Page 1

Macedonian Sun

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

S NCE

WEB EDITION

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

WEB ИЗДАНИЕ

WEB EDITION

Година XIX, Број 781, Октомври 2013

WEB ИЗДАНИЕ

MONTHLY EDITION

ИЗЛЕГУВА ЕДНАШ МЕСЕЧНО

MONTHLY EDITION

www.makedonskosonce.com

Macedonische Sonne Soleil Macedоnien

11ОКТОМВРИ, МЕЃНИК ВО БОРБАТА ЗА МАКЕДОНСКА САМОБИТНОСТ И САМОСТОЈНОСТ


Makedonskata Saga "Samo sonceto e postaro od Makedonija"

Bra}a i sestri, raska`uvajte ja bibliskata vistinska prikazna za Makedonija Makedonija

Медијаторот веќе монотон, повторно ги седна на една маса, спротиставените страни, нашата и јужнососедската. Во обид да се направи придвижување во процесот и евентуално приближување на двете страни во постигнувањето компромисно решение за името, претставниците на јужниот сосед и на Македонија, одржаа одвоени средби со посредникот во преговорите, па следуваше заедничка дружба. И повторно овие средби се нов обид на посредникот по неговата септемвриска посета на регионот, која заврши неуспешно поради непремостливите разлики меѓу македонската и јужнососедската влада за преговорите. И што, сега, овој пат, зарем се надева дека нешто ќе се смени!? Искрено јас не верувам. И не сум сам во оваа моја констатација. Очекувањата од овие средби на преговарачот не се многу оптимистички, особено кај тие таму доле јужно. Тие сметаат дека посредникот се обидува да потврди дека преговорите се во тек и оти има некакви активности, а очекувањата одат во правец дека двете страни остануваат на своите црвени линии и дека пред него нема да излезат со ништо ново во однос на априлскиот предлог. И аналитичарите кои го следат 20-годишниот проблем забележаа дека е повеќе од јасно дека во моментов нема отворен прозор на можности да се најде решение. Дополнително, се оценува дека политичките ситуации во двете држави не отвораат простор да се стигне до компромис, а нејасно е и како ќе се најде решение со ригидни црвени линии и кај тие таму доле јужно и во Македонија. Во медиумите оваа средба се гледа повеќе како прошетка на двајцата амбасадори до Обединетите нации отколку како шанса за напредок во преговорите. И во право се. Зошто веќе еднаш не прекинеме со тие карикирани средби на кои ама ништо не се решава! Гордиевиот јазол е врзан веќе 20 години, клопчето е многууу замрсено, па оттука не гледам никакво решение. Затоа Македонци, а и вие претставници на македонската власт, едноставно повлечете се и подвлечете една црвена преговарачка линија-доста е веќе од средби, разговори, преговори -под итно прекинете ги.

e edna!!! \or|ija - Xorx Atanasoski


11 ОК ТОМВРИ 1941-2013 И пред 11 октомври 1941 година постоел вооружен отпор против окупаторот - на 8 септември Лазо Колевски убил бугарски стражар кај Богомилскиот тунел, истиот ден во Скопје Боро Петрушевски убил бугарски војник, на 7 октомври во Скопје е извршен обид за убиство на агентот Мане Мачков, во кој загинал Благоја Деспотовски - Шовељ, а на 8 октомври Трајко Бошкоски - Тарцан, пробивајќи се низ непријателскиот обрач во Прилеп, убил еден непријателски полицаец. Сепак, со првите истрели што биле испукани од 16 прилепски храбри момчиња ноќта на 11 Октомври 1941 година, бил означен почетокот на востанието на македонскиот народ, чијашто борба подоцна била крунисана по нецели три години во "Прохор Пчињски". За почеток на востанието против фашизмот во Македонија се смета нападот кој Прилепскиот партизански одред „Гоце Делчев“ го извршува во Прилеп тој ден- 11 октомври

11-ОКТОМВРИ, МЕЃНИК ВО БОРБАТА ЗА МАКЕДОНСКА САМОБИТНОСТ И САМОСТОЈНОСТ

О

тпорот никогаш не е залуден кога е инспириран од сонот за сопствена држава, за слобода, за правдољубивост, за еднаквост. Воден од овие идеали македонскиот народ во втората светска војна застанал на страната на антифашистичката борба и го подигнал големото народно востание кое започнало на 11 октомври 1941 година, точно пред 72 години. Востанието 03 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

било последица на тешката и неподнослива ситуација во која се наоѓале македонските граѓани под окупација. Големите даноци и експлатација ги бутнале македонските селани во провалијата на бедата. Со нив во мизерија тонеле и сите други. Македонија стопански била исцрпена, а македонскиот народ потонал во дотогаш невидена беда. Затворите се полнеле со многу невини граѓани.


Ваквата неподнослива ситуација Пчињски". За почеток на востадовела до подигање на Народно- нието против фашизмот во Маослободителното востание. кедонија се смета нападот кој Прилепскиот партизански одред ВООРУЖЕН ОТПОР ПРОТИВ „Гоце Делчев“ го извршува ОКУПАТОРОТ во Прилеп тој ден- 11 октомври. Во нападот учествувале 16 парНо, и пред 11 октомври 1941 го- тизани, распределени во три грудина постоел вооружен отпор пи. Првата го нападнала бугарпротив окупаторот - на 8 сеп- скиот полициски участок, вторатември Лазо Колевски убил бу- та - затворот, а третата имала задача гарски стражар кај Богомилскиот да ги прекине телефонските врски тунел, истиот ден во Скопје Боро и електричната инсталација. Еден ден подоцна на 12 окПетрушевски убил бугарски војник, на 7 октомври во Скопје е томври се огласиле и партизаизвршен обид за убиство на ните од кумановскиот одред за агентот Мане Мачков, во кој за- конечно ослободување на Макегинал Благоја Деспотовски - Шо- донија од бугарскиот, италијанвељ, а на 8 октомври Трајко Бош- скиот и германскиот окупатор. коски - Тарцан, пробивајќи се низ Дејствија има и во Кумановско. непријателскиот обрач во Прилеп, Во областа Студена вода е форубил еден непријателски полицаец. миран Кумановскиот (Козјачки) Сепак, со првите истрели што партизански одред, а во областа биле испукани од 16 прилепски Менкова колиба Карадачкиот храбри момчиња ноќта на 11 Ок- партизански одред. При првите томври 1941 година, бил означен судири со бугарската војска овие почетокот на востанието на ма- партизански одреди биле разбиекедонскиот народ, чијашто бор- ни. Карадачкиот одред е разбиен ба подоцна била крунисана по на 14 октомври, а Козјачкиот однецели три години во "Прохор ред - на 17 октомври. Скопскиот 04 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

партизански одред, формиран веќе во август, не земал учество во овие настани, бидејќи борците не биле известени. Иако активноста на овие први партизански одреди е скромна, таа претставува иницијална каписла за продолжување на борбата. Востанието било против фашизмот и со тоа започнува борбата за ослободување на македонскиот народ. Тоа е важен меѓник во борбата за самобитност и самостојност на македонскиот народ. Со својата вооружена борба, Македонија не станала квислиншка територија, туку, напротив, жешко подрачје за окупаторот и дала свој придонес во победата над фашизмот во Втората светска војна. НАРОДНООСЛОБОДИТЕЛНА ВОЈСКА НА МАКЕДОНИЈА Во текот на четиригодишната војна, Народноослободителната војска на Македонија постепено прераснала во доброорганизирана 110 илјадна армија. Биле


формирани воени формации од рангот на корпуси и дивизии. Во борбата против фашизмот Македонија станала дел од оние земји кои тогаш се залагаа за демократски, цивилизациски и прогресивни идеи. За време на окупацијата Македонија претрпела огромни економски штети и големи загуби на човечки животи. Вкупниот број на загинати изнесувал неколку десетици илјади. Но ништо не ја поколебала македонската војска која извела низа вооружани акции меѓу кои особено се издвојуваат февруарскиот поход, пролетната офанзива и завршните операции за ослободување на Македонија. Со одржувањето на Првото заседание на АСНОМ во 1944 година се поставија темелите на повеќе вековната идеја за основање на самостојна македонска држава. Втората Светска војна завршила, а Македонија го дочекала крајот на страна на победниците, на страна на големата колаиција на земјите поборници на мирот, слободата демократијата и почитувањето на човековите права. 11 октомври 1941 година останал да се памети и празнува како симбол на оваа борба и предвесник на изградбата на самостојна, суверена и независна Македонија. Поради самиот факт дека се работи за голем настан од маке-

донската историја, низ државата се организираат разни свечености и прослави. Традиционално се одржуваат свечени концерти. Повеќе делегации од Македонското Собрание положуваат цве-

повеќе делегации на Владата, на Собранието, на Претседателот на Македонија, на Главниот одбор на Сојузот на борци на Македонија, делегација на Министерството за одбрана и Генералштабот на Армијата и на Град Скопје. По повод овој празник во Република Македонија традиционално се доделуваат наградите „11. Октомври“ за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и други дејности. Државната награда се доделува на поединци, група творци, екипи, установи, трговски друштва и здруженија на граѓани од земјата. Празникот се прославува не само во Република Македонија, туку и во целиот свет каде што живеат Македонци. И на крајот уште еднаш да се потсетиме на овој историски

ќе на гробот на првиот претседател на Президиумот на АСНОМ, Методија Андонов - Ченто, во Паркот на Револуцијата во Прилеп, како и на Спомен-костурницата на паднатите борци од наро дноослободителната борба во Куманово. Во Прилеп постои и Меморијален музеј „11 октомври“ во кои се изложени неколку стотици фотографии и значајни документи од народноослободителната борба. Посебна важност има и свечено положување цвеќе на Партизанските гробишта во Скопје од страна на

ден. Ова наше востание мора да стои на пиедесталот на македонскиот народ во креирањето на вистинската приказна за македонската република. И да, да не заборавиме, наша должност останува да го чуваме она за што многу млади луѓе тогаш го дадоа својот живот-слободата. Денес кога ќе погледнеме назад во нашето минато, нашата историја не мотивира да чекориме напред, да веруваме во себе и да ја сочуваме денес нашата самостојна, суверена и независна Република Македонија.

