Page 1

ARCHITECTURAL PORTFOLIO selected works – 2012-2017

MALAVIKA MALLIK


curriculum vitae

JUNIOR ARCHITECT AT OPEN STUDIO

MALAVIKA MALLIK 27 NOVEMBER, 1994 27malavikamallik@gmail.com #205, 6TH CROSS, 13TH MAIN, D GROUP LAYOUT, SRIGANDHAKAVAL, NAGARBHAVI, BANGALORE- 560091 +91 9591328727 NATIONALITY: INDIAN

LANGUAGES KNOWN: ENGLISH, HINDI, KANNADA

EDUCATION • GRADE 1-10: VENKAT INTERNATIONAL PUBLIC SCHOOL (CBSE) • GRADE 11-12: VENKAT INTERNATIONAL PUBLIC SCHOOL (CBSE) • UNDERGRADUATE : B.ARCH - 2012-2017 M.S. RAMAIAH INSTITUTE OF TECHNOLOGY

ACADEMIC QUALIFICATION CURRENTLY HOLDING A BACHELOR’S DEGREE IN ARCHITECTURE FROM SCHOOL OF ARCHITECTURE, M.S. RAMAIAH INSTITUTE OF TECHNOLOGY CGPA: 8.42/10 DESIGN PHILOSOPHY

INTERESTS • • • •

PAINTING MOUNTAINEERING TRAVELLING READING

"LOVE ARCHITECTURE, BE IT ANCIENT OR MODERN. LOVE IT FOR ITS FANTASTIC, ADVENTUROUS AND SOLEMN CREATIONS; FOR ITS INVENTIONS; FOR THE ABSTRACT, ALLUSIVE AND FIGURATIVE FORMS THAT ENCHANT OUR SPIRIT AND ENRAPTURE OUR THOUGHTS. LOVE ARCHITECTURE, THE STAGE AND SUPPORT OF OUR LIVES."


ACHIEVEMENTS AND PARTICIPATION

WORK EXPERIENCE

Participated in NARI GANDHI trophy (NASA 2014, Hyderabad).

Attended the exposure program at the LAURIE BAKER CENTRE FOR HABITAT STUDIES (LBC) Trivandrum, Kerala. (2013).

• Worked as a teaching volunteer at U&I (A volunteer-driven charitable organization). • Summer internship under the guidance of Ar. Malathi for her upcoming projects.

Attended the design-build ideation workshop by urban community labs,SELCO foundation (2015).

Attended the MASA convention 2016(ALUMNI ASSOCIATION OF THE MALNAD ARCHITECTURE SCHOOL from Hassan, Karnataka).

Attended the Geoffrey Bawa architecture tour in Colombo.

Participated in the art exhibition held at Chitrakala Parishath, Bangalore (2009 &2013).

Part of the college magazine (2014).

Sports captain, Venkat International Public School.

Trainee: Greyscale studio, Bangalore Responsibilities: Preparation of good for construction working drawings, electrical drawings, detail drawings, conceptual drawings, model making, site visits

Trainee: a-design studio, Sri Lanka Responsibilities: Preparation of designs of villas for a resort in Kalpitiya, Sri Lanka, rendering, working drawings, detail drawings, model making, snagging, site visits

Junior architect: Open Studio Responsibilities: Renovation of resto bar. Design of residence and a church for the community

SKILLS SOFTWARE • • • • •

2D DRAFTING: AutoCAD 3D MODELING: Google Sketchup; Revit RENDERING: Lumion; V Ray GRAPHIC: Adobe Photoshop PRESENTATION: Microsoft Office; Prezi

