__MAIN_TEXT__

Page 1

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

MAKEDONSKO

S NCE

Година XX, Број 829, Октомври 2018

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

MONTHLY EDITION

П Р Е ТС Е Д АТ Е Л О Т Н А М А К Е Д О Н С К АТА А Л И Ј А Н С А

WEB ИЗДАНИЕ

ЃОРЃИЈА ЏОРЏ АТАНАСОСКИ ПРОДОЛЖУВА ДА ОСТАВРУВА СРЕДБИ СО АМЕРИКАНСКИ КОНГРЕСМЕНИ

WEB EDITION WEB ИЗДАНИЕ WEB EDITION WEB ИЗДАНИЕ

MONTHLY EDITION

www.makedonskosonce.com

Macedonian Sun

WEB EDITION

Macedonische Sonne Soleil Macedоnien

П И С М Е Н А Р Е А К Ц И Ј А З А П Р Е Д И С Т РА ГАТА З А П Р Е ТС Е Д АТ Е Л О Т Н А Р М , ЃО Р Ѓ Е И В А Н О В

П Р Е Т С ТА В Н И К О Т Н А Ф О Н Д А Ц И Ј АТА „ К О Н РА Д АДЕНАУЕР“ ВО МАКЕДОНИЈА, Ј ОХ А Н Е С РА И

ГРАЃАНИТЕ СЕ ЗАМОРЕНИ ОД ПОЛИТИКА, НЕ СЕ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ ТУКУ ПОПИС И ПРОЧИСТЕН ИЗБИРАЧКИ СПИСОК


Makedonskata Saga "Samo sonceto e postaro od Makedonija"

Bra}a i sestri, raska`uvajte ja bibliskata vistinska prikazna za Makedonija Makedonija

e edna!!!

11 октомври 2018

ЧЕСТИТКА ПО ПОВОД ПРАЗНИКОТ 11ТИ ОКТОМВРИ, ДЕНОТ НА НАРОДНОТО ВОСТАНИЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД

Претседателот на Македонската Алијанса, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски, по повод 11ти Октомври, денот на народното востание на Македонскиот народ, на своите сограѓани од Прилеп, но и на сите граѓани во Македонија и Дијаспората, ја упатува следната честитка: Низ вековите Македонскиот народ многу пати се дигал против тираните, но АСНОМ-ците се едни од тие кои ни ја подарија слободата во која живееме сега. Овие слободољупци оставиле аманет да ја чуваме со крв спечалената слобода на Татковината, аманет кој треба да се цени и почитува. За нас Македонците, Антифашистичката борба беше момент на национално будење, потврда дека сме спремни самостојно да ја одбраниме Татковината, и самостојно да ги удриме темелите за независна Република. Овој голем празник е причина повеќе за да се потсетиме дека Македонија е, и секогаш била на страната на прогресот, слободата и демократијата. Македонските граѓани знаеја да го изберат доброто наспроти злото, правдата наспроти неправдата и да застанат против фашизмот како едно од најголемите зла во човечката историја. Денес, ние Македонците продолжуваме по истиот пат, дека тој што тргнува против Македонија и Македонскиот народ порано или подоцна ќе изгори. Затоа, наша обврска е да ги чуваме светите спомени на нашите браќа и сестри кои храбро ги положија животите за идеалите на Македонскиот народ и ги удрија темелите на модерната Македонска држава. Наша обврска е и денес да ја одбраниме иднината на Татковината! За многу години нека ни е празникот! Бог да ја чува Македонија! Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

\or|ija - Xorx Atanasoski


Претседателот на македонската алијанса Ѓорѓија Џорџ Атанасоски продолжува да оставрува средби со американски конгресмени за поддршка на Република Македониа за зачувавање на уставоното име Република Македонија. За време на викендот Атанасоски оствари средба со конгресменот од републиканската партија од Западна Вирџинија Александар Ксавиер Муни како и со идниот конгресмен Michael Walts

И

наку Ѓорѓија Џорџ Атанасоски познат бизнисмен во Мајами, кој долги години живее во САД, голем Македонец патриот влубеник во неговата Македонија на средбата со двајцата републиканци побара поддршка и нивно лобирање кај претседателот на САД, Доналд Трамп за што е можно побрзо Македонија да стане членка во Нато – Алијансата под уставното име Република Македонија. „Мојата мисија е да придонесам за развој на Република Македонија. Затоа се трудам секојдневно да оставарам се повеќе средби со американски конгресмени. Тие ги запознаваа со случувањата во татковината. Исто така барам од нив да лобират кај претседателот Доналд Трамп да помогне за што поскоро членство на Република Македонија во НАТО-Алијансата“, изјави претседателот на Македонска Алијанса Ѓорѓија Џорџ Атанасоски. Атанасоски ги запозна двајцата републиканци и со неговите политички амбиции во неговата родна Македонија во која има голем удел кога станува збор за инвестирање на економски план. Истовремено побара поддршка или соработка за нови инвестиции во Република Македонија, објаснувајќи дека во неговата земја има големи можности да се инвестира.

П Р Е ТС Е Д АТ Е Л О Т Н А М А К Е Д О Н С К АТА А Л И Ј А Н С А

ЃОРЃИЈА ЏОРЏ АТАНАСОСКИ ПРОДОЛЖУВА ДА ОСТАВРУВА СРЕДБИ СО АМЕРИКАНСКИ КОНГРЕСМЕНИ

03 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018


ВМРО-ДПМНЕ ВМРО-ДПМНЕ вчера до Собранието поднесе Предлогзакон за амнестија за лица осомничени, обвинети или осудени за собраниските настани од 27 април. Премиерот Зоран Заев вели дека Предлог-законот за амнестија е неприфалив

ПОДНЕСЕ ПРЕДЛОГ ЗАКОН ЗА АМНЕСТИЈА ЗА НАСТАНИТЕ ОД 27 АПРИЛ

ВМРО-ДПМНЕ

предлага законот да биде донесен по скратена постапка, а очекувањата на опоцизиската пратеничка група се нивните колеги од владејачките партии конструктивно да учествуваат во дебатата за законот и дека не станува збор за лажно ветување за правда и национално помирување. Координаторот на пратеничката група на ВМРОДПМНЕ, Драган Данев апелираше до сите политички партии и до нивните лидери вклучувајќи го и премиерот Зоран Заев да го погледнат законот и да учествуваат во неговото донесување, а притоа доколку сметаат дека треба да поднесат и амандмани. Тој додава дека се подготвени да разговараат и преговараат и оти со овој закон се предвидува и се уредува начинот на ослободување од кривично гонење, запирање на поведените постапки и целосно ослободување

од издржување на казната затвор, а за кои постои основано сомнение дека сториле кривични дела. За, СДСМ, вели премиерот Зоран Заев, Предлог-законот за амнестија е неприфалив. Тој додаде дека откако ќе се формира националното тело за помирување низ него ќе треба се најдат механизмите за помирувањето. -Процесот почна во Македонија и затоа го формираме ова тело, тука во рамки 04 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

на невлијание врз правниот систем, во него ќе најдеме механизмите како тоа да го постигнеме, а ваквиот начин на пост фестум, откако се се реши да се наметнуваат такви решенија апсолутно ќе го девалвира целиот правен систем, додаде тој. Порача дека координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ќе има можност во тоа тело да ги претстави сите апскети на помирувањето.


31 октомври М А К Е Д О Н С К А А Л И Ј А Н С А Не постои поголем срам за правната држава да се поведува предистражна постапка за Претседателот на Републиката заради тоа што го брани Уставот и не го потпиша указот за прогласување на Законот за двојазичност и Договорот Заев – Ципрас, со кои се силува вољата на Македонскиот народ

И

тоа по анонимни кривични пријави! Тие што сакаат да го гонат Ѓорѓе Иванов и самите се свесни што прават и затоа кукавички се кријат!

