Page 1

NR 2 – 2014

Vi testar glasfiberspön från Hardys och Orvis

FISKA MED

undervattensradar

Jakten på

drömvattnet

Vi recenserar flera böcker om HAVSÖRINGSFISKE


JIGHEAD LONG & ROUND

krokar!

a jigg s s a lv y S ! g Varnin

13

Jiggskallar med Gamakatsu krok • Supervass krok. • Jiggen sitter mycket bra på kroken. • Mängder av storlekar och vikter. • Passar de flesta jiggar.

Vår mest populära trekrok. Känd för sin skärpa och styrka. Finns i en mängd storlekar och färger.

ske! Dropshotfi

F11B qty

0cm 3 1 0,31 17

haak

dia

length

Hullinglösa för torrflugor och lätta nymfer.

Barbless

Worm 39 Färdigknutna tafsar för dropshotfiske. Gjorda av fluorocarbon. Innehåller 3 st tafsar per paket som är 170 cm långa.

Gilla oss på Facebook! Distribueras av: WIGGLER AB, Brålandsvägen 13, 444 60 STORA HÖGA • www.wiggler.se


Full fart på fisket! Äntligen! För vissa av oss är tiden som passerat sista månaden den bästa på hela året och efter en lång väntan står vi nu inför en buffé av fiskemöjligheter. Trots att det bara är försommar har vi redan nu ett fantastiskt fiske på de flesta fiskbara arterna. Vi har försökt få till ett spritt material som täcker lite olika fisketyper till det här numret. Vår medarbetare Robin skriver om sitt deltagande i havsöringstävlingen Hakefjorden Cup tidigare i april. Frida kommer med ett gäng boktips på havsöringstema. Vi har besökt Henrik Karlén och tittat närmare på den spännande 360-graderstekniken från Humminbird. Nicklas Kolbäck lät oss hänga med honom på kikfiske efter piggvar och vi skriver en del om utrustningen som krävs och visar hur Nicklas för den här typen av fiske framåt genom sin innovativa undervattenskikare. Vi har bland annat testat ett par riktigt fina glasfiberspön för det lätta torrflugfisket samt att vi kryddat tidningen med ett spännande reportage om fjällfiske efter röding i Kirunafjällen. Läs även om den fartfyllda flugfisketävlingen Lord of the Fly och vem som vann den här perioden i Gäddfajten 2014 där Fiskeweekend är medarrangör. I julinummret kan ni räkna med att få läsa mer om gäddfiske och vi har i det närmaste inplanerat en gäddresa till fjällregion i Norge samt en till Nicklas Hallnor i Arjeplog som kommer avverkas de närmsta veckorna. Vi tittar även närmare på tre fina ZIP-vadare och tipsar om ett gäng riktigt bra och snygga polariserande glasögon. Vi kommer även bjuda på en havsöringsartikel från 8-fjordarområdet som vi gjort tillsammans med mästerfotografen Paolo Hoffman från Fly Fishing Nation.

Lycka till med junifisket och Glad Midsommar på er!

Foto: Paolo Hoffman

FISKEWEEKEND AB Lisellska Torget 1, 782 31 Malung, www.fiskeweekend.se Chefredaktör och ansvarig utgivare samt annonsering: Jonas Nordigårds, tel. 070-631 04 44, jonas@fiskeweekend.se Redaktion, Form och Layout: Jessica Perjos, Malin Losbjer, Stefan Mattsson, Frida Larsson, Jonas Nordigårds. Medarbetare: Robin Norlén. Fotograf förstasidan: Jonas Nordigårds Tryck: Tryckmäklaren i Norr, www.tryckmaklaren.se


get it together.

ONIX ™ SERIES

FEATURING CROSS TOUCH.™ Humminbird Cross Touch full hybrid användarinterface tar det ett steg längre. Nu kan du göra allt med pekskärmen och med knappsatsen. Zooma med fingrarna, gör en markering med knappsatsen, skapa en rutt genom att peka eller justera känslighet med ratten valet är ditt. Att utnyttja kraften i Humminbird har aldrig varit enklare. Med Navionics och C-Map 4D sjökort kan dessutom en automatisk rutt skapas till ditt nästa mål. ONiX 8 och ONIX 10 har 8,4” och 10,4” ljusstarka högupplösta skärmar som är laddade med senaste teknologin.

Läs mer på www.comstedt.se


Hakefjorden Cup 2014 Text: Robin Norlén

Foto: Pär Lindberg, Robin Norlén, Daniel Bergman & Jonas Nordigårds

Solen får kämpa för att ta sig genom molnen när vi rullar mot Stenungsund för att delta i Hakefjorden Cup. Nattens kyla har lämnat is på rutorna och frost i gräset. Det är havsöring som står på schemat vilket är en helt ny art för mig. Tack vare bra och långsiktig fiskevård i området är chanserna för fångst goda. För några år sedan hade tävlingen inte varit genomförbar på grund av ett dåligt bestånd av havsöring. Men tack vare projektet 8-fjordar som jobbar med bland annat kalkning, restaurering

av lekområden och förbud mot nätfiske har havsöringen kunnat återhämta sig och i dag finns det numera ett fint bestånd. Varje gång jag ska prova ett nytt fiske spenderar jag mycket tid framför datorn insupandes många webbfilmer. I flera av filmerna jag sett har Daniel Bergman från Fly-Dressing och Vision figurerat och fångat flera fina havsöringar. Därför känns det extra roligt och lite tryggare att det är just han som är min lagkamrat i båten under tävlingen.