HANDS ON • Sketching • Painting • Model-making • Drafting


CONT ENTS

1 WORK: OPEN STUDIO

2

3 INTERNSHIP: a-designstudio

INTERNSHIP: GREYSCALE DESIGN STUDIO

5

4 LAURIE BAKER EXPOSURE PROGRAM

[D+B] DESIGN AND BUILD WORKSHOP


6

7 SCHOOL OF ARCHITECTURE

URBAN PLANNING

9

8

HOTEL AND COTTAGES

INTERIOR DESIGN OF FOOD COURT

10

11 CONTEMPORARY ARCHTECTURE

WATERCOLOURS


WORK EXPERIENCEOPEN STUDIO • RENOVATION OF RESTO BAR • DESIGN OF RESIDENCE


“Bricks to me are like faces. All of them are made of burnt mud, but they vary slightly in shape and colour. I think these small variations give tremendous character to a wall made of thousands of bricks, so I never dream of covering such a unique and characterful creation with plaster, which is mainly dull and characterless. I like the contrast of textures of brick, of stone, of concrete, of wood “ -Laurie Baker

SUREKHA RESIDENCE ELEVATION OPTION 1

ELEVATION OPTION 2


TOP VIEW • Brick being the main material for the front façade, concrete finish, rubble masonry with stone and wooden louvres go best with it. • The whole house is designed catering to multiple generations as a family moves through life. • Vertical gardens were designed inside the rooms and kitchen to add aesthetic value to the space.

SLICE UP OF FRONT ELEVATION • The residence design consists of ground plus four floors. That includes an office space in the ground floor and a home theatre in the top most floor

PROJECT: SUREKHA RESIDENCE SITE LOCATION: BANGALORE


RENDERS


R E N O VAT I O N O F A B E E R C A F É TO A R E S TO B A R [INTERIORS]


WORK IN PROGRESS


WORK COMPLETED


INTERNSHIP: SEMESTER 10

a-designstudio, Colombo


Overlooking the stunning Kalpitiya Lagoon which attracts kite surfers from all over the world, the water park and restaurant is stage 1 of this mega development of aesthetically designed villas and waters bungalows. Spreading over seventeen acres of land, the waterpark consist of 2 man built water bodies for training. The restaurant is situated besides the water body providing ample viewing entertainment for the diner. The restaurant consists of 2 levels with unique bamboo cladded ceiling, raw exposed concrete columns and rough-cut cement flooring. The furniture finishes are of white washed timber and rattan giving a light beach feel to the overall restaurant. The upper deck area has loose lightweight furniture and splashes of colour has been introduced by the sofa type bean bags. SITE

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

SITE LOACTION

PHOTOS

KALPITIYA LAGOON RESORT

RECEPTION ALL DAY DINING LOUNGE DECK MAIN POOL AND POOL BAR SUNSET BAR SPA GYM ZIP LINE

9. OVERWATER VILLA 10. DELUXE VILLA 11. TREE HOUSE VILLA 12. BEACH VILLA

3

4

12 11

2 1

10

5

8 9

7 6

MASTER PLAN


FLOOR PLAN: GROUND FLOOR

GUEST VILLAS: TYPICAL OVERWATER HOUSE VILLA


PHYSICAL MODEL : OVERWATER VILLA


FLOOR PLAN: GROUND FLOOR

FLOOR PLAN: FIRST FLOOR

GUEST VILLAS: TYPICAL TREE HOUSE VILLA


ALL DAY DINING: RENDERS

FLOOR PLAN: GROUND FLOOR

GUEST VILLAS: TYPICAL BEACH HOUSE VILLA


MINI POOL BAR

INFINITY POOL OVERLOOKING THE SEA


ALL THE BUILDINGS CATERING TO DIFFERENT FUNCTIONS FOLLOWED THE SAME LANGUAGE AESTHETICALLY. THE VILLAS SHOW OFF THATCH ROOF, SHINGLES, MINIMALISTIC WALL TREATMENT, SAL WOOD AND OF COURSE A HINT OF THE TYPICAL TROPICAL STYLE AS THEY MAGNIFICENTLY STAND OVERLOOKING THE OCEAN

DELUXE VILLA

MINI POOL BAR OVERLOOKING THE RESTAURANT

OVERVIEW OF THE LAGOON RESORT


HOKANDARA GATED COMMUNITY PHYSICAL MODEL Three, two storey houses comfortably spreads across one and half acres of terracing land in the outskirts of Colombo. The design follows the natural contours of the land to create the levels within the living spaces. The exquisitely minimalistic houses consist of plunge pools, open living and dinning areas, ample outdoor garden spaces, and roof top lounges. The master house has its private natural pool, outdoor lounge and roof top garden terrace over looking the vast paddy fields. The textures of the finishes are kept simple and linear, with the use of treated naturally stained teak timber, exposed cut cement structure and raw slate walls.


