Page 1

+|VWHQV program 2012 Â


1 SEPTEMBER MED WILLE CRAFOORD

KONSERT TROSA KVARN

EntrÊ 250 kr Carl-Henning William (Wille) Crafoord, fÜdd 8 februari 1966 i Stockholm, är en müngfaldigt grammisbelÜnad svensk kompositÜr, trubadur och adelsman som fick sitt genombrott genom att slutet av 1980-talet introducera hiphop pü svenska fÜr en bred publik med rapgruppen Just D, där han var medlem 1989²1995 tillsammans med Peder Ernerot och Gustave Lund. De erhÜll ett DQWDOJXOGVNLYRUJUDPPLVDURFKHQURFNEM|UQI|UDOEXPVRP6YHQVND2UG5RFN¡Q¡5ROO7UH $PLJRVRFK3ODVW%ODQGKLWOnWDUQDILQQV¾-XOLJHQ¾¾5HODODOD[D¾¾+XU('0|MOLJW"¾¾*UDQQDU¾¾/nW 'JRGDUXOOD¾¾9DUWWRJGHQV|WDOLOODIOLFNDQYlJHQ"¾¾+XEEDEXEED¾¾6N|QD6NRU¾RFK¾7UH JULQJRV¾ Efter JustD har Crafoord givit ut ett antal soloalbum bland annat Samma typ av annorlunda saker, Den dära skivan, Om det sü gür under gür det Üver och Live at Riddarhuset, där han bland annat kompades av Salem Al Fakir. Musikaliskt rÜr han sig i en blandning av jazz, soul och visa. Alltid i en ansats att fÜra den svenska melodi och texttraditionen vidare. Han har ocksü samarbetat mycket med Bo Kaspers orkester och bl.a Nanne GrÜnwall och Magnus Lindberg, samt skrivit och framträtt i hyllade fÜreställningar som Den Dära Showen 1999, Django & Jag 2008 (om gitarrlegenden Django Reinhardt) och Snurra min jord pü Vasateatern 2008-2009 med texter av Lars Forssell. Nytt Album - Wille Crafoord Marika Willstedt Är Bara Vänner 2012. Wille tilldelades Ulf Peder Olrog stipendiet 2012.

I samarbete med Studiefrämjandet

Biljetter säljes pü Trosa Bokhandel , bordsbokning hos Trosa Kvarn

4 SEPTEMBER KRISTINA ADOLPHSON

)g5)$77$5%(6g. Âľ675,1'%(5*6%5(97,//+$55,(7%266(Âľ TROSA STADSBIBLIOTEK

(QWUpNU Kristina Adolphson, fÜdd 2 september 1937 i Stockholm, är en svensk sküdespelerska. Hon är dotter till Edvin Adolphson och Mildred Folkestad samt syster till Olle Adolphson. Kristina Adolphson studerade 1954²1955 vid GÜsta Terserus teaterskola och 1955²1958 vid Dramatens elevskola. Hon har varit engagerad 1963² 1964 vid TV-teaterns ensemble och sedan 1958 vid Dramaten. Hon är kanske mest känd fÜr rollen som läraren Katarina i TV-serien Lära fÜr livet (1976). Kristina berättar om August Strindbergs brev till Harriet Bosse, som ocksü var gift med Edvin Adolphson i sitt 3dje äktenskap. Bland de Üver 10 000 brev som Strindberg skrev fanns det ca 200 brev som Strindberg skrev till Harriet Bosse. Ämnet och fÜredragshüllaren ingür i en skÜn fÜrening av drama och insikt.

