__MAIN_TEXT__

Page 1

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

Macedonian Sun

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

MONTHLY EDITION

MAKEDONSKO

S NCE

Година XX, Број 834, Mарт 2019

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

М А К Е Д О Н С К АТА Н А Ц И Ј А Ќ Е С И Г О В РАТ И С В О Е Т О . Н Е М А П О В Е Ќ Е К О М П Р О М И С И З А Н А Ш А Ш Т Е ТА . Ќ Е С И Г И В РАТ И М Е К О Р Е Н И Т Е ! М А К Е Д О Н С К АТА Д И Н А С Т И Ј А ЌЕ БИДЕ ВОЗОБНОВЕНА! М А К Е ДО Н С КОТО СО Н Ц Е Ќ Е ПРОДОЛЖИ ДА СВЕТИ СИЛНО! С Ц Е Н А Р И ОТО ЗА П Р Е Т С Е Д АТ Е Л С К И Т Е И З Б О Р И Ќ Е Б И Д Е О ТФ Р Л Е Н О ! Ќ Е И М А П А Р Л А М Е Н ТА Р Н И И З Б О Р И С О ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И О Т В О Р Е Н И Л И С Т И ! П О Л И Т И Ч К АТА МАПА ЌЕ ДОЖИВЕЕ ПРОМЕНИ НА П О Д О Б Р О ! ТАТ К О В И Н АТА М О РА Д А И М А П РАТ Е Н И Ц И С О И Н Т Е Г Р И Т Е Т К О И Ќ Е М И С Л АТ С О С В О Ј А ГЛ А В А ! Н А Ш АТА Б О Р Б А Д О П Р В А П О Ч Н У В А ! Н И К О ГА Ш С Е В Е Р Н А , МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА!

MONTHLY EDITION

www.makedonskosonce.com

Macedonische Sonne Soleil Macedоnien

Н А Ш АТА Б О Р Б А Д О П Р В А П О Ч Н У В А ! Н И К О ГА Ш С Е В Е Р Н А , М А К Е Д О Н И Ј А В Е Ч Н А !


Makedonskata Saga "Samo sonceto e postaro od Makedonija"

29 март 2019

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПОСЕТАТА НА ЦИПРАС НА МАКЕДОНИЈА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА УПОРНО СЕ ТРУДИ ПРЕДАВСТВАТА ДА ГИ ПРЕСТАВИ КАКО УСПЕХ! ТЕШКО НА ПЕНДАРОВСКИ КОГА КАМПАЊАТА МУ СТАРТУВА СО ПОСЕТА НА ЦИПРАС! Кој и како да претставува, впечатокот од најавена посета на Ципрас е дека Грчкиот иредентизам си ја гушка жртвата. Пумпањето на приказните дека 70 големи и средни Грчки компании ќе дојдат во Македонија, најавите на Ципрас дека Грчкото претприемништво може да игра водечка улога во нашата економија, се бајки наменети за ублажување на пелинот што Заев, Димитров и Шекеринска ги прифатија сите уцени на Грција.

Bra}a i sestri, raska`uvajte ja bibliskata vistinska prikazna za Makedonija Makedonija

e edna!!!

ГРАЃАНИТЕ НЕ ПАЃААТ ВЕЌЕ НА ТРИКОВИ! НА ГРЧКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ СО ДЕЦЕНИИ ИМ СЕ ОТВОРЕНИ ВРАТИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА! ОКТА, ПОРАНО ОТЕ/КОСМОФОН СЕ ГРЧКИ КАПИТАЛ, КАКО И ПОЛА ГРАДЕЖНИ ПАРЦЕЛИ НА ПЛОШТАДОТ! НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА МИСЛИ ДЕКА СО ЦИПРАС И ГРЧКИТЕ КОМПАНИИ ПОВТОРНО ЌЕ ГИ ИЗЛАЖЕ ГЛАСАЧИТЕ! ВО ТЕШКА ЗАБЛУДА СЕ! ГРЦИТЕ ДО ВЧЕРА БЕА ВО БАНКРОТ, ДА НЕ БЕШЕ ГЕРМАНИЈА НИВНИТЕ ГРАЃАНИ ЌЕ ПИТАА ПО УЛИЦИ, ПА СЕГА Е СМЕШНО ДА СЕ НАДЕВАМЕ ДЕКА ТИЕ НАС ЌЕ НЕ ПРЕРОДАТ! ДОСТА ЈА ПОТЦЕНУВАТЕ МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА! ЕВЕ ШАНСА НА ЗАЕВ НА ДЕЛО ДА ПОКАЖЕ ДЕКА ЦИПРАС ГО ПРИЗНАВА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ! НЕКА ГО ОДНЕСЕ ЦИПРАС ВО СВЕТИ СПАС НА ГРОБОТ ИЛИ НА СПОМЕНИКОТ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО ПАРКОТ! ОВОЈ МАКЕДОНСКИ РЕВОЛУЦИОНЕР Е РОДЕН ВО КУКУШ, УБИЕН Е ВО БАНИЦА, ДАЛЕКУ ПРЕД ГРЦИЈА ДА ЈА АНЕКТИРА ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА СО НЕПРАВЕДНИОТ БУКУРЕШКИ ДОГОВОР! НЕКА СЕ ОДВАЖИ И ОХРАБРИ ПРВИОТ ГРЧКИ ПРЕМИЕР ШТО ЈА ПОСЕТУВА МАКЕДОНИЈА ДА ПРИЗНАЕ ПОСТОЕЊЕ НА МАКЕДОНСКИ НАРОД! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА!

\or|ija - Xorx Atanasoski


Кандидатот на албанската опозиција за престојните претседателски избори Блерим Река ќе биде прв на избирачкото ливче, втора е кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, Гордана Силјановска Давкова, а трет е кандидатот на СДСМ и коалицијата Стево Пендаровски

РЕКА ПРВ, СИЛЈАНОВСКА В ТО РА , П Е Н Д А Р О В С К И Т Р Е Т

НА ГЛАСАЧКОТО ЛИВЧЕ

В

о Државната изборна комисија беше спроведено жребувањето за редоследот на кандидатите за претседател на гласачкото ливче. Бројчињата ги влечеа претставниците на нивните изборни штабови, кои исто така, како што најави претседателот на ДИК Оливер Дерковски, ќе потпишат и Кодекс за коректно однесување на престојните избори со цел да има коректен натпревар меѓу сите учесници. Членот на ДИК, Борис Кондарко упати апел до кандидатите да се придржуваат кон членот 68 од Изборниот законик, во кој е детално дефинирано што се се подразбира по кампања, од која тие треба да се воздржуваат до нејзиниот официјален почеток, на 1 април. Посочи дека секој со сопствен пример може да даде придонес за успешни избори, но и сликата за изборниот процес да биде позитивна. – Севкупната слика за изборниот процес и за нашата држава зависи од тоа како ќе се спроведат овие избори, затоа ги повикуваме сите, но пред се кандидатите за претседател во овој период пред почетокот на кампањата но и за време на кампањата, строго да се придржуваат, да бидат одговорни и сериозно да се однесуваат кон сите пропишани правила во Изборниот законик, што се однесуваат на предвремено почнување на кампањата, рече Кондарко. 03 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019


ЕУ ПРЕДУПРЕДУВА Учеството во изборните процеси ќе биде од суштинска важност за проценката за старт на преговори во јуни, европските челници ги повикаа и власта и опозицијата на одговорност во пресрет на претседателските избори, што ќе мораат да бидат кристално чисти

"

ПРОТИВ ПОТЕНЦИЈАЛЕН БОЈКОТ НА ИЗБОРИТЕ

Ц

елта на Европската комисија е Северна Македонија да добие зелено светло од земјите членки на ЕУ во јуни за старт на преговори, но за тоа ќе биде важно земјата да го задржи реформското темпо“, истакна еврокомесарот за проширување, Јоханес Хан, на прес конференцијата по петнаесеттиот Совет за стабилизација и асоцијација (ССА) со кој претседаваше премиерот Зоран Заев во Брисел. Морам уште еднаш да им се обратам на сите во земјата, ова може да се случи само ако е меѓупартиска, национална цел и ова го вклучува учеството во изборите, било кои избори, изборите идниот месец, учество на сите страни, секоја страна треба да покаже демократска зрелост, има многу прилики за политички битки и преговори, но кога станува збор за оваа национална цел, мислам дека постои обврска, одговорност за сите страни да придонесат за тоа, а не да го стават ова во опасност во последен момент, изјави Хан. Од ЕК не коментираат дали станува збор за предупредување до опозицијата за можен бојкот на вториот круг на претседателските избори, но и од Хан и од Могерини беше ставено јасно на знаење дека ЕУ од

блиску ќе го набљудува изборниот процес во април и во мај. Високата претставничка за надворешни работи на ЕУ, Федерика Могерини, исто така побара целосно учество во процесите на демократските институции на земјата. -Нашите земји членки сигурно ќе го разгледуваат ова како знак на стабилност и нормалност на демократијата, целосно се согласувам со тоа што го кажа комесарот Хан и ги повикувам сите да ги искористат демократските средства што им се на располагање во земјата, рече Могерини. Иако постои голема желба од европска страна за почеток на преговорите, земјата сe’ уште треба да ги исполни во целост сите услови поставени минатата година: борба против 04 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

корупцијата, правосудството, разузнавачките служби и реформата на јавната администрација. Сите овие пораки уште еднаш му биле пренесени на македонскиот премиер на денешниот состанок, вклучително и потребата да се одговори на “перцепцијата на јавноста“ во однос на наводите за непотизам во јавната администрација. Секако, ЕУ ќе инсистира на имплементација на реформите, што се смета за слаба точка во земјите во регионот. Могерини и Хан не одговорија ни дали е извесно дека одлуката за преговори ќе се носи во јуни. Иако мнозинство земји членки и Европската комисија притискаат да биде во јуни, не е исклучено одлагање до септември, посебно доколку германскиот Парламент нема време да ја одобри


28 март 2019 М А К Е Д О Н С К А А Л И Ј А Н С А ДОСТА Е ЛИЦЕМЕРИЕ! МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА И ДРЖАВА НЕ СЕ ПОЛИГОН ЗА ЕКСПЕРИМЕНТИ! ЕУ ВЕДНАШ ДА ПРЕСТАНЕ ДА ГРАДИ АЛИБИ ЗА НЕПРИНЦИПИЕЛНИОТ ОДНОС КОН МАКЕДОНИЈА! ГРАЃАНИТЕ НЕ МОЖЕ ДА СТРАДААТ ЗАРАДИ НЕСПОСОБНОСТА НА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА! ТЕШКА НЕПРАВДА Е ПОСЛЕ ОБЕЗЛИЧУВАЊЕТО НА МАКЕДОНИЈА ДА НЕ СЕ ДОБИЕ ДАТУМ ЗА ПРЕГОВОРИ!