ТАТКОВИНАТА СЕКОГАШ ПАТИ ОД СВОИТЕ ИЗРОДИ И ПРЕДАВНИЦИ! ПОРАНЕШНИ ПРИПАДНИЦИ НА УЧК ЌЕ ИЗВРШУВААТ НАЈВИСОКИ ДРЖАВНИ ФУНКЦИИ, А ЌЕ СЕ ГОНИ ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЗОШТО ГИ БРАНИ МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! АМНЕСТИРАА ХАШКИ СЛУЧАИ И ГИ ОСЛОБОДИЈА ОД КАЗНА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПРЕДИСТРАГАТА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РМ, ЃОРЃЕ ИВАНОВ СТОРИТЕЛИТЕ НА НАЈГНАСНИ КРИВИЧНИ ДЕЛА ПРОТИВ МАКЕДОНСКИТЕ БРАНИТЕЛИ, АМА ПОВАЖНО Е ДА СЕ ИЗГНАСИ И ДА СЕ ИЗВАЛКА ОНОЈ ШТО ГО БРАНИ СВЕТОТО МАКЕДОНСКО ИМЕ! Ја прашуваме немакедонската Влада и Јавното Обвинителство, зошто по службена должност не реагираа на насилниот избор на Талат Џафери за Претседател на Македонското Собрание, што беше и непосреден повод за немилите настани на 27 април? Заборавија ли како истиот Талат Џафери со читање литература го спречи донесувањето на Законот за бранители? Кои се виновниците за опструирањето и политизирањето попис на една статистичка операција како попис? Зошто не се отвора прашањето за прекршувањето на Уставот со тоа што шефот на Државата како надлежен за надворешната политика не беше инволвиран во процесот на преговори и склучување на До05 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

говорот Заев – Ципрас? Во чие име и со кој мандат се негира референдумската одлука од 30-ти септември на Македонскиот народ за најважното национално прашање? Нели е тоа кривично дело? Македонската Алијанса го охрабрува Претседателот, Ѓорѓе Иванов, да остане доследен на претходните позиции и да го издржи притисокот што му се прави. Највисока патриотска должност за Претседателот на Републиката сега да го преземе најголемиот дел од товарот на демократската битка за застанување на патот на немакедонската Влада и нејзините нови соработници. Ниту еден партиски лидер, претставник или функционер нема мандат да ја игнорира јасно изразена воља на Македонскиот народ, кој рече НЕ на предавството. Сите политичари МОРА да и служат на Татковината и на народот, а не Татковината да им служи ним! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


РА И : Ниската излезеност на референдумот е израз на се поголема замореност од политиката во Македонија. Многу граѓани се едноставно уморни од сите спорови во политиката, изјави претставникот на фондацијата „Конрад Аденауер“ во Македонија, Јоханес Раи на Македонскогерманскиот форум во Скопје „Градиме мостови - политики и економија“ -

ГРАЃАНИТЕ СЕ ЗАМОРЕНИ ОД ПОЛИТИКА, НЕ ПОТРЕБНИ ИЗБОРИ ТУКУ ПОПИС И ПРОЧИСТЕН ИЗБИРАЧКИ СПИСОК

В

еќе 3,5 години сум во Македонија и имав можност да запознаам многу луѓе. Мојот впечаток е дека се повеќе и повеќе граѓаните немаат желба да ги слушаат игрите на политичарите и да бираат она што се бара од нив „или си со нас или си против нас“, вели Раи. Посочува дека многу од граѓаните на Македонија одлучија да ја напуштат државата. - Триста илјади Македонци живеат во странство, меѓутоа има и други бројки кои велат дека тоа се можеби 400 илјади или половина милион. Никој точно не ја знае бројката на иселените Македонци, истакна Раи. Дојдено е времето, вели тој, да се запре овој одлив на мозоци, а за тоа е потребно да има политички систем и институции кои функционираат. - Моето мислење е дека сега по референдумот не се потребни нови избори. Она што е потребно е попис и прочистен Избирачки список. Простете што ќе го кажам и ова, но чудно е кога ни претседателот на Собранието не може да се најде на Избирачкиот список и не може да гласа на референдумот, вели Раи. 06 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018


30 октомври

Татковината е клекната на колена! И ДУИ не сака да остане покусо од Алијансата на Албанците и БЕСА!

Б

ујар Османи соопшти сметаат дека е нормално барање во Преамбулата на Уставот да се наведе и Охридскиот Рамковен Договор како конститутивен документ за државата, ставајќи го во контекст на Крушевската Република, АСНОМ и 8-ми септември. Многу лукаво и опасно! Охридскиот Рамковен е договор после воениот конфликт во 2001 и е целосно преточен во амандмани кои се составен дел од постоечкиот Устав. Дали по истата логика на Бујар Османи треба и Договорот Заев-Ципрас да стане конститутивен документ за новата Република Северна Македонија? Дали е ова стратегија на Заев и Ахмети да ја подготвуваат јавноста за содржината на амандманите?

ДОСТА ГО ПОНИЖУВАТЕ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! ДА НЕ ТРЕБА И СРАМНАТА АМНЕСТИЈА НА ХАШКИТЕ СЛУЧАИ ДА ЈА СТАВИМЕ КАКО ТЕМЕЛНА ВРЕДНОСТ НА УСТАВОТ? ИЛИ ДА ГО НАВЕДЕМЕ АХМЕТИ И ДУИ КАКО ВЕЧЕН КОАЛИЦИОНЕН ПАРТНЕР НА СИТЕ МАКЕДОНСКИ

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА СТАВОТ НА БУЈАР ОСМАНИ ПАРТИИ И ЕВРОПСКА ВРЕДНОСТ? МАКЕДОНСКИ ПРАТЕНИЦИ ВЕ ГРИЗЕ ЛИ БАРЕМ МАЛКУ СОВЕСТА? ЗАРЕМ МОЖЕ ОВА ДА МУ ГО НАПРАВИТЕ НА СОПСТВЕНИОТ НАРОД? Немакедонската Влада мора да се вразуми. Ова одење по тенка жица ќе им се удри од глава. Можат да ги злоупотребуваат до бескрај механизмите на власта, но не можат да го скршат националниот дух на Македонскиот народ! Татковината не може да биде плен на агендите на политичките партиии и личните интереси на лидерите! До вчера не лажеа дека Законот за двојазичност било последното барање на Албанскиот фактор. Сега се актуелни барањата за рамноправност меѓу Македонскиот и Албанскиот народ, амнестија на процеси од пред 10 години па 07 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

наваму, едноставно нема крај на лудилото и силувањето на Македонските национални интереси! Зошто Македонците во Албанија не се конститувен елемент?

ОВА НЕ СЕ ЕВРОПСКИ ВРЕДНОСТИ! ОВА Е ТЕРОР НАД МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! БРЗО ЌЕ ДОЈДЕ ВРЕМЕТО КОГА ИЗРОДИТЕ И ПРЕДАВНИЦИТЕ ЌЕ СЕ СООЧАТ СО СОПСТВЕНАТА ОДГОВОРНОСТ! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


29 октомври 2018

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА УСТАВНИТЕ АМАНДМАНИ Денес е 10 ден од кога 80 пратеници решија да не ја есапат вољата на Македонскиот народ и да извршат политичко силување на демократијата. Се очекува немакедонската Влада да ги достави до Македонското Собрание Уставните амандмани. Доаѓа моментот на вистината!

М

ДА ЈА ПОДЕЛАТ СКАНДИРАА ВО ОДГОВОРНОСТА! СОЛУН ДЕКА „МАКЕДОНИЈА Е Уште еднаш го реафирмираме ГРЧКА“! ЗАЕВ нашето барање Претседателот ТВРДЕШЕ ДЕКА СО на Републиката да издејствува ВОНРЕДНО ОБРАЌАЊЕ во КАПИТУЛАЦИЈАТА Македонското Собрание пред започнување на дебатата за ВО ПРЕСПА Уставните амандмани кои немаМАКЕДОНСКИОТ кедонската Влада ќе им ги ИДЕНТИТЕТ Е сервира на пратениците. Иванов има патриотска должност ЗАГАРАНТИРАН, А во рамки на своите Уставни надСЕГА БАРА лежности да ги брани Македонските национални интереси. ПРЕДЛОГ АМАНДМАН ЗА Ѓорѓија Џорџ Атанасоски НЕГОВО ДОПОЛНИТЕЛНО МАКЕДОНСКАТА Претседател, ЗАЈАКНУВАЊЕ! АЛИЈАНСА ГИ МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА НЕМАКЕДОНСКАТА ПОВИКУВА ВЛАДА Е СВЕСНА МАКЕДОНСКИТЕ ПРАТЕНИЦИ ДА СЕ ДЕКА ГНЕВОТ НА ОСВЕСТАТ! ДОСТА Е МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ СТАНЕ ОД ЛАГИТЕ НА УШТЕ ПОГОЛЕМ ПРЕДАВНИЦИТЕ! КОГА ЌЕ ГИ ВИДИ НЕКА СЛУШНАТ АМАНДМАНИТЕ! КАКО ВЧЕРА ГРЧКИТЕ ВОЈНИЦИ ЗАТОА МОЛАТ БОГА акедонскиот народ ќе го види предавството на Заев, Димитров и Шекеринска на дело! Сега капитулантскиот чин ќе добие своја форма и точно ќе се знае колку ќе боли доколку Договорот Заев-Ципрас на сила целосно се спроведе во Македонското Собрание. Пратениците ќе се соочат со суровата реалност и потенцијалната штета која треба да му ја направат на сопствениот народ. Треба да изгласаат обезличување на Татковината и Македонскиот народ за да спасат тројца предавници кои го ветиле невозможното.

08 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018


26 октомври 2018

Заради слабостите и неспособноста на немакедонската Влада постои сериозна опасност Македонскиот народ да стане гостин во сопствената Татковина! Албанскиот политички фактор продолжува да си ја доживува Македонија како сопствен плен!

