__MAIN_TEXT__

Page 1

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

Macedonian Sun

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

MONTHLY EDITION

MAKEDONSKO

S NCE

Година XXI, Број 837, Јуни 2019

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

www.makedonskosonce.com

Macedonische Sonne Soleil Macedоnien

Ч УД О К А К О Н Е М А К Е Д О Н С К АТА В Л А Д А Н Е О Р ГА Н И З И РА Ш Е П Р О С Л А В А П О П О В О Д 1 ГО Д И Н А О Д Д О ГО В О Р О Т З А Е В - Ц И П РА С !

MONTHLY EDITION

СООПШТЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОГ Р Е З О Л У Ц И Ј АТА Н А П А Р Л А М Е Н ТА Р Н О Т О С О Б РА Н И Е Н А СОВЕТОТ НА ЕВРОПА

ЧЕСТИТАМЕ, ИМ ОДРЖАВТЕ ЛЕКЦИЈА НА ПЕНДАРОВСКИ, ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА! П И С М Е Н А Р Е А К Ц И Ј А З А С ТА В О Т Н А С Т Е В О П Е Н Д А Р О В С К И ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

ПЕНДАРОВСКИ ИЗГЛЕДА ЗАБОРАВИЛ ДЕКА ПОТПИША СВЕЧЕНА ЗАКЛЕТВА ДЕКА ЌЕ ЈА БРАНИ МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! СТАВОТ НА ПЕНДАРОВСКИ ДЕКА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ СЕ ДЕКЛАРИРАЛ КАКО БУГАРИН И ВО ИСТО ВРЕМЕ СЕ БОРЕЛ ЗА САМОСТОЈНА МАКЕДОНИЈА Е СРАМЕН, ПАЗАРЏИСКИ И НАНЕСУВА ТЕШКА ШТЕТА НА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ! СЕПАК, НИЕ НЕ СМЕ ИЗНЕНАДЕНИ! ОД ИЗБОРОТ НА ЗАЕВ И АХМЕТИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧЕКУВА НИШТО ДРУГО! С Т Е РЈ О В С К И П О Б А РА

МАЛЦИНСТВАТА ВО АЛБАНИЈА ДА ИМААТ ГАРАНТИРАНИ МЕСТА ВО ЗАКОНОДАВНИОТ ДОМ


Makedonskata Saga "Samo sonceto e postaro od Makedonija"

28 јуни 2019

СООПШТЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОГ РЕЗОЛУЦИЈАТА НА ПАРЛАМЕНТАРНОТО СОБРАНИЕ НА СОВЕТОТ НА ЕВРОПА Македонската Алијанса од името на целата Дијаспора изразува благодарност на Германскиот Парламентарец Франк Швабе и Унгарскиот Золт Немет, кои согласно Извештајот на мониторинг комисијата на ПССЕ, останаа доследни на барањата за почитување на правото на Македонците во Бугарија. ЧЕСТИТАМЕ, ИМ ОДРЖАВТЕ ЛЕКЦИЈА НА ПЕНДАРОВСКИ, ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА! Се констатира дека Бугарските власти спротивно од Рамковната Конвенција на Советот на Европа, не ги признаваат Македонците, не се изучува Македонскиот јазик, ниту Македонската историја во училиштата. Нашите браќа и сестри во Пиринска Македонија не добиваат буџетски средства за зачувување и развој на Македонскиот идентитет и култура, не е регистрирана ниту една Македонска организација, се спроведува дискриминација и се практикува говор на омраза кон Македонците. Ова е прецизна дијагноза за официјалната негаторска политика на Бугарија кон Македонскиот идентитет!

Bra}a i sestri, raska`uvajte ja bibliskata vistinska prikazna za Makedonija -

ПОВЕЌЕ НЕ БРАНАТ ТУЃИНЦИ ОТКОЛКУ ЗАЕВ И НЕГОВИТЕ ФУНКЦИОНЕРИ! БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРЕДАВСТВАТА И КАПИТУЛАЦИИТЕ НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА СЕ ОТКАЖА ОД ГРИЖАТА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ПИРИНСКА И ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА! АЈДЕ СЕГА ЗАЕВ НЕКА ПОБАРА ОД БОРИСОВ ВО ДУХОТ НА ДОБРОСОСЕДСКИТЕ ОДНОСИ ДА ЈА ПРИФАТИ ПРЕДЛОГ РЕЗОЛУЦИЈАТА НА ПССЕ! ПОСЛЕ ПОРАЗОТ НА ОВАА ВЛАДЕЈАЧКА ГАРНИТУРА НИКОГАШ ПОВЕЌЕ НИТУ ЕДНА МАКЕДОНСКА ВЛАСТ НЕМА ДА СЕ ОТКАЖУВА ОД НИКОГО! СЕ ШТО Е СВЕТО И МАКЕДОНСКО ЌЕ ВРАТИМЕ НАЗАД! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА!

Makedonija Претседател,

e edna!!!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

\or|ija - Xorx Atanasoski


С Т Е РЈ О В С К И П О Б А РА Пратеникот од Македонската алијанса за европска интеграција, во албанскиот Парламент, Васил Стерјовски на срдебата на преставници на парламентарните комисии за надворешна политика на Албанија и на Хрватска во Тирана, се заложил малцинствата во Албанија да имаат гарантирани места во албанскиот законодавен дом по примерот на Хрватска

И

стакнав дека Хрватска има еден од најдобрите закони во Европа за заштита на малцинствата како и гарантирано учество на малцинствата во хрватскиот Парламент. Искажав убедување дека моите колеги во албанскиот Парламент, кога ќе се разговара за промена на изборниот систем, ќе го подржат мојот предлог малцинствата во Албанија да имаат гарантирани места во албанскиот Парламент по

МАЛЦИНСТВАТА ВО АЛБАНИЈА ДА ИМААТ ГАРАНТИРАНИ МЕСТА ВО ЗАКОНОДАВНИОТ ДОМ

примерот на Хрватска, рече Стерјовски. Тој, исто така се заблагодарил за подршката што Хрватска ја дава за Македонја и за Албанија во процесот на интеграција во ЕУ и побарал од хрватските парламентарци да лобираат кај другите земји-членки на ЕУ во корист на отворање на преговорите. Делегациите на двете комисии предводени од претседателката Мими 03 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

Кодели, на албанската и Миро Ковач, на хрватската парламентарна комсија, разговарале околу унапредувањето на и така добрата парламентарна соработка. Како што вели Стерјовски, по официјалната средбата, Миро Ковач, кој е поранешен министер за надворешни работи на Хрватска, му рекол „денеска научив дека во Албанија живее македонско малцинство“.


Собранието на во рамки на 102. седница ја констатираше оставката од функцијата пратеник на поранешниот премиер Никола Груевски, кој избега од државата и доби политички азил во Унгарија

Г

руевски избега во Унгарија откако беше осуден на казна затвор за случајот со набавката на луксузниот мерцедес. Оставката, Груевски ја поднесе на 5 овој месец. – Констатирам дека согласно член 152, став 1 алинеија 1 од Изборниот зaконик на Никола Груевски му претстанува мандатот

СО Б РА Н И Е ТО Н А В О РА М К И НА 102. СЕДНИЦА

КОНСТАТИРАНИ ОСТАВКИТЕ НА ГРУЕВСКИ И БОГОЕВСКИ

пратеник во Собранието, рече претседателот на Собранието Талат Џафери. На истата седница беше констатирана и оставката на пратеникот Павле Богоевски, која тој ја најави на седницата на Комисијата за деловничко-мандатно и имунитетни прашања пред отворањето на точката за

04 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

одземање на мандатот на Груевски. За Богоевски, кој е претседател на оваа собраниска Комисија, беше објавен компромитирачки телефонски разговор, за што беше обвинет од страна на опозицијата дека го крши етичкиот кодекс и оти е недостоен за вршење на пратеничката функција.


28 јуни 2019 ПРОСТО Е ТАЖНО КОЛКУ ФУНКЦИОНЕРИТЕ НА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА СЕ ПОСВЕТЕНИ НА УРНИСУВАЊЕ НА СОПСТВЕНИОТ МАКЕДОНСКИ ИДЕНТИТЕТ! ИСТАТА ШЕКЕРИНСКА КОЈА ЗАЕДНО СО ЗАЕВ И ДИМИТРОВ УПОРНО НЕ УБЕДУВАШЕ ДЕКА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ СО ДОГОВОРИТЕ СО БУГАРИЈА И ГРЦИЈА Е „БЕТОНИРАН“, САМАТА СЕ НАРЕКУВА СЕВЕРНО МАКЕДОНСКИ МИНИСТЕР!

В

о екот кога со Бугарските националисти се води историска „војна“ за Гоце Делчев, а тие упорно се држат до идиотската теза дека Македонска нација е вештачка творба од 1944, што исто така е и Грчка официјална позиција, Шекеринска им дава дополнителни аргументи. Сменија имиња на аеродром, автопат, стадион, институции, униформи на АРМ, им признаа на Грците дека се единствени потомци на Александар Македонски. За нив, нашите браќа и сестри во Егејска Македонија се одредена категорија на граѓани кои не зборуваа Грчки, ама тоа било внатрешно прашање на Атина. Од страв пред Грчкиот Премиер и Македонската химна не смееја да ја интонираат, ама упорно не убедуваат дека Македонскиот идентитет е обезбеден! И се уште се во тешка заблуда дека членството во НАТО може да биде лек за горчината на националниот срам и порази кои ни ги приредуваат секојдневно.

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ФЕЈСБУК СТАТУСОТ НА РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА СЕ’ ШТО ПРЕДУПРЕДУВАВМЕ СЕ СЛУЧУВА! ПРЕДАВСТВАТА СО ГРЦИЈА И БУГАРИЈА БОЛАТ И ЌЕ БОЛАТ УШТЕ ПОВЕЌЕ! ПРЕДАВНИЦИТЕ ЗАРАДИ ВЛАСТ И ЛИЧНИ ПРИВИЛЕГИИ СЕ НАФАТИЈА ДА НИ НАМЕТНАТ ХИБРИДЕН ИДЕНТИТЕТ! НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ДОПРВА ЌЕ СЕ СООЧИ СО ТЕШКАТА ПОЛИТИЧКА КАЗНА 05 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

ЗА СЕ’ ШТО МУ ПРАВИ НА СОПСТВЕНИОТ НАРОД! МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЌЕ СЕ ИЗБОРИ ДА ВРАТИ СЕ ШТО Е СВЕТО НАЗАД! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


А Н К Е ТА : Повеќе од половина од граѓаните или 51,3 проценти не ја одобруваат работата на Владата, наспроти 43,8 проценти кои ја одобруваат работата, покажува истражувањето за ставовите и довербата на граѓаните за работата на Владата на Агенцијата за истражување М-Проспект

И

стражувањето е по истек на две години од мандатот на Владата и покажува намалување на задоволството од работата на Владата споредено со резултатите од Истражувањето на една година од влада, спроведена во мај 2018 година, кога целосно или донекаде задоволни од работата на новата Влада биле 49 проценти од испитаниците, додека, воопшто или донекаде незадоволни 47,4 проценти од анкетираните. Најмногу од испитанците 45 проценти ја одобруваат работата на Владата во надворешната политика, наспроти 51 отсто кои не ја одобруваат. Работата на Владата во однос на економијата и отварањето нови работни места ја одобруваат 37.6 проценти, додека повеќе од половина од испитаниците 56 отсто не ја одобруваат. Во борбата против корупцијата и криминалот работата на Владата ја одобруваат третина од испитаниците или 34.9 проценти, наспроти скоро две третини 59.2 проценти кои не ја одобруваат, покажуваат резултатите од анкетата.