FISKEWEEKEND 2 2014 5


1

2

1. Räddare i nöden när ett elfel gjorde att ena båten inte ville starta. 2. Full fart mot nästa fiskeplats. 3. Jonas har fixat riktig lyxlunch på porslinstallrikar.

gen m från tävlin Se Robins fil / .youtube.com http://www 0 A D -fx R5 D watch?v=qJ

Som nybörjare inom havsöringsfisket sneglar jag lite snyggt över mot Daniels flugask när han väljer ut vad han ska bjuda västkustens silver på. Jag letar efter något liknande i min ask och snart är vi igång med fisket. Vi är två team, Team Edge One med Jonas Nordigårds, Pär Lindberg och Kajsa Välimäki, samt mitt team som heter Team Edge Two. Jonas har god lokalkännedom och agerar guide under dagen. Tyvärr visar det sig att den planerade båtrampen är upptagen på grund av en stor seglartävling så jag och Daniel får börja fisket på egen hand medan de andra letar rätt på en ny båtramp.

6 FISKEWEEKEND 2 2014

Jag är lite ivrig i början, vilket nog märks då jag byter mellan flugspöt och haspelspöt ganska ofta, i hopp om att hitta det havsöringarna vill ha för dagen. På haspelspöt fiskar jag med en Vicke Original och på flugspöt sitter en räkimitation.

Det är en vacker fisk på 54 cm. Första stället ger inget resultat, så vi flyttar på oss. En bra idé, för det dröjer inte länge förrän ”vi”, eller rättare sagt Daniel har första känningen. Fisken missar Daniels fluga och han lägger ut ett nytt kast. Strax därefter får han revansch och

3


4

5

6

7

4. Under dagen fanns även Niclas Åberg Sportfiskarna på plats med en informationsmonter. 5. Kajsa Välimäki med sitt livs första havsöring i håven. 6. Tummen upp för ett bra genomfört arrangemang. 7. Robin Norlén lyckades till slut landa sin första havsöring.

Stort tack till Kode Marin & Maskin som lånade ut den fina tävlingsbåten till oss. Läs mer om värstingbåten Ockelbo B16AL på www.kodemarin-maskin.se

den här gången sitter mothugget bättre och Daniel lyckas snart landa dagens första havsöring. Det är en vacker fisk på 54 centimeter. Nästan tio centimeter över minimåttet och gränsen för godkänd fisk som ligger på 45 centimeter. Vi fortsätter fiska av samma strandkant och några minuter senare känner jag en fisk som snuddar vid min Vicke Original i andra änden av linan, men förutom en liten stöt i spöt och en virvel i ytan märker jag inte av den fisken mer än så. Vi möter upp Jonas, Pär och Kajsa som fått i sin båt och fortsätter lite längre bort längs den vackra kustlinjen. Molntäcket lättar och solens strålar börjar värma lagom mycket för att man ska

kunna ta av sig jackan. I en av de grunda vikarna vi fiskar av höjs rösterna i den andra båten. Pär har landat en fisk. Strax efter följer Kajsa, även hon fiskar havsöring för första gången. Hennes premiärhavsöring ligger snart i håven och jag börjar känna pressen. Tävlingsmänniskan i mig vill inte vara den enda som åker hem utan att ha fångat en fisk. Inte blir pressen mindre när Daniel gör ett mothugg och krokar en riktigt fin havsöring som efter en fin drillning mäter hela 63 centimeter.

Nollan är spräckt. Själv börjar jag fundera över vad jag gör för fel.

FISKEWEEKEND 2 2014 7


Något desperat byter jag allt oftare mellan haspelspöt och flugspöt i hopp om att hitta den rätta tekniken. Vi hinner flytta oss några gånger till innan det äntligen är min tur. Vi fiskar av en liten och grund vik där det är så gott som vindstill när det äntligen fastnar något annat än tång i andra änden av min lina. Det är en ljus räkimitation i storlek sex som lockat en havsöring att hugga. Det är ingen stor fisk, men efter en kort drillning kan jag håva mitt livs första havsöring som mäter 44 centimeter. En ynka centimeter från att vara godkänd och få räknas i tävlingen. Nu kan jag äntligen slappna av. Jag har fått min första havsöring och nollan är spräckt. Då kommer lunchen välbehövligt. Riktigt lyxigt känns det då Jonas packat med porslinstallrikar som han serverar tjälknöl och potatissallad på. I vanliga fall brukar min fiskelunch mest bestå av en macka och en påse kanelgifflar. Fint ska det vara på västkusten, eller Sveriges framsida som de som bor där vill kalla den. Efter lunchen börjar molnen sakta komma tillbaka och vinden ökar. Jag och Daniel fiskar av en ganska brant kant mot en klipphäll. Vi får ett par försiktiga hugg men öringen vill inte fastna på kroken. Efter det dör fisket totalt. Det gör även den andra båten. Ett elfel gör att de inte kan starta upp motorn. Som tur är finns det en annan båt med tävlande i närheten som är villig att hjälpa till. Med rätt verktyg lyckas en av hovmästarna på Stenungsbaden Yatch Club, Patrik Magnestam, hjälpa Pär att starta upp motorn. För att inte riskera att fastna med samma problem igen bestämmer vi oss för att åka tillbaka till inmätningen. En ganska bra idé skulle det visa sig, för lagom när vi lägger till vid bryggan utanför Stenungsbaden Yacht Club kommer de första dropparna från himlen. Inne vid inmätningen går fiskehistorierna varma och stämningen är på topp. Alla är nyfikna när nya båtar kommer in och vill se hur det har gått. Med trubadur på scenen och en väntande grillbuffé är detta bara början på riktig helkväll i fiskets tecken. I samband med grillbuffén bjuds vi även på föredrag om 8-fjordarprojektet av projektledare Niclas Åberg, auktion där pengarna går till fiskevård i området samt en berättelse från förra årets vinnare, som vann en resa till 8 FISKEWEEKEND 2 2014