Н

аместо да уценуваат со нивните барања за изедначување со Македонскиот народ, Села и Касами треба да објаснат зошто никогаш не побарале во овие 27 години, Албанските Влади да НЕ признаат под Уставното име? Зошто не се залагаат Македонците во Албанија да ги уживаат истите права како Албанците во Македонија? Нели Законот за двојазичност беше последното нивно барање со кое наводно целосно се заокружувал Охридскиот Рамковен Договор? Што е следно, ќе побараат бинационална надворешна политика? Кога ќе престане ова лудило и силување на Македонскиот народ? Ова ли се ЕУ и НАТО вредности за кои наводно се залагаат Заев, Димитров и Шекеринска? Вака ли ја замислуваат Европска Македонија? Резултатите на референдумот покажуваат дека и на Албанците им е доста од национализмот на

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА АМАНДМАНИТЕ НА БЕСА И АЛИЈАНСАТА НА АЛБАНЦИТЕ партиите. Сакаат да живеат подобро и да им се решат нивните економски проблеми, а не да им ги обезбедуваат привилегиите и фотељите на нивните политички претставници.

МАКЕДОНСКИТЕ ПРАТЕНИЦИ МОРА ДА СОБЕРАТ СИЛА И ДА КАЖАТ АМАН ДОСТА Е ОД ПОНИЖУВАЊАТА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! СЕ ИЗГЛАСА ДВОЈАЗИЧНОСТ И ТОА НЕ Е ДОВОЛНО! ТАТКОВИНАТА НЕ СМЕЕ ДА СЕ 09 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

РАСПРОДАДЕ ЗА ДА СЕ СПАСАТ ТРОЈЦА ПРЕДАВНИЦИ! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


25 октомври 2018

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ИНТЕРВЈУТО НА Н.КОSИЈАС ЗА „КРИТИ ТВ“

Полека но сигурно се одмотува клопчето околу оставката на Никос Коsијас. Интервјуто на поранешниот шеф на Грчката дипломатија за Критската ТВ покажува дека Алексис Ципрас во внатрешната Владина битка за концептите во надворешната политика, застанал зад радикалниот Министер за одбрана Панос Каменос.

З

начи, Грчкиот Премиер застанал зад позициите на Каменос дека Договорот Заев-Ципрас е политички мртов, ги преќутил сериозните обвинувања дека преговорите се лична игра на Коsијас, дека Џорџ Сорос ја финансира Грчката Влада за да „купува странци“ и индиректно го поддржал планот „Б“ предложен во Пентагон за формирање на Балкански безбедносен коридор како алтернатива за членството на Македонија во НАТО Алијансата. Уште повеќе Коsијас тврди дека без негово знаење постои согласност меѓу Ципрас и Каменос за да се отвори во Грчката Влада повторно прашањето за Договорот со Македонија во март пред гласањето на ратификацијата во Грчкиот Парламент. Каменос се заканува дека ќе ја турне Владата пред гласањето во Грчкиот Парламент и дека нема никогаш да се согласи името Македонија да биде содржано во решението на спорот.

МАКЕДОНСКИ ПРАТЕНИЦИ ОД

СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ И ДРУГИ ПАРТИИ СО КОЈ УМ ВЛЕТУВАТЕ ВО УСТАВНИ ИЗМЕНИ ПРОТИВ ВОЉАТА НА СОПСТВЕНИОТ НАРОД? ЗАРЕМ НЕ ЈА ПРЕПОЗНАВАТЕ НОВАТА ВАЛКАНА ИГРА НА ОФИЦИЈАЛНА АТИНА? ЦИПРАС ЈАВНО ЗБОРУВА ДЕКА ИМА МНОЗИНСТВО ДА ГО ПОМИНЕ ДОГОВОРОТ ВО ПАРЛАМЕНТОТ, А ТАЈНО СЕ ДОГОВАРА СО КАМЕНОС И КОSИЈАС КАКО ДА ГО МИНИРА! Македонската Алијанса ги повикува пратениците да излезат од партиските стеги и да престанат да се жртвуваат за 10 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

кариерите на тројца предавници кои не можат да го спроведат совојот кукавички чин. Има историски лекции на кои мора да се потсетиме. Ако Грција ја прекрши Времената Спогодба за што е осудена од Хашкиот Суд и пред 10 години му се спротистави на Претседателот на САД, Џорџ Буш, нема ниту една причина да веруваме дека сега ќе биде поинаку!

НЕ ВЕРУВАЈТЕ НА ШАРЕНИТЕ ЛАГИ НА НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА! НЕ ДОЗВОЛУВАЈТЕ УШТЕ ЕДНО ОГРОМНО ПОНИЖУВАЊЕ НА ТАТКОВИНАТА! ДА ГИ ЗАЧУВАМЕ МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


24 октомври 2018 Македонската Алијанса го поздравува ставот на Претседателот, Ѓорѓе Иванов, кој остана доследен на претходните позиции и силно го осуди срамното гласање на пратениците. Убедени сме дека е највисока патриотска должност за Претседателот на Републиката сега да го преземе најголемиот дел од товарот на демократската битка за застанување на патот на немакедонската Влада и нејзините нови соработници

Н

иту еден партиски лидер, претставник или функционер нема мандат да ја игнорира јасно изразена воља на Македонскиот народ, кој на 30-ти септември рече НЕ на предавството. Колку и да се правиме слепи и глуви, не може да не констатираме дека Татковината после пропаднатиот референдум и насилничкото гласање во Македонското Собрание влегува во драматична политичка криза. Затоа, ја користиме приликата да го повикаме Претседателот Иванов, сега кога работите ескалираат, кога Заев, Димитров и Шекеринска упорно продолжуваат да делуваат и работат спротивно на дадените гаранции и спротивно на Уставот, согласно неговата заклетва, да ги преземе сите неопходни чекори во согласност со неговите надлежности. Заев, Димитров и Шекеринска, како и сите други политичари МОРА да и служат на Татковината и на народот, а не Татковината да им служи ним! Сметаме дека Претседателот на Републиката треба да издејствува ВОНРЕДНО ОБРАЌАЊЕ во Македонското Собрание

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА СТАВОТ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РМ, ЃОРЃЕ ИВАНОВ пред започнување на дебатата за Уставните амандмани кои немакедонската Влада ќе им ги сервира на пратениците. Треба да им се стави јасно до знаење на пратениците дека влетуваат во многу опасно сценарио без извесен епилог. Сега ќе се соочат со болната реалност кога ќе видат каква штета треба да му нанесат на сопствениот народ. Треба да изгласаат обезличување на Татковината и Македонскиот народ за да спасат тројца предавници кои го ветиле невозможното. Македонските пратеници треба да разберат дека некој ги изложува на ризик да гласаат нешто што веќе не постои. Официјална Атина не може да испорача ратификација на Договорот Заев-Ципрас во Грчкиот Парламент. Побрзо ќе падне Владата на Ципрас отколку што ќе се случи тоа!

ПОЧИТУВААТ НИТУ ДОГОВОРОТ ЗАЕВЦИПРАС. МАКЕДОНИЈА САКА ВО ЕУ И НАТО АЛИЈАНСАТА НО ДОСТОИНСТВЕНО И СО КРЕНАТА ГЛАВА! БАРАМЕ НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА, ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА СО ОТВОРЕНИ ЛИСТИ ШТО ЌЕ ОВОЗМОЖИ НА БРЗИ ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ ДА СЕ ИЗБЕРАТ ПРАТЕНИЦИ КОИ ЌЕ МУ СЛУЖАТ ИСКЛУЧИВО НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, А НЕ КАКО ДО СЕГА НА НЕЧИИ ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ!

ДА НЕ ДОЗВОЛИМЕ НАЦИОНАЛИСТИТЕ ВО ГРЦИЈА ПОВТОРНО ДА НЕ ИЗМАМАТ. НЕ ЈА ПОЧИТУВААТ ВРЕМЕНЕТА СПОГОДБА, НЕМА ДА ГО

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски

11 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


22 октомври 2018 Политиката на две лица во Грчката Влада се засилува после предавничкото гласање во Македонското Собрание. Ципрас го поздравува стартот на Уставните измени во Македонија, а Каменос се заканува дека ќе ја турне Грчката Влада пред евентуалната ратификација на Договорот Заев-Ципрас во нивниот Парламент.

К

оsијас како директен егзекутор на Договорот мистеризно си замина од Грчката Влада, радикалниот Каменос кој не сака воопшто да слушне за можноста Македонија да биде содржана во решението за името, Ципрас го задржува. Каменос како Министер за одбрана во Пентагон констатира дека Договорот Заев-Ципрас е политички мртов и промовира Балкански безбедносен коридор во кој ја вклучува Македонија, како спротиставување на Руското влијание, а се подготвува да ја посети Москва како претходница на Ципрас.

