Page 1

baby planeta 1


reč uredništva

SADRŽAJ / oktobar - novembar 2010. RODITELJ INFO CENTAR

4

TATA, KUPI MI

11

Priče s povodom Baby Planeta širom sveta Novo, sniženja, akcije Saveti Udruženja „RODITELJ“

Dirkje konfekcija

TEMA BROJA: ČUVANJE DECE

14

KREATIVNA KNJIŽARA

20

U SUSRET... JESENI

21

KAŽI AAA!

22

Saberi, oduzmi, mami nema zamene! Zbrinuta beba, srećnija porodica

Prvi dani u vrtiću

Vrtić, ispit za imunitet

BABY PLANETA NAGRAĐUJE

24

POZNATI RODITELJI

26

Vanja Milačić, glumica: Nije lako, a beskrajno je lepo!

STOČIĆU, POSTAVI SE

28

REŠENJE ZA MAMINE PROBLEME

29

MOJ DRUGAR BEBAC

30

RODITELJSKE DILEME

32

RODA NA PUTU

34

HALO BEBA SAVETUJE

37

VODIČ ZA RODITELJE KROZ

38

Formiranje nutritivnih navika

Prijatelj bebine kože Za dojenje bez neprijatnosti i bola

Kako naći i izabrati bebisiterku

Očevi, naučite umetnost povezivanja s bebom - Tata-mate za roditeljstvo

Kalendar pregleda u trudnoći Pažljivo posmatranje bebinog razvoja Psihofizička priprema trudnica za porođaj

Spavanje bebe

Motorni razvoj beba – Prvo tromesečje

STVARALAČKO VASPITANJE

40

ADRESAR

42

Spisak mesta gde možete naći svoj besplatan primerak časopisa Baby Planeta

Obećali smo vam, dragi čitaoci, da ćemo se menjati i rasti u skladu s vašim željama. Zbog toga od ovog broja vaša Baby planeta izlazi na povećanom broju strana! Za vas smo spremili nove rubrike – savete za roditelje iz centra „Halo beba“, nove i zanimljive stvari iz „Kreativnog centra“, a započinjemo saradnju s jednom od najgledanijih emisija o deci - „Vodičem za roditelje“. Osim novih rubrika, tu su i stare, na koje se čitaoci „Baby Planete“, već navikavaju, i, što nam je još važnije, hvale naš rad. Time smo bliže misiji „Baby Planete“: da budemo informativni i aktuelni, desna ruka roditeljima. U ovom broju smo se pozabavili velikom roditeljskom mukom - kome poveriti čuvanje deteta kada dođe vreme da mama krene na posao? Da li da mališan pođe u jaslice, ili je bebisiterka najbolje rešenje? A šta je sa baka servisom? Stručna saradnica objašnjava i koje su to najčešće bolesti u kolektivu, da se roditelji ne iznenade ako polazak u vrtić bude praćen čestim poboljevanjem. Iako „Baby Planeta“ ne može umesto vas da donese tu odluku, može da vam pomogne korisnim informacijama, baš kao i kada su u pitanju proizvodi za bebe, naročito oni na

sniženju, koji će da obraduju svaki roditeljski džep. Da priča sa mnoštvom saveta koje vam „Baby Planeta“ nudi bude kompletna postarao se portal Bebac s tekstom o izboru bebisiterke i Udruženje „RODITELJ“ sa savetima neophodnim svakom novopečenom roditelju. O tome kakve su roditeljske slatke muke u ovom broju sa nama je razgovarala glumica Vanja Milačić, a nismo zaboravili ni na one koje tek čeka uživanje u roditeljstvu - ginekolog dr Mima Fazlagić preporučuje trudnicama koje sve preglede treba da obave tokom trudnoće. Uz mnogo zanimljivih informacija i vodič za lakšu, bržu i jeftiniju kupovinu, nadamo se da će ovakva „Baby Planeta“ još više da vam se dopada, i da ćemo nastaviti da rastemo zajedno s vama. Srdačan pozdrav svim roditeljima i njihovim mališanima. vaša „Baby Planeta“

OKTOBAR - NOVEMBAR 2010. / BROJ 3 Osnivač i izdavač: Keprom d.o.o. - www.keprom.com / Adresa redakcije: Viline Vode 47/III - 11000 Beograd - Tel. 011 2084377 - Fax 011 2084388 - info@babyplaneta.rs / Direktor izdanja: Aleksandar Miljević / Uredništvo: Aleksandar Miljević, Ana Milovanović, Jelena Stančić / Stručni saradnici: dr Danijela Milosavljević, dr Slobodanka Babić, VMS Anđelka Kotević, Milica Novković / Saradnici i prijatelji: Milica Milojičić, Darko Jovanović, Milica Vuletić, Milena Mladenović, Danica Paunović, Ana Krstić, Olga Kostić, Udruženje „RODITELJ“, Bebac.com, Halobeba, Vodič za roditelje, Kreativni centar / Art Direction & Design: Vidak Guzina / Fotografija: Diomedia Subscription, Dreamstime, stock.xchng / Marketing: Aleksandar Miljević - aleksandar@keprom.com Kontakt sa čitaocima: Jelena Stančić - info@babyplaneta.rs / Štampa: Politika AD / Distribucija: Keprom d.o.o. / Tiraž: 20000 komada / Web: www.babyplaneta.rs CIP – Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd 37, BABY planeta. – God. 1, br. 1 (april 2010)- . – Beograd (Viline Vode 47/III) : Keprom, 2010 – (Beograd : Politika). – 30 cm, Tromesečno, ISSN 1821 – 4967 = Baby planeta, COBISS.SR - ID 174545164

baby planeta 3


roditelj info centar

Priče s povodom

INFO

Aksa Klub - sa karticom do popusta Dragi roditelji i budući roditelji, omiljena radnja za bebe poziva vas da postanete član Aksa kluba i time ostvarite brojne pogodnosti. Kao član Aksa kluba potrošača možete ostvariti popuste pri kupovini na bilo kom od prodajnih mesta Aksa Baby Mega Store. Posle isteka obračunskog perioda, koji traje šest meseci, svi iznosi kupovina se sabiraju bez obzira na način plaćanja (gotovina, kartica, ček). Na osnovu tog obračuna i lestvice popusta, dobijate vrednosni bon koji možete iskoristiti za kupovinu u svim Aksinim objektima. U toku je važeći obračunski period koji traje do 31.12. 2010. kada će Aksa obradovati i nagraditi najvernije potrošače koji su u drugoj polovini godine prilikom kupovina u Aksinim objektima koristili klupsku karticu. Postanite i vi član Aksa kluba kupaca, bićete nagrađeni za vernost!

Dobrodošli na Ringeraju! www.ringeraja.rs je porodični portal sa mnoštvom sadržaja o zatrudnjivanju, trudnoći, bebama i deci. Uz članke, korisnicima su na raspolaganju i bogati forumi. Bilo da ste srećni ili budući roditelj, možete se poigrati i raznim alatima, kao što su kalendar ovulacije, kalendar trudnoće, kalendar razvoja deteta, a pored toga možete istražiti i neobične i jedinstvene delove portala kao što su kalkulator krvne grupe bebe, kineski kalendar pola i kalkulator otkucaja bebinog srca. Sa Ringerajom možete vežbati, kuvati i družiti se sa članovima foruma na raznim zanimljivim događanjima. Uredništvo portala poziva sve buduće i srećne roditelje da osete prijatnu atmosferu portala u kojoj, razmenjujući mišljenja, stavove i iskustva, svi učimo jedni od drugih.

Škola za trudnice u Domu zdravlja Rakovica Sve buduće mame sa područja opštine Rakovica sigurno će obradovati vest da u Domu zdravlja Rakovica radi Savetovalište za trudnice, organizovano kao psihofizička priprema za porođaj i škola roditeljstva. Psihofizička priprema za porođaj počinje najranije od dvadeset šeste nedelje trudnoće, a za aktivno učešće u njoj potrebna je dozvola ginekologa. Program podrazumeva sledeće: kondicione vežbe, vežbe za jačanje plućnog kapaciteta, predavanje o toku porođaja, vežbe mišićne relaksacije i pravilnog disanja tokom porođaja kao i tehnika napinjanja. Pripreme trudnica za psihičke i fizičke napore koje trudnoća i porođaj nose održavaju se svakog radnog dana u dve smene. Škola roditeljstva počinje sa radom formiranjem grupe od najmanje pet trudnica prema unapred utvrđenom redosledu predavanja. Tim predavača je sastavljen od stručnjaka, a čine ga ginekolog, pedijatar, psiholog, patronažna sestre i preventivna stomatološka sestra. Škola za roditeljstvo održava se četvrtkom u 17h, u sali za predavanja, a u okviru nje moguća je poseta porodilištima (IGA KCS i Dr Dragiša Mišović). Za bliže informacije o ovom savetovalištu za trudnice možete se obratiti babicama Tanji Kaličanin i Nataši Gavrilović, na telefone 011/2561-322 i 2561-156 lok. 133.

6. Beogradski dečiji sajam U periodu od 8. do 10. oktobra 2010. na Beogradskom sajmu u Hali 3 biće održan Beogradski dečiji sajam, najveća smotra u našoj zemlji posvećena deci. U izložbenom delu izlagači će predstaviti proizvode i sadržaje vezane za pravilan rast i razvoj dece i beba, ali će i brojni stručnjaci održati predavanja na teme iz oblasti prava deteta, dečije i socijalne politike, zdrave ishrane i pedijatrije. Deo ove velike manifestacije posvećene deci već tradicionalno biće i Aksa Baby Mega Store, koja će se na preko sto kvadratnih metara predstaviti sa delom svog bogatog asortimana koji će posetioci moći da kupe po povoljnijim sajamskim cenama. „Svi posetioci koji tokom drugog vikenda u oktobru posete Halu 3 Beogradskog sajma dobrodošli su na Aksin štand gde ih očekuju brojna iznenađenja i mnogo zabave, takmičenje beba u puzanju i animatori za decu”, rekao nam je Darko Jovanović, brand manager Akse, i dodao: „Poseban poziv upućujem budućim mamama koje će Aksa tokom dva sajamska dana obradovati lepim poklonima”.

4 baby planeta


Baby Planeta širom sveta

roditelj info centar

Majčino mleko protiv akni O prednostima dojenja dece rađeno je mnogo istraživanja. Ali, naučnici svaki dan dolaze do novih podataka o tome kako majčino mleko može da se iskoristi za bolje zdravlje ljudi – poslednja pokazuju da laurinska kiselina, koja se nalazi u majčinom mleku, može da pomogne svima koji imaju akne! Predrasude su da akne nastaju kao rezultat nedovoljne higijene. Međutim, činjenica je da oni koji imaju problematičnu kožu moraju posebno da vode računa o njenom čišćenju. Pokazalo se da je majčino mleko najprirodnije sredstvo za to. Zato se uskoro planira proizvodnja sredstava za čišćenje kože na bazi laurinske kiseline iz majčinog mleka, jer su dosadašnji tretmani protiv akni bili ili neefikasni, ili bolni, ili veoma skupi.

Tata i gazirano – ne idu zajedno Muškarci koji žele da postanu očevi ne bi trebalo da piju gazirana pića, pokazalo je nedavno istraživanje danskih naučnika sprovedeno na 2.500 muškaraca. Naime, dokazano je da preterano konzumiranje gaziranih pića značajno smanjuje broj spermatozoida kod muškaraca, a time i šansu za oplodnju. Oni koji piju litar i više ovih pića dnevno imaju za trećinu smanjen broj spermatozoida, kažu danski naučnici. Pijenje gaziranih pića povezano je i s generalno lošijim navikama u ishrani i nižim nivoom svesti o zdravoj ishrani, pa ne čudi što su rezultati spermograma kod ovih muškaraca značajno lošiji od onih koji ne piju gazirano i hrane se zdravo.

Bebe s tri roditelja? Vreme „dizajniranih“ beba već je počelo – naučnici u Njukaslu stvorili su desetak embriona od genetskog materijala tri donora polnih ćelija. Te bebe, koje imaju „dve majke i jednog oca“, dobijene su genetskim inženjeringom. Cilj je bio da se isključe geni koji uzrokuju teške bolesti mišića, mozga i srca od kojih deca umiru samo nekoliko sati po rođenju. Naučnici se nadaju da će na ovaj način i ženama koje u svojim porodicama imaju istorije teških bolesti pomoći da na svet donesu zdravu decu. Ozbiljne „falinke“ na DNK mogu da pogode jedno od 6.500 dece. Spisak genetskih bolesti je veoma dugačak, a više od 50 takvih bebi ostavlja sasvim male šanse za život. Kritičari, s druge strane, smatraju da su ovakvi postupci napredak u kloniranju, koje narušava svetost ljudskog života i pitaju se: gde je granica?

baby planeta 5


roditelj info centar

Novo, sniženja, akcije AKCIJA

Baby Planeta nagrađuje Lepa vest za sve roditelje i one koji će to uskoro postati - Baby Planeta počinje sa nagrađivanjem potrošača na svim svojim prodajnim mestima, koja ćete lako prepoznati jer će biti vidno obeležena, baš kao i proizvodi koji se tog meseca nalaze na akciji. Proizvode koji su na akciji tokom oktobra, kao i prodajna mesta Baby Planeta pogledajte na stranama 24. i 25 . Takođe, sve ih možete pronaći na sajtu babyplaneta.rs i na strani Baby Planeta na facebooku. Osvojite vredan poklon uz proizvod kupljen na nekom od prodajnih mesta Baby Planeta Požurite, akcije traju dok traju zalihe.

AKCIJA

Aksa Baby Mega Store akcijska sniženja I tokom jeseni u prodajnim objektima Aksa Baby Mega Store u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku i Kragujevcu nastavljaju se akcijska sniženja. Akcije startuju petkom, a na svake tri nedelje na sniženju će biti 20 do 30 proizvoda renomiranih domaćih i svetskih brendova iz svih kategorija: krupna oprema, hrana, kozmetika, igračke, odeća. Od onoga što će na akciji biti od 24.09. do 14.10. izdvajamo: - Graco dubak Discovery - Giordani baby gimnastika - Wow štala Misty 'n' Molly - Lindam aparat za sterilizaciju flašica, a sve proizvode na akcijskim sniženjima možete videti na sajtu babyplaneta.rs, u delu Novo, sniženja, akcije, kao i i na strani Baby Planeta na facebooku. Požurite do nekog od Aksinih prodajnih objekata, jer akcije traju dok traju zalihe.