Stenungsbaden Yacht Club. Där vi började på morgonen för att efter tävlingen mötas igen för grillbuffé och mycket annat trevligt. Läs mer om boendet: www.stenungsbaden.se


Cuba. Men, självklart var det ju också dags för sanningens ögonblick, prisutdelningen. Hur långt skulle Daniels två havsöringar ta oss i resultatlistan? Det visade sig att vi slutade trea! …från slutet. Men efter en trevlig dag med fiske på västkusten så spelar inte resultatet så stor roll. Jag fångade mitt livs första havsöring. Men det kommer definitivt inte att bli den sista. Jag har redan planerat in en ny resa till 8-fjordarområdet, denna gång utan guidning och från Hobiekajak. Så när du läser den här tidningen så har jag förhoppningsvis håvat betydligt fler exemplar av västkustens silver.

Vinnare av Hakefjorden Cup 2014 blev Hans Pettersson som lyckades få upp en fin havsöring på hela 2,5 kilo. Förstapriset blev en laxfiskeresa till Mo Laxgård i Surdagslågen. Stort grattis Hans önskar vi på Fiskeweekend. Vi syns förhoppningsvis igen nästa vår. Läs mer om fisket i området: www.8fjordar.se www.bjornsfiskeojakt.se

FISKEWEEKEND 2 2014 9


Ny teknik

Piggvarsfiske med

vattenkikare

Text: Jonas Nordig책rds Foto: Frida Larsson & Jonas Nordig책rds

10 FISKEWEEKEND 2 2014


Foto: Privat

Sista åren har det bubblat en del i periferin om så kallat kikfiske med vattenkikare och det är ett fåtal entusiaster som för fisket framåt och visar vägen för oss andra. Vi tog kontakt med Nicklas Kolbäck som är en av de som leder utvecklingen och åkte ut och gjorde ett besök och provade hands utrustning och testade fiske efter piggvar och tunga. Nicklas fiskar mycket i vattnen runt Orust och han berättar att fisket efter piggvar och tunga är enklast på våren, under april och en bit in i maj. Under natten har Nicklas lyckats lura upp en större piggvar på runt tre kilo samt en hand full mindre tungor. Det är nu i mitten av maj och nattfisket blir allt bättre men vi hoppas kunna få till ett hyffsat fiske mitt på dagen. Från lunchtid och framåt kan man ofta ha ett riktigt bra fiske och det är väldigt kul att söka och fiska på plattfiskarna när ljuset är som bäst. Nicklas visar oss sin utrustning. Först visar han en enklare variant på vattenkikare som är gjord av en större kon med en monterad plexiglasskiva. Version två, som han använde sig av föregående år, är en större fyrkantig konstruktion med plexiglas i botten och låga väggar. Senaste modellen är ett riktigt proffsbygge som han ägnat vintern åt att färdigställa. Nicklas

har snickrat ihop en konisk konstruktion med rejäla väggar i plastbelagt trä samt att han har böjt plexiglaset i botten för att minimera luftbubblor och maximera sikten. Vattenkikaren är utrustad med ledbelysning för nattfiske, fäste för GoPro kamera i botten med fjärrkontrollsfäste i toppen samt att han har vadderat kikhålet och gjort en vattentät accesslucka till kamerafästet. Hela konstruktionen är därefter monterad på ett elmotorfäste så man enkelt kan tilta kikaren till bästa läget. Som pricken över i:et har han vitmålat hela kikaren och loggat upp den med sina favoritvarumärken. Med en matchande vit gummibåt och elmotor har han förmodligen skapat Sveriges just nu ledande fiskefarkost för den här typen av fiske. Nicklas berättar att han kommit fram till att en gummibåt med elmotor är absolut bäst för att smidigt kunna söka av områdena där fisken befinner sig. Ofta står fisken mycket grunt och väldigt nära klipporna längs kustlinjerna. En gummibåt skadas inte av att studsa mot klipporna och vikten är så lätt att motorn inte tar någon skada om man råkar hamna ur kurs. Piggvaren han fick under natten stod på endast 50 centimeters djup och med tanke på att den mätte hela 55 centimeter så kan man misstänka att det måste varit en fantastisk upplevelse att