ОФИЦИЈАЛНА АТИНА ПОВТОРНО ИГРА ВАЛКАНО! ЦИПРАС ЈА ЛАЖЕ МЕЃУНАРОДНАТА ЗАЕДНИЦА ДЕКА ЌЕ ЈА ПОМИНЕ РАТИФИКАЦИЈАТА ЗА ДА ГО ДРЖИ ПРИТИСОКОТ КОН ЗАЕВ. НЕ ПОСТОИ НИКАКВА РЕАЛНА ОСНОВА ДА ИМ СЕ

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА СЛУЧУВАЊАТА ВО ГРЦИЈА ВЕРУВА НА ГРЦИТЕ ДЕКА ЌЕ ГО ПОЧИТУВААТ ДОГОВОРЕНОТО. НЕ ЈА ПОЧИТУВАА ВРЕМЕНЕТА СПОГОДБА И ЗАТОА СЕ ОСУДЕНИ ОД ХАШКИОТ СУД. Македонските пратеници кои се уште веруваат во шарените лаги на Заев, Димитров и Шекеринска дека нивното велепредавство е гаранција за експресна евроатланска интеграција на Македонија, нека го слушнат Мицотакис, следниот Грчки Премиер кој тера кампања со ветување дека ќе го спречи Договорот Заев-Ципрас. Македонските пратеници на кои ќе им бидат сервирани амандманите со кои ќе се врши обезличувањето на Македонија и Македонскиот народ нека погледнат како нашите браќа и сестри од Егејска Македонија во Леринското село Пателе, во саботата беа држени во заложништво од неонацистите од Златна Зора кои сакаа да спречат еден Македонски културен собир. Е со аманд12 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

маните ќе треба да го избришите историскиот факт дека таму живеат Македонци!

ПРАТЕНИЦИТЕ СО ВРЕМЕ НЕКА СЕ ОСВЕСТАТ! ПРЕДАВНИЦИТЕ ГИ ТЕРААТ ДА ГО ОБЕЗЛИЧАТ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЗА НЕШТО ШТО ВЕЌЕ НЕ ПОСТОИ! ДОГОВОРОТ ЗАЕВЦИПРАС НЕ ПОМИНУВА ВО ГРЦИЈА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


20 октомври 2018

Драги браќа и сестри,

ГЛАВАТА ГОРЕ! НЕ ОЧАЈУВАЈТЕ! БОРБАТА ПРОДОЛЖУВА! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ПОМИНАЛ НИЗ МНОГУ ИСТОРИСКИ ПРЕМРЕЖЈА, ЌЕ ГО ПРЕБРОДИМЕ И ОВА ПРЕДАВСТВО! СЕКОЕ ЗЛО ЗА ДОБРО! ТОЈ ШТО ПОЛИТИЧКИ ЈА СИЛУВА ВОЉАТА НА СОПСТВЕНИОТ НАРОД, ПОРАНО ИЛИ ПОДОЦНА СИЛНО ЌЕ МУ СЕ УДРИ ОД ГЛАВА!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ОБРАЌАЊЕ ДО МАКЕДОНСКИОТ НАРОД

коалициони партнери. Кој сега ќе им верува? Кој ќе верува дека немакедонската Влада не се меша во судството, дека не врши притисоци или дека не ги ставала луѓето пред избор предавство или затвор? И покрај пелинот во нашите души, треба да бидеме рационални! Сега работите ќе бидат извадени до крај на виделина. Сите лаги ќе бидат целосно разобличени. И оние што се во заблуда и го поддржуваат Договорот Заев - Ципрас ќе се соочат со реалноста кога ќе видат амандманите. Ќе видат колку многу ќе боли! Не случајно Заев се служи со подмолни лаги дека бил согласен за прифати Велепредавниците Заев, амандмани кои ќе го зајакнеле Македонскиот Димитров и Шекеринска заедно со своите спонзори идентитет. Па нели не убедуваа дека со никогаш повеќе немаат кукавичкиот договор ова е право да ни беседат за затворено прашање? Лага некакви европски вредности и стандарди. Се до лага! Сите пратеници ќе имаат е дрска лага и промоција нови 100 дена да разберат на двоен морал. Тие што ги обвинуваа за тероризам, за дека Грција ги влече за нос и бара да изгласаат насилно уривање на обезличување на Уставниот поредок на Македонскиот народ и Република Македонија и повторно да не понижат. обид за нивно убиство, од Сите пратеници ќе имаат вчера им станаа 13 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

нови 100 дена за сопствено преиспитување, вреди ли за фотељите, привилегиите и кариерите на тројца предавници да одат спротивно од вољата на Македонскиот народ. Доаѓа моментот на вистината!

МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! БОГ ДА ЈА ЧУВА ТАТКОВИНАТА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


17 октомври 2018

Оставката на Коsијас е апсолутен доказ дека Договорот ЗаевЦипрас повеќе НЕ ПОСТОИ!

Н

адежта која немакедонската Влада се обидува да ја наметне кај Македонскиот народ, дека велепредавството е билет за експресна интеграција на Македонија во ЕУ и НАТО, се покажа дека е обична илузија! Ципрас ќе биде и Премиер и Министер за надворешни работи само за да продолжи уште некое време ја лаже меѓународната заедница дека неговата Влада навистина се уште може и сака да го реши спорот за името и со тоа да ја држи топката и притисокот во Македонскиот двор. Провидна и веќе 100 патти видена Грчка дипломатска игра! Македонската Алијанса со месеци предупредува дека не постои расположение во Грција да се ратификува и имплементира Договорот Заев – Ципрас. Повеќе децениското искуство од уцените, заканите, блокадите и ирационалните услови на различните политички раководства во Грција потврдува дека мнозинството нивни партии не отстапуваат од средновековните позиции дека според нив ние не смее да го користиме името Македонија во никаква форма, дека тие никогаш нема да го признаат

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ОСТАВКАТА НА Н.КОSИЈАС постоењето на Македонскиот народ без разлика каква меѓународна обврска ќе преземат. Не случајно Грција е осудена земја од Меѓународниот Суд во Хаг за

противправното вето на НАТО Самитот во Букурешт во 2008 што беше директно и брутално кршење на Времената Спогодба кои исто така ја потпишаа во 1995.

ПАРЛАМЕНТАРНАТА ДЕБАТА ЗА УСТАВНИ ИЗМЕНИ ТРЕБА ВЕДНАШ ДА СЕ ПРЕКИНЕ. ИГНОРИРАЊЕТО НА НАРОДНАТА ВОЉА Е ТЕЖОК ГРЕВ. ПРАТЕНИЦИТЕ СЕ ИЗЛОЖУВААТ НА НЕВИДЕН ПРИТИСОК ДА ИЗГЛАСААТ НЕШТО ШТО ВЕЌЕ НЕ ПОСТОИ ВО РЕАЛНОСТА! НАШИТЕ МЕЃУНАРОДНИ СОЈУЗНИЦИ ИМААТ МЕХАНИЗАМ ЗА ЕКСПРЕСНА ИНТЕГРАЦИЈА НА МАКЕДОНИЈА ВО НАТО АЛИЈАНСАТА. ОФИЦИЈАЛНА АТИНА КОНЕЧНО МОРА ДА ЈА ИСПОЧИТУВА ВРЕМЕНАТА СПОГОДБА И ХАШКАТА ПРЕСУДА И ДА ДОЗВОЛИ МАКЕДОНИЈА ДА СТАНЕ ПОЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА НАТО! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

14 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018


16 октомври 2018 Никос Коsијас не пропушти пред Советот за надворешни прашања на ЕУ повторно да ги испорача Грчките средновековни уцени и закани. Според него „Скопје требало да разбере дека нема решение без ратификација на преспанскиот договор“. Грчкото лицемерие и ароганција е повторно на сцена!