Г

лавните фактори во ЕУ ги измислија и на сила ги октроираа на власт Заев, Димитров и Шекеринска за да доследно и посветено ги спроведат предавствата на сопствениот народ со договорите со Бугарија и Грција. Како аргументи за убедување на Македонската нација, првенците на ЕУ и укажаа на немакедонската Влада јавно да ветува дека капитулациите ќе обезбедат забрзување на ЕУ интеграцијата која ќе донесе економски прогрес. Денешната писмена изјава на Самуел Жбогар со која ги повикува сите партии да го усвојат законот за СЈО е тешко лицемерие. За какво владеење на правото зборува ЕУ? Ако навистина се залагаше за право и правда ЕУ требаше да прифати дека Македонскиот народ не даде виза за Договорот Заев – Ципрас!

ЗОШТО ЕУ НЕ ГИ ОСУДИ ПРОВОКАЦИИТЕ НА ГРЧКИТЕ ВОЕНИ ПАРАДИ ВО АТИНА И СОЛУН КАДЕ СЕ ИЗВИКУВАШЕ МАКЕДОНИЈА Е ГРЧКА, МАКЕДОНИЈА Е СЛАВНА? ДО КОГА САМО НИЕ ЌЕ ПОПУШТАМЕ? МАЛА ЛИ Е НЕПРАВДАТА СО ПИРИНСКА И ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА? ЈА ПРОЧИТАЛ ЛИ ЖБОГАР

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПОВИКОТ ОД ЕУ ДЕЛЕГАЦИЈАТА ВО МАКЕДОНИЈА ЧЛЕНСТВОТО ВО НАТО ЗНАЧИ СТАБИЛНОСТ И БЕЗБЕДНОСТ, НО ЕУ ФОНДОВИТЕ СЕ КЛУЧНИ ЗА РАЗДВИЖУВАЊЕ НА ЗАЕВ И МИЦКОСКИ ЕКОНОМИЈАТА! НЕ ТРЕБА ДА ПРЕСТАНАТ СИ ЈА ПРЕФРЛУВААТ ТОПКАТА СЛУЧАЈНО ГЕРМАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ И ЗА ТОА КОЈ ЌЕ БИДЕ ПОДЕЛИЈА ШЛАКАНИЦИ ОДГОВОРЕН ДОКОЛКУ ЕУ НА НЕМАКЕДОНСКАТА НЕ НИ ОДРЕДИ ДАТУМ ЗА ВЛАДА! ПОРАКАТА Е ПРЕГОВОРИ. АМАН, БАДИЈАЛА ГИ РАЗДАВАТЕ ЕДНАШ НЕКА СМОГНАТ МАКЕДОНСКИТЕ СИЛИ ДА СЕ ИЗДИГНАТ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ НАД ЛИЧНИТЕ И ТЕСНО КОГА НЕ ВЕ БИВА ЗА ПАРТИСКИ ИНТЕРЕСИ. ЖАЛНО Е КОЛКУ СЕ НЕМА НИШТО ДРУГО! ВИЗИЈА! ОПШТЕСТВЕНО – НИЕ ЗНАЕМЕ И УМЕЕМЕ! ПОЛИТИЧКИТЕ ТЕКОВИ СЕ ДВИЖАТ КОН КОНЦЕПТОТ БОРБАТА НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА НА СИЛНИ НАЦИИ! ЕВРОСКЕПТИЦИТЕ ЈАВААТ ДОПРВА ПОЧНУВА! СЕ ЌЕ НА ТОЈ БРАН И ТАКА ЌЕ СЕ СИ ВРАТИМЕ! БОРАТ ДА ЈА ПРЕЗЕМАТ НИКОГАШ СЕВЕРНА, КОНТРОЛАТА ВО ЕУ! АКО МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! ТОА СЕ СЛУЧИ, МАКЕДОНИЈА СО СМЕНЕТО ИМЕ И ИДЕНТИТЕТ ЌЕ Ѓорѓија Џорџ Атанасоски ОСТАНЕ ДОЛГО ВРЕМЕ Претседател, НАДВОР ОД ЕУ! ТАКА ЌЕ СОНУВАМЕ ЗА ПОГОЛЕМ МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА ЕКОНОМСКИ ПРОГРЕС! БИБЛИЈАТА? НЕМА НИТУ БУГАРИ, НИТУ ГРЦИ, СЕ ЗБОРУВА ЗА МАКЕДОНЦИ!

05 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019


П О С Е ТАТА Н А П А П АТА Првпат во својата историја Република Македонија и нејзините граѓани од католичка вероисповед, но и сите други граѓани на чело со претседателот и премиерот на 7 мај ќе бидат домаќини на посетата на светиот отец папата Франциск и на високата делегација од Ватикан

НАСТАН ОД ИСТОРИСКО ЗНАЧЕЊЕ И ПРИЗНАНИЕ ЗА ДРЖАВАТА

П

осетата на папата ја гледаме како директен придонес кон унапредувањето на регионалниот и светскиот мир и како признание за улогата што државата ја има во овие процеси. Ова меѓу другото го истакна државниот секретар во Министерството за надворешни работи Виктор Димовски на пресконфенција во НУ „Спомен куќа на Мајка Тереза“ во Скопје, на која ја презентираше програмата за претстојната посета на поглаварот на Римокатоличката црква на државава. Се подготвуваме и организираме настан, посочи, од историско значење за нашата земја и за граѓаните од сите верски и етнички заедници, настан кој во ова време на интеграции на земјата ја засилува внатрешната кохезија и дава стимул за нашето заедничко живеење. Во рамки на програмата, како што појасни, папата Франциск и делегацијата на Ватикан на аеродромот во Скопје ќе пристигнат на 7 мај во утринските часови, при што ќе биде организирана соодветна церемонија за добродојде, а официјалната церемонија со највисоки државнички почести ќе се организира во претседателската палата на Водно, по што ќе следува средбата со претседателот Ѓорге Иванов. – Светиот отец потоа ќе оствари средба со претседателот на Владата, Зоран Заев, по што ќе следува средба со претставници на државниот врв, на цивилното општество и на дипломатскиот кор. Потоа е предвидена посета на „Спомен куќата на Мајка Тереза“, каде папата ќе има средба со лидерите на верските заедници и средба со сиромашни граѓани. Централниот настан светата миса со која ќе чиноначалствува

светиот отец папата Франциск ќе се одржи на плоштадот Македонија, по што тој ќе се упати во Катедралата „Пресвето Срце Исусово“, каде ќе се одржи екуменска и меѓурелигиска средба со претставници на младите од нашата земја и од регионот кои тој ден ќе бидат во Скопје, истакна Димовски. Нагласи дека папата потоа ќе се сретне со свештениците и со нивните семејства, како и со многу посветените лица од Католичката црква, по што ќе следи официјалното испраќање на делегацијата со соодветна церемонија на аеродромот во Скопје. Скопскиот бискуп и струмичкоскопски епарх Киро Стојанов рече дека посетата на светиот отец е апостолско патување, а задача на тоа апостолско патување е да донесе духовни плодови. – Разбирливо важен е оној кој обработува и оној кој сее, но најважен е оној кој дава да расте, а тоа е Бог. Затоа упатив пастирско послание до сите верници во кое ја протолкував важноста на една ваква подготовка, а најмногу во молитвата. На крајот на пастирското писмо дадени се конкретни упатства, како 06 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

што се секојдневна молитва за благослов на доаѓањето на папата, испечативме посебни сликички со молитвен текст, одредено е секоја парохија да избере еден ден во седмицата таканаречен „Папски ден“ кога верниците ќе се собираат на обожување, читање на Светото Писмо или друга молитва, рече скопскиот бискуп и струмичкоскопски епарх Стојанов. Потенцира дека посетата на Спомен куќата на Мајка Тереза е од големо значење, на централниот плоштад во Скопје ќе се одвива една од најсветите средби, бидејќи, како што рече, св.Евхаристија е средба со Бога и човекот. – Средбата на папата со свештенството, монаштвото и соработниците е средба за соживот. Верувам дека пораката на папата ќе биде многу јасна и силна, бидејќи од досегашните искуства гледаме дека на таа средба посветува големо внимание. Оваа посета може да биде знак на добра волја да ја почитуваме нашата совест и достоинството на секоја личност и народ и да живееме со повеќе плодови на соработка и безбедност, додаде скопскиот бискуп и струмичко-скопски епарх, Стојанов.


27 март 2019

Не постои подобра потврда дека претседателските избори уште пред да почне официјалната кампања се нелегитимни. Наводните консензуални, натпартиски кандидати се обична фарса

Н

а Татковината и се потребни парламентарни избори, на кои граѓаните ќе ја испорачаат фактурата за раздавањето на Македонските национални интереси. Ако Мицкоски навистина сака да го делегитимира Договорот Заев – Ципрас тогаш е лицемерно да истакнува кандидат за Претседател на Северна Македонија. Иницијативата и средбата на Мицкоски со 8-те пребегнати пратеници од ВМРО-ДПМНЕ, најавата дека може да ги врати во партијата, е штетна и става големо бреме на опозицијата, која после ова уште потешко ќе избега од својата одговорност за предавствата. Заев е во тешка заблуда дека граѓаните ќе му простат заради НАТО и лажната надеж за ЕУ. Срамота е со каква упорност ги крева јадовите на Македонската нација повторувајќи Северна Македонија. Колку е лажно неговото тврдење дека Македонскиот идентитет е бетониран е пуштањето низ вода на нашите браќа и сестри во Егејска Македонија. Признанието на јавна сцена дека му е страв да не му се налутат Грците е нешто што политички ќе го прогонува и

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ТВ ДУЕЛОТ ЗАЕВ – МИЦКОСКИ него и СДСМ. ЕУ уште еднаш ја потврдува својата непринципиленост кон Македонија. Тешка неправда е после се што и направија на Македонската нација да не добиме датум за преговори. Ги создадоа, подржаат и ги донесоа на власт Заев, Димитров и Шекеринска за да ги прифатат сите уцени на Бугарија и Грција, и тоа не е доволно! Не може заради неспособноста и корумпираноста на немакедонската Влада да страда нацијата. Заев и Мицкоски се караат како жени на чешма кој ќе биде повеќе или помалку одговорен што нема да има соодветен прогрес кон ЕУ. Не можат да излезат од тесно партиските и лични интереси. Не ја гледаат големата слика. Немаат визија. Ако Европските скептици ја преземат контролата Македонија со сменето име и идентитет подолго ќе биде настрана од ЕУ.

МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЌЕ СИ ГО ВРАТИ СВОЕТО. НЕМА ПОВЕЌЕ КОМПРОМИСИ ЗА НАША ШТЕТА. ЌЕ СИ ГИ ВРАТИМЕ КОРЕНИТЕ! 07 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА ЌЕ БИДЕ ВОЗОБНОВЕНА! МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ ЌЕ ПРОДОЛЖИ ДА СВЕТИ СИЛНО! СЦЕНАРИОТО ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ ЌЕ БИДЕ ОТФРЛЕНО! ЌЕ ИМА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СО ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ОТВОРЕНИ ЛИСТИ! ПОЛИТИЧКАТА МАПА ЌЕ ДОЖИВЕЕ ПРОМЕНИ НА ПОДОБРО! ТАТКОВИНАТА МОРА ДА ИМА ПРАТЕНИЦИ СО ИНТЕГРИТЕТ КОИ ЌЕ МИСЛАТ СО СВОЈА ГЛАВА! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


26 март 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА НОВИОТ ПАЗАР ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ НЕМАКЕДОНСКА ВЛАДА ИЗНЕДРУВА НЕМАКЕДОНСКИ КАНДИДАТ! ПРЕТСЕДАТЕЛСКИОТ КАНДИДАТ НА ЗАЕВ И АХМЕТИ Е МАЛЦИНСКИ КАНДИДАТ! СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ НЕ Е ПОДДРЖАН ОД МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! ЗАТОА СЕ ПРАВАТ НОВИ СРАМНИ ПОЛИТИЧКИ ПАЗАРИ НА ШТЕТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ! ОВАА ИЗРОДНИЧКА ПОЛИТИКА ЌЕ ГИ НАПРАВИ МАКЕДОНЦИТЕ ГОСТИ ВО СОПСТВЕНАТА ЗЕМЈА!

З

аев треба вечер на ТВ дуелот со Мицкоски да соопшти дали е точно тврдењето на Артан Груби дека со Стево Пендаровски како Претседател на Републиката, ДУИ ќе добие свој Гувернер на Народната Банка. На тоа ли мислеше Заев кога ветуваше дека 2019 ќе била економска година? Кој е ставот на Заев, Димитров, Шекеринска и Пендаровски за најавите на Груби дека целат на премиерската и претседателската функција во блиска иднина? И на тоа ли се спремни за да се обидат да останат на власт? До каде ќе оди ова лудило? Има ли граница за раздавањето на Македонските национални интереси? Кога е „едно општество за сите“ зошто Заев не побара, а Ахмети не се согласи Македонец да биде градоначалник на Тетово? Анкетата која вчера беше објавена, покажува дека 18%

од анкетираните се уште не одлучиле за кој кандидат да гласаат, а 17,9% ниту еден кандидат не е прифатлив. Тоа се вкупно 35.9% кои не им веруваат на политичките партии и лажните ветувања.

ИМАМЕ ЗНАЕЊЕ, ИСКУСТВО, ВОЛЈА И СИЛА ДА СИ ГО ВРАТИМЕ ТОА ШТО НИ ПРИПАЃА. МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА ЌЕ БИДЕ ВОЗОБНОВЕНА КАКО НАЈЕФИКАСЕН ПРОТИВ ОДГОВОР НА СИТЕ НАПОРИ ЗА НИШТЕЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА И ИДЕНТИТЕТ! НЕМА ПОВЕЌЕ КОМПРОМИСИ НА НАША ШТЕТА!

ИМЕТО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА НЕ Е ОДОБРЕНО ОД МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! НИТУ ЕДНА ПОЛИТИЧКА СТРУКТУРА НЕМА МАНДАТ ДА ГО СМЕНИ ИМЕТО И ИДЕНТИТЕТОТ! ЗАТОА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ МАКЕДОНСКОТО ИЗБОРИ ОД САМИОТ СОНЦЕ ЌЕ ОСТАНЕ СТАРТ СЕ НЕЛЕГИТИМНИ! НАЈСВЕТЛИОТ СИМБОЛ НА ТАТКОВИНАТА! МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЌЕ ГО ОТФРЛИ НИКОГАШ СЕВЕРНА, ПРЕДАВНИЧКОТО МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! СЦЕНАРИО ЗА ЛАЖНА ЛЕГИТИМАЦИЈА НА УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ НЕ МОЖАТ ДА Претседател, УСПЕАТ БЕЗ ГРУБ И ДРЗОК ФАЛСИФИКАТ. МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА 08 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019


25 март 2019

НЕМОЈТЕ ДА СЕ КРИЕТЕ ЗАД СТЕРИЛНИ СООПШТЕНИЈА И ИЗЈАВИ! ЈАВНОСТА ИМА ПРАВО ДА ЗНАЕ КАКОВ ЕПИЛОГ СЛЕДИ ОД ГРЧКО – МАКЕДОНСКИОТ КОМИТЕТ ЗА РЕВИЗИЈА НА ИСТОРИЈАТА!

К

адарот на СДСМ, Виктор Габер пред еден месец најави дека на оваа средба ќе се отвори дискусија за дефинирање на поимот Македонски „иредентизам“ кој Заев, Димитров и Шекеринска со Договорот со Ципрас прифатија да биде отстранет од сите Македонски учебници по историја. Маркос Боларис, кој е на чело на Грчката комисија, обзнани дека нивните позиции се нашите наставници во предавањата да избегнуваат иредентизам, ревизионизам, од учебниците да се отстранат античките симболи и картите на голема Македонија. Грчкиот Претседател Прокопис Павлопулос не пропушти да се закани со блокада на нашата ЕУ интеграција ако немакедонската Влада не биде дисциплинирана во отстранување на од нив замислениот иредентизам. Претходно, на Бугарско – Македонскиот Комитет за ревидирање на нашата историја, од Директорот на Институтот за национална историја, Драѓи Ѓорѓиев, дознавме дека за да ги задоволиме Бугарските негатори на Македонскиот идентитет ќе треба да прифатиме дека Цар Самоил и Кирил и Методиј не биле Македонци, туку космополити и припаѓаат на регионалното историско и културно наследство.

ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА ЈАВНО ПОТВРДИЈА НЕКОЛКУ ПАТИ ДЕКА ЗА НИВ МАКЕДОНЦИТЕ ВО ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА СЕ

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ГРЧКО – МАКЕДОНСКИОТ КОМИТЕТ ЗА РЕВИЗИЈА ЕЛЕМЕНТ КОЈ ЗБОРУВА ЈАЗИК РАЗЛИЧЕН ОД ГРЧКИОТ, НО ТОА БИЛО ВНАТРЕШНО ПРАШАЊЕ НА ГРЦИЈА. ИСТОВРЕМЕНО ГОРДО НАЈАВИЈА ДЕКА НА СПОМЕНИЦИТЕ ЌЕ СТАВАТ ПЛОЧКИ СО НАЗНАКА ДЕКА СЕ ОД ХЕЛЕНСКО ПОТЕКЛО. МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА САКА ДА ЗНАЕ ДАЛИ ЗАРАДИ ПРЕДАВСТВАТА, ВО УЧЕБНИЦИТЕ ЌЕ СТОИ ДЕКА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ПРИПАЃА НА ХЕЛЕНИЗМОТ ЗАТОА ШТО Е РОДЕН ВО КУКУШ? ДАЛИ И КАКВА ПЛОЧКА ИЗРОДИТЕ ЌЕ ЗАЛЕПАТ НА НЕГОВИТЕ СПОМЕНИЦИ? ЗОШТО ЗА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ НЕ ВАЖИ ИСТАТА ОСТАПКА КАКО ЗА ЦАР САМОИЛ И МАКЕДОНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ? ЗОШТО 09 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

АНТИЧКО НАСЛЕДСТВО Е САМО ГРЧКО, А НАШАТА ИСТОРИЈА Е ЗАЕДНИЧКА? НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА БРУТАЛНО РАЗДАВА СЕ ШТО Е СВЕТО И МАКЕДОНСКО! ЗА ТОА ЌЕ ПОНЕСЕ ОДГОВОРНОСТ И ЌЕ СЕ СООЧИ СО ГНЕВОТ НА НАЦИЈАТА! НИЕ НЕ СМЕ ХИБРИДНА НАЦИЈА! МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА ЌЕ БИДЕ ВОЗОБНОВЕНА! МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ ЌЕ ПРОДОЛЖИ ДА СВЕТИ СИЛНО! СЕ ШТО Е НАШЕ ЌЕ СИ ВРАТИМЕ, ОВОЈ ПАТ БЕЗ КОМПРОМИСИ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


22 март 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА НАЈАВАТА ЗА ФОЛКСВАГЕН НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА 2 ГОДИНИ НЕ УБЕДУВАШЕ ДЕКА ОД ПРЕДАВСТВАТА АИР ЌЕ ВИДАТ ГРАЃАНИТЕ! ТВРДЕА ДЕКА РАЗДАВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ЌЕ ПРЕДИЗВИКА НАПЛИВ НА СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ! ДУРИ ВО ЈАНУАРИ ЗАЕВ ЈАВНО СООПШТИ ДЕКА КОГА МЕРКЕЛ МУ ЧЕСТИТАЛА МУ ВЕТИЛА ПОМОШ ЗА КРУПНА ГЕРМАНСКА ИНВЕСТИЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА! МЕДИУМСКИТЕ ГАВАЗИ НА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ПИШУВАА ДЕКА СЕ РАБОТИ ЗА ФАБРИКА НА ФОЛКСВАГЕН

Ш

ДРУГО НИКОГАШ НЕ ГИ НИ БИВАЛО!

арените лаги на Заев, Димитров и Шекеринска се разобличуваат секојдневно. Ако е точно дека Фолсваген донел одлука да инвестира во Србија, приказните на изродите дека ЕУ и НАТО по автоматизам ќе донесат инвестиции се тешка манипулација. Изродите заради својата неспособност изгубија фабрика за 300 илјади возила и 4,5 милијарди евра извозна вредност на годишно ниво. Фолсфаген ќе вработеше 5000 Македонски граѓани од кои 650 инжењери.

МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЌЕ ЈА ПОРАЗИ ОВАА ПОГУБНА ПОЛИТИКА КОЈА СЕКОЈДНЕВНО И НАНЕСУВА ШТЕТА НА ТАТКОВИНАТА. НИЕ ИМАМЕ И ПОЛИТИЧКА ВОЛЈА И ЗНАЕЊЕ ДА ГИ ИСПРАВИМЕ НЕШТАТА. МАКЕДОНСКАТА ЕКОНОМИЈА МОЖЕ И МОРА ДА ПРОДУЦИРА НОВИ ИНВЕСТИЦИИ И РАБОТНИ МЕСТА!

И ПО ЦРВЕНКОВСКИ ЗАЕВ!