FISKEWEEKEND 2 2014 11


kan man effektivt söka av djup från halvmetern ner till tre meter berättar Nicklas och vi kan verifiera att det han säger stämmer. Sikten är oerhört bra när vi kommer in i ogrummlade partier. Vi fortsätter vårt fiske försök men allt högre sjö och sämre sikt gör att vi till slut ger upp och inväntar bättre väder. Nicklas bjuder oss på en fin bild på en av piggvararna han fick innan vi kom och på vägen hem så går diskussionerna varma kring hur vi ska bygga vår egen kikfiskebåt inför nästa vår. upptäcka fisken på så grunt vatten och sen fatta spöt och lyckas jigga upp piggvaren med outstandig sikt genom vattenkikaren. Vi hoppar i båten och följer med Nicklas under några timmars fiske. Tyvärr slår vädret om i samband med att vi åker ut och vattnet grumlas upp. Trots att sikten i vissa vikar blir något sämre så är det helt fantastiskt att glida runt och spana fisk. Vi ser mängder med mindre fiskar. Artfloran och bottenvegetationen vi ser längs bara ett par hundra meter är imponerande i området. Med den här typen av vattenkikare

12 FISKEWEEKEND 2 2014

Faktaruta

r vertikalspö Fiskeutrustning: Haspel elle samt jiggar med flätlina runt 0,12-0,15 ren på tag i varierad storlek. Är piggva Tungan kan så hugger den ofta direkt. en trög kan vara mer svårflörtad. Är fisk r dött bete, typ man använda levande elle småfisk eller musslor. r.se

Bra fiskeplats: www.8fjorda


Text: Jonas Nordigårds Foto: Frida Larsson

Line Trap

testar

Line Trap är en ny och helt svensktillverkad produkt med miljöfokus. Syftet med en Line Trap är att snabbt och enkelt samla upp linstumpar och tafsspill. Line Trap har en härlig formfaktor som snabbt fångade min uppmärksamhet när jag först fick den i min hand i höstas. Spolhuset är tillverkat i anodiserat aluminium och linspolen i en tålig acetalplast. Den har en enkel funktion och ett bra format som gör att man lätt kan bära den med sig. Vill man ha en livslång kamrat som hjälper till att hålla ordning på linspill är det här en utmärkt produkt som jag gärna vill lyfta fram. Pris: 350 kronor Läs mer om produkten och se hur den fungerar: www.linetrap.se

Line pallet mini C&F Design Line Pallet Mini (CFA-340) är en väldigt smidig och smart produkt som både packar och väger minimalt samtidigt som den fungerar utmärkt. Vid en första anblick verkar den här produkten rätt simpel och oansenlig men precis som många andra av C&F’s kvalitetsprylar så är den genomtänkt och fungerar som den ska. De lite större linkorgvarianterna ger mig en viss ”korvgubbekänsla” som gör att jag normalt väljer att skippa de lösningarna. C&F’s Line Pallet Mini är inte i vägen över huvud taget och man kan till och med behålla den på när man kliver in i bilen om man är för lat för att spänna av den vid förflyttning. Till båtfiskare och kustfiskare samt er som är i miljöer där linan har en förmåga att fastna i vegetation eller småbuskar så kan jag varmt rekommendera den här produkten. Pris: 599 kronor Läs mer om produkten: www.bios.se

FISKEWEEKEND 2 2014 13


Jakten på

drömvattnet

Text & foto: Jonas Nordigårds

Varje år brukar jag och Uffe på Vildmarksservice i Kiruna lägga ner x antal timmar på att diskutera fram det optimala resmålet inför nästa fisketur. Förra året resulterade det i ett helikopterlyft till de nordligaste delarna av vårt land. Vi hade fått en förfrågan av några som ville hänga med på en tur och själva var vi sugna på att reka några nya vatten vi inte hunnit med att pricka av ännu. Laguppställningen förutom mig och Uffe blev en engelsman och hans dotter, en hotellägare, en fraktbolagsägare samt en glad pensionär. Vi bokade upp ett lyft med Arctic Heli i Kiruna och snart var vi på plats vid en av de få lappstugorna som finns så här långt ut i vildmarken. Vecka 27 var en tid som passade oss alla bra och rent fiskemässigt är det här en bra tidpunkt då man ligger precis lite före den värsta högsäsongen i Kirunafjällen. Utsikterna att få fiska helt ensamma är med andra ord goda.

Stugan låg perfekt placerad och från middagsbordet kunde man blicka ut över en bred forsnacke som stundvis kokade av hoppande harrar i bra storlek. Ingen av oss hade någon erfarenhet av just den här platsen tidigare så våra dagar kantades av nya fiskevatten samt luncher och middagar, där vi delade med oss av varandras upptäckter och fiskehistorier.

14 FISKEWEEKEND 2 2014

Strömmen och sjön utanför stugan höll ett gott bestånd av fjällfisk, men efter att vi mättat vårt behov av standardstora harrar och öringar så blev det allt tydligare att nästa mål var att lyckas med den verkliga fjädern i hatten. Nämligen att hitta ett nytt vatten med huggvilliga rödingar.


