836

Page 1

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

MAKEDONSKO

S NCE

Година XX, Број 836, Мај 2019

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

ДИК:

WEB ИЗДАНИЕ WEB EDITION WEB ИЗДАНИЕ WEB EDITION WEB ИЗДАНИЕ

MONTHLY EDITION

www.makedonskosonce.com

Macedonian Sun

WEB EDITION

Macedonische Sonne Soleil Macedоnien

ЗАКАНАТА ЗА НОВО ГРЧКО ВЕТО СТАНУВА РЕАЛНОСТ!

MONTHLY EDITION

С Т Е РЈ О В С К И В О АЛБАНСКИОТ П А РЛ А М Е Н Т:

ГОРД СУМ ШТО СУМ ПРВ ПРАТЕНИК МАКЕДОНЕЦ ОД МАЕИ

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА „МЕТЛАТА“ ВО СДСМ МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА БЕСПРАВНОТО ГРАДЕЊЕ МИНАРЕ НА АЛИПАШИНАТА ЏАМИЈА ВО ОХРИД

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПРОВОКАЦИЈАТА НА ТАЛАТ ЏАФЕРИ

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА СТАВОТ НА БУЈАР ОСМАНИ ЗА ПРОВОКАЦИЈАТА ВО ОХРИД


Makedonskata Saga "Samo sonceto e postaro od Makedonija"

28 мај 2019 СООПШТЕНИЕ ЗА ПОБЕДАТА НА КИРЈАКОС МИЦОТАКИС НА ЕВРОИЗБОРИТЕ ВО ГРЦИЈА ЗАКАНАТА ЗА НОВО ГРЧКО ВЕТО СТАНУВА РЕАЛНОСТ! Победата на Мицотакис на Евроизборите, растот на ултра радикалите „Златна Зора“, констатацијата на Каменос дека Ципрас го „закопа“ Договорот од Преспа, го дефинира политичкиот амбиент во Грција. Следуваат предвремени парламентарни избори на кои победата на „Нова Демократија“ е извесна. Идниот Грчки Премиер, Мицотакис не пропушта ниту една прилика да се закани со ново Грчко вето за отворањето на ЕУ поглавјата за Македонија! РЕЗУЛТАТИТЕ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ НЕ СЕ МАШАЛА! ПОБЕДИТЕ НА ЛЕ ПЕН, САЛВИНИ, ФАРАЖ, ОРБАН Е ПОТВРДА ДЕКА ЕВРОСКЕПТИЦИТЕ СЕ ВО ПОДЕМ! ТОА ЌЕ ГО ЗГОЛЕМУВА ПРИТИСОКОТ ВРЗ СИТЕ ОНИЕ КОИ ГО ПОДРЖУВААТ ПРОШИРУВАЊЕТО НА ЕУ! Пендаровски, Заев, Димитров и Шекеринска треба да и соопштат на Македонската нација каков ќе биде нивниот одговор ако не дај боже Македонија не добие датум за отпочнување на преговорите. Сите памтиме како пред референдумот бевме оркестрирано убедувани дека предавствата со Бугарија и Грција ќе ни обезбедат екпресно придвижување кон ЕУ! Членството во НАТО незначително овозможува економскиот раст! Цела економска политика на немакедонската Влада се темели на очекувања за инвестиции и подобрување на животниот стандард како резултат на отворање на поглавјата со ЕУ.

Bra}a i sestri, raska`uvajte ja bibliskata vistinska prikazna za Makedonija Makedonija

УТЕШНИ НАГРАДИ НЕ ПРИФАЌАМЕ! ПРЕДАВНИЦИТЕ ЌЕ ПОНЕСАТ ОДГОВОРНОСТ АКО СЕ ПОТВРДИ ДЕКА БАДИЈАЛА ГО СМЕНИЈА СВЕТОТО МАКЕДОНСКО ИМЕ И ПРИФАТИЈА ХИБРИДЕН ИДЕНТИТЕТ! Македонската Алијанса тврди дека можевме да обезбедиме полноправно членство во НАТО Алијансата без предавството на изродите. Требаше да се опстои на меѓународните норми. Инаку, Македонија повеќе од една деценија се однесува како да е дел од НАТО, затоа што АРМ е дел од сите мировни операции. За време на правно-политичката битка за заштита на светото Македонско име и идентитет, Татковината е заштитена со билатералниот стратешкобезбедносен договор со САД склучен во времето на Претседателот на САД, Џорџ Буш. НИЕ СМЕ СЕКОГАШ ПОКРАЈ СВОЈОТ НАРОД! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! СЕ Е ШТО Е МАКЕДОНСКО И СВЕТО ЌЕ СИ ГО ВРАТИМЕ НАЗАД! ИМАМЕ ПОЛИТИЧКА СИЛА, ЗНАЕЊЕ ДА ОДРАБОТИМЕ ЗА ТАТКОВИНАТА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА!

e edna!!!

Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

\or|ija - Xorx Atanasoski


Горд сум што сум пратеник во Собранието на Република Албанија, за првпат во нејзината историја, од регистрирана Македонска партија. И досега многу Македонци ги имало и ги има во институциите на системот, рече во своето прво обраќање во албанскиот Парламент Васил Стерјовски, кој со давањето заклетва од денеска е дел од Законодавниот дом

С Т Е РЈ О В С К И В О А Л Б А Н С К И О Т П А РЛ А М Е Н Т:

ГОРД СУМ ШТО СУМ ПРВ ПРАТЕНИК МАКЕДОНЕЦ ОД МАЕИ

Т

ој пренесе поздрави од Македонците во Албанија, кои, како што посочи се лојални граѓани на оваа држава. – Имам историска должност да Ви пренесам поздрави од Македонците, кои се лојални државјани на Република Албанија, бидејќи таа е и нивна матична држава. Во Албанија сме родени, во Албанија живееме, во Албанија работиме, како албански државјани заедно ќе се грижиме и ќе ја браниме Република Албанија како наша заедничка татковина и нејзините интеграции во Европската Унија, потпирајќи се на стратешкото партнерство со САД. Имаме прекрасна држава на која треба сите да и се радуваме, Господ и природата се ни дале, рече Стерјовски. Кажа дека е генерален секретар на единствената македонска партија во Република Албанија – Македонска алијанса за европска интеграција, која покрај другите политички партии, додаде,се грижи за сите, меѓу нив и за унапредување на положбата и правата на Македонската заедница во нашето мултикултурно, мултијазично и мултиконфесионално општество. – Македонците од Албанија, им се придружија на албанските партизани во Втората светска војна и помогнаа во ослободувањето на Албанија од фашизмот и станаа важен дел од оваа земја. Затоа и ние Македонците, заедно со Албанците, Грците, Власите, Ромите, Еѓиптјаните, Србите, Црногорците, Бошњаците, се чуствуваме рамноправни со рамноправните пред Уставот и законите, рече Стерјовски. Изрази посебна благодарност до Собранието на Албанија кое во 2013 година ја врати македонската

топонимија на општина Пустец и нејзините девет села. Подлече дека Општина Пустец е интересна туристичка дестинација, која е запоставена последните 28 години, и оти смета дека Владата треба да вложи во развојот на туризмот, патната инфраструктура, водоводот и канализацијата, како и да помогне во меѓуграничната соработка и развојот на евро-регионот и национален парк „Преспа” меѓу Албанија, Грција и Македонија. – Се разбира, Македонската заедница во Република Албанија не се само Македонците во општина Пустец и селото Врбник во областа на Девол. Македонците во Албанија живеат во педесетина села долж албанскомакедонската граница, во областите Мала Преспа во Округот на Корча, Голо Брдо во Околјата Пешкопеја и Гора во околија Кукс, како и во градовите Тирана, Елбасан, Драч, Корча, Билишта, Подградец, Кукс, и други места. 03 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

Завршувајќи го свото обраќање тој нагласи дека Македонците во Република Албанија и Албанците во Република Македонија се мост на соработка и братство во македонскоалбанските односи, врз основниот принцип на меѓународното право на еднаква сувереност. – Ќе вложам се од себе, заедно со сите Вас, до крајот на мандатот да ги остварам обврските на пратеник во ова Собрание и да ги понесам одговорностите од предизвиците пред кои се исправени општеството, народот и државата, сите ние заедно, порача Васил Стерјовски. Претседателот на албанскиот парламент Грамоз Ручи побара, а пратениците го поздравија со громогласен аплауз. Македонците во Албанија обраќањето на Стерјовски го оценуваат како историско, а неговиот пратенички мандат историска победа за нив


П РАТ Е Н И К О Т С Т Е РЈ О В С К И Во обраќање во албанскиот законодавен дом, пратеникот од единствената македонска партија, Македонска алијанса за европска интеграција,(МАЕИ), Васил Стерјовски, откако направи пресек на ресурсите со кои располага општина Пустец, побара од албанската Влада поголема грижа и инвестиции

ПОБАРА ПОГОЛЕМА ГРИЖА ЗА ОПШТИНА ПУСТЕЦ

Н

е сакам да се занимавам со причините зошто последните 28 години општина Пустец, која е една од најубавите природни бисери, останува меѓу најсиромашните во земјата, но и напуштена од државата. Владата во соработка со локалната власт треба да инвестира во патната инфраструктура, водоснабдувањето, канализацијата, езерските плажи и развојот на селскиот туризам. Со развојот на општина Пустец и зголемување на бројот туристите, освен општина Пустец, бенефит ќе имаат и градот Корча, кој се наоѓа на 25 километри од Пустец. Општина Пустец нема доволно капацитети да ги смести за спиење туристите кои добар дел, ќе одат во хотелите во Корча, посочи Стерјовски. Според него, посебен развој за општина Пустец и зголемување на бројот на туристите, ќе донесе отворањето на граничниот премин Церје, меѓу Албанија и Грција, и асфалтирањето на патот од селото Зрноско до Церје. – Ја охрабруваме Владата на Република Албанија заедно со грчкaта Влада да го следат примерот меѓу Македонија и Грција кои се договорија за отворање на граничниот премин Маркова Нога од другата страна на Преспанското Езеро и со европски фондови ќе ја градат инфрструкурата на овој граничен премин, рече Стерјовски. Одлични можности за развој на туризмот во општина Пустец, нагласи тој, се пријатната клима, Преспанско Езеро, националниот парк Преспа, граничниот премин Горица, можностите за риболов, пештерските цркви од 13 и 14 век, островот Мал Град заедно со пештерската црква Света Богородица од 14 век. Но, како што посочи, општина Пустец се

