μακραμέ - 29 μοντέλα για κατασκευές βήμα βήμα σε 9 μαθήματα

Page 4

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΥΛΙΚΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ

Το μακραμέ είναι η τέχνη του να δημιουργείς με κόμπους. Με το πέρασμα των χρόνων, η τεχνική αυτή αρχίζει να χρησιμοποιείται για την κατασκευή αξεσουάρ, ενώ, κατά τον 19ο αιώνα, διακοσμεί τα λευκά είδη του σπιτιού ή ακόμα και τις εσάρπες. Τη δεκαετία 19701980, γίνεται η πιο διαδεδομένη δημιουργική ενασχόληση. Πολλοί έχουν συνδέσει το μακραμέ μόνο με την εποχή των χίπηδων, αγνοώντας τον πλούτο αυτής της τέχνης. Σήμερα, η τεχνική του μακραμέ χρησιμοποιείται ευρέως στη βιοτεχνία της Νοτίου Αμερικής και της Ασίας, κυρίως για τη δημιουργία κοσμημάτων και αξεσουάρ. Οι νέοι αγαπούν το μακραμέ χωρίς να το ξέρουν, μέσα από τη μόδα των σκουμπιντού, των βραχιολιών φιλίας και άλλων κοσμημάτων και διακοσμητικών σαμπάλα. Εδώ και λίγο καιρό, έχει επιστρέψει δυναμικά στον χώρο της διακόσμησης στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια τεχνική με πολύ απλή εφαρμογή, που χρειάζεται μόνο λίγα υλικά για να μπορέσει κάποιος να την εξασκήσει. Μόλις εμπεδωθούν οι βασικοί κόμποι, δεν μένει παρά να συνδυαστούν μεταξύ τους δημιουργώντας είτε επίπεδες είτε τρισδιάστατες συνθέσεις. Όσον αφορά τα εξαρτήματα, επιτρέπονται τα πάντα, αρκεί οι κλωστές να είναι αρκετά εύκαμπτες και ανθεκτικές. Παίζουμε αλλάζοντας τη διάμετρο, τα υλικά, τη συναρμολόγηση των σειρών, τα χρώματα, τον συνδυασμό των κόμπων, τον αριθμό των κλωστών. Η ποικιλία που μπορεί να προκύψει είναι άπειρη.

Υπάρχουν ειδικά υλικά για μακραμέ, όμως, με λίγη

4

φαντασία, μπορούμε να δημιουργήσουμε και χωρίς αυτά.

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Υπάρχουν συγκεκριμένες επιφάνειες εργασίας από αφρό (αφρολέξ), οι οποίες είναι διαθέσιμες σε διάφορες μορφές. Είναι χωρισμένες σε τετραγωνάκια, για να μπορείτε να μετράτε την κατασκευή σας, ενώ διαθέτουν και εγκοπές για να περνάτε τις κλωστές και να μπορείτε με αυτόν τον τρόπο να τις σταθεροποιείτε. Μπορείτε να βρείτε τέτοιες επιφάνειες στο διαδίκτυο με την ονομασία "πίνακας μακραμέ" ή "macramé board". Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι φελλού κολλημένο σε μία ξύλινη επιφάνεια προκειμένου να γίνει πιο άκαμπτο ή απλώς ένα πολύ χοντρό χαρτόνι. Ακόμα και μία πινακίδα γραφής με το μεταλλικό κλιπ στην κορυφή είναι αρκετή για να μπορέσουμε να φτιάξουμε τα κοσμήματά μας.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ  Καρφίτσες και ειδικές καρφίτσες για μακραμέ

Είναι απαραίτητες για να στερεώνετε τις κατασκευές σας στην επιφάνεια εργασίας. Το ιδανικό είναι να προμηθευτείτε ειδικές καρφίτσες για μακραμέ, οι οποίες είναι αρκετά χοντρές και σε σχήμα Τ. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις κλασικές καρφίτσες.  Μεταλλικό πιαστράκι (κλιπ) Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καρφίτσα αντικα-

νημάτων για να διαχωρίσετε τις κλωστές, να μην τις αφήσετε να ξεφτίσουν και να διευκολύνετε το πέρασμά τους μέσα από την τρύπα μιας χάντρας. Προτιμήστε χαρτοταινία αντί για απλή κολλητική ταινία γραφείου, για να μη χαλάσουν οι κλωστές. ΦΙΝΙΡΙΣΜΑΤΑ  Πένσα για κοσμήματα (πλακέ) Χρησιμεύει για να ανοίγετε και να κλείνετε τελειώματα και κουμπώματα.

 Βελόνα μαλλιού με μεγάλο μάτι Για να περνάτε τα νήματα στο πίσω μέρος του ολοκληρωμένου εργόχειρου.

 Βελονάκι μεσαίου μεγέθους Για να πιάνετε την κλωστή και να την περνάτε μέσα από τις θηλιές.

 Κόλλα για υφάσματα ή πιστόλι θερμόκολλας Για να ασφαλίσετε τους κόμπους ή για να μην ξεφτίσουν τα νήματα. Χρησιμοποιήστε την κόλλα για υφάσματα για τις λεπτές κλωστές και τη θερμόκολλα για κλωστές άνω των 2 χιλιοστών. Με τη θερμόκολλα μπορείτε να σταθεροποιήσετε επίσης κάποια τελειώματα ή κουμπώματα.

ΝΗΜΑΤΑ Βασική αρχή στο μακραμέ είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλων των ειδών τα νήματα, εφόσον είναι εύκαμπτα και ανθεκτικά. Στο βιβλίο αυτό σας παρουσιάζουμε τα βασικά είδη νημάτων.

 Βαμβακερό στριφτό σκοινί Αποτελείται από πολλούς κλώνους πλεγμένους μεταξύ τους και αποτελεί το παραδοσιακό νήμα του μακραμέ. Μπορείτε να το βρείτε εύκολα σε πελότες των 20 μέτρων και με διαφορετική διάμετρο

θίσταται από ένα κλιπ (για πολύ χοντρά, πολύ

(από 1,5 χιλ. μέχρι 7 χιλ. και πάνω) σε καταστήματα

λεπτά ή εύθραυστα νήματα). Μπορεί, λοιπόν,

με είδη σιδερικών. Πωλείται στο φυσικό του χρώμα

και το κλιπ να λειτουργήσει ως καρφίτσα.

(μπεζ) κι έτσι είναι πολύ εύκολο να βαφεί.

 Ψαλίδι

 Βαμβακερός σπάγκος

 Μεζούρα

Έχει διάμετρο 1 ή 2 χιλ. και διατίθεται σε μεγάλη

 Κολλητική ταινία

ποικιλία χρωμάτων. Χρησιμοποιείται κυρίως για την

Κολλήστε με κολλητική ταινία τα άκρα των

κατασκευή μικρο-μακραμέ και κοσμημάτων.