Tittar man på kartan kan det verka en enkelt, det finns ju hur många sjöar som helst att välja mellan. I praktiken är rödingfiske svårt. Man vet aldrig vilka vatten som håller fisk och de flesta tiger som muren när det gäller tips på bra rödingsjöar. Under kvällen tittade vi lite på bäcktillflöden och sjöar inom vandringsavstånd. Vi bestämde oss för att besöka tre större sjöar som verkade ligga rätt bra utifrån tidigare erfarenheter när det gäller terräng, höjd och så vidare. Det värsta med rödingen är att när de inte hugger så är det som om de inte existerar i sjön. Man kan alltså utan problem reka en sjö, avfärda den och helt missa att det är en fantastiskt bra sjö. Vid frukost packade vi för en heldags vandring och de som ville ta chansen att få röding hängde på, trots vetskapen att det i värsta fall kanske inte skulle bli mycket mer än ett par mils promenad kombinerat med ett fruktlöst fiske.

Vädret varierade under dagen och till slut nådde vi ett vatten som låg en bit bort och en bit upp. Vi hade siktat in oss på ett mindre utlopp och av en ren slump så la sig vinden precis när sjön tittade fram bakom ett krön. Jag noterade enkelt ett par finare vak vid landlinjen och gick vidare mot en liten udde där jag kunde placera mig någon meter upp så jag enklare kunde se vad det var för fisk. Den här gången var det inget behov. I det kristallklara vattnet var det enkelt att se de guldröda rödingarna med de vitmarkerade fenorna.

FISKEWEEKEND 2 2014 15


Vi spred snabbt ut oss längs landlinjen och inom loppet av en timme lyckades vi landa ett gäng med otroligt vackra rödingar. De fiskar jag själv minns bäst var ett par gigantiska rödingar som gick och vakade majestätiskt långsamt precis i utkanten till min maximala kastlängd med flugspöt. När fisken rör sig på det viset är det ganska enkelt att bedöma storleken genom att kolla på avståndet mellan ryggfenan och stjärtspolen vid vaken. En vild chansning är runt tre kilo och till slut fick jag till ett kast där flugan hamnade några meter framför rödingens sökväg. Den högg och jag krokade fisken, men den slet sig tyvärr rätt omgående.

16 FISKEWEEKEND 2 2014


FISKEWEEKEND 2 2014 17


Det kändes som en evighet innan de enorma virvlarna hade lagt sig på den stilla ytan. Strax därefter ökade vindstyrkan och fisket tvärdog. Molnen tornade upp sig och sämre väder var på väg in. Vi beslutade oss för att lämna sjön och söka oss tillbaka till stugvärmen innan vi skulle hamna mitt ett oväder.

Vi fick röding på både spinnare, drag och fluga. Storyn vi bar med oss om drömvattnet med de guldröda rödingarna gjorde stegen lätta trots avståndet hem.

Sugen på att hänga med på en tur? Boka en resa med www.vildmarksservice.com

18 FISKEWEEKEND 2 2014


Äntligen!

Besök vår nya hemsida www.arcticheli.se


tar pulsen

glasfibervärstingarna från Hardy & Orvis Text: Jonas Nordigårds • Foto: Frida Larsson

Glasfiber är ett material som sakta men säkert jobbar sig tillbaka i ett i övrigt grafitdominerat spölandskap. Gillar man fiska torrfluga i lägre klasser tycker jag att modernt byggda glasfiberspön numera har en given plats. Grafitspön får inte samma djup och känsla som den lugnare glasfibern och det gör glasfiber till ett ypperligt material för alla som gillar finlira i mindre strömmar med lägre spöklasser. Vi har testat två stycken 7’6’’ #4 glasfiberspön. Det ena är Hardys Glass ”The Test” och det andra är Orvis Superfine Glass. Både Hardy och Orvis tillverkar idag världsledande spön i grafit och det var med högt ställda förväntningar som jag traskade ner till strömmen för att göra min premiärtur med de båda spöna. För att göra jämförelsen både inbördes och mellan spöna så rättvis som möjligt så valde jag att ta med mig två olika men ändå harmoniska och lättkastade linor som brukar matcha den här typen av spöaktion bra. Den ena linan var Cortlands Classic Sylk och den andra en Cortland Precision Trout. Båda linorna var klassade WF4F.

Hardy Glass ”The Test” 7’6’’ #4 Hardy var snabba att snappa upp glasfibertrenden och deras Glass-serie har funnits på marknaden ett antal år nu. Spöt är tvådelat 20 FISKEWEEKEND 2 2014

med en spigotholk och man har valt att jobba med ett fast rullfäste mot butten och en sliding ring mot handtaget. Aktionen i spöt är mycket djup och det ger en soft känsla i handen. Spöt kastade bra med båda linorna men man får en något mer lättjobbad kombination om man väljer precisionlinan. Jag upplevde att man inte lyckats få med aktionen hela vägen ut i yttersta toppen som därför gav en något kraftlös känsla i vissa situationer. Jag vill lägga det här spöt i den långsammare kategorin av glasfiberspön och rekommenderar det till de som söker ett riktigt soft spö med maximal känsla vid drillning av fisk. Pris: Beställningsvara Svensk distributör: ABU

Läs mer om spöt: www.hardyfishing.com


Orvis Superfine Glass 7’6’’ #4 Superfine glasfiberspön är en nyhet från Orvis och det här spöt är byggt efter ett mer modernt recept än hardyspöt. Spöt har en jämn, djup och väldigt lättkastad aktion som man snabbt kommer överens med. Spöt hanterade båda linorna utmärkt och det var enkelt att hitta rätt känsla i olika kastsituationer när jag testade spöt under praktiskt strömfiske. För den som bara vill ha ett glasfiberspö är det här ett av de absolut bästa alternativen på spömarknaden just nu. Orvis Superfine Glas är en fullträff som jag tror kommer hjälpa till att öka intresset för glasfiberspön.

