Page 1

design portfolio


When a love for culture, history, and biology unexpectedly became entwined, I realized only design allowed my passions to grow cohesively. I will always have a place to call home in the Cincinnati area but I hope to never lose my sense of adventure and exploration. Seeking a bachelor’s degree in the interior design program at the University of Kentucky, I have found my path as an aspiring LEED AP ID+C Professional. While at the university, opportunities to encounter design abroad have encouraged me to become an adaptive thinker and collaborative worker with an open mind. I wish to achieve the opportunity to sustainably design for people locally and people around the world, creating functional spaces celebrating their rich history and innovative designs that stay true to their unique cultures.

2


table of contents

pg.

retail+Office design

3

pop-up space design competition


RB2 LEVEL TWO WORKSTATIONS

INTERNATIONAL DESIGN

EDUCATION design

MIXED USE design

4


mixed use: retail+ office design southland cycles 25


southland

Cycles is a collaborative hub and juicery for the Southland community and the greater Lexington area. Addressing the key issues of circulation, interaction, and sustainability, this facility hopes to encourage and engage the Southland cycling community and celebrate their cycling culture. Inspired by the bicycle itself, the elements and principles allow for a fun and playful environment. As team members of start-up companies, a casual creative workplace environment is essential. Southland Cycles promotes and encourages exercise & activity in the workplace, fostering a healthy, energizing environment that creates close friendships in and outside of the workplace.

6


VIEW

7

Floor Plan Scale: 1/16”=1’


.

local juicery

Southland Cycles offers a local juicery with an opportunity to power your own juicer. There are juice bike stations that encourage cyclists to help reduce energy & electricity by generating power via pedaling to juice their own beverages. The wooden spokes and metal gears of the ceiling installation anchor the juice bar counter, as the circular shape reflected onto the rubber flooring from recycled tires aids in wayfinding.


.

office park

The office park creates a space that allows workers to step away from their desks to de-stress and casually socialize with their collegues. The turf flooring brings a playful element to the environment as the unique ceiling installation of wooden spokes and metal gears highlights the cycling culture.

.


VIEW

year completed: 2016

skills utilized: adjacency matrix bubble diagram blocking plan space planning revit software

Reflecting Ceiling Plan Scale: 1/16�=1’

10


design-build competition reading between the lines


Not

long ago, the Southland Community in Lexington, Kentucky, lost their local library. A place for not only reading but a place for learning, engaging, and growing. It was a place to retreat and for the community to come together. The people of Southland are longing for this opportunity of connection again. The installation, Reading Between the Lines, is designed as a popup library that invites the people of the community to take part in the book exchange experience, projected to last for the month of June. Inspired by lines of text & nature, the installation is constructed by emphasizing line and repetition through wood, plants and textiles. As the binding of a book is the support for its pages, the central book shelves create the backbone of the bench seating. The installation creates a retreat-like environment. Similarly as one gets lost in a book as their mind travels to another place, the relaxing elements of the structure allows your mind to wander and imagination to grow. The vegetation and canopy create just enough privacy to feel safe and allow sunlight to filter through the space.

Second Place Winner

The book exchange would help foster a sense of community, as each book is donated by a member of the community, to be part of a revolving library. As an individual borrows a book, they must in turn place a new book on the shelf. This creates a fun and playful way to engage the community and encourage the sharing of knowledge while creating new relationships and maintaining old ones.

12


year completed: 2016

Floor Plan Scale: 1/2”=1’

skills utilized: site analysis user analysis freehand sketch schematic models budget planning revit software

13

Reflected Ceiling Plan Scale: 1/2”=1’

Axonometric Model Scale: 1/2”=1’


.

design process

hand sketch

schematic model

Pop-Up Library In an outdoor environment where rest areas are scarce, the installation strives to maximize seating opportunities by providing bench elements along the entire structure.

.


INTERNATIONAL DESIGN STUDY ABROAD


Observing

& researching the culture of Barcelona, Spain, Barcelona Center is a learning environment designed to positvely influence learning outcomes by encouraging curiosity & discovery. Rethinking learning experiences to inform international and domestic educational environments, generates an opportunity for new learning styles to be addressed. Environments that are in the heart of the culture allow individuals to gather a better sense of themselves and those around them by not only observing but also interacting. Learning from experience allows students to adapt to their environment and provide themselves with a new way of thinking.

16


design concept The Barcelona Center serves as a series

of learning environments for individuals both international and local, that have an interest in the arts. The center allows students to learn outside the traditional classroom, in a smaller setting that encourages students to not only observe, but also interact with their surroundings on a personal level. Inspired by the natural environment in the nearby town of Sitges, Spain, Barcelona Center is a refreshing contrast to the surrounding urban landscape. In an academic setting, creating contrast is essential for learning, which sparks curiosity and allows the imagination to grow. The subtle contrasting lines, textures, and colors of the Barcelona center, create an unique atmosphere that celebrates the Catalan culture. Local materials, traditional architecture, and sustainable practices, generate a sense of authenticity and warmth that embodies the spirit of the Catalan people.