05 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013


АПЕЛ НА ЕШТОН ДО ПРЕМИЕРИТЕ Ештон, која зборуваше во институтот „Вудро Вилсон“ во Вашингтон, направи споредба со премиерите на Србија и на Косово, кои со директни разговори успеаја да постигнат договор за повеќе отворени прашања, кој овозможува продолжување на интеграциите. - Секогаш сум подготвена да помогнам, но ова решение, како во случајот на Србија и на Косво, зависи од тоа луѓето да се подготвени да ги направат потребните компромиси, да седнат на маса и да имаат повисока цел пред себе

В

исокот претставник на Европската унија за надворешна политика Кетрин Ештон ги повика премиерите на Македонија и на Грција да постигнат решение на спорот. Ештон, која зборуваше во институтот „Вудро Вилсон“ во Вашингтон, направи споредба со премиерите на Србија и на Косово, кои со директни разговори успеаја да постигнат договор за повеќе отворени прашања, кој овозможува продолжување на интеграциите. - Секогаш сум подготвена да помогнам, но ова решение, како во случајот на Србија и на Косво, зависи од тоа луѓето да се подготвени да ги направат потребните компромиси, да седнат на маса и да имаат повисока цел пред себе. А, повисоката цел е што можете да сторите за својот народ, изјави Ештон, на прашање на претсе-

МАКЕДОНИЈА И ГРЦИЈА ДА ПОСТИГНАТ ДОГОВОР

дателот на Обединетата македонска дијаспора Мето Колоски за тоа што прави за надминување на спорот меѓу Македонија и Грција. Ештон додаде дека Ев06 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

ропската унија ги поддржува напорите на Обединетите нации да се најде решение за спорот, кое ќе зависи и од желбата да се биде дел од Европската унија.


Делегацијата ја сочинуваат претседателот на групата, германскиот европратеник Мартин Кастлер и европратеникот Туне Келам од Естонија, двајцата од редовите на Европските народни партии. Европратениците ќе остварат средби со министерот Попоски, со претседателот на Република Македонија Ѓорѓе Иванов, со премиерот Никола Груевски, како и со свои колеги во македонското Собрание.

Ч

ленови на неформалната група за поддршка на Република Македонија во Европскиот парламент „Пријатели на Македонија“ престојуваат во Скопје, на покана на министерот за надворешни работи Никола Попоски. Делегацијата ја сочинуваат претседателот на групата, германскиот европратеник Мартин Кастлер и европратеникот Туне Келам од Естонија, двајцата од редовите на Европските народни партии. Европратениците ќе остварат средби со министерот Попоски, со претседателот на Република Македонија Ѓорѓе Иванов, со премиерот Никола Груевски, како и со свои колеги во македонското Собрание. Европарламентарците најавуваат дека Грција за време на нејзиното претседавање со Европската Унија ќе треба да одговори на многу прашања. Дел од нив се зошто Грција не го почитува и продолжува процесот на проширување на Европската Унија, како и зошто не ја почитува одлуката на Меѓународниот

Ч Л Е Н О В И Н А „ П Р И Ј АТ Е Л И Н А МАКЕДОНИЈА“ ВО СКОПЈЕ

КЕЛАМ: ДОЈДЕ ВРЕМЕ НА ГРЦИЈА ДА И СЕ КАЖЕ "ДОСТА Е ВЕЌЕ!"

суд на правдата во корист на Македонија? Македонија има шанса да стане уште подобар кандидат за влез во Унијата од некои други земји. Не можеме да ја сметаме Европа за целосна без Македонија, а решението ќе се најде, изјави европскиот пратеник од Естонија, Туне Келам. Тој додаде дека нема конкретни 07 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

механизми за да се принуди една земја членка да не го блокира зачленувањето на другата, но нагласи дека е дојден момент на Грција да и се каже „доста е веќе“. Eвропарламентарецот од Германија, Мартин Кастлер, пак, истакна дека е срамота ова што и се случува на Македонија и на македонскиот народ.


С А М А РАС О Б В И Н У В А Грчкиот премиер Андонис Самарас ја префрли вината за спорот со името врз Македонија и врз премиерот Никола Груевски, обидувајќи се да ги вброи и Албанија и Бугарија на грчката страна во спорот. - Имавме долги дискусии со господинот Нимиц за спорот за името. Се сретнав со него последен пат кога бев тука во Обединетите нации. Има некоја екстремна непопустливост од страна на мојот колега од Скопје. Верувам дека Грција е единствената земја која направила некои чекори кон решение. Тоа не е случај и со Скопје. Бараме решение кое би било име кое ќе биде ерга омнес, како што се вели на латински, едно решение, едно име, за секоја употреба. Не гледам дека господинот Груевски е отворен за вакво решение

МАКЕДОНИЈА Е ВИНОВНА ЗА СПОРОТ Г

рчкиот премиер Андонис Самарас ја префрли вината за спорот со името врз Македонија и врз премиерот Никола Груевски, обидувајќи се да ги вброи и Албанија и Бугарија на грчката страна во спорот. - Имавме долги дискусии со господинот Нимиц за спорот за името. Се сретнав со него последен пат кога бев тука во Обединетите нации. Има некоја екстремна непопустливост од страна на мојот колега од Скопје. Верувам дека Грција е единствената земја која направила некои чекори кон решение. Тоа не е случај и со Скопје. Бараме решение кое би било име кое ќе биде ерга омнес, како што се вели на латински, едно решение, едно име, за секоја упо-

треба. Не гледам дека господинот Груевски е отворен за вакво решение. Верувам дека, ако ги прашате моите колеги од Албанија или Бугарија, и тие веројатно ќе ви одговорат исто, дека непопустливоста лежи во Скопје, а не во Грција, изјави 08 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

Самарас во економскиот Институт Питерсон во Вашингтон. Грчкиот премиер Самарас, кој го посети Њујорк, а сега е во посета на Вашингтон, на оваа втора посета на САД во рок од еден и пол месец, избегнуваше да зборува за спорот за името.


СРЕДБА ФИЛЕ - ВИГЕНИН Шефот на бугарската дипломатија Кристијан Вигенин на средба во Брисел со еврокомесарот Штефан Филе го информирал за текот на преговорите меѓу Бугарија и Македонија за договорот за добрососедство и за позицијата на Софија во врска со отворањето на пристапните преговори за членство на Македонија во ЕУ

ПОЗИЦИЈАТА НА СОФИЈА КОН МАКЕДОНИЈА НЕ СЕ МЕНУВА

Ш

ефот на бугарската дипломатија Кристијан Вигенин на средба во Брисел со еврокомесарот Штефан Филе го информирал за текот на преговорите меѓу Бугарија и Македонија за договорот за добрососедство и за позицијата на Софија во врска со отворањето на пристапните преговори за членство на Македонија во ЕУ. Бугарското МНР денеска соопшти дека на средбата била разгледана и иницијативата за соработка меѓу Европската комисија и земјите од Западниот Балкан, како можност за интензивирање на реформите во регионот. Бугарскиот весник „Труд“, пак, во контекст на разговорите Вигенин - Филе пишу-

ва дека позицијата на Софија во однос на Македонија останува непроменета - Бугарија не се согласува Скопје да добие датум за почеток на пристапните преговори со ЕУ се додека не биде потпишан билатералниот договор за добрососедство. 09 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

Весникот наведува и дека последната рунда бугарско-македонски преговори за договорот се одржале на 17 септември и оти било договорено двете страни да работат на взаемно прифатливи решенија во однос на спорните прашања.