NOVO

ZA LEPE I NEGOVANE MAME Lycia Skin&Hydro Control Od prestižnog italijanskog brenda Lycia na naše tržište stigla je nova linija namenjena prodaji u apotekama - Lycia pharmacy Skin & Hydro Control. U skladu s vrednostima koje brend neguje – a to su pouzdanost i efikasnost, nastali su bezbedni, visokokvalitetni proizvodi koji zadovoljavaju i najzahtevnije korisnike. Lycia pharmacy Skin Control je blaga kupka specijalno napravljena za svakodnevnu higijenu intimnih područja, kao i celog tela. Ne sadrži sapune ni agresivne supstance, a zahvaljujući mlečnoj kiselini i slezu, koji čuvaju ćelijski balans, štiti kožu i čini je mekom. Lycia pharmacy Skin Control depilacione kreme i trake objedinjuju sve što je mamama potrebno za efikasno uklanjanje malja, a pri tome se čuva prirodni balans kože. Zahvaljujući prirodnim uljima i umirujućem dejstvu cinkoksida na koži se neće pojaviti crvenilo, osećaj suvoće i zategnutosti. Lycia pharmacy Hydro Control antiperspirant, dostupan u obliku spreja i roll-ona, reguliše prekomerno znojenje i daje osećaj svežine tokom celog dana. Blaga formula čini ga pogodnim za upotrebu čak i nakon uklanjanja malja. Svi proizvodi iz linije Lycia pharmacy Skin&Hydro Control su hipoalergijski, mikrobiloški i dermatološki testirani, a dostupni su vam u bolje snabdevenim apotekama.

6 baby planeta


Novo, sniženja, akcije

roditelj info centar

NOVO

ĆILIBARSKE OGRLICE ZA MAME I BEBE Blagodet iz prirode I na naše tržište stigle su u svetu već poznate ćilibarske ogrlice za mame nemačke firme Grunspecht. Nošenjem ovih ogrlica ublažavaju se brojni problemi koji se javljaju posle porođaja, a posledica su hormonskih promena. Ako se ovim promenama doda i iscrpljenost izazvana nedostatkom sna, jasno je da porodilje prolaze kroz veoma osetljiv period. Kako bi se postporođajni period lakše prebrodio, posebno sa psihološkog aspekta, mladim mamama se preporučuje nošenje baltičkog ćilibara. Baltički ćilibar je tradicionalno lekovit kamen: on štiti od straha, daje životnu energiju, budi radost, donosi svetlost i toplinu, stimuliše sreću i zadovoljstvo. Grunspecht ogrlice od baltičkog ćilibara za mame blagotvorno pospešuju san i smanjuju nervozu, umanjuju mogućnost mastitisa i napetost dojki, deluju protivupalno i smiruju organizam. Ćilibar ima pozitivno dejstvo i na bebe. U sadejstvu sa telesnom temperaturom ćilibar ispušta eterična ulja koja blagotvorno deluju na bebu. Svaka Grunspecht ogrlica za bebe od baltičkog ćilibara unikatna je i ručno nanizana na elastičnu nit. Izrađene su bez kopči od nikla, a imaju i lepo obrađen privezak sa srebrnom alkom za kačenje.

NOVO

ZDRAV RAZVOJ DETETA NA ZABAVAN NAČIN Big Bobby vozila Lepa vest za roditelje... i decu! Na naše tržište stigao je BIG - jedan od najvećih nemačkih proizvođača igračaka. Prepoznatljiv po kvalitetnim proizvodima inovativnog dizajna, ovaj brend dobio je brojne nacionalne i internacionalne nagrade. BIG proizvodi napravljeni su po najmodernijoj tehnologiji, uz primenu ekoloških materijala koji ne zagađuju životnu sredinu. Uvek usmereni ka detetu, kreirani su tako da garantuju maksimalnu stabilnost i bezbednost, dok njihov ergonomski dizajn doprinosi pravilnom fizičkom razvoju mališana. BIG proizvodi podstiču zabavu u pokretu i stalno inspirišu decu da se igraju i kreću, čime potpomažu razvoj motornih veština, ravnoteže i mašte. Big Bobby vozila namenjena su deci starijoj od godinu i po, a imaju kapacitet nošenja do 50 kg. Za stariju decu, dodatnoj udobnosti pri vožnji doprinosi i prostor za koleno. Ova vozila su veoma lagana jer teže samo 3,6 kg. A da zabava bude potpuna, u vozila je ugrađena i sirena. Preporuku za Big Bobby vozila dao je i Jirgen Kramer, profesor ortopedije u Bohumu, koji upotrebu BIG BOBBY vozila preporučuje deci koja imaju probleme sa dislokacijom kukova.

NOVO

PRATITE NAPREDOVANJE VAŠE BEBE Billy elektronska vaga Svaki savestan roditelj zna kako je neophodno da od trenutka rođenja pažljivo prati razvoj i napredovanje svog deteta. Jedan od načina je i redovno merenje telesne težine i praćenje promena u težini. Elektronska vaga Billy dizajnirana je tako da detetu pruža udobnost tokom merenja, a strane su blago izvijene kako se beba ne bi otkotrljala preko ivice. Displej sa pozadinskim svetlom omogućuje očitavanje merenja čak i u zamračenoj ili prostoriji punoj vodene pare. Opcija – tare- omogućava vam da prvo izmerite težinu peškirića ili ćebenceta koji stavljate ispod bebe i zatim tu težinu automatski izbacite tokom merenja bebe. Merni opseg Billy bebi vage je od 0,01 do 20 kg. Prema vašoj želji, rezultate merenja možete očitati u kilogramima (kg) ili funtama (lbs), a pri svakom uključivanju vaga će pokazati rezultat poslednjeg merenja. Ova vaga ima sisteme koji će vas opomenuti kada dođe do preopterećenja i kada su baterije pri kraju, a ako zaboravite da je isključite, automatski se gasi ako je ne koristite duže od 60 sekundi.

Sve proizvode sa ove strane možete kupiti na prodajnim mestima Aksa Baby Mega Store i ostalim Baby Planeta prodajnim mestima. Spisak Baby Planeta prodajnih mesta možete pronaći na strani 42. baby planeta 7


roditelj info centar

Novo, sniženja, akcije NOVO

INOVACIJE INSPIRISANE PRIRODOM Nuby Natural Touch proizvodi bez bisfenola A Renomirani američki proizvođač opreme za bebe i decu Luv n’ Care razvio je novu liniju proizvoda u koju spada pribor za hranjenje (flašice i čaše) i laže, bez bisfenola A, koji je, inače, sastavni deo većine proizvoda za bebe svetskih proizvođača. Tako je roditeljima ponudio mogućnost da izaberu ono što najviše odgovara bebinim potrebama. Nuby Natural Touch kolekcija pored proizvoda za bebe upotpunjena je i proizvodom koji je namenjen novopečenim mamama - manuelnom pumpicom za grudi Comfort. Nuby proizvodi izrađeni su po savremenoj tehnologiji od kvalitetnog materijala koji je nežan prema osetljivim dečijim desnima i zubićima koji tek izrastaju. Inovativni su i napravljeni po najstrožim svetskim standardima, a, što je najbitnije, bezbedni su i jednostavni za upotrebu. Visok kvalitet proizvoda, inovacije i jednostavna upotreba upravo su ono što već četrdeset godina Luv n’ Care čini jednim od lidera na veoma zahtevnom tržištu proizvoda za bebe. * Isključivo dojenje najbolji je način ishrane za decu od rođenja do šest meseci starosti. Dojenje, uz dopunsku ishranu, treba nastaviti i posle šest meseci do kraja druge godine, jer se tako dete štiti od bolesti. * Hranjenje na flašicu i korišćenje cucle (i varalice) može negativno uticati na dojenje deteta.

NOVO

ZA VAŠE PRVE ŠETNJE Gioradni Ethos Duo set Giordani Ethos Duo set je savršeno dizajniran, lak za rukovanje a iznad svega predstavlja komfor i za mamu i za bebu. Zahvaljujući sistemu rotacije aluminijumskog rama kolica, mama i tata u trenutku mogu da postave sedište tako da beba gleda ka spolja ili ka njima. Kada sa bebom tokom prvih šetnji krenete u njeno upoznavanje sa svetom, preporučljivo je da ona bude okrenuta ka vama, jer tako sve vreme uspostavljate kontakt očima, pa se beba oseća sigurnije. Da biste promenili poziciju sedišta, ne morate da ga skidate, dovoljan je jedan okret ručke, i to jednom rukom. U ovim kolicima mogu se voziti deca do 36 meseci ili dok ne dostignu 15 kg težine. Uz kolica dobijate i autosedište iz grupe 0+ koje je ergonomski prilagođeno i pogodno za tek rođene bebe, a veoma jednostavno i lako se postavlja na ram kolica. Sve to vam omogućuje da sa svojim mezimcem krenete u šetnju ili na bezbedno putovanje ako auto-sedište postavite u automobil. Bezbednost deteta dodatno osigurava pojas sa pet sigurnosnih tačaka, dok stabilnost pri vožnji obezbeđuju prednji rotirajući točkovi i veliki zadnji koji se mogu zakočiti. Posebni dodaci kao što su oslonac za noge, široka i prostrana korpa za odlaganje stvari kao i džep na naslonu sedišta, učiniće šetnju još prijatnijom. Ova kolica su laka za rukovanje i transport, a sklopljena ne zauzimaju puno prostora.

NOVO

ZA BEBINE SLATKE SNOVE GRACO prenosivi krevetac Contour prestige Istraživanja pokazuju da bebe u proseku spavaju od 12 do 20 sati dnevno i da najviše rastu i napreduju upravo za vreme sna. Zbog toga je od izuzetne važnosti da krevetac u kome spavaju bude udoban i prijatan za san. Iz Graco kompanije na naše tržište stigao je prenosivi krevetac Contour prestige - veoma udoban za bebe i veoma praktičan za roditelje. U njemu mogu spavati bebe od rođenja do oko tri godine starosti, jer ima dva nivoa pa se gornji koristi dok je beba mala, do 6.5 kg, odnosno dok ne može da se pridigne sama, a nakon toga treba koristiti donji nivo. Krevetac poseduje noćno svetlo, muziku i više uspavanki, dok dušek nežno vibrira i tako umiruje bebu, a postoji mogućnost vremenskog podešavanja vibracija. Takođe, uz pomoć specijalnog modula koji sadrži ovaj krevetac roditelji mogu da prate vreme i temperaturu vazduha. Prenosivi krevetac Contour prestige poseduje odeljke za smeštaj stvari, a dodatak je pult za presvlačenje koji se lako montira na ram. Kada se ne koristi, pult se može sklopiti i odložiti. Manipulacija ovim krevecom ne zahteva poseban napor, a premeštanje je vrlo lako zahvaljujući točkovima na nogarima. Strane kreveca su napravljene od providne mrežice pa roditelji u svakom trenutku mogu nadgledati svoje dete. Sve proizvode sa ove strane možete kupiti na prodajnim mestima Aksa Baby Mega Store i ostalim Baby Planeta prodajnim mestima. Spisak Baby Planeta prodajnih mesta možete pronaći na strani 42. 8 baby planeta


baby planeta 9


roditelj info centar

U

druženje "RODITELJ" je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem pružanja informacija i podrške roditeljima i budućim roditeljima u Srbiji u svim sferama vezanim za roditeljstvo. Kao takvo, ono je PRVO i JEDINO udruženje u zemlji koje se na sveobuhvatan način bavi roditeljima i decom. Mrežu Udruženja čine njene jedinice u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Užicu i Kragujevcu. Aktivnosti Udruženja su brojne – od problematike planiranja porodice i brige o deci, do pravnih saveta i inicijativa kao i humanitarnih akcija. Udruženje „RODITELJ“ u ovom trenutku čini preko 150 članova iz zemlje i sveta, uključenih u različite aktivnosti i projekte. Moja beba ima šest nedelja i do sada sam je isključivo dojila. Ali, poslednjih dana često plače, traži dojku i samo sat i po posle obroka opet želi da sisa. Da li je moja beba gladna? Poštovana, bebe plaču iz raznih razloga, to ne mora da bude samo glad. Naročito ako je prošlo već mesec i po dana, u tom periodu dojenje se obično uspostavi. Ono što verovatno muči vašu bebu je takozvani skok u razvoju, koji se obično javlja trećeg dana, tri nedelje, šest nedelja, tri meseca, šest meseci, devet meseci po rođenju. To su periodi intenzivnog rasta bebe, kada ona traži više hrane kako bi zadovoljila svoje potrebe. Pomoći ćete bebi tako što ćete joj dati da sisa kada ona to poželi. Češćim pražnjenjem dojki stvoriće se više mleka, i za nekoliko dana opet će da se uspostavi ravnoteža između ponude i potražnje. Uskoro treba da se porodim, dobiću dečaka a već imam devojčicu od četiri godine. Na koji način mogu da joj pomognem da lakše prebrodi dolazak novog člana porodice i da sprečim ljubomoru? Ljubomora koju će vaša kćerka osetiti normalan je deo prihvatanja nove bebe i ne bi trebalo da je sprečavate. Ali, možete da probate da je kanališete tako što ćete starije dete više uključivati u porodični život, a neke stvari mu prepuštati da obavi samostalno, pokazujući tako da imate u njega poverenje. Nek vam kćerkica bude desna ruka, od dodavanja pelena, dude, preko pričanja priče bebi. Postoji zaista mnogo načina na koji možete da uključite svoju kćerku u porodični život kako se ona ne bi osetila zapostavljeno zbog nove bebe. Provereni trik, koji pali kod većine starije dece: pre nego što se porodite, kupite neku igračku za koju znate da je dete želi. I onda mu je donesite kada dođete iz porodilišta, kao poklon od 10 baby planeta

Saveti Udruženja „RODITELJ”

bebe. Dete će taj poklon znati da ceni a novog člana porodice će povezivati s tim prijatnim iskustvom. Pojavile su mi se ranice na bradavici. Šta da radim? Ranice na bradavici (ragade) javljaju se kao posledica lošeg postavljanja bebe na dojku. Beba ne obuhvati veći deo areole (tamnog dela kože oko bradavice) već sisa samu bradavicu. Na ovaj način ne sisa pravilno i ne dolazi do hrane. Da bi se zalečile ragade dovoljno je da posle svakog podoja istisnete kap svog mleka i njime namažete bradavicu. Obavezno ostavite da se mleko osuši na vazduhu. Pri sledećem podoju potrudite se da beba što jače otvori usta i da uhvati što širi deo oko bradavice. Takođe postoje i preparati na bazi lanolina koji mogu da se kupe u apotekama, a potpomažu brže zarastanje ragada. Raspitajte se kod vašeg apotekara o adekvatnoj kremi za ragade koja može da se koristi za vreme dojenja. NAŠA PRAVA Na Birou za nezaposlene sam više od godinu dana, mislila sam da imam pravo na novčanu naknadu posle porođaja. U Birou su rekli da nemam pravo na novčanu naknadu kao nezaposleno lice. Kako je nekoliko mojih prijateljica pre nekoliko godina ostvarilo to pravo, molim da mi kažete da li posle porođaja nezaposlena majka ima pravo na novčanu naknadu. Novčana naknada za nezaposlena lica se prima tri meseca nakon prijavljivanja u Nacionalnu službu za zapošljavanje. Naknade kasne oko šest meseci. Ta tri meseca NSZ plaća minimalnu zagarantovanu zaradu, kao i sve doprinose, zdravstvene, socijalne i radni staž. Nakon toga ostaje se bez ovog prava. Ali, uslov je da se u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa ili osiguranja prijavite na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Udruženje „RODITELJ“ Info@roditelj.org www.roditelj.org Beograd: 064/3292-040, fax: 011/3165-375 Novi Sad: 064/3377-983 Niš: 063/1045-597, 064/9164-827 Užice: 064/2082-772


tata, kupi mi...