соочува со многу предизвици во развојот и има ограничени приходи да се справи со нив. – Општина Пустец е административна единица на округот Корча и е најмалата општина во Албанија. Се состои од девет села и население од 5.200 жители. Во оваа општина живеат Македонци, кои се соочуваат со тешкотии поради невработеноста и минималното ниво на приходи. Во рамки на општината е и националниот парк „Преспа“. Општина Пустец има значителни човечки ресурси, продуктивен потенцијал и бројни средства кои овозможуваат одржлив економски развој на областа, рече Стерјовски. Тој го посочи високо ниво на невработеност во оваа општина, каде, како што наведе, повеќето жители работат сезонски работи во Македонија и во Грција, дел се вработени во администрацијата на општината, образованието и здравството, неколкумина се занимаваат со трговија и угостителство, додека еден дел со земјоделство и риболов. – Инфраструктурата во општина Пустец, вклучувајќи ја и патната мрежа, водоводната мрежа и канализацијата, не се многу развиени, особено ако се има 04 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

предвид туристичката понуда. Патната мрежа во општина Пустец е многу уништена. Иста е ситуацијатаи со водоводот и канализацијата. Највпечатлив е проблемот со водата. Од деветте села во општина Пустец, само четири имаат водовод и тука е потребна реконструкција на водоводната мрежа, затоа што е амортизирана. Потребна е и изградба на канализациски системи. Само две села во општината, Пустец и Зрноско имаат канализациски системи,рече Стерјовски. Тој го наведе и проблемот со електричната енергија, која,како што рече, доаѓа со прекини, но и со слаб напон во времето кога ја има, што предизвикува прегорување на многу електрични апарати во домаќинствата,како и неработење на апаратите во Здравствениот дом во Пустец. За надминување на овој акутен проблем, Стерјовски рече дека е потребна итна реконструкција на електромрежата од Билишта до општина Пустец. Васил Стерјовски во собраниската сала седна на 16 мај и стана првиот пратеник во албанскиот Парламент во плурална Албанија, кој доаѓа од македонска партија, но и воопшто како пратеник кој јавно се декларира како Македонец.


30 мај 2019

МЕРКЕЛ И МАКРОН НЕ СМЕАТ ДА ЈА ПУШТАТ МАКЕДОНИЈА НИЗ ВОДА! БАРАМЕ ДАТУМ ЗА ПРЕГОВОРИ СЕГА И ВЕДНАШ! ДОСТА НИ Е ОД ТАПКАЊЕ ПО РАМО И НОВИ ЛАЖНИ ВЕТУВАЊА!

Е

вропската Комисија во заминување испорача повторно извештај со препорака за отпочнување на преговорите со Македонија до Европскиот Совет. За жал, речникот со кој се служат Могерини и Хан потврдува дека Македонија и Албанија и покрај заложбите сепак се третираат во пакет. Безобразно сакаат одговорноста за евентуалното одлагање на гласањето и утврдувањето на датум за преговори да го префрлат на Германија, Франција, Данска и Холандија. Ги пече совеста!

ЕУ НЕ СМЕЕ ДА ПРОДОЛЖИ СО ЛИЦЕМЕРИЕТО КОН МАКЕДОНСКОТО ПРАШАЊЕ! Пред неуспешниот референдум, во Македонија се редеа Европски функционери кои ја убедуваа Македонската нација да ги прифати предавствата со Бугарија и Грција истакнувајќи дека тоа ќе ни овозможи брза интеграција во ЕУ. Да не се лажеме, проектот за насилно инсталирање на оваа немакедонска Влада беше од нив смислен и со нивно покровителство спроведен. Пендаровски, Заев, Димитров и

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЕК ИЗВЕШТАЈОТ ЗА МАКЕДОНИЈА Шекеринска посветено ги спроведуваат предавствата верувајќи дека НАТО и ЕУ перспективите можат да бидат лек за раздавањето на Македонските национални интереси. Затоа сега се во грч, ги завладува стравот дека е можно да се злоупотребени и искористени.

во 1944 година. Македонците се споменуваат во Библијата, ниту Грците, ниту Бугарите. Сите политички сили во Македонија ќе се уверат дека единствена солуција за сигурна иднина е да си вратиме се што е наше и Македонско. Без компромиси. Македонската династија мора да биде возобновена со сите национални атрибути. Во блиска иднина во Македонската политика не смее да има место за лица без интегритет и храброст за важни одлуки. Предавниците ќе завршат срамно! Македонската нација не е сама. Се уште има политичари со визија, знаење и искуство за вистински одлуки за силна и обединета Македонија!

ДОСТА НЕ ЗАПЛАШУВАТЕ СО НОВИ КРИЗИ! ИЛИ ПРИМЕТЕ НЕ ВО ЕУ ИЛИ ТРГНЕТЕ НИКОГАШ ГИ КАНЏИТЕ ОД СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА! МАКЕДОНИЈА Ако не дај боже Македонија не добие датум за преговори во јуниВЕЧНА! јули, тогаш изродите ќе мора ВЕДНАШ да ја понесат политичката одговорност затоа што дозволија да бидат насамарени. Приказните дека октомври или понатаму ќе ни се одреди датум се гола вода. Ако идниот Грчки Премиер, Мицотакис цела кампања тера со закана за ново вето за Македонија, јасно е какви се ризиците да не ја видиме ЕУ во наредните 10 години. На сите да им е јасно. Татковината е ставена на раскрсница како многу пати во последните 3 децении. Ние не сме хибридна нација создадена од Тито 05 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


ПЕНДАРОВСКИ: Сакам јавно да кажам и да се обврзам дека ќе бидам претседател на сите граѓани, и на оние кои гласаа за мене, и на оние кои гласаа за моите противкандидати, како и на оние кои не излегоа на гласање. Првата работа што ќе ја направам е да подадам рака за соработка кон опозицијата, рече претседателот Стево Пендаровски во обраќањето по повод неговата инаугурација во Собранието на Репулика Северна Македонија

ВРЕМЕ Е ДА ГИ ЗАЛЕЧИМЕ ОТВОРЕНИТЕ РАНИ И ДА ГО ПОЧНЕМЕ ГРАЃАНСКОТО ПОМИРУВАЊЕ

Ќ

е бидам претседател на сите граѓани. Време е да ги залечиме отворените рани од нашето скорешно минато и реално да го почнеме граѓанското помирување зашто немаме резервна татковина која можеме да ја наречеме наш дом. На тој пат сакам да се вложам без остаток, водејќи сметка за сопствениот политички рејтинг, потенцира Пендаровски кој претходно, пред присутните гости, даде и свечена изјава. Пендаровски констатира дека во Европа речиси и не постои држава која е толку мала, а толку внатрешно поделена по многу основи од кои, како што истакна, најголемиот дел се политички и во креирани од политичарите. – Политичките реазлики меѓу луѓето и партиите ќе продолжат да постојат затоа што се природни и нужни, но енергијата и потенцијалот на општеството мораат да бидат обеденити околу неколку стратешки важни работи за кои ќе инсистирам и ќе предложам модели кои ќе бидат засновани на поширок државен консензус.Тука мислам пред се на нашите евроатлантски интеграции за кои на реторичко ниво постои целосна согласност меѓу релевантните политички субјекти, меѓутоа модалетите за нивна реализација во кои веруваме се различни, подвлече Пендаровски. Тој најави дека ќе се бори против поделеноста во општеството, дека ќе ги штити правата на политичкото малцинство, дека максимално ќе се заложи за довршување на полноправното членство на земјава во ЕУ и НАТО, како и дека посебно внимание ќе посвети на меѓуетничките односи. Според него, во овој сегмент најголемиот проблем бил и останува

однесувањето на најголемите полтички партии кои често својата позиција кон меѓуетничките прашања и проблеми ја обликуваат во зависност од тоа дали се наоѓаат на власт или во опозиција. -Во овој дел ќе барам политичка одговорност и јавно изречените зборови на овие чувствителни теми да не се разликуваат во зависност од тоа дали сме во кампањата или не затоа што тоа кај граѓаните независно од нивната етничка припадност предизвикува вознемиреност, но и драстично го намалува кредибилитетот на сите нас, нинвите избрани политички претставници. Во овој дел најголемата придобивка која мораме да ја чуваме, а за која не сум сосема свесен дека знаеме оти ја имаме, е што после долги години имплементација на Рамковниот договор, припадниците буквално на сите етнички заедници ја нарекуваат Република Северна Македонија нашата дражва што е многу редок феномен на Балканот, напомена Пендаровски. Нашата држава во наредниов период, рече, има два апсолутни приоритета од чија реализација зависи и нејзината судбина и 06 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

нејзината иднина. Тоа се постигнување многу повисоки стапки на економски развој од досегашните и нулта толеранција за криминалот, корупцијата и непотизмот. Се осврна и на односите со сите пет соседи, нарекувајќи ги одлични, како и на регионална соработка која, оцени, е продуктивна. Негова цел како прв човек на државата ќе биде и давањето конкретен придонес во поддршка на граѓанскиот сектор и во креирањето амбиент за слободна работа на медиумите. -Уверен сум дека не треба да постои горна граница за медиумската критика кога станува зобр за известување од работата на јавните личности, рече Пендаровски, дополнувајќи дека е подготвен да трпи критики за неговата работа дури и без аргументи. Во однос на делот кој спаѓа во директна надлежност на претседателот, Армијата и дел од безбедносно разузнавачкиот апарат, објави дека сите промоции во тие струткури ќе бидат во согласност со законите и професионалните референци на кандидатите, а за највиоските позициии во соработка со Владата, Собранието и опозцијата. Реформата на службите, рече, мора да се одвива според моделот на конституирањето на ОТА за што постоеше консензус и меѓу власта и опозицијата. -Системските реформи и неопходната кадровска обнова во овие исклучително битни сегменти на државата мора да бидат засновани на поширок политички и експертски консензус зашто е крајно време по 30 години транзиција да изградиме професионални институции чија што работа нема да зависи од промената на власта, потенцира претседателот.


29 мај 2019

ГРЕВОВИТЕ ГО СТИГНУВААТ МЕТЛАРОТ! НА СИЛА ГО НАПРАВИ ЏАФЕРИ ВТОР ЧОВЕК ВО МАКЕДОНИЈА, А ТОЈ НА ТЕЛЕВИЗИЈА ВО КОСОВО ПРИМА ПОДАРОК КАРТА ОД ГОЛЕМА АЛБАНИЈА! И СЕ ЗАБЛАГОДАРУВА КАКО ДА ПРИМИЛ ОРДЕН ЗА ХРАБРОСТ!