Се повторува неспособноста на владите на СДСМ. Во времето на НИКОГАШ СЕВЕРНА, Црвенковски и Петковски во МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! 1995 беше пропуштена ОСВЕН ЗА МЕНУВАЊЕ можноста Ауди да влезе во Ѓорѓија Џорџ Атанасоски УСТАВ, ЗНАМЕ, ИМЕ И Македонија. Претседател, ИДЕНТИТЕТ ЗА НИШТО МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА 10 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019


21 март 2019

ЗАЕВ, ДИМИТРОВ, ШЕКЕРИНСКА И ПЕНДАРОВСКИ СЕ ПЛАШАТ ДА ИЗУСТАТ МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК! ТОЛКУ Е ОЧИГЛЕДЕН СТРАВОТ ДА НЕ ИМ СЕ НАЛУТИ ГРЧКАТА ВЛАДА ШТО ПРОСТО Е НЕДОСТОИНСТВЕНО КОЛКУ СЕ ПОСВЕТЕНИ ВО ПОНИЖУВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА!

А

јде Заев нека каже како топонимите Кукуш, Воден, Сер, Солун и останатите кои Грција насила ги смени после Букурешкиот договор, можат да бидат хеленска традиција? Како може било кој Македонец да се прави со сила будала и да тврди дека Македонскиот јазик кој го зборуваат нашите браќа и сестри во Егејска Македонија, е внатрешно прашање на Грција? Што ќе пишува сега во учебниците по историја? Зарем Гоце Делчев кој е роден во Кукуш ќе припаѓа на хеленизмот? Во која предизборна програма Заев го вети овој национален срам? Кој и даде мандат на немакедонската Влада да ја клекнува Татковината на колена? Како може било кој од изродите и понатаму без срам да тврди дека е зачуван Македонскиот идентитет кога секојдневно граѓаните се сведоци дека прифатиле дека ние сме нова, хибридна нација?

ЧЛЕНСТВОТО ВО НАТО АЛИЈАНСАТА Е ОДАМНА ЗАСЛУЖЕНО! АРМ СО ДЕЦЕНИИ УЧЕСТВУВА ВО СИТЕ МЕЃУНАРОДНИ МИРОВНИ МИСИИ!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ИНТЕРВЈУТО НА ЗОРАН ЗАЕВ ЗА МИА ОД БРИСЕЛ НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА Е ВО ТЕШКА ЗАБЛУДА КОГА ВЕРУВА ДЕКА ОВА МОЖЕ ДА БИДЕ ЛЕК ЗА РАЗДАВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! САМО ПРОДОЛЖЕТЕ ДА ЈА РАЗГНЕВУВАТЕ МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА! ЌЕ СЕ ЧУДИТЕ НА РЕЗУЛТАТОТ НА СЛЕДНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ! МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЌЕ 11 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

ПОБЕДИ И СИЛНО ЌЕ ЈА КАЗНИ ОВАА СРАМНА ЕПИЗОДА ВО МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА! МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА ЌЕ БИДЕ ВОЗОБНОВЕНА! МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ ЌЕ ПРОДОЛЖИ ДА СВЕТИ СИЛНО! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


20 март 2019

ДАТУМОТ ЗА СТАРТ ЗА ПРЕГОВОРИ СО ЕУ ВИСИ ЗАРАДИ НЕСПОСОБНОСТА НА АКТУЕЛНИТЕ ФУНКЦИОНЕРИ!

З

аев, Димитров и Шекеринска примија отрезнувачки пораки од Брисел. Како што и предвидовме, немакедонската Влада лажеше дека предавството е гаранција за експресна интеграција во ЕУ. Европската Комисија преку Могерини и Хан ја испорача фактурата. Реформи во правосудството, организираниот криминал и јавната администрација. При тоа назнаката е прецизна, не само да се донесат, туку и да се спроведат ЕУ законите. Земајќи предвид дека кампањата за претседателските избори започнува на 1 април, прашање е дали ќе се донесат воопшто, а камоли да се спроведат неопходните закони до јуни, како временска одредница за одлуката дали ќе се отпочнат преговорите.

БРИСЕЛ ОПРАВДАНО СТРАВУВА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ! Предупредувањето од ЕУ дека и од успешноста на претседателските избори

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА ЕУ ПЕРСПЕКТИВИТЕ зависи дали Македонија ќе добие датум оди на директна адреса на немакедонската Влада. Еве зошто! Во моментот кога одлучи спротивно од волјата на Македонската нација да ги раздава светото Македонско име и идентитет, партиите од владејачката коалиција ја преземаа целата одговорност. Опозицијата ќе си го сноси својот дел од одговорноста за предавството на нивните пратеници.

БАРАМЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СО ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ОТВОРЕНИ ЛИСТИ. СЕ ШТО Е НАШЕ ЌЕ ВРАТИМЕ НАЗАД! ВЕТУВАМЕ ОБНОВУВАЊЕ НА ДРЕВНАТА МАКЕДОНСКА ДИНАСТИЈА СО НЕМАКЕДОНСКАТА ГЛАВНИОТ СИМБОЛ ВЛАДА ЌЕ БИДЕ ПОД НА НЕПОКОРОТ – ПРИТИСОК И ПОСТОИ МАКЕДОНСКОТО РИЗИК ДА СЕ ОБИДЕ СОНЦЕ! ДА ГИ ФАЛСИФИКУВА ИЗБОРИТЕ! НАШАТА БОРБА ГРАЃАНИТЕ НЕМА ДА ДОПРВА ПОЧНУВА – ГО ВЕРИФИКУВААТ БЕЗ КОМПРОМИСИ! ПОДМОЛНОТО СЦЕНАРИО! НИКОГАШ СЕВЕРНА, ТАТКОВИНАТА Е МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! ПОВРЕДЕНА И НЕМА ДА ДОЗВОЛИМЕ ДА УСПЕЕ ПРОЕКТОТ ЗА Ѓорѓија Џорџ Атанасоски УНИШТУВАЊЕ НА Претседател, МАКЕДОНСКАТА МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА ДРЖАВА И НАЦИЈА! 12 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019


19 март 2019

НЕ ПОСТОИ ПРАВДА АКО Е СЕЛЕКТИВНА! КОГА ОПСЕГОТ НА ПРАВДАТА ЗАВИСИ ОД ПОЛИТИЧКИ ПАЗАР ТОГАШ ПРАВОСУДСТВОТО ЗА НЕКОЈ Е МАЈКА ЗА ДРУГ МАЌЕА!

Б

ез тенденција или потреба да коментираме судски пресуди, чувствуваме обврска јавно да реагираме со став за изречените судски казни за дел од обвинетите во Собраниските инциденти од 27 април 2017 година. Нема дилема дека при упадот во Македонското Собрание како и во дејствијата кои беа направени внатре има сериозни сомневања за сторени кривични дела. Затоа за се’ што е докажано логично е да има соодветна судска разврска. Но, целосно е неприфатливо НЕКОИ ПОДОБНИ само заради тоа што гласаа за срамното предавство да бидат амнестирани, а другите да добијат огромни казни затоа што не се пратеници или немаат вредност за политички пазар. Се разбира, повеќе од очигледна е попустливоста на Судот за оние кои „проговорија“ и се обидоа товарот да им го префрлат на другите. Што е пораката? Ако имате со што да се пазарите, слободно кршете закони!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ИЗРЕЧЕНИТЕ КАЗНИ ЗА ИНЦИДЕНТИТЕ НА 27 АПРИЛ 2017 ДА НЕ СЕ ЗАБОРАВИ! ВО МАКЕДОНИЈА СО СРАМЕН ПОЛИТИЧКИ ПАЗАР БЕА АМНЕСТИРАНИ ХАШКИТЕ СЛУЧАИ. ТАЛАТ ЏАФЕРИ СТАНА МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА, А НА 27 АПРИЛ 2017 БЕШЕ НА СИЛА ПОСТАВЕН И НА ПРЕТСЕДАТЕЛСКАТА ФОТЕЉА ВО МАКЕДОНСКОТО СОБРАНИЕ! ОСОМНИЧЕНИТЕ ЗА ПЕТКРАТНОТО УБИСТВО НА СМИЛКОВСКО ЕЗЕРО СЕ БРАНАТ ОД СЛОБОДА, А ДВАЈЦА ОД НИВ СЕ ВО БЕГСТВО НА КОСОВО И СЕ УШТЕ НЕМА ЕКСТРАДИЦИЈА! ОДГОВОРНОСТ НЕМА! НЕМА ОДГОВОРНОСТ НИТУ ЗА БЕГСТВОТО 13 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

НА НИКОЛА ГРУЕВСКИ! КОГА ВЕЌЕ СУДСКИОТ ПРОЦЕС ЗА 27 АПРИЛ ИМАШЕ ПОЛИТИЧКИ МИРУДИИ, ДРЖАВАТА ТРЕБАШЕ ДА НАЈДЕ НАЧИН ЕМ ДА ПОКАЖЕ ДЕКА НАСИЛСТВОТО НЕ СЕ ТОЛЕРИРА, НО ДЕКА ИМА МИЛОСТ ЗА ОНИЕ КОИ ЗАНЕСЕНИ ОД ПАТРИОТСКИ ПОБУДИ! ВАКА СЕ ПОТВРДУВА ДЕКА МАКЕДОНЦИТЕ СИ ВАДАТ ОЧИ МЕЃУ СЕБЕ А ВИСТИНСКИТЕ ТЕРОРИСТИ СЕ ДАЛЕКУ ОД ДОФАТОТ НА ПРАВДАТА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


18 март 2019

МАКЕДОНСКАТА АЛИЈАНСА КАКО И СЕКОГАШ ДАВА ЦЕЛОСНА ПОДДРШКА НА НАШИТЕ БРАЌА И СЕСТРИ ОД ЕГЕЈСКА, ПИРИНСКА МАКЕДОНИЈА И ЦЕЛИОТ РЕГИОН. ТОА Е НАША СТРАТЕШКА ОПРЕДЕЛБА ОД КОЈА НЕ ОТСТАПУВАМЕ!

О

тец Никодим Царкњаз ги разобличува лагите на немакедонската Влада! Македонците во Егејска Македонија се 100% против капитулантскиот Договор Заев – Ципрас! Тие никогаш нема да прифатат дека се „одредена категорија население која не зборува грчки, туку друг јазик“. Македонците од Егејска Македонија се понижени кога раководството на нивната матична земја вели дека вековната борба за нивниот идентитет, човекови и демократски права е внатрешно прашање на Грција. Имаат тешка горчина во душите бидејќи се пуштени низ вода од изродите! Пред три дена Димитров на своја кожа ги почуствува „придобивките“ од Договорот Заев – Ципрас во Грчкиот Парламент. Портпаролот на радикалната „Златна Зора“ тргна физички да се пресметува со него и урлаше „Македонија е Грчка“. И види чудо, нема ниту една сериозна официјална реакција од Грчка страна, која ќе го осуди ова однесување.