На 3 октомври 1995 беше извршен неуспешен атентат врз првиот претседател на Република Македонија Киро Глигоров, кој преживеа со тешки повреди во главата. На местото на атентатот загина неговиот возач Александар Спировски, а беше повреден телохранителот на Глигоров, Илчо Теовски

И

по 18 години останува непознато кој стоел зад атентатот врз претседателот Киро Глигоров, а истражната постапка која се води против непознат сторител се уште е отворена. На 3 октомври 1995 беше извршен неуспешен атентат врз првиот претседател на Република Македонија Киро Глигоров, кој преживеа со тешки повреди во главата. На местото на атентатот загина неговиот возач Александар Спировски, а беше повреден телохранителот на Глигоров, Илчо Теовски. Како последица од повредите почина и случајниот минувач

1 8 Г О Д И Н И О Д АТ Е Н ТАТ О Т НА КИРО ГЛИГОРОВ

ИСТРАЖНАТА ПОСТАПКА СЕ УШТЕ Е ОТВОРЕНА

Христо Христоманов, а беа повредени и Климе Коробар и Јован Атанасовски. Истрагата утврди дека атентатот бил добро подготвен и организиран и оти само среќна околност е што претседателот Глигоров го преживеа атентатот. Нападот беше извршен со автомобил-бомба во 9:50 часот на улицата „Македонија“ пред хотелот „Бристол“ во Скопје кога Глигоров со службено возило се движеше од неговата резиденција на работното место во Собранието на Република Македонија. Во автомобил „цитроен ами 8“ биле скриени 20 килограми експлозив, 10 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

кој бил активиран со далечински управувач кога возилото на Глигоров се движеше кон зградата на Собранието. Пред експлозијата службеното возило на претседателот на улицата „Македонија“ го забавило едно „фиќо“. Во истрагата биле претресени 30.850 возила и прегледани повеќе од 15.000 објекти, легитимирани биле повеќе од 188.000 лица, од кои 19.000 биле претресени. МВР извршило и повеќе информативни разговори со луѓе за кои сметало дека се можни сторители на атентатот, но сите тие биле пуштени по испрашувањата.


Л О РД Р О Б Е Р ТС О Н Поддршка за приемот на Македонија во НАТО на следниот самит на организацијата, планиран за 2014 година во Лондон, искажаа поранешниот генерален секретар на НАТО, Џорџ Робертсон и заменик претседател на Атланскиот совет на САД, Дејмон Вилсон, на вчерашната трибина во Вашингтон

СЕ НАДЕВАМ ДЕКА МАКЕДОНИЈА ЌЕ ВЛЕЗЕ ВО НАТО ВО ЛОНДОН

П

оддршка за приемот на Македонија во НАТО на следниот самит на организацијата, планиран за 2014 година во Лондон, искажаа поранешниот генерален секретар на НАТО, Џорџ Робертсон и заменик претседател на Атланскиот совет на САД, Дејмон Вилсон, на вчерашната трибина во Вашингтон. - Се надевам дека Македонија ќе добие членство во НАТО. Таа исполни се што е потребно за да стане членка и треба да биде дел од НАТО семејството. Македонија мина низ турбулентни времиња и успеа да се справи речиси со граѓанска војна, и да донесе мир во тој дел од светот. Јас отсекогаш сум бил силен поддржувач на македонското членство во НАТО и се на-

девам дека ќе може да се надмине последната пречка, за што ќе биде потребна флексибилност од двете страни, изјави Робертсон, во разговор со Македонската радио-телевизија. Тој додал дека очекува проширувањето да биде една од темите на самитот во Лондон. Грција спречи оваа тема воопшто да биде поставена на минатогодишниот самит во Чикаго. Вилсон изјави дека во овој момент најважно е влијателните држави во НАТО да се ангажираат за решавање на спорот за името. - Советот веќе е закажан и со ова е создадена дипло11 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

матска можност САД, Германија, Британија, Франција, Италија и други земји да се вклучат и да работат со Грците и со Македонците, за конечно да се најде решение на спорот. Не е сигурно дали ќе дојде до решение, но се надевам дека самитот на НАТО ќе создаде можност за тоа, изјави Вилсон.


Вратите на НАТО се отворени за Македонија, Босна и Херцеговина и Црна Гора ако тие покажат одговорност и вистински реформи и се посветат кон градење на мир и стабилност со своите соседи, истакна генералниот секретар на НАТО, Андерс Фог Расмусен во Дубровник. Овогодинешното пристапување на Хрватска во ЕУ е важен чекор за интеграцијата на Југоисточна Европа, додал Расмусен, кој во Дубровник присуствуваше на заседанието на Парламентарното собрание на НАТО. Тој остварил средби со хрватското раководство при што станало збор за престојниот самит на НАТО што треба да се одржи в година во Велика Британија

В

ратите на НАТО се отворени за Македонија, Босна и Херцеговина и Црна Гора ако тие покажат одговорност и вистински реформи и се посветат кон градење на мир и стабилност со своите соседи, истакна генералниот секретар на НАТО, Андерс Фог Расмусен во Дубровник. Овогодинешното пристапување на Хрватска во ЕУ е важен чекор за интеграцијата на Југоисточна Европа, додал Расмусен, кој во Дубровник присуствуваше на заседанието на Парламентарното собрание на НАТО. Тој остварил средби со хрватското раководство при што станало збор за престојниот самит на НАТО што треба да се одржи в година во Велика Британија. -Евроатлантските интеграции се пат напред. Уверен сум дека Хрватска може да има важна

РА С М У С Е Н Н А П С Н А Н АТО ВО ДУБРОВНИК

ВРАТИТЕ НА НАТО СЕ ОТВОРЕНИ, УСЛОВИТЕ ОСТАНУВААТ улога за да им помогне на останатите земји од регионот да одат напред со неопходните реформи. Вратите на НАТО остануваат отворени. Но, земјите кои сакаат да станат членки мора да ги направат потребните напори и неопходните реформи за да поминат низ вратата – истакна Расмусен. Според него, од12 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

луката од Букурешт Македонија да стане членка штом се реши спорот за името се уште важи На четиридневното заседание на Собранието на НАТО во Дубровник, кое се одржа од 10 до 14 октомври, учествуваа околу 300 парламентарци од земјите-членки и од партнерските држави.


Претставниците на Македонците во Албанија, на средбата на 10 октомври во Поградец, упатиле барање до претседателот Ѓорге Иванов за отворање конзулат на Република Македонија во градот Корча

П ОД Г РА Д Е Ц - С Р Е Д Б А Н А МАКЕДОНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА

МАКЕДОНЦИТЕ БАРААТ ОТВОРАЊЕ НА КОНЗУЛАТ ВО КОРЧА

П

ретставниците на Македонците во Албанија, на средбата на 10 октомври во Поградец, упатиле барање до претседателот Ѓорге Иванов за отворање конзулат на Република Македонија во градот Корча. - Конзулатот во Корча бараме да биде со конзул и неопходната администрација, кој ќе има ингеренции исто како амбасадата. Кога нашата матична земја би отворила ваков конзулат во Корча, не мора да се патува до Тирана за некоја информација или услуга од амбасадата, тоа ќе може да го на-

прави конзулатот во Корча, вели Васил Стерјовски генерален секретар на Македонска алијанса за европска интеграција. Според него, од посебно значење е во Корча да има македонски конзулат зашто е административен град на Префектурата Корча која опфака население од околу 220.000 жители и четири поголеми градови Корча, Поградец, Билишта и Ерсека. - Под Корча спаѓа и Мала Преспа и селото Врник во Деволската област и повеќе други села населени со Македонци на граница со 13 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

Македонија. Овој конзулат ќе одржува поблиски контактите со македонското население во овој регион кое е под удар на грчката и бугарската пропаганда, додава Стерјовски. Во Корча, тврди тој, има грчки конзулат иако нема Грци и овој конзулат работи на асимилација на Власите, Албанците, Ромите, Египќаните па и Македонците во овој регион. Претходно, во јули годинава, во албанското пристаниште Драч, беше отворен почесен конзулат на Република Македонија, а за почесен конзул беше назначен Александар Пило.


Македонија била една од темите на разговорите за време на посетата на грчкиот министер за надворешни работи Венизелос на Тирана. Ова го пишува грчкиот весник „Ризоспастис“ истакнувајќи дека „патувањето било дел од стратешкиот процес за подобрување на геостратешката улога и позиција на Грција во регионот“. Со оглед на тоа што во Македонија има големо албанско малцинство кое е застапено и во Владата, темата за ситуацијата во нашата земја била неизбежна во разговорите во Тирана, а со тоа и прашањето за името, за кое весникот коментира дека е „хроничен проблем“ меѓу Атина и Скопје

М

акедонија била една од темите на разговорите за време на посетата на грчкиот министер за надворешни работи Венизелос на Тирана. Ова го пишува грчкиот весник „Ризоспастис“ истакнувајќи дека „патувањето било дел од стратешкиот процес за подобрување на геостратешката улога и позиција на Грција во регионот“. Со оглед на тоа што во Македонија има големо албанско малцинство кое е застапено и во Владата, темата за ситуацијата во нашата земја била неизбежна во разговорите во Тирана, а со тоа и прашањето за името, за кое весникот коментира

" Р И З О С П А С Т И С " З А П О С Е ТАТА Н А В Е Н И З Е Л О С Н А Т И РА Н А

"МАКЕДОНСКИОТ ПРОБЛЕМ" И АЛБАНСКОТО МАЛЦИНСТВО

дека е „хроничен проблем“ меѓу Атина и Скопје. Потсетувајќи дека „грчките власти досега имале средби со македонски Албанци од Владата во Скопје во врска со прашањето за името“, „Ризоспастис“ пишува дека „упо14 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

требата на албанското малцинство во Македонија со цел да се промовира решение за прашањето за името само ги заострува постоечките противречности и антагонизми во регионот“.