М

акедонската Алијанса одамна предупредува дека изродите за да ги зачуваат фотељите и личните привилегии ги исполнуваат хировите и уцените на вечните Али Ахмети и ДУИ. Ние не сме против Албанец да извршува високи Државни функции, ама сметаме дека е тешка провокација човек кој е осомничен за терористички акции и тешки злосторства во конфликтот во 2001 да биде Претседател на Македонското Собрание. Истиот став го имавме кога Талат Џафери раководеше со Министерството за одбрана. За жал, фактурите за срамната амнестија на Хашките случаи се уште стигнуваат, а најголема жртва е Македонската нација!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПРОВОКАЦИЈАТА НА ТАЛАТ ЏАФЕРИ СЕ ПАРТНЕРИ ВО ВЛАСТА! ДОСТА Е ОД ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ИЗРОДИТЕ! КАКО ТРГНАЛЕ ПРЕДАВНИЦИТЕ ЌЕ ГИ НАПРАВАТ МАКЕДОНЦИТЕ ГОСТИ ВО СОПСТВЕНАТА ТАТКОВИНА! Ние не добивме одговор од Теута Арифи каква е таа унија на Албански Општини од регионот. Има ли граница на понижувањата? Дали Пендаровски и Заев се нафатиле да одработат смислено ослабување на Македонската нација додека Албанците чекор по чекор најавуваат обединување во рамки на границите на Голема Албанија? Зарем после двојазичноста, прифаќањето лажен факт дека Рамковниот Договор е конститутивен елемент во Уставот, консензуалниот Претседател, Ахмети и Џафери немаат доволно причина да бидат лојални на Македонија? Во која Држава тие извршуваат високи политички функции и кои граѓани ги плаќаат? Има ли крај на националистичките агенди?

ПЕНДАРОВСКИ И ЗАЕВ НЕ СМЕАТ ДА ЈА ПРЕМОЛЧУВААТ ПРОВОКАЦИЈАТА НА ЏАФЕРИ! НЕ МОЖЕ НИЕ ШТО ГО БРАНИМЕ СВЕТОТО МАКЕДОНСКО ИМЕ И ИДЕНТИТЕТ ДА СМЕ НАЦИОНАЛИСТИ ЗАГЛАВЕНИ ВО МИНАТОТО, А АХМЕТИ НЕМАКЕДОНСКАТА И ЏАФЕРИ ДА СЕ ВЛАДА СЕ УШТЕ НЕ Е ПРОГРЕСИВНИ СИЛИ СВЕСНА КАКОВ УДАР И САМО ЗАТОА ШТО ИМ 07 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

СЛЕДИ ОД ГРАЃАНИТЕ! НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СО ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ОТВОРЕНИ ЛИСТИ ДОВЕРБАТА ЌЕ ЈА ДОБИЈАТ ПОЛИТИЧАРИ КОИ ДОСЕГА НЕ БИЛЕ ДЕЛ ОД СРАМНИТЕ ПОЛИТИЧКИ ПАЗАРИ КОИ ЈА ТУРКААТ ТАТКОВИНАТА ВО БЕЗДНА! МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА НЕ МОЖЕ ДА ИСЧЕЗНЕ! ПОСЛЕ ОВИЕ ПРЕДАВСТВА ЌЕ ИЗЛЕЗЕ ПОСИЛНА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


М А К Е Д О Н И Ј А И Е В Р О П С К АТА К О М И С И Ј А

ОЧЕКУВААТ ДАТУМ ЗА ПРЕГОВОРИ ВО ЈУНИ

Европската Комисија во своите извештаи им препорача на земјите членки да ги започнат преговорите за членство во ЕУ со Северна Македонија и Албанија што поскоро, идеално во јуни

К

омисијата препорачува Советот сега да отвори преговори со Северна Македонија. За да се поддржи континуираниот реформски моментум, Комисијата би применила засилен пристап за преговарачките поглавја за судството и темелните права, правдата, слободата и безбедноста во земјата, стои во заклучокот на Европската Комисија за Македонија. Во извештајот европската извршна власт потврдува дека земјата направила доволен напредок во условите поставени минатата година од страна на земјите членки на ЕУ, односно судството, борбата против корупцијата и организираниот криминал, реформата на јавната администрација и разузнавачките служби. Еврокомесарот Јоханес Хан ги повика земјите членки да го сработат својот дел од работата и да испорачаат датум за преговори во јуни. -За да остане кредибилна, Европската Унија мора да ги исполни своите заложби, кога земјите партнери ги исполнуваат своите, порача вчера Јоханес Хан, а македонскиот пример го нарече „блескав“ и „сведоштво“ за моќта на привлечност на ЕУ во регионот. Очекувањата кон Северна Македонија, оцени Хан, не треба да бидат изневерени, бидејќи тоа

би можело да доведе до опаѓање на граѓанската поддршка за ЕУ не само во Македонија туку и во целиот регион. Дополнително, Хан потсети дека Северна Македонија е сега единствената земја во регионот без ниту еден билатерален спор со своите соседи откако ги постигна договорите со Грција и Бугарија. Европската Комисија, како и Северна Македонија, сметаат дека земјите членки не треба да ја одлагаат одлуката за почеток на преговори, и дека таа треба да се донесе во јуни, како што е предвидено. Ненаградувањето на постигнатиот прогрес би можел да ја доведе во опасност и политичката стабилност во земјите од регионот, истакна потпретседателката на Европската 08 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

Комисија, Федерика Могерини. -Советот треба да го преземе својот дел од одговорноста, работевме темелно врз основа на достапните податоци, што ни овозможи да дадеме јасна препорака, сега е важно Советот да донесе конзистентна одлука која ќе му даде кредибилитет на процесот, изјави Могерини на прес конференцијата вчера. Освен за Северна Македонија, Европската Комисија препорача старт на преговорите и со Албанија, иако речникот кој се користи за оваа земја е нијанса помалку позитивен од оној за Македонија. Имено, додека за Албанија се наведени дополнителни забелешки околу борбата против корупцијата и политичкиот дијалог, заклучокот за Македонија е сосема чист.


27 мај 2019 НА ГРАЃАНИТЕ НЕ ИМ Е ГАЈЛЕ ЗА КАДРОВСКИТЕ КОМБИНАЦИИ ВО СДСМ! НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА Е ДЕЛЕГИТИМИРАНА И НИТУ ЕДНА КАДРОВСКА МЕТЛА НЕ МОЖЕ ДА ГО СМЕНИ ТОЈ ФАКТ! ВНАТРЕШНАТА ПРЕСМЕТКА ВО СДСМ НЕ Е УТЕХА ЗА ИЗНЕВЕРЕНИТЕ ОЧЕКУВАЊА КАЈ ГЛАСАЧИТЕ!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА „МЕТЛАТА“ ВО СДСМ

А

ОДОБРУВААТ ПРЕДАВСТВАТА СО ГРЦИЈА И БУГАРИЈА! ТОА НЕЗАДОВОЛСТВО СЕКОЈДНЕВНО СЕ ЗГОЛЕМУВА! НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СО ЕДНА ЗАЕВ ТРЕБА ДА ГО ИЗБОРНА СЛЕДИ ПРИМЕРОТ ЕДИНИЦА И НА ПАВЛЕ КОЈ ОТВОРЕНИ ЛИСТИ НЕМОЖЕЈЌИ ДА ГО ЌЕ СЕ СООЧИ СО ИЗДРЖИ СУРОВАТА ПРИТИСОКОТ НА РЕАЛНОСТ! ЈАВНОСТА, ДАДЕ Нашите браќа и сестри Македонци во Пустец им одржаа ОСТАВКА! лекција на домашните предавници се брани и негува „МЕТЛАРОТ“ ТРЕБА како идентитетот. Денот на Сесловенските просветители, САМИОТ ДА СЕ Светите браќа Кирил и Методиј беше посветен на Големиот ИЗМЕТЕ И ДА ГО Македонец Стерјо Спасе кој целата ВРАТИ своја професионална определба ја посвети на негување на ЛЕГИТИМИТЕТОТ Македонскиот јазик. Голем придонес во збогатување на НА ГРАЃАНИТЕ! библиотеките во училиштата каде изучува Македонскиот јазик има ПОВЕЌЕ ОД 700 000 се Ѓорѓи Стојчевски и неговото семејство. ГРАЃАНИ НЕ ГИ ко ја следиме народната поговорка „рибата смрди од главата“, ТЕАТАРОТ со смената на кадрите кои Заев самиот ги избра е тотална утка. Не може Претседателите на општинските организации, Потпретседателите и Извршниот Одбор на партијата да бидат помалку криви од Заев и Шекеринска. Сите тие ги следат политиките и директивите на нивниот шеф, кој очигледно сеуште не е свесен за сопствената одговорност.

09 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

ТАКА СЕ СЛАВИ И СЕ БРАНИ МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ КАДЕ МАКЕДОНСКАТА АЛИЈАНСА ЈА ДОБИВА ДОВЕРБАТА ОД ГЛАСАЧИТЕ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


П О П И СО Т Ќ Е Ч И Н И 8 , 5 М И Л И О Н И Е В РА

ЌЕ ИМА ГРАФА ЗА ЕТНИЧКА И ВЕРСКА ПРИПАДНОСТ

Пописот што треба да се одржи од 1 до 21 април следната година ќе ги опфати лицата во државава и тие што се во странство. Како и на претходната ваква статитистичка операција меѓу останатото ќе има и графа за етничкокултуролошки и религиозни карактеристики, информира денеска директорот на Државниот завод за статистика Апостол Симовски

С

поред Предлог-законот за попис на населението, домаќинствата и становите, првпат податоците ќе се прибираат со т.н. комбиниран метод, односно со класично теренско попишување и со податоци од регистри. – Со Предлог-законот се дефинираат сите чекори што се преземаат за спроведување на оваа статистичка операција. Ова ќе биде исклучително статистичка строго професионална операција. Со пописот ќе се собираат податоци за географските и демографските карактеристики, економските, образовните, миграциските, етничкокултуролошките и религиозните карактеристики и карактеристики посветени на лицата со посебни потреби. Покрај податоците за лица ќе се собираат податоци за домаќинствата, семејствата, како и за становите и зградите, рече Симовски. Тоа треба да овозможи поквалитетни и побрзи податоци, посочи Симовски, истакнувајќи дека апликативното решение што ќе се изработи за спроведување на пописот ќе ја елиминира можноста за двојно односно повеќекратно попишување. Ќе се овозможи контрола на нелогичните податоци, односно грешки. Лицата што не се во државава ќе можат да се попишат преку посебна веб апликација со претходна најава на неа со цел заштита на податоците. Според Симовски, првите резултати од пописот се очекуваат за шест месеци по неговото спроведување. Целата статистичка операција, што се спроведува по 16

години, ќе чини 8,5 милиони евра. Во пописот на населението, домаќинствата и становите ќе бидат ангажирани околу 6.000 лица, од кои 5.000 попишувачи, 500 реонски 10 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

инструктори, 200 државни инструктори и членови на пописните комисии. Целата територија на државата ќе биде поделена на 45 пописни реони.


12 април 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ Македонската Алијанса на сите Македонци во Татковината и ширум светот им го честита Денот на Светите браќа Кирил и Методиј. Сите заедно да ги славиме нашите просветители кои се заслужни за Македонската азбука, писмо и со тоа ја овозможиле целокупната Словенска писменост. Нивните дела се вечни! Наша обврска е да ја пренесуваме вистината на генерациите кои доаѓаат!

З

КАДЕ СЕ ПЕНДАРОВСКИ, ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА? ЗОШТО ТИЕ НЕ СЕ ДЕЛ ОД ДЕЛЕГАЦИЈАТА?