ГРАЃАНИТЕ ПОДЕЛЕНИ ОКОЛУ ОПШТИОТ ВПЕЧАТОК ЗА РАБОТАТА НА ВЛАДАТА

На прашањето кој од министрите/министерствата имаат впечаток дека најдобро си ја вршат работата, најмногу од граѓаните 16,8 проценти рекле дека тоа е Министерството за здравство и Министерството за економија за 6,3 отсто од испитаниците. Скоро петтина или 18,7 отсто од испитаниците немале мислење за ова прашање. 06 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

На прашањето за колку доверба имате во СЈО, повеќе од половина од испитаниците или 57.1 отсто рекле дека немаат доверба, наспроти 37.5 проценти кои имаат. Анкетата е спроведена теренски на примерок од 1.000 испитаници постари од 18 години, на македонски и на албански јазик, во периодот од 15 мај до 7 јуни годинава.


27 јуни 2019 ДИМИТРОВ ОДИ ВО БУГАРИЈА ДА СЕ ПАЗАРИ А НЕ ДА ГИ ОДБРАНИ МАКЕДИНСКИТЕ ПОЗИЦИИ! ТОЈ ТРГНУВА ОД ПРЕМИСАТА ДЕКА ТРЕБА ВЕЧНО ДА ИМ СЕ ПОПУШТА НА ГРЦИЈА И БУГАРИЈА БИДЕЈЌИ СЕ ВО ЕУ И НАТО! ЗГОРА НА ГРБОТ ГО ИМА И ПАЗАРЏИСКИОТ И СРАМЕН ИСПАД НА ПЕНДАРОВСКИ ДЕКА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ СЕ ИЗЈАСНУВАЛ ЗА БУГАРИН А СЕ БОРЕЛ ЗА САМОСТОЈНА МАКЕДОНИЈА!

Н

емакедонската Влада не треба да се однесува како да живее на друга планета! Сите последни изјави на Борисов, Захариева, Каракачанов, Џамбаски и Ковачев потврдуваат минимум 2 работи. Првата, дека за Бугарија ние сме вештачки создадена нација после 1944 и заради тоа целата Македонска историја претходно им припаѓа ним и втората, дека македонски идентитет не постои и затоа не се откажуваат од нивната идиотска теза „еден народ во 2 Држави“! Ова веќе не се повремени испади на некои националисти, туку официјална политика на актуелната Бугарска Влада!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ПОСЕТАТА НА НИКОЛА ДИМИТРОВ НА СОФИЈА смени имињата на аеродромот и автопатот, И ОЧИГЛЕДНО НИ ТОА НЕ Е ДОВОЛНО!

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е МАКЕДОНСКИ РЕВОЛУЦИОНЕР И НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ НИШТО ДРУГО! ЗАРЕМ ПЕНДАРОВСКИ, ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА НЕ РАЗБИРААТ ДЕКА ГРЦИЈА И БУГАРИЈА НЕМА ДА ПРЕСТАНАТ СЕ ДОДЕКА НЕ ПРИСВОЈАТ СЕ ШТО Е ДИРЕКТНИТЕ БУГАРСКИ МАКЕДОНСКО! СО ТОА ЈА УЦЕНИ – ИЛИ ЌЕ БРАНАТ СРАМНАТА ПРИЗНАЕТЕ ДЕКА ГОЦЕ ИСТОРИСКА НЕПРАВДА ДЕЛЧЕВ Е БУГАРИН ИЛИ ОД 1913 КОГА СО НЕМА ЕУ СОЗДАВА БУКУРЕШКИОТ ДОГОВОР СОМНЕЖ ДЕКА ЗАЕВ МУ ГИ АНЕКТИРАА ЕГЕЈСКА И ВЕТИЛ НА БОРИСОВ ПИРИНСКА НОВИ ОТСТАПКИ! МАКЕДОНИЈА!

Немакедонската Влада им призна на Грците монопол на Александар Македонски, се откажа од Македонците во Егејска и Пиринска Македонија, се согласи со Бугарите заедно да се чествува Илинденското востание, им призна дека имаат право на Цар Самоил, Кирил и Методиј, им удоволи на Грците на сите споменици да им се стават плочки дека се од хеленско потекло, ги

ДИМИТРОВ ДА ИМ ГО СООПШТИ ВО СОФИЈА И КОНЕЧНО СИТЕ ДА СФАТАТ ДЕКА НЕ МОЖЕ ВЕЧНО ДА НЕ ВЛЕЧАТ ЗА НОС И ДА ГО ГАЗАТ ДОСТОИНСТВОТО НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА! ПОРАНО ИЛИ ПОДОЦНА ЌЕ ДОЈДЕТЕ НА МОЕТО! САМО СИЛНА НАЦИЈА ОБЕЗБЕДУВА СИГУРНА ИДНИНА! ВОЗОБНОВУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА И ВРАЌАЊЕ НА СЕ ШТО Е СВЕТО И МАКЕДОНСКО Е ВИСТИНСКИОТ И ЕДИНСТВЕН ПАТ ЗА МАКЕДОНИЈА!

НИКОГАШ СЕВЕРНА, НА УЦЕНИ И ЗАКАНИ СЕ МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! ОДГОВОРА СООДВЕТНО! МАКЕДОНИЈА Ѓорѓија Џорџ Атанасоски ЕДНОСТРАНО ДА ГО РАСКИНЕ ДОГОВОРОТ СО Претседател, БУГАРИЈА, ПРЕКУ МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА АКТИВИРАЊЕ НА ЧЛЕНОТ 13, ТОЧКА 3. ДЕНЕС ТОА ТРЕБА 07 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019


26 јуни 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПРЕДЛОЗИТЕ ЗА ИНТЕРВЈУТО НА ЗОРАН ЗАЕВ ТАТКОВИНАТА ПОД ВОДСТВО НА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ТОНЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ!

Ш

арените лаги на предавниците секојдневно се разобличуваат. Виси датумот за преговори со ЕУ. Силните ветувања на ЕУ спонзорите на Заев пред неуспешниот референдум дека експресно ќе влеземе во ЕУ ако капитулираме, сега станаа критики за корупција и неисполнети реформи. Ништо од ветувањата кои наводно му ги дала Меркел на Заев во јануари. Фолсваген ја заобиколува Македонија, заклучно со мај реализацијата на капиталните инвестиции е само 13,7% или од предвидените 420 реализирани се минимални 58 милиони евра. Јавниот долг е 5,2 милијарди евра, Државниот долг изнесува 40,5% од БДП.

НЕ ЈА ПОТЦЕНУВАЈТЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈАТА НА НАРОДОТ! НЕ МОЖЕ СИТЕ ДРУГИ ДА СЕ КРИВИ И НЕСПОСОБНИ САМО ЗАЕВ ДА ЧИНИ! Се повидливо е дека Заев се мачи. Секој нов јавен настап, изјава или интервју го зачинува со нови нереални ветувања со кои мачно се обидува да ги подигне очекувањата на јавноста. А пусто никој веќе не му верува! Се што претходно кажа не се остварува! Срамно и потценувачки е да тврди дека Тевдовски направил добри реформи а дрско го разрешува и се номинира себеси за Министер за финансии. Згора, најавува дека ќе смени 200 функционери директно

посочувајќи дека незадоволството на гласачите е од локалните шерифи на СДСМ. А кој ги избра и Тевдовски, другите Министри, Градоначалници, Директори, Пратеници...? Заев лично и никој друг! Крајно поразително и срамно е да се обвини досегашниот Заменик министер Атанасов, кој поднесе оставка, дека тоа го сторил затоа што не станал Министер за образование! Па до вчера му беше член на највисокото партиско раководство и му ја напишал програмата за образование! Неофицијалните информации кои кружат во партиските кулоари на СДСМ дека речиси никој не му се нафаќа на Премиерот да биде Министер за финансии е најпрецизната порака за дереџето на кое се паднати Заев, Шекеринска, Спасовски и Димитров! Во агонија се!

ОВАА ИСЛУЧИТЕЛНО СРАМНА ЕПИЗОДА ОД МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА ЌЕ ЗАВРШИ! ДОАЃА ПЕРИОД ВО КОЈ ЌЕ РАБОТИМЕ НАПОРНО ЗА ДА ГИ ПОПРАВИМЕ ТЕШКИТЕ ШТЕТИ КОИ НИ ГИ НАПРАВИЈА ПРЕДАВНИЦИТЕ! ЗНАЕМЕ КАКО И 08 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

МОЖЕМЕ ЗАЕДНО И СПЛОТЕНИ ДА СЕ ИЗБОРИМЕ ЗА ТАТКОВИНАТА! ДОСТА Е ОД СРАМНИ КОМПРОМИСИ! НЕМА ДА ДОЗВОЛИМЕ НИКОЈ ПОВЕЌЕ ДА НЕ ПОНИЖУВА! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


25 јуни 2019 ЗА 24 ЧАСА ЗАЕВ Е ПУШТЕН НИЗ ВОДА ОД ФРАНЦИЈА И ГЕРМАНИЈА! ТИМОНИЕ И ПОРАЧА НА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ДЕКА БАДИЈАЛА ИНСИСТИРА НА ДАТУМ ОВАА ГОДИНА КОГА И ЦАРУВА КОРУПЦИЈАТА ВО ДВОРОТ! ФОЛСВАГЕН ЈА ДИСВАЛИФИКУВА МАКЕДОНИЈА ЗА ИНВЕСТИЦИЈА ВРЕДНА 2 МИЛИЈАРДИ ЕВРА!

П

ендаровски, Заев, Димитров и Шекеринска веќе 2 години упорно ни тврдат дека од предавствата со Грција и Бугарија аир ќе видат граѓаните. Не убедуваат дека раздавањето на Македонските национални интереси, освен експресна интеграција во НАТО и ЕУ, ќе донесе наплив на странски инвестиции. Во јануари, Заев јавно соопшти дека кога Меркел му честитала за Договорот со Ципрас, му ветила дека ќе се заложи за крупна Германска инвестиција во Македонија! Неговите медиумски гавази објавуваа дека Фолсваген ќе гради фабрика кај нас! Лагите на немакедонската Влада секојдневно се разобличуваат!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ОДЛУКАТА НА ФОЛКСВАГЕН ВРЕДНОСТ НА ГОДИШНО НИВО, ВО ДРУГА ДРЖАВА ОД РЕГИОНОТ! Најавената економска година полека се претвора во фијаско! Фолсваген доколку градеше фабрика во Македонија, ќе вработеше 5 илјади граѓани, од кои 650 инжењери.

НЕКАДАРНОСТА НА ИЗРОДИТЕ КОИ СЕКОЈДНЕВНО И НАНЕСУВААТ ШТЕТА НА ТАТКОВИНАТА.