Проблемот со името продолжува да влијае врз односите со Грција, а и покрај посетата на посредникот на ОН, Метју Нимиц на Атина и Скопје, и разговорите во Њујорк, сè уште остануваат различните позиции на двете страни, констатира ЕК во извештајот. “Генерално, земјата активно учествува во регионалната соработка и во градењето на билатералните односи со своите соседи. Иако се прават чекори за решавање на проблемот со името, ова останува нерешено прашање. Одржувањето на добрососедските односи, вклучувјќи и заеднички прифатливо решение за името, под посредство на ОН, е од големо значење

Е

вропската Комисија по петти пат ќе достави препорака до Советот на Европската унија да се започнат преговори за членство на Република Македонија во Европската унија. “Европската комисија препорачува Република Македонија да ги почне преговорите за членство, но нема одлука за датум од страна на Советот“, рече еверокомесарот за проширување Штефан Филе. Проблемот со името продолжува да влијае врз односите со Грција, а и покрај посетата на посредникот на ОН, Метју Нимиц на Атина и Скопје, и разговорите во Њујорк, сè уште остануваат различните позиции на двете страни, констатира ЕК во извештајот. “Генерално, земјата активно учествува во регионалната соработка и во градењето на билатералните односи со своите соседи. Иако се прават чекори за решавање на проблемот со името, ова останува нерешено прашање. Одржувањето на добрососедските односи, вклучувјќи и заеднички прифатливо решение за името, под посредство на ОН, е од го-

Ш Т Е Ф А Н Ф И Л Е : “ Е В Р О П С К АТА К О М И С И Ј А П Р Е П О РАЧ У В А РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ДА ГИ ПОЧНЕ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЧЛЕНСТВО, НО НЕМА ОДЛУКА ЗА Д АТ У М ОД С Т РА Н А Н А СО В Е ТО Т “

ЕК ПЕТТИ ПАТ СО ПРЕПОРАКА ЗА ПОЧЕТОК НА ПРЕГОВОРИТЕ СО МАКЕДОНИЈА лемо значење. Конструктивниот пристап во односите со соседите останува важен, и сите изјави кои би можеле негативно да влијаат врз добрососедските односи треба да се избегнуваат“, стои во извештајот. Владата е стабилна и останува посветена на европските реформи, но потребен е и пристап кој ќе се базира на консензус во водењето на политиката, како и поголема дистинкција меѓу политичките партии и државните институци. Комисијата очекува целосно спроведување на мартовскиот 15 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

договор кој произлезе по настаните од 24 декември минатата година. “Се надевам дека Владата и опозицијата ќе се ангажираат во дијалогот кој нема да го стави под знак прашалник овој договор и неговата имплементаицја“ рече Филе. Еврокомесарот изрази надеж дека земјите - членки овој пат сериозно ќе го разгледаат извештајот. “Не би сакал по шетти пат да се најдеме следната година тука и да препорачаме преговори“, додаде Филе.


АНТИЧКИОТ MАКЕДОНСКИ ЈАЗИК АНТИЧКОТО МАКЕДОНСКО ПРАВОСЛАВИЕ XII ДЕ Л ПРАВОПИС ПРВИОТ АНТИЧКИ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ВТОРИОТ АНТИЧКИ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

СОНЧЕВИТЕ БУКВИ СОНЧЕВАТА АЗБУК А СОНЧЕВИЈОТ ЈАЗИК 1. Р = СОНЦЕТО = РА, РЕ, РИ, РО, РУ, Р, 2. С = СВЕТЛИНАТА = СА, СЕ, СИ, СО, СУ, С, 3. Д = ДЕНОТ СВЕТЛИНАТА = ДА, ДЕ, ДИ, ДО, ДУ, Д, 4. В = БОГОТ, БОЖЕСТВЕНОСТА = ВА, ВЕ, ВИ, ВО, ВУ, В, 5. К = ВОЗВИШЕНОСТА = КА, КЕ, КИ, КО, КУ, К, 6. Ф = ЗРАЧЕЊЕТО = ФА, ФЕ, ФИ, ФО, ФУ, Ф, 7. З = ЗОРАТА, ЗАЗОРЕНОСТА = ЗА, ЗЕ, ЗИ, ЗО, ЗУ, З, 8. Б = ЗЕМЈАТА = БА, БЕ, БИ, БО, БУ, Б, 9. Л = ЛУЃЕТО, ЛЈУДНОСТА = ЛА, ЛЕ, ЛИ, ЛО, ЛУ, Л, 10. Г = ГОЛЕМИНАТА = ГА, ГЕ, ГИ, ГО, ГУ, Г, 11. Ј = ВНАТРЕШНОСТА, АУРАТА = ЈА, ЈЕ, ЈИ, ЈО, ЈУ, Ј, 12. М = МОЕ, МОЈЕТО = МА, МЕ, МИ, МО, МУ, М, 13. Н = НАШЕ, НАШЕТО = НА, НЕ, НИ, НО, НУ, Н, 14. Х = СЕГАШНОСТА = ХА, ХЕ, ХИ, ХО, ХУ, Х, 15. Ж = ПРОСТОРОТ = ЖА, ЖЕ, ЖИ, ЖО, ЖУ, Ж, 16. Ш = СОЕДИНЕНИЕТО = ША, ШЕ, ШИ, ШО, ШУ, Ш, 17. Ц = ЦЕНТАРОТ = ЦА, ЦЕ, ЦИ, ЦО, ЦУ, Ц, 18. Ч = ЧЕЛНОСТА = ЧА, ЧЕ, ЧИ, ЧО, ЧУ, Ч, 19. П = ОДНОВО = ПА, ПЕ, ПИ, ПО, ПУ, П, 20. Т = ТЕМНИНАТА = ТА, ТЕ, ТИ, ТО, ТУ, Т, 21. А = ВРЗ, НАД 22. Е = Е.., или ЕВЕ 23. И = И.., 24. О = О.., или ОКОЛУ 25. У = ВО СА - Светлината Сончева како стварност. Фактичка состојба. СЕ - Светлината Сончева во идејна замисла. СИ - Светлината Сончева во процес на раѓане и зголемување. СО - Светлината Сончева во процес на вознесување и возвишеност. СУ - Светлината Сончева во процес на пад од возвишеноста.

С - Светлината Сончева како стварност воопшто. Фактичка состојба.

Да си ја замислиме и спротивната состојба. Ако ја немаше СВЕТЛИНАТА Божествена и Обична на ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ) на површината на Земјата во дневни и годишни циклуси, ќе доминираше ТЕМНИНАТА, негативноста, злото и нашата планета Земја ќе беше вечно мрачна и пуста, без живот, без растителен и животински свет, без луѓе. Затоа не треба ниту за миг да ја потценуваме СВЕТЛИНАТА Бжествена и Обична на ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ), и по примерот на античките Македонци треба да ја цениме, признаваме, почитуваме, имитираме и ја празнуваме нејзината транспаретна појава и триумф над ТЕМНИНАТА, негативноста, злото во природата и во луѓето, по место и време на постоење на Земјата. ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ) има многу голема и моќна аура, која со својата СВЕТЛИНА и топлина на зрачење во дневните и годишни циклуси ја осветлува и загрева нашата планета и создава нормални, подносливи услови за живот на растителниот и животинскиот свет. Нашата планета Земја е на нормално растојание од Сонцето, зашто ако беше поблиску ќе имаше многу високи температури, ненормални за живот и во космосот ќе испареше водата, “сокот” на животот на Земјата. Ако пак растојанието меѓу Сонцето и Земјата беше поголемо, ќе доминираше темнината, негативноста со слаба присутност на светлината и топлината на аурата Сончева, со многу ниски температури. Планетата Земја ќе беше вечно во мраз и темнина без услови за живот. Со вечните процеси на светлото позитивно астрално Божествено зрачење на површината на Земјата на СВЕТЛИНАТА БОЖЕСТВЕНА од големата, силна и вечна аура на ВЕ(БОГОТ) РА (СОНЦЕ) се создале процеси на Земјата за борба и за победи врз негативноста. Исто така, започнале и процеси за создавање творби, дела, род и благодет, се создале услови за живот како естетски вредности и резултати. ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ) е најголемиот и вечен Земен Борец и Творец, а со големите и вечни примери изградени по патот на СВЕТЛИНАТА, позитивноста и вистината е создаден и најголемиот Водич и Учител за верниците Македонци во античка Македонија. Со тој јазик и говор, вечен на Земјата, кој го има ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ) во неговата силна и вечна аура е и јазикот на СВЕТЛИНАТА БОЖЕСТВЕНА која говори, раскажува за своите победи, творби, дела, род и благодет, услови за живот со сите нови дневни и годишни циклуси на површината на Земјата, по место и време на постоење, а како јазик, говор на СВЕТЛИНАТА БОЖЕСТВЕНА го нарекувале популарно СВЕТОТО ПИСМО. Според тоа учење и начин на живеење на верниците, според Религијата на Сонцето, со изградбата на нивните светло позитивни астрални Божествени аури Лични, Семејни, Колективни по место на живеење, место на работа, на Народната и на Светската биле носители на