а жал, немакедонската Влада ни приреди уште едно национално разочарување. Заради предавството со Бугарија, нашата делегација во Ватикан ќе го легитимира негирањето на Македонскиот идентитет од страна на Бугарските националисти. Во името на Пендаровски, Заев, Димитров и Шекеринска, членовите на Македонско – Бугарската Комисија уште пред 1 месец се согласија за заедничко чествување на Светите браќа Кирил и Методиј. После Илинден, ова беше уште една отстапка. Затоа, ние утре ќе славиме заедно со Бугарските националисти кои без срам и перде инсистираат дека Македонците до 1944 беа Бугари, а дури по таа година станаа Македонци.

МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА СЕ УШТЕ НЕ ДОБИВА ОДГОВОР ДАЛИ НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА СЕ СОГЛАСИЛА ДЕКА ВО УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЈА ИДНИТЕ ГЕНЕРАЦИИ МАКЕДОНЦИ ЌЕ УЧАТ ДЕКА КИРИЛ И МЕТОДИЈ НЕ БИЛЕ МАКЕДОНЦИ И ЗАТОА МОРА ДА ГИ ДЕЛИМЕ СО БУГАРИЈА! Оценуваме дека е тешка провокација Талат Џафери да предводи Македонската делегација во Ватикан. Не зошто е Албанец, туку затоа во неговата биографија стои тешко бреме и сомневање дека бил

ОВА ДУШМАНСКО ИЖИВУВАЊЕ ВРЗ СОПСТВЕНАТА НАЦИЈА ЌЕ ЗАВРШИ! БРАЌА И СЕСТРИ МАКЕДОНЦИ ОСТАНЕТЕ ГОРДИ, НЕ СТЕ САМИ! МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ПОМИНАЛА И ПОГОЛЕМИ ПРЕМРЕЖЈА, ЌЕ ГИ ИЗДРЖИ И ОВИЕ ПРЕДАВНИЦИ И ЌЕ ИЗЛЕЗЕ УШТЕ ПОСИЛНА! СВЕТИТЕ БРАЌА КИРИЛ И МЕТОДИЈ БИЛЕ, СЕ И ЌЕ ОСТАНАТ МАКЕДОНЦИ! дел од воени дејствија со кои се направени тешки злодела врз Македонци. Дополнително, тој насила е поставен за втор човек на Државата. Лицемерно е функционер на ДУИ, кои иако се дел од сите Влади, со прст не мрднаа за нашите браќа и сестри Македонци во Албанија, сега нивниот најистурен кадар да се поклонува пред Светите браќа Кирил и Методиј. 11 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


21 мај 2019

ФАКТУРИТЕ ОД ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ СТИГНУВААТ! МАЛЦИНСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ ЗАБОРАВИ ШТО ЗБОРУВАШЕ ВО КАМПАЊАТА! АЈДЕ СЕГА НЕКА ГО ПОСЕТИ ОХРИД И ОД ПРЕД АЛИПАШИНАТА ЏАМИЈА НЕКА ПОВИКА ДА СЕ ПОЧИТУВААТ ЗАКОНИТЕ!

О

д 12 мај, Пендаровски, Заев, Димитров и Шекеринска ја имаат целата власт. Приказните за некакви метли не можат да го сокријат фактот дека се клекнати во скутот на вечните Ахмети и ДУИ. Заради алчноста за власт, немакедонската Влада создава атмосфера дека Македонската нација е гостин во сопствената Татковина.

КАКО ОЧЕКУВАМЕ ЕУ ДА НИ ОДРЕДИ ДАТУМ ЗА ПРЕГОВОРИ АКО ВЛАСТА НЕМА МОЌ ДА ГО САНКЦИОНИРА БЕСПРАВНОТО ГРАДЕЊЕ МИНАРЕ НА АЛИПАШИНАТА ЏАМИЈА ВО ЗАШТИТЕНО ПОДРАЧЈЕ ОД УНЕСКО? Жално е колку се потценуваат граѓаните. Министрите си ја префрлуваат одговорноста од еден на друг наивно мислејќи дека ако Државните институции се прогласуваат за ненадлежни дека ќе избледнат срамните

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА БЕСПРАВНОТО ГРАДЕЊЕ МИНАРЕ НА АЛИПАШИНАТА ЏАМИЈА ВО ОХРИД политички пазари. И дивите платформи на кањонот Матка во Скопје и минарето во Охрид се слика и прилика за селективна правда. Нека се обиде некој Македонец или Албанец без политичка подршка да изгради на диво една педа, ќе му се истурат сите од ред! Ќе плати и драконски парични казни и во затвор ќе го пикнат! А обвинети за тешки дела против човештвото или се во бегство или се на највисоки државни функции!

ОВОЈ ПРОЕКТ ЗА УНИШТУВАЊЕ НА ДУХОТ И ПОНИЖУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА БРЗО ЌЕ ЗАВРШИ! ЌЕ ДОЈДЕ ВРЕМЕ ЗА ПЛАЌАЊЕ НА СМЕТКИТЕ И ПОЛИТИЧКА ОДГОВОРНОСТ ЗА СИТЕ ПРЕДАВСТВА! НЕМА ПРОСТОР ЗА РАЗОЧАРУВАЊА И ПОВЛЕКУВАЊА. НЕ СТЕ САМИ! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА!

ЈАВНОСТА БАРА ОДГОВОР ДАЛИ ЗАЕВ И ПЕНДАРОВСКИ СВЕСНО ПРИФАЌААТ СЛАБЕЕЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ДОДЕКА АЛБАНСКАТА НИКОГАШ СЕВЕРНА, НАЦИОНАЛНА МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! ПЛАТФОРМА СЕ ЗАСИЛУВА НА Ѓорѓија Џорџ Атанасоски БАЛКАНОТ? ИМА ЛИ КРАЈ? ШТО Е СЛЕДНО, Претседател, ОТВОРАЊЕ НА МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА ХИМНАТА?

12 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019


20 мај 2019

Омразата кон Македонците во светот која немакедонската Влада посветено ја гради сега зема замав. Актуелни функционери во спрега со новинари се дрзнуваат да ги нарекуваат иселениците „гнаси на кои треба да им се земе државјанството и да им се забрани влез во Македонија“

О

ти според нивното убедување, ние не сме гласале за Тамара! Никогаш порано Евровизија како музички спектакл не бил повеќе политизиран благодарение на евтините трикови на Пендаровски, Заев, Димитров и Шекеринска!

КАДЕ СЕ „ГОЛЕМИТЕ ПАТРИОТИ“ ЛУПЕВСКА И ГАЛЕТАНОВСКИ ДА РЕАГИРААТ ЗА ОБВИНЕТИТЕ ВО „ДИВО НАСЕЉЕ“ КОИ СРЕДЕ МАКЕДОНСКИ СУД ИЗВИКУВАА ДЕКА МАКЕДОНИЈА Е АЛБАНИЈА И ДЕКА НЕ ЈА ПРИЗНАВААТ КАКО ДРЖАВА? КАЈ БЕА ДА РЕАГИРААТ ЗА ДВОЈАЗИЧНОСТА, КОГА ЏАФЕРИ НАСИЛА ГО НАПРАВИЈА ВТОР ЧОВЕК ВО ДРЖАВАТА, КОГА ЛАЖНО СЕ ВМЕТНА РАМКОВНИОТ ДОГОВОР ЗА КОНСТИТУТИВЕН ЕЛЕМЕНТ ВО УСТАВОТ?

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА НАВРЕДИТЕ КОН МАКЕДОНСКАТА ДИЈАСПОРА ЗОШТО НЕ ПОБАРААТ ДА ИМ ОДЗЕМЕ МАКЕДОНСКОТО ДРЖАВЈАНСТВО НА АХМЕТИ И КОМПАНИЈА КОИ СО ПРСТ НЕ МРДНУВААТ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА? КАДЕ СЕ ПРВООБВИНЕТИТЕ ВО СМИЛКОВСКО ЕЗЕРО? Најде кој да зборува за инвестирање во Татковината. Само јас, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски имам вложено во родниот крај колку сите функционери на СДСМ не можат за 10 животи да вложат. Ниту еден денар од вложеното не сум изнел од Македонија! Срам и арам да ви е! Да беа умни немаше да не понижуваат и навредуваат, туку пред да потпишат капитулација ќе прашаа што мислиме и ќе им кажевме како се брани светото Македонско име и идентитет. Ние знаеме дека немакедонската Влада ги нарачува секојдневните подмолни навреди до нас, дека сме си ги смениле личните имиња, дека наводно не сакаме да ја видиме Татковината во ЕУ и НАТО, дека не сме сакале економски просперитет за Македонскиот народ, дека ни било убаво на запад а не сме вложувале во родната грутка. Ние не забораваме кој издејствува да нема ниту еден пратеник во Македонското Собрание од Дијаспората. Нека бидат сигурни 13 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

дека ние ќе бидеме предводници на нивниот политички пораз!

ОВАА АГРЕСИВНОСТ ЌЕ СИ ВРАТИ КАКО БУМЕРАНГ! НЕ МРАЗИТЕ ЗОШТО НИЕ СМЕ ТОТАЛНА СПРОТИВНОСТ ОД ВАС! НИКОГАШ НЕМА ДА СЕ СОГЛАСИМЕ СО РАЗДАВАЊЕ НА МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! ЗА ФОТЕЉИ, ЛИЧНИ ПРИВИЛЕГИИ И ГОЛА ВЛАСТ ПРОДАДОВТЕ СЕ ШТО Е СВЕТО! ПОЛИТИЧКАТА КАЗНА ЌЕ ВЕ СТИГНЕ, ОД ТОА НЕМА БЕГАЊЕ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


17 мај 2019

Скандалозното признание на пратеникот на СДСМ, Павле Богоевски, кој патем по наобразба е криминалист, дека нелегално набавувал наркотични средства е најпрецизен опис на кое дереџе е доведена политиката во Македонија

Н

аместо, од морални причини веднаш да поднесе оставка, Богоевски, неговите колеги од СДСМ заедно со дежурните медиумски послушници на немакедонската Влада се обидуваат да го претстават за жртва на нелегално прислушување!