I samarbete med Trosa Stadsbibliotek Biljetter säljes pü Trosa Bokhandel samt biblioteket

15 SEPTEMBER

KULTURFNATT 9b67(5/-81*

Kulturfnatt är de lokala kulturfÜreningarnas stÜrsta gemensamma aktivitet. FÜr femte üret i rad arrangerar Trosa kommun i samarbete med kulturfÜreningarna. Kulturfnatt ² en heldag fylld av aktiviteter, utställningar och mycket annat. I ür är hela Kulturfnatt centrerat i Västerljung. Kulturrüdet har teckningstävling, stickning m m under dagen


3 OKTOBER Âľ(77%/266)g5/(1$1<0$1Âľ

086,.)g5(67b//1,1* TROSA STADSHOTELL

EntrÊ 150 kr Sküdespelerskorna Anna von Bredow och Anna Bromee speglar kärleksfullt Lena Nymans liv och karriär. Frün tioüringen i Kristineberg i Stockholm som sattes i teaterskola fÜr att bli av med sin blyghet - till den folkkära genifÜrklarade sküdespelerskan som var lika hemma i glättig komedi som i djupaste drama.

I samarbete med Trosa Stadshotell Biljetter säljes och bordsbokning ordnas pü Stadshotellet

16 OKTOBER DAVID LAGERCRANTZ

/,77(5b57&$)e TROSA STADSBIBLIOTEK

Entré 80 kr David Lagercrantz växte upp i Solna och på Drottningholm. Han studerade filosofi och religion och gick på Journalisthögskolan i Göteborg. Han blev senare reporter på Expressen där han bland annat skrev en artikel om en berusad Ulf Lundell. Han lämnade tidningen 1993, och debuterade som författare fyra år senare. Lagercrantz föreläser om kreativitet och berättande. Han är son till Olof Lagercrantz och bror till skådespelerskan Marika Lagercrantz. Han har tre barn och är gift med Anne Lagercrantz. GHEXWHUDGH'DYLG/DJHUFUDQW]PHGERNHQRPlYHQW\UDUHQ*|UDQ.URSS7UHnUVHQDUHSXEOLFH rades hans biografi över uppfinnaren Håkan Lans, Ett svenskt geni. Han fick sitt skönlitterära genombrott med Syndafall i Wilmslow, en roman om den engelske matematikern Alan Turing. I Himmel över Everest gör Lagercrantz en fiktiv skildring av katastrofen på berget 1996. I november 2011 kom Jag är Zlatan Ibrahimovi %RNHQE\JJHUHQOLJW/DJHUFUDQW]VMlOYSnRPNULQJWLPPDUVLQWHUYMXHU med Zlatan, gjorda främst i Milano. Boken sålde 500 000 inbundna exemplar redan innan jul.

I samarbete med Trosa Stadsbibliotek Biljetter säljes pü Trosa Bokhandel samt biblioteket

9 NOVEMBER MAGNUS CARLSON

KONSERT TROSA KVARN Biljettpris 100 kr

Magnus Carlson, fÜdd 1968 i Stockholm, är en svensk süngare, kompositÜr och süngtext-fÜrfattare. Han är medlem i gruppen Weeping Willows. Han har även som soloartist gett ut ett par album och blivit uppmärksammad fÜr lütarna ¾-DJEHUGLJ¾RFK¾(OLQ¾IUnQDOEXPHW(WWNXQJDULNHI|UHQNUDPVDPWOnWHQ¾'HWYlUVWDDY DOOW¾IUnQDOEXPHW$OOWlUEDUDGXGXGXGlU+nNDQ+HOOVWU|PJlVWVSHODGH +DQKDURFNVnVMXQJLWGXHWWPHG6LJJH+LOOSnOnWHQ¾1RUUD.\UNRJDWDQ¾1XVSHODU han med sitt nya band Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet och har gett ut en cover-VNLYDPHGVDPPDQDPQcUPHGYHUNDGHKDQSn3HWWHUVVLQJHO¾*|UPLQGDJ¾IUnQDOEXPHW(QUlGGDUHLQ|GHQ Carlson är ett stort fan av Morrissey och har bland annat lütit sig inspireras av dennes estetik med 1950-talsfrisyr och ett knippe püskliljor i handen, detta syns till exempel pü omslaget till Allt är bara du, du, du.