По Книгата: Првиот и Вториот антички Македонски јазик – СВЕТОТО ПИСМО Пишува: Атанас Пчеларски високо позитивно ниво на СВЕТЛИНАТА БОЖЕСТВЕНА. Со тие високи позитивни нивоа на СВЕТЛИНАТА БОЖЕСТВЕНА тие имале процеси на светло позитивно астрално Божествено внатрешно зрачење по место и време на живеење, постоеење на Земјата. Со тие процеси на светлото позитивно астрално Божествено внатрешно зрачење на СВЕТЛИНАТА БОЖЕСТВЕНА од аурите, се создавале процеси за борба и творештво, како и за нивни естетски вредности, потоа, победи над негативноста во природата и во луѓето, на творби, дела, род и благодет, на услови за живот по место и време на живеење, постоење на Земјата. И како носители на СВЕТЛИНАТА БОЖЕСТВЕНА во себе и незиниот надворешен израз со зрачењето, тие кажувале дека го говорат јазикот на СВЕТЛИНАТА БОЖЕСТВЕНА или на СЛОВОТО Божје, односно дека го говорат СВЕТОТО ПИСМО со своите победи, творби и дела како борци, творци, водачи и учители по место и време на живеење на Земјата Зборот СЛОВОТО ја има религиозната состојба на аурите сончеви и на верниците по циклуси и генерации на ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ) на Небото и на Земјата и на Земјата за верниците, според која е изграден вториот стар Македонски јазик во стара Македонија, од старите Македонци верници по јазикот на светлината астрална Божествена на аурата Сончева. Тоа е СВЕТОТО ПИСМО на Земјата или првиот стар слогов Македонски јазик и кој ја дефинира состојбата и постоењето на С(СВЕТЛИНАТА) ЛО(ЛЈУДСКА) ВО(БОЖЕСТВЕНА) над ТО(ТЕМНИНАТА), негативноста, злото во природата и во луѓето по место и време на постоење на површината на Земјата за верниците според учењето на Религијата на Сонцето или ВЕРАТА, РЕЛИГИЈАТА, ЦРКВАТА, СВЕТОТО ПИСМО, ПРАВАТА СЛАВАТА. Во античка Македонија од страна на античките Македонци верници и верниците по Светот како Македонска и Светска Религија на Сонцето, СВЕТЛИНАТА БОЖЕСТВЕНА била предмет на многу големо восхитување, признавање, почитување и празнување. Празнувањето на СВЕТЛИНАТА БОЖЕСТВЕНА на ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ) како нејзин триумф, победа над ТЕМНИНАТА, негативноста, злото во природата и во луѓето на Земјата, по циклуси се спроведувало по системот наречен ПРАВАТА Сончева. Со астрономскиот тек на времето на 22, 23, 24 Декември, кога почнува новата астрономска година, односно почнува да се зголемува денот, го нарекувале и празнувале како Раѓање на ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ), Раѓање на Годината, Раѓање на СВЕТЛИНАТА. На 22 Април со активирањето на силно светло позитивно зрачење на ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ) со СВЕТЛИНАТА БОЖЕСТВЕНА или нејзиното ВОСКРЕСЕНИЈЕ е и ВОСКРЕСЕНИЕТО на животот на Земјата на растителниот и животинскиот свет за нов животен циклус. Со своето значење зборот ВОСКРЕСЕНИЕТО ни укажува на чинот на возобновување, повторно будење на природата или растителниот и животинскиот свет за нов животен циклус со годишниот циклус на големо или возвишено

сончево зрачење на Небото над Земјата со СВЕТЛИНАТА БОЖЕСТВЕНА. Зборот ВОСКРЕСЕНИЕТО ја има религиозната состојба на аурите сончеви и на верниците по циклуси и генерации на ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ) на Небото и на Земјата и на Земјата за верниците, според која е изграден вториот стар Македонски јазик во стара Македонија, од старите Македонци верници по јазикот на светлината астрална Божествена на аурата Сончева. Тоа е СВЕТОТО ПИСМО на Земјата или првиот стар слогов Македонски јазик и кој ја дефинира состојбата и постоењето на ВО(БОЖЕСТВЕНАТА) С(СВЕТЛИНА) К(ВОЗВИШЕНА) РЕ(СОНЧЕВА) С(СВЕТЛИНАТА) НИ(НАША) Е(ЕВЕ) над ТО(ТЕМНИНАТА), негативноста, злото во природата и во луѓето по место и време на постоење на површината на Земјата за верниците според учењето на Религијата на Сонцето или ВЕРАТА, РЕЛИГИЈАТА, ЦРКВАТА, СВЕТОТО ПИСМО, ПРАВАТА СЛАВАТА. И тој празник, ВОСКРЕСЕНИЕТО е постоењето на возвишената СВЕТЛИНА БОЖЕСТВЕНА на аурата на ВЕ (БОГОТ) РА (СОНЦЕ) И ја искажува големината негова на површината на Земјата, или величието негово како ВЕЛИК ДЕН, многу важен за луѓето или верниците или уште нарекуван како ВЕЛИГДЕН, со чија Г(ГОЛЕМИНА) негова се укажува на К(ВОЗВИШЕНОСТА) негова. Зборот ВЕЛИКДЕНОТ ја има религиозната состојба на аурите сончеви и на верниците по циклуси и генерации на ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ) на Небото и на Земјата и на Земјата за верниците, според која е изграден вториот стар Македонски јазик во стара Македонија, од старите Македонци верници по јазикот на светлината астрална Божествена на аурата Сончева. Тоа е СВЕТОТО ПИСМО на Земјата или првиот стар слогов Македонски јазик и кој ја дефинира состојбата и постоењето на ВЕ(БОЖЕСТВЕНАТА) ЛИ(ЛЈУДСКА) К(ВОЗВИШЕНА) ДЕ(СВЕТЛИНА ДНЕВНА) НО(НАША) над Т(ТЕМНИНАТА), негативноста, злото во природата и во луѓето по место и време на постоење на површината на Земјата за верниците според учењето на Религијата на Сонцето или ВЕРАТА, РЕЛИГИЈАТА, ЦРКВАТА, СВЕТОТО ПИСМО, ПРАВАТА СЛАВАТА. 22 Јуни е времето и празникот на ВОЗВИШЕНОСТА на СВЕТЛИНАТА БОЖЕСТВЕНА на ВЕ(БОГОТ) РА(СОНЦЕ). Тогаш денот е најголем и има најсилна и најголема доминација на СВЕТЛИНАТА БОЖЕСТВЕНА на површината Земјата. Тој празник го нарекувале СВЕТИ КРСТ и СВЕТА БОГОРОДИЦА... СВЕТИ КРСТ - С(СВЕТЛИНАТА) ВЕ(БОЖЕСТВЕНА) над ТИ(ТЕМНИНАТА) К(ВОЗВИШЕНАТА) Р(СОНЧЕВА) С(СВЕТЛИНА) над Т(ТЕМНИНАТА)

ПРОДОЛЖУВА


Македонија доби позитивна оценка за спроведување на реформите, а се очекува и подобрување на состојбата во земјите на ЕУ што ќе се одрази позитивно и на Македонија, изјави заменик претседателот на Владата Зоран Ставрески, по средбите во Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка

СРЕДБИ НА С ТА В Р Е С К И И БОГОВ ВО ММФ И СБ

МАКЕДОНИЈА ДОБРО ГИ СПРОВЕДУВА РЕФОРМИТЕ

М

акедонија доби позитивна оценка за спроведување на реформите, а се очекува и подобрување на состојбата во земјите на ЕУ што ќе се одрази позитивно и на Македонија, изјави заменик претседателот на Владата Зоран Ставрески, по средбите во Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка. - Охрабрувачки за Македонија е што оценките за нашата земја од страна на ММФ и Светската Банка се поповолни во однос на кој било друга земја во регионот. Се поздравува тоа што се оствари како економски раст, како и намалувањето на невработеноста, се разбира со намера и понатаму да има нејзино намалување. За тоа да се случи потребно е да се

продолжи со напорите за привлекување на странски инвестиции, но исто така да се овозможи реализација на проекти во делот на инфраструктурата и подобрување на работната сила. Токму за такви проекти разговаравме со Светската банка и имаме ветување од нивна страна дека ќе обезбедат финансиска поддршка во рамките на стратегијата која ја подготвува Светската банка за Македонија, за следниот тригодишен период, ќе има проект за финансирање на реконструкција на патишта и проширување на патни делници во Македонија, и за подобрување на човечките вештини на невработените со цел да може подобро да се снајдат за подоцнежно вработување и за поддршка на иновацискиот 18 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

фонд, изјави Ставрески. Гувернерот на Народната банка Димитар Богов и вицепремиерот Ставревски, по средбите со членовите на извршните одбори на ММФ и на Светската банка и претставниците на овие две организации задолжени за Македонија, рекоа дека оценката во Вашингтон е дека Европа конечно излегува од економските проблеми, и дека тоа ќе има позитивен ефект и врз Македонија. Елен Голдстин, директорка на Светската банка за Западен Балкан, рече дека македонските реформи напредуваат добро, и дека мерките кои Банката ги планира за Македонија се за подобро да се искористат спроведените реформи за да се намали невработеноста.