КАКО НЕ ВИ Е СРАМ! КОГА ВИЕ ОБЈАВУВАВТЕ НЕЛЕГАЛНО СТЕКНАТИ ПРИСЛУШУВАНИ РАЗГОВОРИ ТОГАШ ТОА БЕШЕ „ВИСТИНАТА ЗА МАКЕДОНИЈА“, А КОГА СТАПОТ ПОЧНА ПО ВАШИОТ ГРБ ДА УДИРА, СЕГА НАВОДНО ВЕ МЕСТАТ! НЕМА ОПРАВДУВАЊЕ! ДОДЕКА НА ДЕЦАТА ДА ИМ СЕ ЗАБРАНУВА УПИС ВО УЧИЛИШТЕ АКО НЕМААТ ПРИМЕНО ВАКЦИНИ ЗА ДА СЕ СПРЕЧИ ЕПИДЕМИЈАТА НА МОРБИЛИ, ШТО Е ИСПРАВНО, БОГОЕВСКИ СЕ УШТЕ Е ПРАТЕНИК КОЈ

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА СКАНДАЛОТ СО ПРАТЕНИКОТ НА СДСМ ПАВЛЕ БОГОЕВСКИ НЕ САМО ШТО ПРИЗНА ДЕКА ПРИЧИНИЛ КРИВИЧНО ДЕЛО ТУКУ И ОДБИВА МЕДИЦИНСКИ ТЕСТ ЗА УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ! ДА ВИДИМЕ ДАЛИ БОГОЕВСКИ БИЛ ПРИ ЗДРАВА СВЕСТ И РАЗУМ КОГА ГИ ГЛАСАЛ ПРЕДАВСТВАТА СО ГРЦИЈА И БУГАРИЈА? САМО СО ВАКВИ КАДРИ МОЖАТ ДА СЕ РАЗДАВААТ МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! ОВОЈ СКАНДАЛ Е ПРИЧИНА ПЛУС ЗОШТО Е ИЗДРЖАНО НАШЕТО БАРАЊЕ ЗА ТЕМЕЛНИ РЕФОРМИ НА ИЗБОРНОТО ЗАКОНОДАВСТВО! СО ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ОТВОРЕНИ ЛИСТИ НЕМА ДА МОЖЕ НИКОГАШ ПОВЕЌЕ ВАКВИ КАДРИ ДА СЕ ПРОВЛЕКУВААТ ВО МАКЕДОНСКОТО СОБРАНИЕ! ДОСТА Е ОД ПОНИЖУВАЊА НА МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА! 14 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

ЗА ПРОЦЕСОТ КОЈ СЛЕДИ ПОТРЕБНИ СЕ ПРАТЕНИЦИ СО ЛИЧЕН ИНТЕГРИТЕТ КОИ ЌЕ МИСЛАТ СО СВОЈА ГЛАВА И ЌЕ ИМААТ ПОЛИТИЧКА ХРАБРОСТ ДА ГИ ШТИТАТ МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ, БЕЗ ДА СЕ ПЛАШАТ ДАЛИ ЌЕ ГИ ИЗГУБАТ ФОТЕЉИТЕ И ПРИВИЛЕГИИТЕ! ЗА СИЛНА МАКЕДОНСКА НАЦИЈА СЕ ПОТРЕБНИ МОРАЛНО И ПОЛИТИЧКИ СИЛНИ ЛУЃЕ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


15 мај 2019 Изминуваат 10 дена од вториот круг од нелегитимните Претседателски избори а „метлата“ заедно со „метларите“ е претворена во комедија уште пред да започне! Секојдневно функционерите на Заев одговораат на новинарите дали очекуваат да бидат сменети?

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА „МЕТЛАТА“

А

НЕ ГО ПОТЦЕНУВАЈТЕ НАРОДОТ! НИКАКВИ КАДРОВСКИ ПРОМЕНИ НЕ МОЖАТ ДА И ПОМОГНАТ НА ИМА САМО ЕДНА НЕМАКЕДОНСКАТА ФОРМУЛА ЗА ВЛАДА! НЕ МОЖЕ УСПЕШНА МЕТЛА, ВНАТРЕШНАТА МЕТЛАРИТЕ САМИТЕ ПРЕСМЕТКА ВО ДА СЕ ИЗМЕТАТ И ДА СДСМ ДА БИДЕ ЛЕК ГО ВРАТАТ ЗА ИЗНЕВЕРЕНИТЕ ЛЕГИТИМИТЕТОТ НА ОЧЕКУВАЊА КАЈ ГРАЃАНИТЕ! ГЛАСАЧИТЕ! функционерите на ДУИ не пропуштаат да му го истријат носот на Заев дека нивен Премиер е Ахмети. Да не знаеш на кого му е помачно! Дали на Заев што бега од реалноста со возење мотор или на неговите Министри кои едвај се воздржуваат да не покажат јавно незадоволство!

Начинот на кој ДУИ експонира дека без нив не може да се избере ниту Премиер, ниту Претседател потсетува на едно друго време кога СДСМ беше власт. Заев треба да се потсети на таа политичка лекција. Хари Костов во 2004 поднесе оставка зошто и тогаш за Министрите на ДУИ Премиер им беше единствено Ахмети! Единствената разлика е што тогашниот Премиер имаше храброст јавно да ги обвини дел од тогашните Министри на ДУИ за корупција.

МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА СИ ГО БАРА НАЗАД ЛЕГИМИТИТЕТОТ ОД СВОИТЕ СЕГАШНИ ПОЛИТИЧКИ ПРЕТСТАВНИЦИ! ПОВЕЌЕ ОД 700 000 ГРАЃАНИ НЕ ГИ 15 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

ОДОБРУВААТ ПРЕДАВСТВАТА СО ГРЦИЈА И БУГАРИЈА! БАРАМЕ ТЕМЕЛНИ РЕФОРМИ НА ИЗБОРНОТО ЗАКОНОДАВСТВО И ДА ОДИМЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


16 мај 2019 Македонската Алијанса го поздравува, охрабрува и целосно подржува учеството на партијата на Македонците во Грција „Виножито“ на Евроизборите. Ова е прв чекор кон рушењето на заблудите на домашните предавници дека на нашите браќа и сестри во Егејска Македонија им е скршен духот и дека ја прифатиле асимилаторската и угнетувачка политика на Грчките власти. Нивната порака е исклучително силна и го покажува непокорот на Македонската нација!

НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ТРЕБА ДА СЕ СООЧИ СО СОПСТВЕНИТЕ ГРЕВОВИ! ПЕНДАРОВСКИ, ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА СЕ ОТКАЖАА ОД НАШИТЕ БРАЌА И СЕСТРИ ВО ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА! ТОЈ СРАМ ВЕЧНО ЌЕ ГИ ПРОГОНУВА! ВИНОЖИТО ИМ ПРКОСИ НА ОБИДИТЕ ДА СЕ НАМЕТНЕ ПОДМОЛНАТА ЛАГА ДЕКА НИЕ СМЕ ХИБРИДНА НАЦИЈА СОЗДАДЕНА ОД ТИТО ПОСЛЕ 1944! Уште на 3-от Конгрес на „Виножито“ кој се одржа лани во Горно Врбени – Леринско се реафирмираа фундаменталните заложби на политичкото движење во Егејска Македонија. Се повеќе млади Македонци изразуваат интерес и се вклучуваат во партиските органи е шлаканица за домашните изроди кои треба да се соочат со реалноста дека Македонскиот народ никогаш нема

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА УЧЕСТВОТО НА „ВИНОЖИТО“ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ да дозволи да биде обезличен и да му се избрише идентитетот. „Виножито“ храбро се бори за Грчките националисти да го напуштат средновековниот иредентизам и да го признаат постоењето на Македонскиот народ и јазик, да овозможат настава на Македонски јазик во нивниот образовен систем. Грчките власти мора да го почитуват решението на Судот за човекови права во Стразбур и да дозволат непречено функционирање на Домот на културата во Лерин.

ИСТОРИСКИ КОРЕНИ. ЗА ДА ГИ ЗАЧУВААТ ФОТЕЉИТЕ И ВЛАСТА ИЗРОДИТЕ ПРИФАТИЈА ОХРИДСКИОТ РАМКОВЕН ДОГОВОР ДА БИДЕ ПОВАЖЕН ОД НАЈГОЛЕМАТА ИСТОРИСКА НЕПРАВДА ШТО МУ Е НАПРАВЕНА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД СО БУКУРЕШТАНСКИОТ ДОГОВОР.

СТРАДАЊАТА И ЗАБРАНАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА ДА ГИ УЖИВААТ УНИВЕРЗАЛНИТЕ ЧОВЕКОВИ ДЕМОКРАТСКИ ПРАВА ПОЛИТИЧКАТА КАЗНА СЕ БЛИЖИ! СЕ ЖИВО СВЕДОШТВО ЗА НИКОГАШ СЕВЕРНА, КУКАВИЧЛУКОТ НА МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА! СО Ѓорѓија Џорџ Атанасоски ПРЕДАВСТВОТО ВО МОМЕНТОВ НИМ ИМ Претседател, Е ОДЗЕМЕНО МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА ПРАВОТО НА ВИСТИНСКИТЕ МАКЕДОНСКИ 16 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019


14 мај 2019

УШТЕ ЕДНА ШЛАКАНИЦА ОД БУГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ! НАШИТЕ ПРЕДУПРЕДУВАЊА СЕ ОСТВАРУВААТ! ПРЕДАВСТВАТА СО БУГАРИЈА И ГРЦИЈА СЕКОЈДНЕВНО ПРОДУЦИРААТ ШТЕТНИ ПОСЛЕДИЦИ!

Б

угарскиот Академик Георги Марков, кој е член на мешовитата Комисија за ревидирање на историјата, седи на иста маса со Македонските историчари, за Софиски „Труд“ изјавил дека Македонскиот е дијалект на Бугарскиот јазик. Употребата на Македонскиот јазик во Бриселската Спогодба за бегалците, според Марков е потврда дека ние сме требале да признаеме дека во основата на Македонскиот е Бугарскиот јазик само со многу „странцизми“. Бугарските националисти се на иста линија со Грчките радикали. Едните тврдат дека Македонците до 1944 беа Бугари а дури по таа година станаа Македонци, а другите пак, на официјалната страница на Грчкото МНР, ја застапуваат тезата дека ние сме вештачка творба на Тито!

КАДЕ СЕ СЕГА СИТЕ ОНИЕ КОИ ГО СЛАВАТ И ВЕЛИЧАТ ПРЕДАВСТВАТА? ЗОШТО МОЛЧАТ? НЕ ГИ БОЛИ КОГА НЕКОЈ ИМ ГО НЕГИРА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ? ИЛИ КОРИСТА ОД ИЗРОДИТЕ ИМ Е ПОВРЕДНА? КАКО МОЖЕ НЕКОЈ ТОЛКУ ДА СИ ГО МРАЗИ

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПРОВОКАЦИЈАТА НА БУГАРСКИОТ АКАДЕМИК ГЕОРГИ МАРКОВ СВОЕТО ПОТЕКЛО, ИСТОРИЈА И ИДЕНТИТЕТ? НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА УПОРНО ПОПУШТА И ГИ РАЗДАВА МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! Пендаровски, Заев, Димитров и Шекеринска нека излезат пред Македонската нација да објаснат што добивме ние што тие се согласија заедно со Бугарите да ги славиме Илинден и Светите браќа Кирил и Методиј? Ако од нивните спонзори беа принудени да попуштаат за историјата од 9-от век, што ли треба да очекуваме за настаните од 19 и 20 век?