МАКЕДОНСКАТА АЛИЈАНСА ИМА И ПОЛИТИЧКА ВОЛЈА И ЗНАЕЊЕ ДА ГИ ВРАТИ СДСМОВСКИТЕ ФУНКЦИОНЕРИ ОСВЕН РАБОТИТЕ НА ЗА МЕНУВАЊЕ УСТАВ, ВИСТИНСКОТО МЕСТО. НАШАТА ДОМАШНА ЗНАМЕ, ИМЕ И ИДЕНТИТЕТ ЗА НИШТО ЕКОНОМИЈА МОЖЕ И ИСТОРИЈАТА СЕ ДРУГО НИКОГАШ НЕ ГИ МОРА ДА ПРОДУЦИРА ПОВТОРУВА! АКО 1995 НОВИ ИНВЕСТИЦИИ, НИ БИВАЛО! ЗАРАДИ ЦРВЕНКОВСКИ РАБОТНИ МЕСТА И И ПЕТКОВСКИ БЕШЕ ДОЛГОРОЧЕН БРАЌА И СЕСТРИ ПРОПУШТЕНА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ! МАКЕДОНЦИ НЕ МОЖНОСТА АУДИ ДА ОЧАЈУВАЈТЕ. ЗАЕДНО СЕ СКЛОПУВА ВО НИКОГАШ СЕВЕРНА, ЌЕ ГО ПОРАЗИМЕ ОВОЈ МАКЕДОНИЈА, СЕГА МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! СРАМЕН ПЕРИОД ОД ЗАРАДИ ПОНОВАТА Ѓорѓија Џорџ Атанасоски НЕКАДАРНОСТА НА ПОЛИТИЧКА Претседател, ЗАЕВ ФОЛСВАГЕН ЌЕ ИСТОРИЈА. ИМАМЕ ГРАДИ ФАБРИКА ЗА МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА КАПАЦИТЕТ СО НОВИ 300 ИЛЈАДИ ВОЗИЛА ПОЛИТИКИ ДА ЈА ОД 4,5 МИЛИЈАРДИ САНИРАМЕ ЕВРА ИЗВОЗНА СОСТОЈБАТА ОД 09 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019


24 јуни 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА СТАВОТ НА СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ПЕНДАРОВСКИ ИЗГЛЕДА ЗАБОРАВИЛ ДЕКА ПОТПИША СВЕЧЕНА ЗАКЛЕТВА ДЕКА ЌЕ ЈА БРАНИ МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! СТАВОТ НА ПЕНДАРОВСКИ ДЕКА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ СЕ ДЕКЛАРИРАЛ КАКО БУГАРИН И ВО ИСТО ВРЕМЕ СЕ БОРЕЛ ЗА САМОСТОЈНА МАКЕДОНИЈА Е СРАМЕН, ПАЗАРЏИСКИ И НАНЕСУВА ТЕШКА ШТЕТА НА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ! СЕПАК, НИЕ НЕ СМЕ ИЗНЕНАДЕНИ! ОД ИЗБОРОТ НА ЗАЕВ И АХМЕТИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧЕКУВА НИШТО ДРУГО!

З

МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ТЕШКО ЌЕ ЈА ПОРАЗИ И ОВАА НОВА ГЕНЕРАЦИЈА НА СДСМ! НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, СО ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ОТВОРЕНИ ЛИСТИ ЌЕ СЕ СМЕНИ ПОЛИТИЧКАТА МАПА. СЕ ШТО Е СВЕТО И МАКЕДОНСКО ЌЕ ГО ВРАТИМЕ, БЕЗ КОМПРОМИСИ! ВОЗОБНОВУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА СО СИТЕ ОБЕЛЕЖЈА Е ПАТОТ ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ СИЛНА НАЦИЈА И СИГУРНА ИДНИНА!

арем, нашите браќа и сестри со Егејска и Пиринска Македонија се Грци или Бугари затоа што Грчките и Бугарските власти не признаваат Македонски идентитет и не им дозволуваат да се декларираат како Македонци? Ајде нека објасни Пендаровски како е можно некој по сопствена волја и убедување да се декларира за Бугарин а да се бори за самостојна Македонија? Или Пендаровски не е свесен за тежината на искажаното и не сфаќа дека неговиот срамен став е всушност потврда на идиотската теза на Бугарските иреденти за „еден народ во две Држави“?

ВИСТИНСКИ ПРЕТСЕДАТЕЛ ТРЕБАШЕ ДА СЕ ПОВИКА НА ЧЛЕНОТ 13, ТОЧКА 3 ОД ДОГОВОРОТ ЗА ДОБРОСОСЕДСТВО СО БУГАРИЈА И ВО ИМЕТО НА МАКЕДОНИЈА ЕДНОСТРАНО ДА ГО РАСКИНЕ. ТАКА СЕ ОДГОВОРА НА ЗАКАНИТЕ НА БОРИСОВ, ЗАХАРИЕВА И КАРАКАЧАНОВ, А НЕ ДА ИМ СЕ ИЗМИСЛУВА ПАЗАРЏИСКА ИСТОРИСКА КВАЛИФИКАЦИЈА ПО ПРИНЦИПОТ 50-50! ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е НАШ МАКЕДОНСКИ РЕВОЛУЦИОНЕР И ТОЧКА!

НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски

НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ И БУГАРИН И МАКЕДОНЕЦ КАКО ШТО СИ ЗАМИСЛУВААТ ПЕНДАРОВСКИ, ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА! 10 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


24 јуни 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПРЕДЛОЗИТЕ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈА НА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА МЕТЛАРИТЕ РЕШИЈА САМИТЕ ДА СЕ ИЗМЕТАТ! НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА Е САРДИСАНА ОД СИТЕ СТРАНИ! СЕ Е ЈАСНО! СЕ НАСЕТУВА ДЕКА ЗАЕВ НЕ МОЖЕ ДА НАЈДЕ СООДВЕТЕН КАДАР ДА МУ ПОТПИШУВА НА СЛЕПО И МОРА И САМИОТ ДА БИДЕ МИНИСТЕР ЗА ФИНАНСИИ! НЕ ПОСТОИ ЧОВЕК СО ИНТЕГРИТЕТ И КОЈ МИСЛИ СО СВОЈА ГЛАВА КОЈ БИ СЕ НАФАТИЛ ДА СТАНЕ ДЕЛ ОД ОВОЈ СРАМЕН ПЕРИОД! ДУРИ И ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ, КАДАР НА СДСМ, ГО НАПУШТА БРОДОТ ШТО ТОНЕ!

КЛУЧНАТА ДИЛЕМА Е ЗОШТО МИЛЕВСКИ И ЛДП СЕ ИЗБРАНИ ДА РАКОВОДАТ СО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЛОКАЛНА САМОУПРАВА? КАКВА УЈДУРМА СЕ КРИЕ ЗАД НАЈАВИТЕ НА ЗАЕВ И ЗЕЛС ЗА ПОВИСОК СТЕПЕН НА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА НА ОПШТИНИТЕ? ЈАВНОСТА СЕ УШТЕ НЕ ДОБИ ОДГОВОР ОД АХМЕТИ И ТЕУТА КАКВА Е ТАА УНИЈА НА АЛБАНСКИ ОПШТИНИ ОД РЕГИОНОТ? Можат да се обидуваа да продаваат некакви козметички кадровски измени, но не можат да избегаат од фактот дека со црни букви запишани во историјата како најголеми предавници. Немакедонската Влада ќе биде запаметена по раздавање на Македонските национални интереси и душманското предавање на се што е Македонско и свето. Промена на име,

прифаќање хибриден идентитет за Македонската нација, учество во ревизија на Македонската историја по Грчки и Бугарски терк, воведување двојазичност на цела територија, насилно поставување на Џафери за втор човек во Државата, лажно вметнување на Рамковниот Договор за конститутивен елемент во Македонскиот устав, откажувањето од нашите браќа и сестри во Егејска и Пиринска Македонија се гревови кои оваа генерација на СДСМ ќе ги следи до крај. Бадијала се обидуваат да зборуваат за економија, социјала и инвестиции!

БРАЌА И СЕСТРИ, СЕ БЛИЖИ КРАЈОТ НА ОВАА НЕНАРОДНО ВЛАДЕЕЊЕ! ИМАМЕ СИЛА, ВОЛЈА, ЗНАЕЊЕ И КАПАЦИТЕТ ДА ГИ САНИРАМЕ ШТЕТИТЕ И ДА СЕ ИЗБОРИТЕ ЗА ТАТКОВИНАТА! МАКЕДОНИЈА ПОВТОРНО ЌЕ ПОБЕДИ! МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ПОВТОРНО ЌЕ БИДЕ ГОРДА! 11 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


21 јуни 2019 БОРИСОВ ГО „ПОЗДРАВИ“ ЗАЕВ ОД БРИСЕЛ! ТРЕБАЛО ДА „ЗРЕЕ“ АКО САКА ВО ЕУ! БУГАРСКИОТ ПРЕМИЕР СТАВИ ПЕЧАТ НА НЕГИРАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ! ОФИЦИЈАЛНАТА ПОЛИТИКА НА БУГАРСКАТА ВЛАДА Е ИЛИ ЌЕ ПРИФАТИТЕ ДЕКА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е БУГАРИН ИЛИ ЌЕ ЈА СОНУВАТЕ ЕУ УШТЕ ДОЛГО!

С

ега очекувам сите оние медиумски гавази, аналитичари и наводно прогресивни сили кои јавно лобираа и ја бранеа немакедонската Влада за предавничкиот Договор со Бугарија, да му објаснат на Македонскиот народ дека овој „добрососедски“ пакт и од оваа временска дистанца, за нив е дипломатски триумф кој според нив ги затворал сите отворени прашања. Нека ни објаснат нам, кои нели сме биле оптеретени и заглавени во историјата, зошто на Бугарите им е толку важна историјата и потребата да го присвојат, Цар Самоил, Илинден, Кирил и Методиј и сега Гоце Делчев. Откога е Бугарија во ЕУ? Нели таму, во ЕУ, според нашите внатрешни предавници и изроди, членките не се занимавале со историја? Нели таму сите биле космополити и се делеле заеднички вредности? Нека ни објаснат тогаш зошто Борисов пласира идиотска теза дека Гоце Делчев е Бугарин кој се борел за родната земја? Зарем и Кукуш и цела Егејска Македонија биле Бугарски? Срам и арам да ви е што заради лични интереси работите против сопствената нација! ЗАЕВ, КОГА НЕ СЛУШАШ ПАТАЛЦИ А НЕ ГАТАЛЦИ, ПОЛИТИЧКИ ЌЕ СТРАДАШ! ТРГНА ПО ПАТОТ НА ГЛИГОРОВ И ЦРВЕНКОВСКИ ВЕРУВАЈЌИ ДЕКА БАШ ТЕБЕ ТИ СЕ ПАДНА

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ЗАКАНАТА НА БОЈКО БОРИСОВ ДА БИДЕШ БАЛКАНСКИ ГАНДИ! ЕУ СПОНЗОРИТЕ ТЕ НАСАМАРИЈА ДА ГИ НАДМИНЕШ И ТВОИТЕ ПРЕТХОДНИЦИ, ДА РАЗДАВАШ СЕ ШТО Е СВЕТО И МАКЕДОНСКО, А ПОЛЕКА ТЕ ПУШТААТ НИЗ ВОДА! ГИ МОЛИШ МЕРКЕЛ И МАКРОН, А ЗАД ГРБ ТЕ ДЕМНЕ „ДРУГАРОТ“ БОРИСОВ! А СО МИЦОТАКИС ОД АВГУСТ КАКО ЌЕ СЕ СПРАВУВАШ? Се повторува тажната Македонска историја. Македонската нација страда од политичари алчни, гладни и страдни за власт, фотељи и привилегии. Еднаш беше Времена спогодба и срамна привремена референца ПЈРМ, сменет Устав и древно знаме со Македонското сонце од Кутлеш, сега се капитулантските Договори со Бугарија и Грција. Оваа генерација на СДСМ им призна на Грците монопол на Александар Македонски, се откажа од Македонците во Егејска и Пиринска Македонија, се согласи со Бугарите заедно да се чествува Илинденското востание, им призна дека имаат право на Цар Самоил, Кирил и Методиј, им удоволи на Грците на сите споменици да им се стават плочки дека се од хеленско потекло, ги смени имињата на аеродромот и автопатот, и прифати со нив да ја ревидира Македонската историја! Пред 11 години на 12 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