I samarbete med Scenkonst SÜrmland Biljetter säljes pü Trosa Bokhandel, bordsbokning hos Trosa Kvarn

Â


20 NOVEMBER ELISABET NEMERT

/,77(5b57&$)e TROSA STADSBIBLIOTEK

EntrÊ 80 kr Elisabet Nemert är fÜdd och uppvuxen i Stockholm. Idag bor hon med sin familj i Sollentuna utanfÜr Stockholm. Hon är gift och har tvü dÜttrar. Elisabet Nemert är en hÜgt älskad fÜrfattare som skriver i Marianne Fredrikssons anda. Hon har en oÜverträffad fÜrmüga att fÜrena en spännande intrig med ett djup och en livsvisdom som gÜr läsningen till nügot lüngt utÜver det vanliga. Detta är hennes fjärde roman efter publikframgüngarna Bortom stjärnan (2002), Den vita liljan (2003) och Rovfüglarnas tid (2005).Elisabet Nemert är adjunkt i svenska, historia, konsthistoria och filmvetenskap. Hon har i münga ür undervisat pü hÜgstadiet och gymnasiet i dessa ämnen. Under de senaste femton üren har Elisabet Nemert pü heltid ägnat sig üt att skriva lärobÜcker och fackbÜcker samt üt att handleda och fortbilda skolledare, lärare och politiker i etik, konflikthantering, livsüsküdningsfrügor och samtalsmetodik. Elisabet Nemert har skrivit ett tjugofemtal bÜcker i svenska, filmhistoria/dramaturgi, religion, metodik och konflikthantering. Hon har ocksü gjort ett antal undervisningsfilmer i svenska och filmhistoria.

I samarbete med Trosa Stadsbibliotek Biljetter säljes pü Trosa Bokhandel samt biblioteket

Trosabygdens Kultur5nG² 2012 I slutet av 60-talet när kultursatsningen frĂĽn stat och landsting Ăśkade var det aktuellt att finna vägar fĂśr att kanalisera kulturutbudet ut pĂĽ lokal nivĂĽ. Här i Ă&#x2013;stra SĂśrmland blev resultatet att Ă&#x2013;stra SĂśrmlands KulturrĂĽd bildades den 30 januari 1968. Namnet ändrades 1979 till Trosabygdens KulturrĂĽd. Trosabygdens KulturrĂĽd är ett samarbetsorgan med ideellt arbetande kulturfĂśrmedlare. Vi samverkar bl a med Scenkonst SĂśrmland, studiefĂśrbunden inom kommunen, hembygdsfĂśreningarna, kommunbiblioteken, Stensunds FolkhĂśgskola och Trosa Bokhandel. Med ekonomiskt stĂśd frĂĽn Trosa Kommun vill vi erbjuda ett varierat utbud av kulturprogram som t ex musik- och litterära cafĂŠer, fĂśreläsningar samt VĂĽrsalongen, vĂĽr ĂĽrliga konstutställning.

Trosabygdens Kultur5nGVVW\UHOVH OrdfĂśrande Vice ordfĂśrande Sekreterare KassĂśr Ă&#x2013;vriga ledamĂśter

Revisorer Revisorsuppleant

Barbara Leimar Elisabeth Ahlmark Gester Maj Ohlsson Pelle Nestorzon, Stensunds FolkhÜgskola David Gottfridsson, ABF Susanna Engman, Studiefrämjandet Marie-Louise Bergman Maria Vesterlund Malin Lundin, kommunrepresentant Louise von Berens, Anna Pettersson Lena Mürtensson

FÜr mer information, ring Barbara Leimar 073 ² 938 20 05 (ordf) Susanna Engman 070 ² 605 45 57 (marknadsfÜringsansv) Titta pü vür nya hemsida www.trosakultur.se där vi lägger in alla nya händelser och nyheter Med reservation fÜr eventuella ändringar i programmet Vüra samarbetspartners

Program hösten 2012  

Programblad för publicering.