П

авлопулос, Мицотакис, Ципрас, Коsијас и Каменос се тие кои мора конечно да разберат дека Македонскиот народ за нивните ирационални, националистички барања за обезличување на 30-ти септември им одговори: „NO PASARAN“! Тоа е реалност која мора да ја прифатат! ДОСТА е од понижувања! Во 90-те ни сменија Устав, ни го избришаа сонцето од „Кутлеш“ од знамето, се потпиша Времена спогодба, ни ставија срамна референца БЈРМ, а Грција упорно не блокираше на патот на нашите евроатлански интеграции! Грција за своето хегемонско однесување кон Македонија е осудена од Меѓународниот Суд во Хаг. Со пресудата е констатирано дека Грција ги прекршила меѓународните обврски што ги преземала со Времената спогодба! Нивното вето на НАТО Самитот во Букурешт во 2008 е бесправно! Нема потреба од ширење паника и песимизам. И без кукавичкиот договор ЗаевЦипрас на сила се сите меѓународни правни механизми за брза интеграција на Македонија

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ИЗЈАВАТА НА Н.КОSИЈАС во НАТО Алијансата. СЕГА Е ВРЕМЕ ЗА Меѓународните сојузници НОВИ ИЗБОРНИ треба да обезбедат само доследно почитување на ПРАВИЛА, Времената спогодба и ВОВЕДУВАЊЕ НА Македонија може да стане веднаш полноправен член на ЕДНА ИЗБОРНА Алијансата со привремената референца БЈРМ. ЕДИНИЦА СО Преговорите за името под ОТВОРЕНИ ЛИСТИ! покровителство во ООН ќе продолжат за разликата која НА ПРЕДВРЕМЕНИ Грција ја има со нашето ИЗБОРИ ЌЕ СЕ Уставно име. Ништо повеќе! Македонската Алијанса има ИЗБЕРЕ НОВА разбирање за положбата во ВЛАДА КОЈА ЌЕ која се наоѓаат дел од опозициските пратеници и ЗНАЕ КАКО ДА ГИ нивните семејства. Не е едноставно да се биде дел од ЗАШТИТИ реваншистички прогон на МАКЕДОНСКИТЕ немакедонската Влада и тоа НАЦИОНАЛНИ за тероризам. Изродите на Македонскито народ се ИНТЕРЕСИ И политичко минато! Заев, РАМНОПРАВНО ДА Димитров и Шекеринска се развластени! Брзо ќе стигне ПРЕГОВАРА СО ЕУ! фактурата за нивната политичка одговорност за сето насилие кое му го прават Ѓорѓија Џорџ Атанасоски на сопствениот народ!

УСТАВНИ ИЗМЕНИ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ЗА НЕШТО ШТО ВЕЌЕ НЕ ПОСТОИ! 15 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


15 октомври 2018 Немакедонската Влада е во тежок очај! Цела недела ги слушаме Заев, Димитров и Шекеринска како тврдат дека речиси 20 опозициски пратеници биле подготвени да го гласаат нивното велепредавство, а денес актуелниот Премиер на јавна сцена понуди амнестија за настаните од 27 април!

Ј

асно е дека уште ќе се обидуваат со злоупотреба на сите репресивни методи на власта да скршат некои пратеници на ВМРО ДПМНЕ, но клучното прашање дали во владејачкото мнозинство сите се согласни да го поддржат обезличувањето на Македонскиот народ? Македонската Алијанса ги повикува пратениците на СДСМ, НСДП, ЛДП, ДОМ и другите, добро да размислат дали е умно по секоја цена да ги следат Заев, Димитров и Шекеринска. Ако не гласате бидете сигурни дека ќе застанете на вистинската страна на историјата! Не потклекнувајте на притисоците и лагите дека Македонија ќе се распадне ако не помине кукавичкиот Договор со Грција. Не е точно дека ако сте против Уставните измени, сте против ЕУ и НАТО Алијансата! Дали го знаете одговорот на Европските и Светски лидери на прашањето дали би го смениле името, идентитот и историјата на вашите народи и Држави? Јас сум го поставил во повеќе прилики и нивниот одговор е експлицитен - „NO WAY“! Ние ги разбираме нивните мотиви и стратешки интереси за да го поддржуваат договорот Заев – Ципрас, и нека бидат сигурни дека Македонија никогаш нема да го напушти стратешкиот колосек.

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ПЛЕНАРНАТА СЕДНИЦА ЗА УСТАВНИ ИЗМЕНИ Со досегашното учество во сите мировни мисии на Алијансата сме го потврдиле тоа! Македонскиот народ бара меѓународното право да важи за сите подеднакво. Ништо повеќе, ништо помалку! Ние никогаш нема да се согласиме да го погазиме сопственото достоинство и да ја платиме највисоката можна цена за полноправно членство во ЕУ и НАТО Алијансата. Ако Македонија која е на линија на неформалниот фронт меѓу истокот и западот, тогаш меѓународните сојузници нека ја одоброволат Атина конечно да ја почитува Времената спогодба и пресудата на Меѓународниот Суд во Хаг и со привремената референца БЈРМ веднаш да станеме полноправна членка на НАТО Алијансата!

УСТАВНИ ИЗМЕНИ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ЗА НЕШТО ШТО ВЕЌЕ НЕ ПОСТОИ! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД КАКО ЕДИНСТВЕН СУВЕРЕН ВЛАДЕТЕЛ СО 16 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

ИМЕТО И ИДЕНТИТЕТОТ ГО ДАДЕ СВОЈОТ ОДГОВОР НА 30ТИ СЕПТЕМРИ! ЕДВОСМИСЛЕНО ИСКАЖАНАТА ВОЉА СЕКОЈ МОРА ДА ЈА ПОЧИТУВА! Македонската Алијанса ги повикува сите пратеници да се обединат во одбрана на најсветото. Бидете уверени дека со една таква силна порака ќе се избориме за почит, дури и од нашите непријатели. Ќе го потврдиме вековниот НЕПОКОР на Македонскиот народ! Не делеле, не парчеле, не асимилирале, но националниот дух никогаш не ни го убиле! МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


12 октомври 2018

МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ГЛЕДА И СЛУША И ТОЧНО ПРОЦЕНУВА КОЈ НЕ ЈА ЕСАПИ НЕГОВАТА ВОЉА!

М

акедонскиот народ е единствениот суверен владетел со Уставните атрибути на Државата, Македонското име и идентитет! На 30-ти септември на Заев, Димитров и Шекеринска им го врачи одговорот за нивното велепредавство!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА ДЕБАТАТА ЗА УСТАВНИ ИЗМЕНИ измени? Зарем може со уценети, поткупени, исплашени пратеници да се силува Македонскиот народ? Дали избраниците на Македонскиот народ ги слушаат уцените на Касами и Села за изедначување на Македонскиот и Албанскиот народ? Нели Законот за двојазичност беше последното нивно барање со кое наводно целосно се заокружувал Охридскиот Рамковен Договор? Што е следно, Ахмети тркајќи се со Села и Касами ќе побара бинационална надворешна политика? За такви ли Европски вредности ќе гласаат?

Балкански безбедносен коридор кој ќе го спречи Руското влијание во регионот. Тоа е новата реалност.

ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА СЕ РАЗВЛАСТЕНИ! СЕГА ИМ СЛЕДУВА ПОЛИТИЧКА УСТАВНИ ИЗМЕНИ ОДГОВОРНОСТ! ЌЕ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ИМА НОВА ВЛАДА ЗА НЕШТО ШТО КОЈА ЌЕ БИДЕ ВЕЌЕ НЕ ПОСТОИ! КАДАРНА ДА ПРЕСТАНЕТЕ СО ПРЕГОВАРА СО ЕУ ФАРСАТА ВО СО ОДБРАНЕТИ МАКЕДОНСКИОТ ПАРЛАМЕНТ! НЕ ГО НЕ, НЕ, ИЗРОДИТЕ МАКЕДОНСКИ ИРИТИРАЈТЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД МНОГУ СЕ ЛАЖАТ! И ТЕНКОВИ НАРОД! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Дури и претседателот на немакедонската Влада е свесен што мисли Македонскиот народ за неговиот кукавички чин. Не случајно призна пред пратениците дека референдумот е неуспешен! Кој од пратениците сега ќе се дрзне да гласа за Уставните

НА УЛИЦИТЕ ДА ИЗВАДАТ, БАДИЈАЛА Е!

Договорот Заев – Ципрас веќе не постои! Панос Каменос среде Вашингтон на средба со Вес Мичел бара алтернативни решенија за 17 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


09 октомври 2018

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ЈАВЕН ПОВИК ДО ПРАТЕНИЦИТЕ ВО МАКЕДОНСКОТО СОБРАНИЕ Немакедонската Влада изврши ПОЛИТИЧКО САМОУБИСТВО! Без разлика дали Заев, Димитров и Шекеринска се уценети и мора да се обидат до крај да го исполнат предавството, за вчерашниот НОВ НИВЕН КУКАВИЧЛУК ПРОШКА НЕМА! Тргнаа против сопствениот народ не есапејќи го одговорот на Македонците на нивното манипулативно референдумско прашање! Поголем грев од тоа НЕМА!