Рангирањето се должи на подобрените можности за развој, особено по стагнацијата од претходната година. Агенцијата наведува дека како нерешено прашање и натаму останува проблемот со нивото на невработеност, кое, и покрај позитивните знаци годинава, и натаму е на високи 28,8%

А

генцијата за кредитен рејтинг “Фич" ја потврди фискалната стабилност на Македонија и го задржа кредитниот рејтинг на земјата на стабилен “ББ+". Рангирањето се должи на подобрените можности за развој, особено по стагнацијата од претходната година. Агенцијата наведува дека како нерешено прашање и натаму останува проблемот со нивото на невработеност, кое, и покрај позитивните знаци годинава, и натаму е на високи 28,8%. Во годишната проценка на агенцијата се наведува дека бруто- домашниот производ се зголемил за 3,4%, што главно се должи на позитивниот развој во градежниот сектор. Бројката се очекува да се намали до крајот на годината, но од агенцијата предвидуваат дека БДП ќе го задржи просекот од 2,7% за целата година. Според проценките, Буџетските перспективи ќе се зајакнат во 2014-та и 2015-та, со планираното интензивирање на извозот и инвестициите. На среден рок, кредитната агенција „Фич" оценува дека Владата ќе ги исполни целите кои ги има дадено во фискалната стратегија, односно дека буџетскиот дефицит ќе биде во утврдените рамки од 2,6% од БДП до 2016 година.

А Г Е Н Ц И Ј АТА З А К Р Е Д И Т Е Н РЕЈТИНГ “ФИЧ"

ПОТВРДЕН С ТАБИЛНИОТ КРЕДИТЕН РЕ ЈТИНГ НА МАКЕДОНИЈА "ББ+"

19 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013


Sudstvo “МВР досега има само телефонско, односно усно известување дека првоосомничениот во операцијата “Претседавач“ бил приведен на аеродромот во Виена, инаку истиот е приведен врз основа на меѓународна потерница која беше распишана во текот на вчерашниот ден по наредба на Основниот суд Скопје 1“, изјави помошник министерот за односи со јавност на МВР Иво Котевски. По завршување на идентификацијата, МВР ќе го информира Министерството за правда, кое треба да ја почне постапката за негова екстрадиција во Македонија

ШИПОВИЌ ПРИВЕДЕН ВРЗ ОСНОВА НА МЕЃУНАРОДНА ПОТЕРНИЦА

ШИПОВИЌ УАПСЕН ВО ВИЕНА, СЕ ЧЕКА НЕГОВА ЕКСТРАДИЦИЈА

П

ретседателот на Советот на општина Центар Мирослав Шиповиќ денеска (15.10.13) е приведен на аеродромот во Виена. На Шиповиќ му било соопштено дека е приведен врз основа на меѓународна потерница. Од македонското министерство за внатрешни работи потврдија дека добиле телефонско известување за апсењето на Шиповиќ. “МВР досега има само телефонско, односно усно известување дека првоосомничениот во операцијата “Претседавач“ бил приведен на аеродромот во Виена, инаку

истиот е приведен врз основа на меѓународна потерница која беше распишана во текот на вчерашниот ден по наредба на Основниот суд Скопје 1“, изјави помошник министерот за односи со јавност на МВР Иво Котевски. По завршување на идентификацијата, МВР ќе го информира Министерството за правда, кое треба да ја почне постапката за негова екстрадиција во Македонија. Сеуште не е се зна за колку време Шиповиќе ќе биде екстрадиран од Виена во Македонија, но според досегашната практика за екстради20 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

ција на осомничени македонски државјани од странство, трае не помалку од еден месец. Претходно Шиповиќ за денеска го најави своето враќање во Македонија со летот од САД до Франкфурт-ВиенаСкопје. Шиповиќ, претседател на Советот на Општина Центар е првоосоминчен во случајот “Машино промет“. Покрај Шиповиќ, во полициската акцијата се приведени уште 11 лица, кои се товарат за сторени кривична дела “злоупотреба на службена положба и овластување” и помагање во врска со истото кривично дело.


Sudstvo “ЗНМ смета дека оваа одлука не го осуди само новинарот Кежаровски, туку е вперена против слободата на изразувањето и слободата на медиумите. Со тоа Македонија стана единствена земја во Југоситочна Европа со осдуен новинар со казна затвор заради напишан текст за злоупотреба на институтот заштитен сведок“, соопштуваат од ЗНМ. Пораката е многу застрашувачка, според ЗНМ, секој новинар што во иднина ќе открие злоупотреба на институциите, ќе заврши во затвор

З Н М Е Ш О К И РА Н О О Д О Д Л У К АТА Н А О С Н О В Н И ОТ С УД С КО П Ј Е 1

ЗНМ: ОДЛУКАТА ДА СЕ ОСУДИ КЕЖАРОВСКИ Е ВПЕРЕНА КОН СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕТО И СЛОБОДАТА НА МЕДИУМИТЕ

З

дружението на новинарите на Македонија е шокирано од одлуката на Основниот суд Скопје 1 со која новинарот Томислав Кежаровски е осуден на четири и пол години затвор за објавување на текст со кој наводно бил откриен идентитетот на заштитен сведок. “ЗНМ смета дека оваа одлука не го осуди само новинарот Кежаровски, туку е вперена против слободата на изразувањето и слободата на медиумите. Со тоа Македонија стана единствена земја во Југоситочна Европа со осдуен новинар со казна затвор заради напишан текст за злоупотреба на институтот заштитен сведок“, соопштуваат од ЗНМ. Пораката е многу застра-

шувачка, според ЗНМ, секој новинар што во иднина ќе открие злоупотреба на институциите, ќе заврши во затвор. “Ваквото заплашување нема да успее затоа што секој добар новинар во Македонија би го направил тоа што го направи Кежаровски. Сите ние сме Кежаровски“, додаваат од ЗНМ. Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници е запрепастен и згрозен од пресудата за Кежаровски. “Пресудената казна за новинарот Томислав Кежаровски, која е поголема и од онаа изречена за првообвинетиот е пресуда на целата новинарска фела и таа сама по себе кажува се. Таа го отсликува односот на судската 21 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

власт кон правото на новинарот да го брани јавниот интерес“, велат од Синдикатот. Ваквата пресуда според Хелсиншкиот Комитет претставува сериозен преседан ако се има предвид дека во регионот не е забележан случај новинар да биде осуден со толку висока затвор ска казна поради вршење на новинарски активности. “Во услови кога слободата на медиуми и слободата на изразување во Република Македонија се сериозно загрозени, ваквата пресуда претставува уште една порака за замолчување и цензура на сите они што имаат критички став и мислење“, велат од Хелсиншки.


В О ТО Р О Н ТО П Р О М О В И РА Н А М О Н О Г РА Ф И Ј АТА З А Ѓ О Р Ѓ И Ј А – Џ О Р Џ АТА Н А С О С К И

На 20-ти октомври 2013 година во Македонската православна црква „Св. Климент Охридски” во Атанасоски”. Автор на оваа значајна дело е публицистот Славе Николовски - Катин. Таа е издание на книгоиздателството „Македонска искра“, во соработка со списанието „Македонско сонце“ и ТВ „Сонце“ од Скопје. Ова значајно дело беше промовирано во рамките на Литературното друштво „Браќа Миладиновци“ кое е во состав на црквата „Св. Климент Охридски“. Во присуство на голем број иселеници промоцијата ја отвори Маја Доневска-Ивановска, претседател на Литературноto Друштво „Браќа Миладиновци“, а за монографијата зборуваше Менде Бакаловски, претседател на МПЦ „Св. Климент Охридски“ од Торонто

ДЕЛО ЗА ГОЛЕМИОТ МАКЕДОНСКИ БИЗНИСМЕН

Н

а 20-ти октомври 2013 година во Македонската православна црква „Св. Климент Охридски“ во Торонто се одржа промоција на монографијата „Ѓорѓија - Џорџ Атанасоски“. Автор на оваа значајна дело е публицистот Славе Николовски - Катин. Таа е издание на книгоиздателството „Македонска искра“, во соработка со списанието „Македонско сонце“ и ТВ „Сонце“ од Скопје. Ова значајно дело беше промовирано во рамките на Литературното друштво „Браќа Миладиновци“ кое е во состав на црквата „Св. Климент Охридски“. Во присуство на голем број иселеници промоцијата ја отвори Маја Доневска-Ивановска, претседател на Литературнотo Друштво „Браќа Миладиновци“, а за монографијата зборуваше Менде Бакаловски, претседател на МПЦ „Св. Климент Охридски“ од Торонто. Во неговото излагање, меѓу другото, тoј истакна:„Монографијата „Ѓорѓија - Џорџ Атанасоски“ од познатиот и призна публицист Славе НиколовскиКатин, претставува осврт за ликот и делото на овој познат и признат Македонец. Книгата е изблик на силната љубов на 22 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013


патриотот и големиот бизнисменот Атанасоски од САД кон родната земја-Македонија. Делото е свидетелство на убавиот збор и откривање на животот и постигнувањата на овој доблесен и голем патриот во маке-