987 din. 683 din.

729 din.

1.594 din.

1.139 din.

2.050 din.

1.442 din.

2.123 din.

1.819 din. 604 din.

1.321din.

2.123 din.

NAPOMENA: Date cene su iz prodajnih objekata Aksa Baby Mega Store i moguća su odstupanja na drugim prodajnim mestima. Za dodatne informacije o prodajnim mestima Dirkje modela iz kolekcije jesen-zima 2010/11 posetite www.keprom.com

baby planeta 11


baby planeta 13


tema broja: čuvanje dece

SABERI, ODUZMI, MAMI NEMA ZAMENE! Za većinu beba čiji su roditelji zaposleni bezbrižni period celodnevnog uživanja s mamom završava se kada napune 11 meseci. Naime, porodiljsko odsustvo toliko traje, a retke su srećnice koje uspevaju da ostanu duže s detetom kod kuće, i čak je danas mnogo mama prinuđeno da radi i dok je beba sasvim mala. Iako se svi psiholozi slažu da ništa i niko ne može da zameni mamu i tatu u prve tri godine života, praksa nameće drugačije potrebe, pa se roditelji nađu pred dilemom – baka i deka servis, jaslice ili bebisiterka. A izbor zavisi od mnogo faktora i nije nimalo jednostavan. Nijedno rešenje nije idealno, pa pre nego što izaberete „zamenu“ za mamu i tatu, treba dobro da razmislite i utvrdite šta, zapravo, očekujete Bebisiterka Prednosti Ako bebisiterka dete čuva u vašoj kući, to će biti manje drastična promena za njega. Ostaće u poznatom prostoru, sa svojim igračkama i uobičajenim ritmom na koji je naviklo. Vaš mališan će imati punu pažnju, jer je bebisiterka usmerena samo na njega i njegove potrebe, za razliku od vaspitačice u vrtiću. Naročito ako je njen zadatak samo bavljenje detetom, a ne i spremanje hrane i kućni poslovi. S druge strane, i vama će biti lakše da komunicirate s jednom osobom nego s nekoliko vaspitačica koje u vrtiću brinu o vašem detetu. Dete će, verovatno, ređe biti bolesno, iz prostog razloga što neće biti u kolektivu gde se lako međusobno prenose zaraze respiratornim i drugim virusima. Ipak, pre ili kasnije ono će morati u kolektiv, pa se može desiti da ga tada stignu učestale infekcije.

Mane Cena je svakako veoma ograničavajući faktor. U zavisnosti od broja sati koje provode s detetom kao i drugih obaveza, usluge bebisiterki u Beogradu koštaju od 150 do 350 evra. Iako se za taj novac dobije i kvalitetna briga o detetu, mnogi roditelji ne mogu da izdvoje toliko. Socijalizacija je neophodna svakom detetu, a što je starije, potreba za društvom vršnjaka sve je veća. Dete koje odrasta bez komunkacije s vršnjacima neće u dovoljnoj meri razviti potrebne socijalne veštine, tvrde psiholozi. 14 baby planeta


tema broja: čuvanje dece Baka-servis Prednosti Možda je najbezbolnije rešenje da bebu čuvaju baka ili deka ako su u mogućnosti. Dete ih sasvim sigurno dobro poznaje, roditelji imaju poverenje, pa je mamin polazak na posao mnogo bezbolniji. Dete neće biti u kolektivu, pa će se samim tim i infekcije ređe javljati. A ako se ipak razboli, mama neće morati da odsustvuje s posla, jer je beba u iskusnim rukama.

Mane Ma koliko voleli svoje unučiće, bake i deke su često u godinama, pa im čuvanje živahnog mališana može biti veliki psihički ali i fizički napor. Različiti vaspitni stilovi. Bebisiterkama je posao da slušaju uputstva roditelja, a bake i deke nekad „kvare“ decu dopuštajući im da rade ono što roditelji ne bi. Ipak, ne bi trebalo da bude problema ukoliko se od početka ustanove jasna pravila doslednosti u vaspitanju.

Vrtić Prednosti Bilo da je državni ili privatni, vaše dete će se u vrtiću družiti s vršnjacima i potpuno prilagoditi kolektivu, njegovim pravilima i socijalnim normama. Takođe, imaće priliku da vežba socijalne kontakte i da nauči da rešava konflikte s vršnjacima. Edukacija. Ma koliko bebisiterka bila posvećena detetu, ništa ne može da zameni kolektivnu edukaciju kroz zajedničko čitanje priča, kreativne radionice i kasnije predškolski program. Cena. Ovaj način čuvanja dece predstavlja manji udar na džep, pogotovo ako roditelji zbog visine primanja imaju pravo na popust, pa tako plaćaju od 1.000 do 8.500 hiljada dinara za celodnevni boravak Privatni vrtići su skuplji i njihova cena je slična ceni usluga bebisiterke.

Mane Kolektivne infekcije. Dete je u kolektivu neminovno više izloženo bakterijama i virusima, pa je razbolevanje mnogo češće. To roditelje pokoleba, nekada čak i ispišu mališana iz vrtića. Manjak pažnje. Iako u velikoj većini vrtića veoma kvalitetno brinu o deci, grupe su im velike, nekada je u njima i više od tridesetoro mališana, što govori da ne mogu svi imati dovoljno neophodne pažnje.

Montesori - sloboda izbora Odrasli ne mogu da podučavaju decu uzrasta od tri do šest godina. Oni jedino mogu da kroz inteligentnu opservaciju, svakog sata, svakog dana, prate njihov razvoj dok su zaokupljena svojim aktivnostima. To je jedan od osnovnih principa posebnih obdaništa koja rade po Montesori metodu. A Montesori program, jedan od najrazvijenijih u svetu, u Beogradu i Srbiji primenjuje se već petnaest godina. - Njegova suština je pre svega u individualnom pristupu deci - rekli su nam u Montesori školi “Pitagora”. - To znači da svako dete samo bira šta će da radi, počev od materijala, a specijalni materijali stoje na policama po celoj školici. Ovi materijali su podeljeni u 3 grupe: praktični (predmeti koji se sreću u svakodnevnom životu, posude, voda, brašno, makaze...), senzorni (podstiču razvoj čula - zvučne kutije, mirišljave bočice...) i akademski (matematika, jezik, biologija, razni globusi).

Uloga vaspitača je da dete podržava, da mu pokaže način na koji se odabrani materijal koristi, a zatim će ono samostalno da manipuliše njime sve dokle je motivisano za to. Ovo je jedan od najčešćih načina rada u prepodnevnom satima. - Već oko podneva deca se uključuju i u grupne aktivnosti, a ukoliko neko od njih to ne želi, dopušta mu se da radi nešto drugo - rekli su nam u “Pitagori”. - Na taj način poštuje se sloboda izbora deteta, što predstavlja jedan od načina razvijanja njegovog samopoštovanja. Marija Montesori, osnivač programa, je smatrala da je period od rođenja do šeste godine najznačajniji u životu deteta. U tom uzrastu se čini kao da dete ima “mozak koji upija” , što znači da asimilira utiske iz okruženja koji mu pomažu u formiranju moždanih funkcija. A ruka, to jest šaka, usko je povezana sa razvojem mozga deteta. Zato deca moraju da dodirnu određeni predmet, osete njegov oblik, temperaturu i slično.

baby planeta 15


tema broja: čuvanje dece

ZBRINUTA BEBA, SREĆNIJA PORODICA Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da su porodice čiji su najmlađi članovi dobro zbrinuti stabilnije, smirenije, srećnije i poslovno uspešnije. Pošto briga o detetu zahteva puno vremena i energije, Baby Planeta daje predlog proizvoda koji će olakšati ovaj veoma odgovoran posao, bilo da vaš mezimac veći deo dana provodi sa vama, ili o njemu brinu baka, deka, bebisiterka Da beba bude mirna Prvi na našoj listi predloga je veoma korisna i praktična stvar - 2 u 1 ljuljaška Swing’N’Bounce, koju deca mogu koristiti još od rođenja. Sedište se može skinuti i koristiti zasebno kao ležaljka, što detetu pruža maksimalnu udobnost, a roditeljima uštedu u prostoru i novcu. Sedište ljuljaške dizajnirano je tako da podseća na roditeljsko naručje. Poseduje šest brzina ljuljanja, tri položaja nagiba sedišta, pojas sa pet sigurnosnih tačaka, kao i 2 nivoa umirujuće vibracije. U zavisnosti od raspoloženja deteta možete izabrati jednu od deset klasičnih melodija ili zvukova iz prirode. Iznad detetove glave nalazi se niz sa ogledalom i mekanim igračkama veselih boja, koje stimulišu razvoj fine motorike. Rukovanje ovom ljuljaškom je jednostavno, lako se sklapa i postavlja, a prilikom odlaganje ne zauzima puno prostora.

Graco ljuljaška Swing 'N' Bounce

Za zdrav san Kvalitetan san je ključan za rast i razvoj novorođenčadi i dece. Kako bi se obezbedio normalan razvoj, bebe pored noćnog moraju imati i dnevni san. Vreme provedeno u spavanju razlikuje se od bebe do bebe, ali jedno je zajedničko svima - za kvalitetan san neophodan je udoban krevetac. Hauck krevetac-ogradica Square kombinacija je prostora za san i igru. Namenjen je pre svega modernim roditeljima koji su stalno u pokretu. Dimenzija je 96x96 cm, što obezbeđuje dovoljno prostora za igru koji dodatno možete oplemeniti detetovim omiljenim igračkama. Strane kreveca-ogradice su od providne mrežice, tako da dete u svakom trenutku možete držati na oku. Namenjen je mališanima od rođenja do tri godine. Lako se sklapa i tada zauzima vrlo malo mesta, što ga čini zgodnim za putovanja ili odlaske u posetu.

Hauck krevetac-ogradica Square

Sve proizvode sa ove strane možete kupiti na prodajnim mestima Aksa Baby Mega Store i ostalim Baby Planeta prodajnim mestima. Spisak Baby Planeta prodajnih mesta možete pronaći na strani 42. 16 baby planeta


tema broja: čuvanje dece Bezbrižne šetnje Kada se dete naspava, trebalo bi ga izvesti na svež vazduh, jer dokazano je da su deca koja duže borave na svežem vazduhu mnogo zdravija od one koja većinu vremena provode u zatvorenom prostoru. Preporučuje se da dete na svežem vazduhu provede svaki dan najmanje dva do tri sata. Iz Lindama dolazi veoma praktičan proizvod – kaiševi za hodanje, uz koje šetnja sa mališanom postaje veoma laka i bezbedna. Čvrsti kaiševi i izdržljive kopče osiguravaju bezbednost, a pri tome su vrlo udobni za dete. Stavljanje kaiševa ne oduzima puno vremena, jer su zahvaljujući plastičnim spojnicama veoma laki za rukovanje. Kaiševi prate rast i razvoj deteta i pogodni su za uzrast od šest meseci do četiri godine. A da bi istraživanje velikog sveta detetu bilo olakšano, u specijalnim prodavnicama dostupna je i stilizovana verzija tradicionalnih kaiševa za hodanje – kaiševi sa dodatkom ranca sa sigurnosnim fluorescentnim nalepnicama, dovoljno velikim da u njega stanu osnovne stvari koje će mališanu zatrebati tokom šetnje. Ovaj model sadrži rukohvat za podršku koji će idealno poslužiti dok dete uči da hoda, vozi bicikl ili rolere. Kao i klasičan model i ovaj je pogodan za decu od šest meseci do četiri godine. Lindam kaiševe za hodanje možete kupiti na prodajnim mestima Aksa Baby Mega Store, Dody shopu u Leskovcu, kao i u bolje snabdevenim dečijim radnjama, apotekama i hipermarketima.

Lindam kaiševi za hodanje

Čistoća non-stop Bilo da vaše dete u šetnju ide sa vama, bebisiterkom, bakom ili dekom, obavezan deo njegovog nesesera neka budu Chicco vlažne maramice. Jednostavne su za upotrebu i obezbeđuju potpunu čistoću i higijenu u trenutku, bilo da detetu čistite rukice ili lice, ili mu menjate pelene i temeljno čistite guzu. Nežna formula Chicco vlažnih maramica kožu ostavlja čistom, mirisnom i negovanom. Ne sadrže agresivne sastojke i alkohol, što ih čini potpuno neškodljivim za bebu. Ove maramice hidriraju kožu, a pri tom ne narušavaju njenu prirodnu pH vrednost. Chicco vlažne maramice su dermatološki i mikrobiološki testirane i preporučene za upotrebu od Evropskog dermatološkog instituta, a možete ih kupiti u Merkatoru, Rodi, Idei, Lilly drogerijama, na svim prodajnim mestima Aksa Baby Mega Store, Dody shopu u Leskovcu, kao i u bolje snabdevenim apotekama.

Chicco vlažne maramice, pakovanje od 24 i 72 komada

Za zajedničke porodične obroke Zbog stalne trke sa vremenom danas se sve manje vremena posvećuje zajedničkom obedovanju svih članova porodice. Stručnjaci savetuju da zajedničke obroke treba praktikovati što češće jer kroz njih deca imaju mogućnost da od najranijih dana nauče kako treba da se ponašaju za stolom, a ujedno ostvaruju i zdravu interakciju s drugim članovima porodice. Kako bi vam se u zajedničkim obrocima za stolom pridružio i najmlađi član, predlažemo Hauck hranilicu Mac Baby koja ima udobno postavljeno sedište pa će vaše dete u obroku uživati u društvu najbližih. Dodatnoj udobnosti deteta doprinosi i oslonac za noge. Sigurnost za vreme obroka obezbeđuje stabilna ali veoma lagana čelična konstrukcija kao i kaiševi sa pet sigurnosnih tačaka. Ova hranilica je veoma jednostavna za sklapanje i rasklapanje, a sklopljena zauzima jako malo prostora. Težina stolice je 4,5 kg, a namenjena je uzrastu od pet do 36 meseci. Hauck hranilicu Mac Baby možete kupiti u AKSA Baby Mega Store, kao i u Dody shopu u Leskovcu.