НАТО Самитот во Букурешт добивме Грчко вето и покрај гаранциите од Времената Спогодба и завршивме со пресуда во наша корист на Меѓународниот Суд во Хаг. Станува се поизвесно дека ниту предавствата со Грција и Бугарија нема да бидат доволни да го победат ЕУ лицемерието! ДОСТА СЕ ПОНИЖУВАТЕ! ЕДНАШ ПОКАЖЕТЕ РБЕТ! СВИКАЈТЕ ИТНА СЕСИЈА НА МАКЕДОНСКОТО СОБРАНИЕ НА КОЈА МАКЕДОНИЈА ЕДНОСТРАНО ЌЕ ГО РАСКИНЕ ДОГОВОРОТ СО БУГАРИЈА, ПРЕКУ АКТИВИРАЊЕ НА ЧЛЕНОТ 13, ТОЧКА 3. АЈДЕ НИЕ ДА ГИ ПОЗДРАВИМЕ СОСЕДИТЕ И ДА И ПОКАЖЕМЕ НА ЕУ ДЕКА НЕ МОЖЕ НИКОЈ ПОВЕЌЕ ДА ИГРА МАЈТАП СО МАКЕДОНИЈА! НИЕ НЕМАМЕ ДРУГ ИЗБОР ОСВЕН САМИТЕ ДА СЕ ИЗБОРИМЕ! ВОЗОБНОВУВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА И ВРАЌАЊЕ НА СЕ ШТО Е СВЕТО И МАКЕДОНСКО Е НАШИОТ ПАТ ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ СИЛНА НАЦИЈА И СИГУРНА ИДНИНА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


20 јуни 2019

ДА ТЕ ИЗЕДЕ ТУЃИОТ СРАМ! НИТУ ЕДНА ФУНКЦИЈА И ПРИВИЛЕГИЈА НЕ ВРЕДИ ЗА ОВА ПОНИЖУВАЊЕ! ДИМИТРОВ НЕ СМЕЕ ДА ПОМИСЛИ ЛОШ ЗБОР ДА КАЖЕ ЗА ФАКТОТ ДЕКА НЕГАЦИЈАТА И ОСПОРУВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ СТАНА ОФИЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА НА БУГАРСКАТА ВЛАДА! МОЛЧЕЊЕТО НА БУГАРСКИТЕ УЦЕНИ НАВЕДУВА ДЕКА УШТЕ ОТСТАПКИ ИМ СЕ ВЕТЕНИ НА БУГАРИТЕ!

З

арем Немакедонската Влада не слуша дека Захариева им вели или ќе признаете дека Гоце Делчев е Бугарин или нема ЕУ? Точно ли е тврдењето на Захариева дека Заев се согласил на нивната уцена дека Гоце Делчев е Бугарин? Го слушаат ли предавниците Бугарскиот Европратеник, Ангел Џамбаски со налудничавите тези дека меѓу Охрид и Црно Море живеат само Бугари? Зошто Пендаровски, Заев, Димитров и Шекеринска се глуви и неми на јавниот повик на историчарот Драги Ѓорѓиев да не молчат додека Бугарските политичари испорачуваат ултиматуми и се закануваат? Тој јавно им плесна во лице дека битката за Македонската историја во мешовитата Комисија со Бугарија не е урамнотежена заради нивните калкулации! Им порача дека не може Македонските историчари да им извојуваат политичката битка!

МЕРКЕЛ И МАКРОН СЕ ПОМАЛ ПРОБЛЕМ ЗА ЕУ ИНТЕГРАЦИЈАТА! ЗАЕВ ДА СООПШТИ КАКО МИСЛИ ДА СЕ СПРАВУВА СО БОРИСОВ И

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ИНТЕРВЈУТО НА НИКОЛА ДИМИТРОВ МИЦОТАКИС! И ЕДНИОТ И ДРУГИОТ ГО НЕГИРААТ МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ! УПОРНО ОПСТОЈУВААТ НА ТОА ДЕКА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА Е ВЕШТАЧКА ТВОРБА НА ТИТО ПОСЛЕ 1944! Немакедонската Влада им призна на Грците монопол на Александар Македонски, се откажа од Македонците во Егејска и Пиринска Македонија, се согласи со Бугарите заедно да се чествува Илинденското востание, им призна дека имаат право на Цар Самоил, Кирил и Методиј, им удоволи на Грците на сите споменици да им се стават плочки дека се од хеленско потекло, ги смени имињата на аеродромот и автопатот, И ТОА НЕ Е ДОВОЛНО!

МАКЕДОНСКАТА АЛИЈАНСА УШТЕ ЕДНАШ ВИ ПОРАЧУВА ДЕКА НАЈСООДВЕТЕН ОДГОВОР НА УЛТИМАТУМИТЕ НА БУГАРСКАТА ВЛАДА Е ИТНА СЕСИЈА НА 13 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

МАКЕДОНСКОТО СОБРАНИЕ НА КОЈА МАКЕДОНИЈА ЕДНОСТРАНО ЌЕ ГО РАСКИНЕ ДОГОВОРОТ СО БУГАРИЈА, ПРЕКУ АКТИВИРАЊЕ НА ЧЛЕНОТ 13, ТОЧКА 3. ПОРАНО ИЛИ ПОДОЦНА ЌЕ РАЗБЕРЕТЕ ДЕКА ТОЕ Е ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ! ТОА Е ПРВИОТ ЧЕКОР ВО ВОЗОБНОВУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА И ВРАЌАЊЕ НА СЕ ШТО Е СВЕТО И МАКЕДОНСКО! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


19 јуни 2019

АКО ПО УТРОТО СЕ ПОЗНАВА ДЕНОТ, СТАНУВА СЕ ПОИЗВЕСНО ДЕКА ЕУ ЈА ИЗВИСУВА МАКЕДОНИЈА! НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА СЕГА ИМА ОБВРСКА ДА ОБЈАСНИ ДАЛИ И ЗОШТО И ГРЦИЈА БИЛА ВОЗДРЖАНА ЗА ОДРЕДУВАЊЕ ДАТУМ ЗА ПРЕГОВОРИ ВЕДНАШ? ДАЛИ СО ОВОЈ ПОТЕГ ГРЦИЈА ГО ПРЕКРШИ ДОГОВОРОТ ЗАЕВ – ЦИПРАС? АКО ГРЦИЈА СО ЦИПРАС Е ВОЗДРЖАНА, КАКО ЛИ ЌЕ ГИ ГЛАСА СО МИЦОТАКИС ПРЕМИЕР?

П

ендаровски, Заев, Димитров и Шекеринска сега не смеат да се кријат зад некакви флоскули дека е сигурно дека до крајот на годината Македонија ќе почне преговори со ЕУ! Изјавата на Заев дека ќе станеме членка на ЕУ до 2030 година воопшто не е оптимистична, туку потврда дека и самиот е информиран што се случува во ЕУ. Ако не дај боже не добиеме датум во октомври, Македонија го пропушта последниот воз на проширување во ваква форма. Франција и Германија заговараат нов модел кој треба да биде замена за досегашното проширување на ЕУ.

НА ПРЕДАВНИЦИТЕ ИМ ИЗМИНУВА ВРЕМЕТО! ИМААТ УШТЕ МАКСИМУМ 6 МЕСЕЦИ ДА ПОКАЖАТ ДЕКА НИВНИТЕ ЕУ СПОНЗОРИ КОИ ГИ ОКТРОИРАА НА ВЛАСТ, НЕ ГИ ПУШТААТ НИЗ ВОДА!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ЗАКЛУЧОЦИТЕ НА ЕВРОПСКИОТ СОВЕТ Македонската Алијанса со години предупредува за лицемерието на ЕУ на чело со Меркел. Едно зборуваат јавно, друго прават на дело. Арно ама, Заев и компанија ќе мора да понесат одговорност што дозволија да бидат насамарени. Исто како Глигоров и Црвенковски, така и оваа генерација на СДСМ, реши да го жртвува сопствениот народ и наивно ги прифати сите иредентистички и срамни уцени на Грција и Бугарија! Пред повеќе од 10 години не беше доволна Времената Спогодба, сега не е доволна Преспанската Спогодба! А за сите нив, ние кои со децении водиме битка во САД со моќната Грчка Дијаспора и со Бугарските иреденти, и точно знаеме кои се нивните вистински намери, сме заглавени во историјата и патриоти со нереални визии за иднината на Татковината! Тешка трагедија за Македонија и Македонската нација е што везден се појавуваат некои квази политичари кои немаат интегритет, храброст и капацитет да се борат за иднината! Се додека личните интереси, алчноста за привилегии и гола власт се главен мотив кај Македонските политичари, Татковината ќе биде жртва!

ЈАС НИКОГАШ НЕ МОЖАМ ДА СЕ РАДУВАМ ДА НЕУСПЕСИТЕ НА СВОЈАТА РОДНА ЗЕМЈА! ПРЕДАВНИЦИ ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЈА 14 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

ПЛАШИТЕ НАЦИЈАТА ДЕКА НИЕ ИСКРЕНИТЕ ПАТРИОТИ СМЕ НАЦИОНАЛИСТИ И ЌЕ СМЕ ЈА ЗАГЛАВЕЛЕ ЗЕМЈАТА ВО МИНАТОТО! НЕ, НИЕ СМЕ ВИЗИОНЕРИ И СМЕ ДАЛЕКУ ПРЕД ВАС! НЕМА ДРУГ ПАТ ЗА НАС! МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА ЌЕ БИДЕ ВОЗОБНОВЕНА СО СИТЕ НАЦИОНАЛНИ ОБЕЛЕЖЈА! СЕ ШТО Е МАКЕДОНСКО И СВЕТО ТРЕБА ДА СЕ ВРАТИ НАЗАД! САМО ГОРДА И ИСПРАВЕНА МАКЕДОНИЈА МОЖЕ ДА НАПРЕДУВА И ДА ОБЕЗБЕДИ СИГУРНА ИДНИНА!НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


18 јуни 2019 ЧУДО КАКО НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА НЕ ОРГАНИЗИРАШЕ ПРОСЛАВА ПО ПОВОД 1 ГОДИНА ОД ДОГОВОРОТ ЗАЕВ -ЦИПРАС! КАЕЊЕ ЗА ЗЛОСТОРСТВОТО КОЕ МУ ГО НАНЕСОА НА СОПСТВЕНИОТ НАРОД НЕ ПРИФАЌАМЕ! ДОВОЛНО ПРЕДУПРЕДУВАВМЕ!

