Page 26

för att jaga med pilbåge. Det enda krav är att bågen ska ha en dragvikt på 40 pound och att pilen är försedd med skärande blad. Pilen Pilens utformning är viktigt för att få en fungerande projektil, allt från styvhet på pilen till fenor/fjädrar, spetsar och nockar. Det finns mycket att tänka på, för att en pil ska gå så bra i luften som det bara är möjligt. Pilen ska vara matchad till den dragvikt du har på bågen och det kan man styra med längden på pilskaftet eller spetsens vikt. Liksom en kuljägare som laddar sina egna patroner, är det lite samma sak att fixa en pil. Som bågjägare måste pilen också ha rätt anslagsenergi för det man jagar, och precis som med kulskytte, så går oftast inte övningsspetsen som jaktspetsarna. Därför är det viktigt att man trimmar in pilbågen efter hur jaktspetsarna går, före jakt. Den viktigaste delen på pilen är jaktspetsen, och den ska vara rakbladsvass för bästa resultat, men en jaktspets kan var utformad på lite olika vis. Det finns spetsar som har fasta blad som kan slipas, andra med utbytbara blad och en annan typ som kallas mekaniska spetsar där bladen är infällda i spetsen tills träff. Jaktspetsens funktion är att skapa en snabb genomblödning där bytet hamnar i chock som kommer utav cirkulationskollaps. Oftast går pilen igenom kroppen och då får man en riktigt bra blödning för att snitten är så fina.

Pilbågen En pilbåge kan ha olika utseende och form. Det många tänker på när man säger att man vill jaga med pilbåge, är en person klädd som Robin Hood med en pinne med sträng. Det ger inte riktigt rätt bild, men det finns de som väljer att tillverka sin egen pilbåge och jagar med den. Compound-pilbågen är förmodligen den vanligaste typen av pilbåge att jaga med idag. Där har man sikte, avtryckare, mekaniska pilhyllor och diverse hjälpmedel för att kunna uppnå en mycket hög precision. Compound-bågen har kablar och kammar som vid fullt uppdrag lagrar kraften, men gör att man håller cirka 20 % av dragvikten, vilket

26 JAKTWEEKEND MED FISKE 2016

gör det lättare att sikta. Recurve och långbåge är mer åt det traditionella hållet där kraften blir starkare ju mer du drar strängen bakåt. Med en traditionell båge behövs ofta mer träning eftersom du inte har samma hjälpmedel. Men det har sin charm och behärskar man den här bågtypen, så är den precis lika effektivt som en compound. En pilbåge är inte licenspliktig eftersom den inte lagrar någon energi. Därför är det inga svårigheter att köpa en pilbåge och börja träna, men det är alltid bra att ta kontakt med en bågskytteklubb för att få lite hjälp i början. Varför jaga med pilbåge? För mig handlar det om själva upplevelsen, att komma så nära som det bara går. Jag var ute en dag vid vår utebana och hade skjutit i över en timme på en skjutkub, som jag kastar runt för att få varierad och kul träning. Sen kommer jag ut till ett fält och där 30 meter längre bort, går två rådjur och betar helt ostört av vad jag sysslar med. Det är det jag gillar med bågjakt, det är tyst och lugnt – jag och naturen. Eftersom bågjakt inte är lagligt i Sverige, så jagar jag med kula som jag skulle ha gjort med båge, jag lockar, smyger och skjuter helst på bågjakts-avstånd alltså upp till cirka 25 meter. Sedan har det fått mig mer intresserad av all jakt rent generellt och att lära känna det vilt jag jagar, för att förstå hur jag ska kunna jaga på ett effektivare sätt. Svenska Bågjägareförbundet Om detta låter intressant så kan man kolla på Svenska Bågjägareförbundets sida för mer information. Det är de som driver på bågjaktsfrågan, de arbetar för att bågjakt ska bli en godkänd jaktform i Sverige.

Jaktweekend nr 2 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you