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА РАЗГОЛУВАЊЕТО НА ПРЕДАВНИЧКИТЕ ЛАГИ ПРЕДАВНИЦИ ПРОДОЛЖЕТЕ ДА ТРЧАТЕ ДА ГИ МЕНУВАТЕ ИМИЊАТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА ДА ИМ СЕ ДОДВОРУВАТЕ НА ГРЧКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ. ТИЕ НЕ СМЕНИЈА НИТУ ЕДЕН НАЗИВ, НЕ СМЕНИЈА НИТУ ЕДНА ПОЛИТИКА! ДОДЕКА ТАМУ ГИ СЛАВАТ НИВНИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ, ВИЕ СИТЕ НАС КОИ СИ ЈА САКАМЕ ТАТКОВИНАТА И СЕ БОРИМЕ ЗА СВЕТОТО МАКЕДОНСКО ИМЕ НЕ НАРЕКУВАТЕ РЕТРОГРАДНИ СИЛИ! СЕ ЛАЖЕТЕ КОГА МИСЛИТЕ ДЕКА ЌЕ НЕ ОБЕСХРАБРИТЕ СО ЛЕПЕЊЕ РАЗНИ ЕТИКЕТИ! НИКОГАШ НЕ СМЕ БИЛЕ ПОМОТИВИРАНИ ЗА ДЕМОКРАТСКА БОРБА! БИДЕТЕ СИГУРНИ, МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА НЕМА НИКОГАШ ДА ВИ ГО ЛЕГИТИМИРА ПРЕДАВСТВОТО. ОВАА СРАМНА ЕПИЗОДА ВО МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА ЌЕ ЗАВРШИ! НИКОЈ НЕ УСПЕАЛ ДА НИ ГО ОДЗЕМЕ НАЈСВЕТОТО, НЕМА НИ ВИЕ! ВАШЕТО ПРОВИДНО СЦЕНАРИО НЕМА ДА УСПЕЕ! ПОСТОИ ПОЛИТИЧКА СИЛА И ВОЛЈА ДА СИ ВРАТИМЕ СЕ’ НАЗАД. ОВОЈ ПАТ БЕЗ КОМПРОМИСИ! МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА СО СИТЕ СВОИ КОРЕНИ ЌЕ СЕ ВОЗОБНОВИ! МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ ЌЕ СВЕТИ ВЕЧНО!

НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

14 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019


15 март 2019

Помина една недела од фамозното интервју на претседателскиот кандидат на Ахмети и Заев за „Јутарњи лист“

Ч

екаме официјален став на немакедонската Влада за скандалозното тврдење на Стево Пендаровски дека Македонија и БиХ ќе бидат колатерални жртви на евентуалната поделба на Косово. Бидејќи вообичаено, функционерите молчат, еве ние од Македонската Алијанса ги отвораме прашањата кои се исклучително важни за иднината на Татковината.

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ИНТЕРВЈУТО НА СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ ЗА ХРВАТСКИ „ЈУТАРЊИ ЛИСТ“ ЕЛЕМЕНТ, ЧУМУ ДВОЈАЗИЧНОСТ, ЧУМУ ОТКАЖУВАЊЕ ОД НАШИТЕ БРАЌА И СЕСТРИ ВО ЕГЕЈСКА И ПИРИНСКА МАКЕДОНИЈА, ЧУМУ ПРЕИМЕНУВАЊЕ НА АЕРОДРОМ, АВТОПАТИШТА, ИНСТИТУЦИИ, ЧУМУ БЕГАЊЕ ОД АНТИЧКОТО НАСЛЕДСТВО, ЧУМУ ДУИ ДА МУ НАЛОЖУВА НА СДСМ ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ КАНДИДАТ, АКО ПОКРАЈ СИТЕ ПРЕДАВСТВА, ТЕРИТОРИЈАЛНИОТ ИНТЕГРИТЕТ НА МАКЕДОНИЈА И ВО НАТО НЕ Е СИГУРЕН?

ОБЕЗБЕДАТ АЛБАНЦИТЕ.

ОВА Е ОДНАПРЕД ДОГОВОРЕНО СЦЕНАРИО! МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЌЕ ГИ ОТФРЛИ РЕЗУЛТАТИТЕ НА ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ ШЕКЕРИНСКА СО СИТЕ СИЛИ БИДЕЈЌИ ЌЕ БИДАТ ЈА УБЕДУВАА НЕЛЕГИТИМНИ! МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ДЕКА ПРОМЕНАТА НА МОРА ДА СЕ ОБЕДИНИ ПОД УСТАВНОТО ИМЕ Е ЕДИНСТВЕНИОТ СИМБОЛ НЕОПХОДНО ЗА КОЈ ЈА ПРЕТСТАВУВА ПОЛНОПРАВНО ЧЛЕНСТВО МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА – ВО НАТО СО ШТО НАШИОТ ЗНАМЕТО, МАКЕДОНСКОТО ТЕРИТОРИЈАЛЕН НАЦИОНАЛНО СОНЦЕ, ИНТЕГРИТЕТ НИКОЈ ПОВЕЌЕ СИМБОЛОТ НА НЕ МОЖЕ ДА ГО ДОВЕДУВА МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЈА ВО ПРАШАЊЕ? КОЕ СДСМ ЗАЛУДНО ГО МАКЕДОНСКА НАЦИЈА ПРОДАДЕ УШТЕ ВО АКО ПРЕТСЕДАТЕЛСКИОТ НИКОГАШ НЕМА ДА ИМ ПОЧЕТОКОТ, ВО 1995 КАНДИДАТ НА ПРОСТИ НА ПРЕДАВНИЦИТЕ. ГОДИНА! ЈАС ВЕ УВЕРУВАМ НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ЛАЖАТ, МЕНУВААТ СТАВОВИ, ДЕКА МОЖЕМЕ СЕ ДА СИ ТВРДИ ДЕКА МАКЕДОНИЈА Е ПОСВЕТЕНО РАЗДАВААТ СЕ ВРАТИМЕ СТО НИ ПРИПАЃА ВО РИЗИК АКО СЕ ПОДЕЛИ ШТО Е СВЕТО И НАС МАКЕДОНЦИТЕ. КОСОВО, ТОГАШ НЕКОЈ МАКЕДОНСКО, НАПРАВИЈА ЛАЖЕ? КЛУЧНОТО ПРАШАЊЕ ОД ТАТКОВИНАТА НАРОДОТ Е СИЛА, А НА КОЕ ДОЛЖАТ ОДГОВОР ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН СИЛАТА ЈА ИМАТЕ ВИЕ! ЗАЕВ, ДИМИТРОВ, ПОЛИГОН! ШЕКЕРИНСКА, АХМЕТИ И НИКОГАШ СЕВЕРНА, ПЕНДАРОВСКИ Е ЧУМУ ЗАТОА ТИТО ПЕТКОВСКИ МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! КАПИТУЛАЦИЈА ПРЕД НЕСРЕЌНО ЈАВНО ПРИЗНА ГРЦИЈА И БУГАРИЈА, ЧУМУ Ѓорѓија Џорџ Атанасоски ДЕКА СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ ОХРИДСКИОТ РАМКОВЕН НЕ УЖИВА ДОВЕРБА ОД ДОГОВОР ДА БИДЕ Претседател, МАКЕДОНЦИТЕ И ДЕКА СЕ ВЕШТАЧКИ НАМЕТНАТ ЗА ОЧЕКУВА ГЛАСОВИТЕ ДА ГИ МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА КОНСТИТУТИВЕН УСТАВЕН 15 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019


14 март 2019

ПРОСТО Е ТАЖНО КОЛКУ НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА Е ПОСВЕТЕНА ВО СПРОВЕДУВАЊЕТО НА ПРЕДАВСТВОТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ!

С

амо во последните неколку дена Заев, Димитров, Шекеринска беа принудени да потврдат официјално дека ги пуштиле низ вода нашите браќа и сестри од Егејска Македонија, испратија упатство до медиумите и новинарите дека мора да ги употребуваат новите имиња на Државата и институциите и „за сега“ ја отфрлија иницијативата за размена на споменикот на Александар Македонски со „Тркачот“ од Атина. За размената се уште немало официјална иницијатива, што не значи дека ќе нема. Веројатно се чека поволен момент!

ЗАЕВ, ДИМИТРОВ, ШЕКЕРИНСКА И ПЕНДАРОВСКИ НЕ СМЕАТ НИ ДА ГИ СПОМНАТ МАКЕДОНЦИТЕ ОД ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА! НЕ ПОСТОИ ПОГОЛЕМ НАЦИОНАЛЕН СРАМ ОД ТОА МАКЕДОНЦИТЕ ОД ВЛАДАТА ВО МАТИЧНАТА ДРЖАВА ДА СЕ НАРЕКУВААТ „ОДРЕДЕНА КАТЕГОРИЈА НА НАСЕЛЕНИЕ КОЈА НЕ ЗБОРИ ГРЧКИ, ТУКУ ГОВОРИ НА ДРУГ ЈАЗИК“! АКО СЕ КАЖЕЛО ДЕКА СЕ МАКЕДОНЦИ КОИ

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПОНИЗНОСТА НА НЕМАКЕДОНСКАТА КОН ГРЧКАТА ВЛАДА ГОВОРАТ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, ТОА СПОРЕД ИЗРОДИТЕ, БИЛО МЕШАЊЕ ВО ВНАТРЕШНИТЕ ПРАШАЊА НА ГРЦИЈА! ПРЕДАВНИЦИ, А НЕЛИ Е МЕШАЊЕ ВО ВНАТРЕШНИТЕ РАБОТИ ДА ТИ НАМЕТНУВААТ НОВО УСТАВНО ИМЕ И ИДЕНТИТЕТ? ИЛИ ТОА Е ТРИУМФ ЗОШТО ЌЕ СТАНЕМЕ ПОЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА НАТО АЛИЈАНСАТА? СЕГА КОГА ЌЕ СТАВАТЕ ПЛОЧКИ НА СПОМЕНИЦИТЕ ДЕКА СЕ ОД ХЕЛЕНСКО ПОТЕКЛО, ШТО ЌЕ СТАВИТЕ НА СПОМЕНИКОТ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, ДЕКА Е „ГРЧКИ МАКЕДОНЕЦ“ ИЛИ „ОДРЕДЕНА КАТЕГОРИЈА ЖИТЕЛ“ БИДЕЈЌИ Е РОДЕН ВО КУКУШ? СТРАНСКИ ОКУПАТОРИ ДА БЕВТЕ, ПОВЕЌЕ МИЛОСТ И ПОЧИТ ЌЕ ИМАВТЕ КОН МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, ИСТОРИЈА И 16 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

НАСЛЕДСТВО! ЗАПОМЕНТЕ, НИТУ ЧЛЕНСТВОТО ВО НАТО И ЕУ, НИТУ МЕД И МЛЕКО ДА ПОЧНЕ ДА ТЕЧЕ ПО УЛИЦИТЕ НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ УТЕХА ЗА ИЗГУБЕНА НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ, ДОСТОИНСТВО И ИДЕНТИТЕТ! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ ВЕ КАЗНИ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СО ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ОТВОРЕНИ ЛИСТИ! ОВАА СРАМНА ЕПИЗОДА ВО МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА ЌЕ ЗАВРШИ! НИКОЈ НЕ УСПЕАЛ ДА НИ ГО ОДЗЕМЕ НАЈСВЕТОТО, НЕМА НИ ОВИЕ ИЗРОДИ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


09 март 2019

ПОТЦЕНУВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ПРОДОЛЖУВА!