С

ега жешкиот костен се префрли во Македонското Собрание. Свесни сме дека во специјалната војна против Татковината, изродите на Македонскиот народ се служат со најгнасни и подмолни притисоци врз пратениците и нивните семејства. Се закануваат, но се зборува и дека се нудат пари за да се обезбеди 2/3 мнозинство. Тоа е тежок скандал за кој некој ќе ОДГОВАРА! Ја користиме приликата во пресрет на празникот на револуцијата 11 октомври да ги повикаме пратениците да го слушаат гласот на Македонскиот народ. Нека се потсетат на Македонските херои од НОБ кои голи и боси, со тешки жртви ја одбранија Македонија и Македонскиот народ. Затоа што знаеа да го препознаат повикот на нивната генерација! Да се биде народен избраник е голема чест! Се разбира, тоа не значи само да се уживаат привилегиите, туку и да се одговори на вака сериозни историски предизвици. Дојде време да се види на дело кој е патриот, а кој предавник! Ова важи и за пратениците на опозицијата, но и за пратениците на владејачкото мнозинство. Секој од нив треба да биде свесен за последиците. Нека не потпаѓаат на лагите дека гласањето за Уставните измени е за иднината на Татковината. НЕ, тоа НЕ Е ТОЧНО! Гласањето е за продажба на светото Македонско име и бришење на историските корени на Македонскиот народ. И ние сме за ЕУ и НАТО Алијансата, ама не сме подготвени за тоа да се обезличиме. Не постојат пари, ветувања, привилегии, како што не

НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА И ДА ОБЕЗБЕДИ НЕКАКО 2/3 МНОЗИНСТВО СЕГА, НЕМА ДА ИМА СИЛА ДА ГО ДОДРЖИ ДО КРАЈ! УСТАВНИ ИЗМЕНИ НЕМА ДА ИМА! ТОЈ ШТО ТРГНАЛ ПРОТИВ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ ИЗГОРИ! ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА СЕ РАЗВЛАСТЕНИ! ПОРАНО ИЛИ ПОДОЦНА ТОА ЌЕ ИМ СТАНЕ УШТЕ ПОЈАСНО! може да има закана која може некого да натера да оди спротивно на вољата на Македонскиот народ!

ПРАТЕНИЦИТЕ КОИ НЕ МОЖАТ ДА ИЗДРЖАТ НЕКА СИ ДАДАТ ОСТАВКА! ПРЕДАВСТВАТА НЕ СЕ ПРОСТУВААТ НИКОГАШ! 18 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


08 октомври 2018

Има ли некој во немакедонската Влада кој го пече гризе совеста? Има ли барем еден од пратениците на владејачката коалиција кој ќе каже АМАН ДОСТА Е!

И

згласаа Закон за двојазичност, предавнички договори со Бугарија и Грција, и тоа не е доволно! Сега Касами и Села им испорачуваат на Заев, Димитров и Шекеринска нова уцена! Ќе предлагале и тие Уставни амандмани за изедначување на Македонскиот и Албанскиот народ! Има ли крај на предавствата на Татковината! Кој стигне го понижува Македонскиот народ! На крај ќе испаднеме гости во сопствената земја! Има ли некој во владејачките партии што ќе се одважи и ќе ги повика Албанските политичари да престанат да ја доживуваат Македонија како нивни плен? Каде се Заев, Димитров и Шекеринска да реагираат? Каде е ДУИ да излезе со осуда на ваквиот став? Нели Законот за двојазичност беше последното нивно барање со кое наводно целосно се заокружувал Охридскиот Рамковен Договор? Што е следно, Ахмети тркајќи се со Села и Касами ќе побара бинационална надворешна политика? Кога ќе престане ова лудило и силување на Македонскиот

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА УЦЕНАТА НА БЕСА И АЛИЈАНСАТА НА АЛБАНЦИТЕ народ? Ова ли се ЕУ и НАТО вредности за кои наводно се залага немакедонската Влада? Вака ли ја замислуваат Европска Македонија? Албанскиот политички фактор ги потценува нашите сограѓани Албанци. Резултатите на референдумот го покажуваат тој факт! И нив им е доста од националистичката реторика типична за 90-те години од минатиот век. Сакаат да живеат подобро и да им се решат нивните економски проблеми. Албанскиот политички фактор ќе може да изнесува вакви радикални барања тогаш кога некој од нив кога ќе побара од Албанската Влада да го признае Уставното име на Република Македонија и унапредување на правата на Македонците кои живеат таму.

УСТАВНИ ИЗМЕНИ НЕМА ДА ИМА! НЕМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА Е ВО БУНИЛО! ТРАГААТ ПО МНОЗИНСТВО ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ 19 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

НА НЕШТО ШТО ВЕЌЕ НЕ ПОСТОИ! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ГО ОДБИ НИВНОТО ВЕЛЕПРЕДАВСТВО! ЗАЕВ, ДИМИТРОВ И ШЕКЕРИНСКА СЕ РАЗВЛАСТЕНИ! ТОА Е РЕАЛНОСТА! СЕГА ИМ СЛЕДУВА ПОЛИТИЧКА ОДГОВОРНОСТ! ОД ТОА ПОРАНО ИЛИ ПОДОЦНА, НЕМА БЕГАЊЕ! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


04 октомври 2018

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СТАВ НА МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА ЗА ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ Ние одамна пред пропаднатиот референдум тврдевме дека единствен спас за Татковината се предвремени избори на кои Македонскиот народ ќе им испорача политичката казна на предавниците.

С

ега, откако Заев, Димитров и Шекеринска се целосно развластени, парламентарните избори се нужност. Но тие мора да се случат по нови изборни правила заради следните причини: Прво, со постоечкиот Изборен закон, Македонската Дијаспора е исклучена од можноста да има свои вистински претставници во Македонското Собрание. Второ, од досешното искуство јасно е дека пратениците во досегашните состави се слепи послушници на најголемите политички партии и заради тоа не смеат да мислат со сопствена глава и да носат одлуки по сопствено убедување. За нив интересот на Татковината и Македонскиот народ е помалку важен од нивните фотељи. За ова има безброј примери, од срамната амнестија на Хашките случаи, до изборот на Талат Џафери, па се до гласањето на кукавичките Договори со Бугарија и Грција. Трето, во предизборната програма оваа владејачка коалиција презеде обврска дека ќе го смени изборниот модел и ќе воведе една изборна единица.

ДОСТА ЛАЖЕТЕ! ПРЕДАВНИЧКИОТ ДОГОВОР СО ГРЦИЈА ВЕЌЕ НЕ ПОСТОИ! РОКОВИ НЕМА! НИТУ МОЖЕ НИТУ ЌЕ ИМА МНОЗИНСТВО ЗА УСТАВНИ ИЗМЕНИ! БАРАМЕ ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ОТВОРЕНИ ЛИСТИ! ТЕХНИЧКАТА ВЛАДА ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА СЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ ДА ЈА ВОДИ ЧЕСТИТ МАКЕДОНЕЦ, ИСКРЕН ПАТРИОТ КОЈ НЕ БИЛ ДЕЛ ОД ПРЕТХОДНИТЕ СРАМНИ ПОЛИТИЧКИ ПАЗАРИ, А КОЈ ЌЕ ГО ПРЕДЛОЖИ ДИЈАСПОРАТА! 20 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

ТАТКОВИНАТА НЕ СМЕЕ И ПОНАТАМУ ДА БИДЕ ЖРТВА НА ИЗБОРНИ МАНИПУЛАЦИИ! НИКОЈ ПОВЕЌЕ НЕ СМЕЕ ДА ЈА ФАЛСИФИКУВА ВОЛЈАТА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! ВО СЛЕДНИОТ СОСТАВ НА МАКЕДОНСКОТО СОБРАНИЕ МОРА ДА ИМА ХРАБРИ И ОДВАЖНИ ЛУЃЕ КОИ ЌЕ ЗНААТ КАКО СЕ БРАНАТ МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


03 октомври 2018

Жално е што дури и одредени Бугарски политичари се со помудри ставови од немакедонската Влада! Георги Прванов, кој 10 години беше Претседател на Бугарија, на свој начин ја прифати реалноста!

С

амо изродите на Македонскиот народ уште претаат и се обидуваат да создаваат лажна реалност. Веднаш после пропаднатиот референдум, социјалистот Прванов, кој има иста идеолошка матрица со Заев и Шекеринска, порача дека Бугарија треба да преземе иницијатива за влез на Македонија во ЕУ и НАТО Алијансата под Уставното име. Признава дека тоа е волјата на Македонскиот народ! Македонската Алијанса се согласува со пораката на Претседателот на Црна Гора, Мило Гуќановиќ дека ЕУ треба да се отрезни после референдумот во Македонија. ДА ТОЧНО Е ДЕКА ЕУ МОРА ДА СЕ ОСВЕСТИ! ЕУ мора да разбере дека не може повеќе да ги толерира заканите и уцените од Грција. ЕУ мора да ја почитува пресудата на Меѓународниот Суд во Хаг. ЕУ мора да го почитува универзалното демократско право на самоопределување на Македонскиот народ. ЕУ мора конечно да сфати дека Македонскиот народ многу сака да стане дел од

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗА СТАВОТ НА ГЕОРГИ ПРВАНОВ Европското семејство, но никогаш нема да биде подготвен да го промени името и да си ги избрише историските корени! Заев, Димитров и Шекеринска мора да се соочат со реалноста! После пропаднатиот референдум тие се развластени! Очигледно тоа му е јасно и на Али Ахмети и ДУИ кои тактизираат за предвремени избори!