Hauck hranilica MacBaby Playpark

Sve proizvode sa ove strane možete kupiti na prodajnim mestima Aksa Baby Mega Store i ostalim Baby Planeta prodajnim mestima. Spisak Baby Planeta prodajnih mesta možete pronaći na strani 42. baby planeta 17


tema broja: čuvanje dece Da bebini obroci budu zabavni Kada smo dete udobno smestili, treba misliti i na pribor kojim će ono jesti. Nuby vam predstavlja pribor za jelo uz koji će vašem mališanu svaki obrok biti pravo uživanje i zabava. Lepo dizajnirana Nuby Wacky činija sa poklopcem napravljena je od čvrstih i izdržljivih materijala, pa je pogodna za podgrevanje hrane i u mikrotalasnoj pećnici. Poklopac čvrsto prianja uz činiju i sprečava prosipanje hrane a ujedno sadržaj činije štiti od prljanja. Nuby silikonske termoosetljive kašike specijalno su napravljene za prve bebine obroke, pri čemu se pre svega vodilo računa o bezbednosti deteta. Kašike automatski menjaju boju kada temperatura hrane pređe 40 stepeni, dok meki vrh isključuje mogućnost povređivanja desni i zubića koji tek izrastaju. Laka i duga drška olakšava hranjenje i zahvatanje iz dubokih posuda. Nuby pribor za jelo ne sadrži bisfenol A koji je, inače, sastavni deo mnogih proizvoda za svakodnevnu upotrebu. Iako se možda u prvi mah ne čini da postoji veza između pribora za jelo i razvoja motorike deteta, istina je da lep, anatomski oblikovan pribor utiče na razvoj fine motorike, pogotovo ako je živih i veselih boja kao što je Nuby.

Nuby Wacky činije i silikonske termoosetljive kašike

Zdrav i siguran zalogaj Svaki roditelj će se složiti da njegovo dete zaslužuje najbolje, pogotovo kada je u pitanju hrana koja malom organizmu obezbeđuje optimalne količine hranljivih sastojaka, a time pravilan rast i razvoj. Ako je u vašem životu sve više obaveza a sve manje vremena koje, između ostalog, možete provesti u pripremanju obroka za svog mezimca, ili vam možda kuvanje nije jača strana, preporučujemo proizvode nemačke kompanije Sunval iza koje je pola veka duga tradicija u proizvodnji hrane od organskih namirnica. A već je poznato da je hrana proizvedena na prirodan način kvalitetnija i ukusnija, nju dete lakše prihvata i, što je veoma bitno, smanjuje rizik od alergija. Takođe, organska hrana obezbeđuje dečjem organizmu optimalne količine vitamina C, gvožđa, magnezijuma i fosfora. Uz Sunval proizvode u svakom trenutku obrok za vašeg mališana vam je nadohvat ruke. Ovi proizvodi ne sadrže kristal šećer, so, vezivna sredstva, arome, boje i konzervanse, a za decu alergičnu na određene namirnice Sunval je razvio posebnu Bio Bambini liniju u kojoj su čisto voće i mono povrće.

Vreme je za igru Igra je važan deo odrastanja deteta jer mu pomaže da se nesmetano tano psihički, fizički i emocionalno razvija. Obezbedite da vaše dete zdravo avo i aktivno provodi slobodno vreme, a u tome će vam pomoći Hello Kitty kocke proizvođača igračaka BIG, koji je deo velike nemačke kompanije anije SIMBIA DICKIE GROUP. Priča o Hello Kitty počinje davne 1974. u Japanu panu gde je ovaj brend nastao i to kao simbol na novčaniku, a danas je popularan laran i dostupan u celom svetu. Pravilan odabir igračaka ima važnu ulogu gu za razvoj deteta, a ove kocke kreirane su tako da poštuju njegov uzrast rast i razvoj i namenjene su deci starijoj od godinu i po dana. Igranje sa Hello Kitty kockama detetu pruža mogućnost stvaralačkog izražavanja i zahteva h određeni intelektualni napor što mu omogućava da rano razvija pamćenje, zapažanje, produžavanje koncentracije i usmeravanje pažnje. Kroz igru dete istražuje i razvija svoju maštu i kreativnost, što je od velikog značaja u eri kompjuterskih igara.

Hello Kitty kocke Vila i Safari

Sve proizvode sa ove strane možete kupiti na prodajnim mestima Aksa Baby Mega Store i ostalim Baby Planeta prodajnim mestima. Spisak Baby Planeta prodajnih mesta možete pronaći na strani 42. 18 baby planeta


baby planeta 19


kreativna knjižara

PRVI DANI U VRTIĆU ormalno je da prvi dani u vrtiću budu N stresan period prilagođavanja i za decu, i za roditelje. Deca tada često osećaju snažan gnev,

nelagodnost, stidljivost, čak i strah. Roditelji se, takođe, bore sa svojim osećanjima: s napetošću zbog odvajanja, nelagodnošću, besom, krivicom i razočaranjem. Ako sve ne ide onako kako ste se nadali, sačekajte da prođe malo vremena.

· Odvedite dete u vrtić pre nego što počne s radom. Pokažite mu ono što vam se čini da će ga interesovati i da će mu se dopasti. Razgledajte igračke, knjige, ormariće za garderobu i sprave za igranje u dvorištu. · Uspostavite komunikaciju sa vaspitačem pre nego što vrtić počne da radi.

20 baby planeta

·

Potrudite se da vaše dete uspostavi bar jedno prijateljstvo pre polaska u vrtić. Zamolite vaspitače da vam kažu da li u vašoj blizini živi neki mališan iz buduće grupe vašeg deteta. · Povedite dete da se upozna sa raznim mestima na kojima biste vi mogli biti dok je ono u vrtiću (kancelarija, samoposluga, vežbaonica). Možda će se osećati sigurnije kad bude znalo gde ste i šta radite dok niste s njim. · Pokažite detetu da razumete njegova osećanja vezana za prve dane u vrtiću, ali ostanite čvrsti i odlučni kad budete morali da ga ostavite. Zatim mu obećajte da ćete posle vrtića zajedno raditi nešto što ono voli, kako bi u vrtiću moglo da razmišlja o tom prijatnom događaju. · Trudite se da ne pokazujete uzbuđenje. Delujte samouvereno, sigurno, ležerno i ne razgovarajte s ostalim roditeljima o svojoj uznemirenosti zbog razdvajanja ako dete može da vas čuje. · Potrudite se da tog dana mlađu decu ostavite kod kuće nekome da ih čuva. Starije dete će vam biti zahvalno što ste mu posvetili punu pažnju na taj za njega poseban dan. Sam prizor mame i mlađeg brata ili sestre kako ostaju zajedno može biti dovoljan da detetu razdvajanje padne još teže. · Zamolite vaspitačicu da, ako je moguće, ostanete u vrtiću dok se i vi i dete ne osetite dovoljno opuštenim i spremnim da se razdvojite. · Uz dozvolu vaspitača dajte detetu da ponese neku sitnicu koja će ga podsećati na kuću (medaljon, neku amajliju ili specijalni papirić s nekoliko vaših reči, koji će staviti u džep). · Uspostavite uobičajene jutarnje radnje i podstaknite dete da učestvuje u oblačenju i organizovanju. · Važno je da ujutru sednete sa svojim detetom i da oboje za doručak pojedete nešto zdravo. Zajednički obrok je odlična

prilika za komunikaciju. · Iskoristite vreme kad je u kući mirno da razgovarate o aktivnostima u vrtiću koje vaše dete voli. Deca su obično spremnija da pričaju i slušaju uveče ili za vreme kupanja. · Razgovarajte s detetom o planu za povratak kući. Obavestite ga kad će neko doći po njega (posle vremena za igru, posle užine i sl.) i ko će to biti (vi, žena koja ga čuva, majka njegovog druga). · Ispričajte bebisiterki ili osobi koja tog dana vodi vaše dete u vrtić kakva su pravila za odvođenje i vraćanje kući. · Budite uvereni da nije strašno ako se ni vi ni dete ne snalazite najbolje s grupnim odlaskom u vrtić. Izaberite ono što vama odgovara... ali ipak pokušajte. · Zamolite vaspitačicu da vas na kraju sedmice izvesti kako je vaše dete, iz dana u dan, podnosilo odvajanje od vas. · Pričajte deci o svojim prvim danima u vrtiću. Vaše priče i sećanje na detinjstvo pokazaće im da zaista razumete njihovu uznemirenost dok ih umirujete i uveravate da će sve biti u redu. · Slušajte i posmatrajte ono što vam deca saopštavaju kroz igru. Igrajte se odlaska u vrtić, opraštanja i vraćanja kući. Korisno je i da zamenite uloge: pustite decu da ponekad glume vaspitača i roditelja. Lutke, igračke i pribor za crtanje takođe mogu pomoći deci da iskažu svoja osećanja i brige.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa


u susret ... jeseni

899 din.

Bib ib toys plišani li i Biba po pospani meda

899 din. 859 din. Biba toys plišana kućica sa dvorištem

1.360 din. R štit za kolica k li od d kiše kiš Reer zaštita Biba toys plišana muzička igračka

3.679 din.

1.293 din.

401 din. Hello Kitty bungalov

Chicco krema za hladno i vetrovito vreme

3.864 din.

Hello Kitty mini farma

2.053 din.

1.692 din.

Hello Kitty sladoledžija

Wow ambulantna kola Robin's medical rescue

Wow bager Lift-it Luke 16.990 din.

3.864 din. Pegasus G Graco kolica Mosaic sa zaštitom od kiše Sprint

Wow kamion Tow truck Tim & Rolling Ray

Sve proizvode sa ove strane možete kupiti na prodajnim mestima Aksa Baby Mega Store i ostalim Baby Planeta prodajnim mestima. Spisak Baby Planeta prodajnih mesta možete pronaći na strani 42. NAPOMENA: Date cene su iz prodajnih objekata Aksa Baby Mega Store i moguća su odstupanja od njih na drugim prodajnim mestima.


kaži aaa...

Stručni saradnik: dr Danijela Milosavljević, lekar opšte medicine

VRTIĆ, ISPIT ZA IMUNITET

Jaslice i vrtić za mnoge roditelje su sinonim za često pobolevanje mališana, visoke temperature i neminovno odsustvo s posla. Tačno je da boravak u kolektivu prate razne infekcije, ali treba znati da u prve tri godine života dete i bez toga godišnje ima prosečno četiri do šest infekcija gornjih disajnih puteva. Njihova učestalost se smanjuje sa odrastanjem, kaže za „Baby Planetu“ stručni saradnik dr Danijela Milosavljević kolektivima se bakterije i virusi veoma U lako prenose sa bolesne na zdravu decu, i to kijanjem i kašljanjem, ali i neposrednim kontaktom, napominje dr Milosavljević. Inkubacija (vreme od ulaska uzročnika bolesti u organizam do pojave prvih znakova oboljenja) vrlo je kratka, samo nekoliko dana, pa se bolest brzo širi. Već za desetak dana tu infekciju dobije većina dece u vrtiću. Utvrđeno je da boravak u kolektivima, suprotno verovanju, nema značajnijeg uticaja na učestalost pojave infekcija! Deca koja borave u obdaništu nisu češće bolesna od dece koja se neguju kod kuće, osim u prvih nekoliko meseci po ulasku u kolektiv, kaže dr Milosavljević.

Napasti Kao posledica nedovoljne lične higijene, u kolektivu se nekad pojave vaške ili šuga. Ako se dete stalno češka po kosi, roditelj može da vidi vaši i njihove larve. Potrebno je da larve, tj. gnjide, mehanički uništi, a vaške iščešlja gustim češljem i posebnim šamponima opere mališanu kosu. Kada je u pitanju šuga, dete se dosta češe po telu, naročito noću. Javljaju se kožne promene po stomaku i među prstima. U tom slučaju obavezno se treba javiti dermatologu da bi se počelo lečenje.

Jer ona upravo tada dolaze u kontakt sa raznim vrstama novih uzročnika infekcija, pa je dečijem organizmu potrebno vreme da stvori prirodnu otpornost na njih. 22 baby planeta

Zdravstvena adaptacija na vrtić zavisi od imunološkog statusa deteta, pri čemu deca sa dobrim imunitetom brzo steknu otpornost na različite viruse i bakterije koje se prenose među mališanima, pojašnjava naša sagovornica. Socijalizacija deteta je veoma važna za njegovo zdravo odrastanje, pa se roditelji često nađu u teškoj situaciji kada treba da odluče da li da isključe dete iz kolektiva zbog čestog obolevanja. Ipak, ima situacija kada dete treba privremeno povući iz vrtića, na primer ako je nakon dobrog oporavka po povratku u vrtić ponovo dobilo infekciju praćenu visokom temperaturom. Ili ako ima česte komplikacije tokom infekcije dobijene u vrtiću. Mališani u kolektivima najčešće obolevaju od respiratornih infekcija - kada “stradaju” grlo, nos i pluća. One mogu da budu vrlo blage, kao što je curenje nosa, kašljucanje, kijanje ili blaga gušobolja, al i da se jave komplikacije, poput gnojne angine i opstruktivne bolesti pluća. Ove infekcije se lako prenose kapljičnim putem, kašljanjem i kijanjem. Osim virusa, nekada su i bakterije uzročnici infekcija gornjih disajnih puteva, ali je teže utvrditi da li su one direktni krivci za infekcije pošto su neke od njih, npr. pneumokok i hemofilus influence, često prisutne u gornjim disajnim putevima zdrave dece. Streptokok je veoma zarazan i u kolektivima se brzo prenosi, jer se osim kapljično lako prenosi i preko predmeta - peškira i pribora za jelo. Ako je dete imalo nekomplikovanu bolest disajnih organa praćenu visokom temperaturom, treba da ostane kod kuće bar sedam dana od ozdravljenja, dok je kod lakših oblika, bez temperature ali sa jakim kašljem i kijanjem, dovoljno da nekoliko dana od izlečenja ne

Zarazne bolesti Kolektiv mogu da zahvate blaže epidemije zaraznih dečjih bolesti kao što su zauške, rubeola, ovčje boginje i vodene ospice ili varičele. Naša deca su redovno vakcinisana te su zauške, rubeola i morbilli retki, dok su vodene ospice česte i lako se šire. Varičele, ovčje boginje, izaziva virus koji se prenosi kapljično i veoma je zarazan. Može da se desi da jedan mališan zarazi svu decu u grupi koja su bila u kontaktu sa njim (naravno, ne i onu koja su preležala ovčje boginje). Dete je zarazno dva dana pre izbijanja ospi i još desetak dana, dok se ospe ne osuše. Neophodno je da dete bar dve nedelje bude izolovano, mada bi bilo dobro da se posle bolesti odmori još jednu nedelju kako bi ojačalo pre nego što se vrati redovnim aktivnostima u kolektivu.

posećuje vrtić. Ako se tokom infekcije razvila neka od ozbiljnih komplikacija koja traži antibiotsku terapiju (bronhitis, zapaljenje pluća), potrebno je da dete 10 do 14 dana posle ozdravljenja bude pošteđeno od vrtića. Dok potpuno ne ozdravi, dete nije za kolektiv! Svaka infekcija slabi detetovu odbrambenu sposobnost, pa je prijemčivo i za druge bolesti, napominje naša sagovornica. Kako postoji veliki broj različitih uzročnika bolesti, deca koja se nisu dobro oporavila mogu da uđu u "serijsku" infekciju koja traje nedeljama.


kaži aaa... Antibiotici: da ili ne? Zbog toga je važno da se dete pravilno hrani, da je ishrana bogata vitaminima i mineralima. Uz dobar san i redovne rekreativne aktivnosti može se uticati na specifičnu otpornost dečjeg organizma kako se infekcije ne bi ponavljale. Crevne infekcije su takođe česte u kolektivima. Praćene su bolovima u stomaku, nadutošću, povraćanjem, prolivima, nekada i povišenom temperaturom. A uzročnici mogu da budu i virusi i bakterije. Crevne infekcije se najčešće prenose prljavim rukama, tako da decu u vrtićima treba učiti kako da sama vode računa o ličnoj higijeni, da redovno peru ruke pre jela i posle upotrebe toaleta, napominje dr Milosavljević. U kolektivu se i crevni paraziti lako prenose, opet preko neopranih ruku posle upotrebe toaleta i pre jela. Deca koja imaju crevne parazite slabo napreduju iako dobro jedu, bleda su, često ih bolucka stomak, a noću osećaju svrab u predelu čmara gde se mogu uočiti sitne gliste. U svakom slučaju, takvoj deci treba uzeti stolicu na pregled.

