Page 1

Ma Ki Ho Selected Works 201 2 - 2016


CONTENTS Rational Procedure Within Architecture is a rational expression. Initial ideas come from the fact (of the site or function requirement, etc.); concept is shaped from these ideas; and then a logic is developed from the solid concept; a complete system is eventually formed with a logical foundation. From parti to space, activities to program and component to structure, elements are linked together to be a complex whole by a series of ordered and rational decision. It is the procedure make it beautiful.

Loop of Transition Public Library Complex

2

The Axis Housing Complex

8

In Between Blocks Green Training & Production Centre of Timber

12

PlyApple Shelter Installation

16

Various Practical Project 1

17


Good architecture mostly is not a pure creation which come from baseless imagination. In many case, it start with the content of the site, and they have special component and fabric. To fit with it, the architecture itself have to follow the logic of the site. This is actually another rational process apart from the functional rationalism.

Loop of Transition STUDIO UNIT 6

INSTRUCTOR : INGE GOUDSMIT

The design aims at create a library complex that can elongate the transition from the urban housing content, through the nature landscape and to the deeper area of the village. The building and its space acts as bridge for connection. The transition forms a loop which grows into the forest and also surround a nature mangrove forest. Users can then enjoy a special journey with changing nature element.

2


Site & Concept

VILLAGE

Phase 1

The most special characteristic of the site of Ma Wan Chung is that it consists of 3 composition: the nature forest and mangrove forest; the urban housing estate; the inhabitant village. However, the boundary in between is very distinct.

URBAN

NATURE

3 Composition

Distinct Boundary

OPTION A 3

People Flow

OPTION B

Walkways

Sun

OPTION C

Height Different

Therefore, the first step is to develop options to determine how the design deals with the different composition and identify its relation with the urban and nature content: It can be a part of the nature content like Option A; it can be a overlap part between the urban and nature; it can be an extension of the urban content invading into the nature content.


Concept Development

SUN SHADING

ESTATE SEA VILLAGE MANGROVE

FORREST

LOBBY

CURTAIN WALL SEMINAR

ESTATE READING

Phase To take the largest advantage of the site, it seem that it is wise to take the balance between A and B, and utilize the nature. To deal with it, firstly, the walkway language of the estate is continued into the nature. Secondly, the short transition between the urban and nature context is elongated. The transition can form certain loop which surround nature landscape and merge with it. Different programme then fit in the loop in sequence. When people travel through the loop, they can experience different environment in the whole journey. Setting the end node of the transition in a deeper area of the village, the whole transition as a connection between the urban and the village component, with the nature as the intermediate bridging part.

2

URBAN KID LIBRARY

PRIMARY STRUCTURE

NATURE ADULT LIBRARY URBAN COUNTER VILLAGE CAFE

URBAN

ENTIRE SYSTEM INDOOR COURTYARD

NATURE EXHIBITION VILLAGE VILLAGE

INTERIOR LOOP

4


Phase 3 Rationalisation

Meanwhile, with the core concept a nd desig n of the loop of transition, the project is brought to a further rationalisation and realisation stage to form a complete system for circulation, program and structure.

Complex whole

LIBRARY

Access to library from estate

Access to cafe from estate

Access to seminar room from estate

GF Stuff circulation

COMMON

EXHIBITION

3 main body

Conceptual circulation

Access to library from village

Access to cafe from village

Access to seminar room from village

1F Stuff circulation

Entire truss system

Centilever block

Semi outdoor central common block

Inward gass facade in library block

5


Loop of Transition

6


Loop of Transition

The heavy truss, bridge-like structure and elongated proportion provide users a strong sense of direction to strengthen the concept. Also, users can experience different natural element in different angle throughout the whole transition as the whole transition extend in between the forrest and the mangrove wetland from up to down. In addition, with the entire loop of transition, a very large piece of mangrove forest is surrounded. It become part of the building and the tide line is introduced to this courtyard. Therefore, the library user can enjoy this natural courtyard and also experience the tide change. 7


A city is shaped step by step. To fulfill the demand of the population growth and local ecology, the components are developed in order and linked with other. Therefore, it takes years to develop an unique fabric. This fabric grow with the city expansion. As the human habitat, when designing housing, this fabric should be considered.

The Axis STUDIO UNIT 5

I N S T R U C T O R : L A W, S A I H U N G S E B A S T I A N

The design is a housing complex which consists of housing units for young families, studio flats for artists and communal area for public. It aims at creating a complex which follow the city fabric and balance the privacy of the residence unit, the public need and the interaction requirement for the artist group. This hence creates a complex with independence block but somehow linked together at the same time.

8


Site & Concept

Phase 1

Given a large site in centre of Yuen Long basically with 2 distinct parts separated by the middle road - the bus terminal part and the football court part, the first thing is to consider their role and if it is worth being reserved. Indeed, the football court area is a important community and leisure space for local. There is a special community shaped by East Asian shops. Therefore, the project is casted on the bus terminal. With the very strong axis and grid of the open site, and meanwhile to ensure a free access public space which can link with the semi private art workshop and to maximize the view and privacy of resident unit, a complex with 3 axis blocks is designed initially: vertical block of 2 to 3 bedrooms flat, a horizontal studio block and a in-growing communal centre block.