донската дијаспора. Исто така, господинот Бакаловски истакна дека авторот на ова големо дело, Славе Катин е познат на македонската и меѓународната културна и научна јавност со своите 45 публицистички дела, потоа по новинарските и научните трудови кои се посветени, главно, на животот на Македонците во светот, но и на низа други аспекти поврзани со дијаспората, како и со културата, литературата, јазикот, журналистиката, историјата, науката и религијата. Инаку, бизнисменот Џорџ Атанасоски е исклучително значајна, позната, призната и неодминлива личност во македонската дијаспора и во Македонија. Иако подолго време живее во Флорида, од своето заминување до денес, тој е длабоко и силно поврзан со судбината, вистината и настаните 23 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

во Македонија. Тој е еден од најуспешните македонски бизнисмени во САД и во светот, за што е добитник на бројни награди, меѓу кои на највисокото американско општествено признание „Елис ајланд“. Беше истакнато дека монографијата за Ѓорѓија – Џорџ Атанасоски е значајна и по многу нешта единствено двојазично дело (на македонски и на англиски јазик) која содржи 460 страници во колор и претставува огледало за ликот и делото за големиот македонски бизнисмен. Со тоа авторот на монографијата Славе Катин успеа да го овековечи овој познат и признат Македонец, за кого со право се вели дека нему му припаѓа заслуженото високо место во градењето пријателски, бизнис и други мостови меѓу Соединетите Американски Држави и Република Македонија.


П Р О М О Ц И Ј А Н А М О Н О Г РА Ф И Ј АТА „ И Л И Н Д Е Н В О ЉУ Б О Ј Н О И П Р Е С П А “ На 20-ти октомври 2013 година во Македонската православна црква „Св. Климент Охридски“ во Торонто се одржа промоција на монографијата „Илинден во Љубојно и Преспа“, чиj авто е публицистот Славе Николовски - Катин од Македонија, a koавтор е радио новинарот Бошко Рајчовски - Пелистерски од Детроит, САД. Делото е издание на книгоиздателството „Македонска искра“ од Скопје и Македонското друштво „Љубојно“ од Детроит.

Н

а 20-ти октомври 2013 година во Македонската православна црква „Св. Климент Охридски“ во Торонто се одржа промоција на монографијата „Илинден во Љубојно и Преспа“, чиj авто е публицистот Славе Николовски - Катин од Македонија, a кoавтор е радио новинарот Бошко Рајчовски - Пелистерски од Детроит, САД. Делото е издание на книгоиздателството „Македонска искра“ од Скопје и Македонското друштво „Љубојно“ од Детроит. Ова значајно дело беше промовирано во рамките на Литературното друштво „Браќа Миладиновци“ кое е во состав на црквата „Св. Климент Охридски“ од Торонто. Во присуство на голем број иселеници промоцијата ја отвори Маја Доневска – Иванова, претседател на Друштвото „Браќа Миладиновци“, а за монографи јата зборуваше cвештеникот на Цpквата Проф. Илија Донев . Во своето излагање, меѓу другото, тој рече дека монографијата е сведок на судбини на Љубојно, на Преспа, на Македонија. Во делото е изразена силната љубов кон родната земја, особено на оние кои го напуштиле родното дедовско огниште, но се поврзани по семејна или друга врска со тој убав, борбен, патриотски и значаен дел на етничка Македонија. Монографијата претставува значаен прилог и придонес на публицистичкото творештво. Таа е огледало и свидетелство

МОНОГРАФИЈА ЗА ЉУБОЈНО И ПРЕСПА

24 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013


на убавиот збор и откривање на судбината на печалбарскиот крај Преспа. Монографијата е документ за голем број луѓе, настани, појави, интелектуалци или вљубеници во дедовскиот крај, во Преспа. Всушност, тоа е дело особено за настаните во овој крај кои се одржаа по повод„40. Љубанските илинденски иселенички средби “ и „

Фолк – фест Преспа 2013 “ и кои се одржаа токму на ден Илинден во Љубојно. Исто така, во оваа монографија се презентирани преспани кои живеат насекаде по светот, како и голем број факсимили од различни текстови и фотографии кои ја збогатуваат содржината на делото. Монографијата „Илинден во 25 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

Љубојно и Преспа“, на Славе Катин и на Бошко Пелистерски со сета скромност е огледало за начинот на комуницирањето, особено на иселениците во дијаспората, а преку нив и за нивниот живот и дело што ќе останат вечни и поттик за идните генерации да не ги забораваат трагите на вистината за Љубојно, за Преспа, за Македонија.


Конески е вонсериски лингвист, меѓународно реномиран славист, еден од најзначајните протагонисти во процесот на кодификацијата на македонскиот стандарден јазик, втемелувач на македонистиката на Филолошкиот факултет во Скопје (кој денес го носи неговото име), ценет професор, еден од основачите и прв претседател на МАНУ, член на академиите на науките и уметностите во Загреб, Белг рад, Сараево, Чикаго, Лоѓ. Конески е вистински полиграф. Тој е суптилен лиричар, автор на 13 поетски книги, лауреат на значаен број македонски и меѓународни награди и признанија (Хердерова награда, Његошова награда, Златен венец на Струшките вечери на поезијата итн.

Б

лаже Конески...надалеку познат книжевен, куллтурен и јавен работник. Тој е академик, поет, есеист, прозаист, литературен историчар, лингвист и филолог, преведувач и некогашен професор на Филозофскиот факултет во Скопје. Втемелувач и еден од кодификаторите на современиот македонски литературен јазик. Конески е вонсериски лингвист, меѓународно реномиран славист, еден од најзначајните протагонисти во процесот на кодификацијата на македонскиот стандарден јазик, втемелувач на македонистиката на Филолошкиот факултет во Скопје (кој денес го носи неговото име), ценет професор, еден од основачите и прв претседател на МАНУ, член на академиите на науките и уметностите в о Загреб, Белград, Сараево, Чикаг о, Лоѓ. Конески е вистински полиграф. Тој е суптилен лиричар, автор на 13 поетски книги, лауреат на значаен број македонски и ме-

ВТЕМЕЛУВАЧ И ЕДЕН ОД К ОД И Ф И К АТО Р И Т Е Н А СОВРЕМЕНИОТ МАКЕДОНСКИ Л И Т Е РАТ У Р Е Н Ј А З И К

ТРЕТА КНИГА ОД ПРЕПЕВИ НА ЦЕЛОКУПНОТО ИЗДАНИЈА НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ ѓународни награди и признанија (Хердерова награда, Његошова награда, Златен венец на Струшките вечери на поезијата итн.). Тој е и истакнат прозаист, полиглот, препејувач од многу јазици на делата на низа поети Његош, Прешерн,Хај не, Блок, Мицкјевич, Неруда, Волк ер,Мајаковски. И неговите дела се преведени на голем број јазици. И ден-денес неговото име се споменува многу често во научните и културните кругови. Деновиве токму тоа и се случи. Во Македонската академија на науките и уметностите беше промовирана третата книга од препеви од критичкото издание на целокупното изданија на Блаже Конески чиј прире26 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

дувач е академик Милан Ѓурчинов. Беше промовирана и книгата ,,Послание,, препев на стихови на руски јазик од Олга Панкина која рече дека со 150 прведени песни, Блаже Конески е најпреведуваниот македонски поет во Русија. Оттука за него може многу да се зборува, но секој обид да се направи макар и куса ретроспектива на неговите дела и заслуги за македонскиот јазик, литература и култура е речиси без исклучок однапред осуден на делумен (не)успех, затоа што многу ги има. И НА КРАЈОТ можеме слободно да кажеме дека Блаже Конески е најголемиот македонски поет на сите времиња.


КАМ БЕК НА РЕЖИСЕРОТ ЉУ Б И Ш А Г Е О Р Г И Е В С К И Личноста на Љубиша Георгиевски, верувам дека на многумина им е позната. Некои го познаваат како политичар, а други пак како театарски и филмски режисер, или пак како драмски писател и есеист, теоретичар на театарот. Како политичар, бил претседателски кандидат, амбасадор во Бугарија и претседател на Собранието на Република Македонија, а како театарски режисер, има поставено преку 160 постановки во Македонија

СО ГОЛЕМИОТ ПРОЕКТ "СЛУЧАЈОТ ЕЛСИНОР" Л ичноста на Љубиша Георгиевски, верувам дека на многумина им е позната. Некои го познаваат како политичар, а други пак како театарски и филмски режисер, или пак како драмски писател и есеист, теоретичар на театарот. Како политичар, бил претседателски кандидат, амбасадор во Бугарија и прет седател на Собранието на Република Македонија, а како театарски режисер, има поставено преку 160 постановки во Македонија, Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Сло венија, Бугарија, Романија, Полска и други држави, како и четири постановки во САД, каде на универзитетите во Јужна Калифорнија и Те ксас предавал теорија на театарот и актерска игра. Неговите претстави се играат на повеќе од десет јазици и истите гостувале ширум Европа, од кои позначајни гостувања се во Москва и Виена. Досега има објавено десеттина книги. Како филмски режисер има режирано четири филма. Како новинар има напишано преку двесте авторски колони. Добитник е на повеќе од дваесетина награди во рамките на поранешна Југославија, како и наградата од критиката за претставата „Искушение” од Вацлав Хавел во Theater Center