VIEW

-

-

17

Floor Plan: Level 1 Scale: 1/2�=1’

-


barcelona center collaborative space


.

center courtyard

The Center hosts local artisans and entrepreneurs who may share their expertise and knowledge or guide a workshop for students. The courtyard, pictured above, provides open circulation . The glass doors open to both the courtyard and the street side further implementing learning by curiousity and discovery as well as learning from experiences in real life situations.


Focused on discovery, the Barcelona Center allows international

students to discover the Catalan culture, possibly discover a new interest, and potentially discover relationships with locals in addition to international individuals. Similarly, it allows domestic students to rediscover their Catalan heritage, discover a new passion, and discover relationships between individuals from their local communities as well as people from across the world.

design process

hand sketch

2d parti .

Site analysis 20


year completed: 2016

-

-

skills utilized: observation photography design thinking site analysis revit software material selection VIEW

21

Floor Plan: Level 2 Scale: 1/2�=1’

-


.

rooftop gardens

As Barcelona is presently transitioning as a city to give the streets back to its people, the rooftop garden becomes an avenue of circulation, connection, and community. The lush vegetation creates a place for people to be rejuvenated by contrasting with the surrounding urban landscape.


EDUCATION DESIGN RESEARCH BUILDING II


RB2 is a multidisplinary research facility focused on health issues

found within the state of Kentucky. The health issues of concern include: cardiovascular health, diabetes, cancer, as well as substance abuse. The research facility will be joining RB1 on campus at the University of Kentucky in 2018. Inspired by patterns found in the natural environment, the repetition of geometric “cells� become an organic structure. As each cell grows, the surrounding cells adapt to survive in their environment. Through this concept of adaptation, the design of Research Building II will reflect the symbiotic relationship between users and their environment.