Community space

City Grid 9

Free Flowing

Tower & Podium

Strong Axis


Development

Phase 2 Private residencial block

Communal centre block

SHOP

Artist studios block SHOP

1 . Three Axis Block

2 . Lifting for Passage

3 .Tower & Podium Response 4 .Courtyard Formation

5 .Refine Proportion

6 . Inserting Duplex Boxes

7.1 .GF Free Access

7.2 .1F Ventilation

7.3 . 2 Flat/Floor Tower with Garden 10


The Axis

The ground floor courtyards are design for the public event. As the building located at the city centre, both courtyards are just treated with different hard paving to have more flexibility on its use. They can be set as area for different exhibition, performance, carnival and market. Having a main courtyard for public event at the centre, the artist group can also take the advantage to interact with more people and promote themselves. Studio Flat Plan 11

Typical Floor Unit Flat Plan


Structure can work in parallel with the architecture. It can express the architecture other than just provide support. On the other hand, sustainable aspect is also very important due to the environmental issue. The ideal architecture should work with maximum passive environmental strategy for human comfort.

In Between Blocks STUDIO UNIT 4

INSTRUCTOR : FRANCESCA MADEO

The design is ventilation-oriented as it is a training and production centre in tropic without any mechanical air condition system. It focus on the sustainable strategy that works with an efficient and beautiful timber framing structure. The structure is made to be the highlight of the simple block.

12


Site, Climate, Simulation

Phase 1

With the site of a tropical palm forest in Malaysia, the first priority is to fulfill climatic aspect and hence the first step is to consider the microclimate of different spot to get the best location. High location A and valley location B are chosen.

A

MALAYSIA B

Site of Palm Forest

13

Microclimate

Massing & Simulation

From simulation, location B can enjoy a better ventilation due to the Venturi effect. As there is nothing other than palm in the site, the simple form of elongated block along east-west axis is placed and a central corridor is made for passage. This basic massing is further tested, refined and developed with the simulation.


As the program is relatively simple that it just includes a large workshop, material archive library and lecture area. The massing is developed and split into 2 blocks. One consists of the double floor height workshop. Another block consists of the archive library on upper floor, lecture room and atrium lobby space on the ground floor.

1 2 3 4

Supporting

7

Archive

Workshop

100*250mm secondary member

5

6

8

Central Courtyard

9 Administration Car Park

Lobby

Independent Outdoor space

Program & Structure

Phase 2

10

11

200*200mm space truss

12 13

14

15

16

17

18

Shearing Wall 19 20

Then, a structure is designed to shelter the program. It is made to be a exposed structure that can be read outside. The major task is the roofing. From the shape of palm, a space truss desk resembling the crown is developed. This structure also ensures air movement and makes the inside condition same as the outside.

21

Wooden Truss Wall Shearing Wall

22

23

Brick Loadbearing Wall

14


In Between Blocks

Introduce outdoor to indoor via the lobby

North and south facade with openning for cross ventilation

Venturi Effect in middle courtyard creates negative pressure sucking air from two side

Absence of distinct seperation line : continuity of space truss

South facade sun angle = 65o

Top large openning promote ventilation

North facade sun angle = 68o

Extension of roof for sun shading

The basic passive environmental design strategy in the tropical area is keep interior condition same as the exterior. Therefore, the massive roof structure create a large void that connected to the outside. The central corridor can make use of the Venturi Effect to facilitate ventilation. This also acts as a welcoming entrance and a framing that frame the green palm forest behind.

15


PlyApple BUILD-TECH PROJECT

COLLA BORATORS : LAU KIN KEUNG, WONG LAI PAN, TSE TAT H ING, YIM YU CHING

The design makes use of the flexible texture of plywood, cutting it into smaller piece and easily interlocking them into a circular ring and stacking up these rings together into a enclosed shelter. Many regular side gaps are created that allow light to diffuse in to create a interior with nice light effect.

16


Various

I m a i n l y g et my wo r ki n g experience and be able to participate in different practical design project in two Architectural company : Andrew Lee King Fun & Associates Architects Ltd from 2015 July to present and LD Asia/ Llewelyn-Davies Hong Kong Limited (Shanghai) in 2014 summer. The project include large scale planning to small scale interior design.

Various P RO FESSIONAL OFFICE : LD ASIA ARCHITECT : JIANG HAO

17

2015 - 2016

P RO FESSIONAL OFFICE : ALKF+ ARCHITECT : YU TIN PO LOUIS

In Andrew Lee King Fun & Associates Architects Ltd., I mainly participated in the design of the car repair and display centre project in KIU TAU WAI. The building includes 3 independent car show room on the ground floor, several car repair workshop on the first and second floor. The facade is mainly a curtain wall system with decorative light strip inspired by the car racing track. On the other hand, the interior of the lobby and toilet is designed with linear elements that increase the visual depth and the spatial quality.


2014

This is the Shan Shui Tao Yuan shopping street of the Jing Men Tian Jia Yuan reservoir development project. The development is about a residential and commercial combined tourist area in Jing Men Tian Jia Yuan reservoir. The whole planning is designed with Chinese cultural element and create a Chinese water village combined with modern architecture.

18


portfolio 2016  
portfolio 2016  
Advertisement