Н

ема прочка за сите они кои учествуваа во промена на светото Македонско име, прифатија дека Македонската нација е вештачка творба на Тито создадена после Втората Светска војна во 1944, се откажаа од нашите браќа и сестри во Егејска Македонија, им овозможија на Грците да лажат дека имаат монопол врз Александар Македонски и прифатија да ја ревидираат Македонската историја по Грчки терк. И покрај фактот што повеќе од 700 илјади граѓани на референдумот беа против Договорот Заев – Ципрас, предавниците насила ги истуркаа ратификацијата и Уставните измени во Македонското Собрание! Затоа им следува тешка политичка казна која ќе ги стигне на парламентарни избори. Лажните ветувања дека предавството со Грција е карта за брза интеграција во ЕУ после 1 година се разобличуваат. Ципрас е на праг да стане минато во Грција, идниот Грчки Премиер, Мицотакис најавува нова Грчко вето за ЕУ. Бугарија отворено се заканува дека ако не ги прифатиме сите нивни ултиматуми за промена на историските факти и не се побугарчиме, нема ЕУ. Се уште е целосно неизвесно дали во септември или до крајот на 2019 ќе ни биде одреден датум за преговори.

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА 1 ГОДИНА ОД ПРЕДАВСТВОТО СО ГРЦИЈА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА Е УШТЕ ПОВЕЌЕ ПАТРИОТСКИ ОСВЕСТЕНА ЗА ОВИЕ 365 ДЕНА. И ОНИЕ КОИ БЕА ИЗЛАЖАНИ РАЗБРАА ДЕКА БИЛЕ ЗЛОУПОТРЕБЕНИ ЗА ЛИЧНА ПОЛЗА НА ЕДЕН ГРСТ ПРЕДАВНИЦИ КОИ ЦЕЛОСНО СЕ СТАВЕНИ ВО СЛУЖБА НА ТУЃИ ИНТЕРЕСИ! СЕ ШТО Е МАКЕДОНСКО И СВЕТО ЌЕ СИ ВРАТИМЕ НАЗАД, БЕЗ КОМПРОМИСИ! НЕМА ВЕЌЕ ШТЕТНИ ПОЛИТИЧКИ 15 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

ПАЗАРИ! МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА ЌЕ БИДЕ ОБНОВЕНА СО СИТЕ НАЦИОНАЛНИ ОБЕЛЕЖЈА! САМО СИЛНА НАЦИЈА Е ГАРАНЦИЈА ЗА СИЛНА ИДНИНА! НИЕ СМЕ ПОДГОТВЕНИ ЗА ПОЛИТИЧКАТА БОРБА КОЈА СЛЕДИ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСААЛИЈАНСА


17 јуни 2018

ДОДЕКА ЗАЕВ СЕ ОТКАЖА ОД МАКЕДОНЦИТЕ ВО РЕГИОНОТ МАКЕДОНСКОТО ДРУШТВО ИЛИНДЕН ОД ТИРАНА СЕКОЈА ГОДИНА ИЗВОЈУВА ПОБЕДА ВО ФУЕН!

М

акедонската Алијанса ја поздравува одлуката на Федералната Унија на Европски националности – ФУЕН, која на 64-от Конгрес кој се одржа во Братислава, Словачка на предлог на Македонското Друштво „Илинден“ од Тирана едногласно усвои Резолуција за образовна и културна автономија за нашите браќа и сестри Македонци во Албанија. ФУЕН ваквата Резолуција, од името на сите 105 делегати, претставници на 103 организации од 35 Европски земји, ќе ја достави до Албанските институции од кои се бара на Македонците од Голо Брдо, Гора и Мала Преспа, да им се овозможат универзалните демократски права.

ПРВИОТ МАКЕДОНСКИ ПРАТЕНИК ОД МАКЕДОНСКАТА АЛИЈАНСА ЗА ЕВРОПСКА ИДНИНА ВО АЛБАНСКИОТ ПАРЛАМЕНТ, ВАСИЛ СТЕРЈОВСКИ ЌЕ ПОМОГНЕ ВО

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ПО ПОВОД РЕЗОЛУЦИЈАТА НА ИЛИНДЕН - ТИРАНА КОЈА ЈА ИЗГЛАСА ФУЕН ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ПРАВАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА КАКО ПРЕДУСЛОВ ЗА СИЛНА ТАТКОВИНА! Прво, преиспитување на административната поделба од 2015 и формирање на Општина Голо Брдо и Општина Гора, Македонците да имаат загарантирано најмалку еден пратеник во Албанскиот Парламент, Европскиот Парламент да ја поништи Резолуцијата на најголемите негатори на Македонскиот идентитет, Бугарските Европратеници, Андреј Ковачев и Ангел Џамбаски со која Македонците од Преспа, Голо Брдо и Гора во 2017 беа прогласени за Бугари. Второ, Албанската Влада да отвори катедри за Македонски јазик на Државните Универзитети во Тирана и „Фан Ноли“ во Корча. Трето, Албанската Влада да отпочне постапка за пропорционална застапеност на Македонците во сите државни институции, органи на локална самоуправа и локална администрација каде што живеат Македонци, како и Македонски 16 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

претставник во Управниот Одбор на Албанската Државна телевизија. Конечно, Албанските партии во Македонија да се одважат и да застанат зад овие барања за унапредување на правата на Македонците кои живеат и работат во Албанија. Македонска Алијанса му честита на Претседателот на Македонското Друштво „Илинден“ од Тирана, Никола Ѓурѓај, како и на сите наши браќа и сестри од Албанија. Нашата децениска борба за правата на нашите браќа и сестри Македонци во Егејска, Пиринска Македонија и Албанија е најсилен доказ дека Македонците и покрај сите предизвици никогаш не се предава и на крајот секогаш победува!

НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


13 јуни 2019 НЕГАЦИЈАТА И ОСПОРУВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ СТАНА ОФИЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА НА БУГАРСКАТА ВЛАДА! ЗАЕВ БАДИЈАЛА БАРА ОД МЕРКЕЛ ГАРАНЦИИ ЗА ДАТУМ ЗА ПРЕГОВОРИ ДО КРАЈОТ НА 2019 КОГА ИМА ПРОБЛЕМ СО БОРИСОВ! ПОСЛЕ ИЗБОРИТЕ ВО ГРЦИЈА ЌЕ ИМА ПРОБЛЕМ И СО МИЦОТАКИС!

М

акедонската Алијанса уште еднаш го повикува Заев да се изјасни дали е точно тврдењето на Захариева дека се согласил на нивната уцена дека Гоце Делчев е Бугарин? Немакедонската Влада им призна на Грците монопол на Александар Македонски, се откажа од Македонците во Егејска и Пиринска Македонија, се согласи со Бугарите заедно да се чествува Илинденското востание, им призна дека имаат право на Цар Самоил, Кирил и Методиј, им удоволи на Грците на сите споменици да им се стават плочки дека се од хеленско потекло, ги смени имињата на аеродромот и автопатот, си зема обврска за ревидирање на Македонската историја и факти во преговори со Грчки и Бугарски историчари. Нема да не биде чудно дека Заев ветил уште срамни отстапки?

КАДЕ СЕ СЕГА ВЛАДИНИТЕ МЕДИУМСКИ ГАВАЗИ ШТО МАНИПУЛИРАА И ГИ НАРЕКУВАА ПРЕДАВСТВАТА СО ГРЦИЈА И БУГАРИЈА ДИПЛОМАТСКИ ПОБЕДИ? КОЛКУ ВРЕМЕ ВИ ТВРДИМЕ ДЕКА И ГРЦИТЕ И БУГАРИТЕ НИКОГАШ НЕМА ДА ГО ПРИЗНААТ МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ? ЗА НИВ

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА БУГАРСКИТЕ УЦЕНИ ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ СЕКОГАШ ЌЕ ОСТАНЕМЕ ВЕШТАЧКА ТИТОВА ТВОРБА И ТВРДАТ ДЕКА ПОСТОИМЕ ОД 1944! ЗАРЕМ И НА СПОМЕНИКОТ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО ПАРКОТ ЌЕ ТРЕБА ДА МУ СТАВИМЕ ПЛОЧКА ДЕКА Е БУГАРИН? И ХИМНАТА ЛИ ЌЕ ТРЕБА ДА СЕ МЕНУВА? СЕ ОДМОТУВА КЛОПЧЕТО! ВЕЛЕВМЕ ДЕКА ДОПРВА ЌЕ БОЛАТ ПРЕДАВСТВАТА СО БУГАРИЈА И ГРЦИЈА! ПРЕДУПРЕДУВАВМЕ ЗАЕВ ДА НЕ СЕ ЗАЛЕТУВА! ТРЕБАШЕ ДА СЕ СЕТИ НА ЛЕКЦИИТЕ НА ГЛИГОРОВ И ЦРВЕНКОВСКИ! И ТОГАШ НЕ ЛАЖЕА – СМЕНЕТЕ УСТАВ, ЗНАМЕ, ПРИФАТЕТЕ ПЈРМ И ЌЕ ВЛЕЗЕТЕ ВО ЕУ И НАТО ПА ДОБИВМЕ ГРЧКО ВЕТО БО БУКУРЕШТ! СЕ ПОВТОРУВА ИСТОРИЈАТА СО СДСМ! 17 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

САМО ШТО СЕГА ЌЕ ДОЖИВЕАТ ТЕЖОК ПОЛИТИЧКИ НОКАУТ ОД МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА! СЕГА ТРЕБА ДА СЛЕДИ ИТНА СЕСИЈА НА МАКЕДОНСКОТО СОБРАНИЕ НА КОЈА МАКЕДОНИЈА ЕДНОСТРАНО ЌЕ ГО РАСКИНЕ ДОГОВОРОТ СО БУГАРИЈА, ПРЕКУ АКТИВИРАЊЕ НА ЧЛЕНОТ 13, ТОЧКА 3. ТОА ТРЕБА ДА БИДЕ ВОВЕД ВО ВОЗОБНОВУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА И ВРАЌЕЊЕ НА СЕ ШТО Е СВЕТО И МАКЕДОНСКО! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА!

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


12 јуни 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ЗАКАНАТА НА Е.ЗАХАРИЕВА ЗАЕВ НЕ СМЕЕ ДА СЕ КРИЕ НА ОВАА ТЕМА! ЈАВНО ДА СООПШТИ ДАЛИ ИМ ВЕТИЛ НА БУГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ ДЕКА ЌЕ ЈА ПОТВРДИ НИВНАТА НАЛУДНИЧАВА ТЕЗА ДЕКА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е БУГАРИН?

П

ОСВЕН ВОЗОБНОВУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА СО СИТЕ ДРЕВНИ ОБЕЛЕЖЈА! НИЕ НИКОГАШ НЕМА ДА СЕ СОГЛАСИМЕ ДЕКА СМЕ ВЕШТАЧКА ТВОРБА НА ТИТО ОД 1944! МАКЕДОНЦИ СЕ СПОМЕНУВААТ ВО БИБЛИЈАТА, НИТУ ГРЦИ, НИТУ БУГАРИ!

осле заканата на Захариева - или ќе признаете дека Гоце Делчев е Бугарин или нема ЕУ, нема појасна потврда дека сме во право кога предупредуваме дека предавствата на Пендаровски, Заев, Шекеринска и Димитров, се бадијала! Каде се сега медиумските гавази на Немакедонската Влада, кои ги величаат капитулациите со Бугарија и Грција, да ги коментираат заканите на Каракачанов и Захариева? Нели ни беше загарантиран Македонскиот идентитет? Или според нив, треба и ова на Бугарите да им го попуштиме? После Илинден, Цар Самоил и Кирил и Методи уште да им направиме кеиф дека Гоце Делчев е Бугарин?