Pris: 4.499 kr Svensk distributör: BIOS

Läs mer om spöt: www.orvis.com Slutsats: Det är två väldigt olika spön som fyller olika behov. Hardyspöt har en djupare och softare aktion och Orvisspöt har bäst linkontroll och balans. Tittar man enbart på vilket spö som är mest fulländat aktions och balansmässigt tycker jag det nyare Orvisspöt är en vinnare. Jag tror att vi kommer få en intressant utveckling inom glasfibersegmentet framöver och det kommer förmodligen poppa upp både fler och bättre spön i samband med en ökad efterfrågan. Vill du diskutera glasfiberspön med likasinnade rekommenderar vi glasfiberarean i forumet på www.edgeflyfishing.com

FISKEWEEKEND 2 2014 21


har testat Humminbirds 360-teknik FISKA MED

undervattensradar Text: Jonas Nordigårds Foto: Frida Larsson & Jonas Nordigårds

Hjälpmedlen för en modern sportfiskare blir allt mer avancerade och det senaste tillskottet hos ekolodstillverkaren Humminbird är ett stort steg framåt när det gäller att scanna av en fiskeplats. Henrik Karlén bjöd med oss på en fisketur så vi fick titta närmare på hur den nya 360-graders givaren fungerar i praktiken. Tekniken lämpar sig för både spinn- och vertikalfiske och vi testade på båda delarna.

22 FISKEWEEKEND 2 2014

Den här tekniken är fortfarande väldigt ny och insteget för att kunna nyttja tekniken är fortfarande högt. För att kunna använda tekniken krävs ett ekolod motsvarande minst 798cx HD SI samt Humminbirds GPS-mottagare med kurssensor utöver en 360-graders givare som köps separat. Givaren finns både för fast aktermontering eller som en portabel givare som kan fästas på exempelvis en elmotor eller på ett separat sidostag.


Vi åkte ut i en gös- och gäddsjö och provade på både stillastående spinnfiske och mer sökande vertikalfiske. Vid stillaliggande spinnfiske erbjuder tekniken en fantastisk överblick. I praktiken kan man åka ut till sin favoritgrynna, sätta igång lodet, och få en bra bild av hur botten det ser ut runt båten samtidigt som fiskarna framträder som ljuspunkter. Eftersom sökningen snurrar runt båten 360 grader och båtikonen på plottern alltid

håller kurs, trots att båten står still, innebär det här att man kan positionsbestämma fisk med klockslag och avstånd och man ser även om fiskar förflyttar sig i sökområdet. För spinnfiskare är det här en stor fördel och man söker snabbare och mer fiskriktat av sina fiskeplatser. Fiskar man vertikalt är det möjligt att ställa in ett smalare vinklat sökområde, förslagsvis 45 grader framåt.

FISKEWEEKEND 2 2014 23


Sökningen går snabbare i en mindre kon då radarvisaren vänder håll snabbare i en kon med mindre vinkel. Med den här typen av inställning kan man alltså söka och förflyttat sig framåt tills man hittar en fisk i lämplig storlek. Då saktar man in och smyger försiktigt in fisken mot fören på båten. När man väl har fisken under båten gäller det att få in den i sin normala bottengivare så man kan prickskjuta på fisken. Det här fungerar bra när man lärt sig tekniken. Nackdelen med att använda 360 givaren och 2D givare samtidigt är att man bara kan köra bottengivaren på lägsta uppdateringshastighet. Det gäller alltså att man inte har för bråttom om det här ska fungera bra. Det är väldigt spännande att fiska med den här typen av teknik och fiskar man i mörkare vatten får man snabbt en väldigt bra bild av hur olika sjöar ser ut och varför det är vissa platser som brukar leverera fisk. Vi hade ett väldigt roligt fiske med Henke, och Frida lyckades lura upp en fin gädda som vi guidade fram med hjälp av ekolodet. Oavsett om man får fisk eller inte så är det mycket intressant att fiska med den här typen av teknik i båten.

24 FISKEWEEKEND 2 2014

Har man redan ett kompatibelt ekolod så ligger en 360-givare på 12 995 kronor i enklaste utförandet. Det tillkommer en GPS-mottagare med kurssensor för 2 395 kronor samt att man behöver ett lämpligt ekolod. En bra storlek på lod skulle jag säga är de med minst 7-fots skärm och i så fall är det 899cxi HD SI combon för 13 995 kronor som är instegsmodellen. Fiske med ny teknik är tyvärr hisnande dyrt men allt fler sportfiskare tenderar att spendera allt större summor på sina båtar och vill man ha det senaste så är det här en fantastisk produkt som jag gärna rekommenderar.