како најдобра претстава на театарската сезона. Неговите пиеси „Црна” и „Јованка Орлеанска” се играни со успех, а некои од нив сè уште се на репертоарот. Сумирано - 77 години живот, 55 години творештво, 165 пиеси, 10 забранети претстави... Ова се дел од бројките околу доајенот на македонскиот театар. Денес, по неколку години политички ангажман, се враќа во театарот од зад театарската сцена. Љубиша Георгиевски прави кам бек со големиот проект „Случајот Елсинор“ по негов текст и режија, проект со кој Македонскиот народен театар ја почнува сезоната. Премиерата се очекува за два до три месеци, а се уште не е утврдено дали ќе биде изведена во стариот или во новиот театар. Директорот на МНТ Дејан Лилиќ рече дека Љубиша Георгиевски зад кого има 55-годишно творештво, е можеби најавангардниот режисер во Македонија, кој има направено 165 претстави во својата кариера, а десетина му биле забранети. Георгиевски, рече дека во пиесата „Случајот Елсинор“, која е ревизија на шекспировата пиеса „Хамлет“, се случуваат многу чудни нешта кои не се објаснети. Станува збор за ревизија на шекспировиот „Хамлет“, 27 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

или археолошко истражување на овој драмски текст сместен во понови услови. Тој посочи дека „Случајот Елсинор“ ќе биде исклучително едноставна во техничка смисла, претставата е скромна и не чини многу, но богата од аспект на глумата и литературата. Иако Министерството за култура изгради нова театарска куќа покрај кејот на Вардар, вредна 38 милиони евра, каде треба да се смести Македоснкиот народен театар, Георгиевски вели дека сеедно е во кој објект ќе се постави новата претстава. Подготовките околу претставата штотуку започнале и до сега се одржани две проби. Предвидено е учество на респектибилен кастинг од осумнаесет актери. Во неа играат Владо Јовановски, Јордан Симонов, Ѓорѓи Јолевски, Борче Начев, Магдалена Ризова-Черних, Горазд Цветковски, Александар Ѓеоргиевски, Емил Рубен, Ирена Ристиќ, Искра Ветерова, Дарја Ризова, Никола Ацески, Александар Микиќ, Арна Шијак, Славиша Кајевски… Сценографиајта е на Мери Георгиевска, костимографијата на Никола Ефтимов, а првпат како асистент на режија се јавува Изабела Новотни.


На падините на Осоговските планини, во непосредна близина на Крива Паланка се наоѓа манастирскиот комплекс, посветен на пустиножителот Св. Јоаким Осоговски, за кого се смета дека е негов основоположник. Самата историја започнува со доаѓањето на Св. Јоаким во областа на Осоговието

С А М АТА И С Т О Р И Ј А З А П О Ч Н У В А С О Д О А ЃА Њ Е Т О Н А С В . Ј О А К И М В О О Б Л А С ТА Н А О С О Г О В И Е Т О

МАНАСТИРОТ "СВ. ЈОАКИМ ОСОГОВСКИ" И НЕГОВАТА ДУХОВНА УБАВИНА

Н

а падините на Осоговските планини, во непосредна близина на Крива Паланка се наоѓа манастирскиот комплекс, посветен на пустиножителот Св. Јоаким Осоговски, за кого се смета дека е негов основоположник. Самата историја започнува со доаѓањето на Св. Јоаким во областа на Осоговието. Во времето во кое живеел и кога се основал манастирот, областа на Осоговието се наоѓала во состав на Византиското царство. Манастирот бил изграден со залагање на игуменот Теофан и месното население. Интересно е да се напомене дека манастирот нема ктитор, туку народот сам го градел. Според житието на свети Јоаким Осоговски, историјата на

манастирот започнува во XII век, во времето на византискиот император Манојло Комнен (11431180). Во него се кажува дека е основан од страна на свештеникот Теодор од Овче Поле, кој под монашкото име Теофан се спомнува како градител на првиот храм, во кој ги пренел и погребал моштите на светецот. Манастирот бил наречен Сарандопол, и тоа по областа каде бил изграден, а чие име во превод значи Четириесет дола, и посветен на подвижникот пустиножител Свети Јоаким Осоговски, кој својот аскетски живот го минувал во една пештера што се наоѓала во негова близина, во месноста Бабин Дол. 28 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

НИЗ ВРЕМЕТО... Тој честопати запаѓал во економски кризи. Првите сериозни тешкотии манастирот ги доживува во втората половина на XV век, период на зацврстување на османлиската власт во Македонија и Балканот. Стотина години подоцна, во 1585 година, еден силен земјотрес ги оштетил манастирските објекти. Ова било причина игуменот на манастирот да побара помош од Москва за санација на штетите од земјотресот. Во XVII век манастирот повторно економски зајакнал. Тоа е периодот кога манастирот го посетиле Евлија Челебија, Хаџи Калфа,


а во 1683 и 1686 година и српскиот патријарх Арсение III Черноевиќ. Во XVIII век манастирот повторно се нашол во лоша економска состојба. Дури во средината на XIX век доаѓа до обновување на монашкиот живот во манастирот, по што станал важен религиозен, културен и просветен центар на монасите од различни краишта, но и на луѓето од кривопаланечкиот регион. Почитуваниот трговец Хаџи Стефан Бегликчија успеал да издејствува кај султанот дозвола за изградба на нов храм кој го заменил стариот настрадан верски објект. Во 1847 година започнала изградбата на големата соборна црква, а во 1851 година била завршена и осветена. Изградбата била доверена на протомајсторот Андреј Дамјанов, најпрочуениот градител на Балканот од XIX век. По својата архитектонска диспозиција, црквата претставува монументална трикорабна базилика, со два реда по три столба, кои целиот простор го делат на дванаесет травеи, над кои се изведени куполи. Црквата Свети Јоаким Осоговски е трикорабна базилика, со дванаесет куполи (седум мали и пет поголеми), изградена од делкан камен кој бил носен од с. Ранковци, месност Камнеш. Влезот е на западната страна, а десно од него, во под-

ножјето на западниот ѕид, се наоѓа гробот со моштите на светецот на кого е посветена црквата. Во внатрешноста на црквата се поставени шест камени столба, за секој кораб по два, а светлината влегува преку двата реда прозорци.Една од најкарактеристичните фрески е композицијата „Евангелиската проповед на апостол Павле“ , во која раката на уметникот внела и профани елементи. На оваа извонредна фреска народната носија од кривопаланечко зрачи со сета своја убавина и рустичност. Во манастирскиот комплекс, е изградена нова крстилница и извршена е реконструкција на старата камбанарија, изградена во 1929 година. По оштетувањето од срушената карпа во 1909 година, црквата била обновена, а идејното и техничкото решение за иконостасот ги дал Димитрие Андонов, чие авторство се и поголемиот број икони од иконостасот.

ЦРКВАТА "СВЕТА БОГОРОДИЦА" Најстариот објект во манастирскиот комплекс е малата црква на Рождество на Пресвета Богородица, градена во XIV или XVI век, врз темели на црква од XI и XII век. Градбата ја карактеризира ви29 МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 781 / Октомври 2013

зантиски стил и претставува една од првите средновековни цркви на тлото на Македонија.Со основа на слободен крст, тристрана апсида и пипрата, оваа црква од делкан камен и тули, низ времето честопати била реновирана, доградувана и поправана. Стариот слој на фрескоживопис се претпоставува дека потекнува од времето пред нејзиното обновување во XIV век. Во XIX век, од страна на Димитрие Андонов Папрадишки, е живописан нартексот, проскомидијата и конхата на апсидата. Дел од иконите од иконостасот исто така се негова изработка. При нејзиното обновување, реконструирана е една од фасадите, старата и нескладно голема купола над централниот дел е заменета со нова, а кровот е прекриен со бакар и керамиди. Нудејќи ја можноста да се почувствува како минатото и историјата живеат во сегашноста, манастирот плени со својата духовна, архитектонска и уметничка естетика и вредност. По подигнувањето, манастирот постојано привлекувал внимание, при што бил посетуван од важни историски личности. Меѓу нив се спомнуваат Стеван Дечански, турскиот султан Мехмед II, и други. Историјатот на манастирот е тесно поврзан и со културно – просветната преродба на овие простори. Во манастирот, на црковна поука и дошколување доаѓале голем број монаси од разни краеви на Македонија и пошироко. Меѓу нив, и Јоаким Крчовски. И денес е така. Покрај тоа што манастирот има голема посетеност во текот на целата година, за време на Божиќните и Велигденските празници, најголема посетеност има за време на празникот кој го празнува самиот манастир. Празникот е на 28-ми август (Успение на Пресвета Богородица – Голема Богородица) и 29-ти август (Св. Јоаким Осоговски). Самата местоположба на манастирот, зеленилото и чистиот воздух, ги примамува посетителите кои еднаш дошле, повторно да го посетат и да уживаат во неговите убавини.


781  

makedonskosonce

781  

makedonskosonce

Advertisement