СРАМ И АРАМ ДА ВИ Е! ЕМ РАСПРОДАДОВТЕ СЕ ШТО Е СВЕТО И МАКЕДОНСКО, ЕМ ДОЗВОЛИВТЕ НА БУГАРИТЕ И ГРЦИТЕ И ДУШАТА НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ДА ЈА БАРААТ! ТЕШКА ПОЛИТИЧКА КАЗНА ЌЕ ПЛАТИТЕ ЗА СВОИТЕ ГРЕВОВИ! Македонската Алијанса ги повикува пратениците да

иницираат итна тематска седница на Македонското Собрание на која ќе го активираат членот 13, точка 3 од Договорот за добро соседство со Бугарија и со заклучок еднострано да го раскинат.

ДА ПОКАЖЕМЕ ДОСТОИНСТВО И ИНТЕГРИТЕТ! ДА ПОЧНЕМЕ ДА СЕ ОСВЕСТУВАМЕ! НЕМА ДРУГ ПАТ ЗА СИГУРНА ИДНИНА 18 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


12 јуни 2019

ТАТКОВИНАТА НЕ Е ЛИЧНА ИЛИ СЕМЕЈНА СОПСТВЕНОСТ НА ЗАЕВ ЗА ДА СИ ИГРА СО НЕЈЗИНАТА ИДНИНА! ПОПИС МОРА ДА ИМА И ЌЕ ИМА ВО СОГЛАСНОСТ СО ПОТРЕБИТЕ И СПЕЦИФИКИТЕ НА МАКЕДОНИЈА!

П

ред повеќе од 1 година, актуелниот Директор на Државниот Завод за статистика, Апостол Симовски почна да ја подготвува јавноста за новиот пазар Заев – Ахмети. Неговиот став тогаш беше дека на пописот во 2020 не требало да се попишува етничка припадност бидејќи тоа било стара пописна категорија која била важна само во поранешна Југославија. После жестоките критики на јавноста Немакедонската Влада се повлече од првичниот предлог ама сега скандалозно во законот кој се обиде на брзина да го протне, утврдила дека ќе се попишуваат сите кои имаат Македонски матичен број. Тоа е нова формула како да се сокрие реалната бројка на Албанската заедница. Македонската Алијанса побара ПРЕД да се отвори прашањето за двојазичност на цела Македонска територија да се направи попис. Впрочем, Заев ја прифати уцената на Ахмети и ДУИ и во Уставот лажно вметна дека Рамковниот Договор е конститутивен елемент на современата Македонска Држава. А тоа значи дека Албанците ги стекнуваат правата врз основа на тоа дали се 20% од вкупната популација која живее и работи во Татковината.

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ЗАКОНОТ ЗА ПОПИС ЗАЕВ НЕ МОЖЕ НА ЗЕЛЕНА МАСА ДА ГИ РАЗДАВА МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! И НАШИТЕ СОГРАЃАНИ АЛБАНЦИ ИМ Е ПРЕКУ ГЛАВА АХМЕТИ ДА ГИ ТРГУВА НИВНИТЕ ЧОВЕКОВИ И ДЕМОКРАТСКИ ПРАВА ЗА ДА ТОЈ И НЕГОВИТЕ ГИ УЖИВААТ ПЛОДОВИТЕ НА ВЛАСТА КАКО ПАРТНЕР ВО СИТЕ ВЛАДИ! Македонската Алијанса го реафирмира своето барање Претседателот на следната Државна пописна комисија да биде лице со висок морален кредибилитет кој ќе 19 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

предложен од Македонската дијаспора и кој не бил вклучен во претходните срамни политички пазари.

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА Претседател, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски


11 јуни 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПРОВОКАЦИЈАТА НА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ БУГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ НЕ СЕ ОТКАЖУВААТ ОД НЕГАТОРСКИТЕ ПОЛИТИКИ КОН МАКЕДОНИЈА! СЕ ПОТВРДУВААТ НАШИТЕ ТВРДЕЊА ДЕКА ПРЕДАВНИЧКИОТ ДОГОВОР СО БУГАРИЈА ДОПРВА ЌЕ ПРОДУЦИРА ШТЕТНИ ПОСЛЕДИЦИ! МАКЕДОНИЈА НЕМА НИКАКВА ПОЛЗА ОД ОВОЈ ДОГОВОР!

Е

ден од најголемите негатори на Македонскиот идентитет, Каракачанов, кој патем е Вицепремиер и Министер за одбрана во Владата на наводно „големиот пријател“ на Македонија, Борисов, во смислено избран момент го зголемува притисокот и бара од нас да признаеме дека Гоце Делчев бил Бугарин. На вчерашната меѓувладина средба во Софија, Димитров и Захариева во дипломатски тон потврдија дека има несогласувања. Пред еден месец Бугарскиот Академик Марков, кој е член на мешовитата Комисија за ревидирање на историјата и седи на иста маса со Македонските историчари, за Софиски „Труд“ изјавил дека Македонскиот е дијалект на Бугарскиот јазик. Претходно, Немакедонската Влада мораше да им попушти на Бугарите и да прифати заедно да се слави Илинден и дека светите браќа Кирил и Методиј се космополити и нивниот лик и дело се заеднички. Бугарските националисти се на иста линија со Грчките радикали. Едните тврдат дека Македонците до 1944 беа Бугари а дури по таа година станаа Македонци, а другите пак, на официјалната страница на Грчкото МНР, ја застапуваат тезата дека ние сме вештачка творба на Тито!

КАРАКАЧАНОВ УШТЕ МАЛКУ ЌЕ ПОБАРА СВЕТОТ ДА ПРИЗНАЕ ДЕКА И НА МАРС ЖИВЕАТ БУГАРИ! ГОЛЕМИОТ

МАКЕДОНЕЦ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е РОДЕН И УБИЕН ВО ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА! ТОЈ НИ ВО СОН НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ БУГАРИН, КАКО ШТО НИ МАКЕДОНЦИТЕ ВО ПИРИНСКА МАКЕДОНИЈА НЕ МОЖАТ ДА БИДАТ БУГАРИ!

НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ЌЕ СНОСИ ПОЛИТИЧКА ОДГОВОРНОСТ ШТО ДРСКО ЛАЖЕШЕ ДЕКА СО КАПИТАЛУЦИИТЕ СО ГРЦИЈА И БУГАРИЈА НИ СЕ ПРИЗНАВА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ!

МАКЕДОНСКАТА ПРОВОКАЦИЈАТА НА ДИНАСТИЈА ЌЕ СЕ КАРАКАЧАНОВ Е ВОЗОБНОВИ СО СИТЕ ПОТВРДА ДЕКА И НАЦИОНАЛНИ БУГАРИЈА ДОПРВА ЌЕ И ОБЕЛЕЖЈА. НА ВАКВИ ПРАВИ ОПСТРУКЦИИ СОСЕДНИ НА МАКЕДОНИЈА ВО ИРЕДЕНТИСТИЧКИ ИНТЕГРАЦИЈАТА СО ЕУ. ТЕНДЕНЦИИ ЌЕ ЗОШТО 2 ДЕНА МОЛЧАТ ВОЗВРАТИМЕ СО ОНИЕ КОИ ГИ СЛАВЕА И ЗАЈАКНУВАЊЕ НА СЕ ВЕЛИЧЕА ШТО Е МАКЕДОНСКО И ПРЕДАВСТВАТА СО СВЕТО! БУГАРИЈА И ГРЦИЈА? ЗАРЕМ ЛИЧНИТЕ НИКОГАШ СЕВЕРНА, ПРИВИЛЕГИИ ШТО ГИ МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! ЦИЦААТ ОД НЕМАКЕДОНСКАТА Ѓорѓија Џорџ Атанасоски ВЛАДА ИМ СЕ Претседател, ПОВАЖНИ ОД НИВНИОТ ИДЕНТИТЕТ? МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

20 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019


11 јуни 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА НАЈАВИТЕ ЗА ПРОМЕНИТЕ НА ИЗБОРНИОТ МОДЕЛ Македонската Алијанса во рамките на своите програмски определби одамна се залага за промена на изборниот модел во Татковината. Силно сме уверени дека со воведувањето на една изборна единица со отворени листи ќе се добие силна законодавна власт која ќе биде отпорна на досегашните политички пазари со кои се раздаваат Македонските национални интереси ПРВО, со една изборна единица и без изборен праг во идните состави на Македонското Собрание ќе има претставници на помали политички партии кои ќе бидат рамнотежа на ВМРОДПМНЕ и СДСМ. Нема да може да се формира Влада без квалитетно и програмско учество на помалите партии кои во своите редови немаат клиентелисти кои си го гледаат само личниот интерес, како во големите партии. ВТОРО, со отворените листи ќе се намали потенцијалот, како досега, пратеници да стануваат единствено слепи партиски послушници. Во Македонското Собрание ќе влегуваат кандидати со интегритет, чесни, професионално реализирани и со програмски ветувања кои гласачите ќе ги препознаваат и подржуваат. Предавствата на националните интереси ќе бидат спречувани од политичари со развиено патриотско чувство, политички храбри и со визија за сигурна иднина на генерациите Македонци кои доаѓаат. ТРЕТО, со една изборна единица во која ќе бидат вклучени Македонците кои живеат во Татковината, но и сите останати кои живеат и работат секаде со светот, ќе и се овозможи и на Македонската Дијаспора секогаш да има свои пратеници. Никогаш повеќе нема да се омаловажува Македонската Дијаспора, која несебично помага и вложува во развојот на својата Татковина.

ГИ ПОВИКУВАМЕ НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ДА НЕ СЕ ЗАНЕСУВААТ ДЕКА РЕФОРМАТА НА ИЗБОРНИОТ МОДЕЛ МОЖЕ ДА ЈА НАПРАВАТ БЕЗ АКТИВНО УЧЕСТВО НА ПОМАЛИТЕ ПОЛИТИЧКИ ПАРТИИ. БАРАМЕ ДА БИДЕМЕ АКТИВЕН ДЕЛ ОД ДЕБАТАТА И НЕМА ДА ДОЗВОЛИМЕ НЕКОЈ И ПОНАТАМУ ДА СИ ГИ ЗАШТИТУВА ПАРТИСКИТЕ ИНТЕРЕСИ! ЦРНО – БЕЛИОТ ПОЛИТИЧКИ СВЕТ МОРА ДА СЕ ПОРАЗИ! ДЕМОКРАТСКИТЕ ВРЕДНОСТИ МОРА 21 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

ДА СЕ РАЗВИВААТ! ПРОМЕНАТА НА ИЗБОРНИОТ МОДЕЛ НЕ СМЕЕ ДА СЕ ОДЛАГА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


10 јуни 2019

ДОСТА ГО ПЛАШИТЕ НАРОДОТ! ЕДИНСТВЕНО НЕШТО ШТО МОЖЕ ДА СЕ РАСПАДНЕ Е ДУИ! ЗАТОА ШТО НИТУ АХМЕТИ НИТУ НЕГОВИТЕ ФУНКЦИОНЕРИ НИКОГАШ НЕ ПОКАЖАА ДЕКА МАКЕДОНИЈА Е И НИВНА ТАТКОВИНА!

З

аев и Османи се занесоа во улогите на жртви! Можноста да бидат жртвувани од нивните ЕУ спонзори ги ужаснува и затоа се служат со сите приземни сценарија. После заканата на Бујар Османи дека без ЕУ постои ризик Македонија да се распадне и да настанат меѓуетнички тензии, повеќе од јасно дека единствено нешто за што се загрижени СДСМ и ДУИ се власта и личните привилегии! Македонската Алијанса ги повикува Пендаровски, Заев, Димитров и Шекеринска јавно да ја осудат оваа закана и да побараат од Ахмети и ДУИ да се оградат од заканата на Османи. Ако продолжат да молчат ќе ги сметаме за нарачатели на заканите.