ЗА ДА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ВРАТИ СЕ НАЗАД НЕОПХОДНИ СЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СО 1 ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ОТВОРЕНИ ЛИСТИ КОИ ПРВО ЌЕ ОБЕЗБЕДАТ 17 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

ПРАТЕНИЦИ СО ИНТЕГРИТЕТ! НОВ СОСТАВ НА МАКЕДОНСКОТО СОБРАНИЕ ЌЕ ГО ОТВОРИ ПРАШАЊЕТО НА ВОЗОБНОВУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА СО СИТЕ НАЦИОНАЛНИ ОБЕЛЕЖЈА! САМО СИЛНИ НАЦИИ ОБЕЗБЕДУВААТ СИГУРНА ИДНИНА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


13 мај 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ИНАУГУРАЦИЈА НА ПЕНДАРОВСКИ НА МАЛЦИНСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ МУ БЕШЕ ЈАСНО СТАВЕНО ДО ЗНАЕЊЕ КОЈ Е ГАЗДА!

С

СИЛНИ НАЦИИ ЌЕ ЗАВЛАДЕЕ СО ЕВРОПА! МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА МОРА ДА СЕ ВРАТИ КОН КОРЕНИТЕ. НИЕ ИМАМЕ ПЛАН И ЗНАЕМЕ КАКО! МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА ЌЕ БИДЕ ВОЗОБНОВЕНА СО СИТЕ НАЦИОНАЛНИ АТРИБУТИ! ТОА Е ФОРМУЛАТА ЗА УСПЕХ И ОБЕЗБЕДУВАЊЕ СИГУРНА ИДНИНА!

тево Пендаровски доби двојазично уверение, Талат Џафери баш на инаугурацијата му текна да ја води седницата на Албански јазик а Артан Груби мораше уште еднаш да повтори дека без ДУИ нема избор ниту на Премиер, ниту на Претседател. Уште поскандалозно е што Зоран Заев наместо на инаугурација избра да вози мотори. Како да се натпреваруваат кој повеќе да го понижи својот пулен!

ЗОШТО ПЕНДАРОВСКИ ПРВАТА ОФИЦИЈАЛНА ПОСЕТА ЌЕ ЈА НАПРАВИ НА КОСОВО? НИЕ ИМАМЕ ПРАВО ДА ДОЗНАЕМЕ ДАЛИ ЗАЕВ И ПЕНДАРОВСКИ СЕ ДЕЛ ОД СЦЕНАРИОТО ЗА СЛАБЕЕЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ДОДЕКА АЛБАНСКАТА НАЦИОНАЛНА ПЛАТФОРМА СЕ ЗАСИЛУВА НА БАЛКАНОТ? Инаугурацијата е уште една потврда дека Претседателските избори не се и никогаш не можат да бидат легитимни. Повеќе од 700 илјади активни граѓани на нашата Татковина се против промената на

светото Македонско име и проектот на немакедонската Влада за инсталирање хибриден идентитет. Јасна е пораката дека големото мнозинство слободумни и достоинствени граѓани не изгласаа Претседател на Северна Македонија! Гласаа само оние кои имаат некаков аир од власта, оние кои се уценети или имаат ветувања за после изборите.

ВРЕМЕ Е ЗА ГОЛЕМО НАЦИОНАЛНО ОСВЕСТУВАЊЕ! КОНЦЕПТОТ НА 18 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


10 мај 2019 МАЛЦИНСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ МОРА ДА ГИ ОДРАБОТИ АЛБАНСКИТЕ ГЛАСОВИ НА ВЕЧНИТЕ АХМЕТИ И ДУИ! ЈАВНОСТА БАРА ОДГОВОР ДАЛИ ЗАЕВ И ПЕНДАРОВСКИ СВЕСНО ПРИФАЌААТ СЛАБЕЕЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ДОДЕКА АЛБАНСКАТА НАЦИОНАЛНА ПЛАТФОРМА СЕ ЗАСИЛУВА НА БАЛКАНОТ? КАКВА Е ТАА УНИЈА НА АЛБАНСКИ ОПШТИНИ ВО РЕГИОНОТ?

Ф

акт е дека нашите сограѓани Албанци реално уживаат највисок степен на слободи и права како малцинска етничка заедница. Нашето општество е пример во светски рамки за почитување на етнички и религиските прави на различни заедниците кои живеат и работат во Татковината. Срамно и скандалозно е заради фотеља, власт и привилегии Пендаровски да застапува теза дека се уште Македонците и Албанците не се рамноправни 100%! И со тоа да им прави кеиф на Албанските фактори кои ги злоупотребуваат Албанските гласови за да бидат ортаци во сите Влади! Македонците не можат да бидат гости во сопствената Држава. Немакедонската Влада за гола власт на сила го направи Џафери втор човек на Државата, воведе двојазичност, лажно го направи Рамковниот Договор конститутивен елемент на Република Македонија. Што мисли Пендаровски, дека е ова не е доволно? Зошто нема попис? Што е следно, отворање на Македонската химна? Заев, Димитров, Шекеринска и Пендаровски нека се запрашаат зошто Македонците во Албанија не ги уживаат истите права како Албанците во Македонија?

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ИНТЕРВЈУТО НА ПЕНДАРОВСКИ ЗА РТШ Папата Франциск при посетата на Република Македонија го кажа истото што јас секогаш сум го говорел, а тоа е: „Едно дрво без корења ќе се исуши, една нација без историја ќе исчезне“. Ги прашувам Македонските политичари и Македонскиот народ, дали вистински ја разбравте оваа порака? Ако ја разбравте треба да постапите по неа.

ИСПЛАШЕНИОТ ЗАЕВ СЕ ОБИДУВА ДА СЕ БРАНИ СО НАЈАВИ ЗА НЕКАКВИ МЕТЛИ! НИЕ ИМ ПОРАЧУВАМЕ ИЗМЕТЕТЕ СЕ САМИ ПРЕД МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ДА ВЕ ИЗМЕТЕ ЗА НАВЕК! НЕМА ПРОСТОР ЗА РАЗОЧАРУВАЊА И ПОВЛЕКУВАЊА. НЕ СТЕ САМИ! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! 19 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

НИЕ ИМАМЕ ВОЛЈА И ЗНАЕМЕ КАКО ДА СЕ ИЗБОРИМЕ ЗА ТАТКОВИНАТА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


09 мај 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ПРВИОТ МАКЕДОНСКИ ПРАТЕНИК ВО АЛБАНИЈА Македонската Алијанса ја поздравува одлуката на Извршниот Комитет на МАЕИ, Генералниот Секретар, Васил Стерјовски да го прифати пратеничкиот мандат и да стане првиот Македонски Пратеник во Албанија

Б

ез разлика на околностите, ова е крупен чекор кон поголема факторизација и зголемено политичко влијание на Македонците во Албанија. Неспорни се посветеноста и заложбите на нашиот Стерјовски во борбата за поголеми права за нашите браќа и сестри Македонци во Албанија. Македонците одамна заслужуваат да имаат не само еден пратеник, туку цела пратеничка група во Албанскиот Парламент. Жалиме што Стерјовски, кој како кандидат на МАЕИ на парламентарните избори во 2017 на заедничката коалициона листа со Движењето за социјалистичка интеграција на Претседателот Илир Мета беше на високото петто место, не беше избран уште тогаш. И другите Македонските политички фактори мора далеку повеќе да се посветат на исполнување на барањата за исполнување на основните демократски права и слободи, на повеќе од 120 илјади Македонци кои живеат и работат во Албанија. Македонците во Албанија не живеат само во Пустец. Нас не има во Голо Брдо, Тирана, Корча, Гора, Мала Преспа и сите останати места во Албанија.

Не случајно Албанската НИКОГАШ Влада ја смени СЕВЕРНА, територијалната организација и ги укина МАКЕДОНИЈА другите посебни општини како Голо Брдо и Гора каде е ВЕЧНА! доминантно Македонското население, со што ги спречи Ѓорѓија Џорџ Атанасоски нашите браќа и сестри да си изберат свои Претседател, Градоначалници. Ајде сега Заев и Пендаровски нека побараат МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА од Албанските политички фактори во Македонија на чело со вечниот Ахмети конечно да се одважат и да започнат да работат Македонците во Албанија да ги уживаат истите права како Албанското малцинство во Македонија. Да покажат дека не ги интересираат само фотељите во Македонското Собрание и Влада, туку дека знаат да се борат за интересите на нашата заедничка Татковина.

НИЕ ОСТАНУВАМЕ ПОСВЕТЕНИ НА БОРБАТА ЗА СИТЕ МАКЕДОНЦИ ВО СВЕТОТ! НАШАТА МИСИЈА ЌЕ ЈА ИСПОЛНИМЕ!

20 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019


08 мај 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА ПОСТИЗБОРНИТЕ ОКОЛНОСТИ НИТУ ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ СЕ ЛЕГИТИМНИ, НИТУ МАКЕДОНИЈА МОЖЕ ДА БИДЕ КОНСЕНЗУАЛНА ДЕМОКРАТИЈА КАКО ШТО СИ ЗАМИСЛУВААТ ВЕЧНИОТ АХМЕТИ И ДУИ!

З

аев и Пендаровски не можат да го избледат општиот впечаток на јавноста дека прогласија избран Претседател исклучиво заради подршката на ДУИ. Не е случајно што секојдневно првенците на ДУИ лицитираат со бројот на испорачани гласови, како што не е случајно што во Охрид продолжи бесправното градење на Минарето на Али Пашината џамија. Истата судбина ќе ја имаат и дивите платформи на вештачкото езеро Матка. Едноставно, граѓаните се уште не добиваат одговор кои се новите политички концесии кои Заев и Пендаровски ќе треба да му ги испорачаат на Ахмети. Дали Гувернер на НБРМ и дали ќе се отвора Македонската химна?

МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА СИ ГО БАРА НАЗАД ЛЕГИМИТИТЕТОТ ОД СВОИТЕ СЕГАШНИ ПОЛИТИЧКИ ПРЕТСТАВНИЦИ! ПОВЕЌЕ ОД 700 000 ГРАЃАНИ НЕ ГИ ОДОБРУВААТ ПРЕДАВСТВАТА СО ГРЦИЈА И БУГАРИЈА! МАЛЦИНСКИ ПРЕТСЕДАТЕЛ НЕ И ВРШИ РАБОТА НА НЕМАКЕДОНСКАТА

ВЛАДА! НАЈАВИТЕ ЗА НЕКАКВА КАДРОВСКА МЕТЛА УШТЕ ПОМАЛКУ! Македонската Алијанса одамна предлага конечно да се отворат клучните реформи на изборното законодавство кои треба да резултираат со враќање на вистинската Уставно дефинирана улога на Македонското Собрание. Бараме воведување на една изборна единица и отворени листи како модел кои ќе ги натера партиите да кандидираат пратеници кои ќе бидат избрани заради личниот интегритет и минат труд, а не како до сега заради полтронство и лојалност кон партиските интереси. Македонската Дијаспора треба да гласа електронски со претходно регистриран отпечаток од прстите. Така ќе престане срамната дебата зошто одsивот во Австралија, Канада и САД е низок, без да се земе предвид дека иселениците мора да минат илјадници километри за да гласаат. Македонската нација е жртва на срамни политички пазари направени заради гола власт и фотељи. Тоа еднаш мора да заврши. Немакедонската Влада влегува во последните 16 месеци од својот мандат, доколку се чека редовниот термин за парламентарни избори. Ако не дај боже се остварат предвидувањата дека Македонија нема да добие датум за преговори со ЕУ во јуни, тогаш нема друг избор освен изродите да преземат одговорност што се насамарени и бадијала го сменија светото Македонско име и 21 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

прифатија хибриден идентитет. Летниот период треба да се искористи за усогласување на новиот изборен модел, во септември да се изгласаа измените, да се формира техничка Влада и да одиме на предвремени парламентарни избори.