Prehlade i virusne infekcije disajnih organa nije potrebno lečiti antibioticima! Nepotrebna primena antibiotika kod dece sa virusnom upalom ždrela dovodi do uništavanja bakterija koje se tu normalno nalaze. Sa započinjanjem terapije treba sačekati do rezultata brisa - 48 do 72 sata. To ne povećava rizik od mogućih komplikacija, već onemogućava reinfekciju istim tipom hemolitičkog streptokoka, podvlači dr Milosavljević. Nepravilna upotreba antibiotika može da ima dalekosežne posledice, pa je dobro da se uvek kada dete ima infekciju pre lečenja urade odgovarajuće laboratorijske analize.

Ana Milovanović

baby planeta 23


24 baby planeta


baby planeta 25


foto: Gloria

poznati roditelji

VANJA MILAČIĆ, GLUMICA

NIJE LAKO, A BESKRAJNO JE LEPO! Ljubavnu sreću našla je iz „sto drugog“ puta i danas uživa s partnerom, advokatom Božom Prelevićem, kćerkom Ksenijom i sinom Lazarom. Iako joj je karijera važna, svesno prednost daje roditeljstvu, jer je rešila da se u ovom periodu što više posveti deci

U

spešna TV i pozorišna glumica, mama dvoje male dece koja rado posećuje beogradske parkiće, a uz to nasmejana i opuštena – da li vam ovo zvuči kao nemoguća misija? Onda niste upoznali Vanju Milačić! Iako je stabilne glumačke temelje izgradila na pozorišnim daskama, a širu popularnost stekla ulogom Milanke u televizijskoj seriji “Vratiće se rode”, danas, čini se, najviše uživa u ulozi Ksenijine i Lazarove mame. Trenutno radi koliko joj prija, a ostatak vremena provodi s porodicom, decom i partnerom, poznatim advokatom Božom Prelevićem. Da li su vas deca promenila i pretresla životne prioritete? - Zvučaću stereotipno, kao i svaka majka, ali činjenica je da deca potpuno promene život roditelja. To je njihova funkcija. Na moju sreću, ta promena je nabolje. Promenili su mi se prioriteti, hijerarhijska lestvica sada izgleda drugačije i sve je dobilo mesto koje mu pripada. U prevodu,“izjednačili su se pritisci”. Čini se da ste pauzu u karijeri napravili u momentu kada ste bili u velikom glumačkom usponu. Znači li to da vam je porodica najvažnija i da ima vremena za karijeru? - Moja karijera se gradila i izgradila u pozorištu, mnoge uloge sam tamo živela, mnogo go26 baby planeta

stovala, mnogo nagrada dobila, ali to zna samo verna pozorišna publika. Zato se moj “odlazak “ u drugi medij, koji je dostupan širem gledalištu, doživeo kao moj veliki uspon i na neki način prvo pojavljivanje. Jeste, ali na tom polju. Uloga Milanke u seriji “Vratiće se rode” Gorana Gajića i uloga Divne u “Gorkim plodovima” Siniše Kovačevića sjajan su umetnički kapacitet. Takođe, smatram da svaka glumica nalazi savršen balans između porodice i obaveza na poslu, i to ništa drugačije od bilo koje žene druge profesije. Uprkos “prozivanju”, da smo površne, neorganizovane i nonšalantne, mi glumice smo veoma odgovorne, organizovane i dobre majke.

Kako su vam protekle trudnoće, jeste li imali uobičajenih problema, pogotovo imajući u vidu da je mala razlika između dece? - Imala sam sreću da nosim zdravu decu i da nemam nikakvih zdravstvenih problema. Idealna uvertira za sve što je došlo kasnije, po njihovom rođenju. Ono što me je karakterisalo poslednjih meseci trudnoće jeste nestrpljenje da ih upoznam, a do tada sam putovala, igrala predstave, išla na balet, na vežbe za trudnice, farbala prozore, krečila, jela sve što sam htela, uživala u svakom pokretu svojih beba. I u kontinuitetu bila trudna 18 meseci.

Smatrate li da vam je roditeljstvo došlo u pravo vreme? Planirate li da imate još dece? - Roditeljstvo se svakoj ženi desi u pravom trenutku. A da li se desi sa pravim čovekom, to je drugo pitanje. Ja sam od onih “srećnijih”, kojima se sve desilo sa pravim čovekom u pravom trenutku. I volela bih da imam još dece.

Kako su izgledali porođaji? Jeste li pristalica prirodnog porođaja, ili više volite da sve oko njega učinite manje bolnim? - Ja sam od retkih koje porođaj doživljavaju kao božanski lepo i nezamenjivo iskustvo. Moji porođaji su bili prirodni, bez epidurala, na šta sam preterano ponosna, kratki, užasno bolni i bučni! Na nogama sam oba puta bila već dva sata kasnije. Mislim da je to posledica poverenja u lekara Dragana Jeremića i babicu Ivanu Babok koji su me, prelepe li slučajnosti, psihički pripremili, opustili i hrabrili oba puta na isti način i na istom stolu.

Kakav je vaš partner kao otac, da li je od savremenih, uključenih tata koji ravnopravno dele obaveze s majkom? - Boža je car koji sve može, hoće, ume i ništa mu ne predstavlja teškoću. Mi smo u svemu ravnopravni i zajedno.


poznati roditelji Kakva je beba bila Ksenija, a kakva je Lazar? Koliko su bili teški u nespavanju, jelu, pažnji? - Oboje su u različitim periodima imali faze u kojima su bili nesnosni. Dešava se i sada da im dođu “žute minute”, ali još uvek mi sanacija svega toga ide od ruke. Veoma su dobra deca! Spavaju po celu noć, jedu sve jestivo što im dođe do ruku, imaju svoje navike, prohteve, drugare iz bloka i roditelje na raspolaganju. Malo li je? Kako uspevate da uklopite obaveze oko dvoje dece i posao, uloge kojima ste se jako brzo vratili? Imate li čarobni recept? - Nije to čarobni recept, to je način mišljenja. Odlučila sam se da prvih nekoliko godina njihovog života budem stalno prisutna i njihova. Zato moj posao trenutno trpi. Ne radim onoliko koliko bih želela, ne putujem onoliko koliko bih htela, te uglavnom prihvatam manje uloge kako bih sa decom bila što više. Kasnije, ako procenim da je došao trenutak da počnem da radim više, ja ću se prepustiti tome. Ne znam kakav se utisak stiče, ali trenutno malo radim. Igram „Fridu Kalo“ i „Svice“, snimam seriju “Moj rođak sa sela”, to je ukupno pet radnih dana u mesecu. Malo za glumicu, premnogo za mamu.

Da li možete čitaocima “Baby Planete” da preporučite neki proizvod za bebe ili pomagalo koje vam je naročito koristilo u odgajanju dece? - Mogu da preporučim doktorku Mirjanu Mićović iz doma zdravlja “Stari grad”. Ona je sjajna žena i sjajan pedijatar, uz nju je život lakši! Čije ste savete o roditeljstvu najviše slušali? Da li ste više intuitivna mama, ili volite da se obrazujete i čitate na ovu temu? - To je prilično nezahvalno pitanje, nekada ništa od toga što ste nabrojali nije dovoljno, a nekad je previše. Morate, pre svega, da upoznate i prepoznate svoje dete i sebe u njemu, pa onda polako krenete u proces u kojem ćete sigurno nešto uraditi dobro, a negde pogrešiti. I tako iznova, iz dana u dan. Kakvi su karakteri vaše dece, na koga liče i da li već razaznajete razlike u ličnostima i temperamentu? - Naša deca su se karakterom podelila, Ksenija liči na mamu, Lazar na tatu. Po svemu! Boža i ja se suštinski razlikujemo, tako i njih dvoje, za

sada. Temperament im je neartikulisan i neuhvatljiv, to je isto kod oboje. Ljubavnu sreću našli ste iz drugog puta. TV serija vas je učinila popularnijom nego 11 godina igranja u teatru. Izgleda da za neke stvari morate mnogo da se potrudite? Šta biste ipak želeli da svojoj deci usadite kao životni moto? - Ljubavnu sreću nisam našla iz drugog, već iz sto drugog puta. Posle nebrojeno razočaranja i truda nisam odustajala od ljubavi i ceo svoj svesni život sam je tražila. Želela bih da je moja deca nađu brzo, da nauče da je poštuju a ne podrazumevaju, da budu dobri ljudi, celoviti i skromni, da uvek imaju onoliko koliko im je dovoljno i da znaju da im baš toliko treba. Da budu isti i posebni, slobodni i svoji.

baby planeta 27


stočiću, postavi se

Autor teksta: dr Slobodanka Babić, nutricionista radnja i savetovalište zdravlja “Nutricia”

PRAVILNA ISHRANA – INVESTICIJA ZA BUDUĆNOST

FORMIRANJE NUTRITIVNIH NAVIKA Pošto je dokazano da deca svoje prehrambene navike formiraju do druge godine života, pomozite vašem mališanu da ih formira još od najranijeg uzrasta, jer je to za njega od vitalnog značaja. Dovoljno je da malo više povedete računa o izboru namirnica, načinu spremanja i serviranju, a od tih na izgled malih stvari, vaše dete i vi ima ćete ogromnu korist Povrće je izvor vitamina, minerala i dijetnih vlakana! Nažalost, mnogo je roditelja kojima je dosta teško da privole decu da pojedu makar malo povrća, a još teže da to bude svakodnevno. Takođe je važno da deca u toku nedelje jedu raznovrsno povrće: tamnozeleno (brokoli, zelje, spanać, zelenu salatu), narandžasto (šargarepu, tikvu, bundevu), suva sočiva i zrnasto (kukuruz, grašak, pasulj) kao i drugo povrće (karfiol, celer, krastavac, paradajz, tikvice). Posle druge ili treće godine deci se može davati mleko sa dva procenta masti umesto punomasnog. Ishrana deteta treba da liči na ishranu ostatka porodice, sa tri obroka i dve užine svakog dana. Treba ograničiti unos mlečnih proizvoda na 0.5 - 0.7 l i sokova 0.2 - 0.3l. Dajte deci mogućnost da biraju! U početku ponudite male obroke i imajte na umu da neki mali izbirljivci neće ni probati novo povrće sve dok ga ne vide najmanje 10 puta na tanjiru. Ohrabrujte decu da redovno jedu, pogotovo doručak! Istraživanje je pokazalo da su osobe koje doručkuju generalno mršavije. Jer, ako se doručak preskoči, telo ponekada može da bude bez hrane i 12 do 18 sati, nakon čega sledi uzimanje preobilnih obroka. A nagle energetske zalihe u organizmu skladište se u masno tkivo. Organizam koji nema stalan i siguran priliv energije i hranjivih tvari razvija nepoželjne metaboličke navike, a telo ni u stanju izgladnelosti, ni u stanju prezasićenosti ne daje svoj maksimum. Ne zaboravite da je detetu između prve i druge godine života potrebno od 900 i 1.000 kalorija dnevno. Ne terajte decu da pojedu sve iz tanjira! Deca se brzo umore od istog ukusa, pa pojedu samo pola svog obroka tvrdeći da su siti, ali i dalje hoće kolač. Izbegavajte da određenu hranu koristite kao nagradu! Drugim rečima govoreći deci da mogu da pojedu slatkiše ako prvo pojedu povrće jednostavno pravite slatkiše još poželjnijim, a povrće još nepoželjnijim.

28 baby planeta

Obroci u društvu Pored toga što su od presudnog značaja za psihosocijalni razvoj deteta, porodični odnosi imaju veliki uticaj i na formiranje detetovih nutritivnih navika. Porodične navike u ishrani uglavnom utiču na dete dok je još malo, a kada poraste, presudan je uticaj druge dece. Ako dete ide u vrtić, obroci sa drugarima iz vrtića pomoći će čak i najprobirljivijima da prihvate razne vrste hrane.


rešenje za mamine probleme

PRIJATELJ BEBINE KOŽE Chicco omekšivač za veš Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da je danas sve veći broj dece koja imaju suvu i osetljivu kožu ili su sklona alergijama i ekcemima. Alergija je reakcija imunog sistema na supstancu iz okruženja koja se zove alergen. Kada dete dođe u kontakt sa alergenom, njegovo telo ga prepoznaje kao opasnost. Kako bi se odbranio, organizam ispušta histamine i druge hemikalije koje iritiraju telo i uzrokuju simptome kao što su kijanje, svrab, kašalj i curenje iz nosa. Alergijske promene najčešće se javljaju na koži, jer je ona najveći organ ljudskog tela i predstavlja barijeru između organizma i spoljašnje sredine. Alergijskim reakcijama posebno su podložna deca, jer im je koža nedovoljno razvijena, pa lakše propušta negativne supstance iz spoljašnje sredine. One se na koži manifestuju crvenilom, perutanjem i osipom, a u težim slučajevima i plikovima i ranicama, pogotovo na mestima koja su u dodiru sa vlagom. Sve to je praćeno svrabom, dete se češe i dodatno pogoršava stanje. Pored toga, dete postaje nervozno, razdražljivo i ima problema sa spavanjem. Intenzitet ovih pojava zavisi i od vrste alergena. Međutim, nekada ne možemo jasno identifikovati alergen i otkriti uzrok alergije. Jedan od pritajenih alergena je i omekšivač. I zato nije svejedno koji omekšivač se koristi za bebine stvarčice, jer pogrešan izbor može biti veoma opasan. Istraživači i stručnjaci renomiranog brenda Chicco proizveli su omekšivač koji se može koristiti od samog rođenja deteta. Napravljen je od aditiva prirodnog porekla, dermatološki je testiran, antistatičan je i 90 odsto biorazgradiv. Upotrebom ovog omekšivača bebina odeća postaje meka i nežno mirisna, vlakna i boje ostaju neoštećeni, a bebina koža neiritirana. Rezultati testiranja u Evropskom dermatološkom institutu pokazuju da Chicco omekšivač ne sadrži nikl, potencijalnu kancerogenu supstancu, i da ima manje od 5 posto form-aldehida koji u toj koncentraciji ne iritira kožu i disajne puteve. Takođe, sadrži i manje od 5 posto parfema, što je veoma važno jer je nežna dečija koža posebno osetljiva na parfeme. Ako želite da vaša beba ima mirisnu odeću ali i zdravu kožu bez alergija, nabavite Chicco omekšivač koji se prodaje u dve mirisne note - s blagim mirisom bebi pudera i blagim mirisom belog mošusa. Prodajna mesta: Aksa Baby Mega Store i ostala Baby Planeta prodajna mesta. Spisak Baby Planeta prodajnih mesta možete pronaći na strani 42.