НЕЛИ СИТЕ ФУНКЦИОНЕРИ НА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ТВРДЕА ДЕКА ЧЛЕНСТВОТО ВО НАТО АЛИЈАНСАТА ГО ЗАОКРУЖУВА УНИТАРНИОТ КАРАКТЕР НА ДРЖАВАТА? НЕЛИ СО ДВОЈАЗИЧНОСТА И ВМЕТНУВАЊЕТО НА РАМКОВНИОТ

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ЗАКАНАТА НА БУЈАР ОСМАНИ ДОГОВОР КАКО ЛАЖЕН КОНСТИТУТИВЕН ЕЛЕМЕНТ ВО МАКЕДОНСКИОТ УСТАВ ПРЕДАВНИЦИТЕ НЕ УБЕДУВАА ДЕКА СЕ ИСЦРПУВА АГЕНДАТА НА ВЕЧНИТЕ АХМЕТИ И ДУИ?

МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА НИКОГА И НИКОМУ НЕ МУ СЕ ПЛАШЕЛА! НИЗ ИСТОРИЈАТА СМЕ ПОМИНАЛЕ НИЗ ТЕШКИ ПРЕМРЕЖЈА И СЕКОГАШ СМЕ ИЗЛЕГЛЕ ПОСИЛНИ! ТАКА ЌЕ БИДЕ И ОВОЈ ПАТ!

Заев и СДСМ се уште живеат во илузија. Тие се одамна веќе малцинска власт. И со, и не дај боже, без датум за преговори со ЕУ, ќе дочекаат тешка политичка казна од Македонската нација. Затоа што душмански се однесуваат кон сопствениот народ и раздаваат се што е свето и Македонско, како да им е нивна своина. Затоа што на сила го направија Џафери втор човек во Државата кој јавно на ТВ во Косово се заблагодари кога доби подарок карта на голема Албанија. Затоа што никогаш не ја прашаа Арифи каква е таа унија на Албански Општини од регионот? Зошто им беше важно по секоја цена Пендаровски да стане Претседател на Републиката без разлика колку голема фактура ќе следи за „консензуалниот кандидат“?

БРАЌА И СЕСТРИ ОВАА СРАМНА ЕПИЗОДА ПОЛЕКА НО СИГУРНО СЕ ДВИЖИ КОН СВОЈОТ КРАЈ! ГЛАВАТА ГОРЕ, ДОАЃААТ ПОДОБРИ ВРЕМИЊА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

22 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019


07 јуни 2019

И ВАКА И ТАКА ЌЕ ЈА ЗАГУБИТЕ ВЛАСТА! ПОДОБРО ПОРАНО ОТКОЛКУ УШТЕ ПОГОЛЕМА ШТЕТА ДА НАПРАВИТЕ!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА НАЈАВАТА НА ЗАЕВ ДЕКА ЌЕ ГО ВРАЌА МАНДАТОТ

Н

ПОСЛЕ 1944 КАКО ШТО ПРЕД НАМЕТНУВААТ ГРЦИЈА И ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ БУГАРИЈА! НИЕ СМЕ ИЗБОРИ МОРА КОНЕЧНО ДРЕВЕН НАРОД СО ДА СЕ РЕВИДИРА ПОДЛАБОКИ ИЗБОРНИОТ МОДЕЛ! ИСТОРИСКИ КОРЕНИ ОД ЕДНА ИЗБОРНА МНОШТВОТО СВЕТСКИ ЕДИНИЦА И ОТВОРЕНИ НАРОДИ! НИТУ ЕДНА ЛИСТИ ЌЕ ОБЕЗБЕДИ ПОЛИТИЧКА СИЛНО МАКЕДОНСКО ИНТЕРВЕНЦИЈА НЕ СОБРАНИЕ И МОЖЕ ТОА ДА ГО СООДВЕТНА ИЗБРИШЕ! АКО САМИТЕ ЗАСТАПЕНОСТ НА НЕ ЈА ПОЧИТУВАМЕ ДИЈАСПОРАТА! ИСТОРИЈАТА, ТОГАШ НЕ МОЖЕ ДА БАРАМЕ БРАЌА И СЕСТРИ НЕ ДРУГИТЕ ДА НЕ ОЧАЈУВАЈТЕ! НЕ СТЕ ПОЧИТУВААТ! ЌЕ БИДЕ САМИ! ИМАМЕ И СИЛА И ТЕШКО И МАЧНО АМА ЗНАЕЊЕ! ПОРАНО ИЛИ МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ПОДОЦНА ЌЕ ГИ НИКОГАШ НЕ СЕ НЕ СМЕЕ ДА СЕ ИСПРАВИМЕ РАБОТИТЕ! ОТКАЖУВА! ГЛАВАТА ПОВТОРАТ ГРЕШКИТЕ ОД СЕ ШТО Е СВЕТО И ГОРЕ ДОАЃААТ ПОДОБРИ МИНАТОТО! НА МАКЕДОНСКО ЌЕ СИ ВРЕМИЊА! МАКЕДОНИЈА И СЕ ВРАТИМЕ! САМО СИЛНА НЕОПХОДНИ И ГОРДА МАКЕДОНСКА НИКОГАШ СЕВЕРНА, ПРАТЕНИЦИ СО НАЦИЈА И ДРЖАВА СО МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! ИНТЕГРИТЕТ КОИ СИТЕ НАЦИОНАЛНИ МИСЛАТ СО СВОЈА АТРИБУТИ ЌЕ ОБЕЗБЕДИ Ѓорѓија Џорџ Атанасоски ГЛАВА И КОИ СИГУРНА ИДНИНА, ПОСЕДУВААТ Претседател, ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ И ПАТРИОТСКА ХРАБРОСТ ПРОСПЕРИТЕТ. НИЕ НЕ МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА ЗА ПЕРИОДОТ ШТО СМЕ И НЕ МОЖЕМЕ ДА СЛЕДИ! ДОСТА Е ОД БИДЕМЕ ХИБРИДНА ПРЕДАВНИЦИ И ШТЕТНИ НАЦИЈА ВЕШТАЧКИ ПОЛИТИЧКИ ПАЗАРИ! НАСАДЕНА ОД ТИТО емакедонската Влада е во тешка заблуда ако мисли дека само од датумот за преговори во ЕУ зависи дали ќе го изгуби парламентарното мнозинство. Имаат уште поголем и пострашен проблем. Заев, Димитров и Шекеринска одамна ја немаат подршката од мнозинството Македонци. Да не беа Ахмети и ДУИ немаше ни Пендаровски да се смести во вилата Водно. На дневна основа губат гласови. А одамна се малцинска власт речиси на сите нивоа. Сега е прашање само дали и нивните ЕУ спонзори кои на сила ги донесоа на власт за да направат тешки предавства, ќе ги пуштат низ вода како искористена хартија!

23 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019


06 јуни 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ИЗЈАВАТА НА ЗАЕВ ОД БРИСЕЛ БАДИЈАЛА РОНИТЕ СОЛЗИ! АКО ЕВЕНТУАЛНО РЕШИЛЕ МЕРКЕЛ И МАКРОН ДА ЈА ЖРТВУВААТ МАКЕДОНИЈА ЗАРАДИ НИВНИТЕ ВНАТРЕШНИ ПОЛИТИЧКИ СОСТОЈБИ, НИТУ ОСТРИОТ ТОН НА ЦРВЕНКОВСКИ КОН ЕУ, НИТУ ИСКРЕНОСТА НА ЗАЕВ ДЕКА ЌЕ ПАДНЕ НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА, НИТУ СОЛЗИТЕ НА ПОПОВСКА НЕ ПОМАГААТ!

З

аев, Димитров и Шекеринска треба да знаат дека ако не дај боже нема датум за преговори ќе понесат одговорност зошто го жртвуваа сопствениот народ и избраа да бидат слепи послушници на своите ЕУ спонзори кои сега може да ги пуштат низ вода! Затоа што ги прифатија сите можни понижувачки уценувачки услови на Бугарија и Грција наивно верувајќи на „жими мајка“ изјавите на Европските лидери кои се редеа пред референдумот и ветуваа експресна интеграција во ЕУ само за да ги охрабрат предавниците да и наштетат на Македонската нација! Ќе бидат казнети од Македонската нација што дозволија да бидат насамарени! А за волја на вистината предупредувавме! Изродите нека избројат колку пати ги повикувавме да ги погледнат лекциите од минатото пред да ги потпишат предавствата! Една друга генерација политичари на СДСМ на чело со Глигоров и Црвенковски го сменија древното Македонско знаме со сонцето од Кутлеш, исто така сменија Устав, ја прифатија срамната, наводно привремена референца ПЈРМ и потпишаа Времена Спогодба, исто така со ветување дека нема да се блокираат нашите Евроатлански интеграции! И пак завршивме со тужба во Хашкиот Суд за противправното вето на Караманлис и Бакојани на Самитот на НАТО во Букурешт во 2008.

ЗАЕВ ПРЕСТАНИ ДА ЈА ПЛАШИШ ЕУ СО НЕКАКВИ НАЦИОНАЛИСТИЧКИ СИЛИ ВО МАКЕДОНИЈА КОИ НАВОДНО ЌЕ ЈА ТУРКАЛЕ ЗЕМЈАТА ВО ПРЕГРАТКА СО РУСИЈА. ТОА НЕ ПОМИНУВА! ОД МЕНЕ НЕМА ПОГОЛЕМ МАКЕДОНСКИ АМЕРИКАНЕЦ И ЈАС ГО БРАНАМ НАШЕТО СУВЕРЕНО ПРАВО ДА СМЕ МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНЦИ! НЕ, НЕ, ЈАС НЕ СУМ НИТУ РУСОФИЛ НИТУ НАЦИОНАЛИСТ, ТУКУ ПАТРИОТ КОЈ ЈА БРАНИ МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА, ИДЕНТИТЕТОТ И ТАТКОВИНАТА! Една теза на Заев е точна. ЕУ лицемерието ќе предизвика тешко разочарување кај граѓаните кои ќе ја изгубат волјата бесконечно да чекаат да започне Евроинтеграцискиот процес. Фактот што во јули на власт во Грција ќе дојде Нова Демократија и Мицотакис, нашиот пат кон ЕУ ќе биде дополнително загрозен. 24 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

НЕМА ДРУГ ПАТ ЗА НАС! МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА ЌЕ БИДЕ ВОЗОБНОВЕНА СО СИТЕ НАЦИОНАЛНИ ОБЕЛЕЖЈА! СЕ ШТО Е МАКЕДОНСКО И СВЕТО ТРЕБА ДА СЕ ВРАТИ НАЗАД! САМО ГОРДА И ИСПРАВЕНА МАКЕДОНИЈА МОЖЕ ДА НАПРЕДУВА И ДА ОБЕЗБЕДИ СИГУРНА ИДНИНА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


05 јуни 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА НАВРЕДЛИВИОТ КОМЕНТАР НА ЗАЕВ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ НАВИВАЧИ ЗАЕВ ЗАСРАМИ СЕ! ПОВЕЌЕ ДЕСЕТИЦИ ИЛЈАДИ МАКЕДОНЦИ КОИ ИЗВИКУВАА „МАКЕДОНИЈА -НИКОГАШ СЕВЕРНА“, НЕ СЕ И НЕ МОЖАТ ДА БИДАТ ВАРВАРИ И НАЦИОНАЛИСТИ ЗОШТО СИ ЈА БРАНАТ ТАТКОВИНАТА ОД ПРЕДАВНИЦИТЕ!