НАШАТА ПЛАТФОРМА Е ВРАЌАЊЕ КОН КОРЕНИТЕ! СО ВОЗОБНОВУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА СО СИТЕ НАЦИОНАЛНИ АТРИБУТИ ЌЕ ОДГОВОРИМЕ НА ДОСЕГАШНОТО РАЗДАВАЊЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


06 мај 2019

МАЛЦИНСКАТА ВЛАДА ПРОГЛАСИ МАЛЦИНСКИ ПРЕТСЕДАТЕЛ! УШТЕ ЕДНАШ СЕ ПОТВРДИ ДЕКА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ СЕ НЕЛЕГИТИМНИ! МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ГИ ОТФРЛИ ПРЕДАВСТВАТА СО БУГАРИЈА И ГРЦИЈА!

С

тево Пендаровски прогласи победа со историски најмалку гласови на Претседателски избори. Никој претходно не станал Претседател со толку малку гласови! Тој освои едвај 38 000 гласови повеќе од 2014 кога изгуби од Ѓорѓе Иванов. Вечниот Ахмети јавно тврди дека ДУИ му испорачале меѓу 100 и 130000 Албански гласови и му ја донеле победата. Во прилог на ова тврдење е фактот дека Заев, Димитров, Шекеринска и Пендаровски изгубија во огромен број Општини со мнозинско Македонско население. На 2 круг од Претседателските избори со сите притисоци излегоа едвај 844 365 гласачи, од кои 30 442 направиле неважечки ливчиња, 377713 гласаа за Гордана Силјановска Давкова и коалицијата на ВМРО ДПМНЕ. Ако земеме предвид дека до овие избори од 1.800 000 запишани гласачи излегуваа во просек 1 100 000 гласачи, повеќе од 700 000 Македонци се против Северна Македонија и хибридниот идентитет кои сакаат изродите да ни го наметнат.

МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА БАРА ОДГОВОР ШТО ЗНАЧИ ТВРДЕЊЕТО НА АХМЕТИ ДЕКА ПОБЕДИЛА КОНСЕНЗУАЛНАТА

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД ВТОРИОТ КРУГ НА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ ИЗБОРИ ДЕМОКРАТИЈА? ОВА Е МНОГУ ОПАСНА ТЕЗА! ШТО Е ПАЗАРОТ ЗА АЛБАНСКИТЕ ГЛАСОВИ? ГУВЕРНЕР НА НАРОДНА БАНКА, ОТВОРАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА ХИМНА ИЛИ НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА МОЖЕБИ ВЕТИЛА ПРОМЕНА НА ПОЛИТИЧКИОТ СИСТЕМ? ДАЛИ ЗАЕВ И ПЕНДАРОВСКИ СВЕСНО ПРИФАЌААТ СЛАБЕЕЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ДОДЕКА АЛБАНСКАТА НАЦИОНАЛНА ПЛАТФОРМА СЕ ЗАСИЛУВА НА БАЛКАНОТ! Да не си му во кожа на Заев и Пендаровски! Слават а им се плаче! Треба да владеат, да потпишуваат, да продолжат со раздавањето на националните интереси, а речиси целата Македонска нација е против нив! Зад нив се уште стојат само ние кои имаат или чекаат некаква полза! Знаат дека тонат, а нивните спонзори бараат да ги одработат предавствата до крај! Им се расветлува и разјаснува дека за секој ден поминат на функција порано или подоцна ќе платат многу висока цена!

22 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

НЕМА ПРОСТОР ЗА РАЗОЧАРУВАЊА И ПОВЛЕКУВАЊА. НЕ СТЕ САМИ! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИЕ ИМАМЕ ВОЛЈА И ЗНАЕМЕ КАКО ДА СЕ ИЗБОРИМЕ ЗА ТАТКОВИНАТА! Македонската Алијанса е во право кога тврди дека се потребни предвремени избори со претходно изменет изборен модел со 1 изборна единица и отворени листи! Македонската нација си го бара легитимитетот назад и да го предаде на пратеници кои ќе имаат интегритет, знаење и храброст за тоа што ќе следи.

НОВАТА ПОЛИТИЧКА ДОКТРИНА Е СИЛНИ НАЦИИ! ДОСТА Е ОД ТРУЛИ КОМПРОМИСИ НА НАША ШТЕТА! МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА ТРЕБА ДА СЕ ВОЗОБНОВИ СО СИТЕ НАЦИОНАЛНИ АТРИБУТИ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


03 мај 2019

НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАСТ ПОЛИТИЧКИ СЕ ДАВИ ВО СОПСТВЕНИТЕ ПРЕДАВСТВА! НИВНИТЕ НЕКОГАШНИ СИМПАТИЗЕРИ СЕ ИЗНЕВЕРЕНИ! НЕСРЕЌНИОТ ПЕНДАРОВСКИ Е ЗАГЛАВЕН ВО КАНЏИТЕ НА ВЕЧНИТЕ АХМЕТИ И ДУИ!

М

акедонската нација која не се согласи со промена на светото Македонско име и воведувањето на хибриден идентитет препознава дека овие Претседателски избори се нелегитимни од самиот старт. Граѓаните како единствен суверен владетел на Македонија сакаат политичката казна да ја испорачаат на парламентарни избори. Македонската Алијанса ги повикува граѓаните добро да ги ценат околностите до недела. Да изберат најсоодветен демократски начин за да ги изметеме „метларите“! Ветувањата за брз влез во ЕУ се разобличени. Дури и да добиеме датум за преговори, идниот Грчки Премиер, Мицотакис уште од опозиција се заканува со вето за отворање на поглавјата. Заев, Димитров, Шекеринска и Пендаровски мора да понесат одговорност затоа што се насамарени од оние кои насила ги донесоа на власт. Последиците од предавничките Договори со Бугарија и Грција потврдуваат дека изродите срамно прифатиле дека Македонската нација е вештачка творба на Тито и постои од 1944 година. Не случајно се повеќе меѓународни адреси ни се обраќаат со „северномакедонци“. Конечно, ДУИ не ветува 80 илјади Албански гласови во недела за Пендаровски за бадијала. Клучната дилема која

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА ВТОРИОТ КРУГ ОД ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ предавниците не ја соопштија во кампањата е дали направиле нов срамен пазар со вечниот Ахмети за Гувернер на Народна Банка да биде нивен кадар и дали се согласиле на промена на Македонската химна? Ним не им е доволно што Џафери е нелегално втор човек во Државата, не им е доволна двојазичноста ниту лажното вметнување на Рамковниот Договор како конститутивен елемент во Уставот. Сакаат уште! Заев и неговите послушници се исплашени. Најавува оставка ако нема датум за отпочнување на преговори со ЕУ во јуни. Еднаш вели ако нема цензус во недела ќе има предвремени парламентарни избори, друг пат негира дека кажал такво нешто. Во тотална конфузија се!

ИНЖЕЊЕРИНГ, ФАЛСИФИКАТ И ТЕШКИ ЗЛОУПОТРЕБИ ОД ВЛАСТА ЌЕ СЕ СПРОТИСТАВИМЕ! УСТАВОТ ЌЕ СЕ ОТВОРИ КОГА ЌЕ ЗАПОЧНЕ ВОЗОБНОВУВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА СО СИТЕ СВОИ ВЕКОВНИ АТРИБУТИ И НАЦИОНАЛНИ ОБЕЛЕЖЈА.

НИЕ ЗНАМЕ ДЕКА НАШАТА БОРБА ЗА ГРАЃАНИТЕ ВО НЕДЕЛА НЕМА ДА ИМ ТАТКОВИНАТА ДОПРВА ПОЧНУВА! ДОЗВОЛАТ НА ПРЕДАВНИЦИТЕ ДА НИКОГАШ СЕВЕРНА, ПРОДОЛЖАТ МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! ПОНИЖУВАЊЕТО И ОБЕСЧЕСТУВАЊЕТО Ѓорѓија Џорџ Атанасоски НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА. НА Претседател, ОБИДИТЕ ЗА МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА ЕВЕНТУАЛЕН ИЗБОРЕН 23 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019


02 мај 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА СТАВОТ НА БУЈАР ОСМАНИ ЗА ПРОВОКАЦИЈАТА ВО ОХРИД Секои избори вечните од ДУИ играат на иста карта. Гол национализам и понижување на Македонската нација. Ниту еднаш, од нивната трансформација од терористи во политичари не покажаа вистинска припадност кон родната Македонија. Ниту еднаш не го истакнаа Македонското знаме во седиштето на нивната партија. Скандалозен е ставот на Вицепремиерот Бујар Османи дека било дозволено Албанското знаме да се развее на Самоиловата тврдина и тој не гледал ништо спорно во ова!

Е

ве од кого бараат гласови Заев и несреќниот Пендаровски кој пред да стане Претседателски кандидат мораше да добие изим од Ахмети. ДУИ кои иако во континуитет се дел од сите Македонски Влади не осудија и молчеа на серија провокации со палење на Македонското знаме од навивачки групи на Косовски фудбалски клубови. Во 2009 на натпревар меѓу Лепенци и Дрита беше објавен транспарент „2012 не е крај на светот туку крај на Македонија“ и се запали Македонското знаме, во ноември 2017 кога беше запалено Македонското знаме заради пресудата за „Диво Насеље“. ДУИ кои одмолчеа кога во јануари 2018 десничарскиот Грчки весник „Елефтери ора“ објави мапа со поделена Македонија меѓу Албанија, Грција, Србија и Бугарија и кога на протести во Солун беше запалено Македонското знаме! ДУИ кои протестираа за пресудата од 19 години затвор на убијците на Никола Саздовски само затоа што се Албанци! За нив тоа било селективна правда, а кога во декември 2017 истите од ДУИ ја поздравија одлуката на Врховниот Суд за повторно судење на обвинетите во Монструм и ослободувањето на обвинетите да се бранат од слобода, тогаш тоа не беше селективна правда! ДУИ кои бараат нелегално да се изгради минарето на Али Пашината Џамија во Охрид! ДУИ за кого

ниту едно обвинителство не смее да покрене обвинение! ДУИ кои ниту еднаш не објаснија каква е таа Унија на Албански Општини од регионот чиј домаќин беше Теута Арифи во Тетово! ДУИ кои ниту еднаш не го отворија прашањето за Македонците во Албанија, кои, во 21 век се уште ги немаат основните човекови права и слободи, забрането им е основање на Македонски културни центри, фолклорни групи, немаат програма на Македонски јазик на Државната телевизија, не се пропорционално застапени во Албанските институции, Македонските студенти немаат стипендии, нема настава на Македонски јазик? ДУИ кои не го отвори прашањето за враќањето на старата територијална организација во Албанија, според која и Голо Брдо беше Општина со мнозинско Македонско население? ДУИ кои упорно молчат за прашањето за екстрадиција на обвинети во Монструм?