FISKEWEEKEND 2 2014 25


Lord of the Fly 17-18 maj gick tävlingen Lord of the Fly av stapeln vid Kalvtjärn i Sävenfors. Det var fjärde året i rad som tävlingen hölls och närmare hundra flugfiskare var med och slogs om titeln ”Lord of the Fly 2014”.

Text : Jonas Nordigårds Foto: Frida Larsson & Jonas Nordigårds

26 FISKEWEEKEND 2 2014

2014


Fiskeweekend var på plats och både deltog i och bevakade tävlingen. Vädret var fantastiskt och fisket lika så. Merparten av fisken man fiskade på var regnbåge men det fanns även ett fåtal öringar i tjärnen. Under lördagen var det kval och runt 15 fiskare ställde upp i respektive heat. För att lyckas kvala in sig till final gällde det att så snabbt som möjligt kroka och håva en fisk. När fisken låg i håven räknades den som fångad. De fem första fångsterna i respektive heat resulterade i en plats i semifinalen som hölls under söndagen. Janne och George på Sävenfors fiskodling hade gjort ett bra jobb med utsättningarna i tjärnen så tävlingen var en fartfylld tillställning. Det snabbaste heatet var klart på bara några minuter. I finalen så bytte man regler och vinnaren av tävlingen blev den som lyckades få högst

sammanlagd vikt under en timmes fiske. Det visade sig bli ett tight finalrace och det var mycket ovisst om vem som hade vunnit innan svaret blev officiellt. Vinnare blev Ove Fredriksson med vikten 3,45 kilo. Andrapriset gick till Andreas Svärd som hade vikten 3,14 kilo och trea blev Mats Andersson med vikten 2,99 kilo. Nästa år går tävlingen den 23-24 maj så nu är det bara att ladda om. Hur det gick för mig? Jag kom till semifinal och fisken högg på en rosa/silver/grå proppellerfluga från NR70.se men sen var det kört. Självklart ska jag göra mitt bästa för att vara med och utmana igen nästa vår. Läs mer om tävlingen här: www.lordofthefly.nu

Å Grattis Oavve!

Vinnare y 2014 d Lor of the Fl

FISKEWEEKEND 2 2014 27


I SAMARBETE MED

Sammandrag Gäddfajten - andra perioden 27 april – 20 maj Text: Jonas Nordigårds Robert Johansson ligger fortfarande kvar i toppen med sina 568 centimeter och han har en riktigt fin gäddsvit på 120, 115, 113, 110 & 110 centimeter. Robert bodde under tiden för sina fångster i Örebro och har fått ledargäddorna i närområdet. Han fiskar spinnfiske med jerk och gummibeten och favoritbetet just nu är en Fourplay från Savagear som även levererat hans två finaste fångster. Robert sedan sina fångster flyttat till Göteborg och nu gör han sitt bästa ytterligare befästa sin ställning genom att försöka lura upp något nytt gäddmonster i göteborgstrakten Andraplatsen innehas numera av Jens Hedström som börjar närma sig ledaren med sina 538 centimeter. Andreas Vård vinner den här periodens pris för längsta fisk och han belönas med ett fint pris från BIOS. Det är nu 32 personer som har mätt in fisk i tävlingen och ställningen justeras dagligen med nya fångster. Gäddfisket är i full gång och nu börjar även norrlandsvattnena bli isfria så vi räknar med att det kommer ske stora förändringar i resultatlistan under kommande månad.

28 FISKEWEEKEND 2 2014

Tredje periodens sammandrag presenteras i FishEco magasine som kommer ut slutet i av juni. Fiskeweekend återkommer med sammandraget från fjärde perioden i juli månad. Vill ni ha tidningen direkt i brevlådan helt gratis så anmäl er prenumeration på www.fiskeweekend.se Om ni inte kan vänta till nästa sammandrag publiceras så rekommenderar vi att ni håller koll resultatlistan på www.fisheco.se. Listan uppdateras kontinuerligt och det går även utmärkt att delta i tävlingen och posta era egna fångster hos FishEco.

Resultat andra perioden 27 april – 20 maj

#

Namn

Totalt cm

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Robert Johansson Jens Gäddan Hedström Magnus Hast Dennis Zetterberg HarriPikeWizardNyman Michael Bivesjö Jon Nordquist Marko Koistinen Martin Udd Thomas Norman

568 538 535 535 529 494 461 441 441 335


Foto: Privat Foto: Privat

Gäddfajtledaren Robert Johansson med sin längsta fisk på 120 cm

Andreas Vård med en magnifik värmlandsgädda på hela 122 centimeter. Fisken gör Andreas till periodvinnare av priset för längsta fisk. Stort grattis från oss på Fiskeweekend!

vinn 10 000 kronor Tävlingssponsorer

VISIT

Arrangörer

Kval från 1 mars till 14 september Fotograf: Jonas Nordigårds


Heta tips till gäddfisket Text & foto: Jonas Nordigårds

5.

1.

6. 7.

2. 8. 3.

4.