B

A

C

TYPOLOGY : RESIDENTIAL LOCATION : HOKANDARA, SRI LANKA

CLIENT : ANANDA JAYAWARDANA


INTERNSHIP: SEMESTER 9

GREYSCALE DESIGN STUDIO, BANGALORE


WORK DONE: DETAILED WORKING DRAWINGS OF FLOOR PLANS, SECTIONS , ELEVATIONS, STAIRCASE DRAWINGS, ELECTRICAL LAYOUT AND DOOR-WINDOW SCHEDULE, PHYSICAL MODEL

PROJECT: SHEKHAR BABU RESIDENCE LOCATION : JAKKUR, BANGALORE ARCHITECT : GREYSCALE DESIGN STUDIO

c

FLOOR PLANS


SECTION 1

SECTION 2

ELEVATION STAIRCASE DETAIL


PROJECT: VAIBHAVI RESIDENCE LOCATION : SHANKARPURAM, BANGALORE ARCHITECT : GREYSCALE DESIGN STUDIO

FLOOR PLANS

SECTION

ELEVATION


SECTIONS WORK DONE: DETAILED WORKING DRAWINGS OF FLOOR PLANS, SECTIONS , ELEVATIONS, STAIRCASE DRAWINGS, ELECTRICAL LAYOUT

ELECTRICAL LAYOUT


LAURIE BAKER CENTRE EXPOSURE PROGRAMMETRIVANDRUM, KERALA


Laurie Baker Centre (LBC) • The Laurie Baker Centre for Habitat Studies (LBC) was created by his friends, students and admirers to propagate his philosophy of the concept of sustainable development through research, extension, training, documentation, dissemination and networking. At its core, it is intended to include such areas as design and use of appropriate materials for buildings, creation of support facilities such as sanitation and drinking water, waste treatment, water harvesting and management, land development, promotion of non-conventional and eco-friendly sources of energy and creation of awareness of the need for sustainable development

LBC-NASA Exposure Programme : In 2012 the Laurie Baker Centre for Habitat Studies has launched an exposure programme for students of architecture in different colleges in the country. For this a memorandum of understanding was signed with the National Association of Students of Architecture (NASA) to conduct a three day exposure programme on cost effective design techniques and principles. Under this programme architecture students from different colleges were exposed to alternatives in architecture that are cost effective, affordable, environment friendly and aesthetically appealing building construction techniques along with topics in habitat studies. A framework for this programme was anchored in the concept of Green Economy. During 2012 ten such training programmes have been conducted with an enrolment of around 700 students. The programme was a combination of lecture sessions, handson training, field visits, films and interactive sessions. The enthusiastic participation of the students had made this programme a great success and the LBC proposes to continue the programme in the years to come.


R AT T R A P B O N D

Rat trap bond is a brick masonry method of wall construction, in which bricks are placed in vertical position instead of conventional horizontal position and thus creating a cavity (hollow space) within the wall. Architect Laurie Baker introduced it in Kerala in the 1970s and used it extensively for its lower construction cost, reduced material requirement and better thermal efficiency than conventional masonry wall, without compromising strength of the wall.

1. Lecture-cum-discussions on Laurie Baker's approach to architecture and buildings . 2. Practical sessions encouraging hands-on exercises on varied alternatives in architecture. 3. Site visits to completed and ongoing projects which are based on the cost effective building technologies and Baker's construction approaches. 1. Towards a Green Habitat : Approaches and Examples 2. Introduction to Laurie Baker, COSTFORD, LBC and Baker's philosophy 3. Energy considerations in architecture and building construction 4. Cost Effective Construction Technology -Part I and II 5. Lecture on "Climate Responsive Architecture"

Coffee House

Centre for development studies


DESIGN AND BUILD IDEATION WORKSHOP

[D+B]