П

олека се одмотува клопчето! Се разбиструва матната вода! Заев, Димитров, Шекеринска потврдуваат дека се плашат од гневот на сопствениот народ. Првите чекори на Стево Пендаровски кој најмногу се посветени на гласачите Албанци, даваат одговор зошто првенците на СДСМ чекаа Ахмети да им го избере најподобниот кандидат.

СМИСЛЕНАТА ИТРОШТИНА НЕМА ДА ПОМИНЕ! Ставот на Пендаровски дека тој како Македонец би сакал да се поништи Договорот Заев – Ципрас, да се преговара од почеток и да издејствува нов подобар Договор, но тоа според него било невозможно, е тажен и јалов обид да се амортизира предавството на Македонските национални интереси. Тоа што Пендаровски избега од Македонското Собрание за да не гласа за предавството, не може да го амнестира. Тој е кандидат и експонент на политичари кои со умисла ги прифатија сите уцени на Бугарските и Грчки иредентисти. Од тоа бегање

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА СТАВОТ НА С.ПЕНДАРОВСКИ ЗА ДОГОВОРОТ ЗАЕВ - ЦИПРАС нема! Уште посрамно е што Пендаровски беше директен сведок на противправното вето на Караманлис и Бакојани на НАТО Самитот во Букурешт во 2008 со кое брутално беше прекршена Времена Спогодба заради што Грција е осудена од Хашкиот суд. Како советник на двајца претходни Претседатели, Пендаровски многу добро знае дека ниту една политичка структура претходно не била подготвена да отиде толку далеку во раздавањето на Македонските национални интереси. Македонскиот народ стана жртва на неколкумина уценети политичари со болни амбиции по секоја цена да прифитираат од предавството на сопствената Татковина и народ!

Е ПОЗИТИВНА РАБОТА, НО НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ ЛЕК ЗА ПОНИЖЕН НАРОД! ГРАЃАНИТЕ НИКОМУ НЕ ДАЛЕ МАНДАТ ДА ГО РАСПРОДАДЕ СВЕТОТО МАКЕДОНСКО ИМЕ И ИДЕНТИТЕТ! НЕМА ПРОЧКА ЗА ПРЕДАВСТВАТА! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА!

НЕМА ДА ДОЗВОЛИМЕ ДА НИКОГАШ ШИРИТЕ СЕВЕРНА, ДЕМАГОГИЈА И ПРАВИТЕ ПСИХОЗА. МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! НИШТО НЕ Е Ѓорѓија Џорџ Атанасоски ЗАВРШЕНО! ЧЛЕНСТВОТО ВО Претседател, НАТО АЛИЈАНСАТА

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

17 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019


07 март 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА ДОКУМЕНТИТЕ НА ВАТИКАН ЗА МАКЕДОННИЈА ВО 17 ВЕК

ДОКУМЕНТИТЕ НА ВАТИКАН СЕ ФАКТИ ЗА ТЕЖИНАТА НА ПРЕДАВСТВОТО НА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА! СВЕТАТА СТОЛИЦА ДАВАЛА СТИПЕНДИИ НА МАКЕДОНЦИ, СРБИ И БУГАРИ ВО 1619 ГОДИНА! ВО 17 ВЕК ВАТИКАН РАЗЛИКУВАЛ МАКЕДОНЦИ ОД БУГАРИ И СРБИ! ТОА Е ВИСТИНАТА!

С

НАЈАМЕРИКАНСКА ПАРТИЈА ВО ТАТКОВИНАТА КОЈА СО ДЕЦЕНИИ СЕ ЗАЛАГА ЗА ЕУ И НАТО НО СОГЛАСНО МЕЃУНАРОДНАТА ПРАВДА, ИМ ПОРАЧУВА НА СИТЕ ЗАСИЛЕНИ И ЗАБЛУДЕНИ ПОЛИТИЧАРИ – МАКЕДОНСКИОТ НАРОД Е ПОГОЛЕМ И ПОСИЛЕН ОД ПРЕДАВСТВАТА КОИ ГИ НАПРАВИВТЕ. СМЕ ИЗДРЖАЛЕ И ПОСТРАШНИ РАБОТИ ЌЕ ВЕ ИЗДРЖИМЕ И ВАС! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД Е ЖИЛАВ И ЌЕ ВИ ЈА ИСПОРАЧА ФАКТУРАТА! ПОРАНО ИЛИ ПОДОЦНА!

ега нека ни објаснат Заев, Димитров и Шекеринска зошто го прифатија иредентизмот на Бугарските националисти кои тврдат дека не постои Македонска нација и дека се до 20 век никој не зборувал за етнички Македонци. Или радикализмот на негаторот Андреј Ковачев кој излезе со идиотско тврдење дека Британскиот Би Би Си грешел што не констатирал дека во Егејска Македонија живееле Бугари, а не Македонци. Како тоа Ватикан тврди дека во 1620, на колеџот во Лорено, студирале 3 Македонци со стипендија на Светата Столица, а Заев, Димитров и Шекеринска прифаќаат дека Кирил и Методиј не може да бидат Македонци туку космополити. До сега ние што го браниме светото Македонско име и идентите од изродите и нивните слуги бевме критикувани дека сме националисти, дека сме ретроградни сили, русофили, кои не сме и сакале добро на Македонија и Македонскиот народ. Еве јавно прашуваме, дали и Ватикан и Британски Би Би Си работат за руски интереси и сакаат да и наштетат на немакедонската Влада?

ПОТЦЕНУВАЊЕТО НА СОПСТВЕНИОТ НАРОД Е МНОГУ ОПАСНО ПОЛИТИЧКО ДЕЛУВАЊЕ! НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА СЕ СОГЛАСИ НА СИСТЕМАТСКО И ЕТАПНО РАЗДАВАЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ! ТРОЈЦА ПРЕДАВНИЦИ АЛЧНИ ЗА

ВЛАСТ ГИ ПРИФАТИЈА СИТЕ ГРЧКИ И БУГАРСКИ УЦЕНИ! ТОА СЕ ФАКТИ ОД КОИ НЕМА БЕГАЊЕ! НЕ МОЖЕ ЧЛЕНСТВОТО ВО НАТО ДА БИДЕ ЛЕК ЗА ПОНИЖЕН НАРОД! МАКЕДОНСКАТА АЛИЈАНСА КАКО 18 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


06 март 2019

ДРАГИ БРАЌА И СЕСТРИ МАКЕДОНЦИ,

Н

икогаш порано како нација не сме биле толку потценувани и омаловажувани. Немакедонската Влада итајќи во ревносното исполнување на предавството, сака да не анестезира, да предизвика апатија и да не внесе во колективна депресија во која ќе изгубиме надеж дека може да си го вратиме она што е наше. Затоа брзаат. Сетете се, што се направија за еден кус период. Ги сменија имињата на автопатот и аеродромот и им дадоа на Грците ексклузивно право дека се единствени наследници на Александар Македонски, се согласија на заедничко чествување на Илинденското востание со Бугарија, се откажаа од Македонците во Егејска и Пиринска Македонија, прифатија дека Цар Самоил и свети браќа Кирил и Методиј не се Македонци туку космополити, го сменија името и идентитетот спротивно на волјата на сопствениот народ. Нивната стратегија е на ура да го спроведат тоа што го ветиле. Додека народот тагува за едно предавство, тие веднаш прават друго. Не случајно едно последно истражување објавено на „Факултети“ дава крајно застрашувачки податок дека 83,7% од граѓаните би се иселиле од Македонија кога би им се укажала шанса. Македонците не гледаат иднина во сопствената Татковина. Е токму тоа сакаат да го постигнат Заев, Димитров и Шекеринска. Да останат само тие и нивните поддржувачки чиј единствен сон е доживотно да останат на државни јасли. Јас со

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ОТВОРЕНО ПИСМО ЗА КУКАВИЧКОТО БРИШЕЊЕ НА ПРИДАВКАТА „МАКЕДОНСКА“ ОД ИНСТИТУЦИИТЕ децении живеам на две адреси, во САД и Македонија. На професионален план успеав во најконкурентното општество на светот, но Ве уверувам ништо не ме прави посреќен и потажен од успесите или неуспесите на нашата заедничка Татковина. Душата и срцето ми се во Македонија. И затоа никогаш нема да се откажам. Се борам и ќе се борам со истата мотивација и желба за обединета и просперитетна Македонија. Вчера, немакедонската Влада со менувањето на имињата на институциите го потврди она за што долг период предупредувавме. Дрска лага е дека изродите на Македонскиот народ со предавничките договори со Бугарија и Грција ја обезбедиле придавката Македонски. Нема повеќе Македонска Радио Телевизија, ќе била Национална телевизија. Најголем дел од Македонската историја, традиција, културно и јазично творештво е документирано во МРТВ. Македонскиот идентитет се гради, чува и брани токму од МРТВ. Што е следно, нема да смеат да се емитуваат емисиите за страдањата на бегалците од Егејска Македонија, вистината за фашистичката окупација од Бугарија за време на втората светска војна, снимките од референдумот од 1991 кога Македонскиот народ кој гласаше за независна и суверена Република Македонија, а не за Република Северна Македонија? Срам и арам да им е! Не очајувајте. Не им ја 19 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

исполнувајте желбата на душманите и предавниците! Тие копнеат да ја задушат чистата Македонска мисла. Сакаат по секоја цена да создадат нова лажна немакедонска меморија. Сакаат да се заборави за што Македонските херои ги положуваа своите животи. Храброста и херојствата на Македонските синови и ќерки ги потсетува на нивните предавства. Најмакедонската телевизија ТВ СОНЦЕ ќе продолжи да се бори за зачувување на светото Македонско име и идентитет. Тоа е највисоката патриотска должност. На новите генерации да им се раскажува вистината за Македонија. Другите нека се плашат ние никогаш! ТВ СОНЦЕ ќе биде на страната на правдата и универзалните демократски вредности. Македонскиот народ ќе се избори да биде свој на своето. Никогаш не сме се предале, нема ни сега!

НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски


12 март 2019

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА БЛАГОДАРНОСТА НА СИА АНАГНОСТОПОЛУ КАКО ДА ПОСТОИ ТРКА ВО НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА КОЈ ПОВЕЌЕ ДА ГИ РАСПРОДАВА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ!

Д

очекавме Грчката Министерка Анагностополу јавно, преку нивната новинска агенција, да му се заблагодарува на Димитров што изјавил дека Македонскиот јазик нема врска со јазикот што го зборуваат „Грчките Македонци“! Замислете, Димитров кој потекнува од Егејска Македонија во името на Македонија признал дека неговите претци биле „Грчки Македонци“ и зборувале „Грчки Македонски јазик“!

ИЗРОДИТЕ И ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ БИДЕЈЌИ Е РОДЕН ВО КУКУШ Е „ГРЧКИ МАКЕДОНЕЦ“ КОЈ ГОВОРЕЛ НА „ГРЧКИ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК“? ПРЕДАВНИЦИ, ЗОШТО ПОСЛЕ БУКУРЕШКИОТ ДОГОВОР ГРЧКИТЕ ВЛАСТИ ГИ СМЕНИЈА СИТЕ МАКЕДОНСКИ ТОПОНИМИ АКО ТАМУ ЖИВЕЕЛЕ „ГРЧКИ МАКЕДОНЦИ“? ИМАТЕ ДА ВЕ ИЗЕДЕ ЛИ СОВЕСТ? СО ТУЃИОТ СРАМ! ПРЕДАВНИЧКИОТ ДОГОВОР ЗАЕВ – АЈДЕ ЗАЕВ, ЦИПРАС ГИ ПУШТИВТЕ ДИМИТРОВ И НИЗ ВОДА НАШИТЕ ШЕКЕРИНСКА ЗАЕДНО БРАЌА И СЕСТИ НИЗ СО ПЕНДАРОВСКИ ВОДА, СЕГА НЕКА ИЗЛЕЗАТ И НЕКА ДОЖИВУВААТ НИ ОБЈАСНАТ КАКВИ СЕ АСИМИЛАЦИЈА И ОД ТИЕ НИВНИ ВАС! ЗАМИСЛЕНИ „ГРЧКИ МАКЕДОНЦИ“? ДАЛИ НИЕ НЕ СЕ КОГА ВЕЛАТ ДЕКА ОДАТ ИДЕНТИФИКУВАМЕ СО ВО СОЛУН, ВОДЕН, НЕМАКЕДОНСКАТА КУКУШ ГОВОРАТ ВЛАДА! „ГРЧКИ МАКЕДОНСКИ МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК“? ДАЛИ СПОРЕД НАРОД НИКОГАШ НЕМА 20 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

ДА СЕ СОГЛАСИ СО ОВАА ПРЕДАВНИЧКА ПОЛИТИКА! БАРАМЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СО ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ОТВОРЕНИ ЛИСТИ! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ ЈА ИСПОРАЧА ПОЛИТИЧКАТА КАЗНА ЗА ИЗРОДИТЕ, ПОРАНО ИЛИ ПОДОЦНА! ОД ТОА НЕМА БЕГАЊЕ! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


11 март 2019 ЛИДЕРСКИТЕ СРЕДБИ СЕ ПАЗАРЏИСКИ ФОРМАТ! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД МНОГУ ЧЕСТО ВО ИЗМИНАТИОТ ПЕРИОД Е ЖРТВА НА СРАМНИ ПОЛИТИЧКИ ПАЗАРИ! СЕ ТРГУВАШЕ СО НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ, СЕ ТРГУВАШЕ СО ПРАВДАТА, СЕГА СЕ ТРГУВА СО РЕФОРМИТЕ И ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ! ВИДОВМЕ ОД АМНЕСТИЈА НА ХАШКИТЕ СЛУЧАИ ДО ДЕЛУМНА АМНЕСТИЈА ЗА ПРЕДАВНИЧКИ ГЛАСОВИ ЗА УСТАВНИ ИЗМЕНИ! ДОСТА Е! ЕУ, НАТО ИЛИ ИДНИНАТА НА СЈО СЕ САМО ПАРАВАН! ЛИЧНИТЕ И ТЕСНО ПАРТИСКИТЕ ИНТЕРЕСИ СЕКОГАШ ИМ СЕ НА ПРВО МЕСТО!

П

ретседателските избори се можност за граѓаните да испратат порака до немакедонската Влада. Но фактот што и СДСМ и ВМРОДПМНЕ се затскриваат зад наводни натпартиски кандидати, и едните и другите ќе се обидуваат резултатот да им го стават на товар на „жртвените јагниња“. Нивен е изборот за девалвирање на функцијата Претседател на Републиката!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ЛИДЕРСКАТА СРЕДБА ЗАЕВ - МИЦКОСКИ ДА СЕ ВОВЕДЕ ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА СО ОТВОРЕНИ ЛИСТИ. ИДНИТЕ ПРАТЕНИЦИ ТРЕБА ПРВО ДА БИДАТ ЛОЈАЛНИ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ А НЕ ДА ИМ РОБУВААТ НА ЛИДЕРСКИТЕ ИЛИ ЛИЧНИТЕ ИНТЕРЕСИ!

МАКЕДОНСКИОТ НАРОД БАРА ШАНСА ЗА КОНЕЧНО ДА ЈА ИСПОРАЧА НА ТАТКОВИНАТА ФАКТУРАТА ЗА И СЕ ПОТРЕБНИ ПРЕДАВСТВАТА И ПРЕДВРЕМЕНИ ПОНИЖУВАЊАТА! ПАРЛАМЕНТАРНИ СИТЕ ЌЕ ГО ИЗБОРИ! ДОБИЈАТ ТОА ШТО ПРЕТХОДНО МОРА ИМ СЛЕДУВА! 21 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


04 март 2019 Не постои поуверлива потврда дека Договорот со Бугарија е на наша штета од писмото на дежурниот Бугарски негатор на Македонскиот идентитет, Андреј Ковачев кој налудничаво го поучува Би Би Си дека во Егејска Македонија на почетокот на 20 век живееле Бугари. Цела среќа што не им напишал дека и Винстон Черчил имал Бугарски корени

ЛАГИТЕ ДЕКА ПРЕДАВСТВАТА СО БУГАРИЈА И ГРЦИЈА СЕ ЗАТВОРА ПРАШАЊЕТО ЗА МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ СЕКОЈДНЕВНО СЕ РАЗОБЛИЧУВААТ! Додека Македонските историчари по налог на Заев, Димитров и Шекеринска, им удоволуваат на Бугарските историчари со прифаќањето дека Цар Самоил и Кирил и Методиј не биле Македонци туку космополити, додека челникот на немакедонската Влада на јавна сцена ги опоменува Министрите да го користат Северна Македонија, додека Димитров во Грција за прашањето за нашите браќа и сестри во Егејска Македонија срамно изјави дека тоа е нивно внатрешно прашање во кое ние нема да се мешаме, соседите си продолжуваат со истата иредентистичка политика.

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПРОВОКАЦИЈАТА БУГАРСКИОТ ЕВРОПРАТЕНИК АНДРЕЈ КОВАЧЕВ Изборот на Ахмети за Претседателски кандидат е јасен. Стево Пендаровски е доказ дека Заев, Димитров и Шекеринска се преплашени од гневот на Македонскиот народ за предавствата што му ги направија. Ако беа сигурни дека народот е среќен со извесното членство во НАТО Алијансата со ново име и идентитет, ќе се кандидираа тие, а не Пендаровски.

ЧЛЕНСТВОТО ВО ЕУ, БУГАРИЈА И ГРЦИЈА ЌЕ ПРАВАТ ПРОБЛЕМИ!

НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! БЕГАЊЕ ОД ОДГОВОРНОСТ НЕМАКЕДОНСКАТА НЕМА! КОЈ ШТО СИ ВЛАДА ГИ ПРИФАТИ СЕЕЛ ТОА ЌЕ СИ СИТЕ ГРЧКИ И ЖНЕЕ! БУГАРСКИ УЦЕНИ, А МАКЕДОНСКИОТ НИКОГАШ НАРОД СЕ УШТЕ Е СЕВЕРНА, ЖРТВА НА НИВНИОТ МАКЕДОНИЈА СРЕДНОВЕКОВЕН ВЕЧНА! ИРЕДЕНТИЗАМ! НЕ МОЖЕ ЧЛЕНСТВОТО Ѓорѓија Џорџ Атанасоски ВО НАТО ДА БИДЕ Претседател, ЛЕК ЗА ПРЕДАВСТВАТА. МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА УШТЕ ОД СЕГА СЕ ГЛЕДА ДЕКА ЗА 22 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019


01 март 2019

НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА ПРОДОЛЖУВА ДА ЈА ДЕВАЛВИРА ПРЕТСЕДАТЕЛСКАТА ФУНКЦИЈА! ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА ЧЕКААТ АЛИ АХМЕТИ ДА ИМ ГО ИЗБЕРЕ КАНДИДАТОТ! А ДОДЕКА ЧЕКААТ ЛИЦИТИРААТ СО ПОНУДИ ЗА ДА ГО ОДОБРОВОЛАТ ВЕЧНИОТ ДУИ – ПАРТНЕРОТ ВО СИТЕ ВЛАДИ, ДА ИМ ДАДЕ ЗЕЛЕНО СВЕТЛО! Мината недела немакедонската Влада донела одлука да се формира Инспекторатот што произлегува од Законот за двојазичност. До вчера тврдеа дека ја чекаат Венецијанската Комисија да даде мислење а всушност ги задоволуваат апетитите на ДУИ. Овој Инспекторат ќе врши контрола дали се употребува Албанскиот јазик на целата територија и ќе изрекува казни од по неколку илјади евра. Денес, некој медиуми на Албански јазик пренесуваат дека наводно Заев на Ахмети му ветил дека следен Гувернер на Народната Банка ќе бил Албанец. На сцена се повторно срамни политички пазари за да вечерва Заев и Ахмети заедно го покажат „жртвеното јагне“.

