Page 1

Höstens program 2012


1 SEPTEMBER kl 19.30 MED WILLE CRAFOORD

KONSERT TROSA KVARN

Entré 250 kr Carl-Henning William (Wille) Crafoord, född 8 februari 1966 i Stockholm, är en mångfaldigt grammisbelönad svensk kompositör, trubadur och adelsman som fick sitt genombrott genom att slutet av 1980-talet introducera hiphop på svenska för en bred publik med rapgruppen Just D, där han var medlem 1989–1995 tillsammans med Peder Ernerot och Gustave Lund. De erhöll ett antal guldskivor, grammisar och en rockbjörn 1996 för album som Svenska Ord, Rock’n’Roll, Tre Amigos och Plast. Bland hitlåtarna finns ”Juligen”, ”Relalalaxa”, ”Hur E D Möjligt?”, ”Grannar”, ”Låt D goda rulla”, ”Vart tog den söta lilla flickan vägen?”, ”Hubbabubba”, ”Sköna Skor” och ”Tre gringos”. Efter JustD har Crafoord givit ut ett antal soloalbum bland annat Samma typ av annorlunda saker, Den dära skivan, Om det så går under går det över och Live at Riddarhuset, där han bland annat kompades av Salem Al Fakir. Musikaliskt rör han sig i en blandning av jazz, soul och visa. Alltid i en ansats att föra den svenska melodi och texttraditionen vidare. Han har också samarbetat mycket med Bo Kaspers orkester och bl.a Nanne Grönwall och Magnus Lindberg, samt skrivit och framträtt i hyllade föreställningar som Den Dära Showen 1999, Django & Jag 2008 (om gitarrlegenden Django Reinhardt) och Snurra min jord på Vasateatern 2008-2009 med texter av Lars Forssell. Nytt Album - Wille Crafoord Marika Willstedt Är Bara Vänner 2012. Wille tilldelades Ulf Peder Olrog stipendiet 2012.

I samarbete med Studiefrämjandet

Biljetter säljes på Trosa Bokhandel , bordsbokning hos Trosa Kvarn

4 SEPTEMBER kl 19.00 KRISTINA ADOLPHSON

FÖRFATTARBESÖK ”STRINDBERGS BREV TILL HARRIET BOSSE” TROSA STADSBIBLIOTEK

Entré 100 kr Kristina Adolphson, född 2 september 1937 i Stockholm, är en svensk skådespelerska. Hon är dotter till Edvin Adolphson och Mildred Folkestad samt syster till Olle Adolphson. Kristina Adolphson studerade 1954–1955 vid Gösta Terserus teaterskola och 1955–1958 vid Dramatens elevskola. Hon har varit engagerad 1963– 1964 vid TV-teaterns ensemble och sedan 1958 vid Dramaten. Hon är kanske mest känd för rollen som läraren Katarina i TV-serien Lära för livet (1976). Kristina berättar om August Strindbergs brev till Harriet Bosse, som också var gift med Edvin Adolphson i sitt 3dje äktenskap. Bland de över 10 000 brev som Strindberg skrev fanns det ca 200 brev som Strindberg skrev till Harriet Bosse. Ämnet och föredragshållaren ingår i en skön förening av drama och insikt.

I samarbete med Trosa Stadsbibliotek Biljetter säljes på Trosa Bokhandel samt biblioteket

15 SEPTEMBER

KULTURFNATT VÄSTERLJUNG

Kulturfnatt är de lokala kulturföreningarnas största gemensamma aktivitet. För femte året i rad arrangerar Trosa kommun i samarbete med kulturföreningarna. Kulturfnatt – en heldag fylld av aktiviteter, utställningar och mycket annat. I år är hela Kulturfnatt centrerat i Västerljung. Kulturrådet har teckningstävling, stickning m m under dagen


3 OKTOBER kl 19.00 ”ETT BLOSS FÖR LENA NYMAN”

MUSIKFÖRESTÄLLNING TROSA STADSHOTELL

Entré 150 kr Skådespelerskorna Anna von Bredow och Anna Bromee speglar kärleksfullt Lena Nymans liv och karriär. Från tioåringen i Kristineberg i Stockholm som sattes i teaterskola för att bli av med sin blyghet - till den folkkära geniförklarade skådespelerskan som var lika hemma i glättig komedi som i djupaste drama.

I samarbete med Trosa Stadshotell Biljetter säljes och bordsbokning ordnas på Stadshotellet

16 OKTOBER kl 19.00 DAVID LAGERCRANTZ

LITTERÄRT CAFÉ TROSA STADSBIBLIOTEK

Entré 80 kr David Lagercrantz växte upp i Solna och på Drottningholm. Han studerade filosofi och religion och gick på Journalisthögskolan i Göteborg. Han blev senare reporter på Expressen där han bland annat skrev en artikel om en berusad Ulf Lundell. Han lämnade tidningen 1993, och debuterade som författare fyra år senare. Lagercrantz föreläser om kreativitet och berättande. Han är son till Olof Lagercrantz och bror till skådespelerskan Marika Lagercrantz. Han har tre barn och är gift med Anne Lagercrantz. 1997 debuterade David Lagercrantz med boken om äventyraren Göran Kropp. Tre år senare publicerades hans biografi över uppfinnaren Håkan Lans, Ett svenskt geni. Han fick sitt skönlitterära genombrott med Syndafall i Wilmslow, en roman om den engelske matematikern Alan Turing. I Himmel över Everest gör Lagercrantz en fiktiv skildring av katastrofen på berget 1996. I november 2011 kom Jag är Zlatan Ibrahimović. Boken bygger, enligt Lagercrantz själv, på omkring 100 timmars intervjuer med Zlatan, gjorda främst i Milano. Boken sålde 500 000 inbundna exemplar redan innan jul.