24


E1

E2

E3

E4

E5

E6

E7

E8

E9

E10

E11

E12

E1

E13

E2

E3

E4

E5

E6

E7

E8

E9

E10

E11

E12

E13

EA

EA

EA

EA H

EB

H

EB

H.7

XA0101

J.1

K

H.7

J.1

EB

EB

2449

EC

EC

EC

EC

12

STAIR E

LOCKER ROOM

ED

12

STAIR E

ED

ED

ELEV E ELEC

ED

ELEV E

TOILET / SHOW ER

IDF

11 EE

EE

TOILET / SHOW ER

EE

11 EE

BICYCLE STORAGE

FACULTY OFFICE

EF

EF

E1

E2

E3

E4

E5

E6

E7

E8

E9

E10

E11

E12

FACULTY OFFICE

EF

E13 9.9

DN

E1

E2

E3

E4

E5

E6

DN

E7

E8

E9

E10

E11

E12

E13 9.9

8.7

8.7

7.4 CAFE

7.4

6 CAFE KITCHEN

6.1

COLLABORATION

FLEX OFFICE

FACULTY OFFICE

POST DOC/GRAD/TECH

FACULTY OFFICE

FACULTY OFFICE

FLEX OFFICE

FACULTY OFFICE

POST DOC/GRAD/TECH

FACULTY OFFICE

FACULTY OFFICE

COLLABORATION SPACE

6

ELEC

ELEV F

ELEC

DN

4

PROCEDURE ROOM PROCEDURE ROOM LAB NEIGHBORHOOD M ODULE

LINEAR EQUIP ROOM

STAIR C

3.1

PROCEDURE ROOM PROCEDURE ROOM

3

PROCEDURE ROOM

2 COPY

1

FLEX OFFICE

FACULTY OFFICE

POST DOC/GRAD/TECH

LAB NEIGHBORHOOD M ODULE

LINEAR EQUIP ROOM

PROCEDURE ROOM

FUM E HOOD ROOM

PROCEDURE ROOM

FUM E HOOD ROOM

FACULTY OFFICE

FLEX OFFICE

FACULTY OFFICE

LEV A

FACULTY OFFICE

POST DOC/GRAD/TECH

3

EV C

ELEC

FACULTY OFFICE

AF-201

B

B.5

C

C.5

D

D.5

-

E

E.5

LINEAR EQUIP ROOM

LINEAR EQUIP ROOM

PROCEDURE ROOM

PROCEDURE ROOM

POST DOC/GRAD/TECH

FACULTY OFFICE

FACULTY OFFICE

LAB NEIGHBORHOOD M ODULE

FACULTY OFFICE

FLEX OFFICE

5 IDF STAIR A

CONF

FACULTY OFFICE

TOILET

CONF

4 TOILET

ELEV A

3

STERILIZER ALCOVE ELEV B

CONF

CONF

TOILET

ELEV C

ELEC

FUM E HOOD ROOM

POST DOC/GRAD/TECH

ELEV D

LINEAR EQUIP ROOM

PROCEDURE ROOM

FACULTY OFFICE

6

COLLABORATION SPACE

FACULTY OFFICE

PROCEDURE ROOM

PROCEDURE ENVIRONM ENTAL ROOM ROOM

PROCEDURE ROOM

FUM E HOOD ROOM

FACULTY OFFICE

POST DOC/GRAD/TECH

PROCEDURE ROOM

2

FACULTY OFFICE

1.2

M EDIUM CONF.

STAIR B

1

0.5

1

A 1

1

A.5

COPY

FACULTY OFFICE

PROCEDURE ROOM

1.2

TOILET

0.5

A

FLEX OFFICE

FLEX OFFICE

2

CORRIDOR TOILET

VEST

STAIR B

SM ALL CONF.

COLLABORATION

1

TOILET

LAB NEIGHBORHOOD M ODULE

PROCEDURE ROOM

2

VEST

ELEV B

FACULTY OFFICE

PROCEDURE ROOM

PROCEDURE ROOM

3

4 TOILET

STERILIZER ALCOVE

PROCEDURE ROOM

FACULTY OFFICE

PROCEDURE ROOM

LINEAR EQUIP ROOM

STAIR C

3.1

TOILET

CORRIDOR

LINEAR EQUIP ROOM

PROCEDURE ROOM

FACULTY OFFICE

TAIR A

ELEV D

POST DOC/GRAD/TECH

PROCEDURE ROOM

4

5

IDF

PROCEDURE ENVIRONM ENTAL ROOM ROOM

PROCEDURE ROOM

LINEAR EQUIP ROOM

PROCEDURE ROOM

PROCEDURE ROOM

PROCEDURE ROOM

DN

CUSTODIAL

FACULTY OFFICE

PROCEDURE ROOM

CUSTODIAL

VEST

STAIR F

5

FLEX OFFICE

5

DN

CAFE -DRY STOR

6

6.1

STAIR D

CAFE SERVING

F

F.5

G

G.3 10.9

H

H.4 H.5

H.7

J

J.1

AF-202

K

A.5

B

B.5

C

C.5

D

D.5

E

E.5

F

F.5 F.7

G

G.3 10.9

H

H.4 H.5

H.7

J

J.1

O VERALL PLAN -LEVEL 02 FUTURE 1/16"= 1'-0"

-

OVERALL PLAN -LEVEL 01 FUTURE 1/16"= 1'-0"

CLASSROOM

FACULTY

CAFE

CAFE DRY- STORE

FACULTY FACULTY

STAIR

VEST

ELV.

FACULTY FACULTY

STAIR

-

-

-

FLEX

STAIR

VIEW

BATHROOM

FLEX

-

-

-

RECEPTION/COPY

AUDITORIUM

-

ELV. A

STAIR

ELV. B

BATHROOM

BATHROOM

ELV. C ELV. A

ELV. B

BATHROOM

VEST BATHROOM

ELV. C

SMALL TESTING ROOMS

CONFERENCE CONTROL ROOM

GROUP TESTING

-

25

Floor Plan: Level 1 Scale: 1/8”=1’

WORKSTATIONS

Floor Plan: Level 2 Scale: 1/8”=1’

-


.

“TOUCH-DOWN SPACE�

Located outside of faculty offices along the circulation path, the Nemo Trellis & bar creates an opportunity for chance meeting between faculty members and students. It creates space within a space informally allowing relationships to grow organically.


