Page 1


RES BORT FÖR TUSENLAPPEN

Judiska monumentet

Jag åkte till Berlin, reste, bodde och åt för tusenlappen. Visserligen är det kanske ingen självklarhet att man bara kan slänga fram 1000 kronor ur plånboken men vill man så är det ingen omöjlig summa. Åk bort ett par dagar, det kan inte skada. Du får nya kunskaper och utvecklas som person. Att leva efter samma rutin dag in och dag ut är inte hälsosamt. Se din resa som en upplevelse och inte en lyxsemester så ska du se att pengarna räcker. Berlin är en perfekt stad för dig som vill komma undan billigt. Nu för tiden finns det ett flertal lågprisflyg som tar dig till utlandet för bara någon hundralapp. För mig landade flygbiljetten till Berlin på 298 kr när jag

flög med Ryanair och har man tur kan man hitta ännu billigare. Staden kryllar även av billiga hostel. Mitt val blev Sunflower hostel som jag rekommenderar starkt. Jag har bott där två gånger och inte blivit besviken. Ett hostel med trevlig personal, härligt färgglada rum och väldigt överkomliga priser. 80 kr natten blev det denna gång.

Tunnelbanan i Berlin

Berlin är klyschigt nog en stad som aldrig sover, det finns härliga marknader, mysiga barer, festliga klubbar, trevliga människor och det blir aldrig skrämmande tyst. För någon som gillar att uppleva saker och utnyttja dagarna till fullo är det helt klart rätt stad. Berlinmuren


För att uppleva en stad på bästa sätt behöver du kunna ta dig runt i området, därför rekommendera jag ett bussoch tunnelbanekort. Du kan till och med ta dig från flygplatsen med hjälp av kollektivtrafiken, så blir det inte lika tungt för plånboken. Det finns många bussar och spårvagnar där du både kan ta dig från plats till plats och se ut på den vackra staden. Det är inte överdrivet billigt men absolut värt det. Du kan åka flera personer på samma kort om ni tillsammans, då kan man spara in några kronor. Annars så kostar det ca. 200 kr för ett 76-timmarskort.

Sachsenhausen

Det finns mycket att göra och se i Berlin som är gratis. Det är en historisk plats, trots mycket förfärliga ting som inträffat så finns det ett stort intresse att se dessa platser. Berlinmuren är ett måste. En mur som stått och delat upp staden i hela 28 år mellan öst och väst. 1989 revs muren och staden blev ett igen men resterna finns kvar och är väl värda att besöka. Du kan gå längs muren och hitta grafittimålning efter grafittimålning. Så många människor som försökte fly och så många som mist livet på denna plats. Det finns en stark historia bakom muren och det är

absolut en upplevelse. Även om inte hela muren står kvar idag så finns det markeringar som visar hur muren har gått. Delarna som står kvar finns på många platser och du lär stöta på denna historiska avgränsning vare sig du vill eller inte. Men jag skulle som sagt rekommendera att följa och uppleva den. Judiska monumentet. Ett monument för att minnas de 6 miljoner judar som led som miste sina liv under andra världskriget. Man kan även hitta information och få en bild av det som faktiskt inträffade, mitt ute i det fria och öppet för allmänheten.

Om du orkar ta dig en liten bit utanför staden finns det ett koncentrationsläger att besöka. Det var en gripande och hemsk men lärorik upplevelse. Sachsenhausen heter lägret där ca. 220 000 hållits fångna och runt 100 000 blivit avrättade. Det är inte helt lätt att se ett koncentrationsläger och det nästan omöjligt att förstå vad som skett på platsen. En av de starkare upplevelserna i mitt liv. Lättsammare sevärdheter är marknaderna. Dessa värda att besöka, du behöver inte ens köpa något utan bara vara där för upplevelsens skull. Matmarknader med underbara dofter och mysig


belysning är något av det bästa. Jag föredrar kvällarna när solen gått ner även om dagarna är också trevliga och det är alltid mycket folk och god stämning. Ett tips är den turkiska matmarknaden i Kreutzberg, väldigt billigt och fullt med folk. Det finns massor av marknader och går du bara runt lite i staden så hittar du någon till slut. Vill man spendera mer pengar i denna stad så är det inga problem. Loppmarknader och second hand tillhör Berlins starka sidor. Arkonaplatz i Mitte har en trevlig marknad, öppet på söndagar mellan 10-18. Du kan hitta allt från kläder till möbler och lampor. Lite tysk retrostil och mycket från östtiden. På Bergmannstraße 102 i Kreuzberg hittar du second hand-affären Colours där du kan handla kläder i kilopris. Du kan hitta bra kvalitet till ett bra pris. Man hitta även Humana secondhand i denna stad, en av dessa ligger på Frankfurter tor och är på hela fyra våningar. Jag hittade mycket i denna affär och rekommenderar absolut dig att ta dig hit. När det gäller maten så är det lätt att leva billigt, du kan hitta döner för 10 kr och staden är fylld med Lidl-affärer. Om du vill lyxa till det så finns det många mysiga caféer och restauranger.

Turkiska matmarknaden

Mitt favoritställe är Luzia i Kreutzberg, ett café på dagen och en bar på kvällen. Ett ställe med rimliga priser, härliga människor och mysiga soffor. I lokalen fanns även ett eget litet hus som jag tror mest användes som rökrum men om man inte är allergisk mot cigarettlukten så var det även en lite avskild plats som gjorde stället en smula mer unikt. Berlin är stad med ett fartfyllt nattliv och för dig som vill lägga pengar på det är det inte något slöseri. Det är nästan alltid inträde men utelivet här är en helt annan upplevelse än i Sverige. Ställen jag rekommendera: Berghain: Svårt att veta om man kommer in eller inte men ett unikt ställe där man får se saker men inte sett förut. Absolut värt ett försök och är öppet från fredag kväll till måndag morgon.

WaterGate: Utsikt över vattnet och en häftig känsla om man är kvar till solen går upp. Stället stänger 9 på morgonen och är även befolkat tills denna timme. Salon - Zur Wilden Renate: Ett halvt rivet hus med flera våningar och även flertal dansgolv. Roligt och annorlunda. Resor är bland det roligaste man kan göra, det händer alltid oförberedda ting och varje färd är sig olik. Min resa till Berlin var fantastisk. Jag hade inte en lugn stund utan såg varje chans att hitta på något nytt. När jag kom hem så hade jag massor att berätta trots det faktum att jag bara var borta ett par dagar. Det kunde jag leva på en längre tid efteråt. Jag önskar att fler personer orkar ta sig ut i världen och förstår att det inte behöver kosta en förmögenhet. Man lever bara en gång.

Av: Malin Rosén malin@linssen.se


Res bort för tusenlappen  

Res bort för tusenlappen