Page 8

KVIZ

1. Избаци уљеза: a) теријер б) дога в) руска плава

2. Сликар Ван Гог чувен је по својим: а) сунцокретима б) јабукама в) лалама

6. Епилог књиге је увек: а) на крају б) на почетку в) на корицама 7. Молекул воде се састоји из два атома водоника и једног атома:

а) кисеоника б) угљеника в) хлора

15.12.2012.

8. Најмања птица на свету је: а) врабац 3. Дестинација „Титаника“ требало б) сеница в) пчела-колибри је да буде: а) Лондон 9. Највише играча б) Токијо (18) има у тиму: в) Њујорк а) аустралијанског фу дбала 4. Где се налази б) рагбија виолински кључ: в) снукера а) на виолини б) у нотама 10. Златокосин в) у брави кућни љубимац је: 5. Острво Малта је: а) мачак б) камелеон а) држава в) жабац б) град-држава в) град Решења на страни 63

56

NA SLOVO, NA SLOVO....

G

Гран при. Шта имају заједничко Валентино Роси, Михаел Шумахер, Роберто Бенињи и Евровизија? Ако сте хтели да кажете баш ништа, скроз бисте погрешили. Одговор је: Гран при. Ово се у оригиналу, на француском, пише Grand Prix и буквално преведено значи Велика награда. То је скраћени назив за велико такмичење у коњским тркама Grand Prix de Paris које је установљено 1836. године на париском хиподрому Лонгшам. Од тада се израз Гран при често користи за велика спортска такмичења, као што је Гран при формуле један. Роси и Шумахер су прослављени добитници ових награда, свако у свом спорту (трке моторима и Формула 1). Италијански глумац Бенињи добио је Гран при за свој филм „Живот је леп“ и то на престижном Канском фестивалу. У својим почецима, 1956. године, међународно такмичење Песма Евровизије звало се Гран при евровизија. Сада видите да многим достигнућима можете добити ову награду великог имена, али најсигурније је да се бавите спортом. Гран при можете добити у малом фудбалу, шаху, тенису, уметничком клизању, јахању, кик-боксу... Ова Како слон награда сматра излази из се једном од базена? најважнијих у Мокар! каријери сваког професионалца. К. Ј.

768_PDF_sve  
768_PDF_sve  

http://www.malizabavnik.rs/dokument/768_PDF_sve.pdf

Advertisement