URBAN PLANNING NEIGHBOURHOOD STUDY SADASHIVNAGAR, BANGALORE


Sadashivanagar was created out of the former royal gardens, and is home to one of the original four towers built in 1597 by Kempe Gowda I, the founder of the city. In the 1960s and early 1970s, the gardens of the Bangalore Palace (a summer home of the Wodeyar dynasty of Mysore) were converted into a residential neighbourhood, and this was when the first lots in Sadashivnagar were purchased. Until the 1990s, Sadashivnagar was known as "Palace Orchards," as it was built in the former royal grounds. It was renamed in honour of Karnad Sadashiva Rao, a freedom fighter and philanthropist. Even today, homes in the Raj Mahal Vilas Extension (built in the wing formerly known as Upper Palace Orchards) are situated right opposite what is left of the official palace grounds. Many highly placed government officials, exgovernors, film stars and millionaire businessmen have bought homes in the neighbourhood.

LANDMARKS IN SADASHIVNAGAR NEIGHBOURHOOD • GANESH TEMPLE STUDY: SADASHIVNAGAR • SHIVA TEMPLE

The different characteristics of residential structures are often sufficient to separate neighbourhood. Residential building may be classified into four categories for purposes of neighbourhood groups. Single structure, two to four family structure, apartment houses and rooming houses. This simple breakdown doesn't include the myriad. Other housing types i.e., row housing, semi detached flats, each of which may be an important segment of the housing stock in particular localities and may require special treatment.

• • • • • •

BUDDHIST STUPA AND LIBRARY ASCENSION CHURCH SADASHIVNAGAR CLUB RAMANAMAHARSHI PARK KC REDDY SWIMMING POOL SADASHIVNAGAR POST OFFICE


CLASSIFICATION OF ROADS

• THE COMMERCIAL BUILDINGS ARE LOCATED ALONG THE MAJOR ROADS WHICH ARE BELLARY ROAD, 13TH CROSS AND GUTAHALLI MAIN ROAD. • COMPARED TO THE LAND USE MAP, THE LAYOUT IS MORE DENSELY COVERED WITH RESIDENTIAL PLOTS. THE RATIO OF COMMERCIAL PLOTS ARE LESS NUMBER COMPARED TO THE LAND USE. • PARKS AND OPEN SPACES ARE PROVIDED AT ONLY CERTAIN PARTS OF THE LAYOUT. • THE PUBLIC/SEMIPUBLIC ARE ZONED SUCH TO PREVENT CROSSING OF MAIN ROAD. • THE ROAD CONNECT TO BELLARY ROAD (AIRPORT ROAD) YESHWANTHPUR TRANSIT TERMINAL

PRIMARY ROAD SECONDARY ROAD TERTIATRY ROAD PRE- TERTIARY ROAD

Residential Activities Shopping, business or trade activities Social institutions or infrastructure

KEY MAP SHOWING THE MAJOR ROAD CONNECTIONS SHOWING BELLARY ROAD, SANKEY’S ROAD, GUTTAHALLI MAIN ROAD AND CV RAMAN ROAD.

Mass assembly of people Leisure activities, arts, recreation

2%

Natural resources, agriculture, forestry

3%

No human activity/ no structure

5.2%

Construction related business

5.5%

Public/ semi public places

65% 8%

Transportation/roads

MEKHRI CIRCLE 8TH

MAIN ROAD

18%

BELLARY ROAD

13TH CROSS SADASHIVNAGAR

SANKEY TANK


TRAFFIC INTENSITY INTENSE TRAFFIC MODERATE TRAFFIC LESS TRAFFIC

• Palace grounds used to be a place where many activities and concerts used to take place. Many exhibitions on household products, handicraft bazars etc., Were promoted here. Now due to other expos constructed in the outskirts of the city, these grounds have become barren with very little activity. • Sankey tank attracts a lot of early morning and evening walkers but parking for these crowds is insufficient. Wide roads are provided but we can see cars parked on either sides of the road affecting vehicular movement. • The type of people living in this area belong to middle income groups(MIG) and high income groups(HIG) due to which each households owns a minimum of one car. There is no provision for parking of these vehicles due to which, the owners park on the roads, hence affecting vehicular movement. • Insufficient parking for visitors- this includes the people coming to Sadashivnagar club, Cauvery theatre, temples during auspicious days, weddings in palace grounds, school functions, or any other residential functions cause inconvenience to the residents. • A very efficient storm water drains and drainage system were laid but they have not been maintained over a period of time causing many rodents to b reed in the blocked drains. However, in recent times, the drains have been cleaned and the system is getting back to its original state. There were a few streets with open drains but that has been solved and closed drains have been installed everywhere.