I samarbete med Trosa Stadsbibliotek Biljetter säljes på Trosa Bokhandel samt biblioteket

9 NOVEMBER kl 19.00 MAGNUS CARLSON

KONSERT TROSA KVARN Biljettpris 100 kr

Magnus Carlson, född 1968 i Stockholm, är en svensk sångare, kompositör och sångtext-författare. Han är medlem i gruppen Weeping Willows. Han har även som soloartist gett ut ett par album och blivit uppmärksammad för låtarna ”Jag ber dig” och ”Elin” från albumet Ett kungarike för en kram samt låten ”Det värsta av allt” från albumet Allt är bara du, du, du, där Håkan Hellström gästspelade. Han har också sjungit duett med Sigge Hill på låten ”Norra Kyrkogatan 35”. Nu spelar han med sitt nya band Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet och har gett ut en cover-skiva med samma namn. År 2010 medverkade han på Petters singel ”Gör min dag” från albumet En räddare i nöden. Carlson är ett stort fan av Morrissey och har bland annat låtit sig inspireras av dennes estetik med 1950-talsfrisyr och ett knippe påskliljor i handen, detta syns till exempel på omslaget till Allt är bara du, du, du.

I samarbete med Scenkonst Sörmland Biljetter säljes på Trosa Bokhandel, bordsbokning hos Trosa Kvarn


20 NOVEMBER kl 19.00 ELISABET NEMERT

LITTERÄRT CAFÉ TROSA STADSBIBLIOTEK

Entré 80 kr Elisabet Nemert är född och uppvuxen i Stockholm. Idag bor hon med sin familj i Sollentuna utanför Stockholm. Hon är gift och har två döttrar. Elisabet Nemert är en högt älskad författare som skriver i Marianne Fredrikssons anda. Hon har en oöverträffad förmåga att förena en spännande intrig med ett djup och en livsvisdom som gör läsningen till något långt utöver det vanliga. Detta är hennes fjärde roman efter publikframgångarna Bortom stjärnan (2002), Den vita liljan (2003) och Rovfåglarnas tid (2005).Elisabet Nemert är adjunkt i svenska, historia, konsthistoria och filmvetenskap. Hon har i många år undervisat på högstadiet och gymnasiet i dessa ämnen. Under de senaste femton åren har Elisabet Nemert på heltid ägnat sig åt att skriva läroböcker och fackböcker samt åt att handleda och fortbilda skolledare, lärare och politiker i etik, konflikthantering, livsåskådningsfrågor och samtalsmetodik. Elisabet Nemert har skrivit ett tjugofemtal böcker i svenska, filmhistoria/dramaturgi, religion, metodik och konflikthantering. Hon har också gjort ett antal undervisningsfilmer i svenska och filmhistoria.

I samarbete med Trosa Stadsbibliotek Biljetter säljes på Trosa Bokhandel samt biblioteket

Trosabygdens KulturRåd 1968 – 2012 I slutet av 60-talet när kultursatsningen från stat och landsting ökade var det aktuellt att finna vägar för att kanalisera kulturutbudet ut på lokal nivå. Här i Östra Sörmland blev resultatet att Östra Sörmlands Kulturråd bildades den 30 januari 1968. Namnet ändrades 1979 till Trosabygdens Kulturråd. Trosabygdens Kulturråd är ett samarbetsorgan med ideellt arbetande kulturförmedlare. Vi samverkar bl a med Scenkonst Sörmland, studieförbunden inom kommunen, hembygdsföreningarna, kommunbiblioteken, Stensunds Folkhögskola och Trosa Bokhandel. Med ekonomiskt stöd från Trosa Kommun vill vi erbjuda ett varierat utbud av kulturprogram som t ex musik- och litterära caféer, föreläsningar samt Vårsalongen, vår årliga konstutställning.

Trosabygdens KulturRåds styrelse 2012 Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Övriga ledamöter

Revisorer Revisorsuppleant

Barbara Leimar Elisabeth Ahlmark Gester Maj Ohlsson Pelle Nestorzon, Stensunds Folkhögskola David Gottfridsson, ABF Susanna Engman, Studiefrämjandet Marie-Louise Bergman Maria Vesterlund Malin Lundin, kommunrepresentant Louise von Berens, Anna Pettersson Lena Mårtensson

För mer information, ring Barbara Leimar 073 – 938 20 05 (ordf) Susanna Engman 070 – 605 45 57 (marknadsföringsansv) Titta på vår nya hemsida www.trosakultur.se där vi lägger in alla nya händelser och nyheter Med reservation för eventuella ändringar i programmet Våra samarbetspartners

Höstprogram 2012  

Trosabygdens Kulturråds höstprogram 2012.