на кои Македонскиот народ ќе гласа на слободен начин, фер и демократски согласно нови правила –

ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ОТВОРЕНИ ЛИСТИ! ДОСТА Е ОД ПАРТИСКИ ПОСЛУШНИЦИ ВО МАКЕДОНСКОТО КУКАВИЧКИОТ СОБРАНИЕ! ДОГОВОР ЗАЕВТАТКОВИНАТА НЕ ЦИПРАС ПОВЕЌЕ НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ ЖРТВА НА ПОСТОИ! ПРЕДАВНИЦИ ЗА МАКЕДОНСКИОТ ПАРИ И ВЛАСТ! НАРОД ГО ОДБИ МАКЕДОНСКИОТ ПРЕДАВСТВОТО! НАРОД САКА ДА УСТАВНИ ИЗМЕНИ ИЗБЕРЕ ВИСТИНСКИ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПАТРИОТИ КОИ ЌЕ ЗА НЕПОСТОЕЧКА ЗНААТ КАКО СЕ РАБОТА! НЕ ПОСТОИ ШТИТАТ МАКЕДОНСКИТЕ СИЛА ШТО МОЖЕ НАЦИОНАЛНИ ДА ГО НАТЕРА ИНТЕРЕСИ! МАКЕДОНСКИОТ

НАРОД ДА СЕ ОБЕЗЛИЧИ!

Македонската Алијанса одамна смета дека мора да има предвремени избори 21 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


02 октомври 2018

ПРЕСТАНЕТЕ СО ОБИДИТЕ ДА ГО СИЛУВАТЕ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД!

Н

емакедонската Влада е во паника! После недела и пропаднатиот референдум Заев, Димитров и Шекеринска и официјално се развластени! Блефот со предвремени избори е провиден и трагичен! Не само што пола Влада и пола пратеници од владејачкото мнозинство се против брзи избори од страв дали ќе се најдат на пратеничките листи, туку и ДУИ на чело со Али Ахмети не е расположен за ова сценарио на СДСМ. Предавниците го изгубија политичкиот легитимитет. За брзо време ќе им стане јасно дека нема никакви шанси да спроведат Уставни измени. Приказните за наводно освојување двотретинско мнозинство на брзи предвремени избори се бајки за мали деца! Ако се точни тврдењата на Бујар Османи дека на референдумот излегле околу 250 илјади Албански гласови, доколку се потврдат сомневањата дека околу 100 илјади гласови се постигнати со инжењеринг и фалсификат и ако се земат предвид околу 50 илјади гласови на партиите на помалите етнички заедници кои се дел од власта, тогаш во неделата предавниците едвај мобилизирале 266 илјади Македонци да излезат на гласање. Има 37.700 кои гласале против и 19.221 илјади неважечки гласачки ливчиња. Значи, немакедонската Влада едвај успеала да убеди 250 илјади граѓани да гласаат за нивното велепредавство!

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ПИСМЕНА РЕАКЦИЈА ЗА СТАВОТ НА ЗОРАН ЗАЕВ ПРЕДВРЕМЕНИ ИЗБОРИ ЌЕ ИМА ПО НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА! ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ОТВОРЕНИ ЛИСТИ! НА ПРЕДАВНИЦИТЕ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЌЕ ИМ ЈА ИСПОРАЧА ФАКТУРАТА! ПРВО ЌЕ СЕ СООЧАТ СО ПОЛИТИЧКА, А ПОСЛЕ И СО КРИВИЧНА ОДГОВОРНОСТ ЗА НИВНИТЕ ЗУЛУМИ! ЌЕ ДОЖИВЕАТ ЦУНАМИ! ЌЕ ИМА НОВО ДРЖАВНО РАКОВОДСТВО КОЕ ЗНАЕ КАКО СЕ ШТИТАТ МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ!

Димитров и Шекеринска Нобелова награда за нивните обиди да си го продадат сопствениот народ! Се согласуваме дека речиси и да нема друг таков пример во светската историја, така посветено некој да се труди да си ја обезличи Татковината! Ним одамна веќе не им е важно што мисли за нивните постапки Македонскиот народ! Само нека ги тргнат рацете од Македонија!

Конечно ги охрабруваме меѓународните авторитети што побрзо да им поделат на Заев,

Претседател,

22 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

НЕ ПОСТОИ ТАКВА СИЛА ШТО МОЖЕ НЕКОЈ ДА НИ ГО СМЕНИ НАШЕТО БИБЛИСКО ИМЕ МАКЕДОНИЈА! МАКЕДОНИЈА НЕМА НИКОГАШ НА НИКОГО ДА СЕ ИЗВИНУВА, БРАНЕЈЌИ ГО СВОЕТО ИСТОРИСКО НАСЛЕДСТСВО И НАЦИЈА! МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Ѓорѓија Џорџ Атанасоски

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


01 октомври 2018

БРАЌА И СЕСТРИ МАКЕДОНЦИ, Нашата мила мајка Македонија ПОБЕДИ! Уште еднаш покажавме дека тој што тргнува против Македонија и Македонскот народ порано или подоцна ќе ИЗГОРИ! МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА! Епилогот на референдумот е историски успех! Македонскиот народ си го одбрани светото Македонско име и идентитет! Дозволете од името на Македонска Алијанса и целата Дијаспора да упатам честитки за патриотизмот и манифестирањето на висока Македонска национална свест! Игнорирањето на референдумот беше единствено исправна одлука! Ја користам приликата да им се заблагодарам и нашите сограѓани од помалите етнички заедници кои ја испочитуваа волјата на Македонскиот народ, покажаа разбирање и застанаа заедно со нас во одбрана на Татковината! Предавниците се во шок! Самите организираа референдум и си го добија! До крај не веруваа дека Македонскиот народ ќе го одбие нивното велепредавство! Со сите притисоци, злоупотреби на власта, полнење на кутии,

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

ЧЕСТИТКА ЗА ИСТОРИСКИОТ УСПЕХ здружени „топ-тан“ со сите Албански партии, во сојуз со некои партии на помалите етнички заедници, едвај стигнаа до 36 % излезност. И се обидуваат да шират еуфорија, но ги издаваат нивните ликови! Исплашени се, нивните погледи се празни, се соочија со реалноста! Немакедонската Влада го изгуби политичкиот легитимитет! Единствената причина поради која беа донесени на власт,

излегоа на референдумот нека си ги чукнат главите. Против Македонскиот народ не се оди! Нема и ваму и таму! Или си на вистинската страна или си предавник!

ЗАЕВ НЕМА ШТО ПОВЕЌЕ ДА УСЛОВУВА, ДА СЕ ЗАКАНУВА И ДА МУДРУВА! ЗАЕВ Е РАЗВЛАСТЕН ОД МАКЕДОНСКИОТ ПРОПАДНА! НАРОД! Договорот Заев – ПРЕДВРЕМЕНИ Ципрас е во тотален ИЗБОРИ МОРА ДА аут! И во ИМА СО ЕДНА Македонија, но и во ИЗБОРНА ЕДИНИЦА Грција! Нека не лажат дека пропаднатиот референдум ќе И ОТВОРЕНИ ЛИСТИ! нема влијание врз МАКЕДОНИЈА официјална Атина! БИЛА, Е, И ЌЕ Нема рокови за ОСТАНЕ исполнување на МАКЕДОНИЈА! нешто што НЕ Ѓорѓија Џорџ Атанасоски ПОСТОИ ПОВЕЌЕ!

Македонската Алијанса ги повикува пратениците на ВМРО – ДПМНЕ добро да размислат за своите следни чекори. И тие малкумина што

23 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

Претседател, МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА


МАКЕДОНИЈА Од 11 до 11,5 денари за килограм е откупната цена на пченицата, но количините главно се извезуваат во Грција и Албанија, велат производителите. Во меѓувреме, преработувачите увезуваат српско брашно зашто, според нив, пазарната логика е - најдобра цена за најдобар квалитет

ИЗВЕЗУВА ПЧЕНИЦА, А УВЕЗУВА БРАШНО

К

ако што истакна претседателот на Агро-бизнис комората при Сојузот на стопански комори Огнен Оровчанец, површините се намалуваат, а производството продолжува да опаѓа иако капацитет за негово зголемување има. Се намалува и интересот за земјоделството воопшто. „Во Македонија има 68.000 хектари под пченица за разлика од пред 25 до 30 години кога површините достигнуваа 280.000 хектари. Во Битолско откупната цена засега изнесува 11 до 11,5 денари што е солидна сума ако се земат предвид и субвенциите. Откупената пченица се носи главно во Грција и Албанија, истакна Оровчанец . Сите што ги собраа пченицата и јачменот пред дождовите, нагласи Оровчанец, добија одличен квалитет. Преработувачите нагласуваат дека цената на брашното е 30 отсто зголемена и изнесува 240 до 250 евра за тон, додека лани беше 180 евра, но кај пекарските производи се уште нема поскапување и тие засега се најевтини во регионот и Европа. „Имаме проблем со нелојалната конкуренција што ја прават помалите капацитети што

не ги подмируваат даноците и поради тоа се поконкурентни. Во однос на брашното, пак, реагираме согласно пазарните услови. Мора да бидеме логични и разумни. Изборот е секогаш најдобар квалитет за најдобра цена или најдобра цена за најдобар квалитет. Тоа е пресудно. Не можеме да навлегуваме во тоа дали пченицата е од Македонија, Србија или други држави, нагласи Горан Георгиевски од „Специјал“. 24 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 Октомври 2018

Тој потврди дека не само брашно, туку и пченица се увезува. Агро-бизнис секторот бара од државата субвенции исти како во Европа и грантови од 30 до 90 проценти за преработувачките капацитети. Смета дека големите стопанства се двигатели на развојот, но не е против поддршката за малите производства, односно за земјоделството како дополнителна дејност.