E1

E2

E3

E4

E5

E6

E7

E8

E9

E10

E11

E12

E13

EA

EA H

EB

H.7

J.1

EB

EC

EC 12

STAIR E FLEX ROOM

TOILET

ELEV E

ED

ED FACULTY OFFICE

ELEC IDF

FACULTY OFFICE

11 EE

FACULTY OFFICE

EE

FACULTY OFFICE

EF

EF

FLEX ROOM

E1

E2

E3

E4

E5

E6

E7

E8

E9

E10

E11

E12

E13

OPEN OFFICE

9.9

FLEX ROOM

FACULTY OFFICE FACULTY OFFICE CORRIDOR

COPY

8.7

FACULTY OFFICE FACULTY OFFICE

FLEX ROOM OPEN OFFICE

7.4

FACULTY OFFICE

FACULTY OFFICE FACULTY OFFICE

year completed: 2016

FACULTY OFFICE

6 FLEX OFFICE

5

COPY FLEX OFFICE

CUSTODIAL

ELEC

STAIR C

POST DOC/GRAD/TECH

FACULTY OFFICE

LAB NEIGHBORHOOD M ODULE

PROCEDURE ROOM

FACULTY OFFICE

POST DOC/GRAD/TECH

FACULTY OFFICE

FACULTY OFFICE

FACULTY OFFICE

FACULTY OFFICE

FACULTY OFFICE

FACULTY OFFICE

6.1 6

POST DOC/GRAD/TECH

FLEX OFFICE

CORRIDOR PROCEDURE ROOM

PROCEDURE ROOM

PROCEDURE ROOM

LINEAR EQUIP ROOM

LINEAR EQUIP ROOM

PROCEDURE ROOM

PROCEDURE ROOM

PROCEDURE ROOM

PROCEDURE ROOM

2

FLEX OFFICE

-

LINEAR EQUIP ROOM

3

-

FACULTY OFFICE

PROCEDURE ROOM

PROCEDURE ROOM

4 3.1

FACULTY OFFICE

PROCEDURE ROOM

CORRIDOR

PROCEDURE ROOM PROCEDURE ROOM LAB NEIGHBORHOOD M ODULE

PROCEDURE ROOM

IDF ELEV D

ELEC

PROCEDURE ROOM

PROCEDURE ROOM

TOILET

PROCEDURE ROOM LAB NEIGHBORHOOD M ODULE

LINEAR EQUIP ROOM

STERILIZER ROOM

PROCEDURE ROOM

5 TAIR A

PROCEDURE ROOM

ENVIRONM ETNAL ROOM

LINEAR EQUIP ROOM

PROCEDURE ROOM

PROCEDURE ROOM

PROCEDURE ROOM

FUM E HOOD ROOM

4

CORRIDOR

LINEAR EQUIP ROOM

PROCEDURE ROOM

ELEV A

TOILET

3

ELEV B

TOILET

EV C

2

CORRIDOR

FLEX OFFICE

1

FACULTY OFFICE

POST DOC/GRAD/TECH

FACULTY OFFICE

FACULTY OFFICE

FLEX OFFICE

FACULTY OFFICE

POST DOC/GRAD/TECH

FACULTY OFFICE

FACULTY OFFICE

FACULTY OFFICE

FACULTY OFFICE

1.2

POST DOC/GRAD/TECH

STAIR B

1

0.5 BALCONY

A 1 AF-203

A.5

B

B.5

C

C.5

D

D.5

E

E.5

F

F.5

G

G.3 10.9

H

H.4 H.5

H.7

J

J.1

O VERALL PLAN -LEVEL 03 FUTURE 1/16"= 1'-0"

COPY

BREAK ROOM

STAIR

BATHROOM

LOBBY

skills utilized:

ELV. A -

-

ELV. B

research document adjacency matrix bubble diagram blocking plan space planning revit software rhino software

BATHROOM

ELV. C

VIEW

MEDIUM CONFERENCE

LARGE CONFERENCE

BALCONY

-

27

Floor Plan: Level 3 Scale: 1/8”=1’

-


.

collaboration space

Located on the third floor of RBII, the space allows students, researchers, and faculty to generate ideas and share research findings. The reclaimed wood installation has adapted to become a lowered ceiling plane above the lounge area, creating an informal relaxing environment.


mixed use revive mind body & spirit


Revive is a medical theraputic facility

specific for multiple sclerosis patients, with an emphasis upon sustainability. As individuals are challenged by their diagnosis, Revive hopes to ease those hardships by implementing a holistic approach to health and wellbeing. An environment condusive to rehabilitation in a relaxing setting, universal design will emphasize functionality, while maximizing client comfort. By bringing the elements of nature indoors, a neutral color palette complimented by repetition of curvilinear lines creates a tranquil yet sustainable environment for reviving a positive mind, body & spirit.

30


VIEW

31


.

lobby

As members enter Revive, they are able to experience the close relationship between the natural and built environment. The facility creates a fluid connection to the elements of nature that foster positive health and wellbeing.


construction drawings Emphasis on sustainability, Americans with Disability Act standards and Universal design. 33


year completed: 2015

skills utilized: adjacency matrix bubble diagram blocking plan space planning ada codes universal design autocad software sketchup software


As designers, we have the opportunity to positively influence the world around us by engaging the environment. We have a purpose to better our communities, create experiences and evoke emotion for all people. The possibilities are endless, as each new day brings new ideas.

Please accept my appreciation for viewing my portfolio. I welcome any questions and all design opportunities.

Contact: mallory.stein@uky.edu 36

Stein Design Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you