ZA DOJENJE BEZ NEPRIJATNOSTI I BOLA Nuby Natural Touch Comfort pumpica za grudi Šest do osam nedelja nakon porođaja svi organi žene manje ili više vraćaju se u stanje pre trudnoće, osim dojki. Prvih nekoliko dana posle porođaja dojke izlučuju kolostrum koji inače nema hranjivu vrednost. Posle toga dolazi do obilnijeg lučenja mleka. Usled prirodnog refleksa svaki kontakt bebinih usana sa bradavicom majke dovodi do naviranja mleka u dojke. Ako je pražnjenje mleka iz dojki nedovoljno, dolazi do tzv. staze ili zastoja mleka u mlečnim žlezdama i kanalima. Kao posledica toga dojke nabreknu, postaju čvrste, osetljive i bolne na dodir, a moguća je i pojava povišene telesne temperature. Sve ovo ukazuje na pojavu mastitisa - upale dojki. Razvoju mastitisa upravo pogoduje zastoj mleka u dojkama, pa prvo treba uraditi korekciju dojenja sve dok se ne uspostavi ravnoteža između dotoka i oticanja mleka. U ovoj situaciji problem se jednostavno može rešiti upotrebom pumpica za izmazanje mleka. Osim što preveniraju pojavu mastitisa, pumpice su dobre i u situacijama kad je beba još mala, a mama mora da ide na posao. U tom slučaju mame mogu da ostave izmuzeno mleko kako bi neko nahranio novorođenče. Takođe, korišćenje pumpice pomaže tokom prelaska sa dojenja na hranjenje pomoću flašice. Iz kolekcije Natural Touch renomiranog američkog proizvođača za bebe i decu NUBY stiže manuelna pumpica za grudi COMFORT. Potpuno je bezbedna za upotrebu jer ne sadrži bisfenol A, PVC, niti ftalate, supstance koje se dodaju proizvodima od plastike kako bi ih omekšali i učinili elastičnijima, a koje, kako pokazuju poslednja istraživanja, remete hormonsku ravnotežu organizma i imaju kancerogeno dejstvo. Ova pumpica poseduje veliku dijafragmu koja obezbeđuje veću udobnost i smanjuje rizik od bola. Mekani, silikonski rog sa stimulacionim jastucima obezbeđuje brži protok mleka, a pomoću podesivog usisnog ventila možete pilagoditi njenu usisnu snagu. Manuelna pumpica COMFORT je veoma laka za upotrebu i montažu, i ako je potrebno uvek je možete poneti sa sobom. U slučaju da mama mleko koje je izmuzla treba da ostavi da neko nahrani njenu bebu, pumpica se jednostavno može monitrati na bilo koju Nuby Natural Touch čašu ili flašicu. NUBY Natural Touch pumpicu za grudi COMFORT možete kupiti na prodajnim mestima Aksa Baby Mega Store i ostalim Baby Planeta prodajnim mestima. Spisak Baby Planeta prodajnih mesta možete pronaći na strani 42.

baby planeta 29


moj drugar

KAKO NAĆI I IZABRATI BEBISITERKU? Kako naći bebisiterku? Ako ste tek započeli potragu za bebisiterkom, nemojte se plašiti – postoji mnogo načina da nađete kvalifikovanu osobu koja će čuvati vaše dete. Dobar potez je da svima razglasite kako tražite bebisiterku, pregledate oglase u novinama, pozovete agencije koje se bave tim poslom. Kako izabrati bebisiterku? Sve zavisi od vaših potreba. Ako ćete bebu ostaviti samu sa bebisiterkom, neka to onda bude osoba dovoljno stara i zrela za taj zadatak. Godine, naravno, nisu jedini i odlučujući faktor. Ako se odlučite da vašu bebu čuva osoba iz profesionalne agencije, uvek tražite preporuke, pitajte koliko ima iskustva, koliko su bila stara deca koju je čuvala i kakve su joj bile obaveze. Ipak, bez obzira na sve sjajne preporuke i iskustva, ako vama ta osoba ’’ne leži’’ i ako kroz razgovor niste uspostavili opušten odnos, potražite nekog drugog. Ako vam pak treba neko da pričuva dete samo nakratko, čak ako je to možda tinejdžer za kog verujete da će se dobro snaći sa vašim mališanom dok vi trknete do prodavnice, proverite ipak poznaje li osnove prve pomoći. Takođe, napomenite da nikad ne drma vašu bebu. Kada izlazite iz kuće, treba da budete sigurni da ste bebu ostavili sa osobom koja zna da se nosi u hitnim situacijama, ili koja će makar znati koga da pozove u određenoj situaciji i šta tačno treba da radi ako se pojavi bilo

kakav problem. Takođe, treba da ustanovite osnovna pravila ponašanja u kući, koja će bebisiterka poštovati. Na primer, sme li bebisiterka da gleda televiziju, očekujete li da će oprati sudove posle večere, i, naravno, da nikako ne treba da puši niti da bez vaše dozvole poziva društvo u kuću. Šta treba pitati potencijalnu bebisiterku? Nakon što ste saznali osnovne stvari, pogledali preporuke i odredili vreme kada beba treba da se čuva, proverite koliko bebisiterka poznaje osnove bezbednosti. Osim što treba da poznaje davanje veštačkog disanja bebi, pitajte je zna li kako da se ponaša u slučaju gušenja i šta se radi ukoliko izbije požar, ili se javi neka druga vanredna situacija. Potom pređite na to kakva je sa decom. Voli li bebe i decu? (Naravno, reći će da ih voli, pa probajte sa malo drugačijim pitanjima kako biste dobili kompletan odgovor. Pokušajte sa: zašto volite da radite sa decom ili šta najviše volite u čuvanju dece). Ako imate malo stariju decu, saznajte da li će se igrati sa njima ili ih zabavljati kroz igrice, sport ili na neki drugi način. Hoće li biti raspoložena da igra fudbal sa vašim mališanom u dvorištu? Ne treba vam neko ko će postaviti dete ispred televizora, a za to vreme pričati telefonom sa drugaricama. Na kraju pitajte ima li neke svoje navike (pije ili puši) koje će vam smetati. Ako vam je važno jezičko izražavanje, napomenite kako ne želite da psuje pred vašim detetom. Nemojte zaboraviti da postavite pravila: do koliko sati dete može da gleda televiziju, koje emisije ona ne sme da gleda, ili koju muziku da sluša dok je dete budno. Zapamtite, ne postoji nebitno pitanje kada je u pitanju bezbednost i dobrobit vaše bebe. Koliko treba da platim? Cene za čuvanje dece relativne su i zavise od nekoliko faktora, počev od toga gde živite, do toga koliko dece imate, da li ta osoba treba da kuva i možda razvozi decu. Pitajte komšije i prijatelje koliko oni plaćaju kako biste najlakše zaključili koliko i vi novca treba da izdvojite. Vaša bebisiterka verovatno ima svoje cene, a i njene preporuke i iskustvo mogu da utiču na to koliko ćete joj ponuditi.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa www.bebac.com 30 baby planeta


baby planeta 31


?

roditeljske dileme

OČEVI, NAUČITE UMETNOST POVEZIVANJA S BEBOM

TATA-MATE ZA RODITELJSTVO Da li ste tata statista, ili angažovani tata? Da li panično dozivate suprugu kad beba treba da se presvuče, ili ste kadri da se sami izborite s tim? Biti otac, čini se, nikada nije bilo zahtevnije (a i supruge će vam reći koliko je danas teško biti supermama), ali vredi potruditi se. Istraživanje američkog Juta univerziteta pokazalo je da deca emocionalno povezanija s oba roditelja kasnije imaju znatno veće šanse za razvijanje sigurnijih veza i formiranje jakog karaktera straživač odnosa očeva i dece Džonatan Lev, kaže da tate mogu Isvojim da urade mnogo toga da bi se od početka snažno povezali sa bebama i još više uživali u roditeljstvu. Iako su deca prvih meseci po rođenju više vezana za majku, to ne znači da očevi ne treba da se aktivno uključe u porodični život. Mnoge buduće tate suočavaju se sa strahovima i zbunjenošću. Pitate se kako da se povežete sa svojom bebom. Evo nekih odgovora na vaše dileme. Strah je normalan Očevi nemaju privilegiju da direktno dožive iskustva poput trudnoće, porođaja, dojenja i moraju na sasvim drugačiji način da dožive novo biće, kažu psiholozi. Rođenje deteta je jedna od najvećih životnih promena i veliki izazov. Sasvim je normalno da tate osećaju mnoge strahove, poput onog da li će dovoljno voleti bebu, da li će umeti da je neguju, da li će biti adekvatni očevi, da li će ih partnerke zapostaviti zbog majčinstva. Strah se prevazilazi jedino - vežbanjem. Nemojte posmatrati sa strane, probajte! Vaša beba vam neće zameriti i ako niste odmah savršeni u svemu. Budite tu! Prirodno je da majka, pogotovo prvih meseci, bude više s detetom, a očevi često moraju mnogo da rade kako bi obezbedili dovoljno prihoda porodici. Međutim, veoma je važno da otac od početka bude dovoljno s bebom i da se zajedničko vreme ne svede na nekoliko desetina minuta nošenja ili šetnje u kolicima. Nekad se mora žrtvovati slobodno vreme, prijatelji, dete treba da vam bude prioritet. Uključite se u male brige Iako istraživanja pokazuju da se najčešće očevi pronađu u ulozi nekog ko se s bebom igra, a majka u ulozi negovateljice, nigde ne piše da mora tako! Promenite svojoj bebi pelenu, uključite se u svakodnevne rutine jela, kupanja, spavanja. Napravite od toga prijatne zajedničke trenutke ili posebne rituale za vašu porodicu. Ne samo da ćete svi uživati, već ćete i beba i vi biti spremni ako mama iz nekog razloga bude morala da odsustvuje. Učite! 32 baby planeta

I tate mogu na bolovanje! Iako kod nas još nije uobičajeno, a ni popularno, i tate mogu na porodiljsko! U stvari, mogu da umesto majke koriste bolovanje radi nege deteta, od njegovog trećeg do jedanestog meseca. Da bi ostvarili to pravo, tatama treba izvod iz matične knjige rođenih za dete ili decu, izvod iz matične knjige venčanih, radna knjižica, rešenje poslodavca kojim se slaže s odsustvom s posla radi nege deteta i izjava majke da daje dozvolu ocu za korišćenje bolovanja, jer ona počinje da radi. Nažalost, za godinu i po važenja ovog propisa samo je 17 očeva iskoristilo ovu divnu mogućnost da se povežu sa svojim bebama čuvajući ih dok mame rade.


roditeljske dileme

Mame, ne sabotirajte Mnogi muškarci, i pored najbolje namere da se uključe u nove porodične obaveze i brigu oko bebe, moraju da ustuknu pred mamama lavicama koje imaju potrebu da sve oko bebe rade – same. Mame, niste te bebe same donele na svet, nema potrebe da sprečavate partnere da i oni budu roditelji. Možda neće odmah baš najbolje staviti pelenu, ili će pogrešno upariti benkicu i štrample, ali to nije bitno. Bitna je pomoć posvećenog i angažovanog oca. Opustite se i prihvatite pomoć, svima ćete olakšati, a najviše sebi.

Mada nema knjige iz koje ćete naučiti kako da budete dobar tata, znajte da je to odgovoran posao i da odgovore na neke dileme i pitanja (a biće ih jako mnogo) možete da potražite u stručnoj literaturi, od stručnjaka, ali i od poznanika i prijatelja koji su na sličnim roditeljskim mukama. A mnogo toga možete da naučite i od svoje bebe i da kao otac rastete s njom. I igra, i briga Iako je lepo igrati se s decom i na taj način provoditi vreme s njima, još je bolje, a i za vašu vezu korisnije, ako uskočite s čuvanjem i obavezama kada je mama zauzeta ili previše umorna. Besane noći zbog visoke temperature nisu “privilegija” samo mama, a osim deteta, kojem će sigurno prijati tatin zagrljaj, sigurno će vam i supruga biti veoma zahvalna što delite i one manje lepe roditeljske obaveze. Ana Milovanović

baby planeta 33


roda na putu

Stručni saradnik: dr Mima Fazlagić ginekolog akušer

Kalendar pregleda u trudnoći

Pažljivo posmatranje bebinog razvoja

Od trenutka kada se na testu za trudnoću pojavi druga crtica, posete ginekologu postaju mnogo češće. U trudnoći je važno raditi osnovne preglede, koji su propisani Nacionalnim vodičem za zdravstvenu zaštitu žena. Njime je, naime, definisano kada se u trudnoći rade pregledi, a samo u posebnim slučajevima lekar određuje dodatne analize, kaže za „Baby Planetu“ dr Mima Fazlagić, ginekolog akušer ažno je razjasniti da trudnoća nije bolest – kaže dr Fazlagić. - Samo Vsu fiziološke zdrava žena može da ostane trudna, a više od tri četvrtine trudnoća i bez ikakvih komplikacija. U saradnji s dr Fazlagić dajemo vam pregled najvažnijh pregleda u trudnoći: Obično se posle prvog pregleda viđanje s ginekologom zakazuje za 16, 24, 28, i 32. nedelju. Što se tiče ultrazvučnih pregleda, osim prvog, propisuju se obavezni od 11. do 14. nedelje, od 20. do 24, i od 30. do 34. nedelje trudnoće. PRVI TRIMESTAR

• Kad menstruacija kasni, žena obično uradi test na trudnoću.