Årets gäddsäsong är i full gång och här kommer några tips på väl fungerande beten som vi gärna delar med oss av. 1 – ABU Rocket Jerk – En liten fin jerk som kastar långt och är väldigt lättfiskad

5 – Bomber Herky Jerky CTS (Close To Surface) – Lättfiskat och bra allroundbete

3 – SPRO Swimbait Slow Sink – Ett mycket bra flerdelat bete med en otroligt fin gång. Finns i flera storlekar och sjunkhastigheter.

7 – ABU McMy tail – Tailbeten är här för att stanna och Svartzonkers McMy är en av de bättre i genren.

2 – SPRO Bronzeye Frog Jr – Ytbete med en unik krokplacering som gör det till ett perfekt bete när tät vegetation gör vanliga beten omöjliga att fiska med.

4 – CWC Wolftail Jr Shallow – Ett litet och lättfiskat tailbete med en utmärkt gång.

6 – ABU Hairy Killer – Ett utmärkt komplement som bör finnas med i betesboxen. Funkar ofta bra när gäddorna är tröga och inget annat duger.

8 – SPRO Tripple Devil – Riktigt fint flerdelat bete med en gång som lockar till hugg.

Priser och färger varierar. Ni hittar betena hos välsorterade svenska sportfiskebutiker. Leverantörer: www.abugarcia.se • www.wiggler.se • www.cwc.se 30 FISKEWEEKEND 2 2014


Boktips Havsöringssäsongen är i full gång och för den som vill ha lite extra fart på sitt fiske är det en god ide att förkovra sig genom att läsa någon av de böcker som finns att tillgå om havsöring. HAVSÖRINGSGUIDEN SMÅLAND-ÖLAND är en liten bok i fickformat, åtminstone om man har lite större fickor. Den är tänkt att man ska ta med sig den ut på fisketuren för att hitta rätt platser. Pelle Klippinge är författare och boken har 141 sidor. Fiskeplatser längs Smålands och Ölands kuster är angivna med GPS koordinater och anvisar vart man bäst kan vada ut likaväl som vilka platser det kan passa bra att ta en fika på. I slutet av boken beskriver författaren hur man enligt honom bäst fångar grov kustöring. Vilka väderförhållanden som är optimala, vilken typ av utrustning som är effektivast, samt vilka drag och flugor som man bör använda sig av. ISBN 978-91-7586-641-3 • Utgiven av Bokförlaget Settern • Rekommenderat pris 199 kr DEN STORA BOKEN OM HAVSÖRINGSFISKE är skriven av Jens

Bursell och Rasmus Ovesen. Det är en tjock bok i A4 format med 304 sidor fullproppade av vackra bilder och instruerande text. Det är detaljerat beskrivet och man känner inte att man saknar någonting när man läser den. Utom möjligtvis tid, då det är mycket att läsa och så vill man ju förstås prova alla tips i boken. Det är dock inte nödvändigt att läsa allt på en gång då det är relativt enkelt att hitta det man söker information om. Den behandlar allt från havsöringens biologi, till fiskeplatser, utrustning och tekniker.

ISBN 978-91-7586-646-8 • Utgiven av Bokförlaget Settern • Rekommenderat pris 395 kr HAVSÖRING KUSTENS SILVER är en fin bok på 168 sidor, som

till största delen behandlar havsöringsfisket på västkusten. I dryga 60 år har författaren Jan Johansson skaffat sig kunnande genom att passionerat och noggrant följa havsöringens liv och beteende genom många timmar av observation och flugfiske. Bilderna är vackra och boken är fullproppad med erfarenheter och kunskap. Både om själva fisken och om hur man bäst fångar den. Han går igenom vilken utrustning man bör ha. Allt från kläder och spö till sax och håv. Han ger också skilda tips beroende på vilken årstid det är man fiskar på.

ISBN 978-91-7586-637-6 • Utgiven av Bokförlaget Settern • Rekommenderat pris 380 kr Text & bild: Frida Larsson

FISKEWEEKEND 2 2014 31


Avsändare: FISKEweekend Lisellska Torget 1 782 31 MALUNG

Posttidning B ÄVEN ETT BARN LÄR SIG DETTA PÅ EN KVÄLL!

ÄVEN ETT BARN LÄR SIG DETTA PÅ EN KVÄLL!

LÄRLÄR DIGDIGFLUGFISKA GRATIS FLUGFISKA GRATIS

I SOMMAR MED VISION OCH DRESSING! I SOMMAR MED VISION OCH FLYFLY DRESSING! Passar alla! Gammal som ung, kvinna som man, han

Passarsom alla! Gammal som ung, kvinna hon som hen. Inga förkunskaper krävs.som man, han som hon som hen. Inga förkunskaper krävs. Har du egen utrustning, ta med den. Men det kommer även att finnas utrustning att köpa eller låna och duprova egen ta med den. Men det på utrustning, plats.

Har kommer även att finnas utrustning att köpa eller låna och För mer information och frågor hör av er på prova på plats. kastkurs@flydressing.se eller klicka er in på Flydressings hemsida via länken och kolla in vilken sportfiskebutik somfrågor håller kurs mer information och hörnärmast av er dig! på

För kastkurs@flydressing.se eller klicka er in på WWW.FLYDRESSING.SE | WWW.VISIONFLYFISHING.COM

Fiskeweekend nr 2 2014