkblad, € 3,50 Baken je doelgroep zo strak mogelijk af, zodat je zo effectief mogelijk communiceert.

Jouw perfecte persbericht Werkblad, € 6,50 Schrijf je eigen overtuigende persberichten. Met template én onvergetelijke bobbel.

Leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel

-

Jouw gat in de markt uitgebreid werkblad bij het werkboek

ondernemingsplan

Ideale Twittermix Werkblad, € 3,50 Help bestaande klanten en trek nieuwe volgers met onweerstaanbare tweets.

Gat in de markt Werkblad, € 3,50 Breng jouw gat in markt in beeld en toets of het inderdaad potentie heeft.

Pinterest voor webwinkels Werkboek, € 15,00 Pin vanuit jouw passie, kennis en ideeën en trek volgers én klanten naar je webwinkel.

70 Markten & Beurzen


Colofon totstandkoming

Heb jij een webwinkel, veel ambitie maar (te) weinig marketingkennis? Word jouw webwinkel, die je met zoveel liefde, plezier en passie hebt opgezet, niet gevonden door klanten? En verdien je, ondanks je harde werken, te weinig geld? Geen nood! MamaMarketing biedt praktische hulp bij het ontwikkelen van je eigen doe-het-zelfmarketingstrategie, zodat je blijvend meer klanten naar je webwinkel trekt. Geen hoogdravende marketingtaal, maar tips, tricks & tools om zelf je marketing aan te pakken - en meer te verdienen. Eénmalig investeren in leren = keer op keer succesvol toepassen Als jij leert hoe je zelf je marketing aanpakt op een manier die jij leuk vindt en dus graag doet, maak je je webwinkel zichtbaarder en aantrekkelijker; zo trek je blijvend meer klanten naar je webwinkel en stijgt je verkoop.

Met dank aan: Ka-Ching Collectief, Mirjam de Boer, OneDayShopp, House of Dots en Annet van Baarle. Concept, tekst en ontwerp: Diana van Ewijk, Dana Taberima, Laura van den Brink en Marjolijn van Haarlem.

Markten & Beurzen 71

Creative Commons ‘Markten en beurzen’ (MiniMagazine) van MamaMarketing is in licentie gegeven volgens een Creative Commons NaamsvermeldingNietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 3.0 Nederland licentie.


Leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel

-

-

mama marketing .nl leer

alles over webwinkelmarketing

MamaMarketingMiniMagazine Markten & Beurzen  

Alles wat je moet weten als je met je webwinkel op een markt of beurs wilt staan. Met tips, tricks en checklists!