ДОСТА Е ОД СРАМНИ ПОЛИТИЧКИ ПАЗАРИ! 80 ИЛЈАДИ ГЛАСОВИ КОИ ДУИ ГИ ВЕТУВА ЗА ПЕНДАРОВСКИ 24 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

ВО 2 КРУГ ПОВТОРНО ЌЕ ЈА ЧИНАТ МНОГУ МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА! ЗАКОНИТЕ МОРА ДА ВАЖАТ ЗА СИТЕ ПОДЕДНАКВО! МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ТРЕБА ДА ОДЛУЧУВА НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СО 1 ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ОТВОРЕНИ ЛИСТИ! МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА Претседател, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски


Н О В А Ф И С К А Л Н А С Т РАТ Е Г И Ј А Со Фискалната стратегија за 2020-2022 година што ја усвои Владата се очекува нагорна ревизија на проекцијата за економски раст за годинава на 3,5 проценти. Трендот на растот на БДП се очекува и во 2020 година и се позиционира на 4,2 процента, за во наредните две години да продолжи со посилен интензитет, односно да достигне пет проценти

Ф

искалната стратегија e одраз на среднорочните фискални цели и стратешките приоритети на Владата на Северна Македонија, и врз основа на реалните показатели од неа, како и од континуираното забрзување на растот во текот на 2018 година и позитивните поместувања во првото тримесечје од 2019 година, се очекува нагорна ревизија на проекцијата за економски раст во 2019 година на 3,5 проценти. Трендот на растот на БДП се очекува и во 2020 година и се позиционира на 4,2 процента, за во наредните две години да продолжи со посилен интензитет, односно да достигне пет проценти,

БДП ЗА ГОДИНАВА РЕВИДИРАН НА 3,5 ОТСТО

информираше владината пресслужба. Владата ја усвои Фискалната стратегија на предлог на Министерството за финансии. Тоа е стратешки документ кој се усвојува за период од три години и ги содржи среднорочните насоки и цели на фискалната политика, основните макроекономски проекции, износите за главните категории проценети приходи и расходи, како и проекциите за буџетскиот дефицит и долгот. Од Министерството за финансии на владината седница информирале и за подготовките за одржување на годишната средби на Холандската конституенца во 25 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

рамки на Меѓународниот монетарен фонд и Светска банка, што ќе се одржи од 21 до 23 следниот месец во Скопје и Охрид. Средбите се настан на високо ниво кој се одржува еднаш годишно во една од петнаесетте земји членки на Конситуенцата. Во Скопје и Охрид ќе пристигнат директори на ММФ и на Светска Банка, како и министрите и гувернерите на народните банки на сите 15 земји членки од Ерменија, Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Грузија, Израел, Кипар, Луксембург, Молдавија, Романија, Северна Македонија, Украина, Холандија, Хрватска и Црна Гора, најавија од Владата.


П Р В АТА С А М О С Т О Ј Н А И З Л О Ж Б А Н А И В А Н С Е РАФ И М О В „Од сон на јаве“ e првата самостојна изложба на Иван Серафимов која ке биде отворена во четврток во Кинотека на Република Северна Македонија. Пред 30 години како идеја му доаѓа да почне да изработува македонски касели, како дел од македонската семејна традиција,во која што невестите го носеле својот чеиз.

О

д сон на јаве“ e првата самостојна изложба на Иван Серафимов која ке биде отворена во четврток во Кинотека на Република Северна Македонија. Пред 30 години како идеја му доаѓа да почне да изработува македонски касели, како дел од македонската семејна традиција,во која што невестите го носеле својот

„ОД СОН НА ЈАВЕ“

чеиз. Македонската народна носија и нејзината разноликост го потикнуваат да ја пренесе на дрво како слика. Црта пафти и ги украсува со копаничење и акрилни бои. Богатата македонскоцрковна орнаментика му е предизвик и понатака да ја пренесува во свој стил на неговите слики. Последните десет години на своите слики го 26 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

прикажува секојдневието од својот живот. Црта на платно со акрилни бои. Учествува во формирањето на секција за уметничко домашно ракотворење во здружението на занаетчии во 2001 година каде е првиот претседател.Како член на АТА, а подоцна и на МАТА, учествува на групни презентации во Скопје, Сараево, Букурешт, Охрид, Делчево и Битола.


ВО КОПЕНХАГЕН

ФЕСТИВАЛ НА МАКЕДОНСКИ СОВРЕМЕН ФИЛМ ВО ДАНСКА Во Копенхаген, Данска, во организација на Данскиот филмски инситут ќе биде отворен Фестивалот на македонски современ филм.

В

о Копенхаген, Данска, во организација на Данскиот филмски инситут ќе биде отворен Фестивалот на македонски современ филм. Во селекција на филмскиот критичар Гена Теодосиевска, данската публика во следнава недела ќе има можност да ги проследи филмовите: „Исцелител“ во режија на Ѓорче Ставрески, „Превртено“ на режисерот Игор Иванов

Изи, „Три дена во септември“ во режија на Даријан Пејовски, „Балканот не е мртов“ во режија на Александар Поповски и „Амок“ на режисерот Вардан Тозија. Овој настан е продожување на соработката меѓу ИФФК „Браќа Манаки” и Данскиот филмски институт откако пред две години во програмата „Земја во фокус” беше претставена данската современа кинематографија. 27 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

Честа да го отвори фестивалот му припадна на филмот „Исцелител“ на Ѓорче Ставрески. На отворањето вечерва пред публиката ќе се обратат Јеспер Андерсон претставник на Данскиот филмски институт, Гена Теодосиевска, директор на фестивалот „Браќа Манаки“ и амбасадорот на Северна Македонија во Кралството Данска, Александар Новотни.


Н Е ОД А М Н А ОД П Е Ч АТ И З Л Е З Е НОВИОТ РОМАН

,,ЛЕНКА,, НА АВТОРОТ ЈАНЧЕ АНДОНОВСКИ Неодамна од печат излезе новиот роман ,,Ленка,, на авторот Јанче Андоновски. Во него тој ја раскажува ,,Граганската војна 1945 – 1949 година, војна која се одигрува на македонскиот дел кој е под окупација на кралска Грција

Н

еодамна од печат излезе новиот роман ,,Ленка,, на авторот Јанче Андоновски. Во него тој ја раскажува ,,Граганската војна 1945 – 1949 година, војна која се одигрува на македонскиот дел кој е под окупација на кралска Грција. Многу македонски семејства страдаат, а тоа се ликови опишани во романот од нивните дедовци и баби, татковци и мајки. Приказната

дава драматични настани, каде што ликовите се постојано под страв и воена психоза да не им згасне семејното огниште. Авторот Андоновски сето тоа го дава описно и сликовито за секој лик во романот. Велироманот претсавува вистинска животна сторија каде што преку живописните случки се обидов да обелоденам дел од трагедиите на мирното македонско анселение во тој 28 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

дел од македонија, акде што за жал биле приморани присилно да го напуштаат прадедовиот праг.Романот е вистинска приказна, ликовите се вистинити исто како и сите настани и случувања. Авторот Андоновски го пишува овој роман присекавајки се на раскажувањата на неговата мајка Ленка. Издавањето на романот Ленка го овозможи Фондацијата Ѓоргија Џорџ Атанасоски.


„ З Л АТ Е Н О Б Ј Е К Т И В “

ЗА ПРИДОНЕС ВО МАКЕДОНСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА Со пригодна свеченост и кинотечна сала исполнета со пријатели и почитувачи на нивните креативни достигнувања, Кинотеката им ги додели признанијата „Златен објектив“ за посебен придонес во македонската кинематографија на костимографката Елена Дончева и монтажерот Димитар Грбевски.

П

рисутните во фоајето на Кинотеката можеа да ја погледнат изложбата на костимографските решенија на Елена Дончева од неколку нејзини филмски проекти, а потоа и да ја проследат пригодата проекција на краткиот документарен филм ИЛАРИЈА на Димитар Грбевски. Филмскиот критичар Стојан Синадинов во пригодното обраќање потсети на досегашните добитници на признанијата „Златен објектив“ кои се доделуваат по повод денот на

Кинотеката и ги истакна кративните димензии на костимографијата и монтажата во создавањето филмови. По презентирањето на био-филмографиите на Дончева и Грбевски, на присутните им се обратија и филмскиот режисер и професор по режија на ФДУ, Антонио Митриќески, и професорот по монтажа и декан на ФДУ, Лазар Секуловски. Митриќески говореше за неговите искуства од соработката со Дончева како костимограф на 29 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

неговиот дебитантски игран филм „Преку езерото“, а Секуловски го портретираше Грбевски како негов – секако, и на генерации студенти – професор по монтажа. Директорот на Кинотеката Владимир Ангелов им ги врачи плакетите и пригодните значки – изработени во форма на минијатурни филмски камери, како заштитен симбол на кинематографијата – на Димитар Грбевски и Јана Куновска, која го подигна признанието во име на Елена Дончева.


У С П Е Х Н А „ ГО РД А “

НА ЕВРОВИЗИСКИОТ НАТПРЕВАР По големиот успех на Тамара Тодевска и „Горда“ на евровизискиот натпревар во Израел, таа како вистински победник беше пречекана на скопскиот аеродром

П

о големиот успех на Тамара Тодевска и „Горда“ на евровизискиот натпревар во Израел, таа како вистински победник беше пречекана на скопскиот аеродром. Тамара и нејзиниот тим го донесоа истористиот пласман, а малку недостасуваше и победа доколку имаше

повеќе поени од телевоутингот. - „Среќна сум што сите бевме обединети изминативе денови и што ве направив горди. Ви благодарам. Тоа што го видовте на евровисискиот настап е резултат на тимска работа, посветеност и љубов. Никој не доминираше повеќе од 30 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 836 / Мај 2019

нас на оваа Евровизија. “, кажа Тамара Тодевска по пристигнувањето во Скопје. Тамара Тодевска со песната „Proud“ го освои осмото место во Тел Авив, Израел, што е најдобар пласман за Македонија, откако се натпреварува на „Евровизија“ од 1998 година.Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.