Kako test iz krvi koji određuje visinu beta HCG hormona ne isključuje vanmateričnu trudnoću, ultrazvukom se radi konačna potvrda vitalnosti trudnoće i pravilan položaj ploda u materici. Nakon toga potrebno je uraditi osnovne laboratorijske analize i odrediti krvnu grupu. • Na početku trudnoće najčešće se uradi i ginekološki pregled, uzme anamneza od trudnice, ispita postojanje eventualnih bolesti u porodici. Ako ima potrebe, radi se analiza krvi na različite infekcije (toksoplazmozu, herpes, citomegalovirus-„TORCH“ test) • U proseku, na svakih šest nedelja radi se analiza krvi kako bi se proverila krvna slika kao i osnovni biohemijski parametri. Uradi se i RH test, pa ukoliko je trudnica RH negativna, do kraja trudnoće mora redovno da kontroliše antitela. • Između 12. i 13. nedelje radi se ultrazvučni pregled kojim se proveravaju parametri poput postojanja nosne kosti i debljina vratnog nabora. • U paketu s tim pregledom analiziraju se određeni hormoni iz krvi - radi se takozvni „dabl“ test kojim se određuje rizik za hromozomske anomalije. Ovaj test je statistički, pokazuje rizik da beba ima hromozomske anomalije i poređenjem s ostalim rezultatatima odlučuje se treba li da se rade i drugi, dodatni testovi.

34 baby planeta

DRUGI TRIMESTAR

• U 20. nedelji radi se ekspertski UZ pregled kojim se utvrđuje

deteljna anatomija ploda kao i mesto posteljice. • U drugom trimestru redovno se prati porast težine i kontroliše krvni pritisak. • U ovom periodu obično se trudnica ispituje na virus HIV-a, a u slučaju potrebe pregledom se proverava stanje grlića materice. • Od 20. do 24. nedelje ultrazvukom mogu detaljnije da se vide organi bebe, a posebna pažnja obraća se na srce i protok materičnih arterija, koje snabdevaju bebu kiseonikom i hranom. • U 28. nedelji radi se test opterećenja glukozom, da bi se ispitao metabolizam ugljenih hidrata i sprečila pojava trudničkog dijabetesa.


roda na putu TREĆI TRIMESTAR

• U trećem trimestru se UZ pregledom prati rast ploda, zrelost posteljice i količina plodove vode. • Ukoliko je kolposkopski pregled (mikroskopski pregled grlića materice ) rađen neposredno pre trudnoće, onda se sledeći pregled grlića radi posle porođaja. • U 36. nedelji obično se radi HBS antigen, test na žuticu. Uzimaju se nalazi brisa i radi se koprokultura (laboratorijski pregled stolice). • Tokom devetog meseca kontrole su češće, povremeno se CTH aparatom snima rad srca i vitalnost bebe. Ako se prođe verovatni termin porođaja, posete lekaru su još češće kako bi se proveravalo da li je beba u redu i da li možda pati. • U devetom mesecu rade se i ginekološki pregledi da bi se pred porođaj utvrdilo stanje grlića i njegove osobine.

Zlatna sredina Iako je poželjno da trudnoća bude uredno medicinski praćena, ne treba preterivati sa čestim ultrazvučnim i ginekološkim pregledima. Osim onih koji su obavezni tokom trudnoće, ne treba insistirati na dodatnim pregledima, već tu odluku prepustiti stručnjacima koji najbolje mogu da procene da li su dodatni pregledi zaista potrebni.

baby planeta 35


roda na putu

Autor teksta: akušerska sestra Marica Đorđević Dom zdravlja Zvezdara

PSIHOFIZIČKA PRIPREMA TRUDNICA ZA POROĐAJ Domu zdravlja Zvezdara psihofizička U priprema trudnica se obavlja od 1993. u okviru savetovališta za trudnice. Pripremu obavlja kadar sa završenom kliničkom obukom u GAK Narodni front, koju je dugi niz godina uspešno vodila fizioterapeut Mila Alijoski. Osnovni cilj psihofizičke pripreme je da porodilja racionalno koristi snagu i da uspostavi saradnju sa lekarom i babicom koji vode porođaj. Priprema se odvija kroz fizičke vežbe i časove o normalnoj fiziologiji trudnoće i porođaja. Uz saglasnost ginekologa trudnica vežbe započinje od dvadeset četvrte nedelje trudnoće. Do trideset četvrte nedelje vežba se i dva puta nedeljno, a potom do porođaja tri puta nedeljno. Kada se navrši trideset šesta nedelja trudnoće, počinje se sa vežbama napinjanja. Trudnice koje su pod terapijom takođe mogu pohađati psihofizičku pripremu, ali se u tom slučaju izostavljaju fizičke vežbe, a rade vežbe disanja i savladavaju metode bezbolnog porođaja, zasnovane na stvaranju uslovnog refleksa po Pavlovu, kao i vežbe mišićne relaksacije.

36 baby planeta

Trudnice kroz pripremu nauče da prepoznaju znake kada treba poći u porodilište, saznaju šta su kontrakcije i kako da ih savladaju, upoznaju se sa mehanizmom porođaja, tako da ne ostaju nepoznanice o činu rađanja koji im predstoji. Psihofizičkom pripremom trudnice ne stiču samo teorijsko već i praktično znanje o merama koje imaju za cilj da porođaj učine što manje bolnim.Tokom programa pripreme posebno se uče tri tipa disanja koja se primenjuju zavisno od faze porođaja. Adekvatnim disanjem prati se početak kontrakcije, njen dalji tok i rast. Trudnica treba da stekne i održi fizičku kondiciju. Vežbe su naročito usmerene na trbušne, međurebarne i mišiće karličnog dna, kao i na veću pokretljivost zglobova karlice. Određenim vežbama pospešuje se venska cirkulacija u donjim udovima. Kondicione vežbe se sinhronizuju sa vežbama disanja koje istovremeno opuštaju, poboljšavaju plućni kapacitet i omogućuju dobar dotok kiseonika plodu. Poseban akcenat se stavlja na vežbe napinjanja, koje su kruna uspešnosti pripremljene

trudnice. Pravilnim napinjanjem skraćuje se period istiskivanja, što je velika pomoć i plodu i porodilji. Vežbama relaksacije postiže se maksimalna iskorišćenost kiseonika koji je tokom porođaja neophodan trudnici, materičnom mišiću i plodu. Ovaj način priprema stavlja težište i na psihičku i na fizičku spremnost, a njihova kombinacija daje najbolje rezultate, što je i osnovni cilj. Trudnica pripremljena na ovaj način na porođaj dolazi bez straha i u njemu aktivno učestvuje ne samo kao pacijent već i kao saradnik akušeru i babici, čime doprinosi bržem i lakšem porođaju i rađanju zdravog novorođenčeta. Sva saznanja stečena tokom psihofizičke pripreme olakšavaju porođaj. Majka rođenje svog deteta doživljava svesno i smireno, ponosna što je sama doprinela da joj najradosniji trenutak ostane u lepoj uspomeni. Bezbolni porođaj je moguć - praksa je to potvrdila. Ali za njega se mora potruditi, on se mora naučiti.


savetuje

Stručni saradnik: VMS Anđelka Kotević šef službe "Halobeba"

SPAVANJE BEBE Biti roditelj je divno i značajno iskustvo, ali i jedan od najzahtevnijih poslova. Rođenje deteta je najlepši trenutak u životu, obasjan srećom i radošću. Posle boravka u porodilištu nestrpljivi ponosni tata i još ponosnija mama, doduše umorna, jedva čekaju da dođu kući sa svojim dragocenim paketićem. Ipak, po dolasku kući mladi roditelji imaju nedoumice vezane za negu novorođenčeta, presvlačenje, kupanje, dojenje, spavanje... oš u porodilištu uzeli su vam adresu i telefon, i prijavili u Beogradu Jlokalnom dežurnom centru “Halobeba”, a u Srbiji patronažnim službama u domu zdravlja.

Tek što ste došli kući, pozvala vas je sestra iz “Halobebe” da vama i bebi poželi dobrodošlicu kući, da proveri adresu, telefon, da vas obavesti da će vam sutradan doći patronažna sestra iz vašeg doma zdravlja, a da je telefonsko savetovalište “Halobeba” na raspolaganju za sva pitanja 24 sata, svaki dan u godini. Odmah vam je otklonila brigu šta uraditi sa pupčanom ranom... Patronažna sestra će je tretirati po svim principima pravilne obrade rane, a vas naučiti kako da i sami to bezbedno uradite. Patronažna sestra će vas naučiti i kako da pravilno prepovijate bebu, kako da je kupate na najbolji način, kako da je dojite, stavite da spava, kako da je držite... Ona dolazi u posetu pet dana uzastopce i nastavlja sa edukacijom majke o nezi deteta. Sve što radi sestra, majka posmatra i polako preuzima kompletnu

negu bebe. Sestra je tu da nauči i pomogne, sve do trenutka dok se majka ne osamostali. Brojne studije ističu da je rizik od sindroma iznenadnog gušenja (SIDS) i smrti novorođenčeta najmanji ako beba spava na leđima. Zato je spavanje na leđima i najpoželjniji položaj. Ali, drugi razuman izbor, ako vaše dete ima problema sa takvim položajem, jeste spavanje na strani. I to je svakako sigurnije nego spavanje na stomaku. Inače, bezbedno je da dozvolite vašoj bebi da izvesno vreme provede na stomačiću kada je budna, dok je vi posmatrate, a možete je nosati ili sedeti sa njom dok je okrenuta potrbuške. Nemojte da stavljate dete da spava na mekoj podlozi, mekim jastucima i igračkama, ili drugim ukrasnim “zavrzlamama”. One mogu da mu prekriju disajne puteve i tako zaustave disanje. Ne predlaže se ni korišćenje specijalnih pomagala koja obezbeđuju da mališani prisilno spavaju na leđima. Savet da bebu stavite na leđa važi ako je rođena na vreme i upravo otpuštena iz bolnice. Ali, ako ima određene zdravstvene probleme i niste sigurni koji je položaj najbolji za nju, konsultujte vašeg pedijatra. U svakom slučaju, roditelji ne bi trebalo da bebu ostavljaju samu u prostoriji, čak ni tokom kraćeg dnevnog spavanja. Najbolje bi bilo da preko dana ona spava u blizini roditelja, tako da je imaju na oku, a preko noći u sobi sa njima. Ipak, postoje određene situacije (spremanje ručka, pranje veša) kada bebu morate da ostavite samu. Na sreću, sada postoji savršeno rešenje da i u tim slučajevima novorođenče bude pod vašim budnim okom: bebi alarm će vam omogućiti da čujete šta se dešava sa bebom, da li mirno spava, meškolji se ili pak plače.

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa

baby planeta 37


kroz...

Autor teksta: dr Danijela Vukićević, specijalista fizijatrije

MOTORNI RAZVOJ BEBA

PRVO TROMESEČJE Rađanjem deteta rađa se i roditelj. Kao što beba rođenjem u potpunosti menja okruženje, tako i roditelji u potpunosti menjaju orbitu po kojoj su do tada kružili i puteve kojima su hodili. Dobra vest je da se roditeljstvo uči! sihomotorni razvoj deteta je najintenzivniji u prvoj godini života. Pstimulacijom Potencijal za ovaj razvoj predstavljaju veze koje se adekvatnom kroz igru stvaraju u mozgu. Stimulativno okruženje znači neprestani priliv različitih senzornih informacija primerenih uzrastu (svetlost, zvuk, dodir, miris, ukus, kretanje) kako bi bebin mozak imao što više materijala za razvoj veza ili sinapsi nervnih ćelija, što je zapravo odgovor na zadati stimulus. Okruženje treba da bude prijatno i podsticajno, a ne napadno! Karakteristike prvog tromesečja U prva dve meseca po rođenju beba nema mogućnost da samostalno i voljno upravlja svojim telom, njeni odgovori na spoljašnje nadražaje su refleksni. Iako sasvim mala, beba nije objekat kojim se manipuliše. Beba reaguje u skladu sa svojim mogućnostima i zbog toga od samog rođenja treba imati aktivan i dinamičan odnos prema njoj. Do kraja trećeg meseca beba treba da uspostavi kontrolu vrata i glave i osvoji stabilnost na leđima. Stabilnost na leđima omogućava da ruke i noge budu blago savijene ispred trupa, da stopala dodiruju jedno drugi i da šakice stavlja u usta. U krevecu U prvim danima po dolasku iz porodilišta bebu treba ušuškati da se oseća kao u gnezdu. To će joj pružiti osećaj sigurnosti. Preporučuje se spavanje na boku i neprestano menjanje strana na kojima leži. Izbegavajte ukrasne ogradice na strani sa koje prilazite detetu jer mu time smanjujete bogatstvo stimulacija iz okruženja. Uzimanje i okretanje Uzimajte i okrećite dete uvek preko boka. Obezbedite da glava uvek bude u istoj liniji sa trupom. Time se podstiče jačanje bočne muskulature vrta i trupa. Nošenje Prilikom nošenja uvek vodite računa da glava i trup budu u istoj liniji, a ruke usmerene prema napred. Stimulišite otvaranje šakice milovanjem ručice sa spoljne strane ili davanjem čvrstih okruglih predmeta (lopte ili veće zvečke). 38 baby planeta

Igra Prilikom kupanja, presvlačenja i u svakom trenutku kada je beba budna moguće je podsticati motorni razvoj kroz igru i aktivno bavljenje detetom. Na početku su to veoma jednostavne igre pomeranja zvečke (ili druge igračke jarkih boja i zanimljivih zvukova) tako da beba to prvo prati pogledom, a kasnije kreće rukama i nogama kako bi ih dohvatila. I ne zaboravite da sve što radite sa bebom – od rođenja – propratite glasom, rečima, obraćanjem, osmehom!