GEORGIEVSKI MIROSLAVMIRO

ILUSTRIRANA BIOGRAFIJA

ALEKSANDAR MAKEDONSKI

EPIZODA

KORINTSKA LIGA UREDNIK ELIZABETA HAXI  STOJANOVA KOSTURSKA


GEORGIEVSKI MIROSLAVMIRO

ILUSTRIRANA BIOGRAFIJA

ALEKSANDAR MAKEDONSKI

EPIZODA

E GE UREDNIK ELIZABETA HAXI  STOJANOVA KOSTURSKA


СЕКОГАШ СО МАКЕДОНСКИОТ НАРОД

ЗА ДОБРОТО НА МАКЕДОНИЈА


НА 30 ОКТОМВРИ ВО МОБ СЕ О Д И Г РА Б А Л Е Т С К АТА К Л А С И К А Легендата за мистериозната лебеджена е еден од најромантичните класични балети, и се карактеризира со многу елеганција, стил и хармонија

В

о Македонската опера и балет на 30 октомври се одигра балетската класика која ја раскажува вечната борба помеѓу доброто и злото. „Лебедово езеро“ - П. И. Чајковски. Ода за моќта на љубовта! Легендата за мистериозната лебеджена е еден од најро-

„ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“

мантичните класични балети, и се карактеризира со многу елеганција, стил и хармонија. Со познатата, лирска мелодија на Чајковски, „Лебедово езеро“ ја отсликува трагичната љубов помеѓу принцезата Одета и принцот Зигфрид. 32 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

Во улогaта на Одета / Одилија настапи Мими Поп Алексова Атанасовска, во улогата  Принцот Зигфрид: Васил Чичијашвили (Грузија), Ротбарт: Игор Веланоски. Настапуваат солисти, балетскиот ансамбл и оркестарот на МОБ. Диригент: Бисера Чадловска.


Повод за изложбата е 100 годишнината од формирањето на Чехословачка, а куратор е Марика БочвароваПлавевска. – Изложбата е предизвик за отворање на можност за анализа на повеќе моменти. Би започнале со оние што логично се врзани за последните децении на минатиот век

В

о Музејот на современата уметност беше отворена изложбата „Подарени дела од Чехословачка“ каде се претставени 65 дела (слики, графики, скулптури и цртежи). Повод за изложбата е 100 годишнината од формирањето на Чехословачка, а куратор е Марика Бочварова-Плавевска. – Изложбата е предизвик за

В О М У З Е Ј О Т Н А С О В Р Е М Е Н АТА УМЕТНОСТ БЕШЕ ОТВОРЕНА И З Л О Ж Б АТА

„ПОДАРЕНИ ДЕЛА ОД ЧЕХОСЛОВАЧКА“

отворање на можност за анализа на повеќе моменти. Би започнале со оние што логично се врзани за последните децении на минатиот век. Тие ги третираат социополитичките промени во Европа, години што влијаеа врз уметноста и културата генерално.Со неа воедно се одбележуваат и 50 години од Прашката пролет (1968) – велат од Музејот на совре33 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

мената уметност и потсетуваат дека Националната галерија во Прага одвои значаен дел од својата релевантна за да ја дополни нејзината колекција која почна да се формира со донации по скопскиот земјотрес во 1963 година. Денеска неговата збирка брои 265 дела од 92 автори од Чехословачка.


НА 31 ОКТОМВРИ ВО ДОМОТ НА АРМ Дел од пејачите кои настапија оваа година се Благица Павловска, Ристо Краповски, Блага Петревска, Вики Среброва, Вилоета Томовска и Зоран Настов, Ибуш Ибраимовски, Даниела Темелковска, Барбата Јаковлевска и уште многу други од земјава и странство

25. ИЗДАНИЕ НА ФОЛК ФЕСТИВАЛОТ ,,ФИЛИГРАНИ,,

Н

а 25-тиот по ред Интернационалниот фолк-фестивал ,,Филиграни 2018” кој се случи на 31 октомври во Домот на АРМ прозвучea нови фолк –рефрени во духот на македонската фолк традиција. Како што велат од раководството фестивалот досега ги даде најубавите свадбарски песни кои се обнародија и се пејат на секоја веселба и свадба. Така ке биде и овој пат. Дел од пејачите кои настапија оваа година се Благица Павловска, Ристо Краповски, Блага Петревска, Вики Среброва, Вилоета Томовска и Зоран Настов, Ибуш Ибраимовски, Даниела

Темелковска, Барбата Јаковлевска и уште многу други од земјава и странство. На фестивалот Филиграни беа доделени и традиционалните награди за најуспешен дебитант, најдобар сценски настап, најдобар аранжман, секако овде се и главните награди од стручното жири и секако наградата од публиката. Како и секоја година се доделија и 34 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

Гран при наградите. Уметничкиот директор Костадин Костадиновски рече дека фестивалот и оваа година го задржува високото изведувачко ниво и квалитет. Филиграни 2018 традиционално беше во три дела, натпреварувачки дел, веднаш следуваше филигранско шоу, доделување на наградите и исполнување на песните првонаградени и Гран при.


40 ГОДИНИ НА Л И Т Е РАТ У Р Н О Д Р У Ш Т В О

Минатиот петок, во просториите на Civic Theatre во Hurstville на свечен начин беше прославен 40 годишниот јубилеј на Литературното друштво „Григор Прличев“ од Сиднеј

М

инатиот петок, во просториите на Civic Theatre во Hurstville на свечен начин беше прославен 40 годишниот јубилеј на Литературното друштво „Григор Прличев“ од Сиднеј. Прославата на овој јубилеј беше во склопот на Фестивалот за уметност Discovery во грдската општина Georges River и од името на Градоначалникот, уметничкиот директор на фестивалот Anne-Marie Wiles ја отвори јубилејната програма. Потоа со поетските звуци на Прличев, Константин, Рацин и Коневски преставени од Лариса Мабеи, зборуваше Душан Ристевски, почесен претседател на Литературноро друштво, кој се осврна на улогата на Друштвото во афирмација на македонскиот јазик, култура и нација на овие простори како и во активното вклучување на организирање на македонската заедница во заштитата на правата и идентитетот на Македонците. Катарина Ципушева, класичен филолог, од Универзитетот Маквари во Сиднеј, ја промовира Антологијата „Ѕуница“ со поезија од членовите на Друштвото во која се застапени 25 поети. Со поезија од истата се преставија Иван Трпоски, Ристо Галевски, Гроздан Јовановски, Бранко Наумовски, Перо ДамчевскиКоцин, Наум Пауноски и Душан Ристевски. Стефо Нанцу, драмски писател

„ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“ ОД СИДНЕЈ

режисер и артист, ја промовира книгата - монодрамата „Каменот од Роби“ од Душан Ристевски, а артистката Валентина Апостоловска рецитираше извадоци од истата. Книгата поезија „По свет за малку среќа“ од Гроздан Јовановски ја промовира Бранко Наумовски, поет, учебникар и наставник по македонски јазик, а Лариса Мабеи се престави со поезија од истата. Артистката Гордана Милошевска од Македонскиот театар од Сиднеј настап со комичниот скеч „Шекира гледа на карти за промена на името на Македонија“. На прославата исто така се доделија наградите од традиционалниот конкурс за Прличева награда за 2017 година и истите ги престави членот во Жири комисијата, наставничката Мери

35 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 829 / Октомври 2018

Петковска. За јубилејот до Друштвото пристигнаа стотина честитки од членовите, соработниците, почесните членови како и од Агенцијата за иселеништво од Македонија, со единствена желба работата да продолже во негувањето и афирмацијата на македонскиот јазик и култура. Извадоци од овие писма и пораки беа читани на средбата. На крајот на програмата на членовите на Друштвото како и на долгодишните помагатели и соработници им беа доделени благодарници со желба да се продолже во одбрана на македонскиот јазик зашто додека го имаме јазикот ја имаме и татковината и како што се сака својот народ така треба да се милува и својот јазик.


Profile for Makedonsko Sonce

829  

Makedonsko sonce

829  

Makedonsko sonce

Advertisement