The residents of Sadashivnagar took the initiative to clear up the garbage dumped on the roads and pathways


DESIGN OF SCHOOL OF ARCHITECTURE S I T E D E TA I L S

PRIMARY

SITE LOACTION: YELAHANKA, BANGALORE SITE AREA : 84,000sq.m or 2075 Acres PREVAILING WINDS: Winter- North EastSouth West Summer- South West- North East

TERTIARY

SITE SURROUNDINGS: Allasandra lake on the Northern side of the site CONTOUR ANALTSIS: Level +70m to +88m Difference between two contours- 1m SECONDARY

PLAN : LEVEL 1 UG BLOCK : It is designed along three axes : primary , secondary and tertiary axis.

CUT AND FILL Since we were dealing with contours, the method of CUT AND FILL was used to minimize the amount of construction labor. It is not only visually appealing but also extremely efficient.

PLAN : LEVEL 2


3-D SECTION THROUGH THE BLOCK

FRONT ELEVATION

EAST ELEVATION

•

•

The first floor of the front side of the building is at the same level as the ground floor of the rear side of the building, connected by a bridge that overlooks the courtyards. Each classroom/studio consists of a semi open space that provides the students a better place to work, also making sure it receives enough ventilation and natural light.


S2

INTERIOR DESIGN OF A FOOD COURT: SEMESTER 6 S1

RECLAIMED BRICKS AS A WALLING MATERIAL

PLAN OF THE FOOD COURT THE AIM WAS PUT EVERYTHING TOGETHER WITH NEW PRODUCTS IN ORDER TO ACQUIRE THAT ‘RUSTIC BARN HOUSE’. FOLLOWING THE CONCEPT OF SUSTAINABLITY, THE FOOD COURT IS DESIGNED USING RECYCLED MATERIALS SUCH AS RECLAIMED WOOD, RECLAIMED BRICKS AND FURNITURE.

SECTION 1

SECTION 2

RECLAIMED WOOD AS A FLOORING MATERIAL


KITCHEN DETAILS

3-D SECTIONS THROUGH THE FOOD COURT COURT APART FROM THE SELF-SERVICE OUTLETS, THE FOOD COURT CONTAINS A LIVE KITCHEN FOR A CUSTOMISED MENU. AN ELEVATED COMMON EATING AREA ADORNS A GLASS FACADE WITH A BLANKET OF WATER RUNNING PARALLEL TO PROVIDE A PEACEFUL ATMOSPHERE AS THE VISITORS ENJOY THEIR FOOD.

VERTICAL GARDENS (ALSO KNOWN AS LIVING WALLS) ARE DESIGNED NEAR THE BAR COUNTER TO PROVIDE THE RESTAURANT WITH FRESH LOCAL HERBS AND EDIBLE FLOWERS. VERTICAL GARDENS OFFER ECONOMIC, ENVIRONMENTAL AND PHYSIOLOGICAL BENEFITS: BUILDING PROFILE AND BEAUTIFICATION, AIR QUALITY, BIODIVERSITY AND HABITAT AND MOSTLY ACOUSTIC BUFFERING.


CONTEMPORARY ARCHITECTURE

LEGISLATIVE ASSEMBLYCHARLES CORREA

VITRA FIRE STATIONZAHA HADID


MIRAGE: HOTEL AND COTTAGES


WATERCOLORS


MA L AVI K A MA L L I K

PORTFOLIO (2012-2017)  
PORTFOLIO (2012-2017)  
Advertisement