Ova rubrika je realizovana u saradnji sa


baby planeta 39


stvaralačko vaspitanje

Stručni saradnik: Milica Novković, autor “Porodičnog bukvara”

VASPITANJE ZA TREĆI MILENIJUM

VASPITANJE BEZ MUKE ragi roditelji, vi koji ste pažljivo pročitali moju kolumnu o D vaspitanju Bez kazne i nagrade, vi koji ste hrabro uskočili u stvaralačko vaspitanje, i vi koji se premišljate, vama se obraćam. Novi tekst će vam sigurno biti od koristi, ali ću suštinu stvaralačkog vaspitanja uvek iznova ponavljati, zarad vas i onih novih koji budu zainteresovani. Suština stvaralačkog vaspitanja Danas ceo svet insistira na NAGRAĐIVANJU deteta za svaki načinjeni korak i niko ne upozorava da tu počinju muke savremenog roditelja. Ako dete radi iz INTERESA, onda ljubavi prema radu i životu nema. Dete postaje POHLEPNO, na nesreću svoju i svojih roditelja. Kada dete ne uradi šta treba i kako treba, roditelj ga KAŽNJAVA, “plišano“, oduzimenjem obećane nagrade, a dete potiskuje agresiju koju će, međutim, vrlo brzo ispoljiti. Tu je početak nasilja . Dete se danas bezrazložno PREZAŠTIĆUJE od rada, reda, od istine, što stvara ogroman broj lenje, nevaspitane i bezosećajne dece. Dete nije tražilo, ali ga mi stavaljamo na nepostojeći vrh, nepostojeće porodične piramide. Kada shvatite da ste od deteta stvorili malog, ali moćnog diktatora, tada prelazite na VERBALIZAM, prijateljsko ubeđivanje kako bi bilo lepo kada ne bi bilo pohlepno, lenjo, agresivno. Dete vam spontano kaže da ga „gušite“, jer oseća da ste neznalica koja je od njega stvorila sve što ni vi, ni ono niste želeli. Ova četiri vaspitna modela dovoljno su iskrivila predivnu, zdravu prirodu deteta, i ono je spremno da konzumira najagresivnije i najbesmislenije sadržaje koje nude mediji i igrice. Zapamtite: u duhovnom rastu slično privlači slično. STVARALAČKO VASPITANJE, nastalo u Srbiji, nudi roditeljima znanje kojim će se vaspitavati deca trećeg milenijuma. Reč je o vaspitanju bez fizičke kazne i verbalnog nasilja, što je i zakonom zabranjeno, ali i bez kazne i nagrade „plišanog” tipa. Autoritarno vaspitanje probleme rešava parcijalno, jer se ne otklanjaju uzročnici Kada dete ima godinu dana, mladi roditelji će se žaliti kako njihovo ljubimče slabo jede, da izgube mnogo vremena dok ga nahrane, 40 baby planeta

kako neće da jede bez crtaća, igračkica i sl. Kada dete malo poraste, roditelj će jadikovati: “Samo izruči igračke, napravi nered i ode. Muku imamo da ga nateramo da ih sakupi. Agresivan je u vrtiću, a i sestru neprestano udara. Ne mogu da se naspavam, jer mališa ne želi da spava u svom krevetu.“ Raste dete, rastu i problemi. Lepo reče naš narod:“Malo dete mala briga, veliko dete, briga povelika“. „Svako jutro kasnim na posao jer moje dete prvo gleda crtać, sporo jede, sporo se oblači, izluđuje me“, kaže jedan roditelj. Drugi dodaje:“Onaj moj reče kako od sutra neće u školu, jer je naučio da čita, piše i broji do sto“. „Nije to ništa, moj hoće u školu samo ako mu kupim sve što želi, a kada neće u školu, onda zahteva da mu pišem lažna opravdanja“, jauče samohrana majka. „Tvoj makar ide u školu, kako-tako, moj beži od škole, gluvari od igraonice do kladionice, sate provodi zagnjuren u najagresivnije igrice, naređao je nekoliko kečeva, pri tom neprestano viče na mene i preti“, bolno konstatuje sledeća mama. Jadikovkama kraja nema. Kada sve postane odviše teško, roditelj potraži stručnu pomoć. Dobiće je i rešiti jedan problem. Kako dete raste, niču sledeći, ozbiljniji problemi. Opet tražite pomoć, i tako u krug. Dakle, za svaki problem ili grupu problema koji prate dete određenog uzrasta treba vam pomoć. To je parcijalno, autoritarno, spoljašnje rešavanje problema, jer oni i jesu posledica pet autoritarnih vaspitnih modela.


stvaralačko vaspitanje Sada vam je jasnije zašto znanje stvaralačkog vaspitanja ne pomaže roditeljima koji ostaju u domenu autoritarnog vaspitanja. Oni se ne odriču „plišanog“ vaspitanja i naši saveti neće im biti od velike pomoći.

Stvaralačko vaspitanje probleme rešava celovito jer uklanja uzročnike Stvaralačko insistira na uklanjaju svih spoljašnjih modela, na trajnom ukidanju kazne i nagrade, na postavljanju novih pravila u porodici i šire, a iznad svega je bitno da svi članovi porodice u promene uđu spremni. Ukloniti UZROKE, znači TRAJNO OTKLONITI POSLEDICE. Svi problemi na koje uglavnom kukaju majke iz iste su autoritarne kuhinje. Daću nekoliko primera. Prezaštićujete dete od reda i dozvoljavate mu da, kad ustane ujutru, umesto u toaletu, završi pred televizorom. A taj detalj rađa niz neprijatnih posledica, od nervoze, vike, vređanja, udaranja, kašnjenja na posao i mogućih sankcija, do poremećenih porodičnih odnosa. Zar je teško zdravoj pameti da uvede novo pravilo, ne pravila radi, već zarad porodične harmonije. “Nema više sedanja pred TV-om radnim danom, kada se svi spremamo na svoja radna mesta“, reći će roditelj, a deca će se sigurno sa tim složiti. Ukoliko se i ne slože, jer su nesvesna, vi ćete otkloniti uzrok, istrajavati na pravilu, a oni će vrlo brzo uvideti blagodet vaše upornosti i shvatiti kako nije reč o kazni već o vraćanju reda i harmonije u vaš život. Ali, ovo nećete sprovesti u praksu ukoliko deset dana ne kažnjavate, a jedanaesti pretučete dete jer niz novih pravila nije savladalo brzinom koju vi želite. Ukoliko se svi članovi porodice nisu dogovorili o promeni stila života, ukoliko nisu svi učestvovali u utvrđivanju novih pravila, ukoliko je „Porodični bukvar“ pročitala samo mama, ukoliko kazna i nagrada prolaze povremeno, tada od stvaralačkog nema ni pomena. Ne razumem kada se majka žali na svoje dete jer ono hoće da sedne za sto i jede jedino ukoliko je laptop pred njim. Ko je postavio ovo pravilo, izraz krajnje nepristojnosti, koje rađa bezbroj posledica, od otuđenja deteta od sebe, svog tela, porodice, taj neka ga i ukine. Ali

ako to učinite ne poštujući prethodne zahteve, dete će vas vriskom i odbijanjem hrane naterati na poslušnost. Sve će se završiti vašom nervozom, a kada se čaša prelije, slatko ćete izudarati dete. Nema porodice đaka prvaka koja ne provodi sate radeći sa njim, terajući ga milom ili silom da uradi domaći, nervirajući se ili obećavajući mu kule i gradove. Već kad dete krene u drugi razred, roditelj se umorio i uglavnom diže ruke od njega i njegove škole. Onda ga prepušta privatnim nastavnicima ili se svađa sa učiteljem za svaku slabiju ocenu. A sve je tako jednostavno. Ljubav prema učenju, kao i prema radu uopšte, dete je izgubilo davno, pre polaska u školu. Setite se kada ste ga stavili pred TV, a bilo je to sigurno pre nego što je napunilo prvu godinu života, setite se kada i koliko ste mu dozvolili da igra igrice, setite se da li je slika sa ekrana bilo više od slikovnica, knjiga i vaših priča. Naravno da je bilo sve kako pretpostavljam. Igrica i slika na TV-u je viša (lepša, privlačnija, neobavezujuća) virtuelna stvarnost nego knjige, jer ne tera na razvoj pažnje, svesnosti, ne traži napor uma. Tako su problemi vezani za učenje vašeg đačića samo posledica konzumiranja jače virtuelne stvarnosti. S konja na magarca se teško silazi. Već prvog dana polaska u školu dete će zaključiti kako su škola i učenje “smorni“, vi ćete primetiti da ono nije donelo nikakvo znanje, nije čak zapamtilo ni zadatke koje treba uraditi i zbog toga ćete kriviti učitelja. A vi ćete sate provoditi uz mališana smarajući se dok će on samo gledati na sat iščekujući vreme za svoj crtać. Posledice su brojne, neprijatne. Svađa, umor, nezadovoljstvo, tuča, kažnjavanje, nagrađivanje, onda dete počinje da vas ucenjuje i tako redom, sve dok ne stignete do stručnjaka, koji treba da vam reši problem „škole“. Kada odlučite da osvojite znanje stvaralačkog vaspitanja, problem učenja neće ni biti na dnevnom redu, ali će dete znati novo pravilo sa kojim će se složiti, ukoliko već nije u dubokoj zavisnosti od virtuelnih sadržaja: u životu porodice mora biti više knjige i razgovora nego slika sa ekrana. Da bi se vratila Ljubav prema učenju, mora se vratiti Ljubav prema radu. Kako? Sačinićete globalni plan sa svim navedenim poslovima koji se svakodnevno obavljaju u vašem domu. Poslovi se biraju na nedelju dana. Prvo bira najmlađi član porodice, i tako redom. Sve preostalo obavlja mama. Videćete sa koliko će žara deca uploviti u rad. Vraćanjem ljubavi prema radu u kući vratiće se i ljubav prema učenju. Valja vam strpljivo čekati. Ali, žar ljubavi će se ugasiti na samo jednu maminu opasku: “Makni se, nemoj da mi smetaš“, ili, ne daj Bože, ako nervozna mama istuče dete, jer se prvo, nespretno pranje suđa završilo razbijenim tanjirom. Da zaključimo Do sledećeg našeg susreta sačinite spisak mogućih novih pravila u vašoj porodici, kojima detetu postavljate jasne granice, ali bez kazne i nagrade. Usvajanje novih pravila traži vreme. Razmišljajte kako bi izgledao vaš porodični plan rada. Poželite da pročitate „Porodični bukvar“, otkrijte znanje koje vam on nudi i podelite ga sa ostalim članovima porodice kako biste se lagano pripremili da zaplovite putem mira i ljubavi. Sledeći tekst će biti posvećen STVARALAČKOM PLANU RADA, koji otklanja preko sedamdeset posto svih naših sukoba. Zašto? Planom i izborom poslova, na bazi dobrovoljnosti, ukidate opaki autoritarni model PREZAŠTIĆIVANJA, a tada nema lenjih, niti lenjosti, te najgore bolesti.

Milica Novković, autor “Porodičnog bukvara” www.porodicnibukvar.org.rs porodicnibukvar@yahoo.com baby planeta 41


adresar

UČESTVUJTE U FOTO KONKURSU I OSVOJITE VREDNE NAGRADE Dragi naši čitaoci, sigurni smo da u bebinoj sobi provodite najviše vremena i da ste prostor za najmlađeg člana porodice uređivali sa mnogo ljubavi i pažnje. Pozivamo vas da učestvujete u našem nagradnom foto-konkursu: pošaljite nam slike sobe vaše bebe, time ćete postati potencijalni dobitnik neke od vrednih nagrada. Vaše fotografije sa ličnim podacima (ime, prezime, ime deteta, telefon) pošaljite na mail info@babyplaneta.rs najkasnije do 10. novembra 2010. godine. Sve fotografije pristigle do navedenog roka ulaze u konkurenciju za vredne nagrade. O najlepše uređenoj dečijoj sobi zajedno će odlučivati uredništvo časopisa kao i posetioci naše strane na facebooku. Imena tri srećna dobitnika objavićemo u sledećem broju časopisa Baby planeta, koji se očekuje početkom decembra, a na sajtu www.babyplaneta.rs i Baby Planeta strani na facebooku odmah po izboru, 15. novembra 2010. godine.

Prva nagrada:

Belleli EOS auto sedište (15-36 kg)

Druga nagrada:

Infantino torba krevetić

Treća nagrada:

Hauck Disney kolica za lutke Princess

Srećni dobitnici u nagradnoj anketi časopisa Baby Planeta br. 2. su: Prvu nagradu, Infantino torbu krevetić, dobila je Barbara Simeunović iz Beograda. Drugu nagradu, Grunspecht privezak od ćilibara, dobila je Ilijana Obrić iz Novog Sada. Treću nagradu, Lindam kaiševe za hodanje + ranac, dobila je Marijana Tomić iz Beograda. Redakcija Baby Planete zahvaljuje svim učesnicima u anketi

PRODAJNA MESTA BABY PLANETA NA KOJIMA MOŽETE POTRAŽITI BESPLATAN PRIMERAK ČASOPISA BEOGRAD: Aksa Baby Mega Store, Nikolaja Gogolja 17, Banovo Brdo, tel. 011/3543 900; Aksa Baby Mega Store Nova Mokroluška 3, Medaković naselje, Voždovac, tel. 011/3471 318 ; Aksa Baby Mega Store, Gandijeva 21, Immooutlet centar, lokal 6, Novi Beograd, tel. 011/2282 831; Maza toy, Kneza Višeslava 120, tel. 011/2318 653; NOVI SAD: Aksa Baby Mega Store, Bul.vojvode Stepe 74, Novo naselje, tel. 021/ 6402 968; ČAČAK: Aksa Baby Mega Store, Bulevar oslobođenja 17, tel. 032/ 376 783; KRAGUJEVAC: Aksa Baby Mega Store, Kneza Mihaila 278, tel. 034/315 066; NIŠ: Aksa Baby Mega Store, Kralja Stefana Prvovenčanog 14, tel. 018/2065 20; Nida, Borivoja Gojkovića 2, 018/528 066; LESKOVAC: Dody shop, Mlinska 30, tel. 016/214724; INĐIJA: Alf, Vojvode Stepe 8, tel. 022/560316; Jug Bogdanova 43, tel. 022/565681; RUMA: Alf, Veljka Dugoševića 96, tel. 022/433 338; PANČEVO: Baby star 2, Dimitrija Tucovića 9, tel. 013/353 151; KRUŠEVAC: Bebolino, Jakšićeva 16, tel. 037/438 568; VALJEVO: Viva kids, Sinđelićeva 37, tel. 014/291 461; KRALJEVO: Baby planet, Čika Ljubina 7a, tel. 036/236 132; LAZAREVAC: Čili vili, Karađorđeva 25, tel. 011/8125 570; ĆUPRIJA: Monika, Kneza Miloša 41, tel. 063/1032 830; PARAĆIN: Zvonce, Vožda Karađorđa 60, tel. 035/562 927; IVANJICA: Mali Kovač, Branislava Nušića 21, tel. 032/660 275; NEGOTIN: Happy, Vojvode Mišića 24, tel. 063/1225 125; ZAJEČAR: Tobago, Trg oslobođenja 3, tel. 019/422 853; VRBAS: Jasmina – Dečiji svet, Gustava Krkleca 5, tel. 021/708 040; KULA: Old spice – Brodić, Josipa Kramera 5, tel. 025/725 570; STARA PAZOVA: Švrća, Ćirila i Metodija 12, tel. 022/310 594; NOVA PAZOVA: Švrća, Njegoševa 13, tel. 022/323 316; NOVI BANOVCI: Happy kids, Svetosavska 1g, tel. 022/349 329; RAŠKA: Diskont Jaz, Ibarska 1, tel. 036/739 540; SJENICA: Miki Maus, Trg Svetozara Markovića bb, tel. 063/732 6556

42 baby planeta


baby planeta 43


44 baby planeta

Baby Planeta Časopis - br.3  

Baby Planeta Časopis - br.3

Baby Planeta Časopis - br.3  

Baby Planeta Časopis - br.3

Advertisement