НИТУ ЗАЕВ МОЖЕ ДА СЕ НАДЕВА ДА ПЛАНИРАНИТЕ ГЛАСОВИ ОД МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, НИТУ ПАК

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПАЗАРЕЊАТА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИОТ КАНДИДАТ НА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА АХМЕТИ ГИ ИМА ВО ЏЕБ АЛБАНСКИТЕ ГЛАСОВИ ЗА ДА ГИ ИСПОРАЧА ВО ПРВИОТ И ВТОРИОТ ИЗБОРЕН КРУГ. СИ ПРАВАТ ЕСАП БЕЗ КРЧМА! ВООПШТО НЕ Е СЛУЧАЈНО ШТО ШЕКЕРИНСКА И СПАСОВСКИ СЕ МИСЛАТ ДАЛИ ДА ВЛЕЗАТ ВО ПРЕТСЕДАТЕЛСКАТА ТРКА. ЗНААТ ДЕКА ВЕЌЕ НИШТО НЕ Е СИГУРНО! НЕ ГИ ПОТЦЕНУВАЈТЕ ГРАЃАНИТЕ! БЕЗ РАЗЛИКА НА ЕТНИЧКА ИЛИ ВЕРСКА ПРИПАДНОСТ ОГРОМНО Е НЕЗАДОВОЛСТВОТО! ЕДИНСТВЕНО ВИ СЕ 23 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

ВЕРНИ РОДНИНИТЕ И ПРИЈАТЕЛИТЕ КОИ ГИ ВДОМИВТЕ НА ДРЖАВНИ ЈАСЛИ! СЕГА ЌЕ ВИ СТИГНЕ ПРВАТА ФАКТУРА ЗА ДУШМАНСКИОТ ОДНОС КОН СЕ ОНА ШТО Е СВЕТО! НЕМА ПРОЧКА ЗА ПРЕДАВСТВАТА! НАШАТА БОРБА ДОПРВА ПОЧНУВА! НИКОГАШ СЕВЕРНА, МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


ИЗВОЗОТ ВО РУСИЈА Македонската економија во првите неколку месеци од годинава бележи зголемување на вкупниот извоз на пазарот во Русија за 41 процент, од кои само кај земјоделските и прехранбените производи растот изнесува 90 проценти за месец јануари, споредено со истиот месец минатата година

СЕ ОДВИВА НЕПРЕЧЕНО И БЕЛЕЖИ ПОСТОЈАН РАСТ

О

ва беше истакнато на свеченост по повод одбележувањето 14 години Македонско-руска стопанска комора тематски посветена на иднината на економските односи со Руската Федерација. Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски во своето обраќање истакна дека Руската Федерација е значаен трговски партнер на нашата земја и оти напорите на Владата се во насока на натамошно интензивирање на економската и секоја друга соработка. – Интензивирањето на економската и секаква друга соработка ќе биде централна тема и на идниот состанок на Меѓувладината македонско-руска комисија за трговско, економска и научно-техничка соработка кој оваа година во Скопје ќе се обнови по петгодишна пауза, рече Николовски. Рускиот амбасадор Сергеј Александрович Баздникин подвлече дека практични

резултати од заедничките напори на двете страни е токму зголемувањето на извозот на македонски производи на рускиот пазар во 2019 година за 41 процент, а, додаде, потпишани се и нови договори за извоз на македонски вина и на свежо овошје и зеленчук на пазарот на Руската Федерација. Најави дека наскоро земјата ќе ја посетат претставници од руското Росељхознадзор за да ги 24 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

решат некои од проблемите поврзани со привремена забрана за некои видови македонско овошје во Русија. – Резултатите од работата на Македонско-руската стопанска комора се евидентни. Сепак, не треба да останеме таму каде што сме. Се уште имаме значителен нереализиран потенцијал за соработка. Ние сме подготвени да соработуваме толку поинтензивно колку што сакате, рече Баздникин.


Главната цел на проектот беше да им помогне на националните, регионалните и локалните институции во долгорочното зајакнување на потенцијалите за социјален и економски развој преку одржливо користење на ресурсите на културното и природното наследство и креирање на регионални политики и механизми за децентрализација на овие сфери

В О М У З Е Ј О Т Н А Г РА Д С КО П Ј Е , СЕ ОДРЖА ПРОМОЦИЈА НА П У Б Л И К А Ц И Ј АТА

,,КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО ВО ДЕБАРСКО – РЕКАНСКИОТ РЕГИОН“

В

о Музејот на Град Скопје, (ППЛР), кој се реализираше во периодот од 2010 до 2016 се одржа промоција на година, со поддршка на Советот на Европа. Главната публикацијата ,,Културното цел на проектот беше да им наследство во Дебарско – помогне на националните, Реканскиот регион“, во регионалните и локалните издание на Управата за институции во долгорочното заштита на културното зајакнување на наследство, настаната како потенцијалите за социјален и резултат од активностите економски развој преку спроведени во рамките на одржливо користење на Пилот проектот за локален ресурсите на културното и развој на Дебар и Река природното наследство и 25 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

креирање на регионални политики и механизми за децентрализација на овие сфери. Од оваа причина, токму Дебарско-Реканскиот регион беше избран како пилот територија за имплементација на ППЛР, поради специфичноста, автентичноста, типологијата и бројноста на објекти и локалитети кои поседуваат вредности на културно наследство.


„МЕДЕНА ЗЕМЈА“ На 9 април е закажана проекција на филмот на отворањето на фестивалот „Магнифисент 7“ во Белград, а на 13 април следува гостување во Лондон, во рамките на „Рамки на репрезентација“ во Институтот за современи уметности на Велика Британија

М

акедонскиот документарен филм „Медена земја“ на режисерите Љубо Стефанов и Тамара Котевска, беше прикажан на 28 март на 43-то издание на Интернационалниот филмски фестивал во Хонгконг, на 3 април пак

НА ПОВЕЌЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛИ

ке биде прикажан во престижниот Музеј на модерна уметност (MoMA) во Њујорк, а на 8 април ќе ја има својата официјална европска премиера на филмскиот фестивал „Визионс ду реел“ во Нион, Швајцарија. На 9 април е закажана проекција на филмот на 26 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

отворањето на фестивалот „Магнифисент 7“ во Белград, а на 13 април следува гостување во Лондон, во рамките на „Рамки на репрезентација“ во Институтот за современи уметности на Велика Британија.


Р О М А Н Н А Г О Д И Н АТА Романот „Некој бил тука“ на Николина АндоваШопова е добитникот на престижната книжевна награда „Роман на годината“ за 2018 година, која ја доделува фондацијата за промоција и унапредување на културата „Славко Јаневски“.

Р

оманот „Некој бил тука“ на Николина Андова-Шопова е добитникот на престижната книжевна награда „Роман на годината“ за 2018 година, која ја доделува фондацијата за промоција и унапредување на културата „Славко Јаневски“. Издавач на романот е „Темплум. Годинава одлуката за наградата тајно, со мнозинство гласови ја донесе петчленото жири во состав: Фросина Пармаковска (претседателка и минатогодишна лауреатка), поетот Богомил Ѓузел, писателите Елизабета Баковска и Александар Прокопиев и претставничката на

,,НЕКОЈ БИЛ ТУКА,,

фондацијата, Катерина Богоева. На конкурсот пристигнаа 36 дела, а во финалето влегоа романите „Страв од варвари“ од Петар Андоновски, „Маџун“ од Влада Урошевиќ и „Некој бил тука“ од Николина Андова-Шопова. - „Некој бил тука“ е роман што се чита брзо и лесно, но истовремено е и приказна што не е ниту површна, ниту плитка. Тој е исклучително зрел и убедлив, тежок и емотивно напорен текст за читателот. Се работи за долготрајна и мачна себеотуѓеност, која, низ необична и нималку наивна игра со и во просторот, 27 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

резултира во едно неопходно и неизбежно себесретнување. Раскажувањето на АндоваШопова со леснотија го повлекува читателот во морето од сомнежи, стравови и сеќавања, при што е потребна подготвеност за веднаш и бескомпромисно да се нурне во длабокото – вели жирито. Николина Андова-Шопова (1978) за првата поетска книга „Влезот е од другата страна“ (2013) ја доби наградата „Мостови на Струга“. Книгата е издадена и на англиски јазик. Во 2014 година ја објавува втората поетска збирка „Поврзи ги точките“.  


П Р Е М И Е РА Н А Ф И Л М О Т Ми се јави еден ден Лабина и вели: ‘Дали виде, жена го фатила крстот во Штип?’ И така почнавме да го работиме сценариото, кое многу брзо се развиваше

М

и се јави еден ден Лабина и вели: ‘Дали виде, жена го фатила крстот во Штип?’ И така почнавме да го работиме сценариото, кое многу брзо се развиваше. Важно ми беше да го прикажам местото на жената во едно мало место, во попатријархална средина“, вели режисерката Теона

„ГОСПОД ПОСТОИ, ИМЕТО Й Е ПЕТРУНИЈА“

Стругар Митевска по македонската премиера на нејзиниот петти филм „Господ постои, името й е Петрунија“. Во продукција на „Сестри и брат Митевски“, филмот е инспириран од настанот што се случи на Водици во 2014, кога Борислава Васкова го фати крстот фрлен во реката Брегалница во штипско 28 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

Ново Село, за потоа да й биде одземен. Светската премиера на филмот беше на 10 февруари на 69. Берлински филмски фестивал, каде освои две награди, на Екуменското жири и на Здружението на германските кина за авторски филм, паралелни награди на Берлинале што ги доделуваат независни жирија.


Ова изложба е поставена на десет паноа на кои се прикажани бројни сведоштва од Македонскиот фронт, додека акцентот е ставен на секојдневниот живот на луѓето, особено цивилното население кое било зафатено од виорот на војната

В О М У З Е Ј – ГА Л Е Р И Ј АТА В О К А В А Д А Р Ц И Б Е Ш Е О Т В О Р Е Н А И С Т О Р И С К АТА ИЗЛОЖБА ПОД НАСЛОВ

„100 ГОДИНИ ОД МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ“

В

о Музеј – галеријата во Кавадарци беше отворена историската изложба под наслов „100 години од Македонскиот фронт“. Ова изложба е поставена на десет паноа на кои се прикажани бројни сведоштва од Македонскиот фронт, додека акцентот е ставен на секојдневниот живот на луѓето, особено цивилното население кое било зафатено од виорот на војната. Изложбата ја изработи Асоцијативата на наставници по историја на Македонија – АНИМ со финансиска помош и поддршка од Министерството за култура на нашата држава.

Досега изложбата која преку фотографии го опишува периодот на Првата светска војна беше отворено во повеќе градови во државата и насекаде остави силен впечаток 29 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 834 / Март 2019

кај посетителите. Реализацијата на изложбата „100 години македонски фронт“ во Кавадарци се реализира во соработка со гимназијата „Добри Даскалов“ и Музејгалерија.


Profile for Makedonsko Sonce

834  

Makedonsko sonce

834  

Makedonsko sonce

Advertisement