З

ПРОСЛАВАТА НА ЕВРОПСКАТА ШАМПИОНСКА ТИТУЛА НА ВАРДАР БЕШЕ НИВНО СООЧУВАЊЕ СО РЕАЛНОСТА! ТИЕ ДО ПРЕД НЕКОЈ ДЕН СЕ ЛАЖЕА ДЕКА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЌЕ ГИ ПРИФАТИ ПРЕДАВСТВАТА СО БУГАРИЈА И ГРЦИЈА! АМА ПУСТИТЕ СЕ ИЗЛАЖАА И ТОА ГАДНО! ИЗРОДИТЕ ЌЕ БИДАТ ТЕШКО ОГРОМНА ПОЧИТ ЗА ПОРАЗЕНИ! СИТЕ БРАЌА И СЕСТРИ ВЕЕЊЕТО НА МАКЕДОНЦИ КОИ СИМБОЛИТЕ НА ОДРЖАА ЛЕКЦИЈА МАКЕДОНСКАТА КАКО СЕ САКА ДИНАСТИЈА Е СИЛНА МАКЕДОНИЈА И ПОРАКА! СО НИТУ НАШАТА ДРЕВНА ЕДЕН ПРЕДАВНИЧКИ ИСТОРИЈА! АКТ НА НЕМАКЕДОНСКАТА МАКЕДОНСКАТА ВЛАДА Е НАЦИЈА НЕ МОЖЕ ДА ИСПЛАШЕНА!

ошто немакедонската Влада и нејзините подржувачи никогаш не ги нарекоа варвари навивачите на Косовски и Албански клубови кои го палеја Македонското знаме и скандираа дека доаѓа крајот на Македонија? Каде е Заев да реагира на ист начин што ДУИ протестираше за пресудата од 19 години затвор на убијците на Никола Саздовски само затоа што се Албанци? Зошто за Заев не е варварство кога ДУИ славеше што на обвинетите во „Монструм“ им дозволија да се бранат од слобода? Зошто ниту еден функционер на СДСМ не реагираше што Талат Џафери во Косово прими врамена карта на голема Албанија и се заблагодаруваше? Зошто никој не побара објаснување каква е таа Унија на Албански Општини од регионот чиј домаќин беше Теута Арифи во Тетово?

25 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

И СЕ ЗАБРАНИ ДА ГО СЛАВИ ДРЕВНОТО МАКЕДОНСКО СОНЦЕ ОД КУТЛЕШ! НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ СМЕ КАКО ПИРЕЈ, ТОГАШ КОГА НИ Е НАЈТЕШКО СТАНУВАМЕ И ТРГНУВАМЕ СИЛНО И НЕЗАДРЖЛИВО НАПРЕД! СЕ ШТО Е МАКЕДОНСКО ЌЕ СИ ВРАТИМЕ НАЗАД! МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА ЌЕ БИДЕ ВОЗБНОВЕНА СО СИТЕ НАЦИОНАЛНИ АТРИБУТИ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА Претседател, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски


03 јуни 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА 2 ГОДИНИ НЕМАКЕДОНСКА ВЛАДА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА Е САРДИСАНА ОД СИТЕ СТРАНИ! ОДБЕЛЕЖУВА 2 ГОДИНИ ОД ИНСТАЛИРАЊЕТО НА ВЛАСТ А ВЕЌЕ НА ПОЛОВИНА ФУНКЦИОНЕРИ ИМ СЕ ПЛАЧЕ! ЈА ЧУВСТВУВААТ АТМОСФЕРАТА И ЗНААТ ШТО ЌЕ СЛЕДИ!

А

ј што ќе бидат со црни букви запишани во историјата како најголеми предавници туку немаат ни политичка среќа. Се повеќе се соочуваат со фактот дека токму од тие кои беа инсталирани на власт, ќе бидат пуштени низ вода! Немакедонската Влада ќе биде запаметена по раздавање на Македонските национални интереси и душманското предавање на се што е Македонско и свето. Насилното поставување на Џафери за втор човек во Државата, лажното вметнување на Рамковниот Договор за конститутивен елемент во Македонскиот устав, откажувањето од нашите браќа и сестри во Егејска и Пиринска Македонија се гревови кои оваа генерација на СДСМ ќе ги следи до крај. Бадијала се обидуваат да зборуваат за економија, социјала и инвестиции! Нова Демократија победи на локалните избори во Грција и тоа сериозно загрижува. Македонската Алијанса со месеци предупредува за ризиците. Евентуалното одложување на датум за почеток на преговори до ЕУ, значи дека следната расправа ќе биде со Мицотакис на чело

на новата Грчка Влада. Ако тој цела кампања темели со закана за ново вето за Македонија, јасно е дека е можно да не ја видиме ЕУ најмалку во наредните 10 години. Иако политиката и спортот не се мешаат, еуфоријата од втората Европска титула на Вардар многу кажува. Македонската нација ја освои Европа и почуствува масовна потреба да ја испрати пораката НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Колку и да сакаат Пендаровски, Заев, Димитров и Шекеринска политички да се офајдат од огромниот спортски успех на Вардар, факт е дека Македонската спортска гордост пркоси на предавствата со Бугарија и Грција! Нека погледнат изродите колку Македонци го истакнуваа древното Македонско сонце од Кутлеш! Пораката е гласна, ние не сме хибридна нација создадена од Тито во 1944 година. Ниту Грците, ниту Бугарите, туку Македонците се споменуваат во Библијата.

МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА Е ИДЕНТИТЕТСКИ СВЕСНА И 26 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

ПОДГОТВЕНА ЗА ПРЕДИЗВИЦИТЕ! СЛЕДАТ ВАЖНИ НАЦИОНАЛНИ ОДЛУКИ! СЕ ШТО МАКЕДОНСКО И СВЕТО ЌЕ СИ ВРАТИМЕ НАЗАД! БЕЗ КОМПРОМИСИ И ШТЕТНИ ПОЛИТИЧКИ ПАЗАРИ! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА!

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


Б И З Н И С П Л АТФ О Р М А Компаниите од земјите на Западен Балкан минуваат 10 пати подолго време на граничните премини што значи шест пати поголеми трошоци за извоз. Тие се соочуваат и со отворени прашања во однос на примената на европските прописи и стандарди, а прилагодувањето на нивното работење кон овие нормативи е потенцијална можност за дополнителни проблеми

З

а надминување на ваквите предизвици, во рамки на Самитот за Западен Балкан што ќе се одржи идниот месец во Познањ, Полска, предвидено е воспоставување бизнис платформа меѓу Коморскиот инвестициски форум и институциите на ЕУ (КИС-ЕУ). – Платформата практично ќе значи дијалог меѓу бизниссекторот од Западен Балкан и релевантните чинители на ЕУ кој, не само што ќе помогне да се изнајдат административни, регулаторни и политички решенија, туку ќе овозможи и

ЗА ПОЛЕСНО СПРАВУВАЊЕ СО ЕВРОПСКИТЕ РЕГУЛАТИВИ И ПРОПИСИ

компаниите подобро да ги разберат законите на ЕУ. Целта е и поддршка за полесна интеграција на единствениот пазар, истакна Татјана Штерјова од Стопанската комора. Штерјова напомена дека меѓу проблемите кои го усложнуваат функционирањето на фирмите од Западен Балкан е и помалата достапност на информации, како и ограничениот пристап до алтернативните начини на финансирање, посебно кога се работи за малите и средни претпријатија. Според Кристоф Призлуцки од Агенцијата за трговија и 27 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

инвестиции на Полска, КИС-ЕУ платформата ќе биде основана на бизнис форумот што исто така ќе се одржи во рамки на Самитот за Западен Балкан. – Енергетиката, информатичките технологии, прехранбената индустрија и агротехниката ќе бидат во фокусот, но форумот останува отворен и за останатите сектори. Тоа ќе биде одлична можност за македонските компании да остварат контакти и да воспостават соработка, па дури и партнерства со фирми од ЕУ, истакна Призлуцки.


ОД ЈУЛИ ПОЕВТИН РОАМИНГ Од јули треба да се намалат цените на услугите во роаминг меѓу Северна Македонија, Србија, Црна Гора, Албанија, Косово и БиХ. Намалувањето во јули се очекува да биде за 27 проценти, а од јули 2021 година да биде целосно укинат

Р

егионалниот договор за роаминг беше потпишан во април годинава во Белград во рамки на Вториот дигитален самит на земјите од Западен Балкан. Регулаторите и телекомуникациските оператори до 1 јули треба да подготват акциски план и мапа за претстојните активности со прецизирање кој ден што ќе стартува. Според податоците на СРС, оперативно тело на земјите од Процесот за соработка во

ВО ЗЕМЈИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН, ОД 2021 ЦЕЛОСНО УКИНУВАЊЕ

Југоисточна Европа, повеќе од 76 проценти од граѓаните на Југоисточна Европа (ЈИЕ) се корисници на интернет, додека 40 проценти од нив ги користат сите апликации на социјалните мрежи на мобилните телефони, а повеќето се млади луѓе. Седумдесет отсто од стопанствениците од Југоисточна Европа сметаат дека укинувањето на цените на роамингот ќе им помогне во поттикнување на трговијата. Повеќе од 12 28 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019

милиони туристи минатата година дошле во Западен Балкан и сите биле загрижени поради цената на роамингот. Од 1 јули 2017 година, Македонците зборуваат поевтино кога патуваат во Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора, откако стапи на сила третото намалување на цените на роаминг услугите согласно со Договорот меѓу четирите држави од 2014 година. Кон регионалната иницијатива се приклучија и Албанија и Косово.


03 јуни 2019

Претседателот на Македонска Алијанса Ѓорѓија Џорџ Атанасоски на граѓаните од муслиманска вероисповед им го честита големиот верски празник Рамазан Бајрам

Д

озволете ми од мое лично име и од името на Македонска Алијанса, Вам лично и на членовите на Ријасетот, муфтиите, имамите и на сите верници од исламска вероисповед, да Ви упатам срдечни честитки по повод големиот верски празник Рамазан Бајрам. Рамазан Бајрам е радост за сите муслимански верници, вдахновение на љубовта, верноста, мирот, како и поттик за создавање на што подобри односи со блиските, пријателите и со сите луѓе со добра волја, , па затоа со оваа честитка сакам да Ви посакам мир во душата и денови исполнети со благодети и фамилијарна топлина. Нека овој голем празник не потсети на љубовта која ја носиме во себе кон Севишниот и дека со негување на добрите мисли и дела можеме да придонесеме за напредок на темелните вредности во нашиот живот и општество. Нека Господ ги слушне Вашите желби и молитви. Честит и вековите нека Ви е празникот!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ЧЕСТИТКА ПО ПОВОД ВЕРСКИОТ ПРАЗНИК РАМАЗАН БАЈРАМ ДО ПОГЛАВАРОТ НА ИСЛАМСКАТА ЗАЕДНИЦА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, КАКО И ДО СИТЕ ВЕРНИЦИ ОД ИСЛАМСКА ВЕРОИСПОВЕД

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

29 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 837 / Јуни 2019


Profile for Makedonsko Sonce

837  

Makedonsko sonce

837  

Makedonsko sonce

Advertisement